сряда, 12 август 2009 г.

ПРЕСАТА НА 12 АВГУСТ НИ КАЗВА:

Уважаеми читатели, поради спиране на тока(авария) за продължително време нямах възможност да публикувам долната информация, която се отнася за 12 август. Намирм, че мястото й е тук и го правя днес. Моля да ме извините!

24chasa.bg

Липсата на лоялност е АБВ-то на политиката в България.
Борисов е силен, не може да се сравнява с царя
Интервю със Стоян Ганев, бивш началник на кабинета на Симеон Сакскобургготски:Стоян Ганев е бивш началник на кабинета на Симеон Сакскобургготски в Министерски съвет от август 2001 г. до март 2002 г.Един от създателите на движението НДСВ.Министър на външните работи в правителството на Филип Димитров (1991-1992 г.).Председател на Общото събрание на ООН (1992-1993 г.).След март 2002 г. се върна в САЩ, където живее от близо 17 г. Той отговори на въпросите на "24 часа" по телефона от САЩ.
- Г-н Ганев, преди седмица изпратихте на премиера Борисов открито писмо, в което призовавате за промяна на закона за амнистията. Какво ви подтикна да го напишете?
- От доста време поставям въпроса за търсенето на наказателна отговорност от държавниците, които са виновни за разграбването на икономиката. Eдин от реалните и директни пътища към постигането на тази цел е използването на чл. 219 от НК, според който длъжностни лица (каквито са премиери, министри, заместниците им, началници на отдели) носят наказателна отговорност, ако поради непредпазливост са допуснали настъпването на значителни щети за икономиката. Най-яркият пример за това са еврофондовете - със спирането, отменянето или забавянето на някои от тях България загуби сериозни пари.
- Явно зад призива ви за законова промяна се крие такъв за търсене на отговорност от конкретни хора. Кого визирате?
- Без никакви колебания мога да кажа, че ако не беше закона за амнистията, сега би трябвало да бъдат повдигнати сериозни обвинения за допуснати значителни щети на икономиката в особено големи размери (чл. 219, ал. 4 предвижда до 5 г. затвор) срещу Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски, Иван Костов, срещу техни министри и други висши чиновници. А законът за амнистия оневинява всички техни подобни действия до 1 юли 2008 г. Т.е. за всички години, непокрити с давност, наказателната отговорност се погасява и тези хора стават ненаказуеми. Чл. 1 на закона за амнистията е като гилотина за предприети вече процесуални действия по чл. 219, а също и за повдигане на обвинения по този член. Всяко повдигнато обвинение по силата на чл. 83 от НК ще бъде ex oficio, погасено по силата на закона за амнистията.
Заради този закон през юни прокуратурата се отказа от повдигане на обвинение срещу кмета на Велико Търново Румен Рашев. На 30 април бордът на директорите на “Топлофикация”-София бе оправдан от съда пак заради закона. Тихомълком бившите управляващи са приели закон, с който безпрецедентно в политическата история България и Европа сеоневинява цяла една класа от управници.
в последните години. На това мнение е и Еврокомисията. В доклада й за България от 22 юли се казва, че приемането на закона за амнистията изпраща един сигнал, който е в конфликт с декларираното намерение на правителството да изрине корупцията на всички нива.
- И според вас след като този закон е факт, няма да има възмездие, както се заканва Борисов, нито търсене на отговорност от бившите вече управници?
- Отговорност ще може да се търси единствено за актове, извършени след 1 юли 2008 г. Затова правителството трябва да предложи на парламента следните 3 промени: 1.) Чл. 1 от закона за амнистията да се промени така, че да не се отнася за извършените престъпления по чл. 219 от НК; 2.) Чл. 2, ал. 2 от НК сега предвижда, че ако до влизане на присъдата в сила последват различни закони, прилага се този, който е най-благоприятен за дееца. Затова следва да се добави нова ал. 3, която да гласи: Предходната алинея не се прилага в случаите на извършени престъпления по чл. 219 от НК; 3.) Чл. 79 (2) е справедливо да се допълни: не се изключват по давност наказателното преследване и по отношение на престъпленията по чл. 219 от НК.
Трябват мерки, защото ЕК през септември ще реши дали окончателно да спре една част от парите за България. Един от критериите, по които ще се води, е точно законът за амнистията, който слага бариера на усилията за борба с корупцията.
- Ще се справи ли според вас Борисов като премиер?
- За него няма 100 дни като премиер, за съжаление. За него всеки ден трябва да са действия, с които да спасява България. Имам доверие в Борисов, той има капацитет да нанесе сериозен удар на политическата мафия, на организираната престъпност. Гласовете за него са гнева на народа. Затова той има много силен капацитет да се справи. Но няма да може сам.
- Как оценявате екипа му? 8 г. след НДСВ се повтаря ситуацията - много неизвестни хора получиха шанса да бъдат изстреляни във властта чрез харизмата на една личност...
- Не съм съгласен, че всички около Борисов са неизвестни. Работата на г-жа Маргарита Попова като прокурор бе похвалена от ЕК и е трудно да се намери някой по-подходящ за министър в момента, когато предстои реформата в съдебната система и на фона на загубата на милиони левове от еврофоновете. Симеон Дянков пък е доказал се икономист в световната банка, с много сериозен опит с икономиките на десетки страни. Той е най-решителната фигура в момента в правителството от гледна точка на кризата и очаквам от него един много бърз план за спасителни антикризисни мерки.
- Но това са имената от кабинета, а вижте групата - главно неизвестни хора. 2001 г. вие бяхте в основата на избора на екип около царя, кажте как се избират хора за властта сред неизвестни?
- Аз носех отговорност за създаването на националното движение, което доста триумфално спечели изборите. И съм търсил личности, които не са корумпирани и не са били обвързани с власта. Но не само аз - Симеон Сакскобургготски директно работеше по тези въпроси.
- Но вие вкарахте в НДСВ Пламен Панайотов, Соломон Паси, Сийка Димовска. Говореше се, че Панайотов е бил ваш съквартирант като студент и това сте се спрял на него.
- Няма такова нещо. Първо, аз съм живял сам. Второ, предложих г-н Панайотов като адвокат, уважаван колега от Юридическия факултет, който ще подготви регистрацията на движението, нищо повече. Останалото вече е продукт на взаимоотношенията между Симеон и него.
- Разочарован ли сте от хората, които посочихте?
- Вече съм заявявал, че се извинявам за Пламен Панайотов.
В България има остра липса на лоялност, зад което се крие и една неморалност. Липсата на лоялност е АБВ-то на политиката в България.
- Навремето бяхте сочен за сив кардинал на НДСВ...
- Ако аз съм бил сив кардинал, това трябва да значи, че такива са били и десетки други, които са предлагали личности.
- Шефката на кабинета на Борисов - Румяна Бъчварова, обяви, че той няма да има сиви кардинали. Това добър ход ли е?
- Борисов не може да се сравнява с царя. Той е действен и много силен човек. И разбира за какво става дума. Дълго време Сакскобургготски не можеше да се ориентира за какво точно става дума в българската политическа и икономическа действителност. За Борисов нещата са много ясни и това ми дава надежда, че той, и без някой да го съветва, ще предприеме решителни действия.
- Ако Борисов ви потърси, ще го съветвате ли?
- Нито имам време и възможност, нито това е реално. Ще подкрепям Борисов в тези неща, които съвпадат с моите виждания за доброто развитие на България. Но и ще критикувам за проблемите, какъвто е случаят сега със закона за амнистията. А ако нещата тръгнат в лоша посока, аз несъмнено ще съм готов директно да се включа в политическите процеси. Ще съдействам за формирането на едно общонационално движение, което да защитава националните интереси. Но това е в бъдещето, сега не говорим за него.
- Какво е според вас бъдещето на НДСВ?
- Никакво.
- Симеон заяви, че ще се оттегли...
- Това е като хроника на една предизвестена смърт, имаше един такъв филм. От момента, в който те решиха да се превърнат в една партия на елита, който управлява, откъснат от националното движение, партията практически беше обречена. И ГЕРБ ще последва този път, ако не се развива като модерно електорално движение.
- ГЕРБ е създадено като партия, не като движение.
- Не мисля, че е правилно. Но нямам нищо общо с тази партия, не се бъркам.

Не аз, Бонев е за затвора
Ако бях започнал през годините да съдя Богомил Бонев за всички клевети, които е изрекъл по мой адрес, сигурно щях да натрупам състояние. Аз се занимавам с политика и си давам сметка, че не мога за всичко, което ме засяга, да тичам в съда.
Но има неща, на които просто трябва да се отговаря. Защото са много грозни. Първо, искам да припомня нещо, което е известно. Повече от година, преди да бъде освободен, през есента на 1998 г., Бонев бе викан на най-високо политическо ниво тогава. И му беше заявено, че ако не си прекъсне връзките с Майкъл Чорни и компания, ще бъде изваден от правителството. Още тогава му е било обяснено какво е отношението на партньорите на НАТО към тази персона. Така че сега да обяснява, че не знае за какво е освободен през 1999 г., е смешно.
Относно фактите в доклада искам да посоча, че вместо прокуратурата да обяви дело срещу Богомил Бонев, който беше един от героите на доклада, тя образува дело срещу мен. Защото съм разпоредил да бъде изготвен докладът и не съм го подписал. Това го отдавам на ексцентричността на тогавашния главен прокурор Никола Филчев.
Искам да посоча няколко факта от този доклад. В резултат на бездействието от страна на министър Бонев до 2000 г. МВР не разполагаше с технически възможности за подслушване на мобилните телефони на "М-тел". Въпреки че това беше задължение, отразено в лиценза на операторите.
Не беше потърсена наказетелна отговорност за кражба на импулси от БТК за милиони левове, защото се оказа, че министър Бонев не е изпратил в прокуратурата доклада на НСС, отнасящ се този случай. В този доклад имаше интересни данни за приватизацията на различни туристически обекти в пловдивския район от сегашния работодател на Бонев Георги Гергов.
Тези факти ги споменавам само за илюстрация, която показва, че аз спокойно бих могъл да кажа, че местото на Бонев е в затвора. Иначе не знам за каква промяна говори Бонев за показанията на бившите ми подчинени. Но знам със сигурност, че някои от тях бяха привиквани от Военната прокуратура и бяха шантажирани да ме закопаят. Хората обаче казаха истината и съдът на три инстанции постанови оправдателна присъда.
Много други неща би могло да се кажат за Богомил Бонев, но мисля, че трябва да престанем да занимаваме обществото с отношенията между нас.
Защото аз бих могъл да питам с какви средства си е купил той цялото имущество, което има в Банско, Рибарица и на други места в страната.
Ген. АТАНАС АТАНАСОВ

bulgaria-news

Костов изобщо не се е засилил да слага в ред ДАНС, а да си прокара пътечките към необходимата информация.
КАТО РАЗГОНЕНА МЪЖКА ГОРИЛА ПОД ЛЪЧА НА ОБЩЕСТВЕНОТО ВНИМАНИЕ

Иван Костов захапа и ДАНС. Бившият премиер е лаком единствено за власт, която може да се капитализира. Докато беше в самоизолация, изучавал Макиавели
Мария Иванова 2009-08-11 19:03:00
Ротационният председател на парламентарната комисия за контрол на ДАНС Иван Костов отрече да е имало предварителна уговорка с ГЕРБ за назначението му. По думите на Костов това било странно стечение на обстоятелствата. Също така той се самооцени като човек, който има качествата и знанията да ръководи тази комисия.
М-да! Едва ли има друг политик на българския хоризонт, който с лекота да пляска подобни изречения в публичното пространство. И да се тупа в гърдите като разгонена мъжка горила, всеки път когато го освети лъч на обществено внимание.
Като изключим Доган, разбира се.

Склонността към публична екстраполация на Егото е отличителна черта на човека, който все още за около 5 на сто от българите е Командира с главно К. За останалите 95 на сто обаче, той е истинско разочарование. Защото има безспорни административни и личностни качества, но пък няма елементарно уважение към хората. Ни към свои, ни към чужди.
Обективността обаче изисква на Костов да му бъде признато изключителното присъствие на българската политическа сцена. Едва ли България ще отгледа скоро друг като него. Иван Йорданов Костов е роден в семейство на служащи преди точно 60 години. Доктор по икономика, два пъти министър на финансите, един път министър-председател и политически лидер.Съсипал не една партия.

Безспорно ярката му личност е надарена с интелигентност и упорство. Което нерядко минава в самоубийствен инат, но това е съвършено друга тема.
Всъщност никога няма да забравим неговата решителност и смелост да се справи с тежката финансова и икономическа ситуация, наследство от дивашкото ограбване на държавата по времето на кабинета на Жан Виденов. Нито пък гневното му писмо до ЕК от 4 март 1998 г., с което изправи Брюксел на крак за един цял следобед. Никога дотогава министър-председател не ги беше наричал в очите бюрократи. Никога до тогава не бяха отнасяли упреци, че само приказват колко много искат страната ни в Европа, а нищо не правят за това.

Няма да забравим и нещо по-незабележимо за широката общественост – неговият изключителен администраторски талант. Докато той не стана министър-председател, седмичните заседания на правителството приличаха на селска тлака. На която министрите тепърва се запознаваха с документите. Да не говорим, че охраната на властта беше тъй хлабава, че по-сръчните колеги им измъкваха проектите дни преди заседанието. Министрите просто преглеждаха сутрешната преса и после просто гласуваха „за”, без особено да са наясно за какво.Какво да се прави,тогава нямаше отдели за „Връзки с обществеността”, които да редуцират информационните потоци.

Костов възстанови реда в държавата и изискваше от министрите си последователност, дисциплина и административна компетентност. Защото беше наясно, че друга нямат. И до ден днешен всяко правителство следва именно този тертип на работа.
Незабравима за историята ще остане и оная паметна пресконференция в нощта на изборите на 17 юни 2001 г. Никой не искаше да е на мястото на Костов, изпаднал в тотален ступор. Най-вече от челния сблъсък с истината: никой вече не иска да си играе с него. Гримасата му бе а’ла Тодор Живков на 10 наември 1989 г., когато му казаха, че го сменят. Вече ще има нов Генерален секретар на БКП и държавен глава на НРБ. Мир на праха му!
После Костов взе, че ни се обиди. Нарече ни народ в кавички и млъкна за цели 2 години. Според близките му съратници от онова време – млъкнал, защото започнал да чете литература. Най-вече – Николо Макиавели.
Но за да бъдеш Макиавели трябват съвършено други качества. Най-вече да се прикриваш. Което за Костов, който обича да бъде винаги, по всяко време и по всякакъв начин на аванс сцена е мисия невъзможна. Виждаме, че дори служба като ДАНС не го стряска. И нагло твърди, че разбира от спец служби.
Представяте ли си Костов с агентура. Ами той ще я издъни при първия натиск отвън. В желанието си да се оправдае, ще го изиграе като с арестуваните медсестри в Либия. „Ами ако са виновни?” каза той и заби жените с лекота в ръцете на либийските изверги.

Пет пари не даваше за последствията,
включително и, че поведението ще ни коства милиони – 9 години по-късно, когато трябваше България да плати, за да ги освободи.
В интерес на истината, като премиер Костов успя да усети сладостта от политическо преследване на противниците. Хареса му вкусът на публичния компромат. Никой, дори и най-близките му не беше в безопасност, докато той работеше като министър-председател. Тъкмо тогава избуя и фигурата на ген. Атанас Атанасов. Този симпатичен генерал свърши много работа по дискредитирането на политическите и бизнес противници на Костов. Нещо повече – ген. Атанасов осигуряваше надеждна информация за източниците на лесни капитали, които можеха да преминат плавно в костовите ръце.
Ако Костов знае нещо от за спец-службите – от него ще е.

В този смисъл апетитите на Костов към ДАНС имат опашка.
За него това е най-прекият път към абсолютната власт. Изобщо не се е засилил да слага в ред ДАНС, а да си прокара пътечките към необходимата информация. С която да шантажира за пари цялата държава.
Сън не ни хваща, като гледаме как Бойко Борисов благосклонно гледа на Костовите амбиции. Защото не след дълго тъй ще е оплетен в компромати, че за нищо няма да става повече. Камо ли за премиер.

Костов е съсипал не една политическа кариера.
Именно чрез службите за сигурност. Дори охранителна полиция и КАТ бяха мобилизирани по време на местните избори през 1999 г., когато и където трябваше да бъде пречено на кандидатите на БСП. Сегашният кмет на Варна г-н Кирил Йорданов още помни как катаджиите едва не го арестуваха на пътя една вечер по кандидат кметската му кампания същата 1999 г. Полицията имаше подаден знак от Костов през тогавашния вътрешен министър да изкара кирливите ризи и на още един кандидат кмет – Румен Петков. Което обаче не попречи на двамата червени кандидати да станат кметове от раз.
Но не само „чуждите” си патят от Костов. Прегръдката с него е фатална и болезнена като с бодливо африканско свинче.

В последното си интервю за в. „Стандарт” един от най-близките му съратници, вицепремиерът и министър на икономиката от неговия кабинет Петър Жотев го нарече самовлюбен и авторитарен.
И си би камшиците в градинката на Народния театър да играе шах с кибиците наоколо. Човекът се чувстваше употребен, но въпреки това се изрази прилично. А можеше просто да отвори уста и да го довърши за няколко дни.
Проблемът беше, че в последния момент на първо място в листата на ДСБ в Бургас на изборите през 2005 г. преди него цъфна никому неизвестния до онзи момент Светослав Малинов. Душеприказчик на Костов от депресивния му период, когато напълни парламента с психоаналитици. Жотев наистина имаше за какво да беснее – той беше плътно до Костов в най-черните му моменти. Изнесе на гърба си всички атаки срещу дивашката му приватизация, която обогати определени обръчи и Костов, включително. Помогна му безкрайно много да разпродаде българските банки по „правилния” начин. Между другото именно тук – в банковия сектор са заровени дълбоките корени на Костов. Поради това не го ловят ни Сметни палати, ни Кушлеви комисии, ни черни уроки.
Всеки лаик му беснее заради приватизацията на „Балкан”, просто защото българите имат изключително ниска финансова компетентност. Пък и им липсва надеждна информация, за да вържат две плюс две. Освен това – много бързо забравиха аферата „Сапио”. През 1992 г. с подписа на финансовия министър Иван Костов фондацията „Сапио” успя да се освободи от налози и ощети бюджета милиони. През 1994 г. е съставена анкетна комисия към парламента установи, че „Сапио“ е нанесла щети на хазната от невнесени акцизи, мита и данъци в размер на 338 498 022 тогавашни лева, равностойни на 13 540 000 долара.

И в един момент го оправдаха. Що тъй бе, господа магистрати?
Любовта на Костов към фондациите датира горе-долу от това време. Фондация „Демокрация” е едно от първите му истински творения. Що рушвет мина оттам, едва ли някога ще стане ясно. Отломки от „Мултигруп” още дуднат за ония 6 милиона долара, които Илия Павлов дал на СДС /чрез фондацията/ за изборите, а пък Костов за благодарност година по-късно му пратил Бакърджиев с багерите. Да му срути бизнеса на Боровец, че му били незаконни павилионите по пистите.
По-късно Костов направи фондация и на жена си – „Бъдеще за България”. В интерес на истината там вкара жената на президента Петър Стоянов Антонина, както и Ева Соколова – съпругата на Йордан Соколов. Тъкмо тази фондация се оказа касичката за всяка по-едра приватизационна сделка. За това държавата само изгуби от амбициозната приватизационна програма. Защото логиката беше обърната:

ще ти дам „Кремиковци” за един лев, но я тука, мини през жена ми към 15.00 следобед.
Тя ще ти каже как да стане това. Или нещо такова, не знам дали е било точно така, но в определени кръгове така се говореше.
Костов нагло се глезеше пред пресата: „Ами имат съпругите ни фондация, защото са ни кадърни”..., обясни той на един любопитен журналист.
Употребени се чувстват всички около Костов – изсмукани и захвърлени, сподели веднъж и един от най-близките му хора в миналото – бившият външен министър Надежда Михайлова. Михайлова и до днес носи в душата си белезите от отровната прегръдка с африканското бодливо свинче. Който наистина я направи най-известната външна министърка по света и у нас, но пък вече

8-ма година не е спирал с плановете си да унищожи своето творение.
Други, като бившия вътрешен министър Богомил Бонев, Евгени Бакърджиев, той чисто и просто уби политически. Веднага щом му свършиха работа ги смени с едни смешници, които нито по ръст, нито по учения можеха да им съперничат. Но пък бяха супер послушни.
Помните ли Йордан Соколов, председателят на 38-то Народно събрание. Един много приличен човек на възраст, виден юрист и деятел на СДС от самото начало. Който изнесе на плещите си Костов през най-трудния му период и общо взето го направи човек. Той беше и сред основателите на ДСБ. Та този „приятел” на Костов не попада в изборните му листи през 2005 г., защото бил вече „възрастен човек”. Така е – 72 години са почтена възраст, но не и когато става въпрос за политика и за личност като тази. Костов обаче не се посвени да му го изтресе в очите, вместо благодарност.
Костов впрочем, винаги обижда с оценките си за другите, защото екзалтираното му его е с такива размери, че останалият свят изобщо не влиза в пейзажа. Изглежда готов майка си и баща си да изпържи, само и само да се докопа до някоя властова позиция.
Без никакъв сантимент Костов се саморазправи и със СДС, партията, на която дължи всичко. И за това говори най-вече фактът, че някакъв си като Мартин Димитров можа да му стане председател.

Защото за Костов контролът е насъщна необходимост.
При Командира всичко е лично, каза ни веднъж и един негов личен приятел – известен банкер. Който оцелява там, защото е над тия неща. И наистина – човек като си постави парите като цел, всичко става възможно. И като стана въпрос за пари, трябва да признаем, че за Костов парите не са всичко. А властта. Именно тя благоприятства фотосинтезата, неангажиращия лаф с теменужките в неделния следобед и най-вече - героическото навлизане в аналите на историята. Което всъщност е детската мечта, на това иначе достолепно политическо присъствие.

"Файненшъл таймс"

Защо Обама ще трябва да повиши данъците
Огромната фискална пукнатина изисква увеличаване на налозите за средната класа и оттегляне на някои облекчения
Колкото и да иска Обама богатите сами да понесат бремето, това няма да е възможно.
Клайв Крук „Четете по устните ми. Без нови данъци.“ Джордж Буш-старши направи това фатално обещание по време на кампанията си за Белия дом. По-късно разбра, че в името на икономиката ще се наложи да го наруши. Това бе повратна точка и му коства втори мандат. Не че Барак Обама се нуждае от напомняне. Но той е в същото положение. По време на кампанията си обеща, че няма да има увеличение на данъците за семейства с годишен доход под $250 000. Ако сте от средната класа, каза той в предизборна реч, „данъците ви няма да се увеличат нито с цент. Нито върху доходите. Нито върху заплащането. Нито върху капиталовия прираст. Нито един данък“. Обама знае рискa, ако наруши обещанието. Но и знае, че ще му се наложи да го направи. По-високите данъци за средната класа ще са необходими дори и без реформата в здравеопазването, инфраструктурните разходи и т.н. Ласкавата аритметика на администрацията оставя огромен дългосрочен бюджетен дефицит дори след връщането на работната заетост. Без надеждите за розово бъдеще дупката е още по-голяма.Колкото и да иска Обама богатите да понесат бремето, няма да е възможно. Американският данъчен кодекс е силно насочен към облагане с данъци на богатите. При обявените планове той би се изкривил още повече натам. И не след дълго САЩ ще са очебиещо изключение сред индустриалните държави по прогресивност на данъците. Данъците за бизнеса вече са високи по международните стандарти. Възможностите за администрацията са ограничени. Фискалната пукнатина е толкова голяма, че запълването й ще е невъзможно без разширяване на тясната основа на данък доход или повишаване на останалите данъци за средната класа. Или и двете.Миналата седмица финансовият министър Тим Гайтнър и икономическият съветник към Белия дом Лари Съмърс честно сигнализираха за оттегляне на обещанието. Тъй като икономиката е все още нестабилна, казаха те, сега не е моментът да се увеличават данъците за средната класа. Но в бъдеще ще е неблагоразумно да се изключи подобно нещо. Намаляването на дългосрочния бюджетен дефицит е приоритет. Е, направиха, каквото можаха. На искането за повече яснота говорителят на Белия дом Робърт Гибс потвърди обещанието на Обама, отхвърляйки всяко притеснение, което господата Гайтнър и Съмърс може да са провокирали. Ако това е било пресметнато действие, а не импровизиран отговор, човекът, който прави сметките, заслужава шамар.Какво трябва да планира Белият дом? Отговорът по учебник, разбира се, би бил „цялостна данъчна реформа“. За съжаление, малко вероятно. Проблемът не е да се измисли какво да се прави. Има добри схеми с фокус върху премахването на облекченията, за да се разшири основата на данъка общ доход. Но това би бил още един амбициозен и неконтролируем проект за администрация, която и без това има да прави много. Комбинирането на цялостна данъчна реформа с реформа в здравеопазването ще пренатовари системата. Така че ще трябва да се прави малко по малко, за предпочитане с крайна цел цялостна реформа, т.е. да се разшири основата, за да се поддържат ниски данъци. Прекратяването или ограничаването на освобождаването от данъци за работодателите, осигуряващи здравно служителите си, звучи логично. Може да повиши приходите (освобождаването струва на хазната $300 млрд. годишно). Може да направи здравната реформа независима от дефицита. А чрез премахването на една безрезервна субсидия ще се подобри и структурата на стимулите в здравеопазването. Тази идея се нуждае от двойно отрицание – първо, защото значи увеличение на данъците за средната класа, и второ, защото Обама я е отрекъл в предизборната кампания. Умерените демократи са готови на компромис, а Обама трябва благосклонно да отстъпи в духа на принципните компромиси. Свалянето на напрежението е постижимо, но не и елиминирането му. Администрацията трябва да подготви страната за други идеи. Може да не е твърде късно да се използва въглеродният данък за повишаване на държавните приходи. Ще трябва да се увеличи възрастта за пенсиониране, за да се балансират сметките на социалното осигуряване. Ако Конгресът се окаже неспособен на цялостна реформа на данъка общ доход, САЩ ще се нуждаят от данък в европейски стил.Разбира се, Обама трябва да спечели още едни избори, преди да изостави почтено обещанието си. Междувременно може да избегне изключването му, като се оттегли с по-малки, по-неочевадни стъпки, уверявайки се, че постъпленията са правдоподобни. Страхът не е, че ще наруши обещанието си, а че може да се опита да го спази, докато не го помете някой масивен фискален като този в Калифорния.

Свръхбогатите заговориха за дисциплина
Заможните жители на Лондон подобряват управлението в семейните тръстове
Боб ШеруудБогатите лондончани затягат процедурите по управление в своите частни инвестиционни фондове и тръстове, след като финансовата криза оголи хлабавите практики в някои от тях. Повече от 300 заможни семейства с активи от по над £100 млн. регистрираха частни фондове в Лондон в последните години, за да предпазят богатството си и да управляват семейните активи. Част от по-висшия ешелон на американското общество също се струпа в „Мейфеър“ и „Сейнт Джеймс“. Някои обаче не успяха да реагират бързо на кризата - отчасти заради липсата на ефикасна рамка за корпоративно управление, която да ускори взимането на решения. В момента фамилните фондове затрупват консултантите с искания за помощ при стартиране на управленски процедури, като създаване на борд и одиторски звена, както и такива за следене на законовите изисквания. Нищо, че частните институции не подлежат на регулаторен натиск.Капиталите на богатите фамилии са намалели средно с 18% според базирания в САЩ консултант Family Office Exchange.Андрю Роджър, изпълнителен директор в Stonehage, казва: „Реакцията на богатите семейства към последните събития бе драматична в много аспекти. Те вече признават, че им трябва по-добра дисциплина при мениджмънта на фамилните фондове. Расте желанието за оценяване на съществуващите споразумения.“Много богати фамилии не успяха да вземат решения достатъчно бързо, когато кризата удари. И разбраха, че са заключили прекалено много капитал в „тромави, неликвидни инвестиции“. Някои вече преоценяват инвестиционните си портфолиа, като се стремят към прозрачност и ликвидност, както и към изграждане на ясни структури за взимане на решения, отчитане на резултатите и срещи. Според Дейвид Килшоу от KPMG някои семейни фондове са се концентрирали прекалено много върху максимално инвестиране по време на бума и са забравили да защитават интересите на различните поколения в семействата. „Говори се за „сигурност“ и „попечителство“ - казва той. - Преди хората се стремяха да правят пари; сега обаче трябва да бъдат по-предпазливи. Много семейни компании търсят съвет от нас дали структурите им са правилни.“

Германски банкер алармира за кредитен крънч
Заемодателите са изправени пред перспектива от понижаване рейтинга на някои корпоративни дългови книжа
Джеймс УилсънГермания все още е застрашена от кредитен крънч, предупреди шефът на основната банкова асоциация в страната. Той изтъква, че заемодателите са изправени пред перспективата от понижаване рейтинга на някои корпоративни облигации. „Задава ли се кредитен крънч? Несъмнено има реална опасност - казва Андреас Шмиц, президент на Федералната асоциация на германските банки. - Определено имаме основание да очакваме подобен развой. Мисля, че достигнахме дъното на финансовата криза. В същото време обаче е очевидно, че в следващите 18 месеца банките ще трябва да се справят с още повече необслужвани заеми и просрочвания на клиенти.“Коментарите на Шмиц са сред най-недвусмислените изказвания на банкери в най-голямата евроикономика. Досега финансовите институции в страната отхвърляха оплакванията на промишлените компании от ограничено кредитиране. Предупреждението засилва притесненията, че нежеланието или неспособността да се отпускат заеми ще обременят местния корпоративен сектор в момент, когато бизнес доверието расте. Германските банки бяха силно засегнати от финансовата криза, но досега нямаше сериозни признаци за ограничаване на кредитите за реалната икономика. Финансовият регулатор Bafin изчислява, че в балансите на банките има токсични активи, които не са централни за бизнеса, на обща стойност €800 млрд. Изказването на Шмиц ще задълбочи опасенията, че Германия не е направила достатъчно, за да прочисти системата от проблемни активи.Местните компании са смятани за относително по-зависими от банковото финансиране, отколкото от капиталовите пазари. Много от тях бяха силно рентабилни преди кризата и не се сблъскаха веднага с проблеми при рефинансирането.ЕЦБ инжектира безпрецедентно количество ликвидност в банковата система на еврозоната и очаква признаци, че част от нея се е трансформирала в кредити. Шмиц, който е главен изпълнителен директор на HSBC Trinkaus & Burkhardt за Германия, казва, че ликвидността от ЕЦБ не подобрява капиталовата ситуация на банките – особено на притеснените от понижаване на кредитния рейтинг. И добавя: „В системата има предостатъчно ликвидност, но това не казва нищо за капиталовата позиция на банките. Поне на пръв поглед банките имат задоволителни капиталови позиции, но ако до края на годината възникнат нови рискове, някои ще се нуждаят от повече капитал.“

БГНЕС

Павлин Димитров ще е зам.министър на МВР
Павлин Димитров, досегашният генерален комисар на МВР ще бъде назначен за заместник министър в министерството на вътрешните работи, заяви вицепремиерът Цветан Цветанов преди заседанието на Министерски съвет.На мястото на Димитров на поста на генерален секретар ще бъде предложен Калин Георгиев. Той до сега е заемал позицията на директор на Главна дирекция "Криминална полиция". Тече специализирана акция между НАП и Митниците, но за сега няма подробности по случая, обяви вътрешният министър.

obektivno.com

В НС ще заработи закупена през 2006 г. електронна система за достъп и контрол

Със система, купена още в края на 2006 г., но неизползвана досега, ще се влиза вече и ще се гласува в Народното събрание.До края на седмицата ще бъде монтирана новата система за достъп до сградата на парламента на пл. "Александър Първи" (бившия партиен дом), съобщи на пресконференция днес съпредседателят на Парламентарната група на ГЕРБ Искра Фидосова.Очаква се след това системата да заработи и на северния вход и на входа откъм БАН в сградата на парламента на площад "Народно събрание", където са пленарните заседания.Четец в устройството маркира влизането на народните представители, служителите от администрацията и всички, които преминават през входа. Отчита се часът и датата.Няма да може някой да използва повече от една карта при влизането, защото системата ще блокира автоматично.С поставянето на картата на екран излизат всички данни на човека, включително и образът му, така че охраната ще може да сравни данните и лицето.
Системата пропуска 30 души за една минута и няма да затрудни достъпа в сградата. С тази карта ще се гласува в пленарната зала.Сега се водят разговори с фирмата, програмирала системата, дали може върху този софтуер да се надградят и биометрични данни, или трябва да бъдат купени допълнителни устройства.

НАП и Инспекцията по труда започват съвместни проверки

Национална агенция по приходите и Главна инспекция по труда в цялата страна започват засилени съвместни проверки в сферата на търговията, леката промишленост и услугите. Това обяви в Благоевград министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. Проверките са с цел да се установи на какви заплати се осигуряват хората в предприятията и на какви договори работят те - граждански или трудови, обясни министър Младенов. Според него двете институции ще решат много по-бързо проблема с укриването на доходите на работниците от страна на техните работодатели. Повсеместните проверки ще съблюдават за това спазват ли работодателите осигурителното законодателство, тъй като по думите му напоследък са се увеличили сигналите за забавяне на работните заплати и нарушенията на наредбата за работното време и отпуските. Министърът Тотю Младенов подчерта, че най-много сигнали за нарушения са получени от сферата леката промишленост, услугите и търговията: "Увеличиха се сигналите за забавяне на изплащането на работни заплати, както и тези за нарушения на Наредбата за работното време, почивките и отпуските, така че това ще са местата, където най-много ще наблегнем". Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов заключи, че резултатите от проверките да бъдат оповестени в края на този месец. Информацията е на Дарик радио.

С пари от краден ток у нас,финасират ислямистки групи

Отворено писмо на Стефан Гамизов във връзка с публикация на столичен всекидневник
Дълбоко ви благодаря, че ми дадохте, повод чрез който най-после мога да говоря за нещата, които ще изложа в рамките на това писмо, както и за действията, които полагам заедно с моя екип и хората, които ни подкрепят да правим живота в България относително поносим, независимо от вашето сатанинско поведение.
Да, ние наистина полагаме повече от големи усилия от близо три години да съдействаме на броящите се на пръсти почтени хора, от политическия, енергийния и правохранителния сектор на обществото в България, за да е възможно да бъдат спрени или предотвратени следните неща:
1. Да бъде разкрита и възмездена от закона систематична кражба на електричество в комплекса Марица-Изток на приблизителна стойност 110 млн. лв., която в последствие е била реализирана на територията основно на Западните Балкани, а с част от парите са финансирали ислямистки групи, както и паравоенни националистически формирования.
2. Продажбата на електрическа енергия за 160 млн. лв под себестойността й за производство, като потребители на въпросната ел. енергия са компании, свързани с хора, които българското общество нарича"олигарси", произлезли от бившите комунистически служби за сигурност.
3. Кражбата на въглища на стойност 125 млн. лв, произведени в Мини „Марица Изток" и платени от ТЕЦ „Марица Изток 2" (но само на документ) и уж потребени (чрез фалшификация на документи), но всъщност - доставени в частни централи в района, където са реализирани за производство на електроенергия с цел материализиране на печалбата от това престъпление.
4. Извършени само на документи и по този начин откраднати 170 млн.лв ремонтни дейности за период от пет години.
5. Незаконосъобразни консултантски дейности в размер на 47 млн.лв., чиято цел е била не реализирането на най-евтиния проект в българската енергетика - рехабилитацията на старата част на ТЕЦ „Марица Изток 2", за да може по този начин да бъдат унищожени 700 мегавата евтини производствени мощности, както и (в координация със руските служби за сигурност) да бъде предизвикана изкуствена енергийна криза и това да направи неизбежен незаконния, дълбоко корупционен, срамно скъп и обслужващ интересите на чужда държава проект АЕЦ „Белене".
6. Да бъде даден „урок" на всички чужди инвеститори и изпълнители в българската енергетика, че проекти които са евтини и придружени с отказ за корупционна колаборация с организираната престъпност на" бели якички" в България (какъвто е проектът за рехабилитация на старата част на ТЕЦ „Марица Изток 2"), никога повече няма да се случат.А ако някой се опита да ги направи - да бъде премазан в стила на най-страшните разкази за организираната престъпност.
7. Да бъдат наказани вдигналите глава, броящи се на пръсти достойни българи в прокуратурата, ДАНС, мениджмънта на енергетиката и предприемачеството, които отказват да бъдат част от по-горе изброените неща.
Искам да уверя българското общество, че процесът за ликвидиране на гореизброените действия е в достатъчно напреднала фаза, за да е възможно лесно да бъде спрян.
Нищо не ми дава основание да смятам, независимо от резервите ми, че новият министър-председател и новият министър на икономиката, енергетиката и туризма ще изберат друга страна, освен страната на обществения интерес.
Разбира се, наше задължение е да не позволим да бъдат манипуирани. Казвам това не въз основа на свободно съждение, а поради наличието на конкретни факти, събрани от първа ръка.
В заключение ще кажа (макар, че на фона на гореизброените неща, казаното ще изглежда маловажно), че аз персонално няма да допусна арбитраж по проекта за рехабилитация на старата част на ТЕЦ „Марица Изток 2" , защото смятам себе си за патриот и не мога да седя със скръстени ръце, когато е надвиснала заплаха едно български държавно дружество да бъде осъдено от чуждестранна компания (която много добре познавам) да заплати на същата компания сума, която би могла да достигне и 100 млн. лв и така да се помогне косвено на част от гореизброените престъпни цели.На паспорта ми все още пише - гражданин на Република България.
Конституцията ми дава право на свободна стопанска инициатива. Аз разбирам, че логиката на този конституционен текст е такава, че ме задължава, печелейки от труда си в България, да влагам повечето спечелени средства в това, което наричам Българска национална кауза, така както я разбирам - независимост и свобода.


Почти всички сгради в София са беззащитни срещу мълнии
Близо 80% от сградите в София нямат действаща защита срещу мълнии, защото гръмоотводите или са остарели, или са счупени, или са откраднати, или изобщо не са били монтирани. Това обявиха от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране (КИИП), като се позоваха на собствени данни и на проучване на Столичната община."Липсва нормативна уредба. В момента защитата от гръмотевици се осъществява по актове от 1972 г.", обясни инж. Христомир Иванов от камарата. Той каза, че дори една нова сграда да е проектирана с гръмоотвод, няма никаква гаранция, че той ще бъде поставен, защото няма контрол или орган, който да провери тази защита. Освен това проблем е и липсата на възможност за застраховане срещу мълнии, допълни Иванов. Загубите от пренапрежение на електрическата мрежа вследствие на гръмотевици в България са над 60 млн. лв. годишно, показват данните на КИИП."Токът, който протича при удар на мълния през гръмоотвод, е между 20 хил. и 200 хил. ампера. Това може да порази сгради, електрически инсталации, компютри, да предизвика пожари", обясни Иванов. Заради мълнии годишно в Европа се повреждат над 1 млн. компютри, а около 28% от проблемите на електрониката са заради пораженията от вторичните въздействия на гръмотевиците, сочат данните на инженерите.Поставянето на уред срещу мълнии на жилищна сграда струва между 3500 и 4000 лв., като това ще предпазва не само блока, но и намиращите в близост обекти, твърдят от камарата. Иванов даде пример с националния стадион "Васил Левски", където нямало такава защита, а много често хората са поразявани от гръмотевици на футболни мачове.Броят на мълниите се увеличава постоянно и това се дължи най-вече на глобалното затопляне. Според статистиката по земното кълбо удрят по 100 мълнии в секунда. България е с доказано силна гръмотевична дейност, като средният брой е от 3 до 12 на кв. км, по данни на инженерната организация. Само през юли загинаха двама души, поразени от гръмотевици.

Преглед на някои от основните теми в световния печат

Кайро. Ливанският вестник „Ал Ахбар” пише, че Кайро планира да увеличи натиска върху палестинските фракции, за да финализира сделката за размяна на затворници, която да спомогне за освобождаването на държания като пленник от „Хамас” израелски военнослужещ Гилад Шалит.С тази цел делегация от високопоставени египетски служители ще посети Дамаск и Ивицата Газа през идните дни, за да бъдат обсъдени окончателните детайли по сделката за обмена на затворници. Кайро отрече тази информация, като оттам заявиха, че преговорите между „Хамас” и Израел, водени с посредничеството на Египет „все още не са узрели дипломатически… и все още трябва да се направят компромиси и от двете страни”.

Тел Авив. Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви по време на посещението си в база на ВВС, че няма изгледи да се води неизбежна война с Ливан, пише вестник „Йедиот Ахронот”.„Не сме склонни към война. Това е създаване от медиите сензация,” заяви той.По-рано Нетаняху каза, че правителството в Бейрут ще бъде държано отговорно за нападения от границите на Ливан, извършени от шиитското радикално движение „Хизбулла”.Бейрут. Заместник главният секретар на „Хизбулла” шейх Наим Касим заяви днес, че организацията е готова да отвърне на всяка форма на агресия от страна на Израел, пише вестник „Йедиот Ахронот”.Ливанският телевизионен канал на шиитското движение „Ал Манар” цитира Касим, който заяви, че движението „не вярва, че заплахите на Израел са сериозни, но знае, че някой ден заплахите ще станат сериозни, затова остава нащрек”.

Абуджа. Нигерия е управлявала зле отношенията с азиатски петролни компании, вследствие на което е пропуснала да капитализира сделки които да й помогнат да развие инфраструктурата си и е застрашила 20 млрд. инвестиции. Това съобщи базираната във Великобритания неправителствена организация за анализи „Чатъм хаус”, пише вестник “Дейли тръст”. Бившият президент на Нигерия Олисегун Обасанджо преди на напусне поста през 2007 г. е намерил партньори в Китай, Индия и Южна Корея, които да купят терени за разработване на петролни находища, в замяна на инвестирането на милиарди долари в инфраструктура. Но компаниите не са добили и един барел петрол, следователно не е започната нито една инвестиционна програма, и така икономиката на Нигерия реално не е получила нищо до момента.

Мелбърн. Разследване по високите нива разкрива мащабни нарушения на допустимия обем за отпечатване на агитационни материали за изборите през 2007 г., на стойност 217 500 млн. австралийски долара, пише вестник “Хералд сън”. Одит на 144 народни представители и сенатори от провинциите Нов Южен Уелс, Виктория и Куинсланд показва „голям размер” на нарушенията на насоките, даващи разрешение за заливане на гласоподавателите с натрапчиви агитационни материали. От Финансов надзор, в доклад който ще бъде оповестен следващия месец, ще направят скандални разкрития за системни нарушения. Смята се, че разследването е разкрило множество нередности в дейностите на парламентаристите, стрували на данъкоплатците около 390 млн. долара за година. В това се сключват облаги, като ползване на автомобил, командировки, администрация и комуникации.

Пекин. Потребителската кошница в Китай, основен източник на данни за инфлацията, е намаляла с 1.8% за юли в сравнение с миналата година, съобщи Националното бюро за статистика, цитирано от вестник “Чайна дейли”. Това е шестият последователен месец на понижаване, след като индексът падна с 1.6% през февруари, първото му понижаване след октомври 2002 г. Индексът на производителността на Китай, важен показател за инфлацията на ниво продажби на едро, също е паднал с 8.2% през юли. Това показва, че в сравнение с предходния месец се е увеличи с 1%.

Делхи. КНР призна, че нейни фармацевтични компании са участвали в доставките за Нигерия на фалшиви лекарства с обозначение „произведено в Индия”, пише вестник “Таймс ъф Индия”. „Китайските власти приеха позицията, че техни компании са замесени в случая”, цитира изданието индийски официален представител.„Правителството на Индия се зае със случая заедно с нигерийските власти, и при допълнителни разследвания е установено, че лекарствата в действителност са произведени в Китай, а не в Индия”, допълва той. През юни Нигерийската служба за контрол на лекарствата съобщи, че е открита голяма пратка фалшиви лекарствени препарати срещу малария с обозначение „произведено в Индия”, които в действителност са китайски.

Токио. Тайфунът „Етау”, с ветрове от над 100 км/ч, донесъл проливни дъждове, наводнения и свлачища в три западни префектури на Япония, е отнел живота на 13 души, а около 10 човека за обявени за изчезнали, пише вестник “Джапан таймс”. Дванадесет от жертвите са били жители на префектура Хиого, сред които е и 54-годишен служител в местната власт. Тялото му е било открито в автомобил, залят от придошли води. В планинския район на друг град, придошлите води на река Сайо са разрушили три моста, оставяйки в капан 800 жители. Оказана им е помощ от екипи на армията. Времето дори принуди премиера Таро Асо да отложи предизборната си обиколка в Хиого и Токушима в подкрепа на кандидатите в кампанията за изборите за долната камара на парламента на 30 август.

5 млрд. евро е оборотът от корупционна дейност и нелегална търговия в Гърция през 2008 г.
5 млрд. евро е бил оборотът от корупционна дейност и нелегална търговия в Гърция през 2008 г., съобщи гръцкият вестник „Катимерини”. Според данни на Световната банка корупцията в Гърция възлиза на 3,5 млрд. евро годишно. Към тях следва да се добави оборотът от нелегална търговия с горива, цигари, алкохол и проституция, който според националната статистическа служба надвишава 2,5 млрд. евро. Според „Трансперънси интернешънъл” рушветите от частни лица през 2008 г. са възлизали на 748 млн. евро.

А. Цветков: Ще търсим ефективен модел за спирането на корупцията
Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков, неговият заместник – Камен Кичев, и и.д. изпълнителен директор на ИА "Автомобилна администрация” Любомир Христов се срещнаха днес с представители на браншовите организации в областта на обучението на водачи на МПС, съобщиха от пресцентъра на ведомството. Те изразиха своята позиция, че основният проблем за развитието на бранша са "сивият сектор” и нелоялната конкуренция. По време на разговорите министър Цветков заяви, че проблемът с негативните явления и корупционните практики при обучението на водачи и придобиването на свидетелство за управление на МПС няма да бъдат решени с механични кадрови промени. Според него трябва да се сменят подходът и цялостната философия на работа. Съвместно с бранша и в духа на конструктивния диалог, ще търсим нов подход за развитието на обучението на кандидат-водачите, както и ефективен модел за спирането на корупционните практики и премахването на "сивия сектор”, посочи министърът. Той увери присъстващите, че ще разчита структурите на бранша да бъдат коректив, както и да оказват максимално съдействие на администрацията да се справи с нерегламентираните практики и явления.

Токът в Западна България ще се плаща по нов начин
Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) може да запази тримесечното отчитане на тока в Западна България, но без потребителите да плащат прогнозните вноски за две месеца. Енергията ще се плаща наведнъж за 90 дни, съобщи председателят на комисията Константин Шушулов, който през септември ще напусне поста.Той обясни, че въпросът за тримесечното отчитане е бил обсъден на среща с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Според Шушулов министърът, който е бивш прокурист на електроразпределителното дружество "ЕВН България", заявил гражданската си позиция, че тримесечното отчитане на тока трябва да се запази. Според Шушулов компанията ЧЕЗ е получила разрешение за новия вид отчитане от централата си в Прага.В съобщение до медиите чешкото дружество обяви, че и в момента има възможност потребителите да декларират нулеви вноски за първите два месеца и да платят наведнъж след получаване на фактурата. По този начин получават безлихвен кредит за консумираната енергия за тримесечието, обясниха от ЧЕЗ. Дружеството направило отстъпка и вече не спира тока за две неплатени сметки. Неотдавна ЧЕЗ, която оспорва решението на регулатора за отмяна на тримесечното отчитане, даде да се разбере, че ще протака връщането на стария начин, докато съдът не се произнесе окончателно и ще изчака смяната на Шушулов. Във вторник шефът на ДКЕВР отстъпи от първоначалната си позиция на заплахи с глоби и отнемане на лицензии. "Делото ще се проточи в съда, ако наложим нова глоба на ЧЕЗ за неспазване на решението на регулатора за едномесечно отчитане от 1 август. Ще ги друснем един-два милиона лева, ще отидат в съда и ще обжалват", обясни той.

СЕМ официално опроверга комисията по досиетата по казуса Гергов

В официално прессъобщение Съветът за електронни медии (СЕМ) опроверга решението на комисията по досиетата от 4 август, с което собственикът на рекламни агенции и медиен консултант Красимир Гергов беше обявен за сътрудник на бившата Държавна сигурност.В съобщението са изнесени данни за фирмата "Класик ФМ радио", след чиято проверка името на Гергов влезе в списъка на агентите. През 2007 г. дружеството е преименувано на "Кантус фирмус". От СЕМ уточниха, че към настоящия момент оператор по смисъла на Закона за радиото и телевизията с наименование "Класик ФМ радио" не съществува. То е било радиооператор до 21 ноември 2005 г., на която дата е прехвърлило всички притежавани отнего лицензии на "Радиокомпания Си Джей". Дотогава акционери в дружеството са били Петър Коев Коев и Марчела Симеонова Димитрова. Проверката на комисията по досиетата пък засяга собствениците и мениджърите на медии от 2006 г. насам.За разминаването между данните в СЕМ и решението на комисията по досиетата първа съобщи в радиоинтервю председателят на съвета Маргарита Пешева. Казусът беше разгледан и на редовното заседание на надзорниците на 11 август. Съветниците са категорични, че не са нарушили закона, защото не са давали лиценз на дружество, в което собственик е бил притежател на рекламна агенция.Срещу публикуването на позицията на СЕМ обаче се обяви неговият член Райна Николова. "Във вторник взехме решение да не излизаме с официално становище по казуса, защото нямаме правомощия да се месим в работата на други независими институции", коментира Николова. Според нея Пешева е разпространила позицията от името на съвета в нарушение на неговото официално решение.От комисията по досиетата пък са категорични, че са си свършили съвестно работата и са направили прецизна проверка на всички документи, с които са разполагали. До този момент Красимир Гергов не е обжалвал решението, с което беше обявен за агент, уточниха от комисията.

Скандал с незаконно подслушване тресе Испания

Испанският премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро е главният отговорник за "полицейската и юридическата инквизиция", упражнявана върху основната опозиционна партия в страната – Народната партия. С това обвинение излезе пред испанските медии нейният лидер – Мариано Рахой.Обвиненията на Рахой са поредният етап от ескалиращия скандал с незаконни подслушвания на политици, който тресе страната от няколко дни и е по първите страници на испанските вестници.Според Рахой вътрешният министър Алфредо Перес Рубалкаба и първият заместник министър-председател Мария Тереса Фернандес де ла Вега Санс умишлено са надвишили правомощията си и са използвали течащото в момента разследване по обвинения в корупция в Народната партия, за да проведат серия от незаконни телефонни подслушвания на нейни ключови членове, за които нямат съдебно разрешение.Двамата отрекоха обвиненията, като де ла Вега Санс призова за спокойствие, а Рубалкаба беше доста по-остър, като отбеляза, че "да се обвинява правителството в нещо толкова страшно като шпионаж и преследване на опозицията се прави пред съда, като се прилагат съответните доказателства".Според Рахой обаче целта на правителството била "оркестриране на кампания за медийното очерняне" на политическите им противници.Разследването за корупция в Народната партия доведе до оставката на сенатора Луис Барсенас, ковчежник на партията. Друг висш представител на партията – Франсиско Кампс обаче беше оневинен след проведеното разследване.

monitor.bg

Само 2,4 млн. души на заплата у нас
Едва 2,4 милиона българи работят на заплата в момента. Това показват данните на Националния статистически институт. Световната икономическа криза е оказала най-голямо влияние върху строителството. Там наетите работници са с 4,9 процента по-малко. Има спад и сред наетите служители в административните и спомагателните дейности - с 4.7 процента. Спрямо края на март хората, наети на трудов договор, са с 0.4 процента по-малко.Заради лятото има повече наети лица в хотелиерството и ресторантьорството - с 26 на сто. Повече работни места е имало и в селското, горското и рибното стопанство - с 10,9 процента са се увеличили наетите там.С 15.3 процента е скочила средната работна заплата в сравнение с второто тримесечие на 2008 година, показват данните на НСИ. Най-голямо увеличение на възнагражденията има в "Култура, спорт и развлечение" - 26.8 процента, и "Строителство" - 26.2 процента. Най-малко е нарастването на заплатите в "Добивната промишленост" - 2.8 процента и "Професионални дейности и научни изследвания" - 3.8 на сто.Спрямо второто тримесечие на миналата година средната работна заплата в обществения сектор нараства с 16.9 процента, а в частния сектор - с 14.3 на сто.Средното месечно възнаграждение за юни т.г. е нараснало номинално с 8 лева спрямо март т.г. Тогава българинът е взимал средно 587 лева заплата.През второто тримесечие на 2009 година средната работна заплата нараства с 4.4 на сто до 588 лева спрямо първото тримесечие на тази година. Икономическите дейности, в които е регистрирано най-високо увеличение, са "Финансови и застрахователни дейности" - 14.2 на сто, и "Държавно управление" - 9.9 процента.Във финансите и застраховането средната работна заплата към края на юни е 1355 лева, а заетите в енергетиката са взимали 1322 лева. Най-ниските заплати пък получават сервитьори и наетите в хотелиерския бизнес. Там възнаграждението средно варира около 387 лева.Подобно е положението и в административните дейности, където заплащането е средно 425 лева. Заетите в селското стопанство са получавали 446 лева.

Разкриха далавера с помощни средства за инвалиди в Пловдив
Арестуваха лекари за фалшиви документи
Медиците прибирали 70 лв. от пациенти, за да напишат неверни медицински картони
Двама лекари и медицинска сестра от поликлиника в Пловдив са заподозрени в издаване на фалшиви протоколи и амбулаторни листове. Докторите Стоянка Причкова и Мариана Димитрова и медицинската сестра Атанаска Кошничарска са писали неверни и по-сериозни от реалността диагнози, подходящи за получаване на помощни средства, като за услугата получавали от 40 до 70 лв. Стоянка Причкова била арестувана на 7 август заедно с Атанаска Кошничарска. Малко след това двете били освободени под парична гаранция от съответно 3000 лв. и 2000 лв. Съучастничката им Мариана Тодорова все още се издирва от полицията. Тя се завърнала от екскурзия на 9 август. След като разбрала, че колежките й са задържани, се покрила. От ръководството на ДКЦ "Пловдив" уточниха, че ще изчакат да приключи проверката на прокуратурата. Едва след това ще вземат решение дали лекарките и медицинската сестра ще бъдат уволнени.От Пловдивската прокуратура обясниха, че с помощта на лекарите фирми вносители на помощни средства за инвалиди и техни дистрибутори са източвали бюджета на Министерството на труда и социалната политика. Схемата започвала с набиране на максимално много хора, на които се издава протокол за инвалидност от медицинска комисия. В повечето случаи пациентите дори не били преглеждани, но влизали в списъците на фирмите. Прилагани били и протоколи от медицинска комисия и амбулаторни листове за уж извършени прегледи. След това фирмите изтегляли дотацията си от бюджета на социалното министерство за доставка на инвалидни колички и други пособия за трудно подвижни хора. Районната прокуратура в Пловдив ще установява дали помощните средства са били давани на инвалидите, или фирмите са си спестили и това, уточни прокурор Галина Андреева-Минчева. До момента е ясно със сигурност, че в схемата са замесени две фирми вносители на помощни средства за инвалиди. Предстои да се установи колко дружества са в играта. Разследването на прокуратурата, което е съвместно с Икономическа полиция, започнало след сигнал на възрастен мъж. Той се обърнал към една от фирмите вносителки на помощни средства, след което не бил потърсен повече. Изненадата на човека била голяма, когато разбрал, че е минал ЛКК. В протокола му били вписани по-сериозни заболявания, от които той не страдал. Възмутен, че не е бил прегледан, мъжът се обърнал към прокуратурата. Междувременно в Сливен бяха повдигнати обвинения срещу петима лекари от военната болница в града. Те извършвали фиктивни операции, чрез които били източвани пари от здравната каса.

БСП СТАНАЛА БУРЖОАЗНА ФОРМАЦИЯ
38 социалисти напускат партията
36 социалисти от Велико Търново напускат партията. Областният координатор Стефан Стефанов обясни пред радио "Фокус-Велико Търново", че един от аргументите им е загубата на БСП на парламентарните избори и нарушеният диалог в партията. Пенко Пенев, който е член на партията от 12 години, сега я напуска. Той обясни, че е взел решението, тъй като БСП се е превърнала в буржоазна партия. Калина Папазова, която също е сред недоволните, обяснява, че по време на управлението на тройната коалиция е имала чувството, че се бори с вятърни мелници, тъй като нямали необходимото мнозинство да прокарват решения.Вчера лидерът на БСП-Пловдив Захари Георгиев подаде оставка, тъй като по устав не може да съвместява шефския си пост в партията и депутатството.Премиерът Сергей Станишев обяви, че ще отстоява резултатите на предишния кабинет. Той каза още, че към края на юли бюджетът е имал излишък.

Евросъюз или Коминтерн
За пореден път най-верните ни съюзници, този път от ЕС, ни забиват нож в гърба. Ирландец, представител на Евросюза в бившата югославска република Македония, заявил, че случаят с българката Спаска Митрова, затворена в зловещия зандан "Идризово", е маловажен и не трябва да хвърля сянка в отношенията между София и Скопие. На всичкото отгоре си позволява да прогнозира, че Гърция и България нямало да поставят вето върху падането на визите за граждани на бившата сръбска провинция, обявила независимост преди 17 години и призната първо не от друг, а от България.Явно ирландецът нещо е бил махмурлия и мисловните му процеси не са били адекватни на политиката на ЕС, основана на хуманизма и подкрепа на всички страни, членуващи в него, и на защита на интересите им. Иначе може да останем с впечатлението, че Евросъюзът се превръща в Коминтерн, налагащ на България измислената македонска нация, македонски език и история, основана на патологична антибългарска политика. Как ли щеше да реагира пратеникът на ЕС в Скопие, ако в зандана бе хвърлена французойка, германка или британка?Не е тайна, че България е единствената страна в Европа, която през миналия век бе принудена да граничи сама със себе си. И хуманизмът никога не е бил ръководно начало в политиката на нейните съюзници и другите велики сили на Стария континент.Веднага след Освобождението ни разделиха на 3 и изобщо не им пукаше, че така обричат на робство и изтребление милиони. При всички опити да променим статуквото - бунтове в Македония и войните - стотиците хиляди бягаха не в Сърбия или друга балканска държава, а в България, защото са българи. И тогава хуманизмът на Европа се проявяваше повече в медиите, отколкото в конкретни действия за пресичане на терора.Дори сега, почти десетилетие след началото на новия век, в условията на глобализация, в съседната Република Македония продължава коминтерновската политика не само да се отрича всичко българско, но и да се подлага на терор всеки, посмял да се самоопредели като българин. И едва ли тази политика ще престане, докато в бившата сръбска провинция не бъде проведена реална декомунизация на всички нива във властта и най-вече в службите за сигурност. От 1992 г. в Скопие не са направени никакви промени в репресивния апарат. На високи постове продължават да стоят кадри, верни на Титовите идеи.Не случайно в столицата на бившата сръбска провинция продължава да има улици, носещи името на югодиктатора Тито. В случая в Скопие проявяват пристрастие. Редно е да има и улица с името на Сталин, който също е сред бащите на измислената македонска нация. Дори в рамките на кралска Югославия до Втората световна война такова чудо нямаше. Българите във Вардарска Македония бяха обявявани за сърби. Съседите край Вардара могат да са горди - те са единствените човеци в света, които не са произлезли от маймуните, а от българите.Рано или късно и по долината на Вардар ще изгрее слънцето на истинската демокрация, но още колко българи ще трябва да влязат в сърбоманските затвори, за да се сетят в ЕС и НАТО, че комунизмът в Скопие не си е отишъл.

Съдебната реформа трябва да започне със знаковите дела
Сред задачите на кабинета е разработването на нова стратегия за борба с корупцията
Източването на 7,5 млн. евро от САПАРД от групата на Марио Николов е сред знаковите дела, които Брюксел следи. Процесът продължава през есента.
Преди по-малко от месец новата изпълнителна власт се закле тържествено пред обществото. След церемонията, разбира се, полята с шампанско, министрите поеха към трудната битка за реформиране на държавата.
Едно от най-трънливите кресла се падна на бившата прокурорка Маргарита Попова. Тя оглави Министерството на правосъдието в момент, когато Европа очаква от нас бързи мерки за реформиране на съдебната власт.„Влизам като експерт, ще изляза като експерт и ще се върна в прокуратурата" - с тези думи започна мандата си министърът на правосъдието Маргарита Попова и подчерта, че и кабинетът й ще е строго експертен. Действително и тримата юристи, избрани от Попова за нейни заместници, идват от съдебната система и буквално часове преди да стъпят във ведомството на бюрата им са лежали папки с дела.Експертен е и създаденият от Попова Магистратски съвет, който ще консултира всички законопроекти от гледната точка на практикуващите съдии, прокурори, следователи и адвокати. „Максимално изчистени и максимално приложими законодателни предложения" - това са намеренията на Жанета Петрова, която допреди няколко дни беше съдия във Върховния административен съд. Тя пое най-тежкия ресор в министерството - законодателната дейност и българското гражданство. Втората заместничка - Даниела Машева, досега прокурор във Върховната касационна прокуратура, влиза с амбицията да намали делата срещу България в Европейския съд за правата на човека в Страсбург, тъй като на нейните плещи ляга процесуалното представителство на страната ни там, международната правна помощ и международните осиновявания. Бившият й колега като прокурор във Върховната административна прокуратура и настоящ колега като заместник-министър Христо Ангелов пое още от първия си ден случай на съмнителен конкурс за държавен служител в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията" в министерството. Проверка в затворите ще е следващата му стъпкаТой поема също така и съдебната охрана, както и работата с Националното бюро за контрол върху специалните разузнавателни средства. Магистратският съвет, който вече се структурира и дори проведе първото си заседание, ще има за основна задача да изпълни препоръките от последния евродоклад, посочи Попова и си постави амбициозната задача поне да ги заложи до лятото на 2010 г. Магистратският съвет ще трябва да създаде и координира мрежата от работни екипи от действащи магистрати в цялата страна, които ще работят по заложените от ЕК задачи. Какво трябва да свърши този строго експертен екип на Министерството на правосъдието, при това още от самото начало на мандата си? Този път има ясно формулирани 21 препоръки на Европейската комисия в последния доклад от 22 юли. Ако ги анализираме, ще видим, че някои от тях вече започнаха да се изпълняват. „В Министерството на правосъдието закони няма да се пишат. Това е работа на Народното събрание. Но проектите за закони трябва да се изпипат добре, с перфектна обосновка защо се променят и какви точно дефекти и пречки в прилагането им ще поправят" - отсече Попова. Първата и основна препоръка на ЕК е да се разработи нова стратегия за борба с престъпността и корупцията. Тя обаче е в правомощията на правителството. То трябва да координира и активизира работата на всичките 86 различни контролни органи в страната заедно с превантивните антикорупционни мерки, усъвършенстването на законите и затварянето на съзнателно оставените отворени за корупционни прояви вратички в законите. Това са все мерки, които не трябва да останат само на думи. Препоръка, която започна да се изпълнява, е да стане постоянна съществуващата ad hoc структура на съвместните екипи за разследване на организираната престъпност. След две срещи на главния прокурор Борис Велчев и вътрешния министър Цветан Цветанов тези специализирани екипи вече са създадени. Те ще бъдат 6 и ще работят на територията на цялата страна. Според главния прокурор те ще прилагат съвсем нов подход - екипите между прокурори, полицаи, дознатели и следователи стават постоянни. По отношение на организираната престъпност и знаковите фигури от подземния свят ще им се възлагат задачи, които не приключват с внасяне на няколко обвинителни акта, а ще преследват нарушителите до приключването на престъпната им дейност.Друга препоръка в евродоклада е да се създадат специализирани структури за съдебно преследване и произнасяне на решения по дела за корупция по високите етажи и за организирана престъпност. Тези структури трябва да разполагат със съответната функционална и политическа независимост. Изпълнението й трябва да мине задължително през обсъждане в Магистратския съвет към министъра на правосъдието, тъй като исканата специализация не просто противоречи, а направо отменя принципа за случайно разпределение на делата в прокуратурата и съда. Независимостта на такива специализирани звена не изисква непременно промени в Закона за съдебната власт и НПК, но при всички случаи организацията на работа в съдебните звена трябва да се промени основно. ЕК препоръча активно да се констатират и анализират случаи на неединно прилагане на закона и да се стимулира издаването на повече тълкувателни решения от Върховния съд. И тази препоръка може частично да се счете за изпълнена, тъй като Върховният касационен съд значително активизира през последните месеци тълкувателната си дейност, при това по въпроси от остър обществен интерес, като съкратеното съдебно следствие например. Тя обаче не засяга дейността на министерството. Следващата европрепоръка обаче с широк размах зачерква всичките хвалби на предишни правителства, екипи на Министерството на правосъдието и парламентарни комисии - спешно да се работи по концепция за цялостно преработване на Наказателния кодекс. Което означава, че ЕК на практика поставя много ниска оценка на всички предишни кръпки по наказателния закон, правени в крачка, без цялостна визия и концепция за нов НК и изисква той да има качествено нова философия. Това означава Съветът по законодателство ръка за ръка с Магистратския съвет да започнат изграждането на тази нова философия буквално от днес. Цялостна реформа на Наказателно-процесуалния кодекс,за да се опростят наказателните производства и да се намали прекаленият формализъм - тази препоръка също поставя слаба бележка на хвалбите за нов НПК, който уж започнал да работи добре. В новия НПК спешно да се изпълнят препоръките на практикуващите юристи, за да се подобри практиката по сегашния, сочат още евроекспертите. И докато със създаването на Магистратския съвет и изтеглянето в политическия си кабинет на действащи магистрати министър Попова посочи, че ще ориентира законите към практически ориентирано бързо и ефективно съдебно производство, то за законите намеренията й звучат така: „Няма да има нов НПК, защото ще станем за смях, няма да подлагаме съдебната система на една излишна авантюра. Но ще го изчистим от прекаления формализъм, особено в досъдебната фаза. Няма как да стане бързо и нов НК, поне не е сериозно да се очаква в близките 1-2 години." По думите й сегашният НК не е лош. Трябва да се анализира съвместно с практикуващите магистрати къде какво пречи на работата в него и тогава да се изработи концепцията за нов. Специално внимание ще трябва да се обърне на ефекта от ускорената съдебна процедура, която води до по-малки наказания в замяна на признания, и процедурата за признаване на вина за по-малко престъпление, за да се избегне съдебно преследване за по-голямо. Попова отсече и че повече няма да има обещания, които се хвърлят в Брюксел, а в същото време се оказват неизпълними. Намеренията на Маргарита Попова да работи в тясна връзка с Висшия съдебен съвет са стъпка към осъществяване и на следващото евроизискване - да се изпълнят всички препоръки на ВСС по забавянето на важни наказателни дела и мониторингът да обхване всички значими дела.Така чувствителният за обществото въпрос за подбора на кадрите и назначенията в съдебната система също ще бъде във фокуса на вниманието на новия правосъден екип. Специализацията на кадрите и на екипите вероятно ще предизвика необходимост от промени в Закона за съдебната власт, а и на няколко наредби. По измененията на наредбите вече работят комисиите във Висшия съдебен съвет.

Съкращаване на разходите - приоритет на ведомството
Новият правосъден министър Маргарита Попова изрази намерение за безкомпромисна работа и желязна дисциплина.
Съкращаването на разходите също е сериозна задача пред новия екип, макар че парите на правосъдното ведомство няма да се намалят. Въпреки това вече се прави анализ на харчовете, които би могло да се свият. Маргарита Попова добре съзнава, че всичко това нито е лесно, нито бързо осъществимо. Намеренията й за безкомпромисна работа и желязна дисциплина обаче личат от острите й думи: „Казала съм на служителите в Министерството на правосъдието да не влизат при мен с думите, че това, което им е разпоредено, не може да стане. Или че не може да стане днес. Щом е в компетенциите им, те трябва да направят всичко възможно да го осъществят. Иначе да си подадат молбите за напускане."

КРИЗАТА СРИНА ВЪНШНАТА ТЪРГОВИЯ
С 33,4% е спаднал стокообменът за първите шест месеца на годишна база. Разликата между износа и вноса се стопи с 42 на сто`
Освен за ЕС българският експорт намалява и към трети страни. Износът ни за Украйна и Турция е паднал с 56%, а за Русия - с 40%.
Само за първите шест месеца на годината глобалната икономическа криза изтри над една трета от външната търговия на България.Според предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ) външнотърговският стокообмен на страната се е свил с 33,4 на сто от началото на годината до юни в сравнение със същия период на 2008 г. В абсолютни цифри към края на шестмесечието той възлиза на 26,6 млрд. лв. по текущи цени.Добрата новина е, че паралелно със свиването на външната търговия, намалява и дупката в търговското салдо, а от там и тази в платежния баланс.По данни на НСИ търговският дефицит за първото полугодие е с 42,7 на сто по-нисък в сравнение със същия период на миналата година. От началото на 2009 г. до юни външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) е на червено с 5,5 млрд. лв., което е с 4,1 млрд. лева по-малко спрямо първото полугодие на 2008 г.
Статистическите данни показват още, че за първите шест месеца на годината от страната ни са изнесени стоки и услуги на стойност 10,6 млрд. лв. Спрямо периода януари-юни 2008 г. това е намаление на експорта с над 30%. В същото време чужди производители са реализирали у нас продукция за 16 млрд. лв., което спрямо първото шестмесечие на 2008 г. е спад с 35,3 на сто.От националната статистика коментираха, че се запазва станалата резон за България тенденция вносът да е по-голям от износа. Стойността на внесените стоки е с 51,7 на сто по-голяма от стойността на изнесените, но намалението на стойностните обеми спрямо предходната година при вноса са по-значими, уточниха от НСИ.Основна причина за срива на външнотърговски стокообмен е свитото потребление в Европейския съюз, който остава основен търговски партньор на страната. Износът към страни от общността формира над 64% от целия експорт на България, а почти 60% от вноса у нас се пада на Евросъюза. От НСИ отчитат, че импортът от ЕС превишава българския износ за общия пазара с 2,8 млрд. лв.Външнотърговското салдо на България с третите страни също е отрицателно и възлиза на 2,7 млрд. лева. Стокообменът с тези държави за първите шест месеца се оценява на 10,2 млрд. лв., като бележи намаление от 39,6 на сто спрямо същия период на 2008 г. Основните ни търговски партньори извън ЕС са Русия, Турция, Украйна и Китай. Сериозно намаление бележи експортът ни за Украйна и Турция - с 56%, а за Русия - с над 40%.През юни търговският дефицит е с най-ниската месечна стойност от началото на годината. През този месец дупката в търговията е била в размер 654,7 млн. лв. Спрямо миналия юни това е спад с 63 на сто.

timesbg.blogspot.com

Полицията е задържала един от нападателите на журналиста Огнян Бояджиев,
съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.
Текат процесуално-следствените действия, уточни той, но без да съобщи подробности.Главният редактор на сайта Портал Европа Огнян Бояджиев, бе пребит в дома си в столичния квартал „Иван Вазов" малко преди полунащ на 9 август. 34-годишният мъж беше настанен е в интензивно отделение на болницата с няколко прободни рани във врата. Пристигналите на мястото на инцидента полицаи са установили, че двама мъже били позвънили на един от апартаментите. Когато Бояджиев им отворил, те го нападнали. Отнели му лични вещи и дебитни карти, след което го заключили в дома му и избягали.За да влезе полицията в дома на ограбения, се наложило да бъдат извикани пожарникари, за да разбият входната врата на апартамента.Огнян Бояджиев е главен редактор на портал ЕВРОПА europe.bg. Той е създател и пръв водещ на сутрешния блок на бТВ - "Тази сутрин". Преди това е бил новинар и водещ на предаванията "Оги и седемте джуджета" и "Закуска на тревата" по програма "Хоризонт" на БНР.
Бояджиев беше ръководител на предизборния щаб на синия кандидат за кмет Мартин Заимов през 2007 година.Това е второто жестоко нападение над журналист в България в рамките на една година, след като главният редактор на сайта Frognews Огнян Стефанов бе пребит - отново от неизвестни нападатели - на 22-ри септември миналата година.


Българските вестници в сряда !
Старото ръководство на Държавната агенция по горите (ДАГ) е избрало концесионери за близо половината от 111-те ловни участъка и всичките седем ловни стопанства, за които обяви процедура в последните месеци от управлението на тройната коалиция, съобщава „Дневник”. Сред спечелилите да стопанисват участъците за 15 години са фирми на бизнесмена и член на Висшия съвет на БСП Георги Гергов, на бившия депутат от БСП Стоян Проданов, на съсобственика в една от най-големите алкохолни фирми Миню Стайков. Сред новите-стари стопани е и Гео Дундаров, който стана известен със скандалите около незаконното заграждане на частни имоти и сгради до язовир в Еленския Балкан. Новите имена се прибавят към вече известните - на депутата от ГЕРБ Емил Димитров, на бащата на шефа на „Лукойл България” Валентин Златев и на турския бизнесмен и банкер Фуат Гювен, обяснява вестникът.Прокуратурата проверява три обществени поръчки, направени от предишното Народно събрание (НС), пише „Класа”. Те са за ремонт на депутатски апартаменти за 800 000 лв. и за доставка и ремонт на 2 асансьора за 300 000 лв., казва председателят на настоящия парламент Цецка Цачева.„След като започна разследвания в министерствата на земеделието и на транспорта, прокуратурата от вторник официално води производство и за престъпление по служба в социалното ведомство. Единственият високопоставен обвиняем засега е бившият шеф на Агенцията по горите Стефан Юруков”, отбелязва „Дневник”. Общо пет разследвания за злоупотреби се водят в Министерството на земеделието извън тези за еврофондовете, съобщил зам. градският прокурор на София Божидар Джамбазов. По делото за неизгодна сделка срещу Юруков е установено, че с две замени в Созопол държавата е ощетена с 3,5 млн. лв. Проверяват се и две замени на гори във Варна и Несебър.„Труд” цитира бившия премиер Сергей Станишев да казва, че БСП ще отстоява резултатите от предишното управление. Ако настъпи политическа чистка, ще бъдат информирани европейските партньори на България, защото ние сме европейска държава, а времето на Бай Ганьо отдавна е отминало, напомнил лидерът на социалистите. Според него новата власт атакува предишната с услужливо подбрани и специално интерпретирани факти, за да си създаде алиби за бъдещи непопулярни действия или атаки от страна на Европейската комисия.„Би трябвало да се засрами от кражбите по време на управлението си, а не да се оплаква в Брюксел, контрира премиерът Бойко Борисов. Той уточни, че се съкращават парашутисти по формулата 8:5:3”, четем в „Стандарт”.Властта „пестила” с по-високи заплати и повече чиновници, разкрива „Сега”. По данни на Националния статистически институт през юни има увеличение на наетите лица и на заплатите в държавното управление. Това нямаше да звучи скандално, ако не беше във времето, когато предишното правителство страстно прокламираше съкращения и замразяване на заплати като опит за пестене в условията на жестока финансова и икономическа криза, обяснява вестникът. В последния месец преди изборите - юни, наетите на трудов и служебен договор в държавното управление са били 132 054. Това е с 639 повече от състава на административния апарат през май. Средните заплати в държавното управление също са пораснали - от 734 лв. за първото тримесечие на 807 лв. за второто.„Алексей си отива”, е водещото заглавие на „Монитор”. Вестникът разказва, че бившият командос и бизнесмен Алексей Петров от вчера вече е и бивш съветник в ДАНС. Новият директор на агенцията Цветлин Йовчев е освободил съветниците в кабинета на предшественика си Петко Сертов, тъй като щатовете им предстои да бъдат закрити. Освен Петров в кръга съветници на Сертов, наречен „кабинет”, влизат още говорителят на ДАНС Зоя Димитрова, началникът на кабинета Ценка Василева и данъчният експерт Димитрина Захаринова. От агенцията обяснили, че има теоретична вероятност част от тях да бъдат преназначени, но на други позиции.„Върховният административен съд пусна изграждането на ваканционни селища и голф игрища в град Баня. Трима висши магистрати потвърдиха договора между община Карлово и „Баня голф енд СПА резорт” на бизнесмена Христо Ковачки, сключен преди две години. Изграждането на комплекса бе блокирано, след като сделката бе атакувано от отхвърления кандидат - люксембургския фонд „Роуз вали инвестмънтс”, свързван с Георги Велчев, брат на ексфинансовия министър Милен Велчев”, четем в „24 часа”.Борбата с гласуването с чужди карти след дълги години усилия може и да се увенчае с успех, посочва „Новинар”. До края на седмицата в сградата на парламента на пл. „Ал. Батенберг”, а до края на месеца и поне на един от входовете на централната сграда на Народното събрание, ще бъде монтирана нова пропускателна система, обещава съпредседателят на групата на ГЕРБ и шеф на правната комисия Искра Фидосова. Всеки народен представител ще влиза с карта, която ще служи и за гласуване, така че няма как да бъдат извън парламента, а някой друг да я използва за приемане на закони.Българката Данка Панчова бе освободена вчера след 9 месеца от сомалийски плен, научаваме от „Труд”. Похитителите от радикалната ислямска организация „Ал Шабаб” пуснали цялата група от хуманитарни работници, отвлечена на 5 ноември 2008 г. в централната част на африканската държава. Освен Данка Панчова (36 г.) бяха похитени две французойки, белгиец и двама кенийски пилоти, които трябвало да ги придружат до границата с Кения. Веднага след освобождаването на групата заложници Елисейският дворец пусна официално комюнике от името на президента Никола Саркози. С нето гой изразява искреното си задоволство от освобождаването и изпраща горещи поздрави на всички, чиято намеса е довела до освобождаването на заложниците.„За да сложи край на пленничеството й, хуманитарната организация „Действие срещу глада”, за която Панчова работи, е броила 3 милиона долара откуп, твърди местен старейшина. Данка е в безопасност в Кения”, допълва „Стандарт”.Банките масово започнаха да разпродават не само „изгорели“ апартаменти по непогасени ипотеки, но и по-големи имоти, информира „Класа” като се позовава на справка в публичния регистър за продажби в сайта на Камарата на частните съдебни изпълнители. Например Българо-американската кредитна банка (БАКБ) е пуснала за публичен търг хотел в Слънчев бряг за 10,4 млн. лв. Банка ДСК пък се опитва да продаде семеен хотел в Свети Влас, като първоначалната му стойност е 292 500.Комисията „Кушлев” заведе две дела за отнемане на имущество на варненските общинари Веселин и Христо Данови на обща стойност близо 7 млн. лева, съобщава „Монитор”. Данов-старши най-вероятно ще се раздели с 29 имота - гори и парцели в местности из цяла Варненска област, както и сумата от 4 322 180 лв. Освен това от комисията поискали да бъдат запорирани и 2 апартамента, 1 офис и хотел „Ной”. „Комисията започна работа по случая „Данови”, след като двамата общински съветници бяха признати за виновни за образуване и ръководене на престъпна група за разпространение на наркотици, трафик на жени, рекет и пране на пари. Данови бяха прибрани зад решетките на 12 септември 2008 г. след полицейска акция в офиса на заложната им къща във Варна”, припомня вестникът.

bgfactor.org

Румен Петков: Вече стана страшно да си социалист
Депутатът и екс-министър обвини ръководството на партията, че не защитава бившите си министри
Румен Петков остро критикува по време на пресконференция в Плевен ръководството на собствената си партия, че не защитава бившите си министри.
С липсата на позиция създаваме впечатление, че сме имали най-корумпираното правителство от 1989 г. насам, 4 месеца твърдяхме, че причлючваме успешен мандат. Втората вълна на агресията на управляващите ще помете областните управители, ще започне кампания срещу тях. Няма закрила на експертите ни, нашите кметове твърдят, че хората ги мразят. Вече стана страшно да си социалист, отбеляза Румен Петков.
Той потвърди, че е подал оставка от изпълнителното бюро на партията и ще иска радикални промени в ръководството.На пресконференция Румен Петков заяви още, че в началото на септември ще заведе дело за клевета срещу министъра на финансите Симеон Дянков.
Повод за постъпката са твърденията на Дянков, че по времето, когато Петков беше министър на вътрешните работи, не е допуснал осъществяването на пряка връзка между информационните системи на митническите и данъчните служби.
Народният представител от Коалиция за България заяви, че двете служби действат към Министерство на финансите и той не е имал правомощия да възпрепятства работата им.
Според Румен Петков, казаното от Дянков е в резултат от некомпетентност, недоброномереност или подвеждане от страна на нисшестоящи служители. "След 6 месеца ще се види какъв е ефекта от предприетите от г-н Дянков екскурзии в страната", допълни още Петков.
Второто твърдение на финансовия министър, че по време на управлението на Румен Петков в Министерство на вътрешните работи са поръчани 4 хеликоптера с туристически цели, депутатът от социалистическата партия определи като пълна неподготвеност, откровена злонамереност или отново подвеждане.
Бившият вътрешен министър поясни, че закупуването на хеликоптерите е част от стратегията за изпълнение на Шенгенските споразумения и стандарти и държавата ни не е имала отношение като финансиране.
Той категорично отхвърли твърденията на Симеон Дянков и определи думите му като "дълбоко неверни" и "абсурдни". "Трябва да е ясно, че в България всеки може да бъде министър, но всеки клеветник трябва да бъде даван на съд", каза още Румен Петков.

dnesplus.bg

Борисов кани Орешарски да представи документи
Министър-председателят Бойко Борисов покани бившият финансов министър Пламен Орешарски лично да представи документи за изпълнението на бюджета. Според Борисов само за юли бюджетният дефицит е 550 млн. лв. Бившият финансов министър в кабинета на Сергей Станишев Пламен Орешарски твръди, че "за първата половина на годината са реализирали малък бюджетен излишък от 173 милиона лева". "На фона на останалите 26 страни членки на ЕС нашите резултати са между най-добрите". Сегашният финансов министър Симеон Дянков твърди, че е заварил "дупка от 2.5 млрд. лв." Очаквайте още подробности. /БГНЕС

Борисов: Няма да има други промени в ДАНС
Премиерът Бойко Борисов представи на служителите в ДАНС новия председател на агенцията Цветлин Йовчев, който днес беше официално назначен на поста с указ №287 на президента на Република България Георги Първанов, съобщиха от правителствената пресслужба. При посещението си в ДАНС Бойко Борисов и Цветлин Йовчев обявиха, че не се предвиждат други промени в ръководството на агенцията.

Пирински: Борисов да внимава с изказа си
Министър-председателят трябва да внимава с изказа си, заяви заместник-председателят на 41-то Народно събрание Георги Пирински. Всички управляващи трябва да внимават с обвиненията, които отправят, каза още Пирински, който бе председател на предишния парламент. Наблюдава се процес на огласяване на твърдения по сензационен начин, който задава тон, не съответстващ на изискванията на един достоверен и коректен процес, каза той. Пирински заяви, че лично новият министър на земеделието и храните Мирослав Найденов се е извинил на бившият заместник в неговото ведомство Светла Бъчварова, за отправените обвинения срещу нея в публичното пространство. Всички внушения, че съществува безстопанственост в Народното събрание не отговарят на истината, заяви още той. /БГНЕС

“Черен” списък с екопрегрешения на хора от властта
11 бивши и настоящи министри и няколко кметове са част от дълъг списък на унищожители на българската природа, който се появи в началото на август в интернет, разкри “Всеки ден”. На сайта www.bgblacklist.blogspot.com има 106 имена на държавници, кметове, известни за обществото личности, посочени като виновници за унищожаване на едно или друго кътче от природата в България. В списъка са двама министър-председатели – Симеон Сакскобурготски и Сергей Станишев, както и министри от техните правителства - Асен Гагаузов, Веселин Близнаков, Долорес Арсенова, Джевдет Чакъров, Емел Етем, Нихат Кабил, Мехмед Дикме, Румен Петков. До тях се нарежда и един министър от настоящия кабинет – Божидар Димитров. В списъка са посочени още президентът Георги Първанов, председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев. Тук са и известни имена като Иво Прокопиев, Красимир Гергов, Любен Дилов-син, кметовете на Москва – Юрий Лужков, на Царево – Петко Арнаудов, на Банско – Александър Краваров, на Каварна - Цонко Цонев. Има имена на зам.-министри, например, това на заместник-министъра на околната среда и водите в правителството на Симеон Сакскобурготски Любка Качакова. От депутатите и по-известни политици в списъка присъства името на Ахмед Доган, както и на депутата от ДПС Камен Костадинов. Еколози заявиха пред “Всеки ден”, че сайтът е анонимен и не се знае кой го е пуснал. Списъкът посочва не само имена, но и конкретни фирми, чиято дейност е срещу природата. На самия сайт са написани следните изречения: “Информацията, представена в този списък, е сборен резултат от мнения на читатели и от статии в печата и в интернет. Списъкът не е съставен за забавление, а напротив - всяко име е добавено с безгранично отвращение. Ако лицата или фирмите, изредени в този списък, се чувстват несправедливо засегнати, имат свободата да докажат посредством ефективни природозащитни действия, че не се занимават с описаната дейност или липса на дейност”. Срещу всяко от имената в черния списък на унищожителите на българската природа са записани и основания за включването. За Асен Гагаузов пише, че по “негово предложение от “Натура 2000? отпадат концесионните площи и териториите с приети устройствени планове към датата на обявяването на зоната”. Веселин Близнаков като министър на отбраната от НДСВ “е продал 27 хектара държавни имоти за жълти стотинки - 3-5 евро/кв. м край Сапарева баня на частни фирми, представляващи “Рила Спорт” АД”, пише в черния списък. Пак там срещу името на Емел Етем е записано, че “лично и на място е разпоредила унищожаването на лонгозната растителност на река Вая, носи пряка отговорност за унищожаването на алувиалната крайречна растителност в цялата страна”. Името на вече бившия министър на околната среда и водите Джевдет Чакъров е свързано с бездействие, “докато мафията разграбва защитените територии и щедро прехвърля държавните защитени територии в частни ръце. След едногодишната забранителна заповед за строеж на Иракли, г-н Чакъров я “поднови”, така че най-наглите закононарушители да могат да строят при това на самия бряг”. Авторите на списъка не подминават и зам.-министри като Любка Качакова, за която в черния списък е отбелязано: ”Инициатор за бетониране на една от най-красивите местности в Родопите чрез проекта за ски център “Супер Перелик”. За зам.-министъра на околната среда и водите Йордан Дардов е записано, че е “разрешил строежи без ОВОС между Синеморец и Бутамята до защитената местност “Устието на Велека” в природен парк “Странджа”. Двама бивши премиери присъстват в черния списък със следните мотиви - “Сергей Дмитриевич Станишев - министър-председател на България, който открито заяви лични инвестиционни намерения в незаконно “отложените” от него Натура-зони. На 9.10.2007 г. Станишев откри първата копка на незаконния курорт “Супер Боровец”, който е в разрез с европейските директиви и българските закони”. За предшественика на Станишев е записано: ”Симеон Сакскобургготски - по неизвестен начин имотите на този бивш цар и бивш премиер отпаднаха от мрежата “Натура 2000?. Този бивш цар допусна по време на управлението си разграбване на защитените територии и превръщането им в градски квартали. Неговото правителство се превърна в маша на българската мафия. Негова инициатива е и превръщането на най-емблематичната част на Рила в собственост на оманския султан, наречена “Супер Боровец””. Един-единствен министър от настоящото правителство е част от черния списък на унищожителите на българската природа. Това е Божидар Димитров. За него е представена следната информация: ”Защитник на незаконното строителство в защитените територии и разпространител на клеветата за бомбата над Банско. Същият разпространява лъжлива информация, че незаконният строеж на ресторант в Яйлата (върху археологически находки) е в действителност ремонт на рибарска хижа. Вероятно той е собственик на строежа, изпълняван от добричките братя Павлови. Преди бетона на Яйлата не е имало нито следа от рибарска хижа - това се твърди от местните хора”. Президентът Георги Първанов присъства в черния списък заради лова на диви кози в резерват в Узбекистан. Според сайта Петко Арнаудов е безотговорен кмет на Царево и заклет враг на природата в община Царево, който прояви наглостта да поиска отмяната на статута на Природен парк Странджа. С негово разрешение, но без съгласието на Министерството на околната среда и водите, в нарушение на законите, и след като фалшифицира подписа на един зам.-министър, фирма “Краш 2000? изсече част от гората в парк “Странджа” и на нейно място вдигна “грозните” си незаконни строежи. След триумфа на корупцията във ВАС на 29.06.2007 г. Арнаудов предложи “сделка”, в която да остане парк “Странджа”, но да отпадне от него незаконният строеж на “Краш 2000?. Кметът на Царево е застроил безобразно и бившия къмпинг “Оазис” - на място, където е забранено да се строи, като е обявил (напук на Конституцията и ЗЗТ) и плажа за “частен”, пише сайтът. Цонко Цонев, кмет на Каварна, е посочен за убиец на резервата Калиакра. По негова инициатива пътят на прелетните птици е запречен от ветрогенератори по брега на историческото място и природния резерват “Калиакра” се строи селище в мюсюлмански стил, а брегът около Каварна е унищожен от новите голф-игрища. По последни данни разкопава Калекайряка, Цонев успява да размени 130 дка общински терен край морето срещу 5 дка порутен басейн далеч от морето с което е облагодетелства “АКБ форес”, като получават почти цялото пространство, което се намира на терасата над тяхното ваканционно селище “Русалка”. Кметът на Банско Александър Краваров призова банскалии на демонстративно бракониерство, ако национален парк “Пирин” влезе в “Натура 2000?. Той е главен съучастник на Юлен в създаването на “Ски-зона - Банско” в границите на НП “Пирин”, обект на ЮНЕСКО - световно природно наследство. Юрий Лужков намира място в черния списък със следната информация: “Кмет на Москва и брилянтен далавераджия, който изпирайки пари от руските данъкоплатци, уж строи детски лагер, застрои бившата вече защитена местност Камчийски пясъци и има планове за презастрояване на Пампорово. За да получи апетитната земя край Камчия, Юрий организира побой над непослушния авренски кмет. Пердахът послужи за назидание на тогавашния министър Мехмед Дикме, който ден след побоя, щедро и с желание, превърна тази ценна държавна защитена територия в строителна площадка. Общо 820 декара издънкови церови гори в района на Камчия ще бъдат обезлесени и застроени. Поради липса на пречиствателни съоръжения планираният “ол-инклузив оазис” на Лужков ще бълва средно на ден по 3 тона човешки фекалии в Камчия, които ще се изливат по-късно по плажа, смятат създателите на “черния списък”. Действително тези хора са извършвали действия срещу природата и то без да се замислят, потвърдиха пред “Всеки ден” природозащитници от Коалиция “За да остане природа в България”. Според тях “най-големи золуми са правени по време на управлението на Сергей Станишев. Тогава държавата е най-безучастна към унищожението на природата и тогава са направени най-много заменки”. Правителството на Станишев е известно със стимулиране на строителството и изсичане на горите, казаха още природозащитниците./ Всеки ден

Най-много депутати в НС с имена Иван, Димитър и Георги
Традиционните, християнски имена - Иван, Георги и Димитър, които все още имат висока популярност в България, са и най-разпространени сред имената на народните представители в 41-то Народно събрание. Десет депутати носят името Иван в сегашния парламент. Осем от тях са от ГЕРБ - Иван Алексиев, Иван Тотев, Иван Колев, Иван Димитров Иванов, Иван Петров Иванов, Иван Божилов, Иван Вълков, Иван Тодоров Иванов. Двама народни представители от Синята коалиция имат същото име - Иван Костов и Иван Иванов. Деветима народни представители се казват Димитър. Петима са от ГЕРБ - Димитър Петров, Димитър Главчев, Димитър Аврамов, Димитър Атанасов и Димитър Лазаров. Двама са от РЗС - Димитър Колев и Димитър Чукарски. От Коалиция за България това име носи Димитър Дъбов. Съименник им е и Димитър Карбов от "Атака". Осем от народните представители празнуват именния си ден на Гергьовден. Четирима от тях са от Коалиция за България - Георги Пирински, Георги Петърнейчев, Георги Божинов и Георги Анастасов. Съименници са им депутатите от ГЕРБ Георги Плачков, Георги Андонов и Георги Икономов, както и Георги Колев от ДПС. Други шестима депутати също са адаши и се казват Николай. Петима от тях са от ГЕРБ - Николай Коцев, Николай Костадинов, Николай Петков, Николай Мелемов и Николай Рашев. Шестият е Николай Пехливанов от "Атака". Популярни имена в 41-то Народно събрание са и Емил и Петър - по петима народни представители се казват така. Четирима носят името Румен, също толкова - Пламен и Красимир. Сред жените съименниците са малко, като най-много - три, са с името Даниела. И трите са от ГЕРБ - Даниела Проданова, Даниела Миткова и Даниела Петрова. /БТА

Предизвикателството на родните далавери от международен мащаб
Сред пороя от информация за разследвани злоупотреби вниманието ми беше привлечено от едно име. Не е Първанов, макар и Той (!) да е споменат в потeнциален списък на виновници за нарушения на екологичните правила. Нашите герои от този списък са от онези, които идват и си отиват. Докато тук става дума за друго, за нещо непреходно по нашите земи, което идва и не си отива. Става дума за Юрий Лужков, несменяемият кмет на Москва. Както и друг път съм споменавал, той е единственият категорично посочен отрицателен герой в книгата на американския високопоставен дипломат Строуб Талбот ( пряк участник в подготовката и срещите на най-високо американско-руско ниво от 90-те години, чак до възкачването на Путин на престола в Кремъл). При цялата си дипломатичност Талбот говори за Лужков като за човек, известен с тесните си връзки с престъпния свят. И ето че най-неочаквано откъм новата администрация тук, призвана да решава свързаните с екологията въпроси, се дочува вероятност да бъде търсена отговорност от Лужков за грандиозните му строителни деяния в природния резерват край устието на Камчия. Направо не ми се вярва! А не ми се вярва, защото Лужков отдавна се е наместил в този български природен рай и се разпорежда там със самодоволството на дворянин спрямо крепостните си селяни. Последният път, когато посети България, нашите телевизии едвам си го поделиха да му посветят колкото се може повече телевизионно време, в което той обясняваше какво благодеяние прави на България с инвестициите си. И плащал, както господарски се изрази самият той, „московски заплати”! В момента на обектите в уникалния природен феномен край устието на Камчия цари строително затишие. Шумно е само на „руския плаж”, както вече е популярна ивицата, охранявана и поддържана специално за руските гости. Там можеш да си вземеш душ само, когато русначетата плажуват. Щом ги приберат ( под строй и зорка охрана), водата в душовете спира – за българи не може. Още през 1998 г. на същото място имаше табела, която предупреждаваше, че това е място за плажуване само за руски групи. ( Дружбата на Лужков с кметовете ни, още при Софиянски, е стара). А гората отвъд пясъка беше оградена откъм морския бряг с бодлива тел. Над дърветата застрашително се извисяват три огромни стрели. Размерите на крановете показват какво предстои да се случи, когато сезонът приключи и започне същинското строителство. Близо до мястото, където Камчия се влива в морето, се вижда само един хотел за руски групи- през лятото са деца от „Наши”( дори на плажа те се явяват с партийните си атрибути, с червени шапки и връзки, досущ като пионерските от едно време). Това е младата смяна, пионерско-комсомолската организация на путиновата управляваща партия. А в края на сезона пристигат руските ветерани. Лужков много се гордее с тази социална придобивка, контролирана от него. А и българските медии изпонаписаха задъхано възторжени репортажи за отличната дисциплина на русначетата, едно от които дружно било прогонено и върнато в родината си, защото си позволило да изпсува ( в „Стандарт” ни осведоми за тази трагедия). Така е. Дисциплинирани са. С очите си видях. Само с разрешение се къпеха. Преди това, сутрин пред хотела, строени в кръг, нещо ги инструктираха. Но ще е много интересно да разберем кой, как и в каква степен е спазил дисциплината, т.е. закона, когато е давал разрешения да се трои в резервата. И срещу какво… Впрочем има една наистина деликатна подробност. Лужков и Бойко Борисов са се срещали многократно като кметове. Изиграха доста „мачлета” заедно. Последният път, ако не греша, Борисов и отборът му , надвиха решително отбора на Лужков в поредното приятелско ритане на московски терен. Топката сега е в премиера Борисов. Ще бъде международно интересно да се види как ще я отиграе. Защото това е мач от световната лига. Не би трябвало да е приятелски, а също толкова сериозен, колкото цялото състезание за разкриване на останалите далавери в България, заради което избирателите се довериха на ГЕРБ като на свой отбор. Иво Инджев/ivo.bg

Бюджетът е на дефицит
По данни за изпълнението на консолидираната фискална програма (КФП) още в средата на месец юли бюджетът е на дефицит. По оперативни данни бюджетното салдо по КФП към 17 юли 2009 г. е отрицателно и е в размер на 202,1 млн.лв., съобщават от пресцентъра на министерството на финансите. Към края на месец юли дефицитът вече е достигнал 372,4 млн. лв., потвърждавайки очакванията за увеличените разходи в периода до изборите, както и значителните по размери поети ангажименти, които допълнително ще затруднят изпълнението на бюджета до края на годината. Общият размер на приходите и помощите по консолидираната фискална програма за седемте месеца на 2009 г. е в размер на 14 819,2 млн. лв., което е 83,4 % от разчета за периода. Изпълнението на приходите, спрямо консолидираните разчети към Закона за държавния бюджет на Република България за 2009 г., е 45,5 %. Постъпленията представляват 90,1 % от тези за същия период на миналата година. Разходите по консолидирания бюджет за изминалите седем месеца на годината са в размер на 15 191,5 млн. лв., което е 50 % от годишния разчет. Увеличението спрямо същия период на миналата година е с 24,3 %, като този темп не съответства на значителното изоставане в бюджетните приходи. Това се потвърждава и при съпоставката на извършените като относителен дял от БВП разходи, които за седемте месеца на 2009 г. представляват 23,8 % при 18,3 % (2008 г.) и 19,1 % (2007 г.). В относителен дял за първите седем месеца на 2009 г. направените разходи са с 30 % повече, спрямо същия период на 2008 г.

П(о)ръчкова журналистика
от Иво Инджев
Чета, гледам и слушам за обвиненията към предишната власт за всякакви злоупотреби и се учудвам колко много учудени има. Особено учудващо е учудването на медиите, които до онзи ден бяха не само слепи за очевидните злоупотреби на властта, на която се мазнеха, но сега вече громят същата, на чиито дела служеха за прикритие с цели рекламни кампании за „успехите” на управляващите. Сега изведнъж „прогледнаха”. С разрешението и в угода на новата власт.
Големи артисти са това п(о)ръчковите журналисти. Направо акробати! Като видят пръчката на новия дресьор и алее, хоп, кълбо назад, кълбо напред, салто мортале и етюдчето с хонорарчето е готово!
Особено умилително беше да прочета как ( с възмущението на другарка, която е разбрала каква гад е Трайчо Костов с неговите „престъпления” срещу правата линия на партията) видна изповедница на властниците ( докато са такива) не можела вече да се сдържа. Повечко й дошли скъпите табелки на Масларова, поръчани с нейния подпис за луксозния социален палат в Стара Загора в последния ден на министерстването й.
Че въпросният палат в Стара Загора излиза на данъкоплатците на цена като за „златния храм” на сикхите в Индия ( а и се очертава по негово подобие да стане ябълка на раздора в споровете около далаверите на бившите управляващи), спор няма. Само че сигнали за това луксозно ( но „социално”) и незащитимо от законова гледна точка строителство съществуваха и преди. .
Нещо повече, дори в. „Стандарт”, който първи от официозите смени курса в навечерието на изборите, залагайки на очертаващите се победители, прогнозира образуване на преписка в прокуратурата срещу Емилия Масларова за заменка с министерски имот на морето при очевиден конфликт на интереси. Моя милост обърна тогава внимание и на този сигнал, както и на факта, че вестникът не позна- БСП беше още на власт!
За сметка на това всички ние, които с лекота предвидихме какво угодническо преобръщане на медии ще настъпи, познахме единодушно. Сега , както пише в. „Капитал” ( в кратък, но убедителен сравнителен анализ за курса на въпросните медии преди и сега) т.н. медийна империя на Ирен Кръстева се прероди от зло куче, което джавкаше с презрение и злъч срещу ГЕРБ и лично срещу неговия водач, в умилкващ се пудел в краката на новия господар на България.
За изданията на ВАЦ да не говорим – за тях това нагаждане е начин на живот и щеше да бъде новина обратното ( точно както в христоматийния пример за новината, която може да бъде такава ако човек ухапе куче). И при тях има нещо индийско , някаква специфична форма на прераждане. Инкарнацията в случая обаче се състои само в смяна на поведението на кучето спрямо един и същи обект в зависимост от това, кой държи пръчката. Така злото куче става пудел и обратното.
Предстои да видим при такъв лай как ще върви керванът.

Агенция "Фокус"

Марин Марковски: Наличието на депутатски имунитет не прави народните представители недосегаеми
София. Депутатският имунитет не е необходим, за да могат депутатите да не бъдат недосегаеми. Това заяви адвокат Марин Марковски в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия. Той допълни, че при този лозунг винаги се появява идеята за законодателна промяна. „Прочитът на закона и практиката показват, че тази позиция на пръв поглед звучи за незнаещите много добре – депутатите трябва да бъдат съдени на всяка цена, когато правят престъпления”, допълни още Марковски. Адвокатът посочи обаче, че наличието на депутатски имунитет не прави народните представители недосегаеми, тъй като текстовете в закона позволяват депутат, който е извършил тежко умишлено престъпление да бъде предаден на съд по предвидените процедури.

Мая Манолова: Свидетели сме на повтарящ се сценарий – ежедневно в някое министерство или ведомство гръмва поредната бомба
София. През последните дни сме свидетели на един повтарящ се сценарий – ежедневно в някое министерство или ведомство гръмва поредната бомба. Възпламенен е поредният кьорфишек, дупка в бюджета, липсващи средства, злоупотреби, съмнения за отклоняване на обществени средства. Ако се вгледаме в този повтарящ се механизъм, ще разберем, че тук истината даже няма значение, защото не е този начинът, по който се търси истината. Това заяви Мая Манолова, член на ИБ на БСП и секретар на ПГ на Коалиция за България в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия. Тя допълни, че често това, което се изнася, няма нищо общо с извършените проверки от съответните контролни органи. На въпрос кои са коригираните данни, Манолова даде като пример случая със Светла Бъчварова и обвиненията по неин адрес, че е участвала в заменки със земи на Селскостопанската академия. По думите на Манолова се е оказало, че е имало проверка, в която е доказано, че заместник-министърът в предишното правителство Бъчварова няма нищо общо с въпросните заменки. Относно ремонта в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Манолова коментира, че всеки, който е бил в това министерство през 2005, знае какво е било състоянието на сградата. Тя допълни, че не са важни в случая цифрите, а механизмът, по който се разиграва този сценарий.

Безработицата във Великобритания отбеляза рекордни нива
Лондон. Нивата на безработица във Великобритания се повишиха до рекордни стойности, достигайки 7,8 % за второто тримесечие на тази година, предаде АФП, позовавайки се на официални данни на правителството. Това е най-високото ниво на безработица от ноември 1996 г. насам. Великобритания е една от страните, най-тежко пострадали от световната икономическа криза, припомня агенцията.

„Индипендънт”: Млади, талантливи и… безработни
Лондон. Броят на безработните във Великобритания се очаква днес да достигне 2,5 млн. души, като 1 млн. от тях са под 25-годишна възраст – 1/5 от младите хора на нацията, пише вестник „Индипендънт”.Статистиките показват, че като цяло броят на безработните е скочил с повече от 800 000 души за една година – ръст от около 50% - като почти всеки икономически сектор от строителството до лондонското Сити е засегнат. Икономистите предупреждават, че публичният сектор, досега имунизиран срещу рецесията, скоро ще започне да съкращава работни места с бързи темпове. Експертите смятат, че до май – последният възможен момент за Гордън Браун да обяви избори – 3 млн. души ще са без работа.

„Таймс”: Рецесията започва да заплашва семейния живот
Лондон. Великобритания е заплашена от рязко увеличаване на случаите на пристрастяване към лекарства и наркотици, алкохолизъм и домашно насилие с настъпването на втората вълна от рецесията и нарастващата безработица, пише вестник „Таймс”.Властите не правят достатъчно да подготвят общностите на местно ниво за ефектите от тегнещите бизнес сривове, банкрути и нарастващия брой безработни – все фактори, които водят до задълбочаване на социалните и лични проблеми. Според организация, която се занимава с наблюдение на обществения сектор в Обединеното кралство, повечето представители на местните власти се сблъскват с количество молби за подпомагане и помощи, с които едва се справят. Държавните училища пък се задъхват под натиска на увеличаващия се брой родители, които не могат да си позволят да плащат частното образование на децата си и ги местят.Според организацията в момента Великобритания е в първата фаза на рецесията, която на този етап е чисто икономическа, но е близо времето, в което страната ще навлезе във втората фаза – социалната, когато ще излязат наяве факторите от икономически характер, които оказват влияние върху семейния и социален живот в страната.

”Пайплайн интернешънъл”: БЕХ поема петролопровода Бургас-Александруполис
София. Българският министър на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев съобщи, че Български енергиен холдинг (БЕХ) ще поеме контрола над проекта за 280-километровия петролопровод Бургас-Александруполис, съобщава електронното издание ”Пайплайн интернешънъл”. Прехвърлянето на проекта на БЕХ се очаква да стане следващата седмица. Проектът получи грант от 45 млн. евро, като част от европейския план за икономическо възстановяване.

Заради ликвидацията на кравефермите в Смолянско много стопани притежават млечна квота, без да произвеждат мляко
Смолян. През последните години се наблюдава намаление на броя на кравите в област Смолян, поради което не малък брой стопани притежават индивидуална млечна квота без да предлагат на пазара краве мляко или пък предлагат по-малко количество от това, за което имат квота. Това съобщиха от Областна дирекция „Земеделие”. Съгласно Наредба № 23 за управление на националната млечна квота, ако тези производители не предлагат на пазара краве мляко или предлагат по-малко от 70 % от квотата си в продължение на един квотен период, квотата или нереализираната част от нея се отнемат в полза на националния млечен резерв. Ето защо е по-добре стопаните да се възползват от процедурата и да продадат квотата си, вместо същата да им бъде отнета. От Областна дирекция „Земеделие” съобщиха още, че от 1 септември до 15 ноември е срокът за подаване на заявления за продажба на индивидуални млечни квоти, които също се подават в Областните разплащателни агенции. При прехвърлянето на индивидуална млечна квота 5 % от нея се задържа в полза на националния млечен резерв, без да се заплаща. Цялата последваща процедура се извършва в разплащателната агенция, от където стопаните могат да получат допълнителна информация и необходимите формуляри за подаване на заявления. От 1 август започна процедурата по покупко-продажба на индивидуална млечна квота или така наречената млечна борса. От нея могат да се възползват производителите, които желаят да закупят млечна квота. Това са животновъди, които са създали ново стопанство или са увеличили броя на животните в съществуващо вече такова, но не отговарят на условията за получаване на млечна квота от националния млечен резерв. Право на квотата имат и стопани, които са ликвидирали или намалили броя на животните в стопанството, поради което не предлагат на пазара краве мляко или предлаганото количество е по-малко от притежаваната от тях индивидуална млечна квота. Със заповед на министъра на земеделието и храните от м. юли 2009 г. е определена фиксирана цена в размер на 0.10 лв. за килограм краве мляко с масленост 3.8 %, на която ще бъдат извършвани покупко-продажбите на млечни квоти. Директорът на фонд ”Земеделие” в Смолян Вера Парунска уточни, че производителите, които желаят да продадат или закупят млечна квота трябва да имат предвид, че от 1 до 30 август е срокът за подаване на заявление за закупуване на индивидуална млечна квота. Заявленията се подават в областна разплащателна агенция по постоянен адрес или адрес на регистрация за юридически лица, лично или чрез упълномощено лице.

146 116 са нарушенията, констатирани за седем месеца от началото на годината от инспекторите по труда
София. Нарушенията, констатирани за седем месеца от началото на годината от инспекторите по труда, са 146 116. Това съобщи в интервю за Агенция “Фокус” Гълъб Донев, директор на Главна инспекция по труда (ГИТ). Нарушенията по организация и осигуряване на здраве при работа са 94 000. Нарушенията на трудовите правоотношения, които включват изменения в работното време, заплащането на труда, почивките и отпуските, са 51 700. Установени са около 600 нарушения, свързани с възникването, измененията и прекратяването на трудовите правоотношения. Обявени са 63 трудови правоотношения, при които инспекторите по труда на място са издали постановление за обявяване на трудово правоотношение, тогава когато работната сила се е полагала в нарушение на чл. 1 ал. 2 от Кодекса на труда, тоест без писмен трудов договор. Също така има около 550 нарушения, които са свързани с регистрацията на трудовите договори в Националната агенция по приходите и съответно с връчването на уведомленията, че трудовият договор е регистриран в Националната агенция за приходите на съответните работници, които трябва да започнат работа, след като им бъде връчено срещу подпис това уведомление, каза Гълъб Донев.Десислава АНТОВА

Симеон Дянков ще предложи намаление на осигуровките в бюджет 2010
София. Симеон Дянков ще предложи намаление на осигуровките в бюджетна процедура 2010, стана ясно на пресконференция в МС, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Не се отказваме от намаляване на осигуровките, това обаче може да стане само в бюджетния процес, посочи Дянков.Министърът отрече да има срок за това или да има ангажимент те да бъдат намалени наведнъж с 5 процентни пункта.Дянков не уточни какво ще бъде предложението му. Тази седмица и до средата на следващата ще се работи по макрорамката на бюджет 2010 г.Веселина ЙОРДАНОВА

Канят ме, мамо...
Независимо от трудното изпълнение на бюджета, към края на юли бюджетът беше с излишък. Това каза Сергей Станишев вчера. Станишев посочи, че се надява новото правителството да запази бюджетът да бъде минимум балансиран. Още в средата на месец юли бюджетът е на дефицит, по данни за изпълнението на консолидираната фискална програма (КФП) към 31 юли 2009 г., съобщиха от Министерството на финансите. Бюджетното салдо по КФП към 17.07.2009 г. е отрицателно и е в размер на 202,1 млн. лева. Към края на месец юли дефицитът вече е достигнал 372,4 млн. лв., потвърждавайки очакванията за увеличените разходи в периода до изборите, както и значителните по размери поети ангажименти, които допълнително ще затруднят изпълнението на бюджета до края на годината. Накрая Бойко Борисов разпореди на Симеон Дянков да покани бившия премиер и финансов министър, за да изяснят дупката в бюджета. Симеон Дянков покани бившите премиер Сергей Станишев и финансовия министър Пламен Орешарски и медиите днес в МФ от 17.00 часа или ако не успеят – утре в 14.00 часа. Дянков заяви, че данните, изнесени днес от МФ идват от същия екип, който е работил и с Орешарски.

Симеон Дянков покани Станишев и Орешарски в МФ днес в 17 ч или утре в 14 ч
София. Само за месец юли бюджетният дефицит е в размер на над 550 млн. лева. Това каза вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков на пресконференция в МС, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Приходите за първите седем месец на годината са около 90 % и събираемостта изостава с около 10 %. Разходите обаче са се увеличили с над 30 % спрямо същия период на 2008 г.До 10-то число на следващия месец вече ще се обявяват оперативните данни на Министерството на финансите. Разликата е от порядъка на 2-3% и са доста точни данни, каза Дянков. Дянков покани бившите премиер Сергей Станишев и финансовия министър Пламен Орешарски и медиите днес в МФ от 17.00 часа или ако не успеят – утре в 14.00 часа.Дянков заяви, че данните, изнесени днес от МФ идват от същия екип, който е работил и с Орешарски.Веселина ЙОРДАНОВА

Бойко Борисов ще покани Станишев и Орешарски да изяснят дефицита в хазната
София. Ще бъдат поканени бившият премиер и финансов министър в присъствието на медиите във финансовото министерство във връзка с дефицита в хазната - да представят цифри. Това каза премиерът Бойко Борисов на пресконференция в МС, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Още днес в Министерството на финансите да се изясни – кой е крив и кой е прав, каза премиерът. Всичко, което сме изнесли до момента, вече е с повдигнати обвинения или има преписки в прокуратурата, каза още той.650 000 лева ще бъдат преведени на Община Добрич за щетите от наводнението, а на Община Шабла - 125 000 лева. Веселина ЙОРДАНОВА

Още в средата на юли бюджетът е на дефицит, по данни на Министерството на финансите
София. Още в средата на месец юли бюджетът е на дефицит, по данни за изпълнението на консолидираната фискална програма (КФП) към 31 юли 2009 г., съобщиха от Министерството на финансите. По оперативни данни бюджетното салдо по КФП към 17.07.2009 г. е отрицателно и е в размер на 202,1 млн. лева. Към края на месец юли дефицитът вече е достигнал 372,4 млн. лв., потвърждавайки очакванията за увеличените разходи в периода до изборите, както и значителните по размери поети ангажименти, които допълнително ще затруднят изпълнението на бюджета до края на годината. Общият размер на приходите и помощите по консолидираната фискална програма за седемте месеца на 2009 г. е в размер на 14 819,2 млн. лв., което е 83,4 % от разчета за периода. Изпълнението на приходите, спрямо консолидираните разчети към Закона за държавния бюджет на Република България за 2009 г., е 45,5 %. Постъпленията представляват 90,1 % от тези за същия период на миналата година. Разходите по консолидирания бюджет за изминалите седем месеца на годината са в размер на 15 191,5 млн. лв., което е 50 % от годишния разчет. Увеличението спрямо същия период на миналата година е с 24,3 %, като този темп не съответства на значителното изоставане в бюджетните приходи. Това се потвърждава и при съпоставката на извършените като относителен дял от БВП разходи, които за седемте месеца на 2009 г. представляват 23,8 % при 18,3 % (2008 г.) и 19,1 % (2007 г.). В относителен дял за първите седем месеца на 2009 г. направените разходи са с 30 % повече, спрямо същия период на 2008 г.

Правителството одобри промени в 10 наредби
София. Министерският съвет одобри промени в 10 наредби, приети от предишното правителство в началото на 2009 г., без обаче да бъде спазена процедурата на съгласуване в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Поради това документите бяха оспорени във Върховния административен съд от синдикатите и ВАС вече отмени постановленията, с които са приети две от наредбите, като прие аргументите им за нарушение на Кодекса на труда, съобщиха от правителствената информационна служба.Миналата сряда за първи път след деветмесечно прекъсване се проведе среща на правителството, синдикатите и работодателите и бяха одобрени 10-те нормативни акта, с които се въвеждат промени в законодателството от 2008 г. Потвърдените днес изменения са в Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване, Наредбата за отпускане и изплащане на паричните обезщетения за безработица, Наредбата за елементите на възнаграждението и за доходите, върху които се правят осигурителни вноски, Наредбата за обществено осигуряване на самоосигуряващите се лица и българските граждани на работа в чужбина, Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, Наредбата за трудовата книжка и трудовия стаж, Наредбата за работното време, почивките и отпуските, Наредбата за определяне на видовете работи, за които се установява намалено работно време, Наредбата за определяне на видовете работи, за които се установява допълнителен платен годишен отпуск и Наредбата за структурата и организацията на работната заплата.Основните изменения са свързани с увеличаването на тежестта на всяка година осигурителен стаж на 1,1 на сто при 1 на сто до 1 април т. г.; с отпадане на изискването за удостоверяване на осигурителен стаж и доход след 1 януари 2009 г. с осигурителни книжки на някои групи лица; удължаване срока на високо платеното майчинство от 9 на 12 месеца, увеличаването от 6 на 12 месеца на периода за изчисляване на обезщетенията за бременност и раждане и за отглеждане на малко дете, с правото на бащите да ползват част от отпуска за отглеждане на малко дете и т. н.

Черната дупка на Европa/Индипендънт”
Босна и Херцеговина се намира на ръба и рискува отново да се върне към хаоса и насилието поради засилването на етническото напрежение, предупреди британският външен министър в сянка Уилям Хаг. 14 години след края на войната, която раздели бивша Югославия, Хаг призова за спешни действия за предотвратяване на нова криза на Балканите. Той предупреди, че при тази ситуация има риск от превръщането на Босна и Херцеговина в „черната дупка на Европа”. Неофициалният заместник на Дейвид Камерън заяви, че е решен да „хвърли светлина” върху събитията в Босна. Той подчерта, че не се ангажира с прогноза за връщане към война, но заяви, че насилието е „недалеч под повърхността”, а ситуацията се влошава все повече. Уилям Хаг заяви, че е обезпокоен след двудневната си визита миналия месец в Сребреница, където 8000 босненски мюсюлмани бяха убити през 1995 г. Срещите му с местни лидери са демонстрирали, че страната е „дърпана в различни посоки”. „Бихте смятали, че отивате на място, където хората се движат напред и общностите са заедно 14 години по–късно. Но всъщност атмосферата там е тежка и е много трудно за бежанците да се върнат обратно – атмосферата е доста неприветлива. Политически страната се връща назад и продължава да бъде разделена”. Хаг, който е имал продължителни срещи с политически лидери по време на своя визита в Босна миналата есен, заяви, че се опасява, че напрежението може да прерасне в нещо още по-лошо. Той коментира, че „под някаква форма Босна може да се раздели и че това е страна, която бавно бива дърпана в различни посоки”. Той е бил обезпокоен, че босненското сръбско ръководство настоява за по-голяма автономия и евентуално отделяне от младата държава, докато руски финансови потоци възобновяват национализма. Лидерите на босненските сърби призовават също за закриване на офиса на върховния представител на международната общност в Босна, който следи за мирното споразумение между етническите групи. Хаг атакува „слабия и объркан” отговор на Европейския съюз на „натиска за разделяне на държавата”: „Той се движи бавно в грешната посока и, въпреки всички усилия и всички кръвопролития и направени жертви, той се движи в грешната посока, без да има тревога в мнозинството от европейските столици”. Хаг отхвърли предположенията, че мироопазващите сили на ЕС може да бъдат изтеглени от Босна: „Не трябва да има дискусии по този въпрос. Трябва да бъде изпратен ясен сигнал, че Европа няма да игнорира тази ситуация”. Перспективата за криза в Босна възпрепятства и усилията за присъединяване към Европейския съюз на Хърватия, Сърбия и Турция. „Ако това не проработи, в сърцето на Европа ще се появи дупка от негодувание”, смята Хаг. „Хората мислят, че Балканите са същите, които дискутирахме през 90-те години на миналия век и сега можем да забравим за тях. Всъщност, това е важен регион във външната политика в следващите пет до десет години, на който ще бъде отделено голямо внимание в следващата консервативна администрация”, отбеляза той.

Правителството определи Калин Георгиев за генерален комисар на МВР
София. Правителството ще предложи на Президента на Република България да издаде укази за освобождаване на главен комисар Павлин Димитров като генерален комисар на МВР и за назначаване на поста на сегашния директор на Главна дирекция „Криминална полиция” главен комисар Калин Георгиев. Това съобщиха от правителствената информационна служба. След издаването на указа за освобождаването му, Павлин Димитров ще бъде назначен за заместник-министър на вътрешните работи.Главен комисар Калин Георгиев е роден през 1969 г. Завършил е руска филология в ПУ „Паисий Хилендарски” и е специализирал в Академията на МВР и в Националната академия на ФБР, Куонтико. Започнал е работа в системата на МВР през 1996 г., като е преминал през всички степени на служебната йерархия – от разузнавач в група „Международни терористични организации”, през инспектор и началник на група „Противодействие на международния и вътрешен тероризъм и екстремизъм, контраразузнавателно обезпечаване и незаконна миграция”, до началник на сектор „Контрабанда и престъпления в икономиката и финансовата система” и на сектор „БОП” в РДВР и ОД на МВР – Пловдив. От септември 2008 г. е директор на ГД „Криминална полиция” – МВР.За постигнати високи резултати в служебната си дейност е награждаван многократно.

„Вечер”, Македония: Случаят Спаска Митрова – криза на идентичността
Скопие/ София. Случаят с българската гражданка Спаска Митрова е криза на националната идентичност, която Македония „лекува чрез България” - това е най-новата провокация на министъра, отговарящ за българите в чужбина Божидар Димитров, пише днес македонският вестник „Вечер”. Бившият директор на българския национален музей, както пише изданието, и един от водещите македонофоби в България не пропусна възможността да се присъедини към най-новата антимакедонска кампания, коментира изданието.„В Македония имаше уникален закон, според който това, че си българин те прави престъпник и може да свършиш с 3 до 5 години затвор. Вече такъв закон няма, но българите са репресирани по всякакъв начин. Това е опит да се попречи на процеса на ребългаризация”, казал Димитров пред БТВ, цитиран от македонския всекидневник. Изданието посочва, че с този случай Македония се опитва, както казал Димитров, да преодолее собствения си проблем: криза на идентичността чрез България, Гърция и Албания. Той посочил, че ще направи всички необходимо Митрова да бъде прегледана от български лекари, защото станало ясно, че състоянието й се е влошило през последните няколко дни. Вестникът помества и информацията за заплахите, отправени от новия български премиер Бойко Борисов, че заради незачитането на правата на българите, София ще наложи вето на Македония за присъединяването й към ЕС. Информациите за вербалната нота, изпратена от българското Външно министерство, както и изказването а американския посланик в Македония Филип Рийкър, че „не трябва да се създават проблеми там, където ги няма” по въпроса дали България може да попречи на македонската евроинтеграция са поместени в публикацията.

А1: От 1 октомври започват проверки на досиетата на държавните служители в Македония
Скопие. Македонският президент Георге Иванов, премиерът Никола Груевски, всички министри, председателят на парламента Трайко Веляновски, всички депутати и кметовете трябва да предоставят до 30 септември нотариално заявени декларации, че не са били сътрудници на тайните служби след 44-та година, предаде македонската телевизия А1. Това е задължително по закона за лустрацията, а ако някой не изпълни изискването, трябва да напусне поста си. По думите на заместник-председателя на Комисията по лустрацията Георги Малковски досега не са взети мерки, като с това изискване държавата не иска да отмъщава на някого, а просто на се направи анализ на това какво е било преди и какво днес. Проверката на досиетата започва от 1 октомври и ако се открие, че някой е бил шпионин, няма да ходи в затвор, но Комисията ще го помоли да напусне поста си, като името му ще бъде оповестено, отбелязва телевизията.

Няма коментари: