събота, 20 март 2010 г.

Въпрос на вкус, казало кучето и си облизало задника!

ЖЪЛТО, ЖЪЛТО АМА СЕ КАЗВА СКРИТАТА ИСТИНА ЗА ДНЕШНИЯ ДЕН – ТАКА ДА БЪДЕ!
(СЪОТВЕТНИТЕ ТЕКСТОВЕ СА ПОВДИГНАТИ В ЧЕРВЕНО. Б.М.)
И ДА СИ ПОДЧЕРТАВАМ, И ДА НЕ СИ ПОДЧЕРТАВАМ, ГЬОНСУРАТЛЪКА НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ НИ Е ДО БОЛКА ЗНАЕН ОТ ЦЕЛИЯ НАРОД, НО ... ТОЙ ЧИННО СИ ГO ТЪРПИ! ДАЛИ ОТ ДЕБИЛЩИНА, ДАЛИ ОТ НАРОДЕН НЕПУКИЗЪМ, ДАЛИ ОТ ПРЕКАЛЕНА “МЪДРОСТ” – КОЙ ДА ТИ КАЖЕ!

ПО БЛИЦ.БГ

ГЕН. БРИГО АСПАРУХОВ: БОЙКО НЕ СЕ ДЪРЖИ КАТО ПРЕМИЕР, А КАТО ПОЛИЦАЙ


"Въпросът е - дали тези, които сега ни управляват, ще се въздържат от грабежи?", пита ген. Бриго Аспарухов
Не Първанов, а правителството разединява страната, твърди бившият разузнавач
-Ген. Аспарухов, нямаше ви на рождения ден на ген. Любен Гоцев, а имахте специална покана?
- По лични причини не отидох. Но разбрах, че най-силно се е откроявало присъствието на БСП-ръководството начело със Станишев. Любен Гоцев страдаше много за това, че целият живот му е посветен на социалистическата /комунистическата/ партия, а изведнъж писаха, че е Кръстника на мафията и БСП не го защити през всичките тези години, че и досега... На този празник много хора са отишли да му целуват ръка. Значи са си направили някакви изводи.

- Но Първанов не е отишъл, въпреки че специално заради него Гоцев премести празника си не на 3-ти, когато президентът дава прием в Бояна, а на 5-ти март?!
- Не считам, че това е някакъв знак. Президентът, в личното си качество, е можел да отиде. Но когато си президент, губиш лични качества, твоето присъствие се тълкува символично. Избрал е този начин. Е, очакванията на Гоцев сигурно са били да присъстват всички поканени.

- Според вас кой носи вина за несъстоялия се български демократичен преход?
- Всички правителства, които са били във властта през тези 20 години! Всички допуснаха грешки, всички започнаха да преразпределят собствеността на държавата. Всички заедно разграбихме държавата и я докарахме до състоянието, в което е тя сега.

Има ли още какво да се краде?
Аз съм убеден, че има. Въпросът е - дали тези, които сега ни управляват, ще се въздържат от грабежи. Постоянно се сипят обвинения срещу миналото правителство. Постоянно му се приписват вини. Но това е “почвата” на Бойко Борисов – всички са виновни с изключение на него. А се пропуска, че оценката за това правителство тепърва предстои. По делата ще ги познаем, но едва след като не са вече власт. Не харесвам посланията, които Борисов изпраща към обществото – “Аз отпуснах парите”, “Аз направих пътищата”, “Аз ще си хвърля оставката, която държа в джоба си”,

“Аз ще ви оставя на кучетата да ви ядат”.
Бойко Борисов е влязъл дълбоко в месианската си роля...

- Да, точно той ръководи България!
- Коя България обаче?! България, която предстои. Аз ще работя за поколенията, казва той. Това е месианството – сега вие ще страдате, вие ще се мъчите, вие ще боледувате, ние няма да ви лекуваме. Но поколенията ще оценят, че аз съм направил една България за тях. Българският народ се умори да му говорят в бъдеще време. Умори се да чака да му се случи нещо по-добро и в името на това да страда и да умира.

- Споделяте ли мнението, че Борисов управлява България като полицай?
- Точно това е неговата беда! Цял народ вижда, че нищо не се решава в МВР без неговото лично участие и без неговата лична команда. Той не крие това. Всички операции се решават в неговата къща в Банкя – и “Наглите”, и “Октопод”. Имаме странна ситуация. Какво прави министър-председателят, който трябва да ръководи дейността на правителството на България, който трябва да бъде отдаден на социалната, икономическата, културната, финансовата, международната политика? Той се занимава с МВР, бори престъпността. Имаме един премиер, който е издигнал в особен ранг борбата с престъпността и по-точно своите заслуги.

- Не може да отречете обаче, че чак след като Бойко Борисов стана премиер, разбрахме колко много може да говори Георги Първанов?! По времето на Станишев не е изказвал мнението си по енергийни проекти, примерно?
- Георги Първанов е утвърден, доказан политик. Виждаме силния му подход при решаване и вземане отношение по много въпроси – икономика, политика, култура. Единственият, който не уважава държавния глава, е премиерът на България. А как да си обясним ситуацията с финансовия министър? Имаме един емоционален, неопитен млад човек, чийто мироглед е твърде ограничен. Дянков е концентриран в една, нека я наречем, финансова сфера. Той обаче се опитва да работи като слон в стъкларски магазин в областта на политиката. Това е неудачно. Не можеш да хвърляш обвинения върху държавния глава и да работиш с подтекст.
Според мен стартирането на процедурата по импийчмънт на президента е остър, агресивен ход, който няма да се отрази добре на държавата. Президентската институция трябва да се уважава от всички български граждани – задължително. Тя е олицетворение на единството на нацията. Не Първанов разединява нацията. Точно правителството прави ходове, които разединяват народа. Като пример мога да ви посоча случая с бюджета на президента. Каква гавра беше това да се изтеглят парите от бюджета на президента?! Тогава започна напрежението с финансовия министър. Той каза, че парите са преведени, а те бяха изтеглени. Президентът каза – вие изтеглихте парите. Сега лъжете, че не сте го направили. Това е скандал.

- Прав ли бе Първанов да публикува прословутата стенограма?
- Сигурен съм, че той достатъчно разумно е преценил своя ход. Случвало се е и преди. Спомнете си 1992 г. Тогава имаше едно закрито заседание на парламента по повод на македонската оръжейна афера. Заседанието беше при президента Желев. Стенограмата бе публикувана.
Ами колко стенограми се появиха от закрити заседания на парламентарни комисии?

- Можете ли да дадете обратни примери?
- Мога – от личен опит. През 2003 г. Симеон Сакскобургготски ми предложи да стана негов съветник по националната сигурност. Тогавашният главен секретар на МВР Борисов отиде при премиера, за да му каже, че аз не трябва да бъда назначен. С него беше и ген. Васил Василев - тогава директор на полицията. Правена ли е стенограма на техния разговор? Защо не я публикуват?!

- Министър Цветан Цветанов не скри, че процедурата за импийчмънт стартира и заради подозренията, че Георги Първанов подготвя свой нов политически проект?
- А кой ще го спре?! Не могат да го спрат. Цялата тази шумотевица води до това той да засилва своите позиции и това е хубаво. Защото той се явява единственият говорител, изразител на онова, което иска целия народ да каже на сегашното управление. Как ще го спрат, с какво?

- С арест, може би…
- Държавният глава не може да се спре с арест. Слава Богу, че това не го позволява демокрацията. С всеки друг може да се случи такова нещо, но не и с президента.


ДОЦ. МИНЧО ХРИСТОВ: АЛЧНОСТТА НА ЕНЕРГИЙНАТА МАФИЯ ЩЕ КАТУРНЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО!
Парите за политическите партии са увеличени с 500% на гърба на българина!
Доц. д-р Минчо Христов е бивш депутат, сега преподавател в Техническия университет, София. Той е магистър по история от Хаванския университет, специализирал в Университета на Сао Пауло, Колумбийския университет, Института за изследване на сигурността – Париж, автор на две книги и десетки научни публикации. Независим депутат и зам.-председател на Комисията за борба с корупцията в 40-ото Народно Събрание.

- Г-н Христов, преди няколко месеца вие пръв предупредихте чрез вестник “ШОУ” за опасностите пред българската икономика заради огромния външен дълг. През последните дни две от най-авторитетните рейтингови агенции потвърдиха вашите прогнози. Още ли мислите, че има опасност за валутния борд?
- Ще ви кажа направо. Престъпни банкери в съучастие с министри и депутати подготвят нов банков грабеж като този през 1997 г. Още преди 7 години беше премахната наказателната отговорност за раздаване на необезпечени кредити. Неслучайно през последните месеци лошите кредити нараснаха с около 300% и вече са над 10% от всички кредити. В закона за гарантиране на влоговете пише кога ще започне изплащането на влоговете, ако една банка фалира, но не пише кога трябва да завърши. Според същия закон всички валутни влогове ще се изплащат в обезценени левове, ако бордът бъде провален. В миналия парламент много пъти предлагах тези криминални моменти да бъдат поправени, но предложението се отхвърляше без никакъв дебат. Преди 2 месеца написах официално писмо до премиера Бойко Борисов с молба да поправят закона и да гарантират наистина спестяванията на хората. Това са страшно много пари - 24 милиарда лева!

- Вие бяхте член на Комисията по енергетика в 40-ото Народно събрание. Как се отнасяте към поредното увеличение на цената на тока и принудителната подмяна на топломерите на десетки хиляди граждани, защото батериите им не можело да се подменят?
- През последните дни сме свидетели на вопиюща наглост от страна на няколко енергийни монополиста. Топлофикациите засилиха рекета към обществото, получавайки новото поредно увеличение на цената на парното. Оказа се, че и фирмите за дялово разпределение грубо рекетират хората да подменят уредите, които преди десетина години бяха принудени да закупят чрез закон. Тогава, естествено,

никой не обясни, че уредите имат определен живот и батериите не могат да се сменят.
Политиците ни получиха странна амнезия и забравиха, че преди години парламентът задължи хората да закупят от шепа тарикати бракувани топлоразпределители, от които енергомафията спечели десетки милиони. Сега ни убеждават, че хората отново трябва да заделят 150-200 лева на семейство, за да си закупят нови уреди, още по-хубави и, естествено – още по-скъпи. Депутат от ГЕРБ дори предложи „гениалната” идея топлоразпределите да бъдат давани под наем на хората срещу „скромната” сума от 1 лев на месец. Топлоразпределителните фирми били съгласни. Ами как няма да са съгласни, след като за десет години те ще получат за всеки уред по 120 лева, тоест три пъти повече, отколкото ако продадат този уред за 40 лева на потребителя. Така за 4 уреда вместо 160 лева едно семейство би платило като наем на топлинните счетоводители 480 лева. И всичко това въпросният депутат представя като грижа за човека. Срамота! Възниква елементарният въпрос защо депутатите предлагат закони, които облагодетелстват само енергийната мафия?
Защо топлофикациите или топлинните счетоводства не поемат този разход за сметка на огромните си печалби. Реалната цена за наема на подобен уред е под 30 стотинки на месец и топлофикациите спокойно могат да платят. Депутатите не задават въпроса защо сметките за парно са толкова надути, защо хората продължават да плащат на топлофикациите дори в случаите, когато са демонтирали своите радиатори? Или защо продължават да бъдат толерирани кражбите на топлоенергия, като всички съседи са заставяни да плащат откраднатото? Отговорът е ясен – докато има хаос в ценообразуването, топлофикациите и свързаните с тях политици ще могат да крадат необезпокоявано. Излишно е да давам примери като този с Вальо Топлото, откраднал и скрил милиони евро у нас и в чужбина. Като член на енергийната комисия в 40-ото Народно събрание успях да прокарам например в закона за енергетика един елементарен текст – навсякъде, където радиаторите имат по два крана и лесно могат да се сменят – единият да бъде поне пломбиран с холограмен стикер, който струва 10 стотинки. Ако законът се спазваше, щяха да се намалят драстично кражбите, и съответно сметките на добросъвестните потребители. Предложих да се въведе проверка с термокамери, които безпогрешно могат да засичат отвън кражбите на топлоенергия, без да е нужно да се влиза в съответния апартамент. Ако някой бъде хванат – нека той да плати сметките на съседите си, от които е крал. Отново глас в пустиня. Крайно време е за радикално решение – прозрачно ценообразуване, спиране на кражбите и премахване на излишните посредници, като топлофикациите сами да водят топлинното счетоводство. И сега законът им дава това право. Искам да ви кажа, че държавата нехае и за онези, които се топлят на ток. Постоянно лъжат, че ние плащаме най-ниския ток в Европа. Като пътувам из България, ми става страшно тъжно, като виждам възрастни хора да мъкнат наръчи с дърва от гората, за да могат да се сгреят вкъщи.

- А как бихте коментирали предложението да бъде въведена такса електромер- между 20 и 30 лв. годишно?
- Това е наглост на алчни тарикати, които се чудят как да откраднат повече пари от хората. Според тези наглеци всички, които имат вили, къщи на село или друг електрифициран имот, трябвало да плащат, дори и да не потребяват нищо. Това било по-справедливо. (!!?) Предложението е на

същата фирма ЕВН, която преди време беше надписала сметките на хиляди свои абонати

и специална подкомисия в парламента разследваше нейните далавери. Бяха откраднали стотици хиляди, а ги глобиха само с 20 000 лева! Бедата обаче не е, че някой монополист иска да увеличи монополните си печалби. Бедата е, че назначената от правителството Държавна комисия за енергийно и водно регулиране обслужва интересите на монополистите, а не на гражданите. Един умник от същата тази държавна комисия направо заяви: „Потребяваш ток или не – плащаш за възможността да го ползваш”(!?!) По същата логика утре могат да ни спрат пред някой луксозен магазин и

да ни накарат да платим такса „черен хайвер” заради това, че сме го гледали от витрината
или за теоретичната възможност някога да го опитаме.
Според мен крайно време е да бъде разследвано поведението на служителите от ДКЕВР и техните самоотвержени опити да защитават интересите на естествените монополисти. Освен за грубо лобиране в полза на няколко енергийни фирми тези хора трябва да бъдат разследвани и за подвеждане на общественото мнение и грубо нарушаване на законите, и в частност закона за енергетиката. Опитите да бъде въведена „такса електромер” са още от предишното правителство. Тогава обаче група депутати предложихме и успяхме да наложим забраната на тази такса, забрана, която продължава да съществува и днес в закона. Така че въпросът за такса електромер може да се реши единствено и само чрез нов закон от парламента, а не от комисионерите от ДКЕВР. Ако на парламента му стиска и посмее да го направи – ще си носи отговорността. Има обаче и друго –

според европейските директиви потребителите не трябва да плащат за нещо, което не потребяват.
Според директива 32/2006, която е задължителна за България, енергийните сметки трябва да са направени само въз основа на реалното потребление.
Тази директива беше и причината ДКЕВР да отмени въведеното от ЧЕЗ тримесечно отчитане на тока. Колкото и да им се иска, членовете на тази държавна комисия не могат да се правят на три и половина, защото лично аз съм им чел цитати от въпросната директива от трибуната на Народното събрание и пред Комисията по енергетика в тяхно присъствие. Според мен държавата незабавно трябва да си върне собствеността върху енергоразпределението, така както направи Унгария. Ако алчността на енергийните монополисти не бъде обуздана, тя може да предизвика бунтове, които да свалят правителството.


ЕВГЕНИЯ АДЪРСКА: УЖАСЕНА СЪМ! РЕЖАТ ЛЕКАРСТВА ЗА ЦЕЛИ ГРУПИ БОЛНИ
Нали целта е да излекуваме човека, а не да похарчим едни пари, докато той се бори със заболяването си, казва зам.-председателката на Националната пациентска организация
Здравната каса отново сама ще решава за процента реимбурсация на т.нар. безплатни лекарства. Решението обаче не се одобрява от пациентските организации, защото така се създават условия за корупция в НЗОК. Така беше до юни миналата година, когато неправителствените организации с много мъки успяха да извоюват лекари и експерти да определят нуждите от медикаменти за всички видове заболявания, а не това да се решава от чиновниците в Здравната каса.
Над 400 лекарства, около една трета от включените в позитивния списък, вероятно ще отпаднат от него. Причината е, че НЗОК покрива малка част от тяхната цена, а в същото време има няколко пъти по-високи административни разходи. Това важи за много от медикаментите при хипертония, неинсулинозависим диабет, някои бъбречни заболявания и др. Според пациентските организации има начини да се намалят надценките върху лекарствата, които Здравната каса плаща. По тези и други наболели проблеми разговаряме с Евгения Адърска, зам.-председател на Националната пациентска организация и председател на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания (АПОЗ).

- Г-жо Адърска, организацията на пациентите с онкологични заболявания беше една от първите пациентски организации у нас. Какво се промени през тези години?
- Да, ние бяхме от първите, които се опитаха да уравновесят диалога с институции. Вече 5 години съществуваме и мисля, че за тези години научихме институциите да работят с нас. Това наистина е труден и бавен процес, който изискваше внимание, търпение. Мисля, че проявихме достатъчно и от двете.

- Доволни ли сте от отношението на държавните институции към пациентите?
- В края на миналата година, когато приключи договарянето на лекарствата и уточняването на списъка, специално за онкологичните заболявания, една от експертките ми каза нещо, което лично за мен беше повод за празнуване. Тя каза: “вашите болни в момента имат включително доста бутикови лечения”. Честно казано в репликата имаше известен укор, но аз бях доволна, защото за мен и като болна е било винаги важно достъпът до лечение да е безпрепятствен. Това не означава, че не трябва да има строги правила за отпускането на тези скъпи лекарства, разбира се.

- Да, но достъпът до лечение не е безпрепятствен – непрекъснато липсват медикаменти. Тази година министерството отново бави търговете за лекарства.
- Да, това е другият въпрос наистина. Но доколкото знам вече са подписани голяма част от договорите за доставка на лекарства за онкоболните. Така че трябва да започнат доставките по новите договори. Този проблем всяка година се появява. Когато аз боледувах преди повече от 11 години и бях оперирана от рак на гърдата, си спомням, че сумата за лекарства беше около 52 млн. лв. Днес държавата харчи двойно повече, а пациентите, слава Богу, не са станали два пъти повече. Това означава, че имаме достъп до по-модерно лечение. Наистина медицината по отношение на рака става все по-ефективна и по-скъпа и това е проблем, който касае цялото общество. Все пак целта е да излекуваме човека, а не просто да похарчим едни пари, докато той се бори с болестта. Мисля, че това, което куца, е все още непостигнатият консенсус между държавните институции, лекарите и пациентите. Всеки от нас трябва да поеме своите отговорности. Държавата не би трябвало да протестира от това, че лекарите и болните искат най-доброто за лечение на дадени заболявания. Имаме сигнали от пациенти, че липсват дадени лекарства. Реагираме веднага и намираме медикамента било през аптеките, през министерството или между самите болници в страната.

- Как приемате решението на здравното министерство тази година да се плащат само най-евтините лекарства, за да се пестят пари?
- Винаги е имало такъв метод за определяне на лекарствата, които плаща държавата. Сега знаете, че се обсъжда над 400 лекарства от позитивния списък, за които касата плаща до 3 лв., да се изключат от него. Ние бихме приели такова решение, ако държавата гарантира, че няма да бъдат ощетени пенсионерите и най-уязвимите социални групи. Съгласете се, че не е нормално НЗОК да плаща 1 лв. за някакъв медикамент и в същото време да се харчат пари от здравни вноски за банков превод – 1 лв., още толкова на аптеката, която е изпълнила рецептата и 2,40 лв. за таксата при посещение при личния лекар. Процесът на ценообразуване на лекарствата лапа доста от обществения ресурс. Честно казано бях ужасена от това, че се започва с орязването на лекарства за някои групи болести. Това беше много страшно и аз мисля, че се реагира изключително меко по отношение на това посегателство върху групи болни! Но, доколкото разбирам, касата има механизми, по които да обезсили решения на комисията по прозрачност. Ние няма да оставим така нещата, свързани с голямото намаление в плащането на лекарствата за глаукома, паркинсон и остеопороза. Това е прецедент, който много плаши, а и колко от тези хора могат да си позволят да дават стотици левове всеки месец за лекарства, от които зависи животът им?


СТЕЛА БАНКОВА: БЯХ ДЕПУТАТКА В ДВА ПАРЛАМЕНТА И ДНЕС ЕДВА СВЪРЗВАМ ДВАТА КРАЯ
Повече от половин година бях контингент на бюрата по труда

На 11 март Стела Банкова отпразнува 60-годишния си юбилей без фанфари и шампанско. Народната представителка в 39-ия и 40-ия парламент, която се бореше за правата на пенсионерите, социално слабите и болните, скоро няма да се облажи и от пенсия, защото... не й достигат годините. "Повече от половин година бях контингент на бюрата по труда", - споделя пред "ШОУ" ексдепутатката, която днес едва свързва двата края. От месец обаче заработва скромен хонорар в неправителствена организация, занимаваща се със социални проблеми и здравеопазване. Родната Сара Бернар, както я наричаха колегите й в "голямата бяла къща", заради драматичния жест, с който си хвърли 13-ата заплата от парламентарната трибуна, влиза в 39-ото НС като народен представител от НДСВ. През март 2002 г. се отделя от групата с още петима депутати и става независима. В 40-ото НС Банкова отново е народен представител този пък от Коалиция "Атака". На 15 март 2005 г. напуска групата на Сидеров и пак става независима.

- От предварителния ни разговор разбрах, че дълго време сте били без работа. Как оцелява в тези трудни времена депутатка - ветеранка с два мандата?
- Много трудно оцеляване. Доскоро бях на борсата, мъжът ми е пенсионер по болест, а дъщеря ми е 7-ми клас
, но не съм от хората, които обичат да се оплакват. По-тъжното е, че след екзотичния скандал между Първанов и Дянков ще дойде друг. Защото тези скандали са добре дошли и за управляващите, и за опозицията, за да не може хората да питат защо токът и водата са им толкова скъпи. Кой пита с какво хазартът и туристическите босове са по-важни от нуждата на българските граждани да купуват достъпни лекарства. Някой да говори за това, което направи Милен Велчев с външния дълг - ощети държавата с над 1 млрд. лв.? Защо това не е в реда на ДАНС във всичките тези разследвания сега? Защо? Просто защото така са свързани нещата, подбират се само тези ситуации и хора, чието разследване ще бъде сравнително безопасно за онази невидима група, която ни управлява години наред.

- А как ще коментирате замразяването на депутатските заплати?
- Цирк, неморално. Защото тези пари, от които те сега са се лишили, бълха ги е ухапала. Какво е моралното право на тези народни представители, те, които прибират 200 милиона лв. годишно, за да си поддържат партийни помещения, които преотстъпват за барове, ресторанти, кафенета.

- В 39-ия парламент влязохте като народен представител от НДСВ, след това напуснахте парламентарната група. В 40-ия пък бяхте в групата на "Атака". Защо беше необходимо това политическо номадство?
- Кажете ми това, което стана с НДСВ, което стана с "Атака", не доказва ли, че съм била права? Аз се гордея, че излизайки от НДСВ не подкрепих криминалната приватизация на електроразпределителните дружества, на тези задкулисни игри с концесията на магистрала "Тракия", далаверата на Милен Велчев с външния дълг. Вие знаете ли, че

един от първите закони на НДСВ беше да няма наказателна отговорност за раздаване на необезпечени кредити?
Благодарение на това има 1500 кредитни милионери.
Някой да им е потърсил отговорност. Попитайте колеги и от предишния, и от сегашния парламент защо не пожелаха да подкрепят предложението ни с колегата Минчо Христов да върнем наказателната отговорност? Аз се гордея с това, че не измених на позициите си - и по отношение на войната в Ирак, в Афганистан, на американските военни бази. Единствено с Христов сме предложили да отпадне точковата система при пенсиониране, а коефициентът за прослужено време да стане 1,5. Ако бяха приели нашето предложение тогава, пенсиите автоматично щяха да се повишат с поне 50 %. Предложих да няма доплащане в болниците, да отпадне таксата лекар, 200 млн. лева от военния бюджет да отидат в спешната помощ. Т. е. с това, с което влязох в парламента, аз го превърнах в законодателна дейност. На кого трябва да се търси отговорността? На този, който е влязъл в парламента и веднага е започнал да прави обратното, което е обещал, или на този, който си е отстоявал обещанията си? Защо никой от колегите не ме подкрепи, когато променяхме конституцията и предложихме да се заложи механизъм за отзоваване на народни представители, които говорят едно, преди да влязат в парламента, след това започват да правят точно обратното. Нима това не е лъжа?

Да няма депутатски имунитет, защото благодарение на него всички, които влизат в парламента въртят далавери
с фирми чрез подставени лица. Че как да бъда съпричастна например с НДСВ, след като това управление разклати основите на българската държава? Как да подкрепя затварянето на АЕЦ "Козлодуй?
Дали трябва да разсъждаваме тук за номадство като отрицателно явление, или да се търси изключително строга отговорност на онези политици, които говорят едно на предизборните събрания, а правят точно обратното. Волен Сидеров гласува заедно с ГЕРБ ДДС на лекарствата да остане 20 %, а преди изборите говореше точно обратното. Тогава говореше, че трябва да падне точковата система, сега зъб не обелва.

- Кой е виновен за това политиците да се държат така нагло?
- Мисля, че вината е във всички нас като народ. Политиците са такива, каквито им позволяваме да бъдат. Защо няма реакция, когато видим, че са ни излъгали? Защо всички ние не реагираме срещу монопола на електроразпределителните дружества? Ще ви кажа нещо любопитно. В по-предишния парламент бях в Комисията по жалби и петиции, шеф ни беше Любен Корнезов. Веднъж отидохме в Централния софийски затвор и влязохме в килиите на един от обвинените по делото Луканов, и на един затворник, който беше убил при обир няколко полицаи. Килиите им бяха отрупани с цитрусови плодове, с лакомства, сокове и какво ли не. Тогава шефът на затвора ни каза, че дневната им дажба, вече съм забравила точната сума, но като съотношение беше в пъти по-голяма от храноден в детски дом. Тогава представителите на затвора ни казаха, че е така, защото, ако се намали храноденът на затворниците, могат да излязат на бунт, а сирачетата нямат социални механизми да протестират. Ето, давам ви една картина на приоритетите на българските политици.

- Влизането ви в политиката свързват и с името на сестрата на Симеон Сакскобургготски - Мария Луиза.

- Тази моя позната, която ме покани, е познавала Мария Луиза. Но аз не съм имала лични контакти с нея. Трябва да ви кажа, че бях единственият депутат в 39-ото НС, който направи закон за конфискация на имотите на Симеон. След това този закон го внесоха в 40-ото НС. И докато през цялото време се говореше за мораториум, за частично спиране и т. н., аз настоявах за конфискация на имотите, които принадлежат на българската държава. Внасяла съм го повече от 2-3 пъти. Спомням си в 39-ия парламент цитираха списание "Форбс", което казваше, че благодарение на реституцията Симеон Кобургготски е станал по-богат от Буш, Блеър и Шрьодер взети заедно.

- Как ще коментирате социалната политика на този кабинет?
- Следя много внимателно работата на парламента и на парламентарния контрол. Липсват истинските проблеми на хората. За каква финансова дисциплина и самодисциплина можем да говорим, за какви похвали на международните финансови институции, за какви потупвания можем да говорим, след като в България хората си продават бъбреците, за да оцелеят? В България продължава ДДС на лекарствата да бъде 20 %. В същото време туристическите услуги имат 7 % . Защо? Обяснението е много просто,

заради големите хотелски вериги на редица политици и олигарси.
Как е възможно в Сърбия, Хърватия, Босна, Херцеговина 100 % да се заплащат лекарствата от здравната каса, а при нас здравната каса и правителството да правят така, че колкото е възможно по-малко и по-евтини лекарства да се предоставят на българските граждани. От онкоболните само 1/3 се лекуват. Това обикновените и изстрадали български граждани го наричат геноцид. Защо не се поставят проблемите редом с “Наглите”, например проблемът с наглостта на управляващите. Според Закона за политическите партии българската държава всеки месец отпуска по 15 000 лева за всеки избран депутат.
Той по свое усмотрение си дели или не тези пари със своята партия. Аз и Минчо Христов единствени от целия парламент предложихме да се отмени държавната субсидия и написахме официално писмо до Орешарски, че се отказваме от тези пари. Стотинка от тях не сме взели.


ПЕТЪР ЯКИМОВ: ХОРА НА КОСЬО САМОКОВЕЦА КОМАНДВАТ В МИТНИЦИТЕ!
В тоя “бизнес” няма цветове – всичко мирише на пари
Петър Якимов става известен още през размирната 1997 г., когато е един от лидерите на студентските протести срещу катастрофалното управление на кабинета Виденов. Впоследствие е начело на Студентския съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски".

Днес е говорител на Гражданското сдружение „Българска Легия Антимафия”, чрез което гражданското общество и институциите многократно са информирани за действията или по-точно за бездействията на отговорните фактори и институции - МВР, ДАНС и Прокуратурата, ръководството на НАП и Агенция Митници, както и за липсата на воля у всички управляващи през годините, независимо от техния цвят, за решаване на натрупаните проблеми в областта на ефективния контрол по границите и митническата политика.

- Наскоро излезе от сейфовете разработка на НСС за контрабандата. Едно от направленията е внос на сурово кафе, което не се обмитява. Знаете ли нещо повече за тая далавера, г-н Якимов?
- Това е много „хубава” докладна, писана от един бъдещ лидер на синята партия. Доган го направи лидер на същата с единствената цел да я подчини и почти успя. Този измислен герой е небезизвестният агент Сотир. Той донася за службите още при Живково време към Стопанска милиция, след това и на Икономическата полиция, а след това се прехвърля към НСС. Един от хората, с които агент Сотир е близък, се казва Х. Стойнов – бивш милиционер, след това полицай, сега работи в частния бизнес. Самият агент Сотир се занимава с контрабанда на кафе и източване на еврофондове.

- В разработката на НСС присъства и името на Николай Методиев – Пилето.
- Ники Пилето фигурира в службите още от лятото на 1998 г. Той беше задържан в Бургас за предполагаем фиктивен износ на пилешки бутчета. Правеше ги в Бургас, след това по документи стоката се изнасяше по море с една баржа. Хванаха го по много елементарен начин – по документи имаше прекалено много контейнери за един износ, а баржата не можеше да побере физически такъв тонаж. След това си го “зариби” сектор “Контрабанда” в софийския БОП и оттам са му връзките със службите.

Ники Пилето никога не е имал директен контакт със Самоковеца.
Човекът зад Косьо Самоковеца в митниците се казва Захари Захариев.
Той е бившият началник на митница – Калотина, а в последните 8 месеца преди изборите през 2001 г. го направиха шеф на Агенция “Митници” – да могат да посъберат предизборно някой лев. Парите директно се носеха в една много известна банка с двата джипа на Косьо и се вкарваха по сметки и оттам се изнасяха навън. Проблемът е, че хората, които работеха за Косьо Самоковеца в митниците, в момента са дори на по-високи ръководни постове!?

- Какви други схеми се използваха при контрабандата тогава?
- Сменяха се сертификатите за произхода на стоките – ние още не бяхме в ЕС. Вземаше се страна, с която имаме спогодба за нулеви мита и китайската стока се представяше с фалшив сертификат, че е от тази страна и се обмитяваше, като митото бе нула. Имаше един случай тогава със запалки от Китай. По документи запалките бяха минали през Турция и във фактурата беше условие доставката да е по море... франко митница Самоков - нещо много смешно, но мина! Другото нещо, което се използваше: по закон митата влизаха директно по сметка на митницата, а ДДС-то – по сметка на държавния бюджет. Тъй като митницата не можеше да контролира дали реално са платени тези мита, понеже няма достъп до сметката на държавния бюджет, те официално плащаха митата по сметка на митницата, а за ДДС-то представяха фалшиви платежни нареждания – т.е. ДДС-то реално не постъпваше в бюджета. Друг начин беше да се открадне документ за самоличност, правиш фирма на човека или правиш фалшива лична карта и с фалшивата лична карта регистрираш официално фирмата – съдът тогава не проверяваше документите за самоличност и на базата на това почваше да се работи. Друг вариант беше с товарните списъци: влиза камиона и на товарния списък пише 20 000 кг захарни изделия. Тук се сменяше товарния списък и от 20 000 ставаше 2000 кг – т.е. играеха с десетичната запетая. По този начин спестяваха 80 процента от стоката.

- След демократичните промени кои правителства първи се усетиха, че контрабандата е идеалното средство за попълване на партийните каси?
-След 90-а година пак комунистите си бяха на власт. Не забравяйте, че при социализма ние си имахме официална контрабанда, която се ръководеше от “Кинтекс”. След промените смятате ли, че сме престанали да контрабандираме оръжие, цигари и каптагон? Не забравяйте, че в арабския свят амфетаминът не е грях, а ние бяхме един от най-големите производители на каптагон – тогава това беше амфетаминът. След това почнаха да се правят другитe субстанции.

- Какви суми са потъвали месечно в партийните каси от контрабанда?
- Под партийните каси имате предвид личната каса на лидера на управляващата партия ли? Съмнявам се, че събират пари в партийната каса и след това ги раздават на членовете на партийно събрание.

- Имам предвид парите за избори.
- Няма такова нещо - за избори! Парите от митниците се крадат. Но всеки работи за себе си. Недейте да мислите, че работи за самата партия, която управлява. А когато дойде време за избори, се викат послушните бизнесмени и им се казва така: “Трябва да дадете още някой лев!”

- И все пак какви суми предполагате, че отиват към управляващата партия?
- Това е много трудно да се изчисли – около митниците са няколко бизнеса: бизнесът с акцизни стоки, бизнесът с китайско, бизнесът с турско, строителни материали, трафик на наркотици, на цигари... А за всеки един такъв бизнес принципно се грижи различен човек. Обикновено се действа така: “Аз те слагам шеф на Агенция “Митници”, искам твърда сума на месец!” Но каквато и сума да кажа, тя ще бъде грешна. Когато има избори, викат се бизнесмените и се казва: “Правим избори, на нас за тези избори трябва да ни осигурите в рамките на един месец примерно 20 милиона евро. И смените на митниците си ги разпределят. Съответно те ги изкарват с контрабандни схеми, схеми с митническа измама. Такъв е принципът. Съответно и с хората, на които са пуснати държавни поръчки, се прави същото – без те да имат някакво отношение към митниците!

- Досега говорихме за най-често прилаганите корупционни схеми преди десетина години. А сега какви са?
- Най-често прилаганите корупционни схеми не са се променили: смяна на тонажа, криене на бройките на стоките, смяна на тарифен номер за постигане на по-ниско мито, промяна на сертификат за произход, чиста контрабанда, използване на специфичните режими за ощетяване на държавата, така наречените временни вносове, активно и пасивно усъвършенстване, фиктивни износи, контрабанда през граничен пункт, сега – контрабанда през зелена граница, няколко фирми под една шапка в България, Македония и Сърбия, за да не може да се следи движението на стоките...

- Има ли някаква промяна в ситуацията по българските митници сега?
-Да, тя е съществена - с 20 процента надолу успеваемост. Разликата в събираемостта между 2008 и 2009 г. е 2 милиарда лева. Естествено в тези 2 милиарда лева има своето отражение и икономическата криза, но след като този спад продължава, това означава две неща: или кризата се задълбочава, или успеваемостта намалява. Но явно тя, кризата, се задълбочава само в България, защото всички други страни казват, че почват леко да излизат от нея.
Ваньо Танов като шеф на Агенция “Митници” е длъжен да създаде такава организация, че да прекъсне корупционните практики и да компенсира спада от негативната икономическа обстановка - чрез прекратяване на контрабандните канали и практики, но явно, че не го прави, дори неговото „професионално управление” има обратен ефект. Никъде в публичното пространство не съм видял официален отчет на Агенция “Митници” за 2009 г. Занимавам се с анализи от 1996 г. и имам отчетите от всяка една година, но за 2009 нямам, а според мен няма и да се покаже! Цифрите за периода август - декември са потресаващи и ясно показват провала на екипа на Танов!

- Според вас продължава ли практиката да се събират пари на митниците?
- Да, събират се пари от митниците. Това не го отрича и Ваньо Танов. Той казва: “Аз знам, че митничарите събират пари, ама те до мен не идват. Аз ще направя всичко възможно да го прекъсна, но съм почти безсилен” - това му бяха думите след оня случай със заловения митничар на Лесово преди месец. Тази теза ясно показва управленската и кадрова немощ на Танов.

- В момента каква е ситуацията в Агенция “Митници” с петрола?
- Ръководството на Агенция “Митници” не може да си изпълни плана за 2010 г., който сам си е направил – за първите 3 месеца е по-нисък дори и от 2009 г. В момента средната цена на суровия петрол за февруари бе 77 долара, за януари – 76, а планът на Агенция “Митници” бе направен с прогнозна цена на петрола 75, миналата година по това време петролът беше с цена 33.4, при приблизително равни нива на долара – 1,35 - 1,45. В момента разликата в цената на петрола между 2009 и 2010 г. е “само” 120 процента – говорим за суровия петрол, който е структурно определящ за събираемостта на ДДС!

- Вие казахте, че преди Славчо Христов е бил куриерът, осъществяващ връзката между управляващите и митниците. А при Сергей Станишев кой беше?
- ГЕРБ обявиха, че е Румен Божинов - Цайса. Танов до този момент не е дал нито едно доказателство за корупцията по времето на тройната коалиция. Не защото нямаше, а защото някой „наш човек” яхна контрабандните канали още в средата на септември...


ИВА НИКОЛОВА: ПЪРВАНОВ, ЗАЩО СЕ ОБИЖДАШ НА МИЛИАРДЕР, А СПОНСОРИ СА ТИ БОГАТАШИ?
Президентът иска да е алтернатива едновременно на Бойко и на БСП
Топжурналистката Ива Николова е сред най-проникновените наблюдатели в родното политическо пространство. Тя е автор на книга за краха на най-популярната идея на прехода, както и авторитетен тълкувател на модерните обществени проекти у нас.

- Колкото и да е смешна драмата, която се разигра около публикуваната стенограма от разговора на Симеон Дянков и Георги Първанов не можеш да отречеш, че тя носи своите политически знаци?!
- Ако това е политика, ние с вас сме Бисмарк и Чърчил. Хайде да видим до какви нива се е сринала политиката. Първанов наритва вицепремиера и финансовия министър на държавата, понеже му е набрал от много време. Само че, забележете, не го наритва, когато иска увеличение на пенсионната възраст, отказва да плаща на фирмите, на които държавата е най-голям длъжник, и ги рекетира с 10%, обижда учените, а когато се почувства лично обиден. И то от какво – че е милиардер. Никога не съм допускала, че да си богат е обидно. Тази комунистическа презумпция, че богатството е срамно нещо може да витае само в повредени от подобна идеология мозъци. Или може би Първанов иска да каже, че у нас богатите са някакви съмнителни хора. Ако е така,
защо вземаше пари за кампаниите си от богати спонсори?
Защо не се погнуси от тях?
Само че тук не става дума за никаква погнуса от нечии пари, а за опит да се разграничи от тях и притежателите им с оглед на бъдещите планове на Първанов да бъде лява алтернатива, но не само на правителството, а и на собствената си партия. Един вид, аз не съм от тях как’ Сийке. А от кои си тогава?
То си е един чисто махленски акт с контекст: я ме вижте как му натрих носа. Аз обаче мисля, че
освен носа на Дянков, той натри и собствения си нос.
Един господ знае кой би се съгласил да разговаря с Първанов отсега нататък при това некоректно отношение към събеседниците му, от което той явно изпитва наслада, особено заради това, че го е унижил. Не зная какво щеше да стане с него обаче, ако през 1997 г. Петър Стоянов беше публикувал стенограмата от връщането на мандата на БСП, начело на което стоеше Първанов като неин лидер и което извади партията му за дълги години от властта.
Първанов създаде кабинета на тройната коалиция и е пряк участник в управлението на държавата от 8 години, че дори и преди това като депутат. Т.е. той е не просто част, но и „строител” на целия онзи наш живот, който се срути на главите ни, на който българите търсят алтернатива и заради който избраха и сегашните управляващи.

- В предварителния ни разговор ти ми каза нещо, в което са убедени и някой политически наблюдатели : Симеон Дянков не е казал думите, заради които избухна скандалът?!
- Симеон Дянков никога не е наричал Първанов „млад милиардер”. В шоуто на Иван и Андрей той категорично отрече да е изричал такова определение. Отрече го два пъти. Каза, че със сигурност Първанов не е млад. И остави открит въпроса дали е сигурен, че не е милиардер. Първанов обаче изманипулира тежко общественото мнение като започна да иска доказателства от Дянков за това, че е „милиардер”. И оттук нататък започнаха и тъпоумните дрънканици, че Дянков е отишъл да се извинява на Първанов. Нищо подобно! Дянков отиде да му каже, че никога не е изричал такива думи по негов адрес. И цялата стенограма доказва това.

- Симеон Дянков чия жертва е в случая?
- Дянков е жертва на самия себе си. Човекът е с тежък поведенчески проблем – не знае как да се държи на публично място от позицията на министър. Нямам представа какво е попил в детството си, но очевидно не е расъл в добра среда, има неподходящо възпитание и беден словарен запас, не владее лингвистичните фигури и няма адекватна преценка за допустимо и недопустимо поведение в обществото. Той не знае дори устойчиви словосъчетания и затова нарече академиците „феодални старци”. Изразът е „синодални старци”, само че той го е чул, но недоразбрал - не знае, че идва от статута на Светия синод. Просто няма обща култура или ако има, тя е много оскъдна.
Боя се, че няма как да си блестящ в която и да било област, както твърдят за Дянков в областта на финансите, ако ти липсва определена общоприета база данни. Към това се прибавя и фактът, че той очевидно не познава структурата на българското общество и обществените отношения, които не са установени, защото на някого така му е хрумнало, а защото се базират на народопсихология. Като наблюдавам действията му, дълбоко се съмнявам, че е чувал за Иван Хаджийски и Симеон Радев. Не можеш с безапелационен тон да решаваш съдбата на огромни групи от хора в особено тежък момент и да се държиш с пренебрежителна наглост към гражданите, защото така можеш да си спечелиш само омразата им. И Чърчил е казал:
„Не ви обещавам нищо, освен кръв и сълзи”,
но хората са застанали зад него. Кой обаче ще застане зад човек, който се държи на принципа „не съм оттук и съм за малко”. Никой, защото той може да е за малко, но ние сме завинаги.
Тук т.нар. му американизация няма нищо общо и се учудвам на малоумието на хора, които вадят такива аргументи в негова защита. Да не искате да кажете, че в Световната банка и изобщо в която и да било институция в цивилизования свят си говорят на „съсели” и други просташки изрази. Ако е така, защо Кристалина Георгиева, която също е от Световната банка, има коренно противоположни поведение и речник? На всичкото отгоре Дянков си позволява да плещи едно към гьотере, както стана в случая с колегата Кирил Вълчев от „Дарик”, което е недопустимо за едно лице с властови функции. Вълчев е юрист и можеше спокойно да му спретне едно дело, та да се научи да си мери приказките поне на публично място.
Имам обяснение за това поведение на Дянков – повечето хора от неговото поколение напуснаха България с идеята, че хващат Господа за шлифера и се връщат тук с идеята, че удостояват с особена чест някакви благоговейни и респектирани от такива като него аборигени.

- Цветанов призовава президента Първанов да даде своята версия за убийството на съветника си Емил Кюлев. Цветанов поиска отговор от Първанов на въпроса - Какъв е неговият ангажимент към Людмил Стойков и защо не е върнал дарението, което подсъдимият в момента Стойков му е направил? Президентът дължал отговори и за трагедията отпреди две години с влака София-Кардам, където загинаха 8 души, а Първанов бил на лов. Не бил дал за това и обяснение за тройната коалиция?!
- В държавата има много неизсърбани попари, дробени цели 20 години. Затова смятам, че целият този т.нар. елит – да пази господ! - който има включително и езикови проблеми на изказа, трябва наистина да се събере някъде на хляб и вода и да събра, каквото е дробил. Въпросът обаче е защо Цветанов сега поставя тези въпроси, а не когато Бойко Борисов заяви при основаването на партия ГЕРБ: „За президента ще говоря само аз”. Не съм чула Борисов да се е отказал от това свое изявление, което означава, че в момента не говори Цветанов, а Борисов.

- Иван Костов ли е този, които управлява България, де факто, както се опитват да ни внушат?
- На този принцип спокойно можем да си поговорим и за първановизацията на политиката. Защото Костов поне си стои в партията ДСБ, а Първанов отправя послания, че тепърва ще идва на бял кон в политиката „под вънкашност чужда и под име ново”, както е рекъл поетът. Това може да означава две неща: или, че смята, че досега не се е справил добре с присъствието си в нея и търси реванш, или, че има някакви други цели и задачи, които ще закъсат, ако не дирижира определени процеси.
Сигурно има някаква причина Първанов да е зле настроен към Костов и то до степен, в която аз останах с впечатлението, че тази президентска пресконференция не беше дадена заради Дянков, а заради Костов. Въпреки че навремето Костов му даде яко рамо, когато го избираха за лидер на БСП. Тогава той заяви, че Първанов е тъй да се каже неговият кандидат и хората го избраха, макар да не им беше познат. Ако Първанов има някакви претенции за участието на Костов в сегашното управление, закъсня с изявленията си. Предполагам, че
до седмица-две ГЕРБ ще си осигури пълното мнозинство
в парламента, към което бодро крачи с разни свободни електрони от бившата парламентарна група на Яне Янев, и вече няма да има нужда от подкрепата нито на Синята коалиция, нито на „Атака”.
След като имахме цар премиер, коалиция между царисти и комунисти и между насилстващи „възродители” и насилствено „възродени”, нищо не пречи да се случат и други абсурди. Ето до какво води правенето на „проекти”, а не на политика. Въпрос на вкус, казало кучето и си облизало задника. Колкото до предложението на Първанов да възобнови диалога между институциите, Борисов вече му даде такава възможност, като изпрати Дянков при него, но той я отхвърли по най-грубия и скандален начин. Тъй че в момента късно е, либе, за китка.

ПОЛИЦАИ, ВОЕННИ, ПОЖАРНИКАРИ И ДАНЪЧНИ ЗАЕДНО НА ПРОТЕСТ
Всички ще протестират срещу предложението на правителството държавните служители да плащат сами осигуровките си.
Полицаи, военни, пожарникари и данъчни излизат днес заедно на национален протест, организиран от Националният Синдикат на Гражданската администрация в МВР и Националният Синдикат на служителите в Национална агенция по приходите при КНСБ. Митингът ще се състои пред Народния театър "Иван Вазов", а за началото му ще бъде в 12:00 часа. Още от 10:00 часа там обаче ще пристигнат служителите на Националната агенция по приходите.
"Да върнем МВР на хората!" - ще е мотото на митинга. Столичната община е съгласувала проявата, която е обявена като "събрание на открито". Очаква се в градинката да дойдат над 5000 души, включително майки и пенсионери.
Взаимния простест на пожарникарите, полицаите, военните и данъчните е първи в историята. Протестът няма да бъде само в София, но и други по-големи градове на България. Всички ще протестират срещу предложението на правителството държавните служители да плащат сами осигуровките си.
"Трябва да издържим една година, в противен случай ще фалираме държавата", направи лаконичен коментар на стачката премиерът Бойко Борисов.
В същото време пък вицепремиерът Цветан Цветанов е солидарен с протеста на полицаите, като заяви, че разбира техните проблеми и задължително трябва да се търси изход за решаването им.
От синдикалната организация на данъчните служители към "Подкрепа" също заявиха, че са против правителствената идея държавните служители да плащат сами осигуровките си.

В специално обръщение данъчните служители посочват, че намеренията на управляващите ще намалят заплатите им с 12 процента. /БЛИЦ

БОКЛУЦИТЕ НА БЪЛГАРИЯ НА 100% НЕ СЕ РЕЦИКЛИРАТ
Датчаните, кипърците и ирландците изхвърлят най-много битови отпадъци в Европа, сочат резултатите от изследване на европейската статистическа служба Евростат.
България е единствената страна, която не обработва по никакъв начин боклуците си, а ги изхвърля на 100% директно на сметищата.
Изследването е направено по данни на общините за събиране на битови отпадъци. Статистиката сочи, че един датчанин изхвърля повече от 800 кг боклук на година, докато най-малко отпадаци изхвърлят чехите - 306 кг на човек. За Европейския съюз като цяло този показател е 524 кг на човек.
Близо 40% от битовите отпадъците в 27-те страни на ЕС се рециклират или изгарят. В 7 от тези страни се рециклират 10% от боклуците, докато в България единствено те на 100% отиват в сметищата, без да търпят никаква обработка. По този показателн близо до страната ни са Румъния, Малта, Литва и Латвия.
Най-голям процент отпадъци се рециклират или обработват за наторяване в Австрия - 70%.
Дания пък е страната, където се изгарят най-много боклуци - над 54%, а останалите отпадъци се рециклират или обработват за наторяване.
Ако се разгледа само показателят по рециклиране, то на върха в тази класация ще са Германия, Швеция и Белгия.
Според новите директиви на ЕС до 2020 година 50% от битовите отпадаци в 27-те страни на съюза трябва да се рециклират. /БЛИЦ

ВУЛКАНЪТ КОНСЕПСИОН ИЗРИГНА
Намиращият се на остров Ометепе в езерото Никарагуа вулкан Консепсион изригна.
От института INETER в Никарагуа обявиха, че вулканът изхвърля газове на височина един километър, като в същото време е имало леки сеизмични трусове.
На място е изпратена военна част за евентуално евакуиране на населението от близките села в случай, че активността на вулкана стане много опасна за местните и за туристите.
Консепсион е един от най-високите вулкани в света - 6110 м и е активен от 19-и век. На местния език Ометепе означава "двувърх" - наименование, идващо от наличието на "близнак" на Консепсион - Мадерас.

Няма коментари: