вторник, 23 март 2010 г.

И ГОСПОД ДА СЛЕЗЕ, ТРУДНО БИ НИ СПАСИЛ!

Циничната българска действителност е най-екстремното шоу по света! Парадоксът е пълен - бедните ще пълним хазната на държавата, за да може после богатите да лапат???

Тези антикризисни мерки трябва да ги четем с помощта на финансово-правов наръчник, при споделяне и консултиране на текста с обиграни икономисти и добре запознати прависти по материята “скрито” едностранно участие на държавата в различни и разнообразни по предмет на дейност търговски дружества (АД-та), тъй като такова е силно налично, но крайно непознато за широката публика, и битуващо сред управляващите ни като “уж” народна дейност и грижа!!! Редно е “големите” приватизатори да приватизират собствените си АД първо, в които участват, луксозните си коли, дворци, и всякаквите други екстри с които са се заобиколили, пък после да се прецени дали да се тършува из джобовете на бедния българин! Ама те не искат това – точат се делата им, правителствените им акции са на принципа “клан-недоклан” и т.н. Кои са в тези “частни” дружества, кои са в тези “частни” банки... – е супер незнайно за болшинството от народа. А в тях обикновено участват като управителни лица, подставени такива на управляващата върхушка, и във всички случаи от дърпащите конците в политиката на държавата ни хора. После “някои” се били облагодетелствали ни разправят медиите и ни разиграват сценки на шерлокхолмовци – ами ще се облагодетелствуват разбира се, та политическите ни мъже (бизнесмени) си гледат основно техния си частен бизнес, а не вършат това за което се натискат по време на избори. Нали народа им плаща, какво повече да ги интересува, освен по-голямата печалба, която да гонят им остава, и го правят! За такива като тях впрочем се пишат и законите ни, хич да не се заблуждаваме, че те са за регулиране и подобряване на живота ни! За подобряване на техния живот са основно.
И днешните антикризисни мерки са създадени с такава цел, като и “държавно” се гарантирани в частта “изпълнение”. Пък ние да лапаме мухите като сме си глупави да им вярваме! И нали сме си мравчици, ред ни е, пък и ни се пада, да се напъваме да работим, за да пълним празната ни национална хазна от дълго, дълго време, която се оказва и, че е каца без дъно както винаги, защото управляващите ни много обичат да си харчат за щяло и не щяло видите ли! Т.е. народът-масата е призвана усърдно да се труди, и да пълни със жълтите си стотинки подхвърлени ни под формата на мизерна заплата, бездънните джобчета на специалните избранници в управленията на “уж” частните, пардон скрите участия на държавните мъже в иначе търговските АД-та! Де факто и де юре пълним джобчета на скрития политически бизнес-съответно партийно оцветен, находящ се под мантията на ... държавата и обгрижването на българския народ ежесекундно. Е, има си и чисто частен сектор - такъв за парлама за пред света, ама той буквално е нищожен на фона на онзи “скрития” (правителствено-партийния), и него винаги го проверяват и наглеждат зорко “дали е изряден” – той обикновено е използван от държаните ни мъже за по-мокрите им държавни поръчки, и за предпочитане е да се нарича например сив.
Иначе закони и закончета, дал господ в държавата ни! Днешният ни антикризисен хит е по “Мерки за подкрепа и устойчив растеж на българската икономика” дето хич я няма напрактика – впрочем такава (икономика) има и тя се развива само за благоденствието на политическия ни елит, при това извоювана законово в парламента ни, а чрез “облигационна емисия” на Българската банка за развитие (ББР) – ще се привлича на допълнителен “външен” (разбирай чрез още по-драстично смъкване на кожите ни) ресурс до 600 милиона лева?! Ей, голямо дране ще падне на съвременника ни! А познатият ни кан Аспарух, в зората на създаване на държавата България, е определил като налог за всеки българин тогава по .... едно кокоше яйце годишно. Няма майтап – верно е, и идеята е била младата държава по тези земи, почти в началото на новата ера, чрез това си действие да мотивира хората да останат в нея и да се грижат за просперитета й, а не да си хванат мечовете, да се метнат на конете си и кой как може да се оправя ... Това е бил данъка на раменете на тогавашните хора. Аспарухова му работа! А днес? – днес е направо скандално положението за обикновения човек – цели канари от пари се искат от него, а той болезнено ги няма – дори и просяците вече ще облагат може би – ама още не са се сетили и за тях! Скромна работа - вдигат ДДС, вдигат се цени, вдигат се данъци, увеличава се армията от безработни, внедряват ни всякакви рестрикционни регулаторни мерки в измъчения ни живот, и “търпете докато умрете” българи ни призовават отвсякъде партийните ни лентяи!
И забележете – всичко това ни се случва обикновено чрез поправки набързо в настоящите закони, които и без това са достатъчно сдухани ..., чрез едно суматохно бърборене отвсякъде и навсякъде ... на фона на едно огромно народно мълчание по случващото се – АМА ЦИНИЧНО, както си му е реда!

Нели Кирилова

ПО АГЕНЦИЯ КРОСС

Желязко Христов: Мерките на правителството са експертно некомпетентни
София /КРОСС/ „80% от мерките, които представиха синдикати и работодатели бяха припознати на „прима виста" от вицепремиера Симеон Дянков. Днес съзираме откровена лъжа по тази тема. Трябва да уточни - излъгал ли е в неделя? На второ място от предложения материал от правителството личи експертна некомпетентност." Това заяви Желязко Христов - президент на КНСБ по Радио К2.
Той допълни: „И на трето място - липса на разчетени ефекти, което аргументира експертната некомпетентност. От предложените 43 мерки на правителството огромна част звучат като електрошокова терапия. Около 20 от мерките са взети от националното споразумение на синдикати с работодатели и те срещат нашата подкрепа. 10 от мерките определяме като скандално невъзприемчиви".

Христов съобщи още, че липсва всякакво намерение за изготвяне на график за издължаване на бюджета към бизнеса.
Повишаването на ДДС с 2 пункта е абсурд в условия на криза: „Това е откровено луда мярка, защото тя ще се отрази и върху инфлацията, и върху комулативния ефект".
По думите му, в мерките на правителството няма нищо за доходите. Няма нищо по повод искането на синдикати и работодатели за невдигане на цените на тока, парното, водата и на природния газ.
„Абсурдно е за синдикатите и не можем да приемем завишаване на максималната продължителност на извънреден труд, който може да се полага от едно лице в рамките на една календарна година. Очевидно експертите на държавата, разработвали мерките, не осъзнават абсурдността на тази тема. Абсурдно е защото, кризата предполага намаляването на производството и услугите, свиване на възможностите за работа", категорично заяви Желязко Христов. Очевидно е, че от плановете на правителството ще бъде ощетени бизнеса и трудовите хора, допълни той.
В заключение той заяви: „Най-вероятно на ход ще бъде българският премиер. Бизнесът и трудът трябва да седнат пред най-отговорния човек в държавата. И ако ще си стискаме ръцете, ще ги стискаме. Ако не, тръгваме всеки по своя път. Синдикатите - към дни на недоволствата още през месец април".

Позиция на КНСБ относно необходимите антикризисни мерки
София /КРОСС/ Късно снощи Координационният съвет на КНСБ прие Позиция, относно необходимите антикризисни мерки. Позицията е гласувана, преди да бъдат получени предложенията на Правителството за антикризисни мерки. Коментари за мерките, вкл. и правителствените предложения ще бъдат правени от ръководството на КНСБ след обсъждането им днес в НСТС. Информационна агенция КРОСС предлага на читателите си позицията на КНСБ.
Световната финансова и икономическа криза се прояви в България още от есента на 2008 г. С течение на времето се задълбочаваше спада в промишленото производство и продажбите. Рязко намаляха преките чуждестранни инвестиции. Драстично се свиха обемите на вноса и износа. Силно се ограничи достъпа до фирмени и потребителски кредити. Макар и относително плавно до края на 2009 г. , растеше безработицата. Увеличиха се фирмите с неизплатени задължения към работниците и служителите.
През последните няколко месеца проявленията на кризата бързо се задълбочиха. Критично нараснаха задълженията на бюджета към бизнеса /по обществени поръчки, ДДС и др./, което силно повлия върху заетостта и възнагражденията на работещите. Отделно от това, започнаха да изтичат срокове за привеждане на големи предприятия към екологични изисквания на ЕС. От началото на годината застрашително нарасна бюджетния дефицит, а фискалният резерв достигна до своята долна, законово установена граница. От началото на т.г. рязко нараства помесечно регистрираната безработица, а задълженията за работни заплати и осигуровки вече надхвърлят 400 млн. лева.
Очевидно, в сегашната ситуация е крайно необходимо спешното разработване на нова национална антикризисна програма, съгласувана изцяло с работодатели и синдикати.
КНСБ и КТ „Подкрепа" заедно с национално представителните работодателски организации съгласуваха комплексна и достатъчно конкретна антикризисна програма. В хода на работата, участващите организации демонстрираха изключително висока отговорност и силен стремеж за постигане на консенсус.
Философията на програмата се опира изключително на мерки за възстановяване на икономиката, заетостта и жизненото равнище на населението в съчетание с мерки за увеличаване на бюджетните приходи и възстановяване на финансовата дисциплина в държавата. Първите три раздела от програмата съдържат мерки за увеличаване на бюджетните приходи, възстановяване на финансовата дисциплина в държавата и осигуряване на допълнителен финансов ресурс за реалния сектор. Останалите три раздела съдържат предложения за подкрепа на доходите на домакинствата и вътрешното потребление, подкрепа на пазара на труда в посока на максимално запазване на заетостта и ограничаване на безработицата и усъвършенстване на социално-осигурителните системи.
Мерките бяха широко представени пред българската общественост. Проведена бе нарочна пресконференция с участието на всички ръководители на национално представителните работодателски и синдикални организации. Последната беше широко посетена и подробно отразена от българските медии .
Основни моменти в новата антикризисна програма са:
• Привличане на допълнителен финансов ресурс от страна на държавата чрез: емитиране на вътрешен и външен дълг; спешна продажба на остатъчни държавни миноритарни пакети; разширяване на концесионирането; ускорена продажба на емисии по протокола от Киото и др. ;
• Легализиране на нерегламентираните доходи на физически лица, но не от престъпна дейност, с които е придобита собственост, чрез еднократното й данъчно облагане;
Реализацията на горните две мерки би довела до допълнителен финансов ресурс от 5 до 8 млрд. лв.
• Изплащане на просрочените задължения на бюджета към фирмите с гаранция и ангажимент на работодателите, че с част от получените суми ще се изплатят неизплатените заплати и осигуровки. Изработване на график за погасяване на задълженията и създаване на публични регистри за техните размери;
• Издаване от страна на държавата на ценни книжа с падеж до края на 2010 г., които да се предоставят на фирми с просрочени вземания от бюджета и се използват за осигурителни и данъчни плащания;
• Облекчаване достъпа до кредитен ресурс чрез рязко увеличаване на ресурса на Българската банка за развитие и бързо изграждане на собствена клонова мрежа в страната;
• Обстоен преглед на предприятията, застрашени от затваряне поради несъответствие с екологични изисквания на ЕС и разработване на мерки за държавна подкрепа;
• Разширяване и бързо прилагане на схемите за частично компенсиране на доходи на работници в предприятия, преминали на непълно работно време;
• Използване правото на министъра на труда и социалната политика да разпростира действието на браншовите колективни трудови договори на базата на предварително постигнат консенсус в рамките на отрасловите съвети за тристранно сътрудничество;
• Създаване на механизъм за увеличаване на минималната работна заплата за страната от 1 юли т.г., който да включва както икономически, така и социални параметри;
• Премахване тавана на обезщетенията за безработица от 1 юли т.г. и определяне нивото на обезщетение като 60% от осигурителния доход преди загубата на работа. Временно, до края на 2010 г. да се намали от 9 на 6 месеца изискването за период, в който лицето е било осигурявано за риска безработица;
• Разширяване на броя и обхвата на ваучерите за хранене, като механизъм за подкрепа на реалните доходи на работниците и служителите.
• Временно, до края на 2010 г. отказ от всякакво повишаване на държавно регулираните цени на стоки и услуги от обществен интерес / ток, парно, природен газ, вода/;
• Създаване на механизъм за държавна подкрепа на дохода на домакинства с двама безработни за обслужване на ипотечни кредити за единствено жилище;
• Гарантиране средствата на осигурените лица в пенсионните фондове за допълнително пенсионно осигуряване, вложени в депозити на български търговски банки;
• Отказ от намаляване на осигурителните вноски до края на 2011 г.;
• Отказ от увеличение на здравно-осигурителната вноска;
• Лицата, които не са здравно осигурени на друго основание, заплащат осигурителни вноски върху доходите от капитал и собственост;
• По-силно данъчно стимулиране на доброволното осигуряване - пенсионно, здравно и за безработица, както и за застраховка живот;
• Увеличаване на сумите, изплащани по реда на Закона за гарантиране вземанията на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя.
Съвместният антикризисен пакет бе представен и пред премиера - г-н Бойко Борисов, както и пред финансовия министър - г-н Симеон Дянков. Реакцията и на двамата бе изключително положителна. Финансовият министър заяви, че веднага се съгласява с 80 на сто от предложенията, а по останалите - ще се произнесе след извършване на необходимите разчети. На практика не бе отхвърлена нито една от мерките.
Общите мерки на работодатели и синдикати ще бъдат обсъдени на заседание на НСТС на 23 март т.г. На този етап изразяваме силна надежда, че представителите на правителството ще потвърдят своята висока оценка на антикризисните мерки. Това би означавало настъпването на нов, много по-качествен етап в социалния диалог и постигането на обща отговорност между социалните партньори за прилагането на бързи и радикални антикризисни мерки.
КС на КНСБ оценява като положителна стъпка постигнатите на този етап резултати и дава мандат на представителите на синдиката да продължат да отстояват представените предложения в бъдещите заседания на НСТС и при постигане на удовлетворителни резултати, президентът на КНСБ да подпише тристранно споразумение за антикризисни мерки.
Същевременно, КС на КНСБ се съобразява с факта, че все още не са представени правителствените мерки. Категорично заявяваме, че няма да приемем предложения, водещи до орязване на социални права и придобивки, ръст на безработицата и влошаване на покупателната способност на населението. Бъдещите действия на синдиката ще зависят от готовността на правителството да се съобрази с тази позиция.
Искрено се надяваме за бързо постигане на крайно необходимото съгласие между правителство, синдикати и работодатели!

Димчо Михалевски: Дупката в бюджета не е от повишени разходи, а от липса на приходи
София /КРОСС/ До момента имаше само хаотични предложения. Не бих се съгласил, че има 3 мрд. инзвънредни разходи. Това коментира Димчо Михалевски - депутат от Коалиция за България в предаването „Денят започва" на БНТ 1. „Мерките на правителството, които бяха приети със срок до 30 април не дават резултат. Подхожда се към увеличаване на ДДС без да са изчерпани всички други възможности", допълни Михалевски.
Като дойде на власт, това правителство престана да бъде активен инвеститор и в този момент нещата се влошиха много. Държавата не извършва капиталови разходи. Дупката в бюджета не е резултат от повишени разходи, а от липса на приходи, посочи депутатът. По думите му, НАП и другите институции не работят добре и не събират съответните си приходи.
Михалевски каза още, че неизплатените пари на бизнеса водат до следното - фирмите не могат да си платят данъците, ДДС, заплати и осигуровки на работниците, съкращават работни места. В резултат на това се увеличава безработицата и се е получила дупката от 1,5 млрд. в бюджета само за първите два месеца на годината.

Започна операция "Лапачите"
София /КРОСС/ Специализирана полицейска операция „Лапачите" срещу източването на ДДС се провежда на територията на Петрич и София. Това съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов по БНТ.
По думите му целта е да се хванат финансовите престъпници, защото това е една от най-важните антикризисни мерки.
Това е една от най-важните антикризисни мерки за ограничаване изтичането на бюджета и да можем да оптимизираме финансите на държавата, посочи вътрешния министър.
В Петрич са проверени два офиса и три допълнителни адреса, иззети са голямо количество документи, фактури, печати, компютърни конфигурации. В София имаме един офис и един жилищен адрес, който е проверен. В момента операцията продължава и продължават процесуално-следствените действия, заяви Цветанов.
Той увери, че ще има и акция "Лапачите 2".

Калин Георгиев: Открити са нарушения при счетоводители, шофьори и така наречени бизнесмени
София /КРОСС/ Установените щети при операция "Лапачите" до момента са около 600 000 лева, очаква се до края на деня те да бъдат вече много повече, тъй като и в момента проверките продължават. Това заяви специално за Информационна агенция КРОСС главният секретар Калин Георгиев.
В капана са попаднали както счетоводители, шофьори и така наречени бизнесмени.
Това няма да бъде откъслечно явление, а система , акциите в тази посока ще продължат и в други региони на страната, каза Калин Георгиев.
Информационна агенция КРОСС припомня, че специализираната полицейска операция „Лапачите" е срещу източването на ДДС и се провежда на територията на Петрич и София . Целта е да се хванат финансовите престъпници, защото това е една от най-важните антикризисни мерки.

Парното и газта ще поскъпнат от 1 април
София /КРОСС/ От 1-ви април природният газ и парното за потребителите ще поскъпнат въпреки намеренията на правителството да замрази цените. Увеличението на газа се налага заради ситуацията на световните пазари и няма как да бъде избегнато, посочи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев.
"Корекцията на цените на природния газ и оттам на топлоснабдителната услуга към 1 април трябва да бъде направена, докато за цените на електроенергията от 1 юли има достатъчно възможности да бъдат задържани", допълни той, цитиран от БНР.
Ръст в цената на синьото гориво с 15 на сто, каквито са очакванията, ще доведе до поскъпване и на топлоенергията между 8 и 13 процента.
Цените на тока от 1-ви юли обаче могат да бъдат задържани, каза Семерджиев. Това може да стане с отпадане на разходи по инвестиционните програми, но не и със законодателна намеса.
КНСБ свикват утре протестен митинг пред Държавната комисия за енергийно и водно регулиране под мотото "Не на увеличение цената на газа, за да запазим работните си места". Протестът се организира от синдикалната организация на "Радомир Метал индъстриз", но се очаква в него да се включат и още работници от фирми, чието производство е зависимо от цената на природния газ.

Борисов: По-положителен доклад на ЕК за България досега не е имало
Доха, Катар /КРОСС/ „По-положителен доклад досега не е имало. Аз го приемам с всички констатации и забележки. В него ясно се казва, че има политическа воля и че мерките, които се предприемат, ще доведат до резултат." Това заяви премиерът Бойко Борисов по повод разпространения днес от ЕК междинен доклад за България по механизма за проверка и сътрудничество. По думите на министър-председателя в доклада е отбелязано, че прокуратурата работи по нов начин и постига резултати. Той обаче отправи упрек към съдебната система в България и препоръча спешно да бъде съставен план, с който тя да се реформира. По думите му партиите от Тройната коалиция и президентът трябва да отговарят за критиките на Европа към нея.
„Съдебната система е абсолютно независим орган, ние няма как да се координираме, нито да влияем на действията й. Работата на прокуратурата е коренно различна, но в България няма обективност при оценяването на успехите и неуспехите. Затова аз, за разлика от румънския премиер, който се обяви за премахването на мониторинговия доклад, искам да ме оценяват. Само така може да бъде показан верният път на народа", подчерта премиерът Борисов.
„Гарантирам, че до година и половина България ще стане уважавана в Брюксел и изобщо в Европа страна. Мисля, че за този период ще успея да измъкна държавата от блатото, но за целта е нужно да работим много усилено през това време", заяви премиерът. „Реформите не ги правим, за да се харесаме на някого в ЕС, а ги предприемаме, защото са нужни на България", допълни министърът на външните работи Николай Младенов. „Този механизъм обаче не работи без политическа воля, а ние я имаме", подчерта още той.
По-късно в телефонен разговор министър-председателят Бойко Борисов благодари на председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу за обективния доклад на комисията за България. Премиерът се ангажира правителството да направи всичко възможно отразените в документа констатации да намерят своето решение до следващия мониторингов доклад през юли т.г. Бойко Борисов използва повода да честити рождения ден на Барозу и да му пожелае здраве и нови успехи.
Министър-председателят е на официално посещение в Катар. Утре премиерът и водената от него делегация ще отпътуват за Кувейт, където са предвидени срещи на българския правителствен ръководител и министрите с емира, принца и министър-председателя на държавата.

Борисов: Ако не вдигнем ДДС, няма излизане от ситуацията
Доха, Катар /КРОСС/ Ако не се вдигне ДДС, няма как да се излезе от ситуацията, каза премиерът Бойко Борисов. По думите му тъй като всички сме проспали харчовете през последните четири години, сега солидарно ще си понесем отговорността, че сме оставили предишните управляващи да си правят, каквото искат.
В Доха, където е на посещение, Борисов каза, че е съгласен да бъде намалена с 15 на сто субсидията за политическите партии. Може да се мисли и за намаляване на заплатите с 15% в президентството, Министерския съвет и парламента, добави премиерът. Що се отнася до доклада на Европейската комисия Бойко Борисов посъветва хората от съдебната система внимателно да прочетат критиките, записани там. И според министъра на външните работи Николай Младенов, който също е в Доха, това е най-добрият доклад за България досега, предаде БНР.

ЕК поиска от България още реформи в съдебната система
Брюксел, Белгия /КРОСС/ Европейската комисия поиска от България още реформи в съдебната система и конкретни резултати. Това стана ясно от публикуваните днес междинни технически доклади за напредъка на България и Румъния в сектор „Правосъдие", които предшестват основните доклади, които ще излязат през лятото.
В доклада за България е отбелязана волята на страната ни да постигне по-бързо и ефективно правосъдие. Отчетено е предприемането на някои важни инициативи в сектор „Правосъдие", които показват воля за сериозни и дълбоки реформи, които обаче все още не са завършени и за това конкретни резултати не могат да бъдат посочени. Също така са отчетени и реформите в Националната агенция по приходите и Агенция „Митници", които също работят срещу контрабандата.
Корупция подкопава репутацията на съдебната система, категорични са от Европейката комисия, според която всички съмнения за корупция при висши държавни длъжности трябва да бъдат разследвани.
Докладът критикува липсата на осъдителни присъди за организираната престъпност и високите етажи на властта, както и бавното протичане на такива дела. Друга критика е свързана с отнемането на имущество, придобито по престъпна дейност, което според Комисията трябва да бъде по-ефективно.
„Все още има какво да се прави в двете държави. България - да увеличи усилията си за реформи, Румъния - да започне сътрудничество между политическите партии, за да подкрепят реформите. Виждаме напредък. Той не е достатъчен - това е ясно. За това докладите са важни. Най-голямото предизвикателно пред двете страни е да приложат наученото от присъединяването", каза говорител на ЕК.
България е предприела мерки след последния доклад от 22 юли миналата година- законодателството срещу конфликта на интереси и големите заменки на гори, както и създаването на Инспектората към ВСС, както и на Звеното за борба със злоупотребите с европейските фондове. „Реформите, препоръчани от Комисията през юли 2009 г., следва да се превърнат в национален приоритет и да бъдат предприети в повече области, за да се постигне пълно реформиране на съдебната власт", се казва още в междинния доклад.
За Румъния Европейската комисия отбелязва, че трябва още работа в предотвратяването на организираната престъпност, конфликтите на интереси и корупцията. Страната не е подобрила състоянието си след последния европейски доклад.

Целият доклад на този линк: http://ec.europa.eu/dgs/secretariat_general/cvm/docs/com_2010_112_bg.pdf

Гергана Паси: ЕК разчита правилно позитивните знаци на правителството
София /КРОСС/ Европейската комисия разчита правилно позитивните знаци, които се дават от правителството. Тя ще ги подкрепя. Това каза пред Информационна агенция КРОСС Гергана Паси, бивш министър по европейските въпроси, в коментар за междинния технически доклад за напредъка на България в областта „Правосъдие и вътрешен ред", с който Европейската комисия настоя за още реформи в съдебната система и конкретни резултати. Тя определи доклада като своебразна покана за задълбочаване на реформите във всички сфери преди основния доклад на комисията, който ще излезе през лятото и ще бъде първият голям доклад за новото правителство. За това е съвсем естествено правителството да концентрира усилията към справянето с кризата, еврофондовете и правосъдието и вътрешния ред.
„Липсата на достатъчно на брой убедителни съдебни решения е констатация, с която ушите ни вече свикнаха, което е много опасно. Европейската комисия е искала да види ритмичност в работата на съдебната система, един хоризонт на всяко едно съдебно дело, което започва, развива се и завършва в обозрим период. Струва ми се, че там е мястото, където са необходими повече усилия. Когато говорим за воля е много важно народните представители да демонстрират такава", каза Паси.
Гергана Паси припомни, че правителството на ГЕРБ е поставило като своя първостепенна задача борбата с корупцията и организираната престъпност. За това кабинетът трябва да обясни какъв времеви хоризонт вижда за действието на мониторинговия механизъм за България, който работи от 2006 г. и е с отворен край.
„Не изключвам варианта, макар и да няма тясна връзка, следващата година той да се яви една от пречките за приемането ни в Шенгенското пространство. Много важна цел на всяко едно правителство от тук насетне е преодоляването на слабостите и съответно- приключването на този механизъм. Този разговор тепърва предстои. Ние сме заинтересовани да извървим този път, а Европейската комисия да докаже, че механизмът, който самата тя създаде през 2006 г. е работещ. За това Европейската комисия е най-естественият ни партньор".
Бившият министър на европейските въпроси бе категорична, че не трябва да се сравняват докладите за България и Румъния. „Движейки се заедно и в преговорния процес, и в последствие, е имало периоди, когато България е била по-напред, имало е периоди, когато Румъния ни е изпреварвала".
Паси припомни, че като сред успехите за страната ни са създаването на Инспектората към Висшия съдебен съвет, както и на смесените екипи за проверки от прокуратурата, МВР и Държавна агенция „Национална сигурност", припомняйки че агенцията по сигурността и Инспектората към ВСС са създадени по време на предишното правителство.

Борисов благодари на Барозу за обективния доклад на ЕК
София /КРОСС/ В телефонен разговор министър-председателят Бойко Борисов благодари на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу за обективния доклад за България, разпространен днес, съобщиха от правителствената информационна служба. По време на разговора Бойко Борисов се ангажира направените в документа констатации да намерят своето решение до юли месец, когато се очаква да бъде изготвен следяващият доклад на Еврокомисията за страната ни.
Премиерът Борисов използва повода, за да честити рождения ден на председателя на Европейскаста комисия и да му пожелае много здраве и нови успехи.

Румен Петков: Ще има предсрочни избори
Плевен /КРОСС/ В България ще има предсрочни избори. Прогнозата е на народния представител от Коалиция за България Румен Петков, заявена днес пред представители на медиите в Червен бряг. Той бе насреща с жителите на общината заедно с Николай Малинов, член на ИБ на НС на БСП и Васил Антонов, председател на Областния съвет на БСП - Плевен, на която присъства и кметът на Червен Бряг Данаил Вълов.
„Няма посока, в която управляващите да не са си отворили фронт на недоволство - учители, лекари, пенсионерите, служителите в правоохранителната и правораздавателната система, служителите в сферата на сигурността", подчерта Петков. Той окачестви скритата нетърпимост към правителството на по-тежка от тази през 1996-97 година. Според народния представител най-заинтересовани от предсрочни избори са ГЕРБ, защото са изправени пред катастрофа. Петков бе категоричен, че в момента единствената политическа сила, която е подготвена за предсрочни избори е ДПС , но не пожела да коментира причините за това. Той обаче не скри, че това не важи за БСП. Румен Петков почерта, че и ГЕРБ не е в цветущо състояние с достатъчно вътрешни проблеми и напрежения. Дали под влияние на улицата, или вследствие на стремежа на ГЕРБ да се самосъхрани, предсрочни избори ще има, категоричен бе Румен Петков. Според него те ще са изключително вредни за страната. За изминалите девет месеца на своето управление ГЕРБ показаха, че за тях няма национална кауза, а властта е самоцел, допълни народният представител.


ПО ЕКИПНЮЗ.КОМ

СДС е против вдигането на ДДС

СДС e против увеличаването на ДДС и отмяната на плоския данък, обяви председателят на сините Мартин Димитров. Според него вдигането на данъците е по-скоро лява политика, предаде нашият кореспондент Гергана Венкова. Димитров обясни, че повишаването на ДДС е лява мярка, а десните мерки са продаване на сгради, спиране на проекти като АЕЦ „Белене” и Бургас-Александруполис.
“Никой да не пипа плоския данък. Ние успяхме да убедим ляво правителство да въведе плосък данък. Това е единственият данък, при който приходите нарастват дори и в криза. Дори говоренето за отмяна на плосък данък е противопоказано”, предупреди съпредседателят на Синята коалиция.
Мартин Димимитров обясни, че в дебата около краткосрочните мерки за преодоляване на кризата трябва да се включат дори от БСП и ДПС. По думите на председателя на СДС ГЕРБ не е бил подготвен за тежестта на икономическата криза.
“Ситуацията в България все още е управляема и при правилни мерки може да се спасим от гръцкия сценарий, но ако нямаме ясни мерки, ние отиваме към този сценарий”, каза Димитров.
От СДС вече изпълняват и своя антикризисен план - те са внесли в парламента предложение за промяна в Закона за обществените поръчки.

В държава, в която се краде по 1 милиард ДДС годишно, е цинично да се иска увеличение на данъка
Бившата изпълнителна директорка на Националната агенция по приходите Мария Мургина беше принудена да напусне поста си през февруари 2009 година, след като стана ясно, че е покровителствала схеми за източване на Данък добавена стойност в огромни размери. Правителството на Сергей Станишев, стягайки се за европейски и парламентарни избори, първоначално отричаше уволнението да е свързано с кражби, но накрая призна: Мургина действително е участвала в източване на ДДС.
ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ
Единственото, което остана неизяснено, е колко точно е отмъкнала дедесарската мафия: твърденията почваха от 1 милиард лева годишно и стигаха до 3 милиарда. До този момент никой не се е ангажирал с точни числа.
Една година по-късно обвинението срещу Мургина все още се пече, а правителството, вече ново, се стяга да увеличи ДДС от 20 на 22 процента. Според разчетите на финансовото министерство тази мярка щяла да вкара в хазната около 540 милиона лева – наполовина от това, което според най-ниските оценки е откраднала дедасарската мафия.
В момента ДДС в България е сред най-високите в Европейския съюз, а като се вземе под внимание и това, че в повечето страни се прилага по-ниска от стандартната ставка за редица важни за хората стоки, данъкът вероятно е най-висок, понеже в България изключения няма, освен за туризма. Всичко друго – хляб, лекарства, книги, учебници – минава под ножа на 20% ДДС.
Ефектът от увеличаването на ДДС е спорен. Например Великобритания в разгара на кризата не увеличи, а намали с процент и половина данъка и сега той е 17,5%. Повечето страни в ЕС, ако не намаляват ставката, поне се въздържат да я увеличават, тъй като всяко покачване увеличава автоматично цените, оттам намалява потреблението и съответно индустрията произвежда по-малко. Затова и потребители, и бизнес имат интерес от по-ниска ставка, та да върви алъш веришът.
В България, както се разбира, бизнесът е склонен да кандиса на увеличение на ДДС. Част от обяснението за това е мургинско – колкото повече ДДС е събран, толкова повече ще има за точене. Разбира се, не всички са дедесари, обаче когато се точат между 1 и 3 милиарда годишно, всички са под подозрение.
Цинично, безотговорно и по линията на най-лесното е да се иска вдигане на ставката по ДДС, без да са запушени дупките, от които той изтича. Ако досега Мургина беше изправена пред съда, бяха станали ясни схемите и играчите, които са точили пари от бюджета, ако виновниците за това бяха намерени и доказани и принудени да връщат откраднатото – да, може да се иска увеличаване на данъка.
Обаче това не е така. Нещо повече, няма никакви гаранции, че точенето не продължава и сега. Ето, във вторник например МВР арестува Пачката, Чучулигата и Гаргата, които работят точно това – точат ДДС.
А колко ли още Гарги и Чучулиги летят из държавата.
Затова – първо да се запушат дупките. А после, ако парите не стигат, може и да се мисли за вдигане на данъците.
Но ако кражбите намалеят, няма да стане нужда. Гарантирано.

Президентът на Кипър поиска да му намалят заплатата с 10%
Президентът на Кипър Димитрис Христофяс предложи годишната му заплата да бъде намалена с 10%, както и заплатите на министрите и други високопоставени държавни служители, съобщи електронното издание на кипърския вестник „Филелевтерос”. Комунистическата партия АКЕЛ, чийто председател беше Христофяс, преди да заеме президентския пост, приветства предложението.
Движението на социалдемократите ЕДЕК също изрази съгласие, а от ДИСИ (Демократичен сбор) се противопоставиха, като отправиха критика към кабинета, че не е представил мерки за борба с последиците от икономическата криза.

Учени от БАН предвиждат двойно поскъпване на водата в следващите 5 години
Почти двойно ще скочат цените на водните услуги у нас до пет години. Тази прогноза направи н.с. д-р Яна Кирилова от Икономическия институт на БАН по време на дискусия „Икономически анализ на водоползването” в рамките на Седемнадесетото честване на Световния ден на водата. Форумът е организиран от МОСВ и НТС по водно дело в партньорство с 15 организации, сред които и Икономическият институт.
Повишаването на цените ще бъде неизбежно, тъй като събираните приходи в момента са крайно недостатъчни за покриване на инвестиционните разходи в сектора, обясни експертът. Средната възвръщаемост на вложените средства за водоснабдяване е 80%, за пречистване – 20%, а за канализационни услуги – едва около 18%.
Повишаването на цените на водните услуги, с цел да се запълнят липсите, не може да става без съобразяване с доходите на хората, смята изследователят от Икономическия институт.
В заложените програми от мерки за подобряване качество на водата до 2015 г. са предвидени близо 10 млрд. лв., посочи Кирилова. Освен събираните приходи, средства за изпълнението на предвидените проекти могат да се набавят и от Оперативна програма „Околна среда”. Въпреки това изпълнението на част от предвидените мерки ще бъде отложено за след 2015 г., защото средствата не достигат.
В тези условия с приоритет трябва да са проектите за изграждане на пречиствателни станции за отпадни води, заради поетите от страната ни ангажименти към ЕС, обясни Кирилова. Изискванията към България са до края на тази година всички градове с население над 10 000 души да са изградили свои пречиствателни станции, а до края на 2014 г. това да стане и в селищата с население от 2000 до 10 000 души. Ако не изпълним тези изисквания, страната ни ще понесе санкции, припомни експертът от Икономическия институт на БАН.
Основният проблем е, че инвестиционните разходи за пречиствателни станции у нас надхвърлят неколкократно тези в Европа, посочи ст.н.с. Галя Бърдарска, също изследовател от Икономическия институт. Според нея, ако за изграждането на пречиствателна станция в 50-хиляден град в Германия са изразходвани 4 млн. евро, то такъв проект за селище в България с 10 хил. жители е на стойност 12 млн. евро.
Вторият проблем е, че построените пречиствателни станции с пари от ЕС не работят ефективно заради проектантски грешки. За да се компенсира това, част от заделените средства по Оперативните програми могат да се пренасочат за изграждане на системи за намаляване на загубите от водоползването, препоръча Бърдарска.

Израел предупреди за нарастваща иранска заплаха
Началникът на генералния щаб на израелската армия Габи Ашкенази осведоми днес парламентарната комисия по външни отношения и отбрана за ситуацията по израелските граници, както и за иранската заплаха и за увеличаващия се брой ракети „Касам”, изстрелвани от ивицата Газа, съобщи израелският в. „Аарец”.
Относно иранската ядрена заплаха Ашкенази отбеляза, че „иранците продължават напред с ядрената си програма. Надявам се, че тристранните санкции ще се окажат ефективни”, каза той.
Ашкенази допълни, че би било грешка да се разчита на опозицията в Иран да неутрализира напредъка на програмата, тъй като „иранският режим е силен и ефективен”.
Във връзка със ситуацията по границите началникът на генералния щаб на израелската армия съобщи, че радикалното ливанско движение „Хизбулла” разполага допълнителни сили северно от река Литани.


ПО НЮЗ.БГ

Искаме присъди в България, обяви Брюксел

Въпреки усилията, лоши остават резултатите, постигнати от съдебната власт по дела, свързани с корупция на високо равнище и организирана престъпност.
Това се казва в междинния доклад за изпълнение на механизма за сътрудничество и контрол в областта на правосъдието и вътрешната сигурност за България.
В него очаквано фигурира и убийството на Боби Цанков.
ЕК отбелязва, че на 5 януари 2010 г. в София е бил убит евентуален свидетел по важно дело, свързано с организираната престъпност.
Като цяло разглежданите от съда дела за организирана престъпност отбелязват слаб напредък от средата на 2009 г. и за същия период не е докладвано за издадени присъди, се казва още в доклада, представен днес в Брюксел от говорителя на ЕК Марк Грей.
ЕК е на мнение, че все още е необходимо цялостно разследване на твърденията за сериозна корупция, свързани с назначения на високи постове в съдебната система и засягащи членове на ВСС.
През втората половина на 2009 г. обществено достояние станаха твърдения за търговия с влияние и корупция във връзка с назначаване на висши магистрати, засягащи членове на ВСС, се отбелязва в доклада.
До този момент дисциплинарните производства на ВСС са довели до седем понижения. Тъй като прокуратурата не откри наказателно производство срещу нито един от засегнатите магистрати, твърденията не можаха да бъдат проверени по същество, изтъкна Марк Грей.
Все още е необходимо цялостно разследване на твърденията за сериозна корупция, свързани с назначения на високи постове в съдебната система и засягащи членове на ВСС.
ЕК посочва още, че Европейският съд за правата на човека е разкритикувал липсата на отчетност на Главния прокурор. В решението на Съда се призовава България да въведе подходящи принципи за взаимозависимост и взаимоограничаване между отделните институциите в съдебната система.
От юли 2009 г. не е докладвано за присъди по дела за корупция на високо равнище, ни критикува още Еврокомисията.
В доклада не е пропуснато да се спомене и че в средата на 2009 г. в България са извършени редица арести и са предприети разследвания във връзка с организирани престъпни групи.
Похвално е, че повече дела за корупция по високите етажи се следят в рамките на мониторинга на съдебната практика, но въпреки това някои важни дела все още протичат неоправдано бавно, обяви Марк Грей.
Що се отнася до борбата с корупцията и организираната престъпност, в доклада се казва, че България трябва да бъде по-ефективна в конфискуването на имущество, придобито от престъпна дейност, като прилага конфискацията към по-широк кръг лица, свързани с престъпния свят, освен в случаите когато законният произход на имуществото може да бъде доказан.
Комисията призовава България да активизира още повече усилията си за реформи, за да постигне конкретни, измерими и съществени резултати.
Реформите, препоръчани от Комисията през юли 2009 г., следва да се превърнат в национален приоритет, се казва още в доклада.
Ето и мерките, които препоръчва ЕК:
1. Приемане на изменения в Конституцията, които премахват всички двусмислия по отношение на независимостта и отчетността на съдебната система.
2. Гарантиране на по-прозрачен и ефективен съдебен процес чрез приемане и прилагане на нов Закон за съдебната власт и на нов Граждански процесуален кодекс. Докладване за въздействието на тези нови закони и на Наказателно-процесуалния кодекс и Административно-процесуалния кодекс, преди всичко върху досъдебната фаза.
3. Продължаване на реформата на съдебната власт с цел повишаване на професионализма, отчетността и ефективността. Оценяване на въздействието на тази реформа и публикуване на резултатите всяка година.
4. Провеждане на професионални и безпристрастни разследвания по обвинения в корупция на високо равнище и докладване за тях. Докладване за вътрешни проверки на публичните институции и за огласяване на имуществото на високопоставени длъжностни лица.
5. Вземане на по-нататъшни мерки за предотвратяване и борба с корупцията, особено по границите и в местното управление.
6. Прилагане на стратегия за борба с организираната престъпност, която се съсредоточава върху тежките престъпления, изпирането на пари, както и върху системното конфискуване на имуществото на престъпниците. Докладване за нови и текущи разследвания, повдигнати обвинения и присъди в тези области.
Хюсменова: Докладът е ясен и безпристрастен
Филиз Хюсменова коментира доклада на ЕК за механизма на сътрудничество и контрол в областта на правосъдието и вътрешните работи. Според нея той е междинен и не дава политически оценки, а отбелязва постигнатия напредък в борбата срещу престъпността през периода след годишния доклад от юли 2009 г.
В този смисъл документът е ясен и безпристрастен. За съжаление, резултати от извършеното в повечето случаи не могат да бъдат оценени, защото още не са налице. Затова аз бих прочела доклада не като бюрократ, а като свидетел на това, което се случва у нас, заяви Филиз Хюсменова.
Според нея последните шест месеца са предприети важни инициативи, които показват желание за реформа, но за да има резултати са необходими добра подготовка и обмислени действия.
Тя допълва, че зад констатацията в доклада, че решаването на някои дела се бави във времето, в действителността стоят често разменяните чрез медиите нападки между изпълнителната и съдебната власт, което противопоставяне не води до нужното взаимодействие.
Мнозина, предполагам, вече имат усещането, че докладът може да бъде използван като аргумент в полза на едностранно налагане на волята на изпълнителната власт, смята Хюсменова.
Тя изтъкна, че са необходими законодателни промени, включително и тези в НПК, трябва да бъдат постигнати в консенсус със съдиите, прокурорите и разследващите, така че да не се нарушават правата на никоя от страните в съдебния процес.

ДПС не подкрепя увеличаването на ДДС
ДПС няма да подкрепят увеличението на ДДС на 22%. Това обяви Алиосман Имамов на редовния брифинг на ДПС.
Това е мярка, която не подкрепя бизнеса и ние няма да я подкрепим, категоричен е той. ДПС ще подкрепи мерки, свързани с намаляване на публичните разходи. Намаляването на субсидиите на партиите с 15% е мярка, която би могла да има резултат.
Като цяло обаче от ДПС не са доволни от начина, по който се представят антикризисните мерки на правителството на ГЕРБ. Предлаганите мерки се обсъждат във висока степен на неопределеност на реалната ситуация в България, смята Алиосман Имамов.
Не знаем каква е целта на предлаганите мерки, допълни още той.
Според ДПС не са ясни целите, който си поставя правителството - дали цел е влизане в еврозоната, дали цел е излизане от рецесия, дали постигане на дефицит или излишък. От партията смятат, че приоритети като членство в еврозоната могат да попречат на страната да излезе от кризата.
Според Лютви Местан крайно време от ГЕРБ да кажат какво е състоянието на основните макроикономически показатели. Крайно време е правителството да спре с политиката на пробиране на общественото мнение, смята той. Крайно време е правителството да поеме своята политическа отговорност за това, което предприема ,допълни още заместник-председателят на ДПС.
От партията на Сокола са категорични, че ще подкрепят всички мерки, генериращи приходи.
Лидерът на ДПС Ахмед Доган няма нищо против да бъде разсекретен договорът му за консултантска услуга за "Цанков камък", заяви Камен Костадинов.
По договора са извършени две плащания - авансово плащане през 2008г., което Доган декларирал пред сметната палата и второ плащане, направено през 2009г., което ще бъде обявено тази година.
Какъв е размерът на плащането определя този, който поръчва услугата, посочи Костадинов.
От ДПС смятат, че няма конфликт на интереси по казуса "Цанков камък - Ахмед Доган".

Обама подписа закона за здравната реформа на САЩ
Президентът на САЩ подписа историческия закон за здравната реформа на САЩ.
Барак Обама подписа революционната здравна реформа, използвайки 22 химикалки.
Конгресмените посрещнаха американския държавен глава в Източната зала на Белия дом с бурни аплодисменти.
В залата на историческата церемония присъстваха и обикновени граждани.
Направихме това, което е правилно, това което е необходимо.
"Днес след почти век на опити, днес след година на дебати, днес след като всички гласове бяха съгласувани, здравната реформа става закон в САЩ", каза Обама пред конгресмени от Демократическата партия на церемония в Белия дом.
Революционният закон осигурява здравни застраховки на 32 милиона американци.
Празнуваме „нов сезон в Америка", заяви Обама в Белия дом по време на емоционалната си реч.
Припомняме, главни прокурори републиканци от 11 щата обявиха, че ще обжалват утвърждаването на реформата като закон.

Лондон гони израелски дипломат?
Британските власти имат намерение да изгонят израелски дипломат след скандала с използването на фалшиви британски паспорти в аферата с убийството на лидера на Хамас и един от основателите на военизираното крило на движението.
Министърът на външните работи на Великобритания Дейвид Милибанд трябва да представи доклад по случая в парламента, а по-рано той поиска от израелските власти да сътрудничат по разследването.
Според информация на Daily Telegraph депортираният дипломат е агент на Мосад и трябва да напусне Лондон още тази нощ.
Израел заяви обаче, че няма доказателства за участие на нейни агенти към убийството на Махмуд ал Мабху на 19 януари в един от хотелите в Дубай.
Британското правителство не отправи обвинение за съпричастност, но Израел отказва и до този момент да коментира случая.
Британските власти имат намерение да разследват случая и са стигнали до един от дипломатите в израелското посолство. Няма обаче никаква информация в случая да е замесен самият посланик.
Действията на британските власти са ясен израз на недоволството от използването на фалшиви паспорти на нейни граждани - 12 броя, а през февруари месец министър Милибанд определи случаят като „скандален".
Освен британски паспорти в организацията са били включени и паспорти на граждани на Франция, Ирландия и Австралия.
Според съдебномедицинската експертиза причина за смъртта на Махмуд ал Мабху е мощен електрошок в главата. Освен това той е бил душен. Версията за електрошока е потвърдено и от анализи на кръвта от трупа, направена във френска лаборатория.
Официални лица от Дубай заявиха вече, че са уверени, че зад убийството стоят агенти на Мосад. Не последва обаче нито опровержение, нито потвърждение от страна на Израел.
Махмуд ал Мабху бе погребан в Сирия, а в покрайнините на Дамаск се стекоха хиляди хора.


ПО ДОЙЧЕ ВЕЛЕ

Румъния ще въвежда еврото през 2015 година

Румънското правителство поддържа целта си за въвеждане на еврото от 2015 г., съгласно програма за съгласуваност 2009-2012 г., приета вчера. Ангажиментът за въвеждане на еврото е запазен и представлява важен пункт в насърчаването на бюджетните и структурни реформи, необходими за увеличаване на гъвкавостта на румънската икономика, се посочва в съобщение на правителството.
Програмата показва и намерението на Румъния да избегне в средносрочен план надхвърлянето на границата на бюджетния дефицит от 3 процента от брутния вътрешен продукт, след като през 2009 г. бюджетният дефицит достигна 7,3 процента от брутния вътрешен продукт.
За да се присъедини една страна към еврозоната, тя трябва да изпълни пет критерия за съгласуваност, сред които овладяна инфлация и строга дисциплина в областта на държавните разходи.

Ден на националното недоволство във Франция
Ден на национален протест срещу социалната и икономическата политика на френското правителство организират днес пет френски синдиката. Насрочени са стачки и протестни митинги на национално ниво, като те ще засегнат и държавния, и частния сектор. Протестните действия са насочени предимно срещу плана на правителството за реформа на пенсионната система и срещу предвижданите съкращения на десетки хиляди работни места в държавната администрация.
На територията на цялата страна са предвидени общо 175 митинг-шествия. Денят на националното недоволство от социалната и икономическата политика на правителството на Саркози е организиран непосредствено след голямото поражение, което претърпя десницата на регионалните избори във Франция в неделя.

Новина с главно Н като нищо-не-следване
Око, надушващо всяка далавера
Новината за консултантския хонорар на Ахмед Доган е само потвърждение на публичната и развращаваща тайна с двайсетгодишна давност, че политиката в България е най-лесният и доходоносен бизнес. Коментира Мирела Иванова:

“Лидерът на ДПС Ахмед Доган е взел 1,5 милиона лева като консултант по 4 мегапроекта на предишното правителство - хидровъзел “Цанков камък”, каскада “Горна Арда”, “Доспат” и язовир “Тунджа”. Из новините на в. “Труд”
На фона на рухващата ни уж европейска държавица, катастрофиралата икономика, жестоката бедност и драстичните мерки, които трябва да се вземат за излизане от кризата, новината за консултантския хонорар на Ахмед Доган, философа-хидромелиоратор, направо е като честитка за първа пролет, раззеленява душите ни повсеместно!
"Д" като дълбок джоб
Пролука за иронии
Защо? - ще се възмутите вие. Защото, ще отвърна, има поне един човек в държавата, за когото да не мислим. Устроен отвсякъде. Открай време на добра работа с добра заплата, и пълна законова толерантност спрямо пълното му отсъствие от работното място.
Обграден от добри другари, твърди като камък, един Камен Костадинов да речем винаги ще го защити, от девет хидровъзела, каскади и язовири вода ще носи, за да умие лика на вожда си.
Благосъстоятелен, имоти много, яхти, сараи, обръчи от фирми, не виси на врата на държавата в криза, защото представете си и него с бюджетни стотинки да трябваше да го залъгваме, социални помощи да бяхме длъжни да му плащаме, тогава вече ставахме втора Гърция и банкрутът ни в кърпа бе вързан.
Колко е важно да бъдеш сериозен
Такива ми ти горчиви иронии - но как иначе да преглътнем наглата новина, която прекрачва всички поносими представи за политическо дерибейство и чудовищен шмекерлък. Публична и развращаваща тайна е, че заниманието с политика в България е най-доходоносният бизнес, и най-лесният - не рискуваш, не влагаш средства, просто се възползваш от общите и ги преразпределяш в своя полза, прибираш ги в джоба си.
"Н" като нищо
Но Догановият джоб е до такава степен неправдоподобно бездънен, че самият Доган от жив човек вече се е превърнал в символ, по-траен дори от Алековия литературен герой. Присъствието му във властта олицетворява престъпния характер на българската политика и манталитетните деформации, които поразяват масово обществения живот у нас, надменната му усмивчица е метафора на балканския свръхцинизъм, недосегаемостта му е синекдоха на дебелашкия рахатлък.
Сринахме се…
Нямам представа какво ще последва подир новината за консултантския хонорар на предишния коалиционен партньор. Поредният размахан пръст, че е заплашен етническият мир или вечната усмивчица, или малко прокурорски гъдел, или най-вероятно - обичайното нищо с главно Н.
За двайсет години български преход преуспяхме в безнаказаността на престъпленията и безпредела на моралната разруха, сринахме се под санитарния минимум на опростачаването и нищетата и представа нямам какви икономически мерки ще ни спасят от кризата и какви пет лева.
Автор: Мирела Иванова, Редактор: Александър Андреев

Какво каза този път ЕК за България?
Подрежда ли се България в общоевропейския пъзел?
ЕК публикува междинния доклад за България по механизма за сътрудничество и проверка. Комисията дава добра оценка за някои от мерките, предприети в България, като същевременно подчертава, че реформите трябва да продължат.
Докладите по този механизъм се публикуват два пъти в годината. Настоящият доклад за България е технически, през лятото ще излезе по-обширен доклад, който ще съдържа и политически оценки. При представянето на доклада говорителят на ЕК за България Марк Грей каза следното: „Тези доклади са техническо актуализиране на последните доклади от 22. юли 2009 година. Те не дават детайлна оценка и заключения.”
В документа от 8 страници се отчитат важните инициативи, предприети от българското правителство през последните шест месеца, в същото време обаче авторите критикуват лошите резултати по отношение на съдебната система и функциите й да разследва, преследва и съди за корупция по високите етажи на властта.
Финансови наказания няма да има
България не е заплашена от предпазни клаузи, каза Грей
В доклада се изброява постигнатото досега и намеренията на българските власти за близкото бъдеще. Изтъква се най-вече работата по Наказателно-процесуалния кодекс, проверките на съдилищата и прокуратурата, нарасналия брой дисциплинарни производства срещу магистрати. Навярно най-голямо внимание ще предизвика пасажът от доклада, който се занимава с така наречената „търговия с влияние и корупция във връзка с назначаването на висши магистрати” – тема, известна в България под името на главния заподозрян Красьо „Черничкия”.
Авторите на доклада изброяват взетите мерки, като внимателно се придържат към презумцията за невиновност и избягват предварително да раздават правосъдие. Марк Грей посочи още: „Докладът установява, че България е стартирала редица важни инициативи, които показват воля за реформи и демонстрират съзнанието за необходимостта от тези реформи.”
На въпрос на журналист дали при неизпълнение на препоръките ще има някакви финансови наказания за България и Румъния Марк Грей обясни, че двете страни вече са пълноправни членки и заплахата от предпазни клаузи не съществува. А също така, че не могат да бъдат наказвани със спиране на европейски пари заради слабости, констатирани по Механизма за контрол и проверка.
"Не даваме оценка на сегашното правителство"
А дали Еврокомисията е разочарована от борбата на новото правителство в София срещу организираната престъпност, попита още журналистът: „Ние не даваме оценка на сегашното правителство, на министър-председателя или на отделни министри в България. Целта на този доклад е да оцени напредъка на България в реформите”, каза Марк Грей.
В доклада на Еврокомисията се формулирани и шест показателя, по които ще се оценява работата в бъдеще: изменения в Конституцията по отношение на независимостта на съдебната система, нов Закон за съдебната власт и нов Гражданско-процесуален кодекс, продължаване на реформата на съдебната власт, безпристрастни и професионални разследвания за корупция на високо ниво и на местно равнище, стратегия в борбата срещу организираната престъпност.
На следващите страници Ви предлагаме официалното обобщение на доклада на ЕК:
Защо Комисията докладва за напредъка в съдебната реформа и за борбата срещу корупцията и организираната престъпност в България?
При присъединяването на България към ЕС на 1 януари 2007 г. все още съществуваха определени слабости в сферата на съдебната реформа, борбата срещу корупцията и организираната престъпност, които можеха да възпрепятстват ефективното прилагане на законите, политиките и програмите на ЕС и да попречат на българските граждани да се възползват напълно от правата си като граждани на ЕС. Затова в рамките на механизма за проверка и сътрудничество Комисията пое задължението да помага на България да преодолее тези недостатъци и също така редовно да проверява напредъка, използвайки шест показателя, свързани със съдебната реформа, борбата срещу корупцията и организираната престъпност. Тези показатели са свързани помежду си. Те трябва да се разглеждат в съвкупност като част от мащабна реформа на съдебната система и елемент от борбата срещу корупцията и организираната престъпност, за които е необходим дългосрочен политически ангажимент.
Как докладва Комисията за напредъка в България?
Докладите на Комисията относно напредъка по механизма за сътрудничество и проверка (МСП) се публикуват два пъти годишно. Те се основават на информация, предоставена от българското правителство, службите на Комисията, държавите-членки и неправителствени организации.
В последния доклад, публикуван на 22 юли 2009 г., бе направена цялостна оценка на напредъка по всеки от шестте показателя. В него се посочва, че България е дала тласък на реформите и е постигнала първите резултати като нарастване на броя на делата за измами със средства от фондове на ЕС с последващи действия на съдебната власт, окуражаваща статистика за извършени проверки на съдилища и прокуратури, известен напредък в еднаквото прилагане на законодателството и по отношение на идентифицирането на забавяния при дела за организирана престъпност и корупция по високите етажи на властта. На фона на продължаващите улични убийства и неуспехите със задържането на известни престъпници докладът заключава, че все още липсва достатъчен политически ангажимент за по-мащабни инициативи.Тъй като времето след публикуването на този доклад се счита за твърде кратък срок за България да преодолее тези недостатъци, а Комисията - да преразгледа оценката си, настоящият доклад съдържа само актуализирана фактическа информация за напредъка. Докладът съзнателно се въздържа от подробна оценка на постигнатите резултати по всеки показател, но прави кратък преглед на развоя на процесите от средата на 2009 г. насам.
Какво се казва в днешния доклад?
Настоящият доклад отчита факта, че през последните шест месеца България предприе редица важни инициативи, които показват воля за реформи. Въпреки че достойнствата на тези инициативи могат да се преценят само след като те доведат до конкретни резултати, тези действия все пак сочат, че все по-ясно се признава необходимостта от съществени и далновидни реформи. Същевременно докладът се спира на все още лошите резултати по отношение на съдебната система и функциите да разследва, преследва и съди за корупция по високите етажи на властта и организирана престъпност.
В сферата на съдебната реформа България предвижда подобрения в Наказателно-процесуалния кодекс, за да съкрати и оптимизира ефективността на следствието и съдебното производство. През последните шест месеца в България продължиха проверките на съдилища и прокуратури и те доведоха до многобройни препоръки и нарастващ брой дисциплинарни производства срещу магистрати. От средата на 2009 г. насам, в отговор на препоръки на Комисията, България предприе най-вече мерки за повишаване на обективността при годишното атестиране на магистратите. Резултатите от тези мерки обаче все още не могат да бъдат оценени. Похвално е също така, че повече дела за корупция по високите етажи се следят в рамките на мониторинга на съдебната практика, но въпреки това някои важни дела все още протичат неоправдано бавно. През втората половина на 2009 г. репутацията на съдебната система бе подкопана от подозрения за тежка корупция при назначения на висши длъжности и тези случаи трябва да бъдат задълбочено проучени.
Що се отнася до борбата срещу корупцията и организираната престъпност, България възнамерява да бъде по-ефективна в конфискуването на имущество, придобито от престъпна дейност, като прилага конфискацията към по-широк кръг лица, свързани с престъпния свят, освен в случаите когато законният произход на имуществото може да бъде доказан. България взе решение също така да укрепи структурите на прокуратурата със създаването на съвместни екипи за разследване на корупция и организирана престъпност. Освен това България предприе структурна реформа на Националната агенция за приходите и агенция „Митници“ и започна работа по всеобхватна стратегия за борба срещу корупцията и организираната престъпност. Въпреки че напоследък се докладва за редица нови разследвания и повдигнати обвинения за корупция по високите етажи на властта и организирана престъпност, забавянето при важни дела продължава, а от средата на 2009 г. не е произнесена нито една присъда по знаково дело. През януари 2010 г. бе извършено още едно улично убийство, свързано с организираната престъпност.
Какви са следващите стъпки?
Комисията призовава България да активизира още повече усилията си за реформи, за да постигне конкретни, измерими и съществени резултати. Реформите, препоръчани от Комисията през юли 2009 г., следва да се превърнат в национален приоритет и да бъдат предприети в повече области, за да се постигне пълно реформиране на съдебната власт. България следва да продължи усилията си за реформиране на наказателните процедури и за по-категорични действия за конфискуване на имущество. Освен това България трябва да укрепи капацитета на съдебната власт, за да покаже конкретни резултати при знакови дела.
Комисията ще продължи да подкрепя България в това начинание и до лятото на тази година ще представи следващата си подробна оценка на напредъка.
Какви са шестте показателя, формулирани за България?
В рамките на механизма за сътрудничество и проверка за България бяха зададени следните показатели:
1. Приемане на изменения в Конституцията, които премахват всички двусмислия по отношение на независимостта и отчетността на съдебната система.
2. Гарантиране на по-прозрачен и ефективен съдебен процес чрез приемане и прилагане на нов Закон за съдебната власт и на нов Граждански процесуален кодекс. Докладване за въздействието на тези нови закони и на Наказателно-процесуалния кодекс и Административно-процесуалния кодекс, преди всичко върху досъдебната фаза.
3. Продължаване на реформата на съдебната власт с цел повишаване на професионализма, отчетността и ефективността. Оценяване на въздействието на тази реформа и публикуване на резултатите всяка година.
4. Провеждане на професионални и безпристрастни разследвания по обвинения в корупция на високо равнище и докладване за тях. Докладване за вътрешни проверки на публичните институции и за огласяване на имуществото на високопоставени длъжностни лица.
5. Вземане на по-нататъшни мерки за предотвратяване и борба срещу корупцията, особено по границите и в местното управление.
6. Прилагане на стратегия за борба срещу организираната престъпност, която се съсредоточава върху тежките престъпления, изпирането на пари, както и върху системното конфискуване на имуществото на престъпниците. Докладване за нови и текущи разследвания, повдигнати обвинения и присъди в тези области.


ПО ИВО ИНДЖЕВ

В страната на (л)апачите

Живеем като в роман на Карл Май – крал е май вождът на апачите, известен като Пачката, при това заедно с жена си, Малката пачка, с Гаргата и Чучулигата. Общо шест на брой били хванати.
Не си измислям абсолютно нищо: при акция в Петрич и София крадци със споменатите псевдоними били спипани снощи. Пачката и Малката пачка, Гаргата и Чучулигата са героите от акция “Лапачите”. Пропускам само едно голямо “Л” пред апачи.
Хубаво е, че след акция “Наглите” и Октопод” сега има и “Лапачите”. Обаче големият Бял Брюксел днес ни прати вест, че правосъдието ни продължава да куца, че наскоро отново имаше поръчково убийство насред София ( на Боби Голямата уста, лека му пръст), че нито един известен престъпен бос не е завързан от правосъдието на стълба на позора с влязла в сила присъда от миналата година насам и че се налагат законодателни промени по този повод.
Това последното е томахавка срещу вигвама на сегашния племенен съвет, който надзирава тукашните ловни полета. Защото след 8 месеца мъдруване няма оправдание за липсата на напредък в законодателството. Отговорността за това няма как да е на предишните вождове Грабливия Сокол, Червения Съсел и Горския, колкото и да са виновни иначе за какво ли не.
Големият Бял Брюксел не е сам в претенцията си. Тя дори нямаше да има кой знае какво значение, ако не отговаряше изцяло на очакванията на нашето племе. Седящият ББ знае това. От него се очакват скалпове, а не словесни залпове.
Вярно е, че съветът на старейшините, оцапан от Красьо Черния, привлича върху себе си стрелите на справедливия гняв. Но ако ще се изравя томахавката, за да се прекрати неясното мърморене по въпроса, време е да се изговорят нужните заклинания и да се пристъпи към действие.
По света за целта има достатъчно „ноу хау“ (кnow how). Проблемът е, че, както е известно, срещу вноса на „ноу хау“, ние предлагаме износ на „донт ноу“ ( don“t know).
Аз казах: хау!


ПО ВСЕКИ ДЕН.КОМ

Синдикати и бизнес врътват кранчето на партиите

Политическите сили: Не може да ни режете държавната субсидия
Мария Филева, Валерия Йонкова
Партиите да се откажат от част от субсидиите, които получават от държавния бюджет. Това предложение на синдикатите срещна съгласието на работодателите и на правителството в лицето на финансовия министър Симеон Дянков по време на тричасово заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).
При редукция от 15 на сто за служителите в държавната администрация е редно и българските партии, най-вече парламентарно представените, да поемат солидарно тежестта на кризата. Отправяме апел към политическия елит да сподели мъничка част от кризата, заяви лидерът на КНСБ Желязко Христов. Според него българските партии консумират годишно 50 млн.лв. и е редно и те да се откажат от 15 на сто от сумата, която получават от държавата. “Нека бъдат любезни да отстъпят мъничко по тази тема”, прикани ги синдикалистът.
“Така както цялото общество отива към намаление на разходите, да се обърнем към политическите партии и те да намалят субсидията, която получават от държавния бюджет. Иновативното предложение на социалните партньори бе прието с консенсус”, обяви председателят на БСК Божидар Данев. Да информира Министерския съвет за това предложение бе натоварен вицепремиерът Симеон Дянков.
БСП срещу идеята
От БСП отхвърлиха одобрената днес от работодатели и синдикати идея. “Аз не подкрепям тази мярка, защото тя няма да реши нито един реален проблем на приходите и разходите в държавата”, заяви соцлидерът Сергей Станишев. По думите му наред с това обществото очаквало от партиите ясно финансиране. При достатъчно средства от държавата политическите формации се освобождават от необходимостта да търсят финансиране от икономически субекти, което винаги излиза по-скъпо на данъкоплатеца в крайна сметка.
ДПС склонни да се навият
Позицията на ДПС се оказа по-различна. Според Алиосман Имамов подобно предложение е в посока на свиване на публичните разходи и би могла да постигне своята цел. Още повече, че от тази година – с приемане на Закона за политическите партии, партиите получават субсидии в доста по-сериозен размер, добави той малко по-късно пред “Всеки ден”.
Лютви Местан обаче настоя да не се иска позиция по отделни мерки. Напротив всички мерки трябва да се гледат като част от една програма. “Защото всяка една от тезите може да се окаже вярна сама по себе си, но като пакет нещата да изглеждат доста по-различно”, обясни той. Зам.-председателят на партията настоя правителството да апробира общественото мнение и да поеме политическа отговорност за своите решения, заставайки с официална позиция зад тях.
РЗС: Това е политическа репресия
Като политическа репресия определи предложението за намаляване на държавната субсидия за партиите лидерът на РЗС Яне Янев. Той акцентира върху хегемонията, която управляващата партия си осигурява така, защото с по-малкото средства блокира дейността на опозиционните партии. Янев призна, че за “РЗС тези 15 процента са много мили” и именно на основата на държавната субсидия е планирана и кампанията за стартиране на подписка за свикване на Велико народно събрание, което да приеме нова Конституция. Подобно на Сергей Станишев, и Яне Янев отбеляза, че с намаляване на държавната субсидия за партиите, се намалява и прозрачността за тяхното финансиране.
ДСБ: Това е глупост
“Това вече минава всякакви граници, това е глупост. Какво значи това, откъде накъде те ще дават такива идеи? За своите субсидии и своите издръжки трябва да дават идеи всякакви параполитически формации,” отряза идеята за намаление с 15 % на партийните субсидии зам.-шефът на ДСБ Димитър Бъчваров. “Нека не дават предложения как някой друг да бъде ограничаван. Партиите с какво да се издържат тогава, да минат в сивия сектор ли?”, попита той.
Според Бъчваров дебатът за мерките вече се е превърнал в шоу и е станал неприличен. В крайна сметка България е парламентарна република, парламентът се представлява от политически партии. Отговорността е върху парламента преди всичко чрез политическите формации. Този разговор трябва да се дебатира между конституционно установените обществени формации, които носят отговорност за страната. Такива, които не носят отговорност, не бих коментирал нито мерките им, нито идеите им, каза Бъчваров. Той припомни, че синдикатите имат за задача в НСТС да защитават определени интереси на субектите, посочени от закона и Конституцията, т.е. на хората на наемния труд.
Вдигането на ДДС-то раздели синдикатите и бизнеса
На днешното заседание работодатели, синдикати и правителство са постигнали съгласие по мерки за подкрепа на фиска, ограничаване на публичните разходи и финансовата дисциплина. Спорната тема за вдигане на ДДС от 20 до 22% ще се обсъжда утре. Засега е ясно само, че работодатели и синдикати са на диаметрално противоположни позиции, и разговорите утре няма да бъдат лесни.
В условия на криза вдигането на ДДС не е добро решение за никого. Ще удари бизнеса и потреблението. Вдигане с 2 процента ще се комулира върху ластика, щората и вафлата, заяви Желязко Христов.
Работодателите пък бяха категорични, че вдигането на ДДС е по-малката злина от увеличаване на плоския данък. Според Лукан Луканов от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) 10% плосък данък ни прави атрактивна за инвестиции страна. Мерките закъсняват, бизнесът ги очаква като глътка въздух, изтъкна Луканов.
Според Божидар Данев работодателите се надяват, че предложените мерки ще напълнят хазната, за да не се стигне до подобно изменение. ДДС обаче е косвен данък и е по-добре да се вдигне той, отколкото преките. Данев обясни също, че като косвен данък ДДС е и най-справедливият. И веднага срещна синдикален отпор.
Косвените данъци у нас са в съотношение с преките 1 към 4, докато в европейските държави това съотношение е 1 към 2, така че не може да се твърди, че косвеният данък е по-справедлив, опонира Пламен Димитров от КНСБ. Синдикатите ще настояват да не се стига изобщо до увеличаване на данъци.
Днес е постигнато съгласието за емитиране на допълнителен външен и вътрешен дълг и продажба на емисиите парникови газове по протокола от Киото.
На утрешната дискусия ще продължат дебатите. На тристранната среща е поканен шефът на ДЕКВР за цените на всички енергоносители. Една от антикризисните мерки предвиждаше държавно регулираните цени да бъдат замразени до 2011-та. Поканени са и представители на МРРБ, за да се обсъдят концесионните договори за публично-частно партньорство и обществените поръчки, както и представители на Министерство на транспорта за електронното правителство, както и на Агенцията за обществени поръчки.

Борисов: Ще измъкна България от блатото
Реклама за фирмите, които не вдигат цените въпреки по-високото ДДС
“Ако искат българите, за година и половина мисля, че ще успея да измъкна държавата от блатото. Стягаме се, работим, търпим. Ако не – другите са готови да си продължават далаверата”, каза министър-председателят Бойко Борисов в Катар.
“Гарантирам, че до година и половина България ще стане уважавана страна в Брюксел и в Европа. Ако искат хората. Ако аз не направя това, което искат, ще ни накарат отвън да го направим, като Гърция. Нека покажем, че сме нация сами”, заяви той.
“С трикове са крили дефицита. Постъпили са както в Гърция. Пускат договори, казват – един ден ще платим. От нас искат да извадим 2,150 милиарда. Убеден съм, че ще има и други от висшите еталони на властта, които ще бъдат подведени под отговорност”, каза Борисов.
“На всеки един час ми докладват как вървят преговорите с партньорите по антикризисните мерки. В неделя се разбрахме до сряда да намерим общите антикризисни мерки и да накараме държавата най-плавно да излезе от кризата”, каза премиерът.
На въпрос за повишаването на ДДС, Борисов каза, че са се разбрали със синдикати и работодатели да го коментират, когато има общо съгласие. Това е „задължителна възможност”, каза той.
“Ще режем заплатите, ще режем администрацията, ще намаляваме бюджетните разходи, данък „Лукс” – всички тези мерки ще работят. Без да се повиши ДДС, няма как да се излезе от ситуацията. На нито един наш финансист и през ум не му е минавало, че така може да се потъпква законът за държавния бюджет. Като временна мярка, най-далеч – до края на 2012 г., трябва да се направи и това. Ако държавата тръгне да излиза от кризата, ще намалим данъка”, допълни Борисов. Премиерът посочи, че може фирмите, които не вдигнат цените след повишаването на ДДС, да получат безплатна реклама в националните медии.
“Защо допуснахте „Цанков камък” да стане един милиард, АЕЦ „Белене” – да стане два милиарда… фактът, че всички ние сме проспали четири години, сега всички солидарно ще си понесем отговорността като нация. Всички имаме вина, и вие също. Ще плащаме, всички солидарно. Защо не питахте тройната коалиция за това, което прави”, с тези думи Борисов се обърна към журналистите.
ГЕРБ три – четири години работи и печели изборите без никакви субсидии. Премиерът допълни, че след като искаме солидарност, трябва да се намалят субсидиите на политическите партии. Включително и заплатите – и на правителството, и в Народното събрание, и на парламента.

Премиерът: На България й трябва този мониторингов доклад
“За наше най-голямо съжаление – на България й трябва този мониторингов доклад. Докато не ни се посочи отвън нещо с пръст, ние не го правим. Аз го приемам с всички констатации, ние сме работили по тях. В доклада се посочва, че по много констатации вече сме посочили мерки и направеното ще бъде отразено в юлския доклад”, заяви Бойко Борисов.
Нашият доклад е много по-добър отколкото на Румъния. Това не се е случвало от три – четири години. В доклада ясно се казва, че има политическа воля, мерките, които се предприемат, ще доведат до резултат, допълни той.
След като са ни приели с тази нереформирана съдебна система, сега те трябва да бъдат водещи в реформирането й. В доклада ясно се посочва, че прокуратурата работи по нов начин и работи добре. Обръщам се към колегите от съдебната система – да прочетат всички упреци, всичко, което е написано в доклада. Ясно се посочва, че правителството има воля, така трябва и те да предложат на нас и на Брюксел план, който да изведе съдебната система от това – във всеки доклад тя да бъде посочена с пръст. Ако искат сега – да напишат писмо до Барозу и Брюксел, да поискат да им се извини… Ако го приеме Брюксел, ще го приемем и ние, каза Борисов.

500 млн. долара ни свързват с Катар
България и Катар подписаха спогодба за създаването на инвестиционна компания, с капитал от 500 милиона щатски долара, която да прави предпроектни проучвания. Целта на тази компания е – да не се хвърляме в много проекти, а да се избират изгодните за двете страни. Тя ще подготвя предпроектни проучвания, ще намери проектите, изгодни за България и Катар. Проектите са главно в земеделието, туризма, строителството и др.
Създаването на тази правителствена компания е да отсее проектите, уточни Борисов. Тази компания ще отсее проектите, които представляват интерес за Катар, ще финансира предпроектните проучвания и когато станем готови с тях – тогава ще се работи, каза премиерът.
Борисов посочи, че подписването на споразумението за директна въздушна линия е станало благодарение на работата на съответните министри вчера. Вчера нашите министри работиха, днес е подписана спогодба между транспортните министерства на двете страни.
От октомври катарските авиолинии ще летят до София, съобщи още министър-председателят. Петзвездна компания е катарската, може би – най-добрата авиокомпания в света. Освен пряка линия от Доха до София им даваме възможност да летят и до други дестинации в Европа и зад океана. Това важи и за българските превозвачи. Вкарването на подобен превозвач до България е изключителен знак за всички по света, каза Борисов. Целта ни е без никакви посредници между двете държави, директно да решаваме бързо задачи, които носят и пари, и удобство, и за българите, и за Катар. Подготвяме споразумение между Министерство на отбраната за подготовка на техни военнослужещи в България.
Как биха коментирали, че един кмет навремето се е срещнал с емира, така премиерът отговори на коментарите, че не е имал срещи с емира и заместник-емира на Катар. Нашето ниво е премиер с премиер, утре и емирът, и принцът на Кувейт, и министър-председателят ще ни приеме, обясни Борисов, който е на посещение в двете арабски страни. Той посочи папките с подписаните споразумения в Катар и каза - от срещите на президента искам да ми дадете какво е подписано и какво има, заяви министър-председателят.
„Факт е, че вчера аз лично носех поздравителното писмо от президента Първанов до емира и лично го предадох. Мисля, че постъпих по най-достойния, дипломатичен и български начин. Не случайно във всичките си изявления обърнах внимание на срещите на емира в София, моята среща с него и че в делегацията е бившият министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров, който е участвал в много от тези преговори по време на тези срещи. Сиреч – ние сме демонстрирали сто процента приемственост. Така че съжалявам – а как биха коментирали, че един кмет навремето се е срещал с емира”, каза той.

Станишев: По-добре да дойде МВФ - да ни спаси
БСП иска изслушване на правителството за антикризисните мерки
Мария Филева
Антикризисните мерки, предлагани от правителството, говорят за капитулация пред реалния живот, признание за неуспеха на финансовата и икономическа политика, която се води вече осем месеца, обяви лидерът на БСП Сергей Станишев. Той определи обсъжданите предложения за справяне с кризата като поредните “екстравагантни идеи в паническо търсене на приходи, които трябва да се изземат от хората”. Истинският проблем днес били ниските приходи, съчетани с високи разходи.
Само през януари приходите били с 35 % по-малко в сравнение с постъпленията за първия месец през 2009-та. В същото време разходите се увеличили с 20 на сто. Резултатът е, че дефицититът за първия месец вече е 1,5 млрд. лв., а фискалният резерв паднал от 8,2 млрд. лв., колкото оставила тройната коалиция, до минимума, изискван от закона - 6,3 млрд. лв. Верижният ефект на огромна задлъжнялост бил предизвикан от действията на финансовия министър в безумната гонитба на балансиран бюджет. Щетите по икономиката били нанесени, защото държавата не връща ДДС на фирмите и не им плаща за свършена работа по сключени договори.
Ситуацията става неудържима. Политиката на това правителство може да доведе до колапс на икономиката и обедняване на хората, прогнозира Станишев. “Тогава може би ще бъде по-добре да дойде МВФ, който да спасява България от политиката на икономическия екип на кабинета”, заплаши експремиерът. Той призова министър-председателя да осъзнае цялата сериозност на ситуацията.
Затова депутатите от левицата ще внесат искане правителството да се яви в парламента и да представи своите виждания за антикризисна политика. Досега реалната програма за действие се свежда до две неща – първо, заплаха към администрацията и ежедневни политически чистки, и второ, безумна здравна реформа.
“Не сме настроени априори агресивно, защото ситуацията е много тежка. Всеки ден 1300 българи се разделят с работата си, безработните вече са 380 хил.”, заяви Станишев. Затова социалистите настояват да бъдат отпуснати 10 млн. лв. за борба с безработицата и стимулиране на пазара на труда. Червените искат още разблокиране на 450 млн.лв. от резерва на НЗОК – за оцеляване на българското здравеопазване.
Станишев се обяви срещу идеята за спешна приватизация на държавните енергийни дружества, защото те прибързано ще бъдат продадени безценица. Това щяло да е повторение на приватизацията по времето на Иван Костов, която всъщност представлява безпрецедентното разграбване.
БСП са и против увеличаване на ДДС. Станишев дори припомни, че само преди два месеца Бойко Борисов имал друга идея – ДДС да намалява с по 0,5 пункта на половин година и до края на мандата на ГЕРБ да се понижи общо с 2 %.

СДС и ДСБ сръчкаха ГЕРБ да излезе с ясни позиции за кризата
Костов отказва да предлага повече мерки, Димитров не дава да пипат плоския данък
Валерия Йонкова
Правителството е объркано, няма ясни предложения и ясен реформаторски план. Това, което се случва в държавата, не ни харесва, даде оценката си лидерът на СДС Мартин Димитров. Според него особено по време на криза липсата на ясни предложения кара всеки да очаква най-лошото за себе си. ГЕРБ не бяха подготвени за кризата, надяваха се да ни подминат събитията, коментира той.
Димитров определи идеята за повишаване на ДДС като лява мярка. Увеличаването на данъци в криза е последна мярка и се прилага, когато нищо друго не може да се направи, обясни Димитров. Дясната мярка е спиране на проекти като “Белене”, “Южен поток”, “Бургас-Александруполис”, отбеляза той. Лидерът на СДС припомни идеята за национален кризисен щаб, който да излъчва консенсусни решения.
Управляващите използваха идеята донякъде, но в този щаб трябва да бъдат включени и парламентарно представените партии, дори да поканим БСП и ДПС, каза синият лидер. Той реагира остро срещу варианта да бъде отменян плоският данък. Никой няма право да пипа плоският данък, каза директно Мартин Димитров.
Това е единственият данък, при който приходите се увеличават, дори по време на криза, обясни икономистът. Той припомни, че сините са убедили дори ляво правителство да въведе плоския данък и заяви: ”Дори говоренето за отмяна на този данък е противопоказно”.
Сините са недоволни, че идеята за график за разплащане на държавата с бизнеса не е възприета. СДС са предложили промени в Закона за обществените поръчки. „Искаме участие на външни експерти в комисиите, искаме открито състезание, заяви Мартин Димитров. Сините настояват обжалването да мине от КЗК към административните съдилища. Внесли сме 11 страници промени, не е достатъчно да ревизираме сделки на тройната коалиция, а трябва да се спрат кражбите”, коментира Димитров.
Димитров призова “ГЕРБ да се стегнат и да излязат с ясна концепция какво правят. Трябва да е ясно по дни и по месеци”, препоръча Димитров. Според него ситуацията в България все още е управляема и при правилни мерки може да се спасим от гръцкия сценарий. Ако няма ясни мерки обаче, тръгваме натам, е прогнозата на синия лидер. Той призова да се внесат антикризисни мерки от страна на правителството, под които да има подпис на премиера, за да се знае кой ги предлага. А не авторството да става обществен дебат, иронизира председателят.
Група от независими експерти трябва да прегледа всички разходи в държавата и да се спести каквото може, призова Димитров и подчерта, че това е сега една от най-важните задачи. Той обаче призна, че правителството е възприело част от антикризисните мерки на сините. Като пример той посочи мерките за осветляване на икономиката. „В момента най-важно е да има работна група от експерти да разгледа разходите на държавата и да види какво трябва и какво не. Наследството на тройната коалиция стои - раздута администрация, какви ли не проекти. Те каквито проекти им поискат, те подписвали и плащали. Това трябва да се ревизира и каквото не ни трябва, да се спре”, коментира още Мартин Димитров.
Що се отнася до отделните програми с ДСБ и заявката на Иван Костов, че спира да предлага мерки на кабинета, Димитров каза, че няма разнобой между двете партии, но отговорната позиция е да се дават предложения и увери, че СДС няма да спре да го прави. Той разясни, че „на практика няма организирано усилие да работят по антикризисни мерки. Ние сме принудени по всеки въпрос да отстояваме своите позиции, но това не е най-добрият вариант за държавата”, каза Димитров.

Костов реши да спре да предлага мерки на кабинета
ДСБ заявиха категорично, че повече няма да предлагат антикризисни мерки, защото не може идеите им да се коментират редом с въвеждане на данък “Лукс”.
“Категорично не е възможно част от нашите мерки да се поставят редом с идеята за данъчна амнистия. Това са хазартни мерки, които създават натиск за минаване на дребния и средния бизнес в сивия сектор”, заяви лидерът на партията Иван Костов. Според партията, сред този хаос се губи посоката от страна на ГЕРБ, това всява паника и демотивира администрацията.
Тъмносините няма да подкрепят вдигането на ДДС на 22 %. Данък “Лукс” пък щял да облагодетелства само определени общини, защото много малко са хората на луксозно потребление. Костов се аргументира, че хората са си платили данъците за имотите и за автомобилите и не може да се вдига сметка, която вече е платена. Той е убеден, че предлаганите мерки няма да имат ефект през тази година.
Костов увери, че ДСБ са “готови да предлагаме решения на правителства, не държим на авторство. Ние очакваме да разберем дали новият министър ще бъде овластен или ще си остане като една г-жа Плугчиева. Ако правителството се нуждае от нашата подкрепа, то трябва да дебатира мерките помежду си и след това да ги дебатира с нас”, каза Костов. Тъмносините виждат ескалация на кризата.
Костов обаче успокои ситуацията с обяснението: “Няма основания за хаос или паника. Ситуацията не е токова тежка, колкото беше през 1990 година, през 1996-1997 година. Няма смисъл да се повтарят тези сценарии”. Лидерът на ДСБ подчерта, че през 96-97 г. не е ставало дума за сценарии, а за невъзможност на БСП да изведе страната от кризата.
Реформата в администрацията трябва да е приключване на модела 3:5:8 и да спре клонирането на различни институции и скъпи работни места, каза Костов. Той призова за сериозна дискусия с партиите, които подкрепят ГЕРБ в НС, но след вътрешна дискусия на ГЕРБ, за да си върнат посоката и да се възстанови лидерството.
Лидерът на ДСБ насочи стрели към президента Първанов и припомни, че държавният глава е излязъл с антикризисни мерки, но те са били доста несъществени след като журналистите са ги забравили само след седмица. “Ролята на Първанов е, че тройната коалиция беше конструирана от Първанов. Всички поразии бяха наблюдавани свободно и без реакция от страна на президентската институция, а сега тя се намесва”, каза зам.-председателят Димитър Бъчваров.
Според Костов, Гоце е този, който в сегашната ситуация се опитва да изиграе роля на алтернатива и едва ли не като център на властта, който притежава мерките за излизане от властта.
Изчистени са мотивите за импийчмънт на президента, те бяха изчистени още миналата седмица, но ще ги обявим, когато се съберат подписи под тях, заяви още Костов. Той предвиди, че дебатът за импийчмънт ще се проведе през следващата седмица.


ПО “ЮРЪП.БГ

1/3 ОТ ГЕРМАНЦИТЕ СМЯТАТ, ЧЕ ГЪРЦИЯ ТРЯБВА ДА ИЗЛЕЗЕ ОТ ЕВРОЗОНАТА, СОЧИ ПРОУЧВАНЕ

Социологическо проучване на "Файненшъл тайм" и Агенция "Харис" сочи, че една трета от германските граждани смятат, че Гърция трябва да бъде помолена да напусне еврозоната, докато 40% от анкетираните вярват, че Германия ще бъде по-богата, ако е извън еврозоната.
Сондажът ще бъде публикуван в понеделник във "Файненшъл таймс".
Резултатите от него предварително съобщи електронното издание "Юроактив" в статия, посветена на предстоящата среща на върха на страните-членки на ЕС, които - според изданието - са разделени в мненията си по въпроса за оказване на помощ за гръцката икономика.
Германският канцлер Ангела Меркел твърдо смята, че Гърция трябва да реши проблемите с бюджетния си дефицит самостоятелно, докато на коренно противоположното мнение е италианският премиер Силвио Берлускони, която заяви през уикенда, че ако Европейският съюз не помага, тогава за какво изобщо съществува.
"Юроактив" коментира, че сегашната криза в еврозоната е най-сериозната в 11-годишната й история.

В четвъртък и петък в Брюксел ще се проведе срещата на върха на ЕС, а в понеделник Съветът на външните министри ще проведе заседание, на което да подготви срещата. по принцип се очаква Европейският съвет да одобри новата икономическа стратегия Европа-2020, предложена от Европейската комисия. Обаче лидерите от Евросъюза ще насочат вниманието си предимно върху помощта за извеждане на Гърция от тежката криза. Германският ръководител Ангела Меркел обаче не смята, че темата трябва да занимава Европейския съвет, понеже Гърция нямала спешна нужда от европейска помощ.
Агенция РОЙТЕРС коментира, че твърдостта на Ангела Меркел може да се обясни с факта, че през май в Германия предстоят парламентарни избори, а харченето на пари за закъсалата южноевропейска страна не е по вкуса на редовия германски избирател.
ЕК е на мнение, че Съюзът има механизми и готовност да предостави на Гърция "бърза и координирана" помощ, по думите на ресорния еврокомисар Оли Рен. Той призова евро-лидерите да договорят план за помощ за Атина по време на Европейския съвет.
Председателят на Комисията Жозе Барозу заяви в интервю за германския икономически вестник "Ханделсблат" в понеделник, че ЕС трябва спешно да реши гръцкия проблем "без оглед на вътрешнополитическия дневен ред в отделните държави-членки" на Съюза.
От друга страна френският президент Никола Саркози - чиято дясна партия претърпя съкрушителна загуба на втория тур на регионалните избори в неделя - продължава да се застъпва за европейско решение на проблемите на Атина.
На този фон италианският премиер Силвио Берлускони заяви на предизборен митинг в Болоня, че подкрепя напълно идеята ЕС да помогне на Гърция. Според него Европейският съюз няма основание да съществува, ако членовете му не са готови да помогнат на изпаднал в криза партньор. Самата Италия се възприема като една от проблемните страни-членки на еврозоната.
По "Юроактив", "Ройтерс" и БТА.

РЕШЕНИЕТО ЗА ГЪРЦИЯ ТРЯБВА ДА Е ЯСНО ПРЕДИ СРЕЩАТА НА ВЪРХА НА ЕС
Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой работи трескаво над решение на спора за подкрепата на гърците. Трябва да има пробив още преди началото на срещата на високо равнище на ЕС, предава „Файнейшъл Таймс Дойчланд". Обсъжда се като вариант комбинация от помощи от Международния валутен фонд и кредити от страните от ЕС.
Държавните и правителствени ръководители на ЕС ще представят вероятно компромис по темата за помощи за Гърция още преди тяхната среща на високо равнище в четвъртък следобед. „Целта е да се стигне до споразумение преди срещата", каза говорител на председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой за „ФТД". За тази цел Ромпой се намира в контакт с германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Никола Саркози и други правителствени ръководители.
В дискусията се очертава все по-ясно комбинация от помощи от Международния валутен фонд (МВФ) и страните-членки на еврозоната. Те ще отпуснат на Гърция кредити в случай на нужда. По мнение на специалисти по европейско право двустранните кредити не нарушават забраната "No-bailout".
Същевременно словашкият премиер Роберт Фицо каза в парламента на своята страна, че ако МВФ участва, трябва да участва и ЕС. „Ние предпочитаме комбинация от ЕС и международни организации", каза Фицо.

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ЗАПЛАШВА ДА БЛОКИРА ПРЕДЛОЖЕНИЕТО ЗА БЮДЖЕТА НА ЕП
Великобритания обеща да се противопостави на заложено увеличаване на бюджета на ЕП, което ще повиши разходите за всеки евродепутат до ниво, пет пъти по-високо от разходите за британски депутат, съобщава „Telegraph".
Предложението е да се увеличи бюджета с 119 милиона лири през следващата година, което ще повиши разходите за ЕП до рекордната сума от 1.6 млрд. лири, което предизвика негодуванието на длъжностните лице из цяла Европа.
Планираното увеличение с 6.5 % през 2011 г. нарушава обещанието, дадено преди 22 години от ЕП, че разходите за евродепутатите няма да се равняват на повече от една пета от целия административен бюджет на ЕС.
Предложението предизвика гневната реакция на британските длъжностни лица, които ще искат намаляване на бюджета, по време на обсъждането му от националните правителства.
„В момент, когато правителствата и организациите в публичния сектор в ЕС намаляват техните разходи и когато гражданите ни губят работните си места, невъзможно е да се разбере защо евродепутатите смятат, че трябва да харчат повече", каза британски дипломат. „Не се прави нищо по въпроса, за да се противопоставим на несправедливия образ, че членовете на ЕП са се качили на влак за лесна печалба до Брюксел и се надявам, че те ще се вразумят преди да приемат окончателното предложение за бюджета за 2011 г.".
Предложението за бюджет на ЕП за следващата година предвижда един евродепутат да получава 2 150 000 лири, което е с четири пъти повече от разходите за член от британския парламент.

Увеличаването на разходите включва наемане на нови 177 души персонал, които да се присъединят към 6000 длъжностни лица, работещи в администрацията на ЕП.
Член на комисията по бюджетен контрол Марта Андерсън атакува „лицемерието" на Брюксел в момент, когато ЕС убеждава правителствата да въведат съкращения в националните си бюджети.
„Европейските институции призовават за икономии всички други, освен себе си", добавя тя.
Европейските партии в ЕП ще получават 75 млн. лири, докато разходите за източниците на информация, относно евродепутатите ще се повишат до 72.5 млн. лири, включително и за собствения им интернет телевизионен канал, който ще струва 8 млн. лири.

МЕРСЕДЕС БРЕСО: „ЕВРОПА 2020” СЕ НУЖДАЕ ОТ СОБСТВЕН БЮДЖЕТ
Председателят на Комитета на регионите Мерседес Бресо заяви, че настоящите планове за отклоняване на европейските регионални фондове за осъществяване на стратегия „Европа 2020" за растеж и откриване на нови работни места са заблуда. Вместо това Съюзът трябва да намери нови финансови средства за стратегията, съобщава „Еурактив".
Бресо смята, че Лисабонската стратегия се е провалила да постигне целта си за превръщане на Европейския съюз в „най-динамичната и основана на знанието икономика в света до 2010 г." от части, защото не успя да включи местните власти.
Ако „Европа 2020" иска да успее, там където предшественикът й се провали, трябва да се внедри на местно ниво, твърди Бресо. Регионите са готови да поемат своята отговорност, уверено заяви тя като даде за пример обещанието на 1 200 европейски кмета да помогнат на ЕС в борбата му с климатичните промени.
Въпреки това проблемът относно финансовите ресурси е неизбежен, подчерта тя. „Дебатите трябва да разяснят този деликатен въпрос", каза тя, като уточни, че няма определени средства, които са отделени, за да се постигнат целите на стратегията за заетостта, образованието и изследователската дейност.
„Трябва да бъдат предоставени допълнителни средства за стратегията на ЕС „Европа 2020"", заключи председателят на Комитета на регионите.
Бресо смята, че нужната ключова реформа, за да се направи новата политика по-ефективна е да се включат ясно определени индикатори и показатели. В частност, показатели за околната среда и социални показатели за „качеството на живот", които да са свързани с БВП. Ако се въведат, те биха дали възможност за „по-добро оценяване на въздействието и напредъка на европейските фондове за регионална политика".
Въпросът по какъв начин регионалната политика на ЕС ще бъде свързана с „Европа 2020" също е от първостепенна важност. Някои страни-членки лобират за „ренационализация" на определени финансовите ресурси - нещо, за което Комитетът е твърдо против.

КОМЕНТАРИ В ЧУЖДАТА ПРЕСА ОТНОСНО ТЕХНИЧЕСКИЯ ДОКЛАД НА ЕС ЗА БЪЛГАРИЯ
България показва „слаби резултати" в борбата си с корупцията и организираната престъпност, докато Румъния не е „способна да поддържа темповете на напредък" се казва в техническия доклад на ЕС, съобщава „Бизнес Уийк".
Черноморските държави се присъединиха към ЕС през 2007 г. с предупреждението, че трябва да се засили борбата срещу корупцията. Румъния трябва да получи 32 млрд. евро от европейски помощи до 2013 г., а България - 11 млрд. евро.
България е поразена от „постоянните слаби резултати на съдебната система за разследване, съдебно преследване и изправяне пред съда случаите на корупция по високите етажи и организирана престъпност", заяви говорителят на Европейската комисията Марк Грей.
От своя страна „DPA" коментира, че Марк Грей е настоял, че механизмите за наблюдение на процеса на реформи, които Брюксел е въвел работят.
„Може да предоставим ясен доклад", добави той. „Не може да се каже само, че все още има какво да се направи".
Комисията признава, че избраното през юли правителство в България показва „воля за реформиране". Но се добавя, че „значителни реформи" все още са необходими.
Властите в София бяха призовани конкретно да проследят разследванията за корупция и организирана престъпност, тъй като „няма издадена присъда за престъпления по високите етажи от 2009 г. насам".
В статия на „Irishtimes" пише, че препоръчаните реформи от ЕК през юли 2009 г. трябва да станат въпрос на национален приоритет и трябва да бъдат направени в повече сфери, за да се постигне цялостна реформа на съдебната система.
Ако не се постигне напредък до юли това може да заплаши достъпа на България до 11 млрд. евро, обещани европейски субсидии. От „Irishtimes" припомнят, че през 2008 г. ЕК е замразила милиони евро финансови помощи, предназначени за инфраструктурата и земеделието на България, тъй като тя не е успяла да се справи с корупцията.

ЕК: РУМЪНИЯ ЗАБАВЯ РЕФОРМИТЕ
Днес Европейската комисия публикува доклад и за напредъка на Румъния в областта на правосъдието и борбата с корупцията. Букурещ е наблюдаван по четири показателя.
В съдебната реформа се наблюдават само ограничени резултати, като в същото време не се отбелязва никакво реално подобрение на трудната ситуация с човешките ресурси в съдебната власт, а капацитетът на съдебната система е поставен под допълнително напрежение вследствие на нетните загуби на персонал. Проведените през втората половина на миналата година избори забавиха парламентарните дискусии по проектите на граждански процесуален кодекс и на наказателно-процесуален кодекс, които са важна следваща стъпка в съдебната реформа. Румъния продължава да предприема някои мерки за подобряване на съгласуваността на съдебната практика. Въпреки това все още не е постигната целта за общо и непрекъснато публикуване на всички съдебни решения. Подети са и други инициативи за подобряване на ефикасността на съдебните процедури посредством уравновесяване на работната натовареност на съдиите и прехвърляне на административни задачи на съдебни служители, но все още не могат да бъдат отчетени конкретни резултати.
По отношение на борбата с корупцията в доклада се изказва похвала за устойчивите убедителни резултати на Националната дирекция за борба с корупцията в разследването и съдебното преследване на случаи на корупция по високите етажи на властта и се отбелязва по-нататъшно консолидиране на постиженията на Националната агенция по интегритет по отношение на административните действия по случаи на несъвместимост, конфликт на интереси и необосновано забогатяване. Данните за предприетите действия по случаи на корупция на местно равнище сочат значително активизиране на дейността на местната прокуратура. В отговор на препоръките на Комисията Румъния е предприела някои мерки за засилване на координацията и мониторинга на националната стратегия за борба с корупцията за уязвимите сектори и местната публична администрация. Първият проект на предназначен за съдилищата наръчник за начините на подобряване на съгласуваността, пропорционалността и възпиращата сила на прилаганите за корупция санкции е в процес на обсъждане от практикуващите юристи. Продължаващите забавяния на дела за корупция по високите етажи на властта, както и непоследователните и снизходителни санкции, постановявани от съдилищата, обаче все още са важни предизвикателства за Румъния.
Комисията призовава Румъния да разгледа като въпрос от национално значение установяването на тясно и конструктивно сътрудничество между различните политически участници и съдебната власт, с което да се подкрепят нужните реформи. Румъния трябва по-специално да увеличи усилията си за бързо приемане на проектите на наказателно-процесуален и на граждански процесуален кодекс, както и на необходимото законодателство за прилагане и на проучванията на въздействието.
Комисията ще продължи да подкрепя Румъния в тези усилия и ще представи следващата си задълбочена оценка на напредъка до лятото на тази година.
Когато Румъния се присъедини към Европейския съюз (ЕС) на 1 януари 2007 г., в страната все още съществуваха някои слабости в областта на съдебната реформа и на борбата с корупцията, които можеха да попречат на ефективното прилагане на законите, политиките и програмите на ЕС и да не позволят на румънските граждани да се възползват в пълна степен от правата си като граждани на ЕС. Ето защо Комисията пое задължението в рамките на механизма за сътрудничество и проверка1 да помогне на Румъния да преодолее тези слабости, а също и да проверява редовно постигнатия от страната напредък по четири показателя, отнасящи се до съдебната реформа и борбата с корупцията. Тези показатели са свързани помежду си и трябва да се разглеждат в съвкупност като част от широкообхватна реформа на съдебната система и борбата с корупцията, за които е необходим дългосрочен политически ангажимент.
Докладите на Комисията по механизма за сътрудничество и проверка се публикуват два пъти годишно. Те се изготвят въз основа на информацията, предоставена от румънските органи, службите на Комисията, експерти в държавите-членки, технически експерти и гражданското общество.
В последния доклад, публикуван на 22 юли 2009 г., беше направена цялостна оценка на напредъка по всеки от четирите показателя. В доклада се отбелязваше, че Румъния е предприела ефективни мерки в отговор на опасенията, изразени от Комисията през февруари 2009 г., и че въз основа на предишните постижения е даден нов тласък на процеса на реформи, по-конкретно чрез приемането на нов граждански и нов наказателен кодекс. Тези положителни тенденции обаче все още не бяха твърдо установени и останаха откъслечни. Противоречивата съдебна практика, недостатъчният капацитет на съдебната система, несъгласуваността на законодателните мерки и особено липсата на недвусмислена подкрепа за процеса на реформи от страна на политическите партии продължиха да са основни предизвикателства за Румъния.
Тъй като времето, изминало след публикуването на този доклад, се смята за твърде кратък срок, за да може Румъния да коригира тези недостатъци, а Комисията - да преразгледа оценката си, настоящият доклад съдържа само актуализирана фактическа информация за напредъка. В него съзнателно не се дава подробна оценка на постигнатите резултати по всеки показател, а е представено резюме на развитието на ситуацията от средата на 2009 г. насам.

В рамките на механизма за сътрудничество и проверка за Румъния са определени следните показатели:
1. Да осигури по-прозрачен и ефикасен съдебен процес, по-специално чрез повишаване на капацитета и отчетността на Висшия съдебен съвет. Да наблюдава и да докладва за ефекта от новия граждански процесуален кодекс и новия наказателно-процесуален кодекс.
2. Да създаде, както е предвидено, агенция по интегритет, която да отговаря за проверка на имуществото и средствата, несъвместимостта и потенциалните конфликти на интереси и да произнася решения със задължителна сила, въз основа на които могат да се налагат възпиращи санкции.
3. Като се опира на вече постигнатия напредък, да продължи провеждането на професионални и надпартийни разследвания по обвинения за корупция по високите етажи на властта.
4 Да предприеме по-нататъшни мерки за предотвратяване на корупцията и за борба с нея, по-специално на равнище местно управление.


ПО РАЗКРИТИЯ.КОМ

Самоуби се финансист, свидетел по делото срещу Христо Ковачки?

Около скандалния Христо Ковачки излязоха шокиращи новини – финансист, по едно от заведените срещу него, дела се самоубил.
За това уведомиха от националното следствие.
Службите са категорични, че финансовият експерт сам е сложил край на живота си, което по всяка вероятност е свързано с делото срещу Ковачки.
Мъртвият бил един от основните свидетели, които с доказателствата си срещу обвиняемия Христо Ковачки щял да внесе светлина върху финансовите му афери и да спомогне за тикването му в затвора.
Всички тези обстоятелства са много странни!
Напоследък се “навъди” модата главните свидетели срещу углавни престъпници да умират, самоубиват или да се отказват от показанията си, които по една случайност са основните в обвиненията.
И в случая, финансистът е работил известно време за Ковачки като дейността му се изразявала в централни функции, имайки достъп до цялата информация, отразена в документацията уличаваща го в престъпления, той много добре знаел за аферите му.
За всички е чудно, какво е подтикнало човека да посегне на живота си, при условие, че сам преодолял страховете си и пожелал да свидетелства срещу скандалния бизнесмен.
Но сега за всички става ясно, че делото по обвиненията към Христо Кавачки ще забоксува и дори е възможно той да се измъкне от лапите на ареста.
Ето защо твърденията на службите, че мъртвият сам е посегнал на живота си са доста съмнителни и е напълно възможно човек на бизнесмена да е свършил мръсната работа.

Ужас! Спаска Митрова направила опит за самоубийство!
Болката, която търпи тази жена, е неописуема. Преди около две седмици съдът в Гевгеля отне родителските права на Спаска Митрова над детето й Сузана и ги присъди на бащата – Воислав Савич. Съсипана от този тежък удар, клетата българка направила опит за самоубийство, гълтайки хапчета. Митрова в момента преминава през изключително труден период, защото македонският съд й отне радостта на живота – малката Сузана.
Никъде по света не се е чуло и видяло, съдът да присъди детето на безработен баща, който не може сам себе си да изхрани, а камо ли и малко дете, освен в Македония. Но това се случи. И то в 21 век. Спаска, която има ясно изразено българско самосъзнание, е подложена на брутален натиск от страна на македонската държава, именно заради самосъзнанието си. Излиза, че решението на съда е продиктувано по-скоро от антибългарската политика, която се води от години срещу страната ни, отколкото от конкретния случай, но за съжаление Спаска е човекът, който понася ударите на тази жестока несправедливост.
Отчаяна до краен предел и измъчена от психологичния и от физическия тормоз от страна на бившия си мъж, Спаска поискала да сложи край на живота си. Тя геройски издържа всичко до сега, но може би, това, че дъщеричката й вече не желае да й казва „мамо”, я накарало да иска да се сбогува с този свят.
За щастие, Митрова в момента е в добро здравословно състояние и ще обжалва решението на съда. След всичко случило се, тази жена все още има надежда, макар и малка.
Да се надяваме да стане чудо и детето й да бъде върнато час по скоро и то без промит мозък. Защото няма по-голяма трагедия от това, собственото ти дете да не иска да те види, само защото някой е решил да говори неистини и заблуждавайки невинното малко създание, да играе с живота на майка и дъщеря.

Тайни мерки на Дянков ни докарват до просешка тояга!
Финансовият министър Симеон Дянков все пак извади секирата срещу народа и ще сече глави, ако се приемат антикризисните му мерки. Една от тях ще ни докара буквално до просешка криза, разкриха синдикати. Вицепремиерът предлага да се повиши ДДС от 20% на 22%. Това автоматично ще вдигне цените на стоки от първа необходимост. Мярката щяла да трае само година, докато се стабилизира икономиката, или по-скоро докато се изцеди докрай народът. Неслучайно от финансовото министерство не пожелаха да коментират мярката убиец.
Проста сметка показва, че с вдигането на данъка, цената на хляба ще скочи с две стотинки – от 90 ст. на 92 ст. Ясно е обаче, че насъщният няма да задържи такава цена, а тя ще се закръгли в ущърб на потребителя. Апропо, така ще се случи и с навлизането на еврото. Сметките за отопление също ще ни ударят по джоба. Изобщо средно с по 25 лв. на месец ще поскъпне живота ни само от тази мярка на Дянков. В същото време заплатите на българина олекват с всеки месец заради задълбочаването на кризата.
Оказва се, че за да излезе Дянков на чисто, вкарва целия народ в калта. Хората изнемогват, буквално нямат пари за хляб. А финансовото министерство цепи стотинката на две от джоба на бедния, за да може после да се бие в гърдите, че е излязъл с минимум бюджетен дефицит.
Според запознати новият данък цели „тънко” и подмолно да пребърка джоба на хората. Скокът с 2% може да изглежда минимален, но той изстисква българските домакинства бавно и сигурно. Така например новата мярка „граби” годишно по един телевизор от семейство, изчислено според разходите. Предстоящата катастрофа с цените ще удари най-вече социално слабите българи. Парадоксът е пълен, щом от бедните ще пълним хазната на държавата, за да може после богатите да лапат.
Ще кажете – ама ще въведат и данък „Лукс”. Да, ама не! Защото богатите винаги ще си отърват „дебелите задници” от плащането на сурови данъци, като „избягат” през законови вратички. Или пък като започне трескаво укриване на данъци и плащане на счетоводители, които да им прикриват масрафите. И накрая бедният пак ще бъде препикан.
Повишаването на данъка с 2% било успешно прилагано в Англия и Франция, казва Дянков, изцепвайки поредната глупост. Този човек така и не разбра, че вече живее в България и подобни методи у нас не работят, защото българите се препитават от сивата икономика. А всички мерки, които предлага Хер Флик досега, директно поощряват сивата икономика.
Така стана и със завишаването на акциза, като контрабандата на цигари скочи до небето. Само че повишаването на цените не може да бъде избегнато от потребителя – без цигари може, но без хляб не може! Ако тузар може да избегне новоналожения данък, бедният простосмъртен винаги ще си плаща като поп.

Продавам бъбрек срещу работа!
Кризата ни „удари“ и в бъбреците. Явлението „продавам бъбрек” вече изобщо не е рядкост. В интернет има стотици обяви на донори срещу заплащане. Само в нашия сайт са двайсетина, написани под формата на коментари, в предишен материал по темата.
През миналата година, изпадналите в трудност хора посочваха цени от сорта на 50 – 100хил. лв. за орган. В последните два месеца обаче, обявите главоломно се множат и стойността пада.
Повечето от хората живеят в мизерия, без работа или със семеен доход под 300лв. Имат да плащат квартири или кредити, така че доходите им, ако ги имат, отиват само за разходи и гладуват. При толкова отчайващо положение, на някои от тях и 5000лв. им се струват много. Някои дори са готови да се разделят с единия от органите си срещу осигурена работа или емиграция в чужбина.
Пример за подобен случай е този на 50-годишния инвалид Стоян Стоянов. През януари, той помоли редакцията на „24 часа” да разгласи, че продава бъбрека си, защото от месеци е безработен и няма как да се изхранва. В последствие, нещата за него се развиха добре. Стоян бе назначен на работа в „Български пощи”, без да се налага да се разделя с бъбрека си.
Има още няколко такива уникални случаи, при които хората публично обявиха намеренията си и трогнаха работодатели, които ги наеха „безвъзмездно”. За останалите, развръзката не е добра.
„СПЕШНО ПРОДАВАМ бъбрек. Клинично здрава жена съм на 40 г., българка,НЕПУШАЧКА, трезвеничка,кръвна крупа “ А + „. Цена – по договаряне!!!! За контакт: maxwin@abv.bg”
„Здравейте,сама отглеждам 3 деца.БЪЛГАРКА СЪМ.ЗДРАВА СЪМ.На 35 години.Отдавна съм безработна.Потънала съм в дългове.Предстои ми да ни изгонят от общинското жилище.Спешно продавам бъбрек.ТРЯБВА ДА СПАСЯ ДЕЦАТА СИ!!!
за контакти: sree@abv.bg”
„Здравейте,
Казвам се Стефка и съм почти на 34 год. Нямам деца и не съм семейна. Пиша Ви с най сериозни намерения. Никога не сам боледувала освен от грип и простуди,не съм употребявала наркотици и подобни неща,не сам имала и бъбречни кризи,напълно здрава съм!Готова съм да дам костен мозък,кръв или бъбрека си да се подложа на всички необходими прегледи за да сте сигурни в мен!Аз съм О – група!Няма да Ви лъжа,правя това защото имам спешна нужда от пари!
tel: 0878/952 007 Стефка Христова”
Това са някои от обявите, публикувани в Разкрития.ком. Отчаянието на хора, които пращат децата си гладни на училище, предстои да изгубят подслона си, нямат пари да си купят лекарства, ги кара да прибягнат дотам, че да се разделят със собствения си орган и то за не много пари.
По целия свят търговията с органи е забранена. В България трансплантации на бъбрек се правят от 68-ма година. За да продаде някой бъбрека си, парите трябва да се дадат под масата и да се мине през „нравствена комисия” от лекари. Няма как трансплантацията да се получи, ако донорът и получателят не са роднини. За да заобиколят тази пречка, се стига до фиктивни бракове. В Гърция и Австрия донорството без кръвна връзка е позволено, стига донорът да го прави (уж)безвъзмездно. Цената на такава операция върви около 30хил. евро.
Дали това не трябва да се случва и у нас? Не е ли една по-добра „антикризисна” мярка? Сега управниците ни плануват да увеличат ДДС с 2%. Което означава, че цените на всичко, абсолютно всичко, ще скочат с два процента! Докато заплатите намаляват! И тези клети хора, които продават бъбреците си, живеят със семействата си с 300лв., от които 200 са разходи, вече няма да могат да си купят даже хляб и „сирене” от 3лв. килограма!
Все пак, така или иначе, платежоспособните, които имат нужда от трансплантация, ще намерят начин да го направят . Защо да не го направят у нас и болниците да си приберат 60 хиляди лева?
Напоследък предлагането на бъбреци, силно надвишава търсенето у нас. Има почва за организиране на канали за износ на донори и ползването им в чужбина. Не ми се мисли какво става ако отчаяните клетници попаднат в ръцете на онези хора, занимаващи се с търговия на органи. Отишли в Пакистан например, за да продадат единия си бъбрек, дали пък няма да ги разфасоват, и да си раздадат всичко, заедно с живота, безплатно? И дали това е по-добрият вариант, вместо да гледаш как децата ти гладуват?

Милионите на Тато са в Швейцария
Милионите на клана Живкови фигурират в немския диск – твърдят осведомени източници. В секретния диск, с който разполага шефът на данъчните Красимир Стефанов, са упоменати сметките на Тодор Живков и близките му, които съхраняват авоарите си в швейцарски трезори.
Все още няма официална информация за имената в този списък, но вече се заговори, че сред швейцарските милионери са Людмил Стойков, Пламен Юруков, Брендо, Мария Мургина, Валентин Златев…
Имена от секретния немски диск ще бъдат разкрити, само ако се докаже, че парите им са придобити по престъпен начин.
Още от падането на Тато от власт през 1989 г. се говори, че той е завещал на любимия си внук Тошко 10 млн. долара, на внучката си Евгения – 30 млн., а на зет си Иван Славков едва 5 милиона в американска валута.
Според непотвърдена информация, предоставена ни от бивши комунистически апаратчици, първата си сметка в Швейцария Бай Тошо открива в далечната 1969 г. Тогава Живков залага тайно златото на България в частен трезор, срещу което държавата получава 30 млн. долара. За тази финансова спекулация за Тато е имало комисионна, която е отишла в неговата тайна сметка.
Досега Иван Славков шеговито в типично негов стил е коментирал швейцарските милиони на Живков с думите: „Дайте да ги открием тези милиони, че да си ги взема”. Може пък да е дошло времето на Батето…

МВР задави Лапачите
ДДС – Лапачи се задавиха след като тази сутрин МВР проведе акция срещу тях в градовете Петрич и София. Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов съобщи, че до този момент са задържани петима души в Петрич, сред които са Лапача, Чучулигата, Гошо Гаргата и Малката Пачка, която е съпруга на арестувания в София Пламен Пачката – организатор на престъпната група.
В Петрич са проверени офиси, от които са конфискувани компютърни конфигурации, печати, фактури и документи. Също така са проверени офис и жилищна сграда в София, като спецакцията продължава.
Цветанов заяви, че МВР ще наблегне както върху тежката престъпност, така и върху финансовата. Той смята, че това е важна антикризисна мярка, благодарение на която би могло да се ограничи изтичането на бюджета и корупцията и по този начин да се оптимизират финансите на държавата.
„Лапачите” е операция за хора, които източват ДДС”, поясни Цветанов тази сутрин. Според него само в тези два града в периода 2007-2009 година са източени над 10 млн. лева от ДДС.
Групата е действала по класическа система – внасяли са хранителни продукти от съседна Гърция, като са използвали реален БУЛСТАТ, но имената на фирмите са несъществуващи. По този начин те не са плащали нито данък „печалба”, нито ДДС.
Всички „Лапачи” са криминално проявени. Ръководителят на престъпната група Пламен Пачката е известен на полицията с кражба на обществено имущество, нанасяне на телесна повреда и вещно укривателство. Жена му, известна като Малката Пачка, е помагала на съпруга си. Счетоводител на фантомните фирми е бил Чучулигата, а Гаргата е транспортирал стоките.
Към обяд стана ясно, че и кметът на село Кавракирово – Симеон Караколев, е арестуван. Той имал участие в транспортна фирма, която внасяла хранителните продукти от Гърция.

1 коментар:

САНДО каза...

И да слезе, пак ще се качи...