неделя, 16 август 2009 г.

"ДЖАКПОТЪТ" ОТ СЪБИТИЯ НА 16 АВГУСТ 2009


ЕТО ЧЕ ИМАМЕ СЕРИОЗНИ ВЪПРОСИ, КОИТО ТРЯБВА ДА БЪДАТ РАЗРЕШЕНИ НА НАША, МЕСТНА ПОЧВА!
Доц. д-р Пламен Павлов: Да се разследват всички звена, които имат отношение към даването на българско гражданство

Да се разследват от Прокуратурата всички звена, които имат отношение към даването на българско гражданство. Това каза бившият председател на Агенцията за българите в чужбина историкът доц. д-р Пламен Павлов. Според него - повод за това са сигнали за корупционни вериги, създадени за получаване на български паспорти. „Аз съм много обезпокоен от сигнали, идващи от различни страни, включително и от Молдова, за корупционните вериги, които са създадени, за получаване на български паспорти. Защото е факт, че хората не получават паспорти в тримесечния срок, който е предвиден в закона, а понякога преписките се влачат по пет години”, каза Павлов.„Аз призовавам новото българско правителство – да обърне внимание на Прокуратурата и да се разследват всички звена, които имат отношение към получаването на българско гражданство. Аз не мога да отправям персонални или някакви други обвинения, тъй като това не е моя работа, но е факт огорчението на нашите сънародници, включително и от Молдова, включително и от Македония, към тази порочна практика, и към създадените вериги от посредници” – заяви той. По думите му - адрес на проверката трябва да бъдат - Министерството на правосъдието, българските мисии в чужбина или поне някои техни отдели и секции, и, за мое голямо съжаление – Агенцията за българите в чужбина. „Трябва да бъде проверено как са се давали удостоверения, тъй като се руши образът на България и всичко се превръща в някаква безскрупулна и долнопробна търговска операция”, каза Пламен Павлов. Имам лично доверие на Божидар Димитров и Райна Манджукова като на хора, с които съм работил дълги години, че ще вземат решителни мерки това да бъде пресечено там, където трябва, каза Пламен Павлов.

МАКЕДОНИЯ ТЪРСИ ПОДДРЪЖКА ОТ ХЪРВАТИЯ ЗА РАЗВИВАНЕ НА ТУРИЗМА СИ!
Хърватски журналисти са на посещение в Македония

Хърватски журналисти са на няколкодневно посещение на Македония, съобщават медиите. Целта на престоя им е да представят възможности за туризъм в Македония през хърватската общественост, като специален акцент ще бъде поставен на Охрид, Струга, Крушево и Вевчани. Посещението на хърватските журналисти е организирано от македонската агенция за развитие на туризма.

В КАТАСТРОФАТА КРАЙ ВАРНА НЕ СА УЧАСТВАЛИ АВТОМОБИЛИ ОТ КОРТЕЖА НА БОЙКО БОРИСОВ!
Опровергават за инцидент с кортежа на премиера

Правителствената информационна служба опроверга разпространена информация, че в катастрофа край Варна са участвали автомобили от кортежа на министър-председателя. „Автомобили от кортежа на министър-председателя нито са участвали, нито са били причина за възникването на пътнотранспортно произшествие", се посочва в съобщение, разпространено до медиите. Припомняме, днес около обяд стана катастрофа между мотор и две леки коли на изхода на град Варна по пътя за Бургас. „Съжалявам за инцидента на пътя Приселци -Варна, научих за него от медиите няколко часа след катастрофата.Предвид натоварения трафик към морските ни курорти и от тях към столицата и вътрешността на страната, призовавам водачите на моторни превозни средства за спазват дистанция, пътните знаци, маркировката и правилата за движение по пътищата", заявява премиерът Бойко Борисов по повод пътния инцидент край морската столица.

АКО ГЕРБ ПРИЛАГА ДВОЙНИ СТАНДАРТИ, ТО СОЦИАЛИСТИТЕ КАКВИ ГИ ВЪРШЕХА? Е, НЕ МИРНАХА ТЕЗИ ХОРА! САМО РОВЯТ И ЗЛЕПОСТАВЯТ (нещо което винага са правили в държавата)! ЕТО ТОВА Е СКАНДАЛНО ПОВЕДЕНИЕ НА “ПОЛИТИЦИ”. МАЙ ЗАВИДЯХА, ЧЕ ББ ОБРЪЩА ВНИМАНИЕ (държавническо) И НА МОРСКАТА НИ СТОЛИЦА, КОЕТО СИ Е АБСОЛЮТНО ЗАКОНОМЕРНО!
Социалистите ще обсъждат двойните стандарти на ГЕРБ в управлението на София

От 11.30 часа в зала 604 на ул. „Позитано" № 20 ще се състои пресконференция на Дискусионния клуб за социална местна политика (ДКСМП) на тема: Проблемите на София и двойните стандарти на ГЕРБ. В брифинга ще участва Николай Белалов - председател на ДКСМП.

ЕТО ДО КЪДЕ ВОДЯТ ЗДРАВНИТЕ “РЕФОРМИ” НА БАРАК ОБАМА – ескалация сред гражданите на САЩ (в предишните дни дадох материал за сравнение на гледни точки по темата)!
Обзървър: Страхове за сигурността на Барак Обама

Посланието бе ясно. Плакатът, носен от 51-годишен мъж миналата седмица пред кметството в Хагерсроун, където се проведе среща, посветена на здравеопазването, гласеше „Смърт за Обама”. Само за да подчертае смисъла, второ послание бе изписано на плаката. „Смърт за Обама, Мишел и двете им тъпи деца”, гласеше то, пише днес британският вестник „Обзървър”. Добре дошло на притеснителното ново лице на радикалното дясно в Америка. По цялата страна екстремизмът се надига, разпалван от консервативни гости на токшоута, окуражаван от лидери на републиканците и пропагандиран от серия налудничави теории за конспирация. Много хора се страхуват, че това може да доведе до трагедия. Обама бе определян като заплаха за демокрацията и антибял расист от водещи на телевизия „Фокс”. Републиканците, опитващи се да се възползват от дебата около плановете на Обама за реформи в системата на здравеопазването, го нарекоха социалист, който планира „списъци на смъртта” за възрастните хора. Появиха се слухове, че Обама не е бил роден в Америка и планира да забрани огнестрелните оръжия. Въпреки своята неоснователност, тези твърдения придобиха широка популярност. Скорошно социологическо проучване във Вирджиния показа, че само 53% от гласоподавателите смятат, че Обама е роден в САЩ. В съседна Северна Каролина 54% от гласоподавателите споделят това мнение. Този екстремизъм се превръща в сериозен въпрос на сигурността, предизвиквайки страхове от покушение срещу живота на Обама или някакъв случай на местен тероризъм. „Това е много опасна ситуация, която може да вдъхнови „единаците-вълци”, които може да решат, че е настъпило времето да се действа срещу народа, който за тях е враг”, смята Чип Бърлет автор на книга за десния екстремизъм.

БРЕЙ, КАКВИ ЛИ СА ТЕЗИ “МНОГО ПОВЕЧЕ ПРИЧИНИ” НА УГО ЧАВЕС ЗА ПОСЕЩЕНИЕТО МУ НА РУСИЯ, БЕЛАРУС И ЛИБИЯ ПРИ ТОВА БЪРЗО? МАЙ СКОРО НЕ Е КОЗИРУВАЛ НА КОМУНИСТИТЕ?
Венецуелският президент ще посети Русия, Беларус и Либия през септември
Венецуелският президент Уго Чавес потвърди своите планове да посети Русия, Беларус и Либия през септември с цел да подобри отношенията на Каракас с тези страни, предаде АФП. „Трябва да посетя Русия, Беларус и Либия в рамките на месец”, каза Чавес по време на политическо мероприятие. „Това пътуване се планира от началото на годината, но сега аз имам много повече причини да увелича сътрудничеството с тези страни”, добави той. Чавес също изрази притеснения от решението на съседна Колумбия да позволи на САЩ да използват седем бази на нейна територия, казвайки, че това решение може да доведе война в региона.

Колумбия сключи пакт за военно сътрудничество със САЩ въпреки недоволството в региона
Колумбия и САЩ сключиха в събота пакт за военно сътрудничество въпреки недоволството в региона, пише вестник „Ел Паис”.Венецуелският вицепрезидент Рамон Карисалес заяви, със споразумението между Колумбия и САЩ за разполагане на колумбийска територия на седем американски военни бази „е заплаха за цяла Латинска Америка”. При това Карисалес обърна внимание на това, че създаването на базите се обосновава с борбата с наркотрафика. „Ако вземем за пример Афганистан, ще видим, че трафикът на наркотици се е увеличил след нахлуването на чуждестранните войски, което доказва, че не това е истинската цел на разполагането на тези бази”, подчерта той. По неговите думи истинската цел е опитът за „прекратяване на движенията, които набират сила в Латинска Америка и които искат да постигнат независима политика на страните от региона”.

Фидел Кастро е в добро здраве, каза президентът на Венецуела
Венецуелският президент Уго Чавес посети по-рано през седмицата Куба, за да се срещне с Фидел Кастро. След края на визитата Чавес каза, че бившият кубински лидер се е възстановил напълно, предаде АФП. В петък, след връщането си в Каракас от необявеното си пътуване, Чавес каза, че човекът, който той смята за своя „идеологически баща”, се е „възстановил напълно” от болестта, която го принуди през юли 2006 г. да предаде властта на своя брат Раул Кастро. В изявление на кубинското правителство се казва, че двамата са провели две „дълги” срещи, които са започнали в четвъртък и са продължили до петък следобед. По думите на Чавес, той е бил изненадан да види Кастро да седи буден до 22 часа, да вдигне тост с вино и да яде кекс, празнувайки своя 83-ти рожден ден, заедно със своята съпруга, деца, внуци и брат.

Мексико се обяви за подписване на споразумение за свободна търговия с Бразилия
Президентът на Мексико Фелипе Калдерон се обяви за подписване на споразумение за свободна търговия с Бразилия, съобщава РБК. Изявлението си той направи в Сан Пауло в началото на тридневната си визита в южноамериканската държава. Калдерон „с ентусиазъм” се отнесе към предложението на бразилските делови кръгове за подписването на подобно споразумение. По неговите думи то би било много полезно за двете страни, тъй като на тях се пада 70 процента от деловата активност в региона. Фелипе Калдерон пристигна на посещение в Бразилия вчера. Днес той ще посети петролните обекти на бразилската държавна петролна компания, а за утре са планирани преговори с бразилския му колега Луис Инасио Лула да Силва.

МАЧОВЦИТЕ ПУТИН И ЕРДОГАН - ВЕЧНИТЕ АВТОРИТАРИ!
Стари врагове, нови партньори
През дългата османска епоха турците и руснаците са водили много кръвопролитни войни едни срещу други. В новата история Турция охранява южния фланг на НАТО срещу съветските пакости. „Руснаците са предатели” е популярна турска поговорка. Но никой не би предположил всичко това на фона на подписаните на церемония в Анкара споразумения между премиерите Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган на 6 август. „Предатели” всъщност е дума, която някои използват за споразумението на Анкара с руския концерн „Газпром” за преминаването на газопровод през турски териториални води в Черно море. „Южен поток” има за цел да заобиколи Украйна, през която преминава 80% от руския газов експорт за Европа. Русия на няколко пъти затвори кранчето заради спорове с Украйна, оставяйки милиони европейци на студено. За да намали зависимостта си от Русия, Европейският съюз отдавна подкрепя проект за газопровод до Каспийския регион - „Набуко” – споразумение за който Турция подписа през юли. Но на чия страна е тя? Отговорът е прост – на турска. Разполагайки се на кръстопът между богатия на енергийни ресурси Близък изток и бившия Съветски съюз, Турция има уникални предимства да се превърне в енергиен център. И тя безсрамно използва енергийната карта, за да засили перспективите си за членство в Европейския съюз. Това изисква сътрудничество с Русия. В замяна на подкрепа за „Южен поток”. Турция спечели подкрепа за петролопровод от черноморското пристанище Самсун до терминала Джейхан на Средиземно море. Смята се също, че Анкара ласкае Москва и с проект за атомна електроцентрала. „Набуко” и „Южен поток” не са конкуренти, те се допълват, настоява турският външен министър Ахмет Давутоглу. Същото може да се каже и за самите Турция и Русия. След края на Студената война техните интереси понякога съвпадат. И двете страни подкрепят войната в Афганистан, но силно се противопоставяха на американската инвазия в Ирак. Имиджът на Турция като американски пудел изчезна, когато през март 2003 г. турският парламент отказа да пусне войници от САЩ на своя територия за откриване на втори фронт срещу Саддам Хюсеин. По-голям тест за турската позиция бе руско-грузинската война през август 2008 г. Турция внимателно приложи конвенцията Монтрьо относно трафика през Босфора, така че само няколко американски военни кораба да преминат в Черно море. Нито Турция, нито Русия искат американците да се месят в тяхното море. Русия е най-големият търговски партньор на Турция и осигурява 68% от нейния газ. Турски строителни фирми работят в цяла Русия. Милиони руски туристи се насочват всяка година към турските курорти. Анталия е дом на около 15 000 руснаци, много от които са жени, омъжени за турци. Те имат собствен вестник на руски език и сега искат и православна църква. Путин и Ердоган се разбират добре. И двамата са „мачовци”, със спортни фигури и склонни към авторитарност. Турция е също и една от малкото страни, с която днешна Русия се чувства удобно, полюс в предпочитаната от нея мултиполюсна система, в която големите страни преследват независими политики. Но има и взаимни подозрения. Русия не е доволна от турското отношение към чеченците. На свой ред Турция не одобрява отказа на Русия да смята за терористична организация Кюрдската работническа партия. Анкара е обезпокоена и от желанието на Русия да помогне на Армения и Азербайджан да постигнат мир относно Нагорни Карабах. Турски официални лица заявяват, че Русия иска да възстанови щетите върху имиджа си, причинени от войната с Грузия.

А ПРИРОДА НЕ ДРЕМЕ. ОЧАКВА СЕ СТРАШНА ТРОПИЧЕСКА БУРЯ, КОЯТО ЩЕ ЗАСЕГНЕ ОСНОВНО СЕВЕРНА АМЕРИКА
В Атлантическия океан се формира тропическата буря Бил
В източната част на Атлантическия океан се формира третата за сезона тропическата буря „Бил”, предаде РБК. От Националния център за следене на ураганите в Маями съобщиха, че в момента скоростта на вятъра в центъра на „Бил” е около 65 километра в час. Бурята се движи по посока Запад със скорост 62 километра в час. Очаква се „Бил” в най-скоро време да се усили и да прерасне в ураган.

Стотици демонстранти блокираха основната магистрала на Перу
Стотици демонстранти блокираха движението по основната магистрала на Перу в знак на протест срещу бездействието на правителството на президента Алан Гарсия, което не успя да възстанови града Писко, силно пострадал от земетресение преди две години, предаде агенция Ройтерс. По данни на агенцията, демонстрантите са запалили автомобилни гуми и са блокирали част от Панамериканската магистрала близо до Писко, разположен на 250 километра южно от столицата Лима. „Президентът и кметът са лъжци. Те нищо не направиха. Те са потънали в корупция”, заяви Нилда Солис Миранда, участник в протеста. Ройтерс съобщава, че Гарсия е обещал да възстанови бързо Писко, но въпреки това в момента много от пострадалите все още живеят в палаткови лагери. Според демонстрантите, голяма част от средствата, отпуснати за възстановяването на града, са били изразходвани неправомерно или са „отишли в джоба” на местните власти.

А РОДНИТЕ НИ ЗАНАЯТЧИИ СЕ БОРЯТ ЗА АНТИКРИЗИСНИ МЕРКИ В МАЛКИЯ И СРЕДЕН БИЗНЕС!
Занаятчиите призовават правителството да се фокусира върху малкия и среден бизнес
Предложения за антикризисни мерки, които следва да залегнат в Управленската програма на МС на Република България, ще представят на пресконференция на 16 август от 11 ч. от Националната предприемаческа и занаятчийска камара и Българската асоциация на микропредприятията. Те ще представят 10 неотложни мерки, с които спешно трябва да се преодолее изоставането и да се оптимизира оползотворяването на средствата от програмите и фондовете на Европейския съюз. В пресконференцията ще участват: Йосиф Аврамов - зам.-председател на Национална предприемаческа и занаятчийска камара и председател на УС на Консултантския център по европейски програми "Люлин"; Петър Стоянов - председател на УС на Българската асоциация на микропредприятията и управител на Института за управление на програми и проекти. Събитието ще се състои в пресклуба на БТА.











Няма коментари: