неделя, 2 август 2009 г.

НАУКАТА ЗА НАУКИТЕ ? = СЦИЕНТОЛОГИЯ

Днес, сциентологията оперира с осем частни църкви, които са определени като “Знаменитост центрове”. Най-големият от тях се намира в Холивуд. “Знаменитост центровете” са отворени за широката общественост, но са основно предназначени да служат на знаменитостите Scientologists. Световно известните лица като Джон Траволта, Кристи Алея, Лиза Мари Пресли, Нанси Картрайт, Джейсън Лий, Исаака Hayes, Том Круз, музикантът Corea и Кейти Холмс са основните лица, генериращи значителна публичност за Сциентологията.

ИНТЕРЕСЪТ МИ ЗА РАЗМИШЛЕНИЕТО ПО-ДОЛУ бе провокиран от информацията “Стипендии за градски изследвания на докторанти” от 30.07.2009 по “Обективно.ком (и аз съм публикувала информацията). И по-точно от обявения конкурс на: “Лаборатория "Изследователски център по социални науки" към Софийския университет обявява конкурс за стипендии за краткосрочни специализации или участия в международни семинари и конференции. Конкурсът е предназначен за млади учени с интерес в областта на градските изследвания и е по проект "Градски изследвания: интердисциплинарни изследвания за млади учени”. Впечатли ме и уточнението : “Изисква се също кратко излагане на мотивите за избора на конкретната специализация, конференция или семинар, както и данни за евентуални други източници на финансиране.” – та нали се обявява конкурс за степендии все пак, за какви евентуални други източници на финансиране става въпрос?, а пък и в същото време е записано “Стипендията е в размер до 4000 лв” - чудна работа!

ДАННИ ЗА ХАРАКТЕРА И СЪОТВЕТНАТА СТОЙНОСТ на научните изследвания, предвид взаимообвързаността на религията и науката днес в живота ни. Да видим за какво ни говори словосъчетанието : интердисциплинарни изследвания:

В близка Румъния е създаден Център за академични Интердисциплинарни изследвания на религията и науката,към Факултета по православна Теология "Dumitru Staniloae", "Ал. I. Cuza", Държавен университет в Яш, Румъния. Този център функционира вече повече от половин година (04.01.2009 г) и ще издава и съответна периодика (JIRRS e-Journal) на английски, френски и немски език, във вид на е-вестник и има претенциите, предвид учредителите си, да бъде международен форум за интердисциплинарни изследвания по философия, религия и наука “... смятаме основаването на Списание за интердисциплинарни изследвания по религия и наука като значителна възможност за оползотворяване на съществуващи занимания и за конкретни приноси в диалога между религия и наука.”. Ето и имената на основните учредители: Н.В. д-р Даниел Чоботя, Архиепископ на Яш, Митрополит на Молдавия и Буковина; проф. д-р Думитру Опря - ректор, Университет “Ал. Й. Куза”, Яш; Проф.д-р Георге Попа, зам. ректор, Университет “Ал. Й. Куза”, Яш,Координатор на проекта; Следват 12 учредители от Университет “Ал. Й. Куза”, Яш. До момента са налични 9 броя публикации.
Та сигурно и нашата“Лаборатория "Изследователски център по социални науки" към Софийския университет започва да функционира в контекста на съществуващия вече международен форум.

Сътрудничество към този център по Интердисциплинарни изследвания в Румъния от българска страна са декларирали: Проф. д-р Иван Желев Димитров, Факултет по православна Теология, София и Проф. д-р Емил Трайчев, Декан на Факултета православна Теология, София. В работата на този център също участват и учени от Франция, Германия, Гърция, Испания, Швеция и Великобритания, Румъния и САЩ - някъде към 26 души, като с най-много представители в него са Франция и Румъния.

Идеята, както ни уверяват, произлиза чисто от днешното битие и житие на хората. Ето какво споделят на уводната си страница: ИМАЙКИ ПРЕДВИД, ЧЕ: по време на комунистическия режим религията и науката са били смятани за две противоположни области; след падането на комунизма през 1990 г. хората на науката са започнали все повече да откриват връзка между религия и наука и да осъзнават, че въпреки разликите между тях, съществуват и показателни взаимодопълнения; интердисциплинарните изследвания в областта на религията и науката, извършвани в чуждестранни университети, ни окуражиха да положим основите на диалог между религия и наука.
РАЗБИРАЙКИ СЪЩО ТАКА, ЧЕ: диалогът и сътрудничеството между дейци от религиозната и научната област са важни за по-задълбочено разбиране на основни истини относно съществуването на цялата вселена, за живота изобщо, а и за смисъла на човешкия живот, аспекти, които не се изследват от специална дисциплина; извън разискването на идеи и перспективи е важно да се поставят основите на задълбочено интердисциплинарно изследване.
ВЗИМАЙКИ ПОД ВНИМАНИЕ, ЧЕ: създаването на едно интердисциплинарно списание в областта на религията и науките представлява конкретен път за развитие на проучванията в това широко поле на дейност; постигането на висок стандарт (в хуманитарните науки) за списанието ще осигури качество, трайност и видимост на нашето изследване.

В конкретен план целите на начинанието са формулирани така:
JIRRS целта е да се развиват интердисциплинарни изследвания, с компонент по отношение на религията, философията и науката, като се публикуват оригинални научни изследвания. Този дял ще се оформя от общата рамка на научните разработки на такива учени, които чрез публикуване на свои проучвания и статии, ще я очертаят доста щедро. Тази рамка ще даде възможност за много пристрастни подходи и тълкувания на диалога между научните рационалности и екзистенциалния опит на религиозната вяра, с всичките й положителни или отрицателни ефекти върху човешкото съзнание и неговите живот и среда. Ние сме определено наясно с усърдието и усилията, които трябва да бъдат направени в тази област. От една страна, с цел да се преосмисли по критичен начин потенциала, средствата и в рамките на диалога между религията и науката, и от друга да се избегне отношението към този диалог, а именно: склонност към монизъм на знания, на базата на желанието да се постигне балансиран синтез между научни данни и метафизично и религиозни истини, както и тенденцията към разделяне от дуализъма , което изключва всякаква систематична връзка между областите на научното знание и тези, на религиозните знания. С цел да се надминат тези две крайни нагласи, които могат да блокират поучително измерението на диалога, ние смятаме, че всички, които са заинтересовани от този диалог поемат интелектуалното усърдие и постоянен повод за тревога да бъдат актуални, както в собствената си област на научни изследвания, така и в тези на своите партньори в диалога.

1. Предмет на наблюденията,изследванията, разсъжденията и публикациите ще са из областта на систематичната Теология, Философията, точните и природните науки : Те ще се отчитат от гледна точка на Теологията и философията, предвид текущи данни от физика, астрофизика, квантова механика, но също така и от математиката, химия, биология или неврология, по начин доколкото те се отнасят до това, което Теология призовава като рационалност на създаването. Въпросите ще се отнасят до аспекти на метафизиката и гносеологията като пространство-характер на времето, материя- енергиен характер, информация-характер, живи системи, състояние на душата или когнитивни (познавателни) процеси в природата, езикови характеристики, смисълът и значението на изразяване.
2. Друг аспект на наблюденията, изследванията и разсъжденията ще са: Религия, антропология, култура, теория за проучването на тълкуването, и хуманитарни науки. Изследователските теми в тази област ще се отнасят до мотивите концентрирани в образованието, културата, обществото и глобалните феномени. Акцентите в тях ще бъдат посветени на обучението, емоционалния контрол, междуличностните отношения, за творчеството, любовта, семейството, религиозния опит, личностното формиране и развитие. Особено внимание ще се обръща на връзката Философия, Теология и религията, на връзката между култ и култура, изкуство и свещено изкуство. Това ще е с оглед на интердисциплинарното оценяване на формите на религиозната събитийност, на медийни общества, на съвременната култура, на глобализацията и потребителството.
3. Няма да бъдат пропуснати и : Биотехнологиите, Медицински науките, религиозната етика и екологията: Темите в тази област ще се отнасят до отношението между биологичния живот и духовния живот на човека, между здравословното състояние на организма и здравето на ума. Внимание ще бъде обърнато и на отношенията между потенциала на био-технологиите и човешкото достойнство, или между класическата медицина и други натуралистични терапии, или отражението на духовния живот и съответните практики. Добре ще е да се отдели и внимание на проблемите, които са с оглед на връзката между човека и творенията му днес, а също и за оценката на въздействието, което се случва вследствие експлоатация на планетните резерви, какво влияние оказва например индустриализацията върху околната среда, на екосистемата въобще, или в областта на образованието, на духовния или социален живот.

ТА, ИНТЕРДИСЦИПЛИНАРНИТЕ ИЗСЛЕДВАНИЯ СЕ ОКАЗВАТ ОГРОМНО И ОТГОВОРНО ПО СМИСЪЛ ПОНЯТИЕ, основно свързано с изследвания по философия, религия и наука и ще служи за конкретен принос в диалога между религия и наука. Дали към тях не спада и Системата "Хъбард мениджмънт"? И тя се занимава с проповядване на “успех” и “щастие”! Има си дори и църкви! Има си и проповедници и последователи? Кой знае? Прилагам тук в цялост едно интервю, а всеки сам да си направи извода за очевидната комерсиалност “при диалога религия и наука” като как е осъществен и от кого, както и за продължаващите “изследвания по философия, религия и наука” у нас, днес, опази боже!:

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Васил Бункин, сътрудник на консултантската компания IDEAS: Системата на Хъбард работи на всички нива
Системата "Хъбард мениджмънт" е създадена през 50-те години от писателя, учен, философ и глава на Църквата на сциентолозите Л. Р. Хъбард. В България методите й се прилагат от 2005-а от компанията IDEAS, зад която стои белгиецът Марк де Турк. Организацията има клонове в цял свят. Освен в София компанията има представители в Амстердам, Москва, Атина, Братислава, Будапеща. В Европа за IDEAS работят 35 асоциирани сътрудници, а в България - двама.
Де Турк стъпва в страната ни като експерт по проект на ФАР по покана на Министерския съвет през 2005-а. В следващите години активно участва в модернизирането на държавната администрация и води обучения на мениджъри. Сътрудник на IDEAS за България е Васил Бункин. Той е и лицензиран медиатор при разрешаването на конфликти.
Г-н Бункин, наричате системата "Хъбард мениджмънт" мощна и универсална, защо?
- Защото може да се приложи от всяка група, която иска да се организира оптимално - от семейството до бизнес организацията. Провеждаме обучения за решаване на конфликти по различни модули. Създаваме базови умения за правилна комуникация, които не могат да се получат нито в Софийския университет, нито в Нов български, нито в което и да е учебно заведение в България. Над 90 на сто от отзивите за нашите семинари са положителни. След семинарите ни мнозина решават проблеми, които са ги мъчили години.
Колко души са преминали през вашите семинари от 2005-а до днес?
- Над 1000. От тях 300-400 мениджъри и специалисти човешки ресурси. Проведохме обучения и на държавната администрация.
Имате ли лиценз за мениджмънт системата "Хъбард"?
- Да, получихме го от колежите по администрация "Хъбард", които се намират в Будапеща, Брюксел, Лос Анжелис, Москва, Копенхаген. Акцентираме върху продукта, който трябва да се създаде от отделния човек, от отдела и от компанията.
Какво всъщност проповядвате?
- Не проповядваме. Семинарите ни винаги започват с думите: "Моля ви, не ни вярвайте. Ето ви данните, приложете ги и ще видите резултатите." Предлагаме строго прецизирана информация, таргетираща даден проблем. В много институции - не само в църквите, работят проповедници, които очакват да повярвате на техните теории.
Кои тогава са основните постулати на мениджмънт системата "Хъбард"?
- Няма проблем, който не може да бъде решен". Основните проблеми са в три сегмента - липса на конкретна, позната и споделена на всички нива цел, липсата или недостатъчно добре дефинирани шапки - функции с конкретен измерим краен продукт, както и липсата на комуникационни канали.
Човек се ражда с импулс да оцелее. В джунглата трябва да знае къде да се подслони, къде да ловува и т.н., а в модерното общество - да познава хората, да комуникира с тях и да ги координира. Мениджърът трябва да структурира групата, да я подтикне да реализира най-доброто от себе си и да получи оптимален краен продукт.
На семинарите говорите за "вируси". Значи ли това, че виждате болест в обществото?
- Говорим за четири вируса или четири "хлебарки" в човешкото мислене. Когато те започнат да работят, виждаш истината не през своите, а през техните очи.
Един от вирусите са слуховете. Човек лесно се срива от тях - достатъчно е някой да ти подшушне, че днес няма да дават заплати. Или да ти подметне, че е видял съпругата ти с друг. Медиите са посредникът за най-много слухове.
Друг популярен вирус е "Аз знам всичко", трети - фиксацията върху непроверена информация, четвърти - невъзможността да разделиш мнението от фактите. Особено когато идват от висшестоящи. Всички тези вируси размазват фокуса ни. Колкото повече "хлебарки" имаме в мисленето си, толкова по-заслепени сме и по-трудно взимаме правилни решения.
Стига ли един семинар, за да изчистиш "хлебарките" в съзнанието си?
- С един семинар получаваш основните инструменти за пресяване на информация и малко по-добре разграничаваш фактите от мненията. Семинарът е базата, върху която стъпваш, за да се ориентираш в джунглата.
Системата посочва 12 характеристики на негативно настроената личност. Бихте ли изброили някои от тях?
- Първата е генерализирането. Ключовите думи са "всички", "цялото" и т.н. Често казваме: "Мениджърите мислят само за пари" или "В тази държава нищо не ни е уредено". Т.нар. реактивен ум не прави разлика, създава се страх и паника. Също така негативно настроеният човек не може да завърши започнатите от него действия с конкретен краен продукт. Не намира и точната причина за случващото се - когато се одере на пирон на бравата, вдига скандал на жена си, а не си дава сметка, че той самият не я е оправил.
Какво представлява тоналността на емоциите, за която говорите на семинарите?
- Става дума за скала с точна последователност. На най-долните нива са апатията, скръбта, страхът, прикритата враждебност, гневът, антагонизмът. Колкото "по-ниско" си в скалата, толкова по-затруднена е комуникацията ти. От скуката нагоре започват оперативните нива, на които можеш да свършиш някаква работа. Колкото си по-високо, толкова по-бързо тече комуникацията въпрос-отговор, данни-решение.
По високите нива е продуктът, радостта и смисълът. Там се намира и емоционалната интелигентност. Притежаваш ли я, образно казано, ставаш нинджа. Усещаш с гърба си негативизма. Емоционалната интелигентност е спасителната жилетка на мениджъра.
Какъв е подходът ви към бизнес лидерите?
- Работим по модула "Лидерство, власт и делегиране". Идеята е мениджърът да погледне на подчинените си не като на работници, а като на работодатели. Да си зададе въпроса защо те му плащат заплата, каква е неговата функция и какъв е крайният продукт, който трябва да даде. Следващата стъпка е да си отговори на въпроса какви са страховете му, каква е идеалната му представа за компанията и каква е реалната ситуация. И след това се съставя план как да се достигне от реалната до идеалната ситуация.
Създател на системата "Хъбард мениджмънт" е Л. Р. Хъбард - известен писател-фантаст и основател на Църквата на сциентолозите, от която обаче мнозина се плашат...
- Хъбард е много интересна личност, за която се знае малко. Бил е писател, учен, фотограф, философ, инженер, хуманист, моряк, пътешественик, изследовател, математик, физик, режисьор, композитор... Владеел е 27 професии. Написал е над 530 книги. Подобни личности се раждат рядко. Тях или ги канонизират, или ги сриват. Сред многото неща, които Хъбард прави, е и т.нар. Църква на сциентолозите. Сциентология буквално означава наука за знанието или наука за това как да се учи. Хъбард е бил изправен пред огромното предизвикателство да създаде такава организационна (мениджмънт) система, с помощта на която да могат да се реализират целите на различните му дейности и на организациите, от които е бил част. Система, която да довежда до оптимален краен продукт на всеки един отдел, на всяка една дейност и функция. Защото, съгласете се, човек не може да очаква да постигне много в този живот, и то в най-различни направления в познанието и практиката, без да има съвършена мениджмънт, организираща и координираща система.
Няма логика човек да се плаши от нещо, което работи, което спомага за оцеляването, което прави човека по-силен, по-виждащ, по-бърз, по-интелигентен и по-продуктивен. В повечето случаи човек се плаши от това, което не познава. В такъв случай решението е да се информира от източника и да прецени сам за себе си дали това, което се представя като данни, му помага или не. Това е единственият показател за качеството и смисъла на едно нещо.
Л. Р. Хъбард е противник на психоанализата. Споделяте ли неговите виждания?
- Психоанализата ти казва: "Ти си животно, ръководено от импулси". От религиозните инстанции до научни институции постоянно някой се опитва да ти каже какъв си, да ти облече своята "риза". Нещо, което ние не правим.
Имате ли амбиции да създадете и у нас колеж по администрация "Хъбард"?
- Има идея за такъв колеж. Кога обаче ще се осъществи, зависи от много фактори.


А СЕГА Е РЕДНО ДА ПРОЧЕТЕМ и едно мнение от инакомислещ в тази връзка:

НАУЧНА ФАНТАСТИКА
През 40-те години на ХХ век писателят-фантаст Л. Рон Хъбарт заявява: "Да пишеш една дума срещу едно пени е абсурдно. Ако искаш да станеш милионер, най-добре е да създадеш собствена религия". Идеята си авторът на "Бойно поле земя" и "Повелители на съня" материализирал, основавайки Църквата на сциентолозите.
Първоначалната му идея била религията да "изчисти" хората от нещастието. От създаването си през 1953 година обаче Църквата се прочува не с акциите си по "почистването", а с постоянните спорове дали трябва да съществува или не. Белгия, Франция, Ирландия, Люксембург, Великобритания, Израел и Мексико не признават сциентологията за религия. Германия дори я нарича "бизнес". В края на 2007-а вътрешният министър на Федералната република определя учението като антиконституционно.
В продължение на четири години германските специални служби следят отблизо сциентолозите. Стигат до извода, че методите и структурите им "може да застрашат демократичния ред". Църквата си печели още врагове след новината, че изявеният й последовател Том Круз ще изиграе граф Клаус Шенк фон Щауфенберг. Последният е организатор на атентата срещу Хитлер от 1944 г. Синът на Щауфенберг остро се противопоставил на идеята Круз да се превъплати в баща му единствено заради връзката на звездата със сциентологията.
Отказът на германския съд да признае сциентологията за църква може да създаде проблеми на правителството. Причината: повечето местни жители са на мнение, че определянето кое е религия и кое не, е въпрос на лични убеждения и не е необходимо държавата да се намесва. Засега въпросът със статута на сциентологията остава нерешен. Докато едни я определят като "култ и безскрупулно комерсиално предприятие", а други като "наука за истината", трети просто скачат в нищото.
24-годишният студент от Кингстън, САЩ, Ноа Лотик се самоубива, след като полита от 10-ия етаж на хотел в Ню Йорк. Полицията открива в ръката му 171 долара. Както по-късно става ясно, това са последните пари, които не е дал на Църквата на сциентолозите. Младежът се присъединил към "философска" група за самопомощ само 7 месеца преди смъртта си. Оказва се, че е платил повече от 5 хиляди долара на движението за консултации. Малко преди смъртта си казал на родителите си, че сциентолозите четат мисли.
Бивш последовател споделя: "Сциентологията проповядва различни техники за манипулиране на съзнанието с цел контролиране парите и живота на хората". Социологът Стивън Кент добавя далеч по-спокойно: "Вместо да спорим какъв етикет да й сложим, по-добре да я разгледаме като транснационална корпорация, в която само един от елементите е религията."

А ЕТО КАКВО КАЗВА И: Психиатърът и шеф на центъра за психично здраве "Адаптация" д-р Владимир Сотиров:
Прикриват малоценност и меркантилност
Натрупаното от човечеството познание и опит съдържа в себе си отговорите на много въпроси, които си задаваме. Някои отричат този факт и влизат в ролята на "откриватели". Посочват ни отдавна известни истини и закономерности, отричат приноса на предшествениците си. Изтъкват се като "мислители" и "автори" на ново разбиране за устройството на Вселената, включително за света на човешките взаимоотношения; обявяват се за създатели на "нови методи" и "оригинални системи" за управление или обучение. Зад тази тенденция често се крие подчертан комплекс за малоценност, невротичен страх от липса на смисъл от собственото съществуване. Или просто меркантилен стремеж за печалба - не само на пари, но и на влияние.
Да разработиш своя програма за обучение е конкретен бизнес продукт. В стремежа си да го наложиш пред конкурентите прибягваш до маркетингови хватки, като го опаковаш атрактивно и го рекламираш като "уникален". Опаковката е важна, защото хората правят първоначалния си избор въз основа на несъщностни, повърхностни характеристики. Но евентуално след това го изхвърлят поради съдържанието.
Опаковането на отношение става чрез думи. За продажбите на продукта помага, ако прикачаш към него име на интересен човек. Още по-добре, ако е известен. А най-добре, ако е митологизиран. "Хъбарт мениджмънт" е етикет, който цели да продаде ординерен продукт. Иначе казано, опит за създаване и налагане на марка.
Около различните форми на съблазняване и изкушаване в междуличностните отношения съществува голяма толерантност. Такъв тип манипулативност дори се третира като "добра", Разследвания доказват, че основната им организация разполага с 400 милиона долара в банкови сметки в Лихтенщайн, Кипър и Швейцария. А според най-новия ценови лист "суровото месо" (както Хъбарт е наричал новобранците) трябва да платят 1000 долара за едночасов сеанс или 12 хиляди и 500 долара за т. нар. интензивен курс. Въпреки всички тревожни факти около Църквата на сциентолозите днес тя разполага с над 700 центъра в повече от 20 държави. Освен милиони притежава и много недвижими имоти. Но може би най-важният й "капитал" е високата й популярност сред холивудските звезди. Освен Том Круз фенове на Хъбарт са Джон Траволта, Кейти Холмс, Ерика Кристенсен и др.
Що се отнася до Л. Р. Хъбарт, той е доста посредствен писател-фантаст. Като юноша съм чел някои от романите му - например "Бойно поле Земя". Като студент се опитах да вникна в основния му "труд" - "Самоанализа". Споменът ми е за скука, липса на задълбоченост и безсрамна спекулативност.
Няма как да не бъдеш посредствен, когато се разпиляваш между "27 професии", освен ако не си гений, какъвто Л. Р. Хъбарт със сигурност не е. Ако трябва да позитивирам, мисля, че той е просто човек, търсещ отговори. С претенции да бъде гуру. А хора, нуждаещи се от сламка, за която да се хванат, винаги ще има.

ИМА И ДРУГИ ИЗКАЗАЛИ СЕ ПО ТЕМАТА, ЛИЧНО ЗА МЕН СЦИЕНТОЛОГИЯТА Е МЕНТЕ, барабар с всичките си иновативни обучения натрапчиво предлагани перманентно на българския пазар под най-разнообразна форма, както при търсене на работа, така и при наемането на съответна – май точно поради това имаме толкова неуспешна държавна администрация и толкова висок процент скрита безработица . А за зомбирането на населението ни да не се изказвам, и да не разсъждавам по-нататък! Ама кой ли ти мисли за тези “работи”! Та да продължаваме да се информираме:

петък, 20 февруари 2009/ Красимир Каракачанов - председател на ВМРО-БНД – едно интервю почти месец след създаването на Център за академични Интердисциплинарни изследвания на религията и науката,към Факултета по православна Теология "Dumitru Staniloae", "Ал. I. Cuza", Държавен университет в Яш, Румъния.

Законът толерира всякакви култове
- Г-н Каракачанов, как се стигна дотам, че държавни служители да се обучават в курсове на сциентолози?
- Това говори за равнището на компетентността на управляващите. Вярвам, че министър Николай Василев наистина не е чувал нищо за сциентолозите. Но толкова по-зле за него - един министър трябва да внимава къде изпраща хората си на обучение. Това впрочем важи за всички управляващи.
- Не се ли активизират напоследък различни секти и култове?
- Те никога не са прекратявали дейността си, но напоследък станаха съвсем дръзки. Защото липсва всякаква държавна политика в това отношение. Но вината е преди всичко в пасивността на традиционните вероизповедания и най-вече на БПЦ, които се държат пасивно и не противодействат ефикасно на всички нови религиозни учения. Другата причина за успеха на сектите е, че не се въведе задължително изучаване на религия в училищата. Там е мястото те да бъдат възпитани в духа на християнските ценности, както и да различават лъжепророците, както е писано в Евангелието. Сега навсякъде по градовете щъкат добре облечени младежи и девойки и ги облъчват с литература и предложения за всевъзможни курсове и занимания.
- Не е ли твърде либерален по отношение на регистрацията им законът за вероизповеданията?
- Когато се гледаше този закон, ВМРО предложи следната формула - вероизповеданията да се разделят на две групи - традиционни и нови. В първата да влизат БПЦ, Католическата църква, мюсюлманското вероизповедание, юдаизмът, арменската църква и петте традиционни евангелски деноминации. А във втората - всички други, появили се в страната след 1991 г., със съответната разлика в статута им. Не може да се приравняват БПЦ с нейната вече почти 1200-годишна история или Римокатолическата църква, която съществува от две хилядолетия, с някакви измислени преди няколко десетилетия култове. Те обаче имат пари и могат да си позволят да строят своите сгради в центровете на градовете.
- Но повечето от тези култове и секти действат като търговско-образователни дружества.
- Тогава вече законът дава право да бъдат закривани и гонени от страната, защото той забранява религиозна пропаганда под такава форма. За съжаление няма кой да го направи.

Милена Милотинова /тв журналист, шеф на VTV
Документалният ми филм "Религиозният" концерн Сциентология" беше излъчен през 1994 или 1995 година по БНТ. Още тогава сциентолозите се опитваха да получат регистрация у нас, но им беше отказано от Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет. Според препатили тази организация действа по следния начин: подбират се хора, които в момента изпитват житейски трудности, свързани с работа, със семейство или с друго. Предлагат им курсове за "усъвършенстване" и справяне с житейските несгоди. Курсовете са платени. Никога един курс не е достатъчен. Минавайки курс след курс, ти измъкват все повече и повече пари. И докато станеш "титан на духа" или нещо подобно, си вече обеднял, да не говорим за психическите поражения. Това, което ми разказа основният интервюиран във филма - човек, отказал се от тези курсове, след като му бяха измъкнали доста пари и почти го бяха довели до фалит, не остави съмнение, че става въпрос не за религия, а за икономически концерн, съчетан с методи на нерегламентирано измъкване на информация. Той твърди, че по време на разговорите от курсиста се измъква доста информация в личен план, курсистът попълва и различни въпросници, които съдържат също доста лична информация и така се правят досиета, които после може да се използват злонамерено. Според него си имало и наказателни групи за непослушните. Този човек разказа, че ако достигнеш определено ниво в йерархията им, е трудно да се откажеш от тях, защото са склонни да използват измъкнатата от теб информация срещу самия теб. За да предпази други хора да пострадат, той беше написал и издал в Германия книга, в която описваше методите на сциентолозите. Бил е и преследван от тях. По принцип в доста страни, включително в Германия, сциентолозите не са добре приети. Там, където не са регистрирани, те прикриват дейността си под формата на фондове, фирми и т.н. В някои страни дори има протести при посещения на известни лица, свързани с тази организация. А в Германия, където с Румяна Таслакова от "Дойче веле" и оператора Любомир Станоев снимахме голямата част от филма, имаше кампании по училищата с брошури, които запознаваха учениците за опасността от сектите.

ОЩЕ МАЛКО ИНФОРМАЦИЯ със съкращения:

В мрежата на сциентологията Световноизвестната и обвинявана в куп грехове църква на Том Круз пусна пипала и у нас. Оплете държавната ни администрация, висшия мениджмънт, наркозависимите, колежите. Да бъдеш част от тази организация може да не е опасно, но със сигурност е скъпо ...
... Стотици повярваха в "прецизната наука, която сочи пътя към щастието и успеха", или ако ви звучи по-убедително, в "опасния религиозен култ, печатницата за пари и сборището на манипулатори". Знаем тези определения не за друго, а защото четем вестници отзад напред. А в светската хроника често се обсъждат особеностите на Том Круз, който е виден последовател на движението.
Освен че е огрята от усмивката на холивудския актьор, Църквата на сциентолозите е разпната от журналистически и съдебни разследвания, от обвинения в злоупотреби и манипулации. Като че няма спорове само около огромното й влияние и стабилни финансови основи. Създадена през 50-те години в Щатите и претендираща да прилага проверени научни методи, сега тя е забранена в ред държави. В България също не е призната официално, макар че до дирекция "Вероизповедания" са пращани няколко запитвания каква е процедурата за регистрация.
Първият иск към Софийски градски съд (СГС) направил Светослав Памуков през 1992-а. Магистратите съответно се обърнали за становище към дирекция "Вероизповедания" и получили негативно мнение, мотивирано от конфликта между конституционните текстове и евентуалната дейност на църквата. През 2006-а представителят на американската сциентоложка централа мистър Уинтман лично пожелал да му изяснят как става регистрацията. Година по-късно същото направила и Диана Столц, която е от български произход и е представител на вероизповеданието в Германия.
"Ако някой ден сциентолозите се осмелят да поискат регистрация у нас, ще запознаем СГС със съдебната практика по света, свързана с дейността им. ...
... Преди десетина години в Гърция бяха обвинени, че са разработили и съхраняват база данни за политици, прокурори и журналисти, в Испания - че са подправили данъчни документи и са ограничили човешките права. В Германия ги гонят за измъкване на пари чрез заблуда", обяснява Георги Кръстев, съветник в дирекция "Вероизповедания" към Министерския съвет.
Означава ли това обаче, че в държавата ни няма нито един сциентолог? И че не можем да преминем семинари и курсове, за да бъдем щастливи и успешни? Не, разбира се. Все пак последователите на тази църква преподават и печелят навсякъде по света и не биха ни пропуснали. За да се изявяват, няма нужда да се подвизават като вероизповедание. Спокойно могат да въртят бизнес като мениджмънт консултанти, преподаватели по дианетика (наука за щастието), защитници на човешките права, борци срещу дрогата. Което и правят.
През 2005 година у нас стъпва компанията на белгиеца Марк де Турк IDEAS, която има клонове в цял свят. Преди да отвори офис на столичната ул. "Парчевич", намества се в Амстердам, Москва, Атина, Братислава. Според данни от самата организация сътрудниците й в Европа са 35. В България са двама, но по всичко личи, че отхвърлят работа за двеста. Провеждат семинари по комуникация и управление на конфликти. Преподават по системата "Хъбард мениджмънт", създадена през 50-те години от писателя-фантаст и глава на Църквата на сциентолозите Л. Рон Хъбард. Пред висши мениджъри и специалисти по човешки ресурси разкриват "четирите вируса в мисленето" и "тоналната скала" (подробности за термините и методите им - в интервюто на Васил Бункин, сътрудник на IDEAS България).
От компанията твърдят, че до този момент са обучили над 1000 души, 300-400 от които са на високи ръководни постове. Методите на Хъбард прилагали и върху държавната администрация, включително върху зам.-министри. От ведомството на Николай Василев потвърдиха за обученията, но понеже в момента се реформират, три дни не можеха да изпратят конкретна информация. ...
... Оказва се, че курсовете не са евтини. Еднодневен или двудневен семинар излиза 270 лева на човек.
Мнозина - сред които шефове на туристически компании и агенции за недвижими имоти, си тръгват от курса окрилени. Положителните им отзиви са "заковани" на интернет адреса на IDEAS. На свой ред окрилена компанията започва да набира обучители. "Нямате нужда от специално образование, за да постъпите при нас. Ще определим подходящ ли сте според мотивацията ви - успокоява ни женски глас от офиса на IDEAS. - Вие сте детска учителка? Чудесно! Изпратете автобиография и телефон за връзка."
Шефът на компанията Марк де Турк всеки месец лично води курсове тук. Освен в IDEAS белгиецът е лектор и в "Аликорн-Консулт", които предлагат "разгърнати стратегии и програми за развитие, преструктуриране, трансформация и непрекъснати подобрения на организационни и бизнес процеси чрез прецизно разработени методики".
Чужденецът и съпругата му се представят като съвестни сциентолози на адрес http://www.marcdeturck.be. Също като мъжа си г-жа Моник де Турк демонстрира активност у нас. През 2005-а представя програмата срещу дрогата "Нарконон", която е подразделение към църквата. Моник изтъква предимствата й пред сдружението "Майки срещу дрогата" в Пловдив.
"Нарконон" действа в Града на тепетата от година, но засега само като програма за превенция. Разпространява брошури от типа "10 неща, които не знаем за дрогата". Лицето на организацията е Радка Живкова. Получила е право да печата материалите едва след като е купила от "Нарконон" лиценз за превенция. За да открие център за лечение, трябва да вземе още един лиценз. Надява се да го получи до година-две.
"Нарконон" е скъп бранд, затова Живкова изплаща първия си лиценз на вноски. Каква е стойността му - не иска да уточни, но вероятно не е малка. "Целта ми не е комерсиална. Нямам намерение да печеля от превенцията и от бъдещия център, а само да дам надежда и да вдъхна смелост на страдащите", казва тя....
... Освен в нейната искреност вярваме и в предприемчивостта на сциентолозите. Едномесечна рехабилитация в най-близкия македонски "Нарконон" излиза 1500 евро, а в западноевропейските страни - повече. Курсът е от шест до осем месеца, което означава минимум 10 хиляди евро. ...
... Мнозина обаче гледат скептично на подобни мерки. По думите им в "Нарконон" лекуват със свъхдоза от витамина Niacin, която е вредна. Според противниците на програмата сауната продължавала с часове и създавала опасност от дехидратация и изтощение. Специалисти определят прилагането на парна баня в случая като безсмислено, защото много дроги се преработват от вътрешните органи и не могат да се изхвърлят чрез потта. В Щатите "Нарконон" са критикувани, че практикуват медицина без разрешително. Резултатите им също са оспорвани....
... Интересът им е насочен към образованието и здравето. Колежът "Марков" например преподава и по методите на Л. Р. Хъбард. След кратко затишие на дейността му заради медийни атаки сесиите ще стартират отново през есента в София. Центровете по дианетика от своя страна са обърнати към духовното и физическото благополучие, а задачата им е да обяснят защо не сме щастливи и как да станем.
През 2007-а в. "Стандарт" публикува статия за подобен център в Драгалевци, ръководен от руснака Дмитрий Тодоров. Според статията гуруто завършил курсове в сциентоложкия център в Москва и се обучавал в европейската централа на църквата в Копенхаген. Твърди се, че Дмитрий, който се представя и като Димитър, стои зад издателството "Ню Юнивърс", тиражиращо у нас книгите на Л. Р. Хъбард.
Основният му бизнес обаче са курсовете по дианетика на цена между 100 и 990 лв. Желаещите да са здрави и щастливи трябвало да описват своето и на приятелите си поведение и да се подписват под всеки разказ, а изповедите им прибирали в досие. Прожектирали им и филм, според който човешкото съзнание е пълно с лоши спомени, наречени енграми, които трябва да бъдат изтрити. ...
... Въобще колкото повече информация излиза за сциентолозите, толкова повече са и въпросите. Къде свършва науката и къде започва вярата в чудодейни уреди? Защо претендиращите за рационалност имат църква, че и кръст? Бил ли е вече покойният Л. Р. Хъбард голяма личност, или просто е използвал таланта си на манипулатор и бизнесмен?
Възможният отговор е "заключен" в последователите му, някои от които имат богословско образование и по ред причини са се отдръпнали от християнството. Позитивни, любезни и общителни, те могат с часове да говорят за своята наука, да изтъкват предимствата й пред други системи и да я наричат единствената, която те поема "от А до Я". В края да монолога си подчертават, че са оправили своя живот, но в твоя нещо куца. Затова не е лошо да запишеш един семинар.

От самото си създаване сциентологията се стреми да привлича известни и богати личности и това е напълно логично - всички сциентоложки курсове се заплащат, и то доста солено. Въпреки че е призната за религия в САЩ, в Европа сциентологията се счита или за култ, или за стопанско предприятие. В България й е отказано признаване като вероизповедание, но пък е действала и явно все още действа под други кодови названия?
Тогава защо е създаден гореописания институт и дали чрез пряко участие в работата му на наши учени в него не се прави опит да се прикрие отново ДАЛАВЕРА? За повече информация нагледайте в уикипедия.

2 коментара:

Unknown каза...

Интересно нещо са имената. Те обикновено се поставят в края на това, което изписваме, ако наистина сме проверили САМИ и сме убедени в информацията, която публикуваме. Е, аз съм Нина Чернева, а Вие най-вероятно сте г-н Отворко! Беше ми приятно да половувам вешици с Вас и писанията Ви. Интересно кой ви плаща да всявате параноя - ето Ви нов казус за разсъждения и загуба на ценно време - така де, що пък да сътворим нещо полезно като можем да развалим каквото и да е? Това май най-много Ви приляга.
Поздрави и пожелание за нови и ползотворни творения. И да не вземете да свършите нещо полезно - не, не и не, в никакъв случай!!!!

Анонимен каза...

Psiharkata Michelle Butcher-Sterling i clouna Ian Sterling koito sled mnogo izneveri na bivshata si zena se zadomi s tazi drogirana narkomanka , ta tezi dvamata iznudnat roditelite na detza invalidi za pari za droga . Publikuvat zaplahi po internet v Avstralia na tehnija internet kljukatnik ESMB. Damata sa se sdruzili s otritanatite pastori ot tzakvata po scientologija and sadisti ot Los Angeles : Aida Thomas i David Thomas. Edno ot tipichnite kachestva na Aida Thomas bezscrupulna kakto vjaka leka zena i spi s Edward Berwick ot Los Altos , Califormnia za da i pomaga v iznudvanijata. Aida ot svoja strana oskbvernjava grobovite na detza koito sa pochinali ot zaboljavanija.
Potarsete gi po internet. Tezi hora sa chernata strana na Scientologojata. Razvaljat semestava , ne rabotjata , butat droga po tzjal den i iznudvat hora za pari kato naranjavat detzata im s lazi.