понеделник, 29 март 2010 г.

ЗА ЕДНИ СВАТБА, ЗА ДРУГИ БРАДВА!

ПО агенция КРОСС.ком

Славчо Велков: Охраната на софийското метро е добра

Светът се нуждае от глобална стратегия за борба с тероризма, не толкова от глобално сътрудничество. Военното решение не е, не може да бъде и няма никога да бъде решение на въпроса, твърди експертът в борбата с тероризма

Интервю на Росица Ангелова, Информационна агенция КРОСС
Г-н Велков, ваши колеги твърдят, че в известна степен атентатът в московското метро е бил очакван. Случайна закономерност ли е този акт, ако позволите така да формулирам въпроса?
Интересен е въпросът. Като се има предвид мястото на извършване, предполагаемите извършители и организациите, които стоят зад тях, може да се каже, че това е терористичен акт, който е продължение на редица други. Специално московското метро като обект на критичната инфраструктура в Русия е мишена още от началото на новия век. Ефектът е много по-голям там, тъй като поразяващите фактори като ударна вълна и вторичните поражения от една страна са много по-големи, от друга страна медицинското и противопожарно осигуряване е затруднено. Специално двете спирки - „Люблянка" и „Парка на културата" са на много голяма дълбочина. Може да се каже, че тези, които са планирали актовете си почти по едно и също време са изпълнили целите си. Целта тука е ясна - всяване на ужас, суматоха и паника. Но бързам да кажа, че за разлика от актовете преди няколко години в лондонското метро, психологията на московчани е по-различна. Този акт ще консолидира настроенията по принцип против тероризма и против тези, които евентуално ще заявят, че са го извършили. Вероятно голямата цел на този акт е да обърне внимание върху света, но смятам, че няма да постигне целите си, както преди 4-5 години тези актовете, които бяха извършени в Кавказ. Характерно е, че тука актовете са в сърцето на Русия, но не може да се прави паралел с предишните, тъй като обстановката в Чечня е по-различна.
Кавказка следа ли съзирате в този акт?
Така нареченият чеченски тероризъм определя себе си като бунтовници и като борци за кауза и национална свобода. Но още от възникването си - началото на 90-те години, той носи криминален характер и това го различава от онези големи терористични групировки, които веднага след атентата поемат отговорност за акта и казват, кои са и защо са го направили. Засега може да се говори с 90% вероятност, че следата при атентата в московското метро води към Кавказ, но не бива да изключваме макар и един малък процент вероятност, това да е група от така наречените организации на вътрешен тероризъм. Ако си спомняте при атентата на лондонското метро, шефът на Скотланд Ярд с огорчение призна, че извършителите не са някакви терористи от Близкия Изток, а второ поколение британци, които са учили и са възпитавани във Великобритания. Така че всичко е възможно, но най-голямата вероятност сочи към Кавказ.
Беше съобщено, че атентатът е извършен от жени камикадзе, това изненада ли е в някаква степен?
Тепърва специалистите ще установяват по каква технология са извършени атентатите и какви следи са намерени. Ако е използван тротилов еквивалент в порядъка на два-три килограма, много трудно може да бъде установен извършителят. Така наречените „черни вдовици" не са новост и изненада. Те извършват такива самоубийствени мисии, въпреки че за част от тях е характерно, че се демотивират в последните минути преди акта и затова често се явяват жертва. Актът им представлява не толкова саможертва за кауза, колкото те стават жертва и се налага дистанционно да бъдат взривявани.
В московското метро мерките за сигурност са изключително завишени, но като се има предвид че потокът от хора е многомилионен, много трудно може да се каже какво точно е станало. По принцип руското отношение към тероризма е много твърдо и радикално, не е изключено някои служби да искат да внушат - ето вижте, това са чеченци и нещата се изчерпват. Нещата не са толкова прости, особено при такива актове, които на практика са проява на мегатероризъм.
Неведнъж сте казвали, че националната сигурност не може да бъде ограничена в рамките на националната територия. От тази гледна точка може ли във всеки един момент страната ни да се окаже обект на подобен атентат?
Така е, продължавам да го твърдя. Но трябва анализаторите да си дават сметка, когато правят подобни предположения, че вътрешнополитическата обстановка в България и в Русия е различна. При нас няма налице толкова изострени, антагонистични противоречия между две страни. Едната да е пропита от някакъв радикализъм или фундаментализъм и да се генерират причини за терористичен акт. Аз мога да кажа, че в резултат на активната ни външна политика, ангажиментите, които имаме към различни системи за сигурност, участието ни в мисии за противодействие на тероризма в различни точки на света, разбира се, че ние можем да бъдем както всяка друга страна, мишена на терористични актове, нито една страна не е застрахована. Такава степен на опасност както в Русия към този момент у нас не съществува, но това не означава да не обръщаме внимание на подобен род явления и медиите да имат по-скоро превантивен, а не информативен характер т.е засега ние вървим след събитията по принцип и нямаме превенция.
Тревожен сигнал ли е този атентат за сигурността на софийското метро, оставаме с впечатление, че там липсва охрана?
Това, което знам от колеги, които се занимават с този въпрос е, че тя е достатъчно добре организирана. Но трябва да бъдем наясно, че за самоубийствения тероризъм все още няма открито достатъчно ефективно противодействие. Ако някой е решил на всяка цена да извърши подобен акт, той може да го извърши. Друг е въпросът как ние ще успеем да създадем такава обстановка, че да се минимизира изобщо опасността от такива актове. Не става въпрос само за метрото, разбира се. У нас са извършвани подобни актове преди години във влакове, дори във вагон за майки с деца, в автобуси и т.н.
Няма нищо лошо в този напрегнат свят всеки от нас да е бдителен, но това във всички случаи е ангажимент на специализираните институции и гражданите могат само да оказват помощ.
Към какво трябва да бъде насочено вниманието на гражданите, когато са на места, където има струпване на множество хора. Разпознаваем ли е профилът на един атентатор?
Профилът на един терорист се съставя много трудно и те именно затова успяват в много случаи. Почти по нищо не се различават от обикновения гражданин. Имаше една американска теория, че атентаторите самоубийци са дрогирани, неграмотни, зле облечени, че изглеждат свирепо. Нищо подобно, опитът показва, че една немалка част от тях са интелигентни хора. Дори в лондонското метро един от групата, която организираше и помагаше, беше лекар, така че трудно може да се различи. Още повече, че самите терористи биват обучавани да бъдат сравнително неразличими.
По принцип това не трябва да плаши хората, за да не ходят на места където има събрано по-голямо множество. Това е проблем на органите за противодействие как да организират охраната и сигурността на подобни места. Сега българина не знае на какво да обръща внимание на такова място. Средно статистическата българка си стиска чантичката да не би някой джебчия да й я открадне. Няма рецепта за това нещо, но нищо не пречи да бъдем бдителни и когато видим изоставен пакет, чанта, кашон да обръщаме внимание на онези, които са призвани да се занимават с подобни случаи защото самоинициативата също е вредна.
Преди време, след нападението на базата ни в Афганистан вие казахте, че талибаните са обречени на успех. Искам да обърнем въпроса, може ли да се каже, че борбата с тероризма е обречена на неуспех?
Не. Не може да се каже в никакъв случай. Аз не приемам това, което се случва в Афганистан като приоритетна част от глобалното противодействие на тероризма изобщо в света. Продължавам да твърдя, че талибаните са обречени на успех. Ако вземете за пример последната решителна операция в провинция Хелманд на един много сериозен контингент американски и съюзнически сили, резултатите бяха нулеви. Тероризмът е многолик противник и той генерира нетрадиционни заплахи, които се появяват от нищото, така че не може да бъде давана битка на едно място. Той просто не е там, където ние смятаме, че може да е.
Светът се нуждае от глобална стратегия за борба с тероризма, не толкова от глобално сътрудничество. Тогава, когато всички водещи страни се обединят около едно мнение, какво представлява тероризмът и какви трябва да бъдат онези действия, които биха били успешни на този феномен - тогава ще има успех. Военното решение не е, не може да бъде и няма никога да бъде решение на въпроса.

Сергей Шойгу: В московското метро са загинали 37 и са ранени 102 –а човека
Москва, Русия /КРОСС/ В резултат на двата взрива в московското метро са загинали 37 човека, ранените са 102-а,от които 65 са били хоспитализирани, това е съобщил Сергей Шойгу, министър на извънредните ситуации. От своя страна, министърът на здравеопазването Татяна Голикова е съобщила, че от намиращите се в болница 65 човека, осем са в критично състояние, 26-в много тежко положение, на 26 положението е средно добро. Според нея, това са подвижни цифри, които се променят всеки момент.
Шойгу е съобщил, че някои от тежко ранените е възможно да починат и в лечебните заведения. В ликвидацията на последствията от взривовете са задействани 100 единици техника, два вертолета за транспортирането на пострадалите до болниците, е съобщил Шойгу.

Вторник ще бъде Ден на траур в Москва
Москва, Русия /КРОСС/ Вторник, 30 март в Москва е обявен за Ден на траур по загиналите в московското метро, е съобщил пред журналисти прессекретарят на московския кмет Сергей Цой. „Правителството на Москва оказва медицинска помощ на всички пострадали по време на терористичните актове в метрото", е съобщил Цой.

Георги Първанов: България осъжда терористичните атентати в московското метро
София /КРОСС/ Президентът Георги Първанов изпрати съболезнователно писмо до своя руски колега Дмитрий Медведев във връзка с терористичните атентати в московското метро, в резултат на които загинаха десетки невинни граждани и много други бяха ранени. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
България категорично осъжда този жесток и антихуманен акт, който не може да бъде оправдан с никакви политически, религиозни, етнически и други съображения, се казва в писмото на Георги Първанов.
От името на българския народ и от свое име президентът Първанов изразява най-дълбоки съболезнования и най-искрени съчувствия на семействата и близките на загиналите и пострадалите.

Светът осъжда терористичните атаки в Москва
Ню Йорк, САЩ /КРОСС/ НАТО и Европейския съюз осъждат терористичните атаки, извършени в московското метро, съобщават руските медии,като се позовават на пресслужбите на двете организации. Във връзка с трагичните събития в Москва, в скоро време ще бъдат публикувани изявленията на Генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен и на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността баронеса Катрин Аштън.
Ръководителят на германското външно министерство Гидо Вестервеле рязко е осъдил терористичните актове в Москва и е съобщил, че няма пострадали немски граждани. „Най- решително осъждаме тези страхливи нападения. Тези гнусни действия не могат да бъдат оправдани по никакъв начин," е заявил германският външен министър.
Франция решително осъжда терористичната атака в московското метро и изразява искрените си съболезнования на близките и роднините на загиналите, е заявил министърът на външните работи на страната Бернар Кушнер.
Съболезнования до президента на Русия Дмитрий Медведев и към роднините на загиналите и ранените при терористичните атаки в московското метро са изпратили президентът на Беларус Александър Лукашенко, премиерът на Чехия Ян Фишер, президентът на Латвия Валдис Затлерс, министърът на външните работи на Литва Андрюс Кубилюс,външният министър на Естония Урмас Пает. От името на народа на Украйна и лично от свое име президентът на Украйна Виктор Янукович е изразил най-искрените си съболезнования. Грузия изказва съболезнованията си на близките и роднините на загиналите при терористичния акт в московското метро, е заявил на среща с журналисти министърът на външните работи на Грузия Глигор Вашадзе. Индия осъжда терористичните атаки в московското метро, при което загинаха много хора, това е заявил министърът на външните работи на страната Соманахалди Малайя Кришна.

Гордън Браун изрази съболезнованията си във връзка с терористичния акт в Москва
Лондон, Великобритания /КРОСС/ Британският премиер Гордън Браун е изразил съболезнованията си на руското ръководство по повод терористичните актове в московското метро. "Министър- председателят изпрати съболезнования и изрази подкрепата си на президента на Русия. Той бе потресен от случилото се в Москва. Подобни действия не могат никога да бъдат оправдани", се казва в съобщението от канцеларията на британския премиер.

Барак Обама: Ние сме с руския народ в борбата му срещу тероризма
Вашингтон, САЩ /КРОСС/ Американският президент Барак Обама е изразил съболезнованията си на руския народ по повод взривовете в московското метро. „Американският народ е единен с народа на Русия при противодействието на насилствените актове на екстремизъм и подли терористични атаки, които демонстрират пълно неуважение към човешкия живот. Ние осъждаме тези крайни действия", се казва в специално изявление, разпространено днес. „Моите мисли и молитви са с тези, които са загубили роднините и близките си",е заявил американският лидер, като е добавил, че "ние сме с руския народ в борбата му срещу тероризма".

Путин: Терористите ще бъдат унищожени
Москва, Русия /КРОСС/ Министър - председателят на Русия Владимир Путин, не се съмнява, че извършителите на терористични актове в московското метро ще бъдат наказани. „Както е известно, днес в Москва е извършено ужасно, по своите последствия и мръсно по своя характер престъпление срещу мирни граждани. В метрото загинаха десетки хора", е казал Путин по време на видеовързката със ситуационния център на Министерството на извънредните ситуации. „Убеден съм, че правоохранителните органи ще направят всичко, за да намерят и накажат престъпниците. Терористите ще бъдат унищожени" е заявил премиерът.

Соломон Паси: Атентатът в Москва показва, че Русия и НАТО имат общи противници
София /КРОСС/ Това е трагичен инцидент към който отношението може да бъде само еднозначно. Това заяви за Информационна агенция КРОСС Соломон Паси, почетен президент на Атлантическия клуб по повод на атентата в Московското метро. Той подчерта, че терористичните актове трябва да бъдат непоколебимо осъдени. Според него този случай показва, че Русия и НАТО имат общи противници. Соломон Паси каза още, че повече са нещата, които свързват Русия с НАТО отколкото тези, които ги разделят.
Бъдещата архитектура на сигурността трябва да предвиди толкова тясно сътрудничество между Русия и НАТО, че това да доведе до членство на Русия в Северноатлантическия договор, каза Паси. Една от големите стъпки в тази насока е общото изграждане на противоракетна отбрана, допълни той.
Соломон Паси: Трябва да се оптимизира Министерството на отбраната

В Солун са обезвредени две взривни устройства
Солун, Гърция /КРОСС/ Две самоделни бомби са били обезвредени тази нощ в Солун, съобщават гръцките медии, като се позовават на съобщение на гръцката полиция. Сапьорите са унищожили два подозрителни пакета близо до магазин за играчки и до клон на банка.При изследването им били намерени елементи на взривно устройство.
Вчера 15- годишно афганистанско момче загина, а сестра му и майка му бяха ранени, при взрив на бомба в Атина. В Гърция съществуват леви и анархистични групировки, които редовно залагат взривни устройства в големите градове.

Бойко Борисов: Българският бизнес ще участва във възстановяването на Ливан
София /КРОСС „България и Ливан работят за създаването на изключителни условия за взаимни инвестиции във време на финансова и икономическа криза. С г-н Харири сме на мнение, че частният бизнес трябва да се насърчава и защитава. Затова, освен желанието ни да привлечем трайни капиталовложения у нас, считам за полезно български строителни компании, а също и такива, занимаващи се с електрификация, да участват във възстановяването на Ливан." Това обяви министър-председателят Бойко Борисов по време на съвместна пресконференция с ливанския премиер Саад Харири, който е на официално посещение у нас.
Българският правителствен ръководител посочи, че визитата е ключова за изграждането на доверие между двете държави и ще допринесе за привличане на повече инвестиции от арабския свят. Борисов обяви още, че работата на Българо-ливанската комисия за икономическо сътрудничество, която беше създадена при последното посещение на покойния баща на Саад Харири в България - Рафик Харири, възобновява дейността си.
„Моето присъствие тук е доказателство за важността, която ние отдаваме на отношенията си с България. Убеден съм, че бихме могли да се възползваме взаимно едни от други, да си оказваме помощ, да бъдем пример за връзка между Европейския съюз и Близкия Изток. България в качеството си на член на ЕС има възможност да развива икономическия си потенциал и аз смятам, че той е обещаващ. Тя може да даде своя принос в напредъка на мирния процес в Близкия Изток", изтъкна ливанският премиер.
„В лицето на премиера Борисов видях един прагматик, който се стреми да действа бързо, да постига резултати, да активизира икономическите отношения между нашите две страни. Поради тази причина аз ще поддържам пряк контакт с него във връзка с работата на тази комисия, защото Ливан се нуждае от България и България се нуждае от ливанските инвестиции", подчерта Саад Харири. Той заяви, че е готов да предостави облекчения за българските инвеститори в Ливан, за да може те да се насърчават и да развиват икономиката на държавата.
Като области от взаимен интерес при инвестиции г-н Харири посочи електрификацията, комуналните услуги, инфраструктурните проекти и недвижимите имоти. Ливанският министър-председател изяви желание също така да се засили културният и туристическият обмен между двете страни.
И двамата министър-председатели осъдиха терористичните атаки в московското метро тази сутрин и изразиха своите съболезнования на близките на жертвите и пострадалите.

БЧК и „Ротари интернешънъл" подписаха Меморандум за сътрудничество
София /КРОСС/ Днес в сградата на българския парламент и в присъствието на зам.-председателя на 41-ото Народно събрание д-р Лъчезар Иванов, президента на „Ротари интернешънъл" Джон Кени и виципрезидента на РЛИ Калчо Хинов, Българският Червен кръст в лицето но своя председател Христо Григоров и „Ротари дистрикт 2482 България" в лицето на гуверньора Пламен Минев подписаха споразумение за сътрудничество
Две от най-големите хуманитарни организации в България обединяват своите усили в осъществяването на конкретни национални и международни проекти в полза на обществото. Те ще използват взаимно международните си контакти, влияния и позиции за реализирането на многообразни събития, за информационен обмен и за подготовката на съвместни инициативи.
Това сътрудничество ще се осъществява както на национално, така и на регионално ниво. Двете организации предвиждат в Меморандума учредяването на ежегодна награда за парньорство между местна организация на БЧК и „Ротари клуб".
Един от първите проекти, по които двете организации ще обединят усилията си, е пътната безопасност през летния сезон.

Eрдоган обвини Меркел, че ненавижда Турция
Анкара, Турция /КРОСС/ Турският министър - председателя Реджеп Тайип Ердоган подложи на остра критика германският канцлел Ангела Меркел, който днес пристига на официално посещение в Турция, съобщава Spiegel. Повод за обвиненията стана категоричния отказ на германските власти да открият в страната училища, в които да се изучава турски език. „Аз не разбирам откъде идва тази ненавист към Турция? Не очаквах това от канцлера Меркел. Нима Турция е изкупителна жертва?". Както отбелязват повечето турски вестници, скандалът около турските училища, явно, ще повлияе негативно на хода на германо- турските преговори, които ще се състоят в рамките на посещението. Предвижда се по време на визитата си Ангела Меркел да се срещне с Ердоган и с турския президент Абдула Гюл. Планирано е да бъдат обсъдени въпросите по встъпването в ЕС на Турция, положението в Близкия Изток, а също така въпросът, свързан с признаването на арменския геноцид и сключване на примирие между арменците и турците.

Нови опити в Големия Адронен Колайдер утре
Женева, Швейцария /КРОСС/ Европейският Център за Ядрени Изследвания (ЦЕРН) обяви 30 март като ден, в който ще бъдат направени първите опити за осъществяване на сблъсъци на ускорителя LHC при енергия в системата на център на масите 7 TeV, съобщиха от центъра.
Очаква се експериментите провеждани на този уникален експериментален комплекс да отговорят на някои от най-фундаменталните въпроси свързани със структурата на материята и пространство-времето и да дадат информация за процесите протичали в най-ранните етапи от развитието на Вселената.
На ускорителя LHC ще набират данни едновременно четири експериментални комплекса, като два от тях ATLAS и CMS (Компактен мюонен соленоид) са общоцелеви експерименти планирани да провеждат възможно най-широк спектър от изследвания. Другите два са специализирани за изучаване на ново състояние на материята - кварк-глуонна плазма (ALICE) и физиката на красивите кварки (LHCB).
Учени от Софийския Университет и БАН участват в подготовката и провеждането на научната програма за изследвания на ускорителя LHC от самото начало на проекта. Те имат съществен принос в проектирането, изграждането и експлоатацията на експерименталния комплекс CMS. Във Физическия факултет на Софийския Университет е оборудван CMS център, който дава възможност на българските специалисти да участват в работата и контрола на експеримента CMS от София.
На 30 март този център ще бъде отворен за достъп на представители на българските медии. От него в реално време ще може да се следи работата на ускорителя LHC и експеримента CMS, ще бъде осъществена видеоконферентна връзка с центъра за управление на експеримента CMS в ЦЕРН, както и с центъра за експресен анализ на данните в Женева. Началото на опитите ще започне след 10.00 часа.
CMS центърът е разположен в зала В30 на сграда В на Физическия факултет на Софийския Университет, бул Джеимс Баучър 5.

България представя неофициален документ с приоритети за новата стратегия на НАТО
София /КРОСС/ Днес в Министерството на външните се състоя кръгла маса на тема „Новата стратегическа концепция на НАТО - поглед от България", съобщиха от пресцентъра на МВнР. Заместник-министърът на външните работи Люцканов изложи българския поглед към изготвяния проект за нова стратегическа концепция на Алианса. Той посочи, че България ще предостави неофициален документ по приоритетните въпроси, който ще вземе предвид предложенията от днешната кръгла маса и ще представлява българския принос към новата стратегическа концепция. Люцканов очерта някои от приоритетните за страната ни въпроси - стратегически баланс между операциите по чл. 5 от Вашингтонския договор и тези извън него; запазването на трансатлантическата връзка като градивен форум за консултации от двете страни на Атлантика; продължаване на ангажиментите на НАТО на Балканите; продължаване курса на отворени врати на Алианса; възприемане на региона на Черно море като неделим компонент от евроатлантическата общност; запазване на партньорствата в сърцевината на модерната парадигма на НАТО; насочване на отношенията с Русия към широко, дългосрочно и конструктивно сътрудничество; активна политическа роля на НАТО по въпросите на енергийната сигурност и др.
Според Елена Поптодорова, която беше модератор на кръглата маса, досега никога не е имало по-прозрачен процес на изработване на стратегическа концепция на Организацията на Северноатлантическия договор.
България подкрепя по-активно разширяване на инфраструктурата на НАТО към новите страни-членки на Алианса, а също така - по-балансираното съчетание на национални, многонационални и колективни подходи за придобиване на нови способности, в това число и до способностите за противоракетна отбрана.
Специални гости на форума бяха членове на експертния екип на Мадлин Олбрайт по новата стратегическа концепция на НАТО - професор Адам Ротфелд, бивш външен министър на Полша и изследовател в сферата на международната сигурност, и посланик Янис-Алексис Зепос, генерален секретар на МВнР на Гърция и бивш постоянен представител на Гърция в НАТО. Те са в София, за да обсъдят с представителите на българските власти и широката общественост вижданията по новата стратегическа концепция на Алианса. В кръглата маса участваха заместник-министърът на външните работи Милен Люцканов, заместник-председателят на Народното събрание Георги Пирински, заместник-председателят на парламентарната Комисия по външна политика и отбрана Димо Гяуров, народни представители - членове на постоянната делегация на Народното събрание в Парламентарната асамблея на НАТО, дипломати, представители на изпълнителната власт и на неправителствения сектор, и журналисти

Кръгла маса за изборното законодателство организират в Народното събрание
София /КРОСС/ Временната комисия за изработване на Изборен кодекс организира утре кръгла маса за предстоящите промени в изборното законодателство. Дискусията ще се проведе на 30 март 2010 г. от 10.30 часа в зала „Изток" на Народното събрание. Ще се проведе заключителен дебат за вида избирателна система за четирите вида избори: парламентарни, президентски, европейски и местни. Ще се обсъдят още преференциалният вот и праг на вота, както и териториалният обхват на правото за гласуване при избори за европейски парламент, национален парламент, президент и вицепрезидент и местни избори. Друга част от дискусията ще бъде посветена на организирането и провеждане на избори в чужбина, изборната администрация, регистрацията на партиите и коалициите за участие на избори, спецификата на местните избори, обжалването на изборните резултати, както и регионалните преброителни центрове на изборните резултати.

Маркова и Уорлик обсъдиха възможността за ново споразумение за обмен и взаимна защита на класифицирана информация
София /КРОСС/ Председателят на Държавната комисия по сигурността на информацията госпожа Цвета Маркова проведе работна среща с посланика на Съединените Американски Щати Н. Пр. Господин Джеймс Уорлик, съобщиха от Държавната комисия за класифицирана информация.
По време на срещата беше представена дейността на Държавната комисия по сигурността на информацията, като Национален орган по сигурността на информацията. Специално внимание беше отделено на възможността за сключване на ново споразумение между Република България и Съединените Американски Щати за обмен и взаимна защита на класифицирана информация. Госпожа Маркова подробно изложи същността и значението на подобно споразумение, което ще даде възможност за обмен на класифицирана информация във всички области на сътрудничество, а не само в областта на отбраната, каквото е действащото споразумение. Необходимостта от това е породена и от факта, че настоящото споразумение е сключено преди приемането на Закона за защита на класифицираната информация и подзаконовите актове по неговото прилагане и се нуждае от актуализиране.
Посланик Уорлик прояви интерес към предложението, но заяви, че подготовката на ново споразумение е доста труден за американската страна процес. По-лесно би било да се направят промени в действащото споразумение. Независимо от това, посланикът се ангажира да бъде направен сравнителен анализ между действащото споразумение и представения от българска страна Типов проект, който да покаже кой път ще бъде избран от американска страна - за сключване на ново или изменение на старото споразумение.
По време на срещата от страна на госпожа Маркова беше представена идеята за създаване в Република България на Център за компютърни инциденти. ДКСИ, съвместно с Държавна агенция "Национална сигурност", би могла да бъде инициатор и координатор на този процес с методическата подкрепа на посолството на САЩ.
Посланикът изрази готовност да проучи тази възможност. Оцени високо идеята като навременна за региона.
Господин Уорлик благодари за отделеното време и изказа своята увереност за продължаване на отличното сътрудничество между ДКСИ и посолството на САЩ в Република България. Заяви готовност за провеждане на допълнителна среща, след анализ и очертаване на позицията на американската страна по разгледаните въпроси.
Госпожа Маркова от своя страна също благодари за оказваната методическа подкрепа от страна на посолство от периода на подготовка на Република България за членство в НАТО, когато американското посолство е точка за контакт за България, до настоящия момент. От името на ДКСИ, потвърди готовност за взаимодействие.

PRO.BG: Как се източва здравната каса
Как лекари източват здравната каса? Властите провеждат разследване в търсене на отговора. Една от болниците със съмнения за злоупотреби е тази в Омуртаг, разказва разследване на PRO.BG
Омуртаг /КРОСС/ Здравната реформа - обсъждане за затваряне на болници, недоволства и протести. Едни от тях бяха в Омуртаг. Лекари и жители на града се бунтуваха срещу евентуалното закриване на болницата, която обслужва няколко градчета и села. Болницата не е в цветущо финансово състояние. Понякога заплатите на лекарите се забавят с месеци.
Боян Филев, директор на МБАЛ Омуртаг каза пред камерата на НОВИНИТЕ „Не мисля, че болницата ще бъде закрита, тъй като работим по 76 клинични пътеки, ако започне редовно да се изплащат средствата без да се бавят. В момента сме получили превод от касата за месец януари - 70 процента от сумата."
От няколко месеца в болницата тече пълна проверка. Финансови инспектори ревизират цялата й дейност за последните 3 години. Директорът споделя, че е заварил болницата в добро състояние, ехограф, собствени лаборатории, две линейки, които вече са изплатени, както и 200 хиляди лева дългове. Здравната каса обаче им дължи пари.
Според източници на НОВИНИТЕ на PRO.BG, една солидна сума, предназначена за болницата, е потънала в нечии джобове. За последните три години там са извършвани различни нарушения. И не само - установено е източване на здравната каса. До момента има данни за половин милион лева. Един от лекарите, участвали в схемата, е бившият изпълнителен директор на болницата доктор Мехмед Ахмедов. Той е работил по няколко клинични пътеки, като в договорите за неговата работа със Здравната каса са констатирани сериозни нарушения. Потърсихме доктора, за да чуем и неговата истина.
Мехмед Ахмедов, бивш изпълнителен директор на МБАЛ Омуртаг отговори, че се съмнява да са констатирани нарушения при работата му с клинични пътеки и болницата да трябва да връща пари. Освен в болницата, докторът е работил и в Медицински център. За прегледи там за малко повече от две години той е получил възнаграждение в размер на близо 45 хиляди лева.
А като работещ по клинични пътеки в болницата за този период е направил 495 операции, за което е взел близо 64 хиляди лева. Плюс това - като управител на болницата е бил възнаграден с 51 хиляди лева и като член на борда на директорите с още 4 400 лева. Не в доброто финансово възнаграждение обаче е проблемът. А в дублирането на дейност. Докато е оперирал, в същото време докторът е и преглеждал, показват журналите. За всичко това, разбира се, му се е плащало. При 47 случая има пълно съвпадение на часа на дадена операция и извършен преглед. При 293 случая - продължителността на интервенцията не позволява и преглед.
Мехмед Ахмедов обяснява, че е нормално да прегледа някой, преди да му направи операция и не смята, че има нарушения. Освен работата с клинични пътеки и източването на здравната каса, финансовите инспектори проверяват и обществените поръчки. Има съмнения за нарушения при договорите за доставки на медицински материали, хранителни продукти, както и при извършените ремонти. Разгледахме болницата - с изненада установихме, че цялостни ремонти са правени предимно в отделението по хирургия, което е специалността на бившия шеф на болницата и АГ отделението. В останалите клиники ремонтите са частични.
Вещи лица изчисляват стойността на ремонтите в болницата. Има съмнения, че цената им многократно е завишена. Което е добре позната схема за източване на държавни пари. Само един пример - според източници на PRO.BG тоалетната в отделението по хирургия на държавата струва 12 хиляди лева. Проверката ни установи, че фирмата направила ремонта е местната "Лисец". Не успяхме да открием управителя й в офиса, затова се свързахме с него по телефона. Хасан Хасанов обясни, че някой ни е подвел и ремонтът не е скъп.
И докато са плащани пари отгоре, в болницата вече пристигат подканителни писма от касата. В тях са описани установените нарушение, а искането е средствата от неправомерно използваните клинични пътеки от доктор Ахмедов да бъдат върнати.
Самият доктор Мехмед Ахмедов води далеч по-добър от един средностатически лекар живот. Според съседите му разполага с два апартамента. Единият е на първия етаж е приспособен за хирургически кабинет. Освен това лекарят е горд собственик на бензиностанция със заведение и на още една фирма, показват регистрите.
Мехмед Ахмедов обяснява, че има бензиностанцията и заведението още от преди да стане директор, но друга фирма няма. Справка в регистъра обаче показва, че другата фирма на името на лекаря има широк диапазон на дейност - транспортна дейност, реклама, наемане и отдаване под наем на движими и недвижими имоти. Малко по-късно амнезията на доктора изчезва и той се досети за коя фирма става въпрос, но тя е с прекратена дейност.
Според разследващи злоупотребите в болницата, доктор Мехмед Ахмедов няма да се окаже единственият замесен. В хода на проверката са засечени и други лекари, източвали и облагодетелствали се с държавни пари. Имената им обаче засега няма да бъдат разкрити, тъй като те са действащи лекари и могат да попречат на разследването. Цялостната ревизия на болницата трябва да приключи до края на месеца. Заради големия обем документи обаче е възможно срокът да бъде удължен. От регионалната здравна каса в Търговище, която е със сравнително ново ръководство не навлязоха в конкретика по случая. Споделиха, обаче, в 75 процента от случаите, техните проверки в регион Търговище установяват нарушения.
Росица Димитрова, заместник директор на РЗОК Търговище, каза, че Националната здравна каса започна ударни и изненадващи проверки в болниците в цялата страна, установени са фрапиращи случаи на източване на пари. Например пациенти са влизали по 14 - 15 пъти в болница за година. Леки случаи се вписват като тежки, за да се вземат пари от здравната каса. Например - мозъчни нарушения, които не се лекуват в болница, са отбелязвани като инсулт, за който касата отпуска близо 700 лева.
Вече има и доста прекратени договори за лечение по клинични пътеки, тъй като се оказало, че дадени болници са подавали фалшиви документи, а всъщност не отговарят на критериите за ползването на пътеки. Очаква се да бъдат изчислени и източените през последните години пари от касата. Съдейки по случая който ви показахме - очевидно става въпрос за десетки милиони левове.

Фирми на ДПС и БСП в Кърджали източили милиони
София /КРОСС/ Вместо да обвинява ГЕРБ в репресия, по-добре кметът на Кърджали Хасан Азис да свиква, че вече го няма чадъра на ДПС, който години наред го пазеше. Затова нека да насочи енергията си в намирането на смислен отговор защо след като в Кърджали и областта по документи бяха налети милиони левове, животът на хората изобщо не се промени към добро. Кърджалийци имат право да знаят защо и в чий джоб потънаха тези пари. Това заявява в интервю за в. "Труд" депутатката и областен лидер на ГЕРБ в Кърджали Цвета Караянчева.
По думите й проектът, известен като "водно огледало" като цяло е емблематичен пример за наглото източване на държавни средства. До момента в него са вложени около 78 млн. лева, при положение че първоначалната стойност през 2001 г. е била 8 млн. лева. Специално казусът със завишената оценка на отчуждения имот, въз основа на който е повдигнато обвинение на кмета, е само едно от многото нарушения при изпълнението на проекта.

Любен Корнезов: Разпнат ли Първанов, ще го направят светец
София /КРОСС/ Крайно несъстоятелни са мотивите за импийчмънт на президента. Не видях юридически аргументи, а политически. Вносителите всъщност заявяват несъгласие и недоверие към държавния глава, но тези мотиви не могат да послужат за прекратяване на мандата на президента. Това заявява бившият конституционен съдия Любен Корнезов в интервю за в. "24 часа". Президентът може да бъде отстранен по две основания - за държавна измяна и за нарушение на конституцията. Но то трябва да е безспорно, грубо и фрапантно, смята Корнезов. По думите му никой няма да излезе чист в политически план от ситуацията. Според Корнезов Първанов е достоен държавен глава и не трябва да бъде загубен за държавата. Може някои да го мразят, но той има опит и знания. Във Франция бившите президенти са по право членове на конституционния съд. Но този, който е разпнат на кръста знаете, че става светец, подчертава бившият конституционен съдия.

Желязко Христов: Каквото и да правим не можем да съберем милиард и половина лева
София /КРОСС/ Каквото и да правим няма да съберем милиард и половина лева какъвто е бюджетния дефицит в момента. Това заяви президентът на КНСБ Желязко Христов, който напусна заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС. На днешната среща кабинетът е декларирал готовност да разплаща задълженията си към бизнеса.
Според Желязко Христов държавата дължи към този момент 500 милиона лева на предприемачите. На днешната среща Министерство на околната среда е представила план за търговията с въглеродни емисии, от който в държавната хазна могат да влязат около 300 милиона лева до края на годината. Продължава обсъждането за увеличението на ДДС. Обсъждат се два варианта за повишение на налога с 21% или с 22%. Очаква се заседанието на Съвета за тристранно сътрудничество да приключи с протокол, по който има съгласие и за такъв протокол, по който няма съгласие.

Повече от 100 хиляди души искат затвор за изверга от Дряново
София /КРОСС/ Групата във Фейсбук, която иска „затвор за копелето, отрязало краката на кучето в Дряново" вече надхвърли 100 хиляди човека. Към момента тя наброява 117 240 участници. Постоянно се присъединяват нови членове. Многобройни са и коментарите по адрес на извършителя. Вече има и пусната петиция за промяна на Закона за защита на животните.
Информационна агенция КРОСС припомня, че случаят придоби широка известност преди три дни, след множество публикации в печатни и електронни издания. Информирахме ви също, че дряновската полиция проверява случая.
Садистът, отрязал с трион и четирите крака на куче от Дряново, е касапин по професия, съобщи тогава за Информационна агенция КРОСС Явор Гечев от ръководството на фондация „Четири лапи". В случая става дума за стара вражда между него и собственика на животното. От „Четири лапи" ще подадат сигнал в Районната ветеринарно-медицинска служба, откъдето очакват на извършителя на деянието най-много да бъде наложена глоба в размер на 1000 лева.

Възмутени читатели на КРОСС също коментираха случая:
„Това става само в БГ!!!1000лв.глоба:(???Ами то се вижда,че тоя е врътнал и утре може да посегне на човек?Тогава,колко глоба ще му турят????", пише наталия.
„Полицията и общинските власти в Дряново ако са на мястото си, този изверг трябва да бъде намерен и не само глобен. Нечовешка постъпка. Да видим какво общество сме. след като към едно беззащитно куче може да се прояви такъв садизъм???", пише borisova.
„Това е картинката на насилието в България! Толкова е жалко...и срамно. Толкова сме се изродили!", пише петра.

ПО ДОЙЧЕ ВЕЛЕ

Протестни демонстрации на различни места в Русия

На различни места в Русия се състояха протестни демонстрации главно против поскъпването на живота. Близо 4000 демонстранти, организирани от Комунистическата партия, се събраха на неразрешен митинг около паметника на Ленин в Архангелск, скандирайки лозунги против правителството на премиера Путин. Подобни прояви имаше също в Южно Сахалинск и Новоялтайск. А в Москва около хиляда души протестираха против повторното пускане в експлоатация на една фабрика, замърсяваща водите на Байкалското езеро.

Ниска активност на регионалните избори в Италия
Първият ден от двудневните регионални избори в Италия приключи при рекордно ниско изборно участие. По данни на министерството на вътрешните работи до затварянето на урните снощи са гласували едва 36 процента от избирателите. Ако ниската изборна активност се запази и през днешния втори ден на гласуването, това може да се окаже удар за премиера Берлускони и неговото консервативно правителство.

Десет години затвор за Марио Николов
Софийският градски съд (СГС) осъди на 10 години лишаване от свобода Марио Николов и оправда Людмил Стойков. Двамата са подсъдими за изпирането на 7,5 милиона евро по програма САПАРД. По делото бяха осъдени съпругата на Николов - Мариана - на 8 години затвор, Григор Главев, Иван Иванов, Анна Шаркова и Валентин Ангелов - всичките на по 6 години. Всички подсъдими без Людмил Стойков ще трябва да заплатят и глоби в размер на по 30 хил лв.
Всички признати за виновни ще излежат присъдата си при първоначален строг режим. Те получиха и наказания по 4 години лишаване от свобода за участие в организирана престъпна група.

Антикризисно затъване в блатото на кризата
Обсъжданите мерки - срещу или в помощ на кризата?
Поредна седмица отмина под знака на антикризисните мерки, обсъждани от българското правителство, синдикати и работодатели. Какво прави впечатление на страничния наблюдател? Анализ на Ясен Бояджиев.
В неделя се разбрахме до сряда да намерим общите антикризисни мерки, каза миналия понеделник министър-председателят. Седмица по-късно „мерките” още се търсят. Което сигурно не трябва да ни притеснява – нещата трябва добре да се премислят, след като и без това вече достатъчно много време е пропуснато.
Преливане от пусто в празно
Група хора заседават ден след ден - и в делник, и в празник. Сред шум и паника „мерки” се появяват и изчезват. Днес се приемат с консенсус, утре се отхвърлят. Повечето отиват за „по-задълбочен анализ”, „реални разчети” и „детайлна разработка”. Въобще, прокрадна се усещането за „преливане от пусто в празно”.
Същевременно списъкът с „мерките” набъбна до безкрайност, фокусът се поразми и отстрани изглеждаше, че обсъждащите от време на време забравят за какво са се събрали. Вероятно повечето от предлаганите „мерки” сами по себе си са умни и полезни, но много от тях в момента са очевидно неадекватни и нямат отношение към поставената цел. Както се казва, „и с тях, и без тях”. На всичкото отгоре някои от „мерките” като ефект взаимно се изключват – като едновременното повишаване на данъци, заплати и социални плащания.
Посоката все още е неясна
През цялото време освен това разговорът допълнително се обърква от неизбежната доза безсмислени и вредни популистки подсладители като отнемане парите на партиите, таван за „цинично” високите заплати, данък „лукс” и т.н. Залагат се нови скрити дефицити с противоречащо на закона и на пазарната логика чесане на езиците на тема замразяване на енергийните цени. Докато през това време пенсионери и патриоти крещят срещу „изедниците” и замерят с яйца офисите на монополистите.
Правилните или лесните решения?
Все пак в края на седмицата тристранният съвет обяви няколко от „мерките” за „приети”, въпреки че, разбира се, за окончателното им влизане в сила е рано да се говори. Техният сумарен ефект обаче изглежда твърде спорен. Някои може и да помогнат в борбата срещу кризата, други по-скоро ще помогнат на самата криза. Обещаните пък 80 милиона приходи от 10-процентното облагане на печалбите от тотото и други подобни игри биха могли да се съберат, ако преди това печалбите се увеличат десетина пъти. Тъй че 80-те милиона най-вероятно ще споделят съдбата на обещаваните преди 6-7 месеца 2 милиарда допълнителни приходи от митниците.
И все пак в цялата бъркотия ясно се очертават някои тенденции. Първата е, че най-лесно, бързо и безвъзвратно отпадат мерките, които предизвикват най-широка съпротива. Като резултат се свежда почти до нула и практически отпада една от основните възможни посоки за борба срещу кризата – решителното намаляване на разходите. Което според мнозина от специалистите би трябвало да е водещо. Но пък е неприятно и политически рисковано. Заедно с него за по-добри времена остават и съпътстващите го реформи. Вместо това всички сили се насочват към изстискване на повече приходи. Възможностите за незабавен и чувствителен ефект обаче не са кой знае колко. А и в тази посока все някой ще трябва да плаща, тъй че политическата цена ще е висока. Както впрочем и икономическата.
Тъй че в края на краищата най-вероятно всички ще прегърнат третото възможно решение – да се вземат пари назаем. То изглежда най-лесно и безболезнено, но е и най-подвеждащото, потенциално опасното и недалновидното.
Дано не се стигне до по-дълбоко затъване
Надеждата е „блатото” да пресъхне по-бързо
Усетили сякаш звездния си час, измежду участниците в разговора за антикризисните мерки най-гръмогласни и активни са онези, които няма да носят никаква отговорност за крайния резултат.
Правителството пък се държи дискретно, сякаш ще е само посредник на чужди решения. Свръхактивният финансов министър, който съвсем неотдавна обяви, че кризата свършва на 1 април, изведнъж млъкна.
Затова пък цялата тупурдия, както винаги, се оглася от министър-председателя. „Ако искат българите, за година и половина мисля, че ще успея да измъкна държавата от блатото”, обяви той.
Има опасност обаче позакъснелите резки и нервни движения на антикризисните мерки да предизвикат по-дълбоко затъване. И да ни остане само надеждата, че блатото по-скоро ще пресъхне от самосебе си.
Автор: Я. Бояджиев, Редактор: А. Андреев

Да отгледаш чудовище
Как се отглежда "политическо чудовище"?
Грижливо поливаният имидж на Доган като загадъчен и мъдър владетел не помръкна, дори когато му се наложи да се легитимира във властта и да говори повече и по-конкретно, четем в анализа на Любослава Русева от "Дневник".
"Да вървим да живеем! – предложи Доган. И го ударихме на живот.
Арена ни бе нощният бар на хотел "Родина". Още с влизането си в него открихме, че тази "родина" е всъщност вилаетът Доганов. Посрещнаха ни салтанатите на управителя, на цяло ято от сервитьорки, изсипа се върху масите (най-хубавите, разбира се, баш на ачик!) цялото богатство на рая. (…)
…Балерините, както се е полагало за балерините на всеки султан, постепенно превръщаха бара в харем. (…)
Нощта завърши призори в дома на Доган… В дома ни посрещна неколкомесечен доберман, красиво, расово кученце. Красиво, но бе сторило грешка. Не помня каква, кучешка грешка, гледаше виновно и жалостиво, посягаше да близне ръка на стопанина си… Грешките се наказват, отвърна му той.
Изхлузи бавно колана си, сгъна тежката му кожа на две и раздаде възмездие…"
От книгата "Лъжата, Жан, Иван и другите" на Тошо Тошев, главен редактор на в. "Труд". Описаната случка е от декември 1992 г.
Години наред опиянен от своята недосегаемост?
Истината все някога излиза наяве
Забелязахте ли колко години са минали от гуляя в хотел "Родина"? През това време (а то е кажи-речи целият български преход) Ахмед Доган се опияняваше от своята недосегаемост, напълно убеден, че никой не би дръзнал да оспори неговото лидерство, както и че истината как функционира ДПС някога ще излезе наяве.
Това му позволяваше комфорта да не подава данъчни декларации, да не стъпва на работа в парламента, да не се съобразява с каквито и да било правила. А, и да не плаща данък обществено мнение!
Грижливо поливаният му имидж на загадъчен и мъдър владетел, който "дава знаци" и зад чиито нищо неказващи изречения една известна журналистка ни убеждаваше да търсим втори план, не помръкна особено, дори когато на Доган му се наложи да се легитимира във властта и да говори повече и по-конкретно.
Това очевидно дотам заслепи "големия философ", който уж щеше да се оттегли от политиката, за да се занимава с наука, че той загуби бдителността и преценката си какво, докога и колко още може да си позволява.
Но Доган не беше сам в политането към дъното на политическата (а и личностната) си деградация. За да се случи неговата игра, той имаше нужда от съучастници и те, нека признаем, му помагаха наистина самоотвержено.
Това улесни претенцията му да се държи във властта по същия начин, по който се държеше в собствената си партия, в собствените си сараи и със собствените си хора. И тъкмо негласният консенсус, че лидерът на ДПС е над законите, че може да бъде охраняван от жандармерията, че му е позволено да вдига палати без каквито и да е обяснения, че е в реда на нещата да казва: "Да дойде, ако му стиска!" (към Бойко Борисов, тогава все още кмет на София, но, разбирай – и към прокуратурата, ДАНС, Сметната палата, съда), създаде и отгледа едно политическо чудовище.
Не всички следи могат да бъдат заметени
Фалшивият образ се пропука
Грешките обаче се наказват, както сам е забелязал Доган, докато бавно е изхлузвал колана си в далечната 1992 г. А какво освен много груба грешка е да си въобразиш, че можеш да разчиташ на познатата подкрепа, когато вече няма как да кажеш "аз съм властта, аз съм този, който разпределя порциите в държавата"?
Тези дни Доган не само "се изпусна от страх" (по главния редактор на "Труд"). Той е бесен. Но не защото на повърхността изплува скандалният му "консултантски хонорар" от 1.5 млн. лв., колкото заради нанесения удар от довчерашния медиен тил. Фалшивият му образ се пропука с усилията на онези, които на практика го изградиха.
Същите, които го промотираха като незаобиколим политически фактор и с които беше в отношения "по пантофи", сами свалиха опаковката от своя продукт и се отрекоха от него. Светлините вече гаснат, а веселите балерини, които превръщаха стария бар в султански харем, започнаха да се изнасят към по-актуални питейни заведения…
Впрочем личната (дори прекалено лична) кореспонденция между лидера на ДПС, журналистката Валерия Велева, наречена с двусмисленото "Мадам В", и главния редактор на "Труд" показва като в "Биг брадър фемили" разпада на една дългогодишна връзка:
Тя изневерява, той я хваща. Тя му крещи да се маха, той сгъва тежката кожа на колана си и вдига ръка. Междувременно има скандал за пари в стилистиката на "а га яде кюфтетата" и дори намеци за мъжка "неосъщественост".
Всеки може да се представя за каквото си поиска
Когато и двете страни вече не могат да се гледат...
"Но запомни: накрая всеки трябва да си плати сметката", извиква той, преди да затръшне вратата, а тя започва да разказва на всичките си съседки как ще го подпука в съда. Въобще класика в жанра на едно грозно приключило съжителство на семейни начала, когато и двете страни вече не могат да се гледат
Тук обаче става въпрос за нерегламентирано съжителство и точно това прави "шоуто" особено поучително.
Срутването на бариерата между политика и медии нанесе тежки поражения върху българската публичност, защото даде безконтролни възможности медийната картина на реалността да бъде представяна за самата реалност.
Тази подмяна позволяваше на аморалния да дава морални оценки, като етикетира "лошите" и "добрите" и даже съветва за кого да гласуваме. Интриги, конспирации и "реконтрадезинформации" бяха налети в основата на така и недослучилата се българска демокрация и в на моменти организирания погром над държавността.
В резултат българската публичност започна да отхвърля като чуждо тяло смислените гласове, а нейното проветряване се превърна в почти непосилна задача. Маскирана зад думите "свободна и независима преса", тази обвързаност с политическите звезди на деня роди несвободна и зависима публика, лишена от предлагане на обективност, смисъл и култура.
"Някои отдавна трябваше да загасят лампата и да си платят "цената"..."
"Ако искам, ще си купя и летяща чиния..."

В такава анаеробна среда днес вече всеки може да се представя за каквото си поиска и, по-важното, камерите продължават да са втренчени в едни и същи хора, които отдавна трябваше да загасят лампата, да затворят вратата след себе си и наистина да си платят "цената"…
Но не говоря единствено за Доган, нито само за онези, които през годините ни сервираха циничните му изказвания като: "Аз веднъж съм се родил, искам да живея живота си както аз го разбирам. Ако искам, ще си купя и летяща чиния." Говоря за всеобхватната олигархична конюнктура, чийто текущ дневен ред винаги ни е пречил да изживеем също единствения си живот тук и сега, "както ние го разбираме". По една-единствена причина: опасният модел на нерегламентираното съжителство се възпроизвежда непрекъснато, при това все по-неприкрито, а оттам и неприлично.
Е, "да вървим да живеем" (по Доган). Но веднага, без да чакаме да стигнем до момента, в който ще трябва да се спасяваме само с летящи чинии. Наше право, а и задължение е да разтурим гореописаната конструкция. Защото иначе ще продължат да ни се подиграват. Чудовищата, които сами си отгледахме.
Автор: Любослава Русева, "Дневник"
Редактор: А. Андреев

Турция настоява за пълноправно членство в ЕС
Турция - пълноправен член на EС?
Отношенията между германската канцлерка Ангела Меркел и турския премиер Реджеп Ердоган не са лесни. Ердоган иска да вкара страната си в Европейския съюз, но канцлерката е против. Между двамата има и други разногласия.
Членството на Турция в ЕС е най-сериозното от всички разногласия между Берлин и Анкара. То ще е и тема на разговори на започналото днес двудневно посещение на германската канцлерка Ангела Меркел в Турция. Позицията на управляващите християндемократи на Меркел и баварската им посестрима - Християнсоциалният съюз е ясна. Те са против влизането на Турция в ЕС. Ангела Меркел:
Ердоган и Меркел - партньори въпреки разногласията
Привилегировано партньорство, но не и членство
"За нас Турция е привилeгирован, а не пълноправен член на ЕС. Ангажираме се да следваме спрямо нея много тясна политика на добросъседство и партньорство, но трябва да кажем, че ЕС не може да расте безкрайно."
В коалиционния договор за управление германските консерватори и либералите записаха следния текст: "Започналите през 2005 година преговори с Турция са процес с отворен край." Либералният депутат от турски произход Серкан Тьорен:
"Правителството трябва да се придържа към записаното в коалиционния договор. При неотдавнашното си посещение в Турция външният министър Гидо Вестервеле даде ясно да се разбере, че преговорите с Турция ще бъдат продължени, но че резултатите от тях остават отворени."
Независимо какви ще бъдат тези резултати, дотогава предстои още дълъг път. А турският премиер преследва краткосрочни цели. Така например след като неотдавна ЕС отмени визовия режим за няколко бившия югославски републики, Ердоган настоява за същото и за Турция. Германското правителство обаче се опасява, че това би увеличило неимоверно нежеланите посещения в страната и настоява за превантивни мерки, като например въвеждането на паспорти с биометрични данни. С това е съгласен и либералът Тьорен:
"Мисля, че основното и най-важното е да бъдат решени съществуващите технически проблеми. Предполагам, че и канцлерката Меркел ще обърне внимание на това. Едва тогава би могло да се върви към някакъв напредък."
Ердоган настоява за турски гимназии в Германия
Интеграцията - още една спорна тема
Освен по въпроса за членството в ЕС разногласия между Берлин и Анкара има и във връзка с интеграцията на хората с турски произход, живеещи в Германия. Ердоган гледа на тях като на свои сънародници, и преди две години заяви пред хиляди, дошли да го приветстват на стадиона в Кьолн, че "асимилацията е престъпление срещу човечеството."
Тогава Ердоган поиска създаването на турски гимназии за децата на живеещите в Германия турци. В навечерието на посещението на Меркел той повтори искането си в интервю за тиражен германски вестник, очевидно добре знаейки, че канцлерката се кани да посети в Анкара германско училище и турска гимназия с преподаване на немски език. В отговор Меркел обяви, че децата от турски произход трябва да посещават германските училища.
Въпреки тези сериозни разногласия от германското канцлерство уверяват, че общите неща далеч надхвърлят различията, и че именно те, а не разногласията, ще задават тона по време на визитата на канцлерката Меркел в Турция.
Автор: П. Щюцле/Е. Лилов Редактор: Б. Григорова

Франс Телеком: мобинг и тормоз до смърт
Самоубийството - за някои от служителите на Франс Телеком то е единственото спасение
Серията от самоубийства във Франс Телеком продължава: от 2008 насам общо 44 служители на компанията посегнаха на живота си, 9 от тях - през тази година. Според наблюдатели трудовият климат в концерна е доста брутален.
Френската служба за инспекция на труда писа в един свой доклад, че Дидие Ломбард, който до февруари беше шеф на управителния съвет на Франс Телеком, както и двама други топмениджъри създавали непосредствена заплаха за живота на служителите чрез фирмената си политика. Инспекторите по труда обръщат специално внимание на "политиката за преустройство на концерна и мениджмънта от 2006 година насам". Оттогава досега бяха съкратени 30 000 работни места, казва синдикалният представител Пиер Морвил:
44 самоубийства във Франс Телеком от 2008 насам
Работа до смърт за върхови постижения
"Това не бяха съкращения, нито пък напускане на работа по собствено желание. Служителите чисто и просто бяха подложени на мобинг и тормоз, за да се откажат, без да им се предлага социална защита или колективен договор за смекчаване на последиците. За да се постигне този извънредно висок процент на съкращения, над много от служителите беше упражнен радикален натиск. Постоянно ги обвиняваха за лошата им работа. Това предизвика редица травми."
Това потвърждава социоложката Данел Линхарт, която изследва развитието на модерния трудов свят. Според нейните наблюдения много от фирмите в наши дни целенасочено вкарват служителите си в изолация и постоянно ги държат в несигурност, за да изтискват от тях върхови постижения. Тя казва:
"Франс Телеком приложи тази стратегия по радикален начин. Но и в други фирми има мениджмънт, който подлага служителите си на огромен натиск. Те са поставени в условия на изолация и постоянно принудени да се доказват. Така никога не могат да получат усещането, че са заслужили работното си място. Това е симптоматично за модернизацията на фирмите във Франция."
Международни изследвания сочат, че французите особено зле се справят в подобни условия, защото имат силно изразено чувство за професионална гордост, казва социоложката:
Когато професионалната безизходица се превърне в лична...
Французите залагат честта си на карта

"Французите отдават на работата си огромно значение. Поради това и страдат по-силно от други при проблеми в работата. Те инвестират цялата си личност в професията. Американците например имат чисто договорно отношение към службата си: те правят онова, което им се казва, дори и когато не го намират за смислено. Французите обаче залагат честта си на карта."
Синдикатите във Франция сега настояват задачите и целите, които се поставят в бъдеще, да важат за целия отдел, а не за отделни лица. Те искат и отново да има отдели "личен състав", а не, както сега, мениджърите да изпълняват и тези функции. От тези мерки синдикалистите очакват положителни промени.
Дойчландрадио/Бетина Капс/БУ/ВШ

България в еврозоната - не преди 2014
Български евромонети - най-рано след 4 години
Гръцката криза подкопава надеждите на България за влизане в еврозоната. Според американската агенция за финансово-икономически анализи „Рубини глобал икономикс" най-ранната възможна дата за присъединяване е 2014 година.
Соня Каникова разговаря с Йелена Вукотич, анализатор на „Рубини глобал икономикс” за Югоизточна Европа.
Преди повече от месец казахте, че България едва ли ще може да влезе в преддверието на еврозоната тази година и да се присъедини до 2013. „Рубини глобал икономикс” има нов анализ за пътя на България към еврото. Как изглеждат перспективите на България в този анализ?
"Според нас плановете на българското правителство за присъединяване към еврозоната до 2013 са твърде оптимистични. България наистина изпъква сред другите държави-кандидатки по ред показатели. Но държавите-членки на еврозоната не насърчават по-нататъшно разширяване посред продължаващата криза с гръцките дългове. Българското правителство е наясно с това. Те отложиха кандидатстването за приемане на страната в обменно-валутния механизъм от февруари за юни 2010. Ако гръцката драма започне да затихва през втората половина на тази година, на теория България би могла да влезе в обменно-валутния механизъм през следващата година и да бъде приета в еврозоната през 2014, но това е най-ранната възможна дата."
България си пати и заради Гърция
Причините за забавянето

Според вас какво причинява забавянето – недостатъци на България като кандидатка за еврозоната или по-скоро ефектът от гръцката криза и промяна в политическото мислене?
"Според нас България е много близо до покриване на Маастрихтските критерии за приемане в еврозоната, което означава, че остават политическите съображения – тъкмо те представляват най-голямо препятствие за България. Гърция, както чуваме, през 2001 година е подправила данните си, за да покрие критериите за еврозоната. Европейските лидери, разбира се, искат да избегнат повторение на подобна ситуация. Трябва да подчертаем обаче, че България, за разлика от Гърция, е държава-модел за фискални ограничения. Но слабите резултати на България в борбата срещу корупцията вредят на перспективите й за влизане в еврозоната. Страната беше критикувана отново в доклада на ЕК миналата седмица. Особено силно се подчертават постоянните неуспехи на България да приведе съдебната си система в съгласие с европейските стандарти. Това със сигурност ще насърчи онези гласове в ЕС, които поддържат аргумента, че поне докато трае гръцката криза държавите-членки на еврозоната не трябва да подкрепят приемането на още една проблематична държава."
А каква е прогнозата ви за гръцките банки в България?
"В момента банковата перспектива в България изглежда доста проблемна. Това беше отразено в скорошните понижения на рейтинга. Миналия месец „Фич” снижи рейтинга на поделенията на гръцките банки в България, посочвайки като причина финансовия стрес на гръцките банки. А наскоро „Муудис” даде негативна перспектива на банковия сектор в България. Освен това преди дни централната банка на страната съобщи, че броят на „лошите дългове” се е увеличил на 14 процента през февруари. Това е три пъти по-голям брой в сравнение с миналата година. Банковият сектор на България изглежда добре капитализиран, но състоянието на банките може да се влоши рязко, ако има скок в броя на „лошите дългове”. Възможно е разбира се и разпростиране на ефекта от гръцката криза."
Как ще се отрази това на икономическото възстановяване на България?
"Разбира се, това може да задуши още повече отпускането на кредити и да забави самото възстановяване. Най-лошият сценариий – който едва ли ще се случи, но трябва да го отбележим – някои чужди банки могат напълно да се изтеглят. Но това е малко вероятно."
Свиването на българската икономика беше рязко
Измъкването от кризата ще е бавно

Кои чужди банки имате предвид? "Гръцките банки естествено са тези, които ще са под все по-голям натиск и в Гърция, и в чужбина. В чужбина настискът идва от растящия брой на просрочените дългове – това се случва навсякъде в Югоизточна Европа. Не мисля обаче, че те искат да се изтеглят. Самите гръцки банки нямат желание това да се случи, но всичко ще зависи от способността им да продължат да финансират поделенията си в чужбина. Тази способност е под голяма въпросителна. Това е причината, поради която „Фич” понижи рейтинга на поделенията на гръцките банки в България и Румъния. Това е рискова зона, която трябва да се наблюдава."
В тази ситуация каква е перспективата пред българската икономика до края на годината?
"Свиването на икономиката беше рязко, а възстановяването ще е много бавно. Заради валутния борд икономиката трудно би могла да се възстанови чрез износ. Освен това строгата фискална политика, затегнатите кредитни условия и растящата безработица също ще затруднят растежа. Ние продължаваме да смятаме, че българската икономика няма да се върне към положителен ръст преди 2011."
Автор: С. Каникова, Редактор: М. Илчева

Тъмни облаци над главата на Борисов
Залязва ли звездата на Борисов?

Гърция спира България по пътя към еврото, тъмни облаци се събират над главата на Бойко Борисов и измамени британци в България - това са някои от българските теми в чуждестранните медии днес.
Днес България присъства в чуждите медии най-вече с новината, че проблемите на Гърция са спирачка за амбициите на България скоро да въведе еврото. "Гърция спира България по пътя към еврото" - с това заглавие излизат публикации в редица чужди издания - сред тях са американският Уолстрийт онлайн, германските Заарбрююкер цайтунг и Трийришер фолксфройнд, швейцарският Стокс. Всички те посочват, че заради проблемите на Гърция ще бъдат затегнати правилата за членство в еврозоната, което допълнително ще утежни задачата на България. Посочва се и това, че сегашното консервативно правителство в София се кани в средата на годината да внесе официално молба за присъединяване към механизма на общата европейска валута. По същата тема швейцарският Нахрихтен цитира премиера Борисов да казва, че се надява "България да не бъде наказана заради Гърция".
2300 британци са купили жилища в Банско
В обширна публикация за България И Ю обзървър се спира на облаците, които се събират над главата на българския премиер Бойко Борисов. Седем месеца след като пое управлението на страната популярността на българския премиер-популист спада стремително. Причината за това са икономическите проблеми, неизпълнените обещания и растящите критики срещу управлението. Публикацията излиза под заглавие "Политическият меден месец на Борисов свършва".
"Белене: руснаците идват" - под това заглавие австрийският Виртшафтсблат помества информация за натиска, който Москва оказва върху София за форсиране на проекта за втора атомна електроцентрала в България. Руснаците създадоха съвместно дружество с България за реализирането на проекта и дори предлагат кредит от 2 млрд. евро на правителството в София за започване на строежа. Участието засега е разпределено 50 на 50, но руснаците искат 80 % от собствеността на дружеството, пише австрийското издание и уточнява, че София поставя условието за привличането на силен европейски инвеститор преди да премине към изпълнението на проекта в Белене. До този момент интерес са заявили шестима кандидати.
Отново Виртшафтсблат информира, че българското правителство е принудено да прави икономии в обществения сектор. София съкращава с 10 на сто заплатите на държавните служители. Мярката е част от програмата за икономии на финансовия министър Симеон Дянков, уточнява австрийското издание.
Спада потреблението на газ в страните от ЕС. Това твърди електронното издание Ен Тренд от Азербайджан, което се позовава на данни от Юрогаз - европейската организация на страните производителки и потребителки на природен газ. От публикацията става ясно, че в България е регистриран най-голям спад на потреблението - с цели 21.8 процента през 2009 спрямо предходната година.
Електронното издание Пропърти комюнити се спира на неволите на британските граждани, закупили имоти в Банско, които от 2 години не могат да влязат в собственост. Измамените започнаха протестни действия, междувременно българските власти обещаха да започнат разследване на случая. До този момент 2300 британски граждани са закупили апартаменти в Банско, информира изданието.
Бербатов - отново във форма
За друг протест в България пише новозеландският сайт Вокси. Български животновъди се оплакват, че замразено новозеландско агнешко месо, внесено преди 6 месеца, се предлага в търговската мрежа на България като родно производство. Българското агнешко е по-качествено и по-скъпо от новозеландското, четем още от статията.
Германският Нойе Вестфелише информира за започнало дело в окръг Херфорд срещу българин, бивш професионален боксьор, който е съден в Германия за принуждаване към проституция. Той е продал на местен публичен дом две млади българки - на 16 и 19 години. Обвинението срещу сводника с инициали Роман К. е за търговия с хора.
Няколко британски издания пишат днес за двата гола, вкарани от българския нападател Димитър Бербатов за победата на Манчестър Юнайтед срещу Болтън в събота.


ПО ЕКИПНЮЗ.КОМ

Опашки от желаещи за новите документи, системата блокира

Малко след като официално започна приемането на заявления за новите лични документи, системата за обработка на данни се претовари. Това е забавило обслужването на клиенти на места, съобщиха от МВР. До 16.00 часа днес са обработени данните на 11 800 граждани. 7400 от заявленията са преминали и през биометричните станции.
Само за първия час на гишетата в страната са обработени повече от 900 заявления. Системата стартира едновременно в 183-те управления на 28-те областни дирекции в страната и в 30-те пункта за персонализация на данните. Оказало се, че над 1000 потребители, от които 300 биометрични станции, използват системата едновременно, заради което тя се е претоварила и се е наложило донастройването й в някои райони. В същото време пред много районни полицейски управления се заформиха големи опашки. Дирекция “Български документи за самоличност” поднася извинения за неудобствата на гражданите, които в днешния първи работен ден са проявили силен интерес да сменят своите документи. Дирекцията уверява, че се полагат всички усилия за бързото оптимизиране на процеса. Заради което в следващите няколко дни са възможни кратки технически прекъсвания и известно забавяне в обслужването на гражданите. Технически екипи от МВР са в готовност за реагиране при необходимост от отстраняване на възникнали затруднения.

Доживяхме. Един от спонсорите на Първанов влиза в затвора
Има някаква файда от критиките на Брюксел и от постоянния вътрешен натиск към съдебната система: в понеделник Софийският градски съд постанови 10-годишна присъда за Марио Николов, собственик на фирма “Еврофиго” и един от най-големите спонсори на БСП и на президента Георги Първанов. Николов беше осъден за измами с пари по програма САПАРД. Присъди получиха и жена му Мариана – 8 години, а останалите четирима съучастници – по 6. Ортакът на Николов, също спонсор и земляк на президента Първанов, Людмил Стойков беше оправдан.
ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ
Делото започна с ареста на т.нар. група Стойков-Николов през февруари 2007 година и приключи за малко повече от 3 години. Като се има предвид, че българската Темида влачи едно дело средно 7 години, то в случая е налице космическа скорост.
Ама не.
Понеже през 2007 година Людмил Стойков например беше собственик на “Дюни”, а през 2010 вече не е. 30.41% от комплекса сега са на дружеството с ограничена отговорност “Бест травъл”, регистрирано в Белиз, а 69.191% са собственост на “Класик Травъл Сървисис”, регистрирано на Сейшелските острови. Тогава Стойков беше и собственик на “Стомана индъстри”, ама сега вече не е. Тя е продадена на гръцката фирма “Сиденор”.
Единственото имущество, което се водеше на Стойков, който обичаше да се хвали, че произвежда 5 процента от брутния вътрешен продукт, са два парцела край морето и апартамент в софийския квартал “Лозенец”. Те бяха запорирани от съда, докато течеше делото, и след оправдателната присъда сега запорът е вдигнат.
С фактите дотук. Както се казва, справедливостта възтържествува, макар че това излезе на България доста скъпо – заради кражбите на т.нар. група Стойков – Николов Европейската комисия замрази през 2008 година около 1 милиард евро, предназначени за България по различни програми. Част от тези пари още не са отблокирани.
Наказателното правосъдие почива на три основни принципа: справедливост, неотменимост и бързина. Понеже съдиите в България са много чувствителни, когато ги критикуват – както вътре в страната, така и от чужбина, трябва да се отбележи, че българската съдебна система почти не е критикувана за това дали решенията й са справедливи.
Основните критики са насочени към скоростта на съдебните процеси. Както се вижда и от това дело, нищо че съдът го реши в рекордните 3 години, скоростта отново е порок, понеже за 3 години един от основните подсъдими – президентският спонсор и земляк Людмил Стойков е сколасал да се освободи от почти цялата си собственост. И ако това дело получи друго развитие или пък бъде осъден по друго, държавата ще му вземе опинците.
А колко следи са заметени през тези години и колко свидетели бяха обработвани да кажат каквото трябва – не е за говорене.
Та ето за това става дума и за това Брюксел натиска за промени в съдебната система. Не само трябва да има присъди, но те трябва да бъдат и бързи. Понеже, ако едно дело се влачи 10 години, кел файда, че накрая справедливостта е възтържествувала.
Независимо от кусурите обаче, налице е, както биха казали брюкселските бюрократи, позитивна тенденция: един голям спонсор на Първанов и на БСП влиза в затвора.
Не вярвах, че ще стане.

Нов медиен скандал: “168 часа” vs. Волен Сидеров
Главният редактор на вестник "168 часа" Николай Пенчев ще заведе дело срещу Волен Сидеров веднага след Великденските празници, съобщиха от вестника. Повод за това са клеветническите твърдения на Сидеров за предполагаема търговия с влияние, осъществявана чрез вестник "168 часа", за злоупотреби, извършвани от главния му редактор и персонални обидни квалификации.
В отговор лидерът на “Атака” заяви, че Пенчев му поискал пари, за да не публикува статии срещу него и партията му. Той добави, че е изпратил сигнал до централата на ВАЦ в германския град Есен и е информирал парламентарни комисии за търговия с влияние.
“Не веднъж съм получавал информация, че лицето Николай Пенчев е поставял въпрос за плащане за определени насочени публикации. В случая – гузен негонен бяга. Вестник „168 часа” отдавна се е превърнал в поръчков вестник, за който се знае, че като си платиш, може да излезе какъвто си искаш коментар”, каза Сидеров.

Птичи грип край Варна?
Регионалната лаборатория за диагностика на инфлуенца по птиците в гр. Варна е установила положителен резултат за високопатогенна инфлуенца по птиците H5N1 при птица от вида „обикновен мишелов”, съобщават от пресцентъра на Националната ветеринарномедицинска служба. Мишеловът е бил намерен мъртъв в к.к. „Константин и Елена”. Проби от птицата са изпратени за потвърждение в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт. Очаква се резултатите от анализа да бъдат готови в началото на следващата седмица.
Преди дни беше съобщено за огнище на болестта в Югоизточна Румъния. Това е първият потвърден случай на птичи грип в Европейския съюз от март 2009 г., когато вирусът беше открит в Германия, уточняват от министерството на земеделието. Тогава министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов разпореди на Националната ветеринарномедицинска служба да засили контрола по регионалните звена.
Българските ветеринарните служби трябва да предприемат необходимите мерки за наблюдение и контрол на разпространението на вируса. Румънските лабораторни изследвания са потвърдили, че става въпрос за огнище на високопатогенен вирус на птичия грип от тип H5N1.
Всички вируси на птичия грип са грипни вируси от тип A от семейството вируси Orthomyxidae и се разделят на подтипове на основата на хемаглутининови (H) и невраминидазни (N) белтъчни шипове от централното ядро на вируса.
От 16-те познати H типове само за подтиповете H5, H7 и H9 е известно, че са способни да преминат през видовата бариера между птиците и хората.
В началото на октомври 2003 г. изследователите оповестяват, че успешно са реконструирали вируса на испанския грип. Генната секвенция показва, че епидемията от 1918 г. е била причинена от вирус на птичи грип, който се предавал пряко от птици на хора. Реконструираният вирус силно се различава от нормалните човешки вируси по това, че засяга белодробни клетки, които нормално биха били устойчиви към вируса.

Над 8070 допълнителни места осигурява БДЖ за Великден
Допълнителни вагони за общо 112 влака осигуряват от Български държавни железници по време на Великденските празници, съобщиха от компанията. Във влаковете по най-натоварените маршрути в страната ще има предоставени над 8070 допълнителни места. Още от 15 март е започнала предварителната продажба на билетите за целия празничен период.
С увеличени състави за целия период от 1 до 6 април ще се движат общо 55 бързи влака със задължителна резервация и 57 обикновени бързи влака. За да бъде осигурено комфортното пътуване на пътниците, обичайна практика на железопътния превозвач е да съобразява продажбите на билети в билетните каси и железопътни бюра с капацитета от места във влаковете. Предварителната продажба на билети дава възможност на клиентите да планират своите пътувания и да закупят запазени места. Клиентите на „Български държавни железници” ЕАД могат да получат по-подробна информация от служителите на гишетата „Информация” и билетните каси в железопътните гари и бюра в страната. На 1-ви, 2-ри, 5-и и 6-и април допълнителни вагони са осигурени за съставите на бързи влакове по направленията София – Русе, Русе – София.

Българите са най-големите любители на бързото хранене
Българите са най-големите любители на заведенията за бързо хранене. Близо три четвърти от българските граждани признават, че предпочитат да хапнат набързо вредните храни, съобщава радио „Гласът на Русия”.
На второ място се нареждат американците. Близо половината от жителите на САЩ са влюбени в хамбургерите.
Според учени подобен тип храни нарушават психиката на хората. Храни като хамбургери и пици правят хората нетърпеливи, желаещи да получат всичко на момента и намаляват желанието за съхранение и пестене.

Най-четеният британски седмичник оттегли подкрепата си за лейбъристите
Британски седмичник "News of the world", който е най-четеният в страната реши, че повече няма да подкрепя лейбъристката партия. Новината беше съобщена от ръководството на излизащия в най-голям тираж седмичен вестник само седмици преди решителните парламентарни избори. Освен това вестникът обяви, че няма да запази неутралитет, а преминава на страната на британските консерватори.
Според статия на първа страница на “News of the world” причината за неочаквания обрат в политиката му се дължи на неспособността на управляващите да се справят с икономическата обстановка във Великобритания и постоянно растящата безработица. Според седмичника британците се нуждаят от спешна промяна и този път трябва да бъде даден шанс на консерваторите и техния лидер Дейвид Камерън.
Изданието подкрепяше лейбъристите по време на трите парламентарни вота в страната от 1997 г. досега. Това е поредният британски вестник, обърнал гръб на управляващите, начело с премиера Гордън Браун. Още през септември миналата година британският всекидневник с най-голям тираж - в. “Sun”, също обяви, че ще подкрепя на консерваторите. Очаква се парламентарните избори във Великобритания да се състоят на 6 май.


ПО ВСЕКИ ДЕН

НС и “Държавен вестник” виновни за незаконни публикации

11 поправки без президентски указ издадени от 2000 до 2010-та
Анна Кълцева
Служители на Народното събрание и редакцията на “Държавен вестник” са отговорни за публикуването на незаконната поправка в Закона за наркотичните вещества, за която алармира в края на миналата седмица главният секретар на президента. Това става ясно от писмото на парламентарния шеф Цецка Цачева до канцеларцията на президентството. В изпратено днес писмо тя отбелязва, че направената по нейна заповед проверка е показала, че скандалната поправка в Закона за наркотичните вещества не е единствена. В периода 2000-2010-та година има общо 11 подобни случая, което дава основание на Цецка Цачева да говори за “установена практика през годините, която не е нормативно регламентирана”.
“В хода на проверката установих, че действията на служителите на Народното събрание и редакцията на “Държавен вестник” при обнародване на поправката се основават на установена практика през годините, която не е нормативно регламентирана, обратното – считам, че е в противоречие на чл. 42 ал. 2 от Закона за нормативните актове. От изисканата и предоставената ми справка за извършване на подобни поправки в закони за периода 2000-2010 г. се оказа, че са обнародвани като поправки 11 промени в закони без за това да е издаван указ на президента на Република България”, се казва в писмото на председателя на парламента до държавния глава.
Както стана ясно от писмо на главния секретар на президентството Красимир Стоянов до председателя на НС Цецка Цачева, в неподписана нито от Цачева, нито от президента поправка се дава повече свобода за рекламата на наркотични вещества. Поправката е публикувана без знанието на шефа на парламента, без решение на депутатите, без указ на президента.
Опитите на “Всеки ден” да се свърже с главния редактор на “Държавен вестник” Искра Коева останаха безплодни, след като служители в изданието няколко пъти отклоняваха за по-късно през деня или за утре възможността да разговаряме с нея. Единствено главният секретар на парламента Иван Славчов уточни, че се извършва проверка за това кой е виновен незаконен текст да попадне в официалното държавно издание.
В изпратеното от Цецка Цачева до Георги Първанов писмо днес се посочва, че “поправката е извършена в нарушение на чл. 42 ал. 2 от Закона за нормативните актове”. Освен извънредното издание на “Държавен вестник”, председателят на парламента се ангажира пред държавния глава да инициира “действия за усъвършенстване на Закона за нормативните актове, на Закона за „Държавен вестник”, а при необходимост и за допълнение в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание”.
От писмото на Цецка Цачева не става ясно дали ще има наказания на виновните за публикуване на скандалния текст

Юристите обезпокоени от намесата в съдебната власт
Призовават борбата с престъпността да е само със законни средства
От Съюза на юристите в България изразиха безпокойството си от тенденцията на намеса в дейността на съдебната власт и в частност на съдилищата. В специална декларация, разпространена до медиите, юристите заявяват следното:
1. Проблемите, свързани с противодействието на престъпността трябва да бъдат ясно посочени като задължение и отговорност на съд, прокуратура, следствие и разследващи органи в МВР;
2. Взаимоотношенията между институциите за решаване и на проблемите с противодействието на престъпността могат и трябва да се осъществяват в рамките на компетентността на съответните органи, а не чрез медиите;
3. Данни за правонарушение или нарушаване на морално-етичните правила, трябва да се предоставят за проверка от компетентния дисциплинарен орган, а при наличие на данни за престъпление – на прокуратурата. Непроверени данни не следва да бъдат разгласявани от представители на държавните институции чрез медиите;
4. Противопоставянето на институциите, ангажирани в противодействието на престъпността не решава проблемите, а улеснява извършването и затруднява разкриването на престъпленията.
“Съюзът на юристите в България добре разбира и подкрепя усилията на компетентните държавни органи в борбата с престъпността за постигане на общия и преследван от всички институции резултат, единствено и само със законни средства, характерни за всяка правова държава”, се казва в декларацията, приета и гласувана единодушно от ХVІІІ-я конгрес на Съюза на юристите в България.

Ромска стрелба в Долна Митрополия
Жена беше убита, двама мъже - ранени
30-годишна жена е убита при стрелба в Долна Митрополия, а двама мъже са ранени, информират от пресцентъра на болницата в Плевен, цитирани от Дарик радио.
Първият мъж, докаран в лечебното заведение, е на 23 години. Той е прострелян в корема и ще бъде опериран. С линейка на Центъра за спешна медицинска помощ е докарана и убитата жена, простреляна в главата. Тя е снаха на пострадалия. Третият прострелян е 33-годишен мъж с две огнестрелни рани в гърба.
Сигнал за инцидента, станал на улицата, е подаден в 15.32 часа. Стрелецът е 45-годишен местен жител, използвал е автомат “Калашников”. По неофициална информация е бизнесмен и сват на пострадалите. Той е заловен и отведен за разпит в плевенския арест. Пострадалите и стрелецът са от ромски произход.

Подпукват кабинета “Станишев” за 2,2 млрд. лева
Бившите министри ще бъдат привикани в прокуратурата
Захари Белчев
Министри от почти всички ведомства по времето на правителството на Сергей Станишев могат да се окажат клиенти на прокуратурата заради 2 154 455 515 лева. В Софийската градска прокуратура е образувано досъдебно производство срещу длъжностни лица от 13 министерства, които са сключили 148 договора без финансово осигуряване. Това стана ясно от думите на градския прокурор на София Николай Кокинов. Периодът, в който са извършени нарушенията, е от 2007 до 2009 година.
Единствените, за които на този етап няма данни, че са прегрешили, са бившите ръководители на Министерството на финансите, Министерството на извънредните ситуации, Министерството на външните работи и на Министерството на държавната администрация и административната реформа. Всички останали ведомства са замесени на ниво министри и високопоставени чиновници, обявиха от Софийската градска прокуратура, която разследва случая.
Почти целият бивш кабинет “Станишев” ще бъде призован, за да даде обяснения в хода на проверката. Разследването е срещу служители на отговорни постове в министерствата на вътрешните работи, на регионалното развитие и благоустройството, на труда и социалната политика, на отбраната, на правосъдието, на образованието, младежта и науката, на здравеопазването, на културата, на околната среда и водите, на земеделието и храните, на транспорта, информационните технологии и съобщенията, на физическото възпитание и спорта. Производството е образувано за злоупотреба със служебно положение на „министерско и подминистерско ниво” за сключване на договори в нарушение на Закона за държавния бюджет, както и за неправомерно разпореждане с тези средства, съобщи Кокинов. По всяка вероятност голяма част от бившите министри от тези ведомства ще бъдат привикани да дадат обяснения.
В постановлението на прокуратурата се посочва, че в изготвената от дирекция “Главен инспекторат” на Министерския съвет справка се съдържат достатъчно данни, от които може да се направи основателно предположение за извършено престъпление по чл. 282, ал. 2 и чл. 254а, ал. 1 от Наказателния кодекс.
Мотивите за образуване на досъдебното производство са, че длъжностните лица са нарушили служебните си задължения или са превишили властта или правата си по Закона за държавния бюджет и по Закона за обществените поръчки с цел да набавят за себе си или за другиго облага или да причинят другиму вреда, сключвайки договори като възложители, без по тях да е осигурено финансиране, както и че в нарушение на бюджетния закон или подзаконов акт по прилагането му са се разпоредили с бюджетни средства в общ размер на 2 158 455 515 лв.
Преди официалната информация от прокуратурата от пресслужбата на МС съобщиха, че по сигнал на премиера Бойко Борисов Софийската градска прокуратура образува досъдебно производство срещу длъжностни лица в 13 министерства за сключени договори на обща стойност 2 158 455 515 лв. без осигурено финансиране.
“Нямам спомен да съм сключвал договори, които са финансово необезпечени. Макар че ако се гледа формално, може да се окаже, че и договорът за АЕЦ “Белене” е финансово необезпечен”, коментира екс министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Според него поредните обвинения срещу представители на предишното правителство цели нагнетяване на напрежение, сплашване на българите и опит да се докаже, че за тежкото положение сега са виновни не неадекватните мерки на кабинета “Борисов”, а бившите управляващи.
“Нямам никакви притеснения, защото винаги сме спазвали закона”, лаконичен бе бившият министър на транспорта Петър Мутафчиев.

Премиерът: По-добре с Костов и Волен, отколкото със Станишев и Доган
Президентът да се изкаже, поиска Борисов
Министър-председателят Бойко Борисов днес категорично заяви, че предпочита да е с Иван Костов, отколкото със Сергей Станишев и Ахмед Доган. В Окръжна болница, където откри родилно отделение, премиерът изтъкна: “Смятам, че е по-добре да си сред Костов, Мартин Димитров, Волен, Яне, отколкото със Станишев и Доган”. Борисов каза това, помолен да коментира казаното от президента, че ще коментира искания за него импийчмънт след дебатите в Народното събрание.
Министър-председателят заяви, че не смята да хаби енергията си, отговаряйки на изявленията на президента, “защото това не носи нищо”. Борисов обаче изтъкна: “Ако 162 депутати, избрани от българския народ, са против някого, той трябва да се замисли защо и дали и той няма поне малка вина”, коментира премиерът. По думите му той би могъл да говори два дни за “поразиите, които са направени в държавата през последните четири години, а и преди това”. Премиерът потвърди обявеното по-рано от правителствения пресцентър, че е започнало досъдебно производство за министри, заместник-министри и длъжностни лица, подписали договори за над 2 млрд. лева. Много бих искал президентът да се изкаже и по тези въпроси, каза министър-председателят, отбелязвайки оценките на Брюксел в последния доклад и оценките от Държавния департамент на САЩ.
„Аз затова много бих искал да чуем президента по всички тези неща да се изказва. Защото ние за тези 8 месеца имаме най-добрият доклад от ЕС, най-добрите оценки на департамента на САЩ. Тези оценки ме интересуват повече, а и кредитните рейтинги на България се вдигнаха, докато при другото правителство падаха. Седемте програми на ЕС у нас бяха отпушени като фондове и аз мисля, че упрекът му е несправедлив”, каза Борисов.
Запитан дали би потърсил примирие с президента с оглед началото на Страстната седмица Борисов отговори, че подобен въпрос го обижда. Борисов уточни, че очаква днес да приключат преговорите по отношение на антикризисните мерки между правителството и синдикатите. Последното обсъждане ще се проведе утре, а мерките ще бъдат внесени в МС в сряда. Днес заедно с министър-председателя в Окръжна болница бяха и лидерите на КТ”Подкрепа” и КНСБ.
Премиерът отказа да коментира скандала от последните дни за писмото на Ахмед Доган до журналистката Валерия Велева.

Терористи атакуваха московското метро
Камикадзета изпратиха кървав поздрав на КГБ, десетки загинаха
Две експлозии разтърсиха тази сутрин Москва. Бомбените атентати убиха най-малко 38 души, поне 70 са ранени, съобщават световните агенции. Информацията за загиналите все още не е окончателна. Засега няма сведения за пострадали българи.
По първоначални данни терористичните атаки са извършени от жени камикадзета, съобщиха от Федералната служба за сигурност (ФСБ). Си Ен Ен предаде, че чеченски сепаратисти са поели отговорност за атентатите.
В същото време руският президент Дмитрий Медведев заяви, че Русия ще продължи да се бори срещу тероризма “без колебание и до край“ след днешните кървави терористични атентати в московското метро. На извънредно съвещание във връзка с нападенията Медведев подчерта, че държавната линия на изкореняване на тероризма в страната ще продължи със същата твърдост.
Премиерът на Русия Владимир Путин, който прекъсна посещението си в Красноярск и се връща в Москва, изрази увереността си, че извършилите терористичните атаки ще бъдат наказани. „Уверен съм, че органите на реда ще направят всички, за да открият и накажат престъпниците. Терористите ще бъдат унищожени”, заяви Путин по време на видеоконферентна връзка със ситуационния център на Министерството на извънредните ситуации.
Семействата на загиналите в днешните атентати ще получат компенсация от властите в размер на 1 млн. рубли, а близките на ранените - до 400 000 рубли.
Първият взрив е бил на станция „Лубянка” в 7 часа 52 минути московско време. Тази станция се намира под едноименния площад, където е била централата на КГБ, а сега се намира Федералната служба за сигурност (ФСБ). Загинали са и пътници в мотриса, и стоящи на перона, съобщи агенция РИА “Новости”, която се позова на ръководителя на пресслужбата на Министерството на извънредните ситуации на Русия Ирина Андрианова. Броят на убитите е 22-ма. Поне още 15 души са ранени по данни на правоохранителните органи. При 70 процента от тях травмите са тежки. Според очевидци взривът избухнал, когато влакът спрял на перона и пътниците започнали да слизат.
В 8,40 е избухнал втори взрив в московското метро - на станция “Парк на културата”. По предварителни данни 12 души са загинали. Това са двете най-натоварени линии, особено пък в ранните часове на деня, които по правило са пикови.
Малко по-късно Газета.ру съобщи, че е избухнал трети взрив на станция “Проспект Мира”. Градското управление на Министерството на вътрешните работи на Русия обаче опроверга тази информация, съобщи ИТАР-ТАСС. Информацията не отговаря на истината, заяви представител на столичната милиция.
Помощ на пострадалите се оказваше на място. В работата се включиха спасители от Министерството на извънредните ситуации и пожарникари. Оперативните служби обаче с труд си пробиваха път до мястото поради сутрешните задръствания в руската столица. Над 1000 души от спецчастите и подразделения на руското МВР контролират руската столица, чийто център беше блокиран в час пик.
Взривовете практически парализираха движението в центъра на столицата, където от сутринта по улиците фучаха линейки и автомобили на Министерството на извънредните ситуации. Заради претоварване на мрежите за мобилни комуникации на места имаше сривове. Над станция “Парк на културата”, която се намира близо до прочутия парк “Горки”, както и над “Лубянка”, кръжат хеликоптери. Властите в Москва се обърнаха към жителите на града с молба да се въздържат от пътувания в центъра на столицата заради взривовете на две метростанции.
Взривовете – дело на жени камикадзе
Кметът на Москва Юрий Лужков заяви, че бомбите при двата случая са били детонирани от жени камикадзе. Взривното устройство на “Лубянка” е избухнало в самия вагон. Засега няма информация за точното местонахождение на втория взрив. “По първоначалните данни, които получихме от ФСБ, атентатите са извършени от две жени камикадзе”, заяви Лужков пред репортери край станция “Парк на културата”. Руската прокуратура повдигна наказателно дело за тероризъм.
Според Юрий Сьомин от столичната прокуратура взривът на “Лубянка” избухнал след спирането на мотрисата на станцията, когато пътниците започнали да слизат от вагоните. По предварителни данни експлозията е била с “мощност 3 кг тротилов еквивалент”, съобщи той. По думите му експлозията в 08,40 ч. на метростанция “Парк на културата” “следвала аналогичен сюжет” и имала приблизително същата мощност.
При атентатите са били използвани взривни устройства, включващи пластичен експлозив, съобщи говорителят на следствения комитет при руската прокуратура Владимир Маркин, цитиран от ИТАР-ТАСС. По думите на Маркин самоличността на двете жени камикадзе не е установена. “Единственото, което можем да кажем, е, че жената камикадзе на станция “Парк на културата” е била с черна коса. Тя е детонирала колан с експлозиви”, добави той. Експлозията, по думите на Маркин, е станала в петия вагон от края на композицията. От местопрестъплението на станция “Парк на културата” бяха иззети видеозаписи, които могат да помогнат на следствието, посочи Маркин. Той отбеляза, че взривът избухнал, когато вратите на вагона се отваряли и самият вагон на практика не е повреден. В момента се извършва експертиза на телата на загиналите.
Служители на правоохранителните органи са намерили фрагменти от тела, за които се предполага, че са на атентаторите-самоубийци, съобщи за Интерфакс източник от оперативноследствената група, работеща на мястото на експлозиите в московското метро. „На станция „Парк на културата” е намерена отделена от тялото глава на млада жена”, каза източникът. По думите му, най-вероятно става въпрос за тялото на жена-атентатор (шахиди). На станция „Лубянка” са открити и части от тялото на жена на по-голяма възраст, за която също се предполага, че е задействала взривно устройство. Интерфакс не разполага с официално потвърждение на тази информация.
Руският главен прокурор Юрий Чайка взе под личен контрол разследването на взривовете в московското метро и е изпратил на място свои заместници, предаде ИТАР-ТАСС. Няколко часа по-късно прокуратурата обяви, че образувала дело за тероризъм и обвини бунтовниците от Северен Кавказ за терористичните атаки.
Милиционери със специално обучени кучета претърсват всички станции на столичното метро за взривни устройства, съобщи пък РИА “Новости”, позовавайки се на представител на столичното Главно управление на Министерството на вътрешните работи на Русия. „Всички станции на столичното метро се претърсват от кинолози с обучени за издирване на взривове кучета. До момента не са открити никакви други взривни устройства”, каза той. По думите му, милиционерите отделят особено внимание за изоставени предмети и провеждат усилен паспортен контрол в метрото.

Няма данни за пострадали българи, София осъди атентатите
Няма постъпила официална информация за загинали или ранени българи при днешните експлозии в московския метрополитен, заявиха от българското посолство в Москва. Българският консул в руската столица Ангел Георгиев е в постоянна връзка с руските официални власти. За момента е още много рано да се каже дали има пострадали наши сънародници. Самите руски власти все още нямат точни данни за броя на загиналите и ранените, спасителните операции продължават, добавиха от дипломатическата ни мисия.
Българските власти в лицето на президента Георги Първанов, премиера Бойко Борисов и Външно министерство осъдиха терористичните атаки и изразиха съболезнования за кървавата трагедия.Първите версии
Първоначалните версии за кървавата трагедия бяха две. Според едната атентатите са били предизвикани от взривове върху вагоните, които са задействани дистанционно с мобилен телефон. Според друга информация взривовете са дело на терорист-самоубиец. Това е първият атентат в московското метро от 2004 г. насам. Тогава при експлозии между две метростанции избухна пожар от най-тежката пета степен. Загинаха 41 души, ранените бяха около 250. По това време във влака пътували над 700 души.
Според кореспондента на БНТ в Москва Цветана Кръстева за убийствените актове се подозират и националистически организации, и ислямски терористи, които действат в Северен Кавказ. В средата на февруари в интернет беше разпространено видео обръщение на лидера на севернокавказките терористи, който заплаши, че войната ще се прехвърли в руските градове и няма да върви само по телевизора.
През последните месеци много правозащитници предупреждаваха, че ако Русия не смекчи политиката си на територията на Северен Кавказ може да се стигне до някаква нова криза, защото проблемите в региона – включително Ингушетия, Дагестан, са далеч извън ислямския тероризъм – бедност, корупция, безработица.

Терористите се целили във ФСБ и МВР
Терористите са имали намерение да се взривят на метростанции “Лубянка”, където се намира сградата на ФСБ и на “Октябърская”, където е централата на руското МВР. По такъв начин бунтовниците са искали да предадат поздрави на спецслужбите, съобщи Нюз.ру.
Жените-шакиди били докарани, най-вероятно от Кавказ, те никога не са влизали в метро и поради тази причина не са могли да се ориентират. На тях им били казани само названията на станциите, където те били длъжни да се взривят.
Според сценария терористките се качили в метрото в понеделник сутринта на станция “Юго-Западная”. На същата линия се намира “Лубянка”. За да стигнат до станцията, в близост до която се намира вътрешното министерство, атентаторите трябвало да слязат на “Парк на културата” и да се прекачат на друга линия на метрото, за да стигнат до “Октябърская”. Именно там явно става объркването и затова те се взривяват на “Парк на културата”.
Експерти смятат, че атентатите са в отговор на успешните антитерористични операции на руските спецслужби в Северен Кавказ, при които бяха ликвидирани неколцина известни бунтовници.

Следите водят към Техеран?
Възможно е иранските спецслужби да са съпричастни към взривовете в Москва, съобщи електронното издание Мигнюз, което се занимава с въпросите на Близкия изток. Според експерти, цитирани от медията, този извод може да се направи, анализирайки взаимоотношенията между Москва и Техеран в последно време.
Напоследък Русия преговаря със САЩ по повод подписването на нов договор за стратегическите настъпателни въоръжения и за разполагането на американска противоракетна система в Европа. В този смисъл Москва направи жест към Вашингтон, като даде да се разбере, че може да се съгласи за усилване на санкциите по отношение на Иран.
От своя страна ислямската република заплаши всички, които биха и попречили да развива своята ядрена програма. Не е изключено да е направен опит да се окаже натиск върху руската външна политика по пътя на вътрешна дестабилизация на страната. В тази ситуация е напълно възможно иранските спецслужби да са се опитали да активизират действията на ислямските бойци на територията на Русия. И в този контекст не е важно дали след няколко часа или дни чеченските или дагестанските бунтовници ще поемат отговорност за това подло злодеяние.

Терористи-смъртници
Жените-камикадзе, известни и като шахиди стават популярни в Русия в началото на 2000 г. Част от тях са вдовици на млади чеченски бунтовници, загинали във войната в Чечения и са наричани черните вдовици. Те посвещават живота си на отмъщение. Известни са и като щурмови отряд на покойния терорист Шамил Басаев.
Използването на загубили близките си и готови на мъст жени за терористични атаки е относително нов прийом в чеченската тактика. Макар “кръвният данък” за убит роднина да е с дълбоки корени в Чечения, доскоро населението там не жертваше собствения си живот заради убийството на непричастни към загубата хора.
Смята се, че “нововъведението” е започнало да навлиза в Кавказ след края на първата чеченско-руска война и заедно с проникването на идеите на уахабизма - крайно фундаменталистко ислямско течение, зародило се в Саудитска Арабия. Уахабизмът обещава рай след смъртта, ако животът е пожертван в борба с неверниците.


ПО ИВО ИНДЖЕВ

Чудотворецът Първанов възкреси двуполюсния модел

Освен че е успял да постигне невероятното в българската политика – квалифицирано мнозинство в НС ( срещу себе си), Първанов в момента извършва и друг политически подвиг. Възстановява т.н. “двуполюсен модел”, чието разбиване несправедливо се приписва единствено като заслуга на Симеон Сакскобугготски.
Всъщност размиването на разликите между лявото и дясното, което приспа гражданските селективни инстинкти на обществото, е сред “специалитетите” на Първанов. Той няма проблем да прескача от състоянието на яростен антинатовец, до пръв натовец в държавата. И никак не е случайно, че въпросното разбиване с помощта на това размиване съвпадна с началото на неговото президентстване.
По ирония на справедливата ( понякога) съдба, тъкмо Първанов катализира сега обратния процес. Колкото и малко да е сцеплението между политическите фактори, които подкрепят прекратяването на неговия мандат , то се получи. благодарение на личните му усилия. Той се опитва от този факт да направи нещо като шега, но майтапът не му се получава с подмятанията за нова “четворна коалиция” в парламента. Много смешно, няма що! И още по-смешно е , че само той си се смее на “остроумието”.
При всичките противоречия в БСП и между БСП и обсебващия неин бивш лидер Първанов, разграничаването на лагерите по линията “за” и “против” президента донесе консолидация и на червените. Дали обаче са щастливи от това и кой кого крепи да не падне в този поход с патерици?
Самият Станишев през юни 2008 г. бе нападнат остро във в. “Труд” от Първанов ( формално заради премиерските съветници в различни бордове на директори) и беше оприличен от него на Жан Виденов. В устата на Първанов, който гради своята партийна легитимност върху руините от времето на Виденов, този упрек прозвуча като отлъчване от лоното на партията поради смъртен грях. Но, както се вижда, двамата сега се правят, че нищо не е било…
Целият ляв политически ресурс е мобилизиран сега в защита на др. президент. Ако си спомняте, това не случи дори в предизборно време, когато в БСП имаше взаимни обвинения, караници и неприкрити противоречия между разни лобита. Сега обаче са единни пред опасността Първанов да бъде детрониран.
Някой да се съмнява още коя е истинската реликва на партията, способна да събере под бойните знамена несъвместими, ругаещи се до скоро помежду си другари и с другарки?
В тази война явно няма бъдат подбирани средствата. Бившият конституционен съдия, депутат от БСП в сегашния парламент Любен Корнезов, окачествява в интервю за „24 часа” мотивите за искане на отстраняване на президента като крайно несъстоятелни и цитира за целта толкова омразния някога на червените бивш президент Желю Желев, който ги е нарекъл „смешни”.
В разпалената си защита Корнезов заявява още, че президентът е приел Дянков в залата, където приема държавни глави, там е имало съветници. “Така че срещата не е била лична”, заявява Корнезов и добавя: „Тя става по настояване на премиера – значи две институции се договарят за нея, как да е лична? “
Какво казва на своя гост Дянков обаче самият Първанов по въпроса за характера на срещата? Ето цитат от неговата стенограма, която сам публикува за срещата от 5 март:
ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ:
…настоявам, Вие, като лице, ангажирано като министър, да изясните този случай пред българското общество. Защото, г-н министър, аз, тук говоря само в лично качество, после ще говоря институционално …”
Разбрахте ли, г-н професоре, “в лично качество” е говорел домакинът. А “после” – това е сега. Сега вече президентът е принуден да отговаря институционално заради това, че си е уреждал лични сметки с чужда пита, с ресурса на държавата, която не му е бащиния.
В едно не съм съгласен с противниците на Първанов. Някак несправедливо е да го укоряват, че не бил обединител. А всъщност той обедини десните, явно обединява и левите. Почти като във вица за сутиена, който бил най-големия социалдемократ, защото обединявал левите и десните, притискал силните и подкрепял слабите.

Първанов акушира и на „четворна коалиция“
Ако си спомняте, на пресконференцията си на 12 март 2010 г. Първанов се възползва от подмазваческия въпрос на Дияна Кънчева от в. “ 24 часа” за това докога ще търпи разни медии да му се “катерят по гърба” и загатна, че обмислял да си потърси правата. Заплаши със съд.
Замислям се и аз. Щом държавният ни глава може да мисли, ще опитам да съм в крак с тази нова мода – нали рибата се замисля откъм главата. А точно от тази глава се носи такава мисъл, че да се стои със запушена уста става все по-невъзможно.
Замислям се да си потърся авторските права. Интелектуалните авторски права, ако щете – нямаше да ги наричам толкова помпозно, ако такъв виден интелектуалец не ме плагиатстваше.
Замислете се и вие. Още преди три години и половина поисках повече прозрачност и попитах дали случайно не е получил един подарък, какъвто сам не би могъл да си позволи с президентската заплата, ако ще и три мандата да изкара (в нарушение на конституцията). Но моето искане беше отхвърлено. Отхвърлен се оказах и аз.
Също така от години питам ( не само аз, но нали ще си браня правата лично!) настоявам да се изясни произходът на капитала на олигарсите, повечето от които, включително предполагаемият дарител на Първанов, са си близки с него. Само дето не ме изядоха с парцалите! Цяла декларация ми посвети (не)искрено и лично др. Президент да ме громи пред народа и света – изкара ме родоначалник на “компроматна война” срещу него.
Не щеш ли, същият Първанов пожела изневиделица повече прозрачност и отваряне на “икономическите досиета”. Реабилитиран ли съм за тези идеи? Май не, вероятно ще трябва да се поразклати още трона му, за да му се случат неща, които вече се случват на Доган.
Но се оказа, че и това не е всичко. Днес е избрал Петрич да плагиатства пред публиката отново. Установил е това, което на ясен български ( той на друг не би ме разбрал) вече написах: че е станал повод за обединение в парламента. Срещу него. Голям успех, явно се гордее с постижението си!
Единственият собствен принос в съжденията на Първанов е саркастичното му определение на това обединение като “четворната коалиция”. Забележително чувство за хумор! Тъкмо като във вица, който се налага да припомня, за пияния в трамвая. Повърнал върху съседа и на обвинението, че е свиня, отвърнал ехидно: “ аз ли, бе , я се виж ти”!
Защото да си “акушер” на омазаната “тройна коалиция” и след това създадеш “четворната”, защото вече лично си се оцапал и си станал катализатор на въпросното обединение с цел да бъде почистена държавата от теб, е безочливост, звучаща като заплаха. Да имаме начело на държавата такъв циник си и направо рисков фактор за националната сигурност – добре поне, че не сме ядрена сила и не му се поверяват куфарчета с бутони за контрол над ракетите и гърми само по животни с олигархичните си пушки.


ПО : http://www.sarakt.org/

Как да уволним едновременно президента Първанов и вицепрезидента Марин?

Докато върви процедурата по отстраняване на президента заради гафа му със нелегалното записване на разговора със Симеон Дянков и нарушението на чл. 32 ал. 2 от Конституцията е време да подготвим аргументи за следващата процедура. Защото при този състав на Конституционния съд сегашното искане няма да мине. Не, че президентът не е нарушил конституцията. Нарушил я е и още как! Но в конституционния съд лично той е назначил 4 свои съдии, БСП има още трима верни комунисти и ДПС - един свой. Тоест 8 от 12 от съдиите, ще кажат, че Първанов не е нарушил конституцията.
Но в президентството работят достатъчно глупави хора, които са ни дали отлични доказателства, че президентът отново е нарушил здраво конституцията още през първия си мандат и продължава и до днес. И фактите са безспорни. При една нова процедура Конституционният съд няма да може да ги отхвърли. И президентът ще си събира багажа от "Дондуков".
Случаят започва просто и като на шега. Вестник "Сега" и "Програма достъп до информация" искат от президента данни за всички помилвани криминални престъпници и всички опростени държавни вземания. Президентът отказва да даде информацията. Както пише в сайта "Български информационен блок":
"През юли м.г. в разгара на предизборната кампания, преводачът на Първанов при визитите му в Турция, Себахтин Ахмед, и неговите съучастници Айдън Хасан и Мустафа Али, бяха заловени с 50 кг хероин и списък имена на стотици избиратели с ЕГН-тата им. Очеизвадна престъпна схема за купуване на гласове и финансиране на ДПС и БСП с пари от наркотрафик. След обаждане от София обаче президентският трафикант-преводач бе пуснат на свобода. С това президентството и неговото (тогава) близко МВР дадоха на наркотрафикантите знак, че в България могат да разчитат на политически чадър. Естеството на престъпленията, които закриля, бе причина Първанов да крие кого е помилвал и чии несъбираеми държавни вземания е опростил. Първанов отказа да посочи имената на помилваните през 2008 и 2009 г. лица, въпреки запитванията, които в. "Сега" и Програма "Достъп до информация" отправиха към него на 5 и 23 ноември по закона за достъп до обществена информация. Въпросите бяха изпратени преди новия арест на помилвания преди години от държавния глава лидер на "Евророма" Цветелин Кънчев, задържан преди месеци за изнудване."
Всъщност президентът Първанов е възложил това си правомощие на вицепрезидента Ангел Марин още през 2002 г. В сайта на президентството пише:
"ПРАВОМОЩИЯ НА ВИЦЕПРЕЗИДЕНТА

С Указ № 53 от 23 януари 2002 г. на основание член 104 от Конституцията на Република България Президентът Георги Първанов възложи на Вицепрезидента да упражнява правомощията на Президента по чл. 98, т. 9, т. 10 и т. 11:
помилване
предоставяне на българско гражданство
предоставяне на убежище.
Заедно с това му предоставя и правомощия по чл. 98, т. 7 от Конституцията, а именно - да назначава длъжностните лица, предвидени в Закона за Агенцията за чуждестранна помощ, Закона за българите, живеещи извън Република България, и Закона за достъп до документите на бившата Държавна сигурност и бившето Разузнавателно управление на Генералния щаб."
И оттук става интересно. Да отбележим мимоходом, че указите на президента за помилване, опрощаване на несъбираеми вземания и някои други не се публикуват в "Държавен вестник". Така пише и в Закона за "Държавен вестник" в чл. 4 ал 1 т.5. че се публикуват "...указите на президента на републиката, с изключение на указите по чл. 98, т. 9, 10, 11 и 12 и по чл. 102, ал. 3, т. 5 от Конституцията;" Да видим, кои са тези правомощия на президента залегнали в конституцията в чл.98:
....................................................................................................
9. дава и възстановява българско гражданство и освобождава и лишава от него;
10. предоставя убежище;
11. упражнява право на помилване;
12. опрощава несъбираеми държавни вземания;
.....................................................................
Да, точно най-интересните. И президентът си е прав. Законът за "Държавен вестник" не го задължава да публикува тези укази. Даже и да го задължаваше да ги публикува и той да не го правеше, пак не може да бъде отстранен от длъжност, защото това би било нарушение на закон, а не на конституцията. А президентът може да бъде отстранен само при държавна измяна или нарушение на конституцията. Тогава да потърсим такова. И както обикновено се случва който търси намира. Четем отново сайта на президентството:
"104 са помилвани за периода януари-ноември 2007 година
18-12-2007 11:00

За периода януари-ноември 2007 г. вицепрезидентът Ангел Марин е издал укази за помилване на 104 осъдени лица. Общият брой на осъдените, които са се обърнали към него с молба да бъдат намалени или отменени присъдите им, е 1 012. Комисията по помилванията е успяла да разгледа и да предложи становища по 918 от тях.

319 е общият брой на помилваните лица от началото на мандата: през 2002 г. – 37, през 2003 г. – 34, през 2004 г. – 36, през 2005 г. – 52, през 2006 г. – 56, през 2007 - 104. За периода са постъпили общо 4620 молби."
Дребен детайл е, че вицепрезидентът не може да издава укази.
Съгласно конституцията - чл. 102. (1) В изпълнение на своите правомощия президентът издава укази, отправя обръщения и послания. Никъде в конституцията не е казано, че президентът може да прехвърля правото си да се издават укази на вицепрезидента. Да, съгласно чл. 104. Президентът може да възлага на вицепрезидента правомощията си по чл. 98, т. 7, 9, 10 и 11, но не и съответните по чл. 102 ал. 1 за издаване на укази по тези правомощия. Тоест вицепрезидентът може да си изпълнява правомощията прехвърлени му от президента, да извършва дейността, но указите за това трябва да се подписват от президента. Давайки правото на Ангел Марин да подписва укази, президентът е нарушил чл. 102 ал 1. от конституцията. Да погледнем пак сайта на президентството: "За периода януари-ноември 2007 г. вицепрезидентът Ангел Марин е издал укази за помилване..." Така намерихме първото нарушение на конституцията. Сега да видим второто. Да се обърнем пак към сайта на президентството: "С Указ № 53 от 23 януари 2002 г. на основание член 104 от Конституцията на Република България Президентът Георги Първанов възложи на Вицепрезидента да упражнява правомощията на Президента по чл. 98, т. 9, т. 10 и т. 11:" Забелязвате ли, че указът е от първия мандат на двойката Първанов - Марин. Вторият им мандат започва от началото на 2007 г. с повторното полагане на клетвата съгласно конституцията - "чл. 96. Президентът и вицепрезидентът полагат пред Народното събрание клетвата по чл. 76, ал. 2."
Следователно Първанов е трябвало да прехвърли отново правомощията си на вицепрезидента с нов указ. Такъв обаче не е издаден. Умните правни съветници на президента си мислят, че указ издаден през първия мандат важи и за втория мандат. Да, ама не. Не важи! Новият мандат изисква ново делегиране на правомощия. Защитниците на Първанов могат да кажат, къде го пише това в конституцията? Президентът и вицепрезидентът са същите, няма нужда от нов указ по чл. 104. Контравъпрос към тях, защо тогава преизбраните президент и вицепрезидент отново полагат клетва пред Народното събрание за втория мандат? Нали са положили същата клетва през първия си мандат? Къде в чл.96 цитиран по-горе пише, че я полагат отново? Не пише, но я полагат защото новият мандат започва от полагането на клетвата с което президентът и вицепрезидентът встъпват в длъжност. И не са те, но и депутатите, кметовете, министрите, общинските съветници винаги в началото на новия си мандат полагат отново клетва пред Народното събрание или Общинските съвети, дори и да са преизбрани. Това не е случайно, защото тук е разликата между демокрацията и недемокрацията. При демокрацията има мандатност и избори, които дават легитимност на управляващите. И всеки нов мандат започва начисто с полагане на клетва. И в съответствие с този принцип президентът трябва да повтори действието делегиране на правомощия на вицепрезидента с нов указ, какъвто не е издаден. Това е второто нарушение на конституцията извършено от президента, по-точно на чл. 104. Като следствие от него, както и от първото - всички извършени от вицепрезидента Марин помилвания, опрощавания, давания на убежище и други актове са незаконни.
Да дойдем до третото и най-съществено нарушение. Всички укази на президента трябва да се приподписват от министър-председателя или съответен министър. Тези укази, които президентът издава сам са изчерпателно изброени в конституцията:
Чл. 102.
(1) В изпълнение на своите правомощия президентът издава укази, отправя обръщения и послания.
(2) Указите се приподписват от министър-председателя или от съответния министър.
(3) Не подлежат на приподписване указите, с които президентът:
1. назначава служебно правителство;
2. възлага проучвателен мандат за образуване на правителство;
3. разпуска Народното събрание;
4. връща закон, гласуван от Народното събрание за повторно обсъждане;
5. определя организацията и реда на дейност на службите към Президентството и назначава персонала;
6. насрочва избори и референдум;
7. обнародва законите.
Хайде да поискаме всички укази издадени от президента (извън онези по чл.102 ал. 3) да видим дали са приподписвани от министър-председателите Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев и Бойко Борисов и съответните им министри.
Например указите за опрощаване на несъбираеми държавни вземания естествено трябва да се приподписват от министъра на финансите, защото това опрощаване удря по бюджета и министъра трябва да знае стойностите. Указите за помилване разбираемо трябва да се приподписват от министъра на правосъдието. И т.н. И още нещо, приподписвайки указите министър-председателите и министрите следва да имат копие от указа при себе си, защото там стои и техният подпис. Някой да не си мисли, че ще ги подпишат и върнат в президентството? Законът за националния архивен фонд и поднормативите му не позволяват това. Мога да се обзаложа, че ако вестник "Сега" и "Програма достъп до информация" ги поискат от министерствата и Министерския съвет ще ги получат тези укази, поне част от тях. Но друга част няма да получат. Просто защото някои от тези укази със сигурност в нарушение на чл. 102 ал 2 от конституцията не са предоставяни за приподписване от премиер или министър! И това нарушение може да се констатира много просто - с една временна парламентарна анкетна комисия, която да провери всички оригинални укази на място в президентството за съответствие с чл. 102 ал 2 от конституцията. И точно там е разковничето, защо президентството панически отказва тази информация. Защото ако предостави указите ще лъсне истината и Първанов и Марин заедно ще потеглят към импийчмънта. Всъщност не толкова имената на помилваните и опростените вземания са страшни. Страшни ще бъдат липсата на подписите на министрите и министър-председателите, което е третото и изключително грубо нарушение на конституцията заради което ще кажем предсрочно "Сбогом!" и на Първанов и на Марин.
Александър Долев

Предложение за отстраняване на президента изпратено официално до Народното събрание на 18 март 2010 г.

До
Комисията по правни въпроси
Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред
Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси и парламентарна етика
в Народното събрание на Р. България
ПРЕДЛОЖЕНИЕ
от Александър Иванов Долев,
Относно: Наложителна промяна на Закона за „Държавен вестник”
Уважаеми дами и господа народни представители,
В конституцията и законодателството има празнота по отношение уредбата на указите издавани от Президента. Повечето от тях не са нормативни актове, а се явяват индивидуални административни актове, доколкото засягат права на отделни лица като помилване, опрощаване на несъбираеми държавни вземания, даване на убежище и даване и възстановяване и отнемане на гражданство и др. Но тук възникват много проблеми. Административно-процесуалният кодекс в своя чл. 2. ал. 2 т. 1 казва че разпоредбите на кодекса не се прилагат за актовете .... на Президента на Републиката. В Закона за „Държавен вестник” в чл. 4 ал. 1 т. 5. изрично е указано, че се публикуват "...указите на президента на републиката, с изключение на указите по чл. 98, т. 9, 10, 11 и 12 и по чл. 102, ал. 3, т. 5 от Конституцията. Това е един абсурден текст в закона, защото например конституцията в чл. 102 ал 3 т. 5 първа част на изречението засяга указите с които президентът определя организацията и реда на дейност на службите към Президентството, което си е чист нормативен акт, а съгласно чл. 5 ал. 5 на конституцията: „Всички нормативни актове се публикуват. Те влизат в сила три дни след обнародването им, освен когато в тях е определен друг срок.” Тоест тук има противоречие на ЗДВ с конституцията. В същото време устройствените правилници на Народното Събрание, министерствата, агенциите, се публикуват в ДВ съгласно Закона за администрацията, което създава необосновани привилегии за президентството, чийто устройствени и организационни правила остават скрити от обществото.
Доколкото ЗДВ изключва в чл. 4, ал 1 т. 5 и указите на президента по чл. 98, т. 9, 10, 11 и 12 от конституцията се получава един порочен кръг. Президентските правомощия да дава и възстановява българско гражданство и освобождава и лишава от него; предоставя убежище; упражнява право на помилване; опрощава несъбираеми държавни
вземания; се оказват безконтролни и непрозрачни за обществото, защото са изключени от обхвата на Административно-процесуалният кодекс и не се обнародват съгласно Закона за „Държавен вестник”.
Така се получават скандални президентски действия, като помилването на криминалния престъпник Цветелин Кънчев и Зияд Туфик Ел Масри, а вероятно и много други такива, за които обществото не подозира. Наскоро от президентството отказаха и на вестник „Сега” и „Програма достъп до информация” (отправили питания на 5 и 23 ноември 2009 г.) да дадат каквито и да било данни за помилваните през 2008 и 2009 г. и за опростените несъбираеми държавни вземания, което е скандално укриване на обществено значима информация.
Тук съществува и друг важен проблем. Съгласно конституцията – чл. 102. ал. 2 указите на президента следва да се приподписват от министър-председателя или от съответния министър. Доколко това конституционно изискване се изпълнява от президента не може да се провери по никакъв начин, тъй като тези укази не се публикуват в „Държавен вестник”.
От друга страна с опрощаването от президента на несъбираемите вземания по чл. 98 т. 12 от конституцията, допълнително се натоварва бюджета на страната скрито от данъкоплатците, които не могат да проверят с колко са ощетени от действията на президента. Освен това тази практика косвено противоречи на чл. 60. ал. 2 от конституцията, където изрично е казано, че „Данъчни облекчения и утежнения могат да се установяват само със закон.” А указите на президента за опрощаване на несъбираеми вземания с които се натоварва бюджета и данъкоплатците не са закон и реално индиректно създават данъчни утежнения на всички граждани.
Следващият проблем е, че правото на президента по чл. 98 т. 11 да помилва противоречи на духа и буквата на конституцията прокламираща разделението на властите в чл. 8 и независимостта на съдебната система чл. 117 ал. 2, като се явява груба намеса в работата на правораздавателните органи.
Във връзка с гореизложените мотиви и съгласно чл. 18 от Закона за нормативните актове правя следните предложения чрез Вашите комисии до Народното Събрание:
1. Да промените Закона за „Държавен вестник” в чл. 4 ал. 1 т. 5 който понастоящем гласи:
Чл. 4. (1) В официалния раздел на "Държавен вестник" се обнародват: ...................................................................................................................................
5. указите на президента на републиката, с изключение на указите по чл. 98, т. 9, 10, 11 и 12 и по чл. 102, ал. 3, т. 5 от Конституцията;”
като отпадне текстът в чл. 4 ал 1 т. 5 след запетайката „...с изключение на указите по чл. 98, т. 9, 10, 11 и 12 и по чл. 102, ал. 3, т. 5 от Конституцията;”, запетайката се замени с точка, а в началото на изречението да се добави думата „ всички”, а думата „указите” да се замени с думата „укази”, така че т. 5 да придобие следния окончателен вид:
„5. всички укази на президента на републиката.” така, че занапред всички укази на президента да се публикуват в „Държавен вестник”.
2. Да създадете временна парламентарна анкетна комисия, която да провери всички укази издадени от президента и вицепрезидента от началото на първия им мандат досега в периода 2002-2010 г. дали са приподписани от министър-председател или министър съгласно чл. 102. ал. 2 от конституцията.
3. Народното събрание да приеме решение с което да задължи президентството да публикува незабавно всички укази издадени в горецитирания период на Интернет страницата на президентството, както и да разсекрети съставите на комисията по помилванията, комисията по опрощаване на несъбираеми държавни вземания и правилата за тяхната работа и също да ги публикува на сайта на президентството.
4. Народното събрание да отправи запитване до Конституционния съд за тълкуване на чл. 102 ал, 1 във връзка с чл. 104 от конституцията. Тук проблема е доколко е допустимо издаването на укази от вицепрезидента, тъй като в чл. 104 от конституцията е дадено право на президента да възложи на вицепрезидента правомощията си по чл. 98 т.. 7, 9, 10 и 11., но не и правомощието по чл. 102 ал. 1 за издаването на укази, което право конституцията изрично възлага само на президента: „В изпълнение на своите правомощия президентът издава укази, отправя обръщения и послания.” В такъв случай издадените от вицепрезидента укази биха се оказали нищожни. Още повече, че президентът е делегирал тези си правомощия на вицепрезидента с Указ № 53 от 23 януари 2002 г. по време на първия им мандат, но е юридически спорно дали не би трябвало да се издаде такъв указ и за втория им мандат – какъвто всъщност не е издаден.
5. При констатиране на евентуални нарушения на конституцията по чл. 102 ал. 2 следва да се започне нова процедура за отстраняване на президента от длъжност при хипотезата на чл. 103 ал 1-3 от конституцията.
Александър Долев
(подписано


ПО РАЗКРИТИЯ.КОМ

Чужди медии включиха обратния брояч за кабинета „Борисов“

Правителството на Бойко Борисов вече губи подкрепа, заради все по-задълбочаващата се криза, заради празните обещания и острите критики, които често получава, пише електронното издание EU Observer.
Факт е, че България вече три години е в ЕС, а подобрение в стандарта на живот на българите няма, безработицата не намалява, както и управляващите не могат да се борят адекватно с организираната престъпност и корупцията. Има арестувани и медиите всеки ден тръбят за това, но няма нито един осъден – нещата изглеждат така, че все едно се хвърля шепа прах в очите на обикновения народ.

Генерал Бойко Борисов: - Мутрата е мъртъв... Заснехте ли ме? Чао!..
Премиерът Бойко Борисов не можа, а и надали ще може, да спаси страната от лапите на финансовата криза. При всяка възможност министър-председателят обвинява предишното правителство и смята, че заради него България е в това състояние, коментира още чуждото издание.
Преди дни Бойко Борисов заяви, че ако не бъдат анулирани всички договори, подписани от предишното правителство за обществени поръчки, чиято стойност възлиза на 1.8 млрд. евро, ще стигнем дъното, подобно на Гърция, която излъга както народа си, така и Брюксел. В противен случай – ако тази сума се изплати, България трябва да се сбогува с идеята да въведе еврото поне в следващите три години. Искането на премиера е прокуратурата да обяви за незаконни всички неплатени обществени поръчки.
ГЕРБ не направи нищо за подобрение на ситуацията в страната, а вече е на власт седем месеца. Ако това продължи, дните на Борисов са преброени, защото доверието пада, коментира още изданието EU Observer, което включи обратния брояч за кабинета „Борисов“.
Ако трябва да бъдем обективни обаче, не само предишното, но и по-предишните правителства са виновни – няма управници, които да не са се възползвали от благата на властта. И докато удобно са седяли в своите кресла, народът се е мъчел, а както е тръгнало, май още ще се мъчи. Защото или Борисов е некомпетентен и не знае как да действа при така създалата се кризисна ситуация, или просто няма желание да го направи, защото няма интерес и така му е по-изгодно.
Оставям коментарите на вас.

Тайна среща на Слави и Бойко в ресторанта на майстор Миро!
Слави Трифонов и Бойко Борисов са провели тайна среща преди дни, научи razkritia.com. Дългият и премиерът се срещнали в ресторант „При Миро“ в София, където най-вероятно са изпушили лулата на мира, твърдят нашите източници. Според информацията, шоуменът решил, че сръбското заведение на колоритния готвач майстор Миро е най-подходящото за срещата им. Той и Бойко се срещнали в делнична вечер, когато в ресторантът било тихо и спокойно.
Двамата бивши приятели престояли два часа и петнайсет минути там. И Бойко, и Слави пристигнали с охрана, която ги изчакала на съседна маса.
Това, което никой не може да ни каже със сигурност е каква е била всъщност целта на срещата?! Преди два месеца Трифонов и Борисов заформиха мега скандал, който ги сложи на челните страници във всички медии. Тогава премиерът заяви в интервю за Сашо Диков, че е скаран с гологлавецът, защото той му поискал 50% от влиянието в ГЕРБ. Не закъсня и отговора на Слави. Тв водещият категорично отрече да е влизал в каквито и да било уговорки с Бойко и го обвини, че тероризира медиите с sms-и. Той пропусна да спомене обаче дали наистина е искал да строи имот в градинка до „Японския“.
Дали пък Дългият и Бойко наистина са се срещнали, за да изгладят различията помежду си?! В последно време атаките на „Шоуто на Слави“ към управляващите значително намаляха, за което и писахме. Трифонов дори не се е шегувал с Иван Костов и Волен Сидеров?
Възможно е всичко това да се дължи на продажбата на БТВ и страхът от новото ръководство, което ще встъпи в длъжност до няколко месеца и се очаква да обгрижва управляващите. Доскоро учиндолецът бе яростен подръжник на Георги Първанов, но може би последните събития, свързани с импийчмънта му, са го накарали да преосмисли политическите си нагласи и да подсигури бъдещето си.

Алексей Петров използвал смъртта на Пепи като бомба срещу кабинета „Костов”
След убийството на Пепи Алексей Петров е използвал протестът на таксиджиите като бомба срещу кабинета „Костов”.
Въпреки, че за участието си в компанията „Такси С Експрес” като внедрен агент, Трактора твърди, че ролята му във фирмата била свързана с убийството на малкия Петър, истината по случая обаче има и друго лице.
Алексей Петров заявява при разпитите: „Тогава попречих на таксиметровите шофьори да нахлуят в парламента. Този жест от моя страна бе високо оценен и затова бях назначен като офицер.“
Наши информатори твърдят, че случаят „Пепи” е изцяло проект на Алексей Петров, целящ свалянето на правителството на Иван Костов. В днешни дни „Октопода” готвел нещо подобно и за Бойко Борисов. Нищо чудно обаче премиерът да е надушил нещо и да е предприел бързи мерки срещу октопода.
На 16 март, 2001 г. таксиметрови шофьори блокират МС и парламента, след убийството на малкия Петър, дете на техен колега. В пространството мирише на народен бунт, предизвикан от неспособността на властта да разкрие случая. Тогавашният премиер Иван Костов с треперещ глас преговаря с тях.
Привечер става ясно, че психически неуравновесената майка на Пепи Даниела, е направила самопризнания, че тя е извършила убийството.
Неслучайно точно Иван Костов сега е един от най-ревностните противници на Алексей Петров.

Във „Фейсбук“ бойкотират Нова тв и рекламодателите на „Биг брадър Фемили
Гражданската дискусионна мрежа „Свободна България“ приканва всички да бойкотират „Биг Брадър Фемили“ по Нова телевизия на специална страница в социалната мрежа „Фейсбук“. Страницата е (http://www.facebook.com/group.php?v=wall&ref=mf%2F&gid=105453846154076 - и на нея ще се запознаете с мненията по темата на читатели и зрители), набира огромна скорост и вече хиляди са подкрепили идеята. Ето и какво гласи официалното съобщение:
„“СОЛИДАРНА БЪЛГАРИЯ“ приканва към търговски бойкот на рекламодателите на „Биг Брадър Фемили“.
Той включва две самоограничения:
- НИТО ЕДИН SMS ЗА ОБЯВЕНИТЕ В ПРЕДАВАНЕТО ЗРИТЕЛСКИ ГЛАСУВАНИЯ
-ТЪРГОВСКИ БОЙКОТ НА СТОКИ И ФИРМИ-РЕКЛАМОДАТЕЛИ
Ще се въздържим от мотиви, защото всяка дискусия относно темата, селекцията на участниците и посланията на този формат налива вода в мелницата на продуцентите.
Считаме, че всеки зрител може сам да прецени дали да подкрепи или не апела ни. Също така от всеки един зависи кои стоки и фирми има желание и е в състояние да бойкотира.
Дори ограничен по мащаб, търговският бойкот се отчита от маркетинговите отдели на съответните фирми.“
Всички присъединили се към групата осъждат „социалния експеримент“ на Нико Тупарев и са на мнение, че това не е лицето на българското семейство. „Най-сетне трябва да се противопоставим на пошлостта и извратената представа за семейство, която натрапват от наше име. Ние не сме това и никога няма да бъдем“ – се посочва в един от коментарите. „Хубаво е да се бойкотират стоките, но по-важно да се бойкотира Нова телевизия, която от години съществува само благодарение на простотиите” – пише друг от съмишлениците.

Защо всъщност се жени Доган?
Тежка сватба гласял лидерът на ДПС Ахмед Доган. Новината за щастливото събитие, което предстои на “младото” семейство гръмна в медийното пространство и хвърли обществото в недоумение. Избраницата на Меди този път е Алтен Алиева и сватбата е планирана за 2011-а. Връзката на Доган с манекенката не е тайна и се говори отдавна за любовта им. Въпреки това, решението на Сокола да се върже с брачните окови е повече от странно.
Ахмед Доган липсваше от медийното и дори от политическото пространство дълго време. Веднага след изборите и идването на ГЕРБ на власт Сокола се покри като прелетна птица посред зима. Той бягаше от публичност, не даваше изявления пред медиите и се появиха съмнения, че се оттегля от поста си и търси свой наследник. Затова сега предбрачната еуфория, която се вихри из сараите на Доган, е доста съмнителна.
Алтен Алиева е стъпила здраво на врата на Доган и буквално го заставила да се ожени за нея. Манекенката на „Визаж” пък го ревнувала до полуда и дори му забранила да дава интервюта, заради слабостта му към журналистки. Според източници на Razkritia.com Алтен го хванала в изневяра, и то с публична личност, разкриването на която можела да донесе на Доган много проблеми. „Алтен е по-хитра отколко изглежда. Наела е човек, който да следи с кого се среща Сокола. Сега манекенката разполага с компрометиращи снимки с тайнствената дама и го изнудва”, разказва ни анонимният източник.
След далаверата „Цанков камък”, а и скандалите покрай богатството на Доган, Сокола не може да се позволи поредна афера. Скандалът покрай мадам В беше нож с две остриета и може да отслаби доверието на привържениците му. Още повече, че разюзданото му поведение не се приема добре от турските малцинства, които иначе го боготворят.
Източникът ни не пожела да каже с коя известна дама е „съгрешил” Доган, но очевидно скандалът е голям, щом Сокола е предпочел да не рискува, а да надене халката.
Лидерът на ДПС е известен с донжуанското си поведение сред жените – има няколко брака, от които се е сдобил и с наследници. Всъщност преди няколко години Ахмед и Алтен отново имаха намерение да сключат брак, но „самоубийството” на Ахмед Емин провали плановете. В последствие обаче отношенията им охладняха.

Първанов спаси спонсора си Людмил Стойков от затвор
Бизнесменът Людмил Стойков бе оправдан по обвинението, че е създал и ръководел организирана група за пране на пари от САПАРД. Неговият авер Марио Николов обаче е признат за виновен и ще лежи 10 години в затвора. Стойков, който се слави като един от спонсорите на държавния глава остана видимо доволен от развоя на събитията.
Из политическите среди веднага се заговори, че лично Първанов е съдействал чрез свои връзки за оневиняването на олигарха. За сметка на това обаче „изгорял“ споносрът на БСП – Николов и останалите обвинени. Съпругата му Марияна Николова получи 8 години затвор! Ана Шаркова, Иван Иванов, Григор Главев и Валентин Ангелов, които също участвали в престъпната група. получиха по 6 г. лишаване от свобода.
Срещу Людмил Стойков отпадна и запорът на имотите му в София, Созопол,Черноморец и Лозенец.
От обвинението твърдяха, че престъпната група е изпрала над 12,8 млн. лева от САПАРД. Това се е случвало в периода март 2003 – декември 2006 г. Тезата на прокуратурата беше, че парите са наливани в комплекса „Дюни“, докато той бе собственост на Людмил Стойков. Това обвинение обаче не издържа в съда, както и тезата, че именно Стойков е създал групата, която след това е „поверил“ на Николов.
Стойков продължава да смята, че е станал жертва на политически заговор.

Десетки загинали в Москва, след като жени-камикадзе се взривиха
Истински кошмар преживяват в Москва след като рано тази сутрин руската столица стана обект на атентат. Две жени камикадзе се взривиха в московското метро в пиков час. Чеченскки сепаратисти поеха отговорност за случилото се. 23 души са загинали и 18 са ранени на станция „Любянка”, а на „Парк на културата” живота си загубили 14 човека и още 15 са ранени.
Вече са открити останки на тела, за които се смята, че са на атентаторите-самоубийци, съобщи Интерфакс.
Да припомним и хронологията на събитията:
В 7,07 на станция „Лубянка“ е избухнал взрив във втория вагон на влака. Той е идвал от станцията „Улица Подбелска“. Втори взрив разтресъл метрото в 08, 40 ч. на станция „Парк на културата“. В доста медии се появиха информации и за трети взрив, но от Министерството на извънредните ситуации на Руската федерация ги опровергават.
В момента контролът над станциите на метрото е засилен. Милиционерските патрули са превзели улиците на столицата и се опитват да овладеят паниката сред хората. На мястото на трагедията постоянно прииждат и си тръгват коли на „Бърза помощ“. Стотици хора звънят на близките си, пътували по този маршрут и се надяват да чуят гласа им от отсрещнта страна.
Премиерът Владимир Путин е на работно посещение в Красноярск, но следи всичко около трагедията.
В Посолството на България в Москва не е постъпвала официална информация за български граждани сред загиналите и пострадалите.
Това не е първия път, в който чеченски жени-камикадзета се взривяват в московското метро. През 2004г. при подобен атентат загинаха 9 души, а 51 бяха ранени. Месеци по-рано друг самоубиец с бомба се взриви във влак и уби 40 души!
„Черните вдовици“
Кметът на Москва Юрий Лужков бе категоричен, че днешният атентат е дело на смъртоносния отряд на „черните вдовици“, които са обучени да се жертват в името на сепаратистката кауза. Става дума за млади чеченски девойки, които са загубили близки във войната в Чечня и са решили да посветят остатъка от живота си на отмъщение. Славят се и като щурмови отряд на покойния терорист Шамил Басаев.

1 коментар:

качествени противопожарни варти каза...

Снимката е жестока която сте сложили, но и живота ни е такъв.Хареса ми статията, много дълбока и смислена. Това, че България подкрепя по-активно разширяване на инфраструктурата на НАТО към новите страни-членки на Алианса, а също така - по-балансираното съчетание на национални, многонационални и колективни подходи за придобиване на нови способности, в това число и до способностите за противоракетна отбрана не означава кой знае какво за нас обикновените хора. Поздравления че сте имали и специални гости във форума, трябва да се говори за тези неща и за това от какво имаме нужда съгласна съм.