неделя, 9 август 2009 г.

"ПОЛИТИКАТА САНЧО, Е НА ВЪРХА НА КОПИЕТО


09 август 2009 ОБЕКТИВНО.КОМ

На БГ-граница ти съдират кожата

Корупция, измами, административен бандитизъм - всичко това е част от картината по българските граници, предупреждава в актуалния си августовски брой германското специализирано списание ADAC Motorwelt. Списанието на германския автомобилен клуб ADAC предупреждава в августовската си книжка, че по българските граници върлува административен бандитизъм. Списанието с най-голям тираж в Европа пише за повтарящите се сигнали за измами, осъществявани от корумпирани гранични служители. "При влизане в страната те изискват от туристите медицинско свидетелство, доказващо, че пътуващият не е заразен със свински грип. Ако липсва такова – глоба. Но такава разпоредба просто не съществува", констатира ADAC Motorwelt. Списанието на автомобилния клуб препраща към уебадреса на българското посолство в Берлин www.ma.bg/berlin, където всеки турист може да си набави "удостоверение, че в България се влиза без медицинско свидетелство" – документ, пред който театърът на абсурда изглежда скучен реализъм. В информацията на ADAC се казва още, че ако на влизане в България все пак ви поискат медицинско удостоверение или пък ви заплашат с принудителна ваксина, трябва веднага да се обърнете към българското посолство (в Германия). Информацията в августовската книжка на списанието завършва с още едно предупреждение: "Гранични служители се опитват да мамят туристите и при продажбата на винетки. Седмичните винетки уж били свършили, казват често и ви пробутват по-скъпите месечни и дори годишни винетки. Според българските власти обаче на всички гранични пунктове има достатъчно седмични винетки."

Татяна Дончева: Ситуацията, в която е БСП в момента, изключва избор на председател през октомври

Ситуацията, в която е БСП в момента, изключва избор на председател през октомври, когато е насрочен конгресът и аз не знам защо говорят как ще се състои лидерски дебат. Това заяви Татяна Дончева, народен представител от ПГ на КБ в 40-то НС в интервю за предаването „Неделя 150” по БНР. Относно изказването на Весела Лечева от вчера, че Делян Пеевски и Росен Карадимов са упражнявали властта в държавата, вместо министър-председателя, Дончева коментира, че „когато един човек няма достатъчно решителност и воля да провежда държавно управление или не го интересува да управлява държавата, винаги се получава така – той е оторизиран с власт, но някой друг я упражнява.” Тя допълни още, че „отначало двамата заподозрени” са били двамата Руменовци (Румен Петков и Румен Овчаров) и Ахмед Доган, а накрая се е стигнало до Делян Пеевски и Росен Карадимов. Татяна Дончева изрази мнение, че „в един момент обръчите започват така да се преплитат, че е имало общи обръчи, които да спояват общото управление, иначе не биха могли да се обяснят безконечните компромиси, иначе би могло БСП, ако не в началото на мандата, то поне 5-6 месеца преди края му да направи две-три заявки с явно разграничение от ДПС”. По думите й това е щяло да спести на левицата „много неща по време на изборите” и по друг начин са щели да звучат думите на Доган в село Кочан.

Премиерът Бойко Борисов ще участва в честванията, посветени на 130-годишнината на Военноморските сили

Министър-председателят Бойко Борисов ще участва в тържествените чествания, посветени на 130-та годишнина на Военноморските сили, съобщиха от правителствената информационна служба. Придружен от министъра на отбраната Николай Младенов и министъра на вътрешните работи и вицепремиер Цветан Цветанов, премиерът ще разгледа бойните кораби на военноморската гара във Варна.

Борисов: Ще има осъдени бивши министри

Премиерът Бойко Борисов заяви, цитиран от БНР, че до няколко месеца всички от предишното правителство, които са извършвали злоупотреби, ще си получат заслуженото. Той каза това във Варна, където се включи в тържествата по повод 130-годишнината от създаването на Военноморския флот. Борисов съобщи, че вчера е бил информиран за нова схема за злоупотреби. Става въпрос за имоти на техникумите, които обучават по селскостопански науки. По думите му тези имоти са били обединени и продадени за „жълти стотинки". Премиерът коментира, че ако това се окаже вярно, измамата ще бъде по-голямаотколкото тази със заменките в Държавната агенция по горите. Според Борисов със сигурност ще има осъдени бивши министри, защото по негово мнение е налице промяна в съдебната система, която е разбрала посланието на Европейския съюз. Той добави, че тя е независима от политическо влияние, но не е независима от народа. По повод корабостроителната програма на военноморските сили за строителство на нови корвети, премиерът каза, че въпреки дефицита от близо три милиарда лева, правителството ще успее да ги построи, защото екипът му работи добре. Той пое ангажимента да продължи модернизацията на ВМС и окачестви работата им като отлична и професионална.

ДА СЕ ПОРАЗРОВЯТ. ИМА И ДРУГИ ТЕХНИКУМИ, СПЕЦИАЛНО В СОФИЯ, КЪДЕТО УЧБНАТА УЧИЛИЩНА БАЗА Е БИЛА РАЗПРОДАДЕНА НА БЕЗЦЕНИЦА – техникума по машиностроене например.

Цветанов: Даваме бивш министър на прокурор

Бивш министър от кабинета на Сергей Станишев до дни ще бъде с повдигнато обвинение от прокуратурата. Това съобщил пред “Труд” вътрешният министър Цветан Цветанов. Имаме политическа воля да овладеем престъпността по високите етажи на властта и това ще стане до 3-4 месеца, добави той. Цветанов категорично обаче отказал да назове името на бъдещия клиент на прокуратурата. Необходимите съкращения в министерството са направени и до месец категоризацията на дирекциите в страната ще бъде факт, добави още вътрешният министър. Той изразил недоволство от начина, по който е било направено това от предходния ръководител на ведомството Михаил Миков. По отношение на ръководството на варненската дирекция не предстояли смени, защото комисар Димитър Димитров бил “достоен офицер”, заяви още Цветан Цветанов. Той подчерта, че варненският шеф на полицията е доказал желанието си да води битка с престъпността чрез ареста на бизнесмена и общински съветник Веселин Данов, който вече изтърпява наказанието си. Цветан Цветанов бе във Варна за честванията на 130-ата годишнина от основаването на военноморския ни флот.

Д-р Цветан Райчинов е временният шеф на лекарския съюз

Д-р Цветан Райчинов ще изпълнява временно длъжността председател на Български лекарски съюз (БЛС), съобщиха от съсловната организация. Той е избран чрез тайно гласуване на Управителния съвет на организацията.За поста се кандидатираха двамата заместник-председатели - д-р Райчинов и д-р Стефан Константинов, но Райчинов е получил 7 гласа, а конкурентът му - 6, затова той ще ръководи организацията два месеца до провеждането на събора на БЛС. Висшият форум е насрочен за периода от 9 до16 октомври. Тогава ще бъде избран нов председател с мандат от 3 години. Шефският пост в БЛС остана свободен, след като д-р Божидар Нанев беше избран за министър на здравеопазването.Управителният съвет определи и седемте души, които ще водят преговорите по НРД-2010 г. В състава на преговарящите влизат: д-р Цветан Райчинов, д-р Стефан Константинов, д-р Димитър Ленков, д-р Кирил Еленски, д-р Пламена Вълчева, Милен Чолаков, проф. Тодор Чернев.

Социалисти обсъждат проблемите на столицата

От 11.30 часа в зала 604 на ул. „Позитано" № 20 ще се състои пресконференция на Дискусионния клуб за социална местна политика (ДКСМП) на тема: „Столицата на автопилот! Общински структури пред фалит?!", съобщиха от БСП.

ТЕЗИ ХОРА, ОСВЕН ЧЕ ЗАГУБИХА ИЗБОРИТЕ, ДНЕС МАЙ СА И СЛЪНЧАСАЛИ. Я ДА СИ ГЛЕДАТ ПАРТИЙНИТЕ РАБОТИ ПО-ДОБРЕ!

Разследват за пране на пари освободения от похитителите Атанасов

Борислав Атанасов, известен с прякорите Мекото или Малкия, който в четвъртък бе пуснат от банда похитители, е бил проверяван за пране на пари от няколко месеца. До дни магистратите ще решат дали да образуват дело срещу 33-годишния мъж и негови съдружници, съобщава “Труд”, позовавайки се на прокуратурата. Боби Мекото е бил освободен след 15-дневен плен, след като близките му платили 600 000 евро откуп за живота му. Антимафиотите са следили отблизо случая и са открили сходни действия на похитителите. Има версия, че същата банда стои зад отвличанията на бизнесмена Киро Киров, бившия президент на “Литекс” Ангел Бончев и съпругата му Камелия. Вчера разследващи отказваха подробности с мотива, че пазят тайна, защото са на крачка от разкриването на престъпниците. Не стана ясно дали освободеният Атанасов се е съгласил да съдейства на антимафиотите, или им е поставял условия, че ще говори само в случай че спрат всякакви прокурорски проверки срещу него.Според работна версия доходите на Боби Мекото били от измами с банкови карти и трафик на дрога. Той и съдружникът му в строителния бизнес Александър Торбов са излежали присъди в Германия за източване на сметки с фалшиви кредитни и дебитни карти. Торбов е бил уличен през 2001 г. за участие в международна банда, внасяла кокаин от Латинска Америка. Смята се, че двамата използвали строителството и търговията с недвижими имоти, за да перат пари. Но според прокурорите това може да се докаже само след финансово-счетоводни експертизи и пълна ревизия в общата фирма на Мекото и Торбов, пише „Труд“.

09 август 2009 Агенция "Фокус"

Бойко Борисов: Виждам промяна в съдебната система

Варна. Виждам промяна в съдебната система, това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на тържествата по случай 130-годишнината от създаването на Военноморските сили (ВМС) на Република България, предаде репортер на радио „Фокус” – Варна. На въпрос на журналисти, че ревизията на държавата показва дефицит и как ще се справим с кризата, Бойко Борисов отговори: „Няма да разваляме днешния празник с това, което са сторили онези „разбойниците” през годините. Видяхте колко заменки на гори бяха осъществени и половина от варненския квартал „Галата” бе раздаден. Обвиненията влизат и прокуратурата, МВР и ДАНС заработиха много добре. Според мен нещата ще се наредят в скоро време и тези, които са нарушили законите, ще си получат заслуженото.”. Бойко Борисов бе категоричен, че със сигурност ще има осъдени. Борисов допълни, че съдебната система е независима в името на нейното положение, но не е независима от народа. „След като народът иска тази промяна, те са длъжни да се променят.”, каза Борисов. Премиерът пожела на всички адмирали, старшини и моряци да са живи и здрави и да си носят със себе си иконата на „Св. Никола”. „Те са изключително добри момчета и добри професионалисти с желание и амбиция. Корабите на Военноморския флот са добри и доказани и ще продължим да ги модернизираме, тъй като това е наш ангажимент.”, подчерта Бойко Борисов.Петър ДОЙКИНСКИ

„Вима”: Путин матира София със „Самсун-Джейхан”

Атина. Руско-турският проект за петролопровода „Самсун-Джейхан”, за който миналата седмица бяха положени подписите на Москва и Анкара, ще „изгори” Гърция, пише гръцкият вестник „Вима”. Неотдавнашните опити на българското правителство да изкопчи допълнителни облаги от Москва по проекта за петролопровода „Бургас-Александруполис” накараха руския премиер Владимир Путин да задейства стария план за петролопровода „Самсун-Джейхан”. Със споразуменията, които подписа в Анкара, Путин цели да изиграе „мат” на реакциите на новия премиер на България Бойко Борисов, който временно замрази всички руско-български енергийни споразумения. Недоволството на София от стойността на АЕЦ „Белене”, която се строи от руски фирми, пък накара Путин да обсъди участието си в атомната програма на Турция. Естествено, коментира вестникът, всички тези развития на енергийната сцена не оставиха Гърция безучастна. Притесненията на Атина са свързани с евентуални промени и допълнително забавяне на проекта за петролопровода „Бургас-Александруполис”.

„Елевтеротипия”: Москва и Анкара заобиколиха възраженията на София

Атина. Руският премиер Владимир Путин изглежда не отдава голямо значение на възраженията на новото българско правителство по българо-руските енергийни проекти, пише гръцкият вестник „Елевтеротипия”. Споразуменията, които Путин подписа с турския си колега Реджеп Таийп Ердоган в Анкара, сочат, че „кардашите” подкрепят руската политика за тръбопроводите, като в същото време се стремят и до голяма степен успяват да издигат ролята на страната си в геополитическо отношение, коментира вестникът. Докато Москва си осигури възможността да използва икономическата зона на Турция в Черно море, то Анкара се осигури руската помощ при реализирането на отдавана обсъждания петролопровод Самсун-Дейхан. Тръбата има същата идея като гръцко-българския нефтопровод „Бургас-Александруполис”, а именно – заобикаляне на Босфора.

Тотю Младенов: Наследството в социалната система не е никак леко

София. Наследството не е никак леко. Само за издръжка на цялата система, с издръжка на всичките агенции за полугодието вече са похарчени парите за цялата година, които са предвидени. Това заяви Тотю Младенов, министър на труда и социалната политика в интервю за предаването „Неделя 150” на БНР. Относно дефицитите в Националния осигурителен институт Младенов посочи, че от изисканата от него справка от НОИ става ясно, че „дефицитът се очертава да е около 555 милиона лева до края на тази година при 90% плащане на субсидията от държавния бюджет”. В тази ситуация социалният министър коментира, че ще се върви към осмисляне на всички предложения на синдикатите и на работодателите и съответно изграден върху тях антикризисен пакет от мерки. Като предложенията, по които ще работят от Министерството на труда и социалната политика, Младенов изтъкна това „да не се наруши цялостната социално-осигурителна защитна мрежа и да се стимулира бизнеса в икономическата криза”.

„Ди Цайт”: Русия и Западът не може да си позволят конфликт

Берлин. Западът продължава да изпитва страх от Русия и затова избягва критики, пише германският ежеседмичник „Ди Цайт”. Принципната конфронтация между Русия и САЩ беше избегната, в частност заради това, че нито една от страните не можеше да си го позволи. Световната финансова криза доставя проблеми както за Вашингтон, така и за Москва – до настоящия момент САЩ никога не са имали толкова дългове и неразрешени задачи, а руската петролна империя страда от смехотворните цени на „черното злато”. Два много важни проблема на международната политика така или иначе може да се решат единствено и само чрез съвместни усилия. Става въпрос за кризата около иранската ядрена програма и за войната в Афганистан. Но хармоничното съществуване с Русия си има своя цена. То е възможно само посредством изтласкване на нелицеприятните факти. От миналия август досега Русия наруши практически всички точки на мирното споразумение, постигнато при посредничеството на ЕС, коментира изданието. Москва призна независимостта на Абхазия и на Южна Осетия, 7,5 хиляди руски войници продължават да се намират в зоната на конфликт. Освен това, Русия прекрати мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и заблуждава европейските наблюдатели, които не са допускани в окупираните райони, за да информират за случващото се. ЕС и САЩ гледат на това през пръсти, което възмущава много източноевропейски държави. В този свят, продължава изданието, обстоятелствата често се оказват по-силни и служат за оправдание за игнориране на подобни нарушения. На фона на всички грешки, допуснати от страна на някои източноевропейски държави, свързани с тяхната едностранна солидарност към Грузия, изводът, който трябва да се направи, плаши – ако някоя държава не значи много, Русия може да прави с нея, какво си поиска.

„Ди Велт”: Западът не трябва да се поддава на имперската логика на Москва

Берлин. Заплахите на Москва показват, че тя няма да се удовлетвори само с едно поглъщане на бившите съветски републики, пише „Ди Велт”. Кремъл иска да диктува на съседите, които определя като своя „зона за влияние”. Според изданието до открит конфликт този път няма да се стигне. Нито САЩ, нито Русия искат готовността за сътрудничество да се изпари. Това е радостно, тъй като военните авантюри няма да помогнат на никого. Грузия не е в състояние да си върне Абхазия и Южна Осетия чрез сила и тя не трябва да го прави. Новият конфликт показва, че и при Барак Обама резките противоречия в интересите между Русия и Запада въобще не са изгладени. Западът има повече причини да не прави компромиси в конфликта, свързан с Грузия. Особено, когато става дума за стремежа на Грузия и Украйна за членство в НАТО, нещата не трябва да се ограничават с лицемерни признания. Западът ще загуби, ако се поддаде на логиката на Москва, идваща от великодържавната политика в миналото.

„Ел Паис”: Българското правителство се бори за присъединяване към Еврозоната

София. България се присъедини към групата на страните-членки на ЕС, които желаят да приемат единната европейска валута, пише вестник „Ел Паис”.Новото правителство, избрано миналия месец реши да направи крачка напред, като обяви, че страната ще влезе през месец ноември в програмата за монетарна стабилизация, която предшества присъединяването на страните-членки на ЕС към еврозоната. Това изявление бе придружено с ангажимента на министър-председателя на страната Бойко Борисов да поддържа без промяна политиката си за намаляване на обществените разходи и да внесе ред в държавните финанси.Според последните прогнози на МВФ в страната се очаква свиване на БВП от 7%. Новите управляващи пък предвидиха свиване от 6%. Световните признаци на финансовото отслабване засягат България далеч повече от предвиденото само преди няколко месеца. Според Националният статистически център в София спадът на БВП за първото тримесечие е 3,5%. Правителството възнамерява да модифицира бюджета така, че да съответства на новата икономичска реалност, но кризата може да попречи на амбициите на страната да се присъедини към Еврозоната до 2013 година. Правителството заяви, че ако бюджетният дефицит не спадне под 3%, могат да забравят за въвеждане на еврото.

„Ел Периодико”: Кризата поражда нови изобретателни начини за опознаване на света

Мадрид. Кризата поражда нови изобретателни начини за опознаване на света, пише днес вестник „Ел Периодико”. Поради липсата на достатъчно средства за почивка сред европейците, породена от кризата, все повече хора прибягват до новият начин за пътуване – размяна на къщи.Хората се свързват в сайтове с граждани на други страни и разменят домовете си за ваканцията, като по този начин успяват да пътуват без да плащат за хотел и да опознаят друга държава с по-скромен ваканционен бюджет.Хората, използващи този алтернативен метод на туризъм са се увеличили с цели 25% от началото на икономическия спад в световен мащаб.

България е домакин на XXI-та международна олимпиада по информатика

Пловдив. България е домакин на XXI-та международна олимпиада по информатика, която ще се проведе в Пловдив, съобщиха от образователното ведомство. Официалното откриване на олимпиадата ще бъде днес от 18.00 часа в Палата № 7 на Международния панаир, град Пловдив. На него ще присъстват министърът на образованието, младежта и науката Йорданка Фандъкова и президентът на Република България Георги Първанов.В тазгодишното издание на олимпиадата участват рекорден брой страни – 85, от всички континенти на планетата. Състезателите са на възраст до 20 години и са редовни ученици от средни училища. България ще участва с 3 отбора с общо 12 ученици. Като домакин, страната ни има право на два отбора и отбор на града, в който се провежда състезанието.Международната олимпиада по информатика (МОИ) е ежегодно състезание по програмиране в алгоритмичен стил. Участниците трябва да решат всяка задача със съответна програма, написана на един от езиците за програмиране C/C++ или Pascal. Школата на МОИ се отличава със специални методи на преподаване и интензивна подготовка, автоматично тестване на софтуер, разработване на модерни абстрактни типове и бързи алгоритми, както и програмната им реализация.Идеята за Международна олимпиада по информатика за ученици е представена от акад. Благовест Сендов на 24-та генерална конференция на UNESCO, състояла се в Париж през 1987 г. Планът за провеждане на състезанието е включен в Петата главна програма на UNESCO. През 1989 г. UNESCO дава съгласие и спонсорира организацията на първата международна олимпиада по информатика, проведена в България през май същата година.Олимпиадата по информатика е световно състезание, провеждащо се всяка година. Всяка страна се представя от не повече от четири състезатели, избрани чрез национално състезание, организирано от национална организация, официално призната от Международната олимпиада по информатика.Страните, които участват в XXI-та международна олимпиада по информатика, са: Албания, Алжир, Аржентина, Армения, Австралия, Австрия, Азербайджан, Бангладеш, Беларус, Белгия, Босна и Херцеговина, Бразилия, България, Канада, Чили, Китай, Китайско Тайпе, Колумбия, Хърватска, Куба, Кипър, Чехия, Дания, Египет, Естония, Финландия,Франция, Грузия, Германия, Гана, Гърция, Хонг Конг, Унгария, Индия, Индонезия, Иран, Ирландия, Израел, Италия, Япония, Казахстан, Корея, Кувейт, Киргизстан, Латвия, Либия, Литва, Люксембург, Макао, Македония, Мадагаскар, Мексико, Молдова, Монголия, Холандия, Нова Зеландия, Нигерия, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Русия, Саудитска Арабия, Сърбия, Сингапур, Словакия, Словения, Южна Африка, Испания, Шри Ланка, Швеция, Швейцария, Сирия, Таджикистан, Тайланд, Турция, Туркменистан, Украйна, Обединени арабски емирства, Великобритания, САЩ, Венецуела и Виетнам.Български ученици са участвали във всички проведени досега олимпиади. От регистрираните до момента 77 участия нашите състезатели са спечелили 67 медала – 14 златни, 28 сребърни и 25 бронзови. Два пъти - през 1989 г. и през 1990 г. - български ученик е бил абсолютен победител. Със спечелените 67 медала страната ни се нарежда на пето място в света по общ брой медали.



Няма коментари: