събота, 29 август 2009 г.

29 август 2009 - новини по Фокус

По Агенция “Фокус”

Столичното метро ще удължи работното си време заради концерта на Мадона
София. Столичното метро ще удължи работното си време по повод концерта на Мадона през тази нощ до 01,00 часа, съобразено с късния час на приключването му и многобройната публика. Договореност за това бе постигната, след като директорът на СДВР комисар Валери Йорданов изпрати официално писмо до кмета на Столична община.
Някои линии на градския транспорт също ще се движат с удължено работно време. Трамвайна линия 9, тролейбусни линия 5 и 11 и автобусни линии 76, 94, 280, 305 и 604 ще се движат до 1.00 ч. на 30 август. Работното време на линиите на градския транспорт се удължава, за да се осигури по-добро транспортно обслужване за зрителите на концерта на Мадона.

Саудитска Арабия може да попадне в числото на най-големите купувачи на руско оръжие и военна техника
Москва. Саудитска Арабия в скоро време може да попадне в числото на най-големите купувачи на руско оръжие и военна техника, предаде Интерфакс.
„Приключва работата над пакет от договори за доставка на руско оръжие и военна техника в Саудитска Арабия на обща стойност от около 2 милиарда долара”, съобщи източник от руската отбранителна промишленост.
По неговите думи, даденият пакет включва договори за доставката на 150 хеликоптера (30 Ми-35 и до 120 Ми-17), над 150 танка Т-90С, около 250 автомобили на пехотата БМП-3, няколко десетки зенитни ракетни системи и комплекси.

В Москва се провежда акцията „Червените в града”
Москва. Активисти и поддръжници на Комунистическата партия на Русия (КПРФ) днес провежда в столицата Москва акцията „Червените в града”, предаде радио ”Ехото на Москва”. Заместник-председателят на ЦК КПРФ и заместник-председател на Държавната дума на Русия Иван Мелников съобщи, че акцията ще започне на площад „Тверски”, след което ще продължи в различни райони на руската столица.

Двама екстремисти са ликвидирани в Чечня
Москва. Двама екстремисти са ликвидирани в хода на специална операция на органите на реда в Чечня, предаде Интерфакс.
В момента се уточнява самоличността на двамата убити.
Специалната операция се провежда близо до град Аргун.

При спецоперацията в Кабардино-Балкария е открито скривалище на екстремисти
Налчик. Добре оборудвано скривалище е открито по време на прочистването на местност в района на провежданата спецоперация по неутрализирането на екстремисти в гора край Прохладненски район на Кабардино-Балкария. Това съобщи източник от правоохранителните органи на републиката, предаде ИТАР-ТАСС.
„В скривалището са открити хранителни запаси, раници с оръжия и литература със екстремистко съдържание”, отбелязва източникът.

„Независимая газета”: Руската икономика пълзи по дъното
Москва. Световната икономика, пише „Независимая газета”, след като достигна дъното на кризата, проявява първите признаци на излизане от рецесия. За това говорят скромните, но положителни данни за ръста на БВП на Германия, Франция и Япония. След развитите страни на икономически ръст може да се надява и Русия. Но това не е свързано с ефективни действия от страна на родното правителство, а с потенциалния ръст в цените на суровините, които следват повишаването на икономическата активност в световен мащаб. Според участниците в икономическия форум „Експертиза на кризата” днес руската икономика или вече е достигнала дъното, или е принудена да пълзи по него. При това антикризисните действия на властите в страната едва ли могат да се нарекат ефективни.

Русия ще помага в охраната на териториалните води на Абхазия
Москва. Русия ще се включи в охраната на корабите, пътуващи за отцепилия се от Грузия регион Абхазия. Това заяви ръководителят на местните граничари Зураб Маргания.
„Споразумението с Абхазия за патрулиране на държавните граници включва съвместни дейности по гарантиране сигурността на териториалните води на републиката,” заявил Маргания, цитиран от агенция Интерфакс.

Доналд Туск иска да обсъди с Владимир Путин въпросите за енергетиката, визите и архивите за „Катин”
Варшава. Премиерът на Полша Доналд Туск на преговорите с руския му колега Владимир Путин на 1 септември би искал да обсъдят четири основни въпроса – енергетиката (включително доставките на руски газ за Полша); отварянето на руските архиви по случая „Катин”; сътрудничеството в областите на транспорта и безвизовия режим в пограничните зони, предаде РИА Новости, позовавайки се на полските медии.
Предполага се, че срещата между двамата премиери ще се проведе на 1 септември сутринта в Сопот, след което двамата ще дадат пресконференция.

Енергийни връзки
Руският премиер Владимир Путин се опитва да подсигури енергийните връзки с България, като в същото време малката страна търси други доставчици на природен газ и поставя под съмнение проекта за изграждане на атомна електроцентрала с участието на Русия.
Путин проведе телефонен разговор с българския проевропейски премиер Бойко Борисов, чието новоизбрано дясноцентристко правителство преразглежда участието си в големи енергийни проекти заради икономическата криза.
„Двамата обсъдиха възможностите за задълбочаване на традиционно добрите политически отношения между България и Русия, както и проектите, по които двете страни са партньори”, се казва в съобщение на българското правителство.
Путин и Борисов специално са обърнали внимание на изграждането на новата атомна електроцентралата „Белене” на река Дунав от руската компания „Атомстройекспорт”. Първоначалната стойност на проекта от 4 милиарда евро, според експерти, вече се е увеличила.
Двамата премиери са разговаряли и за подкрепяния от Русия проект за газопровода „Южен поток”, по който руски природен газ трябва да достига до Европа по дъното на Черно море, се посочва в правителственото съобщение.
„Нашата страна в момента проучва детайлите на вече сключените споразумения”, е казал Борисов на руския си колега.
Двамата лидери са се договорили да се срещнат и да обсъдят проектите на 1 септември по време на церемонията в Полша по случай 70-годишнината от началото на Втората световна война, съобщиха от пресслужбата на Путин.
Телефонният разговор се е състоял само няколко часа, след като Борисов се срещна с президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов, който подкрепя проекта за газопровода „Набуко”, целящ да сложи край на руския монопол върху износа на природен газ от Каспийския регион.
Бердимухамедов заяви, че Туркменистан ще продава на България над два милиарда куб. метра газ годишно, след като „Набуко” бъде въведен в експлоатация през 2014 година.
Икономическата криза принуди България, която почти напълно е зависима от Русия за своите доставки на петрол и газ, да преразгледа големи енергийни проекти, в това число за изграждането на АЕЦ „Белене”.
България беше тежко засегната през зимата, когато остана без газ заради спора между Киев и Москва. Това принуди българското правителство да търси алтернативни доставчици на газ.

Унгарският премиер иска да проведе среща със своя колега от Словакия, за да намали напрежението
Будапеща. Унгарският премиер Байнай Гордон предложи на своя колега от Словакия Робърт Фицо да проведат работна среща с цел намаляването на напрежението между двете страни, предаде китайската информационна агенция Синхуа, позовавайки се на унгарски правителствен източник.
Според предложението, срещата може да се проведе през първата половина на септември.
Бе съобщено, че външните министри на двете страни може да се срещнат в неделя в словенския град Блед, за да обсъдят пътищата за намаляване на напрежението между двете страни.
Отношенията между Унгария и Словакия се влошиха, след като словашкия парламент одобри внасянето на поправка в закона за официалния език на страната, която Будапеща определи като дискриминация на малцинствата в страната, сред които са и унгарците.

„Таймс”: Обвиняват Великобритания в нарушаване на обещанието към САЩ за Меграхи
Лондон. „Таймс” пише за обвиненията срещу Великобритания, че е нарушила обещание към САЩ, че атентаторът от Локърби ще излежи доживотната си присъда в Шотландия.
Както става ясно от конфиденциална кореспонденция, попаднала у изданието, министри от Лондон са оказвали натиск над шотландското правителство да обмисли връщането на Абдулбасет ал Меграги в Либия по силата на споразумение за размяна на затворници и в очевидно нарушение на даденото преди десет години обещание.
Бивш министър и двама източници, близки с преговорите с Либия през 1999 г., казаха за „Таймс”, че Робин Кук, тогавашният външен министър, обещал на Мадлин Олбрайт, по онова време държавен секретар, че всеки, който бъде признат за виновен ще излежи присъдата си в Шотландия. Именно там през 1988 г. бе взривен полет 103 на „Пан Ам”, при което загинаха 270 души.

„Ню Йорк таймс”: САЩ имат алтернативи за противоракетния щит в Европа
Вашингтон. Правителството на САЩ е разработило алтернативни планове за създаването на противоракетния щит в Източна Европа, които може да изключат базите в Полша и Чехия, съобщава американският вестник „Ню Йорк таймс”.
Позовавайки се на неназовани официални лица на американската администрация, вестникът съобщава, че промяната ще удовлетвори Русия и Германия, но може да влоши отношенията със съюзниците от Източна Европа.
Официални лица на администрацията на президента Барак Обама изразиха надежда, че преразглеждането на плановете за противоракетна отбрана ще приключи през следващия месец, вероятно на време, за да може Обама да ги представи на своя руски колега Дмитрий Медведев в рамките на годишната сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.
Но те предупредиха, че все още не е взето окончателно решение по въпроса и всичките варианти все още се обсъждат.
Екипът на Обама за преразглеждане на противоракетната отбрана през идните седмици ще представи списък от опции, а не само една препоръка, на комисия за сигурността, съставена от високопоставени официални лица, само след това плановете ще стигнат до правителството и президента, съобщава изданието.
Изданието пише, че според алтернативите, САЩ може да се откажат от базата в Полша или Чехия, или от двете едновременно, и вместо това да построят стартови площадки и радар в Турция или на Балканите, междувременни разработвайки наземна версия на „Аигис СМ-3”, система за противоракетна отбрана с морско базиране.

Ако ООН не наложи санкции на Иран, ЕС ще направи това, каза френският външен министър
Париж. Френският външен министър Бернар Кушнер заяви, че ако международната общност не наложи санкции на Иран заради отказа му да прекрати дейностите си по обогатяване на уран, Европейският съюз ще наложи на Техеран собствени санкции, съобщава израелският вестник „Йедиот Ахронот”.
На пресконференция във Франция, Кушнер заяви, че се правят опити да бъдат убедени Русия и Китай да подкрепят налагането на новите санкции на Техеран.

Ирландия облекчава режима за безработните имигранти
Дъблин. Засегнатата от рецесията Ирландия облекчава системата за издаване на трудови разрешителни, за да позволи на имигрантите, загубили работата си в резултат на икономическата криза, да останат в страна за по-дълго и да могат да потърсят нова заетост, съобщи ирландското министерство на правосъдието, предаде АФП.
„Сега, когато сме в по-трудни икономически времена, не можем просто да изхвърлим спазващите закона гастарбайтери, работели и живели в Ирландия в продължение на няколко години, към момента, когато са станали излишна работна ръка,” каза правосъдният министър Дърмът Ахърн.

Турция очаква да излезе от рецесията до края на годината
Истанбул. Турция очаква нейната икономика да излезе от рецесията до края на текущата година, заяви турският министър на икономиката Али Бабакан, предаде китайската информационна агенция Синхуа, позовавайки се на местни медии.
Турция ще бъде една от страните, които ще отбележат най-висок икономически растеж през 2010 г., когато световната финансова криза започне да утихва, каза Бабакан по време на вечеря, организирана от Асоциацията на независимите индустриалци и бизнесмени в Анкара.

Вежди Рашидов: Едно е човек да отговаря за ателието си, и друго – да отговаря за съдбата на много хора
Варна. "Още не съм стигнал до етапа да изпитвам голямо удоволствие от това, че съм министър”, заяви пред радио „Фокус” - Варна министърът на културата Вежди Рашидов. Той допълни, че за него още е рано да разбере защо някои хора, когато станат министри, имат желание още един път да станат такива. Министър Рашидов подчерта, че с назначаването му на този пост неговите отговорности определено са се увеличили като мащаби. „Едно е човек да отговаря за ателието си, и друго – да отговаря за съдбата на много хора, тогава вече става по-различно”, добави той.
Министърът на културата каза още, че според него е нормално, когато човек поеме ръководството на подобна институция да се сблъска и с проблеми, особено ако никога преди това не е бил ангажиран с такава работа. „Просто отговорностите са малко по-големи. Проблемите също са по-големи, заедно с отговорностите”, допълни той.
Вежди Рашидов откри вчера седемнадесетото издание на международния филмов фестивал „Любовта е лудост”. По повод на културното събитие, той заяви, че всеки такъв фестивал е нещо прекрасно, защото това е една форма, която събира много неща от живота и работата на човека на едно място, за да могат те да се съпоставят. По думи на министър Рашидов, подобен фестивал винаги е празник и може би –самоотчет на всички участващи творци поотделно. Според него, фестивалите са нещо много необходимо, защото дават възможност на хората да се събират и общуват и това. „Мисля, че това е хубаво и за обществеността, и за самите творци”, добави министърът на културата Вежди Рашидов.

Ромите от кв. "Столипиново" в Пловдив организират мирен протест заради лошите условия на живот
Пловдив. Мирен протест организират днес жителите на ромския квартал „Столипиново” в Пловдив заради лошите условия на живот в квартала, предаде кореспондентът на Агенция “Фокус”. В четвъртък общинският съветник от ДПС Яшар Асан връчи заявление за протеста на заместник-кмета по реда и сигурността Руси Панчев. Протестът е официално разрешен.
Протестиращите ще настояват за по-добра социална политика на общината спрямо ромите. Освен до кмета на Пловдив, инициативният комитет ще изпрати исканията на протестиращите до председателя на Народното събрание, до президента и до министър-председателя. Сред постоянните проблеми на малцинствата в Пловдив, населяващи ромските махали, са обратните води и невъзможност питейна вода да достига до високите етажи на блоковете. Ромите протестират и срещу Наредба 1 за обществения ред, с която се забраняват шумните сватби и ритуали, които те правят традиционно на открито.

Руслан Стефанов: В условията на общ икономически спад трябва да се търси гъвкавост и иновативност
София. Когато има общоикономически спад това, което трябва да се търси, е гъвкавост и иновативност. Това каза в интервю за за Агенция „Фокус” Руслан Стефанов – икономист от Центъра за изследване на демокрацията. По думите му фирмите трябва да се съсредоточават върху новите неща – къде е новият бизнес, откъде могат да потекат нови доходи. „В тази насока първото нещо, което се прави, е съкращаване на разходите, но трябва да се внимава точно кои разходи се съкращават. Обикновено трябва това да бъдат текущи разходи, които не са важни за дългосрочното оцеляване на фирмата”, обясни икономистът. Според него, ако предприятието е запазило малка част от способността си да инвестира, то трябва да инвестира в някакъв нов продукт, ново производство, нещо, което да го позиционира след излизането от кризата.
На въпрос как предприятията да запазят целостта си и да не се стига до фалити в несигурната икономическа среда, Стефанов отговори, че няма нищо лошо в това да има фалити стига те да отсяват онези предприятия, които нямат възможност да функционират. „Ако едни активи са недобре използвани в една фирма, по-добре те да бъдат освободени и да бъдат пренасочени към нещо друго. Това е нормално състояние за бизнеса. Не бива да възприемаме несъстоятелността като нещо, което е крайно, а като нещо, което е преобразуване за по-ефективно използване на едни ресурси, които са били заети до момента”, каза икономистът. Като пример той посочи заводът „Кремиковци”. По думите на Стефанов заводът е бил поддържан толкова дълго и не фалирал, но хората са били заровени в производство, което е непрудоктивно и няма бъдеще в Европа и по-специално в България. За последните 10 години, когато икономиката беше в подем, тези хора са могли да се преквалифицират и да се пренасочат. Това не се случи – тези активи останаха незаети и съответно, когато идва криза, те се оказват в много по-неизгодна ситуация, отколкото ако това се беше случило преди, подчерта икономистът.

Руслан Стефанов: Секторите на стоките за дълготрайна употреба ще се възстановят най-бързо от общия икономически спад
София. Секторите на стоки за дълготрайна употреба - търговията с бяла и черна техника, с автомобили, ще се възстановят най-бързо от общоикономическата криза. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Руслан Стефанов – икономист от Центъра за изследване на демокрацията. Той обясни, че причината за това е, че когато наближи криза, това са секторите, в които хората задържат своите дългосрочни инвестиции в очакване на по-добри времена. „Несъмнено секторите, които са свързани с ежедневното потребление, с бързооборотните стоки, с петрол, горива, веднага ще усетят ефекта от излизането от кризата, тъй като хората веднага ще възвърнат своите равнища на потребление от преди кризата”, посочи Стефанов. По думите му в строителството ще има по-забавен темп, тъй като там е натрупано значително количество непродадени или нереализирани площи както в търговското, така и в жилищното строителство. „Всяка фирма трябва да направи преструктуриране на задълженията – нещо, което повечето от тях направиха. Търсенето на нови ниши е част от стъпките, които едно предприятие може да направи, за да потърси изход от кризата. Трябва да се търсят нови източници на растеж и възможностите да се пренасочат към тях”, посочи икономистът.
На въпрос намалели ли са фирмите през последната една година, които причисляват дейността си към сивата икономика, Стефанов отговори, че очакванията на специалистите са, че по-скоро ще има едно покачване на дела на фирмите или на сделките на фирмите, които се опитват да скрият доходите си. „Вероятно като общ обем и сивата икономика също се свива, тъй като официалната икономика се свива. Но като относителен дял от общата икономика, сивата нараства”, заключи икономистът.

Около 30 000 социално-слаби семейства ще получат помощ от 150 лв. за дрехи и обувки на своите първокласници
София. Около 30 000 социално-слаби семейства ще получат парична помощ от 150 лв. за купуване на дрехи и обувки на своите първокласници. Това съобщи заместник-министърът на труда и социалната политика Валентина Симеонова на семинар в центъра за развитие на човешките ресурси в Кремиковци, предаде репортер на Агенция “Фокус” . Симеонова обясни, че е била провалена тръжната процедура за фирми за доставка на дрехи и обувки, тъй като е имало много родителски организации, които са изразили своето неодобрение срещу това децата от социално-слаби семейства да бъдат облечени с едни и същи дрехи и обувки. Именно затова тази година социалното министерство дава възможност родителите сами да избират с какво да бъдат облечени децата им. За да получат паричната помощ родителите ще трябва да предоставят в службите за социално подпомагане удостоверение от училище, че детето им е записано в първи клас. За контролът върху разходването на тези средства ще следят дирекциите за закрила на детето в цялата страна, тъй като социалните работници знаят проблемните семейства.

Девет пожара са горели в Шуменска област през изминалото денонощие
Шумен. Девет пожара са горяли в Шуменска област през последното денонощие, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Шест от тях са били сухи треви в землището на селата Балгово, Пристое, Черна, Илия Блъсково, в землището на Шумен в близост до фирма “Алкомет”, както и на ул “Дедеагач”.
Около 10:53 часа в оперативната дежурна част на Районно управление “Пожарна безопасност и спасяване” – Нови пазар е получен сигнал, че в ремарке на товарен автомобил “Ивеко”, със софийска регистрация, движещ се през село Войвода е възникнал пожар. Изгорели са около 10 кубически метра дървени изрезки. След намесата на огнеборците пожарът е локализиран и потушен и не е допуснато разпространението му върху 30 кубически метра дървени изрезки и товарния автомобил. Причините за възникването му се изясняват. Около 17:30 часа в противопожарен участък Смядово е получен сигнал, че в къща на ул. “Ивайло” в Смядово е възникнал пожар. Унищожено е домашно имущество. Най-вероятната причина за възникването на огъня е техническа неизправност в газова бутилка. Около 19:43 часа в оперативната дежурна част на Районно управление “Пожарна безопасност и спасяване” – Шумен е получен сигнал, че в лек автомобил “Ровър”, с шуменска регистрация на ул. “Ильо Войвода” в града е възникнал пожар. Унищожени са двигател, предно стъкло, акумулатор и фарове. Най-вероятната причина за възникването му е техническа неизправност / изтичане на гориво от бензинопровода/.

Трети ден продължава борбата с огнената стихия над село Черешово, община Кричим
с. Черешово. Трети ден продължава борбата с огнената стихия над село Черешово, община Кричим. Това съобщи за кореспондента на Агенция "Фокус" Ваня Ташева, директор на горското стопанство. Имам чувството, че преливаме от пусто в празно, каза Ташева. Вчера оставихме без пушек мястото, а днес огънят отново се е възпламенил на старото огнище. Пожарът е ограничен от вчера и не се разраства. С огнената стихия се борят пожарникари от Пловдив и Стамболийски, екипи на Гражданска защита и на 3 горски стопанства - от Чекерица, Пловдив и Стамболийски. Днес са дошли нови 20 военнослужещи. Останалите екипи са същите, предвидено е едва от утре те да бъдат сменени с нови групи, ако огънят не бъде загасен. Местното население също активно помага вече четвърти ден. Водата продължава да се качва по скалистото място с коне. Държавно горско стопанство Кричим е подсигурило храна и вода на участващите в гасенето на пожара.
Предполага се, че пожарът е умишлен, въпреки че е малко възможно на това място, което е стръмно, да се качат туристи. Въпреки това няма друго предположение, тъй като по тези скалисти места няма сухи треви, каза Ташева. Около 65 дка видимо е горящата в момента площ.

Около 20 дка сухи треви са изгорели при пожар край бургаско село
Бургас. Около 20 дка сухи треви са изгорели при пожар край бургаско село, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Бургас. Вчера около 16.00 ч. в Районно управление на МВР – Руен е получено съобщение за възникнал пожар в гориста местност край с. Каравальово. Пожарът е потушен от 30 жители на селото, двама огнеборци с един противопожарен автомобил, служители от Държавно лесничейство - Айтос и "Гражданска защита" - Руен. От пожара са изгорели около 20 дка суха трева. Причината за възникване на пожара е в процес на изясняване.

Няма коментари: