четвъртък, 18 март 2010 г.

С НИВОТО НА ДНЕШНАТА НИ ИКОНОМИКА – ДА ЗАБРАВИМ СКОРОШНО ВЛИЗАНЕ В ЕВРОЗОНАТА КАЗВАТ ...

ПО АГЕНЦИЯ КРОСС

ГЕРБ оттегли искането за мораториум над ГМО


София /КРОСС/ ГЕРБ оттегли проекторешението за налагане на петгодишна забрана за отглеждане на ГМО на територията на страната. Искането е внесено в деловодството на Народното събрание, предаде националното радио.
В началото на февруари от партията обявиха, че промените в Закона за генномодифицираните организми ще бъдат приети, но с петгодишен мораториум, което означаваше, че чак през 2015-та година ще могат да се садят ГМО в открити земни площ за експерименти. Мярката с мораториума беше приложена преди месец като компромисен вариант на общественото недоволство.
Сегашното предложение за отмяна на мораториума става на фона на дебатите в Народното събрание по закона. Най-важните точки сa дебатирани на днешното заседание.

Депутати забраниха освобождаването на ГМО в защитените територии
София /КРОСС/ Народното събрание забрани освобождаването на ГМО в границите на защитените територии. Освен това депутатите уточниха не по-малки от 30 км отстояния от границите им за отглеждане на ГМО, по-малко от 10 км. от стационарните пчелини, но не по-малко от 7 км. от площи с биологичен начин на производство и на разстояния не по-малки по отношение на площи с традиционен начин на производство.
Народните представители приеха оставането на чл. 79 по сега действащото законодателство, с който се забраняват научните експерименти с традиционни култури като маслодайна роза, овошки и др.

Протест срещу промените в закона за ГМО посрещна депутатите пред парламента
София /КРОСС/ С протест срещу последните поправки в закона за ГМО бяха посрещнати тази сутрин депутатите пред Народното събрание.
Еколози, носещи шарени плакати, скандираха „Не на ГМО”, а представители на младежкото ВМРО раздаваха на народните избраници краставици и домати, преди да се присъединят към природозащитниците. Включваха се и случайни граждани. Площадът пред парламента периодично се огласяше от патриотични песни и удари на пъпан.
Във вторник представители на Коалицията от неправителствени организации срещу отглеждането на генномодифицирани организми заявиха, че защитените територии и 30-километровата зона около тях не са предпазени напълно от засаждане на генноизменени култури с последните промени в закона.
Проучване на НЦИОМ през изминалите дни показа, че 82% смятат, че има риск от неконтролирано разпространение на ГМО, а 71% все още смятат, че рисковете, свързани с ГМО, надделяват над евентуалните ползи.
Миналия месец стана ясно още, че президентът Георги Първанов ще наложи вето върху промените в Закона за генномодифицираните организми (ГМО).

Младежите от БСП връчват на председателя на НС подписката "Варна свободна зона от ГМО"
София /КРОСС/ 8 744 подписа на варненци в защита на каузата "Варна свободна зона от ГМО" ще връчат на председателя на Парламента Цецка Цачева в петък, 19.03.2010г. в 14,00 ч. представители на Младежко обединение на БСП-Варна.
Подписката стартира на 24 февруари на два пункта в центъра на града. На 28 февруари МО на БСП организира кръгла маса по темата. На срещата с Цецка Цачева те ще поставят и три основни искания, около които се обединиха участниците по време на дискусията. На първо място беше поставено искането да се проведе референдум по въпроса за ГМО, като второ беше записано у нас да се въведат по-високи от европейските стандарти за производство на храни, както и средствата от европейски програми за развитие на селските райони приоритетно да се отпускат за екоземеделие и екотуризъм.
Подписите ще бъдат връчени още на кмета на Варна Кирил Йорданов и на председателя на Общински съвет-Варна Борислав Гуцанов.

Томислав Дончев е новият министър по еврофондовете
София /КРОСС/ Парламентът прие структурна промяна в правителството и така Томислав Дончев бе избран за министър по управление на средствата от ЕС. 130 от депутатите гласуваха „за" промяната.
Постът на министър, който да отговаря за управлението на средствата от ЕС, е необходим, за да се увеличат процесите на усвояване на средствата от еврофондовете. Това каза премиерът Бойко Борисов от парламентарната трибуна, който е и вносител на проекта. Почти всяка седмица България се глобява с милиони от Европейската комисия, посочи, премиерът и добави, че е редно, когато нещо е работещо, да не се стига до противопоставяне.
Ще подкрепим избирането на министър по еврофондовете и считаме, че това е стъпка в правилната посока, каза в пленарна зала съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов. Новият министър трябва да се занимава с централизираните стратегически цели, да координира министерствата и лично да отговаря и гарантира за изпълнението на големите проекти, смята той.
Изборът на премиера Борисов - Томислав Дончев, е едно от най-добрите му кадрови решения - изказа мнение депутатът от „Атака" Станислав Станилов.
„Нищо от това, което вие казахте като мотивация, за да подкрепите, не присъства нито в проекторешението, нито в аргументацията на премиера", изказа мнение лидерът на БСП Сергей Станишев.
За последните три години под прякото ръководство на Томислав Дончев са спечелени международни проекти в социалната сфера и регионалното развитие на обща стойност 1 500 000 лева. От 2004 година досега е програмен директор в Институт "Отворено общество"-София, където ръководи звеното за подготовка и управление на проекти по европейски програми. Дончев е независим консултант и лектор в сферите: "Подготовка и управление на проекти", "Планиране и стратегическо управление", „Системи за оценка и текущ контрол". Обучавал е представители на общински и областни администрации, училища, НПО и фирми в над 20 населени места на страната. Член е на работната група към Министерство на финансите, разписала правилата за разпределение на средствата от Европейските фондове в България. Кметът на Габрово е и част от екипа разработил Регионалния план за развитие на Северозападен район за планиране. От 2001 до 2004 г. е изпълнителен директор на Високотехнологичен бизнес инкубатор-Габрово; в този период подготвя и управлява десетки проекти в Габрово в сферите на регионалното развитие, икономическото развитие, образованието и социалната сфера. Член е на Българската асоциация по управление на проекти.
Томислав Дончев има магистърска степен по философия и втора специалност по журналистика. Специализирал е в областта на подпомагането на малки и средни фирми в Израел, бизнес менторинг в Оксфорд, политически науки и международни отношения в Полша.
Томислав Дончев е роден 1973 година в Габрово, семеен е, има един син.

Дончев: Няма да има революционни промени
София /КРОСС/На първо време не се очакват предложения за революционни промени. Това заяви новоизбраният от НС министър по еврофондовете Томислав Дончев.
„Цялата система за разпределение на средствата от ЕС е крехка система, изключително внимателно наблюдавана от партньорите ни от Европейската комисия, а и тук резки и революционни движения не биха довели до добър резултат. Постепенна задача е да намерим точния баланс между добрия контрол и в същото време да търсим едно намаляване на административния товар, доколкото това би ускорило процеса по използване на средствата в България, доколкото би привлякло повече кандидати, повече бенефициенти", заяви Дончев.
Дончев определи като тревожна ситуацията, че в България има общини, които никога не са кандидатствали и никога не са използвали средства от ЕС. Според него това не бива да се допуска, когато средствата за инфраструктура от държавния бюджет са недостатъчни.
Дончев каза още, че е необходимо е подобряването на диалога с ЕК, както и бързото разчитане на всички сигнали, които идват от там, адекватното изпращане на обратна информация от наша страна, необходима е работа с тези, които използват средствата - общини, неправителствени организации. От тяхната активност зависи как се движи процесът, заяви Дончев.
Според него България през изминалите години е направила много - първото бе възстановяването на диалога с Европейската комисия. На второ място реален факт са конкретните мерки, свързани с намаляване на незаконосъобразното изразходване на средствата. По думите му има и други постижения като например оценките за съответствие на оперативните програми. „Това, което трябва да се случи от тук нататък, е вдигането на налягането в системата - бавно и внимателно, да не би някоя стара тръба да се спука", каза Дончев.

Министър Маргарита Попова се срещна с министъра на вътрешните работи на Бавария Йоахим Херман
София /КРОСС/ Министърът на правосъдието Маргарита Попова се срещна днес с министъра на вътрешните работи на Бавария Йоахим Херман, който е на двудневно посещение у нас по покана на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, съобщиха от пресцентъра на министерството.
Министър Попова и министър Херман обсъдиха сътрудничеството между двете държави в сферата на правосъдието и съвместните проекти и инициативи, свързани с работата на магистратите и правоохранителните органи. Ефектът от взаимната ни работа в сферата на правосъдието не е толкова видим, както в други области, но е от изключително значение, подчерта министър Херман. Според него развитието на ЕС в контекста на темата „Шенген" поставя пред България важния въпрос за осъществяването на силна правна политика. По отношение на законодателните инициативи министър Херман прояви подчертан интерес към промените в НПК, предложени от екипа на министър Попова и одобрени от правителството, както и от последвалите дискусии и обсъждането на измененията в Народното събрание. Положителна експертиза по проекта вече представи министерството на правосъдието на Бавария.
Липсата на политическа воля в последните години не даде възможност наказателният процес да бъде оптимизиран, въпреки изричните препоръки на европейските ни партньори след присъединяването ни към ЕС, подчерта министър Попова след преглед на основните идеи за деформализиране на наказателния процес. Според нея за успешна реформа в правораздаването е нужна политическа воля с ясни послания, но промяна не може да бъде осъществена без съгласието и участието на съдебната система.
Имате важна, тежка и амбициозна програма, но тя е нужна, защото в правовата държава хората трябва да имат респект от институциите и да са сигурни в защитата и на обвиняемите, но и на пострадалите, обяви министър Херман. Той изрази мнение, че когато правовата държава не е в състояние да отстоява силата и правомощията си, обикновеният човек започва да се съмнява в устоите на демокрацията.

Ереван: Изявлението на турския премиер няма да спомогне за развитието на арменско - турските отношения
Братислава, Словакия /КРОСС/ Изявлението на турския премиер, че ще депортират арменците от Турция няма да спомогне за придвижването на арменско - турския диалог, заяви министърът на външните работи на Армения Едвард Налбандян на съвместна пресконференция със своя словашки колега Мирослав Лайчек, съобщава "Новости-Армения". В интервю за телевизия BBC Ердоган е заплашил да депортира всички арменци, които живеят нелегално на територията на Турция. Според него, днес в Турция живеят около 170 хиляди арменци, като само 70 хиляди от тях са граждани на Турция. Както е отбелязал арменският външен министър, тази тема е предизвикала бурни спорове дори в Турция, като мнозина не могат да проумеят как може да бъде направено подобно изявление. „За съжаление, подобни изявления не се правят за първи път и винаги водят до негативни последствия", е заявил министърът. „Трябва да се движим напред и да изпълняваме договореностите, които бяха постигнати от двете страни, а не да се заплашва Армения, другите страни и да се шантажират. Това не е пътят, по който трябва да се действа в един цивилизован свят".

Пенсионери замеряха ЧЕЗ с яйца
София /КРОСС/ Пенсионери протестираха пред ЧЕЗ, където замеряха сградата с яйца. Протестът бе организиран от ВМРО.
"И преди и сега ЧЕЗ е мафия", "Стига геноцид" скандираха недолостващите от въвеждането на такса електромери, монопола на електроразпределителното дружество, високите цени на тока.
Протестното шествие тръгна от храм-паметника „Св. Александър Невски" , минавайки по улица „Раковски" движението по нея бе блокирано.

Присъда от 4 год. затвор получи бившият директор на фонд "Земеделие"
София /КРОСС/ Бившият изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" Асен Друмев беше осъден на 4 години лишаване от свобода.
Състав на Софийски градски съд го призна за виновен по обвинение за престъпление по служба и злоупотреби със средства по САПАРД на стойност 48 млн. лева. Става въпрос за неправомерно одобрени проекти за европейско финансиране на фирми в периода 2004-2007 г. Повечето от средствата са от ЕС, а една по-малка част – от държавния бюджет.
Припомняме, че през май 2009 г. Асен Друмев получи три години условна присъда, с пет годишен изпитателен срок. Той беше обвинен, че със сключването на три неизгодни договора за наем на офиси на разплащателната агенция в Пловдив, Разград и Силистра той е нанесъл щети на ДФ "Земеделие" в размер на близо 500 000 лева.
Освен ефективната присъда Асен Друмев няма да може да заема отговорен пост в срок от седем години.
Днешната присъда е ефективна и може да бъде обжалвана пред Апелативния съд в 15-дневен срок.
Присъдата е предрешена от преди три дни, коментира след края на съдебното заседание адвокат от защитата на Друмев, тъй като още преди три дни, в отчет на СГС, е съобщено, че има осъдителна присъда срещу клиентът му.
От своя страна наблюдаващият прокурор по делото изрази задоволство от присъдата.

Идва интернетът от следващо поколение
София /КРОСС/ Иновативна платформа на Cisco ще направи възможни ново поколение от услуги за видео, трансфер на мобилни данни и "облачен" компютинг. Компанията обяви сериозен напредък в развитието на интернет чрез надграждане на опорния си маршрутизатор и създаване на системата Cisco CRS-3 Carrier Routing System (CRS-3), съобщава Технюз.бг.
CRS-3 осигурява 12 пъти по-голям капацитет за обработка на трафика, в сравнение с най-мощните конкурентни системи - до 322 терабайта в секунда. Системата позволява да се зареди цялата печатна колекция на Библиотеката на Конгреса в САЩ за малко повече от секунда и осигурява възможност за едновременна видео връзка за цялото население на Китай.
Освен това с новата маршрутизираща система за по-малко от четири минути може да се предадат всичките кинофилми през интернет, създадени за цялата история на човечеството, твърдят от Cisco.
CRS-3 позволява унифицирана доставка на услуги в интернет и облачни среди посредством протокола IP NG (NsInternet Protocol Next-Generation Networks). Осигурена е също защита на инвестициите, вложени в Cisco CRS-1 (близо 5 000 броя по света). Общата кумулативна инвестиция на компанията в продуктите от серията Cisco CRS е $1,6 милиарда.
В момента CRS-3 е в период на тестове и цената му започва от $90 000. Иновативната система се базира на процесор Cisco QuantumFlow Array Processor, който съчетава шест чипа в един.
"Интернетът от следващото поколение е на път да стане реалност и ние сме сигурни, че Cisco CRS-3 ще играе жизнено важна роля. Фирми като АТ&Т вече доставят нов набор от видео и мобилни услуги, както и такива, свързани с центрове за данни и облачен компютинг", коментира Панкаж Пател, старши вицепрезидент и генерален директор на Service Provider Business в Cisco.
Светът навлиза в следващ етап на глобални комуникации и развлекателни услуги и приложения, а те изискват нов набор от интернет мрежови технологии. През 2009 г. мрежата на АТ&Т е управлявала 40% повече трафик, отколкото в предходната година. Компанията предвижда подобен растеж и през 2010 г., разкрива Кийт Камброн, президент и главен изпълнителен директор на AT&T Labs.
Очаква се CRS-3 да промени широколентовата комуникация и развлекателната индустрия, като ускори предлагането на нови изживявания за потребителите, създаде нови възможности за приходи на доставчиците на услуги и нови начини за сътрудничество на работното място.


ПО ЕКИПНЮЗ.КОМ

Либерални рецепти за кризисни години: данък върху пенсиите

Не е известно кой точно пусна из държавата т.нар. антикризисна програма на правителството, обаче тя си се превърна в събитие. Наложи се пресцентърът на Министерския съвет в късните часове в сряда да разпространи съобщение, в което отрича кабинетът под някаква форма да е обсъждал мерките, които предизвикаха гневна реакция на синдикатите и атака от страна на опозицията.
ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ
Лидерът на Синята коалиция Иван Костов нарече мерките “хладно оръжие на експертите” и каза, че някои от тях са изпълними, други – не, обаче пропусна да каже кои точно стават и кои не стават. Някои т.нар. либерални икономисти обаче, може би част от тях и автори на някои от идеите, приветстваха оповестените мерки и единствената критика беше, че били малко закъснели.
Понеже било криза и трябвало да се правят икономии.
Една от тези мерки – да се облагат с данък пенсиите, които са над минималния размер. Това може да се роди единствено в главата на тежко болен човек. Да обложиш с данък български пенсионер, ако той получава примерно 200 лева, е равнозначно да му измъкнеш залъка от устата, понеже с 20 лева, колкото засега е данъкът върху доходите в милата ни Татковина, едно възрастно семейство си купува хляб през целия месец.
Има и други безумни идеи, обаче конкретиката не е важна, важна е философията на този хвърчащ анонимен документ.
Очевидно либералните икономисти са придобили прекомерно влияние в държавицата. От всички мерки, които сега се въртят полуанонимно, се разбира едно: за кризата трябва да платят само най-бедните, най-слабите, най-онеправданите.
Всекидневно, ежечасно и ежеминутно имащите трибуна да говорят убеждават, че правителството е длъжник на бизнеса, че трябва да го подпомага, да го закриля, да го обгрижва.
Кой точно бизнес?
Този, който строи път от 22 километра и иска за него 222 милиона лева, както съобщи в сряда лично Бойко Борисов? Или мъжът на Долорес Арсенова, който купува от Индия лекарства за 300 лева и ги продава на здравната каса за 1000? Или ЧЕЗ, чиято печалба за миналата година е нараснала с близо 10 процента до 1,9 милиарда евро? Или банките, които отчитат подобни, че и по-големи печалби? Или нефтените картели? Или мобилните оператори?
Кой точно бизнес има нужда от закрила, от подпомагане?
Факт е, че във времена на криза, когато повечето компании по света търпят загуби и съкращават персонал, работещите в България наши и чужди фирми трупат печалби.
Обаче никой досега от т.нар. либерални икономисти не е казал: чакайте, бе, нещо не е наред. Не може по света компаниите да трупат загуби, а само в България да печелят.
Никой от тези хора не е в състояние да помисли с категориите на човек, който трябва да отхранва семейство с 400-500 лева на месец, който живее на вересия, който с мъка свързва двата края. Затова – режи от бедния, той е безгласен.
Не може, разбира се, да се мери с един аршин всичко, обаче преди да почне да се реже от и без това оскъдните доходи на хората, трябва да се каже и какво ще пожертват големите. От какво например ще се откаже “Лукойл”, от какво биха се отказали мобилните оператори, как може строителните компании, свикнали да печелят държавни поръчки за по 2000 евро на квадрат, да свалят разходите, и така нататък.
Когато хората видят, че и монополистите плащат за кризата, кой знае, може и да проявят някакво разбиране, че са необходими лишения.
Но ако борбата с кризата продължава да се води, както се води, нищо добро не ни чака.
Управляващите – впрочем, също. Ама това е слаба утеха.

Гергана Тодорова: Данъците трябва да са такива, че да могат да се събират
Месец и половина остава до крайния срок, до който всеки, който е получил доход, по-различен от заплата, ще трябва да подаде данъчна декларация. Какви са новостите през тази година както за физическите, така и за юридическите лица, това ще е темата на днешния ни разговор. Ще маркираме две от тях. Едното е, че ще имаме данъчни облекчения за млади семейства с ипотечни кредити до 35 години, а всички, които са получили или са дали заем над 10 000 лева през тази година, за първи път ще трябва да декларират това пред данъчните. Повече за останалите нови елементи ще ни каже данъчният експерт Гергана Тодорова.
ИНТЕРВЮ НА ДИМИТРИНА ПАНДУРОВА
- Здравейте!
- Здравейте!
- Това, което казах за младите семейства. Не беше ли логично тази граница да не е 35 години… звучи ми дискриминационно на фона на статуса, който сега имат повечето български граждани. Доколкото знам, в Америка такива привилегии се ползват за хора до 40 години.
- Да, така е и според мен по-коректният текст е учащи се, за да имат възможност всички, които ползват образованието като инвестиция, което е една от стратегическите теми за развитие в момента и е приоритет в общата политика на новото правителство, да имат този данъчен стимул. Ако не се фиксират тези точно 35, а да бъде 40 е наистина по-социално справедливо, тъй като имаме предвид съвременните процеси като акселерация, урбанизация и съвсем естествен е ходът за по-зрялото съзряване на хората, които искат да продължат образованието си с цел намиране на нова реализация. Младите хора, които сега не могат да се реализират, е хубаво да бъдат поощрени. Затова аз бих искала да пожелая да започне една позитивна кампания, да се установи позитивна данъчна култура на учащите се спрямо висшите учебни заведения и спрямо банковите институции. Да се установи синхрон на данъчните облекчения откъм държавата, кредитни институциите и откъм висшите учебни заведения.
- Да се надяваме, че още от догодина това ще бъде коригирано, защото това е нов модел, който се опитваме да наложим. А сега към друга тема – здравното и социалното осигуряване на фирмите – там има много нови елементи, ще ви помоля да ги коментирате.
- Това е най-тежката тема от данъчната политика. Най-фискално настроена към бизнеса е точно тази тема. Тежък е осигурителният режим за 2009 година – беше 8% спрямо 2008 година – 6%. Предвижда се за 2010 г. да намалее с 2 пункта – да стане пак 6%. Но пък нещо, което изключително трудно се понася от всички лица със статус „самоосигуряващи се лица”, е увеличението на минималния осигурителен доход от 260 на 420 лева. Това засяга огромно количество данъкоплатци със свободни професии, които трябва всеки месец да внасят 120 лева. В провинцията е масов този тип ангажиране на бизнес самоосигуряващи се лица. Това, според мен, най-вече тежи в общата фискална политика, насочена към бизнеса. Другото, което тежко се понася, е увеличението на осигурителния доход на земеделските производители от 65 на 260 лева. Тези увеличения в условия на криза трудно биха се погасявали ежемесечно. Нещо, което трябва да ориентира безработните да се повиши тяхната фискална култура е ежемесечно, докато са безработни, да попълват декларация № 7 в офисите на НАП, тъй като те имат повишена здравна вноска от 10.80 лв. на 16.40 лв. и когато те не я декларират своевременно в месеца, санкцията е 500 лева.
- Това, което казвате, е изключително важно да се знае…
- Да, важно е. Имам и препоръка към икономическия екип по темата за здравното осигуряване. Всички фирми ежемесечно подават 2 вида декларации №1 и №6 – тези прословути декларации си препокриват съдържанието по отношение на осигурителните вноски и ако веднъж в месеца фирмите подават само една декларация №1, в която има всички данни: Булстат, ЕГН и трите имена на заетия персонал, ДОО – всички данни, които биха ползвали като здравно и социално осигуряване, по-добре наистина да се установи един по-лек режим на деклариране. Така по-лесно би се изпълнявал. Това е една моя препоръка, която е установена от практиката, за да може да се намали огромният документооборот всеки месец, съответно да се намали времето за неговото обработване и малко да облекчим пътя на администрация - бизнес.
- Като споменахте за тези по-високи прагове за осигуровки, трябваше ли да има и някаква диференциация, защото вече чуваме за идеята от следващата година да влязат още по-високи, да кажем за лекари или за други професии. Но много е различно, когато говорим за големите градове и малките населени места и средно големите градове – това още повече би затруднило хората със свободни професии.
- Да, даже в тази връзка искам да кажа, че нещо, което не се случва през 2010 г. – премахнати са данъчните облекчения, ако наемаме безработни или ако откриваме нови работни места в такива общини, където безработицата е над 50% - нещо, което считам, че можеше да се запази с цел да се установи един минимум заетост в обезлюдени общини, които и без това нямат никакъв стимул. Когато говорим за диференциация, трябва много внимателно да се обърне внимание и на темите „социално отговорна политика” и „социална справедливост”. Редно е по-високите доходи да се облагат с по-висока ставка. В режим на криза може да се получи диференциация, трябва обаче предварително да има ясни правила за изпълнение и да има нормални санкции, които също да се изпълняват, които да са в размер, който може да се плаща. За да се избегне съществуването на „сивия сектор”, трябва да се намери нормата, че да се изпълнява. Когато голям брой лица не спазват дадена норма, значи обратната връзка към държавната фискална политика е тя да я направи такава, че да обезпечи изпълнението й и да гарантира една очаквана събираемост. Защото в момента проблемът на облагане 2010 е, че очакваните приходи в държавния бюджет още през първото тримесечие не се покриват със събраните приходи.
- 15 дни остават до крайния срок, в който трябва да се подават статистически отчети на едно място – в НСИ…
- Да, в НСИ се подават до 31 март. Това е нещо, което дава една много добра целесъобразност по отношение на подаването – съкращава се пътят до две институции. Срокът до 31 март е един реален коментар за счетоводната политика във фирмите, които са регистрирани по Закона за подоходното облагане (ЗКПО). Сега е времето, когато може да има реален диалог между работодателя и специалистите във финансово-счетоводната политика, когато те да направят инвентаризация на дълготрайните материални активи, материалните запаси. И сега, вече в период на голяма междуфирмена задлъжнялост, е редно да се правят провизии на вземания и задължения, което е належащо. Моят съвет е да се фокусира в годишното приключване за 2009 несъбираемите вземания да се провизират – така ще се намали отчетът за приходи и разходи и ще се следят в 5-годишната си давност тези вземания да могат на части да се провизират и да се облекчи годишният финансов резултат, защото това е от изключително значение при плащането на данъците. Всяка фирма е засегната, че има несъбираеми вземания и има неиздължени задължения. Още по темата за годишното счетоводно приключване бих повторила, че за преки разходи не се признават тези, които не са свързани с дейността, за глоби, неустойки, свързани с държавните плащания, разходите за дарения мога да ги посоча до 10% от положителния финансов резултат, когато са за здравни, лечебни заведения, за деца, за хора с увреждания. Също така фирми, които са направили дарения, съгласно Закона за меценатството от до 15% от счетоводната печалба, също така дарения в полза на Фонд за лечение на деца са допустими до 50% от печалбата. И нещо, което е актуално от миналата година – когато се правят дарения с компютри и други електронни устройства в помощ на училища, включително и висши, те се признават изцяло – нещо, което дава толеранс в действие към образователната ни система.
- Кои са най-важните промени, които сега влизат в ЗКПО от 1 януари 2010 г.?
- Ще започна с това, което ни изненада. Не се допуска подаването на коригиращи годишни декларации. Това означава, че ако юридическото лице е подало своята годишна декларация към 31 март и през април се фиксира счетоводна грешка, то няма да може своевременно да я оповести в офиса на НАП, а чак догодина, със следващата годишна декларация. Друго, за което бих искала да обърна внимание, е, когато фирмите имат направени приходи, по-добрият вариант е да си се облагат с 10%, а не да правят разходи, които не са надлежно документално обосновани. Например, когато една фирма търси външна услуга, като консултациите, да има предвид, че тази услуга трябва да бъде максимално защитима, защото в противен случай законът налага 10%, както си е корпоративният доход и новият момент от 5%, който се третира като данък дивидент разпределение на печалбата. Т.е. би се обложил такъв разход, който не е защитим. Затова обръщам внимание, когато имаме голяма печалба, по-добрият вариант е да си се обложи по общия ред, с данъчна ставка 10 пункта, отколкото ако ползваме консултации, които, ако не са добре защитими документално, биха ни донесли минимум 15 пункта, да не говорим, че те, ако имат разход в себе си по ДДС, става много по-голям данъчният праг за облагане. Друг нов момент е, когато юридическо българско лице ползва заем от чуждестранно юридическо или физическо лице, да има предвид, че при тези разчетни взаимоотношения финансиране, ако не бъде оповестена фиксирана лихва в този договор за заем, българското юридическо лице ще има данък върху лихвата.
- Добре, да обобщим, тази 2010 данъчна година спрямо 2009 година повече ли са данъчните облекчения спрямо предходната?
- За съжаление, не. И тъй като сме в кампания, в която много трудно фирмата, при оповестяване на нейния годишен финансов отчет да изплати в срок годишния си данък до 31 март, тъй като ние се намираме в изключително тежка ситуация. Почти всяко юридическо лице има задължения към кредитни институции, има междуфирмена задлъжнялост, има несвоевременен разчет спрямо приходната администрация и всичко това обезсилва реалната възможност за нормално приключване на 2009 година. Нека юридическите лица да са активната страна. В момента в офисите на НАП може да се сключват споразумения за разсрочване на задължения. От друга страна, нека фирмите кредитополучатели търсят допустимия праг на взаимен интерес с кредитните институции. Когато ние си декларираме реалния резултат, ние имаме един имунитет към нашия доход.
- Благодаря ви за интервюто.

Росица Стелиянова: Програма “Развитие” всъщност помага чрез полусубсидирана заетост
Как по-лесно да си намерите работа, ако сте безработен или съкратен, както и фирмите, които изпитват затруднение. Отговор на такива въпроси може да се получи от Росица Стелиянова, която е изпълнителен директор на Агенцията по заетостта. Наболялата проблематика бе в центъра на нейните коментари по време на интервюто й с Димитрина Пандурова в предаването "Под лупа" на телевизия "Европа".
- Здравейте!
- Здравейте.
- Като за начало само ще ви помоля да започнем с едни актуални данни изнесени от Националния статистически институт (НСИ), които показват несъответствие между броя на безработните и намаляването на заетите. Цифрите са: 107 хиляди души са останали без работа – това е за миналата година, но само 40 хиляди се определят като безработни. Т.е. губи се една доста сериозна цифра, има едно сериозно разминаване. На какво се дължи това?
- Разминаване има поначало и между Агенция по заетостта и Националния статистически институт. Разликата се получава от това, че се изчислява нивото на безработица по различна методика. НСИ набира своите данни чрез анкетиране и на база на анализите, които прави и това определя тези проценти. При анкетирането много лица, които реално работят и в „сивия сектор” се определят като такива, които са „заети” и осъществяват някаква дейност. Докато при нас се регистрират основно лица, които нямат абсолютно никакъв доход. Причината за разликата и тя наистина е почти двойна е, че при нас се регистрират например лица, на които трябва бележка, че са безработни, за да получават социална помощ, за да могат да получават определени преференции, например ако са родители на деца ученици. Лица, които обаче принципно нямат право на подобен тип облаги, нито пък считат, че има смисъл да се регистрират, и се налага всеки месец да препотвърждават своята регистрация и отделно не са готови да работят това, което им се предостави от държавата, предпочитат да не се определят като безработни и това са хора, които работят в „сивия сектор” или почасово. Но това не означава, че тези хора не са си загубили работата. Напротив, те са я загубили, просто имат друг източник на доход.
- Програма „Развитие” или както се води при вас Схема „Развитие”, която започна сега наскоро, моля обяснете към кого е насочена тя, кой може да кандидатства по нея, как става цялата процедура.
- Програма „Развитие” е една от антикризисните мерки, които ние се опитваме да лансираме и аз считам, че тя е много важна за бизнеса, особено в този период. Накратко какво представлява тя. Тя дава възможност на безработни лица, които нямат определена квалификация или не е привлекателна за работодателя, да бъдат квалифицирани или преквалифицирани и след което да бъдат наети. Всъщност процедурата е следната. Всеки един работодател, който към настоящия момент изпитва определена нужда от работна сила, но не му е по силите и не може изцяло да покрива възнаграждението или пък му липсва определена квалифицирана работна ръка или пък предстоят да се пенсионират при него лица, а той трудно би наел други, би могъл да подаде заявка в бюрото по труда, където е регистрирана неговата фирма. В тази заявка той описва колко лица са му необходими и с каква квалификация. Процедурата е изключително облекчена. След това в бюрото по труда се прави един преглед на регистрираните лица, които са подходящи, за насочване към този работодател. След което се прави среща с работодателя, определя се един кръг лица, които се включват в курс за квалификация посредством предоставяне на ваучер по тази специалност, която е необходима съответно на работодателя. След като приключат успешно курса тези лица отново имат среща с работодателя и той избира сред тях нужните му кадри за период между 9 и 12 месеца, в който той трябва да им осигури работа. Всъщност ние помагаме и тук, като предоставяме минимална работна заплата на работодателя за този период между 9 и 12 месеца. А неговия ангажимент е да осигури още толкова от неговия бюджет. Т.е. ние имаме една полусубсидирана заетост, която в настоящия момент е изключително привлекателна за работодатели, които изпитват затруднение.
- Това важи ли и за еднолични търговци?
Това важи за абсолютно всички работодатели. В това число и за общините и държавни агенции и администрации и т.н. Даже в настоящия момент най-голям интерес имат общините. Общо броя безработни, които сме предвидили по тази мярка е 65 хиляди.
- Понеже и от тук нататък ще споменаваме думата „преквалификация”. Нека да уточним какво трябва да разбираме под това. И при какви вариации е възможно и при какви абсолютно невъзможно човек да се преквалифицира.
- Когато говорим за „квалификация”, говорим за професионална квалификация, която на първо място е извън системата на висшето и на колежанското образование, т.е. тук говорим за професионална квалификация. Три са степените на професионалната квалификация, като за всяка степен се изисква определено ниво на образование.
- Имаме ли такива програми, които са насочени към изучаване на чужди езици?
- Да, имаме. Най-успешната в момента програма „Аз мога”, която също влезе в антикризисния пакет, по нея имаме подадени над 33 хиляди заявления, като близо 70 % са за обучение по чужд език. Тук трябва да отбележа, че безработните лица насочваме към курсове само за професионална квалификация. Докато вече едно заето лице, което в момента работи или е самонаето, то има право да учи чужд език, или т.нар. „ключови компетенции” като например работа с приложен софтуер или пък умения за водене на преговори. Всяко лице може да подаде заявление в бюрото по труда по местоживеене или по месторабота за изучаване на чужд език. ЕК излезе с информация на база на изследване преди няколко години, че България е на едно от последните места по знание на чужд език.
- Добре, да поговорим и за програмата „Отново на работа”. Тя е за родители на малки деца до 3 години. За повече отново вие да поясните.
- Основната цел на тази програма е да се осигури на хора, които са безработни и предимно хора, които са в предпенсионна възраст, такива, които са освободени от системата на здравеопазването или на образованието да получат за определен период от време, максимум за 2 години, един постоянен доход в размер на минималната работна заплата и съответно да се самоосигуряват. Може би по този начин ще помогнем на някои хора да придобият и право на пенсия. От друга страна като косвен ефект е, че те ще бъдат обучени от Агенцията за социално подпомагане за детегледачи и, че ако към момента единият от родителите ползва отпуск за отглеждане на малко дете между 1 и 3 години, но иска да се върне на работа, би могло да се върне и да остави грижата на един квалифициран човек.
- Според мен тук има няколко риска. За София тази програма почти звучи невъзможно, защото в момента детегледачи се търсят наистина много и доколкото знам, минималното заплащане ще е 600 лева на месец. И не е ли много рисково, защото трябва да се прецизират кандидатите, тъй като тяхната работа е свързана с малки деца.
- В София е най-голям наплива за детегледачи. Това са лица, които всъщност не са безработни. Всъщност те работят към определена фирма, която предоставя съответната услуга и по този начин те биха могли да обгрижват по няколко семейства. При нас говорим за безработни лица. Относно въпроса ви за риска, програмата ни така е отворена, че детегледача може да бъде и роднина, той може да е родител на единия от двамата родители на детето. Ако пък се налага да се доверят на външен човек, родителите на детето имат възможност да избират между няколко кандидата. И в двата случая детегледачите ще бъдат много добре обучени от нас.
- Какво е вашето мнение за версията, която чуваме напоследък, а именно отпуската за майчинство да се намали наполовина?
- Отпуската за майчинство в различните страни е осигурен по различен начин. Ние може би сме най-социални в това отношение, предвид дългия срок на тази отпуска. Когато е дадено едно право, то много трудно се отнема. Но според мен може да се намери някакъв компромис, който да удовлетвори и двете страни.
- Благодаря ви за интервюто.
- И аз ви благодаря.

Звезда се е устремила към Слънчевата система
Към нас лети звезда, която почти сигурно ще премине достатъчно близо, за да засегне Слънчевата система, и ще засипе Земята с комети, макар и не твърде масирано, съобщава публикация в "Ню сайънтист". Вадим Бобильов от обсерваторията "Пулхово" в Санкт Петербург, Русия, е моделирал движението на съседните звезди, използвайки данни от сателита "Хипарк" на Европейската космическа агенция и направени на земята измервания на скоростта им. Той е разкрил неидентифицирани досега звезди, които ще преминат на приблизително 9,5 светлинни години от нас. Най-опасна от тях е звездата, известна под номенклатурата Gliese 710.
Преминаващите наблизо звезди ще засегнат Облака на Оорт - огромно образувание от ледени елементи около Слънчевата система, за което се смята, че е “резервоар за комети”.
Gliese 710 е тип оранжево джудже и сега се намира на 63 светлинни години от Слънчевата система и ни приближава със скорост 14 километра в секунда. Предишни изчисления вече заключиха, че тя ще се размине със Земята след около 1,5 милиона години. Сметките на Бобильов показват, че тази звезда има 86% шанс да се вреже в Облака на Оорт. Това ще разпръсне милиони комети, много от които по траектория, пресичаща земната орбита. За късмет моделите показват, че кометите ще достигат земята не масово, а регулярно, вероятно с честота по една годишно.
Съществува и статистическа възможност от 1към 10 000 Gliese 710 да премине на по-малко от 1 000 астрономически единици от нас (1 АЕ е равна на средното разстояние между Земята и Слънцето). Това вече е “гаден” сценарий, при който тя ще разблъска обекти в Облака на Оорт, Куйпъровия пояс (струпване на ледени обекти отвъд орбитата на Нептун), и някои тела, обикалящи между тези две структури. Съществува възможност събитието, което учените окачествяват като изключително значимо, да предизвика някои изменения в орбитата на Нептун. Така “срещата” с Gliese 710, която вече беше смятана за възможна, се потвърди с по-добър модел и на база на по-точни данни.

Заради циклон властите в Австралия евакуираха хора и овце
Заради бушуващия в Коралово море циклон "Улуи" властите в Австралия обявиха повишена степен на тревога. В момента тропическата буря е от трета степен по скалата на Сапир-Симпсън и се насочва към североизточните брегове на страната. Основният удар на природното бедствие се очаква да бъде нанесен в северните райони на щата Куинсленд.
Като предпазна мярка аварийно спасителни екипи евакуираха стотици туристи, решили да прекарат почивката си на Соломоновите острови. Синоптиците предупредиха за очаквани сериозни наводнения не само в Куинсленд, но и в няколко други австралийски щата. Това наложи евакуацията с хеликоптер и на стотици овце в Нов Южен Уелс.
Равнищата на реките в щата рязко се повишиха заради обилните валежи. Речните корита все още са препълнени след последните наводнения и има опасност обширни земеделски площи да бъдат залети. Фермери в областта се притесниха за стадата си и организираха евакуацията на стотици овце с хеликоптер. Собствениците, взели участие в операцията, останаха учудени от съдействието на самите животни. Хеликоптерът превози овцете до по-висока местност в безопасност от прииждащата вода.
Най-изненадващо се оказа съдействието на животните, които се стекоха около спасителния екип, без страх от летящата машина. Твърди се, че това са едни от най-добре отглежданите овце в Австралия заради висококачествената им вълна.

Ориз и шунка с ГМО изтеглени от пазара в Гърция
Властите в Гърция изтеглиха от пазара ориз и шунка със съдържание на генномодифицирани организми, съобщават гръцките електронни сайтове. Агенцията за контрол на храните (ЕФЕТ) обяви, че от пазара са иззети ориз vermicelli с търговска марка Duble Phoenix Guangdong и шунка BAYONNE, внос от Китай и Франция.
От началото на март южната ни съседка засили проверките по супермаркети и магазини в страната за откриване на генномодифицирани и негодни за консумация храни. Гърция забрани производството на генномодифицирани картофи, а властите в страната затегнаха контрола върху вноса на картофи, за да попречат на опитите на спекуланти да ги пласират на пазара като гръцки.

Северна Корея разстреля водещ финансист
Властите в Северна Корея са екзекутирали водещ финансист, отговорен за ревалвацията на националната валута, предизвикала хаос в комунистическата държава, съобщава АФП, цитирайки южнокорейски медии. Според съобщенията Пак Нам Ки, който беше уволнен от поста си на ръководител на бюрото за планиране към финансовото министерство на страната, е бил застрелян миналата седмица на военно стрелбище в Пхенян.
Според южнокорейската агенция Йонхап много севернокорейци смятат, че 77-годишният финансист е използван като изкупителна жертва за ревалвацията, която подхрани инфлация и влоши и без това сериозния недостиг на храна в страната.
През декември 2009 година Северна Корея деноминира валутата си, като премахна две нули от банкнотите. Всички стари пари трябваше да бъдат обмемени за нови в рамките на една седмица.
Реформата предизвика хаос и паника сред населението, което щурмува магазините и черния пазар на валута, търсейки долари и китайски юани. В отговор правителството издаде нареждане всички магазини да бъдат затворени.
Според анализатори целта на реформата е да се изчистят парите, които се въртят на черния пазар, като бъдат реинвестирани в публичния сектор.
Официалният курс на долара в страната е един долар за 145 севернокорейски вона. На черния пазар обаче, за да се купи един американски долар, са нужни повече от 3000 вона.
Комунистическата страна разчита на чуждестранни хуманитарни помощи от средата на 90-те години, когато икономиката й се срина заради природни бедствия и лошо управление, а недостигът на храна е хронично явление.

Цветан Цветанов обяснява критиките си пред Висшия съдебен съвет
Очаква се вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов да посети заседанието на ВСС, за да обясни пред членовете му критиките си към работата на съдебния орган. На 8 март на срещата на Съюза на съдиите Цветанов изрази мнение, че ВСС е компрометиран. Тогава вътрешният министър заяви, че не е убеден дали именно бизнесменът Красимир Георгиев-Красьо Черния, не е един от кадровиците в съдебния орган.
Цветанов добави, че вероятно е имало някакво кадрово отношение при избора и назначаването на представители във ВСС. Според министъра винаги могат да се създадат предпоставки за оказване на натиск при вземане на кадрови решения.
В сряда пък вътрешният министър заяви, че политическата квота във ВСС е напълно излишна, а съставът от 25 съдии в органа трябва да се намали. Тези идеи няма как да бъдат приети от съдебния съвет и се очаква ново напрежение по оста ВСС - МВР.


ПО ДОЙЧЕ ВЕЛЕ

Студентите - дойни крави

Други страни стават по-търсени от студентите
Във Великобритания студентите излязоха на улицата, за да предотвратят увеличаването на таксите. Поскъпването на следването предстои, а студентите вече започват да се съмняват дали образованието изобщо си струва.
Британските университети са арена на протести. Целта е ясна: да се попречи на увеличението на таксите. Протестни прояви са планирани и в следващите седмици и месеци, но шансовете им за успех не са особено високи. Всичко тръгва от намерението на правителството да намали държавните дългове, което означава и намаляване на средствата за университетите. Респективно - студентите трябва да бръкнат по-дълбоко в джобовете си. Някои студенти отсега се съмняват дали всичко това си струва. Стига се до прекъсване на образованието - щом таксите вече се оказват непосилни.
Сбогом на мечтата за висше образование
Следването - мисия невъзможна
От въвеждането им през 1998 година таксите растат постоянно. И ако в началото за бакалавърска степен се е плащало по 1.000 евро годишно, днес сумата достига и до 3.000 евро. Магистърската степен струва още повече, във връзка с което редица университети организират рекламни кампании за поскъпналото образование. Германската студентка от турски произход Мюзган Йозмен продължава образованието си след Касел в Оксфорд. Тя следи най-внимателно дебатите за таксите.
"Твърдо съм против увеличението, още отсега имам проблеми с плащането на таксите. Според мен ще е ужасно, ако нараснат още. Ако нямах стипендия, изобщо нямаше да се справя", казва Мюзган. Стипендията й е отпусната от германската държава, на която тя разчита и за да може да завърши образованието си. В самата Великобритания шансовете за стипендия са минимални, но ако таксите се увеличат, и това няма да е достатъчно.
Именно загрижеността за издръжката извежда студентите на улицата, но те надали ще успят да предотвратят поскъпването. Междувременно и британското национално студентско представителство се възпротиви на нарастването на таксите. Организацията смята да предложи нов модел - както обяснява нейният представител Джеймс Хейууд.
Накъде без пари?
"Предложението ни е за въвеждането на данък при завършване на образованието. Т.е. - такси по време на следването да не се плащат, но след дипломирането да се плаща процент от доходите до края на трудовата дейност."
Но дори и Хейууд не е убеден, че тази идея е приложима. Университетите имат нужда от средства в момента, а не чак след завършване на образованието. Много висши учебни заведения вече са въвели съкращения в програмите си, което пък на свой ред се отразява на качеството на образованието. Някои университети виждат застрашено доброто име на Великобритания като образователно средище. Защото в контекста на нарасналите такси и съкратените програми вероятно мнозина биха предпочели да следват другаде.
Автор: Щ. Шойер, Б. Михайлова / Редактор: Д. Попова-Витцел

Мъжественият мъж - на изчезване
Мъжете - новият нежен пол?

В Германия мъжете умират средно с 5 г. по-рано от жените, самоубиват се 3 пъти по-често, а в училище момчетата са по-слабите ученици. Ако тази тенденция се запази, силните жени на новото време ще са все по-често моми.
На момчетата често им се налага да растат в един напълно женски свят. Бащата рядко е вкъщи, а когато се върне от работа, е прекалено уморен, за да обърне нужното внимание на децата си. Пък нали и възпитанието било женска работа! В детските градини мъжете възпитатели се срещат изключително рядко, а в училищата преподавателите трудно успяват да се наложат като модел за подражание. И така стигаме до следния резултат - момчетата са по-лошите ученици.
Момчетата се нуждаят от образец за подражание
Крайно време е да се сложи край на колективното премълчаване на тази проблемна зависимост, настояват експерти. Разбира се, не става въпрос за възстановяването на прастарите ролеви модели на мъжа и жената, много по-важно е вниманието да се съсредоточи върху разработването на нови концепции в семейната, здравната и образователната политика, казва проф. Мориц Франц от университета в Дюселдорф.
На болната жена й умря мъжът…
Тъй като мъжете са смятани за силния пол, на тях не им е позволено да страдат, да се оплакват и да се провалят. Именно неоправдаването на тези широко разпространени очаквания води до мрачните резултати в статистиките. Към това трябва да прибавим и следното: обществото все още не е осъзнало, че трябва да обърне по-сериозно внимание на здравословните заплахи за мъжете, казва проф. Франц. По света се провеждат множество здравни кампании за превенция на рак на гърдата или на матката - т.е. за типично женски болести. За мъжете подобни кампании почти не съществуват. Резултатът: представителите на силния пол ходят много по-рядко на лекар от жените и умират средно с 5 години по-рано от тях.
Психоаналитикът от университета в Дюселдорф отбелязва, че докато за момичетата майката е основният символ на сигурност и модел за подражание още от най-ранна възраст, за момчетата ранното идентифициране с ролята на мъжа е много по-проблемно. В образователната система има остър недостиг на мъже, които биха могли да покажат на момчетата “мъжкия“ път към външния свят. А и в много случаи присъствието на бащата в семейството е твърде оскъдно.
Момичетата - с по-добри шансове за реализация
Мъжката образователна катастрофа
Докато през 2008 година в Германия 57 процента от момичетата са завършили успешно гимназия, до това ниво на образование са достигнали едва 43 процента от момчетата. Освен това 60 процента от прекъсналите училище са момчета. А да не говорим за броя на момчетата сред т. нар. проблемни ученици.
Днес катастрофата в образованието спокойно може да бъде наречена мъжка, казва проф. Франц. Притесняващото в случая е, че вместо да се обърне повече внимание на „самотните” момчета, проблемите им все по-често биват решавани с предписването на медикаменти. При момчетата с мигрантски произход ситуацията в много случаи е още по-драматична.
ДВ/МИ/ДПВ

България - отличникът на ЕС
България през погледа на чуждестранните издания
България е една от малкото страни в ЕС, които успяват да задържат бюджетния си дефицит под 3%, София е на път да изгради новия си облик - това са две от темите с български адрес в чуждестранните медии днес.
В оценката си за актуализираните стабилизационни програми на 14 държави-членки на Европейския съюз Европейската комисия е установила, че само България и Естония възнамеряват да изпълнят Маастрихтските изисквания и да задържат бюджетния си дефицит под границата от 3 процента. На темата се спират редица издания, сред които австрийските Винер Цайтунг и Курир. Паралелно е посочено, че към пет държави - Германия, Франция, Испания, Италия и Холандия - е отправено предупреждение да не занемаряват целта за намаляване на дефицита заради политиката за насърчаване на конюнктурата.
Първанов - на прицел
Днешната преса разпространява и оповестени от Европейската статистическа служба данни за равнищата на трудовите разходи, от които става ясно, че най-голям ръст в сравнение с предходната година е отбелязан в България - 11,3 процента.
Юропиън войс съобщава за плановете на Европейската комисия да предложи следващата седмица правила за развод, които първоначално ще бъдат приложени в десет страни-членки на Общността, в това число България. Комисията ще предостави на местните съдилища в тази страни критерии, въз основа на които да се определи кой национален закон да бъде използван в случаите на международни разводи.
Ди Пресе помества обширна статия за държавната криза в България, предизвикана от изявленията на финансовия министър Дянков по адрес на президента Първанов и последвалите атаки на държавния глава срещу министъра. Цитирани са мнения на наблюдатели, според които атаката на Първанов е опит да се профилира като опозиция на Борисов, за да си гарантира политическото бъдеще след края на мандата. Според други напрежението между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2 всъщност отклонява вниманието от неосъществените реформи в здравната и пенсионната система.
Билд информира за двудневната визита в България на баварския министър на вътрешните работи Йоахим Херман, като посочва, че сътрудничеството между България и Бавария традиционно е много близко. Над 500 институции и фирми със седалище в Бавария поддържат бизнес-контакти с България.
София търси лицето си
Австрийската телеграфна агенция АПА пише за посещението в София на председателя на австрийската делегация в Европейската народна партия Ернст Щрасер /бивш вътрешен министър/, като изтъква, че между България и Австрия се поддържа ползотворно сътрудничество в борбата срещу престъпността. Един от големите съвместни проекти е за прилагането в България на европейските стандарти в криминалните разследвания, във връзка с което през следващите месеци в София ще пристигнат австрийски експерти.
"Една столица търси лицето си" - е озаглавена статията за София на Томас Фрам в днешния брой на Зюддойче Цайтунг. Според автора след годините на упадък сега българската метрополия е на път да изгради новия си образ.
Ди Велт помества интервю с философката и романистка Юлия Кръстева, която предоставя разяснения за понятието "интертекстуалност". А изданието КъмингСуун съобщава за новата роля на Роуз Макгоуън във филма на режисьора Маркус Ниспел "Конан" - римейк на знаменития филм с Арнолд Шварценегер, чиито снимки вече са започнали в студиата на "Ню Бояна филм".
Обобщение по публикации в медиите/БМ/БУ

Гърция няма да се отказва от еврото
Гръцкият премиер Папандреу е категорично против излизане на страната от еврозоната. След разговор в Брюксел с председателя на ЕК Барозу, той подчерта, че Гърция няма да се откаже от еврото. Папандреу смята, че страната е поела верния курс за преодоляване на държавната криза. Той заяви, че предпочита помощ от ЕС, отколкото от МВФ.

Никаква криза между САЩ и Израел
Въпреки актуалните търкания, президентът Обама смята, че американско-израелските отношения не са в криза. Вашингтон си остава съюзник на Израел, подчерта той. Обама разкритикува обаче решението на израелското правителство за изграждане на нови жилища за евреите в Източен Ерусалим, което не допринасяло за движението към мир в Близкия Изток. Критика срещу агресивната заселническа политика на Израел отправи и ЕС, чиято външна министърка Аштън е на посещение в региона.

Сомалийските пирати - все по-активни
Пиратите край бреговете на Сомалия стават все по-агресивни, въпреки международните усилия за противодействието им - заключава Мониторинговата група на ООН за Сомалия. В доклада на групата се подчертава, че пиратите не само са разширили периметъра си на действие, но вече нападат и големи бързоходни кораби. През 2009 са били регистрирани 217 пиратски акции, с 95 процента повече в сравнение с предходната година.

САЩ искат да заловят Бин Ладен жив
Американската армия се опитва да залови жив Осама бин Ладен, за да го предаде на правосъдието, заяви командващият съюзническите сили в Афганистан Стенли Маккристъл. По време на телебрифинг американският генерал специално подчерта, че целта е водачът на Ал Кайда да бъде заловен, а не застрелян. Пентагонът смята, че Бин Ладен се укрива в граничещата с Афганистан пакистанска област Южен Вазиристан.

Тъжно, тъжно, та чак смешно!
Надолу по стълбата
Тези дни се очаква междинният доклад на ЕК за България по механизма за проверка в областта на правосъдието и вътрешните работи. Как очакваната европейска оценка се вписва в сегашната политическа обстановка? Г. Папакочев:
Подвеждащият на пръв поглед очакван доклад, който е „междинен”, с „технически характер” и констатиращ само „фактическото” състояние на съдебната и правоохранителна система преди основния, допълнен вече с политически оценки документ на ЕК през лятото, едва ли ще привлече необходимото внимание на угрижените управляващи и пряко засегнатите кадри на правосъдието и вътрешните работи.
Икономическата криза, социалното безпокойство и най-вече опасната политическа „волтова дъга”, която прехвърча от две седмици между срещуположните властови „къщи” на столичния булевард „Дондуков”, вероятно ще отдалечат още повече очакванията на Брюксел за реални резултати в правосъдната реформа и борбата срещу корупцията и организираната престъпност. Което може да се окаже фатална стъпка надолу по стълбата, която всъщност би трябвало да води нагоре. Индикациите за подобно развитие на събитията са толкова очебийни, че дори са смехотворни.
Българското колело - назад вместо напред
"Усмивки" от старите ленти
В самото навечерие на доклада беше отложено последното заседание по най-знаковото дело за пране на почти 8 милиона европейски пари от един „потомствен социалист”, спонсор на БСП и неговия партньор, финансов благодетел на българския президент. Този път поради неявяване в залата на съдебна заседателка, служителка в МВР, неясно защо командирована от началника си в провинцията тъкмо в деня на процеса.
По същото време съдът отложи и друго скандално дело поради „битов инцидент” с възрастна жена, която заедно със своя син е обвинена за съучастие в изпирането на 5 милиона евро от софийската „Топлофикация”. Успоредно с тези знаменателни случки доскорошният шеф на Софийския затвор заяви публично, че служители в институцията нощно време ровели из документите на лишените от свобода - за тази информация им се плащало добре и те били покровителствани отгоре.
Всичко това щеше да мине като банална местна реалност, ако непосредствено преди въпросните досадни събития не друг, а вицепремиерът и вътрешен министър в отчаянието си не беше намекнал, че е възможно делото срещу двамата социалистически „спонсори” да се гледа в Германия, а по-късно публично нарече ВСС „абсолютно компрометиран” и свързан с „Октопода”.
Когато съдебните кадровици го привикаха да се изясни пред тях, той ги обвини в „лоши обноски” и „вдигане на пръст” към него. В средата на февруари самият главен обвинител на страната беше принуден да признае публично, че осъждането на около 300-та главатари на разните престъпни групировки нямало да бъде лесно, тъй като "връзките им с политици, хора, заемащи различни служби в държавата, и полицаи са толкова големи, че винаги ни изненадват".
ПРАВОсъдие или КРИВОсъдие?
"Шарманка, шарлатанка..."
Междинната оценка на ЕК беше предхождана и от други многозначителни предупреждения. В най-новия годишен доклад за правата на човека в България на Държавния департамент на САЩ, в който се посочва, че „корупцията във върховните и административни съдилища е висока”, е направена и актуалната констатация, че „съдилищата често дават право на отсрочка на защитата на обвиняеми, което отлага заседания и присъди, особено по дела, свързани с организираната престъпност”. Не по-малко болезнени за новото правителство на ГЕРБ се оказаха и изводите на неговата приятелска германска фондация „Конрад Аденауер”, която, търсейки отговор на въпроса накъде върви българската правосъдна реформа, констатира, че три години след членството си в ЕС страната продължава да страда от „тежки дефицити в правосъдната област”.
Така изненади в предстоящите изводи на ЕК едва ли могат да се очакват. Просто отсега в София спокойно могат да си кажат „това дето беше после, беше преди”. И ще са дяволски прави.
Автор: Георги Папакочев, Редактор: Александър Андреев

Българските евро-мъки - заслужава ли си?
Да се надява ли София на стартов сигнал за еврото?
България разчита, че скоро пред нея ще се разтворят портите на еврозоната. Все пак страната е сред малкото, които изпълняват критериите. Защо тогава германски експерт твърди, че евро-шансовете на България са минимални?
Гунтер Дойбер, експерт за Източна Европа в Дойче Банк, е реалист. А това го кара да гледа скептично на българските амбиции за въвеждане на еврото. Дойбер припомня, че България не за първи път изявява желание за членство във валутния механизъм ЕRM-2, т. нар. евро-чакалня. Само че според него и този път институциите, отговарящи за приемането на една страна в еврозоната, сред които Европейската комисия и Европейската централна банка, са скептично настроени спрямо българския евро-стремеж:
"Съмненията спрямо България са основателни"
"Сега българското правителство се опитва да увеличи натиска, за да бъде приета страната му в този механизъм. Друг въпрос е дали това е продуктивно, защото членовете на ЕС имат основания за съмненията си спрямо България. Мисля, че шансовете й са минимални", казва експертът на Дойче Банк.
Сбогуване с евро-мечтата?
Тези съмнения, според него, са свързани най-вече със способността на все още неукрепналата българска икономика да бъде интегрирана в общата парична политика на еврозоната, при това в средносрочен план. Откъде идват тези съмнения, при положение че страната изпълнява критериите за членство в еврозоната? Според Гунтер Дойбер никой не настоява за нови, по-строги критерии, а за по-коректно спазване на сегашните правила за членство в еврозоната:
"Трайното спазване на критериите за членство в еврозоната вече е заложено в правилата, но досега то не беше така строго съблюдавано. Ние смятаме, че фокусът трябва да падне точно върху контрола за устойчиво спазване на конвергентните критерии", казва експертът на Дойче Банк.
Той припомня, че това устойчиво развитие е дефинирано чрез външнотърговските позиции и текущата сметка на една страна, чрез способността й тя да издържа на натиска на конкуренцията. "В това отношение България има масивни проблеми. Достатъчно е да погледнем дефицитите й по текущата сметка през последните години, които се измерваха в двуцифрени числа", казва експертът на Дойче Банк.
Кой е виновен за българското буксуване?
Дойбер не отрича, че има и външни фактори, които допринасят за скептичното отношение на европейските институции по отношение на амбициите на България да влезе в механизма ЕRM-2, а оттам и във валутния съюз. Според експерта обаче влияние има не толкова сегашната криза в Гърция: "Мисля, че що се отнася до България, от значение е това, което се случи в балтийските страни", казва Гунтер Дойбер. Става дума най-вече за това, че някои от тях също имат валутен борд и чакат вече от години във валутния механизъм ЕRM-2 без големи шансове за членство в еврозоната. Експертът на Дойче Банк припомня, че световната криза е показала уязвимостта на икономиките в тези държави.
Жертвите в името на еврото крият неподозирани рискове
Дойбер подчертава, че тяхното икономическо развитие е сходно с това на България, което усилва скептицизма на европейските институции спрямо българските евро-амбиции. Нещо повече: според експерта на Дойче Банк прекалено дългият престой в чакалнята на еврозоната засилва още повече съмненията по адрес на кандидатите. "Не знам дали България не би трябвало да си спести всичко това", казва Дойбер.
Залогът е прекалено висок
Според експерта София трябва да си направи изводи от случилото се в балтийските републики: "Скептично отношение предизвиква и политиката, която подчинява всичко на една цел - членството в еврозоната. По този начин страдат други икономически цели. Свидетели сме на това как в Прибалтика се прави всичко възможно, за да се влезе най-после в еврозоната, а това означава драматична рецесия, само и само да се спази критерия за бюджетния дефицит. Икономиката в някои от тези страни се сви с 10-15 процента", припомня Гунтер Дойбер.
Ето каква е препоръката му към София: "Бих се запитал дали си заслужава да се подчини всичко на тази цел. Да не говорим, че в случая с България влизането в еврозоната дори не е възможно при сегашните условия", казва Гунтер Дойбер, експерт за Източна Европа в Дойче Банк.
Автор: Маринела Липчева-Вайс, Редактро: Д. Попова-Витцел

Ди Пресе: Клатят стола на Първанов
Поредната политическа буря
Че едно на пръв поглед лишено от всякакъв смисъл изказване може да предизвика истинска криза, показва актуалната война между правителство и президент в България. Именно на нея е посветена следната статия в "Ди Пресе":
В статията на "Ди Пресе" конфликтът между правителство и президент е представен накратко така: "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2 са адресите на двете най-силни институции в българската политика. Сградите на правителството и президентството са само на един хвърлей една от друга. Между тях обаче избухна ожесточена война, която би могла да доведе до освобождаване на Георги Първанов от президентските му правомощия.
Ръкавицата е хвърлена
В началото бе словото...
От две седмици българската общественост се занимава с един спор, започнал с изказване на министър Дянков, който на журналистически въпрос дали Първанов е млад милиардер отговаря двусмислено с думите, че при всички положения президентът не е млад.
"Думите на Дянков предизвикаха държавна криза", отбелязва австрийското издание и обяснява на читателите си, че Първанов поискал оставката на финансовия министър не само заради личните нападки, но и заради очерняне на президентската институция. При последвалия разговор между двамата Първанов изпързалял Дянков по всички правила на изкуството, както се вижда от стенограмата, публикувана на президентския сайт, обяснява на читателите си "Ди Пресе".
"Дали Първанов е нарушил конституцията, записвайки и публикувайки разговора си с Дянков? С този въпрос ще се занимава в най-скоро време българският Конституционен съд. Парламентарната фракция на управляващата партия иска да открие официално процедура по освобождаване на Първанов от президентските му правомощия. Това би могло да създаде проблеми на президента, чийто втори и последен мандат изтича през януари 2012 година", пише австрийският вестник "Ди Пресе".
Пак мерене на сили
Президентът като гръмоотвод
След като изтъква, че според правни експерти е малко вероятно Първанов да бъде отстранен, австрийското издание пише следното: "Някои наблюдатели видяха в атаката на президента опит да се профилира като опозиция на Борисов и да постави основите на политическото си бъдеще след края на втория си мандат.
Според други пък сблъсъкът между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2 е всъщност от полза за правителството, защото така то отвличало вниманието от все още неосъществените реформи в здравеопазването и пенсионната система, заключава "Ди Пресе".
ДП/МЛВ/БУ

Когато ГДР демократично се спомина
20 години от първия и последен свободен вот
В ГДР има един единствен свободно избран парламент. Той е учреден точно преди 20 години и съществува само няколко месеца, защото сам гласува гибелта на държавата, в която е избран. Това поставя началото на края.
Точно преди 20 години, на 18 март 1990 година, се провеждат първите демократични избори за парламент в ГДР. След десетилетия на комунистическо управление източногерманците могат да гласуват свободно. В същото време тези избори, състояли се пет месеца след падането на Берлинската стена, са и последните в историята на ГДР.
"Чувствам се така, сякаш съм отворил широко прозореца на стаята си", казва известният писател Щефан Хайм, изправен пред стотици хиляди души на "Александър платц" малко след падането на Берлинската стена през ноември 1989 година. Само няколко месеца по-късно "мирната революция" в отиващата си ГДР довежда до първите и последни свободни избори за парламент.
Мъките на избора и опиянението от свободата
18 март 1990 година: опашка пред урните
Източногерманците, които са виждали предизборна кампания само по западногерманската телевизия, се оказват в центъра на политическата вихрушка. Мнозина не знаят до последно за кого да гласуват: "Понякога ти идва да се плеснеш по челото, слушайки какви ги говорят политиците от някои партии", казва тогава източногерманка, която за първи път трябва да даде гласа си не за една партия, а да избира между цели 34 политически сили. Спектърът им е широк: от сигурния в успеха си "Алианс за Германия" до "Германския бирен съюз", който в крайна сметка получава по-малко от един процент.
Така най-скучната страна в света се превръща в пъстра трибуна за политическа конкуренция. Социалдемократът Щефан Хилсберг си спомня и досега за въодушевлението от първите избори, в резултат на които той влиза в първия свободен парламент на ГДР: "Бяхме щастливи от това, че наложихме тези избори и че ги доживяхме. Това можеше да се прочете по лицата на хората", разказва днес Хилсберг.
93% от източногерманците участват в тези избори - никога повече не се отправят толкова много хора към избирателните урни. Изборният резултат е изненадващ: социалдемократите, които са смятани за фаворити, получават едва 22 процента. Двойно повече гласове получава "Алианс за Германия". Лидерът му - източногерманският християндемократ Лотар де Мезир, си спомня:
"Резултатът от изборите на 18 март беше предопределен от това кой ще говори най-директно за необходимостта от обединение на Германия. Така че според мен тези избори бяха референдум в полза на германското обединение", казва днес от дистанцията на времето Лотар де Мезир.
Желаната гибел на ГДР
Според де Мезир след промените в ГДР е имало три основни идейни течения. Първото - представяно от писателите Криста Волф и Щефан Хайм - твърди, че социализмът може да бъде построен наново и този път правилно. Второто течение - представяно от гражданските движения - се бори за справедлива, екологична и пацифистка ГДР. Повечето хора обаче подкрепят третото идейно течение - за обединение на Германия и то колкото може по-бързо. Това е целта и на тогавашния федерален канцлер християндемократа Хелмут Кол. Малко преди изборите през 1990 година той заяви в източногерманския град Ерфурт следното:
Хелмут Кол на гости в "предизборен" Ерфурт
"Казвам ви: ако се постяват рамковите условия, тук ще дойдат не стотици, а хиляди западногермански инвеститори - от занаятчийски предприятия до големи концерни и ние всички ще създадем тук заедно една процъфтяваща страна", обеща Хелмут Кол на източногерманците.
ПДС, Партията на демократическия социализъм, създадена като наследница на комунистическата партия в ГДР, губи изборите. Едва 16% гласуват за нея. Победителят Лотар де Мезир създава ширококоалиционно правителство, в което влизат не само християндемократите от "Алианс за Германия", но и социалдемократите. Целта е бързото обединение на двете Германии. В нощта на 22-ри срещу 23-и август 1990 година първият демократично избран парламент на ГДР взима решение за приобщаването на страната към Федерална република Германия. Лидерът на опозиционната ПДС Грегор Гизи обявява не без упрек: "Този парламент гласува гибелта на ГДР..." Краят на изречението му се губи в бурни аплодисменти и викове. От 400-те депутати 294-ма са гласували "за" и 62-ма срещу обединението на Германия.
Автор: Б. Греслер, М. Липчева / Редактор: Б. Узунова

Жълто като... вестник?
Мръсна ли е жълтата преса?
Жълтата преса, от времето на Пулицър досега, винаги е нарушавала табута и е разкривала пошлостите в машинарията на властта. Важи ли това и за жълтата боя по страниците на днешните български издания?
Разговор на Антоанета Ненкова с проф. Милко Петров, преподавател по чуждестранна журналистика в Софийския университет:
Жълтата преса, смятана за един от феномените на съвремието ни, е всъщност с над 100-годишна история. Нейна родина е страната на неограничените възможности - Америка, а неин баща е знаковият американски журналист от унгарски произход Джоузеф Пулицър. Негов е и първият жълт вестник в Америка - New York World. Другият голям бос в бранша е медийният магнат Уилям Хърст. New York Journal е създаденото от него жълто издание.
Жълтото не е отровно?
Жълтото в България и САЩ - прилики и разлики
Още по времето на Пулицър и Хърст жълтите вестници «се ровят» в машинарията на властта. Тази характеристика е валидна и днес, въпреки отрицателната семантика, с която са натоварени жълтите медии заради клюкарстването, оплюването и очернянето. Това е уточнението, което проф. Милко Петров прави още в началото на разговора ни.
Той допълва, че жълтата журналистика винаги е преследвала политически цели. Уилям Хърст, например, прави опит да използва жълтите страници като трамплин към политическа кариера в редиците на американската Демократическа партия. Медийният магнат създава и така наречения scorn list - страница за обругаване, на която политическите му противници, към 2 000 на брой, се споменават винаги с точно определена негативна характеристика.
Жълтата преса е освен това арена на войната срещу табутата и неудобните теми, уточнява проф. Милко Петров. Още по времето на Пулицър жълтата журналистика играе важна социална роля. Неговите издания се застъпват за правата на имигрантите, на бедните и неопрадваните.
А какви са спецификите на българската жълта журналистика? „В България под жълти медии разбираме най-вече таблоидите, но също т. нар. литературна журналистика, в която героите и фактите са измислени”, казва преподавателят по история на чуждестранната журналистика. Проф. Милко Петров подчертава, че истинската жълта журналистика, такава, каквато е правена от своите създатели, изисква проучване до край на проблема, по който се пише, и защитаване на социални каузи.
„Интересното е, че българската жълта преса не се смята от читателите за журналистика, която навлиза в проблемите, въпреки че и в жълтите издания в България се появиха елементи, характерни за американската жълта преса от края на 19 век”, казва проф. Милко Петров, като посочва, че и в българските жълти вестници могат да се прочетат разтърсващи разкрития за подземния свят, за престъпленията и далаверите на властта.
Корупция, хазарт, боклук - вечните теми
Българският изследовател установява, че темите в американските жълти издания от края на 19 век са поразяващо идентични с информациите, изпълващи страниците на днешните български жълти вестници. Сред общите теми са корупцията, проституцията, хазартът. „Всички днешни проблеми в България американците са ги решавали още в края на 19 век или чрез публикации в качествените литературни издания като Harper's Weekly и McCluer, или чрез публикации в жълтите вестници, които са с по-масов адресат”, казва проф. Милко Петров.
Това може би обяснява високата оценка, която професорът дава на ролята на жълтата преса - не само на американската, но и на българската, колкото и парадоксално да звучи това. По неговите думи жълтата преса е тази, която пренебрегва всички български табута: „Тя нарушава мълчанието и от време на време ни дава възможност да видим детайли от онова, което движи истинската машина на властта и парите”, заключава проф. Милко Петров, преподавател по история на чуждестранната журналистика в Софийския университет.
Автор: А. Ненкова, Редактор: Д. Попова-Витцел


ПО НЮЗ.БГ

Нови 37 478 безработни през февруари

Нови 37 478 безработни са се регистрирали в бюрата по труда през февруари месец, показват данните на Агенцията по заетостта.
Равнището на безработица през месец февруари 2010 г. е 10.26% или с 0.36 процентни пункта по-високо от месец януари.
В бюрата по труда са регистрирани 380 244 безработни лица. В сравнение с февруари 2009 г. равнището е с 3.57 процентни пункта по-високо.
Новите безработни продължават да са предимно от секторите „услуги" (47.5% при 60.4% през януари) и „индустрия" (30.1% при 19.1% през януари).
Многократно по-малко са новорегистрираните безработни от аграрния сектор - (5.3% при 4.7% през януари).
Най-голям е делът на безработните лица, регистрирали се през февруари от преработваща промишленост (19.4% при 11.6% през януари) и търговията (19.1% при 10.9% през януари), следва строителството (9.8% при 6.9% през януари).
Бюрата по труда са напуснали 25 790 безработни, като броят им отбелязва спад спрямо януари с 33.5%, което се дължи основно на значително по-малкия брой постъпили на работа безработни лица по програми за заетост.
При рисковите групи на пазара на труда се отчита увеличение с 5% на безработните младежи до 29 г. и с 2.9%. на безработните над 50-годишна възраст.
Намалява броят на регистрираните безработните лица с трайни увреждания, макар и незначително - с 0.2%.
През месеца в бюрата по труда са заявени общо 9 504 свободни работни места. Обявените в реалната икономика свободни места са над 90.5% от всички заявени, 8.5% са местата по програми за заетост и едва 0.8% са тези по мерки за заетост по Закона за насърчаване на заетостта.
Трудовите посредници в бюрата по труда са устроили на работа в реалната икономика 7 542 безработни лица през месец февруари.Припомняме, по-рано днес шефът на НАП Красимир Стефанов заяви, че с 40 000 по-малко са трудовите договори, обявени в НАП през първите два месеца на годината.

ЕК с поредната наказателна процедура срещу България
Европейската комисия откри поредната наказателна процедура срещу България заради безразборно строителство в защитени крайморски територии, информира БНР.
За нерегламентираното строителство в крайморски зони от Натура 2000 България вече е била предупредена от Брюксел през ноември миналата година, когато нашите власти са поискали допълнително време да проучат случая.
Междувременно от Европейската комисия са установили, че от 1 януари 2007 г. до 1 октомври 2009 година, само Варненския регионален инспекторат по околна среда и води е издал разрешителни за поне 327 строителни плана, без да направи адекватна оценка за въздействието им върху околната среда.
Повечето от тях са за урбанизация или за смяна на предназначението на земеделски земи, в които да бъдат изградени жилищни постройки, туристическа и спортна инфраструктура - всичко това в защитени зони или зони, които отговарят на изискванията да получат защита.
Посочени са конкретно Камчийска планина, езерния комплекс Варна-Белослав, езерата Шабла, Дуранкулак, местността Белите скали и района на Галата.
След като от днес на наказателната процедура вече е даден старт, тече двумесечен срок за отговор и коригиращи мерки. Ако те не са задоволителни, процедурата отива на следващ етап - второ и последно писмено предупреждение.
България днес получи такова по друг повод - за неспазване на пределно допустимите стойности на серен диоксид във въздуха. Става дума за сериозно превишение на нормите през 2007 година в две области в югоизточната и югозападната част на страната.
Срокът за отговор отново е два месеца, а следващата стъпка е дело пред Европейския съд.

1 милиард души гасят светлините на 27 март
Над 1 милиард души от България и още 109 страни в цял свят ще се включат в инициативата Часът на земята и ще спрат осветлението си за един час.
Всички светлини ще бъдат спрени на 27 март в събота от 20:30 минути.
Поводът има символично значение и е с цел всеки да прояви загриженост за промените в климата.
Това е и призив към управляващите в целия свят да предприемат сериозни действия срещу промените в климата.
Това обявиха от международната природозащитна организация WWF и посолството на Великобритания у нас.
До момента 28 града в България са заявили, че ще се включат в Часът на земята.
Официалните лица на събитието в България ще бъдат британският посланик Стийв Уилиамс и министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков.
Посланик Уилиамс коментира , че приема поканата да бъде патрон на инициативата с голямо удоволствие, чест и отговорност.
По думите му срещата в Копенхаген за промените в климата е била разочароваща в много аспекти, тъй като не са постигнати очакваните резултати и ангажименти.
По думите на Стийв Улиамс сега трябва да се удвоят усилията за постигане на тези цели и не трябва да се губи импулса от климатичния форум.
Това е глобално предизвикателство и изисква глобални решения,заяви посланик Уилиамс.
По думите му Великобритания е поела своя ангажимент и е на правилния път за намаляване на въглеродните емисии с 34% до 2020 година и с 50% до 2050 година.
Той призова всички хора да бъдат съпричастни с Часът на земята и да загасят светлините за един час.
Представителят на Великобритания у нас обеща светлините в британското посолство и неговата резиденция също да бъдат загасени.
През следващата седмица ще бъдат организирани дебати срещи форуми и шествия в подкрепа на Часът на земята.

От МФ признаха за изтичане на информация
По никакъв начин журналистите не успяха да изкопчат информация за антикризисните мерки, които подготвя Министерство на финансите в момента и които станаха повод за напрежението между правителство и синдикати от последните два дни.
Въпреки че основният интерес беше насочен натам, заместник-министърът на финансите Ана Михайлова отказа да коментира както огромния бюджетен дефицит, така и пакета от мерки.
Михайлова каза само, че експертите работят по 16 часа на ден и в момента се уточняват както бройката, така и вида на мерките.
Аргумент за мълчанието на Михайлова беше, че вече има изтичане на информация и това не влияе положително да атмосферата на работа.
На въпрос кога ще бъдат оповестени подготвяните мерки, тя заяви, че това ще стане възможно най-скоро, като не се ангажира с конкретни срокове.
На въпрос дали има опасност тези мерки „да бъдат сложени на масата" часове преди заседанието на тристранния съвет с участието и на синдикати, Михайлова заяви, че ще бъде направено всичко възможно това да не се случи.
Борисов: Стига слухове, изчакайте събитията.
По думите й министерството на финансите готви оценка на предлаганите антикризисни мерки и какъв ефект ще имат те върху бюджета.
Поводът за брифинга в МФ бе, че през следващите няколко дни се очаква България да получи 39 милиона евро от Европейската комисия по оперативна програма „Административен капацитет".
Заместник-министър Михайлова уточни, че става въпрос за първи трансфер на средства след одобрените оценки за съответствие.
46 милиона лева са разплатените суми по междинни плащания по оперативната програма до момента, съобщи още Михайлова.
Тя посочи, че са установени нарушения по програма „Административен капацитет".
Проверявани са както управляващия орган, така и бенефициентите. Множество нарушения са констатирани след проверката на бенефициентите, като основните причини за тях са две.
Първата е слаба подготовка на екипите, които работят по проектите, а втората - умишлени злоупотреби.
Основно три групи нарушения са констатирани до момента, посочи заместник-министърът.
Нарушения при неспазване на разпоредбите на Закона за обществените поръчки. Често срещани са и финансовите грешки.
Министерството е установило технически нарушения при проверката на проектите, като случаи на двойно финансиране, нарушаване на интелектуалната собственост, случаи в които бенефициенти подправят документи с цел да отговорят на изискванията, както и неспазване на изискванията за информация и публичност.
При идентифициране на подобни нарушения Управляващият орган не одобрява направените разходи и уведомява компетентните органи, информира Анна Михайлова.
В случай, че се докаже че нарушението е измама, дадената организация връща всички средства по проекта. В такива случаи отговорното лице носи и наказателна отговорност.
До момента 14 проекта са предадени на прокуратурата.
Отделно от това 11 проекта са със съмнения за незаконосъобразно провеждане на обществените поръчки са предадени за проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция.
Зам.-министър Михайлова не пожела да коментира размера на нарушенията, както и какви щети са нанесени на държавата.

Турция гледа само позитивното в историята
Турция иска да се развие стратегическо сътрудничество в областта на енергетиката с България, каза турският външен министър Ахмед Давутоглу. Това означава съвместни усилия не само по проекта „Набуко".
Енергийната сигурност е била един от акцентите в разговора на Давутоглу с българския външен министър Николай Младенов.
Той допълни, че страните ни имат много общи интереси в сферата на енергетиката, черноморското сътрудничество и региона на Балканите.
„Многото общи интереси означават и много общи проекти.
Един от тях е „Набуко", за чиято реализация е необходима политическа воля и газови доставки", посочи Младенов.
Той заяви, че с турския си колега са обсъдили и общите интереси и сътрудничеството в областта на културата, както и реализацията на общите интереси като съюзници в НАТО.
За българо-турските отношения Ахмед Давутоглу заяви, че Турция иска да вижда позитивните страни от историята и подчерта, че тя не гледа към миналото, а гради отношения на добронамереност и позитивизъм.
В отговор на журналистически въпрос дали Турция иска възстановяване на „османската империя" Давутоглу каза, че определението „неоосманизъм" е определение, което се дава от чуждестранните медии за външната политика на Турция и подчерта, че турската външна политика е насочена към бъдещето.
По-късно турският първи дипломат бе приет и от президента Първанов.
Българският държавен глава е поставил отново въпроса за положително решаване на проблема с българските екзархийски имоти, както и за обезщетяване на тракийските бежанци.
Президентът е изразил удовлетворение, че по време на посещението на българския премиер в Турция е изчистена позицията по проекта за язовир на р. Тунджа.
Посочено е било също и желанието на нашата страна църквата „Св. Стефан" да бъде предложена за паметник на културата на ЮНЕСКО, а България да направи подобно предложение за "Джумая джамия" в Пловдив.
Георги Първанов и Ахмет Давутоглу са определили като първостепенен акцент на двустранното сътрудничество енергетиката, подчертавайки в тази връзка възможността на двете страни да участват в реализацията на газопровода "Набуко".
Българският президент е изтъкнал и необходимостта от развитието на проекта по изграждането на връзка между газопреносните системи на двете страни, както и на доставката на втечнен газ от Катар през Турция за България.

ПО МЪНЕЙ.БГ

Заместник на Дянков намекна за саботаж във финансовото министерство

Работният антикризисен пакет от мерки, който вчера беше разпространен от някои печатни и електронни медии, не е изготвен от експерти на финансовото министерство, но е остойностен от ведомството, заяви замeстник-министърът на финансите Ана Михайлова.
По думите й, работният документ е изнесен целенасочено, за да привлече общественото внимание. Михайлова допълни, че работата по реалния проект за антикиризни мерки продължава и в понеделник ще бъде разгледан от Националния съвет за тристранно сътрудничество.
Все още не може да се посочи точен брой от мерки, но те ще бъдат насочени към повишаване на конкуретноспособността на икономиката, допълни Михайлова.
В следващите дни се очаква Европейската комисия да отпусне 39 млн. евро за сертифицирани разходи по Оперативна програма „Административен капацитет" (ОПАК), каза още Михайлова относно европейската мярка, която бе бе основна тема на пресконференцията.
Това е първият трансфер по оперативна програма, след като ЕК одобри оценките за съответствие на седемте оперативни програми на страната ни.
Сертифицираните разходи до момента по междинни плащания възлизат на близо 46 млн. лева, а разплатени са 76 млн. лева или 22 на сто от сключените договори по ОПАК. От общо 252 проекта по оперативната програма успешно приключените към момента са 183, информира зам.-финансовият министър.
Множество нарушения са констатирали проверките на бенефициентите по ОПАК. Това се дължи основно на слабата подготовка на екипите по управлението на проектите, както и на умишлени злоупотреби.
Най-разпространените нарушения са свързани с непознаване на разпоредбите на Закона за обществените поръчки, финансови и технически нарушения. Към момента 14 проекта са дадени на прокуратурата, а за още 11 проекта има съмнения за незаконосъобразно провеждане на обществени поръчки. Последните са предадени за проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция.

Правителството отрича да е предлаган антикризисен план
След Министерствота на финансите и правителствената прес служба отрече да е съставян конкретен план от 28 антикризисни мерки, за които синдикати и някои медии твърдяха, че съществува.
Във връзка с публикуван днес в медиите списък с антикризисни мерки, приписани на българското правителство, пресслужбата на Министерския съвет е упълномощена да заяви:
Антикризисни мерки като „намаляване от 410 на 225 дни на срока за получаване на обезщетение за бременност и раждане, облагане с 10% на пенсиите над минималната" и т. н. не са предлагани от Министерството на финансите за обсъждане нито на Министерския съвет, нито на министър-председателя Бойко Борисов.
На днешното си оперативно заседание кабинетът дискутира пакет от антикризисни и насърчителни мерки. Окончателното решение за тях и за въвеждането им ще бъде взето след като бъдат подложени на разискване със социалните партньори в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Заседанието му е насрочено за идния понеделник.
И от КТ "Подкрепа", и от КНСБ продължават да твърдят, че те са получили проект за 28 антикризисни мерки.

Има или няма антикризисен план кабинетът?
Има или няма разработен антикризисен план българското правителство? Това се оказва най-често задавания въпрос и най-актуалната тема в момента. Според някои медии Министерството на финансите е разпратило до синдикати и работодатели предложение с 28 конкретни мерки за справяне с кризата.
От ведомството на вицепремиера Симеон Дянков обаче казват, че посочените в медиите мерки не са истина. Това били чернови, но признаха пред сутрешния блок на bTV, че се обмислят различни ходове за справяне с липсата на средства. Министри от кабинета не са коментирали възможностите за антикризисни мерки, които се очаква правителството да предложи в петък, уточняват от Министерство на финансите.
По-късно от ведомството на Дянков разпространиха съобщение до медиите, в което се казва, че приписваните на Министерството на финансите антикризисни мерки на правителството не отговарят на истината. „Документът", който медиите цитират, не съществува и не е бил обсъждан. Това е опит да се създаде допълнително напрежение в условията на криза и да се провокират различни обществени слоеве, които са най-чувствителните от обществото.
И докато стане ясно дали има план, вече се коментират някои от идеите. ситуацията около антикризисния план дава основание да се мисли, че с разпространените до медиите идеи се пробва общественото мнение, за да се прецени след това кои от тях да останат и от кои да се откажат. Този филм както се казва, вече сме го гледали. Най-пресен е случаят със увеличените с 2% здравните вноски, които днес кабинетът "Борисов" официално отмени.
„Това са 28 безумни мерки", лаконично определи проектоплана икономическият експерт на КТ „Подкрепа" Мика Зайкова. Тя остро реагира в ефира на bTV тази сутрин: „Де факто с тези мерки се денонсира Кодекса на труда. Някой си въобразява, че може да денонсира колективното трудово договаряне."
Според разпратения до медиите „документ" правителството обмисля много строги крайни мерки срещу кризата, които ще засегнат всеки от нас. Сред тях са: облагане на осигуровките с данък, намаляване на обезщетението за майчинство наполовина, въвеждане на данък върху пенсиите, принудителен неплатен отпуск за бюджетните служители.
И като се има предвид, че в най-тежко състояние е потреблението, според Зайкова точно тук, с действията си финансовото министерство ще влоши още повече този макроикономически показател и ще нанесе най-тежкия удар върху бизнеса. Защото предвидените мерки един път намаляват нетните доходи на всички служители - на полицаи, на въоръжени сили, на съдии и други, а от друга страна им дава две седмици задължителен неплатен отпуск, който им намалява заплата още. Структурите, които не са извършили нужните съкращения, ще имат 10 на сто по-малко пари за работни заплати.
Според плана, с който и радио Дарик се похвали, че притежава, около 150 млн. лева ще бъдат събрани от държавните служители, след като те поемат осигуровките си за здраве и пенсия. Ако бъдат обложени с 10% пенсиите над 136 лева, тази мярка обхване 2,183 млн. пенсионери. Данък не се предвижда за възрастните хора с минимална или със социална пенсия. Работещите пенсионери обаче ще трябва да избират или да не получават пенсия, или само половината от полагащата им се пенсия.
Освен това Дянков е замислил да облага с данък пълния доход на физическите лица, без да се приспадат осигуровките. Докато самоосигуряващите се няма да могат да внасят осигуровки на базата на доход, който е по-нисък от изравнителния доход за предходната година. Доста рестриктивна мярка е намаляването на майчинството от 410 на 225 календарни дни.
Освен посочените 150 млн лв., чрез мерките правителството планира да събере и 195 млн. лева от премахването на привилегиите за държавния служител.„Не бива да се стига до такива тежки мерки. Те са драстични и ще бъдат посрещнати изключително лошо", каза по БНР лидерът на ДСП Иван Костов. Според него ситуацията е тревожна, защото кризата се развива и води до намаляване приходите на фирмите, до запушване на каналите за разплащане, да нарастват просрочените задължения между фирмите и на фирмите към банките, да се увеличават несъбираемите кредити. „И в това положение правителството, както и всички ние, сме изправени до стената", подчерта депутатът.
За бившия премиер не всичко е в негативната зона. Според Иван Костов от най-положителните неща към момента е, че се води дебат, предлагат се мерки и решения. „Това е полезно и трябваше да се случи преди 2 години. Още през лятото на 2008-а трябваше да започне този дебат, а това, което се случи показва незрялост на обществото и незрялост на демокрацията", каза още Костов.
Днес обаче е редно да се запитаме и какво стана с онзи широко прокламиран антикризисен план от септември миналата година. Тогава вицепремиерът Дянков гордо обяви 59 мерки за възстановяване на икономиката и подобряване на бизнес средата. Какво стана с балансирания бюджет и защо още през първите два месеца се появи дупка от 1 млрд. лв.? Само предишното управление ли е виновно?

Пролетта идва с масови протести
Ръководството на КНСБ категорично отхвърля опитите на правителството чрез своите антикризисни мерки, да прехвърли тежестта от икономическата криза върху гражданите. Това се казва в декларация на КНСБ.
Нараства обедняването на българските граждани, които със замразените и намалени доходи от края на 2009 г. и от началото на 2010 г. трябва да посрещнат завишените разходи и задължения на домакинствата, и в резултат на непрекъснатото повишаване на монополните цени.
Ръководството на КНСБ оценява тези „мерки" като пряк удар върху и без това ниския жизнен стандарт на българина. Липсата на конкретни антикризисни програми по браншове и отрасли, които да са обсъдени и приети от синдикати, работодатели и съответни министерства, увеличава загубата на работни места.
Негативните ефекти се задълбочават от неизпълнението на краткосрочната правителствена антикризисна програма, включваща и 32 предложения на социалните партньори.
Правителството разчита кризата да отмине от самосебе си. Финансовото преструктуриране на здравеопазване, образование и социални дейности, както и стремежът за балансиран бюджет задълбочават проблемите в тези обществени сфери, без да ги решава.
Синдикатите не приемат мерките за ограничаване на дефицита. Те са предпоставка за грубо посегателство върху основни граждански и трудови права, гарантирани чрез Конституцията и редица международни и български закони и нормативни актове.
Заклеймяваме този стил на едностранно разработване и предлагане от правителството на мерки и идеи, които не са обсъждани на официалните преговори между синдикати и работодатели.
Ръководството на КНСБ заявява, че няма да допусне ново, поредно изземване от доходите на хората на наемния труд и пенсионерите, ограничаване правата на майките, военнослужещите, полицаите и безработните.
Синдикатите се заканват, че започват допитване до своите синдикални структури и до гражданите, за провеждане на синдикални и граждански протестни и стачни действия в защита на техните интереси.

Разнобой за гръцкия заем от МВФ
Министерството на финансите на Гърция опроверга съобщението на агенция Dow Jones Newswires, че Атина ще се обърне в скоро време за финансова помощ към Международния валутен фонд (МВФ). Министърът на финансите Георгиос Папаконстантину нарече подобни твърдения „смехотворни", съобщи агенция Reuters.
Той не отрече, че кабинетът обсъжда различни варианти за получаване на външна подкрепа за изход от дълговата криза.
Да припомним, че в началото на деня агенция Dow Jones Newswires съобщи, че Гърция ще поиска заем от МВФ през април, като се позова на високопоставен държавен служител, пожелал анонимност.
Reuters обаче припомня, че късно снощи, след срещата си с председателя на Еврокомисията гръцкият премиер Папандреу каза, че не се изключва възможността страната му да се обърне към МВФ за финансова помощ, ако се окаже, че е невъзможна европейска подкрепа. "Ако констатираме, че ще трябва да вземаме заеми при изключително високи лихви" от финансовите пазари, за да финансираме гръцкия дълг, то ще разгледаме "всички варианти, нищо не е изключено, въпреки че ние бихме предпочели европейско решение", подчерта Папандреу.
Освен това премиерът на Гърция е получил уверението на МВФ, че приетият вече план от строги фискални мерки се вписва в изискванията на фонда. "Те няма да искат нищо повече. Ние въведохме най-тежките изисквания на МВФ, без обаче да сме получили ползите от получаването на заем", заяви Папандреу.

Внимавайте с яйцата по Великден!
Засилват се проверките на магазини, пазари и ресторанти за произхода и качеството на яйцата за великденските празници. Заповед за това е издал министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, съобщава пресцентърът на МЗХ.
Проверките ще продължат и по празниците. В работните дни ще има и специални телефони за приемане на сигнали за развалена или нелегална стока, посочи Найденов.
Съветът на специалистите е да следим внимателно за датата на производство. Яйцата стават негодни 28 дни, след като са снесени, изтъкна министърът. По думите наминистъра срокът на годност за сварените и боядисани е 30 дни.
Той посъветва да се следи срока на годност, да не се взимат замърсени, кървави или спукани черупки.
Съветът на специалистите е хората да варят яйцата поне 10 минути, за да избегнат неприятности. Температура от 75 градуса убива салмонелата, с която може да са заразени яйцата, посочи Найденов.
Той съобщи, че за предстоящите великденски празници няма да има съществени промени на цените на яйцата.
Цената на дребно ще е между 22-28 стотинки. От думите му стана още ясно, че около 90 са големите производители на яйца, които отглеждат по над 1000 кокошки. За 2009 година са произведени около 1.6 млрд. яйца като това производство напълно задоволява нуждите на пазара, посочи аграрният министър.
През миналата година дори има износ на около 130 млн. яйца, а вносът е около 15 млн. яйца, добави той. За Великден се очаква внос и на яйца от Полша.
От година вносните конкурират родните по качество и цена, каза в тази връзка Найденов.
По думите му гръцки и немски яйца са другата сериозна конкуренция на нашенските по празниците. Те се продават направо боядисани в търговските вериги.
Произходът на яйцата може да се познае от маркировката.
Върху черупките обикновено има букви - BG за България, PL за Полша - и цифри, указващи конкретния производител или търговец.
Освен това има и цифра, по която може да се познае дали кокошките, снесли яйцата, са отглеждани на поляни, на закрито или в клетки.
Маркировката на яйцата от свободни кокошки започват с числото 1. При 2 - означава, че кокошките са гледани на закрито, а 3 - че са били в клетка.


Заменките не са на случайни хора
Скандалните заменки на пустеещи земи с апетитни парцели по морето и лъскавите курорти, са разписани от бившия аграрен министър Валери Цветанов в последния възможен момент, точно ден преди кабинетът Станишев да ги забрани с мораториум. Някои от сделките са сключени със задна дата.
За 6 подобни сделки ще отговаря пред съда бившият министър на земеделието, каза заместник-главният прокурор Бойко Найденов в сутрешния блок на телевизия PRO.BG.
От далаверите са се облагодетелствали неслучайни хора. Един от тях е Явор Хайтов - бившият адвокат на Васил Божков. Заменил е две парчета гори в Тетевенския балкан за 110 декара земя в района на Евксиновград край Варна.
„Но той не е извършил престъпление... да сключиш сделка не е престъпление. Не сме установили, че те са дали подкуп например", казва Бойко Найденов.
Видният адвокат и собственик на футболен клуб "Левски" Тодор Батков, също се е облажил от заменките.
Според обвинителите цялата далавера започва от експертизите, в които цените на пустеещите земи са били десетократно завишени.
„Купувам десетина имота, всеки от тях за по 2-3 хиляди лева, плащам ги за около 30 хиляди лева. Обаче ми ги оценяват на 1 милион лева. И аз ги разменям за една земя на морето, която също е оценена на един милион", обяснява схемата заместник-главният прокурор.
От друга страна има двойно преоценяване - от една страна се завишава стойността на собствените имоти, а от друга - се занижава тази на имуществото за придобиване.


ПО ВСЕКИ ДЕН.КОМ

Премиерът: Публикуването на зловещия план “Дянков” е провокация

Давам повече за пенсионерите отколкото тройната коалиция, увери Борисов
Мария Филева
Премиерът Бойко Борисов определи обявените вчера 28 антикризисни мерки на неговия кабинет за провокация. „Провокациите идват от тези, които не са доволни, че България се движи по пътя си напред, одобрява се от Брюксел това, което правим, и че се стараем да запазим България от състояние, от което да не се срамуваме като наши съседни народи”, каза той в кулоарите на парламента.
Той обеща преди да бъдат обявени правителствените предложения за справяне с кризата, първо да бъдат обсъдени с партньорите от Националния съвет за тристранно сътрудничество и да бъдат обяснени. Това ще стане в понеделник.
„Искам да кажа на българските пенсионери, че от първия ден, в който дойдох, с 900 млн. лв. повече давам от правителството на тройната коалиция. Даваме повече пари за образование, повече пари за култура, най-много – за пенсионерите”, заяви премиерът.
“Ако някой пише във вестниците си това, което му диктуват, и аз след това трябва да излизам и да го коментирам, това няма да го бъде”, зарече се Бойко Борисов.
Според него някой се опитва да изпреварва събитията със слухове. Попитан кого точно визира, Борисов отговори: „Засегнати са точно тези, които са откраднали стотици милиони от „Белене”, и от магистралите, и от „Цанков камък”. Те провокират и създават напрежение в обществото. Защото ако падне правителството, тези далавери ще продължат. Ние сега ги разкриваме”. Той каза още, че днес ще даде „Цанков камък” на прокуратурата.
Протестиращите пред парламента противници на освобождаването на ГМО също били провокирани. Той не възнамерява да ходи да се среща с тях, защото вече публично е заявил, че ще забраним ГМО в България.
Цанков камък
Преди ден стана известно, че хидровъзелът “Цанков камък” е бил финансиран от Националната електрическа компания със заем, изтеглен за АЕЦ “Белене”. Отпуснатият от БНП Париба кредит в размер на 250 млн. евро, вместо за новата атомн централа бил похарчен за други проекти.
Строителството на хидровъзела започнало през 2006 г. и първоначално се оценявал на 220 млн. евро. По последни сметки обаче заради забавянето сумата ще се увеличи до 400 млн. евро. Част от обекта е 22-километровата пътна отсечка между Девин и Михалково, за която наскоро Борисов обяви, че струвала 222 млн. лв.

Ицо Петрофф: Яне - гей, Ирина Флорин - лесбийка
Не съм имала връзка с жена, контрира певицата
Яна Донева
Ирина Флорин, Галя от “Каризма” и Люси Дяковска са малка част от имената, които рок музикантът Ицо Петрофф споменава във втората част на книгата си “Тайните на гей елита”. Творбата ще е на пазара след две седмици, но “Всеки ден” потърси автора й за коментар. “Това наистина е втора част на вече популярната ми книга, но тук засягам теми като: рок музиканти повлияни от сатанизма, известни балерини и техните скандални връзки в чужбина, разбира се разкривам кои са лесбийките в съвременната поп музика и кои политици са гейове,” каза Петрофф.
От писанията на музиканта става ясно, че лидерът на РЗС Яне Янев и евродепутатът от БСП Кристиан Вигенин са с хомосексуална ориентация, а лесбо скандалът от преди 15 години с Ирина Флорин не бил измислица. “Тогава делото, което Ирина заведе срещу една млада моделиерка беше прекратено, поради липса на доказателства, но по-късно аз разбрах, че двете наистина са имали връзка”, разкри рокаджията и затова е убеден, че никой не би посмял да го съди. “Но аз не казвам, че изпълнителката на “Цвят лилав” е лесбийка, а че просто е имало такъв момент в живота й”, уточни Ицо Петрофф.
“Не съм имала такава връзка”, заяви категорично Флорин пред “Всеки ден” и призна, че не би прочела книгата, защото знае какво пише в нея. “Моите уважения към Ицо, но тази история той я разказа миналата година в един жълт вестник, тогава каквото имах за казване го казах, не ме интересува. А и не мога да обръщам внимание на всички глупости, които се пишат за мен”, отсече тя.
Подобна авантюра е имало и в живота на Галя от “Каризма”, и от книгата ще стане ясно, че преди време младо момиче е сложило край на живота си в хотел “Радисън” именно заради бившата половинка на Миро. Примите на балета ни Фео Мустакова и Лили Берон също са изживяли доста бурни връзки с жени докато са пребивавали в чужбина, се посоча още в книгата на Перофф.
“Съмнявам се, че някой ще се опитва да оспорва посочените от мен факти. Ако беше така, то защо Лили Иванова не излезе и не каза, че не е правила орална любов на Емил Димитров, както бях написал в първата си книга. Или пък Васил Петров, който не реагира на писанията ми, че е спал с мен. Боби Цанков, когато беше жив, също не се обиди от твърденията ми, че е бил любовник на Клюна, така че няма от какво да се притеснявам”, твърдо заяви музикантът пред “Всеки ден”. Той разки, че новата му творба ще бъде в тираж 10 хиляди и ще се разпространява с предварителни заявки.

Магистрати умуват какво да правят, ако до тях седи мутра
Кадровиците: Разследвайте ни!
Галина Гиргинова
Случаят с върховния съдия Панайот Генков и “мнимата” му среща с един от братята Галеви – Ангел Христов – Геле, предизвика сериозна дискусия на днешното заседание на Висшия съдебен съвет. Кадровиците първо изслушаха Генков какво се е случило в злополучната вечер, в която той се е оказал в едно заведение с известния пернишки бизнесмен, а после коментираха общо поведението на магистратите, подхвърлените от МВР нападки за липсата на доверие в съдебната система и корупция в средите на най-големите – кадровиците.
През последните седмици вътрешният министър Цветан Цветанов нееднократно отправи критики както към съдиите, така и към членовете на ВСС. Стигна се до идеи за намаляване състава на кадровия орган, както и премахване на политическата квота в него.
Председателят на Комисията за борба с корупцията и професионалната етика Цони Цонев зададе въпрос на колегите си какво трябва да направи магистрат, ако излезе на вечеря в ресторант със семейството си и в заведението влезе представител на “ъндърграунда”. Според него, ако един съдия или прокурор стане и си тръгне, за да не допуска съмнения за познанство и близки отношения с човека от престъпния свят, то той “доброволно предоставя държавата на мутрите, което вече е станало”. След заседанието Цонев уточни пред журналисти, че според него поведението в такава ситуация трябва да е “на един достоен, свободен човек” и попита защо един магистрат трябва да подвие опашка и да бяга. Цонев заяви също, че в понеделник очакват Ангел Христов да се отзове на поканата на ВСС, за да се приключи случаят с административния съдия Генков. Допълнително членовете на комисията са получили справка от Върховния административен съд дали в последните две години фирми на Христов са водили дела там. Оказва се, че такива няма.
Самият Генков отрече да познава брат Галев и нарече пълна лъжа тиражираните от някои медии информации за среща между двамата. “Нито съм бил в нощен бар, нито в бинго зала, нито съм бил с проститутки. Отидох да вечерям с мой приятел и със сина си”, посочи съдията. “Имам ли аз граждански права? Стигнали сме до ситуация за съдия или нищо или лошо”, категоричен бе Генков.
Именно този случай даде повод на члена на ВСС Галина Захарова да зададе няколко принципни въпроса за поведението на магистратите и очакванията към тях. Според нея слуховете са инструмент за манипулация, който всява страх и безпомощност. При тях никой не претендира за достоверност, уточни тя. Според нея, докато се тиражират слухове, нито едно решение на ВСС няма да се приеме безрезервно. Затова Захарова призова и изрази пълна готовност да бъде разследвана. “Това е безпрецедентна ситуация”, категорична бе тя. Висшият магистрат посочи, че искрите и нападките между институциите са достигнали “взривоопасна точка”, а съмненията и слуховете рушат устоите на съдебната власт. Тя се обяви и за реформиране на съдебната власт, като според нея, трябва да се започне от “шапката” – ВСС. “Ситуацията ме плаши, трябва да се направи нещо”, каза още Захарова.
За пример тя даде случая “Красьо” и категорично заяви, че “упреците се мултиплицират”. Необходим е анализ на явлението, но такъв не може да бъде направен, без да са ясни всички факти. Затова тя се обърна към главния прокурор Борис Велчев и го попита има ли други магистрати, които са контактували с Красьо по някакъв начин, които не са били обявени и верни ли са твърденията, че в телефона му са намерени номера на дела, страни и ЕГН-та. Тя помоли Велчев и да съдейства за конструктивен диалог между институциите.
От своя страна главният прокурор Борис Велчев заяви, че полага всички усилия да спомогне за такъв диалог, а мнението му било, че той трябва да се води очи в очи, колкото и нелицеприятно да е, отколкото по медиите. По думите му “има неща, които не могат да бъдат казани публично”. “Знанието носи печал”, посочи иносказателно Велчев. Той обаче бе категоричен, че няма данни други магистрати, освен обявените, да са поддържали контакти с Красимир Георгиев, а все още се разследват данните от телефона му.
Към призива на Захарова да бъдат разследвани се присъединиха и още кадровици. Петър Стоянов призова Велчев да подаде информация към ВСС за всички магистрати, срещу които текат проверки. По информация на зам.-главния прокурор Валери Първанов те са 60. Тук думата взе главният инспектор Ана Караиванова, която заяви, че прокуратурата не трябва да казва колко проверки се водят срещу магистрати, а да оповестява резултатите от тях. Тя поиска въпросните проверки да бъдат предоставени на Инспектората. “Имаше един главен прокурор, който правеше много проверки”, иронизира шефът на Инспектората към ВСС. Изказването на Караиванова предизвика острата реакция на главния прокурор, който каза, че “г-жа Караиванова има по-самоуверен тон, отколкото и е позволено”. Велчев отсече, че няма да предоставя никакви данни да Инспектората, ако те не бъдат изискани по официален път. “Обяснения не дължа на Инспектората и това трябва да се знае”, заключи главният прокурор.

Няма коментари: