събота, 20 март 2010 г.

МАРШ ДА ПРИЗОВАМЕ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ЕДИНЕН НАЦИОНАЛЕН ФРОНТ НА десните патриотични сили начело с целокупния бългaрски народ!

Ех, Нова зора, май само вие си се обичате!Тези пък динозаври откъде изпълзяха сега? Само те ни трябваха! За гадния ви клип знаехме още като излезе в публичното пространство, ама както виждате не успяхте с него. Отвратта от комунистическите формации бе твърде голяма у народа ни, и той ви го показа на 5 юли 2009 година – активно и безапелационно ви избута всичките социалисти от политическата сцена. Махайте се от очите ни и живота ни, защото лошо ви се пише! И не смейте да разигравате сценки с “братския руски народ” наистина – вие изчадия на света, сатанисти и атеисти неосъзнати, манипулирайки обществото ни. Защо ги намесвате? Или пак започвате да НИ размахвате гадните си тлъсти пръстчета? И да ни плашите с атентатчета и от сорта простотии! Кой ще ви позволи такива волности?

СПИРАМЕ ВИ ДЪРЖАВНИТЕ ПАРИ, с които тъпата ви партия пребъдва, за сметка на нашия джоб, за сметка на безработните и гладните им деца, за сметка на болните хора, за сметка на инвалидите, за сметка на цялото ни общество. Какви и що за човеци сте вие, наглеци ниедни? СРАМ И ПОЗОР ЗА ЦЯЛАТА НИ НАЦИЯ, това сте вие. Да не сте посмели да се показате отново на медиите – ще ви гърмим! И без това комунистическата ви партия е забранена със закон – за къде сте се запътили? (б.м.)

ПО НЮЗ.БГ

„Нова зора”: Който е срещу руския народ, е наш враг


Без БСП нямаше да има демокрация и всички нас, политическите партии.
Това призна председателят на политическата формация "Нова зора" Минчо Минчев в доклада си пред първия й редовен конгрес.
Минчев, който е и главен редактор на вестник „Нова зора", призова за създаване на единен национален фронт на левите и патриотични сили, начело с БСП.
По думите му, на единението на левите няма да попречат „платени партийни функционери" като Велислава Дърева, заявила в навечерието на изборите за евродепутати, че "мрази тази партия и този вестник", визирайки "Нова Зора".
Минчо Минчев потвърди близостта на неговата формация с движението "Открит форум" в БСП, оглавявано от Красимир Премянов.
Председателят на Контролно-ревизионната комисия проф.Евгений Гиндев от своя страна цитира партийната програма, която обявява за враг на партията всеки, който „насажда ненавист към братския руски народ и двойната освободителка на българите".
„В приветствието си към конгреса и на последвалата импровизирана пресконференция председателят на БСП Сергей Станишев потвърди нерушимия съюз между двете политически сили, който не пропусна да защити президента Георги Първанов, наричайки опита за импийчмънт "абсурден"." - се казва в съобщение на до медиите, разпространено от „Нова зора".
Председателят на конгреса на гравитиращата към социалистите порлитическа сила доц. Тодор Мишев е пожелал на Станишев след няколко години отново да стане министър-председател.
Припомняме, с пари от държавната субсидия на партия „Нова зора" беше платено за клипа срещу ГЕРБ, съдържащ внушението „Гласуваш за Бойко, получаваш Костов". Това показват данните на Сметната палата.

Да не забравяме зверствата на комунизма
Не трябва да забравяме зверствата на комунизма, защото в противен случай ще позволим да се повторят.
Това заяви председателят на СДС Мартин Димитров на поклонението пред жертвите на комунизма при лагера „Слънчев бряг" в Ловеч, ежегодно организирано от сините в града.
„Комунизмът воюваше срещу интелигенцията, християнството, вярата, морала и това е резултата - лагери, зверства и нечестна смърт без съд и присъда." - заяви лидерът СДС.
Той допълни, че за съжаление хора от бившата Държавна сигурност продължават да са навсякъде в страната, дори един от тях е и президент.
„Нека да изчистим България и да покажем нов път и морал без хора на ДС и на комунизма. Път, основан на вярата и на християнството. Време е да променим България окончателно. 20 години водим тази битка за промяната и истината е, че още не сме я спечелили. Трябва да продължим, за да я довършим до край." - подчерта Димитров.
В отговор на журналистически въпрос Мартин Димитров изрази увереност, че процедурата по отстраняване на президента Първанов ще получи подкрепа в парламента, ако всички партии изпълнят ангажимента, който са поели.
„За нас основната причина за това е лъжата от страна на Първанов, че не е принадлежал към Държавна сиигурност. В момента 2,5 млн.избиратели му искат вот на недоверие и въпросът има не само юридически, но и политически характер." - подчерта синият лидер.
На възпоминанието в памет на загиналите в лагера „Слънчев бряг" противници на комунистическия режим бяха поднесени венци и цветя, а ловчанският владика Гавриил отслужи панихида.

След БСП, гражданите стават основен враг на ГЕРБ(глупости на търкалета! Я не ни вменявайте пошлите си намерения! Враговете са КОМУНИСТИТЕ и социалистическите им недоразумения. б.м.)
Диляна Панайотова
Това правителство препуска като конник без глава в различни посоки, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев в словото си пред първия редовен конгрес на партия „Нова зора".
Според него ГЕРБ цели приватизация на социалната сфера. Много от предупрежденията, идващи и от БСП и от „Нова зора", които казвахме преди изборите, вече са факт, категоричен е Станишев.
Лидерът на БСП:
ГЕРБ изгониха стратегическия инвеститор за "Белене", когото ние намерихме

В икономически и социален план се върви към тотална икономическа и социална криза, смята още лидерът на червените. По думите му за 8-те месеца управление на ГЕРБ, кризата се е задълбочила рязко. Нараснала е безработицата, а хората са обеднели.
Според Станишев, ако не се смени бързо политиката на правителството, ще се стигне до тежък бюджетен дефицит.
За първите 2 месеца на 2010-а, по думите му, се очертава бюджетен дефицит от около 1 млрд. лв., като основната характеристика на тази политика е прехвърляне тежестта от кризата върху плещите на обикновените хора, подчерта лидерът на БСП.
Срещу тези тенденции няма кой да се противопостави освен БСП, Коалиция за България и останалите леви и патриотични организации изтъкна Сергей Станишев.
По думите му правителството съществува чрез създаване на конфронтации и врагове. Основен обект на атаките на ГЕРБ е Тройната коалиция и БСП, като основна опозиционна сила. Сега вече враг е президентът, допълни Станишев.
Всеки, който издига глас на критика, трябва да бъде наказан, коментира лидерът на БСП.
Основният инструмент на управлението на ГЕРБ според него е насаждането на страх. Той прогнозира, че след президента и БСП, следващият основен враг на кабинета „Борисов" ще са обикновените граждани, „които не разбират мъдростта и затрудненията, с които се сблъсква правителството".
Стои въпросът ние БСП ще имитираме опозиционност, или ще бъдем реална опозиция, изтъкна Сергей Станишев. Според него БСП трябва да бъде основен опозиционен фактор.
Станишев подчерта, че трябва да се намери пътят за единение на левите сили в България и на патриотичните сили, които не мразят различните, а са изпълнени с любов към своето.
Цялата кампания на БСП е водена изцяло в рамките на закона. Това заяви лидерът на БСП в отговор на въпрос на news.bg как ще коментира докладa на Сметната палата, че някои партии са надвишили средствата за предизборни кампании, сред които е и БСП, както и че прословутият клип с брадвата е финансиран от държавния бюджет.
Мисля, че това тълкувание на Сметната палата, е доста произволно, категоричен е той. Ние като политическа партия водим кампании и извън предизборната кампания, заяви още лидерът на БСП.
По думите му Сметната палата е дописалa към самата кампания неща, които са извън предизборната кампания, което е неприемливо.
Той уточни, че предизборната кампания има определени парламентарно срокове. Това не означава, че БСП не провежда политически кампании по време на годината, за да стигне със своите послания до гражданите на страната, коментира още лидерът на социалистите.
И сега го правим, и ще го правим, посочи още той. Мисля, че това не е забранено от закона, коментира още Станишев.
Припомняме, тезата на БСП е, че клипът със сатъра не е част от предизборната кампания, а е стартирал преди началото й.

Скандал на срещата на страните от Западните Балкани
Със скандал завърши срещата на лидерите на страните Западните Балкани, която се състоя в Словения, предаде АП.
Сръбският президент Борис Тадич отказа да присъства на срещата, чиято основна тема бе евроинтеграцията.
Поводът, очаквано, бе статутът на Косово, който за Сърбия все още е нейна провинция, а не отделна държава, въпреки обявената независимост преди 2 години.
Представителите на Македония също бойкотираха срещата от солидарност със Сърбия.
Както news.bg съобщи по-рано,премиерът на Косово Хашим Тачи бе готов да разговаряс президента на Сърбия Борис Тадич.
"Няма да има насилие и едностранни стъпки, а само диалог и сътрудничество", обясни Тачи, добавяйки, че всичко ще бъде направено в сътрудничество с международната общност и НАТО.


ПО АГЕНЦИЯ КРОСС

Днес настъпва астрономическата пролет

София /КРОСС/ Началото на астрономическата пролет настъпи днес в 19.00 часа и 32 минути, съобщиха от Националния институт по хидрология и метеорология при БАН. Това е и денят на пролетното равноденствие, когато продължителността на деня е на равна на тази на нощта.
Според астрономическата справка на НИМХ-БАН в началото на март слънцето изгрява в 7.00 часа и 02 минути и залязва в 18.00 часа и 17 минути. Продължителността на деня е 11.00 часа и 15 минути.
В края на март слънцето ще изгрява вече в 7.00 часа и 10 минути, а ще залязва в 19.00 часа и 52 минути. Продължителността на деня ще стане 12.00 часа и 42 минути.
През март фазите на луната са: на 7 март - последна четвърт, на 15 март - новолуние, на 23 март - първа четвърт, на 30 март - пълнолуние.

Стотици полицаи и данъчни на протест в София – подробности
София /КРОСС/ Над 1000 полицаи, военни, надзиратели в затвори и данъчни служители се събраха на протест пред Народния театър в София, за да изразят недоволството си срещу предложението сами да плащат осигуровките си, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.
Необходима е истинска реформа и някой да събере смелост да каже какви са приоритетите на МВР, заяви Иван Савов, председател на контролната комисия на синдикалната организация на полицаите. Необходимо е преструктуриране на администрацията в системата на МВР, допълни той. Полицаите настояват за по-високи заплати, повече техника и редовно заплащане на извънредния труд. Те са и против идеята да се намалят от 20 на 6 обезщетенията им при напускане на МВР.
На протеста са дошли и румънски полицаи, които бяха посрещнати с аплодисменти. На протеста пристигна и вътрешният министър Цветан Цветанов. Част от дошлите на протеста го освиркаха, но други дойдоха да го поздравят лично. Вътрешният министър заяви, че има обещана компенсация, за да не спадат доходите на полицаите, в случай че трябва сами трябва да си плащат осигуровките. „Нека да бъдем реалисти. Най-лесно е да дадем оставка и да вземем решение да увеличим заплатите на полицаите с 500 лева, преди да напуснем правителството и следващото правителство какво ще прави?", попита Цветанов. Той коментира протеста така: „Съвсем нормално е да има някаква емоция, защото тези хора искат да осигурят повече пари за семействата си". Обмисля се вариант, при който парите за храна на полицаите да бъдат увеличени от 30 на 60 лева, допълни министърът. Вътрешният министър изтъкна, че е готов на диалог със синдикатите по проблемите в системата на МВР. За мен е важно всеки да направи самооценка на дейността си и да започнем диалог, заяви Цветанов. Там, където има нещо несправедливо и може да се ограничи корупцията, аз съм „за", подчерта той. Цветанов каза още, че през последните години е нямало политическа воля да се работи по икономическата престъпност, по неясни сделки в структуроопределящи предприятия и институции като ТЕЦ Марица Изток 3, АЕЦ Козлодуй и НЗОК.
Протестиращите категорично отрекоха, че протестът им има политическа окраска.
Председателят на синдикалната организация на полицаите Валентин Попов очерта няколко групи проблеми в системата на МВР. Той заяви, че резултатите от социалния диалог между политическото ръководство и служителите на МВР се забавят. Подчерта също, че често полицаите сами трябва да осигуряват консумативи за работата си. Попов каза още, че полицаите нямат право на колективен трудов договор и на ефективна стачка, каквито права имат служителите в други сфери. Любомир Еленков, председател на синдикалната организация на пожарникарите, изтъкна, че често хората, които спасяват човешки животи, работят с опасни автомобили и обитават спрени от експлоатация сгради. Той посочи още, че проблем в системата е намаленият щат на българските пожарникари.
Идваме да подкрепим полицаите, искаме да се запазят всички социални придобивки, които сме извоювали през годините, заяви за Информационна агенция КРОСС Стефка Вичева, председател на синдикалната организация на данъчните служители в Пловдив към КНСБ. Вичева поясни, че трябва да се запазят допълнителните отпуски за ненормирано работно време, парите за работно облекло и за пътни разходи. С около 130 лева или с около 13% ще се намали заплата на средния данъчен служител, ако той трябва да си плаща осигуровките, изчисли тя. В момента средното възнаграждение на данъчните е между 560-600 лева.

Тотю Младенов: Временно може да отпадне плоският данък
София /КРОСС/ Временно може да отпадне плоския данък. Това заяви в предаването „Сеизмограф" на бТВ социалният министър Тотю Младенов. Положихме неимоверни усилия да има социален диалог и аз ще настоявам той да продължи през целия мандат, подчерта Младенов. По думите му, обществото трябва да бъде солидарно и по-богатите да поемат по-голямата част от ударите на кризата. Най-бедните слоеве на обществото не трябва да страдат, посочи министър Младенов. По-справедливо е може би, временно, до края на следващата година, да се въведе подоходният критерий или подоходното облагане, данъкът да не е 10%, а да е от 10% до 22%, предлага Тотю Младенов.
Вътрешният министър Цветан Цветанов добави, че утре на заседание на Министерски съвет ще се дискутира и тази идея.
Семейните надбавки за деца няма да бъдат орязвани. Надявам се, че забавянията, които се получаваха досега при тяхното изплащане, вече няма да ги има, каза още Тотю Младенов. Той посочи, че се готви нов Закон за детето и се прави всичко възможно да има диалог между институциите.
Надявам се много скоро да се диференцират самосигуряващите се лица. В момента в НОИ се работи усилено по този въпрос, подчерта Младенов в отговор на въпрос за пенсионните вноски.
По отношение на пенсиониращите се по 2-ра категория труд предстоят много сериозни разговори със синдикатите и работодателите, посочи още Младенов.

Стоян Александров: Не е работа на социалния министър да коментира данъчна политика
София /КРОСС/ Не е работа на социалния министър да коментира данъчна политика. Така Стоян Александров, министър на финансите в правителството на Любен Беров, коментира пред Информационна агенция КРОСС идеята на социалния министър Тотю Младенов плоският данък да отпадне временно. „Първо трябва да се подредят в кабинета, да се знае кой за какво отговаря и кой какво предлага", заяви Александров. Според него е несериозно социалният министър да коментира данъци. „Той да си направи реформата, защо се отказа от пенсионната реформа. Да си гледа осигуровките, а не другите данъци", препоръча Стоян Александров.

Милен Велчев: Премахването на плоския данък ще зачеркне за дълго време България от картата на инвеститорите
София /КРОСС/ Не зная какви са намеренията на правителството, но такъв ход би бил възможно най-абсурдния. Така бившият финансов министър в кабинета „Сакскобургготски" Милен Велчев коментира пред Информационна агенция КРОСС идеята на социалния министър Тотю Младенов плоският данък да отпадне временно. „След като ГЕРБ с години твърдяха, че едва ли не тяхна е заслугата за въвеждането на плоския данък, сега да се откажат от него... Такова решение ще зачеркне за дълго време България от картата на инвеститорите," подчерта Милен Велчев. Той посочи, че аргументите за по-справедлива социална цена на кризата „сме ги чували и сме ги коментирали."

ЧЕЗ не възнамерява да напуска страната
За пет години в България ЧЕЗ е инвестирал само в разпределителната мрежа 368 милиона лева, твърдят от дружеството
Прага, Чехия /КРОСС/ ЧЕЗ не възнамерява да напуска България, заяви Владимир Шмалц, топмениджър от централата в Прага, отговарящ за чуждестранните придобивания и член на Надзорния съвет на „ЧЕЗ Разпределение България". Това се казва в съобщение на електроразпределителното дружество, изпратено до медиите.
„Спекулации са твърденията от типа, че ЧЕЗ се изнася от България, и не си струва да бъдат коментирани", категоричен е Шмалц, цитиран от говорителя на централата в Прага Ева Новакова.
За петте години в България ЧЕЗ инвестира само в разпределителната мрежа 368 милиона лева, от които 94 милиона през 2009 г. За следващия едногодишен период компанията предлага да удвои инвестициите си в сравнение с предходната година.
Сега в структурите на ЧЕЗ работят 4300 души, като компанията осигурява надеждно електричеството в 10-те области на Западна България.
„За инвеститорите в енергийния сектор ситуацията в момента е трудна и вече стана ясно, че някои обмислят възможности за оттегляне от България. ЧЕЗ няма такова намерение и ще продължи да работи за развитие на бизнеса си в България, както и да инвестира в страната. Надяваме се, че заявените от новото българско правителство намерения за ускоряване на процеса по либерализация на енергийния пазар ще допринесат за подобряването на бизнес климата в сектора", заяви Ян Вавера, регионален мениджър на ЧЕЗ за България.
„По отношение на ТЕЦ „Варна" ЧЕЗ обмисля възможности за увеличаване на производството", допълни Вавера: „Търсим най-доброто решение за развитие на централата и проучваме възможности за синергия и потенциални партньорства с други компании, например на базата на вертикална интеграция (доставка на въглища). Това не означава непременно продажба на ТЕЦ „Варна". ЧЕЗ ще избере такова решение, което, след внимателна преценка, ще доведе до оптимален режим на производството на електрическа енергия в централата, a също така ще осигури и достатъчно електроенергия за България в бъдеще", каза шефът на ЧЕЗ за България.

Даниел Грос: Процесът на приобщаване на България към еврозоната може да се проточи
София /КРОСС/ Процесът на приобщаване на България към еврозоната може да се проточи две десетилетия. Това каза директорът на Центъра за изследване на европейската политика Даниел Грос в интервю за БНР.
„Определено точно в този момент Европейската централна банка ще предпочете да бъде предпазлива. Там се страхуват, че България може и да има много добри показатели в момента, но ако се присъедини сега, може да премине през твърде бърз икономически и ценови бум, както в някои други страни, а после той да премине и във фалити и сътресения за цели сектори на икономиката. Това би създало проблеми за цялата еврозона. Затова общата нагласа е, че България ще трябва да почака още няколко години, преди да се присъедини", обясни Грос.

"Ден на гнева" в Русия
Москва, Русия /КРОСС/ Протест срещу политиката на властта в Русия под надслов „Ден на гнева", организиран от опозиционните сили, се провежда днес в 50 града на Русия. Кметът на Москва е разрешил провеждането на седем митинга и шествия в различните окръзи на столицата. Но в съобщението на московската пресслужба се отбелязва, че организаторите на акцията са предупредени за отговорността, която носят за всякакви неразрешени действия. Участниците в протестите искат удовлетворяването на гражданските права на руснаците и изразяват недоволството си от редица социално-икономически мерки, предприети от правителството. Първи на протест излязоха хората от Владивосток, въпреки че в навечерието на протеста властите на Приморието са имали намерение да забранят митингите. Според организаторите участниците са били около 1500 човека, а според милицията - не повече от 300. Сред издигнатите искания е и да бъде призната партията „Единна Русия" и нейното ръководство за виновни в спадането на жизненото равнище на голяма част от жителите на Русия, а също така в узурпация на властта и отстраняването на народа от реалното управление на страната. Традиционно се иска и оставката на руското правителство, на губернатора на Приморския край, на кмета на Владивосток.

Папата се извини на жертвите на свещениците – педофили
Ватикана /КРОСС/ Папа Бенедикт XVI се извини на жертвите на ирландските свещеници - педофили. Както пише в публикуваното писмо към католиците в Ирландия, папата чувства „позор и разкаяние". В своето послание папата съобщава, че Ватиканът ще проведе разследване във всички ирландски църкви, семинариите и други църковни учреждения, които са замесени в скандала с изнасилването на децата. Ръководителят на римокатолическата църква е изразил желание да се срещне лично с пострадалите от свещениците - педофили, съобщава Ройтерс.

Бан Ки Мун: Израел и Палестина се съгласиха на непреки преговори
Рамала, Палестинска автономия /КРОСС/ Израел и Палестинската администрация са се съгласили на непреки преговори, които ще започнат в скоро време е съобщил Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун, след разговора си с палестинския премиер. Според ръководителят на ООН, строежът на еврейски селища на Западния бряг на река Йордан е незаконно. Според него това пречи на мирните усилия за възстановяването на преговорите. Както Информационна агенция КРОСС вече писа, Генералният секретар на ООН днес пристигна в Палестинската автономия по-късно той ще разговаря и с израелските ръководители.
Напрежение посреща Бан Ки Мун в Близкия Изток

Изложба на гилотината бе открита в Париж
Париж, Франция /КРОСС/ Изложба, наречена „Престъпление и наказание", посветена на гилотината, бе открита в парижкия музей "Д'Орсе", съобщава Евронюз. Основният експонат - гилотината, използвана в продължение на двеста години, е център на спорове и дебати. Гилотината, наричана "националния бръснач" на Франция, се излага за първи път от забраняването й през 1981 година. Устройството е известно с това, че е било основен метод на екзекуция във Франция, и по-точно по времето на Френската буржоазна революция. Гилотината е въведена от френския лекар Жозеф - Игнаций Гилотин, откъдето идва и името и. За последен път гилотината е използвана във Франция на 10 септември 1977 г., а на 9 октомври 1981 г. смъртното наказание там е отменено. Изложбата представя периода между 1791 година, когато са първите призиви за премахване на смъртната присъда, до 30 септември 1981 година, когато се забранява използването й във Франция.
Изложбата, наречена така по романа на Достоевски, включва платна и рисунки на престъпления и използваните методи на наказание, между които смъртната присъда.

Дарин Матов: Ситуацията днес е резултат от сгрешения бюджет
София /КРОСС/ Грешките започнаха с приемането на балансиран бюджет. Още тогава се каза, че вероятно през юни ще се наложи актуализация. Това коментира Дарин Матов - независим депутат, член на РЗС в предаването „Седмицата" на Дарик радио. По думите му най-важно в момента е да се даде възможност на бизнеса да заработи, като се изплатят задълженията на държавата към него. Според Матов идеята за емитиране на облигации е добро предложение и ще даде възможност да се наберат необходимите средства в бюджета.
Запитан дали РЗС и БСП са на една позиция по антикризисните мерки, Матов отговори: „Аз говоря като от позицията на икономист и няма нищо чудно, че тя съвпада с позицията на икономиста от БСП Явор Куюмджиев".

Димитър Бъчваров: Трябва да се разсрочат задълженията на държавата
София /КРОСС/ Първо трябва да се осигурят условия „да превърти колелото" на икономиката. От предишния кабинет бяха наследени милиард и половина лева скрити задължения и това блокира икономиката, коментира Димитър Бъчваров - депутат от Синята коалиция в предаването „Седмицата" на Дарик радио. „Това е наследството - скелетите от гардероба на тройната коалиция", посочи Бъчваров. По думите му държавата трябва да разсрочи задълженията си, за да си преподреди разходите. Според Бъчваров плащането на осигуровките от самите държавни служители е крайна мярка.

Явор Куюмджиев: Средства могат да се осигурят чрез емитиране на държавни облигации
София /КРОСС/ Благодарение на липсата на политика на ГЕРБ през последните 8 месеца стигнахме до това положение в страната. Преди няколко месеца имаше смисъл от антикризисни мерки, които можеха да повлияят на събираемостта. Сега вече се налага да говорим за спасителни мерки, а не за антикризисни. Така Явор Куюмджиев - председател на Съвета по икономическа политика, енергетика и туризъм към Националния съвет на БСП коментира икономическото състояние на страната ни в предаването „Седмицата" на Дарик радио.
„Големият проблем се нарича събираемост на доходите. Големият проблем се нарича грешен бюджет и неправилни разходи в държавата", категорично заяви Куюмджиев. Той посочи и конкретни данни. „През януари са увеличени с 9 млн. лв. разходите за заплати на служителите и с 13 млн. лв. разходите за текущи ремонти и текуща издръжка. Текуща издръжка означава - разходи за консумативи, горива и др. подобни".
Куюмджиев заяви, че от БСП смятат, че трябва да се намери начин за финансиране на бюджетен дефицит, като най-елементарното действие е емитиране на външен и вътрешен дълг. По думите му е необходимо да се направи и разчет на разходите - кои са продуктивни и кои не са продуктивни. „Продуктивни са тези разходи, които „ще завъртят" икономиката ни, защото тя в момента не работи", разясни Явор Куюмджиев.

Валентин Николов: Няма необходимите приходи и затова ще се режат разходи
София /КРОСС/ В момента в МФ се обсъжда „дупката", която ще се формира на база предвидени плащания. Това заяви Валентин Николов - депутат от ГЕРБ в предаването „Седмицата" на Дарик радио. Той уточни, че става въпрос за плащания към тютюнопроизводители, по „Шенген" във връзка с паспортите, където трябва да платим 30 млн. лв. „Де факто, това са непредвидени плащания", съобщи депутатът.
На въпрос как така тези средства не са предвидени в бюджета Валентин Николов отговори: „Те са сложени под условие, т. е. не са предвидени приходи за тези 30 милиона, защото не се е знаеше дали ще се сменят паспортите тази година".
Друг проблем, който съществува в бюджета, е събираемостта. Има недофинансиране, посочи още Николов. По думите му „дупката" в бюджета е около милиард и половина.
Основна аксиома е стремежът към балансиран бюджет. По този начин Валентин Николов определи усилията на ГЕРБ във финансовата и бюджетната сфера. Според него това е основната антикризисна мярка, която трябва да изравни приходите с разходите. Николов декларира, че от страна на управляващата партия има усилия по всякакъв начин да се увеличат приходите и посочи за пример увеличаването на някои акцизи, реформи в митниците и чрез НАП. По думите му това не е довело до събиране на необходимите средства и затова трябва да се режат разходи и посочи за пример осигуровките на държавните служители, които да си ги плащат самите те. Николов заяви, че ако държавните служители си плащат осигуровките, това ще донесе допълнително в хазната 150 млн. лв.

Томислав Дончев: Необходими са съвършен контрол и минимална бюрокрация по евросредствата
София /КРОСС/ „Бях останал с убеждение, че до голяма степен е ясно с какво точно ще се занимавам. Това, че поемам управлението на еврофондовете, не означава въвеждане на тотална централизирана система. Основната ми функция ще бъде свързана с по-добра координация в сферата на управлението и разпределението на средствата от ЕС. Трябва да има съвършен контрол и минимални бюрократични актове. Бързото и необмислено харчене на пари, в това число и европейските, винаги води до негативни резултати". Това посочи Томислав Дончев - новият министър „без портфейл" с ресор „Управление на средствата по европейските фондове" в предаването „Седмицата" на Дарик радио. Той уточни: „Няма да е необходима моята пряка намеса, т.е. още един подпис при движението на парите или управлението на проектите".
Дончев коментира от какво се нуждае управлението на средствата по еврофондовете: „Необходима е една по-голяма гаранция, че работата на всички институции, свързани с еврофондовете, допринася за осъществяването на едни и същи конкретни национални приоритети".
По думите му всички служби, които се занимават с европейските средства, имат сходни проблеми и сходни задачи. Новият министър конкретизира: „Моята функция е на политическо ниво да работя трескаво за изпълнението на тези задачи и за разрешаването на проблемите. Има по-голям от необходимото бюрократичен товар в процесите на усвояване на евросредствата. Разбира се, това е в някаква степен рефлекс, отзвук, свързан с всички скандали при използването на средствата от ЕС досега". Дончев обаче посочи, че допълнителното бюрократизиране на тези процеси не е гаранция за по-добър контрол.

Кристалина Георгиева: България може да поеме лидерска роля при кризи
София /КРОСС/ Еврокомисарят Кристалина Георгиева заяви, че за щастие при тежките земетресения в Хаити и Чили бюрокрацията в Европейския съюз не е забавила бързата реакция, която партньорските организации в Хаити оценяват високо. Разликата в последствията от земетресенията в Хаити и Чили се дължи на качеството на стандартите и тяхното спазване. Надявам се, че точно в тази тема - превенцията на кризи, може да работим с България, каза още Кристалина Георгиева в интервю за PRO.BG.
Българският червен кръст, гражданската отбрана и специализираните звена на армията са специализирани структури за подготовка и реакция на бедствия. Тези структури, както и фактът, че сега България има по-голяма видимост чрез комисаря по кризите, идеята е да позиционираме България да поеме лидерска роля, сподели плана си еврокомисар Георгиева.
Внушителната биография на Кристалина Георгиева не е случайна и има своя стабилен бекграунд. Прадядо й е комита, легионер на Раковски и един от първите български парламентаристи. Иван Попхристов Кършовски пък е потомък на легендарния Кършо войвода - един от болярите, които избират планината и борбата за освобождение. И заради тази биография разчитаме, че еврокомисар Георгиева не е загубила своята откровеност и точен език.
Правителството в много сложни условия свърши доста работа - дейността за борба с престъпността, постигане на макроикономическа стабилност и отпушването на еврофондовете посочи комисарят като достойни за уважение. Кристалина Георгиева даде висока оценка на министър Дянков, който според нея държи здраво юздите на бюджета, справя се много добре по разходната част и ще постигне още и по приходната чрез привличане на ресурси за България и инвестиране в икономиката.
В деня на посещението си в като еврокомисар в България Кристалина Георгиева беше догонена от новина от Брюксел - че е номинирана за заместник-външен министър на Европейския съюз.

Доц. Ингрид Шикова: Страните в еврозоната нямат единна фискална политика
София /КРОСС/ Сегашният проблем в еврозоната тлее много отдавна и една от причините е, че страните нямат единна фискална политика. Цялата история на ЕС показва, че съюзът реагира при кризи и донякъде те му се отразяват благотворно. Хубавото е, че за първи път държавните ръководители на страните-членки се замислиха върху това, че е създаден паричен съюз без неговия икономически другар. Това коментира доц. Ингрид Шикова- ръководител на катедра „Европеистика" в СУ „Св. Климент Охридски" в предаването „Събота 150". „Сега се появява на повърхността, което е следствие на кризата и някои други обстоятелства", уточни Шикова.
Тя прогнозира: „Ще вървим отново в посока интеграция - стъпка по стъпка. Ще се предприемат мерки по стабилизация на еврозоната, но те няма да бъдат радикални и ще бъдат в рамките на наскоро влезлия в сила Лисабонски договор.
Доц. Ингрид Шикова посочи, че Гърция в своето почти 30-годишно членство е получила огромни доказателства за солидарност от държавите-членки на ЕС, в това число и много средства по линия на структурните фондове. Тя обаче уточни: „В еврозоната действат други правила. Всяка държава, когато се присъединява към нея, трябва да изпълни определени критерии, чието изпълнение продължава и след това. Германия винаги е настоявала за дисциплина в това отношение. Именно затова бе създаден този Пакт за стабилност и растеж, който ограничава бюджетните дефицити до 3%".

Барак Обама направи видеообръщение към иранския народ
Вашингтон, САЩ /КРОСС/ Президентът на САЩ Барак Обама публикува в интернет обръщение към иранския народ. В него Обама говори за засилването на културните връзки с иранците, за по- голям достъп на жителите на тази страна до интернет. Барак Обама обещава Съединените щати да положат усилия, „за да осигурят на иранците достъп до интернет технологиите, което ще им даде възможност да общуват помежду с и с целия свят, без да се страхуват от цензура".
Американският президент заявява също, че Америка предлага на Иран дипломатически диалог, но Техеран е избрал изолацията. Президентът на САЩ казва още, че предложението на Америка да се седне на масата на преговорите с Иран все още е в сила и отново подчертава, че Иран трябва да изпълнява изискванията на световната общност по отношение на ядрената си програма. Това е второто подобно видео, пуснатo по времето на управлението на Обама. Белият дом го е насочил към настъпването на пролетта и началото на новата иранска година- Навруз, която в редица страни се празнува на 21 март.


ПО РИА НОВОСТИ

Московская милиция не допустила проведения несанкционированных акций
МОСКВА, 20 мар - РИА Новости. Сотрудники московской милиции не допустили проведения в городе ряда несанкционированных акций, сообщил журналистам начальник Управления информации и общественных связей столичного ГУВД полковник милиции Виктор Бирюков.
"Представители ряда политических и общественных организаций попытались сегодня организовать массовые мероприятия, проведение которых не было согласовано московскими властями. Однако благодаря грамотным и профессиональным действиям сотрудников милиции удалось не допустить серьезных нарушений общественного порядка и в полной мере обеспечить безопасность горожан", - отметил Бирюков.
По его словам, первая несанкционированная акция должна была состояться на Пушкинской площади.
"Несмотря на неоднократные предупреждения мэрии и ГУВД ее организаторы собрали порядка 200 человек, осветить мероприятие приехали около 100 представителей российских и зарубежных СМИ, - сообщил Бирюков. - Пришедшие граждане попытались осуществить ряд провокаций с использованием файеров, однако все незаконные действия были оперативно пресечены, а нарушители задержаны".
В общей сложности в отделы милиции доставлены 70 человек. "В отношении задержанных сейчас составляются административные протоколы, после чего они будут отпущены. Протоколы будут переданы в суд для принятия решения о наказании", - сказал руководитель Управления информации.
Кроме того, группа автомобилистов попыталась организовать несанкционированную акцию на Садовом кольце, что могло негативно повлиять на безопасности дорожного движения, привести к серьезным автомобильным "заторам" и даже ДТП.
"Участники мероприятия собрались на Зубовском бульваре и намеревались колонной проехать по внутренней стороне Садового кольца. Водители заняли третью и четвертую полосы, двигаясь с маленькой скоростью и создавая помехи для других автовладельцев. Но инспекторы ДПС были готовы к такому развитию события, благодаря принятым ими мерам формирование колонн было пресечено", - сообщил Бирюков. Он особо подчеркнул, что движение по Садовому кольцу из-за акции не прерывалось и сейчас осуществляется в рабочем режиме.
"Ряд водителей, которые нарушили ПДД, были остановлены сотрудниками ГИБДД, в отношении них составлены административные протоколы, в том числе, за нарушение правил парковки и превышение установленного ГОСТом уровня тонировки транспортного средства", - сказал Бирюков.
Представитель ГУВД сообщил, что запланированные сегодня в городе митинги прошли без серьезных нарушений.
"Все согласованные акции завершились без каких-либо инцидентов, правопорядок во время их проведения был обеспечен в полном объеме, задержанных нет", - сказал Бирюков.
"ГУВД Москвы еще раз обращается к организатором массовых мероприятий с убедительной просьбой заранее согласовывать планируемые акции с властями во избежание конфликтных ситуаций. Со своей стороны сотрудники милиции и впредь будут принимать все меры для обеспечения безопасности в Москве, а все незаконные действия и провокации будут пресекаться в соответствии с действующим законодательством", - заключил он.

В Москве задержаны около 70 участников несанкционированных митингов
МОСКВА, 20 мар - РИА Новости. Около 70 человек были задержаны в субботу за попытку проведения несанкционированных акций протеста на Триумфальной и Пушкинской площадях в центре Москвы, сообщил РИА Новости начальник управления информации столичного ГУВД Виктор Бирюков.
"Милиционеры за попытку проведения неразрешенных властями акций задержали 70 человек. Всего в этих митингах приняли участие около 200 человек", - сказал Бирюков.
По его словам, серьезных правонарушений в столице допущено не было. В центре города продолжают дежурить усиленные наряды милиции.

Митинги оппозиции в Петербурге завершились без происшествий
С.-ПЕТЕРБУРГ, 20 мар - РИА Новости. Оба митинга оппозиции, которые проходили в субботу в Петербурге, завершились без происшествий, сообщил РИА Новости представитель ГУВД по Петербургу и Ленинградской области.
Первый митинг проходил у СКК "Петербургский". По данным ГУВД, в нем приняли участие порядка 500 человек. "Митинг прошел без нарушений общественного порядка", - сказал он.
Второй митинг, организованный КПРФ, проходил на площади Ленина. В нем, по данным милиции, приняли участие около 250 человек. Нарушений правопорядка зафиксировано не было.

Леди Гага подала встречный иск против своего бывшего продюсера
МОСКВА, 20 мар - РИА Новости. Эксцентричная американская певица Леди Гага подала в пятницу встречный иск против своего бывшего продюсера и любовника Роба Фусари, который на этой неделе обратился в суд Манхэттена с намерением отсудить у нее 30,5 миллионов долларов, сообщило в субботу агентство Ассошиэйтед Пресс.
По утверждению бывшего продюсера певицы, он является создателем ее сценического псевдонима и соавтором ее нескольких известных хитов. Он познакомился с певицей в марте 2006 года, и именно ему, по его словам, принадлежит идея перевоплощения Стефани Германотты (Stefani Germanotta - настоящее имя певицы) в Леди Гага по названию знаменитого хита британской рок-группы Queen "Radio Ga Ga", отмечается в исковом заявлении.
Роб Фусари, известный ранее по работе с такими исполнителями, как Уилл Смит, Destiny's Child, Бритни Спирс, Джессика Симпсон, является соавтором одних из самых известных хитов Леди Гага - "Paparazzi" и "Beautiful, Dirty, Rich" с ее дебютного альбома "The Fame".
Спустя несколько месяцев после знакомства их отношения переросли в романтические, после чего они стали деловыми партнерами и создали совместную компанию Team Love Child LLC, которая занималась "раскруткой" певицы. Согласно заключенному между ними договору, продюсер мог рассчитывать на 20% дохода от музыкального творчества певицы, 15% средств, вырученных от бренда Леди Гага и также и на другие отчисления. Однако пошатнувшиеся затем деловые и любовные отношения между партнерами лишили продюсера всех его дивидендов.
По словам продюсера, он получил от певицы впоследствии лишь 611 тысяч долларов, что, на его взгляд, явно не соответствует его представлению о своей полной доле от некогда совместного бизнеса.
Как заявил в пятницу адвокат певицы, договор между ней и продюсером, который упоминается в исковом заявлении Фусари, является "незаконным".
На последней церемонии вручения одной из самых престижных наград в мире музыки "Грэмми" Леди Гага вошла в число первых лауреатов церемонии. Она была названа победительницей в категориях "лучшая танцевальная запись" и "лучший танцевальный альбом".
Она также стала победительницей в трех номинациях главной британской музыкальной премии Brit Awards, включая "лучшую иностранную певицу" и "международный прорыв года".

Акция протеста против социальной незащищенности прошла во Владивостоке
ВЛАДИВОСТОК, 20 мар - РИА Новости. Санкционированный митинг протеста оппозиционной коалиции Приморья против высоких тарифов ЖКХ, роста цен на продукты питания, за доступное здравоохранение, бесплатное образование и снижение таможенных пошлин на импортные автомобили прошел в среду на центральной площади Владивостока, сообщают корреспонденты РИА Новости с места события.
В состав коалиции вошли разные по взглядам и позициям политические силы и общественные движения, в том числе - Приморские отделения КПРФ, "Яблока", движения ТИГР (Товарищество инициативных граждан России) и другие.
Участники митинга говорили о том, что в стране нет надежной системы социальной защиты, что рост цен и тарифов ЖКХ опережает рост зарплаты. По их мнению, социальное здравоохранение фактически стало платным, а цены на лекарства, операции и лечение не по карману для многих. Они требовали создания системы льгот для социально незащищенных слоев населения, сделать доступным здравоохранение и дошкольное образование.
"Все эти и другие проблемы федеральным властям и местным чиновникам давно известны. Власть должна быть более жесткой по отношению к тем, кто хищнически опустошает кошельки россиян", - сказал в беседе с корреспондентом РИА Новости один из лидеров Приморского отделения ТИГР Артем Самсонов.
По его словам, главная задача сегодняшней акции протеста - "встряхнуть власть, заставить ее активнее решать социальные проблемы в стране".
В митинге, по данным организаторов акции, приняло участие около полутора тысяч человек. По данным городского УВД, - в пять раз меньше.
"Активных участников митинга было около трехсот человек. Остальные - более тысячи человек - были прохожими, которые на некоторое время останавливались", - сказала журналистам пресс-секретарь УВД Владивостока Наталья Форманчук.
Она отметила, что до начала митинга двое неизвестных стали из баллончиков распрыскивать краску на плакаты участников акции протеста, но сразу же были задержаны и отправлены в милицию для разбирательства.
"Других инцидентов на митинге не отмечено, он прошел корректно, без конфликтов", - сказала пресс-секретарь УВД.
На митинге присутствовали представители администрации Приморья, чиновники мэрии Владивостока.
"Администрация Приморья лояльно относится к акции протеста. Более того, власти края вступили в активный диалог с оппозиционными силами. В пятницу губернатор края Сергей Дарькин провел рабочую встречу с представителями приморских региональных отделений политических партий. Они обсудили вопросы социально-экономического развития Приморья, проблемы жителей края. Многое, из того, что было сказано на встрече, взято на заметку", - сказал в беседе с корреспондентом РИА Новости вице-губернатор края Александр Шевелев.
По его словам, это был открытый диалог с лидерами общественных движений, представителями законодательной и исполнительной власти, политических партий. Такие встречи, отметил вице-губернатор, станут традиционными.

Планирующийся во Владивостоке митинг незаконен, предупреждают власти
ВЛАДИВОСТОК, 16 мар - РИА Новости. Администрация Приморского края предупредила о незаконности митинга, который 20 марта намерена провести на центральной площади Владивостока оппозиционная коалиция.
Оппозиционная коалиция, в состав которой вошли представители Приморского отделения КПРФ, "Яблока", движения ТИГР и других организаций, распространила сообщение о том, что 20 марта на центральной площади города (площадь Борцов за власть Советов) пройдет митинг , сокращения российских вооруженных сил, за снижение таможенных пошлин на импортные автомобили, а также за исключение из технипротив роста тарифов на коммунальные услугического регламента о безопасности колесных транспортных средств ограничений на регистрационные действия с праворульными японскими автомобилями.
Управление внутренней политики администрации Приморского края, говорится в распространенном во вторник сообщении ее пресс-службы, предложило организаторам - группе граждан - провести митинг на привокзальной площади, так как на центральной площади города 20 марта пройдет продовольственная ярмарка.
"Однако в нарушение Федерального закона "О собраниях, митингах, демонстрациях, шествиях и пикетированиях" организаторы распространяют сведения о проведении митинга на Площади Борцам за власть Советов и призывают население принять участие в нем. В связи с чем, направлено обращение в правоохранительные органы", - говорится в сообщении пресс-службы краевой администрации.

Семь санкционированных митингов и пикетов пройдут в Москве 20 марта
МОСКВА, 19 мар - РИА Новости. Правительство Москвы согласовало проведение 20 марта семи митингов и пикетов в различных округах столицы и предупредило об ответственности за организацию любых несанкционированных мероприятий, говорится в распространенном в пятницу заявлении пресс-службы мэра и правительства столицы.
По Центральному административному округу (ЦАО) согласовано 2 митинга и 3 пикета.
С 11.00 до 12.00 напротив здания консульства Швейцарии в Хлебном переулке состоится пикет "Против дискриминационной политики грузинских властей в отношении армян", в котором примут участие до 15 человек.
Представители Общероссийского политического общественного движения "Коммунисты - Трудовая Россия - За Советский Союз" с 11.00 до 13.00 соберутся на митинг "В защиту Мавзолея В.И. Ленина" в сквере у памятника Карлу Марксу на площади Революции. На мероприятии соберутся около 20 человек.
С 12.00 до 14.00 состоится пикет из семи человек напротив здания посольства Финляндии в Кропоткинском переулке. Цель пикета - "Привлечь общественное внимание к праву проживания несовершеннолетнего ребенка в полной семье".
Представители региональной общественной организации "Федерация автомобильного спорта города Москвы" с 13.00 до 16.00 проведут митинг на площади Краснопресненской Заставы у памятника "Героям революции 1905-1907 годов". Цель митинга, на котором соберутся более 500 человек, - "Обратить внимание органов власти на проблемы, связанные с развитием молодежного автомобильного движения".
С 15.00 до 17.00 на Чистопрудном бульваре у памятника А.С. Грибоедову соберутся до 300 человек, чтобы "Обратить внимание органов власти, общества и СМИ на проблемы нарушения гражданских и социальных прав жителей Московского региона".
На набережной Тараса Шевченко, у дома 15, в Западном административном округе (ЗАО) Москвы, с 13.00 до 15.00 состоится митинг "Потребовать от правительства РФ выполнения требований автомобилистов". В нем примут участие до 500 человек.
В Северо-Восточном административном округе (СВАО) с 15.00 до 18.00 пройдет митинг у памятника В.И. Ленину, где соберутся около 6 человек с целью популяризировать "ленинское наследие в год 140-летия со дня рождения В.И. Ленина". Во время проведения митинга пройдет агитация горожан по вступлению в ряды КПРФ.
"В то же время правительство Москвы не согласовало часть публичных мероприятий, заявленных к проведению 20 марта 2010 года", - говорится в заявлении.
Речь, в частности, идет о шествии от памятника К.А. Тимирязеву на Тверском бульваре до памятника А.С. Пушкина, а также митинга у памятника А.С. Пушкину с целью выражения протеста против нарушения гражданских и социальных прав жителей Москвы и Московской области.
Правительство Москвы также отказало двум группам граждан в проведении митингов в связи с нарушением сроков подачи уведомлений.
"Правительство Москвы считает необходимым еще раз предупредить об ответственности за проведение любых несогласованных публичных мероприятий и предупреждает, что в случае попытки проведения несанкционированных шествий, демонстраций или иных не согласованных городскими властями публичных акций их организаторы и участники понесут наказание в строгом соответствии с законодательством Российской Федерации", - отмечается в сообщении.

Кадры, съемку которых сочли "участием в несанкционированной акции"
20 января Мировой суд Тверского района Москвы признал фотокорреспондента РИА Новости Андрей Стенина, выполнявшего свой профессиональный долг, виновным в участии в несанкционированном митинге. Напомним, Андрей Стенин был задержан сотрудниками правоохранительных органов 12 декабря 2009 года, когда он выполнял редакционное задание - снимал проходившую у здания администрации президента несанкционированную акцию оппозиции.
На фото: снимок, сделанный Андреем Стениным во время "траурного" митинга в День Конституции у Администрации Президента на Старой площади.
Фотокорреспондент РИА Новости Андрей Стенин сделал несколько кадров на "траурном" митинге оппозиции на площади у станции метро "Кропоткинская".
Участники "траурного" митинга оппозиции в День Конституции на площади у станции метро "Кропоткинская", фоторепортаж с которого делал фотокорреспондент РИА Новости.
"Это была несанкционированная акция оппозиции, у каждого из участников был в руке лист с одной буквой, они выстроились в цепочку образовав лозунг "Соблюдайте конституцию". Это было у здания администрации президента на Старой площади", - так чуть позже описывал события сам Андрей Стенин.
20 января суд признал Андрея Стенина виновным в участии в несанкционированном митинге и постановил взыскать с него 500 рублей. Агентство намерено обжаловать решение суда. "Андрей действовал как работник агентства, как журналист в полном соответствии с законом о СМИ. Мы намерены использовать все предоставленные законодательством возможности для защиты гарантированных конституцией и законом о СМИ прав журналистов, включая право на проведение фотосъемки и присутствие на митингах и демонстрациях", - отметил заместитель генерального директора, руководитель юридической дирекции РИА Новости Михаил Сафронов. На фото: снимок, сделанный Андреем Стениным во время "траурного" митинга в День Конституции у Администрации Президента на Старой площади.

ПО ЕКИПНЮЗ.КОМ

Излезе първата книга за отношенията между комунистическата държава и Българската православна църква

Българските читатели вече могат да получат достоверна представа за процесите, протичали в БПЦ под влиянието и натиска на комунистическия режим. Проблемът е изследван в наскоро излязлата книга на Момчил Методиев "Между вярата и компромиса", издание на Института за изследване на близкото минало. Още с представянето си трудът на г-н Методиев предизвика неподправен интерес и това разкри нуждата, която българското общество изпитва от научно интерпретирана информация за скритата страна от съществуването на БПЦ под контрола на комунистическата държава.
Книгата представа автентична картина на трудните отношения между власт и църква в периода 1944 - 1989 година. Огромно нейно достойнство е строго научният подход и солидната документална база. Самият автор предупреди, че не смята третираната проблематика за изчерпана и подчерта необходимостта от продължаване на изследователската работа.
Момчил Методиев не само коректно представя факти, а насочва вниманието на читателите към произтичащите от тях въпроси с очевидното желание да разшири и интензифицира обществения дебат по тях. Източниците, използвани от автора, са надеждни, а достойнство на изследователския му подход са дисциплинираното придържане към рационалната интерпретация на фактите и пълното въздържане от недостатъчно подкрепени спекулации. “За написването на тази книга са използвани архивите на държавните институции, ангажирани с прокарването на политиката към Православната църква, които и налагат някои от ограниченията на изследването. На първо място е използван и цитиран архивът на Комитета по църковни въпроси (Дирекция на изповеданията), съхраняван в момента в Министерството на външните работи. Това е най-представителният източник за отношенията между Църквата и държавата от комунистическия период, който покрива всички аспекти от техните отношения. За щастие на изследователя той не се отличава с особен вкус към пикантерията, а където тя съществува, съзнателно не съм цитирал данни, които могат да увредят репутацията на трети лица, нямащи отношение към обекта на изследването.
Освен архивния фонд на Комитета по църковни въпроси са ползвани и документи на Св. синод до средата на 60-те години, предадени на Централния държавен архив, които в голямата си част съдържат протоколи от заседанията на Синода и взетите решения. Частично са ползвани архивите на Служба „Културно наследство” към Министерството на външните работи, както и отделни документи от архива на БКП.
Частично са ползвани и архивите на Първо главно управление на Държавна сигурност, които имат отношение към неговата дейност по линия на Църквата зад граница. Те са основен източник за агентурните псевдоними на някои от важните членове на висшето духовенство, както и на влиятелните в църковните среди светски лица. Изнесените данни в това отношение обаче не са пълни, най-малкото защото основната дейност по линия на православното духовенство е била извършвана от Трети отдел на Шесто управление на ДС. Въпросът със сигурност ще търпи развитие и в бъдеще, тъй като предстои сега действащата Комисията по досиетата да извърши проверка на настоящите членове на Св. синод” - пише авторът в уводната част.
Г-н Методиев застава зад становището, че по време на комунистическото управление БПЦ все пак е била по-скоро “репресиран организъм”, отколкото казионна организация. Той определя държавната политика за обезличаване на църквата като ключов фактор за разбирането на поведението на църквата. В такъв план е анализиран и разколът в БПЦ в началото на 90-те години, довел до появата на Алтернативния синод.
В заключение авторът прави като цяло нерадостни изводи за състоянието на БПЦ в наше време, като,за щастие, спестява на читателя войнстващия апокалиптичен песимизъм, станал твърде модерен в публичното говорене за проблемите, свързани с комунистическото наследство: “…В същата оптимистична линия може да се впише и израстването на ново поколение енорийски свещеници, значително по-добре образовани и много по-мотивирани от своите предшественици, които дават надежда за възраждането на енорийския живот. Макар и не особено съществено, през последните години може да се говори и за известно увеличение на броя на монасите. Повод за оптимизъм дава и регистрираното от социолозите сравнително високо доверие в Църквата, въпреки че голяма част от запитаните остават незапознати с основните догмати на Православната църква . Всичко това описва сложна и нееднозначна картина, но както често е отбелязвано, не може да се очаква от едно секуларизирано общество, доминирано от релативистични нагласи и неясни ценности, да има силна Църква и убедителна висша църковна йерархия”.

Цветан Цветанов: Мотивите за отстраняването на президента са основателни
Мотивите за отстраняването на президента от поста му са съвсем основателни. Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов пред журналисти. Според него мотивите са достатъчно аргументирани. По думите му, това е парламентарен вот към президентската институция за моралните качества и нарушаване на основния закон.
“Не е нормално по време на криза да се водят “войни” между институциите” - заяви Цветанов в отговор на журналистически въпрос за отношенията между правителството и президента от една страна и правителство и съдебната система от друга.
“Против сме подобен негативен диалог, но президентът просто го провокира” - допълни вицепремиерът. По думите му президентът Георги Първанов е имал една цел с този вид диалог и я е постигнал.
На 19.03 ГЕРБ, “Синята коалиция”, “Атака” и РЗС започнаха подписка за прекратяване на правомощията на президента Георги Първанов. Близо три часа представителите на четирите партии се консултираха по мотивите. Пред журналисти в Народното събрание съпредседателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев обяви, че в мотивите си за отстраняването на държавния глава партиите се основават на чл. 32, ал.2 от Конституцията. Той гласи “никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие, освен в предвидените от закона случаи”.

Няма коментари: