вторник, 25 август 2009 г.

КУХИ ЛИ СА НИ КРАТУНИТЕ и КЪДЕ СА "МЪЖКИТЕ КРАВИ"?


Как наричат Бойко Борисов по света и около нас?
Няма смисъл от много мислене – от София до Дупница и от Елхово до Турно мъгуреле, Бойко Борисов е известен като „софийският Батман“. И после журналистите били виновни…
И за да не бъда обвинен в пристрастия, ето ви едно стихотворение, от форума на „Дневник“. Аз все още чакам да минат първите сто дни, след това може и поема да напиша…

- Бате Бойко ще оправи
тези мръсни комуняги!
– Бате Бойко дума спазва,
и крадците ги наказва!
– Бате Бойко пич е страшен!
– Абе, просто е опасен!
– Няма като него друг,
тъй велик и тъй прочут!
– Аз за него ще гласувам,
на Доган не ще робувам!
– Да, Станишев да си ходи,
стига вече да сме роби!
-Тези мисли във главата
окриляваха електората.
-Тъй милион и половина
пуснаха му бюлетина.
-И мечтата им се сбъдна.
-Но… надеждата посърна.
-Щото казал е народа:
вълк си козината сменя,
но нрава си не променя.
„– Бате Бойко ще оправи
тези мръсни комуняги!“
-Да, той думата ще спази:
назначи ги за гавази.
-С фондове ще ги нахрани,
да са сити и засмяни.
-Хоп, на някой министерство,
а на друг концесионерство.…
А народът… да го духа,
кат кратуната е куха!
(по Бербенков)

Ще правят изпит за кадърност в министерството на земеделието
Изглежда имаме голям кадрови проблем в Министерството на земеделието и храните, оглавявано от Мирослав Найденов.
Административната некомпетентност е един от основните проблеми на българското земеделие.” – това каза на кръгла маса в Русе зам.-министърът на земеделието Цветан Димитров.
Служители, които не си разбирали от работата били една от причините земеделските проекти да се бавят толкова много, в момента се разглеждали такива от 2008г., а в министерството се били насъбрали цели 10 000. За тях зам.-министърът обеща да бъдат разгледани до края на тази година, иначе земеделците биха били ощетени с над 10 на сто.
Според Цветан Димитров министерството се нуждае от можещи и знаещи хора, които знаят езици, имат компютърна грамотност и не задават тъпи въпроси от сорта на „къде са мъжките крави”.
В интервю за „Новинар” министърът Мирослав Найденов каза, че уволнението на шефа на фонд „Земеделие” – Емил Дърев, е и оценката на неговата работа. Ако се открият доказателства бившият директор щял да бъде подведен от отговорност.
Министърът каза още, че се очакват съкращения във фонд „Земеделие”, като според него трябва да бъдат намалени зам.-директорите във ведомството от седем на трима-четирима.
Обвинение вече е повдигнато срещу бившият директор на агенцията по горите – Стефан Юруков, заради скандалните заменки, по които още текат проверки. Според министъра със сигурност ще се повдигат още обвинения, понеже били забелязани сделки с апетитни имоти по морето, които били оценени на около 8лв на кв.м. – „колкото метър балатум” – сподели министърът.
Не само в министерството на земеделието и храните имат кадрови проблеми. Цветан Цветанов също не е доволен от работата на МВР. Преди дни той отправи специална покана към всички областни директори на полицията, да си подадат оставките.
“Не съм доволен от резултатите, постигнати в министерството за месеца, в който го ръководя” – сподели Цветанов.
Някои от областните шефове вече са си подали оставките и се очаква министърът да ги приеме.
Последните седмици валят уволнения във всички министерства. Прави се едно прочистване на държавни постове, най-вече на хора, които са се провинили или просто не са си вършили добре работата. Някои от уволнените бяха назначени от предното правителство, което обаче или не е искало, или е забравило да прави равносметка на работата им.
По повод некадърниците в земеделското министерство, какво можем да кажем? Освен корупцията, шуробаджанащината у нас е другият основен проблем. Нека след като проверят кой какво поназнайва или не позназнайва в министерството, да проверят и кой-кого е назначавал и по какви CV и препоръки. Защото българина е щастлив, когато успее да уреди свой близък на „сладка работа” за добри пари.
Кадровите смени приемаме за добра новина, но предстои новоназначените да се доказват и дано не се забравя, че и на тях от време на време трябва да се прави ревизия.

Няма коментари: