вторник, 4 август 2009 г.

В "ИЗРЯДНАТА НИ ДЪРЖАВА" - основно се гладува


На снимката:"Обречена съм да гладувам" - плаче 78 годишната Иринка Пеева заради високите сметки. Жената отоплява жилището си с вентилаторна печка.
Уважаеми читатели, вчера г-н Трайков направи изявление по казуса Топлофикация. Не се сдържах и правя реплика в най-големия парламент – народния в държавата ни (пред широкото обществено пространство). Очаквам дуплика от съответните и отново отговор от новия ни министър по темата. Така си е по процедура. Истинността на дадено нещо се установява със съответни доказателства и при съвестно оспорване в достоен спор, а не чрез демагогстване. Ако днес отминем фактите по този тягав случай в държавата ни вече 20 години, ще се наложи да търпим безчинствата на Топлофикация и през следващите четири години. Нека не разчитаме на медиите, а сами да си вършим работата, която ни засяга, явно те имат други задачи.

ДО
М-р Председателя на Р България
БОЙКО БОРИСОВ
ДО
М-ра на икономиката, енергетиката и туризма
ТРАЙЧО ТРАЙКОВ

Предвид публикациите в БГНЕС на 03.08.2009 относно “Цените на парното могат да тръгнат нагоре” и “ 60 млн. лв. са допълнителните загуби на Топлофикация -София, което било следствие от предишното решение на Петър Димитров да замрази цените на електроенергията; и това, че шансовете за оцеляване на дружеството били две; и, че сега една от целите е да се подобри събираемостта на сметките; и да се търси или ангажиране със стратегически инвеститор; или дружеството да се върне към Софийска община” , ТО

си позволявам да претендирам, че бългаският гражданин и данъкоплатец оприличен от Вас като “неизряден платец” по никакъв начин и повод не може и не бива да бъде обиждан така и да му се вменява косвено вина (предвид несъбираемостта) за случващото се по превърналия се в национален казус “Топлофикация-фалит”. Смея да твърдя, че в “неизрядната ни държава” (писането на закони на коляно с конюктурна окраска от парламентарното болшинство при всички правителства е налично; очертано е и пълно отсъствие на контрол от изпълнителната власт при спазването им) – всичко това е разбираемо, предвид много лошото им качество, още повече изработвани и внедрявани в живота ни в отсъствие на минимален синхрон с европейските и световни практики. Съществуват и знайни са и други съответни несъвършенства при управлението на публичния сектор въобще, поради което закономерно е да битуват и хора (болшинството гражданство), които да се наричат днес неизрядни платци дори и от Вас.
Последните се случват като такива поради умишлено създадения хаос в страната вече 20 години ( всички сме свидетели на изпълнението на партийни поръчки и издигането им в култ на държавна политика от всички досега управлявали партии), но веднага казвам, че тези хора НЯМАТ ни най-малка вина за порочните управления и очевидните негативи от тях в ежедневието ни, дори и днес. Те са потърпевши от неправомерно наложения им живот, лишени са от адекватен и качествен избор по битуването си, те са и неправомерно манипулирини буквално ежечасно в съществуването си – живеят непрекъснато под заплахата от пак неправомернии, но налични и познати ни рестрикции оказвани над тях ( гражданите не могат да се жалват или защото няма кой да ги чуе, или защото напълно отсъства справедливо правосъдие), което ги рамкира в това да замълчат и да изчакват във времето макар и при незадоволително разрешаване на проблемите им при битуването им въобще (включително и в личен план).

Неизрядните платци са болшинството, да не кажа и цялото ни общество, които са принудени да живеят по начин, които Вие визирате като “неизряден”, за което анонс е подаден от самите управляващи ги. И в този смисъл това е некоректен начин за вменяване на вина сред обществото ни. Същносттта на понятието не е изяснена достоверно и недостоверно се използва и разпространява както от управляващи, така и от медии.

Ще дам един малък пример, за да илюстрирам горното:
Колко грешни решения трябваше да разбере, изтърпи и да преживее българският гражданин през тези 20 години от всички управлявали го, както и на цитирания от Вас предишен министър? Ами твърде много е честния отговор – държавата ни днес изглежда като оскубана кокошка. Е, какво е виновен народа, че някои безсъвестни политици са вземали крайно незигодните си и нецелесъобразни решения (основно предвид политическите си пристрастия) при определянето на правилата за живот в държавата ни? Ами честния отговор е, че народът не е виновен. Това че им се е доверил по управлението му (въпреки, че те не са го заслужили във времето) не го прави прицел за манипулация, в каквато ситуация се оказва непрекъснато (та да бъде обиждан като “неизряден платец” например). А и не забравяйте господа, че точно този факт (потребността от промяна на статуквото) ви докара на власт днес в страната ни. Точно тези “некоректни платци” ви реализираха и гласуваха доверие. Значи хората са осмислили случващото се в живота им, и искат то да се промени коренно и безапелативно към по-добро, но в никакъв случай с помощта на старите заигравания, старите муцуни и практики, каквито отново ни предлагате.
Топлофикация е един безжизнен труп още от момента когато започна да ни призовава да изключваме радиаторите си, за да плащаме по-малко. А това бе 1994 година. Изключваха се до толкова много радиатори, толкова много се крадеше от селските хитреци надокарани да гражданствуват в столицата, че в един момент се оказа, че енергийната ефективност на блоковете е много под санитарния минимум за съществуването на самата Топлофикация. Тогава пък се почнаха преобразуванията й и наливане на държавни капитали, които не се влагаха разбира се за подобряване на техническата й експлоатация, а влизаха директно в познати ни джобове. Всичко се вършеше в мъгла за обществото, медиите се кефиха да раздуват проблема, но без да се стига до разрешаването му разбира се. Хората все повече обедняваха и започнаха да декларират отказите си по различни начини от услугата, доколкото съществуваше в нечии глави (виж опита на Федерация на потребителите), докато нещата се докараха до това, служители по гишетата й да молят вноските да се правят на части, “но все пак да се правят” – което си е незаконно указание (боже за какъв имидж говорим). След това дойдоха делата, разкриващи облагодетелствани от управата й, та до днес, предвид установеното и огласеното от Вас самия, г-н Трайков. Някъде до тук да срещнахте смислени действия и законни политики на умрялата вече Топлофикация. Това “чудо” на чудесата в живота ни толкова морално е остаряло, че не си заслужава даже и да го подритнеш. Извършваната от тях услуга днес е не само прекалена скъпа, но и не рентабилна, както за обикновения човек, така и за държавата ни. Тя е един огромен камък, който определено пречи за стъпване на енергийния пазар на съвременни технологии, които в пъти са по-евтини, по безопасни, по-екологични. Но ако толкова много държите да я има тази Топлофикация, Ви приканвам да се информирате от първа ръка за състоянието й, както от техническа, така и от законова гледна точка, защото нито едното, нито другото трептят от прозрачност, полезност, ефективност и т.н.

Вина определено ИМА за лошото състояние, в което е не само Топлофикация, а и Софийска вода и електро дружествата, и други държавни обекти, просто защото лошо са стопанисвани през годините (разбирай ограбвани и ликвидирани), и не защото хората (народът) са лоши платци, неизрядни платци или там както искате ни квалифицирайте. А защото лошо са управлявани. И те (дружествата) са управлявани от определени хора, а не от “неизрядните платци”. Ние умишлено бяхме разорявани, при това системно и безкомпромисно, и вкарвани в дълбока бедност, което в крайна сметка води естествено до съответни неналежащи и нефективни плащания, какъвто е случаят с Топлофикация. Аз живея в блок където е декларирана енергийна ефективност от 35% за целия. За какво говорим, господине, в случая – ами за узаконена кражба на топлоенергия, за принудително заплашване и заплащане на несъществуваща услуга когато си изключил или свалил радиатори например, за неправомерни начислявания и неправомерни съответно плащания, за неправомерно намесване в семейния живот и собственост, за отсъствие на каквато и да било договореност с Топлофикация и т.н. (това да виждаш че те крадат, че нямаш правова защита, че само се иска от теб и не получаваш нищо срещу парите си като платена услуга, си е направо страшничко и стресиращо. Ама народът ни е търпелив. ) Някой понапуснаха страната, други обаче оставаме тук и сега, и искаме адекватни и справедливи решения на всякакви проблеми по битуването ни.

Тези евентуални неплащания трябва да бъдат обаче предмет на реални изследвания и констатации, които ще разкрият не само грозотата и дълбочината на проблема, но твърде възможно е да посочат и изходи за излизане от съотвена ситуация и разумни решения в контекст на времето, което би било адекватното на случващото се изобщо за по-дълъг период от време, за качеството на живота в страната ни. Излишно е тук да разсъждавам за ефекта от подобно действие, но той във всички случаи ще е в контекста на реалното, разумното, съвестното и добронамереното за българите и България. Въпросът е кой да направи и проведе тези изследвания, дали има воля съзнателно да ги констатира, отчете и подреди в дневния ред на държавата и времето!?

Препоръчвам преди да ни обяснявате, че трябва да се вземат мерки по подобряване събираемостта на плащанията към Топлофикация от хората, да вземете МЕРКА да Ви осведоми самата Топлофикяция по:

- какви конкретни и персонални договори има специално Топлофикация-София с абонатите си във времето, и какви законни основания има тя в тази връзка, та да претендира “законово” да й се заплаща, предвид конюктурното и апликиране в живота на гражданите от 1989 година насам. Към момента няма и не е имало никога никакви договори това дружество с евентуалните си абонати – в по старото жилищно строителство особено. Ще се установи, че хората масово са се отказали от услугите й, защото са некоректни по много причини, и в същото време не са “по джоба” на обеднялото ни население. Случаи на решения са предлагани на дружеството от граждани, но те с безразличие са били подминавани от него. Ние като живи хора имаме ли право на избор за това как ще се отопляваме въобще, или единствено и само този избор ще зависи от това как ще ни нареди Топлофикация? Отговорът е мъгляв и преиначен от самите тях дори и днес. Никога и никакви договори за цяла София няма и не е имало с клиентите за евентуалната услуга, което е абсолютно противозаконно, изключая новото строителство където надявам се участвали “по-начисто”;

- в горния смисъл – защо умишлено и императивно се действа от страна на Топлофикация и се вменява на хора, които са се отказали от услугите й, да им изисква и да й се правят плащания – отговорът е, че основната част от милионите загуби, за които споменавате са креирани по този начин, основно чрез манипулация и измама, което не само е несправедлив и незаконен акт към гражданина, но се определя и като рекет, което пък не е законово действие в нито една държава, но и очевидно служи и за вкарване в заблуда дори и на днешните управляващи;

- да Ви обяснят като как се извършват месечните отчитания по апартаментите, като се има предвид, че само реално отчетената топлинна енергия за съответното жилище може да бъде вписвана във фактурите на гражданите, съгласно Европейските директиви, което в нейните фактури не е факт! Извършват ли “служебно отчитане”, което де юре е нереално отчитане и незаконно, в кои случаи и в какви размери го правят – данни са налични за това, а че непрекъснато действат по този начин си е тяхна отговорност, ама само това им е достатъчно в съда, за да загубят всякакво дело? Защо дружеството вменява на гражданите плащане на база и с решенията на кои правителства това се случва – а това редовно се прави във времето? Доста трябва да се разровят, анализират и да Ви докладват до тук Топлофикация София, а по горното са изписани тонове хартия. Понеже не им вярвам има и други източници в държавата ни компетентни по действия от подобен характер;

- да Ви изготвят справка за цяла София (при желание и по места за страната) при какъв процент енергийна ефективност за съответната сграда имат право да влизат в нея – т.е. да продават услугата си, за която системно в годините забравят пък надлежно да предлагат ежегодно на гражданите (законите у нас се менят като носни кърпички през годините, ситуациите и статусите също) и да обяснят защо не спазват в този смисъл законите на страната ни – отговорът е, че в болшинството случаи (особено жилищни сгради) процентът на потребителска заявка за използваемост на услугата е под 35 %, което формира и съответната топлинна неефективност за ползване на топлопреносна и топлинна услуга въобще, и въпреки това пак незаконно се вменява на жителите на такава сграда, които дори не ползват услугата да заплащат “НЕЩО СИ” на Топлофикация, защото тя така иска. Това създава не само некомфорт във взаимоотношенията (които изобщо не са уточнени и се явяват едностранни “гражданин-топлофикация”) между нея и тях, но се нарушават и персонални решения на съответните индивиди в сградата за отопляването им, като им се пречи да се ориентират по процедурата, както и се създават реални предпоставки за дразки между съседите по места;

- да ви направят справка за неправомерните си таксувания и начислявания : по обем, съответна ползваемост, технологични разходи и формиране цената на услугата им, за извършване на дяловите разпределения и фирмите, които ги извършват – и до момента няма публична яснота, въпреки стотиците дебати в тази връзка;
- и т.н.

При цялото ми уважение, господин Министър, не мога да се съглася с изказаното от Вас на 03.08.09 пред медиите и ще търся съзнателно яснота по “проблема Топлофикация”, който като камък виси на шиите не само на столичани, много от които получиха инфаркти и умряха от притеснения, вследствие неправомерни действия към тях от Топлофикация София.

Другият път (начин) е да си замълчим като граждани пред действието Ви днес в тази връзка, с пълното впечатление у нас, че нищо ново не се случва в разсъждението Ви по скандалната Топлофикация (и предишните министри правиха подобни изявления, забаламосваха всички, и после поотупваха ръцете си като “ни лук яли, ни мирисали” и отново всичко се замотаваше в един омагьосан кръг), ще Ви възприемен като един от поредните правителствени манипулатори и ще търпим. Ще се съдим кой как може и кога му дойде времето, и колкото е по джоба му.

Оказва се, че някакво дружество (в случая Топлофикация) чрез комерческите си действия претендира за пълна власт и надмощие над българите и държавата ни, позволява си да разиграва голяма група от хора и умишлено да ги вкарва в бедност при това системно. Ами ако всички нечистоплътни дружества пожелаят да получат държавна подкрепа, каквато ни се демонстрира? Тогава и ще си отговарим съвсем аргументирано защо сме толкова бедна страна днес, и защо вече сме толкова малко. Избрахме Ви и сме готови да Ви помагаме при управлението, за да се закрепи народът, страната и държавността ни, за да се излезе от дупката и националната катастрофа, в които умишлено сме вкарани!

Основното решение което трябва да се направи, по казуса Топлофикация за в бъдеще, обаче е днес и ще бъде Ваше. Каквото и да е то ние ще го приемем, но то няма да произведе достатъчния задължителен характер да го изпълняваме, ако е в противовес на интереса на съответния гражданин.

Просто спорно е до тук съществуването на самото дружество като търговско на българския пазар, спорна е ползваемостта и качеството на услугата му въобще, спорна е и цената й.

Няма коментари: