неделя, 23 август 2009 г.

ЛЕТНИ ЖЕГИ, А НЯКЪДЕ ГОРИ НА 23 АВГУСТ! ГЪСТА ИНФОРМАЦИОННА МЕДИЙНА МЪГЛА НИ Е НАЛЕГНАЛА – КАТО ПОЛЕГНАЛА СИ ТОДОРКА НЕЩО!

НОВИНИТЕ НИ ДНЕС СА КАТО УМРЕЛИ КОКОШКИ. СЯКАШ РОДНИТЕ НИ ЖУРНАЛИСТИ СА СИ ЧУКНАЛИ ВКУПОМ СРЕЩА НЯКЪДЕ НА ТЕФЕРИЧ. ТОВА НЕ СЕ НАРИЧА ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ! ЖАЛКО ЗА ВАС.

ПО ОБЕКТИВНО СА 3-4, КАТО НИ ИНФОРМИРАТ ЗА ГОЛЯМАТА НОВИНА, ЧЕ САЙТЪТ НА СТАНИШЕВ БИЛ СПРЯЛ. Много важно! А НДСВ не искали да напускат сградата си на Врабча, защото имали представител в ЕП. Егати мотива им!

ПО ФОКУС

Трайчо Трайков: През септември ще стане ясно дали ще продължи строителството на АЕЦ "Белене"
София. Скоро ще има закон за туризма, до началото на септември ще влезе в Народното събрание. За туризма най-важното е да има стабилна среда, в която хората да не се притесняват, че правилата са едни за едни и други за други. Това заяви в предаването „Неделя 150” по БНР министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Имаше доста апокалиптични сценарии за развитието на туризма ни, които за щастие не се реализираха, допълни той. Имаме един доста добър диалог с общи позиции, които се споделят от хората от бранша, заяви Трайков. Г-н Станишев докара енергийните проекти дотам, че всички трудни решения тепърва предстои да се взимат, подчерта той. За „Белене” твърде много се говори и това е логично, защото става за много пари. Ако преди години 10 милиарда беше размерът на външния ни дълг, сега тази цифра, която е цената на проекта, не изглежда толкова баснословна, каза министърът на икономиката. От тези пари похарчени са 430 милиона лева след възстановяването на проекта от това, което е имало на площадката плюс около милиард, които са похарчени в по-далечното минало, уточни той. Хората от RWE имат желание проектът да се случи и да работят в тази посока. Не сме отказали от проекта „Белене”, защото искаме да направим възможно най-доброто от усилията, които са направени досега. Този проект може да бъде печеливш, съобщи министърът. През септември трябва да стане ясно дали продължаваме или спираме строителството на атомната електроцентрала. По всичко изглежда, че НЕК трябва да плаща неустойка, ако спрем проекта, заяви той. Когато директорът на АЕЦ „Козлодуй” Иван Генов си подаде оставката, тогава ще вземем решение дали ще я приемем, каза още Трайчо Трайков.

Бойко Борисов предложи България да окаже помощ на Гърция за потушаването на пожарите край Атина
София. Премиерът Бойко Борисов предложи на гръцкия си колега Костас Караманлис помощ от страна на България при потушаването на пожарите в района на Атина, съобщиха от правителствения пресцентър. Готовността за съдействие от наша страна беше осъществена посредством Министерство на външните работи с посолствата на Гърция у нас и на България в Атина.Готови сме да съдействаме за овладяване на ситуацията в южната ни съседка с технически средства, медицинска помощ и екипи при нужда, заяви премиерът Бойко Борисов.

Я КОЛКО НОВИНИ ОТ МАКЕДОНИЯ! ПОНЕЖЕ СИ НЯМАМЕ СОБСТВЕНИ?

Телма, Македония: Страните от бивша Югославия ще организират среща на Движението на необвързаните
Скопие. Хърватия разглежда предложението на Сърбия страните от бивша Югославия през 2011 г. да организират среща на върха на Движението на необвързаните, предаде македонската телевизия Телма. Срещата трябва да бъде организирана по случай 50-та годишнина от създаването на движението. Първата среща се състоя през 1961 година в Белград, посочва телевизията. Министерствата на външните работи и на евроинтеграцията на Хърватия разглеждали предложението на сръбския външен министър Вук Йеремич за съвместна организация. Според Йеремич става дума за изключително важен юбилей на Движението, чийто един от основателите и най-активен член беше Югославия.

А1, Македония: Управляващите не се отказват от идеята за АЕЦ
Скопие. Управляващите в Македония не са се отказали от идеята за построяване на АЕЦ, съобщава македонската телевизия А1. Според експерти Македония не може да построи АЕЦ, тъй като няма необходимите водни ресурси, а самата централа не може да се съвмести в системата. „Проектът за АЕЦ вече започна, но това ще продължи дълъг период, докато не бъде взето решение дали в Македония има условия да бъде изградена АЕЦ”, е заявил министърът на икономиката Фатмир Бесими. Освен проекта за АЕЦ в момента се правят проучвания за находища на въглища в област Мариово. В зависимост от откритите количества ще стане ясно дали ще бъде изграден и нов ТЕЦ, посочва телевизията.

Канал 5, Македония: МВР работи на случая с хърватските ракети
Скопие. Отделът за организирана престъпност при македонското МВР работи интензивно на случая, свързан със закупуването на ракети от Хърватия, за нуждите на македонската армия, предаде македонската телевизия Канал 5. От МВР са заявили, че в момента очакват допълнителна информация и документи от Интерпол, за да може да бъдат повдигнати обвинения. Изданието отбелязва, че за случая македонската общественост е била информирана, след като хърватската прокуратура поиска разследване на хората на служители на хърватската армия, които на Македония продали стари ракети за нови. За 5 000 ракети Македония е платила 2 млн. евро.

А1: Посев с марихуана беше открит от македонската полиция в скопско село
Скопие. Македонската полиция откри посев с марихуана в землището на скопското село Матка, предаде телевизия А1. Растенията са били открити в трудно достъпен терен, до който се стига по кози пътеки и стръмнини. Посевът е бил обработван половин година. След като беше открит полицията е унищожила растенията. Според преценките на полицията стойността на марихуаната е около 50 хил. евро, посочва телевизията.
Сител, Македония: Втора партия на македонците в Албания
Скопие. Окръжният комитет на партия Македонски алианс за европейско бъдеще от Корча, поиска отговорност от лидера на партията Едмонд Темелко, за слабите резултати на парламентарните избори в Албания, предаде македонската телевизия Сител. Те са обвинили Темелко, че е постигнал слаби резултати в Подградец, община, където кмет е той. Според тях за момента ще действат като независима фракция в рамките на партията, а ако не бъдат приети техните искания ще формират втора партия на македонците в Албания, посочва телевизията. От ръководството на Македонски алианс за европейско бъдеще от своя страна са заявили, че председателят на окръжния комитет е виновен за слабите резултати в Корча и че лобирал за социалистите, а не за демократите, с които партията формира коалиция.

А1: Македонското МВнР призова медиите в страната внимателно да тълкуват посланията на Гърция
Скопие. Македонското министерство на външните работи призова медиите в страната внимателно да приемат и тълкуват позицията на гръцките медии относно спорът за името, предаде македонската телевизия А1. Според МВнР единствените авторитетни изявления по отношение на спора са тези на преговарящия Зоран Йолевски и те представляват позициите на страната. Телевизията отбелязва, че според гръцки медии преговорите между Скопие и Атина са в безизходна ситуация . Вестник „Елефтеротипия” е призовал правителството на Костас Караманлис да прекрати преговорите, посочва А1.

А ТАЗИ НАПРАВО МЕ РАЗБИ! МАЙ ГОЛЕМИ ЗЛОБАРИ СА ТЕЗИ МАКЕДОНЦИ. Я ДА СИ ГЛЕДАТ В ТЯХНАТА ПАНИЦА! ДА НЕ ИМ СТРЕЛНЕМЕ НЯКОЯ И ДРУГА РАКЕТКА, ТА ДА МИРНАТ.

Бизнис 24, Македония: България прави тиха шенгенска асимилация
Скопие. „Българите прекалиха. Насила искат да се правят македонци. А не им отива. Нормално, когато не знаят (историческа болка) да изберат вярната страна. В случая са се хванали за Спаска Митрова. Най-вероятно заради името й. Очакват спасение от онези на които са им раздавали паспорти. С други думи тиха „шенгенска асимилация”, с която ще се утвърди нацията на българчетата”. Това се казва в коментар на македонското електронно издание Бизнис 24, озаглавен „Българи, комити и синини”. В текста се говори за случая Спаска Митрова, за инцидента в квартал „Нерези” в Скопие, където се стигна до сблъсък между футболни запалянковци и жители на квартала от албанската общност, както и за жените в Македония. „Поради тези причини България се правеше сляпа на очи и раздаваше паспорти на всички, които на честна българска дума твърдяха, че пъпната им връв е българска. А с тези с истински корени не се занимаваха. На пример, в българското посолство в Скопие с години, може би едно десетилетие стоят документи на македонски гражданин, който по единият си родител е българин. На всичко отгоре е роден там. На българска територия от български гинеколог. За такива няма гражданство, заради това, че може да се сети на имотите, които неговите родители са имали в центъра на София – къщи, сгради, фабрики...някои от които все още съществуват. За такива няма „пропуск””, пише изданието.

ПРАКТИКАТА С РЕФЕРЕНДУМИТЕ ЗАПОЧНА. ДА Я ПРИВЕТСТВАМЕ!!!

Нормално започна изборният ден в созополското село Извор
Бургас. Точно в 6.00 часа и без проблеми отвори единствената изборна секция в созополското село Извор, предаде кореспондентът на Агенция „Фокус”. Зам.-председателят на ОИК-Созопол Любомир Генов съобщи, че по избирателен списък имащите право на глас в селото са 575 души. Предварително бяха отпечатани 650 бюлетини, които очакват своите гласоподаватели. Днес жителите на с. Извор трябва да решат дали да останат към община Созопол, към която са сега, или да преминат под управлението на община Бургас. Въпросът, на който жителите на селото ще трябва да отговорят по време на допитването с „да” или „не”, е - „Желаете ли село Извор да се отдели от община Созопол и да се присъедини към община Бургас”. Референдумът в селото бе подготвен след две решения на Общинските съвети на Общините Созопол и Бургас. Съветниците в Созопол разрешиха провеждането на допитването и заделиха за провеждането му 10 000 лева, а съветниците в Бургас с мнозинство подкрепиха желанието на част от изворци да се присъединят към община Бургас. Първите резултати за активността на населението при допитването ще са ясни след 8.00 часа.

Нормално и без нарушения протича изборния ден в село Извор
с. Извор. Нормално и без нарушения протича референдума в село Извор. Това съобщи за Агенция „Фокус” Десислава Жилкова - председател на Общинската избирателна комисия в Созопол. Тя обясни, че към 10.00 часа в селото са гласували 120 души или това са 21% от имащите право на глас там 575 души. Изборният ден започна без проблеми в 6.00 часа. Тогава единствената изборна секция в село Извор отвори врати. Въпросът, на който жителите на селото ще трябва да отговорят по време на допитването с „да” или „не”, е - „Желаете ли село Извор да се отдели от община Созопол и да се присъедини към община Бургас”.

„Фигаро”: Доминик Строс-Кан остава предпочитаният кандидат на социалистите за президентските избори през 2012
Париж. Проучване на общественото мнение показва, че Доминик Строс-Кан си остава предпочитаният кандидат на социалистите за президентските избори през 2012, пише вестник „Фигаро”.Той получава 33% от вота на запитаните, далеч пред Сеголен Роаял (14%) и Бертран Деланое (13%). Мартин Обри пък е желан кандидат за едва 9% от французите. Сред симпатизантите на социалистическата партия Строс-Кан получава 27% положителни мнения, следван от Роаял с 24%, Деланое с 14% и Обри с 11%.

ПАСЕ настоява за разследване на информацията за наличието на затвор на ЦРУ в Литва
Виена. Държавният департамент на САЩ отказа да коментира съобщенията за наличие на таен затвор на ЦРУ за заподозрени в тероризъм, който според някои американски медии е действала в Литва до 2005 г. В същото време докладчикът на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа по въпроса за тайните затвори заяви, че неговите източници потвърждават тази информация и настоя за провеждането на разследване, предаде агенция Делфи.Литовското правителство опроверга тази информация. Бившият президент на Литва Валдас Адамкус заяви, че е учуден от подобни съобщения. „Не знам това мит ли е или съзнателна провокация”, посочи той.

Балтийската жива верига бе една от най-важните стъпки за независимостта на Литва, Латвия и Естония, заяви Томас Хендрик Илвес
Талин. Президентът на Естония Томас Хендрик Илвес, давайки старт на пробега по случай 20-годишнината от „Балтийската жива верига”, заяви, че тази протестна акция бе една от най-важните стъпки за постигане на независимост на трите балтийски страни, предаде „Постимеес”.„Преди 20 години народите на Естония, Латвия и Литва показаха на целия свят, че не смятат да се примиряват с несправедливия и действащ половин век престъпен сговор между Хитлер и Сталин”, заяви Илвес. „Нашите народи се хванаха за ръка, образуваха 600-километрова жива верига и заявиха: Ние искаме свобода”, подчерта той.Пробегът по случай юбилея стартира едновременно в Талин и Вилнюс и ще финишира в Рига. Всеки участник ще преодолее в рамките на пробега определена дистанция.На 23 август 1989 г. около два милиона естонци, латвийци и литовци, хващайки се за ръце, образуваха 600-километрова „жива верига” от Талин през Рига до Вилнюс, искайки възстановяване независимостта на страните от Съветския съюз.

Министър Вежди Рашидов посети Крумовград
Крумовград. Министър Вежди Рашидов посети Крумовград, съобщиха от пресцентъра на Министерство на културата. При срещата с обществеността на Крумовград, министър Вежди Рашидов изслуша проблеми и въпроси на гражданите от района на Източните Родопи. Проявата беше бойкотирана от местната изпълнителна власт начело с кметицата Себихан Мехмед, известна с нетолерантната си позиция по време на последните избори, определила Крумовград като „крепостта на ДПС”, а Вежди Рашидов - като „враг №1 на ДПС” и станала с този политически бренд известна чак в европейския парламент като олицетворение на „езика на омразата”.Присъстващите на срещата граждани и граждански организации изразиха пред министър Рашидов и народния представител Цвета Караянева недоволството си от некомпетентната, бездействаща и корумпирана местната изпълнителна власт, монополизирана от една политическа партия и от една личност в последните години, което е довело до липсващи сгради и съоръжения за публични прояви, на театрална сцена, до занемаряване и мухлясване на читалищната библиотека, която е с изключително богат библиотечен фонд, до затваряне и рушене на регионалния музей, съхранил историята на община Крумовград и неговите бележити граждани. Традиционната любов на някогашните общински власти към културни, литературни и музикални прояви и конкурси днешните крумовградски общинари са заменили само и единствено с любовта си към нагласяване и спечелване на конкурси за обществени поръчки с публични средства, парите от които да се връщат в личните им джобове.Министър Вежди Рашидов отговори на поставените въпроси и коментира изнесените проблеми така: „Не е нормално 50 млн лв. да са предназначени за читалищата по Програмата за развитие на селските райони и по вина на досегашната администрация тези пари да не са дошли при вас по предназначение. Престъпление е, че сме стигнали до там, да затваряме читалища, театри и музеи заради лоши условия на труд и поради липса на безопасност за зрители и посетители. Трябва да спрем практиката държавната субсидия за културните средища да се разпределя порочно и неконтролирано от общините и местни дерибеи да казват на кой колко и как ще се даде по шуробаджанащина и по партийна линия.”Маргарита Топалова, председател на гражданско сдружение „Заедно”- Крумовград, поиска взаимодействие между организациите от неправителствения сектор с министерството на културата за оползотворяване на възможностите чрез оперативните програми да се подобри и обогати материалната база на читалища, църковни и джамийски настоятелства. Посочени бяха примери, в които община Крумовград възпрепятства кандидатстване на читалища по културни проекти, тъй като те нямат собствени помещения, а ползват общински помещения за дейността си.Асен Тюрдиев, общински съветник от ГЕРБ - Община Крумовград открои немотивирани и незаконосъобразни откази на кметицата Себихан Мехмед в продължение на две години да реализира публично частно партньорство - Местна инициативна група по подхода ЛИДЕР с неправителствени организации и търговски дружества, които не са от обръча на ДПС.Димитър Топалов, председател на Туристическо дружесдтво „Д. Петков” призова обществеността да присъства оттук насетне неизменно на заседанията на общинския съвет, за да се осъществи истински граждански контрол върху общинарите по провеждане реформата за излизане от кризата на новото парламентарно мнозинство и провеждането на нова културна политика в областта на литературата, изкуствата, археологията, читалищната дейност и дейността на местните религиозни настоятелства.След срещата с обществеността министърът на културата Вежди Рашидов посети офиса на Гражданска коалиция за устойчиво развитие – гражданските сдружения „Заедно”, „Хармония”, „Агенция за устойчиво развитие”, „Туристическо дружество”, където се срещна с техните ръководства, начело с Маргарита Топалова, Димитър Георгиев, Дончо Иванов и Димитър Топалов. Двете страни коментираха способи за координиране на съвместна дейност на централната изпълнителна власт с представителите на гражданското общество, за да има напредък в развитието на община Крумовград и на Източните Родопи. Повдигната беше темата за бъдещето на златодобива и археологическото наследство на хълма Ада-тепе в Крумовград, за което стана ясно, че в ГЕРБ още няма формирана позиция, но гостите увериха, че обществеността с нейните сдружения ще има своята тежка дума, и че вече няма да бъдат вземани решения без нея, на тайни срещи на кметицата с чуждестранните инвеститори.

Къща и селскостопанска продукция са горели при пожар в кърджалийско селос. Фотиново.
Къща и селскостопанска продукция са горели при пожар в кърджалийско село, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Кърджали. Пожар в къща в село Фотиново е избухнал вчера около 9.00 часа. Два екипа на пожарните служби в Подкова и Бенковски са гасили пламъците. Изгоряла е покривната конструкция на къщата, 1000 низи тютюн, 300 кг пшеница, 200 бали слама и 150 кг брашно. Дежурна оперативна група от РУ на МВР-Кирково е извършила оглед. По случая е образувано досъдебно производство.

Пет пожара на сухи треви са горели в Шуменско
Шумен. Пет пожара на сухи треви са горели в Шуменско през изминалото денонощие, съобщиха от Областната дирекция на МВР в града. Вчера около 14:23 часа в оперативната дежурна част на Районно управление “Пожарна безопасност и спасяване” – Шумен е получен сигнал, че горят сухи треви край бул. “Симеон Велики” в града. Изгорели са около 350 квадратни метра сухи треви. След намесата на огнеборците пожарът е локализиран и потушен. За гасенето са използвани 1000 литра вода. Също вчера около 18:02 часа в оперативната дежурна част на Районно управление “Пожарна безопасност и спасяване” - Шумен е получен сигнал, че край шуменското езеро горят сухи треви. Изогорели са около 400 квадратни метра сухи треви. За гасенето му са използвани 500 литра вода. Около 18:40 часа в оперативната дежурна част на Районно управление “Пожарна безопасност и спасяване” – Шумен е получен друг сигнал, че в землището на село Мараш горят сухи треви и храсти. Изгорели са около 6 декара сухи треви и храсти. Около 18:55 часа в противопожарен участък Смядово е получен сигнал, че горят сухи треви в землището на града. Изгорели са около 1000 квадратни метра сухи треви. Стърнище в землището на квартал “Макак” на града е горяло около 20:55 часа. Изгорели са около 4500 квадратни метра стърнище. За гасенето му са използвани 2 тона вода.

36% от безработните в Силистренска област са на борсата повече от една година
Силистра. Продължително безработни към края на юли са 2820 жители на област Силистра, което е с 48 повече от юни. Това съобщи за радио „Фокус” - Шумен Пламен Атанасов от Регионалната служба по заетостта в Русе. 822 са се регистрирали през юли на трудовите борси в Дулово, Силистра и Тутракан. Техният брой е със 100 души по-малък в сравнение с този през юни. Работодателите са обявили 223 работни места, като 74% от тях са без изискване за специалност. 35 от работните места са по програми и мерки за заетост. Останалите са в частния сектор, предимно в преработващата промишленост, търговията, строителството, недвижимите имоти и бизнес услугите, както и в аграрния сектор. Работа през юли са започнали 256 души, а общо 97 работни места са останали неусвоени. Квалификационни курсове са завършили 16 безработни, други 18 са завършили обучение, а един е постъпил на работа след завършено обучение.

ПО DARIK News

Близо 100 кг хероин задържаха митничари на Капитан Андреево и Лесово
Над 97,5 кг хероин с високо качество задържаха митнически служители от Капитан Андреево и Лесов при два отделни случая.
В ранните часове на 22 август служители от специализирания отдел за борба с наркотрафика в Митница Свиленград спират за проверка автобус, пътуващ по редовната линия. Истанбул - Хасково - Кърджали След извършена щателна проверка, под матрака в спалния отсек на шофьорите, са открити една пътническа чанта и два найлонови плика, съдържащи 43 пакета с бежово прахообразно вещество, което при изследване с полеви наркотест реагира на хероин.
Общото количество на наркотичното вещество е 24,440 кг. С автобуса са пътували трима шофьори, които са с двойно гражданство. Срещу единия от тях, шофирал превозното средство, е съставен акт за митническо нарушение. Към момента и тримата са задържани.
По време на проверката автобусът, който е с българска регистрация и собственост на българска фирма, е превозвал около 30 души. За пътниците е осигурен друг транспорт.
При втори случай вчера митнически служители от МП Лесово към Митница Бургас задържаха 73,088 кг хероин. Наркотикът е открит в миниван; Рено Трафик" с румънска регистрация. Миниванът е пътувал в посока от Турция за Румъния без да превозва пътници.
По метода “анализ на риска" митническите инспектори от специализирания отдел за борба с наркотрафика са селектирали превозното средство за щателна митническа проверка. Под купето на минивана, в два специално изградени и монтирани тайника, митничарите откриват 142 пакета със светлобежово прахообразно вещество, увити в кафяво и черно тиксо.
При извършения на място полеви наркотест е установено, че съдържанието на пакетите реагира на хероин. Задържан е шофьорът - румънски гражданин с инициали Д. С.
Първоначалните данни сочат, че и в двата случая хероинът е с изключително високо качество, а общата му стойност се оценява на над 12 милиона лева по цени за целите на съдопроизводството.
Със заповед на директора на Агенция “Митници" служителите, осъществили разкриването на двата случая, ще бъдат наградени с по 1000 лева парична награда.

ПО БГНЕС

М.Попова: Нямаме адекватна наказателно-правна политика
Нямаме модерна и адекватна наказателно-правна политика, защото тази, която е изработена от предното правителство в последните месеци на мандата им, според мен и моят екип, не е сложена адекватно в европейския контекст, заяви правосъдният министър Маргарита Попова пред БНР.Концепцията на предишното ръководство на Министерството на правосъдието за наказателна политика и за разработване на нов Наказателен кодекс повече прилича на едни програмен документ, който съдържа основни насоки за промени в Наказателния закон и в който са заложени много неща, които повтарят основни принципи и цели, които държавата си е поставяла и преди години, допълни Попова. Нашата цел в новото реформаторско правителство на г-н Борисов е да наблегнем на административните нарушения за по-леките престъпления, да запазим наказателните санкции за тежките престъпления, като същевременно акцентираме вниманието си и на защитата на публичния интерес, борбата с тероризъм, силна защита срещу престъпленията срещу малолетни и непълнолетни. Концепцията на предишно правителство за нов наказателен кодекс няма европейско и модерно звучене, допълни Попова. Тя обясни ,че могат за да започнат бързо процедурите за промени на цялостната наказателна политика и още от днес да започне дебата за изработването на адекватен план в тази посока за периода 2009-2011 .Дебата започва с изменения и корекции в наказателно-процесуалните процедури, промени в наказателния закон, но това ще се прави заедно с европейските партньори и няма да се поставят условни срокове, обясни правосъдния министър. Знаем къде и как да направим промените, допълни тя. С д-р Хелмут Палдер, който тази седмица на официално посещение у нас Попова се е уговорила с него България са да получа съдействието на експерти от Бавария които да подкрепят промените за изменение на наказателния процес, особено в досъдебната му фаза и усилията ни за модерната наказателна политика, а през пролетта на 2010 година млади съдии и прокурори ще бъдат на 14-дневно обучение Бавария./БГНЕС

Червеният кръст получава достъп до тайно задържани от САЩ лица
Американски военни са започнали да споделят с Международния комитет на Червения кръст самоличността на бойци, държани в тайни лагери в Ирак и Афганистан, съобщава "Ню Йорк Таймс".Като се позовава на трима неназовани висши военни, изданието съобщава, че решението ще даде на Червения кръст достъп до десетки заподозрени терористи и чужди бойци, заловени в Ирак и Афганистан, задържани в лагери за специални операции. Новата политика е влазля в действие през този месец без да бъде направена публично достояние. Администрацията на Обама преразглежда практиките за разпити и задържане, практикувани от САЩ. Пентагонът по-рано твърдеше, че осигуряването на информация за тези задържани при специални операции арестанти може да изложи на риск мисиите срещу тероризма. На Червения кръст е позволен достъп до повечето военни затвори на САЩ и на места за задържане на участници в сражения в Ирак и Афганистан, без местата на тези специални операции. Говорителят на министерството на отбраната Браян Уитмън отказа да коментира по въпроса за лагерите на специалните операции. Той е отрекъл да има скрити или неотчетени като задържани лица, които да са арестувани от министерството. /БГНЕС

Трайков: Не сме се отказали от проекта "Белене“
Закон за туризма ще има, в момента подготвяме документите по изготвянето му, като той ще влезе в Народното събрание в началото на септември. Това каза пред БНР министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Най-важното е да има стабилна среда в туризма, в която хората да не се притесняват, че правилата са едни за едни, други за други, допълни Трайков. Имаме добър диалог с хората от бранша и имаме споделен план за действие. Относно енергийните проекти, Трайкова каза: „След като господин Станишев държи толкова на тези проекти, вижте докъде ги е докарал“. Между 8,2 млрд. и около 9 млрд. лева са предвидени за АЕЦ „Белене“. Не сме се отказали от проекта „Белене“, защото искаме да направим най-доброто. Когато се започне един проект вече тежи едно голямо гюлле над главата на този, който взема решение дали да се спре или да се продължи, каза Трайков. Септември трябва да стане ясно дали продължаваме с АЕЦ „Белене“ или спираме. Когато продължим вече ще има други разклонения по пътя, допълни Трайков. Един от елементите, които се залагат във финансовия модел е колко ще струва токът от АЕЦ „Белене“. По-скъпо ще бъде от АЕЦ „Козлодуй“. Господин Генов още не си е подал оставката, когато го направи, ще вземем решение, каза Трайков и допълни, че с удоволствие ще разговаря с него. Българският енергиен холдинг също не е отворена и затворена тема, там също има варианти за развитието му, каза Трайков. По отношение на либерализацията на газ ясно е, че в момента в България либерализация де факто няма, каза Трайков. В момента в България цените на тока са най-ниските в Европа, каза още Трайков. В момента ТЕЦ "Марица- Изток" 2 има по-високи резултати като печалба от АЕЦ "Козлодуй". /БГНЕС

ПО БНР

Наказателният кодекс трябва да се променени, за да се ускори наказателният процес
Наказателният и Наказателно-процесуалният кодекс трябва да бъдат променени, за да се ускори наказателният процес. Това заяви заместник-градският прокурор на София, Божидар Джамбазов в предаването на "Хоризонт", "Неделя 150". Според него това е и приоритет пред правителството в момента. Според Божидар Джамбазов старите текстове са неадекватни към настоящите социално-икономически условия. Същото мнение изрази в предаването "Неделя 150" и министърът на правосъдието Маргарита Попова.
Маргарита Попова: Нямаме модерна и адекватна наказателно-правна политика, защото тази, която изработи предишното правителство в последните месеци от своето управление, според мен и моя екип, не е сложена адекватно в европейски контекст. Този програмен документ и така претенциозно наречен "концепция за наказателна политика и за разработване на нов Наказателен кодекс", но който всъщност, според нас, много повече прилича и е един програмен документ, в който се съдържат само насоки или основни насоки за изменение на наказателния закон, а не и адекватни и солидни принципи, за да разполага държавата с модерна наказателно правна политика. Новото правителство ще се заеме с изработването на документ за Наказателна политика на държавата 2009-2013 години, посочи още министър Попова.

Близо 14 хил. лв. е била заплатата на изпълнителния директор на "Информационно обслужване"
Във фирма "Информационно обслужване" се извършва анализ за намаляване на разходите за управление. Всеки момент трябва да е готова и проверката, поръчана на бившия Държавен финансов контол, съобщи за "Хоризонт" председателят на надзорния съвет на дружеството Стоян Денчев. Близо 14 хиляди лева е била заплатата на изпълнителния директор на "Информационно обслужване", а това не е нормално и тя трябва да бъде коригирана най-малко наполовина, за да бъде конкурентна на другите фирми в бранша", каза проф. Денчев. Дружеството ще премине към едностепеннна форма на управление: Стоян Денчев заяви, че от направените във фирмата проверки става ясно, че появилите се информации за баснословните суми, свързани с Азер Меликов, не са верни. Проф. Денчев изрази надежда, че тези, които са правили нарушения, ще понесат отговорност.

Населението на Африка достигна един милиард души
Населението на Африка достигна 1 милиард души, съобщи британското радио Би Би Си, позовавайки се на Американската агенция за международно развитие (USAID). Средностатистическото равнище на раждаемост, въпреки известния спад в Северна Африка и по-специално в Египет, и Тунис, в района южно от Сахара, продължава да бъде 5,3 деца на една жена. Най-висока е раждаемостта в Нигер, където жените раждат средно по седем деца. Според данни на експерти равнището на използване на противозачатъчни средства в Африка е с 50 на сто по-ниско от средното за света. Населението на Африка е много младо и това е свързано не само с високата раждаемост, но и с високата смъртност заради незадоволителното развитие на медицинското обслужване и селското стопанство. В момента планетата се населява от 6 милиарда и 777 милиона души. В началото на миналия век населението на света е било 1,6 милиарда души. Учените са пресметнали, че 7-милиардният жител на планетата ще се роди през 2012 година. Те посочват дори точното време - 0 часа и 36 минути по Гринуич на 18 октомври 2012 година. През следващите 40 години 97 на сто от прираста на населението на планетата ще се пада на Азия, Африка, Латинска Америка и страните от Карибския басейн. Очаква се, че населението на Азия към 2050 година ще се увеличи до 1,5 милиарда души, като Индия ще отнеме лидерството на Китай по многочисленост на живеещите в страната. Би Би Си, БТА

Египетските търговци продават специален сорт фурми "Супер Обама"
За свещения ислямски месец Рамазан египетските търговци кръстиха най-хубавите си фурми на американския президент Барак Обама заради посланието му за сближаване между САЩ и мюсюлманите.
Тези плодове са традиционни за Рамазана, тъй като се предполага, че пророкът Мохамед се е хранил с тях по време на постите.
В Египет по традиция търговците кръщават най-добрите и най-лошите си фурми на политически личности, с което изразяват отношението си към тях. През последните няколко години най-лошите фурми бяха кръщавани на бившия американски президент Джордж Буш, а тази година - на израелския външен министър Авигдор Либерман. Срещу 6 долара сега се продава килограм фурми от "специалния сорт" "Супер Обама".

ПО КОРИТАРОВ (а той съвсем не е оптимист по случващото се у нас /б.м.)

БЕДНИ, БАВНИ И ЗАВИСИМИ
За една седмица служителите в МВР отнесоха три мощни политически крошета. Най-напред министър-председателят Борисов открито им каза, че няма да има увеличение на техните заплати. После вицепремиерът и вътрешен министър Цветанов първо поиска оставките на всички шефове на регионални дирекции, за да си ги държи в чекмеджето, а после свали редовите полицаи от служебните коли и ги прати да дежурят пеша по улиците, за да са по – близо до хората. Бедни, бавни и зависими – така ще изглеждат българските полицаи при управлението на ГЕРБ. Интересното е, че пиарът на новата власт вижда в предлаганите „реформи” повод за обществена гордост, защото те бяха оповестени с подробности във всички централни новинарски емисии. Какво би могло да е посланието?
Едва ли някой ще повярва, че трудностите и лишенията, стискането на зъби и униженията, пред които ще бъдат изправени служителите на реда, ще бъдат под някаква форма споделяни от техните висши ръководители по върховете на държавата. Нито министърът ще тръгне пеш по улиците, когато трябва да ходи по служебни срещи, нито бившият главен секретар на МВР и днешен министър–председател. Имате ли въображение да си представите премиер с туристическа раница и тояжка, тръгнал ходом към хотела на своя приятел на морето? Дори и в приказките за духове в бутилките няма такива сюжети.
Разликата между върхушка и редови изпълнители ще става подтискаща. Първите ще правят каквото си искат, а на другите им остава единствено възможността глухо да роптаят. Полицията няма как да не се намира в състояние на вцепенение. При предишното правителство най-сериозните полицейски проблеми, не останали скрити за обществото, бяха заплатите и техническите условия за работа. Нито Румен Петков, нито Михаил Миков се ползваха с доверие от служителите си, чиито надежди и емоции бяха вперени в очакваното идване на ГЕРБ във властта.
Българската полиция оправдано виждаше в партията на Бойко Борисов свое ярко политическо представителство във властта. В кадрово отношение тя е формацията с най-много офицери от сигурността или от различни поделения на МВР в сравнение с другите партии, където – ако има политици с професионални корени в МВР, това е по-скоро случайност, а не закономерност.
Предварителното очакване, че щом една полицейска по генезиса си партия идва на власт, тя би трябвало да се погрижи за полицаите, беше логично, но се оказа погрешно. Просто разбирането, че ГЕРБ е полицейска в генетиката си партия е било неправилно. Това не е било полицейска, а кастово елитарна структура, събрала амбициите на хора с офицерски чинове да намерят своите повишения в политиката. Принципът, върху който е построен ГЕРБ, значително надхвърля силата на някогашния демократически централизъм в БКП. Тогава мнозинството решаваше, а малцинството слушаше. Сега решава лидерът, а всички се построяват и слушат.
Ето защо и отношението към полицията е такова – те трябва да слушат, да мълчат и да се подчиняват. Ако в някое поделение на МВР възникне социално напрежение, регионалният директор тутакси ще бъде освободен от работа, защото предварително е депозирал оставка. И за да не си тръгват, директорите ще приложат същите драконовски критерии към подчинените си, каквито са приложени към тях. На полицията може да се съчувства, но тя трябва да бъде разглеждана не като изолирана институция, а като модела, по който ще бъде управлявана държавата – слушане, мълчане, страх от загуба на работа, обезличаване. Обезличаване, което започна от Народното събрание. В конституционно реграментираната като парламентарна република България висшият законодателен орган не работи, без да е в официална ваканция. Единствените готови и внесени законопроекти и проекторешения са за сваляне на новините на турски език и за обявяване на Ден на българския геноцид, внесени от Атака. Единственият законопроект, за който бе обявено, че се работи в Синята коалиция, е за лустрацията. В учебниците по история обаче пише какво правят нации с обезличени институции и без достойнство, с богати и безконтролни управници и бедни граждани, с полиция, която ходи пеш и може да се радва само на новите си бойни патрони. Какво правят такива нации?

Няма коментари: