четвъртък, 20 август 2009 г.

ПРЕСАТА НА 20 АВГУСТ 2009


Интересна снимка? !
ПО ОБЕКТИВНО - ЗА КАКВО ГОВОРИ ОПОЗИЦИЯТА

Кабинетът работи за конкурента ни Турция,според Станишев
На въпрос,дали му се е изяснила позицията на кабинета „Борисов" за важните енергийни проекти за страната, Станишев посочи: „Не, не ми се е изяснила".Според него всички изказвания по темата на министри на ГЕРБ си противоречат. „Сигналите са крайно противоречиви", обясни Станишев.Той припомни изказването на финансовия министър Симеон Дянков, че всички съвместни проекти, по който участва Русия, няма да са приоритетни за правителството.Според Станишев по този начин се работи за нашия геостратегически конкурент Турция.„Ако тези проекти пропаднат, загубите за България ще бъдат милиарди", категоричен е лидерът на червените. 700 млн. евро е инвестицията в „Бургас-Александруполис". „Същото в голяма степен важи и за „Южен поток", посочи Станишев.Точна калкулация за АЕЦ „Белене" не била направена, но лидерът на червените изтъкна: „България винаги е била износител на електроенергия". „Става въпрос дали България ще изнася ток или някой друг ще вземе нашето място на регионалния енергиен пазар", категоричен е Станишев.По-рано днес министърът на икономиката Трайчо Трайков коментира по повод АЕЦ Белене, че това не е генерираща мощност, която е жизнено необходима за България, за да е вързан енергийният баланс на страната.

Миков: Цветанов да се подготви преди да измисля оригинални идеи
Господин Цветанов, преди да измисля оригинални идеи, да се подготви, с тези думи бившият вътрешен министър и настоящ депутат на Коалиция за България и член на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Михаил Миков, коментира идеята на Цветан Цветанов хеликоптерите на министерство на отбраната, които не участват в мисии да се използват за нуждите на МВР и министерство на здравеопазването. Тука не е училище, заяви Миков отчитайки, че вече е минал месец от встъпването на Цветанов в длъжност, като негов наследник. Миков посочи, че „ще изчакат изтичането на 100-те дни“, които са дадени като период на правителството на ГЕРБ да се докаже и добави, че е крайно време хора, които правят изявления, трябва да са по-подготвени.

И МАЛКО ВЪТРЕШНИ НОВИНИ. ПРОМЕНИ

Вътрешният министър пенсионира шефа на Гранична полиция Красимир Петров
Красимир Петров, досегашен директор на главна дирекция "Гранична полиция" в МВР, е пенсиониран от днес. Това потвърди пред журналисти министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. По думите на министъра решението е взето след разговор с Красимир Петров."Смятам, че решението е правилно", коментира Цветанов. Той подчерта, че един от основните приоритети на МВР е Шенген и следва да се подобри работата по границата. Цветанов не назова заместника на Красимир Петров, тъй като в момента обсъжда две-три кандидатури и окончателният избор ще стане след разговори със съответните служители.Красимир Петров е директор на "Гранична полиция" от 2006 г. Преди това, в периода 2001 - 2005 г., беше директор на РДВР – Бургас.От 1992 до 1996 г. той бил е началник на Специализирания отряд за борба с тероризма. В периода 1996 - 1997 г. е директор на Столичната дирекция на вътрешните работи.

В Комисията по вътрешна сигурност не знаят за освобождаването на Красимир Петров
Председателят по вътрешна сигурност и обществен ред Анастас Анастасов научи от репортер на информационна агенция за освобождаването на Красимир Петров от поста на началник на „Гранична полиция“. След заседанието на комисията за уточняване на правилника за работата й, което продължи 10 минути, Анастасов коментира и употребата на бойни патрони от служителите на реда. Той призна, че част от полицаите не са достатъчно подготвен, за да използват бойни патрони и трябва да преминат през специални обучения. Анастасов смята, че и сега патрулиращите полицаи и тези, които отиват на мисии имат право да употребяват бойни патрони. Това ще бъде тема и на предстоящата среща във вторник в зала "Изток" в НС, в която ще участват премиерът Бойко Борисов, вътрешният министър Цветан Цветанов, членове на вътрешната комисия и представители на полицейските служби.

Цветлин Йовчев: Разработката Галерия ще бъде разсекретена
Директорът на ДАНС е разпоредил създаването на комисия, която да се заеме със разсекретяването на делото „Галерия“. Не е ясно каква част от документите по разработката ще бъдат разсекретени изцяло поради използването на СРС- та в нея и че разпечатките съдържат лични данни, чието публично оповестяване би могло да навреди на интересите на проверяваните лица. Йовчев обясни, че обхватът на делото не е толкова голям и кръгът на лицата не е толкова широк колкото се очаква. В делото няма и шокираща информация, а оповестяването ще даде повече яснота по проведените процедури по време на разработката. Корупцията в България поражда заплаха за националната сигурност, обясни Йовчев. Според него тя има деструктивно действие в структурите на държавната администрация. Корупционните практики в обществените поръчки водят до пазарни дефекти, които влошават икономическите показатели на страната. Корупцията уврежда и гражданското общество, като създава впечатлението, че заобикаляйки закона може да облагодетелства. Очаквайте подробности.

Цв.Йовчев:ДАНС трябва да бъде тайното оръжие на държавата
„Виждането за изграждането и развитието на институция като ДАНС е, че тя трябва да е една тайна институция, да бъде тайното оръжие на държавата". Това заяви председателят на агенцията Цветлин Йовчев. Според него методите, с които работят агентите, не трябва да стават публично достояние. ДАНС ще бъде част и съществен елемент от системата за национална сигурност, смята той. Той посочи, че има ясна визия за това как да се изгради съвместното сътрудничество между агенцията, МВР и прокуратурата. В момента текат консултации между МВР и ДАНС да се избистрят областите, в които двете институции да имат своите правомощия. „ДАНС, МВР и прокуратурата са елемент от една система", категоричен е Йовчев. Според него не трябва да се допуска конкурентно отношение. На нея бе обсъденa бъдещата дейност на общите групи, които ще работят по знакови дела у нас. Изцяло в сферата на действие на ДАНС трябва да е контраразузнаването, международният тероризъм и контрапрораферацията. ДАНС също така трябва да работи и по организирани престъпни групи и борбата с корупцията. "ДАНС не трябва да бъде служба, която задържа", категоричен бе Цветлин Йовчев и се обяви срещу публичните акции на агентите. Шефът на ДАНС се срещна с главния прокурор и вътрешния министър.

Парламентарната комисия за ДАНС иска да контролира и ДКСИ
Парламентарната комисия за контрол на ДАНС ще упражнява контрол и над Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ). Това е записано в проекта за правилник на парламентарната комисия, внесен в деловодството от председателя й Иван Костов. Двете институции ще бъдат контролирани за законосъобразност и целесъобразност на техните действия на базата на действащите стратегически документи за националната сигурност и сключените международни договори, се казва в проекта.Досега всяка година ДКСИ изготвяше доклад за работата си, който се одобряваше от Народното събрание, апредседателят Цвета Маркова се явяваше да отчита работата си пред комисиите по вътрешна сигурност и по външна политика и отбрана. Нямаме притеснения да бъдем контролирани от всяка комисия, въпросът е това да е в съответствие с правилника на Народното събрание, коментира представител на ДКСИ, пожелал да остане анонимен с мотива, че не е чел проектодокумента.Предвижда се също комисията да може да осъществява "пълен контрол върху преписки и приключили оперативни дела", както и за спазване на процедурите по "текущи оперативни дела". Юристи очакват и този текст да породи спорове, тъй като според правилника за работата на Народното събрание комисията е оправомощена да взема решения само за приключили оперативни дела.Заседанията очаквано ще бъдат закрити. Освен стенографски протокол ще се прави пълен аудиозапис. Поне две трети от членовете трябва да са налице, за да има редовно заседание. Необходимите средства за защита на класифицираната информация ще се прилагат и по време на заседанията, което според познавачи означава използване на шумозаглушители и други технически способи, за да не може да се правят записи извън регламентирания начин. Председателят ще има право да привлича експерти на граждански договор.
Ръководителят на контраразузнаването в ДАНС е подал оставка
Ръководителят на Главна дирекция "Контраразузнаване" в ДАНС Рашко Заяков е подал рапорт за оставка, съобщи БГНЕС. Той казал единствено, че има някои несъгласия с новия председател на Агенцията Цветлин Йовчев и не пожелал по-подробен коментар, защото все още тече предизвестието му. Заяков има 22 години стаж като офицер и от 1 март 1993 г. работи в националната сигурност.

Поне 4 групировки са си поделяли митниците досега
Поне четири групировки са си поделяли митниците досега, обяви новият директор на Агенция "Митници" Ваньо Танов.Тези групировки са си поделяли печалбите, без да влизат в конфликти помежду си, обясни Танов, цитиран от БНР.Сред споменатите кръгове е и "Монтерей", обяви Танов, но добави, че не може да посочи конкретните личности, които стоят по върховете им.Интересите на различните групировки са прокарвани чрез конкретни фигури в агенцията, които не отричат, че се събирали пари за тях.Директорът на Агенция "Митници" добави, че освобождаването на заместниците Христо Арабаджиев и Румен Божинов не трябва да се обвързва с уволнение на третия наследен заместник - Красимир Николов."Работата му ще бъде проверена и ако всичко е наред, той ще остане на поста си", добави Танов. Според Танов за 2 месеца контрабандните канали ще секнат и едва тогава ще е ясно дали агенцията ще може да събере поисканите от финансовия министър 700 милиона лева. Танов добави, че досега конкретни мерки не са били предприемани с довода, че ще спаднат приходите в митниците. Този спад обаче ще бъде компенсиран от по-високите налози, които ще събират данъчните вътре в страната.

ПО ФОКУС - ПРЕПЪНИ-КАМЪЧЕТО НА ДНЕШНИЯ ДЕН

Навсякъде гонен, навсякъде приет...
Управителят на БНБ Иван Искров подаде оставка пред 41 Народно събрание. Председателят на Народното събрание Цецка Цачева прочете на писмено искане на Искров, в което се казва, че НС има правото да назначава и сваля от пост както управителя, така и подуправители на БНБ. След това обаче стана ясно, че Стоян Мавродиев от ГЕРБ е внесъл проект за решение за повторен избор на Иван Искров за управител на БНБ.

Стоян Мавродиев от ГЕРБ предлага преизбиране на Иван Искров за управител на БНБ
Стоян Мавродиев е внесъл проект за решение за преизбиране на Иван Искров за управител на БНБ. Проектопредложението е депозирано в деловодството на Народното събрание, предаде репортер на Агенция “Фокус”.„За запазването на финансовата и макроикономическата стабилност на страната, е необходима приемственост в работата на БНБ и в управлението и мениджмънта на БНБ в условия на криза. Искров е доказал своя професионализъм”, заяви Мавродиев. „Желаем да дадем възможността за приемствеността. Актът на оставката на Иван Искров доказва висок морал и уважение към законите на страната, което ние не можем да не уважим”, заяви Мавродиев. По думите му - изборът в предишното Народно събрание е бил свързан с нарушения. Актът на оставката е допълнителен мотив за неговото преизбиране.

Синята коалиция има свое предложение за управител на БНБ, според Мартин Димитров
Оттук нататък има две опции: Иван Искров да бъде преизбран от сегашния парламент, което да махне всички въпроси за неговата легитимност, каквито имаше в публичното пространство и той може би се е притеснявал от това. Втората опция е да бъде предложен друг човек. Следващата седмица ще видим коя ще надделее. Това каза съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров във връзка с оставката на управителя на БНБ, гласувана от парламента, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Според Димитров не е изключена възможността Иван Искров отново да бъде избран. „Всеки кадърен човек, който е шеф на БНБ, ще успокои нещата. Единственото условие е - там да бъде един кадърен и разумен човек”, заяви Димитров. Той каза още, че Синята коалиция има свое предложение за управител на БНБ, което ще стане ясно на по-късен етап. Мартин Димитров каза още, че един управител на БНБ трябва да бъде безупречно избран и да има своята тежест. По думите му - Иван Искров е бил избран с нарушаване на процедурите, което е станало ясно на цяла България. „Той си е дал сметка, че така няма да има тежестта, която имаше доскоро, и според мен това е надделяло при него да реши да си подаде оставката”, каза още Димитров.

Виолина Маринова: Няма основание да се притесняваме за банковата система
Няма основание да се притесняваме за банковата система. Това каза пред Агенция “Фокус” Виолина Маринова, председател на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България. „Банковата система е стабилна – много пъти сме го казвали. Няма основание за притеснение. Аз предполагам, че скоро ще се вземе решение за избор на управител на БНБ. Мандатът изтича на 8 октомври и нямаме основание да се притесняваме. Аз съм далеч от мисълта, че няма да се управлява банката, че ще има някакви проблеми... Това никога не се е случвало и няма да се случи”, увери Виолина Маринова. На въпрос за оставката на Иван Искров, Виолина Маринова обясни - изборът, който се осъществи на Неновски и Иван Искров беше в един и същи ден. Тъй като се поиска отмяна на избора на Неновски, според мен – Иван Искров като един достоен човек и наш колега - банкер си подаде оставката именно заради това. Изборът на двамата бе по едно и също време, преди изтичането на мандата и мисля, че това е съвсем логичното обяснение.

Менда Стоянова: Управител и подуправител на БНБ ще бъдат избрани в законния срок
Не виждам нищо драматично в това, в което се гласува днес. Това каза Менда Стоянова пред журналисти в отговор на въпрос - не бе ли прибързано решението на управляващото мнозинство да приеме оставката на управителя и подуправителя на БНБ, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Ние днес просто приехме принципно решение за отмяна на решението на 40–то НС. Следващата седмица вероятно ще имаме предложение за избор на управител на БНБ и след неговия избор, непосредствено по негово предложение, ще бъде избран и подуправител на БНБ. В този смисъл всички лица, включително г-н Искров и г-н Неновски, също могат да бъдат предложени”, заяви Стоянова. „Смятате ли, че аз трябва да ви отговарям на този въпрос и смятате ли, че знам, кои ще бъдат следващата седмица предложени,” каза още Стоянова. По думите й изборът на управител и подуправител на БНБ при всички случаи ще се случи навреме, преди да са изтекли мандатите в законовия срок. „Изненадана съм, но за мен това е една изключително достойна постъпка, като г-н Искров в крайна сметка доказа, че разчита на своя професионализъм”, заяви Стоянова. Тя каза още, че одити на Столична община са правени, включително и за 2009 г.

Кирил Желев: Ако имаше риск от дестабилизация, Иван Искров не би си подал оставката
Банковата система работи по правила, но това създава неудобства, защото Иван Искров е един от подготвените хора, заяви за Агенция “Фокус”бившият заместник-министър на финансите Кирил Желев. Убеден съм, че банковата система работи като система и това няма да я дестабилизира. Освен това - част от функциите на Централната банка са ограничени от Валутния борд у нас. Тя не реализира парична политика и една немалка част от монетарните функции се изпълняват от държавния бюджет и Министерството на финансите, разбира се във взаимодействие с Централната банка.Желев изрази убеждение, че ако има какъвто и да е риск за дестабилизация, Иван Искров като сериозен и отговорен човек не би си подал оставката. Познавам го като коректен човек. Мога да потвърдя и българското му чувство и отношението му да отстоява обществените и националните интереси, заяви Кирил Желев. Според Желев в случая става въпрос за етична позиция и Искров иска потвърждаване на доверието, тъй като са били отправяни упреци в публичното пространство за избирането му в това число и от премиера Бойко Борисов.Нормално е освен обновяване, да съществува и приемственост, каза още Кирил Желев. По думите му – става въпрос за ясен сигнал, който трябва да се подаде максимално бързо.

Сергей Станишев: Решението за смяна на управителя и подуправителя на БНБ създава трусове
Решението за смяна на управителя и подуправителя на БНБ създава трусове в банковата и финансовата система и атмосферата на работа между правителството и БНБ. Това каза пред журналисти в кулоарите на парламента бившият министър-председател на България и настоящ депутат от Коалиция за България Сергей Станишев, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Това решение в условията на финансова криза дава лоши сигнали на инвеститорите. Това е така, защото предварителният избор и на двамата е бил направен, за да се даде ясен сигнал за стабилност и предсказуемост на банковата система, смята той. „За разлика от други страни, където настъпиха сериозни проблеми с банките, България до сега избегна такъв риск. Банковата ни система е стабилна. Смятам, че решението, което беше инициирано от управляващото мнозинство за освобождаване на подуправителя на БНБ професор Неновски е чисто политическо”, заяви Станишев. По думите му - това е така, защото той е професионалист, който е трябвало да отговаря за стабилността на валутния борд. Изненадан съм от решението на Иван Искров, каза пред журналисти в кулоарите на парламента бившият министър-председател на България и настоящ депутат от Коалиция за България Сергей Станишев. „Управителят на БНБ се избира с решение на Народното събрание. Не знам какви са мотивите и какви са били разговорите между новото правителство и управителя на БНБ”, каза Станишев. Според него - е имало натиск върху Иван Искров за вземането на решение - да подаде оставка. Станишев допусна и възможността решението на Искров да е въпрос на чест. От Коалиция за България ще предложат кандидатура за управител на БНБ в зависимост от това каква кандидатура бъде предложена от страна на управляващото мнозинство, заяви лидерът на БСП. На въпрос може ли това да е Иван Искров Станишев отговори: „Отношението на Коалиция за България към управителя на БНБ ясно беше изразено съвсем наскоро преди изборите, когато той беше преизбран и с нашите гласове за втори мандат”.

Любомир Дацов: Смяната на управителя на Централната банка води до неизвестност
Според мен оставката на управителя на БНБ Иван Искров не може да бъде свързана с процедурата за избор на нов подуправител, каза пред Агенция „Фокус” бившият зам.-финансов министър Любомир Дацов. По думите му трябва да стане ясно какъв точно мотив стои зад оставката на Иван Искров, важно е и колко бързо Народното събрание ще реагира и ще избере нов управител. „Несъмнено Иван Искров е един от най-добрите управители на централни банки в Европа и има страшно много голям принос за стабилността на финансовата и банковата система в България през последните години”, каза Дацов. Според бившия зам.-министър на финансите не може да се каже нищо лошо за работата на Искров и неговия екип. На въпрос дали смяната на Искров би довела до трусове и проблеми в банковата система у нас, Дацов каза: „Смяната на един управител може да доведе до неизвестност, особено ако след това има неподходящ избор. Всъщност изборът не е лесен и не са много хората, които могат да заемат този пост”. Продължаването на мандата на Иван Искров щеше да бъде много добър избор, смята Дацов. И тъй като смяната на управителя на Централната банка води до неизвестност, Народното събрание много бързо трябва да избере нов управител. Подходящият управител на БНБ трябва да бъде добър специалист и добър мениджър – „човек, който може да издържа на криза, на натоварвания, на натиск и да може да взема добри решения, не е достатъчно само да познаваш добре централното банкиране", допълни Дацов. Той обясни, че проф. Николай Неновски, който трябваш да стане подуправител на БНБ, е добър преподавател, но „непрекъснато някой в България се опитва да внушава, че когато ставаш за преподавател, може да станеш и за мениджър”. Затова досегашният подуправител на БНБ Цветан Манчев е бил много по-добрият избор.

Банковата система ще работи и без управител, според Стоян Александров
Банковата система ще работи и без управител. Това каза за Агенция “Фокус” финансистът Стоян Александров в коментар на подадената от Иван Искров оставка.В България управителят на Централната банка няма никаква роля и функцията му е по-скоро протоколна в условията на Паричен съвет. Централната банка в цял свят прави парична политика, а Паричният съвет забранява да се прави такава, каза Александров.По думите му - единствено Емисионното управление управлява резервите, но така или иначе без управител е автономно и с достатъчно компетенции. Избирането на Искров заради кризата и евроизборите е било елемент от легендата свързана с кадровите преразпределения, смята Александров.Той посочи, че очаква парламентът да преизбере Иван Искров и да освободи Николай Неновски. Депутатите гласуваха проект на решение за отмяна на избора на Иван Искров и Николай Неновски

Депутатите гласуваха проект за решение,
внесен от Искра Фидосова, който гласи, отмяна на решението за избор на Иван Искров за управител на БНБ и отмяна на решението за избор на Николай Неновски за подуправител на БНБ, предаде репортер на Агенция „Фокус”. По думите на Фидосова - на следващото заседание на Народното събрание ще бъдат предложени кандидати за управител и подуправител. „Тогава той ще бъде гласуван и избран с подкрепата и на другите парламентарни групи, надявам се. Затова няма драма в точките, които предложих”, каза тя.

Румен Овчаров: БНБ ще се окаже, както без подуправител, така и без управител
Иван Искров е много важен за стабилността на страната. Това каза Румен Овчаров от парламентарната група на Коалиция за България на днешното извънредно заседание на Народното събрание, предаде репортер на Агенция “Фокус”. По думите на Овчаров - проф. Николай Неновски е много важен за въвеждането на еврото. „Неновски един от малкото специалисти по евроизацията на българската валута”, посочи Овчаров.„Вие черпите формална сила от решение на Конституционния съд от 1993 година. Какво общо има това решение с мандатността? Въвеждате прецедент, с който тези фигури могат да бъдат уволнени, независимо от мандата. Вследствие на тези недоразумения – БНБ ще се окаже, както без подуправител, така и без управител”, каза още Овчаров. Той каза още, че би приел едно мнозинство да има свои представители в управлението на БНБ, но без да се пренебрегва стабилността от гледна точка на финансово-икономическата стабилност на България иначе всичко останало е волунтаризъм.Мисля, че в „Алиса в страната на чудесата” имаше едно изречение, в което се казва човек няма как да стигне там, където трябва, когато не знае къде иска да стигне, каза от парламентарната трибуна Румен Овчаров.

Парламентът ще разглежда на извънредно заседание случая с Николай Неновски
Дневният ред на заседанието включва прекратяване пълномощията на народни представители, Проект за решение относно избора на подуправител на Българската народна банка, Проект за решение за възлагане на Сметната палата да извърши одит на финансовото управление на бюджета и имуществото на Министерския съвет.Сметната палата има готовност да извърши двата одита на Министерски съвет, които депутатите от бюджетната комисия в парламента предлагат. Съгласно закона за Сметната палата парламентът има право да възлага на палатата до пет одита всяка година. Депутатите от бюджетната комисия поискаха да бъдат направени два одита на Министерски съвет – един за финансово управление (проверка на обществените поръчки, разпореждането с имуществото, системите за финансово управление и контрол) и одит за ефективност, ефикасност и икономичност на изпълнението на определени политики и програми на Министерски съвет. Първият одит ще бъде за периода 1 януари 2008 г. – 31 юли 2009 г. Ефективността, ефикасността и икономичността на политиките и програмите ще се одитират за първите седем месеца на 2009 г. Депутатите са избрали да бъдат проверени програма „Националния компенсационен жилищен фонд”, програма „Администрация” и политика „Определяне на национални приоритети и координация на политиките”. Финансовото управление е голям и тежък одит и се прави нормално от два до три месеца. В случая той ще бъде направен много по-бързо – затова в палатата ще бъде съставен според екип от всички отделения на институцията и за двата вида одити. Комисията по бюджет и финанси подкрепи Проект за решение за отмяна на решение за избиране на подуправител на БНБ. Става дума за Николай Неновски, чийто мандат още не е започнал.Ако парламентът отмени предишното решение, прието на 29 май 2009 г., управителят на БНБ има седемдневен срок да предложи друга кандидатура за подуправител.Управителят на БНБ отново може да предложи кандидатурата на Николай Неновски за избор от Народното събрание.


Логично е да се очаква преизбиране на Иван Искров, след като повторно е издигната кандидатурата му от ГЕРБ, смята Милен Велчев
София. Ако е издигната кандидатурата на Иван Искров от ГЕРБ, логично е да се очаква, той да бъде преизбран. Това каза пред Агенция „Фокус” Милен Велчев от НДСВ. Милен Велчев обясни, че постъпката на Иван Искров и подадената от него оставка е достойна за уважение. Той оцени издигането на кандидатурата му, повторно от ГЕРБ, като адекватна оценка за възможностите на Иван Искров и опита му. „Не мога да се сетя за по-подходящ от Иван Искров за поста на управител на БНБ, но и за всеки случай не съм чувал за други кандидатури, които да се готвят”, зави Велчев. Той каза още, че смяната на Неновски означава, че според парламента изборът е незаконен. По думите му автоматично това означава, че и на Иван Искров изборът е незаконен. „Достойно е, че Иван Искров си подаде оставката, за да даде възможност парламентът да избере нов управител, независимо от това кой е той”, заяви Велчев.

Петър Димитров: Висшият законодателен орган на България продължава да не работи
Висшият законодателен орган на Република България продължава да не работи, днес се свиква извънредно заседание с измислен дневен ред. Това каза Петър Димитров от парламентарната трибуна, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Петър Димитров заяви, че новото управляващо мнозинство генерира огромни очаквания. Той попита, какво му е извънредното на това заседание, което се свиква в работен ден с дневен ред, в който няма нищо извънредно. „България действително се нуждае от извънредни заседания на парламента, на които да се обсъжда дневния ред на хората, да се приеме антикризисната програма на народното мнозинство”, заяви Димитров. По думите му това е особено необходимо със създаденото напрежение поради оставката на управителя на БНБ – Иван Искров. „Ако новото мнозинство няма капацитет да осигури нормално функциониране на Народното събрание, то е нормално Народното събрание да излезе във ваканция. Свикват се извънредни заседания, на които се харчат милиони левове за командировъчни. Законодателната дейност е изключително сложна и изисква съответен опит и квалификация”, посочи Димитров. Той каза още, че часовникът на новото управление вече е пуснат и посочи, че е имало редица закони, по които събранието можеше да работи. Особено важно е да ползвате опита на експертите, които вече десетки години работят, каза Димитров и призова управляващите да осигурят нормална работа на Народното събрание по същностния дневен ред и посочи, че вече изминаха 45 дни.

И НЕЩО ЗА “ЛОВЪТ НА ВЕЩИЦИ”

Сергей Станишев информира като историк Бойко Борисов откъде идва терминът "лов на вещици"
Очевидно Бойко Борисов не знае откъде идва изразът „лов на вещици”. Това каза пред журналисти в кулоарите на парламента бившият министър-председател на България и настоящ депутат от Коалиция за България Сергей Станишев, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Бившият премиер поясни, че фразата идва от периода след Реформацията, когато хиляди невинни хора, най-вече жени, са били несправедливо обвинявани и изгаряни на клада.„Ловът на вещици идва оттам като термин за несправедливо обвиняване на някого. Той се прилага и през 20 век, когато „лов на вещици” се отнася по отношение на политически разправи и чистки. Така че бих могъл да информирам министър-председателя, все пак съм историк”, каза лидерът на социалистите Сергей Станишев.

„Ловът на вещици”Станишев сам даде определение на неговите министри и неговия кабинет – вещици, каза Борисов.
Вещиците са винаги, поне от майка знам, лоши – крадат, правят измами. Така че аз стъпвам на определението на г-н Станишев – вещиците в заменките на горите, вещиците, които златни ксерокси купуват. Той сам си дава определение на неговите министри. Ще ги ловим вещиците и ще ги даваме на правосъдието, да възтържествува правдата, г-н Станишев. Понеже много се дискутираше, вижте една вещичка, един Иво Николов, той е мъжка вещица, гледайте какви заплати взима вещицата. Иво Николов, на длъжност изпълнителен директор на „Информационно обслужване” е взел 13 066 за май, за август – 12 973 лева, за декември – 13 875.Общо като заплата от януари 2008 до декември 2008 година заплатата на Николов е над 104 000 лева.Вещиците на Станишев вземат по толкова заплата. Сега се оплакват на Брюксел, че Борисов е дошъл и ще им прекрати лапканицата, каза той.Борисов бе категоричен, че в бордовете такива заплати няма да се вземат. Изрично съм разпоредил - една средна заплата от около 1000 лева и толкова – каза Борисов.Пресаташето на ГЕРБ е в Информационно обслужване в момента, защото трябваше да дадем човек, докато дойде събранието на 27 август и си се връща в централата на ГЕРБ. Ще търся някой независим – обмислям варианта да е бившият депутат Спасов, каза Бойко Борисов. ***Понеже ще ме питате и къде и как спя – за това има право да ме пита само Цветелина. Всичко друго ми е 100 % публично, къде и с кой спя не ви е работа, каза Борисов на пресконференцията. Има на кой да се отчитам и да ми се държи много по-строга сметка, каза още премиерът и посочи - никога не съм спал по резиденции, но ако трябва заради вас, ще започна да спя. Борисов потвърди, че е спал два дни в хотела на Валентин Златев там.В Обзор ходя от дете, ходя всяка година, тъй като рибарите са ми приятели там, каза още премиерът.

Бойко Борисов: Станишев няма как да не е притеснен за енергийните проекти, защото нищо не знае за тях
Станишев няма как да не е притеснен за енергийните проекти, защото нищо не знае за тях. Това каза на пресконференция в МС премиерът Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Според Борисов, ако бившият премиер знаеше, щеше да бъде по-конкретен с цифрите и данните. Имаме хвърлени 300-400 милиона да се събори старото, заяви премиерът по отношение на АЕЦ „Белене”. Не съм премиер, който ще задължи държавата с по няколко милиарда, ако те са крали с по няколко милиарда, аз ще пестя всеки лев, каза той.По думите му – в момента се водят точно такива разговори със страните по проекта – колко ще струва той и че тези реактори няма също да бъдат спрени. Кога сте чули от мен, че „Южен поток” няма да се строи? Там са също много милиарди, които ние като участник трябва да имаме в бюджета. Нека Станишев ми покаже в кое перо са, да отида да ги взема. Трябва да плащаме влаковете на „Сименс”, ама няма пари, каза Борисов.„Шел”, ОМВ, „Лукойл” са публични компании с прозрачност в тяхната дейност. Поемам ангажимент и ще разпоредя проверка и на тях, каза премиерът.
В Обзор ходя всяка година, познавам се с рибарите, каза Борисов. Той каза, че е спал два дни в хотела на Валентин Златев там.Има на кой да се отчитам и да ме проверява по-строго от вас, каза премиерът и посочи, че никога не е спал по резиденции, но щом е необходимо, може да започне.

БЕЗ УПОТРЕБА НА БЪДЕЩЕ ВРЕМЕ за работата на службите

Заводът за отпадъци на София, новият фонд за трансплантации, големите енергийни проекти, работата в службите, „ловът на вещици” – това бяха част от коментираните от премиера Бойко Борисов теми на пресконференция днес в Министерски съвет

За Фонда за трансплантации
Според премиера е необходима разяснителна работа сред хората за това колко е важно да се подсигурят донори, защото според статистиката у нас годишно около 6-7 души стават донори, или 1 % годишно, а в страните от ЕС – 10 %.И ако ние съумеем да достигнем до 60-70 души за година да могат да дадат органи, ще имаме много повече спасени човешки животи, посочи той. Министър-председателят Бойко Борисов е разпоредил на Министерство на отбраната, МВР и Министерство на здравеопазването съвместно да направят оперативен план – как да се ползват наличните сили при необходимост за най-бързо доставяне на органи за трансплантации.Ще осигурим финансиране въпреки огромния дефицит за изграждане на такъв център, каза премиерът. „Всички ние трябва да направим така, че да обясним на хората, че когато се дарява орган, част от нас продължава да живее и се спасява човешки живот. Нищо по-различно от кръводаряване”, каза Борисов.

За завода за отпадъци на София 50 милиона евро ще даде държавата за завода за отпадъците на София.
Заводът ще струва около 183 млн.евроДържавата ще съфинансира завода за битови отпадъци, тъй като само София е готова с проекта си според МОСВ. Законът за отпадъците на София е най-циничното, най-смешното и най-срамното нещо, предлагано от бившия премиер Сергей Станишев за неговото управление, според Борисов. За да върне Вълка, той се опита да прокара закон през парламента, който мина на първо четене, Брюксел му удари шамара и те го изтеглиха тихомълком, без да коментират дори, каза той.

Армията и МВР
Правителството не планира да намали военните контингенти в чужбина.
По думите на Борисов – по данни на вътрешния министър и на полицейския синдикат служителите на реда са недоволни от качеството на своите униформи, затова в новите конкурси ще участват и синдикатите с цел да се подбере най-доброто и практично облекло. За хората с увреждания ще се търсят други варианти за подпомагане, не може едното да е за сметка на другото, каза премиерът във връзка с участието им в изпълнението на такива поръчки. Днес разпоредих и на вътрешния министър повече думичката „ще” в бъдеще време в интервюта и изказвания да не се употребява. Когато арестуваш колите на наркодилърите, тогава ще ги покажеш. Ако ние ще арестуваме коли на наркодилъри – просто се вбесих; думичката ще от службите няма да се употребява, заяви премиерът.Разработва се система – вкарваш горива – акцизите на границата. Затова сега има съпротиви срещу нас, но ще ги преодолеем, каза премиерът. По думите му това ще се случи през септември.

Енергийните проекти
Станишев няма как да не е притеснен за енергийните проекти, защото нищо не знае за тях. Той ако не беше притеснен, а беше компетентен, щеше да излезе и да каже – ние сме оставили в Белене един прекрасен проект, той струва 3, 4 или 5 млрд.евро, ще бъде готов за 3 ,4 или 5 години, електрическата енергия, произвеждана от него ще бъде продавана в Турция, Румъния, Гърция или където и да било, цената ще бъде еди-каква си, двата блока, които поставяме, гарантираме, че следващите 50-60 години няма да бъдат спирани от ЕС, моля г-н Борисов незабавно да започне да изпълнява този проект, каза Бойко Борисов.Това е изказване на компетентен премиер, свършил някаква работа освен трета първа копка, каза още той. По думите му - имаме хвърлени 300-400 милиона да се събори старото. Не съм премиер, който ще задължи държавата с по няколко милиарда, ако те са крали с по няколко милиарда, аз ще пестя всеки лев, каза той.Борисов заяви, че в момента се водят точно такива разговори със страните по проекта от руска и германска страна - колко ще струва той и кой гарантира, че тези реактори няма също да бъдат спрени например защото има ново поколение. Кога сте чули от мен, че „Южен поток” няма да се строи? Там са също много милиарди, които ние като участник в проекта трябва да имаме в бюджета. Нека Станишев ми покаже в кое перо са заложени парите за проектите, да отида да ги взема. Трябва да плащаме влаковете на „Сименс”, ама няма пари в бюджета, каза Борисов.

Бойко Борисов: Няма фирми, които да са защитени от проверки
Няма фирми, които да са защитени от проверки, нито такива, които тенденциозно да се проверяват. Това заяви на пресконференция в МС премиерът Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Всички бензиностанции трябва да имат фискални апарати, горивата трябва да отговарят на качествата и да си платят акцизите, бе категоричен Борисов.Днес разпоредих и на вътрешния министър повече думичката ще в бъдеще време в интервюта да не се употребява. Ако ние ще арестуваме коли на наркодилъри – просто се вбесявам; когато имаме арестувани, ще ги показваме, заяви премиерът.Разработва се система – вкарваш горива – акцизите на границата. Затова сега има съпротиви срещу нас, но ще ги преодолеем, каза премиерът. По думите му това ще се случи през септември.

И МАЛКО ... ДРУГО

„Еурактив”: Български партиен лидер е обвинен в данъчна измама
София. Богат български бизнесмен, партията на който почти успя да спечели място в Европейския парламент, е обвинен в укриване на данък добавена стойност в размер на 8 милиона евро, съобщава изданието „Еуроактив”, позовавайки се на български медии. Главният прокурор на София Борислав Джамбазов съобщи на 18 август, че Христо Ковачки, потаен бизнесмен с интереси предимно в енергийния бизнес, е обвинен в укриване на данъци и неправомерно възстановяване на ДДС за машини през периода 2005 – 2008 г. Според полското списание „Впрост”, Ковачки е вторият по състояние човек в България, изпреварван само от Васил Бошков, крупен бизнесмен, натрупал първите си милиони долари, занимавайки се с хазартен бизнес, преди да разшири сферата си на интереси.

Синдикална Федерация на служителите в МВР подкрепи исканията на надзирателите в местата за лишаване от свобода
София. Синдикална Федерация на служителите в МВР подкрепи исканията на надзирателите в местата за лишаване от свобода, изразени от Синдиката на надзирателите в затворите в България. Синдикална Федерация на служителите в МВР изпрати декларация до медиите, с която категорично подкрепя "справедливите искания за достойни условия на труд и адекватно заплащане на служителите в местата за лишаване на свобода". От федерацията настояват в Министерство на правосъдието да започне ефективен социален диалог за решаване на проблемите, свързани с условията на труд и възнагражденията на служителите в затворите в България, както и привеждането на местата за лишаване от свобода в съответствие с изискванията на ЕС за осигуряване на хуманни условия за затворниците. "Призоваваме Министерството на правосъдието да вземе мерки за разрешаване на проблемите на служителите в местата за лишаване от свобода и да започне незабавно социален диалог. СФСМВР изразява готовност да подкрепи всички действия и мерки на колегите от ССЗБ, в т. ч. и протестни действия, насочени към подобряване условията на труд в съответствие с изискванията на ЕС повишаване на социалния статус на надзирателите в затворите в България".

Кризата променя структурата на българския износ, сочи доклад
София. След първите ефекти от кризата върху глобалната икономика започна плавно изменение на структурата на българския износ – нараства делът на част от потребителските стоки за сметка на суровини и материали, които се използват за междинно потребление в производствения процес. Това се посочва в доклад на „Индъстри Уотч” за българската икономика и глобалната финансова криза. Сред акцентите в доклада е още и това, че загубата на работни места по трудов договор беше концентрирано в няколко сектора на икономиката. Над 60%, или над 56 000, от разрушените работни места бяха в преработващата промишленост. Останалите бяха в сферите на строителството и търговията. Съкращенията на заетост бяха почти 100% в частния сектор. Адекватната публична политика би следвало да включи и значително редуциране на заетите в държавния сектор.Основно предизвикателство пред местната икономика е балансирането на публичните финанси в условията на свиващи се публични приходи в контекста на силната зависимост на бюджета от косвените данъци.Предимство за българската икономика представлява ниското ниво на публичния дълг и ниската задъжнялост на домакинствата. Същевременно вътрешния потенциал за увеличаване на производителността не е използван напълно. Рисковете от влошаване на качеството на банковите активи могат да бъдат неутрализирани от относително високите нива на капиталова адекватност на банките и при необходимост - от изградените до момента фискални буфери.

Около 3 млрд. лева от преки и косвени данъци не се събират годишно
София. Около 3 милиарда лева от преки и косвени данъци не се събират годишно в резултат на действията на икономическата престъпност, предаде репортер на Агенция „Фокус”. На пресконференция доц. Николай Иванов, първи директор на Бюрото за финансово разузнаване заяви, че ще се постави остро въпросът за функциите на ДАНС и МВР, в частност ГДБОП и не трябва да се допуска ничий монопол и не трябва да се отиде към прекомерно покриване на различни функции. В ГДБОП повече да се наблегне на типично полицейските функции, ДАНС да има повече аналитични функции, смята Иванов. Финансовата полиция има своето място, но не като отделна структура. За първи път 2001 година Франц-Херман Брюнер дойде във финансовото разузнаване. Тогава ние работихме така, както сега генерал Борисов иска да се работи – малко тихичко, каза Иванов. Брюнер е посетил няколко пъти финансовото разузнаване. Виждате, че сега ОЛАФ се насочи към други структури, защото в куфарчето на покойния Иван Тодоров – Доктора беше намерен документ на ОЛАФ и никой не иска да ни даде отговор. ОЛАФ е изпратил на някой този документ, те знаят на кой са го изпратили, но не искат да се бъркат във вътрешните ни работи. А нашите би трябвало да кажат – този документ го изиска еди кой си и да проследят пътя му от там до куфарчето на Доктора и до тефтерчето с инициали, каза Иванов.По думите му – не сме подписали с водещите финансово-разузнавателни звена меморандуми за взаимодействие – Великобритания, САЩ, въпреки че още 2001 година сме имали добро сътрудничество. За сметка на това затънахме в нашия Балкански регион- почнахме да обучаваме Македония, Черна гора, не че не трябва да се обучават, но трябва да имаме работни контакти и меморандуми с водещите звена в световен мащаб, каза той. Според доц. Иванов, комисията Кушлев е тромаво конструирана с повече бюрокрация, а трябва да бъде по-гъвкава, с по-бързи и по-ефективни механизми.

Доц. Николай Иванов: Ключов е проблемът с ДДС измамите и решението трябва да бъде нетрадиционно
София. За да се справим с проблема с укриването на данъци, трябва да атакуваме неговата основа – сивата икономика. Трябва да се затегне институционалната дисциплина, заяви доц. Николай Иванов, първи директор на Бюрото за финансово разузнаване, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Ключов е проблемът с ДДС измамите и решението трябва да бъде нетрадиционно. Създават се вериги, синхронизирани в национален мащаб на помпане на изкуствено ДДС с фирми фантоми. Трябва да се опитаме да ограничим кешовите движения и ако трябва да криминализираме „кухите обороти”. Когато ги няма инструментите, тогава ще бъде по-трудно с измама да се присвояват тези средства”, каза доц. Иванов.Според него, трябва да има нов Закон за мерките срещу изпирането на пари, който да възстанови реалните функции на финансовото разузнаване. Освен това – да се укрепят механизмите във връзка с изтичането на информация и за запазване на анонимността на тези, които подават сигнали. Липсва и координация със Закона за мерките срещу финансиране на тероризма. Без стабилна банкова система излизане от кризата няма да има и трябва да сме изключително внимателни към банковата система, каза още той. Според Николай Иванов е неефективен Законът за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност.

Финансовото разузнаване е един от най-добрите инструменти за ограничаване на икономическата престъпност
София. Финансовото разузнаване е един от най-добрите инструменти за ограничаване на икономическата престъпност, каза на пресконференция доц. Николай Иванов, първи директор на Бюрото за финансово разузнаване, предаде репортер на Агенция „Фокус”. По думите на Николай Иванов в последните няколко години финансовото ни разузнаване не е имало значими постижения, а възможностите му не се използват достатъчно. Иванов посочи, че оценките, давани през 2001 година от страна на ЕК са били, че българското финансово разузнаване работи много добре, за да се стигне до доклад на Държавния департамент, в който България се посочва като страна, която е неглижирала тези проблеми и през нея минават както наркоканали, така и финансови канали с мръсни пари.За първи път българско правителство изрази волята си да ограничи икономическата престъпност и това, което се отнеме, да го използва като борба с икономическата криза, посочи той. Сивата икономика у нас е между 25-35 % по общоприети оценки, а оборотите й около 12 млрд. лева годишно.

Васил Тончев: БСП няма да бъде основната алтернатива на ГЕРБ на изборите за кмет на София
София. Авторитетът на Румен Овчаров е по-голям вътре в партията. Докато в средите извън привържениците на БСП резултатът на Георги Кадиев на изборите за кмет на София ще бъде по-голям. Това каза пред Агенция „Фокус” социологът от „Сова-Харис” доц. Васил Тончев. Според него обаче БСП няма да бъде основната алтернатива на ГЕРБ. Под внимание като конкуренция трябва да се вземе предвид и Синята коалиция, смята той. „Безспорно е, че кандидатът на ГЕРБ ще има голямо предимство. Доверието към Бойко Борисов е огромно. Кандидатът на ГЕРБ ще бъде фаворитът. Хората имат съвсем определени очаквания от ГЕРБ и очакват да се случи това, за което са дали своя глас”, каза той. Според него тепърва обаче оценката за ГЕРБ ще се развива във времето. „Според мен шансовете на другите партии ще са много малки”.По думите на доц. Тончев софиянци ще търсят компетентност и ефективност у своя кандидат при решаването на проблемите на столицата, а хората ще очакват, че Бойко Борисов като премиер да има специално отношение към София.Според него много проблеми са останали неразрешени в София след Бойко Борисов. Сред тях са чистота, благоустройството, постоянното разрастване на града.

Слободан Милошевич е роден на тази дата в 1941 г.
Слободан Милошевич е роден на тази дата преди 68 години в 1 941 г. Слободан Милошевич е президент на Югославия от 1989 г. (на Съюзна република Югославия от 15 юли 1997 г.) до 2000 г. Завършва икономика в Белградския университет. В периода 1966 г. - 1969 г. е кмет на Белград. От 1963 г. - 1978 г. е директор на “Техногаз”. Президент е на Обединената югославската банка (1978 г. - 1983 г.). През 1984 г. - 1986 г. е член на ГК на ЮКП в Белград. В периода 1986 г. - 1988 г. член на Президиума на ЦК на ЮКП. През пролетта на 2001 г. е арестуван, а след 3 месеца е предаден на Международния трибунал в Хага. Към него са отправени 66 обвинения - подбудител и извършител на геноцид по време на войната в Босна (1992 г. - 1995 г.); извършител на престъпления срещу човечеството във войните с Хърватска (1991 г. - 1992 г.) и в Косово (1999 г.). Защитава се сам, без адвокати (2002 г.). Слободан Милошевич е намерен мъртъв в неговата килия на 11 март 2006 г. във военния затвор на трибунала в Хага.

Умира един от създателите на българския игрален филм - кинорежисьорът Александър Вазов (26 ХІ 1900 – 20 VІІІ 1972 г.)
Александър Георгиев Вазов - български кинорежисьор и сценарист умира на тази дата преди 37 години в 1972 г. Александър Георгиев Вазов е един от създателите на българския игрален филм. Роден е на 26 ноември 1900 г. Творчеството му в областта на киното започва от 1922 г. в Берлин, а след това продължава в Италия, Швейцария и България. Завършва кинорежисура в Мюнхен. Дълги години работи в областта на научнопопулярното кино - началото е поставено през 1929 г. с "В царството на розите". След 9 септември 1944 г. се насочва изцяло към него - "Бактериофаги", "Имунизацията на децата", "Нутрията", "Полезни и вредни", "Конят - боен другар на войника", "Етеричните масла", "Владимир Димитров-Майстора" (1955 г.), "Български тютюн" (1957 г.), "Родно море" (1962 г.). Той е един от основателите на Съюза на български филмови дейци (1934 г.), чийто председател е до 1953 г. Опира се на литературната класика - "Грамада" (1936 г.), и на фолклорните мотиви - "Настрадин Ходжа и Хитър Петър" (1939 г.).

АФП: САЩ ще занижат оценката си за бюджетния дефицит до 1,58 трлн долара
Вашингтон. Следващата седмица от Белия дом ще занижат оценката си за бюджетния дефицит с около 262 млн. долара до 1,58 трлн. долара, съобщава АФП, позовавайки се на представител на администрацията на президента Барак Обама.Съобщението ще бъде направено официално при представянето на средногодишната бюджетна оценка следващата седмица.През месец май от администрацията в Белия дом прогнозираха дефицит от 1,841 трлн. долара заради завишените разходи на фона на тежката икономическа криза.Занижаването на очакванията за дефицита се дължи на това, че администрацията е похарчила по-малко от очакваните средства за обезпечаване на банкови фалити и подкрепа за финансовата система.

Икономика на Норвегия излезе от рецесията
Осло. Богатата на петрол икономика на Норвегия е излязла от рецесията и за второто тримесечие на годината отбелязва ръст от 0.3% в сравнение с данните за предходното тримесечие”, предаде АФП, цитирайки оповестените днес официални данни.

Германия е готова да предостави на „Магна” кредит от 4,5 млрд. евро, ако компанията закупи „Опел”
Берлин. Федералното правителство и властите на четирите германски провинции, в които има заводи на „Опел”, са готови „първоначално” да предоставят на австрийско-канадската компания „Магна” кредит в размер на 4,5 млрд. евро, ако от „Дженерал мотърс” продадат германския автомобилен производител на тази компания, съобщава РИА Новости.Представителят на германското министерство на икономиката Йохан Хоман е съобщил, че германските власти са предложили на „Дженерал мотърс” да предоставят цялата сума, което да ускори решението на американския консорциум за продажбата на „Опел” в полза на „Магна” и руската „Сбербанк”. Германското правителство е готово да отпусне сумата без участието на другите европейски страни, в които също има заводи на „Опел”.

Няма коментари: