сряда, 26 август 2009 г.

ОТ ПРЕСАТА НА 26 АВГУСТ 2009

По Обективно

Отново отлагат изстрелването на Дискавъри
НАСА повторно отложи изстрелването на совалката Дискавъри поради проблем с клапан в резервоар за гориво, предаде Ройтерс. Това е второто последователно отлагане на полета, след като лошо време попречи на по-раншния опит за изстрелване вчера сутринта. Дискавъри и 7-членният й екипаж се подготвят за 13-дневна мисия за зареждане на Международната космическа станция с храни, резервни части, лабораторна техника и опитни мишки за провеждането на експерименти.

Румънският посланик в София бил доносник на Секуритате
Посланикът на Румъния в България Антон Пакурецу е обявен за сътрудник на бившите тайни служби на Румъния от Националния съвет за проучване архивите на Секуритате (НСПАС), съобщава в. "Котидианул" (cotidianul.ro).
Съветът е подал събраните документи в Апелативния съд в Букурещ, а процесът, който трябва да докаже или отхвърли качеството на Пакурецу на сътрудник на Секуритате, ще започне на 26 януари 2010 г.
Румънското министерство на външните работи реагира с прессъобщение, в което заяви, че ще вземе мерки, след като съдът обяви окончателното си и необратимо решение по случая.
В списъка на делата, подадени от НСПАС, се намира и бившият съветник на външното министерство Габриел Артени, който според данните е подавал информация за бившите си колеги от посолството на Румъния в Белград, както и за румънски граждани, живеещи в чужбина.
Депутатът от Демократично-либералната партия Сорин Бута също е обвинен от НСПАС, че е бил сътрудник на Секуритате, посочва "Котидианул".
Посланик Антон Пакурецу обаче веднага заяви пред агенция "Медиафакс", че не е бил сътрудник на Секуритате, не е подавал доноси и не е подписвал никакъв документ за сътрудничество с бившите тайни служби."Повече от изненадан съм от решението на Националния съвет за проучване архивите на Секуритате", заяви Пакурецу. Той очаква да получи достъп до досието и да изясни ситуацията.
Според НСПАС в архивите са открити доклади на офицери от тайните служби за дейността на Пакурецу, но не са запазени информативни бележки, които той е подавал. Според досието той е писал доноси за свои колеги от университета.
По-рано тази година НСПАС обвини друг румънски дипломат - посланикът в Лисабон Габриел Гафица, че е сътрудничил на Секуритате срещу заплащане.

Шпиц, Македония: Побългарени възрожденци
Македонските възрожденци и просветители от 19 век са представени като български дейци в английската версия на „Уикипедия”, пише днес македонският вестник ”Шпиц”. Изданието коментира, че най-известните автори, братята Константин и Димитър Миладинови са представени като автори на книгата „Български народни песни”.
„Според статията във „Уикипедия” в писането си те са се идентифицирали като българи. В т. нар. списък на македонски българи са посочени и Марко Цепенков, Кузман Шапкарев, Григор Пърличев, Райко Жинзифов, Йордан Хаджи Константинов-Джинът и много други”, коментира „Време”.

Полша отказва да определи дата за приемането на европейската валута
Полша отказва засега да определи дата за приемането на европейската валута, събитие, което правителството предвиждаше за 2012 година, предаде АФП, позовавайки се на изявление на полския премиер Доналд Туск.
С изявлението си премиерът даде да се разбере, че досегашният срок, който бе определен от правителството за влизането на Полша в Еврозоната, вече не е валиден. „Световната криза попречи на плановете ни да приемем бързо европейската валута. Сега вече не искам да посочвам дата”, заяви Туск.
Въпреки че Полша е една от малкото държави, които не навлязоха в рецесия, премиерът изрази мнение, че управлението на страната не „може да си позволи лекомислен и рискован оптимизъм” по този въпрос.

Барозу ще представи пред ЕП плановете си за втори мандат начело на ЕК
Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу ще представи плановете си за втори мандат начело на комисията през следващата седмица пред Европейския парламент, предаде АФП.
„Планирам да изпратя на Европейския парламент моята политическа програма, която предлагам за новата Европейска комисия”, каза Барозу.
Очаква се председателят на ЕК да говори пред Европейския парламент на 8 и 9 септември.
Бившият португалски премиер се надява да спечели втори петгодишен мандат начело на ЕК. Той вече получи подкрепата на повечето страни-членки, а и няма силен опонент, отбелязва агенцията.

Гордън Браун заяви, че е отвратен от срещането на атентатора от Локърби в Либия
Британският премиер Гордън Браун заяви, че е „разгневен и отвратен” от посрещането на атентатора от Локърби Абделбасет Али ал Меграхи, съобщава телевизия „Скай нюз”. Това е първият официален коментар на британския премиер след завръщането на Меграхи в Либия, където беше посрещнат като национален герой.
57-годишният Абделбасет Али ал Меграхи беше осъден през 2001 година за атентата срещу американски пътнически самолет през декември 1988 година, при който загинаха 270 души.
Решението за освобождаването на Меграхи, който страда от рак на простатата, беше оповестено шотландското правителство на 20 август.

Ал Кайда замесена в кървавите атентати в Ирак на 19 август.
Групировка, свързана с терористичната мрежа Ал Кайда, е поела отговорността за атентатите срещу министерства в Багдад на 19 август, при които загинаха над 100 души и стотици бяха ранени, предаде АП.
Изявлението на групата, която нарича себе си "Ислямска държава в Ирак", е разпространено в сайт, използван от терористични организации.
В него се казва, че "с Божията милост" нейните "синове извършиха нова благословена атака в нараненото сърце на Багдад".Атаката имала за цел "да унищожи бастионите на безбожието", принадлежащи на правителството на Нури ал Малики.
Официално правителствено съобщение пък гласи, че иракското правителство е извикало за консултации посланика си в Сирия и е настояло Дамаск да екстрадира двама ръководители от партията Баас на бившия президент Саддам Хюсеин, поръчали атентатите.
При атентатите бяха ранени над 500 души. Нанесени бяха и огромни материални щети.
Откакто американските войски се изтеглиха от иракските градове през юни и местните сили поеха контрол върху сигурността имаше поредица от атаки, но повечето от тях бяха в бедните шиитски квартали.Тези координирани нападения бяха първите срещу по-добре защитената централна част на града.

По Коритаров

“ГРАЖДАНСКА ЛИГА ЗА БЪЛГАРИЯ НЕ ДАВА ПОДКРЕПА ПО ПРИНЦИП ЗА ПРАВИТЕЛСТВОТО, А ЩЕ РАБОТИМ СЛУЧАЙ ПО СЛУЧАЙ”
ИНТЕРВЮ НА ГЕОРГИ КОРИТАРОВ СЪС СТЕФАН ГАМИЗОВ.
ГЕОРГИ КОРИТАРОВ: Какво означават разкритията за сериозни корупционни практики в предприятия на Марица-Изток 2, които оповестихте публично?
СТЕФАН ГАМИЗОВ: Разкритията вече бяха изнесени на пресконференция. Става въпрос за мажоритарния депутат от Стара Загора от партия ГЕРБ Иван Колев. Ние от Гражданска лига за България внесохме сигнал в Прокуратурата и в Национална следствена служба, в който твърдим, че в организирана група със своя баща Дечко Колев, както и с още няколко други хора с не много чисти интереси в енергийните предприятия на Марица-Изток 2 се опитват да свършат три неща. Първото е да ликвидират възможността да се разследва и съответно да бъде възмездено от закона едно присвояване на ДДС за около два милиона и четиристотин хиляди лева с лихвите. Второто е да не бъде прекратяван един скандален договор за осемнайсет милиона лева за реконструкция и повишаване на мощността на седми блок. И което е особено важно – да не протече разследване на дейността на свързаните компании на бащата Дечко Колев за неговата дейност в Марица-Изток 2 през последните пет години. За тази дейност са му били заплатени около сто и двайсет милиона лева, но в същото време има много сериозни съмнения каква част от тези пари отговарят на реално извършена работа. Това са трите неща.
Г. К.: Истина ли е, че тези хора са се опитвали да оказват натиск въру премиера, Трайчо Трайков и Цветан Цветанов?
С. Г.: Истината е, че те добре организирано и координирано чрез вестник „Стандарт” създадоха истерия относно реалните действия на мениджмънта на Марица-Изток 2, които всъщност са насочени точно в обратната посока. Въпросните хора попаднаха като мениджъри на теца доста случайно. През последната година той беше докаран почти до фалит и БСП просто търсеше някого, който да „опере пешкира”. В резултат на това въпросните мениджъри отидоха да работят там и за една година вдигнаха теца „на крака”. В момента той е с печалба и цялата битка е освен за трите неща, за които говорих преди малко, как да има отново политически контролирано ръководство във въпросното предприятие, за да могат тези сто и петдесет милиона лева, които се печелят годишно, да потъват по джобовете на политическата корупция.
контролирано от кого? От новото управление ли?
С. Г.: Не, не мисля. Аз имах среща с министър-председателя, вицепремиера, новия министър на енергетиката и не усетих по никакъв начин интерес у тях да контролират въпросния сектор така, както го правеше бившето управление в лицето на Румен Овчаров и Сергей Станишев чрез съветника си Росен Карадимов. По-важното, което трябва да се отбележи е, че въпросната група, която по някакъв начин се опитва да се представя като говорител на новото управление, всъщност възнамерява да злоупотреби по класически начин с министър-председателя, вицепремиера, министъра на енергетиката и да им вмени грешно решеиие, от което по-късно да се възползват те от него.
Г. К.: При срещата си с министър-председателя, вицепремиера и министъра на енергетиката предупредихте ли ги, че възнамерявате да внесете такъв сигнал в Прокуратурата?
С. Г.: Да. Казах им, че това няма да бъде търпяно още дълго време. Дори съвсем директно зададох въпроса на Бойко Борисов дали възнамерява по някакъв начин да възпрепятства Гражданска лига за България, да продължи действията на онова, което ние наричаме енергийна мафия в България. Премиерът в присъствието на главния секретар на лигата каза, че няма никакво намерение по какъвто и да било начин да ни пречи. В интерес на истината и в Прокуратурата и в Националната следствена служба, когато внасяхме документите, не усетихме каквото и да е намерение да ни се пречи. Такива са ни първите впечатления.
Г. К.: Какво ще бъде принципното ви отношение към управлението на ГЕРБ? Ще им дадете ли принципна подкрепа от страна на Гражданска лига?
С. Г.: Не. Нашето решение е да работим с правителството случай по случай. Новото управление трябва да се докаже в нашите очи дали те ще удържат на своето обещание. Ето – това е първият случай, който слагаме на масата и той ще бъде много релевантен за нашите отношения в бъдеще. Ние не говорим празни приказки. В Прокуратурата бяха внесени конкретни документи – ревизионни актове, документи от Националната агенция по приходите, описания на фактури, договори. Включително описахме цялата схема на нещата, които са се случили. Ако в момента въпросните хора, ги постигне относително възмездие, защото това не може да стане за месец или два – това е дълъг процес, но поне, ако ги постигне политичечско възмездие, то ние ще разберем, че и новата власт не говори празни приказки. Естествено ние ще продължим с нашите действия – следващата седмица ще се занимаваме с бившите управляващи, по-следващата – със специалните служби. Нашето отношение ще бъде такова, каквото е отношението на новото управление към проблемите, които поставяме. Ако те ги решават принципно и не правят разлика между „наши” и „ваши”, тогава ще получават подкрепа. Ако се окаже, че всичко е само един пи-ар, тогава ще видим какво ще правим.

По ФОКУС

Депутатите почетоха с едноминутно мълчание паметта на Маргарита Панева и Александър Божков
София. Депутатите почетоха с едноминутно мълчание паметта на Маргарита Панева и Александър Божков, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Председателят на парламента Цецка Цачева е изпратила съболезнователни писма до близките на двамата парламентаристи. Техният парламентарен път бе тясно свързан с работата на Народното събрание, затова трябва да се опитваме да следваме техния пример, каза председателят на парламента.

Парламентът приключи работа поради изчерпване на по-голяма част от дневния си ред
репортер на Агенция „Фокус”. Депутатите гласуваха по точките от дневния ред за избор на управител на БНБ, както и четири законопроекта за ратификации - за Временното споразумение за икономическо партньорство между Европейската общност и нейните държави членки, от една страна, и страната по споразумението Централна Африка, от друга страна за Споразумението между държавите - членки на Европейския съюз, участващи в програма „ИНТЕРАКТ 2007-2013” и Братиславския Самоуправляващ се район, изпълняващ ролята на Управляващ орган, и Министерството на финансите на Словашката република, изпълняващо ролята на Сертифициращ орган и Одитен орган, относно изпълнението на Оперативна програма „ИНТЕРАКТ 2007-2013” за Споразумението между държавите членки и държавите партньорки и Великото херцогство Люксембург в качеството му на Управляващ и Сертифициращ орган за прилагането на „Оперативна програма ЕСПОН 2013” и за Протокола, изменящ Приложението по сигурността към Споразумението ме жду страните по Северноатлантическия договор за сътрудничество в областта на атомната информация. Депутатите гласуваха промените в закона за движение по пътищата да залегнат в програмата на парламента на за утре. Утре също така се очаква да бъде гласувана и кандидатурата на подуправител на БНБ.

Запалителни бомби са били хвърлени срещу словашкото посолство в Унгария
Будапеща. Две запалителни бомби са били хвърлени от неизвестни лица срещу сградата на словашкото посолство в унгарската столица Будапеща, в поредното доказателство за задълбочаващия се дипломатически конфликт между двете страни, предаде АФП. Бутилките със запалителна течност обаче не са успели да се възпламенят, уточниха полицейски източници. Скандалът избухна след като властите в Словакия не допуснаха унгарския президент Ласло Шойом да премине границата, за да извърши неофициално посещение в словашки град. Правителството в Будапеща, от своя страна, остро осъди тези действия, окачествявайки ги като „безпрецедентни”.

По Български фактор

МВФ ни дава виртуални милиони
Тази седмица МВФ ще инжектира еквивалента на 250 милиарда долара в световната икономика чрез един рядко използван финансов инструмент – алокация на капитал. България трябва да получи дял от около 950 милиона долара, съобщава Дойче веле.
На 28 август МВФ ще „издаде” 250 милиарда долара в СПТ (съкращение за „специални права на тираж”) - специалната валутна единица, използвана от институцията. Сумата ще бъде разпределена пропорционално между държавите-членки на фонда. Алокацията на тези средства не е заем, а глобален опит за противодействие на икономическата криза чрез увеличаване на ликвидността. Мярката беше одобрена на срещата на Г20 през април. МВФ е прибягвал до подобна мярка само два пъти в историята си, но сумите са били незначителни в сравнение с предвидените за сегашната операция (общата сума на предишните две алокации е около 33 милиарда долара).
100 милиарда долара от одобрената сума ще бъдат насочени към развиващите се и формиращи се пазари. България трябва да получи алокация от 474 милиона СПТ, или около 740 милиона долара. Дяловете на всяка държава-членка на МВФ са пропорционални на относителния дял на техните стопанства в световната икономика. Румъния например ще получи над 1.1 милиарда долара. Много държави ще получат и допълнителна специална алокация през септември. България е една от тези страни, повечето от които са главно в Източна Европа, Българският дял от специалната алокация ще е около 210 милиона долара. МВФ ще разпредели в тази алокация общо 33 милиарда долара.Парите от планираните алокации са виртуални, но могат да се използват по различни начини. Една от възможностите е продажба на целия кредит или на част от него, което ще превърне алокацията на СПТ в твърда валута. Сумите могат да се използват за плащания на лихви по заеми. Всички трансакции се извършват чрез МВФ.
СПТ – специални права на тираж (на английски SDR), е условна парична единица, използвана от МВФ. Тя е въведена през 1969 година и представлява „кошница” от валути, в която участват американският долар, еврото, йената и британската лира. СПТ няма монети или банкноти – всъщност става дума за виртуална валута. Бившият главен икономист на МВФ Саймън Джонсън обяснява: „Това са особени пари, не можеш да ги пипнеш, не можеш да си купиш нещо с тях в магазина. Това са пари, използвани за трансакции между централните банки. Така че, ако една държава иска да купи нещо от друга държава, тя може да си плати сметката като използва СПТ чрез трансфер, направен от МВФ”.

По ДНЕС +

Народното събрание избра Иван Искров за втори мандат
Със 195 гласа „за“ народните представители избраха Иван Искров за втори мандат като управител на БНБ.
Самият Искров обясни, че оставката му е била своеобразно искане на вот на доверие от страна на парламента и благодари за огромната подкрепа от страна на депутатите.
Трите най-важни задачи, които ще стоят пред ръководството на банката са запазването на макроикономическата стабилност на страната и на валутния борд, стабилността на банковата система и въвеждането на еврото като национална валута.
Днес Иван Искров ще внесе своето предложение за подуправител на Българската народна банка и се очаква утре то да бъде разгледано в пленарна зала, където Искров да изложи мотивите си. Искров обеща, че ще запази Николай Неновски в екипа на БНБ, но няма да го предложи за свои заместник. Новият подуправител на банката ще бъде човек, изключително познат на банковата общност, от екипа на Искров в централната банка и човек, който го представлява в много от комитетите на европейската система от Централни банки.
"Чувствам огромно доверие, което задължава" , допълни Искров.
В пленарна зала Искров заяви категорично, че няма да допусне политическа намеса в работата на БНБ и припомни,че Българската народна банка е най-независимата институция, по-независима и от съдебната власт. Най-важното е да се запази стабилността на банковата система и да има предсказуемост, а ролята на Централната банка е да регулира този процес, каза Искров и изтъкна, че валутният борд няма алтернатива.
Кандидатурата на Искров беше издигната миналата седмица от Димитър Главчев и Стоян Мавродиев с мотива, че в условията на финансова криза трябва да има приемственост в работата на банката, което да гарантира нормалното функциониране и стабилност на банковата система в страната.

Според Асен Агов от Синята коалиция предложената кандидатура е акт, който в дългосрочен план ще дестабилизира работата на БНБ. Агов припомни, че Искров в предишния си мандат като управител на БНБ е бил един от горещите защитници на сделката за деноминирането на външния дълг на страната от долари в евро, с което са били ощетени българските данъкоплатци с 600 млн. евро, а самото назначаване на Искров е първото политическо назначение в БНБ от началото на демокрацията. Синият депутат призова Искров да изнесе цялата истина за сделката и кой точно стои зад нея.
От парламентарната трибуна Яне Янев обясни, че цялата парламентарна група на РЗС ще гласува “за” назначението на Искров, тъй като предложението идва от най-силно подкрепената от избирателите политическа сила, въпреки че Искров е политическо назначение още от кабинета “Костов”.
Вторият мандат на Искров ще започне на 10 октомври.

Пленарното заседание започна с едноминутно мълчание в памет на Маргарита Панева и Александър Божков. Новите двама депутати са Антони Йорданов и Снежана Георгиева Дукова, които бяха избрани на местата на сегашния областен управител на Пловдив Иван Тотев и зам. министъра на финансите Владислав Горанов. /БГНЕС

Трансгранично- МС-прави се
Министерският съвет прие Постановление за определянето на реда и условията за назначаване на български и чуждестранни граждани в Съвместните технически секретариати и в Информационните звена по програмите за трансгранично сътрудничество, в които участва България до 2013 г..
Целта е ефективно изпълнение на програмите и усвояване на средствата от ЕС. В документа се посочва, че възнаграждението на служителите в Съвместните технически секретариати и в Информационните звена по програмите за трансгранично сътрудничество ще се определя от Комитета за наблюдение на съответната програма.
Главна дирекция „Програмиране на регионалното развитие” към Министерството на регионалното развитие и благоустройството е Управляващ орган по програмите за трансгранично сътрудничество по външните граници на ЕС – със Сърбия, Турция и Македония. Тя е и Национален партниращ орган по програмите за трансгранично сътрудничество с Румъния и Гърция.
Предвижда се у нас да бъдат създадени три Съвместни технически секретариата – със Сърбия, Турция и Македония, и две информационни звена с Румъния и Гърция. Техническите секретариати ще консултират кандидатите и бенефициентите, ще приемат и регистрират подадените проекти предложения, ще извършват административна оценка и оценка за допустимост на проектите, ще планират и организират информационните кампании и др. Информационните звена ще отговарят за цялата регионална информационна дейност и ще подкрепят разработването на проектите.
Средствата за заплати и осигурителни вноски на служителите, работещи по програмите за трансгранично сътрудничество се планират, осигуряват и отчитат по бюджета за техническа помощ на съответната програма.
Подборът на служителите в съвместните структури ще се извърши по методика, одобрена от министъра на регионалното развитие и благоустройството. Експертите ще бъдат назначени по трудови правоотношения, според разпоредбите на Кодекса на труда. Чуждестранните граждани ще се назначават според меморандума за разбирателство по съответната програма за трансгранично сътрудничество./БГНЕС

Борисов забрани още думи
Бойко Борисов е забранил думичките „замразяване" и „спиране". (Припомняме, преди време той забрани „ще"-то на вътрешния министър).
„На първия месец откакто сме влезли в управлението на държавата увеличението на пенсиите е с 9 на сто." С тези думи премиерът Бойко Борисов опроверга твърденията, че ще има замразяване на пенсии и заплати.
Министър-председателят даде пресконференция в МС заедно с министрите на социалната политика и финансите.
49 милиона лева месечно струва на държавата това 9%-тно увеличение. До края на годината това ще струва 288 милиона лева. Следващата година 500 милиона лева допълнително са предвидени, плюс 220 милиона лева добавки за старост, допълни Борисов.Той отправи и специално обръщение към пенсионерите - „Това се дължи на нас."
Правителството ще работи срещу контрабандата, точенето на ДДС и ще се показва какво е откраднато.
„Всеки един лев и всяка една стотинка, която може да бъде дадена допълнително на социално слаби и пенсионери ще бъде дадена. Това е нашата воля", подчерта Бойко Борисов.
"Рамката за четирите години не е розова", предупреди обаче той. По думите му ако се съумее да се свърши всичко, предвидено от кабинета, от лятото на 2010 нещата ще тръгнат.
„Трябва да работим, трябва да се спре да се краде", категоричен е Борисов. Той коментира, че между социалния министър Тотю Младенов и финансовия Симеон Дянков има синхрон.
Припомняме, Младенов при последните си изявления реагира малко остро на заявеното от финансовия си колега, че пенсии и минимални заплати ще бъдат замразени до 2013 година.
Борисов каза, че по-нататъшните увеличения на пенсии и заплати ще зависят от това дали приходите ще се увеличат и разходите - намалят. „Ние се готвим за най-тежкото, ако дойде по-добро - ще зарадваме хората", коментира премиерът и допълни:
"Аз искрено се надявам да ми сработят институциите".
Според него кабинетът Станишев нарочно „пукал бюджета", за да има дефицит. Затова тази година ще спасяваме положението, каза още Борисов.
През 2010 година няма да се увеличават данъците. Рамката до 2013 година ще бъде един отворен документ, един динамичен документ, коментира от своя страна и социалният министър Тотю Младенов.
Добавката за старост за хора над 75 години, която е до 50 лева ще се дава според доходите - за по-ниските доходи добавката ще бъде по-голяма. В бюджета за 2010 няма да се намалява обезщетението за безработица, категоричен е социалния министър.
Според финансовия министър Симеон Дянков 50% от предизборната програма на ГЕРБ е изпълнена./News.bg

Зам.-министър на външните работи поема функциите на министъра по европейските въпроси
Заместник-министър на външните работи поема функциите на министъра по европейските въпроси реши правителството.
Зам.-министърът ще координира изработването на националните позиции по въпроси от дневния ред на Европейския съюз. Решението се налага, след като бе закрит постът "министър по европейските въпроси" в актуалната структура на Министерския съвет.
Станимир Пеев ще е председател на Държавната агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“. Цветан Цветанов ще е председател на Националната комисия за борба с трафика на хора. Досега тя се ръководеше от Даниел Вълчев. /БГНЕС

Общинските съветници - много на брой и с големи заплати
Според представители на ГЕРБ общинските съветници в страната са изключително много на брой и получават твърде големи възнаграждения.
"Големият проблем на българските общини е броят на съветниците, той е безумно голям", смята Ст. Данаилов, общински съветник от Трявна. Той призова за разговор по темата на национално равнище в присъствието на членове на правителството.
Мнението си той обоснова с броя на съветниците в Трявна: При жители 14 000 души, местният парламент се състои от 17 места. "В Швейцария, където всички се справят чудесно, има по 7 души - и в малкия, и в големия град", допълни Данаилов.
По думите му въпреки големия брой съветници, гражданският контрол и над местната власт е малък.
Отделно на големия си брой общинските съветници често гласуват максимума месечни възнаграждения. Така е в шест от общините на област Русе. За заплати на съветниците отиват 60% от приходите на общината, а в други две - 42%. Това коментира Пламен Нунев, депутат от ГЕРБ. Според него при определяне на възнагражденията, трябва да се изходи от аргументите на самите общински кметове.
В малките общини приходите са ограничени, а приходите в една малка община се формират със събирането на местни данъци и такси, от даването на общинско имущество под наем или под аренда./News.bg

ПО БГНЕС

Бойко Борисов: Аз плащам увеличението на пенсиите
На първия месец от както сме влезли в управлението на държавата, увеличаваме пенсиите с 9 на сто, заяви премиерът Бойко Борисов, предаде репортер на БГНЕС.
Това ще струва 48 млн. лв на месец. От догодина са предвидени 500 млн. лв, за увеличаване на пенсиите и 220 млн. за добавка за старост. Той бе категоричен, че макар увеличението да е заложено от предшественика му Сергей Станишев, парите плаща новия кабинет. Освен „ще” премиерът е забранил употребата на думите замразявам и спирам, за финансовия министър, заяви самият Борисов.
За момента не са заложени никакви постъпления на пари от еврофондовете, защото за Борисов тяхното пускане все още не е факт. Той обеща висока социална ангажираност на правителството като за бедните, болните и възрастните ще отиват парите от допълнителните постъпления в бюджета и разкритите постъпления. Парите за инфраструктура и земеделие трябва да идват от Европа, за да може нашият бюджет да не бъде натоварван и той да отива за други дейности, заяви Борисов. Борисов обеща да сигнализира прокуратурата за уволненията в НЕК. Некадърността на мениджърите там струвала 20 млн. лв. годишно. /БГНЕС

С. Дянков: Няма да има увеличение на пенсиите и минималните заплати до 15 юни 2010 г.
Няма да има увеличение на минималните работни заплати и пенсиите до 15 юни 2010 г. обяви финансовия министър Симеон Дянков след заседанието Министерски съвет днес, предаде репортер на БГНЕС.
Няма да има увеличение на преките данъци в Бюджет 2010 и се намалява осигурителната тежест от януари с 2 процента, поясни той. Не се предвижда и намаляване на обезщетението за безработица. Бюджет 2010 е направен на базата на спад в икономиката от 2%, обяви министърът. Той предвижда промени във фискалната рамка в средата на следващата година, което ще зависи от хода на икономиката и развитието на кризата.
500 милиона лева са заложени в бюджет 2010 за 9%-то увеличение на пенсиите, отделно са заложени 220 млн. лв за допълнителни заплащания за пенсионери. С още 3 % е предвидено да спадне осигурителната тежест за работодателите до края на програмата на ГЕРБ. Това може да бъде решено още в средата на следващата година, уточни Дянков, който очаква световните икономически сили да покажат стабилен ръст след началото на 2010г.
Вдовишката надбавка според социалния министър ще бъде увеличена от 20% до 40% от януари следващата година. Ще бъдат увеличени и добавките за старост в размер на 50 лв, като предложението на Младенов е техният размер да зависи от доходите на пенсионера, като по-големи добавки вземат онези, с по-нисък доход. Предвижда се 11.4 % да е безработицата през следващата година, посочи социалният министър. /БГНЕС

Спират 41 проекта в регионалното министерство
Спрени са 41 проекта на министерството на регионалното развитие и благоустройството в секторите „Водоснабдяване и канализация“ и „Благоустройствени дейности“, съобщи зам. министърът Георги Прегьов от ресорното министерство, предаде репортер на БГНЕС.
Общо проектите в двата сектора са 161. Дефицитът за всички проекти в двата сектора са в размер на 52 млн. лева до края на годината. Към момента в бюджета за капиталови разходи на министерството има само 5 млн. лева, които няма да са достатъчни до края на годната и ще се търсят повече средства от Министерството на финансите, обясни министър Плевнелиев. Относно спрените проекти, от министерството обясниха, че след като бъде направен анализ на всички тях, те ще бъдат разпределени в пет групи – проекти, чието спиране ще застраши живота и здравето на хората, проекти с осигурено финансиране от Бюджет 2009, проекти с национални и регионално значение, проекти от местно значение, които са почти завършени и всички останали проекти. След встъпването си в длъжност, новото ръководство на министерството е идентифицирало общо 361 проекта, но от тях са спрени само онези, чиято процедура за изпълнение вече тече. Не стана ясно обаче, колко ще струва консервацията на обектите, тъй като тя трябва да бъде платена от МРРБ. Анализът на проектите може да продължи от няколко дни до седмици, уточни зам.-министър Прегьов. Проектите, които са спрени надхвърлят 50, защото общините по Черноморието през този летен сезон са спрели десет проекта в сектор „Благоустройствени дейности“, а две общини са се отказали от своите проекти в сектор „Водоснабдяване и канализация“. До 15 септември ще бъде изготвена оценката за съответствие на ОП „Регионално развитие“ и ще бъде изпратена на ЕК, заяви министър Плевнелиев, като неговите очаквания са това да е една от първите програми, която ще получи положителна оценка. Скандално е, че одитиращият орган в България е изпратил становище по оперативните програми с включени забележки, заяви още той и допълни, че Агенцията по одит трябва да носи своята отговорност. Ще има нов одит на Национална агенция „Пътна инфраструктура“ в рамките на три месеца, обясни още Плевнелиев. Относно Закона за пътищата, който предстои да се разгледа утре в НС, регионалният министър отбеляза, че неговото министерство ще носи цялата отговорност за проектите и за строежа на трите магистрали. Правителството ще изготви пълна програма за всички дейности по изграждането на трите магистрали и която се очаква да бъде представена следващия месец. Относно автомагистрала „Тракия“, в момента тече коригиране на слабите места по тръжните процедури и след като това стане, ще се търси официално съгласие с Брюксел. В Брюксел правителството ще отиде с ясен екшън план за действия, свързани с препоръките в последния доклад на ЕК. Анализът на ремонтните дейности в МРРБ вече е изпратен в прокуратурата. Договорът за тази дейност е бил подписан от предишния регионален министър Асен Гагаузов, но според него това не означава автоматично, че предишният министър трябва да носи цялата отговорност за безстопанствеността. За размразяването на парите по ФАР, Плевнелиев е песимист, но за връщането на парите по ИСПА се прави всичко възможно от МРРБ. Най-проблемният проект по тази програма касае ЛОТ 2 за интегрирания воден проект на Русе./БГНЕС

Хората чакаха на опашка пред храма, за да изпратят Александър Божков
Столчният храм “Света София” не успя да побере желаещите да се простят с покойния Александър Божков, предаде репортер на БГНЕС. На опелото дойдоха бившият президент Петър Стоянов, двама министри от сегашното правителство – на отбраната Николай Младенов и на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, новоизбраният днес за втори мандат управител на БНБ Иван Искров, както и политици, икономисти и приятели на Александър Божков. Сред хората бяха съпредседателите на Синята коалиция Иван Костов и Мартин Димитров, както и други сегашни и бивши парламентаристи. Съпредседателят на Центъра за икономическо развитие Георги Прохаски каза няколко думи за своя колега Александър Божков пред неговия ковчег, а после специално за БГНЕС разказа по-подробно за надеждите и трудностите пред създадения от двамата център. Според Прохаски недоверието към Божков и несправедливите обвинения, които той е успял да опровергае едва в последните месеци, са ускорили неговата кончина. Всички присъстващи скърбяха не само за икономиста, но и за човека с лъчезарен характер, влюбен в музиката. /БГНЕС

По БНР

"Утрински весник": Другата страна на приказката за Спаска Митрова
Македонският "Утрински весник" днес помества цяла страница под заглавие "Другата страна на приказката за Спаска Митрова". Материалът е илюстриран с голяма цветна снимка на бащата Воислав Савич с дъщеричката Сузана, която му е предоставена временно, докато майката Спаска излежава присъдата. За първи път, с подчертано сдържан тон, бащата проговаря пред медия, отбелязва изданието. "Защо се вдигна толкова шум за един обикновен случай на неуспешен брак, пита "Утрински весник", чиято позиция не е в полза на Спаска, и допълва: "Главната жертва, малката Сузана, не разбира какво се случва."

Няма коментари: