вторник, 25 август 2009 г.

Тате, купих си летище!

Когато мернах тази новина си помислих, че става въпрос за някое разглезено капиталистическо синче. Какво беше учудването ми, когато стана ясно, че момчето си е наше, Иво Петров се казва и е броил за терена на „Летище Търговище“ някакви си 480 хиляди лева. Интересен е и факта, че компанията на 20-годишния момък се казва „Летище Търговище 2009″. Изводи от този факт не искам да си правя, че ще стане страшно.
Пак същата компания се оказа единствената, чиято оферта беше допусната до участие в търга на 20 август, обявен от летище Пловдив.
„Летище Търговище 2009″ е с предмет на дейност летищен оператор, обучение на пилоти, ремонти на самолети, организиране на скокове с парашути, хотелиерски и туристически услуги. Петров не беше открит за коментар за намеренията му как ще развива летището.
То беше прехвърлено в активите на летище Пловдив, след като германската „Фрапорт“ взе на концесия тези във Варна и Бургас. Началната тръжна цена е била 445 235 лв., а предложения подават още „Тракия ер“, „Ерпорт секюрити клирънс“ и „Драгажен флот Свищов“, която е концесионер на пристанище Свищов.
Трите компании не бяха допуснати до разглеждане на офертите заради пропуски в тях, обясни изпълнителният директор на „Летище Пловдив Андрея Андреев пред „Дневник“. Той допълни, че летището не работи и дружеството прави разходи, за да го охранява. По думите на Андреев изпълнено е решение на предишното правителство и на съвета на директорите на „Летище Пловдив“.
Кой все пак е Иво Петров? Който и да е той, участието му в подобен търг никак не е случайно. Бащата на младежа се казва Красимир Петров, известен като полицаят силовак.Името му е спрягано през годините за шеф на НСО, главен секретар на МВР, шеф на НСБОП. Завършил право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Красимир Петров започва трудовият си стаж като районен инспектор, минава през началник-отдел и заместник-шеф в СДВР, където отговаря за охранителната полиция. Няма да се спирам подробно на кариерата му, която е един почти непрекъснат възход. Ще припомня само една любопитна подробност. В началото на 1996 г. червеното правителство на Жан Виденов назначава шефа на баретите на един от най-важните постове в МВР – директор на СДВР. Като такъв Петров отговаря за действията на полицията на 10 януари 1997 г., когато се стигна до побои на демонстранти пред парламента. Месец след това той подава оставка.
Сигурно не е случаен факта, че Петров е директор на фирмата за охрана на „Лукойл Нефтохим“ - „Лукома“, в която участва и с 1% акции като собственик. Периодът на управлението й от Петров е белязан от скандал за контрабанден канал за източване на горива. В Бургас през 2001 г. Красимир Петров е представен лично от тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов, с когото се твърди, че са близки. Няколко емблематични поръчкови разстрели и взривове стават в региона до 2005, когато Петров е директор. Един от тях е разстрелът на боса на “ВАИ холдинг“ Георги Илиев. Но през това време Красимир Петров получава генералски пагони. В края на 2005 г. е назначен за директор на Национална служба “Гранична полиция“. Тогава излезе информация, че двете му дъщери притежават хотел край курорта Свети Влас, изграден на парцел, който Петров купил от лица, получили земята като „крайно нуждаещи се“ без право на продажба.
След всичките тези факти няма как да не сме наясно как стават тези работи. За фамилията Петрови сигурно е дребна сделка, но за мен това е СКАНДАЛНА сделка. Няма лошо едно позападнало летище да се изкупи и стопанисва както трябва. Това би било нормална новина в едно свободно капиталистическо общество.
С тази разлика, че там държавата не отстранява другите предприемачи от търга и 20 годишният не е син на някое комунистическо величие.
Мога да си представя и какъв би бил коментара на 20-годишния Иво Петров, ако беше открит. Кратко, точно и ясно – Хванете ме за колесника.
по Разкрития.ком

Няма коментари: