вторник, 11 август 2009 г.

НОВИТЕ НИ НАДЕЖДОНОСИТЕЛИ



Цецка Цачева: Необходимо е спешно актуализиране на структурата на НС

Обективно.ком
Повече от 40 са необходимите вътрешни актове, които следва да бъдат изготвени, за да работи нормално Народното събрание. Това каза на пресконференция председателят на Народното събрание Цецка Цачева. До сега са подготвени 7 вътрешни акта, които ще бъдат утвърдени след съгласуване на председателски съвет. Още 11 са в ход на подготовка. При подготовката на тези актове се срещат трудности в намирането на информация, обясни Цачева. Необходимо е спешно актуализиране на структурата на НС, заяви още председателят на парламента. Тя добави, че амбицията на ръководството на парламента е до 20 август да има нова структура, тъй като без това да се случи, парламентът не може да започне нормално да функционира. Досега е извършена промяна в дисциплинарния съвет. За негов председател е назначен главният секретар Иван Славчов.

Депутатите следени с нови карти и устройства
24 часа онлайн
Новият пропускателен режим в сградата на парламента на площад „Ал. Батенберг" ще заработи до края на седмицата, а до края на месеца ще се задейства и този в Народното събрание. Това съобщи депутатът от ГЕРБ Искра Фидосова, цитирана от Агенция "Фокус".
Техниката е закупена, но досега е стояла в подземията на Народното събрание. Устройствата, които ще бъдат монтирани, отчитат с четец влизането и излизането от сградата на всеки депутат или представител на администрацията. На влизане четецът ще отбелязва датата, часа и минутата. На монитор на входа пък ще излизат образът и данните на лицето, което влиза.
По този начин охраната ще може да следи кой влиза и няма да има възможност за чекиране на две карти, тъй като при поставянето на повече от една четецът блокира. Тази система може да пуска до 30 души в минута.
С въпросните карти ще се осигури както достъпът до сградите, така и гласуването. Във всеки момент ще може да се следи дали има депутат, който не е влязъл в сградата, а с чиято карта се гласува, обясни Фидосова.

Прокурори се заемат със социалния комплекс на Масларова
24 часа онлайн
Досъдебно производство е заведено във връзка с нарушенията на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) за ремонта на административната сграда на ведомството - комплекс за социални услуги - в Стара Загора. Това обяви на пресконференция прокурор Божидар Джамбазов.
Досъдебното производство е в Софийска градска прокуратура. То е заведено по чл. 282 от Наказателния кодекс - за длъжностно престъпление.
По думите на прокурор Джамбазов в министерството има цели екипи, които се занимават с реализирането на една такава сделка, затова трябва да се открои кръгът от лица, които са виновни.
До този момент няма образувано дело срещу бившия социален министър Емилия Масларова. Ремонтът на комплекса е струвал 18,8 млн. лева.

Цветлин Йовчев освобождава съветниците в кабинета
24 часа онлайн
Новият председател на ДАНС Цветлин Йовчев, който е назначен с указ на президента Първанов от 10 август, освобождава съветниците в кабинета. Това съобщиха от пресслужбата на агенцията.
Председателят на ДАНС ще предложи на Министерски съвет това звено да бъде закрито. След запознаване с актуалното състояние на ДАНС, при необходимост ще бъдат предложени структурни и кадрови промени в агенцията, се казва още в съобщението.
Цветлин Йовчев бе назначен на поста председател на ДАНС, след като неговия предшественик Петко Сертов подаде оставка. Преди да оглави агенцията, Йовчев ръководеше нейната дирекция "Контраразузнаване".
(съветниците към кабинета са били назначавани на основание Правилник за работа в ДАНС – т.е. по вътрешна организация, което прави компроментиран и самия правилник. Структурно това не е разписано. Б.м.)
Шушулов напуска поста си през септемвриПредседателят на ДКЕВР Константин Шушулов ще освободи поста след 10 септември. След открито заседание на комисията той съобщи пред журналисти, че осем години като председател на ДКЕВР му стигат. Тази седмица Шушулов ще има среща с премиера Бойко Борисов, за да обсъдят неговото напускане, съобщи БТА. От "ЧЕЗ-България" са заявили, че са готови за тримесечно отчитане без междинни сметки, каза пред журналисти председателят на ДКЕВР Константин Шушулов. Засега остава решението на комисията за едномесечно отчитане на потреблението на електроенергията. Ще направим всичко възможно, това, което сме постановили, да го направим, заяви Шушулов.

Лъчезар Иванов:НЗОК ще започне да плаща услуги, а не да прави политики
Обективно.ком

Директорът на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ д-р Румяна Тодорова ще бъде сменена със закон. Ще има промени и в структурата на институцията. Това съобщи по Нова телевизия д-р Лъчезар Иванов, зам.председател на парламента и шеф на здравна комисия. Той допълни, че в момента екип разработва измененията, с които няма да има юридическа пречка начело на НЗОК да бъдат поставени хора, действително загрижени за здравето на населението.Съвсем скоро от ръководството на касата ще бъдат извадени и бившите зам. министри Емил Райнов и Стоян Стоянов, които са в институцията от квотата на държавата. На тяхно място ще бъдат сложени експерти. Идеята на новия екип на ведомството е да се прекрати порочната практика шеф на Управителния съвет на НЗОК да е зам. министър, обясниха от здравното министерство. Това беше една от сериозните причини да се говори, че осигурителната институция на практика е одържавена.Сред първите три неща, които предстоят в здравеопазването, ще бъде реорганизацията на НЗОК, която да започне да заплаща услуги, а не да прави политики, както досега, допълни Иванов. Според него най-важното, което трябва да се свърши в сектора е безболезнено да се преструктурират болниците, да отпаднат лимитите и постепенно да се заменят клиничните пътеки с диагностично-свързани групи. Това ще са и приоритетите на правителството в здравеопазването през следващите четири години.Шефовете на болници, натрупали най-големи дългове, ще бъдат сменени по най-бързия начин, каза още Лъчезар Иванов. "Явно мениджърския им подход е изостанал някъде във времето или изборите и партийните каси са предизвикали такива дългове", посочи той. Според Иванов корупционните схеми не са отминали и здравеопазването. Затова е крайно време прокуратурата, съда и следствието да се заемат с подадените сигнали срещу доскорошния заместник-здравен министър д-р Емил Райнов.

Дежа вю?
www.dw-world.de
Първите мерки на здравния министър си приличат с тези на негови предшественици. И Гайдарски започна с уволнения и абмициозни проекти. Резултатът е известен. Какво да очакваме от новия екип? Анализ на Бистра Узунова.
За 20 години никой не пожела да направи истинска реформа в българското здравеопазване. Всички се упражняваха на воля и за обща сметка. Системата е недофинансирана /държавата плаща по лев-два на месец за пенсионери и деца/, бюрократично-жестока към болните и най-вече непреструктурирана, откъдето произтичат и повечето и беди. Германия е държава с 80 милиона население, но разполага едва с около 2200 болници.

Не повече пари, а добро управление
Спрямо броя на населението си, България едва ли има нужда от поддръжката на над 400 болници, повечето от които са с раздути щатове и "на червено". Дълговете им в момента са за поне 270 милиона лева, които просто няма откъде да се вземат. В дългосрочен план няма да се мине без увеличаване на здравните осигуровки, колкото и неприятно да е това за всички.
Положителното е, че новият здравен министър д-р Божидар Нанев /може би повече по принуда/ е осъзнал, че искането на повече пари от бюджета само по себе си не е гаранция за оздравяване на системата. И сегашните пари, които се въртят там не са съвсем малко, но според масовите усещания не попадат там, за където са предназначени. Крайно време е да се сложи ред в системата, която е превзета от нагъл лобизъм, неприкрита корупция и безогледно източване на средства.
Превръщането на болниците в търговски дружества, напук на всички очаквания, не доведе до ефективност в мениджмънта и контрол на качеството, а само промени вида на далаверите, които се въртаха. По каква логика директори на бордове на болници взимат например проценти от стойността на извършените ремонти? Можете да се досетите, че при това положение винаги се намират пари за нови плочки и мивки, но не и за лечение.

Диагнозата е ясна
На новия управляващ екип в министерството на здравеопазването ще се падне да предприеме дълго отлаганите и болезнени мерки: да направи анализ за реалната нужда от здравни заведения, да оптимизира броя на леглата в съответствие с броя на населението, да създаде структури за амбулантни медико-социални грижи за възрастни хора, да въведе ред и прозрачност в използването на средствата за лекарствата на онкоболните и другите хронични заболявания, да затвори вратичките, през които богатите фармацефтични концерни си "купуват лекари", да предложи ясни критерии за това, кой кои контингенти болни лекува, за да спре разкарването на болните и дублирането на дейности от различни здравни заведения.
Трябва да се преосмисли безконтролното и безпринципно раздаване на лицензи за нови болници и на договори с НЗОК, както и да се промени начинът на заплащане на лечението. Пътят към всичко това преминава през строг контрол и търсенето на отговорност за харченето на средствата, през въвеждането на единна информационна система, която да обвързва здравните заведения помежду им.

Има нужда от радикално лечение
Задачите са една от друга по-неприятни, защото създават врагове от всички политически цветове. Ако след първите уволнения на директори на болници, новият министър прояви решителност и по неотложните задачи, има шанс да е първият, който ще разсее фаталното дежа вю, което ни спохожда с всеки нов здравен министър - усещането, че предлаганото от него ново вече сме го преживявали.
* Deja vue - от френски : "вече преживяно" - феномен, при който човек се чувства сигурен, че дадена ситуация вече се е състояла.
Автор: Б. Узунова

Русия разработва нова ракетна система за космическа отбрана
Обективно.ком

Русия разработва ново поколение ракети, за да се противопостави на ракетно-космическата техника, която скоро може да бъде разположена от САЩ, предаде АФП. Това заяви главнокомандващият на военновъздушните сили на Русия генерал Александър Зелин. "Проектираме нови ракети, които ще може да ни защитят не само срещу въздушни удари, но и срещу нападения от космоса", заяви Зелин, цитиран от руските осведомителни агенции. "Съединените щати и други страни ще разположат такава системи, способни да ударят всяка една точка в Русия до 2030 г.", добави той. "Заплахата не е виртуална, а реална", каза още руският представител. За да се противопостави на евентуална чужда заплаха, Русия започна разработването на ракетната система земя-въздух S-500, която ще разполага с балистични ракети с обхват до 3 500 км. Москва усилено се противопоставя на намеренията на САЩ за изграждане на отбранителен ракетен щит в Източна Европа. Русия реагира остро на плановете на администрацията на президента Джордж Буш, която съобщи, че е ускорила процеса по милитаризация на космическото пространство.

Краят на ядрените планове на ЕрВеЕ в България? Новият български кабинет подлага на преоценка финансирането на спорния проект за "АЕЦ Белене", писа германският вестник "Ди Велт", пояснявайки, че плановете на концерна ЕрВеЕ за участие в строежа са пред провал.
www.dw-world.de
Плановете на енергийния концерн ЕрВеЕ за строеж на атомна електроцентрала в България са застрашени. Множат се признаците за това, че спорният милиарден проект може да се провали. От ЕрВеЕ обясниха, че заедно с българската НЕК продължават да проучват възможностите за "АЕЦ Белене", но че остават някои нерешени въпроси, сред които е финансирането.

Неизясненото финансиране
Новото българско правителство постави проекта под въпрос заради високите разходи. "Всяко решение на българското правителство ще бъде уважено от ЕрВеЕ", обясниха от компанията. "Възможно е проектът да се провали", се чува от средите на германската компания.
Финансовата криза поставя България пред особено сериозни предизвикателства. Ако правителстово се изкаже против, проектът е обречен - коментираха мнозина запознати със ситуацията хора. Държавата притежава 51 процента от проектното дружество, а ЕрВеЕ - 49 процента.
"Файненшъл Таймс Германия" съобщи, че българското правителство тези дни щяло да сложи край на проекта. Все още се отрича, окончателното решение да е било взето. "България не е съобщавала, че се отказва от проекта за "АЕЦ Белене", каза министърът на икономиката Трайчо Трайков. Правителството щяло да анализира споразуменията за Белене, както и бъдещите възможности.
Германският енергиен концерн ЕрВеЕ се включи в проекта миналата година. Предишното българско правителство оцени разходите по строежа на двата реактора с мощност от общо 2000 мегавата на 4 милиарда евро. Според анализатори обаче сумата може да надскочи 6 милиарда евро.
ЕрВеЕ потърси партньор за своята част, за да може да държи разходите си в разумни граници. До момента обаче търсенето е безрезултатно. При провал на проекта ЕрВеЕ ще трябва да отпише завинаги похарчените до момента пари. По всяка вероятност става въпрос за няколко десетки милиона евро, пише "Ди Велт".

Ядрените планове на ЕрВеЕ
Шефът на концерна Юрген Гросман е за ускорен строеж на атмони централи в чужбина, например във Великобритания. Неговите планове по отношение на България бяха критикувани от надзорния съвет на компанията, включително и поради това, че реакторът би трябвало да се изгради от руската компания Атомстройекспорт.
Освен това природозащитници многократно протестираха против строежа, защото Белене се определя като земетръсна зона. И действително, земетресение с магнитут от 5,8 по скалатана Рихтер разлюля региона на Черно море миналата седмица. То беше почувствано и в Североизточна България при Белене.

Всъщност обаче, строежите на атомни електроцентрали в земетръсни региони не са нещо необичайно. Почти постоянно застрашената от земетресения Япония с нейните над 50 реактора е една от държавите, които най-много разчитат на атомна енергия, заключава германското издание.

АЕЦ БелеНЕ
www.dw-world.de
София заплашва да преразгледа, замрази или да се откаже от големи енергийни проекти с международно участие като "АЕЦ Белене", чиято история e низ от управленски решения с псевдо-икономическа обосновка, смята Е. Лилов.
Правителството на ГЕРБ дойде с обещанието за ревизия на някои от решенията на тройната коалиция, а едни от най-спорните сред тях са именно около българското участие в проекти като "Южен поток", "Бургас-Александруполис" и разбира се - АЕЦ-Белене.
Белене отдавна е трън в очите на много хора. Природозащитниците например предупреждават, че площадката на централата попада в сеизмичен район; данъкоплатците не харесват идеята, проектът да бъде изпълняван с техни пари (разбирай - с държавни гаранции); експертите пък се съмняват в икономическата целесъобразност на "АЕЦ Белене".

Разобличаване на митовете
И трябва да кажем, че всички са прави - и районът около Белене е земетръсен; и идеята за държавните гаранции е заложена в схемата на предишното правителство (подписало с руснаците за строителството); и икономическият анализ за ефективността на новата ядрена мощност никъде не е публикуван. Само за опресняване на паметта - когато изваждаха от фризера проекта "АЕЦ Белене" ни убеждаваха, че той ще струва 3,9 млрд. евро, а цената на произвеждания ток - 3,5 до 4 евроцента за киловатчас. Тези разчети отдавна вече не са актуални - последните прогнози са съответно за 10 млрд. евро и за 8 до 10 евроцента киловтачаса (минимум). Така беше развенчан един от основните икономически "аргументи" - за евтиния ток. И още нещо се налага да припомним - първоначално се твърдеше, че цената щяла да остане непроменена през цялото време, докато централата се строи.
Но и самият избор на изпълнител бе всичко друго само не и икономически обоснован. До търга беше допусната само руска ядрена технология, т.е. нямаше конкуренция. Спомням си добре тогавашната икономическа "логика", че централата е започната от руснаци и ще бъде по-евтино, ако бъде завършена от тях. Те обаче решиха друго - да съборят всичко и да започнат строежа отначало, и поискаха за събарянето на вече построеното повече пари отколкото даваха за изкупуване на старото руско оборудване. Така беше развенчан още един мит, представян ни като икономически аргумент - че с избора на руски инвеститор се пестели пари, защото той щял да достроява вече започната централа.

Ще докаже ли новото правителство смелост?
Но да оставим експертните оценки. Направете си труда и прегледайте какво пишат хората в разните интернет-форуми за АЕЦ-Белене. И се запитайте, защо трудно откривате привърженици на идеята за довършване на мегаломанския проект. Затова пък ще срещнете оценки за далавери и ядрени лобита, за енергийни мафии и за грабителства посред бял ден.
Ако новото българско правителство не се уплаши от цитираните мощни лобита и спре проекта АЕЦ-Белене, то ще е спечелило една от най-важните си битки, от която може да излезе по-силно и по-уверено за следващите, които му предстоят. Ако наистина иска да промени България, както обеща.

Амбивалентна носталгия
www.dw-world.de
(заслужаващо внимание разсъждение)

Под надслов "Посткомунистическата носталгия" като усещане за загубата на обществената сплотеност" проф. Мария Тодорова публикува в германския всекидневник ТАЦ обширен коментар.
Мария Тодорова е професор по история в университета в Илинойс /САЩ/, авторка е на редица книги по социалната и културната история на Източна Европа. През октомври се очаква да излезе новата й книга "Да си спомним комунизма". Ето част от коментара, озаглавен "Амбивалентна носталгия":
"Нека разгледаме как българското общество днес оценява собствената си комунистическа история. 1989 г. се окачествява в България не като революция, а като "промяната". Наистина юбилеят не е в центъра на общественото внимание, но не може да не направи впечатление, че споменът за ерата на комунизма в различни области се съхранява по твърде своеобразен начин. Например в архитектурата: онези антифашистки монументи, които не бяха демонтирани след 1989 г., получават значително по-високо внимание отколкото по времето когато са изградени. Заедно с паметниците на "жертвите на комунизма" едва сега те придобиват онзи почетен статут, които реал-социалистическото правителство налага със заповед.

Преработката на миналото
В сферата на юридическото преодоляване опитът комунистическото правителство с помощта на разкрития да бъде определено като престъпно, за разлика от в други източно-европейски страни, не беше успешен. Наистина бяха отворени секретни досиета, бяха започнати съдебни дирения срещу бивши комунистически политици, бяха върнати частна собственост и земи, но желаната функция на катарзиса не бе постигната с тези мерки. Наистина сега мнозинството сред българите смята комунистическия режим за рестриктивен по отношение на политическата и икономическата свобода, но продължава да вижда в него фактор, гарантирал индивидуалната сигурност. Влошилият се стандарт на живота след 1989 г. и съмнителните пътища, по които новите елити придобиват богатствата си, допринасят съществено за това възприятие.

Пренаписването на историята
В областта на историческата наука след 1989 се случиха много неща. Дотогава проектът за "пренаписване на историята" бе ограничен само върху мас-медиите, мемоарите и популисткото тълкуване на историята. Когато необратимостта на промяната пролича ясно, бързо нарастна и броят на публикуваната научна литература, оценяваща комунистическото време по новому. Рамките на теоретическите тълкувания стига от тоталитаризма /с насарстваща критика по адрес на приложимостта му/, през държавен капитализъм, патернализъм, икономика на дефицита, ускорена модернизация, елитаризъм, та чак до дадаизъм.
Специфичната форма на спомена в България днес се смята за "посткомунистическа носталгия". Но оплакването на загубите, свързани с рухването на държавния социализъм, не имплицира автоматически желанието, той да се завърне. Само дето не всичко в него се сатанизира. Идеологическото преодоляване на мейнстрийма обаче би ни накарало да повярваме, че съществува само един общ пакет: че пълната трудова заетост не може да се постигне без съкращения, че междуетническият мир не може да се наложи без принудителна хомогенизация и че безплатното здравеопазване не е възможно без тоталитаризъм./.../

Искам да завърша с един виц, който разкрива амбивалентността на позициите спрямо комунистическото минало и възпроизвежда традиционните за българите отговори на българите след комунизма: "Една жена скача посред нощ от кревата, втурва се в банята, за да погледне аптечката. След това търчи в кухнята и отваря хладилника. Втурва се към прозореца и поглежда към улицата. След което облекчена се завръща в спалнята. На въпроса на мъжа си "Какво става?" тя отговаря "Сънувах страшен кошмар. Присъни ми се, че все още можем да си позволим да купуваме лекарства, че хладилникът е пълен и че улиците са сигурни и чисти?." "Защо да е кошмар?", пита мъжът й. "Мислех, че комунистите са пак на власт".

С очакване за възмездие
www.dw-world.de
Миналата седмица повечето от министрите представиха и първите си оценки за полученото наследство. Изявленията им потвърдиха подозренията и засилиха очакванията за справедливо възмездие. Анализ на Ясен Бояджиев:
Цяла седмица новите министри се надпреварват да ни затрупват с данни за далаверите и безхаберието на старите. От десетките примери да си припомним само няколко. Луди пари, дадени за пречиствателни станции на малки селца и за екопътеки, докато заради недовършените депа за отпадъци и непохванатите пречиствателни станции на големите градове ни заплашват огромни санкции. Суперлуксозен, със съмнителна по време на криза необходимост ремонт на министерска сграда, на поне двойно по-висока от пазарната стойност, възложен на очевидно нагласен търг с един участник. Сделка за правителствени самолети, още „на първо четене” изпратена в прокуратурата.
„Ситуацията е плачевна, а батакът е огромен. Няма сфера, в която нещата да са изчистени, да липсват проблеми или да няма изоставане спрямо ангажиментите, които страната ни е поела към ЕС”, каза през седмицата един от министрите.
„Крайно време е българите да узнаят истината за антикризисния план на „кабинета Станишев” - вместо адекватни мерки е имало съзнателен план за харчене до дупка”, добави друг.
А финансовият министър ден след ден измерваше пробойните в данъчните и митническите служби с все по-големи суми, за да стигне до 2 - 2.5 милиарда лева от несъбрани акцизи и ДДС. Оказа се, че е легален само 15 % от продавания алкохол, а събрания акциз от горива е два пъти по-малко от миналата година.
Наследството - стряскащо, но не и изненадващо
Дотук, както се казва, добре - обещаната „ревизия” е бърза и безпощадна. Но, колкото и да са стряскащи, данните за наследството едва ли са изненадващи за някого. Пък и силните думи при смяна на властта в България са традиция. И донякъде „нож с две остриета”. Защото, задоволявайки едни очаквания, пораждат нови, още по-големи очаквания – за реформи, които да не позволят случилото се да се повтори, и за възмездие, което да върне усещането за справедливост.При реформите се забелязват окуражителни признаци. За две седмици бяха свързани информационните системи на данъчните и митниците, за което на предишните управляващи не им стигнаха години. Екоминистърът пък, който е очевиден първенец по бързина и решителност, в рамките на един ден публикува критите с години от предшественика му отчети, прекрати корупционната практика на „мълчаливия отказ” при издаването на екоразрешителни и спря цял ТЕЦ, който година и половина работеше незаконно.

„Батак” в рамките на закона?
Далеч по-проблематично изглеждат нещата при справедливостта и възмездието. Въпреки че заради прословутите „заменки” бе повдигнато първото обвинение. Не се виждат обаче никакви гаранции, че това дело ще се различава по нещо от други подобни, влачещи се с години и обикновено приключващи без резултат. Главният прокурор получи тържествено шестмесечен кредит на доверие, но си е същият. И Висшият съдебен съвет показа, че си е същият, като, вместо да накаже, оневини и възнагради забатачил десетки дела прокурор. Въпреки тежките думи за ДАНС, бившият й председател бе възнаграден с дипломатически пост.
Оказа се, че предвидливо приетият от предишните управляващи Закон за амнистия дава отлични възможности за избягване на отговорност при злоупотреба със служебно положение. Както и че друг закон позволява злоупотребите с еврофондове да се наказват само с глоба до 5 хиляди лева, тъй като не се водят тежко умишлено престъпление. Тъй че няма да е изненада, ако наследеният „батак” пак се окаже в рамките на закона.
Автор: Ясен Бояджиев

Блатясалото статукво
www.dw-world.de
Новото българско правителство не успява да се оправи с наследения от тристранната коалиция финансов и икономически хаос, който вещае тежки времена за българите. Как се стигна до това положение, се пита Георги Папакочев:
С изваждането наяве на управленските безобразия на своите предшественици новите министри от кабинета на премиера Бойко Борисов освен шокиращи констатации започват да дават и частичен отговор на въпроса за патологичния стопански застой на страната през нейния 20-годишен преход и вече почти трите години безуспешно членство в ЕС. Частичен, защото предстоят нови разкрития, които ще хвърлят още светлина върху „най-успешното коалиционно управление в модерната история на страната”, както се опитва да внушава тези дни бившия премиер и лидер на БСП Станишев. Макар на пръв поглед риторичен въпросът „Защо в България нищо не се случва?” има своя парадоксален отговор. И той е:

Защото всъщност никой не желае да има истински промени.
Не ги желаят политическият и икономическият елити, тъй като евентуалните промени биха разклатили неговите добре ситуирани и корупционно смазани властови позиции и биха поставили под въпрос широката му мрежа на нерегламентирани отношения и връзки, която безпогрешно охранява статуквото.
Промените са враг номер едно и за организираната престъпност, която е вложила милиони, ако не и милиарди, в своите доходоносни схеми, обхващащи не само „високите етажи на властта”, но и нейните правозащитни и правоохранителни органи. Истинските промени биха се превърнали в бедствие за по-голямата част от бизнеса, по-едър или дребен, който обикновено функционира в сивата или директно тъмната област на местната икономика със собствени правила, закони и методи, които нямат нищо общо с официалната държава.
Най-тъжното е, че промените не са желани и от масата обикновени българи, които са готови срещу запазване на работното място, дребна сума пари и дори срещу едно замразено пиле да продадат гласовете си на изборите или да се „самоограничат” от ходенето по тротоарите, само защото там са паркирани собствените им автомобили „втора ръка”.

Въпроси без отговори, засега
Това следва да имат предвид министрите от новия кабинет и техния амбициозен премиер, когато търсят отговори на въпроси от типа на: Защо вече четвърт век от началото на проектите за магистрали в България досега не е построена нито една; защо бивш строителен министър е в състояние да хвърли 21 милиона евро за обновяване на собственото си ведомство, когато пътищата в страната са в трагично състояние; защо България е единствената държава в ЕС, която няма агенция за безопасност на храните и е на път да загуби нови милиони евро от некомпетентност и корупция в земеделското министерство; защо прекрасни масиви от националния горски фонд са били заменяни срещу апетитни за строежи парцели край морето, и как така броени дни преди изтичането на мандата предишния кабинет сключва сделка за над 100 милиона долара за покупката на правителствени аероплани „втора ръка”; защо натоварена с очаквания агенция като ДАНС едва след смяната на правителството се престраши за първи път да извади свой доклад за безобразията в земеделието?
И докато новата власт в България все още учудено си задава въпроси и все по-често се обръща за отговори към прокурора, нейните избиратели с любопитство наблюдават докъде ще стигне в крайна сметка и тя? Ще успее ли да поразмърда малко блатясалото балканско статукво в държавата или след първоначалния ентусиазъм и тя ще потъне в него? По традиция най-вероятен е втория вариант. Първият би бил изненада. За някои приятна, за повечето, обаче, все още не.
Автор: Г.Папакочев

"Уважавана"
www.dw-world.de
Под това лаконично заглавие балканският наблюдател на Франкфуртер Алгемайне Цайтунг, Михаел Мартенс, портретира новата ръководителка на българската дипломация Румяна Желева. Ето и някои акценти от публикацията.
Екипът, с чиято подкрепа новият български премиер Борисов възнамерява да обърне България с главата наопаки, за да я освободи от злото на корупцията, е до голяма степен непозната величина. Едно от малкото имена, които българите са чували досега, е това на външната министърка - Румяна Желева бе две години евродепутат от партията на Борисов, ГЕРБ.
Без министерски опит и лош имидж
Новият министър-председател спази обещанието си, че ще внесе нови имена в политиката. Нито един от неговите министри няма министерски опит. Това може да доведе до провал, както в кабинета на бившия премиер Сакскобургготски, който също се бе обградил с неопитен екип и затова срещна големи затруднения в началото.
Но сега настроението в България е положително. Българите дават безлихвен кредит на доверие на новото си правителство. Изглежда, че уверенията на Борисов са убедили дори чуждестранните посолства в София. "Не бива да се отнасяме към него все с недоверие, може би големите му думи ще бъдат последвани от големи дела", казва приблизително един западен дипломат в София.
Румяна Желева е на 40 години и е родом от Нова Загора. Този град представлява нагледен урок за провинциалната действителност в България. Също като в други откъснати населени места в тази най-бедна страна-член на ЕС, така и Нова Загора страда от висока безработица и намаляващото населението - процес, усилен още повече от емиграцията.
Министърка или еврокомисарка
Желева завършва социология в Софийския университет, след което продължава образованието си в Магдебург, Билефелд и Берлин и защитава докторат на тема “Социално-интерпретативни модели на предприемачите в икономиката на прехода”. През 2005, когато социалистите отново идват на власт в родината й, тя става научен сътрудник в Българската академия на науките, а по-късно влиза в ръководството на новосъздадената от Борисов партия ГЕРБ.
Самият Борисов има високо мнение за своя пръв дипломат, въпреки че не се знае колко дълго българското външно министерство ще се ръководи от Желева - премиерът намекна, че тя можела да замени еврокомисарката Меглена Кунева.
ФАЦ/СГ/БУ

Тежкото наследство и светлото бъдеще
www.dw-world.de
Две клишета - за тежкото минало и светлото бъдеще отразяват като че ли най-точно възмущението и надеждите, които разтърсват българското общество при всяка смяна на властта, твърди в анализа си Антоанета Пунчева.

В гората
Вечер мигат с ресници/ясноликите звездици./В теменужени разцветки,/сред дъха на виолетки,/звънка ручеят щастливо,/кърши бор снага игриво,/пее славей романтичен,/тътне лес, с цветя окичен... / Петя Дубарова
Данни за безобразията на предишната власт заливат България като мътен порой. Въпросът за тежкото наследство поражда два нови въпроса: какво е правила опозицията през цялото това време, лишена ли е напълно от инструментариум, за да противодейства; в диктатура ли сме живели, че всичко е било възможно? И второ, не преиграват ли малко новите с вестта за банкрутиралата държава, което им осигурява универсално извинение и твърде щедър кредит на доверие за месеци напред. Ситуацията малко заприличва на посещение при зъболекар, който потресен пита своя нов клиент: ама кой ви е лекувал досега? Ваши колеги, е отговорът.
И все пак, нека не отваряме вратата пред скепсиса още сега, когато новата власт, с гумени ръкавици, образно казано, разчиства

Авгиевите обори на тройната коалиция
В които, както се оказва, няма пари, но има 50 нови автомобила с кожен салон, два самолета, финансово неосигурени договори за около 300 млн. лв. без ДДС, подписани от министър Гагаузов, неизплатени средства на доставчици за 72 млн. лева. Както и заплахата, постепенно да бъдат загубени и парите по програмата за развитие на селските райони с общ бюджет 3.2 млрд. лева. Дребен на този фон е скъпият ремонт на Министерството на регионалното развитие (вж. пак Гагаузов), но без него антикризисната програма на отишлата си коалиция нямаше да е пълна.
„Властта ще трябва да намери друг начин да лети”, двусмислено каза финансовият министър Симеон Дянков по повод спирането на сделката със самолетите. Платените досега средства по лизинга ще са за сметка на обичайните губещи. „Строителното министерство е почти във фалит, да не кажа – изцяло”, обяви министър Росен Плевнелиев. От всяко ведомство долитат тревожни гласове, но от някои се чуват направо писъци.

Ах, морето!
Бърза и качествена намеса може да редуцира част от загубите за държавата. Мораториум върху смяната на предназначението на заменените гори ще затрудни новите собственици в усилията им да застроят и осакатят природата в особено големи размери. Малко статистика: за 6 години са заменени 33 000 дка за 154 млн. лева, в по-голямата си част – до морето. Срещу тях държавата е получила 95 000 дка за 156.2 млн. лева в недотам атрактивни райони. Според доклад на Световната банка загубите от заменките са за над 500 млн. евро. Според политици сумата е 10 пъти по-висока. Сдобилите се с огромни масиви умишлено ги раздробяваха, така че да променят статута им само с благословията на шефа на Агенцията по горите.
Благодарение на успешна трампа в Пампорово се появява „Магнолия холидейс” с обща площ за застрояване 20 000 кв.м. Пампорово върви по стъпките на Банско и Слънчев бряг към бетонирането, строителния и инфраструктурния хаос. Друг магнит са смолянските езера, които се славят като място, в което „организмът бързо се възстановява”. Бизнесменът Гриша Ганчев става собственик на 100 дка в района на вълшебните езера. Ганчев заменил терените с 258 дка гора в Странджа. Сделката е извършена със заповед на шефа на Агенцията по горите Стефан Юруков през миналата година. Скромните 7 дка, но точно до началната станция на лифта придобива бившият зам.- министър на земеделието Димитър Пейчев (НДСВ).

„Чичо Митко” отговаряше за европейските програми в аграрното ведомство. Ръководената от съпругата му фирма „Тракия-РМ” ЕООД е участвала като подизпълнител на проекти по САПАРД. Това е едно от 11-те български дружества, които са получили най-големи директни плащания за 2008 г. Според данни в българския печат семейната фирма на Пейчев е взела 1 657 744 лв. от ЕС. Конфликтът на интереси е най-дребното възможно обвинение срещу него.

Земите на Маркиз дьо Карабас
В топ 10 на скандалните заменки са 94-те дка гора на плажа в местността „Траката”, точно до резиденция Евксиноград. За по-малко от седмица, точно преди влизането в сила на мораториума върху заменките с гори, досегашният шеф на агенцията Стефан Юруков подписва 47 заповеди за 3543 дка при средна цена от 8 лева за декара. Сред спешните сделки е и тази на фирма „Иса инжинеринг”, построила Догановите сараи в Бояна. Само при една от ревизираните заменки е установено, че държавата губи 3 млн. лева.
България е сред държавите с най-много гори в Европа. Те са с естествен произход и покриват една трета от територията й, а над 4% от тях са девствени и неповлияни от човешка дейност, това казват докладите на международните природозащитни организации. В горския фонд се съхраняват популациите на 43 световно застрашени видове животни и растения. Но на кого му пука?

За Етем и други бедствия
Правителството ще наложи мораториум върху застрояването на горите, придобити от частни лица и фирми чрез замяна с държавни масиви. Първите проверки показват, че десетките хиляди държавни гори по морето и курортите са почти подарени на бизнесмени с подписите на Дикме, Кабил и Юруков. Вероятно си е струвало, така да се каже, в личен план. Много от тях няма как да се спасят от застрояване, защото статутът им е сменен, а строежите са факт. В агенцията проверяват каква част от заменените гори са променили предназначението си и се надяват да спасят поне нещо от 3542 дка, които Стефан Юруков ударно раздаде, точно преди да влезе в сила забраната. Надеждата е в тромавата процедура за смяна на предназначението, която предвижда ОВОС, оценка за качеството на гората от местното лесничейство и други експертизи.

Да, в България през седмицата потекоха мътни реки и в медиите, и по улиците. Както простодушно отбеляза един шофьор в телевизионен репортаж насред образувалото се езеро на „Цариградско шосе”: „Няма я Емел Етем и пак е същото”. Този човек явно имаше проблем с вярата. А тя е нужна. Без ирония. Поне за 100 дни напред.

P.S. Паметник на Петя Дубарова ще бъде издигнат в Морската градина на Бургас, близо до този на Христо Фотев.
Автор: А.Пунчева




Няма коментари: