вторник, 25 август 2009 г.

Лекари точат пари от бюджета с нови далавери

bTV "Тази сутрин": Разкритията за корумпирани лекари (1/3)


Бюджетът се оказа каца без дъно – който не е могъл, той не го е източил. И въпреки че бяха предупредени за проверката, лекарите не са успели съвсем да прикрият нарушенията. Заместник-социалният министър Валентина Симеонова съобщи, че масово лекарските комисии са издавали протоколи за помощни средства само по документи, без да е извършен преглед на лицата. Това ще рече, че помощни средства и медицински изделия са били изписвани без получателят им да бъде прегледан и в много случаи без той да има нужда от тях. От това се е облагодетелствала стройна система от членове на лекарски комисии и фирми на техни родственици.
Проверката е била предизвикана преди две седмици, след като новото ръководство на министерството установи, че от предвидените в бюджета малко над 33 млн. лева са изразходвани 32.8 млн. лева. Още малко да бяха закъснели и…
Как всъщност става далаверката? Лекарката Х изписва слухови апарати и насочва пациентите към фирмата на съпруга си. Има и конкретен пример, той е от Благоевград и става въпрос точна за такава злоупотреба.
Констатиран е и случай, при който на едно лице в един и същи ден са издадени два медицински протокола от МБАЛ „Свети Иван Рилски“ в София и от медицинския център „Николай чудотворец“ в Бургас. Пациентът не се е явявал и не е преглеждан в нито едно от двете лечебни заведения.
„Все още не може да се каже с колко точно е ощетен бюджетът при това източване, но за всяко лице с изписани изделия, от които то не се нуждае, държавата губи по хиляда лева“, коментира зам.-министърът.
Винаги съм се чудел какво точно корумпира лекарите? Кой е онзи механизъм, който отключва алчността в тях… Докато боледувах преди няколко дни разбрах кой е злият гении, който кара хората с бели престилки да се държат по този начин… Държавата. Не може да оцеляваш с 400 лева заплата и да си мислиш за Хипократ, докато се чудиш как да закърпиш семейния бюджет. Затова и лекарите са първи в списъка за най-корумпирани професии в България. Следват ги митничарите, служителите от държавната администрация и ветеринарите. Две са и нещата, които обединяват разединената българска нация – мързелът и завистта. Корупцията е следствие от тях. И няма да се промени нищо, докато тази сатанинска коалиция е на власт.

Няма коментари: