събота, 6 март 2010 г.

ПЪЛНИМЕ ПРОСТРАНСТВОТО С ПРАЗНИ ДУМИ!

Колкото повече дяволийки, толкова по-добре ... за нас!

ПО АГЕНЦИЯ КРОСС

Борисов: Президентът ми заби нож в гърба
(Спокойно ББ – политическата клюка вече се е случила, но добрата новина е, че тя не е нито съществена, нито пък важна за пред света! “Да духат таратора” и двамата герои от нея, както се казва. Икономическите досиета дето се спрягат в стенограмата са сърцераздерателно несъответствие на действителността ни! Но виж, за публиката-гражданите е кристално ясно като как 20 години е управлявана държавата ни – с крамоли и партийни инсинуации, умишлено креирани от ВСИЧКИТЕ ни държавни мъже-кюпът им е направо препълнен днес. Това е ПРИЗНАТО от самия ни днешен президент, или казано в прав текст “правилата между институциите ни” са били такива, каквито те са ги създали или продължават да създават-корумпирани, некачествени, вредни за обществото и отделния човек, КОЕТО Е СУПЕР ПЕЧАЛНО като политически управленски акт! Б.М.)
София /КРОСС/ "Президентът ми заби нож в гърба", обяви премиерът Бойко Борисов пред "24 часа", след като видя стенограмата от 30-минутната среща на Симеон Дянков на "Дондуков" 2.
Вицепремиерът отиде при Георги Първанов в 10 часа заради конфуза с "младия милиардер" в "Шоуто на Иван и Андрей". Водещите се позоваха в понеделник на несъществуващ цитат от Дянков, в който той казвал, че Първанов е "млад милиардер". Финансовият министър първо отрича да е казвал подобно нещо, но на въпроса "млад милиардер" ли е държавният глава той отговаря "не е млад". Заради това Първанов му поиска оставката. Днес двамата се видяха, след като Бойко Борисов помолил.
Часове по-късно президентството разпространи стенограмата от разговора.
"Първанов почва война с атака, каквато не е водил срещу правителството на тройната коалиция. Време е да се извини за всичко, което тя направи", обясни Борисов. Той съжалява, че държавният глава не е оценил желанието му да се затвори страницата на този конфликт. "Мислех, че е дребнаво спречкване, но не е", съжалява премиерът.

По “стенограмата от 30-минутната среща на Симеон Дянков на "Дондуков" 2.” - това си е направо бижу за коментар и го правя по-долу, за да не смутя собственото Ви възприемане и усещане. Б.м.)

Първанов към Дянков: Не искам извинение, искам истината
София /КРОСС/ "Аз от Вас извинение не искам. Аз искам истината. Искам я не само за себе си". Това каза президентът Георги Първанов на финансовия министър Симеон Дянков. От прессекретариата на държавния глава предоставиха на медиите стенограма от срещата днес.
"Оттук-нататък аз искам всичко да бъде на скенер за президент и премиер, за министри, за бивши президенти и премиери. И аз ще направя всичко, което е по силите на институцията, за да потърся такава пълна прозрачност за годините на преход. Кой какви сметки има в България и чужбина, кой какви имоти има, не само кой какви сметки има в банките, но и кой какви банки има, кой какви предприятия има. Всичко това аз ще се опитам да го направя достояние на обществото", казва още президентът.
"Цитатът, който ми беше подаден, определено не е мой цитат. Дотогава никога не бях чувал този цитат. Не съм казвал нищо от този род, когато и да било", казва от своя страна финансовият министър.
От стенограмата става ясно, че Дянков не се извинява на държавния глава. "Тук не смятам, че съм казал нещо, за което да съжалявам, просто понеже нито цитатът, нито самото ми участие в шоуто беше от мен", категоричен е министърът.

Ето как е протекла срещата между Първанов и Дянков:
ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ:
Да, слушам Ви.
СИМЕОН ДЯНКОВ:
Добър ден, благодаря за срещата, за оказаното време.
Аз след известен размисъл реших, че ще е полезно и благодаря, че откликнахте на молбата ми да се срещнем и да изчистим това, според мен, недоразумение, което се получи след появата ми в “Шоуто на Иван и Андрей”. Понеже, според мен, наистина това е недоразумение. Донесъл съм и стенограма от цялото шоу. Предполагам, че Вие вече сте я виждал, за да покаже, че не е имало някаква зла умисъл, въобще не е имало нещо от моя страна, което да предполага лош обрат на нещата.
Исках да кажа две неща:
Първо, че цитатът, който ми беше подаден, определено не е мой цитат. Дотогава никога не бях чувал този цитат. Не съм казвал нищо от този род, когато и да било.
И второ, че, според мен поне, е имало някаква, може би непълна информация, от Вашия екип точно какво съм казал по време на шоуто. Именно аз се опитвах да кажа, че това не е мой цитат. Два пъти съм го казал това. Не е точно това, което се казва, не си спомням да съм го казвал, и просто да изляза от темата.
Понеже шоуто беше забавно шоу, може би не съм успял да изляза по най-добрия начин, поне може би според коментарите на Вашия екип, но това ми беше идеята. Идеята ми беше да е явно, че това не е мой цитат, не съм казвал нищо от този род и да искам да изляза от него. Така че се надявам, че това е наистина вече като сте видели, може би, пълния текст, може би и от Ваша страна се надявам да има разбиране, че това е недоразумение.
И в интерес, понеже сме и в криза, то във всяко време не е хубаво да има недоразумения между институциите, но особено в криза, където имаме такива големи теми като приходи, като ERM- 2, за което Ви благодаря, между другото, че миналата седмица помогнахте много в разговорите Ви в Европа. За мен това са главните теми и този тип недоразумения просто ме отделят от и моята цел, и целта на правителството, и, разбира се, Вашите цели.
Това исках да кажа.
ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ:
Благодаря.
Първо, предлагам да изясним един по-стар въпрос, тъй като не сме се виждали.
Вие, г-н министър, излъгахте по отношение на изтеглените пари на президентската администрация и там също влязохме в един 10-дневен спор в медиите и бяхме предмет на доста сериозни инсинуации и коментари. Имахме един спор, връщам нещата назад, за който историята ще покаже кой е бил прав, но определено Вие и тогава си позволихте доста груби оценки и думи по отношение на моя екип.
СИМЕОН ДЯНКОВ:
Извинете, става въпрос за бюджета?
ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ:
За доклада първо. (б.р. – икономическия доклад за Президента)
А сега въпросът ми е, защо излъгахте за изтеглените пари от президентската сметка.
СИМЕОН ДЯНКОВ:
Не, аз не съм излъгал за това. Тогава пътувах, както знаете. Въпросите излязоха като бях в страната, в Пловдив. Аз питах екипа си. Екипът това отговори. Аз не смятам, че съм излъгал, нито пък че екипът...
ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ:
Вие казахте, записано е в медиите, че не са изтеглени парите, просто не са постъпили. Имаме електронната разпечатка, която ясно показва кога какво е постъпило и какво е изтеглено.
СИМЕОН ДЯНКОВ:
Аз разчитам на екипите си. Екипите ми това казват.
ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ:
Само че, Вие тогава казахте, че президентът е подведен, а не че Вие сте подведен. Аз, първо, помня много добре, и второ, преди тази среща отново съм направил справка с публикациите.
Тоест, наслагват се, г-н министър, серия от факти, които показват, че Вие имате определено отношение към институцията.
СИМЕОН ДЯНКОВ:
Което не е така.
ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ:
Вие и в този последен случай провокирате конфликт между институциите.
Аз съм гледал внимателно този материал. Не приемам категорично постановката, че някой от екипа ме е подвел. Чел съм не само стенограмата, но съм гледал и предаването и съм наясно с този род предаване. Аз нямам съмнение, че това е една подготвена атака. Тъкмо заради това аз категорично държа, настоявам, Вие, като лице, ангажирано като министър, да изясните този случай пред българското общество. Защото, г-н министър, аз, тук говоря само в лично качество, после ще говоря институционално - може да е малко емоционално, но аз имам едно име, което е завещано от моите родители, което искам да оставя на моите деца неопетнено. С тези инсинуации се хвърля много неприятна, тежка сянка върху името на фамилията ми.
СИМЕОН ДЯНКОВ:
Това го разбирам.
ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ:
Ами като го разбирате, защо влизате в този сценарий, макар че аз нямам съмнение, че Вие сте част от него, защо влизате по такъв начин и вкарвате институциите в този проблем?
СИМЕОН ДЯНКОВ:
А Вие защо смятате, че аз съм част от този сценарий? Той по никакъв начин не ми помага.
ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ:
Защото става ясно от онова, което съм видял, г-н министър. Защо Вие коментирате президента в контекста на проверката на сметки, милиардери и т.н.? Коментирате единствено името на президента.
СИМЕОН ДЯНКОВ:
Опитвам се, виждате, в целия разговор там да се измъкна.
Казахте, че сте виждали самия разговор. Там се надявам, че става ясно, че това е изненада за мен. Аз казвам: не, това не е нещо, което съм казал, не е точно, за други неща сме си [говорили].
Аз пък не приемам, че Вие смятате, че това е някаква атака срещу Вас, където и аз участвам. Аз нямам никакъв интерес да участвам в такива атаки, защото Вие сте много по-силна фигура от мен, много по-уважавана фигура от мен. Покрай кризата аз така или иначе на толкова теми, на които трябва да се спрем, по никакъв начин това не може да се приеме, че аз съм част от това.
Вие виждате, че на мен ми пречи в момента много това, вместо да се занимавам с работата си, аз прекарвам дълго време, подронвам авторитета на Министерство на финансите... Не, просто моля, разберете, че това не е нещо, където аз съм участвал. Бях изненадан явно от този цитат. Не е мой цитат, никога не съм казвал нещо от този род. Той по никакъв начин не ми помага. Много ми вреди, вреди ми много повече, отколкото на Вас. И аз съм тук за името си. Както знаете, аз съм бил извън България дълго време, семейството ми е извън България. Аз дойдох, за да помогна на България и понеже във финансови кризи аз съм работил по много държави в света и тази тема я разбирам много. Всяка друга тема на мен ми е от минус. Така че моля...
ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ:
Сериозно ли говорите, че на Вас Ви вреди това повече, отколкото на мен?
СИМЕОН ДЯНКОВ:
Аз признавам, че не мога... (б.р. – прекъсва мисълта си) в момента ми вреди. Да, смятам, че в момента ми вреди много повече, защото аз, вместо да се фокусирам върху това, за което съм дошъл и което мога - именно финансите, това е голяма изненада за мен. И както виждате, вече от няколко дни, вместо да се занимавам с финанси, просто моля, разберете, това не е нещо, което на мен нито ми трябва, нито аз се опитвам..., не съм част от това.
ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ:
Какво показа Вашата проверка за сметките на милионерите и милиардерите в България?
СИМЕОН ДЯНКОВ:
В смисъл?
ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ:
Това беше темата на Вашия разговор там.
СИМЕОН ДЯНКОВ:
Тя, проверката, не е на милионерите и милиардерите в България, тя е на хората, които имат над 50 хил. лв. за 2009 г., не са се документирали, не са се регистрирали по ДДС. Тази проверка върви, някъде около 1000 души вече са се регистрирали, които не бяха, но това е проверката. Няма проверка за милионери и милиардери, има проверка за регистрация по ДДС, но тя е за около 5 хил. души - 4 950 хил. души. Това ще ни отнеме поне още 2 месеца да минем през нея.
Но Вие имате много по-голям опит от мен в този тип и въобще във всички видове медии. Аз до влизането си в България съм бил, макар че съм работил за голяма институция, и разбира се, съм участвал в медии и съм бил в ролята си на експерт, тук съм в смисъл финансов експерт. Тук съм в ролята си и на финансов експерт, и на част от правителството, така че нямам опита, който Вие имате и други хора имат в България. И моето честно отношение от гледна точка на това е, аз бях много изненадан, не беше мой цитат, никога не може да е било мой цитат. Аз се опитвах по най-бързия начин да се измъкна от това. Те ме връщаха към темата. Както виждате тук, три пъти ме връщаха в темата, а аз се опитвах да се измъкна. Може би не беше по най-елегантния начин, но аз се опитвах да се измъкна.
ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ:
Защо трябва да се измъквате, г-н Дянков?
СИМЕОН ДЯНКОВ:
Защото те ме питаха: какво мислите по този цитат? Аз казах: Този цитат не е мой.
ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ:
Въпросът не е в цитата, въпросът е в истината по същество.
СИМЕОН ДЯНКОВ:
Но аз истината няма начин да я знам, понеже просто не е моя тема. Нали, какво мога да кажа, тъй като ми четат някакъв цитат? Истината аз я казвам веднага. Това не е нещо, което аз съм казал. Това е истината.
ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ:
И в същото време какво отговаряте на въпроса за “младия милионер”?
СИМЕОН ДЯНКОВ:
Че не е млад, просто е шоу и аз се опитвам да се измъкна по някакъв начин, защото те на три пъти ме връщат към него.
Пак казвам, може би това не е, но това не е злонамереност и аз се надявам, че поне на това ще ми повярвате. Това е начин да се измъкна от неочакван и тежък за мен въпрос, защото аз явно съзнавам, че това е тежък въпрос за мен. И аз казвам истината: не е мой цитат. Два пъти го казвам: Не е точно това, не е мой цитат, не си спомням, не сме говорили за такова нещо. Това поне се надявам, че ще ми повярвате. Просто нямам никакъв интерес...
ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ:
Не Ви вярвам.
СИМЕОН ДЯНКОВ:
Добре.
ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ:
Не Ви вярвам, първо, защото знам как стават тези неща, дори и в конкретния случай, но по-важното е друго - Вие сте министър на финансите.
СИМЕОН ДЯНКОВ:
Така е.
ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ:
Когато има зададен такъв въпрос за институции, независимо дали става дума за президент, премиер или някой друг, Вие имате много по-верен от професионална гледна точка отговор - да или не, и би трябвало да имате тази позиция. Отговорът, който сте дали, практически хвърля съмнения.
СИМЕОН ДЯНКОВ:
Аз трябва да съм честен.
ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ:
Нещо повече, този отговор хвърля петно върху моето име.
СИМЕОН ДЯНКОВ:
Аз не смятам така.
Вие казвате, че трябва да съм честен. Те ми дават цитат, аз казвам: Това не е мой цитат. Това е истината. Вие може би се съмнявате, че това е бил мой цитат. Аз не разбирам точно къде е съмнението?
ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ:
Да Ви вадя ли сега стенограмата?
СИМЕОН ДЯНКОВ:
Ето я стенограмата.
ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ:
Вие продължавате да бягате от коментар по финала на този отговор.
СИМЕОН ДЯНКОВ:
Аз финалът го разбирам, но Вие пък не ми казвате дали смятате, че това е мой цитат, защото от там почна. Те питаха, ето го тук коментара: „Вашият цитат, Вие продължавате ли да ...” Аз казвам: това не е мой цитат, нямам никакво отношение към този цитат, което е така.
В смисъл, Вие ми казахте, че трябва да има честен отговор.
ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ:
Вие защо дойдохте тук, г-н Дянков?
СИМЕОН ДЯНКОВ:
За да се помъча и да Ви помоля да изчистим това недоразумение, защото то удря...
ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ:
Как, като ме убедите, че цитатът не е Ваш?
СИМЕОН ДЯНКОВ:
Като намерим истината. Цитатът определено не е мой.
ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ:
За това ли дойдохте?
СИМЕОН ДЯНКОВ:
Не. Ако тръгнем от..., понеже Вие казахте, че не ми вярвате и аз се опитвам да разбера за какво не ми вярвате, защото, ако ми повярвате, че цитатът не е мой, ако успеем, макар че, това явно ще е трудно да ми повярвате, че аз не съм бил част от някаква схема, аз бях изненадан напълно от този коментар.
ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ:
И сега какво следва от това? Сега вече не сте изненадани, има едноседмичен дебат. Какво следва?
СИМЕОН ДЯНКОВ:
В смисъл за мен какво следва?
ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ:
За изчистването на този проблем.
СИМЕОН ДЯНКОВ:
Това е, че аз се надявам от този разговор, за мен лично аз какво си научавам от това, че по този тип шоута аз не трябва да се появявам. Това е от личностна гледна точка, макар че това не помага за конкретната тема. Но виждам, че нямам достатъчно опит да участвам в такива...
ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ:
Аз Ви прекъсвам с извинение, но това е последното нещо, което аз мога да претендирам към Вас. Вие участвайте в каквото си искате шоу. Тук става дума за нещо друго.
СИМЕОН ДЯНКОВ:
Не, това е просто за мен..., да, разбирам, че става въпрос за нещо друго и благодаря пак за отделеното време.
НИКОЛА КОЛЕВ:
Тук става въпрос за две различни неща.
Ако приемем, че цитатът не е Ваш, защото ние се постарахме да поровим в интернет веднага след всичко това и в няколко сайта има приписано Ваше изявление, което не очакваме да открием кога точно е казано по този въпрос, така че приемаме, че цитатът не е Ваш.
Втората част остава впечатлението, че независимо, че цитатът не е Ваш, Вие имате съмнение и може би и да не е Ваш цитатът, президентът е милиардер, стар или млад, няма значение. Така че това са две различни неща. Вие на място не се разграничихте.
ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ:
Ето това трябва да бъде опровергано.
СИМЕОН ДЯНКОВ:
Да, да, разбира се. Това го разбирам.
НИКОЛА КОЛЕВ:
Това са две различни неща.
СИМЕОН ДЯНКОВ:
Според мен има три различни неща, ако си говорим. Второто от които е цитатът. Просто цитатът не е мой, аз не мога да кажа такова нещо.
Първото нещо, което сега излезе от Вас, е, че по някакъв начин това е било с мое участие, в смисъл, че това е било премислена тактика.
ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ:
Концентрирайте се върху това как опровергавате внушението, че аз не съм млад, но съм милиардер.
СИМЕОН ДЯНКОВ:
Не, Вие ако казвате, че аз още от началото един вид съм отишъл в това шоу с идеята, че ще кажа такива неща и не ми вярвате за това, вече за третото - то според мен няма смисъл да се коментира, защото Вие вече сте предубеден, че аз там съм отишъл с идеята да кажа нещо от този род.
Така че, ако има поне някакво съмнение във Вас, че това не е така и това за мен е пълна изненада този въпрос, което е, и че цитатът не е мой, вече третият коментар - да, съзнавам, че може би това не беше най-добрият начин да изляза от положението, макар че аз се стараех да изляза от положението, и предполагам, тук можем да говорим какъв е допълнителния начин това да стане ясно. Понеже аз нямам...
ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ:
Вие сигурно имате идея, щом сте дошъл при мен, как ще опровергаем това внушение?
СИМЕОН ДЯНКОВ:
Аз имам желанието да опровергаем това внушение и въобще това недоразумение да го изчистим, просто понеже ми пречи и на мен, и то много. И се надявам, че Вие ще ми дадете някои предложения и съвети, по-скоро, не предложения. Но аз искам да изчистим и темата, която Вие загатнахте, че Вие смятате или поне имате някакво съмнение, че това е станало нарочно с мое участие. Ако това е така...
ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ:
Отговорете ми, как ще опровергаете информацията и внушението преди всичко, което направихте в предаването? Оттам-нататък започва разговорът. Всичко друго са подробности. Дали сте го направили съзнателно или не, аз тук няма да гадая. За мен е ясно, че трябва да се направи изявление, трябва да се даде някакъв публичен знак, че Вие съжалявате за това, което се е получило.
СИМЕОН ДЯНКОВ:
Аз се опитвам да разбера Вашето мнение за какво точно се е получило. Вие казвате, доколкото разбирам, че това се е получило нарочно. Аз не мога да се извиня за нещо и да съжалявам, което не е така. Тогава пък няма да бъда честен.
ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ:
Само си губим времето, г-н Дянков.
СИМЕОН ДЯНКОВ:
Не, аз дойдох тук с открити намерения и честно.
ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ:
Открити намерения за какво, да ми четете стенограмата?
СИМЕОН ДЯНКОВ:
Не, Вие имате стенограмата. Просто да кажа, че това наистина е недоразумение и че аз бях поставен в ситуация, от която по стенограмата е явно, че аз се опитвам да се измъкна. Да, може би не се измъкнах по най-добрия начин. Готов съм това да го...
ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ:
Как се извинихте на един журналист, когото по същия начин така характеризирахте в движение?
СИМЕОН ДЯНКОВ:
Да, помня, но тогава имаше..., тогава казах нещо, за което наистина съжалявах. Тук не смятам, че съм казал нещо, за което да съжалявам, просто понеже нито цитатът, нито самото ми участие в шоуто беше от мен. И аз съм готов след разговор, защото разбирам, че това е тежко и за Вашата институция, това го съзнавам, да намерим с Ваша помощ, аз да намеря начин това да го кажа на обществото, но виждам, че Вие се съмнявате въобще за...
ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ:
Вижте, каква помощ от мен искате? Вие не сте искали помощ от мен, когато отивахте в шоуто. Това е Ваш проблем, проблем на Вашата морална позиция.
СИМЕОН ДЯНКОВ:
И тя е честна, открита и аз я поддържам.
КИРИЛ АНАНИЕВ:
Г-н Президент, докато министър Дянков мисли върху това как ще излезе от ситуацията, аз да Ви подсетя за още един случай, който се случи в края на миналата година след превода, за който Вие посочихте.
Знаете, че в Народното събрание се постави едно допълнително искане за допълнително намаляване бюджета на Администрацията на президента с 1 млн. лв., като бяха използвани аргументи, които бяха много тежки за нас - за ефективността на институцията, за това какво прави президентът, за това какво правят неговите съветници и неговата администрация. Мисля, че това също беше един много некоректен акт спрямо нашата администрация и не трябва да го пропускаме и него. Става въпрос за гласуването на бюджета за 2010 г. на Администрацията на президента, където, ако бяха намалени тези 1 млн. лв., тогава той щеше да стане някъде около 50% от бюджета за 2009 г. - прецедент, който го няма никъде. Разбирам кризата, но това не беше свързано с кризата, а пак с някакво отношение, според мен.
СИМЕОН ДЯНКОВ:
Което дойде от парламентарна група, не от Министерство на финансите.
КИРИЛ АНАНИЕВ:
Вие го подкрепихте от трибуната на НС.
СИМЕОН ДЯНКОВ:
Като част от парламентарна група и като финансов министър. И то не беше 50%, а допълнителният милион, който не стана, и видяхте, че в крайна сметка правителството не подкрепи.
ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ:
Не стана въпреки Вас, г-н Дянков, а не защото Вие имахте такава позиция.
Добре, слушайте ме внимателно, г-н министър. Вие поискахте тази среща.
СИМЕОН ДЯНКОВ:
Да, и съм Ви много благодарен.
ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ:
Нещо повече, аз бях против да се провежда. И, ако не се беше обадил с молба да стане контактът, министър-председателят, аз нямаше да Ви приема. И нито за миг аз не съм мислил, че Вие ще имате по-различна позиция от сегашната.
Аз от Вас извинение не искам. Аз искам истината. Искам я не само за себе си. Оттук-нататък аз искам всичко да бъде на скенер за президент и премиер, за министри, за бивши президенти и премиери. И аз ще направя всичко, което е по силите на институцията, за да потърся такава пълна прозрачност за годините на преход. Кой какви сметки има в България и чужбина, кой какви имоти има, не само кой какви сметки има в банките, но и кой какви банки има, кой какви предприятия има. Всичко това аз ще се опитам да го направя достояние на обществото. Това беше всъщност и част от моята идея за икономическите досиета. Всички знаем, че няма досиета. За съжаление, никой не е събирал тази информация, не я е систематизирал. Но, макар и с голямо закъснение, ние ще трябва да направим публична цялата тази информация.
И понеже аз няма от какво да се притеснявам, нямам и един лев повече от онова, което е обявено в тази декларация в Сметната палата, аз тази битка ще си я водя с всички правила и по всички изисквания на закона. Нещо повече, аз съм предложил, но този път ще го направя още по-настойчиво - предложение да се увеличат правомощията на Сметната палата. Защото Сметната палата в момента само може да констатира и да направи сравнение между една или друга декларация. Правомощията на Сметната палата трябва да бъдат увеличени с възможност да направи проверка, пълен контрол, партийните финанси и имуществено състояние, свързано с лидери - институционални и партийни.
Вие трябва да се извините на много хора и на много социални общности, не на мен. Да се извините на бизнеса, защото Вие го докарахте до такова положение.
СИМЕОН ДЯНКОВ:
Не, това не е така.
ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ:
Да се извините на тези безработни, които вече са десетки и стотици хиляди само в рамките на тези 7-8 месеца. Да се извините на науката, която разбъркахте и предизвикахте невероятен хаос, от който не знам как ще излязат. Да се извините на хората с увреждания, които държахте в напрежение месеци наред. Да се извините на хората от армията и хората от МВР, защото и тези системи са на ръба на оцеляването с Вашата политика, която..., между другото да се извините, ако щете, и на Вашите колеги министри, защото и на тях сте им вързали ръцете.
Сега, разбира се, няма да водим този дебат, ние ще го водим публично оттук-нататък, имахте достатъчно време, не 100 дни, много повече, и този дебат ние ще си го проведем при цялата публичност. Няма да занимаваме хората с лични отношения.
Разбира се, аз няма да оставя нито една Ваша персонална реплика без отговор, отново ще кажа, защото такива неща са недопустими. Не може един вицепремиер в държавата да се шегува по такъв начин за сметка на държавния глава, който и да е той. Утре ще се сменим и няма да ни има и нас, и вас, но нямаме право да оставяме такива правила в отношенията между институциите.
Това е, което имах да Ви кажа.
СИМЕОН ДЯНКОВ:
Благодаря.
ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ:
Довиждане.

МОЯТ КОМЕНТАР:
Четете стенограмата и се наслаждавайте, български граждани, на полититическото малоумие, с което непрекъснато ни срамят и днешните ни политици!
Туй-то! От стенограмата е видно, че агента Гоце знае как да разпитва, а министърът ни с “малките пици” участва в разнимити шоута на простосмъртните Иванчо и Андрейчо-пък и имената им подхождат на случилото се! Описаното в тази стенограма мирише силно, освен на инсинуация за гражданите, но и страшно много прилича на разказа на Е.Пелин – “Андрешко”. Може да си го поопресните за сведение – има го из нета! Съдия изпълнителя ( в лицето на Гоце) и наш си Андрешко (в лицето на финансовия ни министър Дянков) поразително съвпадат с Елинпелиновите герои, и ни развеселяват в началото на 21 век! Ще установите например, че технологията на “ебаване” - ограбване на селяните ни по онова време е поразително сходна с “допълнително намаляване бюджета на Администрацията на президента”, и е невероятно запазена и жива, такава каквато си е била още през началото на 20 век! Евала съвременни държавни мъже! Пазарлъкът Гоце-Дянков е досуш един и същи като този между съдия-изпълнителя и Андрешко на времето. ... И тук се замислям за потеклото на самия Дянков – дали това момченце не е еврейче например? Как се пазари за всичко само ...! А Първанката разпитва ли разпитва в същото време – като милиционерски следовател! Гледай, гледай, във факта “не занам какво говоря” (това важи за Дянков) неглиже се вмъква и понятието “морална позиция” (у политик! морална позиция? – направо нещо несъвместимо за този вид гилдия!) ?
В крайна сметка или Дянков е казал “голямото НЕЩО си” за Гоце, или не го е казал – за какво толкова “великите ни държавни мъже” губят времето и парите на бедния данъкоплатец, уреждайки си специалния гротескен разговор????? Човек да им се неначуди на ГЛУПОСТИТЕ!
Продължавам нататък из стенограмата : Според мен “дървения двубой” между президента и министъра съвсем не е ЧЕСТЕН, наред със смехотворния приповдигнат тон, с който са си говорили изобщо! Я колко поддръжници е имал само президента Гоце – Никола Колев, Кирил Ананиев + супер личните, задължителни, специални разузнавателни бръмбърчета в залата за “разговори”! – т.е. все “неща” дето са наливали “масло” в огъня, пардон официалния разговор. Направо скандално за президента ни! Той да не е някой подопечен, бебче, или страда от някакви амнезии, та и още двама подсказвачи да си има под ръка по време на разговорчето?
А-ха! (четейки по-нататък) се разбира - къде е било заровено кучето! : “Г-н Президент, докато министър Дянков мисли върху това как ще излезе от ситуацията, аз да Ви подсетя за още един случай, който се случи в края на миналата година след превода, за който Вие посочихте. Знаете, че в Народното събрание се постави едно допълнително искане за допълнително намаляване бюджета на Администрацията на президента с 1 млн. лв., като бяха използвани аргументи, които бяха много тежки за нас - за ефективността на институцията, за това какво прави президентът, за това какво правят неговите съветници и неговата администрация. Мисля, че това също беше един много некоректен акт спрямо нашата администрация и не трябва да го пропускаме и него...”
Ей, малко, злобливо момченце, защо се намесваш НЕРЕГЛАМЕНТИРАНО в “персоналния дървен двубой” президент-министър? Само напомням: този портаджия е бившия зам.финансов министър на Орешарски, дясната ръка във всички продажни правителства на прехода ни (тази година за първи път не е зам.фин.министър). Той е и най-важното финансово лице по червените партийни далавери на БКП през последните 20 години. Верен потомък на “бабка БКП”/БСП, несменяем, и световно неизвестно счетоводителче преди 1989 година, но ВРЪЗКАРЧЕ до “дъното на костите си”, бъркало интензивно в държавния ни бюджет през 20-годишната ни “нежна революция” и т.н.
Та на тъпата “среща” между Гоце и Дянков, случила се с протекцията на Бойко Борисов, се е стигнало и до обсъждане на ... интересна ПОЗИЦИЯ, която съвсем закономерно може да се отнесе към основанието: налагане на нерегламентиран президентски шпионаж над държавните мъже в горката България. След като го проведе, ако на Гоце му остане време, от стенограмата се разбира, че и нас ще ни светне за “резултато”. А като си нямаме “икономически досиета”, като как “цялата тази информация” за сметките, имотите, банките ... на предишните и настоящи правителства ще стане публична информация си е НАПРАВО ЗАГАДКА! КАК? Ами като се изфабрикува както винаги от съответните “велики” хорица – знайни са!
Финалните думи на Гоце направо са СЪРЦЕРАЗДЕРАТЕЛНИ! Е, каза си човека това, което си бе наумил от доста време! Призна си все пак, че “правилата между институциите” се създават вследствие партийните крамоли на държавните ни мъже в различните времена в държавата ни след освобождението от турско робство – и главно от комунистите ни, както знаем от историята си. Тези “правила” не са истински, а към днешна дата са направо демонично разрушителни за държавността ни изобщо.
Нели Кирилова

Тотю Младенов откри „Европейски ден на труда - 2010" (и кой е този ден? Днешния 06.03 или някой си просто такъв? За каква мобилност, какви нови знания и умения иде реч г-н министре – по-квалифицирана академично работна ръка надали има някъде по света от българската, изключая неграмотните млади поколения след 1995 година? И къде са тези чуждестранни работодатели – само на хартия или в празнодумието Ви? ... Много лошо списана информация, колеги от КРОСС! Б.м.)
София /КРОСС/ Съвременният европейски пазар на труда предлага много възможности за работниците, каза министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов на откриването на информационно-трудовата борса „Европейски ден на труда - 2010". Той отбеляза, че мобилността на работна сила допринася за намаляване на равнището на безработицата на европейския трудов пазар. Работодателите по-лесно запълват свободните работни места, а работещите усвояват нови знания и умения, допълни министър Младенов.
МТСП предприема редица мерки за квалификация и преквалификация, за допълнителна заетост и оказване на помощ на работниците, каза министър Младенов в отговор на журналистически въпрос. Следим нивото на безработицата всяка седмица, като за първите 5 дни на март тя е с 280 души по-малко, спрямо края на февруари, допълни той и отбеляза, че това е добър знак.
Над 20 български и чуждестранни работодатели са представени на международната информационно - трудовата борса. Инициативата се организира от Агенцията по заетостта, в сътрудничество с Европейската мрежа за сътрудничество между обществените служби за заетост.

Чавес нарече Хилъри Клинтън „русата Кондолиза" (Ако това е вярно, което казва Чавес – много лоши дни ще настъпят не само за Южна Америка, а и навсякъде където въпросната Хилари се появи! Б.м.)
Каракас, Венецуела /КРОСС/ Президентът на Венецуела Уго Чавес се подигра с държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън, като я нарече "руса версия" на предшественичката й Кондолиза Райс, предаде Ройтерс. "За мен тя е копие на Кондолиза Райс... една руса Кондолиза", заяви Чавес. Венецуелският президент не за пръв път осмива персонално важните хора в Белия дом.
„Тя дойде в Бразилия, за да ни провокира, да опита да ни раздели от нашите братя", посочи Чавес.

Ал Кайда заплаши иранците със смърт, ако участват в утрешните избори (Е тука ще се лее много невинна кръв! Ех, братя американци, оставете на мира тези народи, сами да се самоопределят съгласно нравите и обичаите си в световното политическо пространство! Нали искате свят без ядрена заплаха – защо я провокирате непрекъснато? Ето и религиозните им лидери не знаят вече на кой господ да се молят и да търсят подкрепата му! И религията забъркахте в кълбото “политика”? Защо? Б.м.)
Багдад, Иран /КРОСС/ Ал Кайда обяви в Ирак въвеждането в цялата страна на „комендантски час" и заплашила иранците, че ако участват в изборите на 7 март ги заплашва смърт. В разпространено на уеб страницата на групировката съобщение, се казва, че „комендантския час" ще бъде в сила от 06,00 до 18,00 местно време „по цял Ирак и особено в сунитските райони". Всеки, „който наруши режима, ще бъде подложен на гнева на Аллах, а след това ще изпита върху себе си и всички видове оръжия на муджахидините". Изявлението на Ал Кайда е направено след призива на религиозните лидери по време на петъчната молитва иранците да участват в изборите, като така ще защитят устоите на демокрацията в разкъсваната от противоречия страна.

Бас Бакер: Сега е моментът да проведете пенсионната реформа ( Тоз пък какви ги дрънка и къде е тръгнал да се бърка!? Май много “баби” си имаме, та и за това е толкова хилаво “детето ни”- държавата. И говори глупости: “60% се плащат от държавата и едва 40% се покриват от осигуровките на работещите” – това изобщо не е вярно като прогнозно съотношение и съобщение, и младите работещи го знаят този факт! Нещо се е пообъркал човека! Истината е, че приходите в хазната ни падат защото се харчи НЕЦЕЛЕВО – докато се дигат държавните и депутатските заплати, и тук-таме се запълват дупки всякакви при това ежедневно, ако въобще има приходи, то те си остават в сферата на надеждите сред финансовите ни гурута! Б.м.)
София /КРОСС/ Сега нещата са различни, отколкото в предишните години, приходите в хазната ви падат и трябва да решите къде да отидат те, заяви за БНР ръководителят на мисията на МВФ Бас Бакер. Според него има сериозен риск за приходите в хазната. Очакваме тази година икономиката ви да отчете малък ръст. Нашата оценка е, че в края на годината разходите ще надхвърлят приходите, дефицитът ще бъде около 2%, заяви Бакер. При финансова нестабилност пенсионерите ще са първите, които ще пострадат, най-добрият начин да се защитят пенсионерите е да се придържате към финансовата дисциплина. Ако се мисли само за момента и вдигнете бързо заплатите и пенсиите, дефицитът ви ще е по-голям. Във всички държави реформите в пенсионната сфера са много трудни. 60% се плащат от държавата и едва 40% се покриват от осигуровките на работещите. Пенсионната възраст при вас е много ниска, отколкото в други държави. Сега е моментът да започнете реформата в пенсионната сфера. Според Бакер ръстът на приходите ще остане слаб и през следващата година. Най-добре е да се гледат приходите и разходите в хазната като едно цяло. Като намалите данъците, трябва да се мисли как да се покрие дефицитът. Намаляването на данъците, води до намаляването на приходите в портфейла на държавата, заяви икономистът. Банките са ви защитени, очаквам това да е така и за в бъдеще, посочи Бас Бекер.

Няма коментари: