вторник, 11 август 2009 г.

Дружески ли са отношенията между Генерала и Командира следизборно?

Снимка: ekrana.info

КОСТОВ ИСКА ДА ПИПНЕ МУСКУЛА НА БОЙКО

Възпитаникът на военното училище в Лвов се прави на по-голямо ченге от бившия главен секретар на МВР. Командирът се набутва в две територии на Генерала?

"Време е за син кмет. Един от тях да бъде кандидат?" – пита вестник "Седем" в последния си брой и публикува на първата си страница снимка на Мартин Димитров и Иван Костов.
Приближеният до Синята коалиция седмичник дава отговор на въпроса, който витае през последните дни в политическите среди – ще се кандидатира ли бившият премиер за градоначалник на столицата? На пръв поглед това изглежда малоумно – как така човек, който е управлявал цялата държава, ще падне до равнището на управител на един град, пък бил той и столицата на държавата? Виж другото е

движение за чест и слава: от "Московска" към "Дондуков".

На Запад премиерите след мандата си стават високопоставени служители на международни организации, председатели на бордове на международни мега-корпорации, правят фондации, създават институти за стратегически проучвания... В зоната на бозата е важно да си на власт, да управляваш, да раздаваш заповеди, да ти стоят мирно, да имаш достъп до фондове и до шалтерите на властта. На всяка власт: национална, областна, градска... каквато ще да е.
Навярно от Синята коалиция се надяват да яхнат вълната ГЕРБ и да си върнат "Синята София", възползвайки се от предпочитанията на софиянци към генералската партия. Вероятно в главите им се върти да издигнат свой кандидат, подкрепен от ГЕРБ. Съмнявам се, че Бойко Борисов ще позволи това.

Иван Костов е властолюбив до умопомрачение.

За неговата жажда да командирства си има навярно точно медицинско определение. Погрешно си мислехме, че след шоковия удар на изборите на 17 юни 2001 г. страстта му към управлението ще се поохлади някак и той ще прояви капчица кумова срама, но не би...
Пристрастен ли е Командира към "голямата ченгеджийница"?! И защо? Сайтът www.podlupa.bg пише на 21 април 2009 г. следното: "Иван Костов е бил на обучение в СССР и по-точно в град Кременчук, където се е учил за летец в селскостопанската авиация. Всъщност говори се, както и за Андрей Луканов, че

е бил обучаван от ГРУ (Главното разузнавателно управление на Съветската армия)."

Още по-интересно е твърдението на бившия вътрешен министър в правителството на ОДС. Костов е работел за съветското военно разузнаване, имал е връзки с ГРУ, обяви на пресконференция на 11 март 2004 г. Богомил Бонев.
По думите му, връзките на Костов с ГРУ датират още от младежките му години. Ген. Бонев заявява, че това е предположение, като не привежда доказателства за твърдението си, но посочва, че може би връзката на експремиера със съветската тайна служба е причината Костов да крие колко пъти е посещавал Съветския съюз и Русия. Бонев разказва, че Костов веднъж "през зъби" е споменал, че на младини е учил във военно училище в Украйна. "В онези години обаче дори за едномесечен престой в подобно учебно заведение се изискваше благословията на Държавна сигурност и одобрението на КГБ." И още, пита публично Богомил Бонев,

защо Костов не иска да каже по каква причина е ходил в Русия през 1996 г. заедно с покойния оргсекретар на БСП Николай Добрев?

Кабинетът на Иван Костов привлече на свое подчинение Военното разузнаване от Министерството на отбраната, за да лиши президента от лукса да има две разузнавателни служби на свое подчинение (и в момента държавният глава контролира Националната разузнавателна служба). Партия ГЕРБ обмисля да отнеме военното разузнаване и полиция от бъдещия министър на отбраната и да ги върне на Генералния щаб, който сега се нарича Щаб по отбраната. Това стана ясно още преди изборите от изявление на члена на експертната група на ГЕРБ по отбрана ген. Аню Ангелов, който вече е заместник-министър на отбраната.

"Всичко, което е правил лидерът на ДСБ и бивш премиер Иван Костов, е в негов личен и в руски интерес."

Това заяви бившият директор на “Булгаргаз” Васил Филипов по бТВ в разгара на газовата криза през зимата на тази година. Той коментира, че действията на Костов водят към заключението, че е агент на руското разузнаване. Васил Филипов обаче не посочи откъде има сведения за това твърдение, а просто посъветва Костов да напусне за известно време политическата сцена.
Като шеф на парламентарната комисия за контрол над ДАНС и евентуален кандидат за кмет на София, Костов навлиза в две територии с табела "Запазено за Бойко Борисов". Ако бившият премиер с напъните си на разузнавач-любител се опита да събира сведения, за да държи сегашния министър-председател в информационен плен, неизбежно ще се чалоса* в мускула на Бойко. Още по-неприемливо за герберите ще бъде да позволят на Костов да яхне светлосинята вълна, за да стане градоначалник с гласовете на симпатизантите на ГЕРБ. На парламентарните избори на 5 юли бившият премиер яде бой от кандидат-депутатите на ГЕРБ и БСП в 23-ти софийски МИР. Ще допусне ли Генералът Командира да се върне в политиката на бял кон, оседлавайки собствената му партия? Едва ли.

Няма коментари: