понеделник, 10 август 2009 г.

ГОРЕЩИТЕ НОВИНИ НА 10 АВГУСТ

Информацията, че е бил подслушван само един журналист не е вярна, обяви бившият зам.-директор на ДАНС.
Не познавам "Галерия" в детайли, а бях уведомен за нея от тогавашният директор на дирекция „Сигурност" Писанчев, обяви по БТВ Иван Драшков, бивш заместник-директор на Държавна агенция „Национална сигурност". Той добави, че не знаел колко и кои точно журналисти са били подслушвани, но подозирал, че информацията на ексговорителя на ДАНС Зоя Димитрова за това, че е бил подслушван само един журналист не е вярна. Най-после българската общественост щяла да научи по какъв безцеремонен и циничен начин бившият председател на ДАНС Петко Сертов, бившата депутатка Татяна Дончева и говорителят на ДАНС Зоя Димитрова вече една година лъжели и заблуждавали българската общественост. Разработката трябвало да разсекрети, защото лъжите били много. Една от тях се отнасяла до това, че Драшков разпоредил разработката "Галерия". Всъщност преди да излезе в отпуск Сертов разпоредил на Писанчев да се разкрие това оперативно дело. Подпис на Драшков там нямало, поясни сам той. Щом се разсекрети разработката и се види кой е подписал исканията за подслушване на журналисти, ще стане ясно и кой е разпоредил тази разработка. Повече от естествено било това да е станало по разпореждане на Сертов, според Драшков. Официалната основа за разкриването на "Галерия" е изтичането на класифицирана информация от медиите. Иван Драшков обаче изрази съмнение, че разсекретяването ще е достатъчно, за да се разберат мотивите. Спекулация били твърденията, че са подслушвани политици. / фрогнюз

Т.Дончева: Няма да е ясно дали цялото дело "Галерия” ще бъде осветено

Когато един човек няма достатъчно решителност и воля да провежда държавно управление, така се получава, че той е оторизиран с власт, но някой друг я изпълнява. Това каза пред БНР Татяна Дончева, бивш председател на Постоянната подкомисия за контрол върху работата на службите за сигурност и на службите за обществен ред. Рaзсекретяването на разработката "Галерия” ще ни даде някаква картина, но тя трябва да ни накара и да се замислим, къде се посяга на журналистите и докъде се манипулират. Папките на "Галерия” не са номерирани, каза Дончева и предупреди, че така няма да е ясно дали цялото дело ще бъде осветено или само избрана част от него. Голяма част от старта на разработката "Галерия” е дал Цветлин Йовчев, номиниран от правителството за председател на ДАНС, каза Дончева. Тя потвърди казаното от бившия председател на Държавната агенция за младежта и спорта (ДАМС) Весела Лечева, че Росен Карадимов и Делян Пеевски са упражнявали властта в държавата, вместо експремиерът Станишев. /БГНЕС

ТИГЪРЪТ КОЙТО НЕ ХАПЕ – или защо се провали ДАНС. Пак грешка при зачеването му.

АНС е тигър, който хапе. Ще го докажем." Заканата е на бившия вече председател на ДАНС Петко Сертов и датира точно от една година. В единственото си интервю (дадено за немската преса и прекопирано впоследствие в "24 часа" и "Труд") той казва още: "ДАНС има ясна визия как да противодейства на опитите за злоупотреби с еврофондовете, нарушаването на общите митнически регулации, прането на пари и презграничната организирана престъпност."Една година по-късно нарочената за "българско ФБР" структура е пред тотален ремонт, а още на втората седмица като премиер Бойко Борисов прие оставката на председателя на агенцията. За близо година и половина съществуване ДАНС не успя да отговори на обществените очаквания, накара партньорските служби да й обърнат гръб, създаде много повече скандали, отколкото смислени резултати. Всичко завърши с фиаско - в последния работен ден на Петко Сертов в централата на агенцията (по-думите на експерти, ай-сигурната сграда в България) беше получен фалшив сигнал за бомба. По-интересното обаче е как ДАНС стана бомба със закъснител...Създаването на ДАНС - грешка при зачеването
Едва ли някой би могъл да отрече, че основният двигател за създаването на агенцията не беше желанието на кабинета Станишев за реформа в сектора за сигурност, а уреждането на сблъсъците между лобитата в БСП. Законът за ДАНС беше компромис между няколко фактора - желанията на президента да не губи лостовете си за влияние в някои от специализираните служби (в частност цивилното и военното разузнаване, както и Националната служба за охрана), тогавашния вътрешен министър Румен Петков (който се бореше да опази контраразузнаването и службите за следене и подслушване), както и отделните желания на останалите коалиционни партньори. В крайна сметка законът беше написан и приет на крак в парламента, без по него да има обществено обсъждане и още повече - да е част от някаква цялостна стратегия и концепция в сектора сигурност (няколко месеца по-късно парламентът например пренаписа изцяло новия Закон за МВР).В ДАНС съвсем механично бяха събрани четири структури, които далеч не бяха известни с успешна и безгрешна дейност - Военното контраразузнаване от Министерството на отбраната, Национална служба "Сигурност" (контраразузнаването) от МВР, Агенцията за финансово разузнаване от Министерството на финансите. Служителите на тези служби почти механично бяха преназначени на работа в ДАНС, без да бъдат подлагани на тестове за лоялност или пък да се проверява тяхната надеждност. Те получиха заплати,в пъти по-високи от тези в МВР, което доведе до напрежение между "агентите" и служителите на вътрешното министерство.Тъй като тройната коалиция не успя да постигне съгласие за това как точно да изглежда ДАНС и какви да са й правомощията, ключови въпроси бяха оставени за решаване с подзаконов нормативен акт - Правилника за прилагане на Закона за ДАНС. В него допълнително (без обсъждане и съвсем тайно) беше разширен мандатът на агенцията. Това не беше съобразено с вече течащите реформи в МВР, което доведе до пълната липса на яснота за това кой какво точно прави и с какво се бори. Например ДАНС защитава национална сигурност, но никой не знае какво точно е национална сигурност. Според трактовката на агенцията това може да бъде всичко - от кризата с боклука през слуховете за отровената вода до проблемите в ЦСКА. В същото време агенцията работеше и по наркоканали и по организирана престъпност и така дублираше работата на вътрешното министерство.В крайна сметка беше създадена структура, на която се възлагат големи надежди. Тя не може да разследва (за разлика от истинското ФБР например), но за сметка на това има полицейски (да задържа и прави акции), аналитични (да събира информация) и административни (да издава или не допуск за класифицирана информация, да допуска или не чужденци и т.н.) правомощия. Този неясен хибрид между функции направи абсолютно невъзможна отчетността на агенцията, като ръководството й винаги можеше да твърди, че върши някаква работа, без това да е реално измеримо.
При създаването й ДАНС беше продадена пред обществото като службата, която би трябвало да се пребори с корупцията по висшите етажи на властта и организираната престъпност. Въпреки че разполага с бюджет от 136 млн. лв. и близо 3000 души персонал, по тези направления работят не повече от 150 служители. Конкретно по корупцията работят сигурно още по-малко, а именно това е най-продуктивната дирекция в ДАНС.
Кабинетът на председателя, или кой точно управлява
Един от най-противоречивите моменти при създаването на ДАНС е правомощието на председателя да създаде "кабинет на свое подчинение". Впоследствие в тази структура, която по закон би трябвало да "подпомага при формулирането и разработването на конкретни решения за изпълнение на политиката по защита на националната сигурност, както и при осъществяването на връзките с другите държавни органи и неправителствени организации", бяха назначени хора, без да е ясно какъв е критерият за подбора им дори. Най-фрапиращото е, че до ден днешен официално никой не знае кои и колко са членовете на този кабинет.
От малкото достъпна информация разбираме, че в този де факто политически кабинет попадат говорителят на агенцията Зоя Димитрова, бившата барета, сътрудник на НСС и основател на "Аполо и Болкан" Алексей Петров, уволненият шеф на столичното данъчно управление Димитрина Захаринова, бившият съветник на премиера Станишев и бивш областен управител на Хасково Ценка Василева.
Не е ясно също кой от изброените съветници е отговарял например за връзките с неправителствения сектор, но е сигурно, че някои от съветниците са участвали пряко в оперативната работа на ДАНС. Източник на "Капитал", присъствал на срещите между ръководствата на ДАНС, МВР и прокуратурата, разказва, че редом до Петко Сертов от ДАНС участвал и Алексей Петров.
Това е повече от странно, защото членовете на този кабинет нямат оперативни функции (поне не и според закона). По този начин практически се обезсмислят двамата заместници на агенцията, които би трябвало да носят пряка отговорност за случващото се в ресорите им, както и правомощията на десетките останали ръководители по секторите, отделите и дирекциите в агенцията.
Мръсни танци
Комбинацията от неясни субекти на ръководни постове в ДАНС и още по-неясните правомощия на структурата успя да я превърне в средство за политическа разправа с неудобните. Например чрез непрозрачната процедура по отпускането или отнемането на допуск до класифицирана информация агенцията практически се превърна в основния кадровик в държавата, без въобще това да е смисълът от нея, както се случи с бившия директор на НАП Мария Мургина и директора в Министерството на отбраната Стоян Стоянов-Стуци (ако има основания те да бъдат отстранени от поста им, Наказателнопроцесуалният кодекс предвижда открита и съдебна процедура за това).
Именно по казуса с Мургина пролича явно синхронът между действията на агенцията и тези на лидера на РЗС Яне Янев по схемата "изказване на Янев - внасяне на сигнал в ДАНС - шумна операция на агенцията".Така разследващият политик успя бързо да изгради имидж "Спирам корупцията" и да влезе в парламента. Ако комбинираме симбиозата Янев - ДАНС с признанието на Румен Овчаров, че БСП е създала РЗС, и острата реакция на бившия земеделец срещу смяната на Петко Сертов, хипотезата, че ръководството на агенцията e участвало в политическо инженерство, не звучи абсурдно. Друг е въпросът, че с журналистически средства е трудно да се установи дали това е наистина така.
Когато Петко Сертов подаде оставка, говорителят на агенцията Зоя Димитрова в прав текст каза, че върху работата на ДАНС е оказван политически натиск от "различните сфери на властта", на който председателят стоически устоял.
Въпреки това няма известна сериозна разработка срещу представител на предишното управляващо мнозинство. През последната година от управлението си премиерът Сергей Станишев направи твърде много компромиси в името на коалицията си с ДПС. Ако са верни твърденията на висши служители на ДАНС, че той лично и доста плътно е следял дейността на агенцията, тогава едва ли е учудващо, че тя не произведе нищо сериозно.Източници на "Капитал" разказват, че на оперативно ниво в ДАНС не имало "забранителен списък", но и събираната информация не се е реализирала. В същото време смяната на властта е подействала като двигател и обемът на работата видимо се е увеличил: "До този момент министрите ни възприемаха като врагове, не ни изпращаха информация, бавеха я, докато сега има пълно сътрудничество."ДАНС - без публичност и контролПовече от показателно е, че година и половина след създаването й ДАНС няма сайт. Независимо от конспирацията, в която работи подобна структура, интернет страницата е санитарен минимум на публичността. Например - чисто теоретично, ако някой иска да съобщи нещо на ДАНС, той трудно може да разбере къде е адресът на агенцията.
По-притеснително е, че освен че не успя да си направи собствен сайт, ДАНС успешно успя и помогна за закриването на един чужд - Опасните новини. Първият шумен скандал, в който агенцията се замеси, беше именно операцията по установяването на това кой седи зад тази сайт, където се публикуваше странен микс от чисто жълти новини и материали, разказващи за корупционни практики по висшите етажи на властта, включително и в самата агенция.Не е ясно защо ДАНС се намеси в разкриването на хората, списвали тази страница, но малко след успешната мисия на агенцията сайтът беше спрян. А след това предполагаемият автор на текстовете в него - журналистът Огнян Стефанов, беше зверски пребит.На сутринта след побоя, когато новината за побоя над Стефанов набираше сила, от пресцентъра на агенцията изпратиха покана до медиите да отразят ареста на зам.-председателя на ДАМС Иван Леков. Резултатът - на другия ден всички вестници показваха как Леков (оправдан впоследствие от съда) е отведен от качулати служители на агенцията...Най-яркият пример за работата на ДАНС с медиите, в буквалния смисъл на думата, е разработката "Галерия" - оперативното дело, в което са подслушвани и събирани разпечатките на журналисти и издатели.
След гръмването на скандала Петко Сертов използва случая, за да се раздели с вътрешната опозиция в агенцията - Владимир Писанчев, Веселин Марков, Цветлин Йовчев и заместника си Иван Драшков, и назначи комисия по разсекретяване на делото. До ден днешен обаче това така и не се е случило, а истинските мотиви за отстраняването (което още не е влязло в сила) на Драшков така и не станаха ясни на обществото. Липсата на публичност в дейността на ДАНС върви ръка за ръка с друга липса - на контрол. За целта трябваше да има специална парламентарна комисия. Това обаче така и не се случи, тъй като предишното управляващо мнозинство не можа да преглътне идеята, че опозицията би трябвало да има доминираща роля в тази комисия с цел по-добър контрол.Изолация от външния святПреди няколко седмици ДАНС разпространи съобщение, че "при съвместна акция между Агенция "Митници" и ДАНС в сътрудничество с Американската служба за борба с наркотиците (DEA)" във Варна са открити 714 литра концентриран разтвор на кокаин, скрит в бутилки с вино, натоварени на контейнер, идващ от Южна Америка. Това, което обаче не пише в съобщението, е, че акцията се смята за провалена. Причината - няма задържан получател. По информация на "Капитал" получателят на пратката е напуснал страната, щом разбрал, че контейнерът е селектиран за проверка, близо седмица преди операцията. И още - каналът е наблюдаван в продължение на месеци от МВР, които са възнамерявали контролирано да пропуснат пратката, за да видят кой още участва във веригата.И това не е всичко, източници на "Капитал" от правоохранителните органи разказват, че DЕА нямат нищо общо с тази операция. Потърсихме за коментар ръководителя на истанбулския офис на агенцията Марк Снайдър, който лаконично отговори: "Въпреки че ДЕА първоначално не беше замесена в тази операция, агенцията предостави помощ впоследствие при разследването на случая."Пресиленото кредитиране на DEA в операцията (пресъобщението на ДАНС за акцията завършва така: "Този случай е поредното доказателство за доброто сътрудничество между правоприлагащите органи в България и САЩ") не е случайно. Нарочената за българско ФБР структура е практическа изолация от чуждите служби. Миналата седмица лидерът на ДСБ и председател на комисията за контрол на ДАНС в парламента Иван Костов разказа, че именно в контекста на това изолиране е било отменено и посещение на Петко Сертов в САЩ. Липсата на доверие в ДАНС е отразена и в доклада за борбата с тероризма през 2008 г. на Държавния департамент, който в прав текст казва, че репутацията на агенцията е спаднала бързо и е ударила дъното през септември и октомври миналата година "в резултат на серия от скандали".
Работата с другите служби - хаос
Случаят с кокаина във Варна далеч не е единственият подобен. Източници на "Капитал", пожелали анонимност поради естеството на темата, разказват за случай, в който е било извършвано външно наблюдение на лице, за което има данни, че организира търговия и производство на наркотици. Неочаквано за всички обаче зад служителите на МВР се появила "опашка" - автомобил, който следял преследвачите.Ситуацията била инфарктна, тъй като операцията била пред провал - а сигурността на полицаите - изложена на риск. Бърза проверка показала, че тези които преследват служителите на МВР в действителност са служители на... ДАНС и след кратък разговор с ръководен кадър в агенцията агентите били принудени да се оттеглят. На фона на скандалите, в които ДАНС непрекъснато се забъркваше, през последната година и половина агенцията търсеше постоянно опити за легитимация. Най-лесната форма за това бяха шумните акции, чийто резултат често се разминава с първоначално заявеното. По пътя към публичност например ДАНС успя да задържи 50 кг аспирин (официално - лаборатория за производство на амфетамини) и да разбие група, произвеждаща... анаболни стероиди.
В същото време агенцията се превърна в отдушник за всички тегоби на страната - тя работеше по купени мачове, проблемите в ЦСКА, проверката на доклада на ОЛАФ, кражбата на суровини в "Кремиковци", слуховете за фалит на Първа инвестиционна банка, слуховете за авария в АЕЦ "Козлодуй" и слуховете за замърсяване на водата в София.

БНР • Посланикът на ЕС в Македония призова да не се преувеличават проблемите между България и Македония

Посланикът на Европейския съюз в Македония Ерван Фуере смята, че не трябва да се преувеличават проблемите между Македония и България, съобщи македонската агенция МИА. По повод случаят с жителката на Гевгели с двойно гражданство Спаска Митрова, посланикът заявил че с двустранни разговори между правителствата този въпрос може да бъде решен: "Вярвам, че с размяна на информация и разговори между правителствата в София и Скопие този въпрос ще се реши и ще бъдат преодоляни проблемите между двете държави”, каза вчера в Охрид Фуере на пресконференция за Деня на Европа на фестивала Охридско лято. Посланикът на ЕС изрази съмнение, че случаят има пропагандна цел, тъй като и България, както Гърция и другите държави не направиха никакви забележки за визовата либерализация, допълва македонската агенция.

В МВнР е получена цялата документация по случая Спаска Митрова от македонското правосъдно министерство

София. Македонското министерство на правосъдието (Министерство за правдата) е предоставило цялата информация по случая Спаска Митрова на българското Външно министерство. Това съобщи за Агенция “Фокус” говорителят на Министерството на външните работи (МВнР) Драговест Горанов. Според македонското Министерство на правосъдието Митрова е осъдена правомерно.Документацията се разглежда внимателно във Външно министерство. Тя ще бъде предоставена на Министерството на правосъдието. Горанов уточни, че МВнР все още не е получило официален отговор на настояването си за спешна намеса на македонското МВнР за изясняване на случая със Спаска Митрова и предприемане на действия българската гражданка да бъде освободена от затвора. Дипломатическата практика е да се изчака една седмица. Нотата на българското МВнР бе оповестена на 4 август, вторник. Тогава се проведе среща на директор на дирекция „Европа – І” в Министерството на външните работи Снежана Найденова с временно-управляващата посолството на Република Македония в София Дивна Тричковска.

Божидар Димитров: Целият този случай със Спаска Митрова е преди всичко хуманитарен, а после юридически

Целият този случай със Спаска Митрова е преди всичко хуманитарен, а после юридически. Това каза в предаването „Тази сутрин” на БТВ Божидар Димитров, министър на българите в чужбина, във връзка със случая на арестуваната в западната ни съседка македонка с български паспорт. Той допълни, че в Македония се търси политически характер на въпросния случай. Според Божидар Димитров от хуманитарна гледна македонският президент би могъл да прекрати случая във всеки момент като помилва Спаска Митрова или поне отложи изпълнението на присъдата, докато тя престане да кърми детето си. Министърът каза още, че по негова информация жената и детето са болни, като това прави хуманитарния случай още по-драстичен. „Македония е една страна, която страда от криза на идентичността. Тези, които се декларират като българи, се преследват по всички възможни начини, дебнат се за най-малкото провинение, като случая на Спаска”, подчерта Димитров. Той нарече тези действия „репресия” и опит да се спре спонтанно възникналия там и течащ естествено, без никаква намеса от страна на България, процес на ребългаризация. „Македония чрез такива случаи се опитва да прехвърли своите вътрешни проблеми, своята криза на идентичността в България, в Гърция, в Албания. Ние, естествено, не можем да се съгласим с това нещо”, допълни министърът.

Македония страда от криза на идентичността

„Македония е страна, която страда от криза на идентичността", заяви министърът на българите в чужбина Божидар Димитров в ефира на БиТиВи. "Там имаше уникален закон, в който да бъдеш българин се смяташе за углавно престъпление и се наказваше със затвор от 3-5 години. Законът сега е отменен, но българите се преследват по всякакъв начин - това е опит да се спре възникналия там процес на ребългаризация", коментира случаят с осъдената в Македония българка Спаска Митрова министър Димитров. „Македония чрез такива случаи се опитва да прехвърли своите вътрешни проблеми, своята криза на идентичността в България, в Гърция, в Албания. Ние, естествено, не можем да се съгласим с това нещо", допълни министърът. Той увери, че ще направи всичко възможно Митрова да бъде посетена от български лекари в затвора, тъй като стана ясно, че състоянието й се е влошило през последните 2-3 дни. „Този случай е първо хуманитарен и после юридически. Предполагам, че въпреки тежкото здравословно състояние на Митрова, Македония ще я държи в затвора, за да покаже, колко твърдо брани своя интерес", коментира Божидар Димитров. В последно време в българските политици узрява мнението, че политиката ни за пълна поддръжка на членството на Македония в ЕС и НАТО трябва да се преосмисли, допълни още министърът на българите в чужбина. Посланикът на Европейския съюз в Македония Ерван Фуере от своя страна смята, че не трябва да се преувеличават проблемите между Македония и България. /News.bg

Прокурор за селото на Доган

Един от първите сигнали на новия екип на Министерството на околната среда и водите към прокуратурата ще е за парите за канализация, налети в родното село на Ахмед Доган Дръндар и в с. Мъдрево. На прокурор ще бъдат дадени и проекти, финансирани по няколко пъти. Това казва пред вестник "24 часа" министърът на околната среда Нона Караджова. На въпрос дали ще поиска проверки от ДАНС и прокуратурата във ведомствата си Караджова отговаря: "Това ще е задължително. Но, за да се стигне до тези проверки, трябва да предоставим доказателства. Заради това съм разпоредила на инспектората на министерството да извърши проверки на обществените поръчки. В най-скоро време ще поискаме от агенцията за финансова инспекция проверки в Министерството на околната среда и водите"."Един от първите ни сигнали към прокуратурата ще е по повод на разследването на в. „24 часа" за налетите в селата Дръндар и Мъдрево пари от предишното ръководство, както и финансирането по няколко пъти за едни и същи проекти на едни и същи села и с едни и същи фирми изпълнители. Имаме съмнения и за финансиране на едни и същи проекти от няколко източника", казва още Караджова. /БГНЕС

Михайлова: Подкрепата към кабинета не е безрезервна

Синята коалиция трябва да намери сечението на интересите на участниците в нея и това, което ще се случва като политика на правителството. Подкрепата към кабинета не е безрезервна, това е подкрепа за управляващата партия на плаващото мнозинство, което може да се окаже като плаващи пясъци в моменти, когато трябва да се взимат ключови решения. Това каза пред Нова телевизия евродепутатът Надежда Михайлова. Ние участваме в управляващото мнозинство, но не и в изпълнителната власт, което ни дава възможност да поставяме важни въпроси, по някои от които вече срещаме подкрепа от ГЕРБ, подчерта Михайлова. По отношението на енергийната независимост предстоят важни решения, Русия вече налага натиск върху България, при подписването на договора за Южен Поток с Турция, затова трябва да излезем с ясна позиция, коментира тя. Правителството се нуждае от подкрепа, ако искаме да защитим интереса на България, заяви Михайлова. Битката на изборите беше трудна, но двама евродепутати не е малко, тъй като след влизането в сила на Лисабонския договор, Синята коалиция ще има още един евродепутат, каза тя. Най-тежката ми битка беше в СДС. Желанието ми да запазя СДС от зависимости на корпоративни и олигархични интереси. Зависимостите в политиката раждат много тежки последици и аз успях да запазя СДС от тези интереси, но платих много висока цена за това, каза още Надежда Михайлова. / БГНЕС

Обама пристигна в Мексико за среща на северноамериканските лидери

Американският президент Барак Обама пристигна в Мексико, за да участва в първата среща на върха на северноамериканските лидери, предаде АФП. Основните теми, които ще бъдат включени в дневния ред на срещата, ще бъдат икономическата криза и трафика на наркотици. "Еър форс уан" се приземи в западния град Гуадалахара. Обама ще проведе двустранни срещи с президента Фелипе Калдерон и канадския премиер Стивън Харпър преди съвместен обяд. /БГНЕС

БНР • Доларът изригна след данните за заетостта

Щатският долар направи експлозивно възстановяване в петък след положителните данни за заетостта в САЩ. Американската валута скочи с повече от 2% спрямо йената и достигна най-високата си стойност за последните два месеца на 97.75 йени. Зелените пари рязко поскъпнаха и срещу еврото и нарушиха ненормалната тенденция от началото на световната икономическа криза доларът да поевтинява при положителни новини за американската икономика. Зелените пари добавиха 1.16% към стойността си спрямо еврото в петък и завършиха седмицата на 1.4180 долара. След силното си поевтиняване по-рано през седмицата, стерлинга остана стабилен и загуби само 0.6% от стойността си срещу американските пари до 1.6680 долара. Силните петъчни данни дойдоха след положителните показатели за производствения и сектора на недвижимостите и подсказаха, че най-голямата икономика в света ще се възстанови преди останалите развити държави и това вероятно ще доведе до по-високи лихви, засилено търсене на доларови активи и по-силен долар. Петролът отстъпи от шестседмичния си връх в петък при силното поскъпване на щатския долар след положителните данни за безработицата в САЩ. Официалния правителствен доклад за заетостта показа загуба на 247 хил. работни места през юли, което беше значително под очакванията на икономистите. Новината предизвика противоречиви реакции на петролните пазари, тъй като положителните данни за икономиката на най-големия потребител на суровината предвещават увеличаване на потреблението, но от друга страна поскъпването на зелените пари прави деноминираното в долари черно злато по-скъпо. В крайна сметка надделя еуфорията от поскъпването на американската валута и в резултат американския лек суров петрол загуби 1 долар от стойността си до 70.93 долара за барел, като преди това достигна най-високата си стойност за последните шест седмици на 72.84 долара. Лондонският Brent поевтиня с 1.24 долара до 73.59 долара за барел. Петролът се оттласна от дъното си на 30 долара за барел достигнато миналата година благодарение на оптимизма, че глобалното икономическо възстановяване ще доведе до увеличаване на потреблението. Това обаче засега не е подкрепено от фундаментални показатели, като нивата на запасите от суровината. По оценка на Американския петролен институт, резервите от суров петрол в открито море са се увеличили с 10 милиона барела за последните две седмици. Златото се търгуваше разнопосочно в петък и завърши деня с нищожна промяна от 10 цента на 953.10 долара за тройунция. Подкрепа на благородния метал оказа съобщението за споразумение на европейските централни банки за ограничаване продажбите на резервите от злато за следващите пет години на 2000 тона, като годишните продажби не могат да надхвърлят 400 тона. От друга страна рязкото поскъпване на долара след положителните данни за заетостта намали търсенето на ценния метал в качеството му на хедж при поевтиняването на американската валута. Така пазарните сили намериха баланс на цените от предишния ден.

Кругман: Светът избегна повторение на Великата депресия

Светът избегна повторение на "Великата депресия", но ще са необходими поне две години световната икономика да се възстанови напълно, счита икономистът Пол Кругман, носител на Нобелова награда, предаде АФП.

Кругман заяви в реч на международен бизнес форум в Куала Лумпур, че въпреки че най-лошото от световната финансова криза е отминало, светът сега е изправен пред продължително забавяне, подобно на "изгубеното десетилетие" в Япония през 90-те години на миналия век. "Как ще се измъкнем ли? Смятам, че отговорът е Господ знае. Имаме голяма липса на ролеви модели", заяви Кругман, професор по икономика в университета Принстън в САЩ, пише БГНЕС.Той каза още, че в миналото бързото възстановяване на икономиката се държало на износа, като засегнатите страни търгували със страни с голям търговски излишък. "Ако не открием друга планета, за която да изнасяме, не можем да разчитаме на ръководено от износа възстановяване от световната финансова криза, което означава, че сме изправени пред сериозно затруднение", допълни Кругман. "Изглежда, че избегнахме Великата депресия 2", заяви той, но допълни: "Смятам, че пълно възстановяване е възможно най-малко след две години, а вероятно и повече".

SOFIX покори най-високия си връх от януари насам - DARIK News

Индексът на сините чипове SOFIX покори най-високата си стойност от началото на годината. Към 11 часа днес той отскочи с 6.35% до 439.45 пункта. Към 11.10 ч повишението е с 5.69% до 436.72 пункта. На 13 ноември миналата година индикаторът затвори на ниво от 407.24 пункта.
Ръстът на индекса от миналата седмица се пренесе и в настоящата, като компенсира изоставането си от международните индекси. Сред основните причини за ръста на най-стария борсов измерител са натрупалите се добри новини отвън, както и отчетите, които показаха известно подобряване спрямо резултатите от първото тримесечие. Атрактивните цени на акциите също накараха играчите да обърнат поглед към пазара и да започнат активно да купуват.Търговията през август традиционно е скучна и безинтересна, но май този път поговорката, че всяко правило си има изключение, ще се окаже правилна.

Още три регионални банки в САЩ бяха затворени заради лоши финансови показатели

Вашингтон. Още три регионални банки в САЩ бяха затворени заради лоши финансови показатели, предаде РИА Новости. От началото на годината в страната са фалирали 72 финансови учреждения. За цялата 2008 година, когато се разрази финансовата криза, в САЩ фалираха 25 банки, в това число гиганти като „Лемън Брадърс” и „Беър Стърнс”.

Индустриалното производство във Финландия отбеляза спад с 20,3% на годишна база

Хелзинки. Индустриалното производство във Финландия е намаляло през юни на годишна база за осми пореден месец, след като глобалната икономическа криза понижи търсенето на финландски продукти, предаде АФП, позовавайки се на официалната статистика в страната. Показателят се е понижил с 20,3% през юни в сравнение със същия месец на 2008 г. Изчислено на месечна база обаче индустриалното производство се е увеличило през юни с 1,5% в спрямо предходния месец.

Първанов: Очаквам проблем с газа

Трябва да имаме готовност за нови проблеми в снабдяването с природен газ. Затова ни предупредиха и от Брюксел, заяви президентът Георги Първанов, предаде кореспондентът на БГНЕС от Пловдив.„Не мога да коментирам промените, които се извършват. Право на министър-председателя е да реди пъзела в Министерски съвет. Има работещ кабинет. Повечето хора са млади, нови и тепърва ще видим какво ще направят“, заяви в Пловдив президентът Георги Първанов, коментирайки пред журналисти рокадите в новото правителство. На въпрос реваншизъм ли е преследването на министрите от стария кабинет президентът отговори: „Аз нямам информация, за кого става дума. За мен е важно да се реши въпроса с наследството. Предпочитам да се говори за установяване на истината и да не се използват такива изрази, които ни връщат към стари времена. За мен е много важно да се установят проблемите, но също така е важно да се изработи антикризисен план“. Попитан за позицията му за АЕЦ „Белене, водените тази седмица преговори между Русия и Турция в енергийната сфера и за опасенията от нова газова криза, президентът Георги Първанов отговори „вие поставяте три въпроса едновременно“. „Ние трябва да имаме готовност за нови промени със снабдяването с газ. Затова предупреждават и от Брюксел. И затова се отиде към едно ускорено подписване на междусистемната връзка Димитровград-Комотини, която не сега, но в близко бъдеще може да ни гарантира една по-голяма сигурност, да бъде един своеобразен байпас за нашата газопреносна мрежа. Второ, що се отнася до АЕЦ „Белене“ аз винаги съм казвал, че не трябва да имаме никакво колебание за реализиране на проекта. Много е важно да се види неговата ефективност и да се потърсят конкретни механизми за ускоряването на проекта“, заяви Първанов. „Ще припомня, една моя стара идея, в проекта да се включат и съседни страни като Сърбия и Македония например. Техните президенти вече изразиха през мен такава готовност“, добави той. Преговорите в Турция и постигнатите споразумения между премиерите Ердоган и Путин дават възможност за облекчаване на големия проект „Южен поток“, заяви президентът Георги Първанов, визирайки състоялата се през тази седмица визита на руския премиер Владимир Путин в Анкара, където той обсъди сътрудничеството в областта на енергетиката с турския си колега Реджеп Ердоган и италианския премиер Силвио Берлускони. "Не бива обаче да изключваме опасността при едно колебание от нашата страна този проект да ни подмине", каза той. Първанов поясни, че той би могъл да мине през южно направление – Турция-Гърция и оттам за Италия. По този начин ние ще останем в страни от проекта“, коментира президентът. Той добави, че проектът би могъл да ни донесе повече сигурност и ресурс и гаранции при снабдяването ни с газ. „В съдебната система има видими проблеми, затова говори и последният доклад на ЕК. Разговарял съм с премиера. През септември ще свикаме консултативен съвет по тези въпроси“, заяви президентът. Георги Първанов е в града под тепетата, където откри 21-та Международна олимпиада по информатика. БГНЕС припомня, че тази седмица авторитетното германско издание „Файненшъл Таймс Дойчланд“ писа, че България се е отказала проекта за изграждане на АЕЦ „Белене“. Според неназован източник от енергийния сектор "проектът, в който германската компания RWE има дял от 49%, ще бъде прекратен". Българското правителство ще съобщи това следващата седмица. България не е декларирала, че се отказва от строежа на АЕЦ "Белене", заяви българският министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, коментирайки публикацията. Ден, по-рано руският министър не енергетиката Сергей Шматко, който придружаваше премиера Владимир Путин по време на блиц визитата му в Турция, заяви, че възможното привличане от България на партньори за осъществяването на проекта за строителство на АЕЦ "Белене" може да подобри структурата на финансирането му. Той смята, че в момента не става дума за отказ на България от този проект, а само за това, че България може да привлече партньори за финансирането на своята част от проекта. Шматко припомни, че финансовото министерство на България е говорило, че проектът е прекалено скъп за тази страна. "Това не е официална позиция на правителството, а само позиция на министерството на финансите", каза министър Шматко. „Русия и Турция се договориха за няколко големи енергийни проекта наведнъж: Анкара разреши строителството в свои води на газопровод, алтернативен на важния за нея "Набуко". Москва в замяна се съгласи на редица отстъпки, в частност, да подкрепи строителството на конкуриращия се с нейните интереси петролопровод, заобикалящ Босфора и Дарданелите“, така коментира РИА "Новости" резултатите от срещата Путин-Ердоган. Двамата се договориха за започване на проучвателна дейност в турските черноморски води за изграждането на „Южен поток“, в замяна Москва се съгласи да подкрепи турския петролопровод Самсун-Джейхан, който е конкурент на Бургас-Александруполис. В основата на конкуренцията между петролопроводите Бургас-Александруполис и Самсун-Джейхан не стои само политиката, а и проблемът дали ще има достатъчно петрол за запълването едновременно на двете тръби. В близка перспектива няма достатъчно количества "черно злато" за запълването изцяло и едновременно на двата нефтопровода. Решението на въпроса, какво да се строи на първо място се намира в областта на енергополитическата борба, коментира пред ПРАЙМ-ТАСС известният анализатор от „Тройка Диалог“ Валерий Нестеров.АЕЦ "Белене" - собственик НЕК, строителството е започнало още през 1984 г., след разпадането на СССР е замразена, възобновява се през 2005 г. Проектната мощност - 2 ГВт, планирано пускане в експлоатация - 2013-2014г. Газопровод "Южен поток" - проектна мощност до 63 милиарда куб.м. газ годишно, планирано пускане - 2015, дължина на трасетата - над 3000 км, стойност - до 25 милиарда евро. Два основни участъка: Черно море /902 км/, негов инвеститор - "Газпром" и ЕНИ /50 на 50/, оценка на инвестицията - над 4 милиарда евро; сухопътна част /1300 км до Австрия, 990 км до Гърция/, стойност - 15-20 милиарда евро. Петролопровод Бургас-Александруполис - оператор Trans-Balkan Pipeline B.V.: 51% - "Газпром нефт", "Роснефт", "Транснефт" /по равно/, 24,5% - България, 24,5% - Гърция. /БГНЕС

Симеон Дянков предприе пет антикорупционни мерки за контрол на граничните пунктове - DARIK News

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков предприе спешно пет основни мерки за затягане контрола на граничните ни пунктове, свързани с нерегламентирания внос на плодове и зеленчуци от Македония и Гърция. Това обяви той в Петрич, където разговаря със селскостопанските производители и земеделци в южната община.
До 3 дни изпращам на ГКПП Кулата и Златарево още две нови мобилни групи за контрол и така те ще станат четири. В новите мобилизирани групи вече ще има представители на НАП и експерти от МЗХ, освен митнически инспектори и гранични полицаи, каза вицепремиерът Симеон Дянков.
До часове ще бъдат командировани експерти от НАП и на всички по-големи борси, където да се ревизират документите на фирми вносители, тъй като, коментира Дянков, разполгаме с информация, че много от фирмите вноси.тели са фантоми и вместо фактури представят на митническите власти нерегламентирани от закона документи.
В Петрич Симеон Дянков каза още, че до края на седмицата ще инспектира митница Кулата, за да се увери лично дали разпоредените от него антикорупционни мерки се изпълняват стриктно и се закани, че ще има сериозни наказания на държавните чиновници акотози контрол не се осъществява.
Симеон Дянков обеща, че още в рамките на днешния ден ще поиска от ресорния си колега в Македония пълен анализ на цените на продукцията, внасяна в България, тъй като е редовна практика полодовете и зеленчъците оттам да идват у нас на скандално нищожни стойности.

Ще се търсят начини държавата да си прибере парите от неизпълнени приватизационни договори

София. Ръководителят на Агенцията за следприватизационен контрол Атанаска Бозова е песимист, че в бюджета ще постъпят присъдените на агенцията над 300 милиона лева, по неизпълнение на близо 500 приватизационни договора. Кризата също е сред причините за несъбраните вземания, каза Бозова в интервю за „Хоризонт”.Атанаска Бозова заяви: "Част от дружествата, които са длъжници, нямат имущество. В процеса на съдебните спорове или дори преди това, те са се разпоредили с него. Друга обективна причина е и фактът, че миналата година есента, тъй като България вече усети финансовата и икономическа криза, има случаи, в които на публични търгове, обявени от съдия-изпълнителите, не се явяват наддавачи или тези, които са се явили, не могат да си осигурят финансиране и те не могат да се състоят. Тоест ние не можем да продадем ипотекираното. В резултат на нашите действие ние имаме, около 360 ипотеки сме вписали след промените в закона, но няма желаещи да придобият това".Атанаска Бозова допълни, че предстои среща на Агенцията за следприватизационен контрол с парламентарната икономическа комисия за търсене на начини държавата да си прибере парите от неизпълнените приватизационни договори.

7.62% е безработицата към 31 юли

София. 7.62% е безработицата към 31 юли или това са 282 000 души, регистрирани като безработни в бюрата по труда, съобщи министърът на труда и социалната политика Тотьо Младенов, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Очакваният ръст на безработицата от Агенцията по заетостта е 7,9%, а средногодишният й ръст няма да надхвърли 8%. Според анализите на социалното министерство, това е осми пореден месец, в който Агенцията по заетостта отчита ръст на безработицата. Министър Младенов заяви, че ще изисква пълен отчет от страна на трудовите посредници, които са 1000 на брой за страната относно дейността им. В края на всеки месец те ще трябва да представят данни за това, как са помогнали на хората, за да си намерят работа. Министърът каза още, че е налице тенденция за забавяне на заплатите в някои сектори. Утре предстои среща с трудовите посредници и всички структури на МТСП в Благоевград и Петрич.

Хляб, месо, мляко...

В условията на икономическа криза потреблението на основните храни – хляб, месо и мляко у нас не е намаляло драстично. Българите продължават за консумират еднакво количество месо и месни продукти, както миналата година, но вече търсят по-ниски цени. При хляба е намалена консумацията, но не заради кризата. Спадът е свързан най-вече със стремежа на хората да живеят по-здравословно и да изглеждат по-добре, обясниха хлебопроизводители. Затова повечето от тях вече са се преориентирали към производството на по-специфични и здравословни продукти. За разлика от хляба, при млечните продукти от производствения бранш признаха за 20 на сто спад. Тенденцията е започнала през май и юни. Ядем ли по-малко заради кризата? В условията на икономическа криза потреблението на основните храни – хляб, месо и мляко у нас не е намаляло драстично. Българите продължават за консумират еднакво количество месо и месни продукти, както миналата година, но вече търсят по-ниски цени. При хляба е намалена консумацията, но не заради кризата. Спадът е свързан най-вече със стремежа на хората да живеят по-здравословно и да изглеждат по-добре, обясниха хлебопроизводители. Затова повечето от тях вече са се преориентирали към производството на по-специфични и здравословни продукти. За разлика от хляба, при млечните продукти от производствения бранш признаха за 20 на сто спад. Тенденцията е започнала през май и юни.
Хляб
Спадът в търсенето на хляб е свързан най-вече със стремежа на хората да живеят по-здравословно и да изглеждат по-добре, уточни той. Заниженото търсене се отразява на хлебопроизводителския бранш, защото производителите намаляват, каза Попов. Те се ориентират към производство на специализирани хлябове. Това се налага заради изменението на потребителските предпочитания, които се насочват към все по-полезни за здравето храни. Делът на пълнозърнестите хлябове осезателно се увеличава, но все още но може да надскочи този на традиционните хлябове – типов и „Добруджа”, посочи той. Един от основните проблеми в бранша е, че около 60% от производството на хляб все още са в „сивия сектор”, смята Попов. Именно затова всички официално регистрирани 4500 фирми, който правят хлебни изделия в България, са променили поведението си на пазара. Попов заяви категорично обаче, че трусовете, които се случват в бранша нямат нищо общо с финансовата криза, тъй като към момента търсенето на по-скъпи и специализирани хлебни изделия расте, което не е ефект от световната икономическа нестабилност.Консумацията на хляб в туристическите райони намалява, каза от своя страна Димитър Людиев, бивш председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите. Това е така, защото като цяло и туристите тази година са по-малко на брой, което изменя структурата на търсенето по тамошните пазари. Той уточни, че в селските райони на страната се консумира предимно бял хляб, докато в градовете младите хора предпочитат черен или пълнозърнест. Тази тенденция не се отразява по никакъв начин на производството и приходите в бранша, заяви Людиев. Голямо влияние обаче оказвала нелоялната конкуренция сред хлебопроизводителите, много от които са вече част от „сивата икономика” на страната. Най-голям е делът на нередовните производители на хляб в Пловдивска област, смята бившият председател. Според него с увеличаване на консумацията на хляба цените би трябвало да падат и обратното. В рамките на годината Людиев очаква цената на брашното да се запази, защото въпреки по-оскъдната реколта, пазарите са стабилни.
Месо
Няма спад в потреблението на месо и месни продукти в условията на икономическа криза, каза председателят на Асоциацията на месопреработвателите Костадин Чорбаджийски. По думите му обаче в големите търговски мрежи се регистрира по-високо търсене на по-евтини продукти. „Не може да кажем, че потреблението е намаляло драстично, но има една тенденция да се търсят по-евтините продукти”, каза Чорбаджийски.Българското животновъдство задоволява само 40 % от потребителския пазар. Затова същевременно у нас се пласират от различни европейски страни т.нар. изрезки от луканкови салами, които се продават на много изгодни цени. Точно те заемат много голям пазарен дял, обясни Чорбаджийски. Изрезките от луканкови салами се продават за по 6-7 лв. за кг., докато една българска луканка струва 18-20 лв. за кг. Според председателя на Асоциацията на месопреработвателите изрезките обаче може да се окажат вредни и опасни. „Къде е българският народ, който казва, че продуктите ни били лошокачествени и затова били евтини, а сега купуват европейските боклуци на толкова евтина цена. Потребителите у нас нямат готовност да консумират по-скъпа и по-качествена храна”, допълни още той.
Мляко
С 20% е спаднало потреблението на млечни продукти за последното шестмесечие в сравнение с миналата годината, заяви Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите и директор на Националния млечен борд. Спадът е започнал да става драстичен през май и юни. Тази тенденция се отразява изключително негативно, според него, защото през летния сезон млечните суровини са в най-голямо количество. В София потреблението на млечни храни е намаляло с още 20% за последните 20 дни. Зоров обясни, че това е нормално в отпускарския период и се случва всяка година по това време. По думите му спадът в търсенето на национално ниво е паралелно разпределен и не може да се определи намаление в потребителския интерес само към един определен продукт. Той отбеляза, че през летния период киселото мляко и сиренето все още имат добро ниво на консумация.„Не е тайна обаче, че млекопреработвателите гледат да балансират отлива на клиенти”, каза той. По думите му сегашните ниски цени на млечните продукти се подържат с правопропорционално им занижено качество. Като цяло намаление в цените на млечните продукти не може да се очаква, заяви Зоров. „В противен случай намалението трябва да отиде и в суровините. Това е убийствено за млекопроизводителите, които се препитават с по този начин”, посочи той.Има рязко спадане на цените на млечната суровина в целия Европейски съюз. В глобален аспект се наблюдава повече производство, отколкото потребление. Затова и цените на млякото в България и ЕС са спаднали близо два пъти. Това каза Михаил Тачев, председател на Национална асоциация на млекопреработвателите. Според него се забелязва придвижване на пазара към производство и търсене на ниско бюджетни млечни продукти. По думите му факторът „по-ниска цена” не предполага занижено качество. „Просто това са различни видове продукти”, каза той. За пример Тачев даде производството на различни видове сирене – някои се произвеждат с 5 литра мляко, други с 7 литра. И двата продукта са качествени, но са различни като технология. „Всичко това води до увеличаване на конкуренцията в млечния сектор. В резултат се появява икономика на излишък, което натиска цените надолу. Натискайки цените надолу става от огромно значение подкрепата, която фермерите получават. Това което, получават като субсидии българските фермери е близо четири пъти по-малко от това, което поучават френските, например”, заяви той. Последица на това според него е, че вече се забелязват на българския пазара вносни млечни продукти от Гърция и Германия на по-ниски цени. По думите му значително намаление на приходите се наблюдава и в малките ферми за мляко. Кризата обаче не подминава и по-големите млекопроизводители, защото нямат земи, срещу които да получават субсидии. Това е така, тъй като субсидиите в България се определят спрямо площта, с която разполагат фермерите, обясни Тачев. Той заяви, че целият хаос, който се наблюдава, ще създаде сериозни проблеми на пазара на млякото.

Министър Цветан Цветанов ще се срещне с роднини и колеги на осъдените полицаи от Благоевград

Благоевград. Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов ще разговаря днес с роднини и колеги на осъдените полицаи Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Георги Калинков и Янко Граховски. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Срещата ще се проведе от 17,30 часа в сградата на ОДМВР – Благоевград.

Обмислят пет мерки за намаляване на контрабандата на плодове и зеленчуци от Гърция и Македония

Петрич. Днешната среща в Петрич показва общата работа между изпълнителната власт и парламента, каза министърът на финансите Симеон Дянков на проведената в Петрич среща с около 60 земеделски производители от района, предаде кореспондентът на радио „Фокус” Пирин. Поводът за срещата бе да се търсят начини да се намали нерегламентираният внос на продукция от съседните държави, което обрича петричките производители на разорение. Тя бе по покана на народния представител Огнян Тетимов и партия „Атака”. След като се чуха мненията и предложенията на присъстващите, бяха набелязани пет задачи за намаляване на контрабандата на плодове и зеленчуци от Македония и Гърция. Министърът постави на първо място условието да се удвои броят на мобилните групи на Кулата и това да стане до края на тази седмица. На второ място към тях да се прибавят и четирима служители на териториална дирекция на НАП-Благоевград, които да проверяват дали вносителите на стоки са фирми-фантоми и дали си плащат данъците. Третата задача е към тези мобилни групи да се прибави и по един представител на Министерството на земеделието и храните, който да контролира качествените показатели на вносните стоки. Четвъртата е до края на тази седмица на входа и изхода на големите борси да има мобилни групи на НАП и МВР, които да проверяват дали продукцията има необходимите данъчни фактури или само експедиционни бележки. Министърът обяви, че поема отговорност до края на тази седмица да посети митница „Кулата”, за да провери дали увеличените мобилни групи вече действат. Последната задача, която той си постави, е да започнат разговори с македонското правителство, за да се оспорят цените на внасяните плодове и зеленчуци в България и да се анализира и провери дали те са реални. Финансовият министър каза на петричките производители, че желае до един месец да се види отново с тях, за да се отчете дали има ефект от днешната среща.На срещата присъстваха и представители на митницата – Николай Шушков – директор Регионална митническа дирекция „София”, Павел Геренски – началник Митница „Кулата”.

В листата на чакащите за трансплантация на сърце на „Св. Екатерина” няма пациент Георги Найденов

София. В листата на чакащите за трансплантация на сърце на УНСБАЛ „Св. Екатерина” няма записан пациент Георги Найденов. Това съобщи за Агенция “Фокус” директорът на кардиологичната болница проф. Генчо Начев във връзка със статията на в. „Труд”. В статията се казва, че от Агенцията по трансплантациите са изхвърлили сърце с подходяща кръвна група за Георги Найденов от Благоевград, защото е бил пациент на Правителствена болница, въпреки, че е бил записан в листата на чакащите и на „Св. Екатерина”. Проф. Начев уточни, че пациент с такова име не е преминавал през ръководеното от него лечебно заведение, а още по-малко пък е записан и в листата на чакащите за трансплантация на сърце. Директорът на „Св. Екатерина” обясни, че когато се появи донор, от Агенцията по трансплантациите им се обаждат, за да разберат дали има подходящ реципиент и дали подаденият към агенцията лист на чакащите е актуален. Тогава, ако се окаже, че има няколко чакащи за сърце пациента, се търси най-подходящият от тях според височината, теглото и т.н. „Няма шанс да ни предложат орган, ние да имаме реципиент, който чака за трансплантация и ние да не я направим”, бе категоричен проф. Начев.

Няма коментари: