понеделник, 15 март 2010 г.

АЛО ХОРА СПРЕТЕ СЕ ! Върнете се поне за малко в историята!!!

Спомнете си 1934год - умира ПРЕЗИДЕНТА НА ГЕРМАНИЯ ХИНДЕНБУРГ и след това ръководителят на правителството - ХИТЛЕР прокарва идеята да няма президент и той става ФЮРЕР. От там-нанатък всичко е известно! Не съм фен на Първанов,но това трябва да се знае!!!!!!!!!!!!!!

ПО ВСЕКИ ДЕН

Понастоящем правомощията на държавния глава са определени в Конституцията от глава 92 до глава 104. Сред тях са:
Чл. 92. (1) Президентът е държавен глава. Той олицетворява единството на нацията и представлява Република България в международните отношения;
Чл. 98. Президентът на републиката:
1. насрочва избори за Народно събрание и органи на местно самоуправление и определя датата за произвеждане на национален референдум, когато за това има решение на Народното събрание.
2. отправя обръщения към народа и Народното събрание.
3. сключва международни договори в случаите, определени със закон;
4. обнародва законите;
5. утвърждава промени на границите и центровете на административно-териториалните единици по предложение на Министерския съвет;
6. назначава и освобождава от длъжност ръководителите на дипломатическите представителства и постоянните представители на Република България при международни организации по предложение на Министерския съвет и приема акредитивните и отзователните писма на чуждестранните дипломатически представители в страната;
7. назначава и освобождава от длъжност и други държавни служители, определени със закон;
8. награждава с ордени и медали;
9. дава и възстановява българско гражданство и освобождава и лишава от него;
10. предоставя убежище;
11. упражнява право на помилване;
12. опрощава несъбираеми държавни вземания;
13. наименува обекти с национално значение и населени места;
14. информира Народното събрание по основни въпроси в кръга на своите правомощия.
Чл. 99. (1) Президентът след консултации с парламентарните групи възлага на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група, да състави правителство.
Чл. 100. (1) Президентът е върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Република България.
Чл. 101. (1) В срока по чл. 88, ал. 3 президентът може мотивирано да върне закона в Народното събрание за ново обсъждане, което не може да му бъде отказано.
Чл. 102. (1) В изпълнение на своите правомощия президентът издава укази, отправя обръщения и послания.

МОЖЕ ЛИ БЪЛГАРИЯ БЕЗ ПРЕЗИДЕНТСТВО?
Анна Кълцева - Лансират радикална идея премиерът да бъде и държавен глава
България няма нужда от президент, функциите му може да се изпълняват от пряко избран от народа министър-председател. Тази на пръв поглед странна идея е сред обсъжданите от гражданско движение “Справедливост”.
Така в разгара на скандала между президент и правителство се оказа, че у нас има привърженици и на подобна радикална конституционна промяна. Пред “Всеки ден” лидерът на движението адвокат Иван Груйкин изтъкна, че “един пряко избран от гражданите министър-председател би могъл да изпълнява функциите, които има сега държавният глава”.
Груйкин подчерта, че това е идея на движение “Справедливост”, която подлежи на обсъждане и по-широка дискусия, и по никакъв начин не е свързана с “персоната на настоящия президент”. “Веднага ще ви кажа, че в “Справедливост” от години коментираме този въпрос, съзнавайки цялата му сложност най-вече от гледна точка на традиционно наложили се стереотипи. Имат се предвид проблемите на България и реалните цели на едно управление с различните власти”. Груйкин обяснява, че идеята на неговото движение е да има реално разделение на трите власти – законодателна, изпълнителна и съдебна, пи което пряко избраният от народа министър-председател ще изпълнява и функциите, които понастоящем има държавният глава.
“Т.е., това съответства на фигурата на президента в президентските републики. Дори само тази връзка, ако направим в тази наша все още не съвсем готова конструкция, президентът е излишен, не е задължителен. И за една малка страна като България, в която ресурсите не са чак толкова много, особено в настоящия момент, въпросът за оправданото изразходване на обществения ресурс, е изключително важен”, подчерта пред “Всеки ден Иван Груйкин.
Всъщност, откакто съществува в България като президентство – 1991 г., институцията “струва” сравнително малко на държавния бюджет. През 2008 г. бюджетът й е бил 6,794 млн. лв., през 2009 г. – 7,154 млн.лв., а през 2010 – 5,232 млн. лв. (Данните са от публикуваните на интернет-страницата на Министерството на финансите Закони за държавния бюджет – б.р.). Известно е, че тазгодишният бюджет на президентството бе и един от първите проблемни въпроси между държавния глава и настоящия финансов министър Симеон Дянков.
Освен гражданското движение “Справедливост”, което допуска възможността за нова българска Конституция, в която да не присъства президент, проверката на “Всеки ден” показа, че на този етап идеята не намира поддръжници. Дори РЗС с непрекъснатите си призиви за Велико народно събрание и нова Конституция не отменя ролята и присъствието на президента в родното политическо битие.
“По отношение на президента експертите на партия “Ред, законност и справедливост” все още водят дискусия”, призна пред “Всеки ден” лидерът на партията Яне Янев. Той уточни, че се обсъждат две възможности. Едната е президентът да има само представителни функции. А втората е България да стане президентска република. “Съществува и още една възможност – България да стане президентска република от типа на Франция” (б.ред.- Франция е полупрезидентска република, в която президентът се избира пряко, той назначава правителството и има съществено влияние върху кабинета) допълни Янев. Той изтъкна, че ако се приеме възможността за промяна, според която България да стане президентска република, ще трябва да се увеличат и да се добавят още правомощия към сегашните на държавния глава.
Категорично в защита на президентската институция се обяви пред “Всеки ден” професорът по конституционно право и депутат на Коалиция за България от 40-тото Народно събрание Георги Близнашки. “Няма държава в света, която да няма свой държавен глава. В различни политически режими, в различни форми на управление дори и при най-развития парламентаризъм съществува такава институция. Друг е въпросът, не веднъж съм го казвал, много е важно функциите на държавния глава да се упражняват с изключителен политически такт. Това е най-същественият момент при тази институция. Тъй като при парламентаризма отговорността пада върху правителството, силният човек е министър-председателят. Именно правителството се опира на доверието на парламента и управлява страната, а държавният глава трябва да осигурява постоянство и приемственост в провежданата политика. Т.е., да не допуска да се достига до сътресения в едно конституционно управление”, каза професор Близнашки.

ЗДРАВНАТА ВНОСКА БЕЗ ПРОМЯНА, ЧИНОВНИЦИТЕ ЩЕ СИ ПЛАЩАТ
Премиерът: И на Обама не му е лесно с реформите
След бурна дискусия стана ясно, че здравната вноска тази година остава непроменена – 8 %. Това съобщи финансовият министър Симеон Дянков в понеделник. След направен анализ от екипа на финансовото ведомство е решено, че има по-добър вариант - поемане на здравните осигуровки от страна на държавните служители. Тази сряда на заседание на МС ще предложа отмяна на проектопостановлението за увеличаване на здравната вноска от 8 на 10 процента, каза Дянков.
Държавните служители да се осигуряват като всички останали работещи, като поемат частта “Лична вноска” от здравните и социалните осигуровки. Държавата в момента прави осигуровки на държавните служители на 100 процента. Ние говорим за това държавата да се освободи от частта “Лична вноска” и тя да стане ангажимент на държавните служители, каза зам.-министърът на финансите Владислав Горанов.
За отделните фондове съотношението е различно, при здравното осигуряване съотношението е 60 към 40, като държавата поема частта на работодателя, посочи Горанов. Около 150 млн. лв. ще бъде общата икономия, допълни той. Според него целта е изравняване на режима на осигуряване на държавите служители с режима на осигуряване на останалите граждани. В режима на осигуряване на държавните служители влизат работещите в общините, в съдебната система, в МВР, в системата на отбраната и други.
Решението от днес да не се увеличава здравната вноска, заедно с намаляването на социалните вноски в началото на годината, показва политиката на правителството не само да гледа напред в следващите 3-4 месеца, а и напред в бъдещето, каза Дянков. От тази гледна точка страни като България, които не увеличават осигуровките, сме в най-благоприятни условия, не само да излязат бързо от кризата, но и да излязат с добри възможности, обясни той.
Нововъведението не е нова мярка за намиране на приход, а става дума за равенство пред закона, което не е станало през годините. „С министър Цветан Цветанов говорим през последните няколко дни и правим така, че специално в МВР да се намери допълнително стимулиране на служителите”, каза Дянков.
В петък правителството ще представи идеите си за допълнителни мерки за подкрепа и устойчив растеж на икономиката ни на партньорите в Съвета за тристранно сътрудничество, каза финансовият министър. Мерките след това ще бъдат обсъдени на оперативно заседание на правителството. Засега те са около 35. Една от тях, придобила вече популярност, е предлагането на миноритарните дялове на държавата в няколко дружества на Българската фондове борса. По тази идея има вече пълна разработка от вчера, каза Дянков. След около час той ще пътува за Брюксел, където днес и утре ще има заседание на ЕКОФИН, където ще бъде обсъдена темата за гръцката икономика.
Що се отнася до това дали водим преговори с МВФ, министърът каза: “Не се водят преговори за заем с МВФ или друга финансова организация”.
Предложението за увеличаване на здравната вноска срещна острата критика на подкрепящите ГЕРБ партии, на опозицията, на бизнеса и на синдикатите. Другата идея – чиновниците да си плащат здравните осигуровки се хареса на бизнеса, но пък не се възприе от синдикатите.
Борисов се извини на бизнеса заради забавени плащания
Днес премиерът Борисов отхвърли критиките към финансовия министър, че действията му са непоследователни. “Стъпките напред-назад се дължат на това, че никой няма рецепта за излизане от финансовата криза”, обясни той. “Да не мислите, че на президента Обама му е лесно или му се вдига рейтингът от реформата в здравеопазването”, риторично попита министър-председателят. Той подчерта, че това са тежки реформи, но ще понесе негативите от провеждането им, защото те са необходими.
Еврокомисар Кристалина Георгиева каза, от своя страна, че в условията на настоящата финансова и икономическа криза целият свят се старае да се адаптира към постоянно променящи се условия. “Не само ние танцуваме танго. Виждате че и в други страни се правят корекции на решения, които са направени”, отбеляза тя.
Според Георгиева е много важно да се търси правилният баланс между контрола на разходите и стимулиране на икономиката. “Трябва да има струя на живот в икономиката, особено през следващите месеци. Да се надяваме, че очакванията ще се сбъднат до есента и светът, и ние да тръгнем напред”, посочи еврокомисарят, като допълни, че “тангото трябва да завърши с добро настроение в публиката”.
Бойко Борисов се обърна към бизнеса чрез медиите, като поиска извинение от тези, чиито плащания държавата все още бави. “Искам да се извиня на тези хора по места, които, като разберат, че сме платили пак на кръговете и обръчите от фирми – защото ние всъщност на тях ще платим, които в момента провокират това напрежение”, заяви премиерът. Той обаче подчерта, че този капан е бил заложен от предишното управление. “Ние не сме виновни, че са ви подвели да сключите договори, за които няма гарантирано финансиране”, коментира Борисов.


ПО НЮЗ.БГ

Археологическа находка спира строежа на метрото?
Археолози са открили останки от средновековна църква и антични сгради в района на ЦУМ в София.
Находките, за чието спасяване ще са необходими милиони, най-вероятно ще забавят строежа на метрото в столицата.
От Националния археологически музей съобщават, че ценните исторически постройки са открити от работниците на 11 февруари.
По време на строежа на метрото те попаднали на останки от църква. За съжаление греблата на машините са разрушили част от запазената стена на средновековната постройка. Най-ценното обаче - стенописите, са запазени, посочи Снежана Горянова от археологическия музей, цитирана от PRO.BG.
Тя добави, че според първоначалната оценка на едни от най-добрите специалисти - изкуствоведи, църквата датира от втората половина на 12 или 13 век.
Горянова разказа, че ценните находки говорят за християнски обичай, според който гробните места са използвани по няколко пъти. В един от гробовете археолозите са намерили останките на жена и малко дете. За да си платят пътя в отвъдното, до главите им е поставена медна монета.
В Южната част на обекта са открити останки и от антични сгради, най-вероятно от периода 5 - 6 или 7 век.
Ръководителят на археологическите разкопки Марио Иванов поясни, че всичко, което е разкрито в бъдещия изкоп на метрото, е ново, защото тази площ не е проучвана. Отделни изкопи са изградени за съвременна канализация, но при тях не е присъствал археолог и не са правени изследвания.
Археолозите са на мнение, че строежът на метрото трябва да спре, за да бъдат проучени археологичните ценности. Засега строежът е замразен за три месеца.
Според археолог Марио Иванов вариантите тези находки да бъдат съхранени са два. Първият е те да се извадят и да се съхраняват в музей. Вторият - да останат на същото ниво, а метрото да минава дълбоко под тях, за да се запазят.
Тази възможност обаче според специалистите ще струва много скъпо.


Първанов посочи на Борисов къде да търси олигарсите
Първо трябва да си изясним какво означава олигархия. Най-краткото определение е срастване на политическата и икономическата власт".
Така президентът Първанов коментира думите на премиера Борисов за оповестяване на олигарсите.
„За да улесня министър-председателя в неговото намерение, аз бих му предложил една съвсем конкретна идея - нека да бъде направена проверка кои от онези заможни българи, които са се облагодетелствали от приватизация, от раздържавяването в годините на прехода, са направили своите значими дарения на големите фамилни фондации на български политици", посочи още държавният глава.
Припомняме, едни от най-известните подобни фондации в близкото минало са тези на бившата първа дама Антонина Стоянова - „Ценности" и „Бъдеще за България" на Елена Костова.
Президентската институция няма данни за олигарси, заяви още държавният глава преди тържествения концерт „20 години Синдикат на българските учители".
Поводът е изказването от тази сутрин на вътрешния министър Цветан Цветанов, че ще изпрати до държавния глава писмо, с което официално да го помоли да оповести кои са олигарсите, за които президентът е намеквал в петъчната пресконференция
Изказването на вътрешния министър Георги Първанов определи като неуместно и провокативно.

Тангото на Дянков - едно напред, едно назад
Новата метафора за министър Дянков дойде от Брюксел заедно с еврокомисаря ни Кристалина Георгиева.
Тя доста дипломатично сравни действията на финансовия ни стълб с класиката на тангото - две напред, едно назад.
Всъщност обаче би трябвало да поправим еврокомисаря - Симеон Дянков, а и кабинетът заедно с него, танцуват нов вид танго - едно напред, едно назад. Най-вече що се отнася до вземане на решения и отхвърлянето им.
Всичко става много бързо (като в най-страстните и експресивни танга) - оня ден лекарите скочиха и кабинетът веднага реши да им даде нужните пари, като увеличи здравната вноска на българите.
Вчера обаче бизнесът и всички останали също скочиха и кабинетът реши да не вдига здравната вноска, а да намери парите, отнемайки част от привилегиите на държавните служители.
Настина бързината и динамиката на взети и оттеглени решения е толкова бърза, че ако някой не следи хронологично ситуацията, 100 процента ще се обърка.
Дотук тангото „едно напред, едно назад" е перфектно и няма как да не е, при положение, че кабинетът, от сформирането си до момента, направи толкова много подобни танга, че вече цяло CD може да издаде - поне ще конкурира на аудио пазара продукцията на президента Първанов.
Сега обаче се появява малко препятствие, част от държавните служители, на които им „предстои" 12-процентно намаляване на доходите, също скочиха
Проблем нямаше да има, ако това не са „само" 50-тината хиляди служители на МВР, чиито синдикат обяви поредните протести по повод предстоящото натоварване на служителите със социалните и здравни вноски, които до момента им ги поемаше държавата.
Проблем нямаше да има, ако това не са „само" 50-тината хиляди служители на МВР, чиито синдикат обяви поредните протести по повод предстоящото натоварване на служителите със социалните и здравни вноски, които до момента им ги поемаше държавата.
Криза има, вярно, но също така е факт и сантиментът на премиера и един от вицетата му към МВР институцията. Освен това хич не е приятно под прозорците ти да протестират и скандират полицаи.
Затова, предлагам да не взимаме за абсолютно чиста монета днешното връщане на топката от Дянков по отношение вдигането на здравната вноска.
Утре тангото може да продължи.

Станишев: Импийчмънтът на Първанов е бомба-залъгалка
Лидерът на БСП Сергей Станишев нарече идеята за импийчмънт на българския президент бомба-залъгалка и я определи като опит да бъде отклонено вниманието от актуалните проблеми на страната.
Сергей Станишев каза, че на дневен ред е и актуализацията на бюджета най-малко за това, защото е променена икономическата прогноза на самото правителство.
Тази вечер лидерът на БСП и членове на Изпълнителното бюро на Националния съвет на партията имат среща с членове и симпатизанти в Силистра, предаде БНТ.
БСП стои твърдо против идеята на управляващите за импийчмънт на президента Георги Първанов.
Сергей Станишев беше категоричен, че намерението държавният глава да бъде свален от поста му е абсурдно и дори в парламента да се съберат необходимите гласове за започване на процедура по импийчмънт Конституционният съд ще я отхвърли.
От БСП определиха като пореден гаф на правителството днешната новина, че здравните осигуровки няма да се увеличават, но за сметка на това държавните служители сами ще плащат вноските си за здраве. Сергей Станишев даде пример с полицаите, които отново се канят да протестират.

ЧЕЗ информира за плановите спирания на тока
ЧЕЗ вече ще информира своите клиенти за плановите прекъсвания на електричеството във всички населени места в Западна България.
Компанията публикува актуална информация на уебсайта на „ЧЕЗ Разпределение България" - www.cez-rp.bg.
В края на всяка седмица на интернет страницата се обявяват планираните прекъсвания за следващата седмица.
ЧЕЗ вече ще информира своите клиенти за плановите прекъсвания на електричеството във всички населени места в Западна България.
Клиентите на дружеството могат да се регистрират на интернет страницата на „ЧЕЗ Разпределение България" - www.cez-rp.bg, и ежеседмично ще получават имейл с актуална информация за плановите прекъсвания, както и последните новини относно компанията.
При регистрацията клиентът сам определя за коя област би искал да получава информация. Всяка седмица в сайта на „ЧЕЗ Разпределение България" се публикуват населените места, адресите, причината за планираното спиране на електрозахранването, както и времевият интервал, когато то ще бъде изключено.
Клиентите на ЧЕЗ могат да зададат своите въпроси относно планираните прекъсвания на електрозахранването и да получат компетентен отговор от техническо лице, като изпратят имейл на адрес zaklienta@cez.bg или като позвънят на денонощната телефонна линия 070010010 (на цената на един градски разговор).

Криза в отношенията между Израел и САЩ
Отношенията между САЩ и Израел се намират в най-лошото си състояние за последните 35 години.
Тази позиция изрази израелският посланик в САЩ Майкъл Орен, цитиран от БиБиСи. Изказването му се случва дни след като Израел обяви, че възнамерява да построи още 1600 къщи за евреи на Западния бряг.
Израелските отношения със САЩ са в най-тежката си криза от 1975 г. - криза на исторически отношения, цитират израелските медии думите на Орен.
По думите му тази криза е изключително сериозна. Ние сме на прага на много труден период, е казал още Орен в коментар за израело-американските отношения.
За момента израелското външно министерство все още не е коментирало въпроса.
Междувременно БиБиСи съобщава и за изказванията на външния министър на ЕС Катрин Аштън пред Арабската лига.
Според нея решението на Израел да строи нови жилища в Източен Ерусалим е застрашило и подкопало предварителното споразумение за започване на непреки израелско-палестински преговори.
Позицията на Европейския съюз по въпроса е ясна - тези постройки са незаконни, представляват пречка за мираи заплашват двустранното споразумение, е казала още Аштън.
Припомняме, че малко след като израелските намерения за нови строежи станаха ясни американският вицепрезидент Джо Байдън също разкритикува действията на Израел, като заяви, че те подкопават доверието на палестинците в предстоящите мирни преговори.

Мощен циклон удари Фиджи
Мощният циклон Томас връхлетя днес северната част на островите Фиджи.
Нанесени са поражения на много къщи и насаждения. Евакуирани са хиляди хора, предаде СиЕнЕн.
Циклонът Томас е от четвърта категория по петстепенната скала. Той е придружаван от ветрове със средна скорост от 170 км в час, които се очаква да стигнат до 275 км в час в следващите 12-24 часа.
За момента има съобщение само за една жертва - жена, която се удавила през уикенда в бурното море.
Властите са въвели вечерен час. Училищата и банките са затворени до четвъртък.


ПО ЕКИПНЮЗ.КОМ

Дянков, не става дума само за финанси. Това е и политика
След известно умуване и както вече стана обичайно, правителството, и по-конкретно финансовият министър, даде назад за увеличаването на здравната вноска от 8 на 10 процента. Дянков каза, че след анализ в министерството се стигнало до извода, че е по-добре да отпадне задължението на държавата да плаща вноските на служителите си и те да си ги плащат сами.
ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ
Не само заради тези лупинги предходната седмица Ройтерс написа, че “политиката на правителството изглежда хаотична”.
Влизането на Дянков в клинч с Първанов донякъде го имунизира от критики, понеже всеки нормален човек в държавата се чувства задължен да подкрепи финансовия министър в конфликта с един компрометиран и все повече губещ доверие президент.
Битката с Първанов си е едно на ръка, обаче това не освобождава Симеон Дянков от задължението да обяснява ясно и разбрано какво мисли да прави и – което е по-важно – как.
Това засега не се случва.
Трудно е да се каже, особено от неспециалисти, дали поставените цели и начините за постигането им са адекватни на ситуацията, обаче от политическа гледна точка почти нищо не може да стане, ако няма подкрепа.
Това, което Дянков прави в момента в тясната си специалност - финансовата, не генерира политическа и електорална подкрепа. Точно обратното.Финансовият министър успява да настрои срещу себе си големи социални групи. С предложението за вдигане на здравната вноска с 2 процента Дянков събра недоволството на почти всички. Критикуваха го коалиционните партньори, особено от Синята коалиция. Синдикатите се заканиха, че ще обжалват във Върховния административен съд. И накрая група либерални икономисти, които, дето се казва, са от една кръвна група с Дянков, му казаха направо, че увеличаването на здравната вноска е самоцелно и безсмислено.
Антикризисна програма може да напише почти всеки, въпросът е кой ще я изпълнява.
В този смисъл задължението на Дянков в момента отдавна е надхвърлило чисто експертните му качества и изисква и политическа битност.
То ще рече не само да се определи целта – например влизане в Еврозоната, но и да се види с кого и с каква подкрепа тя ще се постига.
Преведено на финансов език, това ще рече да се идентифицира кой ще плати за упражнението. Няма никакъв шанс политика, дори и да е най-добре измислената, която засяга интереса на големи групи от населението и толерира други, неважни за политическата стабилност субекти.
Както и да се гледа, в момента икономическата и финансовата политика на правителството, все повече олицетворявана еднолично от Симеон Дянков, държи в много малка степен на интересите на избирателите и в голяма степен е дисбалансирана по посока на едрите пазарни играчи – банки, монополи и държава.
За да успее, която и да е реформа трябва да получи подкрепата на избирателите. Трябва да е в интерес на колкото е възможно повече хора.
Иначе следва наказание.
Това поне сме го виждали много пъти.

Волен Сидеров: Първанов защитава себе си и ОктоподаПрезидентът Първанов е свързан с групата на Алексей Петров, казва в интервю за ТВ "Европа" лидерът на "Атака" Волен Сидеров. Според него държавният глава се страхува, че покрай операция "Октопод" ще излязат компрометиращи данни за негови обвързаности и затова реакцията му е като на човек, притиснат до стената.
ИНТЕРВЮ НА НИКОЛЕТА СТОЙЧЕВА

- Г-н Сидеров, вие бяхте първият, който повдигна дебата за импийчмънт на президента Георги Първанов, и то още преди няколко месеца. Дори и сега отстраняването на държавния глава да не се състои, каква е целта на дебата, който повдигнахте, и защо искате да бъде отстранен Първанов?
- Самата процедура дали ще мине сега, не можем да кажем, защото са необходими 160 гласа, за да мине в пленарната зала и след това от Конституционния съд. А там, както знаем, има преобладаващо число хора, назначени лично от президента. Но това не означава, че не трябва да реагираме и да се остави без отговор подобен опит за дестабилизиране на страната.

- Вие споменахте операция “Октопод” и казахте, че Първанов се опитва да спре борбата с организираната престъпност. Но защо?
- Точно това е основният въпрос. Той застава на другата страна на барикадата. В момента правителството, с подкрепата на “Атака”, извършва нещо историческо. Прекъсват се връзките на престъпността с политическия елит, с администрацията, с МВР. Това е реформа, която изисква максимум стабилност, защото ако се пресече тази титанична битка, това ще означава връщане на “Октопода”, включително и с политически хаос, политически убийства и т.н.

- Защо Първанов иска да спре тази операция?
- Точно за мен това е най-основният му грях. Той застава на страната на “Октопода”.

- Каква е неговата лична изгода?
- Предполагам, че той превантивно изпреварва разкрития, които биха го уличили във връзки с “Октопода”. Включително разкрития, които ще се направят със сметките на българите в Швейцария. Предполагам, че там могат да излязат имена, които са близки до неговото обкръжение. Има и неща, които не се нуждаят от доказване. Има бизнесмени, които са близки на Първанов и които са следствени…

- Като Людмил Стойков, който беше негов официален спонсор…
- Точно така. Има бизнесмени, на чиито рождени дни Първанов ходи. Например Георги Гергов, за когото има достатъчно данни, че основната му дейност е играта с ДДС. Първанов отива на рождения ден на жена му. Представете си за какви близки отношения става въпрос. Има и други бизнесмени, на които, ако излязат връзките им с подземния свят, то това би уличило Първанов.

- Да, но от друга страна, това няма да е за първи път. Негов официален спонсор е подсъдим за източване, и то не на какви, а на европейски средства. Какво е различното сега?
- Това, което е за първи път, е масираното действие на МВР и службите. Това е нов етап и може да извади наяве доста по-тежки свързаности на Първанов, отколкото с Людмил Стойков. Това го изнервя и го кара да прави такива активни мероприятия като това със Симеон Дянков. Това го кара да заема позата на човек, загрижен за икономиката, за досиетата на прехода.

- Чакайте, част от тези икономически досиета не е ли и самият Първанов. Да кажем, че те започват от БКП, след това част от тях се писаха по времето, когато той беше начело на БСП, после стана президент. Той има достъп до информацията от службите, тоест част от тази информация е при него. Защо той не извади икономическите досиета на прехода?
- Да, именно. Това е и моята идея. Той имаше възможност това да го посочи през целите два мандата. Има пълната трибуна. Не го е направил, което означава, че това, което в момента говори, е двоен стандарт, защото може да бъде уличен в свързаности…

- Какво означава свързаности? Бил е спонсориран под масата?
- Да. И това също. Трудно е за доказване, но дори и излизането на някакви данни е дискредитиране в политически план. Тук ще посоча и интереса му в енергийните проекти. Това, което се говори, е за негов интерес като комисиони в проекта АЕЦ “Белене”. Ако всичко това излезе като част от “Октопода”, неговите планове за политически проекти няма да се реализират.

- А как си обяснявате мълчанието на Първанов за операция “Октопод”? Като цяло той има навика да се изказва по всякакви теми, които не са му от компетенцията, но сега мълчи. Още с арестуването на Алексей Петров ли беше засегнат интересът на Първанов?
- Това мълчание е типично за страха на Първанов да не излязат негови обвързаности. Алексей Петров е бил част от неговата делегация по време на посещението му в Швеция преди година и половина или две. Аз знам, че те имат контакт помежду си. Връзката е ректорът на УНСС, който се води съветник на президента. Този контакт е бил не веднъж и два пъти.

- Тоест, Първанов излъга, че не познава лично Алексей Петров?
- Според мен той лъже в този случай и това е причината за мълчанието му по “Октопод”. Той трябва да даде някаква оценка. Но ако каже - “Браво, че арестувахте главата на “Октопод”, то трябва да очаква някакъв удар срещу себе си от страна на този “Октопод”, защото виждаме, че част от тези хора са пуснати. В момента обработват свидетели. Имам данни, че Алексей Петров си говори свободно от килията. Първанов има от какво да се опасява при тези връзки.

- Добре, но Първанов очевидно не се страхува да започне атака срещу цялото правителство, защитавайки кого - Алексей Петров?
- Не. Той защитава себе си. Ето това вече е атаката на отчаян човек. Това е агресивната реакция на човек, който е до стената. И тук реакцията на ГЕРБ е правилна, защото не трябва да се оставя без ответ подобна нападка. Тя идва от държавния глава, а не от случаен минувач на улицата.

- Само един негов бъдещ политически проект ли може да провали тази операция или може да излязат такива доказателства, че самият Първанов да се окаже на подсъдимата скамейка и за такова притискане до стената ли говорим?
- Когато му падне имунитетът. Защото сега той има най-големият имунитет на света. И когато му падне имунитетът и ако ГЕРБ има политическата воля, бъде разследван, според мен ще се стигне и до това. И това е точно причината за истеричната му реакция в момента.

- Тоест, вие не изключвате възможността Първанов да се окаже подсъдим?
- Не я изключвам.

- Тоест, ще има достатъчно данни, въпросът е в политическата воля?
- Наистина, да. Ако се разследва докрай, доста хора в България ще трябва да отговарят пред закона и ако има политическа воля… Но за целта е нужна стабилност. Ако сега се появят пукнатини, опити за дестабилизация, някакви политически проектчета - Яне Янев, Първанов - те играят в един отбор.

- Яне Янев и Георги Първанов играят в един отбор, така ли?
- Ами, разбира се. Вие видяхте каква защита му направи Атнас Семов.

- Самият Янев обяви същото.
- Янев обяви същото. Нещо повече, той каза, че ще отиде да му се оплаче от министри. Ясно е за какво беше създаден проектът РЗС.

- А как си обяснявате новата линия на поведение на Яне Янев тогава? Той сега обяви, че ще подкрепи импийчмънта.
- Вече мога да го припиша на объркаността на този човек. Когато си марионетка, са допустими подобни обрати. Това е човек, който служи на антибългарски интереси.

- Добре, но ако Първанов защитава организираната престъпност и приемем, че РЗС наистина е проект на Алексей Петров. Защо му е тогава на Яне Янев да помага за отстраняването на Първанов?
- Вероятно е за някакъв камуфлаж. Стана много прозрачно, че ограе в един отбор с Първанов и Алексей. Но това сега ще е временно.

- Можем ли да кажем, че “Октоподът” достига чак до държавния глава? Нещо повече - той го защитава?
- Аз също бях много шокиран, като виждам мащаба на този “Октопод”. Защото всичко започна като акция срещу една банда, но се оказа, че приплетеностите са толкова големи.

- Говори се, че Алексей Петров е стоял на контрабандните канали и с парите е финансирал хората от бившата Държавна сигурност. Тези хора ли имат интерес от дестабилизация на правителството?
- Имайте предвид, че мрежата на Алексей Петров е огромна. Тези хора имат и политическо, и медийно влияние. Могат да организират и синдикални действия. Затова и самият Борисов каза - “Не ме притискайте”. И после кой ще дойде на власт - Яне Янев ли? Дори и не искам да си го помислям. И какво - след него Алексей. Или пък Първанов ще си направи партийка.

- Държавна сигурност ли стои зад Първанов все още?
- Държавна сигурност трябва да я разглеждаме като институция от тоталитарната система. Тя вече не съществува в такъв вид, но връзките си стоят. И те се виждат - по партии. Те си се събират. Те са като една общност, като тайно общество.

- А Първанов част ли е от тази мрежа?
- Няма как да не е.

- А “Октоподът” има ли връзка с ДС?
- Да, защото Алексей Петров е бил част от Държавна сигурност.

- И един последен въпрос. Алексей Петров финансирал ли е Първанов?
- Той е рекетирал бизнесмени. Аз познавам такива хора и понеже има позиции и ресурс, може да каже - ще ти пратя данъчните, ще те попилея…

- А Първанов облагодетелствал ли се е от цялата тази схема?
- Възможно е, да. Той не е вадил пари лично, но може да каже на някой бизнесмен - ще финансираш това и това.


Откриха най-бързо движещите се звезди в галактиката
Астрономите потвърдиха, че две извънредно плътни звезди се движат в двойка и правят пълно завъртане една около друга само за 5,4 минути. Това ги прави най-бързите познати звезди в галактиката, съобщава Джеймс Оуен в своята статия в "Нешънъл джиографик". Учените изчислиха, че за да поддържат толкова бърза обиколка в орбитите си, звездите трябва да се движат със скорост около 500 километра в секунда. Стремглавото дуо, известно като HM Cancri, притежава и друга уникална характеристика - най-стеснената орбита от всички известни бинарни (от две звезди) системи.
Свръхбързите звезди са бели джуджета - нажежени останки от смъртта на звезди като Слънцето. Двата “звездни трупа” се намират един от друг на разстояние не по-голямо от три земни диаметъра. При тази “теснотия” между двата обекта непрекъснато текат горещи газове, при което се освобождава огромно количество енергия. “Това е най-изключителният пример за бинарна система от бели джуджета, познат досега” - коментира Дани Стийгс от University of Warwick, Великобритания.
Ръководителят на екипа Гийс Рьолофс от Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, бе част от другия колектив, който през 1999 година засече периодичните рентгенови емисии от HM Cancri. Още началните наблюдения показаха скоростта от 5,4 минути на завъртане, но не беше ясно дали става въпрос за два обекта, или за един, въртящ се страшно бързо около оста си.
За да потвърдят шеметното “звездно танго”, учените настроиха втория по големина оптичен телескоп в света - ” W. M. Keck Observatory” в Хаваи. Чрез него бяха засечени трептенията в яркостта на звездната система. “Амплитудата на трептене дава данни за орбиталния период и масата” - каза съавтора на проучването Стийгс. Било установено и нещо повече: светлинните емисии от системата се движели в противоположни посоки, както биха се държали, ако са породени от две орбитиращи тела. Това наклони заключенията в полза на бинарната система.
Рекордната орбитална скорост на HM Cancri не може да стане много по-висока, защото тогава двата обекта ще се слеят, допълниха учените, и това ще отприщи колосална експлозия от типа “Свръхнова”. Специалистите изчисляват, че най-бързата теоретично възможна скорост на въртене, която бинарна система от бели джуджета може да развие, е около три минути на завъртане.


ПО АГЕНЦИЯ КРОСС
Лъчезар Иванов: Ще потърсим отговорност на тези 1,5 млн. души, които не плащат за здраве (АМИ РЕД ИМ Е ДА ПЛАЩАТ ПОНЕ 20 ГОДИНИ,ПЪК ПОСЛЕ ЩЕ ВИДИМ НОВИТЕ ПРАВИЛА НА СКАПАНИЯ ВИ ЗДРАВЕН ЗАКОН! СТИГА С ТЕЗИ ГЛУПОВАТИ ЗАПЛАХИ - СПРЕТЕ СЕ, МОЛЯ!Б.М.)
София /КРОСС/ От ГЕРБ ще търсят законов начин, да се търси отговорност на близо 1,5 млн. души, които не плащат здравните си осигуровки. Това заяви за Информационна агенция КРОСС икономистът от ГЕРБ Лъчезар Иванов.
„Предвид това, че системата е солидарна, всички в обществото трябва да плащат солидарно. В случая, за да има равнопоставеност, трябва всички да плащат за здраве”, посочи той и допълни: „Чрез различните мерки на закона, ние ще потърсим отговорност на тези, които не плащат, а те са близо 1,5 млн. души, защото в крайна сметка, за да съществува системата, трябва всички да дадат своята лепта. Не може една група хора да бойкотират и дискредитират желанието на цялото общество за по-добро здравеопазване, като не плащат вноски”.
Припомняме, че на пресконференция по-рано министърът на финансите Симеон Дянков обяви, че повишаването с 2% на здравната вноска се отлага за 2011 г., като освен това, и държавните служители вече ще плащат вноските си за здравно осигуряване, както всички останали.
Лъчезар Иванов обясни причините за промяната в намеренията на управляващите:
„След като се направи един задълбочен анализ съвместно с финансовото министерство, предвид обещанията, които сме давали пред нашите избиратели, и предвид реакцията на обществото и различните организации - синдикати, работодатели, счетохме, че е най-разумно това, което сме обещали - здравната вноска да бъде увеличена с 2% от 2011 г. и то в насока към здравно-осигурителните фондове”.
Иванов уточни, че държавните служители вече ще плащат както всички останали граждани – по формулата 40/60: „Така всички ще бъдат равнопоставени, тъй като всички ползват медицински услуги”.
Според досегашния механизъм, за държавните служители, които са около 36-40 хил. души без полицаи и военни, вноската се плащаше изцяло от държавата.
Конкретно за служителите на МВР и МО обаче, от финансовото министерство ще търсят механизъм те да бъдат компенсирани по друг начин.
„Един от упреците беше, че не може всички да плащат, а държавата да плаща за една група хора. Точно затова ние решихме, че законите ще важат и за държавните служители и те ще си плащат здравните вноски. По този начин държавата ще защити солидарния модел”, категоричен бе Лъчезар Иванов.


СДС представи антикризисната си програма на ЕНП в Брюксел ( Е, ЩОМ КЛАКЬОРИТЕ ОТ СДС ИМАТ БЕЗПОКОЙСТВО, НАПРАВО Я ВТАСАХМЕ! ЩО НЕ СИ ГЛЕДАТ ПАРТИЙНИТЕ РАБОТИ И НЕ СЕ БЪРКАТ ТАм ДЕТО НЕ ИМ Е Работата! б.м.)
Брюксел, Белгия /КРОСС/ СДС представи антикризисната си програма на ЕНП в Брюксел, съобщиха от пресцентъра на синята партия. Председателят на синята партия Мартин Димитров, евродепутатът Надежда Нейнски и замeстник председателят и кмет на Плевен Найден Зеленогорски се срещнаха на 15 март с председателя на ЕНП Вилфрид Мартенс.
Тримата изразиха безпокойство за развитието на икономическата ситуация в България. В тази връзка те връчиха на Мартенс антикризисната програма на СДС, в която са включени спешни мерки и предложения за реформи.
В продължилия близо час разговор бяха обменени мисли за бъдещето на десницата в България.


Огнян Минчев: Дянков разви гневна непоносимост към прогресивните сили
София /КРОСС/ Основата на сблъсъка президент-правителство е намаляващата практика, изчезващата възможност за Георги Първанов да упражнява безконтролна и голяма задкулисна власт, извън неговите официални пълномощия. Това коментира Огнян Минчев - политолог в предаването „Денят започва" на БНТ 1. По думите му, президентът е упражнявал такава власт, особено по време на управлението на тройната коалиция. „Неслучайно Станишев беше поставен първо за председател, а после за премиер, за да може всъщност Първанов да упражнява право на първи член на тройната коалиция", аргументира се политологът.
Според Минчев най-добрият пример за упражняване на безконтролната власт на президента са енергийните проекти. „В разрез с каквато и да е конституционна структура Първанов отиде в Атина, за да преговаря с Путин за Бургас-Александруполис", посочи Огнян Минчев. Той коментира още: „При управлението на ГЕРБ тази безконтролна власт започна да се стеснява доста драматично".
Политологът посочи и втора причина за възникналия конфликт: „Този президентски мандат изтича и президентът трябва да мисли за своето политическо бъдеще. На практика, той заема нишата на опозиционно поведение, която ГЕРБ му отвори чрез недостатъчно ясно презентираната си политика". Покъртително искрено бяха отправени посланията на президента, че подкрепя правителството, но без двамата вицепремиери - Дянков и Цветанов, коментира Минчев. „Тази подкрепа може да се сравни с подкрепата, която въжето оказва на обесения", уточни политологът.
Огнян Минчев коментира още: „Симптоматично е, че този конфликт се разгоря по повод вицепремиера Симеон Дянков. Има психологически момент - каквато и да е оценката за работата на Дянков, две неща са важни. Първо - той наистина няма български политически опит, не живял в България доста дълго време. Затова, като се върна тук, като видя какво се случвало и какво се случва, разви една гневна непоносимост към прогресивните сили. Второто важно е, че управлението на българската криза е малко по-специфично, отколкото управлението на кризата в други страни".
„С валутен борд и с едни щедро изхарчени от тройната коалиция в края на 2008 година, след началото на кризата 4 млрд., ако ще и самият Кейнс да дойде в България за министър, страната ни не може да си позволи да харчи така, както се харчи в другите страни", категорично заяви Минчев. Според него тези два момента трябва да се имат предвид, когато се обсъжда кой е крив и кой е прав за управлението на кризата.
Огнян Минчев прогнозира, че вероятно процедурата по импийчмънт ще продължи месеци наред и тази тема още ще се обсъжда. „На практика битката, по-студена или по-гореща, ще зависи от много обстоятелства", заключи той.


Димитър Иванов: От икономическите досиета ще излязат имена близки до всички, които са управлявали
София /КРОСС/ Президентът никога не е излизал от политиката, за да влиза тепърва. Това коментира Димитър Иванов - издател на в. „Земя" в предаването „Здравей, България" на Нова телевизия.
Иванов допълни още: Той е на върха на политиката вече много години. От онзи декември 1996 г., когато оглави БСП. Тъй като БСП е много силна партия независимо от моментното й състояние и този, който се качи на тази ракета-носител, той се изстрелва във висините на политическото пространство. В случая това се получи с Георги Първанов, това се получи и със Сергей Станишев. Според него, въпросът за президента е по-скоро дали той ще се върне в БСП или ще си прави друг политически проект. Димитър Иванов направи следната прогноза: „Ако той прави друг политически проект, няма голям шанс за успех".
Иванов коментира и искания импийчмънт на президента от страна на ГЕРБ: „С този импийчмънт, който сега ГЕРБ твърдо, по думите поне на Цветан Цветанов, лансира, всъщност започва спускането на ГЕРБ надолу. Тъй като импийчмънтът няма как да се получи".
Според Димитър Иванов темата на днешния ден политически ден е съвсем друга: „Защо президентът поставя въпроса за забогателите, в смисъл за незаконно и неморално забогателите. Тъй като от гледна точка на пазарната икономика и гражданското общество да си богат не е нито незаконно, нито неморално. Незаконни и неморални са начините, по които си станал богат. И когато един финансов министър, бил той едновременно с това и вицепремиер, т.е. много голяма отговорност носи, поставя въпроса, че държавният глава е милиардер, а това е лошо, какво да кажем за Берлускони, за английската кралица и за всички други".
Според Димитър Иванов важен и въпросът - трябва ли да се спазва закона, когато се забогатява. Той прогнозира, че ако се разследват икономическите досиета, както иска президентът, „ще излязат хора, близки до всички политически партии, до всички досегашни президенти, до всички министър-председатели".


Тихомир Безлов: Има връзка между скандала с Дянков и икономическите досиета
София /КРОСС/ "Стори ми се, че има връзка между това, което се случи с Дянков, т.е. цялата тази остра реакция на президента и темата за икономическите досиета. Знаем много и различни да речем шеги по отношение на президента. Като се започне от лова му и се стигне до приятелите му, но за първи път има такава остра реакция, след това последва продължаване на конфликт". По този начин Тихомир Безлов - анализатор и експерт в Центъра за изследване на демокрацията коментира последните събития между институциите по Нова телевизия.
Той допълни, че в случая вероятно става въпрос за политически планове на президента. Безлов се аргументира по следния начин: „Първо каза, че имаме еднопартиен модел вече, т.е. от негова гледна точка има риск, защото очевидно това, което имаме в БСП и в ДСБ е невъзможно да бъде конкурент на ГЕРБ в момента. Ако погледнете последните проучвания ГЕРБ би трябвало да има мнозинство. Очевидно кризата ще нанесе много тежки щети на ГЕРБ и на Борисов, съответно той би могъл да се възползва, когато му дойде време".
Тихомир Безлов прогнозира: „Президентът иска по-скоро да се върне в БСП. Той достатъчно добре разбира, че това е платформата. Аз не мисля, че той ще направи проект извън БСП".


Румяна Коларова: Богатите в България свързани ли са с политиците?
София /КРОСС/ В момента, трябва да дефинираме къде е публичният интерес. Това заяви Румяна Коларова - политолог в предаването „Здравей, България" на Нова телевизия.
По думите й, за България, за приоритетите на правителството е най-важно икономическият дебат. Коларова уточни: „И то икономическият дебат относно приоритетите на реформата и начините, по които трябва да се правят всъщност болезнени реформи в няколко сектора. Така че темата за икономическите досието в момента, според мен поне, не е в публичния интерес да се повдига".
Според нея, ако си заслужава да се постави въпрос за богатството в България, трябва да се постави всъщност въпросът - „доколко богатите в България са свързани с публичните фигури, с политиците".

Няма коментари: