понеделник, 31 август 2009 г.

“БОЖЕ! КОЛКО МЪКА ИМА ПО ТОЗИ СВЯТ, БОЖЕ!”/ дядо Матейко - и много смях на 31 август 2009


ПО ОБЕКТИВНО

Дянков: Сивият сектор не е 10-20, а 90%
"В агенция "Митници" ще има много промени и още до края на седмицата ще се види как е организирана работата. Хората, които пречат, ще бъдат извън системата", заяви финансовият министър Симеон Дянков пред Би Ти Ви. "Само за седмицата губим по едно перо 12 млн. лева, а за година - над 650 млн. Като прибавим и другите пера, какво става? Фирмите си мислят че сме спрели всичко това за ден или седмица, но ще го правим всеки ден. Като го направихме за зеленчуците на Кулата, паднаха с 60% незаконно внесените от Македония. Така за седмица видяхме, че сивият сектор не е 10-20, а 90%", категоричен бе Дянков. "С Бойко Борисов и Ваньо Танов говорихме за митниците през уикенда. До края на седмицата директорът на митниците ще даде плана за софийската митница, после на Пловдив и т.н. Така ще бъдат разпределени и хората. Борисов каза да се действа бързо, защото течът в митниците е огромен - 4 млрд лева.Икономическата ситуация в средата на следващата година ще се подобри, няма да замразяваме пенсиите и ще ги вдигнем още от 1 януари, за което ще са необходими 220 млн. лева. През юли вече съм убеден, че ще имаме по-големи възможности", добави той. "За мен най-важният проблем в "Информационно обслужване" е, че там не се работи по най-важното - електронно правителство. Дори получих доклад от тях на хартия, а не по мейл. Там работят 850 души, от които 300 са програмисти, а 450 са администратори", коментира финансовият министър. "Назначаването на ген. Атанас Атанасов за ръководител на "Информационно обслужване" няма да се случи - ще бъде назначен специалист по електронно правителство. Там трябва да работят цивилни, а не генерали", каза Дянков.

Симеон Дянков: Закриваме всички държавни агенции
"Закриваме всички държавни агенции," заяви в предаването "Тази сутрин" на Би Ти Ви финансовият министър Симеон Дянков. Той добави, че е обсъдил идеята с премиера Бойко Борисов, който е дал своето принципно одобрение.Идеята е на тяхно място да бъдат създадени директорати към министерствата или изпълнителни агенции, каза Дянков. Така по думите му ще стане явно кой отговаря за изпълнението на задачите. Предвижда се още съкращаване на раздутата централна администрация и пренасочване на кадрите към провинцията. "Не да са в София и, общо взето, само да си стоят на бюрата и да си приказват, а да отидат към провинцията и там наистина да дават услугите, които са необходими", посочи вицепремиерът. В петък Борисов заяви, че "Български енергиен холдинг" е ненужен и ще бъде закрит. Според Дянков 15% от активите на предприятията в БЕХ ще бъдат раздържавени чрез БФБ.Министърът на финансите опроверга публикациите, че бившият депутат от ДСБ Атанас Атанасов ще оглави "Информационно обслужване". "Това дружество трябва да се води от човек, който разбира добре от електронно правителство, и по принцип е по-хубаво в тези дружества да има повече цивилни и по-малко генерали", каза Дянков.Очаква се още тази седмица да стане известно и какви организационни и кадрови промени предстоят в митниците.

Не са водени преговори с инвеститори за Белене
България все още анализира възможните варианти за бъдещето на АЕЦ „Белене". През септември месец министерството ще обяви следващите си стъпки по проекта, казва министър Трайчо Трайков. Припомняме, един от вариантите за продължаване на проекта, за който настояват от ГЕРБ още в предизборната си кампания, беше намиране на чуждестранен инвеститор. В момента се прави преглед на договорите, но от кабинети Борисов предупредиха, че неустойките по договора може да се окажат по-голяма сума, отколкото ако бъде завършен проектът. На този етап не са водени преговори с потенциални инвеститори, в това число и от арабските страни, заяви министър Трайчо Трайков. С това той опровергава публикации в медиите за планирани разговори с официални лица от Съвета за сътрудничество на арабските страни от Персийския залив с възможност за участие на арабски инвеститори. Ако България реши да продължи проекта, тя ще търси потенциални инвеститори и може да се обърне към всички заинтересовани страни. Затова не може да бъде изключен нито един от възможните варианти, подчерта Трайков. Към момента обаче подобни покани не са отправяни, заявява министърът. Припомняме, преди месец се появи информацията, че интерес проявяват американски инвеститори.

Държавна регулация на цените на млякото поискаха фермерите
Държавата трябва да се намеси в образуването на цените на млякото, които са твърде ниски. Това заяви председателят на Националната асоциация на млекопроизводителите Андриан Цаконски, цитиран от БНР. Той добави, че следващата седмица ще бъде решено дали фермерите ще протестират против политиката на банките по отношение на животновъдите. От казаното от него стана още ясно, че млекопроизводители от цялата страна ще се съберат на събор на връх Шипка на 20 септември. Те ще обсъдят за пореден път проблемите на животновъдството у нас. Според него на събора председателите на различните организации трябва да подадат оставка и да се обединят в една обща. Новата организация трябва да настоява пред правителството за изравняване в субсидирането с европейските стандарти.

Доц.Дулева:Нов регламент на ЕС ще ни позволи да четем етикетите без лупа
Стефан Стефанов от Националната академия по опаковането коментира проблема с етикирането на продуктите в България пред БНР. Много често опаковките на различните стоки са с много ситен шрифт, което, както предположи той е или заради икономически съображения или целта е, да се прикрият някои недостатъци на предлаганата стока. За съжаление, законът не е регламентирал, какъв точно да е шрифта, коментира Стефанов. Много производители и търговци на етикирането на стоките не са посочили адреса, произхода на опаковката като материал, етикети със сгрешена информация и мн.други, което е на пръв поглед безобидно, но в закона се казва, че е задължително и трябва да се спазва, заключи Стефанов. Доцент Дулева от Националния център по опазване на общественото здраве, коментира намерението на ЕС да въведе регламент, да има голям шрифт на опаковките за да могат хората да бъдат добре информирани, за това, което е написано на етикетите.Нашата страна също има такова намерение, каза доц. Дулева, разбира се, че ние хармонизираме законодателството с европейското. Проблем с шрифта съществува, защото до момента в законодателните документи, както в страната ни така и в ЕС нямаше минимален шрифт, който трябва да бъде използван при етикирането на храните и всъщност по този начин, самите производители могат да поставят такъв, какъвто за тях е удобен. В момента, съобщи доц.Дулева, почти на финален етап е приключването на един нов регламент, който ще обедини всички съществуващи, свързани с етикитирането, в който ще бъде заложен и минимален шрифт. Би трябвало вече да се съобразяват производителите при етикитиране на храните си, така че информацията да бъде достъпна за потребителите и те да могат да намерят това, което им е необходимо, без да използват лупа. До края на тази година предполагам, каза доц. Дулева, регламентът ще бъде гласуван в ЕС, а ние като държава членка директно прилагаме тези изисквания,така че в зависимост от това, кога ще влезе в сила, веднага и ние ще го приложим. Обикновено се дава гратисен период, защото това е една доста голяма промишленост, за която ще е необходимо време да се съобрази с всички нормативи, заключи доц.Дулева.

Яшар Асан: Нашите намерения да блокираме пътища на 6 септември са сериозни
Руси Панчев да си стяга багажа и да си тръгва от общината. Така ромският лидер от Столипиново Яшар Асан коментира заканите на зам.-кмета по сигурността в Пловдив, че ще срещнат сериозен отпор, ако предизвикат безредици на Празника на града - 6 септември. По думите на Асан, който обяви, че ромите ще блокират пътища на 6 септември, „Руси Панчев не е сериозен човек и не мисли реално”. Той е бивш полицай и трябва да си търси работа като такъв, каза Асан. Нашите намерения са сериозни, каза ромският лидер, а апелът ни към общината е по-бързо да се решава проблемът с обратните води и канализацията в Столипиново, тъй като населението там бедства и не може да се диша. На никой не пожелавам да живее в такива условия, каза Асан. Нищо не се прави, уточни той - първо беше заделен един милион за квартала, след това станаха 500 000, а сега са едва 300 000 лева. Какво може да се свърши с тези пари, каза Яшар Асан. Попитан защо иска оставката на зам.-кмета по сигурността, а не на кмета Атанасов, например, Асан отговори, че Руси Панчев е разпоредил конфискуването на 20 каруци от квартала, с които си осигуряват поминакa около 100 човека. Това, по думите му, е немислимо, в условията на криза. Освен това, те спряха сватбите на открито в Столипиново, каза още ромският лидер. Той даде пример с Гърция, където живее сестра му, за това как в центъра на един град се правят сватби. Затова пловдивските роми са твърдо решени да действат този път и да блокират пътища. Ще действаме, пък да ги видим какво ще предприемат, закани се Яшар Асан. На въпрос размирици ли искат, Асан отговори, че те са за преговори и в никакъв случай не искат размирици. Техните искания са изпратени в Президенството, до министър-председателя и Народното събрание оня ден, но все още няма никаква ответна реакция, каза Яшар Асан.

Цветанов: Законовата рамка за премахването на конкуренцията между ДАНС и МВР вече е готова
"Смятам, че кадровите промени в ДАНС и доверието, което се гради между ръководството на МВР и ДАНС, ще спомогнат за добрата координация на съвместната ни работа." Това каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов в предаването на БНТ "Денят започва".Цветанов обяви, че законовата рамка за премахването на конкуренцията между ДАНС и МВР вече е готова. Днес тя ще бъде пусната към съответните министерства за съгласуване. До другата сряда задължително ще бъдат разгледани тези законодателни мерки, които след това ще бъдат внесени в парламента.Цветанов обясни, че е била сформирана работна група, която да изработи необходимата нормативна база, която е важна за премахването на дублиращите се функции, за изясняване на профила на ДАНС и МВР и начина на взаимодействие между тях. ДАНС няма вече да се занимава с организираната престъпност както досега, няма да има полицейски правомощия и няма да има публични медийни изяви.Във връзка с проблема за контрабандния внос на гориво министърът на вътрешните работи каза, че текат проверки и се прави анализ, който трябва да посочи кои са фирмите, чиято дейност ощетява държавата, за да може да се започне работа по тях.

Доминик Строс-Кан: Безработицата ще расте до 2011 г.
Нивото на безработицата в световен мащаб ще продължи да се увеличава, заяви директорът на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан, цитиран от Ротерс.Според него тази тенденция ще се запази в развитите икономически страни и през 2011 г.Признаците за икономическо възстановяване на този етап са нестабилни и краткосрочни и все още е възможно да се случи нова поредица от негативни икономически събития в световен мащаб. Трябва да продължим да работим здраво, за да сме сигурни, че възстановяването ще се случи през втората половина на 2010 г.Въпреки това обаче безработицата ще продължи да се покачва, предупреди още Строс-Кан. Според него високите цени на петрола също може да спънат икономическото възстановяване.

Пожарите около Лос Анжелис са извън контрол, каза Арнолд Шварценегер
Губернаторът на Калифорния Арнолд Шварценегер съобщи, че „неконтролируемите” горски пожари по хълмовете около Лос Анжелис да наложили евакуирането на хиляди семейства и заплашват 12 500 сгради в гъсто населени райони, предаде Ройтерс. Причинените от горещините пожари почти за удвоили площта си през нощта и са унищожили нови 35 хил. акра с гъсти, изсъхнали храсти в планините над пет селища, простиращи се на 16 км от Ла Кресчента до Пасадена. Издадена е заповед за евакуирането на около 10 000 къщи.

Дискавъри се скачи с МКС
Совалката "Дискавъри" се скачи с Международната космическа станция. "Дискавъри" е със седемчленен екипаж - шестима американци и един швед - Кристер Фуглесанг, който е представител на Европейската космическа агенция. Така на борда на МКС ще се озоват общо 13 астронавти от 5 държави, тъй като на Международната космическа станция в момента има американец, руснаци, канадец и белгиец. Единствената жена от екипажа на Дискавъри, Никол Стот, ще остане на МКС, заменяйки колегата си Тим Копра. Мисията на Дискавъри ще продължи 13 дни. Астронавтите ще извършат три излизания в открития космос с продължителност 6,5 часа всяко. Совалката ще достави резервни части за МКС, нов спален модул и нов тренажор. По-голямата част от оборудването, което Discovery ще достави на МКС, е за научните експерименти, които ще бъдат извършени на МКС. Ще има и хладилна камера, в която проби от опитите, извършени на МКС, ще се съхраняват и върнат впоследствие на Земята. Опитите ще бъдат посветени на свойствата на металите, полупроводниците, кристалите, стъклото и на др. при условията на безтегловност. Част от програмата е доставянето на МКС на мултифункционалния логистичен модул Леонардо.

Утрински весник: Македонското правителство се опитва да хване последния влак за ЕС
Македонското правителство три години блъфира, че работи и прави реформи. Сега тича за да хване последния влак за ЕС. Това пише днес Манчо Митевски в авторски текст, публикуван в македонския ”Утрински весник”. „Часовникът всеки момент ще покаже, че е изтекло времето за изпълнение на осемте условия, които преди година и половина донесе в страната еврокомисарят Оли Рен. Правителството, което три години блъфира, че работи, в момента се опитва да приеме последните три закона, които са условие за започване на преговори. След това ще очаква възнаграждение – дата за започване на преговори с ЕС и отново ще започне да мисли за предсрочни парламентарни избори”, пише авторът. „Има много противоречия около тактиката на ЕК за доклада за Македония и възможността за определяне на дата за започване на преговори. Преди три месеца от Брюксел пристигнаха оценки, че от деветте условия Македония е изпълнила само едно – организира демократични избори. В момента оптимизъм идва отвсякъде. Най-вероятно ЕС реши да промени подхода към македонските власти и да бутне страната до двора на Съюза, а там временно, неограничено и с години, чрез засилена терапия и контрол да подготви кандидата със „специални нужди”. ЕС няма да си позволи да остави гражданите на Македония още една година отвън заради неспособните власти, нито ще направи грешката както с България и Румъния да приеме страната неподготвена в европейското семейство”, пише Митевски.

Македония и Хърватия ще поискат ускоряване на процеса за разделяне на имуществото на СФРЮ
Македония и Хърватия ще поискат ускоряване на процеса за разделяне на имуществото на бивша Югославия, който е замразен вече две години, съобщава Радио свободна Европа в програмата за Македония. Инициативата била обсъдена снощи от министрите на външните работи на двете страни – Антонио Милошоски и Гордан Ядранкович, в рамките на министерската среща в Словения. Милошоски заявил, че преди две години е направен формален договор, но неговото реализиране не е станало факт. Много от обектите все още са във владение на Сърбия и не са дадени на останалите страни.

Службата за външно разузнаване на Русия ще разсекрети документи за политиката на Полша в периода 1935-1945 г.
Службата за външно разузнаване (СВР) на Русия ще разсекрети документи, разказващи за тайните на полската политика в периода 1935-1945 г., включително и такива за преговорите с високопоставени служители на външното и военното министерство, полските спецслужби. Това съобщи през РИА Новости началникът на отдела за връзки с обществеността на СВР Сергей Иванов.„Сборникът с документи от архива на руското разузнаване включва в себе си аналитични обзори на външната и вътрешна политика на Полша, политически писма и записи на разговори между посланици, донесения на военните аташета, подбрани информационни телеграми на полски дипломатически мисии и други материали, разказващи за тайните планове на Полша преди войните”, каза Иванов. По думите му, за сега няма да се разкриват всички тайни на полските политици в годините преди войните, но „виждането за света на високопоставените служители на МВнР на Полша, военното ведомство и спецслужбите на страната ще бъде полезно за отговорна трактовка на събитията, свързани с началото на Втората световна война”.

Владимир Путин отива в Полша за да даде импулс на руско-полските отношения
Цел на посещението на Путин в Полша е „противодействие в международен план на опитите за ревизия на историята на Втората световна война, както и придаване на импулс на двустранните руско-полски отношения”, съобщи пред журналисти заместник-ръководителя на правителствения апарата Юрий Ушаков. Той допълва, че „отчитайки сигналите от новата американска администрация, темата за разполагане на американска ПРО в Чехия и Полша ще бъде засегната в хода на преговорите на Путин с Туск”. „Има сигнали и от двете страни за желание за възобновяване на военните контакти. Във връзка с това в Полша отива и началника на Генералния щаб на Русия генерал Николай Макаров, който в Гданск ще обсъжда и договаря по нататъшните стъпки”, каза още Ушаков.

Москва започва делото по иска на Рамзан Кадиров срещу „Мемориал
Делото по иска на президента на Чечня Рамзан Кадиров срещу председателя на правозащитната организация „Мемориал” Олег Орлов за обида и клевета ще започне днес с Тверския съд в Москва. Искът на Кадиров включва и обезщетение от 10 млн. рубли, предаде РИА Новости. В понеделник ще се състои досъдебната подготовка по гражданското дело, която според закона се провежда при закрити врата, поясняват от пресслужбата на съда. Искът на Кадиров е във връзка с изказването на Орлов, че чеченският лидер в отговорен за убийството на Наталия Естемирова на 15 юли.

Дик Чейни може да откаже да бъде разпитван за малтретирането по време на разпит
Бившият вицепрезидент на САЩ Дик Чейни може да откаже да отговаря на въпросите на специалния прокурор, назначен от главния прокурор на САЩ, относно използването на насилие при провеждането на разпити на заподозрени за терористична дейност. „Това ще зависи от обстоятелствата”, каза Чейни в интервю за телевизия Фокс нюз. Редица демократи обвиняват администрацията на Джордж Буш за това, че на практика е допуснала възможността да се използват методи за разпит на предполагаеми терористи, далеко надхвърлящи Женевската конвенция. „Радвам се, че САЩ са били излагани на нападения след 11 септември 2009 г.”, каза още Чейни.

МВФ запазва позицията си на най-евтината кредитна институция за Турция
Международният валутен фонд /МВФ/ запазва позицията си на най-евтината кредитна институция за Турция, пише електронното издание на турския вестник „Милиет”. В обстановка на глобална финансова криза и затягане на условията за кредитиране МВФ предлага най-изгодни условия за финансова помощ. Турция може да получи кредит от МВФ, който е с една трета по-евтин в сравнение с останалите кредити на международните пазари. Докато на международните пазари Турция има дългове с лихва 7 %, кредитите от МВФ тя ползва при лихва 2,3 %. Експертите посочват, че един кредит от 15 милиарда долара ще бъде достатъчен за Турция в условията на глобалната криза. Турция ще получи допълнителен кредит от 1,5 милиарда долара по решение на изпълнителните директори на МВФ за подпомагане на страните с разширяващи се пазари, което влезе в сила на 28 август, пише вестникът.

ПО КОРИТАРОВ

СТЕНОГРАФСКИ ПОУКИ ЗА ВЛАСТТА, ДЕМОКРАЦИЯТА, КЛОНИРАНЕТО И КЛОУНИТЕ
„Малка стъпка на Борисов, а каква гигантска крачка на демокрацията” – с това заглавие вестник „Сега” приветства решението на Министерския съвет да публикува на своя сайт стенограмите от правителствените заседания. Информираността на гражданите е важно условие за прозрачност на управлението, за отговорност при взимането на решения и за осъществяването на обществен контрол върху качеството на властта и аргументите за нейните действия. Публикуването на правителствените стенограми заслужава поздравление заради смелостта на сегашното правителство да покаже пред очите на всички как работи, какво обсъжда и каква е управленската му и обща култура. В текстовете на документите няма да откриете държавни тайни. Сред многото статистика, цифри, размяна на реплики и най-различни аспекти на икономическото и обществено развитие на страната, които обикновено се дебатират на правителствените заседания, могат обаче да бъдат направени шокиращи открития за хоризонта на личностите, които са по върховете на държавата в момента.
На заседанието си от 19 август правителството обсъжда и деликатната тема за трансплантацията на органи. Тя е отразена като точка 23 в дневния ред и предлага проект на Постановление за създаване на Център „Фонд за трансплантация”. Премиерът обявява, че проекта се внася от министъра на здравеопазването. Божидар Нанев взима думата и моли за няколко минути, за да представи един изключително сериозен медицински, здравен и социален проблем. По-нататък предлагаме част от диалога между Божидар Нанев и Бойко Борисов от момента, в който здравният министър обяснява как българите да бъдат поощрени за извършване на трансплантации.
Божидар Нанев …..Всички българи трябва да имат увереността, че държавата ще ги подкрепи както финансово, така и организационно, за извършване на трансплантация в чужбина, ако в България не може да им се осигури трансплантация. За целта е нужно финансиране в съответствие с цените на трансплантациите в Европа. Справките показват едни много сериозни средни цени за трансплантация в Европа – 45 хиляди евро на бъбрек, 60 хиляди евро за сърце и черен дроб, 200 хиляди евро за стволови клетки от донор.
БОЙКО БОРИСОВ: Нанев, цифрите са сериозни. Но една „С” класа струва 60 хиляди евро. Кое е по-ценно – кола за Министерски съвет или за Парламента, или сърце за някой човек?
БОЖИДАР НАНЕВ: Веднага мога да отговоря.
БОЙКО БОРИСОВ: Струват сериозни цени. Струват. Кое е по-важно? Сърцето, бъбрека, дроба. А и после на тази кола има масла, горива, допълнителни разходи. А тук минус разходи, спира хемодиализата. Започваме да пестим от това, че сме дали здраве на човека. Така че, не искам да изчетеш целия този материал, ще го обясня по-накратко на колегите.
Става въпрос за една група хора, които са в изключително нещастие – чакат за сърце, чакат за дроб, чакат за бъбреци и за какво ли не. Тук нещата трябва да се започнат в две посоки. Втората е финансовата. Първата е една работа с обществото, провокиране на обществени дискусии и ако щете личен пример относно донорството. Регламентирането му. В същност огромният проблем в момента на чакащите не е толкова финансовият, а липсата на донори. Вие видяхте едно семейство какво направи с нещастието си – спаси няколко други живота. И ние трябва да помогнем в тази посока, защото към момента 1.2 са донорите.
БОЖИДАР НАНЕВ: 1.2 на 1 милион годишно в сравнение с 10 на Европа. Това са около 7 на година, а можем да бъдем 70 на година.
БОЙКО БОРИСОВ: Но това трябва да се обяснява на хората и то да се обясни – всъщност когато е в тази мозъчна смърт можеш да направиш част от теб да живее и си оставаш И ако след време се разреши клонирането, могат да го намерят този човек, да ти вземат от бъбрека и да те направят нов.
БОЖИДАР НАНЕВ: 70 донора на година означават 140 трансплантации за чакащи, защото това са по два бъбрека.
БОЙКО БОРИСОВ: Трябва да го обясним, хората да го разберат, ти оставаш да си живееш и ще има повече донори.
По – нататък група министри и премиера разменят реплики, за да прецизират текстове и мотиви към проекта за постановление. Продължаваме със заключителни цитати от финала на дискусията по тази тема.
БОЖИДАР НАНЕВ : Благодаря Ви на всички за разбирането на този много важен проблем. Само бих искал да добавя, че това изисква една постоянна и продължителна работа и не е акт, който може да се осъществи едноактно, който да реши проблема.
БОЙКО БОРИСОВ : Както кръводаряването се е възприело от обществото като един много хуманен жест, то е също – даваш си от кръвта. Просто трябва много мощна разяснителна медийна работа, защото, повтарям, в единия случай си 100 % умрял, а в другия част от тебе продължава да живее. Кое избираш?
Това са редове от реална стенограма на заседание на българското правителство с премиер Бойко Борисов. Ако се питате защо досега не се е вдигнал огромен шум около изразяваните тези, отговорите могат да бъдат търсени в няколко посоки. Възможно е хората, които са прочели стенограмата, просто да не са повярвали на очите си, че ако Господ е създал жената от реброто на мъжа, то българския премиер Борисов е в състояние от бъбрек да възстанови човек! Възможно е, когато са видяли документа, да са се притеснили как да реагират, защото колкото и дръзки да са мечтите ни, те винаги опират до летвата на смъртта, а тук се обещава безсмъртие.
Възможно е и просто журналистите в казионните медии също да спазват принципа на мълчание през първите сто дни на управлението и затова да не са написали нито ред. Но щом премиерът призовава за мощна разяснителна медийна работа, тя трябва да започне. Дебатирайте – какво всъщност ни показва и какво ни съобщава премиерът? Ще се окаже ли България първата държава в историята и в света, която да разреши клониране на човек? Защото от думите на Борисов се оказва, че той предвижда възможност за клониране в обозримо бъдеще. С реалистични аргументи ли българския министър-председател убеждава гражданите да предоставят органите си за трансплантация? Защо по време на заседанието здравният министър не репликира на думите на премиера, а допуска те да прозвучат напълно сериозно? Пишете и коментирайте. За разлика от хората, демокрацията се клонира с дискусия.
Георги Коритаров

ПО РАЗКРИТИЯ

Фешън ли е Бойко?
Ами не е фешън, според мен… И cool не е. Няма ли да се намери човек, който да му обясни някои елементарни правила на dress code – а? И ако за политическите тънкости Борисов си е наел една камара съветници и умни глави, то не така стои въпросът в това как Бойко се вписва в пейзажа, след като стана премиер.
Не че е лошо облечен, но понякога много лесно преминава тънката червена линия на добрия вкус. Неотдавна премиерът се появи по дънки на важно политическо събитие. Подобно „своеволие“ буди асоциации за неуважение и небрежно отношение към въпросното мероприятие, на което министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов представи новия генерален комисар и зам.-министрите на ведомството.
Все пак поводът не беше съботно-неделна първа копка или откриване на детска градина, където по-спортният стил е позволен.
Всички помним дългото кожено манто на Генерала. Помним и елегантният фрак и тридневната брада, с която се беше появил на един виенски бал. Но от всичко Бойко най-обича да носи тениски.
Новият премиер открай време е известен с рекламните тениски, с които много обича да се появява пред камери. В годините, когато беше главен секретар на МВР, той носеше ти-шърти с надпис ФБР. В кметските му времена стана голям фен на блузки с марката Tommy Hilfiger. Той има няколко бройки с логото на бранда. Баш на изборите обаче, му изневери и се появи с Lacoste. В гардероба си има и някоя друга тениска на не много скъпата марка Esprit.
Според скромното ми мнение Борисов изглежда най-добре с униформа.

Каквито и лични предпочитания да има, той би трябвало все пак да знае, по дрехите посрещат, но по ума изпращат. Добре ще е ако Борисов успее да ги синхронизира някак тези две толкова важни качества.

Евросъюза: „Българската полиция – най-неефективнатa“
„Българската полиция – най-неефективнатa“- до този извод е стигнало проучване на тема „Полицията в модерното общество: необходимата реформа в България“, проведено от ЕС. От него става ясно, че при сравнение на броя на регистрираните престъпления на един полицай, в Швеция на 1 полицай се падат 73 престъпления, в Дания – 42, а средно за ЕС бройката е 27, в България цифрата е едва 4.
Въпреки това, в последните години има очевиден спад на регистрираните бандитски набези в целия Евросъюз, а ние по официални данни сме сред държавите с най-голямо намаление - ако през 2001 г. тук са регистрирани 147 000 престъпления, то през 2007 г. те вече са 113 000. Но каква е истината? Според изследване сред жертвите истинският брой на посегателствата е над 600 000. Факт е, че за половината инциденти хората изобщо не са потърсили полицията, а в другата част престъпленията просто не са били регистрирани. Така на практика 50 на сто от престъпността в страната остава скрита. Това са основно кражбите – домови, от коли и магазини, джебчийски и др. Подобна практика може да се обясни просто – с недостатъчните усилия и ниската ефективност на полицията.

От друга страна, съществува и ярко несъответствие между статистиката на МВР и на прокуратурата – докато вътрешното ведомство регистрира 113 000 престъпления, в базата данни на държавното обвинение се работи по 149 000. Освен тях, бройката става още по-страшна, когато се добавят е спрените обвинения – около 600 000 подобни преписки, които ще бъдат прекратени, като мине срокът.

И Валери Цветанов влиза в съда
За първият учебен ден бившият министър на земеделието Валери Цветанов ще стане обвиняем. Той ще попадне под ударите на закона заради скандалната афера със заменки на земеделски земи. Очаква се още през октомври да бъде даден на съд, съобщиха от прокуратурата.
За това ни информира “Стандарт“. А ние от razkritia.com си задаваме до колко ефективно може да се окаже това. Напоследък приказките и обещанията за това как този или онзи министър ще попаднат под ударите на закона единствено ни впечатляват.
Лично аз не съм оптимист. Прекалено много думи, прекалено много обещания, а и нали и тези са като онези. Току виж объркат нещо, изкушат се, така утре и те може да седнат на подсъдимата скамейка…
Още преди година Ваня Рътарова от Българското дружество за защита на птиците алармира, че между 300 и 900 милиона евро е загубила държавата, за период от 25 дни, в резултат на заменките на гори, които е направила. Извършен е анализ, излезли са резултати… Нямам спомен някой да е реагирал адекватно тогава. Куриозно е, че на фона на тази информация изпъква една друга любопитна подробност. През март предишният кабинет въведе мораториум върху заменките. Броени дни по-късно при шумна акция агенти на ДАНС и прокурори влязоха в земеделското министерство и установиха, че в регистрите са оставени 77 празни полета. Това позволило чиновници да извършват сделки със задна дата въпреки забраната.

Обвинителите разкриха, че поне 10-15 служители на земеделското ведомство са замесени в аферата, разкриха обвинителите и иззеха за експертизи сървърите в министерството.

Разследващите отказват да уточнят дали Валери Цветанов ще бъде обвинен за това, че лично е разпоредил оставянето на белите полета, или защото не е упражнил контрол и е допуснал порочната практика, научи „Стандарт“.

Пак заради скандални заменки до 10-ина дни се очаква да бъдат повдигнати нови обвинения и на бившия шеф на Държавната агенция по горите Стефан Юруков.
В началото на август той бе погнат за неизгодна сделка със 17 дка гори в къмпинг „Златна рибка“ край Созопол. Прокуратурата се зарови и в останалите подписани от него общо 47 заменки. Резултатите от назначените до момента експертизи едва ли ще покажат „размера на бедствието“. Ще повдигнем обвинения за установените нарушения на закона, а за онези, които може да излязат в бъдеще – по-нататък, обясни високопоставен служител в прокуратурата.
Преди дни пък министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов заяви „Може да се окаже, че заменките на гори бледнеят като мащаби пред това, което се е случило при заменените земеделски земи“.
Става въпрос за злоупотреби със земи от фонда на селскостопанските техникуми, на поделения на Селскотопанска академия, посочи министърът. По негова оценка злоупотребите са в изключително големи размери.
Проверяващите от инспектората работят съвместно със служители от ДАНС и прокуратурата.
Мирослав Найденов заяви, че ще се наложи да се стопират процедурите по промяна предназначението на заменените земеделски земи.
„Министерството на земеделието се е превърнало в последните години едва ли не в брокерска къща, те не се занимаваха с проблемите на земеделските производители“, смята министър Найденов.
Ами нали Земеделското министерство беше турско. Ако се провери всичко, което е правил министър Катил няма да им стигне времето да образуват нови и нови обвинения.

Генерал Атанас Атанасов ще ни обслужва информационно
Назначението на ген. Атанасов е факт още преди десетина дни, но интересно защо никой не се нае да ни обслужи информационно. Новината за новия пост на Атанасов изтече плахо от блога на Бареков, което никак не е чудно, при положение, че добрите новини около Бойко Борисов ги научаваме първо именно от там. След като Иван Костов зае председателското място в парламентарната Комисия за контрол над ДАНС, е нормално генералът да го последва в „Информационно обслужване“.
Бившият директор на НСС в правителстото на Иван Костов е автор на прословутия списък с 226-те корумпирани имена, заради който Командирът изхвърли от министерските кресла Богомил Бонев, Марио Тагарински и, и покойният вече Александър Божков.

В предишното 40-то Народно събрание Атанас Атанасов беше депутат от ДСБ и член на парламентарните комисии по вътрешна сигурност и обществен ред и за борба с корупцията, както и на постоянната подкомисия за контрол върху работата на службите за сигурност и службите за обществен ред.
Азер Меликов е скандалният бивш шеф на „Информационно обслужване”. Той беше замесен в шумни скандали преди изборите и изгонен от държавната фирма в денят, в който премиерът Бойко Борисов официално представи министрите в правителството на ГЕРБ.

Съветникът на експремиера Сергей Станишев – Меликов провокира обществения интерес към себе си с регистрацията на сайта boykostov.org, който в продължение на два месеца водеше кампания срещу лидерите на ГЕРБ и ДСБ Бойко Борисов и Иван Костов. Отстраняването му от „Информационно обслужване” беше искано многократно от предишната опозиция в лицето на герберите и Синята коалиция. Според тях с прякото си участие в предизборната кампания Азер Меликов е изпаднал в тежък конфликт на интереси, като съветник на Станишев и председател на Управителния съвет на държавната фирма, която обработваше изборните резултати от парламентарния вот на 5 юли.
Въздържам се от коментар. Имате информация, правете си сами изводите. Само още едно малко допълнение. Изпълнителният директор на държавната компания – Иво Николов е получавал заплата един път – 13 000 лева месечно възнаграждение. Това съобщи преди десетина дни премиерът Бойко Борисов след заседание на Министерски съвет. Такава заплата бившият изпълнителен директор е вземал за три месеца на 2008 г., а през останалите по 8 000 – 10 000 лева. Заместничката на Иво Николов – Цветанка Панова пък получила 188 000 лв. за 2 г. и 3 месеца във фирмата, възмути се Генералът.

А генерал Атанасов колко ще получава, извинете?

Кметове борят кризата с луксозни коли и заеми
Обикновеният българин се справя с кризата, като тегли нов заем, за да покрие стария, ипотекира жилището си или работи на поне още едно място.
Не така постъпват кметовете на Царево и Несебър. Петко Арнаудов наскоро си e купил луксозен автомобил за 80 хил. лв., а колегата му от Несебър Николай Димитров се е спрял на служебна кола за над 180 хил. лв.
Малко преди да бъде сключен договорът за доставка на возилото, Арнаудов е обяснил пред общинския съвет, че приходите на Царево ще се сринат с 30-40% заради кризата, и настоява да се търси заем за 3 млн. лв. Царево има 7 млн. лв. дългове, съобщава за далаверата българският журналист Атанас Чобанов. На 7 юли общината сключва договор с „Главболгарстрой-Бургас“ за реконструкцията на лятното кино и превръщането му в музей. Поръчката е за над 560 хил. лв., въпреки че в бюджета на Царево за тази година за този обект са предвидени 200 хил. лв.
Несебърският кмет Димитров е сключил договор за нов представителен автомобил през юни. В обществената поръчка не са посочени специфични изисквания. Тя е възложена на „Дарс-ауто“ ЕООД за 183 хил. лв. Кметът на Царево Арнаудов пък е подписал договор за доставка на автомобил с фирмата „Евро кар“ на 7 август. Изискванията към колата са да е с „дизелов двигател от над 200 конски сили, „Ауди А6″ или еквивалентно“

Журналистът Атанас Чобанов разкрива, че издигнатият за кмет от БСП Арнаудов не е проверяван от 2004 г.
Тогава Агенцията за държавен финансов контрол установява 112 нарушения. Общината е възлагала обществени поръчки без конкурс, имоти са продавани на половин цена, сключвани са договори със свързани фирми. Кметът дори назначил съпругата си на работа в общината, с което нарушил Закона за държавния служител.
Пак по информация на Чобанов научаваме, че френският президент Саркози се вози в блиндирано Renault Velsatis за 300 000 лв, а несебърският кмет в Мерцедес за 183 000. Съвсем малко му остава на последният да настигне по лукс френският политик. И нищо чудно ако до него стигне тази информация още догодина Димитров да си поръча нещо по-скъпо и квалитетно.
Министрите и цялата администрация, кметове, съветници и прочие нямат никакво основание да си купуват скъпи коли, особено в нашата икономическа реалнос.
И ако направим една съпоствака „преди и сега“, ще видим че положението не е много по-различно. Предишния министър на регионалното развитие (както и всички останали министри между другото) караше уникален поръчков ЕС класа. Новият – уникално 7ма серия БМВ. Засега не виждам някакво отрезвяване у новото правителство.
Морските общини такива делавери направиха с златните терени по морето, продадени за жълти стотинки, че се чудя как не си купиха поне една свястна яхта като за пред света.
Според мен на кметовете не са им нужни коли, те трябва да ходят пеш по улиците, да ползват градския транспорт, за да омешат с избирателите и най-много при лоши метеорологични условия велосипед за лукс. Така или иначе преди избори те са тези, които се тупат по гърдите, че ще работят по 24 ч. за благото на народа.

Няма коментари: