събота, 29 август 2009 г.

29 август 2009 - още малко новинки

DARIK News

Как светът се бори със свинския грип
Един милион заразени с вируса H1N1 очакват в Мексико през зимата.
Очаква се един милион души в Мексико да се заразят с грипния вирус H1N1 през тази зима, прогнозира мексиканското министерство на здравеопазването. За последните три дни в страната от т.нар. свински грип са починали трима души.
Официално регистрираните жертви на заболяването в Мексико вече са 184 при общо 21 264 заразени с вируса H1N1. Мексико стана през март-април световното огнище на заразата, предизвикала пандемия в 177 страни по света. По данни на СЗО (Световната здравна организация) от грип H1N1 досега са починали 2200 души.

Испания ще похарчи 333 милиона евро за ваксини срещу свински грип.
Испанското правителство ще изхарчи 333 милиона евро от държавния резерв за непредвидени и неотложни разходи, който ще поеме разходите за борба с пандемията от грип А, пишат испански медии.
Испанският премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро подчерта, че "правителството няма да пести сили и средства в мерките срещу разпространението на смъртоносния вирус". С цел да гарантира спокойствието и здравето на гражданите, премиерът заяви, че 16 милиона испанци ще бъдат имунизирани. Правителството одобри още създаването на комисия за излизане от кризата с вируса, която ще бъде под личното ръководството на Сапатеро.

Един на всеки 5 японци ще се зарази с грип А
Около 25 милиона души, приблизително 20% от населението на Япония може да се зарази с грип AH1N1, съобщи японското здравно министерство, предаде ЕФЕ.
Според оценките на здравните власти близо 380 000 души, заболели от вируса, ще бъдат приети в болница. Очаква се 40 000 от тях да са с тежки симптоми от болестта. До момента регистрираният от всички медицински центрове в страната брой на заразените със свински грип в Япония е 150 000, което показва бързото му развитие в цялата страна, обясниха от Националния институт по заразни болести. Най-засегнато е населението в Окинава в южната част на Япония, където 46,3% от жителите са заразени, последвана от Саитама, северно от Токио, с близо 3% болни. Японското здравно министерство се нуждае от ваксини за 53 милиона души, но производители в страната могат да предоставят имунизации само за 17 милиона от гражданите.

Гърция ще получи първи ваксини срещу свински грип в края на септември
Гърция очаква първите си дози ваксини срещу новия грипен вирус А /H1N1/ "в края на септември-началото на октомври", съобщи Националният здравен център, цитиран от АФП.
"Нямаме точна дата", заяви пред АФП директорът на центъра Панос Евстатиу. Той отказа да уточни "по съображения за конфиденциалност" кои лаборатории ще доставят ваксините. На първо време страната очаква "около 1 милион дози", с които ще започне да ваксинира "чувствителните групи", в които влизат около 4 милиона души, т. е. 36% от населението. На първо място сред тях са здравните работници, уточни Евстатиу. Общо страната е поръчала 24 милиона дози, за да може да ваксинира цялото си население, ако се наложи. Подобна масова ваксинация би продължила до февруари 2010 г., ако бъде осъществена, "което зависи от начина, по който ще се развие ситуацията", допълни Евстатиу. /БГНЕС

Австралия започва програма за ваксинация през октомври
Австралия обеща програмата за ваксинация срещу свински грип да започне през октомври, но предупреди, че е възможно да има "втора вълна" на инфектирани, предаде АФП.
Медицинските власти изразиха надежда, че вирусът A(H1N1) е достигнала върха си, след 147 смъртни случая, свързани с болестта, която прекараха почти 35 хиляди души, но предупредиха, че е възможна нова вълна. "Интензивността на епидемията може да е била достигната, но не знаем дали няма да се върне като втора вълна", се казва в съобщението на властите. С предимство ще бъдат ваксинирани тези, за които е най-вероятно да се озоват в болницата. Правителството е поръчало 21 милиона дози от ваксината от производителя от CSL, достатъчни за цялото население. Бременните, хронично болните, децата в специални училища и здравните работници ще получат първите 2 милиона дози. Австралия пострада тежко от разпространението на епидемията, след като позволи на заразени пасажери да слязат от самолета през май. Най-тежко бяха засегнати бременните и местното аборигенско население. Наскоро и животните в три свинарника хванаха вируса от хора, което предизвика затварянето им и опасения, че вирусът може да мутира в по-опасна форма. /БГНЕС

По БНР

Действията на Кабинета за справяне с кризата в центъра на днешния печат
Данъчен номер едно Красимир Стефанов е цитиран да казва в Монитор "Вносът на рискови стоки падна след свързването на Националната агенция по приходите и митниците". На централно място всекидневникът поставя решението на парламента да проверява предишното управление под заглавие "Две комисии подхващат кабинета "Станишев". Правят ревизия на назначения, скандални сделки и други големи обществени поръчки, пояснява изданието.

Монитор пише и за първото уволнение във военното ведомство "Махнаха шефката на дирекция "Социални дейности" Мери Саханджиева заради решението й да закие кухни за ветерани". Като свое разкритие Монитор отбелязва в едно изречение - "Затворник в отпуск заклал момичето в парка".

В Класа, както и в Дневник на водещо място е публикувана финансова новина, почерпена от отчетите на БНБ за юли. Лихвите по заеми и влогове тръгнаха надолу, новите потребителски кредити в левове намаляват с 0,07 пункта до 14,15 на сто, пише финансовият всекидневник Класа, а темата в Дневник е озаглавена "Депозитната война започна да утихва". Класа публикува интервю с Юлияна Николова в качеството й на ръководител на Секретариата към Съвета за управление на средствата от Европейския съюз под заглавие: "Институциите трябва да започнат да си говорят".
Дума на централно място съобщава: "Тричленка начело на Пътната агенция". Поводът за статията е решението на парламента да промени Закона за пътищата. Националната агенция "Пътна инфраструктура" по предложение на ГЕРБ ще се казва Агенция "Пътна инфраструктура" и трима души ще носят цялата отговорност за успехите или неуспехите й.
"Връщат от границата за неплатени данъци", съобщава от първата си страница.

Новинар. Държавата ще отнема и разрешителното за оръжие за дългове към приходната агенция, допълва изданието.

На водещо място Стандарт отбелязва: "Трупаме стаж по пантофи. Фирмите започнали да пестят от наеми, като възлагат надомна работа на служителите си". Разследването на Стандарт е за работата на Бърза помощ, чийто екип пристигнал 2 часа, след като бил повикан. Сега, 24часа, Труд отделят специално внимание на аферата с подправените документи и начина, по който имотната мафия е въвлекла кантората на депутатката от ГЕРБ Искра Фидосова.

Труд е посветил темата си на една от идеите за промени в Кодекса за социално осигуряване, вече приети от Надзорния съвет на Националния осигурителен институт. Занапред хората, придобили правото си на пенсия, без проблеми ще могат да работят, като получават едновременно и пари за старост, и заплата, съобщава изданието.

Всички по-големи всекидневници отбелязват новината, че след 3 дни премиерът Бойко Борисов ще има среща с руския премиер Владимир Путин.

Труд съобщава за кончината на една от талантливите български актриси Катя Зехирева.

Арнолд Шварценегер обяви бедствено положение в района на Лос Анджелис заради пожарите
Губернаторът на Калифорния Арнолд Шварценегер обяви бедствено положение в окръзите Лос Анджелис и Монтърей, където противопожарните служби се борят със силни горски пожари.
На север от Лос Анджелис откъм едноименния национален парк стихията доближава застрашително към града. Евакуирани са жителите на 870 къщи в района на Канада Флинтридж. Огънят е "прескочил" и Аройо Секо, воден резервоар, отделящ района от град Пасадина. На пътя на огъня се намират множество луксозни вили.
Един от пожарите се придвижва към Лос Анджелис от юг. Това доведе до евакуирането на 1500 души от градчето Ранчо Палос-Вердес. Полуостров Палос-Вердес е известен със скъпите имения, елитни голф клубове и живописни маршрути за езда. Един от тукашните голф клубове принадлежи на милиардера Доналд Тръмп.
Високите температури до 40 градуса по Целзий помагат за разрастването на пожарите, които са обхванали над 14 хиляди акра в целия щат. В тяхното потушаване участват повече от 3700 пожарни екипа, както и хеликоптери. ДПА

Близо 1000 турски фенове на Мадона идват в София
Концертът на Мадона в София тази вечер се очаква с подчертан интерес и от много нейни фенове от Турция.
Няколко автобуса с фенове отпътуваха от Истанбул за България, специално за да гледат концерта на живо на стадион Васил Левски в София. Туристически фирми организираха няколко дневни турове до България специално за концерта на Мадона. Близо 1000 души от Истанбул са резервирали места.
Водещи турски вестници като Хюрриет и други са изпратили свои кореспонденти, за да предават новините от София във връзка с концерта.
Турските медии тези дни поместиха много новини от България по повод на събитието, особено за протестите на Светия синод в България, които поискаха да се забрани концерта на звездата.
И това се превърна в реклама, още преди концерта в София Мадона определено насочи интереса към София, от една страна, а от друга зарадва туристическите фирми. В турския печат се появиха и коментари от рода на "ех, защо покрай комшиите българи, Мадона не дойде и у нас" .
Мадона досега е гостувала само веднъж в Турция. През 1993 година тя изнесе концерт на стадиона Исмет Иньоню край Босфора пред около 50 хиляди фенове

Нови три фалита на банки в САЩ
Още три банки фалираха в САЩ. С тях броят на финансовите институции, фалирали от началото на годината, достигна 84. Фалитът на трите банки ще струва на правителствените фондове за гарантиране на депозитите около 446 милиона долара.
Председателката на федералния гаранционен фонд Шейла Беър заяви, че резултатите в банковата индустрия са изоставащ индикатор, тъй като банките продължават да страдат дори след като икономиката започне да се подобрява.Ройтерс

България получи 517 млн. евро, с които се увеличават международните валутни резерви на БНБ
България е получила 474 586 534 млн. специални права на тираж (СПТ) от МВФ /около 517 млн. евро/, с които се увеличават международните валутни резерви на Българската народна банка, съобщиха от пресофиса на БНБ.
На срещата на държавните и правителствени ръководители на страните от Г-20, състояла се на 2 април 2009 г., като част от мерките за преодоляване на последствията от световната финансова и икономическа криза, беше взето решение за разпределение на СПТ в размер на 250 млрд. щатски долара между страните - членки на МВФ, припомнят от БНБ. Това дава право на всяка от страните - членки на МВФ да придобие СПТ в размер до 75 процента от квотата си в МВФ.
В съответствие с това решение на 7 август 2009 г. с мнозинство от 85 процента от гласовете на страните - членки в МВФ, Бордът на управителите на МВФ одобри резолюция за общото разпределение на СПТ, посочват от БНБ. Управителят на БНБ в качеството му на управител за България в МВФ, е гласувал в подкрепа на резолюцията, изразявайки съвместната позиция на правителството и централната банка.
На 9 септември 2009 г. ще бъдат предоставени от МВФ още 136.3 млн. СПТ по специалното еднократно разпределение на СПТ от 1997 г., което наскоро също беше ратифицирано от всички страни-членки, посочват от Централната банка.

НСИ: Общият показател на бизнес климата у нас се понижава
Оценките на бизнеса за състоянието на икономиката ни продължават да се понижават и през август. По данни на националната статистика те достигат до най-ниското си равнище след започналото от октомври миналата година негативно развитие на стопанската конюнктура. Несигурната икономическа среда, недостатъчното търсене и местно, и от чужбина продължават да са факторите, затрудняващи най - много всички сектори на икономиката ни. Очакванията на предприемачите, занимаващи се със строителство и услуги са цените им да продължат да намаляват и през следващите 3 месеца. В сферата на промишлеността и търговията на дребно прогнозите са за задържане на ценовите равнища.

МВФ: България ще трябва да обмисли възможността за външно финансиране
България е една от най-застрашените страни заради очакваното увеличение на просрочените заеми в повечето източноевропейски държави, съобщи "Дойче веле", позовавайки се на експерти от Международния валутен фонд и американски агенции за икономически анализ. Икономистите съзират колебливи знаци на подобрение, но все пак са склонни да заключат, че краят на световната криза вече се вижда. Положителни са перспективите и за Източна Европа. Въпреки това, МВФ е на мнение, че чуждестранните инвестиции и кредитирането за частни лица и фирми в Източна Европа няма да се върнат скоро. България не може да се оправи сама с дълговете, продължава анализът. Цитирайки рейтинговата агенция "Фич", "Мъниуеб" (Moneyweb) изтъква, че при това положение България може да се окаже зависима от помощта на МВФ. По всяка вероятност, София ще трябва да обмисли възможността за външно финансиране през втората половина на 2009 г., съобщава агенцията и допълва, че това ще постави под политически натиск новото правителство на много ранен етап от управлението му.

Най-голямата австрийска енергийна компания ОМВ планира да построи тръбопровода „Набуко”
Някои издания в Русия все още коментарат футболната среща между отборите на московския Динамо и ЦСКА (София). Българският тим победи като гост и се класира за груповата фаза на Лига Европа.
Нито един от трите руски отбора Амкар, Динамо и Зенит не успя да се добере до груповата фаза на Лига Европа, съобщава Комсомолская правда

Според Российская газета миналата седмица се е оказала доста наситена със събития, както на руския фондов пазар, така и на валутния. Най-големи загуби понесе щатският долар, а цените на петрола се понижиха в началото на седмицата.

Световната икономика, пише Независимая газета проявява първите признаци на излизане от криза. За това говорят данните за ръста на брутния вътрешен продукт на Германия, Франция и Япония.

Пресата във Великобритания обръща внимание на иранската ядрена програма, конфликта в Афганистан и случая с освободения от затвора в Шотландия Абделбасет ал Меграхи.

Гардиън пише, че Иран продължава да разработва програмата си за обогатяване на уран в разрез с резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.

Иран е преговарял с над 30 компании от девет европейски страни през последните години за осъществяване на различни енергийни проекти, въпреки увеличаващите се икономически санкции и политически натиск, коментира Техеран таймс. Най-голямата австрийска енергийна компания ОМВ планира да построи тръбопровода „Набуко”, който ще започне пренос на природен газ от Турция до Австрия през България, Румъния и Унгария до 2013 г. Иран предложи своя газ, като важен източник за захранване на газопровода, но САЩ се противопоставиха, пише изданието.

Индипендънт информира, че командващият силите на НАТО в Афганистан ще поиска допълнително 20 хил. войници в рамките на новия му стратегически план за войната на алианса срещу талибаните.

Таймс съобщава за обвиненията срещу Великобритания, че е нарушила обещание към САЩ, че атентаторът от Локърби ще излежи доживотната си присъда в Шотландия. Министри от Лондон са оказвали натиск над шотландското правителство да обмисли връщането на Абдулбасет ал Меграги в Либия и така е в нарушение на даденото преди години обещание.

На първа страница Дейли телеграф пише за кончината на Едуард Кенеди - американски политик и държавник. Десетки хиляди американци очакват да отдадат почит на сенатор Едуард Кенеди в Бостън.

В Гърция се готви коалиция между двете основни политически сили
Деловите среди са на мнение, че за да преодолее големите проблеми, Гърция се нуждае от съвместно управление на двете основни политически сили - "Нова демокрация" и ПАСОК. В момента сътрудничеството им е крайно необходимо за преодоляване на кризата", пише Апогевматини. Пазарът иска съвместно управление на двете партии - Нова демокрация и ПАСОК", допълва Авриани. И според Сити прес, "сътрудничеството между "Нова демокрация" и ПАСОК е единственото решение на всички проблеми на страната и за излизане от кризата".

Македонските печатни издания са датирани с три дни - от 28 до 30 август заради днешния голям празник за македонските християни Голяма Богородица. От две години по решение на правителството денят е държавен празник и е неработен за православните македонци.

Дневник алармира за заканите, отправени по мобилен телефон към един от основателите на вестника и негов пръв главен редактор Бранко Геровски. За заканите срещу Геровски пише и ежедневникът Шпиц, като пояснява, че заплахите срещу популярния журналист са били отправени поименно на телефонния номер на журналистка от "Дневник", ползван от Геровски, когато той бил главен редактор на вестника. Всички македонски вестници информират за изнесеното от полския "Газета виборча" становище, че САЩ се отказвали от ракетния щит в Централна Европа, като щели да търсят място за него на Балканите.

С назначаването на прокурор, който да разследва случаите на малтретиране на задържани, отдавна тлеещият конфликт между ЦРУ и министерството на правосъдието вече избухна явно, заплашвайки да разстрои отношенията между две ключови звена в екипа на президента Барак Обама за националната сигурност, пише Ню Йорк таймс

Кончината на Сергей Владимирович Михалков, който почина вчера на 96-годишна възраст, е водеща тема в руските медии. Популярен детски писател, поет, баснописец, драматург и обществен деец, автор на два химна на Съветския съюз и на химна на Руската Федерация, той бе противоречива личност, пише Время новостей. Росийская газета изтъква "феноменалната популярност" на Михалков като детски писател.

Комерсант нарича авторството на трите текста за химн "странно постижение".

По БГНЕС

Расмусен демонстрира в Турция уважение към исляма
Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен се присъедини към турските лидери на вечеря за рамазана в събитие, което може да се опише като демонстрация на неговото уважение към исляма, предаде АФП.Опитът на бившия датски външен министър за върховния пост в НАТО се сблъска с тежки обструкции от преобладаващо мюсюлманска Турция, отчасти поради позицията му по време на кризата с карикатурите на пророка Мохамед, публикувани в Дания през 2005. "Моля ви да приемете моето присъствие тук тази вечер като ясна демонстрация на уважението ми ком исляма като една от великите световни религии", заяви Расмусен по време на ифтар, или вечерно хранене, когато мюсюлманите прекъсват постенето от изгрев до залез по време на свещения за тях месец рамазан. "Постът е за да ни научи на търпение, скромност, въздържание и даване на по-бедните. Това са универсални човешки ценности, които надхвърлят култури и религии", обобщи генералният секретар на алианса. Расмусен оцени ролята на Турция като "мост между Европа, арабския свят и Централна Азия", и обеща да работи за по-добри контакти между НАТО и мюсюлманските държави. "Убеден съм, че ще постигнем истински напредък в изграждането на доверие и сътрудничество между алианса и партньорите ни в Средиземноморието и Близкия Изток", изтъкна ръководителят на НАТО. /БГНЕС

Расмусен призова Турция да даде по-голям принос в Афганистан
Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен призова Турция да се откаже от възраженията си относно сближаването на отношенията на Алианса с Европейския съюз и да увеличи приноса си към мисиите в Афганистан, предаде АФП. Расмусен заяви, че липсата на пакт за сигурност между НАТО и ЕС е поставила в опасност бойните части и на двете организации, действащи в Афганистан и е довела до "абсурдни последствия на място". "Необходимо е да намерим прагматично решение на този проблем, защото това е проблем", заяви Расмусен на пресконференция, на която присъства и турският външен министър Ахмет Давутоглу. Турция блокира засилването на сътрудничеството в областта на сигурността между НАТО и ЕС заради дългогодишните проблеми с Гърция и Кипър, които от своя страна, възпрепятстват усилията на страната за интеграция в ЕС. "Не разбираме защо Турция не получи възможност да се присъедини към Европейската агенция по отбраната например", заяви от своя страна Давутоглу. Освен това Расмусен призова Турция да увеличи подкрепата си за стабилизирането на Афганистан, като подчерта особено необходимостта от обучение на силите за сигурност на страната. "Много ценя настоящия принос от страна на Турция...Но като генерален секретар предприех визити, за да призова съюзниците да допринесат дори повече, защото ние се нуждаем от по-голям принос",у допълни Расмусен. /БГНЕС

НАТО вижда положителни сигнали от Русия
Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, който определи засилването на връзките с Русия за свой приоритет, заяви, че вече има "положителни сигнали" в отношенията между Алианса и Москва, предаде Ройтерс. "Ние имаме различия в много области. Грузия е една от тях, но те не трябва да хвърлят сянка върху факта, че сме изправени пред общи заплахи в областта на сигурността", заяви Расмусен пред малка група чуждестранни журналисти при визитата си в Турция. НАТО и Русия възобновиха официалното си сътрудничество по широк кръг заплахи в областта на сигурността през юни, след като отношенията им бяха замразени заради военната операция на Русия в Грузия през август м. г. Расмусен, който пое ръководството на Алианса в началото на месеца, заяви, че НАТО и Русия трябва да работят заедно в редица области като тероризма, разпространението на ядрените оръжия и морското пиратство. /БГНЕС

Саудитска Арабия купува от Русия оръжия за 2 милиарда долара
Предстои Русия и Саудитска Арабия да подпишат пакет от контракти за доставка на руско оръжие на Рияд за общо 2 милиарда долара, съобщава Интерфакс. Агенцията се позовава на неназован източник от военно-промишления комплекс.Според източника повечето договори вече са подготвени. Първите може да бъдат подписани до края на 2009 г. Саудитска Арабия ще купи хеликоптери Ми-35 и Ми-17, повече от 150 танка Т-90С, 250 бронирани бойни машини за пехотата (БМП), а също зенитни ракетни комплекси. Водят се преговори за покупка от саудитците на ракетни системи С-400 "Триумф" и на хеликоптери Ми-28. Интерфакс уточнява, че военният бюджет на Саудитска Арабия за 2009 г. възлиза на повече от 33 милиарда долара, а през 2010 г. ще бъде увеличен на 44 милиарда. Над 90% от саудитски оръжеен пазар се пада на американски и европейски доставчици. /БГНЕС
Турският външен министър ще посети Ирак, Сирия и Египет
Турският външен министър Ахмед Давутоглу ще посети от понеделник Ирак и Сирия, за да се опита да помири двете съседни на Турция страни, които извикаха посланиците си след двоен кървав атентат в центъра на Багдад.Министърът ще се срещне със сирийския президент Башар Асад и с колегата си Уалид Муалем в Дамаск и ще разговаря с иракския премиер Нури ал Милики и с външния министър Хошияр Зебари в Багдад, се уточнява в комюнике на турското външнополитическо ведомство, цитирано от АФП. Ирак поиска от Сирия да екстрадира двама иракчани, заподозрени, че са замесени в двата атентата на 19 август, при които загинаха 95 души и 600 бяха ранени. В началото на седмицата Ирак извика посланика си от Дамаск, на което Сирия отговори няколко часа по-късно, извиквайки своя от Багдад. Давутоглу ще посети и Египет от 1 до 3 септември за разговори за положението в Близкия изток. Турция, която е членка на НАТО и кандидатка за Европейския съюз от няколко години полага усилия да задълбочи сътрудничеството си със страните от Близкия изток и да се утвърди като посредник в регионалните конфликти. /БГНЕС

Чейни оправдава методите на ЦРУ
Ричард Чейни оправдава методите на следователите на ЦРУ при разпитите на заподозрени в тероризъм. Бившият вицепрезидент на САЩ нарече "възмутително" започналото разследване на американското Министерство на правосъдието в тази насока. По думите на Чейни, администрацията на Джордж Буш в продължение на осем години "успешно защитаваше нацията от атаките на Ал-Кайда". Ето защо служителите в администрацията на Обама, вместо да подлагат на преследване ЦРУ, трябва да се поинтересуват на каква цена тайните служби са успели да постигнат това, заявява Чейни. "Агентите на ЦРУ просто си вършеха работата", подчертава бившият вицепрезидент, който счита, че ако на разследването бъде даден ход, "Америка няма да е вече способна да се защити". Както е известно, по-рано тази седмица от публикуван доклад на правосъдното министерство стана ясно, че следователите на ЦРУ са изтръгвали информация от заподозрени в тероризъм чрез заплахи. Така например Халида Шейх Мохамед, държан в затвора в Гуантанамо и считан за трети в йерархията на Ал-Кайда, е бил заплашван, че ще бъдат убити децата му. На Абдел Рахим ал-Нашири, заподозрян в организиране на атентата срещу американския миноносец "Коул" в Йемен, пък следователите на ЦРУ казали, че ще изнасилят всичките му роднини от женски пол, при това пред очите му, ако не даде информация за бъдещи атентати, планирани от Ал-Кайда. Ал-Нашири освен това бил заплашван с разстрел с опрян в главата пистолет. Докладът за тези и други подобни разпити на заподозрени в тероризъм в затворите на ЦРУ бил изготвен още през 2004 г., но до скоро бе засекретен. Той придоби публичност едва на 24 август, когато стана и известно, че е назначено разследване за законността на използваните от ЦРУ методи при водене на разпити. /БГНЕС

Ройтерс: БГ екс-министър разследван за сделки
Българската военна прокуратура започва разследване срещу бившия министър на отбраната Николай Цонев за сделки, ощетили държавата с $ 877 200, отбелязва Ройтерс.Управляващата десноцентристка партия ГЕРБ е жадна да докаже пред Брюксел способността си да изкорени корупцията в страната, така, че България да не губи милиарди от еврофондовете на ЕС. Прокуратурата ще разпита Цонев за сделки с продоволствие, екипировка и резервни части в армията за периода 1999-2000 г. Загубите, нанесени на държавата от сделките, са на обща стойност 877 200 долара. Новото българско правителство е поискало от прокурорите да разследват няколко съмнителни сделки, а също така вече уволни няколко десетки висши чиновници, обвинявайки ги в лош мениджмънт, небрежност и злоупотреба с власт. Ако бъде признат за виновен, Цонев може да получи до 8 г. лишаване от свобода. До момента бившият отбранителен министър не е коментирал обвиненията срещу него. /БГНЕС

Военно-апелативна прокуратура възобновява 3 производства срещу Николай Цонев
След извършени служебни инстанционни проверки от прокурори от Военно-апелативната прокуратура са възобновени три досъдебни производства срещу Николай Цонев – бивш министър на отбраната, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.Цонев като военен служител е заемал за периода 1999 г. – 2000 г., длъжностите Управител на „Снабдяване и търговия” – ЕООД при Министерство на отбраната и Директор на Дирекция „Управление на доставките” при Министерство на отбраната.Предмет на разследванията са сключени неизгодни договори с различни български и чуждестранни фирми за доставки и съхранение на хранителни продукти, на техническо имущество и резервни части за нуждите на Българската армия, в резултат на което са настъпили значителни щети за Министерство на отбраната в общ размер на около 1 000 000 лева и 143 000 щатски долара.Досъдебните производства се водят с оглед извършени престъпления по чл.219, ал.1 от НК, по чл.220, ал.1 от НК, и по чл.387, ал.2 във вр. с ал.1 от НК. /БГНЕС

Милети Орешарски подаде оставка, Попова го освободи
Министърът на правосъдието Маргарита Попова подписа заповед за освобождаването на Милети Орешарски от заеманата от него длъжност – началник на затвора в София, считано от 1 септември 2009 г, съобщават от пресцентъра на министерството на правосъдието.Заповедта на министър Попова е в резултат на рапорт, подаден от Орешарски, в който той посочва, че иска да бъде освободен по собствено желание. Срещу началника на затвора в София Милети Орешарски в началото на август т.г. беше образувана дисциплинарна проверка за неупражнен контрол върху дейността на затворническите общежития. в Кремиковци и Казичене. Проверката приключи със заповед /№ Л – 5913 от 18.08.2009 г./ на главния директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” Петър Василев за налагане на дисциплинарно наказание „писмено предупреждение” на Милети Орешарски.От 1 септември 2009 г. със заповед на министър Маргарита Попова за временно изпълняващ длъжността „началник на затвора” в София е назначен Митко Димитров. Той е роден на 12.05.1966 г. в гр. Казанлък. През месец август 1989 г. завършва военното училище „В.Левски”. След завършване на военното училище му е присвоено воинското звание „лейтенант” и е разпределен като командир на мотострелкови взвод в поделение 28260 – село Звездец. Там служи до 1990 г., когато преминава на работа като инспектор - дежурен офицер в затвора в гр. Стара Загора. От 01.01.1995 г. със заповед на началника на Главно управление на местата за лишаване от свобода е преназначен за главен надзирател ІІ степен в същия затвор. От 30.03.1995 г. е преназначен за инспектор по охраната в Окръжна следствена служба – Стара Загора, а впоследствие е повишен в старши инспектор. От 1999 г. Митко Димитров е назначен за началник група Областно звено „Следствени арести” – Стара Загора. От 18.08.2000 г. е преназначен за началник сектор „Надзор и охрана” в направление „Охрана и контрол на следствените арести” при ГД „ГУМЛС”. Поради структурни промени в ГД „ГУМЛС” майор М.Димитров е преназначен на длъжност - главен експерт "Надзор и охрана”. През 2003 г. със заповед на министъра на правосъдието М.Димитров е назначен на длъжност - началник сектор „Режимна дейност” при Главна дирекция „Изпълнение на наказанията”, която изпълнява до преместването му в затвора гр. София. През 1997 г. Митко Димитров завършва Бургаския свободен университет и придобива специалността „магистър по право”. В течение на 5 години паралелно с изпълнението на основните си служебни задължения той активно участва в обучението на служители от затворите и арестите, като преподава наказателно-изпълнително право и надзорно-охранителна дейност. / БГНЕС

Б.Велчев се ангажира за повторен анализ на материалите за задграничните дружества
След проведен телефонен разговор днес между главния прокурор Борис Велчев и премиера Бойко Борисов за извършени проверки на външнотърговските дружества от прокуратурата през 1992 г., главният прокурор пое ангажимент да бъдат обобщени резултатите от тях и да бъдат предоставени на министър председателя с оглед зададените му въпроси по време на парламентарния контрол на 28 август 2009 г., съобщиха за БГНЕС от прокуратурата.Двамата се уточниха да се извърши повторен анализ на събраните материали, отнасящи се до създаването, функционирането и закриването на тези дружества през 90-те години на миналия век.БГНЕС припомня, че по-рано днес по времена първото си участие в парламентарен контрол премиерът Бойко Борисов каза вотговор на въпрос на депутата от Синята коалиция Лъчезар Тошев, че са били вложени милиони левове, значими обороти и са се създавали 1969г. -73 дружества,1986 -141 1991 -240, а 2004 са 311. Тези дружества са имали големи обороти, които са се използвали за създаването на нови дружества. През цялото време върху тази дейност не е включван ефективен контрол, едва 1994 г. се създава регистър. 1992 г. по нареждане на Иван Костов в качеството му на финансов министър е извършена ревизия и резултатите от нея през 1993 г. са внесени в прокуратурата, посочи Борисов. След това преглед на дружествата се прави едва 2004 г. за периода 1985-1994, като информацията е билазасекретена в Министерство на икономиката и енергетиката. Архивът е разсекретен и предаден на архивите и е на разположение на НС, уточни Борисов. Обективни обстоятелства не позволяват за обследване на такъв дълъг период. Но поемам ангажимента като премиер да направим всичко възможно. Борисов обеща същия ден да информира главния прокурор и да се провери какво е станало с материалите, предадени в прокуратурата през 1993 г. Още днес с прокуратурата, разузнаването и външно министерство започваме работа. Фактът, че това се пази 20 години показва, че има хора, които са искали, но не са можели и хора, които са можели, но не са искали, коментира в репликата си Борисов. Считам, че едно специализирано звено, от тези които създаваме може да се заеме с това, заключи БорисовТова е е един Авгиев обор, който вие се ангажирате да изриете, каза в в уточнението си депутатът Лъчезар Тошев. Денят, в който се изясни това, България ще бъде друга, допълни той. /БГНЕС

Цветан Цветанов: Слагаме видеокамери на ГКПП-та
Създаването на междуведомствен документ целящ по-ефективна борба с организираната престъпност, видеонаблюдение на ГКПП обсъдиха министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов и отговорните за съответните дейности в ДАНС, Гранична полиция, Агенция „Митници“ и др, предаде репортер на БГНЕС.Слабост и неконцентриране на целия ресурс на държавата в борбата с организираната престъпност, са констатирали ръководителите по време на срещата. Обсъдено е създаването на система за видеонаблюдение на ГКПП-та. „В момента е нереално цялото обезпечаване на всички ГКПП, но трябва да започнем от там, където има най-голям риск“, отчете Цветанов. Най- напред системата ще бъде изградена на Капитан Андреево. Макар новият директор на "Гранична полиция" Захарин Пенков, да не е получил данни за нарушения през последните две години, неговата информация се разминава с тази на „Вътрешна сигурност“. И сега има видеокамери на някои ГККП-та но те са охранителни и качеството на записа не позволява да бъдат правени справки за заподозрени в престъпна дейност лица, уточни Цветанов. Според него е логично държавата да намери пари, защото възвращаемостта им и ефектът на превенция са гарантирани. Всяко от ведомствата може да реши проблема отчасти, но ние се надяваме на по-цялостен подход уточни Цветанов. „По всяка вероятност ще се наложат и кадрови промени в тази посока на този пункт“ прогнозира Цветанов бъдещето на ГКПП „Капитан Андреево“. Новият документ има за цел подобряване на взаимодействието между институциите имащи отношение към контрабандата. Другата седмица се очаква и шенгенската комисия която да извърши проверка на морската ни граница. Според бившия Директор на ГДБОП и настоящ на агенция „Митници“ ген. Ваньо Танов, проблемите с контрабандата у нас са в две категории: където страната ни е външна граница на ЕС – това е вносът на карго товари, а на вътрешната за ЕС – на горива, алкохол и цигари. /БГНЕС

По ДНЕС +

Борисов: Военните са били превърнати в палячовци
Три сделки сключвани от последните двама министри на Министерството на отбраната ще бъдат предадени на прокуратурата, заяви министърът на отбраната Николай Младенов. Първо пращаме на прокуратурата договора на социалната агенция за анимиране на хотелите, който е обявен като рамков, с нулева стойност, а след това е подписан за 500 000 лева, заяви министър Младенов. Скритата приватизация на спортните имоти на МО е вторият сигнал, който министерството ще изпрати на прокуратурата, допълни той. Тя започва през 2004 година и стопанисването се поверява на неправителствена организация, но разходите за поддръжката остават за сметка на ведомството, уточни министърът. Третата сделка е за отнемане от бюджета на ВВС 10 млн. лева, с които е закупена машина за производство на хангари, с ламарина, каквато не се произвежда в България, въпреки че страната ни няма нужда и от машината, заяви Николай Младенов. Машината стои на пристанището във Варна и не може да бъде освободена, защото не е платен ДДС. Над 250 млн. лева пасив до края на годината очаква от това министерство министър-председателят Борисов. Агенцията за социална дейност към министерството е изхарчила 93% от бюджета си до днес, съобщи премиерът. Щях да се зарадвам на ремонта, ако си бяхме платили фрегатите, въртолетите, ремонтните части, заяви Борисов. Свръх скъпият ремонт на столовата на министерството излезе на данъкоплатеца над 3 млн. лева. Парадоксът е, че в момента белгийските фрегати работят с включени двигатели по 24 часа на ден, защото не са закупени генератори да ги държат в работен режим, констатира още Борисов. 45 млн. лева, които министър Цонев бе обещал за жилищен фонд са били за сметка на 57 млн. лева взети обратно от бюджета на министерството, които преди това били заделени за капиталови ремонти. Новият военен министър уточни, че 25 от тези 45 млн. лева са контрактувани, но в министерството в момента не могат да открият къде са потънали другите 20 млн. Има командни пунктове, които нямат пари за ток, обясни Борисов. „Само с министерството на отбраната прокуратурата има много работа“, категоричен е премиерът. Борисов показа и два абсурдни розови автомобила БМВ, които са пристигнали в министерството черни, но в момента са в цвят „пепел от рози“ - между сиво и розово. „Възмутен съм, защото армията е устоят на държавата. Военните са били превърнати в палячовци на няколко министри”, коментира още премиерът Бойко Борисов. По отношение на съвместните енергийни проекти с Руската федерация няма политика, а прагматизъм, заяви още той, запитан за намеренията на правителството по реализацията проектите. Въпросите от двустранен интерес ще бъдат разгледани на предстоящото през есента заседание на съвместната Българо-руска междуправителствена комисия, в която участие ще вземе и премиерът. Спечелили сме си време, за да можем да прецизираме всички детайли, допълни той, но припомни, че в бюджета няма заложени от предходното управление средства за тези проекти. /БГНЕС

Италианският отдел “Антимафия” помага на българското Специализирано звено за разследване
Посланикът на Италия у нас Н.Пр. Стефано Бенацо се срещна с вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, съобщиха от пресцентъра на МВР. Двамата са обсъдили критиките от Доклада за напредъка на България по механизма за проверка и сътрудничество на ЕК по линия на противодействието на корупцията и организираната престъпност. Министър Цветанов е запознал госта си с краткосрочните и дългосрочни мерки, набелязани от вътрешното министерство, както и със структурирането на Специализирано звено за разследване от служители на МВР, Прокуратурата и ДАНС. Първият дипломат на Италия е предложил след създаването на звеното, отделът “Антимафия” да окаже консултантска помощ и да обменя добри практики с българските си колеги. Двамата са дискутирали засилването на полицейското сътрудничество за противодействие на трансграничната престъпност, както и съвместни проекти, свързани с използването на опита на Италия в сферата на правоохранителната система. Вицепремиерът и посланикът са изразили увереност, че сътрудничеството и приятелството между премиерите на двете страни Берлускони и Борисов ще гарантират бъдещи отлични двустранни отношения. /БГНЕС

Славчо Славов и Николай Няголов са новите зам.-областни управители на Варна
Министър-председателят Бойко Борисов назначи заместник-областните управители на 13 области. Заместник-областни управители на Благоевград са: Бисер Михайлов и Георги Баханов; на Бургас – Златина Касърова-Дукова и Златко Димитров; на Варна – Славчо Славов, Николай Няголов; на Велико Търново – Любомира Петрова и Изабела Чорбаджиева; на Видин – Любомир Низамов и Елка Георгиева; на Добрич – Тодор Георгиев и Катя Ганова; на Кърджали – Есат Садък и Асен Тюрдиев; на Ловеч – Пламен Огнянов и Сашо Данков; на Перник - Георги Шарлачки и Радослав Йорданов; на Пловдив – Георги Игнатов и Розалин Петков; на Плевен - Тошко Гетов и Бойко Балтаков; на Русе – Петър Даскалов и Иван Григоров; на Силистра - Денка Михайлова и Тодора Цонева; на Софийска област – Мария Кунина, Мартин Тинчев и Росица Тодорова. Предстои назначаването на заместник-областни управители и на останалите области в страната.

205 депутати слушат първия парламентарен контрол на Борисов
205 народни представители дойдоха в петъчния работен ден да го слушат. Припомняме, практика бе досега петъчните парламентарни контроли да се провеждат пред празна зала. Първият контрол е кратък - премиерът Борисов и просветният министър Фандъкова отговарят на по един въпрос. Премиерът отговаря на въпрос от депутата Лъчезар Тошев относно политиката на правителството за пълното изясняване на състоянието на задграничните дружества и инвестираните държавни средства в чужбина. По-рано Борисов показа, че не намира този въпрос за съществен, коментирайки факта, че Тошев го задава във всеки парламент с думите: "Някои хора явно обичат да се изявяват", посочи премиерът. Преди официалния старт на парламентарния контрол депутатът Лъчезар Тошев отиде при Борисов. Какво си говориха, остана тайна за журналистите, но се предполага, че са си изяснили отношенията. /News.bg

Борисов отговаря на депутатско питане
По време на парламентарния контрол министър-председателят Бойко Борисов отговаря на депутатско питане за първи път, откакто бе избран за премиер. Питането към него е от Лъчезар Тошев и е относно политиката на правителството за пълното изясняване състоянието на задграничните дружества и инвестираните държавни средства в чужбина. От правото си да забавят със седем дни отговора си са се възползвали финансовият министър Симеон Дянков и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков. В парламентарния контрол участва и министърът на образованието, младежта и науката Йорданка Фандъкова. Първият за 41-вото Народно събрание парламентарен контрол се проведе от 11.00 часа.

Трупаме стаж по пантофи
Скоро българите ще трупат трудов стаж по пантофи вкъщи. Признаването на надомната работа като редовен работен ден в офиса ще даде глътка въздух на бизнеса в кризата. Така компаниите ще пестят от наеми, а съкращенията ще бъдат по-малко. Затова новият кабинет спешно готви промени в Кодекса на труда, заяви социалният министър Тотю Младенов в интервю за днешното издание на "Стандарт". Идеята е хората на трудови договори да могат да работят дистанционно от вкъщи, ако професията им го позволява. Промените ще са готови най-вероятно до края на годината. Шефовете ще са длъжни да осигурят нужните условия за надомната работа. Министерството обмисля и промени в размера на глобите. Те ще са според големината на фирмата и бизнеса й. /БГНЕС

Борисов: Не искам да наливам в каца без дъно
Да си премиер е 10 пъти по-лесно отколкото да си МВР или кмет, каза министър председателят Бойко Борисов пред Нова телевизия. Имаш телефон с копчета, всеки министър ти казва каквото искаш да знаеш, никой не ти пречи. Аз нямам претенции, че съм безгрешен, както направих с Агенцията по горите – назначих един човек в петък и ми беше достатъчно до понеделник, че трябва да бъде махнат, призна премиерът. Харесва ми работата в МВР, сега се раздавам повече от колкото тогава, защото имам същата оперативна възможност, както като бях главен секретар на МВР. Аз си обяснявам избора и доверието, което имаме вече месец, посочи Борисов. България имаше няколко проблема и инстинктът на народа се задейства и сега това, което виждаме всеки ден е безогледно крадене, което е било и пълната безотговорност. Народът искаше това да спре. Това съвпадна с искането и на Брюксел. Хората искат да видят какво ще се случи днеска, а не какво ще стане след време. Но, когато им кажем какво ще стане през пролетта хората искат да знаят какво ще стане в още по-напред. Народът иска да се спре това наливане в каца без дъно. Аз не искам да наливам в каца без дъно, подчерта Борисов. Тотю Младенов каза преди тристранната среща между него, Симеон Дянков и синдикатите за заплатите и аз ги извиках на другия ден да видят какво пишат вестниците за първия конфликт в правителството. Не може такъв огромен апарат от министри, зам. министри и т.н. да са идеалните хора. И аз няма да направя компромис, защото това е моят рейтинг, хората са ми повярвали. По повод на Божидар Димитров, министър без портфейл Бойко Борисов каза, че му е направил забележка за изказването за Македония. Всичко, което говори трябва да съгласува с външния министър. Вече не е просто директор на НИМ, а министър, подчерта Борисов. Нямам намерение да преразказвам телефонния си разговора с Владимир Путин, каза Борисов. Путин е знаел всеки министър по име, включително и с изказванията им. И това, което е искал да знае е било – да или не за проектите. Предишното правителство не е направило нищо за тези проекти, добави премиерът. В бюджета на Руската федерация е имало предвидени 3 млрд. и половина долара, за да се строи. Но това, което е важно и за нас е дали е изгодно за страната, каза премиерът. И добави, че става дума за нефтопровода Бургас – Александропулос – има два отрицателни референдума, ако има технологии, които гарантират екологията – ще го направим. Същото важи и за Белене – ами ако утре от Европа ни затворят и тези реактори, какво ще правят нашите деца, попита Борисов. За нас са важни и „Южен поток“ и „Набуко“ – но да има гарантирана газ, която да идва в България. За нас са изгодни и двата, добави премиерът. В момента правим всичко възможно, за да започнем да си връщаме парите от Брюксел, заяви Бойко Борисов. Според него бившият премиер Станишев и министрите под него не са ставали за нищо. Меглена Плугчиева по думите му е била параван, за да си правят далаверите. Иначе тя не е участвала в тях и затова в Брюксел са имали добро отношение към нея, но не са ни отблокираха парите. Борисов заяви, че Станишев е блокирал решението за завода за боклук. Сега ние пускаме конкурса за завода и ще го построим, заяви Борисов. За себе си премиерът заяви, че има характер и няма да даде на никой да краде. Най-хубавото, което могат да направят бившите управници е да признаят, че са некадърни и даде за пример заемът от „Париба“ за половин милиард лева. Той е направен така, че да е изискуем. И сега трябва или да го връщаме, или да плащаме лихви по 20 млн. на година, каза Борисов и добави, че и той няма решение по този въпрос. Ние сме взели тези пари и сме ги опукали по Белене, неясно точно за какво, каза Борисов и заяви намерението си да даде на прокурор бившия министър Петър Димитров. /БГНЕС

Вежди Рашидов: Може да стане тесничко, но държавата няма да абдикира
Ситуацията в Министерството на културата е като във всички други министерства, заяви във Варна министърът на културата Вежди Рашидов. Положението не е добро, но не е и драматично, добави той и поясни, че 70 на сто от бюджета на министерството вече е похарчен. От останалите 30 % пък Министерството на финансите ни оряза половината, уточни Рашидов. На въпрос на журналист той отговори, че българската култура не трябва да се отглежда, а само да се подпомага. По думите му в близкото бъдеще нещата може да станат малко по-теснички, но държавата в никакъв случай няма да абдикира. Всеки министър иска повече пари за своето ведомство, но въпросът е какви са възможностите, каза новият шеф на културата. И понеже той пристигна във Варна заради откриването на 17-ото издание на „българския Кан” – международния филмов фестивал „Любовта е лудост”, – което междувпрочем направи със своя колега от федералната германска провинция Бавария Зигфрид Шнайдер, бе попитан и какво мисли за съвременното българско кино. Аз не съм специалист, но българското кино е в подем, факт е, че има някакво движение, лаконичен бе Вежди Рашидов.

„Евророма” иска проверка на „Новера”
На над 3000 работници във фирмата по чистота „Новера” не са изплащани дължимите трудови възнаграждения от няколко месеца. Това съобщила в писмо до министъра на труда и социалната политика народната представителка от „Евророма” в Коалиция за България Милена Христова. Заради това и още изброени в писмото нарушения на трудовото право депутатът от отправил молба към министър Тотю Младенов да разпореди да бъде извършена цялостна проверка от Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда” на „Новера” АД, гр. София, за резултатите от която да бъде уведомена. Сред исканията е и председседателят на „Евророма” Цветелин Кънчев да бъде запознат от председателя на ДАНС Цветлин Йовчев с резултатите от извършената проверка по негов сигнал до ДАНС от 13.03.2009 г. Тогава г-н Кънчев сезирал ДАНС за възникнало напрежение в ромските квартали и махали на град София, след нанесени няколоко побоя над представители на ромския етнос, работещи в сферата на „чистотата”.

Правителството дава 8 хил. евро за българската църква в Мелбърн
Правителството предоставя 8 хил. евро за ремонт на българската църква „Св. Св. Кирил и Методий” в Мелбърн, Австралия, съобщават от правителствената информационна служба. Това стана ясно след среща на министъра без портфейл Божидар Димитров с председателя на Българското църковно настоятелство в Мелбърн Роберт Павлов. Храмът е построен в началото на XX в. и днес се стопанисва от Настоятелството. Още 10 хил. лв. осигурява кабинетът за ремонта и възстановяването на историческата църква „Св. Троица” в Свиленград. Средствата и за двата храма ще бъдат предоставени чрез дирекция „Вероизповедания” на Министерския съвет.

Няма коментари: