вторник, 16 март 2010 г.

ВЕЧНИЯТ ПРАВИТЕЛСТВЕН КАЛЕЙДОСКОП НА КОМПАРТИЯТА НИ! ВСЕ ИМ СЕ ПРИВИЖДА ... "ДРЪВЦЕ" ЗА НАРОДА НИ.

На 150 000 ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ данъкоплатеца плаща здравните осигуровки вече 20 години защо управляващи ни лъжете отново? Я си прегледайте сметките отново - просто са много повече! 200 000 ПЕНСИОНЕРИ (пак на гърба на бедняците) си отживяват пък НА ТРУДОВ ДОГОВОР на фона на над 20% БЕЗРАБОТИЦА? Е, това ако не е супер лукс за разграбената ни държава от комунистите ни социалисти! Здраве му кажи. Прибавете и субсидирането на 1,5 милиона роми непрекъснато във времето - и ще преминете границата на разумния разсъдък! Повече от ужасяваща е ситуацията днес за оцеляващите безработни българи и децата им тук. Слабо казано е за тази скандална и възмутителна ситуация в България, НО ТЯ Е РЕАЛНИЯ ФАКТ. Е - хо, останаха ли българи в тази държава! Гротескно впечатляващо е на какво са подложени 2 000 000 безработни наши сънародници и техните семейства - пълна липса на държавна отговорност по осигуряването им на работа им, пълно отсъствие на здравни грижи - да не говорим за безплатни такива по конституция, абсолютно ежедневно мизерстване, болка и мъка от натрапената им безотговорно ситуация! НАПРАВО СТРАШНО НЕЩО В ДЪРЖАВАТА НИ е случващото се, хора!!!

Препоръчвам изчитане и осмисляне н данните и фактите в : http://ime.bg/bg/articles/publichni-razhodi-i-stopanski-rastev/
на Института по пазарна икономика. Вдясно на страницата има една колонка с цифрички. Когато се кликне върху някоя се случва отправка към съответна информация. Приятно четене!

ПО ЕКИПНЮЗ.КОМ

200 000 пенсионери работят на трудов договор


200 хиляди възрастни българи продължават да работят на трудов договор и да получават доходи, въпреки че са преминали пенсионна възраст, обяви министърът на труда Тотю Младенов. Сега държавата отделя почти половината от бюджета за пенсии и социални вноски. Само 40% от парите за възрастните идват от осигуровки, а останалата част се плаща директно от хазната. Затова министър Младенов не отговори еднозначно трябва ли да има данък върху пенсиите за хората, които продължават да работят.
Според министъра по време на криза и безработица заетите от пенсионерите работни места лишават 200 000 млади хора от работа.
Въпреки че министърът на труда даде заден ход на реформата в сектора и временно се отказа от идеите си за рязко вдигане на възрастта за приключване на активната работа, сега отново намекна за ограничаване на ранното пенсиониране. За целта държавата ще търси стимули за хората, които остават по-дълго на пазара на труда. Сред мерките са помощ за младите, за жените, за гражданите в предпенсионна възраст, както и за инвалидите.
“По-нататъшно допълнително намаляване на осигурителните вноски би било пагубно за системата”, смята Младенов

ДКЕВР: Такса мощност - или за всички, или за никой
Такса мощност ще се въведе или и за трите ЕРП-та, или няма изобщо да влезе в сила. Становището на ДКЕВР изрази във вторник председателят на регулатора Ангел Семерджиев. Предложението да се въведе такса мощност дойде от ЕВН, според която по този начин разходите ще бъдат разпределени по-справедливо между абонатите.
Трябва да има единен подход при определяне на структурата на тарифите и при трите ЕРП-та, каза председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев.
На този етап обаче технически само вносителите на предложението имат готовност да въведат новата такса. ЧЕЗ и ЕОН нямат необходимия софтуер за въвеждането на новата тарифна структура, включваща такса мощност.
Предстои регулаторът да анализира предложението и да вземе окончателно решение до края на месец април. За целта е създадена специална работна група. Семерджиев обясни още, че исканото от “Булгаргаз” повишение на цената на природния газ с 26 процента от 1 април търпи изменение в посока надолу. С колко точно ще поскъпне синьото гориво ДКЕВР ще вземе решение до края на месец март

Борисов: Гледам и не вярвам - за 22 км път ми представят фактура за 222 милиона
„Има доклад, на който не мога да повярвам – път за 22 км ми е фактуриран за 222 млн. лв. и трябва да го плащам. В същото време в големите градове напълно основателно хората излизат и всеки ден снимат дупки”, заяви премиерът Бойко Борисов на международна конференция, посветена на добрите практики в Европа за борба с корупцията. Министър-председателят обеща безкомпромисна борба с корупцията, "дори да става дума за наши хора".
Според премиера в доклада на Европейската комисия за България се оценявало, че в страната има политическа воля за борба с корупцията. „Това, което е видимо, за което ме е срам, в докладите на посланиците, е, че затвърждаваме мнението, че България е корумпирана държава”, каза Борисов. По думите му - „брилянтен пример за висша степен на корупция” са заменките на горите.
Той потвърди, че се работи по законодателна промяна, според която разследванията на звеното за борба с корупцията и измамите в ЕС ОЛАФ да бъдат приемани като доказателства в българските съдилища и изтъкна, че се полагат много усилия да бъдат стабилизирани службите като основно средство за пресичане на корупцията

Борисов: Ако не строим “Белене”, ще платим 1,1 млрд. лева неустойки
До две-три седмици се очаква отговор във връзка с преговори с потенциални европейски стратегически инвеститори за АЕЦ „Белене”. Това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов, който посети строителната площадка на централата. Според него, ако сега България се откаже от проекта, ще трябва да плати милиард и сто милиона лева неустойки плюс още половин милиард за взети кредити.
Борисов добави, че без европейски стратегически инвеститор, който да даде гаранции, че няма да се строи и после построеното за стотици милиони да се разрушава, проектът няма да бъде продължен.
Премиерът съобщи още, че всички дейности, извършени до момента по проекта, ще бъдат дадени на прокуратурата. Борисов заяви, че главният прокурор може да възложи на експерти в АЕЦ „Козлодуй” проверка и те да преценят колко струват извършените до момента дейности. Иначе проектът може да струва 50 милиарда евро, каза премиерът.

Бойко Борисов ще посети площадката на АЕЦ “Белене”
Министър-председателят Бойко Борисов и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков ще се запознаят на място с извършените строителни работи на площадката на АЕЦ „Белене”. Позицията на България е, че централата няма да бъде строена само с руски пари, а ще се търси европейски инвеститор. Според министъра на икономиката Трайчо Трайков, ако работата по проекта бъде преустановена, е възможно България да плаща огромни неустойки.
През февруари руската държавна корпорация “Росатом” предложи да финансира с почти 2 млрд. евро дейностите по продължаването на проекта през 2010 г. и 2011 г. до намирането на други инвеститори.
Ще бъде създадена проектна компания за изграждането на АЕЦ „Белене”, в която българската държава ще участва с апортна вноска. Проектната компания ще бъде финансирана от руската страна на чисто търговска основа, без държавна или корпоративна гаранция от българската страна.
На по-късен етап вложените средства ще бъдат възстановени на руската страна от бъдещия стратегически инвеститор.
Германската компания RWE, която бе избрана за стратегически инвеститор, се оттегли в края на 2009 г.
“Българският енергиен холдинг“, в чиято структура е проектът, обяви конкурс за финансов консултант, който се очаква да бъде избран до средата на 2010 г

600 милиона евро са налети в АЕЦ “Белене” досега
600 милиона евро са платени на руснаците и на немците, които разработват проекта за АЕЦ „Белене”. За разрушаването на конструкциите са предвидени 97 милиона евро, които още не са платени. Това каза Богомил Манчев, председател на „Булатом”. За заема от банка „Париба” в размер на 250 милиона евро Богомил Манчев обясни, че той е взет от Националната електрическа компания и парите не са похарчени за проекта „Белене”, а за издължаване на текущи задължения, например за проекта за хидровъзел „Цанков камък”.
Според Богомил Манчев „премиерът няма какво да търси в ”Белене” и “само ще отиде да види дупката, която е изкопана”. “С повдигането на въпроса за парите около АЕЦ „Белене” някой се заиграва с нещо друго, каза Манчев.
Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков потвърди, че до този момент по проекта за АЕЦ “Белене” са похарчени 600 милиона евро. “600 милиона евро са документирани и осчетоводени от последния напън при строежа на АЕЦ „Белене”, не се знае колко са от началото на проекта”, каза министърът. Според него не може да се говори за вина, понеже проектът засега не е спрян

Президентът предлага проверки за минало време
Президентът предлага проверка кои от заможните българи, облагодетелствали се от приватизацията, са дарявали на фамилните фондациите на политици: "За да улесня министър-председателя с неговото намерение, бих му предложил една съвсем конкретна идея - да бъде направена проверка кои от онези заможни българи, които са се облагодетелствали от раздържавяването в годините на прехода, са направили своите значими дарения на големите фамилни фондации на български политици."
Офертата бе отправена от президента Георги Първанов, помолен за коментар на намерението на премиера за проверка на олигарсите във връзка с идеята на държавния глава за отваряне на икономическите досиета. Президентът посочи, че трябва да се изясни какво означава олигархия и допълни, че най-краткото определение е срастване на икономическата и политическата власт.
На въпрос за намерението на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов да изпрати писмо до държавния глава с настояване той да посочи олигарсите, президентът коментира, че министър Цветанов би трябвало да знае, че такива данни не се съдържат в президентската институция през цялото й развитие

Еколози алармират, че акулите са застрашени от изчезване
Осем вида акули, намиращи се на ръба на изчезването, трябва да попаднат под защитата на Конвенцията за международна търговия с измиращи видове в дивата фауна и флора, смятат активистите от природозащитната организация „Oceana”. По данни на еколозите ежегодно се убиват до 73 милиона акули. Масовият им лов е предизвикан също така и от увеличаващото се търсене на деликатеси от животните, предаде Би Би Си.
Масовият риболов представлява най-голямата заплаха за популацията на тези видове, тъй като акулите се размножават бавно и се нуждаят от много време, за да достигнат полова зрялост и да произведат потомство.
Специалисти от Института по океанография Scripps в Калифорния смятат, че акулите измират по-бързо от всички останали морски животни и много от тях могат да изчезнат през следващите 20 години.
Числеността на акулите спада лавинообразно главно заради масовия им улов. Плавниците на акулата-чук са ценен деликатес, особено в Китай, където цената им достига 140 паунда ($ 273) за килограм.
Засега като застрашени от изчезване са класифицирани общо 137 вида акули от общо около 370

Завръщането на вълците
Вълците са изтребени от много райони по земното кълбо, но сега изглежда, че отсъствието им на редица места се оказва пагубно за екосистемите. Ново проучване за САЩ доведе до предложението за повторното им заселване в местности със застрашени екосистеми, съобщи Си Ен Ен. Група изследователи публикуваха във февруарския брой на "Био сайънс" материал, според който въвеждането на малки, контролирани популации от вълци ще въздейства благоприятно на биологичното разнообразие на райони, пренаселени с тревопасен дивеч.
Според екипа, воден от Даниъл Лихт от Националната служба по парковете, природата във въпросните региони е осезаемо засегната от свръхразмножаването на копитни бозайници като лосовете и елените, които разцъфтяват в отсъствието на своя естествен враг от най-високото ниво на хранителната верига. Идеята на изследователите е, че повечко вълци ще означават по-малко тревопасни, по-голямо количество на растителната биомаса и повече биологично разнообразие.
В подкрепа на предложението в публикацията са цитиране множество съвременни изследвания. Според едно от тях, направено в Монтана през 2004 година, вълците влияят на умножаването и разпространението на лосовете, тъй като съществено намаляват времето, прекарвано от тези животни в опасване на дървесните растения. През 2006 пък излязоха резултати, които показват икономическите и финансови ползи, които носят вълците. Присъствието им в националния парк Йелоустоун е довело до увеличение на туристическия поток и до нарастване на приходите от екотуризъм с 35 милиона долара през 2005 година.
Препоръчва се въвежданите вълчи популации да са малки, да се поддържат такива и да не се допуска да стават самодостатъчни за експанзия. Единственото им предназначение е да възстановят екосистемите на места, където за хищниците ще има достатъчно плячка и контактите им с хората могат да бъдат контролирани. Според авторите обществените опасения от атаки срещу хората и добитъка могат да бъдат успокоени, като вълците бъдат маркирани и проследявани чрез глобалната система за позициониране.
Това, което се предлага, вече е правено веднъж, казаха специалистите. През 1960 година на остров Корънейшън са заселени 4 вълка с цел да регулират нарастващата популация от елени. Планът успял, но понеже хищниците не били контролирани, бързо нараснали до 13, преди да започне спад в броя им. Днес е възможно нещата да се контролират чрез хирургически намеси и и контрацептиви, така че да се отговори адекватно на опасенията от “изпускане” на вълчите популации.
Според авторите мярката с въвеждане на хищници в увредена екосистема вече е широко прилагана в света в други варианти, при които са използвани едри хищници, като лъвове и диви кучета. Най-големите опасения на авторите на предложението са от негативната реакция на много американци, за които видът на вълците символизира дивото. Изследователите смятат, че самият план за заселване на вълци е технически лесно изпълним, но справянето с психологическата реакция у хората ще бъде истинско предизвикателство


ПО АГЕНЦИЯ КРОСС

Румен Овчаров: Правителството има нужда от усмирителна риза, за да престане да харчи

София /КРОСС/ Действията на правителството, особено през последните месеци, ме карат да мисля, че има нужда от доста по-различни мерки по отношение на кризата. Аз никога не съм бил привърженик на споразуменията с МВФ и бях един от противниците, когато тази идея беше лансирана преди една година, но ми се струва, че правителството има нужда от усмирителна риза, защото това харчене, което е започнало от началото на годината, е безотговорно.
Това коментира Румен Овчаров - член НС на БСП и бивш министър на икономиката и енергетиката в предаването "Денят започва" на БНТ 1. По думите му, идеите за бърза приватизация не могат да доведат до особено позитивни резултати за България в условия на световна икономическа криза.
Румен Овчаров посочи още, че забавянето на АЕЦ "Белене" не е добро за страната, тъй като реализацията на този проект би осигурила работни места и би подпомогнала икономиката ни.
Овчаров коменитира и скандала между институциите: „Колкото по-бързо се разбере, че приказването и вкарването на измислени теми в обществото внимание е абсолютно вредно, толкова по-добре". Той подчерта, че в момента в центъра на дискусиите тряба да бъде икономическото състояние на страната, както и схемите и пътищата за излизане от състоянието, до "което ни е докарало правителството и да се мисли за бъдещето".

Димитър Манолов: Антикризисни мерки на правителството са ужасяващи, просто да ти настръхнат косите
София /КРОСС/ Вицепрезидентът на КТ „Подкрепа" Димитър Манолов съобщи пред Радио К2, че по неофициални канали се е сдобил с черновата на новите антикризисни мерки, които ще предложи правителството и ги определи като „ужасяваща история". „Вътре има ужасяващи неща, просто да ти настръхнат косите", категорично заяви Манолов. Той изброи тези „ужасяващи неща" - „облагане с данъци на пенсии; принудителна неплатена отпуска за всички бюджетни служители две седмици в годината, т.е. ще работим, не като гърците на 14 заплати, а на 11,5; намаляване до минимум на допълнителния полагам платен отпуск за ненормирано работно време; намаляване на срока за получаване на обезщетение за бременност и раждане - от 410 календарни дни на 225".
Манолов коментира възмутено: „Направо треперя, като чета тези глупости. Това е абсурд, това е идиотщина. Всички тези мерки са ориентирани към най-нискодоходните групи от населението. От тези с дебелите задници, от тях никой, нищо не иска да вземе. От тях, никой, нищо не очаква. Тях трябва да ги завиваме с памук, за да продължават да дебелеят".
Той съобщи, че ще има заседание на конфередативния съвет, на който тези мерки вероятно ще станат част от дневния ред, защото освен това в тях няма нито една, която да стимулира производство, иновации, потребление: „Всичко е да се вземе отнякъде нещо или нещо да не се даде".
Попитан дали може да бъде сигурен в източника на тази информация Манолов заяви „да". Той допълни, че тази чернова със сигурност е изготвена от министерство на финансите и мерките са точно 31, както е обявено от правителството.
Очевидно сме във фаза, в която се забелязва и излизане на пазара на труда и на високо квалифицирани кадри, но като че ли темпото леко спадна, коментира още Димитър Манолов. „Но може би, това намаляване на темпото да се дължи на факта, че нещата са дошли до високо квалифицираните работници, с които никой не иска да се разделя", уточни той.
По думите му, от синдиката не могат да правят собствени изследвания и използват данните от статистиката като уточни: „Гледаме ги от различен ъгъл". Манолов посочи, че статистиката отчита само хората, които се регистрират в Бюрата по труда, а за да се стигне до истинския брой на безработните се използват тенденции.
Манолов каза още: „Трябваше т.нар. български бизнес да си научи урока от тази криза. Трябваше българската икономика да бъде поставена на други релси. Не може да се очаква, че ще живеем цял живот от строителство". Според него, е трябвало да бъдат създадени устойчиви производства, да имат възможности за идване на чужди инвеститори. Димитър Манолов посочи, че чуждите инвеститори не могат да бъдат привлечени с ниски данъци и осигуровки, въпреки че нашите са най-ниски в Европа.
Неговите препоръки в този случай са: „Трябва да се промени средата. Чиновничеството да спре да прави на маймуни всички, които искат да направят нещо, включително от обикновения гражданин до милиардера. Корупционната среда трябва да бъде унищожена. Политиците да започнат да се държат по друг начин". Манолов призна, че това звучи като лозунги, но всички българи го знаят.

Владимир Каролев: Нищо чудно през есента да стигнем Гърция
София /КРОСС/ Правителството работи като на пожар. Това е така защото има различни и политически, и философски разбирания между различните министри, коментира в предаването „12+3" на БНР икономическият анализатор Владимир Каролев. „Дянков е от тези икономисти, които знаят, че от криза не се излиза с наливане на повече пари от държавата, а когато създадеш по-добри условия за частния сектор. Следователно аз съм напълно убеден, че той е бил срещу увеличаването на здравната вноска, например", каза Каролев. В същото време, според него, има министри като Тотю Младенов, които са с комунистически разбирания и те „търсят на баницата само мекото". Икономистът смята, че Дянков е малцинство в този кабинет от гледна точка на икономическите си разбирания и му е доста трудно. „Нищо чудно да стигнем Гърция през есента, ако не се вземат мерки, при положение, че само за януари имаме близо 1 милиард дефицит."
„Няма никакво значение за приватизацията дали една страна е в криза или не, приватизацията е политически процес. Аз съм привърженик на това, че държавата не може да управлява активи и трябва да няма държавна собственост освен там, където публичните услуги не могат да бъдат предоставени на частния сектор, например - отбрана, ред и сигурност", така Владимир Каролев коментира идеята на правителството да стартира процедура за разпродажба на миноритарни дялове от предприятия, в които има акции. Каролев обаче смята, че с тези дялове няма да се съберат много пари. Според него правителството трябва да помисли и за приватизация на мажоритарни дружества като Марица-Изток 2, както и за концесиониране на публични активи - Летище София, пристанищата. „Оттам ще дойдат концесионни такси в бюджета", аргументира се Каролев.
Икономистът смята, че е по-добре в момента да не се мисли за заем от МВФ. Подобно споразумение би имало положителен ефект, но към момента не е необходимо, смята той.

Надежда Нейнски: ЕП ще реши, как да се осигурят 225 млн. евро за енергийните проекти в България
София /КРОСС/ Европейският парламент ще реши от къде да бъдат осигурени 225 млн. евро за енергийните проекти в България. Това заяви в сутрешния блок „Здравей България" на Нова телевизия евродепутатът от ЕНП Надежда Нейнски, която ще бъде "докладчик в сянка" от страна на ЕНП в днешното заседание. По думите й, се очаква парите да бъдат взети от ОП "Конкурентноспособност". Нейнски обясни, че ще настоява те да се вложат в първите четири блока на АЕЦ „Козлодуй". Тя заяви още, че ще обсъди с колегите си от бюджетната комисия за възможности за рехабилитация на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй". По думите й, от СДС ще настояват за спешната модернизация на 5 и 6 блок, чийто срок за експлоатация изтича през 2017 година. Нейнски беше категорична, че приоритет на СДС е да се удължи живота на АЕЦ „Козлодуй". Евродепутатът припомни, че позицията на десните е да не се строи АЕЦ „Белене" по време на икономическата криза. Тя заяви, че ще бъде поставен въпросът, дали сеизмологичният терен на строящата се електроцентрала е достатъчно безопасен. Нейнски заяви още, че на преговорите с Русия за финансиране на АЕЦ "Белене" се гледа с недоверие. Тя беше категорична, че финансовият министър Симеон Дянков е единствения човек с ясна позиция относно „Белене". Според Нейнски несъгласието за строежа на Белене е причината за атаките на президента към Дянков. По думите на Нейнски „ще паднат маските" на някои политици в хода на дебатите за строежа на АЕЦ „Белене".

7 милиона е преразходът на касата
София /КРОСС/ 7 милиона е преразходът за януари и февруари на НЗОК. Ако не бъдат взети мерки, парите няма да стигнат. Това заяви в новините на PRO.BG д-р Албена Златарева, заместник-директор на здравната каса. На въпрос кога ще спре преразходът, тя отговори, че НЗОК трябва да успее да се вмъкне в бюджета от 26 милиона лева, но в момента, според нея, няма механизъм за контрол. „Касата е ползвана като банкомат. Някой решава какво трябва да се плаща, а ние даваме парите", каза д-р Златарева.
Д-р Албена Златарева вярва, че държавната администрация ще внесе 300 милиона за здравни вноски. Тя призна, че действително от началото на година има по-малко приходи от здравните вноски от планираните за началото на 2010 година.
От няколко дни работи интегрирана информационна система, която ще проследява пътя на пациента към лекаря, съобщи още тя.
В момента няма решение кои други лекарства, освен инсулин, със сигурност ще се доплащат от пациентите. При диабетно болните доплащането е заради по-високата цена, поставена от фирмата, подчерта д-р Албена Златарева. Ние заплащаме на солидарния принцип, но трябва все пак да се вместим в бюджета за цялата година, каза земестник-директорът на НЗОК.
Относно пациентските протести по повод доплащането д-р Златарева коментира, че е крайно време от всички в България да се разбере, че здравето има своята цена. „Вместо да ходят по моловете хората трябва да се научат да плащат за здраве", каза д-р Албена Златарева.

Аню Ангелов: Трябва да има компенсации в МО заради осигурителните вноски
София /КРОСС/ От морална гледна точка аз донякъде подкрепям идеята осигурителни вноски да плащат и държавните служители. Това каза за БНР министърът на отбраната Аню Ангелов. „Но искам да се знае, че трябва да има компенсации за евентуалното реализиране на тази идея в бъдеще", подчерта министърът.
Във военното министерство ще се пести и от сделките за модернизация, стана ясно още от думите на министър Ангелов. В доклад до премиера военното министерство предлага предоговаряне на сделките. Купуването на самолети, корвети, хеликоптери не е било обезпечено с необходимите пари, подчерта Аню Ангелов. За сега е ясно, че военното министерство може да се откаже от доставка на хеликоптери по договор на стойност 358 милиона евро. Той беше сключен през 2005 година като България трябваше да получава по 3 хеликоптера на година. "Аз съм между чука и наковалнята. Ако реша да прекратя този договор това означава 60% платени, а хеликоптери няма. Търсим възможности с Министерството на финансите как да стане това разплащане в това число и отказ от определено количество хеликоптери, които можем да откажем", съобщи военният министър и допълни, че се водят преговори за разсрочване на плащанията по някои договори.

Николай Василев: Големият проблем на бюджета са пенсиите
София /КРОСС/ Големият проблем на бюджета са пенсиите. Това каза в новините на PRO.BG Николай Василев, бивш министър и на икономиката, и на държавната администрация в две правителства.
Той смята, че най-големият пропуск на настоящото правителството е, че се отказа да извърши пенсионна реформа, а се опитва да напълни хазната със съкращения и здравни осигуровки и то от определени съсловия.
„През последните 3 години пенсиите са се вдигнали с над 50 процента, а брутния вътрешен продукт само с 11-12 процента", подчерта той и пресметна, че тази година 2 милиарда лева повече харчи правителството за пенсии.
Според Николай Василев Бюджет 2010 съвсем не е постен, а напротив - „най-щедрият в историята на демокрацията и то в момент на рецесия". Според него правителството е трябвало да вземе всички възможни мерки, за да няма бюджетен дефицит. Той не е съгласен с тезата, че малък дефицит е полезен.
„Категорично съм против - говорихме че 0,9 процента са полезни, сега че 2 процента са полезни и се надявам да не говорим след време, че 15-16 процента са полезни", въпреки че, според него България е много далеч от Гърция заради добри политики и спазване на правилата на валутния бард през последните години.
Държавната администрация може да се оптимизира само с 10-15 %, според Николай Василев. Той не знае как Иван Костов и настоящето правителство са намерили 150 000 чиновници за съкращение. Той припомни, че 46 000 души бяха съкратени през миналия мандат, 17 000 от които в администрацията и изрази съмнение, че още толкова за съкращение ще намери правителството сега.
По повод искането за импийчмънт на президента, Николай Василев каза, че според него ръководителите на държавата не се занимават със сериозни икономически въпроси се занимава с теми, които не са съществени.

Проблемът Гърция
Атина, Гърция /КРОСС/ След 5-часови дебати министрите на финансите от еврозоната постигнаха съгласие по план за оказване на финансова помощ на Гърция. Той не предвижда кредитни гаранции и ще бъде задействан, ако Гърция не съумее да си осигури необходимите финанси чрез механизмите на пазара.
В декларация на финансовите министри на 16-те страни от еврозоната се казва, че планът за съгласувани действия ще бъде приложен бързо, ако се наложи. Еврогрупата подчертава, че гръцките власти не са поискали финансова помощ и затова такава помощ засега не е необходима. Окончателно решение по плана за финансова помощ ще вземат държавните и правителствените ръководители на страните от еврозоната. Междувременно в Гърция днес започва 48-часова стачка на работещите в Националната електрическа компания на Гърция, в знак на протест срещу мерките на правителството за затягане на коланите.

Връщаме 11 000 евро на Брюксел заради нередности при земеделските плащания
Брюксел, Белгия /КРОСС/ България трябва да върне на Европейската комисия 11 000 евро заради допуснати нередности при разплащанията в областта на земеделието.
Страната ни е включена в списък от 20 страни-членки, които трябва да върнат на Брюксел общо 346,5 млн. евро.
Парите се връщат в бюджета на ЕС, поради несъответствие с правилата на ЕС или неадекватни процедури за контрол на земеделските разходи. Конкретно за България причината е „неспазване на сроковете за плащане”.
Този път обаче страната ни съвсем не е сред най-фрапантните примери за нарушения, изброени от ЕК по-долу:
- 47.5 млн. ще върне Испания, за недопустими разходи и за слабости в системата за контрол в сектор "плодове и зеленчуци"
- 92 млн. се взимат от Полша за различни слабости в областта на субсидиите за периода 2006-2007 г.
- 105.5 млн. ще върне Гърция за слабости в системата за контрол на плащанията за памук и 18.5 млн. евро от слабости по мерките за развитие на селските райони
-14.2 млн. връща Великобритания за неспазване на законоустановените срокове за директни плащания
- 10.4 млн. евро (за финансовите години 2003-2005) за сметка на Холандия за недостатъчни проверки в сектора на възстановителните суми за износ
Коментирайки решението еврокомисарят по земеделието и развитието на селските райони Дачиан Чолош заяви: "Този инструмент продължава да бъде много важен, гарантирайки, че държавите-членки осигуряват достатъчно контрол, за да се гарантира, че парите на данъкоплатците се изразходват подходящо".

Разкрита е група за специални операции на Пентагона
Вашингтон, САЩ /КРОСС/ Вашингтон проучва информациите, според които човек на Пентагона бил изградил секретна група от наемници, със задача да избиват екстремисти в Афганистан и Пакистан, предаде Дойче веле. Според „Ню Йорк Таймс" бившият офицер от ВВС Майкъл Фърлонг бил заподозрян, че е отклонил пари от една помощна програма на Пентагона за афганистанската армия. Задачата на специалната група била да ликвидира врагове на американската военна мисия, за да се улеснят операциите на американската армия. Пентагонът отказва да коментира съобщението.

Мира Радева: Това правителство импонира на българите
Очевидно е, че хората не живеят само за хляба. Очевидно, това правителство с действията си срещу организираната престъпност и волята за промени, импонира на българите, коментира директорът на социологическия институт MBMD
Мира Радева пред Информационна агенция КРОСС
София /КРОСС/ Над 52% одобрение получава кабинетът Борисов. Толкова висок позитивен рейтинг на 9-ия месец от управлението не е имал друг кабинет. Същото се отнася и за министър-председателя Бойко Борисов. Дори по отношение на икономическата политика, която е най-силно критикувана, отношенията са 50 на 50. Според мен конфликтът с президента не е от ключово значение за спада в доверието към финансовия министър. Самият Дянков знае, че непрекъснато взема непопулярни решения. Изводът е, че за момента общественото мнение подкрепя кабинета и цялостната му програма. Очевидно е, че хората не живеят само за хляба. Очевидно, това правителство с действията си срещу организираната престъпност и волята за промени, импонира на българите.
В конкретния случай с президента става дума за казус, който аз лично смятам, не интересува достатъчно общественото мнение. Второ, вероятно хората не подкрепят този импичмънт защото самата президентска институция не е натоварена с голяма власт, а от друга страна предстоят избори след година и половина. Като цяло тази тема стои по-встрани за хората и от най-важните обществени проблеми.
Парламентът има по-нисък рейтинг отколкото президентската институция. Решаването на въпроса обаче отива в ръцете на парламента. От там нататък най-парадоксалното е пък, че отива в още по-тесните ръце на Конституционният съд, а това е орган, който знаем, че е натоварен с много силна политическа семантика и интереси.Тук, според мен, има една действително дълбока криза на демократичните институции. Защото, първо, такава процедура никога не е била провеждана и второ, тя в крайна сметка се решава от един орган, който няма широка обществена подкрепа.

Преглед на руската преса
Москва, Русия /КРОСС/ „Независимая газета": Азербайджан има намерение да продава на Европа втечнен газ. България търси алтернативни възможности на руския газ, за да снабдява населението си, пише „Независимая газета" Една от тях може да стане доставката от Азербайджан на втечнен газ. Ако двете страни се договорят, в Грузия ще бъде построен завод за производството на този вид гориво и оттам по морето то ще пристига в България и Румъния
„Коммерсант":Русия не възнамерява да обединява своя газопроводен проект „Южен поток" с потенциалния европейски конкурент „Набуко" стана ясно от думите на Сергей Шматко след преговорите с председателя на българския парламент Цецка Цачева. Вестникът отбелязва, че вчера Русия официално е отхвърлила идеята за съвместяване на двата конкуренти газопровода „Южен поток" и „Набуко" Тази идея бе издигната миналата седмица от президента на италианския концерн „Ени" Паоло Скарони.
„Российская газета": Сергей Шматко не смята за необходимо да се обединяват „Южен поток" и „Набуко". Русия и България скоро ще създадат компания за реализацията на проекта „Южен поток", пише вестникът като цитира думите на руския енергиен министър след срещата му с председателя на българския парламент Цецка Цачева.. Министърът е убеден, че успешното провеждане на проекта в различни страни ще подтикне Австрия, рано или късно, да се включи в него
„Время новостей" пише, че въпреки съобщенията за победа на управляващата партия на местните избори в Русия, резултатите от гласуването показват, че подкрепата за „мечките" в регионите на Руската Федерация започва да отслабва. И макар местните парламенти да бяха избрани само по партийни листи, „Единна Русия" съвсем не успя да получи навсякъде даже просто мнозинство.
„Единна Русия" набра повече от 50% от гласовете само в четири от осемте руски региона, където в неделя се състояха избори за местни законодателни събрания, е констатацията на „Ведомости".

Вестниците пишат...
София /КРОСС/ Една от основните теми в централните издание е отзвукът от конфликта между президента Първанов и финансовия министър Дянков и коментарите на премиера Бойко Борисов.
Бойко: Пратих Дянков при президента с бяло знаме!, е заглавие на статията във вестник "Труд" посветена на конфликта президент- финансов министър. Премиерът Бойко Борисов опита вчера да се разграничи от темата за импийчмънта на президента Георги Първанов и я отпрати към парламента и Конституционния съд. „Аз не съм на ход, това не е мой проблем. Моят ход бе изигран по ясен начин, когато изпратих вицепремиера Дянков при президента на крака, с развято бяло знаме", каза Борисов, пише изданието. Снощи пък Първанов предложи на премиера да бъде направена проверка кои от онези заможни българи, които са се облагодетелствали от приватизацията в прехода,са направили значими дарения на фамилните фондации на български политици. Държавният глава изрично уточни, че иска да улесни Борисов. „Бойко приключил с Първанов ,щом пратил Дянков с бяло знаме", е заглавието на статия по същата тема в „24 часа".Премиерът отхвърли критиките на президента срещу двамата вицепремиери. „Първанов: Проверете дарителите на фамилни фондации", е заглавието пък на „Новинар".
„Правителството отказа да увеличи здравната вноска от 8 на 10%", изнася в заглавие „24 часа" .150000 бюджетни служители, сред които полицаи, военни и чиновници, ще си плащат сами вноските за здравното и общественото осигуряване от април. „Трябва да има равнопоставеност. Не е редно едни да плащат ,а други - не " , каза вицепремиерът Симеон Дянков. Чиновниците ще си плащат вноските, но ще има компенсации, заглавието във вестник „Дневник" . Кризисна приватизация ще спасява бюджета В Сребърния фонд няма да влязат пари от сделките, единствените атрактивни дялове са от ЕРП-тата, е заглавието на първа страница на „Дневник". На осмия месец от управлението си,притиснати от липсата на достатъчно данъчни приходи, ГЕРБ започват да реализират обещанието си държавата да се освободи от своите миноритарни дялове в различни компании, пише вестникът.
Вестник „Труд" обстойно пише за Генномодифицираните храни. Всяка тринадесета храна, проверена за генномодифицирани организми (ГМО), съдържа мутанти над допустимата норма от 0,9 на сто от целия продукт. Това съобщиха вчера от столичната РИОКОЗ.През миналата година са проверени изделия със соеви съставки като сладкиши,вафли, шоколад, малотрайни колбаси и др. От тях 8 проби (или около 7%) са били извън позволената норма. Всяко изследване на продукт за ГМО струва Т25 лева.
Близо 1200 нови болни от морбили в страната са регистрирани за последната седмица, половината от тях са в София, съобщи д-р Ангел Кунчев, главен епидемиолог в МЗ, цитиран от вестник „24 часа".Пикът в столицата предстои. 1004 са регистрираните в Инфекциозната болница "Проф. Иван Киров" в София заразени от 1 февруари досега, каза зам.-директорът й д-р Любена Андонова. Болестта е много прилепчива, достатъчно е да сте били близо до болен само няколко минути. Заразна е почти на 100%.

Новият сайт на Държавния департамент на САЩ е открит за всички жители на планетата
Вашингтон, САЩ /КРОСС/ Всеки, който поиска, от днес може да изкаже мнението си за американската външна политика на новия интернет сайт на Държавния департамент на САЩ, обяви Държавният секретар Хилари Клинтън, цитирана от ИТАР - ТАСС. Според нея, новият сайт ще позволи да Държавния департамент да подобри „обратната връзка" с ползвателите от целия свят. Достъпът до него е открит за жителите по целия свят. Според Клинтън, хората ще могат „да споделят своите представи и идеи, свързани с външната политика на САЩ". На базата на събраните данни ще бъде създадена вируална „карта на мненията".

Обама призова за провеждането на „реална финансова реформа”
Вашингтон, САЩ /КРОСС/ Президентът на Съединените щати Барак Обама призова американските власти да проведат „реална финансова реформа". В специално изявление, ръководителят на САЩ подчертал, че „тя трябва да доведе до отчетност във финансовата система и да гарантира на данъкоплатците, че няма да пострадат от безотговорността на големите банки и финансовите институти". Според Обама, под „реална реформа" се разбира "строителството на по-сигурна финансова система, създаването на ново управление на финансовата защита на потребителите". За първи път, Обама спомена за реформирането на финансовата система през януари, като обеща на съотечествениците си повече да не бъдат заложници на проблемните банки, съобщават американските медии.

РЗС:Използват се икономически,религиозни, политически лостове за феодализиране на община Гърмен
София /КРОСС/ Както стана известно, доминираната от Ахмед Башев Гърменска общинска организация на ДПС изключи кмета на Рибново Мустафа Абдиков, защото е чествал националния празник на България Трети март в присъствието на лидера на ПП „Ред, законност и справедливост" Яне Янев, се казва в декларация на Политическия съвет на „Ред, законност и справедливост" .
Това „наказание" е поредно доказателство за грубия натиск, на който са подложени българите-мюсюлмани, за да бъдат задържани в безпрекословно подчинение на ДПС. То показа, че се използват не само икономически и религиозни, но и политически лостове за феодализиране на община Гърмен и за абсолютен контрол над гражданите.
Този назидателен акт на ДПС неслучайно взема повод от присъствието в Рибново на Яне Янев. Той показва, че последователната политика на РЗС срещу насилствената реислямизация на Родопите, срещу опитите да бъдат изолирани и подчинени българите с мюсюлманска вяра, срещу доганизацията на България, сериозно плаши Ахмед Доган и неговите съветници.
Но този уж вътрешно-партиен акт на ДПС е и нещо много повече.
Първо, ДПС открито обявява, че има право да забрани на един кмет на българско населено място да бъде заедно с български народен представител на националния празник на България. Това е абсурдно за което и да е място в страната, а още повече в селището, на което този човек е кмет, и то с народен представител от същия избирателен район. Очевидно обаче според ДПС това е напълно в реда на нещата в районите с компактно мюсюлманско население, които тази партия иска да превърне в държава в държавата, където българските закони не важат.
Второ, ДПС размахва заканително пръст на българите-мюсюлмани и иска да им внуши, че те трябва да избират - или да са българи, или да са мюсюлмани. И ако са мюсюлмани, мястото им не е в българската нация. ДПС е истинският наследник и продължител на печално известния „възродителен процес", който раздели хората и чиито тъжни последствия преживяваме и досега.
И накрая, самият факт, че ДПС изключи свой член заради националния празник, показва, че тази партия не признава Трети март. В деня на освобождаването на България от Османската империя ДПС избира страната на Османската империя. Портретът на Левски в кабинета на Доган е кощунство.
Ако това е прехваленият „етнически модел" на Доган, той противоречи на демократичните ценности и на европейската принадлежност на България, той е порочен и опасен за държавността и акумулира заплахи за националното единство и сигурност.
РЗС поздравява всички българи-мюсюлмани, които имат смелостта да се противопоставят на диктата на ДПС. РЗС е с вас, братя българи.


ПО НЮЗ.БГ

1200 с шарка, по 3 деца на легло, Вафли, салам и шоколад бъкани с мутанти


„24 часа"
1200 с шарка, по 3 деца на легло
Епидемията от морбили връхлетя и столицата. Инфекциозните отделения на болниците са препълнени. Не достигат легла.Болни се пренасочват за лечение другаде. Лекари и медицински сестри работят извънредно.
1004 са регистрираните в Инфекциозната болница "Проф. Иван Киров" в София заразени от 1 февруари досега, каза зам.-директорът й д-р Любена Андонова.
По-тежките случаи - 762 от тях са били хоспитализирани, като 607 вече са изписани. 337 са били пренасочени за лечение в други болници или в домашни условия.
Вчера в кожната клиника на Александровска са разкрити още 30 легла към 15-те в детската клиника, където също настаняват пренасочени болни.
Цял етаж с 30 места е предоставила ВМА заради епидемията. Болни се лекуват и в Окръжна болница. В детското отделение на туберкулозната болница се настаняват бебета, а деца до 14-15 г. - в Пета градска.

„Труд"
Вафли, салам и шоколад бъкани с мутанти
Всяка тринадесета храна, проверена за генномодифицирани организми (ГМО), съдържа мутанти над допустимата норма от 0,9 на сто от целия продукт. Това съобщиха вчера от столичната РИОКОЗ.
През миналата година са проверени изделия със соеви съставки като сладкиши, вафли, шоколад, малотрайни колбаси и др. От тях 8 проби (или около 7%) са били извън позволената норма. Всяко изследване на продукт за ГМО струва 125 лева.
ГМО "изскачат" от вафли и колбаси
Всяка тринадесета проба за генномодифицирани организми (ГМО) в различни храни българско производство е била извън допустимата норма до 0,9%. Т. е. потвърдила е наличието на мутанти.
Става дума за отклонение при над 7 % от изследванията (такава е и средногодишната стойност), съобщи Любина Донкова, главен експерт в отдел "Санитарна микробиология" в столичната РИОКОЗ (бивша ХЕИ). А именно там от 2004 г. работи националната лаборатория за откриване на ГМО. "Тя е национална, защото приема проби от всички регионални санитарни инспекции в страната", обясни д-р Михаил Попов, директор на столичната РИОКОЗ.

„Труд"
Държавните служители ще си плащат осигуровките
Държавните служители сами ще си плащат осигурителните вноски, които сега се поемат от бюджета. В замяна правителството се отказва от идеята да вдигне вноската за здраве от 8 на 10 на сто. Това съобщи финансовият министър Симеон Дянков вчера. През почивните дни Дянков е имал няколко срещи с премиера Бойко Борисов и двамата са избрали варианта, който има по-голяма обществена подкрепа.
"Трябва да има равнопоставеност. Не е редно едни да плащат, а други - не", коментира финансовият министър. Той припомни, че в частния сектор работодателите и служителите си поделят плащането на осигуровките.
Заместникът на Дянков Владислав Горанов съобщи, че държавата осигурява около 150 000 свои служители. Това са чиновниците в общините и в централната изпълнителна власт, около 60 000 полицаи, 30 000-35 000 военни, работещите в съдебната система. И след орязването на осигуровките на държавните служители бюджетът ще продължи да плаща за пенсионери, деца, студенти, социално слаби и безработни, каза Горанов.

„Стандарт"
Пламна около нас
Бунтове запалиха Балканите. Вирусът на гръцките стачки се прехвърли в Румъния. Нов закон, който ще ореже заплатите на държавните служители и пенсиите, изкара хиляди на улицата. Първи студенти и преподаватели обсадиха още вчера правителството и министерството на образованието в Букурещ. Синдикатите се заканиха стачките да блокират страната. На 18 март 8000 камиона ще се изсипят на площада пред румънския кабинет. В същия ден стачкуват и служителите на метрото. На 26 март излизат пенсионерите, а след тях и всички чиновници.
В същото време финансово цунами удари Гърция. От вчера животът там е по-скъп заради по-високи акцизи и ДДС.
Южните ни съседи масово вече пълнят бензин у нас, защото така спестяват по 22 eвро на резервоар.

„Стандарт"
10% данък за високите пенсии
Високите пенсии ще се облагат с данък от 10%. Това е една от мерките за пълнене на хазната в кризата, които се обмислят от правителството, научи "Стандарт". Идеята е данък да се сложи само за високите пенсии над някакъв необлагаем минимум - например 350 лв. или 400 лв. В момента работещите българи са само 3,36 млн., сочат данните на националната статистика. Тези 44% от населението пълнят хазната с данък върху дохода си, както и с вноски за здраве и пенсии. В същото време ние сме сред най-застаряващите нации в Европа. Именно затова се обмисля в условията на криза пенсионерите с високи доходи да понесат част от тежестта за пълнене на хазната. В момента има много работещи българи, които върху заплата от 350-400 лв. плащат данъци и осигуровки и взимат чисто 277-316 лв. С тези пари те трябва да гледат и децата си. Затова една от възможните мерки за пълнене на хазната е слагането на данък за най-високите пенсии. Заради кризата приходите в хазната падат и бюджетът спешно се нуждае от пари. Само за първите два месеца на годината дупката в бюджета е 1,2 млрд. лв. Това се дължи на спада на чуждите инвестиции и вноса, както и на намаленото потребление на гражданите.

„Монитор"
Първанов увърта за олигарсите
Няколко часа след като вицепремиерът Цветан Цветанов призова президента Георги Първанов да назове поименно олигарсите у нас, държавният глава започна да увърта. „Първо, трябва да разберем какво означават олигарси - най-краткото определение е „срастване на икономическата и политическата власт". Бих предложил на Бойко Борисов да провери и установи кои от заможните българи, облагодетелствани от приватизацията в годините на прехода, са направили свои дарения, на семейни фондации на партии. А на министър Цветанов ще кажа, че президентската институция никога не е съхранявала данни за олигарси". Така Първанова се измъкна от искането на вицепремиера и не посочи имена.

„Монитор"
Ставаме координатор на Балканите при бедствия
България може да стане регионален център за координация за борба с бедствията и авариите. Това съобщи еврокомисарят Кристалина Георгиева след срещата си с премиера Бойко Борисов вчера. Двамата са обсъдили как тя може да помогне на България в рамките на ресора й в Европейската комисия. У нас вече са започнали разговори за това как по-добре да бъде построена системата за Гражданска защита, обясни Георгиева.

„Монитор"
НЕК затънала в 1 млрд. лв. борчове
Националната електрическа компания е натрупала 1 млрд. лв. дългове, съобщи вчера премиерът Бойко Борисов. Докладите на НЕК показват престъпно харчене на пари по енергийните проекти, заяви премиерът. Днес той ще посети площадката на АЕЦ "Белене", за да покаже какво е свършено там срещу милиарди. Премиерът се възмути и каза, че не можел да предположи, че може да има такова чудо. През седмицата Борисов ще инспектира магистралата при Харманли и хидровъзел "Цанков камък".

„Дума"
Всекидневник и ГЕРБ "проверяват" президента
С електронно писмо до всички свои кореспонденти столичен всекидневник е разпоредил да се търсят фирми, близки до президента Първанов, и да се изпраща информация за тях в София. Разпореждането, с което ДУМА разполага, е изпратено в петък вечер - веднага след пресконференцията на държавния глава.
Изпращам списък с дарителите по време на последната президентска кампания, прегледайте го и напишете какво знаете за тези фирми, бизнесмени и частни лица, гласи втора точка от указанието.
В първата точка е поставена задачата: "да говорите с местните гербаджии (при изключен касетофон) имат ли окръжно да душат около бизнесмени, свързани с Първанов. Кои са те, какво ги свързва с президента и колко са близки".
Президентът в петък се противопостави на икономическата политика на ГЕРБ и напомни, че ще настоява за "отварянето" на т. нар. икономически досиета - за 20 години кой как е забогатял, какви сделки има, какви съдружници, какви сметки и собственост в банки.
Стана ясно, че създателят на групата срещу Първанов в интернет мрежата Фейсбук е неонацист.

„Сега"
Държавата започва спешна приватизация
Правителството поема курс към ускорена приватизация на държавния дял във фирмите. Министерството на икономиката ще събере в един холдинг остатъчните си участия в 55 вече приватизирани фирми и ще последва бързо пускане на акции на самия холдинг на борсата, обяви вчера вицепремиерът Симеон Дянков. Успоредно ще върви и класическата приватизация - чрез конкурси и търгове през едноименната агенция.
Кабинетът цели двоен ефект - раздвижване на фондовата борса и солидни постъпления в Сребърния фонд, в който по закон влизат 90% от приходите от приватизацията. Това на практика ще укрепи и фискалния резерв, тъй като Сребърният фонд е част от него.
Новият холдинг ще се казва ДКК - Държавна консолидационна компания, и за печелене на време ще се регистрира на базата на съществуващо дружество, подопечно на икономическото министерство, което няма активи и дейност. Това ще стане още тази седмица.

„Дневник"
Кризисна приватизация ще спасява бюджета
На осмия месец от управлението си, притиснати от липсата на достатъчно данъчни приходи, ГЕРБ започват да реализират обещанието си държавата да се освободи от своите миноритарни дялове в различни компании. Целта е поне частично да се компенсират липсващите бюджетни приходи и да се избегне опасността от свръхдефицит (над 3% от БВП), което би лишило България от шанса за по-бързо влизане в чакалнята за еврозоната.
До края на седмицата ще се сформира държавна консолидационна компания, в чийто капитал ще се апортират миноритарни дялове от 55 фирми, съобщиха в понеделник финансовият министър Симеон Дянков и неговият заместник Владислав Горанов. Сред тях са 33-процентните участия в електроразпределителните дружества, миноритарните държавни дялове в "Арсенал", "Кемпински хотел Зографски", свободните зони и др..

Гьол, струващ 800 млн. лева
Премиерът Бойко Борисов е категоричен, че проектът АЕЦ Белене ще продължи, ако има европейски инвеститор и това бъде европейски проект.
Според него иначе е безпредметно данъкоплатците да дават повече пари.
Той посети площадката на АЕЦ Белене заедно с министър Трайчо Трайков и шефа на НЕК Красимир Първанов.
На площадката зее дупка, пълна с вода, посочи Борисов и добави - този гьол струва 800 милиона лева. Общо на площадката от 1981 г. досега са похарчени 1,2 милиарда лева, изтъкна премиерът.
Борисов допълни, че за консултанта по проекта „Белене" са предвидени един милиард лева възнаграждение.
А колко знайни и незнайни са прибрали пари от тук, от българския данъкоплатец, попита той и добави, че още днес ще говори с главния прокурор и ще поиска много пълна и обстойна проверка.
Премиерът добави, че ценното на площадката е, че имаме европейско разрешително за строителство на ядрена централа при наличната технология, както и станалите необходими разрешения.
Когато моят предшественик е правил третата първа копка за този гьол, са казали, че струва четири милиарда лева, добави Борисов и коментира, че по начина, по който са вземали парите и са харчили, цената може да достигне и 50 милиарда.
Аз съм категоричен, че няма да заровя още два милиарда, ако няма стратегически европейски инвеститор, подчерта още един път той.

Отворете досието "Петрол срещу храни" поиска Костов
Да се отвори икономическото досие „Петрол срещу храни". За това призоваха от ДСБ, помолени да коментират идеята на президента Георги Първанов да се отворят икономическите досиета.
Лидерът на ДСБ Иван Костов предложи да се извадят папките с олигарсите за последните 10 години.
По думите му отдясно на улица „Беловодски път", в посока Бояна, се вижда резултатът от „Петрол срещу храни". Костов визира луксозната сграда, построена от Захари Захариев.
Припомняме, през 2004 година гръмна скандал след публикацията в иракския вестник "Ал Мада", че БСП е между организациите, получавали петрол от Ирак срещу подкрепа за режима на Садам Хюсейн.
Помолен да коментира изказванията на държавния глава от пресконференцията му в петък, а именно - че се наблюдава процес на Костовизация на българския парламент, лидерът на ДСБ подчерта:
Името ми е символ на смели реформи.
Според него името му означава още война срещу организираната престъпност и икономическа стабилност. Президентът да каже защо е против това, изтъкна Костов.
ДСБ представиха неотложните икономически мерки, които трябва да залегнат в антикризисната програма. Сред тях са министерствата и другите държавни възложители на обществени поръчки да създадат и поддържат регистри на своите изискуеми задължения към частни фирми.
Министерство на финансите трябва да обобщи задълженията в държавен регистър, смята още Иван Костов. В интернет да се поддържа списък на непогасени задължения от централния регистър.
По-рано днес:
Румен Овчаров - Костов пак яхна метлата
Министерски съвет да определи срокове и лихви за погасяване на задълженията, както и да приеме възможността кредиторите на държавата да прехвърлят своите вземания от централния регистър на трети лица с единствено условие кредиторът незабавно да уведоми Министерство на финансите за извършеното прехвърляне, настоява още лидерът на ДСБ.
Костов посочи, че държавата дължи на българския бизнес около 1, 5 милиарда лева. Тези средства не могат да бъдат погасени веднага, заяви той.
Затова според него трябва да бъдат предприети мерките, предлагани от тъмносините. Така системата сама ще се раздвижи, изтъкна Костов.
Според ДСБ усвояването на финансовата помощ от ЕС е най-силната антикризисна възможност, която се предалата на страната. Поради тази причина според тях бързо трябва да стартират процедурите, възлагани за изпълнение и изграждане на отсечките от магистралите „Тракия", „Струма", „Марица", „Люлин", „Хемус" и Северната дъга на околовръстния път.
От ДСБ настояват да се прекрати финансовото участие на държавата и на държавните дружества в проекти с нисък енергиен ефект като „АЕЦ Белене", „Южен поток" и „Бургас- Александруполис".
Помолен да коментира идеята на правителството за приватизация на държавните миноритарни дялове, Костов заяви, че това не дава средства за бюджета.
Той припомни, че средствата от приватизация отиват в сребърния фонд, а според последните промени в закона за приватизацията тези средства се замразяват за доста дълъг период. Според ДБС тази мярка няма да има незабавен антикризисен ефект.

Скандал във военния ни контингент в Афганистан
В българския военен контингент в Афганистан е била спряна презентацията, подготвена от майор Даниела Благоева по случай националния празник на България 3 март. Презентацията е спряна заради израза "турско робство", информира БНР.
Майор Даниела разпространява презентацията си във вътрешната информационна мрежа на ИСАФ в Кабул, което не е част от служебните й задължения.
Проведени са две срещи с командващия регионалното командване „Столица" бригаден генерал Левент Чолак, на които са изяснени обстоятелствата и случаят е приключен.
Заявено е желанието една лична грешка и недоуточнена терминология да не са повод за създаване на напрежение между двата контингента
Повече по случая ще се работи след завръщането на контингента в България


ПО МЪНЕЙ.БГ

Корупция: 10 млн. лв. за километър планински път

22 километра път в планините е бил фактуриран за 222 млн. лв., съобщи премиерът Бойко Борисов при откриването на конференция, посветена за борба с корупцията, организирана от Европейския център за обучения в сектора на сигурността. Цитиран от БНР той не уточни в коя част на България се намира пътят, но посочи, че това е типичен пример за корупция у нас.
Като висша степен на корупция министър-председателят посочи и заменките на гори. Борисов призна, че се проверяват хора от ГЕРБ, които са се изкушили от властта. „Ние сме безкомпромисни и към хората, които сега са на власт", подчерт премиерът,цитиран от репортер на News.bg.
Борисов не пожела да каже в кои сфери неговите хора са започнали да правят нещо, което той лично не одобрява, и изтъкна, че не може да оповести информацията, тъй като прокуратурата трябва първо да си свърши работата. Ако конференцията е била насрочена за след два месеца, той е щял да каже какво е направило правителството и срещу своите хора.
Премиерът припомни, че като главен секретар на МВР основната насока на работата е била в две направления - сътрудничество с ОЛАФ и с американските служби. Този метод на работа е продължил и сега. По думите на Борисов, това са служби, които имат огромен опит, имали са същите проблеми и те могат да ни помогнат. „Не е нужно да откриваме топлата вода", изтъкна той.
Премиерът изрази задоволството си и от констатацията от черновата на междинния доклада на ЕК, където се казва, че в България „има политическа воля за справяне с проблемите". „Зная, че когато има политическа воля нещо да бъде постигнато, рано или късно то се случва", изтъкна Бойко Борисов.
Той подчерта още, че в момента се подготвят промените в НК и НПК, като се предлага разследванията на ОЛАФ да бъдат доказателствено средство в съда. „В ОЛАФ са един от най-добрите следователи", посочи Бойко Борисов и допълни, че се работи усилено в стабилизиране на службите. По думите му ДАНС е вече работеща, тиха и невидима служба.
Премиерът се похвали и с успешната операция „Наглите", която според него трябва да бъде пример за региона.

Борисов дава на прокурор направеното в АЕЦ "Белене"
Борисов ще говори с главния прокурор, за да поиска всичко направено до момента по проекта АЕЦ „Белене".
Това, което може да направи сегашното правителство е да даде всичко това на прокурор и да даде докладите и на Департамента на САЩ и докладите на ЕС казват много точно и ясно, за политическата воля и борбата с корупцията. От тук са изтекли милиарди от всичките наши джобове, коментира премиерът.
Борисов посети площадката на централата, за да види докъде са стигнали строителните работи. Той посочи, че ще се търси стратегически инвеститор от Европа, като се водят разговори с няколко компании.
Премиерът още един път подчерта, че може да приемем руската стратегия за временен заем от 2 млрд. евро, само ако е сигурно, че в проекта ще участва европейски инвеститор.
Премиерът беше придружен от министъра на икономиката Трайчо Трайков и шефа на НЕК Красимир Първанов.
На площадката зее дупка, пълна с вода, посочи Борисов, цитиран от репортер на News.bg, и добави: "Този гьол струва 800 милиона лева. Общо на площадката от 1981 г. досега са похарчени 1,2 милиарда лева."
Борисов допълни, че за консултанта по проекта „Белене" са предвидени един милиард лева възнаграждение. Когато моят предшественик е правил третата първа копка за този гьол, са казали, че струва 4 милиарда лева, добави Борисов и коментира, че по начина, по който са вземали парите и са харчили, цената може да достигне и 50 милиарда.
Аз съм категоричен, че няма да заровя още два милиарда, ако няма стратегически европейски инвеститор, подчерта още един път Бойко Борисов.

Ръст от 19.2% на безработицата отчете статистиката за 2009 г.
Безработните лица през 2009 г. са 238 хил. души, което е с 19.2% повече в сравнение с 2008 година. От общия брой на безработните над 130 хил. души, или 54.7% са мъже, а 107.9 хил., или 45.3% са жени, показват данните на НСИ.
Общият брой на заетите лица е над 3.253 млн. души, от които над 3.204 млн. души са в активна възраст.
Коефициентът на безработица се увеличава с 1.2 пункта в сравнение с 2008 г. и достига 6.8%. При мъжете нарастването на коефициента на безработица (с 1.5 пункта) е по-голямо в сравнение с това при жените (с 0.8 пункта). Коефициентът на младежка безработица е 16.2%.
През 2009 г. икономически активните лица са над 3.441 млн. души., или 67.2% от населението. В сравнение с 2008 г. коефициентът на икономическа активност намалява с 0.6 пункта.
Коефициентът на заетост на населението намалява с 1.4 пункта в сравнение с 2008 г. и достига 62.6%.
Броят на лицата, които са безработни по-малко от една година, се увеличава с 39.6% в сравнение с 2008 г. и достига 134.6 хил., или 56.6% от всички безработни, докато за същия период броят на продължително безработните лица остава непроменен - 103.4 хил. души.
Коефициентът на продължителна безработица е 3.0%, съответно 2.9% за мъжете и 3.1% за жените.
Икономически неактивните лица в активна възраст са 1.68 млн. души. Коефициентът на икономическа неактивност е 32.8%, съответно 28.0% за мъжете и 37.5% за жените.
Броят на обезкуражените лица в активна възраст е 184.2 хил., като в сравнение с 2008 г. се увеличава с 34.3 хиляди.

IT секторът у нас не вижда излизане от кризата в идните 5 години
До пет години ще отнеме на ИТ сектора да възстанови обемите, постигнати преди кризата. Това сочат 41 процента от участниците в проучването изготвено от Infoweek.bg, проведено сред водещи на пазара ИТ компании и специалисти от ИТ сферата. 38 на сто очакват възстановяване след две години, 9% - след повече от пет, а 12 процента не могат да преценят.
53% от запитаните считат, че еврофинансирането ще повлияе на българската икономика за излизане от кризата, но бизнесът изразява и сериозно съмнение в начините за разпределяне на средствата (42% от предприятията).
Държавните поръчки не са основен двигател за бизнеса, е друг основен извод от анкетата на www.infoweek.bg. 48 на сто от запитаните разчитат изцяло на частния сектор, а 27% утвърждават, че държавата не прави нищо.
ИТ браншът е силно засегнат от кризата, единодушни са почти 80% от предоставилите становището си. 19 на сто смятат, че влиянието на кризата е слабо, а 3 процента - че ИТ не са засегнати. Не се усеща съживяване на икономиката, категорични са 63 на сто от участниците в проучването. 20% не могат да преценят, а едва 17 процента имат положителна позиция по въпроса.
47 процента от анкетираните посочват, че в никой от секторите на ИТ не се усеща съвземане от кризата. Съживяване се усеща в сектора на бизнес софтуера, смятат обаче 31% от запитаните. Това потвърждава резултатите от проучванията на InfoWeek от края на миналата година. Според 14 на сто от частвалите в сектора на комуникациите се забелязват положителни тенденции на възстановяване, а по едва четири процента си разделят секторите "Системна интеграция" и "Дистрибуция".
Забавянето на плащанията е проблемът, който най-много затруднява дейносттана българския бизнес. Това са посочили 67% от участвалите в анкетата. Корупцията е основна пречка за развитието на бизнеса пред 19 на сто от участниците, а сивата икономика спира 15 процента от тях.

Връща ли се политическата риторика на омразата?
В условията на тежка криза се нуждаем от последователно и ясно държавническо поведение. Внезапните икономически и политически хрумки водят само до тежка обществена аритмия, пише в коментара си Мирела Иванова.
"Костов и Бойко Борисов се държат като ортодоксални комунисти от средата на ХХ век." Така депутатът от БСП Антон Кутев коментира идеята на лидера на ДСБ за изгонването на политическите партизани." Из новините на в. "24 часа"
Социалната несигурност, нагнетяваща се с всеки изминал ден, връща политическата риторика на омразата. В трудни до без дъх времена, в дни на изпитания, популистките изхвърляния, междупартийните обиди и лесните радикални обобщения хващат дикиш, защото ако си отчаян на ента степен от невървежа в държавата, проектиран задължително и върху личния ти невървеж, какво друго ти остава, освен да напсуваш "всичките маскари"?
Партизан за бой се стяга
В нестройния, най-вече заради гръмко надвикване, хор на маскаренето яко се дерат вчерашните управляващи, като днешните и онзиденшните ги следват по точки. В тази популистка шумотевица трудно може да се отдели зърното от плявата, здравият от болния разум.
Но ето какво все пак ни става ясно: БСП и говорителите й за цял мандат не намериха време да проведат социалните политики, настойчиво пропагандирани днес. Те си играха на квотни принципи, надцаквания, надлъгвания и пазарлъци с коалиционните партньори, провеждаха дясна политика, толерираха своите си бизнесмени и партийни спонсори на наш гръб, и дотолкова разчекнаха ножицата между богати и бедни дори в средите на собствените си поддръжници, че и неглупавите им предложения и опозиционни поплаци днес будят отвращение.
Прав е Иван Костов за политическите партизани, разставени навсякъде пред най-апетитните и пълни бюджетни паници. По отношение на политиката, пробутваща свои хора, тройната коалиция прекрачи всяка граница.
Прав е и Бойко Борисов да се позовава непрекъснато на тежкото наследство и пачите яйца, върху които е насадена държавата. Но защо тогава не съществува общоприемлива и основана на обществен консенсус визия как да се надигнем и измъкнем от тоя кризисен и безперспективен полог и да продължим напред? Само със споннтанност и аджамийски хъс очевидно не става, това предизвиква тежка обществена аритмия...
Опипом в мъглата
Не ни става ясно обаче къде е оздравителната програма, която си заслужава всяко следващо затягане на коланите, всяка нова и осъзната жертва от страна на гражданите. Има ли последователност в икономическите мерки и каква е тя, или просто се разчита на предизвикателните неолиберални Дянкови хрумки?
Кои са приоритетните реформи и докъде са стигнали? Каква политика се води, дясна, лява, на засегнатите честолюбия и стъписващите самохвалства, на импийчмънтовите заигравки, или както дойде? Тъкмо тук се спуска мъглата и разискря политическата риторика на омразата, щръкват плашилата "комунист" и "Гърция", нагнетяват се основателните социални недоволства и съвсем се заорава в кризата. От нея ни партизани, ни ортодоксални комунисти могат да ни измъкнат, а само отговорно държавническо мислене и поведение.

Голяма софтуерна компания продължава да търси кадри у нас
Софтуерната компания VMware ще продължи да разширява българския си екип, стана ясно по време на официалното откриване на новия й офис в София. Лидерът в разработката на софтуерни решения за виртуализация на бизнес инфраструктури нае 5400 кв.м. площ в една от новооткритите бизнес сгради в столицата, пише TechNews.bg.
Новият офис има капацитет от 400 работни места и е съобразен с плановете на компанията за постепенно увеличаване на екипа от софтуерни специалисти. VMware България инвестира и в разширяване на своя център за данни, който покрива техническите изисквания и нужди на местния офис.
Налице са 18 конферентни зали, като седем от тях са оборудвани с аудио-конферентни устройства и презентационна техника. В пет от залите са налични и системи за видео-конферентни разговори с цел улесняване на комуникацията с отдалечените екипи на компанията. Изградена е собствена зала за провеждане на технически обучения, оборудвана с индивидуални работни станции.
"Паралелно с усъвършенстването на работната среда наш основен приоритет остава разрастването на екипа в София", коментира Диана Стефанова, управляващ регионален директор на VMware.
В офиса са предвидени и 4 големи зали за почивка с възможност за игра на тенис на маса, джаги или видео игри, както и фитнес център с разнообразно оборудване. На последния етаж пък се намира просторно кафене.
"Планираме значително да увеличим местния си екип през следващите 12 месеца", разкри Рагу Рагурам, вицепрезидент на VMware, който пристигна в България за откриването на новия офис.
VMware България планира да наема активно нови кадри в следващите месеци, като във фокуса са висококвалифицирани специалисти в широк кръг от области - от корпоративни центрове за данни през настолни компютри до "cloud" архитектура.
Към настоящия момент компанията търси софтуерни инженери по Java, FLEX и C++, специалисти по контрол и тестване на качеството. Търсят се и хора с управленски умения и опит в разработката на софтуерни продукти.

Събрахме 1.64 млн. лв помощ за Хаити
Извънредната кампания на УНИЦЕФ България за набиране на средства за децата на Хаити е събрала над 1 640 000 лева, съобщиха организаторите. Акцията стартира на 22 януари 2010 г. и приключи на вчера., пише News.bg.
На 2 февруари 2010 се проведе и благотворителния концерт "Надежда за децата на Хаити" в партньорство с bTV.
Тогава в продължение на два часа известни български личности приемаха обаждания на хиляди зрители и ги призоваваха да даряват.
Кампанията беше подкрепена напълно безвъзмездно от популярни изпълнители от българската музикална сцена, телевизионни водещи и актьори, мобилните оператори, Interactive media services.
Българското правителство предостави 250 хил. лева в подкрепа на кампанията като част от официалната помощ за хуманитарни кризи и развитие, чрез бюджета на Министерството на външните работи.
Набраните средства се разпределят според ангажиментите на УНИЦЕФ към децата на Хаити за осигуряване на подслон, питейна вода, таблетки за пречистване на вода, "училище в кутия", храна за недохранените деца, закрила за децата, останали без родители, както и ваксини.

* За 2,50 лева УНИЦЕФ купува един пакет високоенергийни бисквити, с които захранваме недохранените деца.
* За 10 лева УНИЦЕФ доставя на едно семейство пречистена вода по време на кризисни ситуации.
* За 30 лева УНИЦЕФ предоставя на децата "Училище в кутия", което му помага да продължава да учи дори и в момент на хуманитарна криза.
* За 10 лева УНИЦЕФ ваксинира едно дете против смъртоносни болести.

Засегнатите от земетресението хора достигнаха 3 милиона, от които 2 милиона пребиват в Порт-о-Пренс. Почти 1.5 милиона деца са пряко засегнати от катастрофата.
Най-тревожното към момента е осезаемият дефицит на здравословни санитарни условия и достатъчно подслон.
Хуманитарната усилия се съсредоточат върху спешното осигуряване на подслон и системи за канализация, тъй като се задава дъждовния и буреносен сезон. Има реална опасност палатковите лагери да бъдат наводнени с нечисти води или направо да бъдат отнесени.

Лондон на нож с ЕС за бюджетния си дефицит
Британското правителство отхвърли призива на ЕС да приеме нови мерки за съкращаване на бюджетния си дефицит в средносрочен план, като обясни, че подобна стъпка може да навреди на държавните финанси, съобщи Reuters. „Смятаме, че в ЕС са направили неправилен извод", каза главният секретар на британското финансово министерство Лиъм Бърн в интервю за радио БиБиСи.
В доклада си ЕС предупреждава, че Великобритания няма да успее да намали дефицита си съгласно правилата на ЕС до поставения краен срок през 2015 г. да се постигне 3% от БВП, каквито са правилата за еврозоната. Документът беше определен от Бърн като „грешен" и изисква да бъдат извадени от икономиката чрез съкращения на около 20 млрд. британски лири (над 22 млрд. евро) до 2014-2015 година. „Това ще нанесе непоправим удар върху бюджета и косвено върху данъкоплатците", уточни главният секретар на финансовото министерство.
Британското финансово ведомство се опасява, че ако се наложи да съкрати 20 млрд. паунда, което приблизително е равно на половината средства, които се изразходват за образование, пак няма да се постигне желания ефект през 2015 г. да има 3% бюджетен дефицит. Кабинетът на Гордън Браун предвижда да съкрати дефицита два пъти в рамките на четири години. Така през 2014-2015 г. дефицитът ще бъде 4,7% от БВП, а финансовата 2010 - 2011 г. е нормално да завърши с недостиг от 12,1%.
Други представители на кабинета обаче са на мнение, че ЕС има право и правителството трябва да намали разходите си по-бързо, което можело да стане лесно.
Reuters припомнят, че на срещата на финансовите министри на еврозоната британският финансов министър Алистър Дарлинг е защитил 4-годишния план за смъкване на дефицита с аргумента, че твърде бързото намаляване на правителствените разходи може да навреди на страната при излизането й от рецесията.

Иван Костов: Символ съм на смели реформи
"Името ми е символ на смели реформи", каза Иван Костов на пресконференция по повод твърденията на президента, че вече се наблюдава процес на Костовизация на българския парламент. Лидерът на ДСБ допълни, че името му означава още война срещу организираната престъпност и икономическа стабилност.
На свой ред Костов поиска държавният глава да каже защо е против това и предложи да се отвори икономическото досие „Петрол срещу храни" в отговор на искането на Първанов да се отворят икономическите досиета. По думите му отдясно на улица „Беловодски път", в посока Бояна, се вижда резултатът от „Петрол срещу храни". Костов визира луксозната сграда, построена от Захари Захариев, който беше обвинен през 2004 г., че е търгувал петрол с режима на Саддам Хюсейн.
Лидерът на БСП прикани държавният глава да подкрепи изваждането на досиетата на олигарсите за последните 10 години.
ДСБ представиха неотложните икономически мерки, които трябва да залегнат в антикризисната програма на правителството. Сред тях са министерствата и другите държавни възложители на обществени поръчки да създадат и поддържат регистри на своите изискуеми задължения към частни фирми предаде репортер на News.bg.
Министерство на финансите да обобщи задълженията в държавен регистър, а в интернет да се поддържа списък на непогасени задължения, конкретизра предложението си Костов.
Министерски съвет да определи срокове и лихви за погасяване на задълженията, както и да приеме възможността кредиторите на държавата да прехвърлят своите вземания от централния регистър на трети лица с единствено условие кредиторът незабавно да уведоми Министерство на финансите за извършеното прехвърляне, настоява още лидерът на ДСБ.
Костов посочи, че държавата дължи на българския бизнес около 1,5 милиарда лева, но тези средства не могат да бъдат погасени веднага. Затова според него трябва да бъдат предприети мерките, предлагани от тъмносините. Така системата сама ще се раздвижи, изтъкна Костов.
Според ДСБ усвояването на финансовата помощ от ЕС е най-силната антикризисна възможност, която се предалата на страната. Поради тази причина според тях бързо трябва да стартират процедурите, възлагани за изпълнение и изграждане на отсечките от магистралите „Тракия", „Струма", „Марица", „Люлин", „Хемус" и Северната дъга на околовръстния път.
От ДСБ настояват да се прекрати финансовото участие на държавата и на държавните дружества в проекти с нисък енергиен ефект като „АЕЦ Белене", „Южен поток" и „Бургас- Александруполис".
Помолен да коментира идеята на правителството за приватизация на държавните миноритарни дялове, Костов заяви, че това не дава средства за бюджета.
Той припомни, че средствата от приватизация отиват в сребърния фонд, а според последните промени в закона за приватизацията тези средства се замразяват за доста дълъг период. Според ДБС тази мярка няма да има незабавен антикризисен ефект.


ПО ВСЕКИ ДЕН.ком

Маджо в съда – защити Маргините

Младен Михалев: Уважавам държавата си, не се крия
Захари Белчев
Младен Михалев – Маджо се появи днес в Съдебната палата, за да свидетелства по делото срещу братята Красимир и Николай Маринови – Маргините. Процесът срещу братята и още четирима е за подготовка на три убийства – на о.з. ген Любен Гоцев, покойните вече бизнесмени Иван Тодоров-Доктора и Никола Дамянов. Появата му бе съпътствана със засилена полицейска охрана, както и от частни бодигардове.

“Идвам сега, защото чак сега бях призован чрез моите адвокати. Съобразявам се с българското законодателство. Никога не съм се крил и не спекулирайте с моето явяване. Явих се, защото уважавам държавата си и съдебната система”. Така Младен Михалев коментира изненадващата си появa в Софийския градски съд, където даде показания по делото срещу братята Маргини и още четирима.
“До колкото си спомням при всичките призовавания не е имало дело. Аз се чувствам в безопасност в България”, бе категоричен Михалев. Запитан защо в такъв случай е охраняван от МВР, той отговори: “МВР трябва да пази всички граждани, включително и вас”. След този отговор четиримата му бодигардове побързаха да го изведат далеч от валящите към него журналистически въпроси. Все пак той успя да отговори и защо не е България и обясни следното: “Не съм в България, защото бизнесът ми е в чужбина”.
След което Маджо бе придружен при засилени мерки за сигурност към изхода на Съдебната палата откъм улица “Позитано”. Там го очакваха още около десетина бодигардове, които бързо го натовариха в автомобила и отпрашиха в неизвестна посока.
В хода на самото заседание показанията на смятания за ключов свидетел на прокуратурата Михалев бяха основно в защита на братята Маргини без да изяснят обективната истина в процеса. Маджо заяви, че се познава с Красимир Маринов от много години. “Били сме съученици, имахме общ бизнес, после се разделихме. Сега сме в нормални човешки отношения”. Маджо сподели пред съда, че не може да бъде много полезен, тъй като от 7-8 години не живее в България и не се е срещал с Големия Маргин. Все пак той изясни, че двамата са имали обща фирма “Интергруп”.
От показанията на Михалев стана ясно, че о.з. генерал Любен Гоцев е имал офис в сградата, в която се е помещавала “Интерпетролиум”. Маджо обаче не изясни един от основните въпроси по делото - дали Маргините са ползвали Гоцев като консултант. “Не съм много запознат. Виждали сме се, там се разминахме по коридорите и аз го поздравявах със “Здравейте, генерал Гоцев”. По този начин Маджо даде едно рамо на своя бивш съдружник без да посочва конкретни обстоятелства около взаимоотношенията с пенсионирания офицер.
“Мисля, че Доктора го познавам, възможно е да познавам и Никола Дамянов, но аз от 7-8 години живея в чужбина и определено не зная с какво са се занимавали”, каза той. Накрая Михалев категорично заяви, че с Красимир Маринов не е имал конкурентни бизнес отношения, не са били в конфликт нито преди, нито след раздялата им, а и той самият не се е възползвал от консултантските услуги на Любен Гоцев, “нямаше и как да стане, тъй като от 7-8 години живея извън България”.

От своя страна градският прокурор Николай Кокинов коментира, че не е доволен от разпита на Михалев.
Делото срещу Маргините се точи вече няколко години, а в списъка на свидетелите останаха едва шестима, сред които и Маджо, който от дълги години живее в чужбина, вероятно в Швейцария и така и не бе призован редовно по това дело. За един от тях има данни, че от три години живее в Турция. Друг свидетел пък е дал адрес, на който се намират стари военни складове и е необитаем.
На едно от предишните заседания по делото се появи съпругата на Маджо – Елена Михалева, която обясни, че мъжът й е по „бизнес дела”, но не знаеше къде точно. Жената не можа да обещае на съда и че ще може да му съобщи, че е призован и ще трябва да се яви по делото.
През 2007 година Младен Михалев свидетелства и по друго шумно дело – това за убийството на Милчо Бонев – Бай Миле. В създалата се суматоха тогава фоторепортер от в. “Експрес” бе бит от униформени. Шефът на Националната полиция Валентин Петров първо отричаше да имало превишено използване на сила и извънредни мерки за охрана, но после МВР съобщи, че министърът е разпоредил проверка.
Властта изпадна в противоречия и за причините за безпрецедентното струпване на полиция и гардове. От Министерството на правосъдието съобщиха, че имали сигнал за терористична заплаха. От МВР казаха, че имало сигнал за заплаха срещу свидетел.
Засилено присъствие на униформени полицаи с бронежилетки имаше както в района на Съдебната палата, така и във вътрешните й дворове, откъдето се вкарват арестантите. Това предизвика скандал, в който бе намесен и бившият вътрешен министър Румен Петков, който бе обвинен, че е осигурил пълно спокойствие на Маджо.

Кой е Маджо?
Младен Михалев е роден на през 1964 година в Силистра. Бивш борец е от училището “Олимпийски надежди”. Името му нашумя, когато през 1993 г. избухна гангстерската война между групата на Карамански и борците.
Кариерата на Маджо минава през петролни доставки за Сърбия по време на югоембаргото и силовото застраховане. Първоначално борческите структури около Маджо охранявали композициите с цистерни за Сърбия на “Мултигруп”. По-късно и те започнали да нарушават югоембаргото.
Михалев е един от четиримата основатели на СИК в края на 1994 г., към които по-късно се присъединиха Красимир Маринов-Големия Маргин, Дмитрий Минев- Руснака. Впоследствие шестимата - Младен Михалев, Венцислав Стефанов, Красимир Маринов, Румен Гоцев, Дмитрий Минев и Милчо Бонев, създадоха фирмата “Интерпетролиум енд партнерс”, която се занимаваше с доставка на горива. През 1995 г. Младен Михалев изкупи Първа източна международна банка - ПИМБ, преименувана на “Интернешънъл асет мениджмънт”.
През 1996 г. Михалев приватизира няколко хотела в Боровец. Впоследствие купи и построи още няколко хотела на Слънчев бряг. След като през 1997 г. застрахователна компания СИК не получи лиценз, нейните структури започнаха да си сътрудничат с “Булинс”, а “Интергруп енд партнерс” се превърна в един от големите дистрибутори на горива.
В началото на 2000 г. взаимоотношенията в групировката се влошават и тя се разцепва - от едната страна застават Младен Михалев, Милчо Бонев и Стоил Славов, от другата са Дмитрий Минев-Руснака, Красимир Маринов-Големия Маргин и брат му Николай, Румен Николов-Пашата се явява нещо като балансьор между групите. След убийствата на Стоил Славов и Дмитрий Минев-Руснака Младен Михалев и Венцислав Стефанов остават единствените собственици на “Интергруп енд партнерс”. Именно поради заплаха от страна на Маргините Михалев живее в чужбина, главно в Швейцария.

ДПС няма да подкрепи искането за импийчмънт
Ще гласуват и против предложените от правителството персонални и структурни промени
Мария Филева
ДПС няма да подкрепи искането за импийчмънт на президента Георги Първанов, нито пък предложението за персонални и структурни промени в кабинета. Това стана ясно след заседанието на Централното оперативно бюро на партията.
Въпросът с предсрочното отстраняване на държавния глава не бива да се политизира, защото става дума за стабилността на страната, заяви зам.-председателят на ДПС Христо Бисеров. Основният мотив е, че президентът не е нарушил чл. 32 от Конституцията. Устойчивостта на държавата в криза е най-важният критерий за заемане на точно тази позиция. “Точно затова конфликт между институциите в лицето на президента, изпълнителната и законодателната власт са вредни за страната”, обясни Бисеров.
Депутатите от парламентарната група няма да подкрепят персоналното предложение за избиране на Томислав Дончев за министър по управление на средствата от ЕС и структурната промяна в правителството - с въвеждането на този пост. “Това не означава непременно, че предложенията са лишени от логика. Напротив тези две проекторешения поставят един много важен въпрос за приемствеността в политиката и за хигиената в отношенията управляващи – опозиция и за хигиената в отношенията на настоящи и бивши управляващи”, обясни другият зам.-председател Лютви Местан.
Той напомни, че в предишния кабинет е присъствала “фигурата на нарочен министър с ранг на вицепремиер, който да отговаря за трите К – координация, контрол и комуникация на всички процеси, свързани с усвояване на средствата от структурните фондове на ЕС”. Само че тази правилна структурна промяна, бе поднесена в жертва на идеологемата “това го направиха онези от тройната коалиция”, коментира Местан. Осем месеца след парламентарните избори, когато емоциите поохладнели, се предлага същото решение, отхвърлено като вредно за страната.
“Вносителите на предложението дължат минимум обяснение дали са осъзнали своята грешка като са премахнали от структурата на МС тази фигура”, категоричен бе Местан. Според него отпушването на еврофондовете е необходимо, но не е и самодостатъчно условие за усвояване на средствата. Затова са необходими още усилия. Още повече, че това е втори опит за въвеждане на подобен нарочен министър. Първият бил свързан с личността на Илиян Михов, а така и не станало ясно защо кабинетът се отказал от него. Отговор и на този въпрос трябва да бъде получен на дебатите в пленарна зала, предвидени за четвъртък.
От ДПС припомниха още едно прегрешение на кабинета “Борисов” в тази посока. “И Министерството на извънредните ситуации бе определено като структурно разточителство. По зла ирония на съдбата обаче се оказа, че Европа върви по посока на изграждане именно на такава структура в ЕК. Още по-голяма ирония е, че представителят на България я оглави – постът заеман от г-жа Кристалина Георгиева”, отбеляза Лютви Местан. По тази причина препоръката на ДПС е “да бъдем по-внимателни, когато идеологизираме политическото наследство и когато става въпрос за приемствеността в политиката”.

ГЕРБ тепърва ще пишат мотивите за импийчмънта
Предстоят консултации с партиите-партньори
Мария Филева
Събирането на подписи под искането за импийчмънт на президента Георги Първанов няма да тръгне тази седмица, научи “Всеки ден”. Тепърва юристите в ГЕРБ ще уточняват внимателно мотивите за предсрочното отстраняване на държавния глава. След това те ще трябва да ги консултират с партньорите си от парламентарните групи на “Атака” и Синята коалиция.
Известното отлагане във времето се налага и заради посещението на част от ръководството на парламента в Москва. Шефът на НС Цецка Цачева води българската делегация, в която е включен и съпредседателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев.
“Има време, трябва внимателно да се подготвим, да прецизираме мотивите”, коментираха депутати от управляващата партия.

Натривки са взети от човека, намерил Емин
Само едно лице е оставало насаме с шефа на кабинета на Доган
Галина Гиргинова
Натривки за следи от употреба на оръжие са взети единствено от лицето, което е намерило трупа на Ахмед Емин. Това стана ясно днес от думите на районния прокурор на София Александър Налбантов. Разследващите са установили, че единствено този човек е оставал насаме с Емин.
Районният прокурор уточни, че делото за смъртта на шефа на политическия кабинет на лидера на ДПС Ахмед Доган е дошло в районна прокуратура в събота, а смъртта на Емин е настъпила в петък. Откакто ни е възложено това дело е извършено всичко необходимо, каза той. Налбантов посочи също, че мотивът за самоубийството остава неясен, а по делото категорично няма данни, че Емин може да е бил убит.
Материалите, касаещи националната сигурност, са изпратени в ДАНС още в началото на разследването, но тогава от агенцията са отговорили, че няма достатъчно данни. Налбантов не отговори категорично на въпроса какви са обективните находки, заради които ДАНС прави повторен анализ. Пропуските, които са открити от ДАНС по делото са 5. Районният прокурор посочи, че става дума за огромен обем материали и прокурорите са обяснили на ДАНС къде в папките да потърсят въпросните извършени действия. Налбантов посочи, че по това дело за първи в България е направена ситуационна експертиза.
При огледа на полицаите, бе открито предсмъртно писмо на Емин, част от което се появи в медиите и бе със съдържание: “Всичко това, което става, е един чудовищен сценарий за връщането на България на равнището на 1989 г.”, се казва в писмото. Коментирани бяха и отделни пасажи от текста на писмото, което съдържа три страници, открити в личния тефтер на Емин.
От свидетелски показания става ясно, че преди да се самоубие им е направило впечатление, че е облечен в официален костюм, докато обичайно предпочитал да ходи спортно облечен и това им се сторило странно. Бил в компанията на секретарката на Ахмед Доган, с която подготвяли негова реч. След това напуснал централата, което учудило и секретарката, затова тя му звъняла, да го пита къде е.
Емин се върнал в Бояна, където заварил земеделския министър Валери Цветанов. Успял набързо да го отпрати и останал сам. Експертизите показват, че се е самоубил на ниво минус “4” в сградата на “Стар Беловодски път” 46, на стълбищната площадка в близост до входа към турската баня. Поставил е дулото на личния си пистолет “Глог” плътно до слепоочието и е произвел изстрел с дясната ръка. Стрелял е от изправено положение и е паднал безжизнен пред вратата на банята.
Няма биологични следи оставени от други хора. По оръжието пък не са открити никакви отпечатъци, тъй като дръжката му била от специална материя, по която не оставали отпечатъци от пръсти.

Спорят за въвеждане на гласуване по интернет, от ГЕРБ склонни да го пуснат пробно първо в чужбина
Мария Филева
Създаване на електронен регистър на избирателите е едно от предложенията, които се обсъждат във Временната парламентарна комисия по промените в изборното законодателство. Целта е по този начин списъците да бъдат изчистени от “мъртви души” и да се води активна борба с негативни практики като манипулация на вота и купуване на гласове. “Броят на избирателите заплашително расте, те вече са приблизително 7,5 млн. души”, предупреди математикът проф. Михаил Константинов. Според него до този момент е имало “колективно безхаберие”, а на проблема се е гледало “сеирджийски”.
Проф. Константинов предложи две възможности за установяване на точния брой на електората. Първата е т.нар. активна регистрация и се прилага във Франция. Избирателите имат една година на разположение, за да заявят в общината си, че имат желание да участват в избори. Който не се е регистрирал, няма да бъде допуснат до пусне бюлетина в урната. Втората възможност е по-мека – на избирателите отново да им се наложи регистрират, но който не го е направил, да бъде допуснат все пак до гласуване и да бъде вписан допълнително. Така ще се получи един реален избирателен списък, който ще се допълва при следващи вотове. Има едни 2 млн. българи, които никога не ходят да гласуват, няма и да отидат, обясни проф. Константинов. Те нямало и защо така да стоят в този списък. Според Мая Манолова обаче всички тези предложения са формалност, които не решават основният въпрос – с контролирания вот.
Искра Фидосова предложи електронния регистър да се обвърже с данните от националното преброяване, което ще бъде направено през 2011 г. “Моментът е много подходящ, защото започва подмяна на документите за самоличност”, отбеляза Димо Гяуров от Синята коалиция. Десните предложиха и да се въведе книжка за гласуване, която регистрираните избиратели да получават и само така да могат да осъществяват вота си. Четин Казак настоя, че не е конституционосъобразно да се прави деление между избирател и гражданин, навършил 18 години, защото това всъщност е едно и също. Той попита дали ГРАО може да гарантира, че подава данни за починали, които да бъдат заличавани в избирателните списъци. Директорът на службата на Иван Гетов обаче отговори, че това невинаги е възможно. Имало случаи смъртен акт да стигне със няколкогодишно закъснение до тях.
Засега депутатите са стигнали до консенсус по идеята гласуването за системата – пропорционални листи с преференции. Прагът за преференциите обаче ще е различен – един за евроизборите, друг за парламентарните и трети за местните избори. Евролистите са национални, там 50 000 граждани могат да наложат промени в подреждането на листата, за местните избори например може да са необходими 200 или 1000 гласа в различните региони, които лесно могат да бъдат купени. Това налага различните проценти, обясни Искра Фидосова от ГЕРБ, председател на Комисията. Лансираната от сините идея за прерайониране на избирателните региони не е обсъждана.
Депутатите обсъдиха и предложението да се въведе електронно гласуване. Според проф. Михаил Константинов, поканен на заседанието като експерт, има две възможности – първата може да се нарече по-скоро машинно гласуване. Става дума за гласуване в секцията, което бе пробвано на последните парламентарни избори в Студентски град. То обаче е финансово неефективно – една машина струва минимум 1000 лв., във всяка избирателна секция трябват поне две, а това умножено по поне 12 000 секции, не оправдава разходите. Същинското електронно гласуване по интернет, без на избирателя да му се налага да се разхожда до урната, може да се осъществи по три начина – чрез електронен подпис, smart card и пин код. Най-сигурен е първият начин. Проблемът с електронното гласуване е т.нар. в западните страни “фемили вотинг”. Особено в по-затворени, патриархални общности главата на семейството може да наложи решението си върху останалите членове на фамилията. “Мерки срещу това няма. Въвеждането му в този момент е твърде опасно, първо трябва да намалим ефекта на контролирания вот”, препоръча Михаил Константинов.
От ГЕРБ смятат, че то може да тръгне като пилотен проект, но в чужбина – на първо време в страни-членки на ЕС. От “Атака” и Синята коалиция подкрепиха идеята за въвеждане на електронното гласуване.
От БСП и ДПС обаче се обявиха против. С уточнението, че електронно гласуване рано или късно ще се случи, но това нововъведение сега не може да гарантира, че няма да има контролиран вот. Или пък, че злонамерен компютърен гений няма да заобиколи всички защити и да опорочи и провали изборния процес. “Гледайки дървото, да не губим перспективата за гората”, препоръча Мая Манолова.
Членовете на Комисията поспориха и дали да се въведе двустепенното преброяване на бюлетини – веднъж от секционните комисии и втори път в регионалните преброителни центрове. Всъщност създаването на подобни центрове бе предложено от сините още в миналия парламент, но тогава идеята бе отхвърлена. Днес темата отново бе повдигната. Срещу нея възразиха Янко Янков и Ремзи Осман от ДПС. Според тях никой не може да гарантира, че при транспортирането на чували от секциите няма да има опити за подмяна бюлетините, а и няма гаранции, че членовете на секционните комисии ще броят по-неточно между 200 и 1000 бюлетини, а в преброителните центрове – прецизно по над 50 000 бюлетини. Още повече че колкото пъти се отвори чувалът, толкова се оказва, че в него има различен брой бюлетини. Това мнение бе подкрепено от Михаил Константинов.
Председателят на ВАС Константин Пенчев настоя законодателите да освободят съда от ангажимента да брои повторно бюлетини, когато се стигне до обжалване. Той поиска ясни и конкретно разписани правомощия, за да знаят съдиите какво да правят. Пенчев изиска още депутатите да решат и може ли съдът да преразпределя мандати, когато се установят нарушения, както и правилата да важат за всички видове избори.
Искра Фидосова помоли колегите си да обмислят възможността за отзвоваване на общински съветници, ако те решат да практикуват политическо номадство, сменяйки партийната си принадлежност. Или поне придържане към по-строгите норми, въведени в правилника на 41-вото НС.
В крайна сметка народните избраници не стигнаха до решение и се разбраха на следващото заседание идната седмица по същата тема да продължат с дебатите. Тогава обаче ще поканят представители на неправителствени организации, за да чуят и техните становища. Реално писането на новия Изборен кодекс може да започне едва през април.

Подляха ли вода турските сериали на Нова?
Слухове свалят Олга Лозанова от поста програмен директор
Екип "Всеки ден"
Упорити слухове, че Олга Лозанова ще се разделя с Нова, се носят из коридорите на медията. По непотвърдена информация собствениците на телевизията - скандинавската групировка MTG - били недоволни, че програмната директорка не била направила необходимото, за да подобри рейтинга на Нова.
“Преди година тя заяви, че не желае да пуска турски сериали в прайм тайм по Нова и ги програмираше в следобедните часове. В това време пък bTV предприеха хитрия ход да пуснат “Перла” след централната емисия новини и рейтингът им скочи тройно”, разказаха от Нова пред “Всеки ден”, опитвайки се да открият причината за евентуалното освобождаване на Лозанова. Тя пък не си вдигна телефона, за да коментира. Вместо това Силва Зурлева, която е в борда на директорите на Нова опроверга слуха, като заяви, че за първи път чува за напускането или махането на Лозанова от управлението на медията. “Няма такова нещо”, отсече тя.
Олга Лозанова беше програмен директор на Нова телевизия в периода 2001- 2005 г. Присъединява се към екипа на “Диема” през ноември 2007 г. след като почти две години е директор корпоративни комуникации в „М-тел”. От ноември 2008 г. отново е програмен директор на Нова. Тя става инициатор на политическото говорене в сутрешен блок – този на Нова телевизия. По нейно време се излъчват за първи път „Стани богат” и “Биг брадър”.

Костов: Да не се окаже, че папките на олигарсите са празни
Името ми е символ на решителни реформи, изтъкна експремиерът
Валерия Йонкова
Нека отворят папките на олигарсите от последните 10 години, за да не се окаже, че те са съвсем празни, посъветва Иван Костов след президентския апел за проверка на богаташите. Тъмносините конкретизираха, че е добре да се види какво съдържа папката “Петрол срещу храни”. Резултатите от тази програма могат да се видят вдясно от “Беловодски път”, където бившият депутат от БСП Захари Захариев е вдигнал бляскав, помпозен офис, уточни Костов. Той омаловажи насочените към него реплики на президента от пресконференцията му в петък и заяви, че не си заслужава да коментира мотивите му. Това са въпроси от миналото, отсече Костов.
Името ми е символ на решителни реформи, на войната с организираната престъпност. Сега е ред президентът да отговори защо е против това - да има решителни реформи и война с организираната престъпност въпреки всичко, върна топката лидерът на ДСБ.
Костов отвърна на намека на Първанов за даренията към Фондацията на Елена Костова “Бъдеще за България”, като обясни, че от 10 години се правят проверки и всичко е ясно.”Тези досиета са пълни, има 5 ревизии на фондацията. Тази фондация е извършила огромна благотворителна дейност и няма нищо общо със семейството, отсече експремиерът. Знаете, че никак не се притеснявам, отвърна той на въпрос не се ли тревожи от призива на президента за проверка “кои от онези заможни българи, които са се облагодетелствали от приватизацията и от раздържавяването в годините на прехода, са направили своите значими дарения към големите фамилни фондации на българските политици”.
В последния панел от антикризисната програма “Нови правила за финансова дисциплина и ограничаване на сивата икономика” ДСБ са включили и абзац за даренията. Като верижен принцип при ревизии, тъмносините уточняват:”Проверката задължително се пренася върху лицата, посочени от ревизираното лице като негови дарители, заемодатели или предоставили му права на ползване”.


ПО ДОЙЧЕ ВЕЛЕ

А когато му свършат престъпниците?

Докъде ще отведе управлението му?Кое беше особеното в българския преход и какво е бъдещето на сега управляващото в България правителство? Хайнц Брам, германски политолог и добър познавач на България, търси отговор на тези въпроси в кратък анализ:

Хайнц Брам започва анализа си с първите месеци след промените в Източна и Югоизточна Европа, "когато бяха събудени много надежди, но и много страхове". Германският политолог припомня, че тогава прогнозата на западните наблюдатели за шансовете на демокрацията и пазарната икономика в България не са били особено оптимистични: "В най-добрия случай те бяха 50:50. Затова между новите и старите сили в страната се водиха - явно и подмолно - все по-ожесточени битки", отбелязва Хайнц Брам.
Тъга по комунизма?
"Българското" в процеса на трансформация

Той припомня една горчива истина, която слага своя отпечатък върху българския преход: "Когато в Полша "Солидарност" вече разчиташе на подкрепата на мнозинството и Лешек Балцерович въведе постепенно пазарната икономика, българите все още гласуваха за представителите на стария режим. Бившите комунисти все още се стремяха към друг път на страната си, който да е отчасти ленинистки и отчасти демократичен".
Проблемът според Брам е и в това, че твърде много българи не са искали в страната им да се установи западната деморация с всичките й икономически и политически последствия. "Дори гладната зима от 1990/1991 година, отговорността за която носеха социалистите, не бе достатъчна, за да отвори очите на хората и да осигури на СДС внушително мнозинство в парламента. За съжаление антикомунистическите сили бяха разединени", обобщава германският политолог.
Той се спира накратко върху дейността на отделните правителства през последните 20 години, защото оставеното от тях слага своя отпечатък върху развитието на страната и бележи "българското" в процеса на трансформация в Източна Европа. Изводът на германския политолог: "Безспорно консервативните правителства на Филип Димитров, Стефан Софиянски и Иван Костов дадоха решаващи импулси на процеса на демократизация и пазарна икономика, докато социалистите - винаги когато поемаха управлението - оставяха развалини след себе си. Още е рано да се осъжда коалиционното правителство на Сергей Станишев. Няма съмнение обаче, че по време на управлението му се наложи да бъдат блокирани еврофондове", отбелязва Ханйц Брам.
А какво е характерно за правителството на Бойко Борисов? Според германския политолог, гласувайки за ГЕРБ, българите са предпочели неизвестното пред известното зло. В този смисъл се е повторило поведението им от изборите през 2001 година при избора на Симеон Сакскобургготски. "Най-голямата изненада след изборите през 2009 година обаче бе, че Бойко Борисов събра около себе си министри, които се радваха на повече или по-малко респект и всъщност го превъзхождаха. Още преди изборите той каза, че министрите трябва да са признати експерти и че той трябва да следи те да не крадат", припомня германският политолог.
20 години след Живков
Борисов - борба на твърде много фронтове

Оценката му за самия Бойко Борисов? "Той е изминал един твърде променлив път. По някое време трябва да се е отказал от предаността си към комунизма и социализма и да се е почувствал комфортно в Европейската народна партия. Бойко Борисов няма говорител. Той вероятно е убеден в това, че никой не може да инфомира българите така добре, както той самият", отбелязва Хайнц Брам.
Прогнозата му за бъдещето на сегашното правителство се основава на прецизен анализ: "Бойко Борисов се бори може би на твърде много фронтове и е в конфликт с твърде много професионални слоеве. Все един ден ще се свършат престъпниците и правителството ще бъде изложено на искания за по-високи заплати и пенсии, например", прогнозира германският политолог Хайнц Брам.
Анализът му е писан специално за представянето на немското издание на книгата на Румяна Таслакова "20 години преход. България през погледа на германски дипломати" /Румяна Таслакова е до ноември 2008 година главна редакторка на българската секция на Дойче Веле/

Автор: Хайнц Брам, Маринела Липчева / Редактор: Александър Андреев

Всеки четвърти германец тъгува по Берлинската стена
Един на всеки четирима германци би искал Берлинската стена все още да съществува. Проучване на в. „Билд” показва, че съотношението е почти еднакво на запад (24 процента) и на изток (23 процента). Близо 80 процента от анкетираните нямат нищо против да живеят при социалистически режим, стига той да им гарантира работа и сигурност. Свободата е важна ценност едва за 28 процента от източногерманците и за 42процента от западногерманците.

Германия: заключителни дебати по бюджета за 2010 г.
В германския парламент днес започват заключителните дебати по проектобюджета за тази година. В петък приключи обсъждането на средствата за отделните министерства. Предложението на финансовия министър Волфганг Шойбле предвижда увеличение на вътрешния дълг на страната с нови 80 млрд. евро. Това означава, че Берлин ще разчита на кредити колкото никога досега в историята на Федералната република. На този фон опозицията обвинява управляващите, че им липсва желание за икономии.

Вашингтон чака отговор от Израел за еврейските селища
Вашингтон очаква официален отговор от Израел на критиките около строежа на нови еврейски жилища в арабската източна част на Ерусалим. Това потвърди говорител на Държавния депратамент във Вашингтон. Той все пак уточни, че независимо от сегашните проблеми Израел остава най-близък стратегически партньор на САЩ. Преди това израелският посланик в САЩ бе цитиран да казва, че американско-израелските отношения са достигнали най-ниската си точка в исторически план.
Берлин също разкритикува поведението на Израел. Канцлерката Ангела Меркел: "Плановете за изграждане на нови еврейски жилища в Източен Ерусалим подкопава усилията за намиране на решение чрез преговори."

Отново смъртоносна авария в нелегална мина в Китай
Двайсет и петима миньори са загинали при пожар в нелегална каменовъглена мина в централен Китай. Задържани са трима души от управата. Китайските каменовъглени мини са най-опасните в света, въпреки че през миналата година броят на смъртните случаи е намалял с 19 процента на 2 631. През последните 5 години са били закрити 13 000 нелегални мини.

Българин свидетелства в скандал с купени футболни мачове в Германия
Германският футболен клуб Вакер Бургхаузен, който доскоро играеше във втора германска Бундеслига, е разследван за манипулирани мачове. Според информация на Първа обществена германска телевизия АРД става въпрос за две манипулирани футболни срещи от сезон 2006/2007 година - срещу отборите на Гройтер Фюрт и Ерцгебирге Ауе. Телевизията цитира българин, вътрешен източник от системата на залозите, който е разкрил схемата на измамата - трима футболисти, вкл. един вратар, са били подкупени със суми между 10 000 и 15 000 евро, след което самите те направили залози за по 30 000 евро. Миналия ноември прокуратурата в Бохум разкри огромен скандал с договорени футболни мачове. Във втора германска Бундеслига са били манипулирани общо 32 футболни срещи.

Няма коментари: