понеделник, 1 март 2010 г.

ДОБЪР ВЕЧЕР БЪЛГАРИЯ!

Добър вечер приятелю млад,
добър вечер другарю.
Добре дошъл в нашия град,
добре дошъл в България.

Вземи във този хубав ден една българска роза от
мен.
Нека тя да ти разкаже с ароматния си глас
за Балкана, за морето и за всички нас (всички
нас).

И когато приятелю млад
и когато другарю
си тръгнеш ти от нашия град,
си тръгнеш ти от България.

Вземи във оня хубв ден една българска роза от мен.
Нека тя да ти напомня с ароматния си глас
за Балкана, за морето и за всички нас (всички
нас).

И не забравяй нито ден ти таз българска роза ...и мен
Нека тя да ти напомня с ароматния си глас
за Балкана, за морето и за всички нас
(за всички нас, всички нас).



Яне Янев и депутати от РЗС ще посетят Луковит
Луковит. Лидерът на ПП „Ред, законност и справедливост” Яне Янев и депутатите на РЗС ще посетят днес Луковит, съобщиха от партията. Срещата с обществеността ще започне в 18.00 часа в залата на бившия Партиен дом. Тема на дискусията ще е „Нова Конституция – нова държава”. (по агенция Фокус)

ПО АГЕНЦИЯ КРОСС

Бившият областен управител на Добрич задържан за заменки

София /КРОСС/ Задържан е бившият областен управител на Добрич Ердинч Хаджиев. Той и бившият директор на дирекция "Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост" при Областна администрация - Добрич Пламен Ганев, са привлечени като обвиняеми за злоупотреба със служебно положение, съобщиха от МВР.
През месец февруари двамата, в качеството им на длъжностни лица, нарушили служебните си задължения, като съставили и подписали договори за продажба на имоти, представляващи частна държавна собственост, без да е налице представен документ за извършено плащане с компенсаторни документи. Целта на престъпната схема била поставени от двамата лица да придобият атрактивни имоти в област Добрич. По първоначални данни имуществените вреди възлизат на 166 344 лв.
На Ердинч Хаджиев и Пламен Ганев са повдигнати обвинения по чл. 283а, т.1, във връзка с чл. 282, ал. 1 от НК. Двамата са задържани за 24 часа.
Материалите са докладвани на Окръжна прокуратура - Добрич с цел внасяне на досъдебно производство в Добричкия окръжен съд за определяне на мярка за неотклонение "Задържане под стража".

Закопчаха 48-годишен лекар от Габрово
Габрово /КРОСС/ 48-годишен лекар от Габрово е задържан за 24 часа, съобщиха от МВР. Служители на териториалното звено "БОП" при ОДМВР-Габрово установили, че лекарят в габровската болница издал медицинско направление за консултация с невярно съдържание на 27-годишен мъж. Х.К. бил обвиняем по досъдебно производство за организиране на престъпна група, занимаваща се с изнудване, както и разпространение на наркотици на територията на Габрово.
Проверката била разпоредена от Окръжната прокуратура в града. Докторът съставил медицинския документ за да бъде представен пред съдебните власти като доказателство за влошеното здраве на Х.К. Антимафиотите установили, че документът е издаден без физически преглед на мъжа, не е регистриран в съответните регистри на болницата и е в нарушение на законовите разпоредби.
Материалите от проверката са присъединени към досъдебното производство за извършено от медицинското лице престъпление по чл.311 от НК. 48-годишният мъж е задържан за срок от 24 часа. Работата по цялостното изясняване на случая продължава.

Викат Куйович за свидетел по делото за клевета срещу Юрген Рот
София /КРОСС/ В Софийския районен съд започна делото, което бившият вътрешен министър Румен Петков води среще гурманския разследващ журналист Юрген Рот. По делото ще свидетелстват бившият директор на ГДБОП и настоящ директор на "Митниците" Ваньо Танов, бившият главен секретар на МВР Илия Илиев и осъденият за наркотрафик Будимир Куйович.
Тримата свидетели бяха посочени от адвоката на Рот - Никола Янков. Според защитника, чрез тях ще бъде доказано, че бившият вътрешен министър е покровителствал нелегални канали за амфетамин и е бил близък до братята Маргини.
Двама адвокати представляват Румен Петков. По тяхно настояване показания ще даде членът на БСП от Плевен Васил Антонов. Съдът не допусна гражданския иск, с който бившият вътрешен министър искаше 10 хиляди лева от Юрген Рот заради нематериални щети. Аргументът на магистратите е, че от жалбата на Петков не става ясно как е изчислил размера на обезщетението. Процесът продължава през април, предаде националното радио.

Дават на прокурор нарушения в университети
София /КРОСС/ Просвeтното министерство е подало в края на миналата година до главния прокурор над 10 сигнала за различни нарушения в университети. По думите на министър Сергей Игнатов най-фрапиращият случай е свързан с български студенти, учили няколко години в чужбина. Когато те искали да се запишат в българско висше училище, то им определя такси, по-високи от тези за българските студенти. Докладвано е за съмнения на корупция, свързани със Закона за обществените поръчки.
Имало и случаи, при които ректорски ръководства определят цена, когато даден студент при напускане на университета иска да получи дипломата си за средно образование.
Министър Игнатов каза, че някои висши училища са искали незаконни такси в размер между 3 и 5 хиляди лева за преместването на студент от едно държавно висше училище в друго, предаде БНР.

Цвятко Цветков: Правят се опити да се избяга от отговорността за привличането на Алексей Петров
БНТ 1 - "Денят започва"
Още веднъж, добро утро, от мен Виктор Николаев и Честита Баба Марта на тези, които сега се събуждат, да сте живи и здрави. Незабавно продължаваме към темите от деня. „24 часа" промяна намеренията ни за предаването днес с една публикация, според която емблематични фигури като братя Галеви, Младен Михалев-Маджо, Николай Маринов-Малкия Маргин, Николай Маринов-Големия Маргин и дори Иво Карамански всъщност са били тайни агенти, това е написано с въпросителна. Пред изданието това са заявили бивш началник в национална служба „Сигурност" и бивш политик стоял на върха на държавата. Атанас Атанасов, който беше шеф на НСС по времето на Иван Костов, казва че пред 1997 година събрал всички карти, раздавани по времето на Жан Виденов, и че всъщност по този начин, тези лица познати доста добре за всички ни, са имали осигурен чадър, а може би партии са искали някакви отчисления като са протектирали престъпна дейност. Ние веднага потърсихме за коментар генерал Цвятко Цветков, който е секретар на вътрешното министерство по времето на Виденов. Здравейте, дали ни чувате.
И не съм бил генерал, защото Желев не ми подписа указа.
Честита Баба Марта, да сте жив и здрав. Можете ли да коментирате доколко мафията има и е имала държава и историята с Алексей Петров сега аналогично се прехвърля на други хора, за които се втвърди, че са имали протекция на служите, тези имена, които изброих? Имате ли в този период, спомен, да сте осигурявали, да сте привличали като сътрудници тези лица?
Аз не мога да кажа, дали са привличани тези лица като някакъв вид сътрудничество. Не знам кой е този висш политик, който е бил начело на държавата, мога само да се досещам, но сега отчаяните опити на хора като генерал Атанасов да оправдаят привличането, като офицер под прикритие на Алексей Петров по тяхно време, с нещо което е правено преди тях, разбира се, са опити с ясна цел. Но трябва да се направи известно разграничаване. Едно е офицер под прикритие, каквото е бил Алексей Петров, друго е агент, трето е щатен оперативен работник, каквито са били привличани, за да им раздават някакви карти, с които много добре да се представят пред КАТ, ако бъдат спрени.
Големият въпрос, е ако оставим детайла под прикритие, над прикритие, дали тези хора са привличани, за да могат да се ползват с известна привилегия да се защитава престъпната им дейност, а те в знак на благодарност се отчитат в определена партийна каса, това е основният въпрос?
Въпросът за привилегия е много неясен въпрос, защото привилегия не е, а е риск, ако работиш, ако си привлечен и работиш както трябва и те контролират тези, които са те привлекли. Но детайла е в следното за Пламен Галев и Ангел Христов е общоизвестно, че са били барети, а след това служители на службата за борба с организираната престъпност. За Алексей Петров вече стана ясно. За Маргините нямам никакъв спомен някой някога да е казвал, че те са помагали. За Карамански беше известно, че е имал връзки и е сътрудничил на службите преди много време. Така че този рекъл-казал, оттук-оттам, е малко опит да се смесват жанровете, за да се избяга от отговорността за привличането на офицер под прикритие на Алексей Петров.
Понеже, генерал Цветков, имаше коментари в последните дни, че не може мафията и октоподът да е просто един Алексей Петров, че това е мрежа, че това е структура и е абсолютно възможно да има и други като него, затова питанката е дали тези лица, посочени днес, всъщност са имали някакъв статут на защита от държавата?
Естествено, че не може. Но тук веднага трябва да се каже, че по принцип навсякъде по света, радвам се, че и в България беше възприето, е трябва да се прониква в престъпните среди.
Но тези хора дали после не използват това първоначално проникване като намерение за лични цели и да станат самостойни играчи, които не са закачани за престъпната си дейност?
Този риск винаги е съществувал и всичко е свързано с нещо, което договорихме и при вас и на много други места. Големият въпрос е как са ръководени привлечените хора, как са контролирани, как са използвани.
Дали са били полезни или са били полезни на себе си.
Точно така. На кого са били повече полезни? Това е големият въпрос.
Дали са били повече на себе си и дали имате спомен по ваше време някой от тези да е сътрудничил под някаква форма?
Ами аз тогава съм отговарял за реформата на системата за информационната дейност за оперативната работа отговаряше друг секретар. Така че между нас никога не е обменяна информация...
Но не е изключено да е така?
Не е изключено да е имало такова сътрудничество, аз това не мога да заявя.
Много ви благодаря, отворен финал. Ние ще следим развитието на този сюжет, дали ще се прехвърля горещият картоф на отговорността, дали тези лица всъщност са полезни за държавата и националната сигурност, или точно обратното получили са летящ старт, магистрала по която спокойно да развиват своята дейност. Благодаря ви, Цвятко Цветков.

Илияна Беновска: Божков ми поиска 300 хил. евро за честотния ефир
София /КРОСС/ Божков ми поиска 300 хил. евро за честотния ефир, на който се излъчва Радио К 2. На 19 ноември вечерта г-н Божков ме изведе в една зала и ме попита - защо трябва да изпълнявам това решение на Върховната прокуратура, аз съм се разбрал с другите. След като той ми поиска този подкуп, на другия ден аз сигнализирах Градска прокуратура и те предприеха съответните действия. Някой в рамките на около час, вероятно, предупреди г-н Божков. Това разказа Илияна Беновска - изпълнителен директор на Радио К2 в предаването „Денят започва" на БНТ 1.
Тя заяви, че настоява да бъдат проверени контактите на г-н Божков в тези няколко часа. "За моите сигнали тогава знаеха вътрешния министър Миков, председателят на ДАНС Петко Сертов и СГС", посочи Беновска.
„Много се надявах Веселин Божков да бъде тук в студиото с нас и да бъдем заедно, защото като говорим поотделно се получава замъгляване. Октоподите са навсякъде. Г-н Божков е октопод. Само че се ловят малките октоподчета. Г-н Божков не позволяваше да се спре пиратът в ефира, който излъчваше на нашата честота".

Смъртта на Емин - по-тайнствена и от „Досиетата Х"
София /КРОСС/ Изказването на премиера Бойко Борисов, че разследването за смъртта на Ахмед Емин - началник на политическия кабинет на лидера на ДПС Ахмед Доган предизвика широк отзвук. Направиха се много изявления, но все още истината остава някъде там...
„Ахмед Емин беше консумиран и плати много висока цена и продължава дори със смъртта си да плаща. Твърденията на Костадинов, че Емин е бил изпратен от службите да убие Доган ме навежда на мисълта, че търсят алиби. Евентуално, ако са знаели, че някой го елиминирал след тежък разговор с Доган". Това заяви в интервю за Информационна агенция КРОСС Осман Октай - бивш заместник-председател на ДПС.
Според неговите твърдения истината за смъртта на Ахмед Емин може да се открие в разработката „Лиани".
Потърсихме за коментар Елиана Масева - член на ПК по вътрешна сигурност и ред в 40-то НС. Пред Информационна агенция КРОСС тя заяви: „Разработката „Лиани" изобщо не беше разглеждана. Бяха изслушани аргументи, че не може да бъде разсекретена и по тази причина не бих могла да коментирам, дали наистина казаното Осман Октай, че смъртта на Емин има връзка с тази разработка е вярно. Тя разказа още: „Мисля, че беше ясно с какво е свързана тази разработка още преди да се постави въпросът във вътрешна комисия на дневен ред. Ставаше дума за комисионни схеми, в които участват и министри, за събирането на подобни пари в централизирана каса и разпореждането на ДПС с тези пари. Общо взето, се обясняваше, че това е предметът на разработката. Вътрешната комисия не получи изобщо достъп до тази разработка. Обясняваше се, че част от нея е действаща, проверяваща се, друга била при главния прокурор. Не се стигна нито до разсекретяване, нито до възможността да се коментира тази разработка. За нас тя беше много важна, защото разкриваше точно схема за политическа корупция и т.нар. „обръчи"."
Потърсихме и други политически личности, които биха могли евентуално да кажат - дали в разработката „Лиани" има неща свързани с Ахмед Емин, но те отказаха под предлог, че нямат време за това.
И така - истината остава някъде там...
До следващия път.

КЗЗ: Недопустимо е цената за икономическата криза да плащат болните
София /КРОСС/ Готвеното намаление на публичните средства за лекарства за 2010 г. спрямо 2009 г. неминуемо ще доведе до натиск пациентите да доплащат повече за нужните им лекарства, което ще ги направи не само по-болни, но и още по-бедни. Това се казва в становище на Конфедерация "Защита на здравето", адресирано до министър-председателя Бойко Борисов, министъра на здравеопазването Божидар Нанев, министъра на финансите Симеон Дянков и доц. Димитров - председател на Комисията по позитивен лекарствен списък. „Икономическата криза, в която страната се намира, поставя сложни проблеми във всички сфери на обществения живот, в това число и в здравеопазването. Недопустимо е тежката цена да поненесат точно хронично болните пациенти, които имат най-голяма нужда от помощ в условията на криза", се казва в становището.

Според конфедерацията, в държавнически план отделянето на средства за доболнично лечение и най - вече за лекарства е инвестиция, която спестява на държавата реални средства в реално време за болнична помощ, която е по-скъпа, продължителна и често закъсняла. Наложително е да бъде намерено решение, което да не позволи на хронично болните пациенти да им бъде отнет или ограничен достъпът до лекарствата, който те вече имат. Недопустимо е тежката цена на кризата да се носи от хронично болните. Повечето от тях са на пазара на труда и това реално намалява доходите им, да не говорим за тези, които са на пенсия или без такива
Конфедерация «Защита на здравето» предлага:
- Големият резерв от 400 мил. лева от здравни осигурителни вноски в БНБ да бъде отблокиран на части при доказана необходимост, за да се стабилизира системата на здравеопазването и да остане малкият резерв от 10 % на НЗОК, който е напълно достатъчен за Българската здравна система.
Ако управляващите твърдят, че средствата са виртуални, то те са тези, които трябва да издирят нашите средства чрез прокуратурата. Ние сме на мнение, че веднага може да се установи кой е оформял документи с невярно съдържание и да се търси наказателна отговорност.
- За 2010 г. НЗОК ще плати на държавата ДДС в размер на 53 млн. лв.от общо 320 млн. лв., определени за лекарства за домашно лечение. Това са пари от здравни вноски на българските граждани, които трябва да се използват за здраве.
- След постъпил отчет на НЗОК за заплатени лекарства за определен период - месец, тримесечие, държавата да възстановява на НЗОК сумата на заплатеното ДДС за лекарства чрез целева субсидия от бюджета по следните съображения:
Тъй като това са суми, събрани от реално постъпили в бюджета данъчни плащания, а не очаквани несигурни приходи, фискалната стабилност няма да бъде застрашена. Ще бъде гарантирано, че здравните вноски на българските граждани наистина ще се използват за здравните усуги предоставяни от НЗОК.
- Социалният ефект от подобна мярка ще бъде огромен, тъй като ще помогне точно на хронично болните граждани, които имат най-голяма нужда от помощ в условията на криза и които при липса на решение, ще пострадат най-много и ще платят със здравето и живота си.
Това решение не представлява диференциране на ставката на данък добавена стойност за лекарства спрямо общата ставка за всички останали стоки и услуги в България и следователно не може да доведе до всички проблеми, изтъквани многократно във връзка с предложения за намаляване на ДДС върху лекарствата.
- Предлагаме на вниманието на управляващите предложение лекарствата да излязат от списъка на обикновенните стоки и ДДС да бъде редуцирано до поносими нива. По Закона за корпоративното и подоходно облагане да отпадне данък дарение за лекарства и здравеопазване.
- Отпадане на тавана от 2000 (две хиляди лева ) на осигурителния доход, върху който се дължат здравно-осигурителни вноски.
При това положение се очакват постъпления, надхвърлящи в значителна степен дискутирания дефицит на НЗОК.
Същевременно принципът на равнопоставеност и солидарност при формиране бюджета на НЗОК ще бъде спазен в най - висша степен.

Дянков: Започваме да отлепяме от дъното от март
София /КРОСС/ Международният валутен фонд прогнозира 0.2% икономически растеж за България за 2010 г. Това съобщи на пресконфереция в Министерски съвет вицепремирът и министър на финансите Симеон Дянков след приключването на мисията на МВФ у нас, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.
Дянков изтъкна, че прогнозите на българското правителство и на МВФ за растежа почти съвпадат - правителството прогнозира растеж от 0.3%, а МВФ - 0.2%. Прогнозата за ръста на инфлацията също съвпада - 2.2% за 2010 г.
До 1,8 на сто бюджетен дефицит през тази година може да си позволи правителството, без да бъде застрашена стабилността на фискалната политика. До това ниво можем да си позволим, над него става опасно, уточни финансовият министър. Според МВФ навременната корекция на фискалната политика през втората половина на 2009 г. e предпазила България от възникване на голям дефицит, каза Дянков.
През първите месеци на годината - януари, февруари и март, целенасочено влизаме в месечни дефицити, за да можем да разплатим някои от задълженията на предишното правителство и да може икономиката от пролетта да тръгне. Ние се целяхме към балансиран бюджет. Сега МВФ ни дава възможно да влезем и в малък дефицит, каза още Симеон Дянков.
Започваме да отлепяме от дъното още от месец март, изтъкна Дянков. Според него от март ще започне известно оживление в икономиката на страната.
Според Дянков много трудно може да има увеличение на заплатите и пенсиите тази година. 2010 г. определено е рискова и това е заложено в Бюджет 2010 и в конвергентната програма на страната ни. Ако след средата на годината видим, че икономиката върви по-добре, отколкото ние и МВФ предполагаме, тогава евентуално може да има някаква възможност, посочи финансовият министър. Намаляването на ДДС може да стане евентуално от Бюджет 2011, когато се надяваме, че ще излизаме от кризата, допълни той.
Министърът съобщи, че е поискал информация дали има изтичане на пари от гръцките банки у нас и я очаква до три седмици. Гръцките банки са около 30% от банковата система у нас, но от гледна точка на даване на кредити те са около 20% от общия пазар на кредит, по отношение на депозитите са около една трета, каза министърът. Дянков изтъкна, че е задача на БНБ да направи така, че тези депозити, които се набират в България, да останат в България.
България и Естония са двете държави, които в момента се дават за пример в Европа за спазване на финансовата дисциплина, посочи от своя страна премиерът Бойко Борисов. Популизмът "харчете, защото днес се живее", а утрешните поколения да правят, каквото знаят, при нашето правителство няма да се случи, категоричен беше премиерът. Съобразяваме се с препоръките на МВФ, защото България е член на европейското семейство и искаме да бъдем образец, стига са ни сочили с пръст като най-корумпирани и най-недисциплинирани, подчерта Борисов.
Анализът на МВФ е огромен успех и това ни дава допълнителна амуниция при кандидатстването ни за механизма ERM II, смята Дянков. По думите му страната ни ще представи кандидатурата си за ERM II до изтичането на испанското председателство, тоест до края на юни т.г. Анализът на МВФ показва, че по една от най-спорните точки особено с Европейската централна банка - външнотърговския баланс, заради което при предишното правителство през 2007 г. беше отказано на България да кандидатства, страната ни вече няма проблем, заяви Дянков.
Намаляване на дефицита по текущата сметка с 3 на сто през 2010 г. - от 8,5 на 5,5%, прогнозират експертите на МВФ, към които се присъединиха и експерти на Световната банка, ЕЦБ и Европейската комисия. Напълно съвпадат прогнозите на МВФ и кабинета за инфлацията, а дефицитът от 5,5 на сто във външноикономическия баланс е огромно постижение, допълни Дянков, като припомни, че това е един от критериите за влизане в ERM II. „Това ни дава основание да сме още по-оптимистични за членството ни в междинния валутен механизъм", подчерта той.

НЦИОМ: 83% от столичани разтревожени от ГМО
София /КРОСС/ Темата за ГМО се възприема с интерес от столичани. Това показва проучване на НЦИОМ, проведено сред 600 пълнолетни столичани, по темата: „Общественото мнение за предстоящите промени в Закона за генетично модифицираните организми". Столичани оценяват настоящото изследване като навременно. Почти няма откази за участие в изследването поради липса на интерес към темата.
През последните месеци широк отзвук получиха предложенията за промени в Закона за ГМО. Преобладаващото публично становище на коментаторите бе негативно, имаше и редица протести на неправителствени организации, които бяха широко отразени в медиите. От друга страна, законодателите често даваха нееднозначни сигнали за намеренията си във връзка с този закон. Така преди да станат ясни докрай намеренията на вносителите и законодателите, публичният дебат изпреварващо формира негативно обществено мнение по въпроса.
82% от пълнолетните жители на столицата, участвали в експресното проучване на НЦИОМ, посочват, че следят най-общо дебата за ГМО, а 18% твърдят, че не пропускат нищо от онова, което се говори и пише по темата. Особено активен интерес проявяват мъжете и високообразованите столичани.
Страховете на хората от ГМО са доминирани от неяснота за дългосрочното въздействие на ГМО върху човешкото здраве, както и от опасения, че е възможно да консумираме храни с ГМО, без да знаем за това. Повечето столичани настояват спешно законово да се регламентират задължителни обозначения върху етикетите на храните, за съдържание на ГМО в тях.
Интервюираните са на мнение, че становището по въпросите, свързани с ГМО, трябва да бъде взето с помощта на учени-експерти, които правят изследвания в тази област и следят световните тенденции по темата. Респондентите очакват от учените да изготвят общовалидна и принципна позиция по отношение на политиката за ГМО в България.
Според 71% от участвалите в изследването, рисковете, свързани с ГМО, надделяват над евентуалните ползи. Едва според 4% от ГМО има повече ползи, отколкото вреди, а всеки пети не се ангажира с категорично становище по въпроса.
Интересно и показателно е мнението на 13% от интервюираните, че ползите и рисковете следва да се оценяват конкретно, за всеки отделен случай. Подобна позиция е по-силно застъпена сред респондентите на възраст между 40 и 49 години.
Реална разтревоженост на столичани личи в отговорите на 83% от столичани, според които в момента в България съществува опасност от неконтролирано разпространение на ГМО (в семена и/или в храни). Това поражда страхове за здравето. Затова четири пъти повече са хората, които настояват с темата да се ангажира Министерство на здравеопазването, отколкото това да е приоритет на Министерство на околната среда и водите.
Участниците в изследването са разделени на две основни групи, когато става дума за използването на ГМО. Според 52% от столичани употребата на ГМО трябва да се ограничи до научни задачи и лабораторни експерименти. Най-често това е позиция на две трети от хората на възраст между 18 и 29 години и на по-заможните респонденти.
42% от интервюираните се определят като категорични противници на употребата на ГМО изобщо, в това число и за научни цели. Най-често това е позиция на хората на възраст над 50 години. Едва според 6% от столичаните, не е проблем у нас ГМО да се използват без ограничения - както за научни цели, така и в практиката.
Доколкото в момента дискусията за ГМО е изнесена към законопроекта, който се обсъжда в Народното събрание, 28% от интервюираните са на мнение, че именно българският парламент е институцията, която трябва да вземе решение за режима на работа с ГМО у нас.
Регистрираме високи очаквания към изпълнителната власт за ангажираност с проблема. Хората възлагат надежди за ефективен и отговорен контрол върху употребата на ГМО главно на Министерство на земеделието и храните (26%), на Министерство на здравеопазването (25%), на Министерство на околната среда и водите (6%) и на Министерски съвет (13%). Макар и с по-малки дялове, споменати като отговорни за режима на работа с ГМО у нас са още: БАН (3%), ДВСК (2%) и РИОКОЗ (1%).

В България не може да се случи трус с магнитуд като този в Чили
София /КРОСС/ На територията на България не може да се случи земетресение с магнитуд като това в Чили. Това увери в предаването "Нещо повече" професор Николай Милошев - директор на Геофизическия институт при БАН . Специалистът обаче не отрече, че подобни земни трусове не могат да бъдат предсказвани с точност.
Професор Николай Милошев уточни, че все още няма прогноза, която да локализира земния трус с точност няколко часа преди неговото започване.

Борисов чака милиони долари инвестиции
София /КРОСС/ Има сериозен интерес от страна на едни от най-големите компании в света да инвестират у нас. Това заяви премиерът Бойко Борисов при откриването на Шестия национален иновационен форум, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС. „Надявам се, в следващите един-два месеца да дойдат и да инвестират в България двеста-триста и повече милиона долара", каза Борисов. Премиерът изтъкна, че в момента страната ни има много добра данъчна и обществена среда за инвестиции.
Бойко Борисов призна, че България е сред страните в Европа, които изостават по отношение на иновациите и новите технологии. „Само "Гугъл" е инвестирала повече пари за иновации и нови технологии отколкото целия ЕС", посочи Борисов. „В ръководството на ЕС вече сме наясно, че това трябва да се промени много бързо", каза премиерът и допълни, че това може да стане със стимули, със законови промени или решения на отделните правителства.
Според министър-председателя друг стимул за бизнеса е и високата оценка, която държавата получава от международните финансови институции като Световната банка и Международния валутен фонд. „Всички тези сигнали много бързо обикалят света и ще докарат нови инвестиции в България", подчерта Борисов.
Иновационната активност на българските предприятия се е повишила до 71% през 2009 година, като през 2008 г. е била 43%. Това сочи годишният доклад „Иновации.бг" на фондация „Приложни изследвания и комуникации". Повишаването на иновационната активност на предприятията през 2009 г. се дължи на две основни причини. Първата отразява положителните последствия от приемането на страната в ЕС, а втората - негативните последици от кризата, които оказват силен натиск за преструктуриране на предприятията и диверсификация на техните продукти и пазари.
Прогнозата е, че влиянието на кризата върху иновативните предприятия ще е отложено във времето и ще окаже негативни последици върху тях през 2010 и 2011 година.
Малко повече от една от четвърт /25,9%/ от предприятията от нефинасовия сектор в България са въвели продуктови иновации през 2009 година. 19% са внедрили процесни иновации, а само 10% са предприятията от нефинансовия сектор, които през изминалата година са инвестирали в нови продукти или услуги и в нови производствени процеси.
Министър-председателят връчи и наградите от Националния конкурс за иновативно предприятие на годината. В категория малки предприятия наградата получи софтуерната компания „ОРАК Инженеринг", а в категория средно и голямо предприятие беше отличена „Смартком-България".
За първи път беше дадена награда и за научно-изследователска организация на годината. Институтът по механика в БАН и Лабораторията "CAD/CAM/CAE в Индустрията" в Технически универститет -София завоюваха отличието за 2009 г. Награди за иновативната си дейност през 2009 г. получиха още AMK „Задвижаваща и управляваща техника", Бианор Сървисиз, Техкерамика и Дисси.


ПО АГЕНЦИЯ ФОКУС

Симеон Дянков: Целяхме балансиран бюджет, сега МВФ ни позволява да влезем в малък дефицит – до 1.8 %

София. Може да бъде допуснат дефицит от 1.8 % в хазната и разходите да са по-големи. Те обаче ще бъдат свързани основно с разплащания по договори за действително извършена работа, стана ясно от думите на министъра на финансите Симеон Дянков, предаде репортер на Агенция „Фокус”.
Целяхме балансиран бюджет през 2010 г., сега МВФ ни позволява да влезем в малък дефицит – до 1.8 %. В рамките на този минимален дефицит ще продължат разплащанията по договори. Не бяхме убедени докъде можем да стигнем в дефицит, затова премиерът ни помоли в работата с международните институции, да изискаме техния анализ, каза министърът.
Съобразяваме се с препоръките, защото България е член на международното семейство и искаме там да бъдем образец, стига сме били сочени с пръст за най-корумпирани, каза министър-председателят Бойко Борисов.
Искаме да бъдем от най-дисциплинираните, които да бъдат толерирани за своето поведение и за това, което правят. Правим го заради хората, не заради нас, защото сега тези, които не са се съобразявали, хората им са на улицата и стачкуват. Толкова имаме, толкова харчим, дисциплината е за хората, те искат да има дисциплина, за да бъдат уважавани в Европа, каза премиерът.
Борисов заяви, че банковата система няма да се коментира в контекста на проблемите на Гърция. Предприели сме мерки, намесата на Франция и Германия за мен е гарант, че няма да се допусне срив на банковата система, каза още Борисов.

Милен Велчев: Икономически растеж у нас ще има до края на 2010 година / Радио Фокус
София. Финансовият министър в кабинета „Сакскобургготски” Милен Велчев заяви, че икономически растеж в България ще има преди края на 2010 година. В предаването „Това е България” на Радио „Фокус” той коментира препоръките и прогнозите на мисията на Международния валутен фонд, която беше у нас през последните дни. „За съжаление икономическият ръст няма да съвпадне с усещането на хората за край на кризата. Много след като икономиката формално започне да расте, безработицата ще продължи да се увеличава и хората трудно ще си намират работа”, обясни Милен Велчев. Според него препоръката на мисията да не се увеличават заплати и пенсии е правилна, тъй като такъв акт би влошил конкурентноспособността на родната икономика. „Събираемостта на приходите все още не е на очакваното равнище, но ако се постигне добра събираемост, намаляването на ДДС не трябва да бъде приоритет”, каза още Велчев. Той подчерта, че ако ще се намаляват данъци, то на първо място трябва да бъдат данъкът върху дивидентите и социално-осигурителните плащания. По повод предупреждението на експертите от Международния валутен фонд (МВФ), че главното предизвикателство пред банковата система, както на България, така и на другите страни според МВФ ще бъде абсорбирането на нарастващите необслужвани заеми, Велчев заяви: „Това е голям потенциален проблем за банковата система и за цялата икономика. Ако банките не решат тези проблеми и икономиката не може да очаква необходимото за нея гориво”. Според бившия финансов министър банките са се увлекли в даването на кредити преди да започне кризата, но очакванията за тези кредити тогава са били едни, а сега в период на криза някои фирми фалират или са финансово затруднени и много от тези кредити може да станат лоши.

Георги Прохаски: Растеж на икономиката ще има, но той няма да се почувства
София. Над 0.5 % до 1 % ще бъде растежът на икономиката статистически през 2010 г., но това няма да се почувства. Това каза пред Агенция „Фокус” Георги Прохаски, председател на Центъра за икономическо развитие.
По думите му – усещането за криза дори ще се задълбочава, защото безработицата ще се увеличава, условията на кредитиране няма да се подобрят съществено, а задълженията между фирмите няма лесно да се уредят.
Много вероятно е да имаме растеж още първото тримесечие, обаче той ще е само статистическа величина. Реално и хората, и фирмите няма да го почувстват и ще продължават да се усещат много дълбоко в кризата, каза той.
Прохаски посочи, че тези, които са на работа и имат доходи, поради чисто психологическия ефект на кризата се опитват да потребяват по-малко с оглед да запазят някакви средства за още по-лоши времена. Има и фирми, които биха могли да инвестират, но не го правят поради същата причина.
Много е важно да се промени цялостното усещане за криза. Ако наистина регистрираме растеж няколко поредни тримесечия, това може да започне да въздейства върху нагласите както на бизнеса, така и на хората, да започне да нараства вътрешното потребление, страхът от инвестиции да намалее. Но това няма как да стане толкова бързо и няма да е тази година. Не смятам, че някой в България през 2010 г. би тръгнал да повишава заплати. Въпросът е да не се намалят много и да не останат много хора без работа, коментира Георги Прохаски.
По думите му – възможно е през второто полугодие в бюджета да се получат някакви излишъци. Друг е въпросът къде ще бъдат насочени те – дали към социални разходи или към допълнителни инвестиции в икономиката и за подпомагане на реформите.

Мисията на Международния валутен фонд не препоръчва увеличаване на заплати и пенсии
София. Мисията на Международния валутен фонд у нас (МВФ) не препоръчва увеличаване на заплати и пенсии, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Фондът смята и че не трябва да има намаляване на ставката на ДДС при настоящите обстоятелства, тъй като бюджетът разчита много на този източник на приходи.
Освен това – намаляването на данъци, трябва да се компенсира с намаляване на разходи.
Удържането на ръста на заплатите в публичния сектор ще доведе не само до ограничаване на разходите, но и ще спомогне за ограничаване на ръста на заплатите в цялата икономика и за увеличаване на конкурентоспособността.
Комбинацията от големи повишения на пенсиите и по-ниски ставки на социалноосигурителните вноски в миналото разшири дисбаланса между пенсионните вноски и пенсионните разходи и за осигуряване на устойчивостта на социалноосигурителните системи са необходими спешни реформи, според МВФ. От фонда смятат, че трябва да има комплексна здравна реформа за подобряване ефективността и качеството в системата на здравеопазването.
Бизнес климатът пък може да бъде подобрен със съкращаване на бюрокрацията, с решителна борба срещу големия дял на сивата икономика и корупцията.
Главното предизвикателство пред банковата система както на България, така и на другите страни според МВФ ще бъде абсорбирането на нарастващите необслужвани заеми.

АФП: Българският премиер приветства ревизираната прогноза на МВФ
София. Международният валутен фонд днес рязко повиши прогнозата си за икономическия ръст на България, като премиерът Бойко Борисов заяви, че това ще помогне на страната за присъединяване към еврозоната, предаде АФП.
Мисия на МВФ в София съобщи днес, че вече очаква 0,2-процентово увеличение на брутния вътрешен продукт тази година, след като по-рано прогнозираше 2,5% свиване.
От своя страна българското министерство на финансите прогноза 0,3% ръст за тази година.
Борисов заяви, че прогнозата на МВФ изпраща позитивен сигнал на чуждестранните инвеститори, агенциите за кредитен рейтинг и на Европейската комисия, като отваря пътя за присъединяване на България към еврозоната, което страната иска да направи през 2013 г.

Ройтерс: МВФ повиши прогнозата си за България
София. Международният валутен фонд повиши днес прогнозата си за българската икономика заради засилването на износа, предаде агенция Ройтерс. По данни на МВФ икономиката на България ще има ръст от 0,2% тази година, за разлика от предишната прогноза за 2,5% свиване.
Ревизирана е и прогнозата за българския бюджетен дефицит тази година до 1,8% от БВП от 2% по-рано, съобщи ръководителят на мисията на МВФ Бас Бакер.
МВФ предупреди също, че продължаващият спад в търсенето на местно ниво представлява значителен риск за бюджетната възвръщаемост на България тази година.

Бойко Борисов: Влизането в ERM ІІ е цел на България, защото означава и ред
София. Влизането в ERM ІІ е цел на България, защото означава дисциплина и ред. Това каза министър-председателят Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус”.
Най-осезаемо беше освобождаването на седемте оперативни програми.
Нито се ласкаем, нито се хвалим, нито имаме повод за радост след дадените ни оценка от МВФ и Световната банка, каза Борисов.
Той заяви, че поводът за днешната пресконференция е да се дадат точните оценки от институциите.
Премиерът каза, че разминаването между прогнозирания от предишните управляващи растеж и спада е една много голяма лъжа, която се е отразила на българския народ в очакванията му. Тези, които критикуват колегата Дянков и казват - пускайте голям дефицит, трябваше да бъдат с нас когато ни проверяват, за да чуят какво казват международните институции, а те казват – допуснете до 1.8 %. Ако допуснете след 2.5 % дефицит, това вече е голям риск, каза премиерът и бе категоричен, че правителството ще се съобрази с това, а не с популистичните изказвания да се харчи сега, защото сега живеем.
Тези доклади са важни, защото за минути обикалят света и информират инвеститори, хората, които дават кредитни рейтинги и информират за дейността на правителството, каза той.
Изготвената конвергентна програма е много добър аналитичен документ, според ЕК. Правителството е получило похвала за програмата от представители на Европейската комисия у нас.
Може да се направи оценката, че сме положили усилия и ефектът от тях вече е видим, каза заместник-министърът на финансите Ана Михайлова.
Всички положителни оценки и прогнози, които даде фондът, говорят за това, че сме успели да овладеем ситуацията от края на 2009 г., посочи заместник-министърът на финансите Владислав Горанов.мар

Президентът подписа указ за обнародване на Закона за изменение и допълнение на Закона за електронните съобщения

София. Президентът Георги Първанов подписа Указ за обнародване на Закона за изменение и допълнение на Закона за електронните съобщения, приет на 17 февруари 2010 г. от Народното събрание. Това съобщиха от Прессекретариата на държавния глава. Според държавния глава законът претърпя сериозна еволюция спрямо първоначалния вариант, което показва волята на законодателя да търси баланс между защитата на обществения интерес и защитата на индивидуалните права и свободи. В резултат на дискусията в пленарната зала, както и на активността на гражданското общество, проследяването на трафичните данни бе ограничено до предотвратяването и разкриването на тежки престъпления, както и на компютърни престъпления. Фактът, че не всички компютърни престъпления са тежки, позволява да се застъпват позиции, че разрешеният достъп до данни за тях накърнява буквата на Конституцията. Ограничението за използването на трафичните данни обаче само за разкриване и предотвратяване на тежки престъпления, за каквото продължават да настояват някои граждански структури, би затруднило борбата със сериозни престъпления като детската порнография, присвояването на самоличност и още някои, които, макар и да не са тежки, според българското законодателство, са грубо посегателство срещу правата на личността. Това би означавало да се накърни не буквата, а духът на Конституцията, което не бива да се позволява. Същевременно по-удачно би било разрешенията за проследяване на трафичните данни да се дават от по-високо ниво в съдийската йерархия, отколкото законодателят е предвидил. С оглед предотвратяване на безконтролното и непропорционално навлизане в личното пространство на гражданите, законът предвижда Комисията за защита на личните данни да е наблюдаващ орган относно сигурността на данните, които ще се проследяват, а Народното събрание чрез комисия да осъществява парламентарен контрол и наблюдение на процедурите по разрешаване и осъществяване на достъп до въпросните данни, както и по защита на правата и свободите на гражданите срещу незаконосъобразен достъп до тези данни. Президентът Георги Първанов ще следи внимателно информациите и докладите на двете комисии, защото е важно обществото да бъде сигурно, че стремежът на законодателя за баланс между по-ефективните средства за борба с престъпността и правата на отделната личност ще бъде реализиран и в практиката.

Цецка Цачева: Законът за ГМО ще бъде разгледан отново в комисия
София. Чухме различни становища и се обединихме около това, че науката трябва да продължи да работи върху развитието на тази висока технология. Изследванията с генетично модифицирани организми (ГМО) трябва да се правят в контролирани условия и трябва да има абсолютни гаранции върху това, което се прави. Това каза председателят на Народното събрание Цецка Цачева след среща с учени от БАН и различни експерти от аграрния университет, Университета по хранителни технологии и Селскостопанска академия, предаде репортер на Агенция „Фокус”.
Цачева подчерта, че ще бъде гарант, за да не се допуска да бъдат нарушени националните интереси за опазването на чистотата на българската природа.
Председателят на Народното събрание обясни още, че на 4 март ще се проведе заседание на Комисията по околната среда и водите, на което отново ще бъдат прецизирани текстовете от законопроекта за ГМО.
Тя обясни, че промените са минали на второ четене, но не са били заведени в деловодството на Народното събрание и това позволява, да бъдат разгледани отново в комисия по повод спорните членове от закона 79 и 80.
На срещата е постигнато съгласие да продължат научните опити с ГМО, но в контролирани условия. Като всеки случай ще се разглежда и одобрява по отделно.
„Няма как въпросите с ГМО да бъдат решени без помощта на учените, като Народното събрание трябва да има последната дума”, каза Цачева.
Трябва да бъде изготвена и приета от парламента единна стратегия за действията на науката в сферата на ГМО.
Председателят на БАН акад. Никола Съботинов каза, че мястото на науката е да продължи проучванията с ГМО.

3639 подписа срещу ГМО бяха събрани във Варна за четири дни
Варна. Председателят на Общински съвет – Варна Борислав Гуцанов заяви, че ще инициира подписката “Варна – свободна зона от ГМО” пред Управителния съвет на Национална асоциация на действащите председатели на Общински съвети в Република България, предаде репортeр на радио "Фокус" - Варна. Гуцанов допълни, че повече общини в България трябва да подкрепят подобно виждане за свободни зони от ГМО. Според Гуцанов гражданската позиция на Младежката организация на БСП – Варна заслужава адмирации. „В днешно време, за да се изправи някой и да коментира проблеми от национално ниво, се изисква и определена смелост”, каза Гуцанов. Той обеща, че още утре ще внесе подписката в Общински съвет – Варна, като изрази надежда, че ще бъде подкрепено искането за „Варна – свободна зона от ГМО”. Гуцанов бе категоричен, че ще инициира подобно обсъждане и сред другите общини в България, които искат техните населени места да бъдат свободни от ГМО. Той подчерта, че чрез местните власти може да бъде оказано влияние на централното управление на държавата, за да има съобразяване с вижданията на различните общини. „Не знам защо се възхищаваме на Швейцария и Норвегия, че са екологично чисти държави и искат да правят екотуризъм. Тези две страни опазват по всякакъв начин своя климат от подобни начинания. Не знам защо им се възхищаваме, след като правим точно обратното. Мога да кажа, че в нашата страна има странен начин на разсъждение”, коментира Гуцанов. Той заяви, че с удоволствие се подписва в подписката срещу ГМО.

Бойко Борисов: Влизането в ERM ІІ е цел
"Атака" ще организира концерт на 3 март, вместо протестно шествие
София. Партия "Атака" няма да организира протестно шествие на Трети март тази година, съобщиха от партията. С надеждата властта никога вече да не попада в ръцете на безотечественици, национални предатели и обикновени крадци, националистите се надяват да поставят началото на нова традиция - всенародно честване на Освобождението от турско робство и от всяко робство.
Партия "Атака" кани всички граждани и жители на столицата на 03.03.2010 г., от 13:00 часа на площада пред Храм - паметника "Александър Невски" на концерт с участието на любимите ни български изпълнители Васил Найденов, Георги Христов, Валя Балканска, ансамблите "Сто каба гайди" и "Българе".
Водещи на концерта ще са народните представители от партия Атака Деница Гаджева и Калина Крумова.

Шести национален иновационен форум ще се проведе в София
София. Шести национален иновационен форум „Наука, технологично развитие и иновации: политики за растеж и развитие през следващото десетилетие” ще започне днес в София от 10.00 часа в хотел „Шератон”. Организатори на форума са фондация „Приложни изследвания и комуникации”, Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, представителството на Световната банка у нас и Enterprise Europe Network - най-голямата информационно-консултантска мрежа за малки и средни предприятия в Европа.
Форумът ще бъде открит от премиера Бойко Борисов, който ще награди и победителите в Националния конкурс за иновативно предприятие за 2009 г. Целта е да се отличи добрият модел за бизнес, да се привлече вниманието на обществеността върху постиженията на българските предприятия в областта на иновациите. Призовете са в две категории - „Малко предприятие с до 50 служители” и „Средно и голямо предприятие”. Тази година в конкурса се обръща специално внимание и на научноизследователските организации, които са разработили нови технологии, приложени в индустрията.
Във форума ще участват още министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, представителят на Световната банка у нас Флориан Фихтъл, генералният секретар на БАН проф. Стефан Хаджитодоров и др.

Масирана кампания за имунизация против морбили започва в Хасково
Хасково. Масирана кампания за имунизация против морбили стартира в Хасково, съобщи на извънредна пресконференция днес доктор Снежана Иванова директор на дирекция "Надзор на заразните болести" в РИОКОЗ – Хасково.
През януари започна първият етап на ваксинация, той засегна само контактувалите с болни, сега ще се поставят ваксини на всички, които подлежат на имунизация на възраст между 13 месеца и 20 години. Ще се ваксинират хора пропуснали имунизацията или такива от рисков контингент.
В Хасково вече са пристигнали първите 1000 ваксини от Министерството на здравеопазването. Ваксината е тривалентна - срещу морбили паротит и рубеола. Очакват се още следващата седмица. Ваксини ще поставят личните лекари, за хората, които нямат такива, ще се разкрият два кабинета в кварталите „Република” и „Хисаря”.
До днес регистрираните болни от морбили в Хасковска област са 239, съобщи специално пред кореспондента Агенция Фокус доктор Ели Ташева главен секретар на инспекцията. От тях 80% са на възраст до 19 години, има и 10 болни, които са били имунизирани, но явно организмът им не е успял да си създаде имунитет, но при всички случаи при тях болестта протича много по леко, коментира доктор Ташева.
Недостигат леглата в инфекциозно отделение на МБАЛ – Хасково, затова болни от морбили се настаняват и в „Урология”.

ИСС очерта мерките в ЕС за справянето с безработицата
София. Създаването на по-гъвкави условия за използването на заетостта на непълно работно време е една от най-широко приложените мерки от държавите-членки на ЕС като мярка за справяне с безработицата в условията на криза. Това сочи анализ за антикризисните мерки на пазара на труда – опитът на страните-членки на ЕС, направен от Икономическия и социален съвет (ИСС), предаде репортер на Агенция „Фокус”. Данните от анализа представи Пламен Димитров от КНСБ, член на ИСС.
Димитров обясни, че седем държави-членки са приложили мерките за въвеждане на непълно работно време. Това са Австрия, Белгия, България, Франция, Люксембург, Малта, Словения. В Малта например е въведена 4-дневна работна седмица. Намалените непълни работни дни са се прилагали на много места в България, но нелегално, обясни Пламен Димитров. Друга приложена мярка за запазване на трудовата заетост е създаването на национална мрежа от 30 центъра за мобилност. Такъв подход е приложен в Холандия. Чрез центровете се прогнозират и овладяват негативните последствия от преструктуриране на отделни сектори на икономиката.
Държавите-членки са приложили и мерки, целящи създаването на работни места. Така е в Белгия и Испания. Предоставяни са данъчни и осигурителни облекчения за определени производства и групи от населението – така е в Белгия, Чехия, Испания, Румъния и Финландия.
Във Франция според анализа на ИСС е имало 90 % компенсиране на дохода на работниците заради това, че работи на намалено работно време. Това дава кумулативен ефект върху джоба на работника.
България като че ли още не е изчерпала ресурса си за подкрепа на ниско доходните семейства. В България има и добри резултати, но има и какво да правим още, каза още той. Добре е, че ще бъдат използвани ваучерите за обучение. „Но сме далече от другите два инструмента – използването на секторните фондове за квалификация и преквалификация, както и използването на индивидуалните сметки за обучение”, каза той.

В Европа обсъждат необходимостта от втори план за възстановяване от кризата
София. В момента се води нарастващ дебат за необходимостта от създаването на втори европейски план за възстановяване от икономическата криза. Това каза председателят на Икономическия и социален съвет (ИСС) Лалко Дулевски, по време на представянето на анализ за антикризисните мерки на пазара на труда – опитът на страните-членки на ЕС, направен от ИСС, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Българският ИСС стои зад тази идея, тъй част от средствата от първия европейски план за възстановяване отидоха за финансовата стабилизация на страните-членки в ЕС. Така средствата са се отразили незначително на бизнеса. Един втори европейски план може да бъде по-целенасочен за мерки и програми за дребния и среден бизнес, тъй като техните проблеми са свързани с финансирането.

Райна Манджукова: Увеличава се броят на българските училища в чужбина
София. Увеличава се броят на българските училища в чужбина. Това каза на пресконференция Райна Манджукова - председател на Държавната агенция за българите в чужбина, предаде репортер на Агенция “Фокус”. По думите на Манджукова основен проблем за българчетата в чужбина, които искат да посещават тези училища, е разстоянието. “Фактът, че всяка година се увеличава броят на българските училища в чужбина, означава, че има потребност от тях. Родителите навън искат децата им да не прекъсват пъпната връв с България, искат те да знаят български език, история, география, без това непременно да е обвързано с това те да се върнат в България. Те са наши деца и трябва да им обърнем внимание, да им помагаме да останат българи. Ако се върнат в България, те ще се върнат с опита, знанията, които са придобили. Ако останат там, където са, те ще бъдат нашите посланици”, заяви Манджукова. Тя посочи, че през 2005 г., когато се е направил първият анализ за българските училища зад граница, те са били 81, от които три държавни, а в момента са 135. 164 000 са българите в Испания, от тях 26 000 са деца в училищна възраст, от които 2000 посещават български училища и учат български език, обясни Манджукова. Според нея не може да се помага на училищата зад граница, ако няма обществена подкрепа. “Ако трябва да избирам кое първо ще направя, на кого да помогна, аз ще избера училищата”, отбеляза Райна Манджукова. Тя допълни, че по пилотния проект на програмата “Роден език и култура” миналата година са участвали 57 училища от чужбина, от които 53 са били одобрени, а за тази година се очаква да кандидатстват всички 135 училища.

Българчета от чужбина изпращат мартеници до президента и премиера чрез инициативата “Мартеница 2010”
София. Българчета от чужбина изпращат мартеници до президента и премиера чрез инициативата “Мартеница 2010”. Това стана ясно на пресконференция, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Кампанията “Мартеница 2010” се провежда по инициатива на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) и Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ). В инициативата участват деца от всички 135 български училища зад граница, които по древна традиция са изработили мартеници. Двете най-добри мартеници от всяко училище са изпратени у нас, за да бъдат връчени на премиера Бойко Борисов и на президента Георги Първанов. От следващата година се планира мартеници да стигат и до председателя на парламента. Мартениците са придружени от поздравителни писма. “Радвам се, че провеждаме тази инициатива съвместно държавните институции и неправителствените организации, защото тази инициатива се роди отвън, от българските училища в чужбина”, заяви Райна Манджукова - председател на Държавната агенция за българите в чужбина. До момента са пристигнали мартениците, изпратени от децата в Хамбург, Лондон, Виена, Москва, Валенсия. На път са мартениците от всички училища в САЩ, Франция, Германия, Испания и Португалия. Очаква се всички мартеници да пристигнат до 5 март, след което те ще бъдат връчени официално. “Идеята е малките ни сънародници навън да покажат на официална България, че те, както и децата в България, тачат традициите на своите корени и най-хубавите български празници”, отбеляза Манджукова. “Българските училища в чужбина поддържат огъня, на националния дух и самосъзнание. Пожелавам една България на мира и благоденствието и на прогреса в целия свят”, добави Боян Кулов - председател на Асоциацията на българските училища в чужбина. Интернет страницата на българчетата, направили мартениците, е www.martenica.org.

РИА Новости: Отношенията между Украйна и НАТО няма да се променят
Брюксел. Отношенията между Украйна и НАТО няма да претърпят принципни промени и ще останат на предишното ниво като при предшественика ми (Виктор Юшченко), заяви днес в Брюксел президентът на Украйна Виктор Янукович, цитиран от РИА Новости.
Заедно с това, новият президент подчерта, че „статутът на Украйна няма да се промени”.
По думите му, тези съвместни програми на Украйна с НАТО, които вече се реализират, ще бъдат продължени, заедно с „партньорските отношения”.
Президентът Юшченко се обявяваше за присъединяване на страната към НАТО. Но на срещата на върха на Алианса в Букурещ през април 2008 г. Киев не получи Плана за действие за членство в НАТО, припомня агенцията.

АФП: Европейската интеграция е „приоритет” за Янукович
Брюксел. Европейската интеграция е приоритет за външната политика на Украйна, заяви новият президент на страната днес в Брюксел, в стремеж да убеди Европа в смекчаване на проруския си имидж, предаде АФП.
„За Украйна европейската интеграция е ключов външнополитически приоритет”, каза президентът Виктор Янукович на съвместна пресконференция с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.
Янукович пристигна в Брюксел по-рано днес на първата си чуждестранна визита от поемането на властта.
Неговият предшественик Виктор Юшченко бе силен привърженик на присъединяването на Украйна към Европейския съюз и НАТО, като тези перспективи не се харесваха на Русия.
Янукович изглежда потвърди тази позиция, поне относно Северноатлантическия алианс.
Той каза, че иска страната му да „запази” отношенията си с НАТО на настоящото ниво, но допълнителни стъпки ще зависят от бъдещи преговори.
Янукович заяви по-рано, че вижда бившата съветска република като „необвързана европейска държава”, с което категорично сложи край на всякакви амбиции за присъединяване към НАТО, припомня агенцията.

Ройтерс: ЕС призова Украйна към реформи
Брюксел. Европейската интеграция е приоритет за външната политика на Украйна, заяви новият президент на страната днес в Брюксел, в стремеж да убеди Европа в смекчаване на проруския си имидж, предаде АФП.
„За Украйна европейската интеграция е ключов външнополитически приоритет”, каза президентът Виктор Янукович на съвместна пресконференция с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.
Янукович пристигна в Брюксел по-рано днес на първата си чуждестранна визита от поемането на властта.
Неговият предшественик Виктор Юшченко бе силен привърженик на присъединяването на Украйна към Европейския съюз и НАТО, като тези перспективи не се харесваха на Русия.
Янукович изглежда потвърди тази позиция, поне относно Северноатлантическия алианс.
Той каза, че иска страната му да „запази” отношенията си с НАТО на настоящото ниво, но допълнителни стъпки ще зависят от бъдещи преговори.
Янукович заяви по-рано, че вижда бившата съветска република като „необвързана европейска държава”, с което категорично сложи край на всякакви амбиции за присъединяване към НАТО, припомня агенцията.

Ердинч Хаджиев и Пламен Ганев са задържани за 24 часа
Добрич. Бившият областен управител на Добрич е задържан за 24 часа, съобщиха от пресцентъра на МВР. Той и бившият директор на дирекция “Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост” при Областна администрация – Добрич са привлечени като обвиняеми за злоупотреба със служебно положение. През месец февруари Ердинч Хаджиев и Пламен Ганев в качеството им на длъжностни лица, нарушили служебните си задължения, като съставили и подписали договори за продажба на имоти, представляващи частна държавна собственост, без да е налице представен документ за извършено плащане с компенсаторни документи. Целта на престъпната схема била поставени от двамата лица да придобият атрактивни имоти в област Добрич. По първоначални данни имуществените вреди възлизат на 166 344 лв.
На Ердинч Хаджиев и Пламен Ганев са повдигнати обвинения по чл. 283 а, т.1, във връзка с чл. 282, ал. 1 от НК. Двамата са задържани за 24 часа.
Материалите са докладвани на Окръжна прокуратура – Добрич с цел внасяне на досъдебно производство в Добричкия окръжен съд за определяне на мярка за неотклонение “Задържане под стража”.
Както "Фокус" по-рано съобщи бившият областен управител на Добрич Ердинч Хаджиев и Пламен Ганев са задържани.

Задържаха 30-годишния мъж, нанесъл жесток побой на приятелката си в София
София. Мярка за неотклонение “задържане под стража” за 72 часа е била наложена на 30-годишния Г.Ц, съобщиха от пресцентъра на МВР. Вчера мъжът нанесъл жесток побой на 20-годишната си приятелка. Пострадалата е била приета в “Пирогов” и е претърпяла тежка операция. Задържаният е привлечен в качеството на обвиняем за причинена тежка телесна повреда.

Петима пострадали от побои са приети в „Пирогов”
София. Петима души, пострадали от побои, в различни столични райони са приети за едно денонощие УМБАЛСМ „Пирогов”, съобщиха от болницата. Б.Б. е намерен в кв. „Орландовци” в безпомощно състояние, с тежки контузии по главата. Остава на лечение в Клиниката по неврохирургия, с опасност за живота.
Ст. В. на 33 г. е пострадала при побой в с. Лозен. Освободена е за домашно лечение с контузии по главата, таза и гръбначните прешлени.
От ж.к. „Надежда” 2, в безпомощно състояние, е транспортиран К.А. на 45 г. Той е приет на лечение в Клиниката по неврохирургия, със счупен череп, контузия на мозъка, рани по главата и лицето.
След полунощ в Клиниката по неврохирургия е постъпил М.М. на 33 г., с мозъчно сътресение. Бил е нападнат и бит на ул. „Първа Българска армия”.
Най-сериозно е състоянието на Б.Ц. на 20 г. Тя е със спукан далак, повече от половин литър кръв в корема, контузия на гръдния кош. Настанена е на лечение в Първа хирургия. По предварителни данни е била бита от приятеля си в ж.к. „Люлин” 9.

Труп на 33-годишен мъж откриха в Монтанско
с. Долно Церовене. Труп на 33-годишен мъж откриха в Монтанско, съобщиха от Областна дирекция на МВР – Монтана. Около 12.30 часа вчера във водите на река Цибрица в с. Долно Церовене, в непосредствена близост до стария мост на реката, южно от селото, местен жител намира труп на мъж с неустановена самоличност, на видима възраст 30-35 години. Извършен е оглед на местопроизшествието, при който не са установени видими следи от насилие. Тялото е откарано в МБАЛ - Монтана за извършване на аутопсия. Впоследствие е установена самоличността на мъжа: 33-годишният Д.И. от Монтана. По случая работи Районно управление - Якимово.

Бостън глоуб”: България се притеснява от напускането на гръцките банки
София. България се опасява, че гръцките банки може да напуснат страната, отнемайки пари и услуги, заради бюджетната криза в Гърция, съобщава в. „Бостън глоуб”.
Финансовият министър Симеон Дянков заяви пред репортери, че е поискал техническа подкрепа от европейските финансови институции за проучване на въпроса.
Гръцките банки имат около 30-процентов дял от българския пазар, 20% от всички банкови заеми и една трета от всички депозити

Ройтерс: МВФ повиши прогнозата си за България
София. Международният валутен фонд повиши днес прогнозата си за българската икономика заради засилването на износа, предаде агенция Ройтерс. По данни на МВФ икономиката на България ще има ръст от 0,2% тази година, за разлика от предишната прогноза за 2,5% свиване.
Ревизирана е и прогнозата за българския бюджетен дефицит тази година до 1,8% от БВП от 2% по-рано, съобщи ръководителят на мисията на МВФ Бас Бакер.
МВФ предупреди също, че продължаващият спад в търсенето на местно ниво представлява значителен риск за бюджетната възвръщаемост на България тази година.

Започнаха преговорите между Дмитрий Медведев и Никола Саркози
Париж. Преговорите между президента на Русия Дмитрий Медведев и френския му колега Никола Саркози започнаха днес вечерта в Елисейския дворец в Париж, предаде Интерфакс.
Очаква се по време на срещата Медведев и Саркози да обсъдят ядрената програма на Иран, присъединяването на Русия към Световната търговска организация, както и предложения от руския президент договор за европейска сигурност.
Визитата на Дмитрий Медведев ще продължи до 3 март.

Радио „Свобода”: Испания обвини Венецуела в подпомагане на терористи от ЕТА
Мадрид. Националната съдебна камара на Испания (инстанция, която разглежда най-тежките престъпления) обвини Венецуела в подпомагане на терористи от баската сепаратистка групировка ЕТА, предаде радио „Свобода”.
По данни на следователя на съдебната камара Елой Веласко именно венецуелски военни са свързали екстремисти от ЕТА с колумбийската терористична групировка ФАРК. Баските са участвали в качеството на инструктори в лагери на терористи на територията на Венецуела и неведнъж са навлизали в Колумбия за участие в бойни действия срещу законното правителство на тази страна.
Испанският следовател също така обвини Венецуела, че укрива особено опасния баски екстремист Артуро Кубиляс, който е заемал високи постове в администрацията на Уго Чавес.

В Европейския съюз няма разногласия относно членството на Сърбия в тази организация, заяви Бернар Кушнер
Белград. В Европейския съюз в момента няма разногласия относно бъдещото членство на Сърбия в тази организация, заяви днес френският външен министър, който е на работно посещение в Белград. „Сърбия има своето естествено, историческо и политическо място в ЕС”, подчерта той на съвместната пресконференция със сръбския си колега Вук Йеремич, предаде ИТАР-ТАСС.
Френският министър подчерта, че Париж винаги е отстоявал именно тази позиция, независимо от противодействието на редица страни-членки на ЕС срещу по-нататъшното разширяване на организацията.
От своя страна сръбският външен министър посочи, че съществуващите различия в подходите на Белград и Париж относно косовския проблем не са пречка за намирането на общ тон за бъдещите преговори

„Фолксваген” ще започне серийно производство на електрически автомобил през 2013 година
Франкфурт. Най-големият европейски автомобилен производител „Фолксваген” днес обяви, че през 2013 година започва серийно производство на първите си електрически автомобили, които през 2018 година трябва да представляват 3% от продажбите на компанията, предаде АФП.
„Целта е през 2018 година „Фолксваген” да доминира на пазара за електрически коли”, заявиха от компанията. В момента фирмата планира през 2013 година да пусне нов модел електромобил E-UP, след което да представи електрически вариант на моделите си „Голф” и „Джета”.

Датска фрегата е потопила кораб на пирати край Сомалия
Брюксел. Датска фрегата, която е патрулирала в открито море край бреговете на Сомалия в рамките на мисията на НАТО срещу сомалийските пирати, е потопила кораб с пирати, предаде АФП, позовавайки се на информация от Северноатлантическия алианс.
Фрегатата „Абсалон” е потопила пиратски кораб-майка в неделя при опит да предотврати нападение на сомалийските пирати. Тези кораби са използвани за превозване на по-малки плавателни съдове, които извършват атаката срещу търговските кораби в региона. Според НАТО тази операция е силно предупреждение за пиратите, че международната общност не толерира дейността им край Сомалия.

Би Би Си: Барак Обама може да обяви значително съкращаване на ядрения арсенал
Вашингтон. Президентът на САЩ Барак Обама ще проведе среща с министъра на отбраната на страната Робърт Гейтс, за да обсъди ядрената стратегия. Представители на Белия дом посочват, че ще стане дума за значително съкращаване на ядрения арсенал на САЩ. По думите на съветниците на Обама новата стратегия ще се наблегне в значителна степен на обикновените видове въоръжение, предаде Би Би Си.

Турция предупреди САЩ за евентуално влошаване на отношенията
Анкара. Турско-американските връзки ще пострадат, заедно с усилията за помиряване между Турция и Армения, ако американските законодатели одобрят законопроект, определящ като геноцид масовото избиване на арменци миналия век, обяви днес турското външно министерство, предаде АФП.
Предупреждението е направено три дни преди заседание на комисията по външни работи на американския Конгрес, която ще дискутира резолюцията.
„Очакваме комисията да отхвърли резолюцията, която ще навреди на турско-американските връзки и ще попречи на усилията за нормализиране на отношенията между Турция и Армения”, посочва министерството в свое становище.
„Бихме искали да вярваме, че членовете на комисия съзнават щетите”, отбелязва още турското външно министерство.

Новоизбраният президент на Чили Себастиан Пинера призова да бъде използвана армията за запазване на реда в страната
Сантяго. Новоизбраният президент на Чили Себастиан Пинера каза, че правителството в оставка на Мишел Бачелет трябва да използва армията за да запази ниско нивото на престъпността, грабежите и безредиците след разрушителното земетресение, предаде АФП. „С катастрофа от такъв мащаб, без вода или електричество, населението разбираемо е съкрушено от мъка и губи усещането си за закон и ред”, каза Пинера, който спечели президентските избори на 17 януари и ще наследи на поста г-жа Бачелет. При подобни обстоятелства, по думите му, „трябва да използваме всичките си ресурси и нашите Въоръжени сили са готови да помогнат във време на криза и при катастрофи”.

“Время новостей”: Трусът в Чили предизвика световна паника
Сантяго. Силно разрушително земетресение, предизвикало цунами и вълна от наводнения в страните от Тихоокеанския регион, стана в началото на този уикенд в Чили. Първият и най-силен труд с магнитуд 8.8 по Рихтер беше регистриран в събота, в 3.34 местно време, на 115 км северно от втория по-големина град в страната Консепсион. След това последваха нови трусове с магнитуд между 5 и 6.9. Общо през почивните дни в Чили са отчетени над 80 подземни труса, пише вестник “Время новостей”. Въпреки, че епицентъра на земетресението се намира на 300 км от столицата Сантяго, дори там то е било усетено с продължителност 30 сек. Световните медии единодушно отбелязват, че макар и земетресението в Чили да не е било по-слабо от това в Хаити, чилийските власти се справят в последствията му далеч по-добре от тези в островната държава.
Както предупредиха сеизмолози, след земетресение последваха вълни цунами. Стихията практически премина през всички страни по тихоокеанското крайбрежие. Най-големи бяха опасенията в Япония, където бяха евакуирани 320 хил. души от северното крайбрежие.

Броят на жертвите на земетресението в Чили достигна 711 души
Сантяго. Броят на жертвите на силното земетресение в Чили, разтърсило страната в събота, достигна 711 души, съобщава местният вестник „Меркурио”.
По-рано бе съобщено за 708 загинали.
Земетресението с магнитуд 8,8 по Рихтер, епицентърът на което бе на 115 километра от града Консепсион, бе последвано от цунами, което заля 11 чилийски града.

Божидар Димитров: Паспортната мафия ще пореве и ще си отиде
София. Паспортната мафия ще пореве и ще си отиде - каза в интервю за Агенция “Фокус” Божидар Димитров, министър без портфейл, който отговаря за българите зад граница. Повод са твърдения в неделя при откриването на паметник на Иван Михайлов в двора на Драги Каров във Велес, където дори е била поискана оставката на Божидар Димитров и са отправени обвинения, че е работил за тайните служби в Македония. Според Божидар Димитров - става дума за типичен пример на паспортна мафия, чийто бизнес секва с промените в Закона за българското гражданство, чийто двигател е министърът. "Този тип българи от типа на Виктор Канзуров аз ги наричам „професионални българи”. Те са част от т.нар. паспортна мафия, която преживяваше много добре, тъй като законът за българско гражданство допускаше молбите на хората, които желаят българско гражданство, да бъдат събирани от т.нар. посредници. За съжаление първата дума, която чуваше всеки кандидат за българско гражданство, беше – дай 300 евро, 500 евро, да ти оправя документите. Това беше само една от печалбите им, така да се каже „законната” им тарифа за попълване на документите. Вследствие влизаха в сговор с недобросъвестни български чиновници от различните институции, от които зависеше решаването на въпроса с българското гражданство, коментира Божидар Димитров.

Горивата в Македония поскъпват от полунощ
Скопие. Цените на дребно на бензините в Македония от полунощ ще се увеличат с 2 денара, а на дизеловите горива с 2,5, съобщи македонската агенция Макфакс. Това решение е взето днес от Регулаторната комисия по енергетика на редовно заседание за коригирането на цените на петролните продукти. Така съгласно решението на комисията цената на бензина с октаново число 95 става 66,00 ден/литър, а на този с октаново число 98 – 67,50 ден/ литър. Новата цена на евродизела ще е 53,00 ден/ литър. Сред причините за увеличението се посочват увеличените средни цени на петрола на световния пазар за последните 14 дена, както и поскъпването на долъра спрямо денара с 1,93%.

Инфлацията в Македония през февруари е била 0,6%
Скопие. Разходите за живот, които са основен показател за движението на инфлацията, през февруари са се увеличили с 0,6% за годишно ниво, съобщава македонската агенция Макфакс. Цените на дребно през февруари 2010 г. са по-високи с 1,9% в сравнение със същия месец на миналата година. Потребителската кошница на едно четиричленно македонско семейство през февруари е струвала 12 285, което сочи, че е по-скъпа с 1,1% спрямо януари.
Цените на дребно пред февруари 2010 г. са се увеличили с 0,3% спрямо януарските, а разходите за живот за скочили с 0,4%.

„Нова Македония”: Македонските партии готвят предизборни кампании за всеки случай
Скопие. Макар че все още никой не е изчистил дилемата дали тази година ще е изборна, партиите се подготвят да тръгнат от утре да агитират. Анализатори свързват вероятността за нов изборен двубой преди края на четиригодишния мандат с изхода от преговорите за името. Това пише днес македонският вестник „Нова Македония” , че освен програмата на опозиционния Социалдемократически съюз на Македония /СДСМ/ „Решения за Македония”, предизборни програми са започнали да подготвят и опозиционните партии. Либералдемократическата партия /ЛДП/ ще кръсти предизборната си програма „Алтернатива 2010” или „Алтернатива 2012” в зависимост от това кога ще са изборите.
От ВМРО-Народна партия обявиха, че бързо ще формират републиканки изборен щаб и също подготвят предизборна кампания. Предизборни обещания към гласоподавателите подготвят и от щаба на Новата социалдемократическа партия (НСДП), отбелязва изданието.

Скопие изпраща 25 000 евро помощ за Чили
Скопие. Градът на солидарността Скопие ще изпрати 25 000 евро помощ за преживелите катастрофалното земетресение в Чили, съобщава македонската агенция еРепортер. „Град Скопие дълбоко съчувства на жителите на Чили, където земетресението отне живота на стотици хора и нанесе големи материални щети. Освен предложената парична помощ, в сътрудничество с Червения кръст на Македония ние и занапред ще следим ситуацията в Чили и ако е необходимо, ще предложим допълнителна материална помощ”, заяви кметът на Скопие Коце Траяновски.
Агенция "Фокус" припомня:
Скопие преживя на 26 юли 1963 г. катастрофално земетресение, при което загинаха 1 070 души, 3 000 бяха ранени. Разрушени бяха 15 800 жилища, повреди бяха причинени на 28 хиляди жилища, над 200 000 души останаха без покрив. В целия свят бяха предприети разностранни акции за помощи за града и за възстановяването му и така Скопие стана град на международната солидарност.

„Вечер”, Македония: Масово самоубийство
Скопие. Има опасност Белгия и Германия да върнат визите за македонските граждани и правото свободно да пътуват в Европа да бъде отменено, пише днес в рубриката си „Понеделнишки” главният редактор на македонския вестник „Вечер” Драган Павлович Латас. Причината за това решение е това, че след отмяната на визите стотици македонски граждани заминават за Европа и искат политическо убежище. За два месеца само петстотин са отпътували за Белгия, за да останат там, колкото се може повече време. Гражданите са най-често от албанската общност. Това се случва и с албанците със сръбски паспорти. „От Косово масово се искат сръбски паспорти. От същите онези, които им кипваше кръвта при споменаването на Сърбия, сега спокойно пътуват из Европа като сърби”, отбелязва Латас и добавя, че по тази причина сега и сърбите са заплашени от отмяна на безвизовия режим. В тази връзка той поставя въпроса „ще бъдат ли наказани македонците и сърбите, защото етническите албанци злоупотребяват с паспортите и свободата на безвизово пътуване в Европа”. Според него, като се има предвид, че един ден Македония ще влезе в ЕС след опита със злоупотребата с либерализацията на визовия режим, може само да се предположи какви ще бъдат злоупотребите от страна на същите хора, когато паднат границите. Дали това застрашава македонската интеграция в ЕС – според Латас със сигурност „да”.
„Ако убиете правото да се построи църква там, където има и желание, и законови условия за това ... ако се убие приоритетът да се съхрани семейството, и естественото продължаване на човешкия вид и нацията, което е заплашено от хомосексуалните бракове ... ако се отнеме правото на нацията политически да се бори за собственото си име до последен дъх ... ако, без съмнение, Социалдемократическият съюз на Македония /СДСМ/ подкрепи онези, които са злоупотребили с паспорта за фалшиво убежище в Белгия, само за да отменят визите, и на Груевски да се лепне етикет, че застрашава македонската европейска перспектива... това е самоубийство на една нация. Масово самоубийство”, заключва Латас.

„Утрински весник”: Опозицията в Македония се опасява от чистки в администрацията
Скопие. Опозицията в Македония се съмнява, че правителството подготвя почвата за отстраняване на неудобните служителите в администрацията ,за да се отворят места за кадри, близки до партиите на власт, пише днес македонският „Утрински весник”. Алармата включиха предложение промени в закона за трудовоправните отношения, които предвиждат в случай на започване на дисциплинарна проверка, служителят да се наказва с глоба от 70% от заплатата. Според опозиционерите не е трудно да се предвиди, че много служители в държавната и публичната администрация няма дълго да останат на работните си места, ако тенденциозно биват наказвани и получават само 30% от заплатата си.
Неясноти има и около общия брой на административните служителите. Според премиера Никола Груевски в цялата администрация работят около 96 000 души. Тези цифри обаче не съвпадат с анализа на правосъдното министерство от август миналата година, в която се говори за около 105 000 работещи в администрацията, отбелязва изданието.

Дневник”: Албанците в Македония заплашват с нов бойкот
Скопие. След като отказаха да учат македонски от първи клас, албанците готвят бойкот и във връзка с решението училищните дневници да се водят и на македонски, и на албански, пише днес македонският вестник „Дневник”. След блокадата, продължила няколко месеца, Демократичният съюз за интеграция /ДСИ/ отстъпи и парламентарната Комисия по образование в петък прие законите за основното и средното образование, според които педагогическите дневници ще се водят на двата езика. Според неофициална информация отстъпката на ДСИ се дължи на това, че ВМРО-ДПМНЕ прие, че в случая „Сопот” е имало нарушения на човешките права.
Съюзът на учителите албанци и неправителствената организация „Реапитети” информираха министъра на образованието Никола Тодоров, че „нито един учител няма да води дневниците и на македонски език”, т.е. дневниците в училищата в общините с кметове албанци ще се водят само на албански език.

АФП: Икономическите политики в ЕС се нуждаят от по-добро координиране
Хановер. Германският канцлер Ангела Меркел днес се обяви за по-добро координиране на европейските икономически политики и изрази мнение, че в момента еврото се изправя пред трудно „предизвикателство”, предаде АФП, цитирайки изказването на Меркел след срещата й с испанския премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро в Хановер.
Германският канцлер заяви, че в ЕС съществува съгласие относно необходимостта от засилена координация на икономическите политики с цел стабилизирането на ЕС в момент, в който „еврото изживява период на големи предизвикателства”. Тя подчерта, че всички страни от ЕС са за връщане към здрава финансова политика, която да предотврати отслабването на еврото на международния пазар. В тази връзка Меркел отново припомни позицията си Гърция да въведе програма на ограничения, която ще я върне към изискванията на ЕС за размера на дефицита на европейските страни.
В петък Меркел ще се срещне с гръцкия премиер Георгиос Папандреу.

Гърция не се нуждае от помощта на МВФ, каза Жан-Клод Юнкер
Франкфурт. Гърция не се нуждае от помощ на Международния валутен фонд, заяви ръководителят на групата на министрите на финансите на еврозоната и премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер, предаде АФП.
„Смятам, че помощ от страна на МВФ, освен техническата, не е необходима”, каза Юнкер за германското издание „Ханделсблат”.
Юнкер също призова официалните лица на Гърция да изпълнят своите цели за намаляване на бюджетния дефицит, за да възстановят доверието на финансовите пазари.

Таксиметровите шофьори в Гърция обявиха стачка за 2 и 3 март
Атина. Таксиметровите шофьори в Гърция отново ще стачкуват в знак на протест срещу данъчните промени, готвени от кабинета, съобщи електронното издание на гръцкия вестник „Елевтеротипия”. От утре в 5:00 часа за 48 часа Гърция ще остане без таксита. Шофьорите са планирали и шествие с колите си в центъра на Атина.
Гръцкият интернет сайт Нюз ин съобщава, че утре в 24-часова стачка излизат и собствениците на будки в страната, които също ще протестират срещу икономическите мерки на кабинета.

„Та неа”: Идва комисарят с допълнителните мерки в куфарчето
Атина. Еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Оли Рен пристигна в Гърция с куфарче с нови, допълнителни мерки за намаляване на бюджетния дефицит, пише гръцкият вестник „Та неа”. Допълнителните мерки, за които настояват Европейската комисия и Европейската централна банка, по всяка вероятност ще включват намаляване на трудовите възнаграждения в държавния сектор със 7% (което съответства по същество на премахване на т.нар. 14-та заплата, която включва надбавката за Великден и надбавката за лятна отпуска), както и намаляване на надбавките с повече от 10%, както беше оповестено първоначално. Възможно е замразяването на заплатите в държавния сектор да се запази и през следващите две години. Сред допълнителните мерки е почти сигурно, че ще бъде увеличаването на ДДС с 2% - на 21%, както и вдигането на акциза върху горивата, алкохола и цигарите и налагането на данък върху луксозните стоки.
Допълнителните мерки ще бъдат конкретизирани на днешната среща между Оли Рен и премиера на Гърция Георгиос Папандреу и вероятно ще бъдат оповести в четвъртък. Вестникът посочва, че Гърция няма да приеме искането за прилагането на допълнителни строги мерки, ако не получи гаранции от Брюксел за вида помощ, която ще получи, както и за условията, при които ще я получи.

Имигрантите в Гърция днес организират протестт срещу ксенофобията и расизма
Атина.Имигрантите в шест европейски страни, включително в Гърция, ще протестират днес срещу ксенофобията и расизма, съобщи гръцкото радио „Скай”. Инициативата „1 март – 24 часа без нас”, стартирала във Франция чрез Фейсбук, предвижда днес имигрантите да не предприемат каквато и да било финансови операции, тоест – да не изхарчат нито едно евро в Гърция, Франция, Италия, Испания, Германия и Белгия. Във Франция и Германия имигрантите дори планират да стачкуват.

Инвестиционният климат в Румъния е между „слаб” и „задоволителен”, сочи доклад на швейцарското посолство в Букурещ
Букурещ. Швейцарските компании оценяват инвестиционния климат в Румъния между „слаб” и „задоволителен”, като за основни бариери се посочва бюрокрацията, икономическите политики, транспортната инфраструктура и политическата нестабилност, се посочва в доклад на посолството на Швейцария в страната, цитиран от агенция Медиафакс.
От общо 21 швейцарски инвеститори, интервюирани за доклада за инвестиционния климат за чуждите компании в Румъния, петима са заявили, че ситуацията е „добра”, осем са посочили, че е „задоволителна”, седем са заявили, че е „лоша”, а една компания е посочила, че е „много лоша”.
Сред предимствата, предлагани за чуждите инвестиции може да се посочи потенциалът на вътрешния пазар, стабилността на обменния курс и на законодателството, както и квалифицираният персонал.
„По наша предпазлива оценка общите швейцарски инвестиции в Румъния възлизат на минимум 1,7 милиарда швейцарски франка или 1,12 милиарда евро”, заяви днес авторът на изследването Симон Гайсбюлер, съветник в посолството на Швейцария в Букурещ.
Над половината от тази сума се покрива от производителя на строителни материални „Холсим”, чиито инвестиции в Румъния възлизат на близо 640 милиона евро.
По този начин Швейцария се нарежда сред първите шест или осем чужди инвеститори в Румъния, сочи агенцията.
От гледна точка на инвестициите Румъния има към момента стабилна и относително силна позиция в сравнение със съседните страни, е заключението на Гайсбюлер.
Посланикът
През тази година Швейцария ще задвижи първите проекти в рамките на програма за финансиране на общо 120 милиона евро, представляващи безвъзмездна помощ за Румъния, заяви посланикът на Швейцария в страната Ливио Хюрцелер.

„Муудис”: Перспективата пред банковата система в Румъния е негативна
Букурещ. Перспективата пред румънската банкова система е „негативна” заради трудните икономически условия в страната, обусловени от световната финансова криза, а банките са поели шоковите удари, се посочва в доклад на агенцията за кредитен рейтинг „Муудис” за Румъния, съобщава агенция Медиафакс.
Все пак финансовата помощ от страна на МВФ и ЕС и мерките за реформа, приложени от румънското правителство за смекчили макроикономическия натиск, както и големите опасения за нивото на ликвидните средства и платежоспособността на румънската банкова система, отбелязва кредитната агенция.
Негативната перспектива пред банковата система в Румъния отразява мнението на агенцията за основните условия за кредитиране в съответния сектор в следващите 12-18 месеца, а не е прогноза за мерките за подобряване или понижаване на рейтингите на банките.
По-голямата част от румънските банки са част от европейски банкови групи, които успяват да осигурят на централите си в Румъния необходимото финансиране, се посочва в доклада.

Националната банка на Румъния е инжектирала на пазара 628 милиона леи
Букурещ. Националната банка на Румъния е инжектирала на банковия пазар 627,9 милиона леи (153 милиона евро) чрез репо операция с падеж седем дни и с лихва от 7% на годишна основа, равняваща се на основната лихва, пише електронното издание Зиаре.ком.
На 24 февруари централната банка отпусна заем на банките в размер на 6,418 милиарда леи (1,55 милиарда евро) чрез репо операция с падеж до 1 март, също с лихва от 7%.
На валутния пазар лихвите по еднодневните депозити от типа „овърнайт” продължават да са леко под основния лихвен процент, на ниво от 5,5 - 6% на годишна основа.
Референтният курс отбеляза днес леко понижаване (с 0,05%) спрямо последната банкова сесия, достигайки котировки от 4,1054 леи за едно евро.

Банките „Зираат” и „Гаранти” са най-печелившите банки в Турция за 2009 година
Анкара. Съветът за устройство и контрол на банките в Турция обяви банките с най-големи печалби за 2009 година, пише турският вестник „Дюня”. Според изнесените данни банката в Турция с най-голяма печалба е „Гаранти” – с 3,1 милиарда лири, следвана от „Иш банкасъ” и „Акбанк” с 2,7 милиарда лири печалба, „Халк банкасъ” с печалба от 1,6 милиарда лири и банката „Япъ креди” с печалба от 1,3 милиарда лири.
Това обаче не е окончателната класация, защото банката „Зираат”, която е първата турска банка, все още не е обявила печалбата си. Предполага се, че тя ще бъде от порядъка на 3,5 милиарда лири, което ще я нареди начело в класацията на най-печелившите банки.

„Заман”: Турски професор излекува българка от Хасково от тумор на костите с изключително рядка операция
Истанбул/София. 49-годишната българка Ваня Енчева, след като е претърпяла 7 операции в страната си срещу тумор в рамото, но не се е излекувала, се е подложила на изключително рядка операция в Турция и се е излекувала, пише турският вестник „Заман”. Енчева е претърпяла операция, която се прави изключително рядко в световен мащаб, в Анадолския медицински център в Истанбул от специалиста по ортопедия и травматология проф. Каан Ерлер. Болестта на банковата служителка Енчева, която е жител на град Хасково, е започнала с болки в коленете и при медицински преглед е било установено, че има тумор на костите и е била поставена диагноза „остеохондрома”, което е засегнало целия й живот. Тя е претърпяла първо операция на коляното, но туморът се е разпространил под мишниците и е бил злокачествен. Отново е претърпяла операции – 5 пъти, но безуспешно. След като е разбрала, че туморът се е разраснал върху раменната област близо до сърцето, Енчева е започнала да търси бързо друг изход. От приятел на съпруга си е научила за възможностите в Турция и е била поканена да опита лечение там. След прегледа проф. Каан Ерлер й е предложил операция по метода „Тъкхоф-Линдберг”, при който се отнема цялата горна раменна част на болния – костите на лопатката и ключицата, без да се засягат нервите. На тяхно място се поставят протези. Енчева е щастлива, че в момента живее своя „втори живот”, пише вестникът.

Процесът 28 февруари беше движение за отдалечаване на народа от неговата същност, коментира бивш турски премиер
Анкара. Процесът 28 февруари беше движение за отдалечаване на народа от неговата същност и не успя, заяви бившият премиер на Турция Неджеметтин Ербакан, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. 13 години след решенията на Съвета за национална сигурност от 28 февруари 1997 година, които се оценяват като „постмодерен преврат”, тогавашният премиер Неджметтин Ербакан, който беше принуден да се оттегли от поста си, коментира тогавашните събития. На конференция, организирана от Дружеството на дребните производители, търговци и занаятчии, Ербакан каза, че голяма част от днешните успехи се дължат на факта, че тогава политиката на Партията на благоденствието е имала успешна икономическа и външна политика. о думите на Ербакан той е казал на съвета, че предложенията, които армията е представила, противоречат на конституцията, и тогава се е намесил президентът Сюлейман Демирел, който според него е бил техен играч, бил е близък до армията. Според Ербакан с 28 февруари е бил нанесен удар на турската демокрация. На заседанието тогава, продължило 9 часа, 5 часа са говорили представителите на армията. След натиск от страна на президента и армията, Ербакан е бил принуден да подаде оставката си като е посочил, че до 3 месеца трябва да се състоят избори, но това не се е случило. След оставката на правителството в икономиката на страната е настъпил хаос и е била изживяна най-голямата икономическа криза в Турция, чиято най-характерна черта е била ограбването на банките.

Кипър възпрепятства опит на НАТО да разреши на Турция да участва в учения на ЕС
Никозия. Кипър възпрепятства опит на НАТО да разреши на Турция да участва в учения на ЕС, предаде гръцката агенция АНА-МПА. Предложението е внесено от генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен в рамките на неформалната среща в Майорка на министрите на отбраната на страните от ЕС и на страните, кандидатстващи за членство. Във възражението си пред Расмусен кипърският министър на отбраната Костас Папакостас е посочил, че пречките в отношенията между ЕС и НАТО не са институционални, а са резултат от отношението на Турция, която отказва да признае Република Кипър. Кипърското възражение беше подкрепено от Гърция, Германия и Франция.

Управляващите в Турция ще внесат поправки в конституцията на страната
Анкара. Управляващата в Турция партия ще внесе поправки в конституцията преди края на месец март, обяви премиерът Реджеп Тайип Ердоган, докато страната е разтърсена от криза във висшите военни кръгове, предаде АФП.
„Това няма да е пълна промяна на конституцията, а ние имаме предвид подобряването на определени текстове” свързани със забраняването на партии и правосъдието, каза Ердоган пред журналисти. Съобщението бе направено докато расте напрежението между Партията на справедливостта и развитието на премиер и армията, десетки офицери от която бяха обвинения в подготвяне на заговор са сваляне на правителството през 2003 г.
„Ние ще пристъпим бързо, по съответния ред, към преговори с другите партии” представени в парламента, каза Ердоган, отбелязвайки, че промените са част от усилията на Турция за реформиране според европейските демократични норми.
Настоящата конституция на Турция е приета през 1980 г. и от тогава е причина за много спорове.

Албания ще унищожи над 90 000 тона муниции до 2013 г.
Тирана. Албания ще унищожи над 90 000 тона муниции до 2013 година, съобщи македонската телевизия Канал 5. Става дума за муниции, които са руско и китайско производство и са от времето на комунистическия период. Албания е предприела операцията по унищожението със съдействието на НАТО, САЩ и ОССЕ.
След падането на комунизма Албания е имала над 180 000 тона муниции от такъв род, като през последните 11 години е унищожено едва половината от него.

Владимир Путин ще обсъди „Южен поток” с хърватския премиер
Москва. Министър-председателят на Русия Владимир Путин във вторник ще проведе преговори с премиера на Хърватия Ядранка Косор, която е на посещение в Москва. На срещата в частност ще бъде обсъдено строителството на газопровода „Южен поток”, предаде ИТАР-ТАСС.
Това е първата визита на ръководител на хърватско правителство в Русия за цялата история на двустранните отношения.

Радован Караджич: Босненските сърби само защитаваха своите национални интереси
Хага. Бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич каза днес във встъпителната си пледоария пред Трибунала в Хага, че делото срещу него е всъщност дело срещу босненските сърби, предаде хърватската радиотелевизия ХРТ. Той заяви, че те са искали мирна развръзка на югославската криза и са се защитавали от опитите на хърватите и мюсюлманите да създадат етнически чиста държава. За войната в Босна и Херцеговина Караджич обвини великите сили, изтъквайки своята невинност и тази на сръбския народ. Той отхвърли обвинението срещу него за геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството по време на войната в БиХ през 1992 – 1995 г. и заяви, че в хода на делото ще представи твърди доказателства за това, че никога не е имало план или идея за прогонването на мюсюлманите от Република Сръбска, а босненските сърби само за защитавали своите национални интереси.
По думите му хърватите и мюсюлманите са имали международна подкрепа за обявяване на независимост от Хърватия и БиХ, а босненските сърби не са имали нито един съюзник, освен няколко маловажни държави. Като доказателства той е приложил изказвания на Франьо Туджман и Алия Изетбегович.
По адрес на някои високопоставени служители и генерали от армията на Република Сръбска, осъдени пред Трибунала в Хага, Караджич каза, че са прекрасни хора, осъдени по мафиотски закони, допълвайки, че прокуратурата го оприличава на чудовище, защото срещу него няма доказателства.
След като приключи с уводната си реч, което се предвижда за утре, той отново може да изиграе картата с отлагането на делото, която досега винаги му помагаше, коментира хърватската медия.

РИА Новости: Подновен е процесът срещу Радован Караджич в Хага в присъствие на обвиняемия
Хага. Подновен е процесът срещу бившият военен командир на босненските сърби Радован Караджич в Международния наказателен трибунал за бивша Югославия, предаде РИА Новости.
„Аз защитавам себе си от незаслужените нападки в политически и съдебен план. Ще обясня тук, за да може всички да разберат, какво са правили сърбите, за да се защитят в правовото поле от незаслуженото унижение, а понякога и от унищожението. Всички (в подобна ситуация) биха постъпили така, както постъпиха сърбите (в Босна и Херцеговина през периода 1991 – 1995 г.)”, заяви Караджич в хода на своята встъпителна пледоария.
Процесът срещу Караджич започна в Хага на 26 октомври 2009 г., но на 2 ноември бе прекратен, защото подсъдимият не се яви на няколко заседания на съда.
Преди това Караджич, който се защитава в съда сам, заяви, че на него не му е било предоставено достатъчно време да се подготви за процеса. В следствие съдът взе решение процесът да бъде подновен на 1 март 2010 г. и назначи британеца Ричърд Харви за адвокат на Караджич.

Босна и Херцеговина ще кандидатства за членство в ЕС до края на годината
Сараево/Брюксел. Босна и Херцеговина ще внесе до края на годината заявление за членство в Европейския съюз, заяви босненският външен министър Свен Алкалай, цитиран от Макфакс. След срещата си с еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле в Брюксел министърът посочи, че не трябва да се допусне по-нататъшно закъсняване на страната по пътя към ЕС. Искаме до края на годината да внесем заявление за статут на страна кандидат за члество, което ще ни позволи да продължим реформите. Ако не успеем в това, ще загубил допълнителни две години, отбеляза Алкалай.

Със 7,8% се е свил БВП на Словения през 2009 г.
Любляна. Брутният вътрешен продукт на Словения през 2009 г. се е свил със 7,8% в сравнение с предходната година, съобщи агенция СТА. През последното тримесечие на миналата година е регистриран растеж на икономиката от 0,1% на тримесечна основа, но на годишна основа за същия период е отчетено свиване от 5,5%, показват обявените днес данни от Словенската статистическа служба.

Ерато Маркули и Димитрис Илиядис са двамата нови министри в Кипър
Никозия. Ерато Маркули и Димитрис Илиядис са двамата нови министри в Кипър, съобщи електронното издание на кипърския вестник „Филелевтерос”, позовавайки се на официално съобщение на правителствения говорител Стефанос Стефану. Двамата заемат овакантените постове на министър на транспорта и строителството и на министър на земеделието, които се освободиха след като Движението на социалдемократите ЕДЕК реши да се оттегли от правителствената схема през миналия месец. Ерато Маркули е бивш министър на външните работи в кабинета на Тасос Пападопулос, а Димитрис Илиядис е бивш депутат от ЕДЕК.

В Европейския съюз няма разногласия относно членството на Сърбия в тази организация, заяви Бернар Кушнер
Белград. В Европейския съюз в момента няма разногласия относно бъдещото членство на Сърбия в тази организация, заяви днес френският външен министър, който е на работно посещение в Белград. „Сърбия има своето естествено, историческо и политическо място в ЕС”, подчерта той на съвместната пресконференция със сръбския си колега Вук Йеремич, предаде ИТАР-ТАСС.
Френският министър подчерта, че Париж винаги е отстоявал именно тази позиция, независимо от противодействието на редица страни-членки на ЕС срещу по-нататъшното разширяване на организацията.
От своя страна сръбският външен министър посочи, че съществуващите различия в подходите на Белград и Париж относно косовския проблем не са пречка за намирането на общ тон за бъдещите преговори.

Сръбски хакери оставиха съобщението „Косово е Сърбия” на сайта на косовския президент
Прищина. Сръбски хакери разбиха официалния сайт на косовския президент Фатмир Сейдиу, оставяйки му съобщението „Косово е Сърбия”, съобщават медиите, позовавайки се на съобщение от кабинета на президента. На началната страница в неделя вечерта са поставени държавните символи на Сърбия, както и самото съобщение. Случаят се разследва и се полагат усилия за възстановяване на интернет страницата.

Главната жп гара в Белград е блокирана заради протести
Белград. На главната жп гара в Белград от 7,15 ч местно време закъсняват и заминаващите и пристигащите влакове, предаде Радио Телевизия Сърбия /РТС/. Причината за това е протест на около стотина служители на фирмата „Нега кола”, която отговаря за поддръжката и почистването на влаковете. Работниците настояват да получат заплатите си, които закъсняват един месец и фирмата отново да влезе в състава на „Железнице Сърбие”, където е била до 1993 г.
Международният и вътрешният транспорт е блокиран, защото недоволните работници са окупирали жп линиите на около 300 м от жп гарата край Съдебната палата.
Полицията охранява мястото на протеста. До момента не е имало инциденти.

Сръбската прогресивна партия е събрала 900 000 подписа с искане за предсрочни избори
Белград. Сръбската прогресивна партия /СПП/ досега е събрала 900 000 подписа на граждани, които подкрепят искането на партията за насрочване на предсрочни парламентарни избори в Сърбия, предаде сръбското радио Б92. Никола Селакович от СПП съобщи, че в следващите дни прогресистите ще решат на кого да връчат първия милион подписа, като добави, че събирането на подписи ще продължи.

Сръбски печат: Мартенско увеличение на цените
Белград. Икономическата ситуация в Сърбия днес отново е в центъра на вниманието на сръбския печат. Изданията се спират на очакваното повишаване на цените на тока, горивата, парното, телефонията. Още от първите дни на март се вижда, че тази пролет семейните бюджети трудно ще се справят, защото ще се окажат под ударите на нови, разбира се „по-тежки” тарифи, коментира „Вечерне новости”. Вестникът добавя, че вълната от поскъпвания задейства държавата, съответно фирмите й. Първо идва токът, а след това и парното. По-скъпа ще бъде и фиксираната телефония, а повече пари гражданите ще трябва да плащат и на бензиностанциите. А когато енергоносителите тръгнат нагоре и производителите правят преизчисления, като вече се очаква поскъпването и на хранителните стоки и други стоки в магазините. Естествено, в този списък трябва се добавят и „редовните” поскъпвания на основните стоки, защото динарът се топи, а еврото укрепва, отбелязва „Вечерне новости”.
На първа страница „Блиц” съобщава, че кабелният оператор СББ от днес увеличава цената за предлаганите от него услуги в 18 града в Сърбия. От днес те вече ще плащат по 820 динара /99 динара = 1 евро/ вместо досегашните 745 динара.
На първа страница „Данас” на свой ред съобщава, че токът в Сърбия от днес поскъпва средно с 10%. Решението е взето на 28 януари тази година и то предвижда домакинствата да плащат с 11,5% повече за ток, докато сметките на предприятията ще се увеличат с 8%. Изчисленията сочат, че мартенските сметки на потребителите ще бъдат увеличени с 700 до 1 000 динара. С оглед на това, че отоплителният сезон все още не е свършил, поскъпването ще засегне най-вече домакинствата, които се отопляват на ток. От електрическата компания ЕПС твърдят, че увеличаването на цената на тока ще спомогне да се създадат условия за адекватната работа на компанията. Корекцията в цената ще позволи извършването на редовните ремонти на производствените мощности и изпълнението на задълженията към доставчиците.
Цената на тока в Сърбия бе коригирана за последен път на 1 август 2008 г., когато поскъпна с 8,9%, припомня „Данас”.

Лидерът на Социалистическата народна партия ще подаде оставка като депутат в парламента на Черна гора
Подгорица. Лидерът на най-голямата опозиционна партия в Черна гора Социалистическата народна партия Сърджан Милич ще подаде днес оставка като депутат в черногорския парламент, предаде черногорското електронно издание pcnen.com. Оставки ще подадат и колегите му Милорад Бакич и Милисав Чорич.


ПО ИВО ИНДЖЕВОвации за иновации, космическа совалка и космата свалка
Във всяка шега има доза истина – а понякога просто няма шега, направо си е истина.
Премиерът Борисов се е пошегувал днес на тема “иновации”. На въпрос каква е наградата, за онези, които инвестират в иновации, той е заявил: “снимка с премиера”.
Ще ми се да разшифровам посланието. И ми се получава следното: овации за иновации! Не че го е казал човекът точно така, но нека и аз се пошегувам.
То е като мутри и матури, тояга и тяга, циклон и циклоп, търговска камара и газова камера, баджак и баджанак, шведска маса и тържествена меса, чушкопек и чешки кютек, трактор и реактор, космическа совалка и космата свалка, Австрия и Австралия, Буда и Будапеща, Конфуций и конфузии, мистерия и мистрия, история и истерия, факс и факт, майка и Ямайка, гръцко узо и израелски Узи, парламент и парламентьор, лош пример и лош премиер.
Или, ако позволите една иновация като за овация – това е като “Градил Илия килия, кога се погледнал – пак в тия”.
Ох, столицата на Йордания, столицата на Йордания!

Уникално колониално
Какво ми говорят звездите ( петолъчките) във връзка с възклицанието на министър Трайков, че Русия ни е направила уникално предложение за 2 милиарда евро!?
Когато получавам упреци, че с критиките си срещу сегашната власт помагам на предишната , веднага се сещам за Бойко Борисов. Защото той е много лют срещу бившата по въпроса за двете розови беемвета, но за кърваво червената АЕЦ “Белене” се оказа в един сплотен отбор с другарите Станишев, Путин и Първанов. Уникално!
Ако някой се е съмнявал в съмнителното делене на ляво и дясно у нас, руското би трябвало да им е избило тази координатна система от главата. Уж десните граждани за европейско развитие пеят в един хор с уж левите. На руски. Което щеше да е добре, ако ставаше дума за Мусоргски. Само че говорим за боклука на историята, на който трябваше да бъде изхвърлена колониалната ни зависимост. Пеят заедно в полза на все по-пълната ни енергийната зависимост от бившата ни метрополия до пълното задоволяване на нейните потребности. Уникално!
Уж имаме уникална природа, уникални дадености, уникални възможности за развитие на селското стопанство, но никакви ги няма Селяните за европейско развитие на България ( СЕРБ) – правят се на граждани, за които най-важното нещо се оказват руските пари за строеж на ядрена централа в земетръсна зона. Явно дълбоката оран на комисионните дава своите кълнове в браздите, изорани със “Серп и молот”. Уникално!
Тон за песен с горно “до”, направо на фалцет , даде вчера и очерталият се като говорител на руския интерес в българското правителство Трайчо Трайков – а както е известно, това не може да стане без камертона на човека, от когото зависи всичко в държавата днес. Трайков надпя в това отношение дори и своя откровено червен предшественик Петър Димитров, което никак не е лесно. Защото предишният министър на енергетиката др. Димитров много се стараеше да се хареса на Путин, но не се беше сетил да оцени никоя руска оферта като “уникална”. А Трайков се сети. Уникално!
Всички с лекота ще се съгласим, че парите са адски, бомбастично, ядрено важно нещо. Но не всички са съгласни на всичко заради пари. Има много гладни, нуждаещи се, мизерстващи хора и цели държави дори. Но не всички застават на околовръстното с протегната ръка или в съответната поза за обслужване на онзи, който е готов да плати. Германците се погнусиха. Французите не допуснаха интимна близост. Но Кремъл се натиска и ние не се дърпаме- пари са това. Не е важно как ще ги връщаме или как ще ни го върнат тъпкано за всички опити за независимост. Уникално!
По логиката на днешната власт България не можем да отказваме на съблазнителни предложения. Дават ни и трябва да вземем. Защото вече сме инвестирали в минижуп и чорапи на дупки. А и трябва да се разплатим със сутеньора, който ни заплашва. Значи е по-добре да продължим да работим за него, особено щом е готов да ни зариби с още пари, които да му дължим. След кончината на българско -съветската дружба ( за което нямаме заслуги), явно ще ни забременяват с нова рожба. Уникално!
Като казвам, че Трайков става изразител на руския интерес в българското правителство, твърдя, че той не само не иска – той не може да каже нито една причина какъв е българският интерес в този проект. Защото няма такъв. Освен да не дадем утре едни пари ( неустойки), да не загубим други ( закопани вчера ) и да не изпуснем трети – уникално предложени вече. А как ще се изплати в бъдеще цялата тази операция, за това просто не казва и дума. Уникално!
Същевременно е повече от ясно, че руски ( стратегически интерес) има. И още как! Вие виждали ли сте някой да иска да даде 2 милиарда евро на всяка цена и при всякакви условия, без да има интерес? Не сте виждали и не сте чували, защото е невиждано и нечувано. Това щеше наистина да е уникално!
С министър Трайков ще се съглася и аз, но за около две трети от казаното от него: само за онова, което остава след “уни”.
А две трети никак не е малко, нали. Толкова трябват в парламента за радикална промяна на затлачената ни политическа система, която очевидно слугува на чужди интереси. Колониално!


ПО ДОЙЧЕ ВЕЛЕ

Белене - картинката се изяснява

"Белене" ще го бъде
Офертата на Русия да строи със свои средства АЕЦ "Белене" предизвика серия от противоречиви изявления и дори парламентарно изслушване. Какво стана ясно от тях? Гледна точка на Ясен Бояджиев:
Едва ли някой вече е в състояние да си спомни всички превъплъщения, през които премина българската позиция за „Белене” през последните шест месеца. А обилното говорене през последната седмица като че ли бе специално предназначено да отегчи и откаже от темата и най-упоритите и любопитните. Сякаш се опитват да ни внушат, че тая работа е сложна за нас, простосмъртните, пък и не ни засяга много-много, защото, каквото и да става, не рискуваме нищо и сметката ще я плаща някой друг.
За целта министрите на финансите и на енергетиката разиграват модерната напоследък сценка с „доброто” и „лошото” ченге. Според единия, "ако няма европейски инвеститор, няма да има "Белене", ако има - ще има". Според другия обаче - дори и да няма, пак ще има. На многобройните въпроси, започващи с „ако”, той отговаря със свой въпрос: "Ами ако луната падне?" След което ни засипва с куп приказки „около луната”.
На АЕЦ "Белене" бе казано "да", но с цената на какво?
Зле прикрито отстъпление
Понеже обаче е сигурно, че такава скъпа, сложна и потенциално опасна работа като една атомна електроцентрала по един или друг начин засяга и нас, и децата, и внуците ни, е добре да не губим интерес въпреки усиленото баламосване. При това и за най-несведущите, струва ми се, има ориентири, по които да разберем накъде отива работата. Просто трябва да си спомним как започна всичко.
Преди шест месеца новодошлото тогава правителство като част от тоталното си разграничаване от своите предшественици обяви, че замразява и подлага на ревизия подхванатите от тях енергийни проекти, в това число и АЕЦ „Белене”. За нея многократно бе повторено, че от гледна точка на сегашния ни и бъдещия ни енергиен баланс, не е и няма да ни бъде нужна. Затова ни уверяваха, че няма да кажат „да” или „не” на проекта преди да имат ясен отговор на два основни въпроса: колко ще струва и ще бъде ли печеливш?
Днес отговори на двата въпроса все още няма, а и никой не се сеща за тях. Въпреки това обаче на проекта е казано „да”. Както винаги най-ясно го формулира самият премиер: „Продължаваме да работим по проекта за АЕЦ "Белене" и накрая ще кажем дали може да стане икономически изгоден”, каза той. Тъй че вече е ясно - централата ще се строи, печеливша или не.
Силово наложена и съзнателно приета зависимостТова е ключово отстъпление от първоначалната позиция. Прави се опит то да се прикрие в приказки за нови хипотетични инвеститори, финансови модели и всевъзможни варианти на бъдещи дялови участия. Въпреки това обаче е съвсем сигурно в чий интерес е това отстъпление. „Последните шест месеца страната се опитва да отстоява интересите си пред Москва”, каза министърът на икономиката. Българските интереси обаче така си и остават неформулирани, а през това време ясно се вижда как един по един се реализират руските интереси.
Пак в примката на Русия?
Осигурява се пазар за руските машиностроене и технологии и за руското ядрено гориво. Освен това Русия няма да е само изпълнител, а и инвеститор и акционер в бъдещата централа - засега с 20 или 49-процентен дял. Съвсем няма да е изненада, ако стане и мажоритарен собственик, както й се иска. Така или иначе вече е ясно, че ще стъпи и на електроенергийния пазар на Европа. А България ще се сдобие със съмнителна геополитическа уникалност - като приемник на първата руска АЕЦ в Европейския съюз.
Българската кармa
Тези дни по темата се включи и прословутата българска гадателка на Берлускони, като обяви, че в "Белене" главен инвеститор ще е Русия. „Това е карма - съдба. Просто по някакъв начин сме свързани с Русия и това е предопределено”, каза тя.
Рискът пророчеството й да не се сбъдне вече изглежда минимален. Това обаче в никакъв случай няма да се дължи на съдба и предопределение, а на силово налагана и съзнателно приемана тотална енергийна зависимост. Днешното правителство има всички шансове да сподели отговорността за нея.
Цената на тази зависимост далеч надхвърля похарченото и евентуалните неустойки по един проект. А последиците се разпростират далеч извън енергийната сфера. И съвсем не са „около луната”.
Автор: Ясен Бояджиев, Редактор: Александър Андреев

Алтернативите на Борисов
Алтернативите му не са и няма да бъдат идейни
В края на февруари станаха две много малки събития, които обаче могат да ни кажат много за идущия политически живот. Първо: президентът Първанов състави ключово изречение, и второ: Меглена Кунева се прибра в София.
Анализ от Андрей Райчев:
Какво толкова, ще кажете. Призовавайки „да се разкрият икономическите досиета на прехода”, г-н Първанов не се държи опозиционно, дори напротив. Нито г-жа Кунева е обелила и дума критика за правителството. Там е цялата работа - че в лицето на посочените двама г-н Борисов се сдоби не с опозиция, а с алтернатива.
Опозиция той си има вече от един месец. Засега слаба, все още оплетена в логиката на неотдавнашното си поражение, все още вътрешно объркана и вътрешно боричкаща се. Но вече опозиция.
Борисов vs. Кунева: местно vs. европейско същество
В очакване на Годо
БСП, по-специално, си възвърна електорално доверие в нормалните за нея граници: около 20 на сто (т.е. на избори над 30). ДПС е бодро и свежо както винаги. Десните съюзници се държат по три различни начина: г-н Янев се радикализира (и май греши, избързва), г-н Сидеров обратно е на път да загине политически в прегръдките на ГЕРБ. Господата Димитров и Костов мъдро танцуват две назад, една напред; но векторът им не сочи “вечна дружба” с г-н Борисов.
Общото между всички тези политици (с изключение на г-н Сидеров) е, че те чакат властта на ГЕРБ да отслабне. И ще дочакат естествено, но освен да си гледат часовника, те сега няма особено какво да правят, тъкмо защото не представляват алтернатива, а само опозиция!
Излиза нещо странно. Нито от ляво, нито от дясно г-н Борисов не получава алтернативи. От което следва нещо, което ще сме принудени да преглътнем интелектуално: Това означава, че алтернативите на г-н Борисов не са и няма да бъдат идейни...
А какви? Най-лесно е тук бързо да кажем “личностни”. Но бихме сбъркали, защото нито г-н Първанов, нито г-жа Кунева притежават и десета част от способността на сегашния премиер да разговарят с обикновения българин, а следователно да му се харесват лично. Алтернативите, които президентът и бившата еврокомисарка носят, имат друга, по-тънка и сложна природа:
Първо: Г-жа Кунева излъчва алтернативна компетентност. С всяка своя дума, жест, изказване тя затвърждава факта, че е европейско същество. Г-н Борисов, както и да погледнем, е явление и създание - както повечето от нас - местно. С което въобще не твърдя, че г-жа Кунева печели тук някакво предимство. Може би даже да е обратното. Но алтернативността е факт.
Ако президентът надбяга премиера по радикалност…
Президентът - устремен да печели "радикални" сърца
Второ: С много тънкия си и с далечни последици ход да проблематизира “икономическите досиета” г-н Първанов формулира алтернативна радикалност. Един вид “оставете шумотевиците на бандитските арести. Това е добре, но нищо не е в сравнение с големия обир на приватизацията”. Това вече е много сериозно, защото ако президентът надбяга премиера по радикалност - той е спечелил състезанието, тоест сърцата на изключително радикалните в омразата си към властта и богатството българи...
Разбира се, всичко казано по-горе е все още в зародишна форма. Алтернативността е сила само и единствено, ако се съедини с опозиционност. Може 100 години да седиш самотен в гората с каквито си искаш алтернативи, без и драскотина да нанесеш на властта.
Затова главният политически въпрос на следващите година и половина (т. е. до президентските избори) е дали опозицията ще припознае и развие тези (или една от двете) алтернативи. Или пък ще се опита да създава трета, друга (отчасти може би измислена).
Най-силно този въпрос е отнесен към БСП. Дали ще тръгне към президентските избори с класическата си грешка - да се бори за сребърен медал (вж. всички кметски избори досега в София), или по изключение ще постъпи разумно? Рано е да се гадае, пък и зародишът си е зародиш - нещо твърде ново и неопределено, за да се правят политически изчисления.
Автор: Андрей Райчев, Редактор: Александър Андреев

Бате Бойко, какъвто си го пожелахме
Премиерът като движеща сила
Всичко ми просветна, когато разбрах, че г-н Борисов е от зодията на близнаците. Зад хайдушко-мутренската фасада следва да очакваме един многолик играч, който не взима света чак толкова на сериозно, пише Ивайло Дичев.
Трябва да си призная, че в този ракурс персонажът започна да ми става симпатичен. Има нещо забавно в това превръщане на политиката в суматохата на Радичков, в която героите се втурват с възгласи: "Кво става там?", "Стой!", "Дръж!" и "Ах, майка му стара!”. Във всеки ресор артистичен министър започва едни много радикални промени, после се завърта на пети и също така радикално се затичва в обратната посока. Наместо да се закрие БАН, въпросното свърталище на „феодални старци” може да стане университет, макар министърът уж беше почнал реформата и за да намали университетите.
Здравният министър всяка седмица се вижда с някоя от застрашените провинциални болници, за да я увери, че точно тя покрива критериите и значи остава. По-рано финансовият министър пък излезе с шеметна идея да се залага резервът в търговски банки, която лично премиерът трябваше да оттегли. Министърът на „външните българи” Димитров пък заяви, че ще шантажираме Турция с 20 милиарда за еврочленство, за което беше скастрен. Г-жа Желева изложи партията и страната си пред Европарламента, а един вицепремиер и един икономически съветник бяха предложени и мигновено оттеглени. Лобизмът в случаи като закона за ГМО поражда скандали, а в други като промяната на закона с цел легализирането на собствеността над бТВ на Красимир Гергов раздразва само шепа информирани експерти. Върхът е отказът от забрана за пушене на публични места, обяснено в недомлъвка с това, че акцизът върху цигарите бил основно перо в държавния бюджет и ако пушим по-малко, няма да имаме пари.
Обичан от народа
Тайната на феномена "Борисов"
Какво следва от тази забележителна серия? Непоколебима подкрепа за г-н Борисов! Феноменът заслужава анализ. Работата не е просто в гениалната способност на премиера да задава интерпретативен ключ на всяко събитие (Желева се оказа атакувана от антибългарски сили и т.н.). За пръв път ни управлява правителство, което така леко е готово да се отмята от решенията си. Досегашните, и особено тези от двата идеологически полюса, се чувстваха длъжни да отстояват (тъпо и упорито?) някакви позиции. Новият стил - мигновено съобразяване с повеите на общественото мнение - е сякаш заимстван от ТВ риалити формат. Хората недоволстват, че мнението им няма значение, те искат незабавно да се изкажат, да изпратят СМС, да гласуват за изхвърлянето на несимпатичния участник от политическия Big Brother и нямат търпение да чакат до следващите избори. Ами ще им дадем, каквото искат!
При старата политика да отстъпиш, значи да загубиш престиж (спомнете си средновековните рицари, които се срещат на моста и никой не помръдва встрани). При новата въпросът е в това да се гледа шоуто. Някакви хора протестират срещу теб? Толкова по-добре, значи участват, значи спектакълът е успешен.
Новият политик, както е разбрал интуитивно г-н Борисов, не е автор на твърдения или позиции - той се превръща в информационен поток. Този стил владеят хиперактивни лидери като Блеър и Саркози, макар тяхната работа да е по-трудна заради по-структурираните им стари демокрации. Успехът на г-н Борисов е подпомогнат от пълното ликвидиране на българската интелигенция през последните години и дискредитираната за дълго опозиция. Така, за разлика от Обединеното кралство или Франция, ситуацията в България е изчистена от всякакви посредници - имаме източник на съобщения и публика. Колкото повече и по-противоречиви съобщенията, толкова по-голям интересът.
Удивително високата подкрепа за г-н Борисов налага в персонажа да залегнат определени двусмислия. Иначе как толкова разнопосочни интереси могат да се пресекат в една точка? При споменатите двама европейски майстори на политическия пи ар операцията се състоеше в ловкото заличаване на идеологическите разлики. При г-н Борисов има и едно специфично за българската ситуация измерение: двусмисленото отношение към комунизма.
Колкото по-двусмислено, толкова по-добре
Няма световна агенция, която да не съобщи репликата му в деня на изборите за това, че посвещава победата си на своя дядо, убит от комунистите „като куче” на Девети септември. Но няма и такава, която да не отбеляза стажа му като бодигард на Живков. Той е за отварянето на досиетата, всеки да чете, да види какво е било. От друга страна, уважава постигнатото в онова време. Всеки може да се идентифицира с онази страна на образа, която му е по-близка. Доносниците са жалки, но офицерите са служили на родината. НС приема правилник за лустрация на бивши агенти, но в акт на царска милост той издига за министър един бивш агент (споменатия г-н Димитров), защото му е приятел. Тази безпринципност го направи, парадоксално, още по-популярен именно поради неизговореното, амбивалентно отношение към комунизма в България.
И това е Бойко
Тодор Живков беше обвеян в една такава двусмисленост - комунист или агент на Гешев? Правешки селянин или незаконен син на Борис? Слуга на Москва или хитър прагматик? Марксист-ленинец или балкански националист? Спомнете си и как диктаторът се хвалеше, че бил най-критичният в държавата, как окрупняваше и разкрупняваше, сменяше на всеки две години неоправдали доверието свои съперници, пускаше цветисти фрази, които тогава се разпространяваха не по медиите, а като слухове. Тъкмо тази неопределеност го правеше близък на всекидневния българин. В известен смисъл г-н Борисов иска да е нов Тато - народен човек, който ни брани от самозабравили се бюрократи.
Турската тема е в сърцевината на комунистическото двусмислие: насилията на режима през 80-те бяха осъдени с половин уста заради „Европа”, само че неофициално повечето етнически българи са убедени, че Възродителният процес е ОК. Неизкоренимият израз „турско робство” е тайната, неразбираема за чужденците парола за това, което само ние тук си знаем. Играта с тънката граница в отношението към турското малцинство става все по-мощен генератор на емоции. ДПС беше превърнато от ГЕРБ в символ на корупцията. После - подхвърлената реплика на г-н Борисов за Възродителния процес, който бил правилен по идея, но лошо изпълнен. После - подкрепата за абсурдната идея да се прави референдум за новините на турски… И всеки път залп от емоции, заглавия с огромни букви, попържни във форумите, умишления на експерти по медиите. Докато г-н Борисов се появи и с многозначителна лаконичност успокои духовете.
Народът - в хипнотичен унес
Но най-важното двусмислие, в което се крие тайната на феномена Борисов, е превръщането на борбата срещу престъпността в спектакъл. Много други неолиберални политици тръгнаха по този път: Буш и Путин с техния тероризъм, Саркози и Берлускони - защитници на народа от имигранти-престъпници. Престъпността в развития свят не се е увеличила драматично - нараснало е чувството за несигурност в глобалния свят. Загубил опора в националните граници, в традиционния морал или политическата воля на нацията, човекът все по-отчаяно се оглежда за жестове на твърдост и ред. Тази несигурност стигна до кресчендо у нас след скоростното, престъпно и безсмислено разрушаване на държавата през 90-те.
Г-н Борисов, политическо животно с невероятна интуиция, усети, че държи печеливша карта и сложи всички чипове на нея. Политиката изцяло беше изместена от криминалната хроника. Всеки ден някой е арестуван, окован с белезници и проснат на земята пред камерите, всеки ден се разкриват злоупотреби и се разклащат политически величия. А ние искрено се радваме и в някакъв почти хипнотичен унес искаме още и още. Казвам го искрено за самия себе си, макар с разума си да разбирам, че тая работа с арести и сплашване на съдиите по телефона няма да ни доведе далеч. Че за да има траен оздравителен ефект, трябва да се променят законите и институциите. И въпреки това, когато ми кажат, че поредният министър на предишните ще бъде даден на прокурор, ми става някак хубаво. Един приятел каза: „Знам, че нищо няма да излезе, но поне н
Майстор на импровизациите
Наблюдатели почват да се питат ще падне ли правителството, ако се провали акцията срещу Алексей Петров (може би вдъхновена от съюзническите тайни служби). Според мен ще се случи съвсем друго: разбуненото чувство за мъст на медийните маси ще се пренасочи върху съдиите на принципа „аз ги хващам, те ги пускат”. Добре, ще почне акция срещу корумпираната съдебна власт. И изведнъж ще се окаже, че сега пък Европа пречи - хайде ново преориентиране на емоциите, нови врагове…
Дори Алексей Петров да извади компрометиращи документи за г-н Борисов от 90-те, това може да изиграе точно обратната роля: виж на какъв риск се е решил премиерът в името на националния интерес! Българските граждани не само ще му простят, а дори ще го възлюбят още повече. В политически план печалбата тук е ни повече, ни по-малко ликвидирането на БСП плюс дискредитирането на всички управлявали през прехода партии. За един играч като (близнака) г-н Борисов рисковият залог е най-добрата политика - блъфираш, запазваш каменно лице, утрояваш пода и печалбата идва мигновено, без да са нужни дълги, търпеливи усилия, които рискуват да ти омръзнат.
"Обичам да мразя"
Ако в близките месеци акциите завършат успешно и заживеем нормално, тези редове са излишни. Страхувам се обаче, че започваме да свикваме с медийната полицейщина, която е изместила всяка по-дълготрайна стратегия на държавата. По-старите ще си спомнят темата за несвършващата „извънредна ситуация” при сталинизма, когато непрекъснатата битка с класови врагове, диверсанти и саботьори огрубява душите, отменя нормалните норми, вдига прага на психологическа допустимост и прави възможни чудовищни насилия. Е, сега чак дотам няма да стигнем. Но си заслужава да се питаме какво скрива от общественото внимание зрелищната битка срещу престъпността? Безработицата? Разгрома на социалната система? Лобистките закони?
За борбата срещу престъпността не бива да се говори - не само заради секретността, но защото тези неща травмират, отприщват опасни за обществото енергии. Съдът в европейската цивилизация по определение се е развил като място безстрастно, невидимо, отвъд коментар и дискусия. Само така тази институция може да слага точка на конфликтите, да осъществява студена справедливост, която прекратява цикъла на индивидуалните отмъщения.
С безпогрешна интуиция
Новата медийна констелация прави все по-лесно инструментализирането на агресивните енергии. Това е стара тема - нали тъкмо лидерът е онзи, който посочва врага и ни кара да го мразим. Днес обаче омразите преминават от телевизията във вестника, от блога във форума; и в крайна сметка се изгубва следата на онзи, който ги е породил и отговаря за тяхното успокояване. Омразите са се превърнали в продукт, който можем сладостно да консумираме отвъд моралните си принципи. Налагането на специална дума за тази наслада - хейтърство - е показателно („обичам да обичам”, беше казал св. Августин; „обичам да мразя”, казва съвременният хейтър).
И тук интуицията на г-н Борисов го води право в психологическата цел: у нас невероятно обичат да гледат унижението на онези, известните горе. Като наследници на османската и комунистическата империи, ние сме уверени, че всяка власт е лоша и чужда, така че колкото по-зле за нея, толкова по-добре за нас (затова сме и на този хал, но нейсе). Ако така интерпретираме изминалата половин година, зад хаотичната повърхност на новото дясно управление ще открием система. Атакуват се елити от всякакъв вид - най-вече политици и чиновници, но също не платили данъците си чалга звезди, ТВ водещи (двама от най-известните бяха мистериозно свалени от екран), съдии, публично обвинявани, че сътрудничат с бандитите, „малоумни” държавни учени, корпоративно мотивирани лекари… А тъкмо за това жадува зрителят на българския политически спектакъл.
Ето ви я учебникарската дефиниция на популизма: властта буни у гражданите антивластови чувства, властта крепне, самоотричайки се.
Автор: Ивайло Дичев, Редактор: Александър Андреев
Текста от в. "Култура" публикуваме със съгласието на автора

От Караджич не може да се очаква покаяние
Процесът срещу Радован Караджич бе възобновен
11 точки съдържа обвинителният акт на Хагския трибунал срещу бившия водач на босненските сърби Радован Караджич. Въпреки това и въпреки неоспоримите доказателства от него не може да се очаква да прояви покаяние.
Войната в Босна беше най-кървавият конфликт в Европа след края на Втората световна война. Загинаха повече от 110 000 души, над един милион бяха прогонени от домовете си. Кулминацията на кървавата оргия бе в градчето Сребреница, където бяха екзекутирани близо 8 000 мюсюлмани. Хиляди хора бяха натикани в концентрационни лагери, където имаше масови изнасилвания на жени и малтретиране на мъже. Мурат Тахирович е бил един от тях:
Р. Караджич се укриваше в продължение на 13 години
Нечовешки мъчения
"Бях тежко ранен в гърдите и корема. Един от мъчителите ми напъха полицейската си палка в отворената рана на корема ми. Пребиха ме от бой, като ми избиха и няколко зъба. Към физическите мъчения се добавяха и психически."
Обвинителният акт срещу Радован Караджич пред Международния трибунал в Хага съдържа 11 точки. Директорът на сараевския Център за военна документация Мирсад Токача казва, че доказателствата са така убедителни, че не може да има никакво съмнение във вината му: "Той предизвика тази война. Караджич знаеше, че Белград и Сърбия стоят зад него, режимът на Милошевич и югославската армия. Ключовите събития се разиграха през април и май, отчасти и през лятото на 1992."
Радован Караджич беше военен съюзник на Слободан Милошевич, тогавашния националистически ръководител на Сърбия. Тази гледна точка се споделя и от обвинението на Хагския трибунал: Милошевич, Караджич и други сръбски политици и военни се обвиняват, че са се опитали да се възползват от разпада на Югославия, за да завладеят със сила територии в Хърватия и Босна.
Съдебна зала или политическа сцена?
Bildunterschrift: 11 юли 1995 - 8 000 души стават жертва на зверствата в Сребреница
Милошевич почина по време на своя процес в Хага. Подобно на него, Караджич също се защитава сам, опитвайки се да превърне съдебната зала в политическа сцена.
След края на войната Караджич изчезна и се укриваше в продължение на 13 години - до залавянето му миналото лято в сръбската столица Белград. Оттогава той се намира в ареста на Международния трибунал в Хага.
Автор: Ф. Славкович, С. Гяуров / Редактор: Д. Попова-Витцел

Един български проект пак се клати

Криволичения по пътя към втори мост над река Дунав
Проблемите около строежа на втори мост над Дунав, руската раздразненост по повод на разширяването на НАТО и най-новата постановка на Димитър Гочев - това са темите, които обърнаха погледа на чуждите медии към България.
"България и Румъния искат да запазят парите за моста над Дунав", пише австрийското интернет-издание солидбау.ат. То разяснява на читателите си, че става дума за 200 милиона евро, които ЕС е отпуснал за строежа на втори мост над река Дунав с краен срок тази година. "Тъй като осъществяването на проекта се забави, България и Румъния се опитват да изкопчат от Брюксел удължаване на срока", отбелязва австрийското издание. То представя накратко и 15-годишния спор между двете страни за мястото, на което трябва да бъде издигнат моста. За това информира и австрийският вестник Ди Пресе. "Българо-румънският проект за втори мост над река Дунав се клати за пореден път", пише Ди Пресе.

"Палата номер 6": най-новата постановка на Димитър Гочев
"Европейските страни се конкурират в постигането на целите си, свързани с възобновяемите енергии", пише earth911.com. Изданието припомня за споразумението в ЕС, според което до 2020 година 20% от използваната енергия би трябвало да идва от възобновяеми енергийни източници. "Докато страни като Дания, България и Белгия искат да смъкнат поставената летва, други нации, като Естония например, надскочиха значително обявените си цели", отбелязва earth911.com.

Първи канал на руската телевизия публикува на сайта си интервю на президента Медведев за френското издание Пари-мач. На журналистически въпрос дали днешната руска военна доктрина не е знак за завръщането на Студената война, Медведев отговоря: "Проблемът не е в нашата военна доктрина, а в продължаващото разширяване на НАТО по посока на страни от бившия Съветски съюз и на нашите най-близки съседи като България и Румъния. В това е опасността", заявява руският президент Дмитрий Медведев пред Пари-мач.

Множество германски вестници публикуват днес театрални критики за най-новата постановка на известния български режисьор Димитър Гочев в Берлин. В "Дойчес Театър" той поставя "Палата номер 6" на Чехов. Берлинер Цайтунг хвали постановката, в която са използвани множество цитати от други пиеси на Чехов. Този похват кара вестник Ди Велт да заключи: "При цялото ни уважение към майстора Гочев и неговата трупа: много от сценичните детайли са безупречни, но като цяло постановката не ни грабва". А според Меркише Алгемайне инсценировката разочарова. "Гочев е оборудвал всеки един от актьорите си с по някой клиширан тик и повърхностна маниакалност", пише жлъчно Меркише Алгемайне.
България - с голям брой студенти в германските висши учебни заведения
Вестник Лаутербахер Анцайгер отбелязва, че някои от германските провинции настояват за това чуждестранните студенти в Германия да плащат по-високи вноски. По този повод изданието споменава България, която е на едно от първите места по брой на студенти в германските университети.

Македонските издания информират днес обширно за поставения вчера в частен двор във Велес бюст-паметник на последния лидер на ВМРО Ванче Михайлов, който не е обичан в Македония заради пробългарските си прояви. Македонският вестник Време цитира кмета на Велес, според когото поставянето на паметник на Ванче Михайлов в частен двор е незаконно, но все още не се знае коя институция трябва да отстрани бюст-паметника.
Германското онлайн-издание Зюдвестпресе информира за хуманитарни проекти на организацията "Децата имат нужда от мир". "Името на организацията означава надежда за стотици български сираци", отбелязва Зюдвестпресе. При последната си акция тази организация доставила 25 тона храна и помощни средства за домовете за сираци край Велико Търново и Монтана.
Обобщение по публикации в медиите/МЛ/СГ

Няма коментари: