петък, 19 март 2010 г.

РАБОТА МЕЧТА - ТАЕН АГЕНТ??? ПОСЛАНИЕ ОТ ГОСПОД ПО СПЪТНИК НА НАСА!!! А ФЕДОСОВА ЗВЕРСКИ Я БОЛИ КРЪСТА.

ПО ВСЕКИ ДЕН.КОМ

ГЕРБ пусна подписката за импийчмънт

Уточняват мотивите в движение
Мария Филева
От тази сутрин започнахме вече събирането на подписите за искането за импийчмънт на президента Георги Първанов. Това обяви в кулоарите на Народното събрание съпредседателят на парламентарната група на ГЕРБ Искра Фидосова. Тя обаче не пожела да уточни какви точно са мотивите, защото я болял кръста и не можела да си стои на краката. “Не бих могла в момента да се ангажирам да ви продиктувам и да издекламирам мотиви. Боли ме кръста зверски, не мога да стоя”, заяви депутатката.

Притисната от настоятелните питания на репортерите Фидосова уточни, че все още се провеждат разговори с колегите й от ГЕРБ и депутати от други парламентарни групи, а конкретните мотиви ще бъдат предоставени допълнително.
Според председателя на парламента Цецка Цачева обаче мотивите вече са написани и отрече да има затруднения при обявяването им. Тя отказа да ги обяви, тъй като все още не били заведени в деловодството на Народното събрание, но призна, че в момента текат консултации между ГЕРБ, Синята коалиция, “Атака” и РЗС по казуса.
Само преди два дни на организирана от нея конференция за правомощията на институциите Цачева отряза журналистическите питания по темата с обяснението, че не подхожда на едни председател на парламента да говори по този въпрос, въпреки че именно тя разясни преди седмици предстоящите действия по импийчмънта. Обяви само, че “Няма отстъпление”.
Първи на среща бяха привикани сините. Разговорът бе воден с Иван Костов. Той обаче се оказа също толкова немногословен, колкото управляващите. “Работи се, работи се”, отговори той на въпрос за това какво точно са се разбрали с управляващите.
ГЕРБ са преговаряли и с Яне Янев. След срещата обаче стана ясно, че подкрепата на осмината депутати от бившата група на РЗС съвсем не е сигурна. Лидерът Яне Янев обяви, че неговата партия си има своите мотиви, но ще подкрепи тези на ГЕРБ, след като се запознае с тях. “Когато полагаме подписа си, не искаме да го направим под нещо, което е несъстоятелно. В законодателството има и други възможности да се търси обяснение от държавния глава - като процедура парламентът може да извика Георги Първанов да дава отговори по определени въпроси”, коментира той. Депутати коментираха, че Янев ще обвърже евентуалното си включване в подписката, ако президентът реагира “правилно” на подадения днес сигнал и вземе становище по евентуални нарушения на министри от кабинета “Борисов”.
Пускането на подписката изненада журналистите, тъй като през седмицата и самата Фидосова, и председателят на парламента Цецка Цачева, и депутатите от управляващото мнозинство обясняваха, че още не са готови с мотивите, че тепърва юристите от групата на ГЕРБ ще се съберат, за да ги прецизират, след това пък предстоят консултации с партньорите от Синята коалиция и “Атака”.
Стартът на процедурата по предсрочно отстраняване на държавния глава бе стартирана на 10 март. Според ГЕРБ вицепремиерът Симеон Дянков е записан без негово съгласие по време на срещата си с Първанов, след която беше публикувана стенограмата на разговора, с което президентът е нарушил Конституцията.За да стигне искането до Конституционния съд са необходими гласовете на 161 народни представители. Ако те бъдат събрани, решението трябва да бъде гласувано и чак тогава се праща в Конституционния съд заедно с мотивите и писмените доказателства. Управляващото мнозинство разполага със 155 гласа. ГЕРБ има 117 депутати, “Атака” – 21, Синята коалиция – 14, за сигурни се смятат и гласовете на трима независими – напусналите РЗС Марио Тагарински и Димитър Чукарски и разделилия се със сините Венцислав Върбанов. И тъй като от опозицията обявиха, че не намират основание за искане на импийчмънт, реализирането на идеята зависи от Яне Янев и неговите седем независими депутати.

Дянков пак прати социалистите на курс по смятане
Финансовият министър: Не ни чака гръцки сценарий
Валерия Йонкова
Финансовият министър Симеон Дянков пак изпрати депутатите от БСП на курс по смятане. Той бе провокиран от думите на Георги Пирински, че 20 дни правителството мълчи за антикризисните мерки, след като на 8 март само е пуснало индикации в медиите, че работи по тях.
След кратки изчисления Дянков отвърна: “Г-н Пирински има нужда от обучение как се брои.” Той добави, че господата и госпожите от БСП имат нужда от курс по смятане. Остри реплики прехвърчаха между Пирински и Дянков след твърденията на червения депутат, че антикризисни мерки на кабинета няма и че той действа панически и провокира увеличение на сивата икономика в страната.
Като капак Пирински попита дали антикризисният план не трябва да бъде анти-Дянков. Ако продължавате по този път, не трябва ли да вземете решение да освободите правителството от присъствието си, провокира министъра червеният депутат.
Според вицепремиера българската икономика плува в бурно море, но страната ни е остров на сравнителна стабилност в региона. Той посочи, че правителството знае стъпките за излизане от кризата и ги следва. Не се плашете от гръцки, латвийски или румънски сценарий”, каза Дянков. В подкрепа на твърдението си той размаха от трибуната схема, с която показа, че българските публични финанси са с най-нисък риск от 18 месеца, а в сряда, 17 март, са ударили рекорда от 174 пункта.
Министърът съпостави този индекс със същия при правителството на Станишев. За сравнение, през ноември 2008 г. рисковият индекс е бил над 600 пункта, а през март 2009 г. - над 750 пункта, посочи вицепремиерът. Данните от тази седмица означават стабилност, коментира той. Дянков добави, че правителството може да се похвали и с ниска инфлация.
Финансовият министър отвърна на хвърлената ръкавица от страна на Пирински като заяви, че има сили, които искат да саботират действията на правителството и искат да го провалят. Тези опити са жалки, не ни е страх от провокации. Следваме правилния път, отсече Дянков.
Антикризисните мерки ще бъдат готови до края на седмицата и в понеделник ще бъдат обсъдени на Тристранката, информира Дянков.

Държавници от високо ниво пипали без право секретни данни
ДКСИ проверява папките от басейна "Спартак"
Четири пъти е нараснал нерегламентираният достъп до класифицирана информация през миналата година, каза пред журналисти председателят на Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) Цвета Маркова. През миналата година са 35, а през 2008 г. са регистрирани 9 случая. Сред нарушителите са хора на високо ниво в държавата, каза Цвета Маркова, но отказа да посочи конкретни имена. Тревожен според нея е фактът, че секретната информация попада в медиите. През миналата година по две дела са осъдени трима души, но присъдите им все още не са влезли в сила, защото се обжалват.
Половината от случаите на злоупотреби се дължат на загуба на секретните документи. В голяма част от случаите е нарушена отчетността при боравенето със секретната информация. До момента на ДКСИ не е възлагана задача да проверява дали
документите, намерени в офисите на Алексей Петров, съдържат класифицирана информация, каза Маркова и прогнозира, че очаква това да се случи.
Към 31 декември 2009 година са издадени общо 3079 разрешения на служители по сигурността на информацията, като 384 от тях са само за 2009 г. През миналата година 63-ма са получили достъп до най-секретните тайни на НАТО. Общо до всички нива на секретност на Алианса допуск са получили 3076 човека. На 606-ма е позволено да четат “TOP SECRET” документите на ЕС. 2036 души са получили право да боравят със секретните документи на общността. От ДКСИ отчитат, че през 2009 са разгледали 35 жалби срещу откази до класифицирана информация.
За достъп до индустриалната сигурност през 2009г. са издадени 77 удостоверения, сертификатите са 8.

Яне търси помощ от президента
Иска Първанов да се произнесе за нередности на министри
Мария Филева
Политическият съвет на РЗС внесе сигнал до президента Георги Първанов. В него се настоява държавният глава “в кратък срок да се ангажира със становище по въпроса за несъвместимостта с държавна служба на министри от правителството на Бойко Борисов. В писмото, подписано от лидера на партията Яне Янев, се иска още Първанов да сезира Конституционния съд “за задължително тълкуване на чл. 113 ал. 2 от Конституцията при хипотеза на недекларирана (укривана) длъжностна несъвместимост на членове на кабинета”, т.е. дали министрите имат право да заемат държавна служба.
Янев цитира Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси, според който лицата, заемащи публични длъжности, не могат да извършват дейности, които съгласно специален закон са несъвместими с тяхното положение. В Закона за администрацията се прогласява, че министър-председателят, заместник министър-председателите и министрите, наред и с други ограничения, не могат да упражняват търговска дейност или да са управители, търговски пълномощници, търговски представители, прокуристи, търговски посредници, ликвидатори или синдици, както и да са членове на орган на управление или контрол на юридическо лице с нестопанска цел или търговско дружество.
Според РЗС едва трима от кабинета на Борисов са невинни. Без длъжностна несъвместимост са само бившият военен, а сега външен министър Николай Младенов, правосъдният Маргарита Попова и спортният Свилен Нейков. Всички останали са били управляващи в общо около 50 (петдесет) търговски и неправителствени организации, твърди в сигнала си Янев.
Той се оплаква и от парламентарната Комисия за борба с корупцията, и конфликта на интереси, която отказала да започне проверка, тъй като не била компетентен орган по ЗПРКИ. Това се случи през януари. Тогава председателят на комисията Димо Гяуров обяви: “Волно или неволно колегите от РЗС смесват понятията несъвместимост и частен интерес при тълкуването на закона”. Той обаче обеща да провери министрите за конфликт на интереси. Резултатът бе обявен на 11 март. С пълно единодушие петимата членове на парламентарната комисия гласуваха решението си, че не са открити несъответствия и нарушения в декларациите на министрите.

И.д. директорът на Оперетата Тодор Димитров:
Революционери!? Артистите просто си пазеха хляба
Яна Донева
Мина повече от месец от протестите на трупата на Музикалния театър, които успяха да се преборят с културното министерство и да свалят новоназначения директор Борис Панкин. На негово място ведомството сложи за временно изпълняващ длъжността певецът Тодор Димитров. Какво завари той в театъра, как го прие трупата и с какви нови заглавия ще се обогати афиша, за всичко това “Всеки ден” разпита новия шеф на Оперетата.
Г-н Димитров, привилегия или риск е да сте директор на една толкова непокорна трупа, наричана още “трупата на революционерите?
Ама какви революционери!? Хората просто си пазеха хляба. Няма нищо революционно. Те реагираха по единствения правилен за тях начин начин. А аз приех да стана и.д., защото бе предизвикателство за мен. Занимавал съм се с музика, бил съм от тяхната страна дълги години и за мен беше възможност да се върна там откъдето съм тръгнал.
Как ви приеха?
Нямах никакви проблеми при постъпването си. Ние се познаваме с някои от тях - всичко беше спокойно.
Намирате ли, че трупата е застаряваща, че не функционира на 100 %, както твърдеше предшественикът ви?
Дали трупата е застаряваща или не зависи от законодателството. Тези хора си имат някаква възраст за пенсиониране и по законодателството, същестуващо в момента у нас, трябва да си изкарат времето до пенсия. Но съм категоричен, че това са изключително талантливи артисти. С ръка на сърцето заявявам, че “Котки” може спокойно да се играе на Бродуей, защото е на световно ниво и това се дължи именно на артистите, които имат огромен потенциал. Просто съставът е бил насочван през годините в неправилна посока, но това си е мое мнение.
Носеха се слухове за приватизация на сградата, дори замесиха вашето име?
Няма нищо вярно в това и не бих искал да коментирам подобни неща.
В творчески план какво ново предстои?
Подготвяме “Царицата на чардаша” или както още я наричат “царицата на цариците” в оперетата. Винаги се е играла при пълни зали. Ще я направим с доста модерна визия без да минаваме границите, разбира се.
Г- н Панкин упрекваше театъра, че в репертоара му има малко мюзикъли - предвидили ли сте нови такива?
Продължаваме да играем “Котки”. Доплатихме правата с помощта на Министерство на културата и ще имаме още 20 представления до края на годината. Ще възстановим “Йосиф и неговата пъстра дреха” от Андрю Лойд Уебър. Декорите и костюмите са запазени и затова възстановката ще ни излезе почти без пари. Сега търся средства за “Царицата на чардаша”, но е ужасно трудно - кризата си казва думата…
Значи вече и оперетата я усеща?
О да, и то много осезателно. Публиката драстично намаля и трябва да намираме начини да я връщаме в залата, но това ще бъде дълъг процес.
Предстои конкурс за директор на театъра - ще се кандидатирате ли?
Кога ще се случи това само Господ може да каже. Още обаче не съм решил дали да се кандидатирам.
Защо, нещо притеснява ли ви?
Тук винаги има какво да те притеснява. Театърът е тежък за управление… има проблеми, които са наслоявани през последните години, но времето ще покаже.


ПО РАЗКРИТИЯ.КОМ

Дянков пред „Разкрития.Ком”: Кой ми ср* в гащите?

Мерките „Антикриза” на финансовия министър Симеон Дянков му докараха жестока караница с премиера. Кабинетът беше смъмрен сурово от Бате Бойко на заседанието им вчера, докато в същото време Европейската комисия от Брюксел започна да ръкопляска на замислените Драконови мерки. На чужд гръб и 100 тояги са малко! Но самият Борисов явно разбра, че народът ще възроптае срещу драстичните планове на вярното му кученце.
Е, на това му се вика да те боли сърцето за народа...
Ядът на министър-председателя бил предизвикан основно от неизпълнението на заповедта му временните проекти да не стават обществено достояние преди нужното одобрение. За да замаже ситуацията, министерството обяви даже, че изтеклата информация за антикризисните „подобрения” била чиста измислица.
Най-лесно е да прехвърлиш вината и да се представиш за ни лук ял, ни лук мирисал, както финансиста Дянков. Та, ето, решението за 28-те антикризисни мерки, налично на синдикатите, не било предоставено от Министерския съвет. Нормално – така ще кажат, ще си измият ръцете, че да не вземем да ги линчуваме. Даже такъв документ въобще не бил създаден, според ГЕРБерите. Източниците на „Разкрития” обаче ни уверяват, че проектомерките вече са разгласени и препратени до министри, за да се запознаят с предстоящите промени. Здравният министър Божидар Нанев, например, сам си призна, че има взето решение относно пакета предложения за справяне с кризата. Доктор Константин Тренчев, лидерът на КТ „Подкрепа”, потвърди вчера, че са получили от довереник сведенията за заплануваното. Официалното становище на министерството за начините за справяне с икономическата криза ще бъде обявено този петък. Синдикати и работодатели могат да си кажат мнението в понеделник, а в сряда предстои внасянето им в министерско заседание.
На министрите им е лесно да съкращават чуждите доходи, но стане ли дума за личните им интереси, избухва скандал. Министърът на регионалното развитие и благоустройство Росен Плевнелиев обясни, че не е чувал за антикризисни мерки от Симеон Дянков. За него обаче ощетяването на министерски чиновници е недопустимо. Те трябвало да си останат с двойни заплати, защото горкичките иначе щели да получават само едни 500 лв. Цинично е да си жалиш собствените служители, да искаш да дигаш депутатските заплати, а народът да се трепе за по-малко от 300 лв. на месец. Не стига това, ами и тях искат да ни вземат чрез непрестанното облагане с данъци на всичко възможно. Ако можеше и за въздуха да плащаме данък!
Социалният министър Тотю Младенов също упорито подкрепя колегите си, твърдейки, че решения така и не са взети. Проектите, борещи се с кризата, включват намаляване на майчинството на 225 от 410 дни и облагане с 10 % данък на пенсиите. Е, как да не се засрамят от собствените си предложения и даже да се отрекат от тях! Според експерти кризисните проблеми не само че няма да се решат чрез намаляване на паричните средства на обикновения човек. Напротив, икономическите грижи ще се задълбочат, защото хората няма да са платежоспособни, ще си пестят малкото пари, а бизнес сферите постепенно също ще намаляват доходите си.
Ако трябва да цитираме думите на източника си: „Такава политика е идиотска – къде е учил икономика този Дянков?” Отговорът според „Уикипедия” е във ВИИ „Карл Маркс” (специалност „Международни икономически отношения”), Виенския университет, Свободния Университет в Западен Берлин и за грандиозен финал става „доктор на икономическите науки” в Мичиганския университет. Моите уважения пред многото му дипломи, но едно е да учиш икономика в Щатите, а съвсем друго е да се пробваш да я прилагаш в малка България, която е със съвсем различни проблеми и характерни особености. Подкрепям словата на президента Първанов: „Кризата между институциите ще продължи, докато Дянков е начело на Министерството на финансите”.

Работа мечта в България
Не може да не сте мярвали обявите за работа като таен клиент… Дори и да кандидатствате обаче, цяло чудо ще е, ако откликнат да ви повикат на интервю, че камо ли – да ви наемат за такъв. Разбираемо – само във Варна 8000 българи чакат с нетърпение подобна длъжност. И как не? Толкова сладка работа със свещ да я търсиш, както се казва.
Закъсалите майки, пенсионери и безработни хора се тълпят и напират да станат служители на „Шопикс”, едничката варненска фирма, набираща съгледвачи по заведения и други по-необичайни места. Цели 1000 души са работещите за търговския й шеф, Димитър Димитров, за момента. Управителят на корпорацията споделя, че тайните клиенти са все по-разрастващ се отрасъл в бизнеса – начинанието има 20 % скок от миналата година досега. Сравнявайки спада в другите области на икономиката, този напредък наистина е забележителен, но и обясним.
Постарайте се да не си личи прекалено, че следите всяко действие на персонала...
Кризата яко ни е стиснала за гушите всички, затова точно и различните видове обслужване са с почти изцяло изравнени цени. Изпъкват само тези фирми, които могат да се похвалят с качествено обслужване, квалифициран и ведър персонал. Това следи и тайният клиент, който трябва да е много дискретен в изпълняването на задълженията си. Освен наблюдателност и реална оценка на проверявания обект, „шпионинът” трябва да се прикрива като полицай от КАТ. Причината за прекомерната тайнственост е, че щом разберат професията му, обслужващите в персонала коренно могат да променят отношението си. Следователно, ако надушат тайния клиент, те ще започнат да се държат мило и внимателно, както не биха направили, ако беше истински потребител. По-опасният вариант обаче при подобна ситуация е да го изгонят бесни, че ги проверява или дори да се наточат да го бият.
Но не мислете, че задълженията ви като таен клиент (дай Боже всекиму подобна работа!) се изчерпват с плюскане в различни механи и ресторанти. „Детективската” програма навлиза даже във вериги бензиностанции и електроразпределителни дружества. Целта за тази новост е хората да са доволни от предлаганите им услуги и да знаят, че имат право на избор. Ще се зачудите „Е, как пък точно проверяват електроразпределението?” Много просто – тайният клиент трябва да вложи и малко актьорски талант! Той изследва отношението на служители, повикани на място заради инсцениране на спрян ток (при неплатена сметка) или настъпила авария в електрическото захранване. Даже и охраната може да се инспектира от зоркия наблюдател, който „случайно” си забравя багажа. Дебеловратите пазачи трябва да сигнализират за случката възможно най-бързо, ако са достатъчно съвестни.
По-стандартна ситуация на таен клиент е да се направи, че изпуска и чупи чиния в ресторант или че строшава лампа в хотел. Тогава хитрият „артист” само наблюдава реакцията на сервитьора или камериера, например, дали ще го напсуват и оплюят, или с кротка усмивка ще се справят с трудната ситуация.
„Хепи” е от най-често проверяваните заведения у нас – цели 2 пъти месечно. Фирмите сами решават да ползват услугата и понякога го правят точно в определен период, а не – постоянно. Хотелиерските услуги са проверявани в по-малък мащаб, защото излизат наистина скъпо удоволствие. Но тайните клиенти могат да ликуват, защото професията им мечта през 2010 година може и да им донесе повече нощувки в луксозни или не толкова елитни морски хотели. Проверява се не само качеството, а и конкуренцията – цени и предлагани услуги. Е, как да не искаш подобна работа? Даже ще ти плащат, че да си почиваш през лятото. Търтеят вътре във вас няма как да не се развълнува.

Уникално!!! Господ ни изпратил послание, получихме го днес, чрез спътник на НАСА
Науката не спи, а открива нови и любопитни мистерии, които са вълнували съзнанието на хората от хиляди години.
Така учените са разшифровали съобщение, от данните на сондата Wilkinson Microwave Anisotropy Probe (WMAP), което е приблизително отпреди 14 милиарда години, докато Вселената е създадена преди 13,7 милиарда години.Това прави информацията уникална, защото се оказва, че съобщението е оставено от Господ.
Според учените то е ехо от Големия взрив, когато нещо съвсем малко се е “взривило”, вследствие на което е започнал процес на разширяване, продължил милиарди години, достигайки до света днес.
Космолозите били учудени от картата, която получили. На нея имало “студени” и “горещи” участъци, които вместо с хаос, се откроявали с неочаквана подредба. Така астрофизиците я определят като дело, в което има “пръста на Господ”, озаглавявайки написания от тях материал “Послание от небето”. Учените също са на мнение, че все пак Вселената е създадена от някого и този някой е оставил съобщение за бъдещето.
Анализирайки достигат до заключението, че “горещите” и “студените” точки на реликтовото излъчване са двоичен код, в който символите са подредени като в някаква матрица-таблица. Към момента учените продължават работата си по разшифроването, но са категорични, че “Послание” има.
А какво ли “пише” в него, тепърва ни предстои да узнаем?!

Трябва мрежа от лаборатории за контрол на ГМО и спазване на закона
Има ли кой да контролира дали се спазва новоприетия закон за ГМО у нас? Това е големият въпрос, след като парламентът забрани де факто отглеждането на генномодифицирани организми у нас. Засега в България има една действаща национална лаборатория по изискванията на Европейския съюз, както и още 1-2 частни лаборатории.
Кой обаче ще гарантира, че българският земеделец няма да отглежда ГМО култури, или пък какво ще продължава да слага производителят на месо и колбаси в своите продукти? Нали и сега продължават да пъхат всякакви боклуци в храните, в това число и вносни генномодифицирани месо и соя. А земеделецът може да си гледа каквото си поиска, стига да не го хванат.
За да има истински контрол трябва да се направи мрежа от референтни лаборатории, които да следят храните, които се продават по магазините, както и земеделската продукция за наличието на ГМО и в какви проценти. Защото законът даде право да се продават тези модифицирани продукти, които са разрешени в ЕС.
Куриозен е случаят от периода 2004-2006-та година, когато вървяха преговори по глава „Екология” от предпресъединителните договори с ЕС. Световната банка беше отпуснала 10 млн. евро за създаването на мрежа от лаборатории за ГМО изследвания по всички стандарти. Такава мрежа обаче не бе създадена, защото нямаше какво да се открадне. Банката щеше да закупи цялата необходима модерна апаратура, но без да финансира операцията чисто парично.
Идеята беше лабораториите да бъдат унифицирани в цяла Европа и резултатите от изследванията да са общовалидни. Някой български чиновник обаче явно не бе доволен от факта, че няма да има пари за усвояване и начинанието пропадна.
В новия закон също не се говори за формирането на подобна система от лаборатории. Тоест, ще се разчита на създадената наскоро национална лаборатория, която едва ли ще успее да обхване целия спектър на земеделие и търговия с хранителни продукти.
Гражданската инициатива, която бе много активна в защита на българското традиционно земеделие, също трябва да участва в органа, който ще следи производството и търговията.
Въпреки че понякога неправителствените организации прекаляват с обрисуването на апокалиптична картина – зеленчуци с рога, копита и други подобни глупости. Това повече прилича на действия на платени провокатори, които да обезсмислят инициативите на гражданското общество.
Затова трябва да бъде регламентирано участието на гражданските организации в контрола на отглеждането и търговията с ГМО продукти. Те трябва също да имат право да събират проби и да се обръщат за анализ към специализираните лаборатории.

Ченгетата ни дебнат и във Facebook! Ако съгрешим, питат приятелите ни!
Родното МВР се усъвършенства. Следенето по Интернет навлиза все по-сериозно сред методите за събиране на информация. Телефоните ни могат да подслушват отдавна, чрез така наречения „пасивен терминал”, който имат, но отричат. Със Скайп удариха на камък, тъй като самата система е изградена така, че да не може да се получи интервенция на разговорите и чатовете на двама души(освен от ФБР и някои други привилегировани служби, естествено).
Във Фейсбук обаче, нещата са по-простички и дават достатъчно нужна информация на няколко клика разстояние. Тъй като човекът там не ползва никнейм, а собственото си име и снимка, е лесен за откриване. А открие ли се, могат да се проверят и разпитат приятелите му.
Българската полиция е почерпила от опита на европейските си колеги, които се възползват от социалната мрежа от доста време. Съвсем наскоро, известен италиански мафиот бе заловен, благодарение на профила си във Facebook.
Ченгетата най-често действат, като издирят хората, които сте добавили като приятели във Fb. Напълно възможно е също, да ви пратят покана за приятелство от фалшив профил и да се представят за ваш познат. След като ги одобрите, те ще могат да разгледат последните ви публикации на стената, снимките ви. Току виж изскочи информация за местоположението ви, или пък сте се похвалили пред близките за някое дребно провинение.
Полицаите били доволни от предимствата на Фейсбук: по-рядко им се налагало да ходят и да разпитват съседи и баби пред блоковете на издирвания, а и най-често виртуалните приятели на провинилия се притежавали по-ценна информация от комшиите и кварталните клюкарки.
Според вътрешна информация, първият разследван профил във Facebook бил този на Димитър Желязков – Митьо Очите, за който медиите шумяха през есента на миналата година.За нула време обаче полицаите установили, че профилът е фалшив. За да са сигурни, дори издирили хлапака, който го регистрирал и му се поскарали. „Приятелите” на Очите в мрежата пък били хора, които просто му се „възхищавали“ .
Ако нещата продължават така, нищо чудно в скоро време да започнат да ни ловят през нета. Снимка с жената, а отзад колата ви паркирана на тротоара?! Глоба! Похвалили сте се, че сте си дръпнали „Аватар” от Замунда и ви е харесал?! На разпит в ГДБОП! Охо! Ама вие сте си купил контрабандни цигари, че и ги препоръчвате! И данъци не ви се плащат?!
В кръга на шегата, може да се стигне дотам, че да ви хванат, задето не плащате акциз върху виното, което произвеждате във „Farmville”!
Ако сте си редактирали настройките за неприкосновеност, полицаите ще могат да видят за вас само с кого дружите. При това положение, нищо чудно приятелите ви във „Фейсбук” да се окажат най-големите ви врагове и чинно да ви издадат, за похотливите ви намерения към майката на някой президент или министър, например!

Магистратът Генков ще съди лъжеца Бареков
Клеветникът Николай Бареков ще бъде изправен пред съда от магистрата Панайот Генков. Ники Дудука натопи неоправдано върховния съдия в нерегламентирана среща с дупнишкия бизнесмен Ангел Христов. След като се доказа, че това е една долна клевета, подлогата на Бойко Борисов смени тактиката и не призна грешката си. Сега Барека атакува съдията за това, че просто не е забелязал брат Галев, който бил в същото заведение?!
Бареков продължава най-нагло да лъже за цялата история. След като бе привикан от ВСС стана ясно, че Сашо Диков и неговите източници са получили сигнала за това, че Генков е в заведение заедно с брат Галев. Бившият тв водещ обаче не престава да се бие в гърдите и заявява пред собствената си медия, че той и екипът му уличили магистрата… Уличили са го, колкото уличиха и Николета Лозанова за проститутка.
Панайот Генков е решен да заведе дело за клевета срещу Бареков и медията му. По всичко личи, че то ще бъде лесно спечелено. Етичната комисия е проверила и всички дела на съдията. Справката е доказала, че той не е гледал нито едно, свързано с фирмите на братя Галеви. Но случаят не е затворен. В понеделник пред комисията ще трябва да се яви Ангел Христов.
А ние ще поввторим казаното онзи ден: В опит да заблестят пред Бойко и управляващите, Сашо Диков и Николай Бареков спретнаха гнусен компромат и натопиха неоправдано върховен съдия.

Ицо Гнусния: Яне, Кузов и Станишев са 100-процентови гейове!
Ицо Петрофф, когото всички в интернет кръстиха с прозвището Ицо Гнусния, направи поредните си скандални изявления в медийното пространтво. Рокаджията бе гост в „Шоуто на Иван и Андрей“, за да коментира гейовете в българската политика.
Преди няколко месеца Ицо издаде своята книга „Тайните на гей елита“, в която разказа за своите преживявания с ВИП хомосексуалистите в България. По-голямата част от хората бяха скептични към написаното и остана да битува мнението, че всичко написано в книгата е плод на болните фантазиии на Петрофф.
Той смята, че политиците, които са гейове в България са около 60-70 процента. Музикантът даде мнението си за Яне Янев и Владо Кузов. „Много сватби съм гледал на гейове. Дори и да не харесва мъже, ако политиката е изисквала да се изкачва по етажите, защото аз имам тази информация, той може просто човешки да е поискал да направи нещо в интерес на кариерата си. А Кузов е 100 процентов гей! Смешно е да твърди, че не е обратен.“ – смята Петрофф.
„От моите лични наблюдения Сергей Станишев отговаря на всички изисквания да бъде гей. Връзките и интимните отношения за стълбичката по етажите на политическата йерархия го показват.“ – поясни Ицо Гнусният и даде за пример познанството на бившия премиер с Кристиян Вигенин.
Той обеща, че когато стане на 60 години ще разкрие кои са гейовете в политиката. : http://vbox7.com/play:477d8cf9&r=emb


ПО ИВО ИНДЖЕВ

Граждански Мотивирано Облекчение – победихме се!

Парламентът прие на второ четене в четвъртък запазването на забраната за освобождаване в околната среда и пускането на пазара на генно модифицирани тютюн, лоза, маслодайна роза, пшеница и всички зеленчукови и овощни култури. Окончателно гласуван бе и текст, с който се забранява пускането на генетично модифицирани организми (ГМО) на по-малко разстояние от 30 км от защитените зони и НАТУРА-териториите, на по-близко от 10 км от стационарните пчелини и на 7 км от площи с отглеждани биологични култури..
Така след проточили се повече от месец дискусии в и извън парламента, национални протести и заплахи от страна на президента за налагане на вето, бяха приети текстове, които се очаква да успокоят духовете.
Без капка ирония смятам, че гражданското ни общество най-после постигна една победа и това само по себе си е прекрасно. Но е повече “само по себе си”, отколкото “прекрасно”.
Няма да философствам по темата за ефективността от постигнатата победа срещу ГМО. Нищо не се променя по същество, освен дефакто забраната за учените да си вършат работата, докато в други страни ще го правят и ние ще продължаваме в глобалния свят да сме аутсайдерите, консуматори на всичко открито и ( абсолютно неизбежно) доставено отвън. Но нека това не помрачава удовлетворението от успеха – позволиха ни го, както всеки родител допуска децата си до някои малки победи, за да ги оставят на мира с писъците си.
Като си помисля само как навремето са модифицирали коня и са го превърнали в адски вредния с неговите изгорели газове и касапници по пътищата автомобили, тръпки ме побиват. Мръсници! Ами гадните западняци ( американци на първо място) какво сториха на хубавото дървено сметало, което и днес се използва в някои руски магазини! Най-напред го автоматизираха, накрая го компютъризираха и хоп – ето ме на, пиша тези глупости в интернет да дразня 96 на сто от българите, които не искат ГМО, правейки отвратителните си аналогии за човешкия прогрес.
Разбирам обаче чувството за триумф, обхванало противниците на ГМО. След толкова много горчилка, застой, проспиване на какви ли не каузи, едно малко триумфче действа направо като свръхдоза Граждански мотивирано облекчение ( ГМО) от собственото ни усещане за вина пред генните ни наследници за дългогодишно безчувствие към съдбата ни на управлявани по “втория начин” същества. Така че пряката демокрация наистина удържа най-после една победа. Толкова голяма, колкото е гражданското ни общество.
Впрочем, това е втората победа. Първата беше постигната след масовото мърморене срещу решението на оня американец с очилцата да вдига акциза върху домашната ракия. Добре че беше Бойко Борисов да се вслуша в селското недоволство, както сега се съобрази с гражданското като такова и да отмени варварското намерение да се посегне на казаните ( които, впрочем, бълват люта отрова – всяка заводска ракия е по-безопасна от всяка домашна поради разликата в технологичните възможности за отстраняване на метиловия алкохол).
Обаче правилно каза в парламента по този повод Сергей Станишев, че с единодушното гласуване срещу ГМО най-сетне се е възстановил консенсусът. На хаирлия да е!
Във връзка с гласуването на съответния член в закона прозвуча някак естествено и проникновено призивът на ентусиазирана дама, която от екрана на Би Ти Ви възкликна от все сърце : “Пазете го този член като очите си”. След което водещият на новините с басовия си глас продължи със следната великденска новина : “Годността на яйцата трябва да се проверява…”.
Феноменът да се протестира на парче е обяснен от Анна Политковская в книгата й “Руски дневник” по следния кратък и ясен начин: “Мълчат всички, които не са ударени по джоба” (стр. 203 ). Което е 100 процента вярно не само за Русия, но и за България. Тук ракията и салатката са кауза.
Давам си сметка колко непопулярно е човек да се закача с първата (едновременно истинска и фалшива ) победа на гражданското общество у нас от поне едно десетилетие. Но нали не съм политик, мога да си позволя този лукс да пребивавам сред онези 96 на сто българи с отрицателно мнение за ГМО, но също и да се съмнявам, че това е великата ни победа. Не само защото и за обесването на Трайчо Костов е имало подобен консенсус. Пък и кой от нас не може да формулира още по-популярно искане, като начело на списъка със сигурност ще попаднат “Европейски заплати за европейска България”, “ Не на дупките” и други подобни.
Ако бях американец, може би щях да кажа като Нийл Армстронг на 20 юли 1969 г. от Луната: “ Една малка стъпка, но гигантски скок” , но не за човечеството, а за българското гражданско общество.
Този урок обаче го пропуснахме тогава. Българската телевизия, същата, която ни залива в днешно време с гордостта от своето минало, спести на българите факта за гигантския скок на човечеството с кацането на луната. Вероятно този факт може да стане отправна точка за следващия подвиг на БНТ в помпането на популизма чрез една класация на “Българските безобразия на миналия век”.
Ще бъде интересно да се види резултатът – май “големият скок”на Мао в Китай, който на български се наричаше “петилетката за три години”, ще се окаже по-важен за аудиторията. Защото тя така е възпитана от пропагандата. Рожба на това промиване на мозъците е именно днешното ни гражданско общество, което получава пристъп на чувство за справедливост само когато стане дума за ядене и пиене.
Промиване на мозъците ли казах? Ау, как можах?! Ами това много прилича на генно модифициране – същото, срещу което са 96 на сто от нашенците днес!

Шестото чувство на Борисов срещу петата колона
На столетницата дори и антиамериканзмът й е лицемерен. Ето защо го маскира в момента като антидянковизъм.
Не познавам лично Симеон Дянков. Виждал съм го отблизо на един дипломатически прием по Коледа, но не се запознахме – придържам се към правилото да не ходя “на гости” без покана. И не съм му адвокат, едва ли има нужда.
Познавам обаче достатъчно нрава на червената 120 годишна акула, за да бъда заблуден от опитите й да прикрие, че хищническите й инстинкти са подразнени не на последно място от онова, което Дянков символизира в очите на червения планктон – американското в него. И фактът, че БСП не си го признава чистосърдечно по-скоро подхранва това мое убеждение.
Само попържането на бившия министър Петър Димитров, който се изпусна в едно телевизионно студио по адрес на българина от Америка с репликата “Аман от министри, чиито деца не говорят български”, издаде досега червената чета. Но дори и др. Димитров призова вицепремиера Дянков да си ходи обратно в САЩ без да спомене самата Америка.
Само лицемерие ли е това? Не, на това му казват партиен прагматизъм. Другарите знаят, че не върви да се опълчат открито срещу натовския съюзник и… натовския си президент Първанов, макар и той също тайно да скърца нощем зъби под одеялото на властта срещу янките, които му е възложено да шпионира от своята амбразура. И те май му отвръщат с нещо подобно като презрение, ако се разчете дипломатическият факт , че не го канят с погачата пред Белия дом. Няма друг ръководител на държава от ЕС, който цели три години да не беше стъпвал в Брюксел, а пък в САЩ не е допускан от 5 години, докато междувременно беше се превърнал в световен шампион по срещи с Путин.
И ето че на нашите другари, които си имплантираха натовския чип по – скоро като съгледвачи на Кремъл, на крака им дойде Симеон. Но не онзи от Мадрид , когото употребиха за своите цели, а самият Симеон от Америка – разпознаваемият вече от всеки червен фен като злодейското лице на врага във властта. Колко удобна мишена за хора с натовски чип, които мразят в това качество себе си!
Може днес ситуацията да е коренно различна от 1992 г., когато срещу прозападния завой на България беше осъществена масирана и успешна в крайна сметка атака да е много различна, но поне по един признак тя дава поводи за аналогии. И тогава, както и сега, червените акули си набелязаха лесен за разпознаваме обект на омразата с американски етикет. Това бяха двамата съветници на премиера Филип Димитров, българите с американски паспорти Константин Мишев и Алекс Алексиев.
Ако някой днес иска да изследва клозетната фразеология на онова време, няма нужда да се връща с машина на времето и да чете написаното по стените на завещаните от соцвремето вонящи нужници. Достатъчно е да е си направи труда да попрегледа малко вестници и да види какво се изсипа срещу тези двама американски опълченци.
И днес се очертава нещо подобно, само че вестникарската мимикрия не позволява чак такива откровения, освен ако Бойко Борисов, от когото нашите списуватели се боят, не им позволи. Ето защо партийната цитадела отваря сама арсенала с оръжията и точи пропагандната секира. Най-напред чрез своя президент червените размахаха метафората за “сатъра”, сега вадят отново брадвата от предизборния си клип от миналата година. А и Доган най- после си наруши рахатлъка и даде да се разбере, че също точи ятагана. Тройна коалиция!
Надушили са кръв, каквато не може да не капе насред криза и тръгват на лов. Главният ловец на републиката ги настърви като разби ритуално носа на своя гост Дянков и те сега си показват зъбите, окуражени от примера на водещия в глутницата.
Да се правят реформи в тази обстановка е като да плуваш сред акули с кървяща рана. Но някой да е очаквал друго? Време е Борисов да си даде сметка за дълбочината на морето, което не му е до колене и да ревизира веселяшкото си твърдение от август миналата година пред Нова телевизия, според което да бъдеш премиер била десет пъти по-лесно, отколкото да си кмет. В този смисъл опитите да превърнат в плашило най-опитния и патил политик в периферията на властта, какъвто е Иван Костов, Борисов има какво да научи. На принципа “ не питай старило, а плашило”. И по- точно да си зададе въпроса защо Костов им се вижда толкова страшен, макар и да не може да бъде набеден за “американец”?
Решението на “загадката” е пред очите ни. Костов никъде няма да си ходи. Какво ли не го правиха и пак е тук. Ако имаше начин, да го бяха махнали. Докато Дянков е жива емблема, ходеща мишена с надпис “USA” на гърба. Вижда им се “лесен”: докарват го до полуда с номерата си, той грабва куфарите и се маха, а заедно с него си тръгва и Америка от България ( поне в мечтите на другарите с имплантирания натовски чип). Такъв е планът на акулите.
Както се казва, намериха си кауза другарите – хем ще угодят на Путин , хем и на последния пу..блицист от селската кръчма ще пристанат. Но междувременно ще си стоят на натовския наблюдателен пост и ще дават информирани, добре (под)платени сигнали с флагчетата в източна посока.
Ако Борисов има някакво шесто чувство за политика, каквото иначе мнозина съзират в него, трябва да разбере, че неговият истински противник е петата колона, най-коварният враг на модерна България. Може ли петата колона да бъде неутрализирана от шестото чувство? Питам на седмия месец от управлението на ГЕРБ. На осмия вече няма да питам. Ще знам, че не може . Или, което е още по-лошо, не иска.


ПО ПЛОВДИВМЕДИЯ.КОМ

Алексей Петров на свобода за рождения си ден, ще черпи с пипала от октоподчета

На предстоящия рожден ден на бившата барета и специален агент в ДАНС Алексей Петров - с пипала от октоподчета. За хитовия деликатес в менюто донесоха пред столичен вестник от следствения арест, където Трактора обитава ВИП килия, откакто стана главен герой на операцията "Октопод".
Петров ще празнува на свобода предстоящия си 48-ми рожден ден на 23 април, носи се усилена мълва в правосъдните среди. Той сам давал наставления за купона, който половинката му Ива Павлова организирала в ресторант "Хармония" на басейна "Спартак". В празничното меню да има основно средиземноморски деликатеси - октоподи, калмари и скариди, била основната заръка.
Видни гости на рожденика ще бъдат братя Дамбовци, бившият шеф на баретите Филко Славов, ексглавният прокурор Никола Филчев, ректорът на УНСС Борислав Борисов, лидерът на РЗС Яне Янев, Антон Петров - Хамстера, Димитър Митров - Полицая. Поканени са десетки бивши барети и ченгета.
Доцент Петров, офицер под прикритие и началник в ДАНС, бе арестуван в зрелищна акция в нощта на 10 февруари заедно с още 15 души. В повдигнатото обвинение е описана мафиотска организация, занимаваща се с рекет, изнудвания, пране на пари, проституция и дори отвличания и убийства.
Към днешна дата срещу Алексей Петров има 25 свидетелски показания за рекетирани от него бизнесмени, но събраните улики срещу "Октопод"-а не били достатъчни за внасянето на мащабен обвинителен акт. На всичкото отгоре напоследък свидетелите срещу Трактора и хората му били силно разколебани, което се дължало на пуснатия на свобода Антон Петров - Хамстера, на бившия шеф на баретите Филко Славов и на бившия ръководител на отдел ОСА към ДАНС Велин Хаджолов. Въпросното силово трио всявало истински ужас сред свидетелите.
"Няма как Петров да бъде освободен. Имаме още нови доказателства", повтаряли обаче разследващите йерархичната структура на "Октопод"-а./Блиц

Кули като на 7-звездния "Бурж ал Араб" в Дубай ще заместят комините на "Кремиковци"
Това ще се случи, ако шейховете от Катар и Кувейт харесат идеята районът около комбината да сe превърне във финансово сити с център за високи технологии. Предложението ще бъде представено от премиера Бойко Борисов по време на посещението му в арабските държави, научи "Стандарт".
Министър-председателят ще посети двете страни между 21 и 24 март. Шейхове от региона отдавна питат за терена на "Кремиковци", който е над 14 хил. дка. Комбинатът заема половината площ и в него може да се запазят чистите производства. Едновременно с финансовите дейности там се предвижда строителство и на жилищни и офис сгради. Мястото е много атрактивно заради изградените пътища и близостта до летището. Отделно от това там може да се произвежда и екологично чиста енергия. На "Кремиковци" хвърли око още преди 2 г. младият собственик на "Емирейтс инвестмънт груп" Тарик бин Фейсал ал Касими, който е от управляващата фамилия в емирствата - Касими. Той беше гост на Столична община, когато Борисов беше кмет. Инвестиции за милиони долари бяха обсъдени и с емира на Катар шейх Хамад бин Халифа ал Тани, който през 2009 г. бе у нас./АСН

Два израелски военни самолета прелитат над България, свързат ги с убийство на сириец
Два израелски разузнавателни самолета, способни да различат и най-малките цели на сушата, са навлезли във въздушното пространство на Европа. Самолетите на израелските Военновъздушни сили са преминали през Унгария, Турция, Румъния и България, а след това са поели към Тел Авив. Това съобщават рускоезичната израелска информационна агенция Курсор и няколко унгарски медии.
Информацията не е потвърдена от официални или други източници. Според постъпилата неофициална информация разузнавателните самолети са се доближили до летището в Будапеща, но не са кацнали там. Агенция Курсор твърди, че самолетите са имали разрешение да преминат през въздушното пространство на Унгария. Към момента не е ясно дали е имало разрешение за преминаване на самолетите от страна на съответните ведомства в Турция, Румъния и България. Агенция Курсор припомня, че в сряда "унгарските медии са съобщили за ликвидацията на сирийски гражданин в Будапеща". В тази връзка възникнаха предположения за участие на Мосад в инцидента, но не съществуват никакви потвърждения за подобна информация - пише рускоезичната израелска агенция. Според сайта YESHIVA WORLD NEWS самолетите били екипирани с уреди за наблюдение и по всяка вероятност мисията им е била свързана с убийството на сирийски гражданин в Унгария. Убитият сириец, чието име не се съобщава, е бил на около 50 години. Той бил застрелян в Будапеща, докато шофирал. Убиецът избягал с черно куфарче от автомобила, твърди YESHIVA WORLD NEWS./Dnesbg

Холандски гейове виновни за клането в Сребреница
Американски генерал от запаса, служил във военноморските сили на САЩ и бивш командир от НАТО, обясни неспособността на холандските сини каски да спрат клането в Сребреница през 1995 г. с това, че в редиците им е имало хомосексуалисти. По време на дебат в комисията по въоръжените сили в американския Сенат генералът от запаса Джон Шийън заяви, че клането в Сребреница - най-голямото кръвопролитие в Европа след края на Втората световна война, е станало по вина на холандските гейове.
Дебатът в сенатската комисия беше посветен на намерението на президента на САЩ Барак Обама да отмени закон, задължаващ хомосексуалистите в американската армия да не разкриват своята сексуална ориентация. "След разпадането на СССР някои страни като Белгия и Холандия бяха твърдо убедени, че нямат повече нужда от боен капацитет, което доведе до либерализация на техните въоръжени сили, в това число и до включването в тях на отявлени хомосексуалисти, както и върху съсредоточаването на усилията върху мироподържащи операции", каза генералът от запаса, цитиран от БТА.
„В резултат на това въоръжените сили бяха зле подготвени за войната", допълни той и посочи за пример Сребреница. „Когато холандците получиха заповед да защитят Сребреница от сърбите, техният батальон беше зле оборудван, слабо ръководен и сърбите дойдоха, закопчаха с белезници войниците за телефонните стълбове и отведоха мюсюлманите, за да ги екзекутират", каза военният. Той уточни още, че дори според самия Генерален щаб на холандските въоръжени сили до провала на холандските военни в Сребреница се е стигнало и защото в холандския батальон е имало хомосексуалисти.
Посланичката на Холандия във Вашингтон Рене Йонес-Бос изрази острия си протест. Тя припомни, че мисията на холандските военни в Сребреница е била проучена и оценявана на национално и на международно ниво и тези оценки показват, че няма никаква връзка между хомосексуалистите сред участниците в мисията и клането на босненските мюсюлмани в Сребреница. "Горда съм, че гейове и лесбийки служат, без да са принудени да крият сексуалната си ориентация, от десетилетия насам в холандските въоръжени сили и участват в такива мисии, като тази в Афганистан", каза посланичката на Хага във Вашингтон

Чисто розови череши раждат в Пловдив
Първите у нас чисто розови череши създадоха учени от Овощарския институт в Пловдив. Сортовете "Розита" и "Розалина" вече са официално признати от Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС), обясни директорът д-р Аргир Живондов.
"Розита" зрее много рано, седмица преди световния стандарт - около 10 май. "Розалина" е готова около 5 юни. Вкусна е и в свежо състояние, но от нея може да се приготвят компоти и конфитюри, обясняват създателите на сорта.
Най-любопитното е, че когато презреят, розовите череши не окапват, а се превръщат в стафиди направо на дървото. "Така могат да се приберат и по-късно вече изсушени, стига да няма дъждове", обясни д-р Живондов.
"Пловдивска ренклода" е първият български сорт слива от тази група, досега не е създаван у нас, похвали се директорът. Той е устойчив на шарка и дава добив до 2,5-3 тона от декар. Инвестицията за създаването на градина с този плод е наполовина по-малка, защото сливата се самоопрашва и се отглежда самостоятелно.
"Улбия" и "Синева" са други два нови сливови сорта, сертифицирани от ИАСАС. Там вече е регистрирана и новата круша масловка "Комитова", която зрее в началото на август, както и първата българска нектарина.
Огромни праскови до 170 грама ражда новият сорт "Флавия". "Обикновено са по-дребни, под 100 грама и по-безвкусни", казва директорът на Овощарския.
На суша издържа прасковата "Пълдин", а "Ласкава" е специална селекция 4-то поколение за устойчивост на брашнеста мана. Нейните плодове стигат до гигантското тегло от 230 грама./24 часа

Хиляда фамилии притежават България
Неотдавна известният финансов експерт Кольо Парамов беше назначен за съветник на министър-председателя Бойко Борисов и светкавично – буквално в рамките на два дни, изхвърча от обкръжението му, като мистериозно подаде оставка. Според някои всичко тръгнало от подмятането на бивш премиер с влияние върху сегашния премиер, че новоназначеният му съветник бил тъмна личност с тъмно минало. Самият Кольо Парамов предпочита да мълчи по въпроса. Предпочита да говори за други неща.
Славей КОСТАДИНОВ
- Г-н Парамов, при днешното управление събитията се развиват с главоломна бързина. На какво се дължи това?
- В България бавно, но трайно и неусетно се извърши т.нар. третично разпределение на собствеността в информационните средства. Стартира се с мръсни пари, последва някаква мнима маскировка на неуточнени капитали и на третия етап навлязоха сериозни чужди инвеститори, за които имената Станишев, Костов, Заимов и пр. вече не означават нищо. Така българското интернет пространство се превърна в единствената и уникална трибуна за гражданското общество. Но все още не и за експертни мнения, които не се вписват в контролираното статукво на проваления преход. Има хора, които се опитват да внушават, че като експерт съм на нивото от 1990 г. и нищо не е в състояние да размрази представите ми за икономическата действителност. Има и екстремисти като Румен Петков, Копринка Червенкова, Кънчо Стойчев, които направо твърдят, че не бива изобщо да бъда допускан до публичното пространство, за да не “изкривявам информационното спокойствие”.
- Какво по-точно изкривявате?
- Илюзиите. В последните 8-10 години хората бяха лъгани и манипулирани. Но вече спонтанно възниква огромно напрежение по линията очаквания - реалности. Формира се усещането за крещяща несправедливост, свързана с уникалното забогатяване на 1-1,5 на сто от населението. Около 1000 фамилии и обкръженията им преразпределят чрез много сложни механизми собствеността. Вече сме образец на държава от латиномодел, със силно мафиотизирана политическа класа.
- Кои са главните действащи лица на мафиотизирания преход?
- В политически план Костов тръгна с добри намерения и умения, сила и воля да ги реализира, но стигна... до преддверието на ада. Царя си въобрази, че с царската си мъдрост и спокойствие ще ни приобщи към една цел, но не успя. При него още на шестия месец започнаха да крадат безскрупулно – още със замяната на дълга. Най-големият парадокс беше Станишев. Той нямаше никаква визия. Той искаше да бъде министър-председател заради самата идея, а не заради България. Това си беше негов личностен проект, който някои среди успешно използваха. А в началото на пазарната реформа се работеше предимно по пътя на личностната визия - тази на Андрей Луканов. Но Луканов никога не е фетишизирал условията за натрапеност или непоследователност. Преминахме през съгласуването с МВФ и Световната банка, стартовия експеримент Ран-Ът.
- За някои сравнението между Луканов и Станишев би прозвучало като богохулство?
- Някои напразно демонизират Луканов. Ключовият момент след старта беше, когато 6-7 години по-късно Мултигруп измени на стила “първоначално натрупване на капитала” и реши чрез политическо инженерство, т.е. чрез парламента, да подмени управленския елит.
Луканов осъзна грешката си, но не му остана /или оставиха/ време за втори етап и той не се състоя. Костов пък вместо да еманципира и формира интелектуален базис за промяната, тръгна да ликвидира всички, които можеха да формират производство и да дават заплати, защото били червени, и заложи на “методиката Славчо Христов”. Но тя по същество е първобитна, защото едно е да печеш кебапчета, друго е да управляваш “Медет”, “Кремиковци”, “Горубсо”, “Балканкар” и т.н. Тръгнахме по пътя на най-елементарното противопоставяне – да се отнемат средствата за производство от червените и да се дадат на сините.
Луканов и най-добрият му ученик Костов не успяха да предвидят основни психологически моменти от етапността на отношенията управляващ - подчинен. У нас подчиненият по правило гледа на управляващия с омраза. Днес това се вижда още по-ярко, защото управляващият е вече много богат. Бог да го прости Александър Божков, който казваше – “По-малко държава, по-добре.” По-добре, ама това се отнася за 1000 семейства днес. А останалите? Те как живеят на фона на обкръжаващата ги бедност? И не случайно “класикът на новата българска социология” Андрей Райчев заяви, че “натрапването на омраза към богатите хора е уникална вреда за обществото ни”. Може да е вреда, но кой създаде условията за появата на тази омраза? Не бяха ли случайно манипулаторите на прехода, които отритнаха държавата с нейния силен контролен потенциал? И можете ли да ми посочите поне един премиер за последните 20 години, който се е интересувал от производството? В момента ние в България в редица сектори възпроизвеждаме загуби и въпросът за загубите и икономиите в общоевропейски мащаб се превръща във фундаментален. Накрая всичко това опира до оценката на положения труд, изравнен и платен с единна валута.
- Всъщност може ли да се назоват конкретно кои са тези 1000 богати семейства? Къде е списъкът?
- Най-интересното е, че всъщност най-богатите са най-неизвестни. Списък конкретен не съм виждал, защото не е необходимо да има, те се виждат тези хора. Вижте собствеността, вижте търговските регистри, вижте банковите сметки - всичко е ясно. Освен това парите не стоят на едно място, те се въртят, трансформират се, но семействата остават титуляри на ресурсите.
- Това, което се случва в Гърция, е стряскащо...
- Гърция си направи дефицит от 25 мрд. евро. Тихо, спокойно и без много шум елините ни затвориха АЕЦ “Козлодуй”, направиха си стандарт на живот, а сметката сега е обща. В същото време ние тук с Милен Велчев и Орешарски се реехме в облаците на утопичния излишък. И какъв е резултатът от него – глад и бедност. Аз съм писал по този въпрос, Софиянски писа. За тия 8 години по 2 млрд. лв. годишно можехме да формираме огромен ресурс за ускорена доходна политика. Големите “глави” тогава доказваха, че това е невъзможно, че трябвало да се гони излишъка, а доходната политика била за... след това. Да, но забележете – по същото това време фамилията на Милен Велчев за 21 месеца построи на 79 дка, 79 000 кв. м. покрита хотелска площ. По същото това време България в пропорция за доходите остана след Македония. И още нещо като резултат от тази далновидна политика. На 24 юли 2001 г. при Костов брутният ни външен дълг в милиарди евро е 9, 756 300. На 31 юли 2009 г. при Станишев е вече пак в милиарди, но 35, 891 900 евро... Сами си направете изводите./Блиц

Стефан ГАМИЗОВ: Големите играчи в енергетиката навързани като свински черва
Големите играчи в енергетиката са много сложно обвързани с политическите сили. Това обяви тази сутрин по Нова тв енергийният консултант и анализатор Стефан Гамизов.
На прокуратурата ще й е много, много тежко, предрече Гамизов по повод това "сложно обвързване". Вчера обаче той пуснал по този повод sms на главния прокурор. Време е целият проект АЕЦ "Белене" да бъде изваден от ръцете на тези, които се наричат енергетици, защото те са като свински черва, призова експертът. В България имало нелегална търговия на електричество и на енергийни продукти, а ръководството на ДАНС било свързано с енергийната мафия, продължи Гамизов. Той подчерта, че отказал от големите проекти в енергетиката, защото това означавало борба с вятърни мелници. Проектите "Белене" и "Южен поток" не са с добро бъдеще, но президентът Георги Първанов държи на тях, за да остане в политиката, коментира още Гамизов. Нищо чудно Симеон Дянков да е атакуван заради една от редките си правилни позиции, които зае по отношение на АЕЦ "Белене", посочи в своя си стил Гамизов. Ако се отдаде на популизъм, това правителство би могло да изхарчи около 10 млрд. евро, преди някой от Брюксел да го удари през ръцете, предупреди още анализаторът. В България има твърде много хора, намесени във всичките енергийни проекти и се преливат. Такъв е един от близките хора на Цветан Цветанов, който същевременно е човек на Румен Овчаров, каза Гамизов, но не уточни кой е човекът. Само посочи, че границите били много размити./АСН

Няма коментари: