понеделник, 3 август 2009 г.

ПРЕДСТОЯЩИ, НО ЗАСЛУЖЕНИ ПРОТЕСТИ пред македонското посолство в София ПРЕЗ СЛЕДВАЩАТА СЕДМИЦА!

Канал 5: Гръцкият блогър Васил Глигоров е отново на свобода, благодарение на гръцката експедиция в Скопие
03 август 2009 20:16 Агенция "Фокус"
Скопие. Васил Глигоров е повторно на свобода, благодарение на гръцката експедиция в Скопие. Така гръцките блогъри коментираха връщането у дома на своя колега, съобщава македонската телевизия Канал 5. След спекулациите, че е в затвора в Тетово, гръцките блогове съобщиха днес, че Глигоров отново се намирал в психиатричната болница в „Бардовци”. „След Васил Глигоров следва Спаска Митрова, случай, който ни припомня, че настоящото правителство в Скопие трудно изоставя познатите фашистки практики”, така гръцките блогъри коментират случая с 23-годишното момиче от Гевгелия. На 29 юли тази година Митрова първо била арестувана, а след това отведена в затвора „Идризово”. Като причина се посочва незачитането на решение на социалната служба. Според единия вариант на историята на Митрова, тя не позволила на своя бивш съпруг да види 2-годишната им дъщеря. Нейният адвокат, който е и член на Сдружението на българите в Македония „РАДКО”, представя историята в друг вариант.„От социалните служби устно й казали, че няма да позволят да възпитава собственото си дете в български дух и че имат намерение да й го вземат”, посочва Владимир Панков, председател на „РАДКО”, като допълва, че заради това тя е съдена и осъдена.Митрова е член на сдружението и се определя като българка, посочва телевизията. Именно това гръцките блогъри и членовете на „РАДКО” смятат, че е причината за нейното арестуване, коментира Канал 5.

А1: България да наложи вето върху приемането на Македония в НАТО и ЕС, настоява Красимир Каракачанов
03 август 2009 19:58 Агенция "Фокус"
Скопие. България да не премахва визите за Македония и да наложи вето върху членството на страната в НАТО и ЕС, тъй като Македония продължава да води антибългарска пропаганда. Това поиска лидерът на българското ВМРО, Красимир Каракачанов, съобщава македонската телевизия А1. Повод за искането е, както той посочва, политическата и административна репресия срещу 23-годишната българка от Гевгелия Спаска Митрова. От няколко дни тя се намира в затвора „Идризово”, където излежава присъда от 3 месеца, тъй като не позволявала на бившия си мъж да посещава двегодишната им дъщеря въпреки решението на центъра за социални въпроси. Телевизията припомня, че е съобщила за историята на Митрова преди два месеца. А1 посочва, че тя и тогава е твърдяла, че е осъдена невинна, но не споменала, че е жертва заради своята национална принадлежност. „Твърдеше, че е осъдена за непроизнесено решение, според което детето може да се вижда с баща си и което никога не получила от центъра за социални въпроси”, отбелязва телевизията. Един месец след това изявление Митрова се изявява като български активист в страната, коментира А1, като допълва, че тя е една от деветте души, които на 5 юли възобновиха Сдружението на българите в Македония „РАДКО”.Със случая бил запознат и новият министър, отговарящ за българите в чужбина, Божидар Димитров. Ако българските власти не успеят да издействат Митрова да бъде освободена, след една седмица Каракачанов ще организира протести пред македонското посолство в София, но и иск срещу Македония в Страсбург, посочва А1.

Канал 5: В Македония са възможни две опции, смята Божидар Димитров
03 август 2009 19:34 Агенция "Фокус"
Скопие. За новия министър в българските правителство, отговарящ за българите в чужбина, Божидар Димитров, в Македония са възможни две опции. В интервю за македонската телевизия Канал 5 Димитров посочва, че е възможно Македония да се развива като независима държава на македонската нация, но не изключва и старата българска теза за един народ в две държави. В България все повече се говори за промяна на положителната политика на официална София към евроатлантическо бъдеще на Македония заради отношението към българските военни гробища, езика на медиите и отношението на македонските власти към българите в Македония, посочва телевизията.

Няма коментари: