сряда, 19 август 2009 г.

ОТНОВО РАЗМИТИ “ПОЛИТИЧЕСКИ ПОСЛАНИЯ” ОТ УЖ СЕРИОЗНИ ПОЛИТИЦИ

Провокираме за тази публикация следното изявление на Д. Абаджиев, сведено до медийно разпространяване в днешната ни преса, което и аз публикувах по-долу: Ние предлагаме да се даде знак, че ще има ВНС.

Е, кой да даде този знак? Вие политиците, медиите или народът? Докога г-н Абаджиев политиците ще се крият зад перденцето на недоизказаното ясно и точно по отношение на битуването ни сега и тук? Разговорът, който водихте по Нова телевизия днес (19.08.2009) бе наблюдаван най-малко от 500 000 граждани, които с ушите си и очите си слушаха мънкането Ви по “За и против ВНС”. Че бе мънкане е ясно и от официално публикуваното. Въпросът обаче е, че и въпреки него изказалите се зрители, след като бе им дадена думата, определено и категорично се обявиха ЗА промени в Конституцията ни, показаха и пътя, по който това да се стори, и съвсем никой от тях/нас не очакваме това да се случи след няколко години. Хората са готови още днес за тази дългоочаквана промяна, и никакви знаци не се очакват за свикване на ВНС, защото те бяха дадени още 1-2 дена след победата на ГЕРБ на 5 юли. Тогава пак в същото студио група интелектуалци лансираха като НЕОТЛОЖНО такова свикване, и оставиха съвсем коректно и добронамерено тази народна воля да бъде съзнателно подета от вас - политиците. А какво се случва сега ? – “бавно и тъжно” ни се вменява да ч-а-к-а м-е, при това съвсем неясно докога, впрочем ясно е – докогато темата се позабрави, нещо което всяка политическа върхушка практикуваше 20 години. Май и Вие не сте за РЗС!

По-долу слагам собствените си бележки по видяното и чутото по Нова телевизия на 19.08.09 с ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН АКЦЕНТ НА ИЗКАЗАЛИТЕ СЕ ЗРИТЕЛИ, защото това е истинското впечатление за случващото днес и това е вярното, и което е редно да бъде произведено като гражданска НАРОДНА позиция. То трябва да се публикува и разпространява из медии, а не откровените политически манипулации, които достатъчно оакаха живота ни в Българя. Не претендирам за изчерпателност по видяното и чутото, а само за СПРАВЕДЛИВО даване на възможност на НАРОДНИЯ ГЛАС по темата “За и против ВНС”.

ДЕБАТ В НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ “ЗА И ПРОТИВ ВНС’ – на 19 август 2009

Интересен дебат се случи по НТ на тема “За и против ВНС” с господата Абаджиев и Я.Стоилов. На моменти той излизаше извън обявеното, което идва да покаже, че има много да се говори въобще днес между овластяващите и овластените, нещо което никога не бива да се забравя, пропуска или протака. Доста неща не са наред в държавата ни вече 20 години, а липсата на огласяването им, решаването им, при това системно, докараха влошеното качество на живот на българския гражданин с европейска мантия, сведен до абсурдност в съществуването си. Нещата в тази връзка са свързани главно с факта – тези, които народът търпеливо овластяваше да го управляват, и тези които с властова политическа воля го крадяха и репресираха през всичките тези години. Вечните партийни неразбории, създали благоприятна почва за развиване на олигархични и мафиотски структури доведоха до непрозрачност в работата на институциите ни, в отсъствието на всякаква добронамерена воля в Изпълнителната ни власт за качествени промени в живота на страната, а наличието на политическа обремененост над законодателната ни власт, докара присмеха и европейските рестриции. На НАРОДЪТ ни му омръзна да бъде омаскаряван, не го ли разбрахте това?

С две думи – отново държавата и държавността ни към днешна дата се намират в изходното положение отпреди 20 години. Тоталитарното управление на БКП/БСП през това време се изроди до колективна безотговорност, подпомагана от лично създадените от нея партии ДПС и СДС, които 20 години нагло ни заблуждаваха, че правят нещо в страна. Днес всички сме свидетели на “направеното” от тях – разграбени държавни основни фондове, недобросъвестни приватизаци и загробена икономика за десетилетия напред, жестоко финансово и икономическо ограбване на народа ни – вкаран в нечувана мизерия и нищета, за сметка на 5%-но елитно население, извършване на системен мълчалив геноцид над болшинството благодарение на поне малко стабилна здравна система, лекарите ни вече са първо търговци, а после евентуално здравни работници. Това е днес в Българи –обрулена и ошмулена отвсякъде, а партийците ни пак се опитват да дават “някакви си знаци” незнайно за къде и защо. Е това ако не е демагогия, здраве му кажи!

Добрата новина дойде с 5 юли 2009, когато мнозинството граждани подкрепиха дясноцентриската партия ГЕРБ – радетел за битуване на евроатлантическите ценности в страната ни. Дано сега от тях се вземе действително хубавото и полезното, положително резултатното за народ и държава. Силно се надяваме за провеждане на такава политика от тях.

Та, да се върна накратко по излъчения дебат в НТ. Аз по-скоро го бих нарекла някакъв вид сондаж, поръчан от незнам си кой, по някаква си причина, с определено неясна насоченост. Той все пак се състоя, а както виждам му се отдели и местенце в потока българска информация днес.

Г-Н АБАДЖИЕВ си пожела “След като в момента няма в НС ясно и убедително парламентарно мнозинство, поне хипотетично да има конституционно такова”. Значи той се съмнява, че този парламент може да роди “свястно”законодателство определено! Но бе прав като каза “че животът на хората днес, зависи от конкретното правителство ... и конкретното спазване на законите. Разви тезата, “че са нужни последователност и прилагане на едни и същи правила, които да се спазват в живота и управлението”. По локумите са царе политиците ни родни! Та и той не прави изключение. Обяви се за създаване на механизъм за отзоваване на депутати, защото и те са хора – добри или лоши. Остана си на позицията, че Р.Овчаров например е партиен манипулатор в политиката и че е нужен политически кураж повече от всякога, за да се казва истината по случващото се. Вие господине лично не демонстрирахте такъв по време на разговора, незнам по каква причина – може би е било задушно в студиото? От изявлението му в крайна сметка все пак стана ясно, че е потребно извършване на адекватни във времето промени по настоящата Конституция и свикване за целта на ВНС. Е, вече имаме и неговата благословия! А дали е такава? Голям народен рахат предлага - да се придвижваме със скоростта на костенурка (4 години?), няма що! Ами като не знае да отговори категорично и ясно, и не е подготвен по темата, какво прави в студиото? Както винаги – ядеме си мокови и си говорим глупости! Не това очаква народа, г-н Абаджиев, и поради това не гласува достатъчно доверие на РЗС. Слаба ракия сте – по народному.

Г-Н Я.СТОИЛОВ пък потвърди, “че налице е умората от прехода, поради липса на резултати”. Позволи си да изкаже мнението си, че Законът за референдумите трябва да се пипне чрез 1-2 поправки, за да има смисъл от Прякото гражданско участие в работата на парламента и живота на страната. Дори даде пример как при 50 или 500 хиляди народни подписа няма да е нужно да се минава през парламента НАРОДНАТА ВОЛЯ, защото въпросите трябва да се решават по най-бързия начин в държавата. Ами защо не ги направи промените вашето управление, господине? И без това в последния момент, извън конституционния срок внесохте рестриктиращи гражданите поправки в същия този закон? Защо? Ама нямаше кой да ви попита на момента – то и водещата си е партийно ангажирана явно, и по-добре бе според нея да се позамаже изявлението ви. Във връзка с питането за “професия депутат”, какъвто е и той впрочем, обяви, че партийните стратези от преходния елит и политика трябва да си останат и днес в нея, дори и другаря Лилов. Браво другарю Стоилов! И водещата бе доволна ои изказаното от Вас. Ама щом тя е доволна, ние НАРОДА сме недоволни. Господинът счита, че като цяло Конституцията ни е добра, въпреки например ограничената местна власт в нея, която пък била въпрос на политическа воля. Как бе г-н Стоилов? Всички видяхме при управлението ви “политическата ви воля”, която избирателно “подкрепяше” различните области в страната ни! (ама да не отварям тема по този въпрос). От изказът му се натрапи впечатлението, че Нова Конституция и ВНС не са ни нужни поне засега, а това че тези закони сриват управлението на страната – то просто не е на дневен ред в неговото и на БСП разсъждение! О-пс! Забравих, че те сега се вълнуват кой и по колко ще бъде осъден от тройната коалиция за престъпно стопанисване на народни имущество и доверие, а това не бива да го допуснат и носят “вода от 10 планини в 11-та” белким докажат колко “успешно” е било управлението им. Общо взето какво правеше и той на този дебат си остана мъглив факт. Да попитаме НОВА защо кани такива събеседници?

ЗРИТЕЛИТЕ : Макар и в миниятюрно представителство (4-5 зрители), все пак и народът бе поканен на този дебат. Въпреки, че хората умишлено бяха притиснати от времето (така водещата си го бе разпределила, както винаги разбира се) тези хора демонстрираха ЯСНА гражданска и политическа позиция по случващото се и темата, като изказаха ТОЧНО мнението си, че тази Конституция трябва да се промени из основи. Напомниха навреме, че поради събитийни причини във времето (1945) Търновската Конституция НЕ Е ОТМЕНЕНА, поради манипулирания от комунистите тогава референдум. Обърнаха внимание на водещата да не отнема думата на дебатиращите и зрителите, за да могат съответните спокойно да изкажат мислите си и да не им задава въпроси, на които впоследствие сама си отговаря, с което сугестира слушателя и се измества темата в друга посока.

В крайна сметка ГЛАСА НА НАРОДА е ЗА свикване на ВНС и изработване на нова Конституция или връщане на Търновската.
А това може да се случи чрез поправка в Закона за допитване до народа и провеждане на Референдум.
Всички очакваме проява на добра политическа воля от страна на ГЕРБ в тази насока. Все някога тази корекция трябва да бъде направена. Много, много се забави всичко! Много грешки се допускаха. И много болка и мъка се натрупаха за хората.

Няма коментари: