четвъртък, 11 март 2010 г.

ХОРА НЕЩО СЕ СЛУЧВА В БЪЛГАРИЯ !?

ПЪРВАНОВ ЩЕ СИ ХОДИ, БОЙКО ГО УСПОКОЯВА!
Мафията си има държава и няма никаква логика хора поставени от мафията да им пречат!

ПО ИВО ИНДЖЕВ

Главата на държавата се плези на Брюксел пред децата на България
“Ние свикнахме от предишните десетина години да ходим в Брюксел да се оплакваме или да се оправдаваме. Вече ми е обидно да го правим”.
Познайте кой го казва. Жорж Ганчев? Велко Вълканов? Волен Сидеров?
Не, това е поредното завръщане на Георги Първанов към корените му – явно ще търси отново легитимност в национализма, откъдето започна кариерата му като учредител на ОКЗНИ с мисия да се внедри от името на партията си.

За целта на поредния си завой Първанов употреби днес детска аудитория като фон за посланието, разпространено от телевизиите тази вечер. Какво да му кажат? Зяпат го децата. И се усмихват. Камери и светкавици са това! Така Първанов не се посвени да употреби красота ( на децата), която обаче едва ли ще спаси света на българската олигархия, вбесена от намесата на ЕС като единствен истински предпазен механизъм пред пълното мафиотизиране на страната ни.
Впрочем, когато отиде да се снима с деца в дома за изоставени деца в Могилино, където красота не може да намери и най-циничният от циничните му съветници, Първанов даде ясна заявка, че няма задръжки да спекулира нито с детската красота, нито с грозотата на гледката от детското страдание. При това в Могилино отиде едва след като минаха много месеци, за да се забрави грозната му реплика след потресаващия филм на Би Би Си за Могилино – реплика, според която документалният разказ на англичаните не бил направен с “любов към България”.
Брюксел си “позволи” чрез своята служба ОЛАФ да прати на подсъдимата скамейка спонсори на Първанов. Колкото и да се гърчи, травмираната българска Темида ще трябва да си свали превръзката от очите и да постъпи като германската й посестрима, която вече прати в затвора германските съучастници на първановите спонсори.
А Първанов бърза да я изпревари и сваля маската на “европеец”.
През “предишните десетина години” Първанов мина през какви ли не метаморфози. От интимен партиен другар на Милошевич стана дистанциран от него “модерен ляв”, който убеди БСП да преглътне НАТО, за да яхне натовска България и да я оседлае като руски троянски кон, пришпорен от милиардите на енергетиката – тема, която не пропусна да обсъди пред камерите на детски фон и днес!
През предишните 3 години президентът на европейска България не беше поканен нито веднъж в Брюксел. Беше там за пръв и последен път “по устав” като президент на току що приетата в ЕС България на 1 февруари 2007 г. , но държа тогава толкова неадекватна реч, че трябваше да минат цели три годи, преди да го пуснат пак на същата трибуна.
Междувременно Първанов стана световен шампион по срещи с Путин сред европейските държавни глави.
Да ни е честит новоизпеченият евроскептик, същият, който май и Путин ще изпържи, стига да може и да му е важно за личните проекти!


ПО ДОЙЧЕ ВЕЛЕ

Големо импийч-капичване

Един стол пак се клати
ГЕРБ започва процедура по отстраняване на президента Георги Първанов. Тази война не може да бъде спечелена, затова е по-добре изобщо да не бъде започвана - твърди в гледната си точка Емилиян Лилов.
И без това достатъчно бурни политически ветрове духат напоследък в България, че само това ни липсваше - утре да осъмнем с отстранен президент. И тук въобще не става въпрос за личността на сегашния държавен глава - дали е комунист, агент на ДС или приятел с хора като Слободан Милошевич или Саддам Хюсеин. Тук става въпрос за президентската институция, за един от стълбовете на демокрацията.
Победителите не ги съдят?
Дай си ми куклите...
Изобщо не е нужно непременно да харесваме социалиста Първанов, за да признаем, че са смехотворни аргументите, с които (и тези управляващи) тръгват да го "капичват" с импийчмънт. Едни други управляващи щяха да го отстраняват заради това, че не е свикал Консултативния съвет по национална сигурност?! Дори не е и смехотворно, а достойно за спор от детската градина в стил "дай си ми куклите, на ти си парцалките".
Диспозитивът в Конституцията е ясен - държавният глава може да бъде отстранен само ако трайно не изпълнява задълженията си или ако бъде уличен в държавна измяна. Очевидно случаят със стенограмата не е нито едното, нито другото. Казано иначе - няма основание за отстраняване на президента. Скандалът обаче, който произведе тази стенограма, показва нещо много важно - че отношенията между президента и министър-председателя са така непоправимо разклатени, че и най-малкото камъче вече може да обърне колата.
И без друго премиерът вече воюва на достатъчно фронтове - срещу престъпниците и корумпираните, срещу преялите с власт предишни управници, синдикатите май нещо много не го харесват, земеделците и лекарите - също. Сега го виждаме готов да се хвърли в битка и с президента. Вярно е, че досега Борисов не познава поражение. Той знае, че победителите не ги съдят. И ще направи всичко възможно, за да спечели това, което е започнал.
Борисов се притеснява за политическото си бъдеще?
В какво се цели Борисов?
Съмнявам се обаче, че крайната цел е отстраняването на президента Първанов. Най-малкото, защото България не е Америка и няма никакви традиции с тази процедура, която освен това (неслучайно) е изключително усложнена. По-скоро Борисов се цели в друго - да попречи на Първанов да се позиционира така, че след година и половина, когато напусне "Дондуков", да е в състояние да постави началото на една нова и силна Социалистическа партия.
Една източна поговорка казва, че "ловът със соколи е брат на войната". Не знам в какви битки още ще се хвърля премиерът Борисов. Сигурен съм обаче, че тъкмо навреме той получава почетния знак "Стефан Стамболов", върху който е изписано следното: "Малките свои честолюбия и разлики на мнения да пожертваме пред олтара на Отечеството си".
Автор: Емилиян Лилов, Редактор: Александър Андреев

Ще изчезнат ли българите?
Децата - все по-малко
България е една от страните с най-ниска раждаемост в света. През 2006 година българките са имали средно по 1.3 деца. Ако нищо не се промени, то през 2050 година населението на България ще е под 5 милиона.
Средната стойност на раждаемостта в света е спаднала почти наполовина през последните десетилетия (от средно 4.7 деца на жена през 1970-1975 година, на 2.6 деца през 2005 - 2010 година). Това става ясно от най-новия доклад на демографския отдел на ООН. Тази голяма промяна се дължи главно на ниската плодовитост в развиващите се държави. Там е отбелязан най-голям спад (5.6 деца през 1970 -1975 година, 2.5 деца през 2005 -2010).
Многодетните семейства - рядкост в България
Разликите в нивата на раждаемост в момента в отделните части на света са прекалено големи. От 7 деца на жена в някои развиващи се африкански държави до около 1 дете на жена в Източна Европа и във високо развитите страни в Азия.
Стряскащи данни за България
В повече от 70 от проучените от ООН 224 страни и територии жените раждат по по-малко от 2 деца. България попада сред тях. Според данните на ООН през 2006 година българките имат средно по 1.3 деца. През 1975 година в България нивото на раждаемостта е било почти двойно по-високо (средно по 2.2. деца на жена).
Подобна е картината и в останалите държави от Източна Европа, както и в целия ЕС. Жените от ЕС раждат средно по 1.5 деца. В западноевропейските членки на Общността обаче полодвитостта е по-висока, отколкото в източноевропейските.
Демографите от ООН предупреждават, че ако държавите с ниска раждаемост не възприемат специална имиграционна политика и други стратегии за повишаване на раждаемостта, през следващите десетилетия тяхното население ще намалее драматично. Ако нищо не се промени, според демографски сценарий на ООН населението на България през 2025 година може да бъде доста под 7 милиона, а до 2050 година – под 5 милиона.
Дали домашните животни са повече от бебетата?
Няма изгледи за положително развитие
В България са настъпили и други важни промени, свързани с раждаемостта. През последните години все повече български жени раждат на възраст между 30 и 34 години. В същото време обаче е висок броят на майките на възраст между 15 и 19 години: при над 30 от 1000 раждания става въпрос за жени от тази възрастова група.
В само 4 от развитите държави броят на майките на възраст между 15 и 19 години е толкова висок: България, Румъния, Украйна и САЩ. Демографите подчертават, че прекалено младите майки имат по-малки възможности за образование и професионално развитие. Затова една от целите на хилядолетието е намаляване на ражданията в тази ранна възраст – и това засяга пряко България.
Според прогнозата на ООН раждаемостта в България би трябвало да започне бавно да се увеличава, но и според най-положителните сценарии тя няма да достигне 2 деца на жена дори през 2050 година.
Автор: С. Каникова, Редактор: М. Илчева

България да се сбогува с мечтата за евро
Гърция изигра лош номер на българските евро-амбиции
Заради тежката гръцка криза шансовете на България да въведе еврото клонят към нула, ще спасят ли евтините оферти българския туризъм - това са две от темите, във връзка с които чуждите медии споменават днес България.
"Нови кандидати напират за членство във валутния съюз насред най-тежката криза на еврото", пише германското издание Мениджър мегазин. В статията под заглавие "Пълно с малки Гърции" авторът Арвид Кайзер представя накратко амбициите на България и други източноевропейски държави да влязат колкото може по-бързо във валутния съюз. "Балтийските републики, България и Полша - всички те се осланяха на ясните правила, определени чрез Маастрихтския договор, които обаче оттук нататък няма да важат", отбелязва Мениджър мегазин.
Гръцката криза може да повали и България
Според изданието най-важният въпрос не се споменава, а именно: дали отделните страни "си подхождат" и дали общата финансова политика задоволява всички нужди. Мениджър мегазин цитира икономиста от "Дойче Банк" Гунтер Дойбер, който призовава към преосмисляне на критериите за членство в еврозоната. Дойбер предупреждава: "Ако занапред не се следи внимателно кой влиза там, в бъдеще ще се напълним с малки Гърции. Дадохме на българите да разберат, че няма смисъл да кандидатстват", казва експертът от "Дойче Банк" пред Мениджър мегазин.
Шпигел онлайн публикува статия под заглавие: "Източна Европа в капана на Гърция. В евроклуба щракат катинари". "Шансовете на Литва, България, Естония и други да станат членове на евроклуба се влошиха", отбелязва авторът на статията.
Руското онлайн-издание рбкdaly.ru публикува информация за укрепналата спрямо еврото и долара рубла. "Новината за това, че гръцките проблеми могат да се прехвърлят върху банковия сектор в България, се отразиха отрицателно на европейската валута", пише рбкdaly.ru. Онлайн-изданието цитира експерта Марк Янг от Fitch Ratings, който казва: "Дъщерните банки се явяват най-вероятният канал за разпространение на кризата от Гърция в Югоизточна Европа."
Явно заради започващата в Берлин туристическа борса някои чуждестранни медии обръщат поглед към българските курорти. Руският сайт Вести отбелязва, че руските туристи променят предпочитанията си и се отправят не както досега предимно към Турция и Египет, а към България и Абхазия. Друго руско издание - Турпром - публикува кратка информация под заглавие: "Българският туризъм започва да се възстановява". Изданието подчертава, че България продължава да привлича с евтините си оферти. "Открит обаче остава въпросът дали понижаването на цените може да се превърне в ключ към привличането на туристи в зимните курорти на България. Освен това окончателните резултати от въздействието на световната икономическа криза върху отделните страни ще станат видими едва след една-две години", пише Турпром.
Варна - чаровна и извън летния сезон
Германското онлайн-издание Донаукурир публикува личните бележки на кореспондентката си в България, която посещава Черноморието преди летния туристически наплив. "Варна излъчва невероятен чар и това те кара да забравиш дори и за смога. Защото в момента, в който надвисне буря, мръсните газове на града се събират по улиците и човек буквално може да види отделните им частици", пише кореспондентката на Донаукурир.
Македонският вестник Дневник публикува коментар по повод връчената на Любомир Левчев македонска награда за поезия "Златен венец". В коментара се акцентира върху не особено голямото присъствие на българската култура в македонското общество. Според автора причините за това са не само в Македония, но и в поведението на България и по-конкретно в отричаната там национална идентичност на македонците.
Обобщение по публикации в медиите/МЛ/ЕЛ

В кухнята на един чудовищен апарат
Контрол и потисничество
Преди 20 години над 100 000 нещатни сътрудници на прословутата гедерейска тайна служба Щази бяха "освободени" от задълженията си. С други думи: те престанаха да са шпиони и бяха освободени от задължението да пазят тайна.
Това събитие е всъщност само чиста формалност, тъй като краят на Щази е вече предрешен: през седмиците до този момент смели гедерейци окупират централите на ДС. Още тогава започва преодоляването на миналото - преодоляване, което не е завършило и до днес.
Томас Рауфайзен все още си спомня как звучат опитите за сплашване, повтарянето на едни и същи въпроси по време на разпит. На 19 години е, когато за пръв път попада в затвора на Щази в източноберлинския квартал Нойеншьонхаузен заради планираното от него бягство от ГДР.
15.01.1990 - краят на Щази
Много повече от тайна служба
"Тук из коридорите никога не срещнах друг човек. Оставах с впечатлението, че съм напълно сам. Бъдещето беше напълно изключено. Водещите разпитите от самото начало казваха: "Имаме време". А на мен тутакси ми мина през главата: те да не искат да ме заключат тук за седмици, за месеци, за години? Дали изобщо някога ще изляза от тук?"
В крайна сметка лежи 3 години - в Берлин и в прословутия затвор на Щази в Бауцен. Шпиониране, арест, обвинения, осъждане. Без контрол отвън. Щази има право на това. Всичко в името на защитата на режима. Ръководство, което не се осмелява да се изправи на демократични избори, трябва да си подсигурява властта по друг начин, обяснява историкът Йенс Гийзеке. Ето защо Щази е нещо много повече от тайна служба.
"Естествено службата се занимава както с шпионаж, така и с контрашпионаж. Но ако се разгледа какво са правили повечето сътрудници на Щази, то това е контрол над собственото население. А към този контрол спада и арестуването на заподозряните, осъждането от политизираната съдебна система. Всичко това, взето заедно, е по-скоро тайна полиция, отколкото тайна служба."
Шефът на Щази Ерих Мийлке създава чудовищен апарат за контрол и потисничество. Малко преди разпускането й Щази разполага с 91 000 щатни служители. И повече от два пъти толкова нещатни, така наречените ИМ - информеле митарбайтер /неформални сътрудници/, тоест, хора като теб и мен, участвали в шпионирането - дали по убеждение, дали под натиск или заради обещани им предимства.
Документите на Щази още не са напълно обработени
180 километра досиета
"Винаги е имало нещатни, които са казвали: "Аз по принцип ще информирам за настроенията на работното ми място например, но няма да кажа нищо за най-добрите ми приятели". Тези поведенчески линии носят във всеки отделен случай индивидуален отпечатък, но като цяло става дума за огромно количество доносническа дейност", казва историкът Гийзеке.
При разбиването на Щази преди 20 години са конфискувани 180 километра досиета. Обработката на всички тези документи все още не е приключила. "Последният политически затворник в ГДР впрочем е бил освободен за Коледа 1989 г., тоест един месец след падането на Стената", казва Томас Рауфайзен. Той все още не се е отърсил от историята: в наши дни развежда ученици из затвора, в който е лежал.
Автор: Т. Янцски, В. Шопов / Редактор: Б. Рачева

Най-богатите на планетата
Слим - супербогаташът
Мексиканският телекомуникационен магнат Карлос Слим е най-богатият човек в света с 53,5 милиарда долара. Слим изпреварва съоснователя на "Майкрософт" Бил Гейтс, който е с 53 милиарда, сочи класацията на списание "Форбс".

Останалите осем милиардери в челната десятка са Уорън Бъфет (САЩ) с 47 милиарда долара, Мукеш Амбани (Индия) с 29 милиарда долара, Лакшми Митал (Индия) с 28,7 милиарда долара, Лари Елисън от "Оракъл" (САЩ) с 28 милиарда долара, Бернар Арно (Франция) с 27,5 милиарда долара, Еике Батиста (Бразилия) с 27 милиарда долара, Амансио Ортега (Испания) с 25 милиарда долара и Карл Албрехт (Германия) с 23,5 милиарда долара.
Гейтс отстъпи челното място.97 нови милиардери през 2010
През 2010 г. в света има 1011 милиардери, спрямо 793 през 2009 година. От тях 89 са жени, спрямо 72 през 2009 година. През последната година 611 милиардери са увеличили богатството си, 62-ма са загубили пари, а при 77 сумата остава същата. В САЩ има 403 милиардери с общо нетно състояние от 1,3 трилион долара. За сравнение, през 2009 г. в САЩ е имало 359 милиардери с общо състояние 1,1 трилион долара.
В Европа има 248 милиардери с общо богатство 1 трилион долара, спрямо 196 милиардери през 2009 г. с общо богатство 665 милиарда долара. В Азиатско-Тихоокеанския регион има 234 милиардери с общо богатство 729 милиарда долара, спрямо 130 милиардери през 2009 г. с общо богатство 357 милиарда долара. В Близкия изток и Африка има 65 милиардери с общо 181 милиарда долара, спрямо 58 през 2009 г. със 156 милиарда долара.
В двете Америки (без САЩ) има 61 милиардери с общо 304 милиарда долара, спрямо 50 милиардери през 2009 г. със 175 милиарда долара. През 2010 г. има 97 нови милиардери. От миналогодишния списък са отпаднали 30 души, 13 са починали, а 164 отново са се завърнали в категорията "милиардер".
Най-много милиардери има в Ню Йорк и Москва
При градовете води Ню Йорк с 60 милиардери, следван от Москва с 50 милиардери, а на трето място е Лондон с 32 милиардери. При държавите за пръв път континентален Китай става вторият в света развъдник на милиардери след САЩ - с общо 64 милиардери, 27 от които стават такива тази година. Ако се включи и Хонконг, в Китай има 89 милиардери. На трето място е Русия с 62 милиардери.
АГ/БТА/ДПВ

ПО ЮРЪП.БГ

КОНСЕРВАТОРИТЕ ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ МОЖЕ ДА ПОИСКАТ РЕФЕРЕНДУМ ЗА ПОПРАВКИ В ЛИСАБОНСКИЯ ДОГОВОР

Бъдещото британско правителство, което най-вероятно ще е от Консервативната партия, може да обяви референдум в страната относно предложението на Германия за новости в европейския договор.
Това съобщава британският вестник "Телеграф" в публикация от вторник.
Изданието припомня, че германският канцлер Ангела Меркел първа повдигна темата за необходимостта от поправки в новия европейски договор, и то броени месеци след влизането му в сила: става дума за трудно изготвения и ратифициран от всяка от страните в ЕС Договор от Лисабон.
За създаването на т.нар. Европейски валутен фонд, който да подпомогне засегнатите от кризата страни от Еврозоната като Гърция, "...ще има нужда от промени в Договора", цитира "Телеграф" думите на Меркел.
Изданието отбелязва предупрежденията на експерти, че създаването на Европейски валутен фонд би централизирало на ниво Брюксел правомощията на националните правителства за данъчната политика и бюджетните разходи.
Когато Лисабонският договор бе приет, европейските лидери казаха, че това е последният опит за промяна на основополагащите правила на Съюза за дълги години напред. Обаче някои европейски политики използваха като повод финансово-икономическите проблеми да предложат още промени. Европейската комисия например допусна, че финансовата криза е възможност за подобряване на евпопейското "икономическо управление".
"Телеграф" посочва, че Великобритания не е член на Еврозоната, но е държава, подписала Договора от Маастрихт, с който се създава общата европейска валута. Договорът от Маастрихт не допуска една държава от Еврозоната да дава директна финансова помощ на друга.
Правилата на ЕС изискват всяка промяна на фундаменталните механизми на Съюза да бъде одобрена от всички страни-членки чрез нов договор - или поправки в действащите.
Всяка промяна, която създава т.нар. "икономическо правителство" със седалище в Брюксел и Франкфурт би срещнало сериозен отпор от страна на евроскептиците из целия британски политически спектър, обобщава "Телеграф".
Както лейбъристите, така и консерваторите дадоха да се разбере, че ще се противопоставят на какъвто и да било нов европейски договор.
Когато Дейвид Камерън миналата година загърби ангажимента си за провеждане във Великобритания на референдум за приемане на Лисабонския договор, той обеща както пред избирателите, ката и пред евроскептичните тори, че едно бъдещо консервативно правителство ще подлага на референдум всеки бъдещ договор, свързан с ЕС.
"Телеграф" цитира водещи фигури от Консервативната партия, че евентуални поправки в договора с цел създаването на Европейски валутен фонд със сигурност ще минат през ситото на референдум на Острова.
"Европейският валутен фонд не трябва да създава каквито и да било финансови или правни обвързаности за Лондон", заяви министърът по европейските въпроси в сянка на консерваторите Марк Франсоа.
На консерваторите обаче не им се иска европейската тема да доминира на предстоящите общи избори на Острова, понеже се боят, че Лейбъристите ще ги изкарат като нереформирана партия от десния център, обяснява "Телеграф" и припомня, че лейбъристите бяха обещали референдум за предшественика на Лисабонския договор - Евроконституцията - но също загърбиха този свой ангажимент. Припомня се също изявлението на Гордън Браун пред британските парламентаристи през 2007 г., че няма да допусне промяна в европейските правила за следващото десетилетие.
От "Даунинг стрийт" потвърдиха във вторник, че Великобритания ще се противопостави на всяко нововъведение в Договора от Лисабон - или на нов договор, който дава път за създаването на Европейски валутен фонд. "Правителството е против нови институционални промени в отношенията между Европейския съюз и страните-членки - както в рамките на мандата на този парламент, така и за следващия", са декларирали от правителството в Лондон. На въпрос за предложението на германския канцлер Ангела Меркел, правителствен говорител отговорил така - "Не очакваме по-нататъшни промени в институционалната уредба."
Вестник "Телеграф" цитира директора на мозъчния тръст "Оупън Юръп" Матс Першон (на снимката, бел.ред.), според когото евентуална промяна в договора би представлявала стъпка към централизиране на правомощията върху данъчната политика и политиката на разходите на правителствата на страните-членки. "С основание такова нещо може да се приеме като стъпка към финансов федерализъм. За Великобритания тази стъпка ще е стъпка в неправилната посока", коментира Першон.
Цитиран е и британският евродепутат Найджъл Фаридж, според когото участието на Великобритания в Европейски валутен фонд ще се окаже бездънна дупка, в която ще потъват парите на данъкоплатците в опит да се спаси една загубена кауза.

ВИШЕГРАДСКАТА ЧЕТВОРКА ЗАПЛАШВА С ОТТЕГЛЯНЕ ОТ ЕВРОПЕЙСКАТА ВЪНШНА ПОЛИТИКА
Страните от Вишеградската четворка - Полша, Унгария, Словакия и Чехия - предупредиха, че някои страни-членки може да се оттеглят от европейската външна политика, ако не получат справедливо представяне в новата дипломатическа служба на съюза, съобщава EUobserver.
„Евентуалната липса от участие на страни-членки в създаването и прилагането на политиките може да доведе до загуба на техния интерес към европейската външна политика и дори да доведе до разширяваща се пропаст между европейските и националните политики", се казва в писмо на групата, разпространено в Брюксел в края на миналия месец.
Вишеградската четворка освен това призовава старите страни-членки да дадат повече места на новите в Европейската служба за външни действия.
„Смятаме, че е необходимо осигуряването на адекватен географски баланс и смислено присъствие на представители от всички европейски страни за да е сигурно, че тази служба ще може да се възползва от голямо разнообразие от дипломатически култури и опит", се посочва в документа.
Според четирите държави географския баланс трябва да бъде включен в документите, регулиращи кадрите на службата, както и да се изготвят годишни доклади за състоянието му.
Австрия, Балтийските републики, България, Кипър, Гърция, Малта, Португалия, Румъния и Словения дадоха през последните две седмици широка подкрепа на тази позиция.
Към момента само 117 от 1657 служители на ЕК, занимаващи се с външна политика, идват от новите страни-членки. Това означава, че дисбалансът ще се запази и в дипломатическата служба.
От Вишеградската четворка подкрепят предложението на Малта да се въведат задължителни изпити за всички по-високи длъжности в новата дипломатическа служба.

ФРАНЦИЯ: ДОГОВОРЪТ ЗА САМОЛЕТИТЕ-ЦИСТЕРНИ ЩЕ ИМА ПОСЛЕДИЦИ ЗА ОТНОШЕНИЯТА ЕС-САЩ
Франция твърди, че Пентагонът е изопачил правилата за наддаване за договора относно самолетите цистерни в полза на американски производител. Висши френски държавни служители заявиха в сряда, че тези действия на Министерството на отбраната на САЩ ще имат сериозни последици за отношенията между ЕС и Щатите, съобщава АФП.
Както Europe.bg писа в понеделник „Боинг" остана единственият участник в търга за важните военни договори, докато Европейската авиационна, отбранителна и космическа компания (EADS) и партньорът й американската военнопромишлена компания „Northrop Grumman" отпаднаха при наддаването.
Правителствен говорител допълни, че френският президент Никола Саркози ще постави въпроса по време на визитата си при американския си колега Барак Обама следващия месец.
„Това е сериозен въпрос. Естествено, че говорим за пазар на оръжия, така че не е въпрос за международното право и Световната търговска организация, но ще реагираме", заяви френският министър по европейските въпроси Пиер Лекие, но не уточни какъв точно ще бъде отговорът на Франция.
„Винаги съм бил в полза на една силна Европа в Атлантическия съюз, но това е нещо, което трябва да работи и в двете посоки", добави Лекие.

15 МАРТ: ДИСКУСИЯ В РУСЕ ЗА ЕВРОПЕЙСКАТА СТРАТЕГИЯ ЗА ДУНАВСКИЯ РЕГИОН
Евродепутатите Мария Неделчева и Ивайло Калфин ще коментират пред публика стратегията на ЕС за развитие на дунавското пространство. Гражданският форум е в Русе: на 15 март (понеделник) от 17.00 ч. в Русенския университет - зала 101, корпус 2.
Проявата се организира от Информационното бюро на Европейския парламент в България в партньорство с Русенския университет "Ангел Кънчев" и Информационния център "Европа Директно" - Русе.
Портал ЕВРОПА ще излъчва на живо гражданския форум, за да може читателите и зрителите да проследят дискусията, където и да се намират.
Форумът е открит за посещение и всеки, който желае да се включи в дебата, е добре дошъл: направо в залата на Русенския университет (зала 101 на корпус 2) или виртуално на Europe.bg. Коментари и въпроси ще се приемат и по интернет по време на гражданския форум чрез http://chat.europe.bg: чат-платформата на Портал ЕВРОПА, както и предварително по електронната поща info@europe.bg. Гледните точки на гражданите ще бъдат предоставени на българските членове на Европейския парламент.
Гражданският форум "Европейска стратегия за Дунавския регион" се организира във връзка с това, което Европейската комисия (ЕК) прави за разработването на нова стратегия на Европейския съюз за развитието на дунавското пространство.
През юни 2009 г. Съветът официално поиска от ЕК да разработи европейска стратегия за развитие на дунавския регион. Комисията определи началото на 2010 г. за период на консултация, в който принос към съдържанието на документа да дадат основните заинтересовани страни - като регионални и общински власти, международни организации, финансови институции, социално-икономически партньори и гражданското общество.
Гражданският форум в Русе цели да осигури платформа, за да бъде чут един от най-важните гласове - този на гражданите. Как ще се развие Дунавският регион? Какво ще е бъдещето на инфраструктурата, транспорта, туризма и културния обмен по поречието на най-голямата река в ЕС? Ще могат ли европейските проекти да осигурят по-добро образование, по-висока конкурентоспособност и нови работни места за милионите граждани от много страни, които живеят край река Дунав?
Гражданските форуми са инструмент за комуникация на Европейския парламент (ЕП). Форумите, организирани от Информационното бюро за България, представляват връзка между ЕП и българските граждани. В тях членовете на ЕП дебатират с широката общественост проблеми от регионално и национално значение. В открита дискусия по дадена тема гражданите могат да изказват своите позиции и очаквания, да задават въпроси, да търсят път към общо решаване на проблеми.
Участниците
Ще участват членовете на Европейския парламент Мария Неделчева (ЕНП-ГЕРБ) и Ивайло Калфин (С&Д-КЗБ).
Мария Неделчева е член на Бюрото на Интергрупата по социална икономика, както и на комисиите в ЕП по петиции и по земеделие (единствен български евродепутат в агро-комисията). Също така Мария Неделчева е зам.-член в комисиите по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи и по правата на жените и равенство на половете. Зам.-председател е на Парламентарната асамблея на ЕС с Африка, Карибския басейт и Тихоокеанския басейн. Зам.-член е в Делегацията на Съвместния парламентарен комитет ЕС-Турция. В интервю г-жа Неделчева заяви: "Не мисля, че имаме големи различия с другите в ЕС. Имаме еднаква дистанция между гражданите и институциите, еднакво желание по-активно да участваме във вземането на решения."
Ивайло Калфин е бивш министър на външните работи на България. Той е ръководител на Делегацията на българските социалисти в ЕП, в Групата "Социалисти и Демократи" (С&Д). Заместник-председател е на Комисията по бюджети и е зам.-член в комисиите по промишленост, изследвания и енергетика и по бюджетен контрол. В интервю за Портал ЕВРОПА г-н Калфин заяви: "В България все още има много силен ентусиазъм към ЕС и сравнително ниско разбиране какво могат да направят българските граждани, за да защитят правата си. Въпрос на време и общи усилия е българските граждани да се възползват от правата си и да влияят върху формирането на европейските политики."


ПО РАЗКРИТИЯ.КОМ

Започва се! Президентът ще си ходи!

През последните десетина дни, хората които най-много ме дразнят като политическо присъствие, са точно трима – Първанов, Борисов и Дянков. Ако настроението ми беше малко по-цинично можех да ги нарека „тримата глупаци“. Но цинична не мога да бъда. С развитието на сагата „Стенограмата от разговора между Симеон Дянков и Георги Първанов“ ставам все повече политически апатична. Не че съм кой знае колко активна по принцип, но тези тримата наистина направиха на глупаци цял един народ. Е, как да не се нервира човек! И как да не му писне…
Първанов продаде страната на Русия, Дянков обезкърви икономиката, а Бойко… Той продължава да се държи и да действа неадекватно. И в крайна сметка последствията от политическите им и икономически заигравки, са пак за наша сметка. Е, омръзна ми…
До вчера Борисов се разкарваше с оставката на правителството в джоба, а днес заяви че ще поиска отстраняването на Президента. Какво ще реши утре, зависи единствено и само настроенията на непостоянният ни Премиер.
Днес сутринта, ГЕРБ действително поискаха отстраняването на Първанов като президент на страната. Партията на Бойко направи това, като прочете специална декларация която съпредседателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев представи в Народното събрание.
Ето само една малка част от нея.
“На редовно заседание на Изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ на 09.03.2010 година бе обсъдена стенограмата и аудио записа от разговора между президента Георги Първанов и вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков, проведен на 05.03.2010 година. Констатирано бе, че срещата, проведена по повод на личното неодобрение на Георги Първанов към поведението на Симеон Дянков в забавно тв шоу, е била записана без знанието на вицепремиера. Часове след края на разговора стенограмата е предоставена на медиите по едностранното решение на президентската институция и отново без да бъде информиран министър Симеон Дянков.
ИК на ПП ГЕРБ тълкува този случай като нарушение на чл. 32, ал 2 от Конституцията на Република България, който гласи че „никой не може са бъде следен, записван и подслушван без негово съгласие”.
Разпространените впоследствие от президентството обяснения, че записът на официалните срещи е установена практика, провокират допълнителни въпроси.
1. Кога и по какъв начин е решено и регламентирано записването на срещите? Информирана ли е обществеността за това и защо едва сега, в края на втория мандат на Георги Първанов тя се огласява публично?
2. Какви са гаранциите, че липсата на ясен и публично представен регламент за запис и публикуване на аудио и текстова информация за официалните срещи на президента не се извършва по субективни, конюнктурни и политически користни причини и поводи?
3. Ако официалните разговори на президента се записват винаги, то иска ли се разрешение за това от участниците в тях? Колко от участниците в такива срещи са били наясно, че съществуват записи на техните изявления и споделени мнения?
4. Записват ли се официалните разговори на президента с дипломати, посланици, представители на други държави? Ако се прави запис, били ли са те уведомявани предварително и искано ли е съгласието им? Каква е съдбата на тези записи и стенограми в момента, как те се съхраняват и ползват?
5. Ако е практика на президентската институция да прави запис на всички срещи и разговори на държавния глава, готова ли е да предостави на обществеността всички записи и стенограми от тези разговори от последните години?
В интерес на истината – добре написана декларация. Чудесно решение и бомбастична четвърта точка. Прочетете я внимателно още веднъж и си задайте въпроса какво би се случило, ако действително излязат наяве записи от разговорите, които Първанов е водил с дипломатите. Ще ни тресне такова политическо цунами, което ще изравни бедната ни Родина със земята и от което няма да се можем да се съвземем още дълго време. Международен дипломатически скандал! Световен резил! Разбира се, това би се случило само ако действително са правени подобни записи. Но и да не са, безобразието е налице – откъде накъде ще записват само разговора с министър Дянков, какво се цели с това и очаквани ли са последствията от разпространението на стенограмата?
Изписа се прекалено много по този въпрос, за да продължавам да го анализирам. По – интересно е в случая какво би се случило ако си представим хипотетично, че ГЕРБ-ерите катурнат агент Гоце. Кой ще заеме неговото място? И защо му е на Бойко целият този шум, който подозирам че пак ще се окаже за нищо?
В интерес на истината президентската длъжност е много по-представителна и с доста по-малко отговорности от тази на министър-председателят. Умори ли се Бойко да бъде премиер и иска ли да си почине в президентското кресло? Възможно е. Но това все пак е хипотеза. Факт е единствено подкрепата, която българският народ би оказал, за да се отстрани сегашният президент, който е избран с гласовете на циганите и пенсионерите. Последните не ги упреквам – те просто така са свикнали…
И като казах цигани, се сетих за Доган… Защо така странно се спотайва Сокола напоследък? Тази скрита депесарска лимонка определено е в състояние да взриви политическото напрежение, което се наблюдава напоследък. Лидерът на ДПС не е изгубил апетита си за власт и вредните навици да играе двойни игри. Доган е в състояние да се коалира по някакъв начин с Борисов, само и само да катурне от власт вече бившото си червено другарче. А на Борисов гласовете на Доган ще са му необходими… Тежко ни и горко тогава, ако това се окаже истина.
Понеже последните ми разсъждения са леко крайни, ми се иска да завърша малко по-умерено и спокойно. Не знам дали Станишев не се оказа прав с репликата си за „циркаджиите“, но някой трябва да им обясни на ГЕРБ-ерите, че политическото театро вече не хваща дикиш. Откакто са на власт, те изредиха всички жанрове – то не бяха комедии, драми и мелодрами. Крайно време е в България да настъпи някакво равновесие – ако не икономическо, то поне политическо.


Масони закрилят президента
Георги Първанов е силно притеснен от атаката, която ГЕРБ поведе срещу него. Ръководството излезе с декларация, в която поиска групата на партията в Народното събрание да внесе искане за започване на процедура по отстраняване от поста на президента. Преди това депутатите на Бойко Борисов трябва да обсъдят с неправителствени организации и експерти обществените и правни последици от този случай.
Държавният глава е потърсил подкрепа от знакови „червени“ масони, твърди разследващият журналист Любомир Живков. На тайна среща са били обсъдени всички варианти и възможности за излизане от тежката ситуация.
Масоните обаче не обещали да протегнат ръка към Първанов, защото били предпазливи заради „американската линия“ на управляващите – техни „братя” зад Океана нямало толкова лесно да дадат Дянков.
В момента на Гоце ще му се наложи да чака, тъй като масоните анализират внимателно твърде проблематичните перспективи за оставане на Първанов в голямата политика. В момента се задоволяват с дискретни сондажи за становището на влиятелни масони в банките и енергийния сектор, пише още Любомир Живков в сайта versia.bg (http://versia.bg/ )
Казано на по разбираем език – и „шефовете“ на Бойко са силни.
Сред нашенските „червени“ масони са повечето членове на кръга „Монтерей“, както и пловдивския олигарх Георги Гергов. Според слуховете Първанов и масоните усилено работели за създаването на новата лявоориентирана социалистическа партия, която трябваше да отнеме позициите на БСП и да се настани удобно на българския политически небосклон. Амбициозният план предвиждаше неин лидер да стане именно Гоце, след като изтече президентският му мандат.
Изглежда обаче, че към днешна дата са настъпили сериозни промени в този план и не е ясно дали ще се стигне до неговата пълна реализация.

Калфин – лидер на Първановата партия, президентът – сух
В България е насложена политическа върху икономическа криза. Влизаме в ранна предизборна кампания
Телевизия Про.бг показа интересен икономически субект. Финансовият консултант Кольо Парамов е пределно наясно с икономическата ситуация в страната. За лаици дори стана ясно от подредената му и компетентна реч, че господинът къде-къде по би се котирал дори на висшия финансов пост – този на Симеон Дянков.
Благодарение на неговото изявление стана ясно, че „бюджет 2010 е тежък – с един милиард лева неизпълнение на приходите в края на януари“, което някак си не се връзва с представите ни за това – за какво толкова ни хвали Европа. Проблем на правителството е разплащането с частния бизнес. Но това, на което трябва да се заложи, е усвояването на еврофондовете. А то и сега е минимално – едва 1,5%. Спасително в условията на икономическата криза е, ако то възлиза на 50-60 %. Ето една задачка с повишена трудност. От тези, с които Сташишевото правителство не се справяше и сегашните управници го критикуваха гръмогласно. Защо ситуацията и в момента е аналогична, няма как да се разбере. Или ще стане ясно, когато и това правителство бъде подложено на публична критика. След мандата му, по всяка вероятност.
На фона на потъмняло розовата ситуация с икономиката ни, създаващите се предпоставки и за политическа криза са възможно най-нежеланата шокова ситуация.
В подкрепа на такава прогноза г-н Парамов изтъква разразилия се скандал между Дянков и президента, който по мнението на специалиста е „разлом в отношенията премиер и президент”. Именно това невъзвратимо противоборство е индикация за навлизането ни в ранна предизборна кампания.
Изненадващо финансистът заяви, че Костови и сие са най-голямата спирачка за сегашното управление. Те биха били доволни от провала му.
За президента и осъществяването на партийния му проект вече всички говорят като за неоспорим факт. Новост е лидерството на Калфин, който е няколко гърди пред Румен Петков, заради добрия европейски имидж на бившия ни външен министър.
Свикнали да търсят куриозни развръзки предусещат, че Калфин ще опере пешкира на Първанов и ще „смива срамът” от лицето на новата лява алтернатива, чийто автор е с достатъчно спорна вече репутация.

Лекарските стачки са гавра с пациентите!
Стачкуващите лекари се изгавриха с пациентите! Именно те са полагали Хипократовата клетва, а напълно я забравиха тези дни, когато пациентите припадат пред кабинетите им, стоят болни без лекарства, а за някои са животоспасяващи, и не дай си боже и смъртен случай да има скоро заради отказ на медицинска помощ.
Стачката на джипитата започна вчера като протест срещу държавата и здравната каса във връзка със средствата, които не са им изплатени. Поради това те прекратиха да приемат пациенти, въпреки че преди 2 дни НЗОК преведе парите. Сега те излизат с още други мотиви за протеста си и те са свързани с премахването на преференциалните наеми за лекарските кабинети, както и въпроса за ниския брой направления отпускани за специалисти.
В резултат на това настъпи хаос в цялата система, хората обикаляха от врата на врата, но безрезултатно поради отсъствието на личните им лекари.
Две жени дори припаднаха пред същите тези заключени врати в 27-а поликлиника в софийския комплекс “Младост – 3”. И затова, за да избегнат подобни ситуации, много хора потърсиха частни лекари, които да ги лекуват.
Но какво да правят другите, които не могат да си го позволят? Такъв случай е и 90-годишният Тино Спасов лишен от лекарствата си за астма, защото джипито му д-р Даниела Димитрова стачкувала и дори мяркащият дежурен д-р Георгиев изобщо не пожелал да му обърне внимание, въпреки че медикаментите по линия на НЗОК са животоспасяващи за пенсионера. Хапчетата излизат 92 лв., ако се пазаруват свободно без да се използва здравната каса, при което положение пенсията му доникъде няма да стигне.
И всичко това заради джипита с месечни доходи до 4500 лв. като средномесечният им на един общопрактикуващ лекар е 2231 лв. Но да оставим заплатите, въпросът тук е друг – Къде отиде хуманността?
Получавайки титлата доктор един човек се врича да помага в името хората и въпреки несгодите, колкото и да искат да отстоят позициите си това не бива да е причина да се оставят болни, в това число деца и пенсионери, на произвола на съдбата.
Колкото и да предявяват определени претенции, те трябва да отидат назад, а на преден план да излезе човекът, защото не е това начинът, да изоставиш всички и да възцариш закона на джунглата, всеки да се справя, така, както може.

СМЯХ! Македонци играят българска ръченица в гръцки доспехи
Положението всъщност е: да се смееш ли, или да плачеш… Да им се изнервяш ли, или да ги съжаляваш, задето цял един народ живее в заблуда и се основава на „История”, която никога не се е случвала, на чужди език и традиции, даже носи името на чужд герой.
Та и с горният клип така – гледаш и се чудиш – това пародия ли е или наистина…? Играят ръченица в древногръцки доспехи, подскачат си и си се радват със сабите, с откраднатата от Ансамбъл „Пирин” хореография. Наистина е – това е македонски фолклорен ансамбъл „Никола Карев”, а танцът е изпълнен в Австралия.
Действието в епичния танц отразява македонското тълкувание на биографията на Александър Македонски. В една от сцените „древни македонци” водят битка с мечове срещу перси, докато подскачат на българска ръченица.
Един от коментарите в YouTube, писан от българин гласи: „Сигурен съм, че македонски археолози пазят аудиозапис от реалното събитие – смъртта на Александър! Открили са го в дупка близо до Луната – също древна македонска земя… близо до нинджите… и до мечките… и лазери… да, много лазери.. и нинджа-мечки… Не, не, били са нинджа-мечки с лазери!”
Намесват се и гърци, един от които иронично пише: „Я, гърци танцуват на български танц!”
Според „Фрогнюз”, този клип може да предизвика световен скандал. Едва ли… Цялата история, култура и език македонски са един фарс. Щом всичко това не успява да предизвика скандал, едва ли някакъв си клип с подскачащи „древни войни“, пресъздаващи несъществуваща история, може да го направи.

Цветанов под смъртна заплаха! Бойко звъни на „Сикрет Сървиз”!
Според информация на спецслужбите, достигнала до в.”Шоу” вътрешният министър Цветан Цветанов е под прицела на мафиоти, сред които и сръбски. Този път , съдейки по реакцията на МВР и ДАНС, заканата е сериозна и министърът е засилил значително охраната и мерките за сигурност.
Предполага се, че зад евентуалното покушение стоят личности от родния ъндърграунд, изнервени от действията на Цветанов срещу организираната престъпност. Мръсната поръчка трябвало да се изпълни от сръбски професионалисти. Спецслужбите са установили, че убийците са планирали да обезвредят министъра когато се прибира по обичайния маршрут от работа до дома си или някъде в отсечката между бул. „Цариградско Шосе” и летище София, преди следващата му командировка в чужбина.
Бойко Борисов е в паника, твърдят източниците на седмичника. Заплахата за ликвидирането на дясната му ръка е подтикнала премиера да се свърже с американските служби „Сикрет Сървиз” за съвети как да бъде опазен животът на Цветанов. Доскоро Борисов ползваше услугите на израелски експерти по лична охрана, но спря след ареста на Алексей Петров, тъй като се оказало, че той бил в добри отношения с въпросните гардове.
Цветанов вече се движи с няколко пазители в повече и в брониран автомобил. Пред дома му в жк„Дианабад” пък денонощно дебнат въоръжени с автомати охранители. Съпругата на Цветанов –Десислава, както и децата му също са наобиколени от бодигардове.
Поръчката за главата на МВР би могла да идва от много посоки, но версиите гравитират около Маргините, близки до „Наглите” или пипала на „Октопода” Алексей Петров. Възможен вариант е и няколко престъпни организации да са се обединили в каузата за отстраняването на неудобния министър.
Намеци или проверка?
Последните два случая с хулигани, пробили охраната на министъра, вероятно са вид предупреждение или проверка на НСО, за по-нататъшен успешен атентат.
Оказва се, че при двата случая има странни съвпадения.
На 3 март, напушен моторист проби охраната на площад „Народно Събрание” и с мръсна газ демонстративно премина пред президента, Цветанов и други високопоставени. На разпитите, 22-годишният хулиган е казал, че действал неадекватно, „не знаел къде се намира” и като цяло се „объркал”.
Вторият инцидент се разигра на бул. „Цариградско шосе”, докато Цветанов преминавал с кортежа си. Двама младежи, единият либийски гражданин, също демонстративно се подиграха с НСО, като се опитаха да застанат със своето „Пежо 405” между първата кола и колата, в която бил министърът, както и между последната и министерската кола, като на няколко пъти показвали среден пръст на охранителите. Случаят завършил с лек сблъсък на първата кола от кортежа и пежото.На разпитите двамата казали долу горе същото като моториста, – че били напушени, „късно видели кортежа”, действали неадекватно.
Тези два случая доказаха, че дори най-обикновени наркомани могат да застрашат живота на висшите лица, което означава, че за професионалисти би било детска игра.
Това не е първата заплаха за живота на Цветан Цветанов. През 2008г. към тогавашния формален лидер на ГЕРБ бе отправена закана, че ще бъде взривен.


ПО ВСЕКИ ДЕН

Сините вещаят международен скандал заради ефекта на стенограмата

Дипломати разтревожени записвани ли са в президентството
Историята със стенограмата от срещата между президента Георги Първанов и вицепремиера Симеон Дянков може да прерасне в грандиозен външнополитически скандал, прогнозира депутатът от Синята коалиция Асен Агов. Според него чужди представители на държави в София и в европейски столици вече са започнали да питат дали са записвани техни срещи в президентството, разговори с държавни и правителствени ръководители, както и с министри от съюзнически държави - НАТО и ЕС. Дипломатите искали и отговор на въпроса, ако съществуват такива записи, дали за тях е търсено разрешение от гостите.
Агов коментира, че ако такова съгласие няма, това би било “дълбоко нарушение на международната практика”. Тревогата ни се засилва от факта, че не се знае къде отиват тези записи, ако ги има, отбеляза депутатът. Агов уточни, че информацията за интереса на чуждите представителства по този въпрос, е получил в лични разговори и затова не може да съобщи държавите.
България, която полага големи усилия, за да излезе от изолацията, може да стане център на международен скандал, предупреждават от Синята коалиция. Затова те настояват българските власти и Народното събрание възможно най-бързо да изяснят този проблем.
Дянков: Не знаех, че ме записват
Финансовият министър Симеон Дянков не е знаел, че разговорът му при президента се записва, но не съжалява, че е отишъл да говори с държавния глава. Двете „не”-та в отговор на журналистически въпроси, бяха единственото, което вицепремиерът коментира в кулоарите на парламента след изслушването му в пленарна зала за замразяването на заплатите в бюджетния сектор.
Костов: Първанов да извади стенограмите от разговорите с Путин
Президентът е злоупотребил с властта си, той няма право да записва такъв разговор или да го публикува като стенограма, каза по-рано пред Нова телевизия лидерът на ДСБ Иван Костов. С думите си той визира срещата между президента Първанов и вицепремиера Дянков, която разтърсва публичното пространство от няколко дни.
По силата на основните начала на Конституцията президентът има същите права да записва или подслушва разговор като един безработен човек от улицата, отсече Костов. Той отиде и по-далеч и изтъкна като основен аргумент за искането на импийчмънт, че президентът руши авторитета на собствения си пост, като злоупотребява с властта си. Човек, който с такава лекота нарушава Конституцията, трябва да бъде поставен на място, изрази мнението си тъмносиният лидер.
Костов призова Първанов да покаже на бял свят стенограмите от разговорите си с руския премиер Владимир Путин. “Нека видим защитил ли е българските интереси, или се е съгласявал с руските?”, риторично попита съпредседателят на Синята коалиция. И отбеляза, че ще бъде лошо, ако въобще не са водени стенограми, защото ще се окаже, че от един частен разговор с Дянков става държавен въпрос, а разговорите на Георги Първанов с Путин са били частни.
Според Костов гласуването в залата ще бъде изключително важно, защото “ако мнозинството каже, че е нарушена конституцията, това ще бъде тежък удар срещу президента”. Симеон Дянков не е говорил нещата, в които го обвинява президентът, т.е. неговата чест и достойнство са засегнати, повтори вчерашните си аргументи експремиерът. Според него именно затова трябва да има дебат в Народното събрание, който да реабилитира финансовия министър, подчерта Костов. Още в сряда, в парламента, той изтъкна, че на срещата на “Дондуков” 2 е засегнато личното достойнство на Симеон Дянков и че единствено Народното събрание през един дебат може да му го върне.
Ще подкрепим повдигнатото обвинение срещу президента Първанов по чл. 103 за нарушаване на Конституцията, информира той, след като застана сам на трибунка пред журналисти. С параграф от Конституцията Костов обясни, че всеки има право на защита срещу посегателство.
Няма такъв закон, според който президентът, който е равен с г-н Дянков да може да го записва, отсече Костов. И обясни, че Първанов драстично е нарушил чл. 32 ал.2 от Конституцията. Костов е на мнение, че едно евентуално гласуване за импийчмънт на президента ще бъде своеобразен тест пред народните представители дали толерират нарушаването на Конституцията. Експремиерът обясни всичко това малко след като ГЕРБ взеха решение за отваряне на процедура за импийчмънт на президента.
БСП: Срещата Дянков-Първанов не е била лична
Срещата “Дянков - Първанов” не е била лична, Дянков отива там като министър на финансите и би трябвало да е наясно, че срещата се записва, застъпи алтернативна теза пред bTV по повод предстоящите разговори за импийчмънт на президента депутатът от БСП Корнелия Нинова. Случаят има две страни юридическа и политическа, смята тя. „Юридически е ясно, че няма основание за отстраняване на президента. ГЕРБ се позовават на чл.32 от Конституцията, но там става дума за граждани”, заяви Нинова.
ГЕРБ: Защо не се публикуват разговорите с посланиците?
Димитър Лазаров от ГЕРБ обаче апострофира, че публикуването на стенограмата е избирателно и че става дума за личен разговор, както сам е заявил президентът на няколко пъти в разговора. В отговор на въпроса, на кого ще разчита ГЕРБ, за да стартира процедурата по импийчмънт, Лазаров каза: „Въпросът не е само в математиката - нещата са принципни и трябва да се знае по какви правила работят институциите. Защо не се публикуват разговорите с посланиците?, попита той.

ГЕРБ събира мнозинство за импийчмънт на президента
РЗС се “обърна” и реши да подкрепи управляващите
ГЕРБ най-вероятно ще има достатъчно гласове на народни представители, за да прокара обявеното вчера искане за отстраняване на държавния глава. Това става възможно, след като лидерът на РЗС Яне Янев, който до днес настояваше, че няма основания за импийчмънт на президента, тази сутрин заяви, че е променил позицията си и ще подкрепи ГЕРБ. Така искането за започване на процедура по импийчмънт се очаква да гласуват 117-те депутати на управляващата партия, 21 от “Атака”, 14 от синята коалиция и 11 независими, сред които тези от разпадналата се парламентарна група на РЗС, напусналите я Марио Тагарински и Димитър Чукарски, както и отскоро депутатът Венцислав Върбанов. Или 163-ма депутати. За да бъде прието предложението за импийчмънт от Народното събрание, то трябва да бъде подкрепено от две трети от депутатите, което означава 160 души.
Промяната в позицията на РЗС днес е скрепена с декларация, в която се правят уверения за това, че ПП РЗС е готова да участва в консултации и да осигури необходимите гласове за започване на процедурата за импийчмънт с цел предизвикване на сериозен политически дебат по Конституцията. Именно дебатът за нова Конституция се изтъква като причина за промяна в решението на партията на Янев.
В декларация се казва: “Политическия съвет и депутатите на РЗС анализират внимателно обстоятелствата около искането за импийчмънт на Президента на Републиката. Проблемът за взаимодействието между институциите в държавата и за конституционната уредба на техните правомощия пролича още в първите години след приемането на действащата конституция. Т. нар. скандал „Първанов – Дянков” е само пореден израз на непоправимите пороци на сегашния основен закон, който не може да бъде “ремонтиран”, а трябва да бъде заменен с принципно нов.
ПП РЗС има ясна позиция: ние сме за свикване на Велико народно събрание и приемане на нова Конституция! Затова смятаме, че започването на процедура по импийчмънт е не толкова акт, насочен срещу държавния глава, колкото незаобиколим политически механизъм за дискусия по основните конституционни проблеми при взаимоотношението между институциите. Такъв дебат ще разкрие достатъчно аргументи за нуждата от нова Конституция.
ПП РЗС е готова да участва в консултации и да осигури необходимите гласове за започване на процедурата за импийчмънт с цел предизвикване на сериозен политически дебат по Конституцията. Дискусията трябва да бъде проведена отговорно в българския парламент, който е основна държавна институция на парламентарната република.
ПП РЗС очаква ПГ на ГЕРБ като най-голямата фракция в Народното събрание аргументирано и последователно да изведе политическия дебат до конкретен резултат”.


ПО АГЕНЦИЯ КРОСС

Още един депутат заряза РЗС /Подробности/

София /КРОСС/ Депутатът Димитър Чукарски, който беше член на бившата парламентарна група на РЗС, напуска партията. Пред Информационна агенция КРОСС Чукарски обясни: „Не казвам, че изразявам несъгласие с политиката на РЗС, казвам че изразявам различие. Смятам, че това различие трябва да бъде изразено по този начин", обоснова се народният представител. По думите му поредица от детайли са причина за решението, което той е споделил с колегите му още на 28 февруари, когато е воден този разговор. „Нещата, които съм преценил, че за мен са неприемливи за периода от 8 месеца, през който сме били заедно, съм ги казал.", уточни Чукарски.
Той обясни, че е разговарял с лидера на РЗС Яне Янев по телефона, но формално с документ не е декларирал, че напуска РЗС и не е изпратил заявление. На въпрос дали е имало опит от страна на Янев да разколебае решението му, Чукарски отговори: „Да, имаше желание за водене на разговор, провели сме дискусия. Не стои въпросът за помирение на позициите, става въпрос за това как се взимат решения, какви са тези решения, кога и как се излагат, но това е прекалено дълга тема" , каза Чукарски и отказа повече коментари.
Информационна агенция КРОСС припомня, че парламентарната група на РЗС се разпадна след напускането на Марио Тагарински.

Дянков: До дни ще има пакет от антикризисни мерки, по-трудни ще са вторите шест месеца на 2010 г.
София /КРОСС/ Бюджет 2010 е добър, до няколко дни правителството ще има пакет от около 30 мерки за излизане от кризата, заяви от парламентарната трибуна вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, който отговари на въпроси на депутати. За страната по- трудни ще са вторите шест месеца от годината, прогнозира той.
Дянков призова да не се правят допълнителни харчове. Ако има допълнителни харчове, трябва да мислим откъде трябва да дойдат приходи, допълни финансовият министър.
Ние знаехме, че ще е тежко, казвахме, че ще влизаме в дефицити заради разплащанията. Трябва да изчакаме март, април, май и да видим какво можем да направим за бюджета, обясни министърът. Според него Бюджет 2010 се изпълнява главно заради повишения износ. За актуализацията на бюджета може да се говори едва в средата на тази година. Дянков специално подчерта, че износът на България плавно нараства от началото на годината. Според него това е една тенденция, която не сме наблюдавали от август 2008 г. Заедно с това намалява вносът, което е добре за платежния баланс, но не е добре за приходите в хазната, според финансовият министър.
Според Симен Дянков предложението на лидера на СДС Мартин Димитров за сформиране на антикризисен щаб е идея, която е демоде. В същото време Дянков подчерта, че е отворен за предложения от страна на всяка политическа сила.
Трябва да сме единни кои са най-големите приоритети на българската икономика, призова Дянков.
Повишаването на здравната вноска от осем на десет процента е трудна за бизнеса мярка, но тя няма алтернатива, заяви министър Дянков. Ако за НЗОК са необходими 300-350 млн. лева, трябва да се намерят приходи извън бюджета, каза финансовият министър.
Депутатите два пъти отхвърлиха предложението на Мая Манолова от Коалиция за България изслушването да бъде предавано по БНР и БНТ.
След приключване на изслушването на Дянков в пленарна зала липсваше вече кворум, заради което бе дадена 15 - минутна почивка.

КНСБ: Кризата удря домакинствата
София /КРОСС/ Влиянието на кризата се усеща чувствително и върху домакинските бюджети. През 2009 г. се наблюдават отчетливи структурни изменения в доходите и разходите на домакинствата, които са следствие от протичащите процеси в икономиката и в частност на пазара на труда. Това се казва в анализ на КНСБ за състоянието и динамиката на заплатите и доходите през 2009 г. Анализът беше представен на днешната пресконференция от Президента на КНСБ проф. д-р Желязко Христов.
Темповете на нарастване на общия доход на годишна база постоянно намаляват, за да достигнат в края на годината дори отрицателни стойности. Така общият доход на 1 лице от домакинство през ноември 2009 г. е с 4.1% по-нисък от аналогичния месец на 2008 г., а през декември спадът достига вече 11.9%, се казва в доклада.
Предварителните данни на НСИ за заплатите и числеността на наетите работници и служители през последното тримесечие и за цялата 2009 г. позволяват да се оформят по-важните констатации.
Спадът в заетостта като цяло предопределя намаляване обема на начислените средства за работни заплати.
Според отчетните данни през 2009 г. в страната общо за трудово възнаграждение са начислени (без да е сигурно дали са напълно изплатени) финансови средства в размер на около 15 845 млн.лв. В сравнение с 2008 г. е налице „икономия” от около 288 млн.лв., или за пръв път през новото хилядолетие е отбелязан отрицателен ръст от минус 1.8%. Особено осезаемо е намалението спрямо 2008 г. на общите средства за възнаграждения в частния сектор - с близо 10 на сто или със 659 млн.лв. по-малко. Обратно, в обществения сектор (стопанска дейност и бюджетни дейности) има нарастване със 7.6% или в абсолютна сума увеличението е с 365 млн. лв.
Засега негативните количествени промени в заетостта до известна степен се компенсират със запазването на качествените работни места, смятат от КНСБ. Все повече обаче се появяват индикации, че тази ситуация много трудно може да бъде удържана в условията на задълбочаващ се спад и недостатъчно финансирани активни мерки на пазара на труда. Съществува реална опасност всяка нова вълна съкращения да изкарва на пазара на труда безработни с по-висока квалификация, което съществено би влошило възможностите за скорошно съживяване на икономиката и изгледите за „успешен изход” от дълбоката рецесия, предупреждават от синдиката.

КНСБ: СЪСТОЯНИЕ И ДИНАМИКА НА ЗАПЛАТИТЕ И ДОХОДИТЕ ПРЕЗ 2009 ГОДИНА
Предварителните данни на НСИ за заплатите и числеността на наетите работници и служители през последното тримесечие и за цялата 2009 г. позволяват да се оформят някои по-важни констатации.
Спадът в заетостта като цяло предопределя намаляване обема на начислените средства за работни заплати
Според отчетните данни през 2009 г. в страната общо за трудово възнаграждение са начислени (без да е сигурно дали са напълно изплатени) финансови средства в размер на около 15 845 млн.лв. В сравнение с 2008 г. е налице „икономия" от около 288 млн.лв., или за пръв път през новото хилядолетие е отбелязан отрицателен ръст от минус 1.8%. Особено осезаемо е намалението спрямо 2008 г. на общите средства за възнаграждения в частния сектор - с близо 10 на сто или със 659 млн.лв. по-малко. Обратно, в обществения сектор (стопанска дейност и бюджетни дейности) има нарастване със 7.6% или в абсолютна сума увеличението е с 365 млн. лв.
• Сравнението на годишния фонд за работна заплата през 2009 и 2008 г. по сектори оформя три групи:
- с приблизително запазени разходи за заплати: добивна промишленост, водоснабдяване и канализация, транспорт, складиране и съобщения, финансови и застрахователни дейности;
- с двуцифрен процент на нарастване (между 10.3% и 15.7%) на средствата за заплати: производство и разпределение на ел. и топлоенергия, търговия и ремонт, административни и спомагателни дейности, образование, хуманно здравеопазване и социална работа;
- с отчетливо намаление на начислените средства за заплати: създаване и разпространение на информация, далекосъобщения с минус 18.7%, професионални дейности и научни изследвания с минус 16.4%, строителство с минус 12.3%.
• Тази картина е резултат от различно поведение на отделните сектори в условията на развитие на кризисните процеси. Очевидно всеобщ е стремежът да не се посяга прибързано върху установените по места стандарти при заплащането и възможно по-дълго да се търсят други балансиращи мерки. Голяма част от предприятията и организациите с обективно намалена дейност са принудени да намаляват броя на наетите и като следствие паралелно нараства средната заплата - със съизмерими или сходни проценти. Други сектори редуцират и персонал, и заплати, като силно свиват и общите разходи за заплати (най-отчетливо в посочените по-горе като трета група). Само в сектора „Търговия и ремонт" нарастват годишните средства за заплати, като заедно с това се увеличава и средната заплата, и броят на наетите лица.
• По отношение на изплатените премии в края на годината, 2009-та не се отличава съществено от предходните периоди. Разходите за годишни премии, отразени през м.декември общо за страната са около 55 млн.лв., като близо 27 млн. са само в обществения сектор. Най-високи стойности на тази добавка на човек се отбелязват във „Финансови и застрахователни дейности" (87 лв.), „Държавно управление" (86 лв.) и „Култура, спорт и развлечения" (80 лв.). В секторите на индустрията сумите са едноцифрени и практически нямат отражение върху годишната средна заплата.
Зад увеличението на средната работна заплата за страната се крият разнопосочни тенденции по сектори и икономически дейности
Средната заплата за страната през 2009 г. е 591 лв., което означава номинален ръст от 8.5% и реално покачване с 5.5 на сто. В обществения сектор се отчита увеличение с 9.2% и реално с 6.2 на сто, като е достигнато равнище от 711 лв. За частния сектор е изчислена средна заплата от 547 лв., или със 7.3% повече от 2008 г. и 4.3% в реално изражение.
• През кризисната 2009 г. се прекъсва тенденцията на двуцифрен номинален ръст на средните заплати на национално ниво, характерна за последните пет години. Реалното изменение за 2009 г. е все пак с положителен знак, като е съизмеримо или малко по-ниско от постигнатото през предходните няколко години. Сбъднаха се предварителните очаквания, че нарастване на средната заплата може да се постигне благодарение преди всичко на последователно и трайно свиване на заетостта. Концентрирането единствено върху положителния ръст на средната заплата за страната не подпомага обективността, ако не се държи сметка за по-важната и драматична последица от кризата през 2009 г. - проведените съкращения и заложеното ново редуциране през текущата и следващите години.
• Изменението на средните заплати по икономически сектори е твърде различно. С високи постижения се отличават „Култура, спорт и развлечения" (+27.9%), „Административни и спомагателни дейности" (+21.9%), „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия" и „Строителство" (+18.2%), „Хуманно здравеопазване и социална работа" (+16.1%). Отрицателни стойности се отчитат в „Създаване и разпространение на информация, далекосъобщения" (-12.3%) и „Професионални дейности и научни изследвания" (-8.8%). Доста под средното е положителното нарастване в „Търговия и ремонт" (+4.0%), „Държавно управление" (+4.9%) и „Финансови и застрахователни дейности" (+6.0%).
• В отраслите на преработващата промишленост доминира положителен ръст на средната заплата, като отчетливо нарастване отбелязва единствено „Производството на хранителни продукти, напитки и тютюневи изделия" (+18.5%). В повечето икономически дейности промяната на средната заплата осигурява и незначително реално нарастване. Известно е, че в многочислените браншове се неутрализират ръст и спад на заплатата в отделните стопански субекти. Агрегираните средни стойности завоалират тревожни констатации от локални синдикални наблюдения, а именно че превес имат предприятията със замразени и намалени средни заплати.
• През 2009 г. практически непроменени остават дори средните заплати за голяма съвкупност от предприятия в сферата на производство на метали и метални изделия, на машини с общо и специално предназначение. С отрицателен ръст от минус 1.5% е средната заплата в производството на химически продукти, върху който съществено влияние оказва разликата в изплатените премии през 2008 и 2009 г.
• Като „нископлатени" (с работна заплата под 67% от СРЗ за страната) могат да бъдат определени 14 икономически дейности, измежду които най-важните са: търговия на дребно, ресторантьорство, производство на облекло, обработка на кожи, производство на обувки, производство на изделия от каучук и пластмаси, производство на дървен материал, мебели и т.н. Общо наетите „нископлатени работници" са над 550 хил., което представлява около 25% от всички наети в страната.

Загубата на работни места е характерна за почти всички сектори и отрасли на икономиката
Средносписъчният брой на наетите лица през 2009 г. е сериозно редуциран спрямо 2008 г. - общо за страната намалението е с 7.0%, което означава по-малко почти 172 хил. работници и служители. Отново частният сектор инкасира голяма загуба на заетост от 166,5 хил. или намаление с 9.0 на сто. При обществения сектор общото намаление е под един процент и се измерва с малко над 5 хил.човека.
• Подобна равносметка характеризира същественото проявление на финансовата и икономическа криза, довела до временно или трайно замразени работни места и нова армия от хора без работа и текущ доход. Именно намалението на наетите лица бе решаващият фактор за възпиране срива на средните заплати, тъй като преди всичко аритметично способства за установеното по-горе номинално нарастване.
• Състоянието на заетостта по икономически дейности и сектори показва известни нюанси, но общата характеристика е намаление или най-малкото задържане. Определена стабилност на персонала се отчита в най-големите, т.нар. бюджетни дейности. В секторите „Държавно управление", „Образование" и „Хуманно здравеопазване" намалението на числеността е около и под половин процент. Най-силна редукция на наетите лица се отбелязва в „Операции с недвижими имоти" с над 28% и в строителството с над 25%. Повечето сектори се разполагат около средния процент за страната - намаление в диапазона 6 - 8 на сто. Единствено в „Търговия и ремонт" е нараснала числеността на наетите работници и служители.
• Катастрофални са последиците от намаления обем на производство и на произведена продукция в огромния сектор на преработващата промишленост (обща редукция на персонал от минус 10.9% или над 66 хил.човека). С едно изключение (производство на кокс и рафинирани нефтопродукти) всички икономически дейности са свили заетостта спрямо 2008 г. С общо над 40 хил. работници и служители е намален броят само в изброените по-долу дейности с двуцифрени отрицателни стойности: „Производство на основни метали и метални изделия" с минус 20.4%, „Производство на изделия от каучук и пластмаси" с минус 16.5%, „Производство на дървен материал" и „Производство на електрически съоръжения, ремонт и инсталиране на машини и оборудване" с над минус 12%

Зависимостта „производство - заетост - работни заплати" намира различно приложение в промишлеността
Най-общото правило в тази връзка би следвало да почива на принципа, че повишеното производство трябва да означава по-висока заетост и по-висока работна заплата, при условие, че търсенето бележи нарастваща тенденция. На практика обаче се срещат твърде различни реакции на отделни производства и браншове, особено в условията на обща финансова и икономическа криза.
• Единствено бранш „Печатна дейност и възпроизвеждане на записани носители" показва относително устойчиви тенденции на развитие, касаещи в много по-голяма степен обаче темповете на нарастване на промишленото производство (тримесечни ръстове на база предходна година между 9.7% и 28.8%) и на заетостта (между 13.5% и 27.3%), докато темповете на нарастване на СРЗ по тримесечия (пак на годишна база) са между минус 2.6% и плюс 6.8%.
• В преобладаващия случай (лека, хранително-вкусова промишленост, химически и лекарствени продукти, металопреработване, електро- и машиностроене) са налице ярко изразени тримесечни спадове в промишленото производство, съпътствани от сериозни съкращения и намаляване на броя на наетите, но в крайна сметка висококвалифицираната заетост осигурява трайни темпове на нарастване на средната работна заплата. Особено ярко изразена е тази връзка в бранша „Производство на компютърна техника, електронни и оптични продукти", където на средния темп на намаляване на производството от минус 11.3% и на заетостта от минус 10.4% отговаря среден ръст на номинално нарастване на работната заплата от 26.7%.
• По-различна е ситуацията в бранш „Производство на тютюневи изделия". Устойчивите темпове на нарастване на производството са съпътствани от увеличаване на заетостта, или най-малко с нейното запазване, но за сметка на това темповете на увеличение на номиналните заплати са минимални и дори е налице спад за определени тримесечия на 2009 г.
• В някои браншове може да се отчете като цяло срив - както в производството и заетостта, така и по отношение на работните заплати. Такива са:
- „Производство на основни метали" (среден темп на спад на производството минус 11.3%, на заетостта минус 10.0%, на работната заплата минус 4.0%);
- „Производство на машини и оборудване с общо и специално предназначение" (съответно минус 22.2%, минус 19.2%, минус 1.4%);
- „Производство на превозни средства, без автомобили" (минус 27.4%, минус 11.5%, минус 11.4%).
• В основни отрасли, като „Добивна промишленост" и „Производство и разпределение на електрическа и топлоенергия и газ", промишленото производство показва противоречиви темпове по тримесечия. Като цяло обаче заетостта е стабилна - с минимални спадове от 2 до 4 процентни пункта. Прави впечатление, че се поддържат сравнително високи темпове на нарастване на работната заплата - в добивната промишленост тази констатация важи най-вече за въгледобива (среден тримесечен ръст от 11.0%), а в енергетиката той е 22.0%.
Влиянието на кризата се усеща чувствително и върху домакинските бюджети
През 2009 г. се наблюдават отчетливи структурни изменения в доходите и разходите на домакинствата, които са следствие от протичащите процеси в икономиката и в частност на пазара на труда.
• Темповете на нарастване на общия доход на годишна база постоянно намаляват, за да достигнат в края на годината дори отрицателни стойности. Така общият доход на 1 л. от домакинство през ноември 2009 г. е с 4.1% по-нисък от аналогичния месец на 2008 г., а през декември спадът достига вече 11.9%. Това безспорно има връзка с намаляването на заетостта. Ако през първото тримесечие на 2008 г. наетите лица намаляват с 1.5% спрямо същото тримесечие на предходната година, то през четвъртото тримесечие този спад достига 7.5%.
• Относителният дял на доходите от работна заплата в общия доход на домакинствата бележи тенденция на спад и от 56-57% в първите два месеца на 2009 г. в последните два месеца на година достига 49-50%. В абсолютен размер са налице аналогични изменения в годишен разрез и докато през повечето месеци на 2009 г. е отчетено макар и минимално нарастване (със значителни колебания през различни месеци и периоди), то през ноември и декември доходите от работна заплата на 1 л. от домакинство спадат съответно с 1.5 и 2.3%.
• Анализът от данните на НСИ за средната работна заплата и за доходите от работна заплата в домакинствата води до извода, че докато средната работна заплата нараства под влиянието на структурния фактор в заетостта (т.е. намаляват нискоквалифицираните наети с ниски работни заплати, което изкуствено повишава равнището на средната работна заплата), то повишаването на броя на безработните в домакинствата води до намаляване на абсолютния и относителен дял на доходите от работна заплата, при повишаващ се дял на пенсиите и социалните трансфери.
• Поставени в ситуацията на криза и намаляващи доходи от заетост, домакинствата са принудени да се ограничават в своите разходи. Този процес на самоограничение може да се индикира през цялата 2009 г., но особено отчетлив е той през декември, когато разходите за храна и безалкохолни напитки намаляват с 5.1% спрямо аналогичния месец на 2008 г., за транспорт и съобщения - с 10.3%, за облекло и обувки - с 19.8%. Вярно е, че тук до известна степен влияние оказва ценовият фактор и ниската инфлация, но в крайна сметка това са групи разходи, които са силно еластични и обикновено самоограничаването започва от тях.

В заключение: Засега негативните количествени промени в заетостта до известна степен се компенсират със запазването на качествените работни места. Все повече обаче се появяват индикации, че тази ситуация много трудно може да бъде удържана в условията на задълбочаващ се спад и недостатъчно финансирани активни мерки на пазара на труда. Съществува реална опасност всяка нова вълна съкращения да изкарва на пазара на труда безработни с по-висока квалификация, което съществено би влошило възможностите за скорошно съживяване на икономиката и изгледите за „успешен изход" от дълбоката рецесия.

РЗС ще даде гласовете си за конституционен дебат
София /КРОСС/ Политическия съвет и депутатите на РЗС анализират внимателно обстоятелствата около искането за импийчмънт на Президента на Републиката. Проблемът за взаимодействието между институциите в държавата и за конституционната уредба на техните правомощия пролича още в първите години след приемането на действащата конституция. Т. нар. скандал „Първанов - Дянков" е само пореден израз на непоправимите пороци на сегашния основен закон, който не може да бъде „ремонтиран", а трябва да бъде заменен с принципно нов. Това се казва в позиция на партията.
ПП РЗС има ясна позиция: ние сме за свикване на Велико народно събрание и приемане на нова Конституция! Затова смятаме, че започването на процедура по импийчмънт е не толкова акт насочен срещу държавния глава, колкото незаобиколим политически механизъм за дискусия по основните конституционни проблеми при взаимоотношението между институциите. Такъв дебат ще разкрие достатъчно аргументи за нуждата от нова Конституция.
ПП РЗС е готова да участва в консултации и да осигури необходимите гласове за започване на процедурата за импийчмънт с цел предизвикване на сериозен политически дебат по Конституцията. Дискусията трябва да бъде проведена отговорно в българския парламент, който е основна държавна институция на парламентарната република.
ПП РЗС очаква ПГ на ГЕРБ като най-голямата фракция в Народното събрание аргументирано и последователно да изведе политическия дебат до конкретен резултат, се казва още в позицията на партията.

Украйна с ново правителство
Киев, Украйна /КРОСС/ Украинският парламент одобри състава на новото правителство, предложен от президента Виктор Янукович, съобщи Ройтерс.
Янукович си осигури парламентарно мнозинство и лансира за премиер свой приближен. 62 годишният Микола Азаров, бивш министър на финансите, оглави новата управляваща коалиция, доминирана от Партията на регионите на Янукович. С този ход новият украински президент търси възстановяване на политическата стабилност за противодействие на тежката икономическа криза.
Микола Азаров не е радикален реформатор. Пред украинския парламент той заяви, че главната цел на новото правителство, одобрено от депутатите, е да сглоби „реалистичен бюджет" за 2010 г. Азаров каза, че страната е източена, хазната е празна, а държавният дългове са скочили трикратно.
Бившият главнокомандващ на Военноморските сили Микайло Йежел е новият министър на отбраната, а бившият украински посланик в Москва получи поста на външен министър. Федир Ярошенко е новият финансов министър на Украйна, а Васил Тишко- министър на икономиката. Ярошенко е приближен на Азаров. Двамата са работили в данъчната администрация. Тишко, член на социалистическата партия, е бивш вътрешен министър в периода 2006-2007 г.

Цвета Маркова и Шийла Камерър обсъдиха възможности за договор за класифицирана информация
София /КРОСС/ Председателят на Държавната комисия по сигурността на информацията Цвета Маркова проведе работна среща с извънредния и пълномощен посланик на Република Южна Африка в Република България Н.Пр. г-жа Шийла Камерър, съобщиха от ДКСИ.
По време на срещата госпожа Маркова представи дейността на Държавната комисия по сигурността на информацията като държавен орган, който осъществява политиката на Република България в областта на защитата на класифицирана информация и като национален орган по сигурността на информацията в международен аспект.
Беше обсъдена възможността за започване на преговори за сключване на Споразумение за взаимна защита и обмен на класифицирана информация между Република България и Република Южна Африка, тъй като Южна Африка има силно развита отбранителна индустрия, а подобен род споразумения определят правната рамка за сътрудничество в различни области на обществения живот, които налагат обмен на класифицирана информация.
От своя страна госпожа Камерър изяви готовност да представи официално предложението за започване на преговори на южноафриканската страна, като подчерта, че за Република Южна Африка е много важно да развива икономически отношения с държавите от Европейския съюз като единствената държава от африканския континент, член на Г-20. Тя благодари за възможността да се запознае с дейността на Държавната комисия по сигурността на информацията и изрази желание за бъдещо сътрудничество.
Госпожа Маркова също потвърди готовност за започване на преговори за сключване на двустранно споразумение за защита и обмен на класифицирана информация и благодари за проявеното внимание.

Няма коментари: