сряда, 19 август 2009 г.

ОЩЕ МАЛКО ИНФО ЗА 19 АВГУСТ


ПО ОБЕКТИВНО.КОМ

Фермери разпродават животните си


Фермери вече са започнали да разпродават животните си, тъй като са наясно че няма да могат да отговорят на европейските изисквания. Последното важи за 70 на сто от българските фермери. Европейските изисквания и стандарти трябва да бъдат въведени до 1 януари 2010 година. Това няма да стане преди всичко по вина на няколко български правителства. Затова производителите на мляко у нас искат удължаване на срока за изпълнение на изискванията, заяви председателят на регионалния млечен борд в Сливен Панайот Тодоров, цитиран от БНР. На новото правителство българските фермери предлагат провеждане на национален форум за изход от кризата в животновъдството.

Схема за източване на над 4 млн. лв ДДС разкриха в Сунгурларе
Схема за източване на ДДС и ощетяване на държавата с над 4 млн. лв. разкриха полицаите от Бургас. Извършена е операция в Сунгурларе, където от два частни дома са иззети счетоводни и фирмени документи на различни фирми.Документите доказват участие на лицата в престъпни схеми за избягване на установяването и плащането на ДДС към бюджета. Приблизителната стойност на ползвания неправомерно данъчен кредит от бюджета е в размер на 4 133 000 лв. Механизмът на престъпните схеми е следният, обясняват от МВР: Фирмите се регистрират или се прехвърлят на безимотни или неграмотни лица, които не са наясно със същинската им търговска дейност. Истинските организатори на престъпните схеми, чрез така регистрираните фирми, прикриват действителните получатели на вътрешнообщностни придобивания на стоки от търговци от страни - членки на Европейския съюз, като по този начин се избягва плащането на дължимите данъци към бюджета. Засечени са и класически случаи на префактурирани фиктивни доставки, в резултат на което се ползва неправомерно данъчно предимство. Установено е още, че от държави - членки на Европейския съюз се внасят стоки на името на някоя от новорегистрираните фирми. В последствие внесените стоки се препродават на трети лица в България. За да може вносителите на стоки да внасят и плащат дължимото ДДС (пълно или частично) за извършените сделки, управителите на тези фирми си набавят фалшиви фактури за разход от други фирми в България, с цел да се покрие дължимото ДДС, като се декларират пред органите на НАП несъществуващи и нереални сделки. В други от случаите дружествата се препродават на трети лица, като след продажбата на фирмата стоките, които все още са нейна собственост се препродават, но сделките не се декларират пред НАП, за да не се плаща ДДС, а и защото управителят на дружеството е вече сменен. Работата по случаите е поета от „Икономическа полиция" - Бургас.

Започва проверка и на големите търговци на горива,обеща премиерът
Премиерът Бойко Борисов съобщи, че ще разпореди незабавна проверка на големите търговци на горива - "Шел", ОМВ, "Еко" и "Лукойл". Поводът беше журналистически въпрос дали акцията от миналата седмица срещу 16 фирми е била в услуга на "Лукойл България", защото малките играчи пречат на бизнеса на компанията. Екипи на финансовото и на вътрешното министерство провериха търговците за контрабанда на гориво след получени сигнали за тях, но и досега имената на проверяваните не са съобщени.В отговор на информация от телевизия "Скат" Борисов каза, че миналата седмица наистина е спал в хотела на генералния мениджър на "Лукойл България" Валентин Златев в Обзор. Премиерът обясни, че от дете всяко лято ходи в Обзор, защото рибарите са му приятели.Сергей Станишев няма как да не е притеснен за енергийните проекти, защото самият той нищо не знае за тях, каза още Борисов. "Те един, два, три милиарда ги разхвърлят все едно говорим за домати в плод и зеленчук", каза премиерът за енергийната политика на предишното правителство. В понеделник Станишев защити руските енергийни проекти в България и каза, че който е срещу тях, работи срещу националните интереси. "Не е едно и също АЕЦ "Белене" да струва четири, пет, шест, седем, осем, девет или десет милиарда евро. Никой не казва всъщност колко струва централа", каза в сряда Борисов. В момента се установява колко точно ще е стойността на съоръжението. Освен това премиерът попита: "Кой ни гарантира, че реакторите, които ще се строят в Белене, няма да бъдат спрени след време от Брюксел?"

Изпълнителният директор на АЕЦ Козлодуй възнамерява да подаде оставка
Изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов има намерение да подаде оставка, съобщи агенция "Фокус". Причината е информацията, която по-рано днес обяви икономическият министър Трайчо Трайков – че има сключени договори за продажба на ток на свободния пазар, които не защитават достатъчно интересите на атомната централа и обществото.В момента Иван Генов е в отпуск.Пред агенцията Генов заяви, че за полугодието АЕЦ "Козлодуй" е реализирала печалба от 54 млн. лева, въпреки че е работила два месеца на ограничена мощност от Електроенергийния системен оператор и срива на пазара на електроенергия в региона. Според него благодарение на продадената електроенергия на свободния пазар, АЕЦ "Козлодуй" е покрила загуба от 35 млн. лева, резултат от продажба на ток на регулирания пазар.За миналата година оперативната ни печалба е 179 млн. лева, от които съм платил за возене на отработено ядрено гориво до Русия 59 млн. лева. Това е благодарение на незащитените интереси на дружеството и на обществото с продажбата на свободния пазар, заяви той.

Работници от Новера излязоха на протест
Работници на почистващата фирма "Новера" отново излязоха на протест. Причината е, че няколко месеца не са получавали заплата, съобщи БТВ. По думите им много от тях принудително са подписали молби за напускане. За пореден път работниците на фирмата, която до скоро се грижеше за чистотата в София, излязоха на протест. В градинката на църквата "Свети Георги" около 200 човека поискаха пари и работа. До този понеделник повечето от работниците бяха в двумесечен неплатен отпуск. Повече от 1 500 чистачи не са получили парите си за полагаеми отпуски, както и трудовите си книжки. След преговори с представители на протестиращите днес стана ясно, че работодателите нямат никакви пари. По думите на част от протестиращите, пари нямало, а до 10 дни фирмата ще бъде обявена в ликвидация.

ПО КОРИТАРОВ

Митничар по мексикански
Тази наскоро появила се рецепта бе изпробвана, разбира се, в Мексико. Там само за една нощ правителството уволни по различни данни около 1 000 митнически инспектори..
Всъщност случаят в Мексико има и прецедент в световен мащаб. По време на управлението на Рейгън, бяха отстранени от работа десетина хиляди диспечери, които ръководеха въздушното движение над САЩ. На тяхно място дойдоха военни и нещата се оправиха.
Но докато при Рейгън нещата опираха до стачка, то сега в Мексико митничарите бяха уволнени поради неблагонадеждност и корумпираност. На тяхно място веднага дойдоха нови и неопетнени хора, които веднага поеха митниците на тази страна, в която корупцията е вероятно толкова разпространена, колкото и у нас.
Този челен мексикански опит дали би могъл да бъде приложен и у нас, като творчески бъде доразвит и върху други сфери, където държавата има контролни функции?
И да и не.
Защо да?
В страната безработицата расте с всеки изминат месец. Неофициално се споменава, че битката за едно работно място се ожесточава все повече. Главни потърпевши са хора, които имат солидно образование, на подходяща възраст са и жертви на кризата. В повечето от случаите това са специалисти с добри познания и ерудиция. Какво би попречило както в Мексико да бъдат подбрани по съответните критерии и обучени за такава работа? Практически нищо, освен добро желание. Ако държавата реши да защити интересите, които би трябвало да съвпадат с тези на обикновения гражданин, това даже е задължително. Още повече като се знае решителния характер на сегашния премиер Борисов.
По същия начин може да се процедира в данъчните служби, ръководството до и на определено ниво в МВР, съд, прокуратура…И още служби призвани да бранят държавността от престъпни посегателства. Така премиерът, а от там и страната ще се прочуят в цял свят с кардиналната битка срещу корупцията, станала ежедневие .
Защо не би могло?
Защото при това наистина органично преплитане на частни с държавни интереси, всеки застрашен корумпиран служител безусловно има покровители на доста нива. Иначе не би могъл да върши незаконни неща, под прикритието на службицата си.
Като ревне такъв застрашен кадър , гласът му верооятно ще се чува чак до МС, НС, ВП и прочее власти.
Е как да бъде уволнен? Няма как.
Иначе към рецептата „Митничар по мексикански“ биха могли да се добавят още по-пикантни блюда:„Прокурор, съдия, данъчен…по български“"“".
Да си помечтаем…
Румен Лозанов

ОГЛЕДАЛОТО „19 АВГУСТ”
Преди 18 години – през август 1991–ва, политическите промени в Източна Европа все още изглеждаха обратими. Макар и вълната от „нежни революции” да бе заляла бившите социалистически страни, демократизацията не надхвърляше въображението на перестройката. Скъсването с миналото ставаше мъчително – социализмът си тръгваше с конвулсии от следвоенна Европа, но оставаше Съветският съюз. Вече нямаше Съвет за икономическа взаимопомощ, нямаше и Варшавски договор. Продължаваше да има обаче една невидима нишка от горещи спомени, която при всяко опъване беше в състояние да мобилизира неподозиран ресурс в полза на реставрацията.
Промените, каквито и нови конституции да приемаха бившите съветски сателити, каквито и планове да чертаеха за плавен преход от централизирана към пазарна икономика, приличаха на някаква шега. Игра на демокрация, която в точно определен час ще свърши и запъхтените деца от лагера набързо ще бъдат събрани за вечерна проверка. И тръбата наистина просвири.
Датата 19 август 1991–ва ще се запомни с опита за преврат срещу Михаил Горбачов, но може би смисълът от събитието дойде не с него, а след това, когато всичко беше приключило и организаторите на метежа бяха арестувани. Тогава Източна Европа наистина осъзна, че промените не са игра, а воюване между миналото и бъдещето. Сблъсък на ценности, но и на особена политическа генетика, чиито кодове можеха да бъдат прочетени още тогава. Западът и Изтокът, демокрацията и посткомунизмът оформяха своите характери, за да могат да стъпят върху основите за новата си полемика. Дните на Съветския съюз, въпреки потушаването на преврата, се оказаха преброени.
Невероятното се случи – разпадна се държавата, която в продължение на десетилетия с ядрената си сила определяше съдбата на света, а мирът и войната по различни кътчета на планетата се сменяха в тон с нейните настроения. ОНД, което наследи като хлабаво партньорство СССР, също се разпада. Символично – тъкмо около годишнината на антигорбачовския преврат, от ОНД излиза Грузия. Една политическа демонстрация на Тбилиси за разобличаване на имперската политика на Кремъл, поощрила откъсването на Южна Осетия и Абхазия от грузинската държавност и признала ги като самостоятелни и независими субекти. Съветският съюз рухна, но руската федерация наследи проблемния модел и показа, че единствено силна политическа ръка може да крепи толкова мащабни мултиетнически общности. Путин стана отрицание на Елцин в разбирането за стабилност и държавен интерес. Либералният модел на постсъветска Русия не сработи. Той бе мразен, защото руснаците се чувстваха унизени. Хем бедни, хем в подчинена държава. Путин им върна самочувствието, че са империя, като най-напред изпепели надеждите на чеченците за самостоятелно бъдеще и суверенитет. С война към самочувствие стана девизът на Путинова Русия, за която 19 август 1991–ва също не е еднозначна дата. Ако превратът срещу Горбачов бе успял, а СССР – оцелял насила още известно време, нямаше да има възможност да се покаже колко силна може да бъде Русия в ролята й на магнит с два полюса. При Елцин тя отблъскваше съветското наследство в стремежа си да се демократизира, а при Путин показа другия си полюс – да привлича съветска носталгия върху себе си и да олицетворява спомена за миналото. Русия днес е потенциален агресор за света, какъвто беше Германия през трийсетте години на миналия век, предупреди наскоро известният руски дисидент Борис Березовски. Той обвини Запада в политическа импотентност и пренебрежително отношение към опасността от Кремъл, но всъщност Березовски греши. Светът не пренебрегва руската опасност, той просто е приспан от нея. Или купен.
Усещането за обвързаност между Изтока и Запада, за преплитане на руски икономически и енергийни интереси в глобалната инфраструктура притъпява способността да се осъзнае колко коварно Москва може да манипулира и да направлява процеси в свой интерес. И в света, и в цяла Европа, и в отделни държави като България, където носителите на политическа власт се сменят с избори, но монополното руско влияние се запазва под формата на едни и същи спонсори, мощни фирми и личности, които като след ловен поход са окичили около кръста си вместо яребици и президенти, и премиери, и всякакви политици. Отстрелян дивеч, който е за трапезата на Москва. Това нямаше да се случи, ако преди 18 години нямаше августовски опит за преврат, който замени една износена и уморена империя с енергията и икономическите апетити на друга – по-компактна и с по-избистрени интереси и амбиции. Русия, която изпрати европейския комунизъм, а сега приветства триумфа на мутродемокрациите – свежите мостове за поддържане на вечните й интереси в огледалото на 19 август.
Георги Коритаров

ПО ШОК-ШОК.БЛОГСПОТ

27 хиляди лева откраднати от джипа на новоизбран депутат от ДПС
27 хиляди лева са откраднати днес от джипа на новоизбрания депутата от ДПС Хасан Хаджихасан, докато той си плащал данъците, съобщи БНР.
Хаджихасан изтеглил сумата около 10,00 ч от банка "Алианс" в старата столица.После отишъл с джипа до сградата на НАП и паркирал там. Твърди, че парите му били нужни, за да купи материали за строителната фирма на сина си. Междувременно обаче решил да плати някакви налози в общинската данъчна служба, която се намира близо до паркинга. Депутатът се забавил само 6 минути, след което се върнал и намерил джипа си - бяло БМВ, със счупено задно ляво стъкло. Парите били в малка зелена чантичка, както му ги дали от банката, и вече липсвали, предаде Стандарт нюз.От полицията в старата столица казаха, че е образувано дознание срещу неизвестен извършител.Същият паркинг, който е един от най-големите във Велико Търново и е безплатен, се слави като любимо място на крадци, които проследяват жертвите си от банката до данъчните служби, където обикновено се извършват големи плащания. През юни т.г. пак оттам след заплаха с пистолет бяха задигнати 9000 лева от бизнесмен./dir.bg

Няма коментари: