събота, 15 август 2009 г.

Дали светлината грее и свети зависи от това какви дела вършим!


Бойко Борисов в катедралния храм във Варна – снимка Варна. Министър-председателят Бойко Борисов като обикновен гражданин си чака реда да запали свещ в катедралния храм във Варна. Снимката изпрати читателят на Агенция “Фокус” Евгени Рангелов.


Бойко Борисов се включи в литийното шествие с чудотворната икона на „Света Богородица” във Варна
Варна. Министър-председателят Бойко Борисов се включи в литийното шествие с чудотворната икона на „Света Богородица” по случай църковния празник „Свето успение Богородично” и Деня на Варна - 15 август, предаде репортер на радио „Фокус”-Варна. Шествието бе организирано от Варненската и Великопреславска митрополия и бе водено от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил. В шествието се включиха още министърът на отбраната Николай Младенов, новият областен управител на Варна Данчо Симеонов, началникът на Щаба по подготовката на Военноморските сили контраадмирал Пламен Манушев, представители на местната власт и много жители и гости на град Варна. Шествието тръгна по бул. „Владислав Варненчик”, направи кръг около храма и приключи пред него. След това, митрополит Кирил поздрави присъстващите по случай празника на град Варна. Премиерът Бойко Борисов се нареди на опашката от чакащи миряни и търпеливо изчака реда си пред касата на храма. Поговори с присъстващите хора и запали свещ за здраве.

Премиерът Бойко Борисов ще бъде във Варна за празника на града
Варна. Министър-председателят Бойко Борисов ще бъде във Варна по случай празник на града – Успение на Пресвета Богородица. В 11.30 ч. премиерът Борисов и кметът Кирил Йорданов ще открият реконструираното кръстовище на бул. „Приморски” и ул. „Преслав” в морската столица. В 12.00 ч. на Морска гара – Варна министър-председателят Бойко Борисов ще се срещне с екипажа на кораба „Америго Веспучи”.

Н.В.Пр. Неврокопският Митрополит Натанаил: На днешния ден в храмовете се стича много народ
Благоевград. Празникът Успение Богородично дава сили на душата. Това заяви в седмичното обзорно предаване „Метроном” на радио “Фокус” - Пирин Негово Високо Преосвещенство Неврокопският Митрополит Натанаил. „Успението на Божията майка е утешително за нас, защото в нейната смърт виждаме безсмъртието на душата”, заяви митрополитът. Той бе категоричен, че днес сме станали повече материалисти и мислим само за „временното”. „Животът ни тук на земята ще стане същински ад, ако мислим само за материалното”, обясни Натанаил. „Бог винаги е показвал своята загриженост за човеците. На днешния празник се събираме в храмовете да отдадем дължимата почит към Божията майка. Когато се вслушваме в Божието слово, отношенията между хората ще бъдат различни”, призова митрополитът. „Когато добием Божията милост, Света Богородица ще бъда радостна. В храмовете винаги има вярващи, но добре е всички, които са в Божия храм, да обърнат внимание на Богослужението - тогава ще разберат много неща. Тогава ще разберат, че Света Богородица на третия ден е възкръснала. На днешния ден в храмовете се стича много народ, но не винаги всички знаят защо отиват. Затова е добре хората да прочетат житията на Светците, така ще могат да усетят Богослужението, не само със светлината на свещичките. Дали светлината грее и свети зависи от това какви дела вършим. Ако не сме отишли в храма, за да се помолим, то всичко ще бъде една обикновена трапеза. Смисълът на курбана е тогава, когато се нахрани и онзи, които няма, а лошата дума опорочава празника. От все сърце поздравявам всички православни християни”, заяви Негово Високо Преосвещенство Неврокопският Митрополит Натанаил.

Варна отбелязва своя празник
Варна. С множество прояви ще бъде отбелязан Денят на Варна, съобщиха от пресцентъра на общината. Празникът на града съвпада с големия християнски празник Успение Богородично. В Катедралния храм „Св. Успение Богородично” в 9.00 часа днес ще бъдат отслужени тържествена архиерейска света литургия и благодарствен молебен за здравето на жителите и гостите на града. На площад „Св. Св. Кирил и Методий” в 10.30 часа тържествено ще бъде издигнат флагът на Варна. в 10.40 часа от площада ще тръгне литийно шествие с чудотворната икона на Света Богородица. На сцена „Раковина” в Морската градина от 19.00 часа ще се състои празнично шоу „Богдан Томов с децата на Варна”. По-късно вечерта от 20.30 часа в Летния театър на Варна за жителите и гостите на града е предвиден тържествен концерт – Варна и златните български композитори – Митко Щерев, Стефан Димитров, Стефан Диомов, Тончо Русев. В концерта ще участват Йорданка Христова, Богдана Карадочева, Ваня Костова, Тони Димитрова, Васил Найденов, Илия Ангелов, Дует „Ритон”, Квартет ”5-те сезона”, Струнен оркестър „Софийски солисти” и със специалното участие на: Павел Минев – цигулка, солист в Московската филхармония, Олга Василенко – вокал, Украйна. Празничен концерт с участието на Румънеца и Енчев и групите Cacao и Down low ще се състои от 23.30 часа на площад „Антон Новак”. Празничните илюминации са предвидени за 23.30 часа.

Обсъжда се създаване на Общинска полиция, съобщи Цецка Цачева
Никопол. Председателят на Народното събрание Цецка Цачева съобщи, че се обсъжда създаването на Общинска полиция, предаде БНР. Тя допълни, че предстои в парламента да бъдат разгледани промени в Закона за МВР, свързани с укрепването на обществения ред и сигурността. Обмислят се възможности за по-тясно взаимодействие между служителите на МВР и местната изпълнителна власт като гарант за вътрешната сигурност, допълни Цачева. Цецка Цачева каза: "Ние считаме, че когато служителите на министерството са по-близо до местните структури на властта, то тогава те биха могли да отреагирват много по-експедитивно на повикванията, а оттам и качеството на сигурността, която всички ние като граждани очакваме, неминуемо ще бъде по-добро".

Исландия е предоставила финансова помощ на две банки
Рейкявик. Исландия съобщи, че е отпуснала средства на две от трите си основни банки, които трябваше да получат държавна помощ след като миналата година световната финансова криза почти унищожи икономиката на страната и нейната банкова система, предаде АФП. „Исландсбанки” е получила 65 млрд. крони, а „Ню Каупфинг” 72 млрд. крони в правителствени бонове, които да използват за финансовия си баланс.

Министърът на финансите Симеон Дянков потвърди, че са освободени двама заместник-директори на Агенция "Митници"
София. Министърът на финансите Симеон Дянков потвърди пред Агенция “Фокус”, че са освободени двамата заместник-директори на Агенция "Митници". "Това е вярно. Извън това нямам коментар", каза Симеон Дянков. Както "Фокус" още снощи съобщи - Христо Арабаджиев и Румен Божинов са били освободени от длъжността заместник-директори на Агенция „Митници”. Заповедите за освобождаване са били връчени в петък вечерта и влизат в сила от 17 август – понеделник. По непотвърдена информация третият заместник-директор на Агенция „Митници” Красимир Николов ще бъде преместен на по-ниска длъжност.

Антон Киссе: Бесарабска българка председател на Агенцията за българите в чужбина е исторически момент
Бесарабска българка на поста председател на Агенцията за българите в чужбина е исторически момент – това каза в интервю за Агенция “Фокус” Антон Киссе, председател на Асоциацията на българите в Украйна по повод назначаването на Райна Мандужкова. На въпрос – какви са очакванията на българите в Украйна от новия български кабинет, Антон Киссе отговори: „Уверен съм, че ще продължи тази все по-голяма подкрепа, която българите в Украйна чувстваме в последните десетилетия, независимо кое правителство е на власт. Но още самото начало на формирането на правителството вече дава много по-сигурни знаци, че занапред за проблемите, които имаме, ще намерим по-голяма подкрепа. Защото има министър за българите по света. Използвам случая да поздравя г-н Божидар Димитров. Защото това специално внимание, което е обърнато за българите извън България, е един голям знак”.Според Антон Киссе исторически момент е, че бесарабска българка – Райна Мандужкова – стана директор на Агенцията за българите в чужбина. „Това също е един много важен и сериозен знак. Искам да поздравя и нея. Безусловно, най-големи поздравления заслужава премиерът – г-н Бойко Борисов. Знам, че за него нашите проблеми, нашите задачи, не са нови, защото преди повече от година той посети Украйна и Одеска област”, каза Киссе.

Националната гореща телефонна линия за хора, преживели насилие, има нов безплатен номер – 0 800 186 76
София. Националната гореща телефонна линия за хора, преживели насилие, от днес има нов безплатен номер – 0 800 186 76. Линията се обслужва от доброволци. Работата на националната гореща телефонна линия за преживели насилие 0 800 186 76 се финансира от „Програма за реинтеграция на жертви на трафик в България“, ProVictimis, Швейцария. През 2007 и 2008 година тя е финансирана от Министерството на труда и социалната политика (МТСП) чрез програма ФАР и фонд „Социално подпомагане“. Предишният номер беше 02/981 76 86. Линията започна работа на 1 октомври 1997 г. и до момента е приела 17 945 обаждания. Средно 58% от тях са свързани с домашно насилие. Програмата предоставя денонощно кризисно консултиране и информация на жени, пострадали от домашно насилие, сексуално насилие, трафик с цел сексуална експлоатация и други. За шестмесечието на тази година приетите обаждания са 836, а 77% от тях са по повод на домашно насилие.

Смолянски села празнуват на Голяма Богородица
Смолян. Няколко населени места в Смолянско днес отбелязват своя празник. С голям събор чепеларското село Забърдо ще отпразнува традиционния си празник. Това съобщи кметът на селото Валентин Черпоков. В 12.00 часа в центъра на селото ще бъде открита първата зоологическа градина на надморска височина от 1500 м. Градината е дарение от бизнесмен, като целта е тя да стане привлекателна туристическа дестинация. В най-високия зоокът у нас, посетителите на селото ще могат да видят традиционните обитатели на Родопите като сърна, елен, дива свиня, зайци. Ще се отглеждат и непопулярните за планината пауни. В празничната програма са включени и много самодейни и професионални фолклорни ансамбли, които ще се грижат за доброто настроение на гостите. Валентин Черпоков отбеляза, че за празника на селото се очакват около 6000-7000 души, като ще има и много българи от чужбина. Поканени са и много кметове на кметства и общини. Специална покана е изпратена и до лидера на „Ред, законност и справедливост”, Яне Янев. Черпоков обясни, че в село Забърдо на последните избори са отчетени най-много гласове за партията на глава от населението затова и хората много държат да се срещнат с Янев. За всички посетители на Забърдо през празничните дни ще работят и всички туристически атракции. В село Забърдо има над 400 къщи, като всяко едно домакинство приготвя традиционното за селото родопско чеверме. Празникът на селото е свързан с храмовия празник на параклиса „Св. Богородица”, край селото. В местността „Хайдушки поляни” традиционния си празник ще отбележи и смолянското село Кутела. Кметът на селото Емил Стоянов съобщи, че програмата започва в 12.00 часа, с представяне на самодейците на местното читалище и ще продължи с клуб „Хоро” при читалище „Орфееви гори”- Смолян. Вечерта за доброто настроение на гостите на събора ще се грижи оркестър „Асеница” от град Асеновград, с народно веселие. Очакват се над 2000 души от цялата околност. Сред официалните гости, които са поканени, са народният представител Николай Мелемов, кметът на Смолян Дора Янкова и други. Организатори са Община Смолян, кметството в село Кутела и читалище „Зора” В 15.00 часа е празничното увеселение с оркестър „Асеница” от Асеновград, а вечерта – Младежка дискотека.Организаторите се обръщат с покана към всички любители на хубавата природа, на вкусните чевермета и кръшните хора да се включат в съборните тържества като гости на жителите от Кутела, Виево, Момчиловци, Давидково, Манастир и Лъки.Смолянското село Турян днес отбелязва век и половина от създаването на църквата „Успение Богородично”. Това съобщи кметът Георги Пейков. По думите му жителите на Турян достойно ще отбележат църковния празник на най-стария храм в селото, който е построен през 1859 година и е осветен през 1860 година. Празникът ще започне с тържествена света литургия, която ще отслужи отец Георги в храма по повод годишнината, а в 12.00 ч. ще бъде раздаден курбан за здраве и благоденствие. Официалното откриване на събора ще бъде в 14.00 ч. След това е народното веселие на площада на селото с оркестър „Райково”. Организатори са Община Смолян, църковното настоятелство и кметският наместник, като се обръщат с покана към всички турянци и смолянчани, към жителите на съседните селища от поречието на Арда да посетят събора. Официален гост на празника ще бъде кметът на Смолян Дора Янкова. Специално за празника храмът е частично ремонтиран от местното население с 4000 лв., осигурени от Дирекцията по вероизповедания.

В Смолян започва безплатна кампания за изследване за СПИН
Смолян. В Смолян започва безплатна кампания за изследване за СПИН, съобщиха от Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ) – Смолян. Инициативата е на здравната инспекция, като част от лятна антиСПИН кампания. "Бързият тест" отчита резултатите в рамките на 10 минути. Засега по данни на хигиенната инспекция се увеличават хората, пожелали да проверят своя ХИВ-статус. През първите шест месеца на 2009 г. броят на изследвалите се по метода "Елайза" или чрез "Бързия тест" е 269 души - 172 са жени и 90 мъже, срещу 231 души -108 жени и 123 мъже, за същия период на 2008 г. До момента в региона няма регистрирани положителни резултати. Според данни на Обединената програма на ООН за ХИВ/СПИН и Световната здравна организация, в света в момента 33 млн. възрастни и 2 млн. деца са с ХИВ/СПИН, а 50% от инфектираните с ХИВ са жени. У нас към 15 май 2009 г. са регистрирани общо 976 ХИВ-серопозитивни лица, от които над 50 % са младежи от 15 до 29 години. Броят на новорегистрираните тази година е 38 лица. А починалите от нелечимата болест са 322 лица.

Министър Николай Младенов е разговарял със старши националния представител в Афганистан
Варна. Няма пострадали българи от нашия контингент в Афганистан при днешния атентат с кола-бомба край щаба на международните сили в Кабул. Това съобщи във Варна министърът на отбраната Николай Младенов, предаде БНР. Министър Николай Младенов, който е във Варна с премиера Бойко Борисов за празника на Варна, Свето Успение Богородично, се свърза по телефона със старшия национален военен представител на България в Афганистан полковник Шушев, който го увери, че нашите представители са добре. Ранени са 14 души. Те са местни жители, както и няколко представители от македонския контингент. Полковник Шушев каза също, че ротацията на българския контингент в Кандахар върви по план. 471 души са нашите представители там, каза министър Младенов. Той пожела, чрез полковник Шушев, много здраве и успехи на нашите там по повод големия християнски празник – Свето Успение Богородично.

Ген. Богомил Янев: Ако Чората не беше починал, щеше да бъде разкрит канал за трафик на наркотици и жени
Благоевград. Твърдо заставам зад полицаите, осъдени за смъртта на Ангел Димитров-Чората. Това заяви пред радио “Фокус”-Пирин ген. Богомил Янев, директор на благоевградската полиция по време на трагичния инцидент. Той бе категоричен, че обвиненията за предумишлено убийство са неоснователни. Янев подчерта, че в никакъв случай смъртта на Димитров не е била желана, тъй като той е бил необходим жив на служителите на реда. „Ако Димитров не беше починал, щеше да бъде разкрит канал за трафик на наркотици и трафик на жени”, обясни експертът. Генералът обясни, че в хода на операция „Респект” са били заподозрени около 30 лица. Конкретно действия от страна на полицията срещу Чората са били предприети след като е постъпила информация за кокаин, който Димитров е трябвало да получи. „Ако операцията беше доведена до край, полицаите, които днес са осъдени, щяха да бъдат предложени за награда”, категоричен бе генералът. По думите му, след близките на Димитров, смъртта му е понесена най-тежко от благоевградските полицаи.
Красимир Узунов: Приемането на Македония в ЕС нито е предстоящо събитие, нито е близко
Благоевград. Конфликт трудно може да се определи, че има в отношенията между България и Македония. По-скоро има тлеещо напрежение. Това каза в седмичното обзорно предаване „Метроном” на радио “Фокус”-Пирин Красимир Узунов, президент на Агенция "Фокус”. По думите му, „поведението на Македония към България меко казано не е дружелюбно, не може всичко, което е лошо за България да се тържествува”. Узунов бе категоричен, че Македония се намира в една много остра криза, криза във всички аспекти – икономическа, финансова, политическа. Що се отнася до членството на Македония в Европейския съюз (ЕС), той подчерта, че страната не може да бъде член на Европейския съюз нито като законодателни действия, нито като съответствия на законите спрямо изискванията. „В момента е много рано да се говори, че Македония има и обществени, и нормални отношения. Случаят със Спаска Митрова говори за човешки права, които не отговарят на изискванията”, подчерта Красимир Узунов. „Аз смятам, че евентуалното приемане на Македония в Европейския съюз нито е предстоящо събитие, нито е близо. България заяви желание за присъединяване към Европейския съюз и започна преговори през 1995 година, за да бъде приета 2007 година. Оттук нататък вече стои въпросът дали действителността в Македонската държава – етническите проблеми, икономическите конфликти, кризата на раждаемостта, ще могат да гарантират това, Македония да доживее прием в Европейския съюз”, посочи Узунов. Що се отнася до премахването на визовия режим, то той подчерта, че крачката едва ли ще навреди на България по някакъв начин. „Не очаквам България да бъде залята от македонски туристи повече от обикновеното. Може би ще бъдат по-малко молбите за българско гражданство, защото до голяма степен меркантилността на възпитанието на македонските поколения водеше до подаването на молби за българско гражданство, за да могат македонците да пътуват из Европа, не толкова, защото се чувстват българи или се цели по някакъв начин тяхната реализация в България”, каза още Красимир Узунов.

Красимир Узунов: Големият проблем на Македония от 1990 г. е кризата на идентичността
Благоевград. Затворът „Идризово”, Македония, е затвор, в който българската тема за съжаление присъства от 1945 година. Всичко това на практика, за съжаление, е свързано с политиката в затворите на Македония да попадат предимно българи и албанци - българи по самосъзнание и албанци по самосъзнание. Това каза в седмичното обзорно предаване „Метроном” на радио “Фокус”-Пирин Красимир Узунов, президент на Агенция "Фокус”. По думите му, Македония „си носи родилните петна на работата на Титовите специални служби”. ”Нещата не са по-различни, нещата не могат да излязат от шаблона, който се прилага от страна на македонското правителство”, подчерта Узунов. На въпрос политизира ли се случаят със Спаска Митрова, той бе категоричен, че казусът с Митрова се политизира както от българска, така и от македонска страна. „За съжаление това трябваше да има такава публичност, просто защото българското Външно министерство може да има обективни причини на базата на това, че се намираме в смяна на екипа на ръководството на Министерството на Външните работи с друго ръководство. По принцип това беше приоритет на Министерството на външните работи, но не и толкова на медиите. Когато става въпрос за Македония обикновено политиката на Министерството на външните работи е много деликатна и тя трябва да бъде пришпорвана от медиите и за това се достигна и ефектът на политизацията”, обясни Красимир Узунов. Що се отнася до коментарите на македонски медии, че правителството в Скопие чрез този случай иска да покаже на населението, че твърдо защитава македонската национална идентичност от „такива рушители като Спаска Митрова”, Узунов коментира така: „Ако Спаска Митрова е големият рушител на македонската национална идентичност, за каква идентичност тогава става въпрос?! Проблемът за македонската идентичност наистина е изключително важен и когато се използват срещу такива беззащитни хора от типа на Спаска Митрова, да се използва една типично битова драма, да започне да се използва като начин за политизация, като начин за демонстриране на силата на македонската идентичност, това означава, че тази идентичност наистина се намира в криза”. „Големият проблем на съществуването на Македония от 1990 година, от независима Югославия от 1991 г. до момента, в продължение на вече 18 години, това е кризата на идентичност. Трудно се прави идентичност само на основата на кражба на история от съседи”, подчерта още Красимир Узунов.

Няма коментари: