сряда, 19 август 2009 г.

ЗА И ПРОТИВ НОВИНИ НА ТУРСКИ ЕЗИК – ОБЩЕСТВЕН ДЕБАТ

АКО ЩЕ ИМА НОВИНИ НА ТУРСКИ ЕЗИК, ИСКАМЕ ТАКИВА И НА АНГЛИЙСКИ, ФРЕНСКИ И НЕМСКИ ЕЗИЦИ, ОСВЕН ТОВА НОВИНИ И НА ЕЗИКА НА ОСТАНАЛИТЕ ЕТНОСИ В ДЪРЖАВАТА НИ! ТЕЗИ МАЛЦИНСТВЕНИ ГРУПИ СЪЩО ЗАСЛУЖАВАТ ДА БЪДАТ ПОЧЕТЕНИ: ИЛИ И НА ИВРИТ, АРМЕНСКИ, ЦИГАНСКИ И РАЗБИРА СЕ НА МАКЕДОНСКИ!

ПО ФОКУС-НЮЗ

Подписка срещу новините на турски език започна в Бургас
Бургас. Подписка срещу излъчването на новини на турски език по Българската национална телевизия започна в Бургас, предаде кореспондентът на Агенция „Фокус”. Инициатор на подписката е телевизия „СКАТ”. Подписи се събират в центъра на Бургас до часовника и във всички каси на телевизията. Само в центъра на Бургас днес за три часа бяха събрани близо 1 200 подписа, а хората охотно спираха за да подкрепят инициативата, след като разбираха за какво става дума. ”Знаете, че обхващаме голям район по цялото Черноморие от Ахтопол до Свети Влас. Подписката ще продължи 20 дни. След това с тези подписи директно ще атакуваме Народното събрание и министър-председателя, тъй като е в неговите правомощия да спре тези унизителни новини. Оправданието, че по този начин приобщаваме турското малцинство, са пълни глупости. Напротив, някои от тях дори не знаят български език и така подпомагаме тяхното разделяне или ще използвам мръсната дума сепариране”, каза собственикът на телевизия „СКАТ” Валери Симеонов. Много от хората, които се подписаха днес за премахването на новините на турски език, казаха, че не са чували и виждали в други държави да се представят новини на друг език освен на официалния.

Бойко Борисов е разпоредил 1000 лева средна заплата в бордовете
София. Станишев сам даде определение на неговите министри и неговия кабинет – вещици. Ще ги ловим и ще ги даваме на правосъдието. Това каза на пресконференция в МС премиерът Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Представям си лова на вещици – един ловец, който лови вещици по горите, за заменките или заради принтери, каза той.Иво Николов, на длъжност изпълнителен директор на „Информационно обслужване” е взел 13 066 за май, за декември – 13 875. Вещиците на Станишев вземат по толкова заплата. Сега се оплакват на Брюксел, че Борисов е дошъл и ще им прекрати лапканицата, каза той.Борисов бе категоричен, че в бордовете такива заплати няма да се вземат. Изрично съм разпоредил - една средна заплата от около 1000 лева и толкова – каза Борисов.

Банка ЮБиЕс ще предостави на САЩ данни за 4450 сметки на американски граждани
Берн. Швейцарската банка ЮБиЕс (UBS) ще предостави на американските власти данни за 4450 сметки за да разреши въпроса със случаите на укриване на данъци, съобщи швейцарското правителство след подписването днес на сделката със Съединените щати, предаде АФП. В съобщение на правителството се казва, че „споразумението между Швейцария и САЩ вече е в сила”. В замяна на това американските власти да прекратят съдебното дело срещу банката в САЩ, в опит да получат достъп до данните за сметките на 52 000 нейни клиенти, Швейцария се е съгласила „да уреди в рамките на година новото искане за административно съдействие за около 4450 сметки”.

Доларът отново поевтиня спрямо еврото след добри новини за германската икономика
Лондон/Ню Йорк. Доларът отново поевтиня спрямо еврото, след като през последните два дни се повиши до най-високите си нива от края на юли, предаде АФП. След като бяха потърсили сигурността на американската валута, инвеститорите отново се опитаха да задоволят апетита си с рисково купуване на други валути като еврото. За това допринесоха и данните за покачващото се доверие на инвеститорите в германската икономика, коментират дилъри. Снощи еврото достигна 1.4132 долара след като късно в понеделник в Ню Йорк се разменяше за 1.4077 долара.

България трябва да се впише в общоевропейските тенденции на промяна, според Борис Попиванов
София. Въпросът пред кабинета Борисов, след като се убеди, че само с по-висока ефективност няма да стане, е в състояние ли е политически да управлява нов тип стратегия за развитие на страната. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” политологът Борис Попиванов. „Ако не се впишем в общоевропейските тенденции на промяна, все ще се въртим в порочния кръг на ограничените си ресурси и възможности. И от въртележката все ще излизат познатите лица и познатите практики. Ако Борисов трябва добре да знае нещо, то е, че не за това е бил избран”, посочи политологът.Според него правителството може да оптимизира държавната машина, за да постигне по-висока събираемост, по-строг контрол върху разходите и по-висока ефективност на бюджетната политика. Вторият път, по който може да мине кабинетът, е актуализацията на текущия бюджет, която изисква нови параметри и приоритети, експресно залагане на нови цели и задачи. „Засега по-вероятно е да се избере първото. Причината е, че още нямаме стратегия, не знаем какво предлага правителството. Министър-председателят се намира в положението на Горбачов през 1985 г. - дошъл е на власт след изчерпване на благоприятната икономическа конюнктура”, обясни Попиванов.Има и друг аргумент, който би трябвало да се вземе предвид, когато се работи по правителствената програма и окончателния вид на бюджета според политологът. „Ясно е, че едрият бизнес засега подкрепя ГЕРБ и има обосновани претенции към тях. Но изборната победа далеч не бе извоювана от бизнеса. На 5 юли гражданите, не бизнесът, избраха Бойко Борисов. Той има силна социална чувствителност, вероятно го осъзнава”, каза Попиванов.

Борис Попиванов: Време е да се посочат дефектите на политическата рамка в последните 20 години
София. На инвентаризация подлежи не само наследството на бившия кабинет, а всички онези процеси и решения, които направиха възможна днешната ситуация в държавата. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” политологът Борис Попиванов. „Не смятам, че монопол върху вината имат Станишев, Сакскобургготски и Доган. 20 години поред се създава политическа рамка в България, чиито дефекти е време откровено да се посочват. Това не са дефекти на Конституцията, а дефекти на законодателството и произтичащото неправилно функциониране на държавните институции”, подчерта политологът. Той заяви, че председателят на Народното събрание не е забравила, че сме парламентарна република, и възлага на Сметната палата да контролира финансовото управление и имущество на Министерския съвет. „Нека не се ограничава със Станишевия мандат, да реализира такъв контрол и в рамките на Борисовия. Ето така и само така може да се покачва доверието в институциите”, посочи политологът.По думите на Попиванов, реални икономически дискусии все още не се провеждат. Според него, вискчи партии, без „Атака”, отговарят на кризата с призиви за повече неолиберализъм. „САЩ и Западна Европа, въпреки първоначалната суматоха, реагираха по начина, по който по правило се реагира в криза – със засилване на ролята на държавата. И това няма нищо общо с дебата между лявото и дясното. У нас съществува парадокс: партиите не се интересуват от програмите си, те дори не си ги четат, но се чувстват задължени да се придържат към тясно разбрани идеологически етикети”, обясни политологът.

Борис Попиванов: Новото правителството иска да внуши, че има решителност да се справя с проблемите
София. Първите стъпки на новото управление могат да се разглеждат като послания към обществото. Правителството иска да внуши, че има решителност и воля да се справя с проблемите. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” политологът Борис Попиванов. По думите му август минава под знака на преоценка на наследството на Тройната коалиция. „Това би било нормална практика, ако се извършваше на база на правителствена програма и законодателна програма на мнозинството. Именно те засега липсват и внасят предпазливост във всеки опит за оценка”, каза Попиванов.Политологът посочи, че където има злоупотреби и изкуствено завишени финансови разчети, там следва да има и ревизии и наказания. Където обаче промените изискват нова политика и нови подходи, е хубаво те да се правят координирано, подчерта Попиванов. „Финансовият министър например неведнъж повтаря, че няма да реже парите за образование, в същото време става известно, че ще съкращават част от парите за наука. И отново влизат в оборот аргументите, че науката не била реформирана, не била ефективна. Ако българската наука е неефективна и трябва да й се намалят парите, то държавните институции буквално трябва да плащат на бюджета, за да реализират управление, а не да взимат от него”, заяви Попиванов. Според него, на Симеон Дянков ще се налага в движение да научава, че е възможно администрацията му да се изкушава да го поднася в една или друга посока, че всички ще искат от него, а накрая ще го обвинят за каквото не е виновен. „Ако Бойко Борисов не застане твърдо зад Дянков през есента, той ще се окаже не звероукротител, а фигурант във финансовата политика”, обясни политологът.Във връзка с високото обществено доверие към Бойко Борисов, политологът заяви: „Доверието е толкова голямо, че рискува да смаже под тежестта си самия премиер. Тройната коалиция започна мандата си без особено обществено въодушевление. Затова и разочарованията не бяха драматични. При ГЕРБ е по-различно, ако паднат в очите на общественото мнение, ще бъде отвисоко и ще боли. Министър-председателят трябва да преодолее един от своите стереотипи и да се заеме да разпределя доверие към министрите и депутатите си. Иначе ще бъде жертва на онези, които се е съгласил да води”.

През първата седмица на септември ДСБ ще решава как да се явява на изборите за кмет на София
София. През първата седмица на септември ще се проведе Председателски съвет на ДСБ-София и на това заседание ще се вземе решение как партията ще се яви на изборите за кмет на София. Това каза за Агенция „Фокус” Атанас Атанасов, председател на ДСБ-София. На заседанието на Председателския съвет преди месец е бил обсъден въпросът как трябва да се яви партията на изборите за кмет на София. В момента технологично се обсъжда въпросът в районните организации на партията. „В по-голямата си част ние обаче смятаме, че трябва да се явим на тези избори във формата, в който се явихме на изборите за Народно събрание, има и гласове, че трябва да имаме собствена кандидатура”, каза Атанасов. Той подчерта, че ако се възприеме идеята ДСБ да се яви самостоятелно, тогава ще се проведат и вътрешни избори. Атанасов беше категоричен, че е изключително важно десницата в София да спечели изборите на първи тур. „За да се случи това, десницата трябва да се яви консолидирано на тези избори, а не с много кандидати. За мен двете основни политически сили в София, които биха могли да спечелят изборите на първи тур, са ГЕРБ и Синята коалиция. Трябва да се търси обединение между ГЕРБ и Синята коалиция. Ние сме длъжни да предприемем всички стъпки това да се случи. Официални преговори не сме водили, но от консултациите, които сме правили на ниво ръководства на организациите, дават основание да се предположи, че може да се консолидира обща позиция в тази посока и да се водят преговори с ГЕРБ за общ кандидат за кмет на София”, обясни още Атанас Атанасов. Запитан обсъждат ли се имена на кандидати, Атанас Атанасов обясни, че много качествен кандидат на партията може да излезе от общинските съветници на партията, от някоя от районните организации или сред районните кметове. „Изборът е богат. Но е важно десницата да спечели изборите на първи тур”, беше категоричен Атанасов.

В началото на септември БСП ще има първоначална представа за номинациите за кмет на София
София. В началото на септември БСП ще има една първоначална представа за номинациите за кмет на София. В началото на следващата седмица ще бъде обсъден конкретният механизъм, по който номинациите за кмет на София на БСП да бъдат утвърдени от Софийската организация. Това каза за Агенция „Фокус” зам.-председателят на Градския съвет на БСП-София Илияна Йотова. „При последното заседание на градската организация на БСП ние приехме един срок, в който да се предложи механизъм. Обсъждат се варианти да се проведат и вътрешни избори, но не сме обсъдили конкретния механизъм и това предстои да стане в началото на следващата седмица”, каза още Йотова. В рамките на отчетно-изборната кампания на БСП миналата година за конгреса е имало решение на Градската организация на партията да се правят номинации от районните организации за кмет на София. „Тогава някои от районните ни съвети издигнаха такива кандидатури. Имаме вече листа от имена. Имаме срок до началото на септември нашите организации в София да препотвърдят номинациите, които са направили миналата година или да издигнат нови кандидатури”, каза още тя. Сред издигнатите досега са Георги Кадиев, Тодор Модев, Таско Ерменков и Илияна Йотова.

Мартин Димитров: Вземанията от приватизационни сделки трябва да бъдат събирани
София. Трябва да бъдат събрани вземанията от приватизационни сделки – не може един човек, който си е купил предприятие, да си го плати, а друг да бъде тарикат и да не си го плати. Имайки предвид, че има икономическа криза, не трябва тези плащания и санкции да водят до фалит на предприятието. Това каза пред журналисти председателят на комисията по икономическата политика Мартин Димитров, предаде репортер на Агенция „Фокус”.По думите на Димитров – при положение, че има 1.2 млрд. несъбрани вземания този процес не може да стои така оттук нататък.На заседанието на комисията стана ясно, че има висящи искове срещу купувачите на „Кремиковци” за 300 млн.лева. По думите му – комбинатът има много ценни активи. „Преди две години имаше мощен чужд инвеститор, който искаше да купи „Кремиковци”, сега вероятно предприятието щеше да работи", заяви Димитров.Ако Агенцията за следприватизационен контрол има обща информационна система с НАП, Митниците, ДАНС, Прокуратурата на някакво ниво могат да се вземат мерки в кратки срокове, включително за сезиране на тези органи за опити за измами.

31 % са неизрядните купувачи от приватизационни сделки
София. 31 % са неизрядните купувачи от приватизационни сделки. Това съобщи Емил Бозуков, председател на Надзорния съвет от Агенцията за следприватизационен контрол по време на заседанието на икономическата комисия към Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Агенцията е предприела мерките по закон и са наложени санкции, предвидени в приватизационните договори. Бозуков заяви, че става дума за над 4.5 милиарда инвестиции, а около 220 млн. лева са постъпили от създаването на агенцията, има заведени множество дела Около 800 млн. лева е стойността на висящите искове, а стойността на присъдените вземания е 360 млн. лева. Това е направено с 69 души персонал. Имаме над 80 % спечелени дела, посочи той. Издръжката от създаването на агенцията е била малко над 16 млн. лева.

Иван Костов: Това, че се ангажират НАП и митническата администрация със събирането на приходите е много правилна крачка
София. Правителствената управленска програма на ГЕРБ трябва да съдържа антикризисна програма. Вътре в нея трябва да се набележат цели и съответните мерки за тяхното постигане, които да гарантират, че ще се облекчат последиците от кризата и няма да бъде допуснато тя да се развива по-надълбоко. Това каза в предаването “12+3” на БНР Иван Костов, лидер на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция. Според него ако правителството направи своята управленска програма, ние ще видим всеки от министрите какви намерения има първо да осъществи реформа и чрез реформата да преодолее кризата. „Защото това е шансът в момента – в условия на криза да се осъществят и дълго отлаганите реформи”. Иван Костов изказа мнение, че насочването към гарантиране на събираемост е правилна мярка. „Това, че се ангажират НАП и митническата администрация със събирането на приходите е много правилна крачка”, каза Костов, но сподели мнението, че не е прекомерен оптимист относно сумите, които правителството предполага да събере, са невъзможни, най-вече заради лошата икономическа конюнктура и големия спад на вноса. „Един много силен удар върху контрабандата, който аз очаквам ген. Танов да нанесе, ще влезе в противоречие със събирането на приходи в бюджета, тъй като всички, които частично обмитяваха, в момента ще се въздържат, имам предвид контрабандиращите лица и фирми – ще се въздържат, ще изчакат да минат суровите санкции на митниците, а това ще доведе до намаляване на събираемостта”, каза още Иван Костов. Съпредседателят на Синята коалиция допълни, че вместо с проверки на нелегалния внос на плодове и зеленчуци, той би тръгнал през алкохола и големите скандали, в които са се замесили част от големите производители на алкохол, и в това число на концентриран алкохол. „Тук става въпрос наистина за много големи укрития. Избегнато е данъчно задължение в много големи размери”, обясни Костов.

Николай Младенов: До края на годината предстоят промени в Закона за въоръжените сили и отбраната
София. До края на годината предстоят промени в Закона за въоръжените сили и отбраната. Това каза пред журналисти министърът на отбраната Николай Младенов по време на първото заседание на Комисията по външна политика и отбрана, предаде репортер на Агенция „Фокус”. По думите на Младенов това ще се случи, когато приключи процесът на преценка - кое наистина има нужда от промяна в закона. По време на заседанието на комисията днес, екипът на министерството е бил представен и Комисията е била информирана за първите му стъпки. Министърът посочи, че постепенно от военното ведомство ще предложат редица други законови промени пред народните представители от 41 Народно събрание. „Имаме да работим по концепция за националната сигурност, имаме и заявено желание да работим и по Закона за резерва. Има доста неща, които ще се появят към парламента”, каза той. Според него до края на годината тези законодателни промени ще бъдат реализирани. Младенов заяви, че стратегията за национална сигурност трябва да е стратегия, която обхваща не само отбраната, а всички аспекти на националната сигурност. По въпроса вече са проведени разговори с министерствата на външните и вътрешните работи. Депутатите са проявили интерес към състоянието на бюджета на Министерство на отбраната. Младенов заяви, че ще се направи структурна промяна по отношение на управлението на финансите на ведомството. „До сега планирането и изпълнението на бюджета са били слети в едно”, каза той. Новото ръководство възнамерява да върне предишната система като раздели двете.

Ще се проведе работна среща на министъра на вътрешните работи, главния прокурор и председателя на ДАНС
София. В Министерството на вътрешните работи утре ще се състои работна среща на министър Цветан Цветанов, главния прокурор на Република България Борис Велчеви и председателя на ДАНС Цветлин Йовчев, съобщиха от пресцентъра на полицията. Ще бъде обсъден проект за споразумение за създаването на Специализирано междуведомствено звено за подпомагане на разследването, както и други въпроси, свързани с взаимодействието между трите институции. Очаква се срещата да приключи около 13.00 часа.



Няма коментари: