събота, 22 август 2009 г.

НОВИНИТЕ ТАКИВА КАКВИТО СА на 22 АВГУСТ 2009

ПО ОБЕКТИВНО

Около 320 души ще участват във възстановката на Шипченските боеве
Около 320 представители на дружество "Традиция" от цялата страна ще вземат участие днес във възстановката на Шипченските боеве, която ще бъде в района на връх Свети Никола и Орлово гнездо. 10 души от Габрово и Трявна също ще участват в спектакъла, каза Председателят на клуба в Габрово- д-р Веселин Димитров. Самият той ще бъде в ролята на генерал Толстой.Отбелязването на 132- годишнина от августовските боеве ще започне в 11 часа с възпоменателно тържество в памет на загиналите за освобождението на България. В 12 часа ще се извърши поклоние и ще бъдат поднесени венци и цветя. Домакин на събитието е кметът на Габрово Томислав Дончев. Той ще връчи грамоти на двамата функционери от военно- исторически групи (UEWHG)- ген. майор Хелмут Еберл, и генералният секретар на организацията майор Михаел Ислингер, на полк. инж. Цончо Цацов и на сем. Стаменкови.Семейството от София е финансирало изработването на копие от оригиналното Самарско знаме, което ще бъде осветено от Великотърновския митрополит Григорий преди възстановката на боевете на върха.Сред официалните гости са Министърът на Отбраната Николай Младенов, както и началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов. Ще присъства нег. превъзх. Вячеслав Качанов- Посланик на Република Беларус в България. Гости ще бъдат и Първият секретар и временно изпълняващият длъжността военен аташе на посолството на Руската федерация.

Социалистите се събират на митинг- събор в Жабокрек
Традиционният митинг - събор в местността Жабокрек ще се проведе утре.Той е посветен на 65 - та годишнина от акцията на Рило - Пиринския партизански отряд. Ежегодно общинските организации на БСП от Благоевградска и Кюстендилска области събират свои членове и симпатизанти в историческата местност. Гост на митинг- събора ще бъде и лидерът на БСП Сергей Станишев.

Малко сведения за този отряд: Сборният Рило-пирински партизански отряд действа в района между Дупнишкото поле и Беломорието по време на партизанското движение в България през 1941-1944 година. Образуван в началото на август 1944 след сливането на Дупнишкия партизански отряд, отрядът "Никола Калъпчиев" и отрядът "Никола Парапунов". Състои се от около 350 души, без да се считат останалите в предишните райони на действие на отделните отряди партизани. На 24 август участва в една от най-големите партизански акции в България - Жабокрекската. На 9 септември 1944 установява властта на ОФ в Разлог.
Дупнишкият партизански отряд "Коста Петров" действа в околностите на Дупница по време на партизанското движение в България през 1941-1944.
През август 1941 от 13 души е създадена Дупнишката чета - едно от първите партизански формирования в страната. През юни 1942 четата прераства в отряд с командир Васил Демиревски и политически комисар Асен Васев. Отрядът извършва над 40 акции, сред които по-важни са тези в Дупница, селата Рила, Горна Козница, Бозовая, Стоб, Падала.
На 25 юни 1944 една чета от отряда е обкръжена в село Еремия и след тежък бой дава 17 жертви. В началото на август отрудът се влива в Рило-пиринския партизански отряд. На 24 август 1944 сборният отряд убива 29 хитлеристки войници в Жабокрекската акция. В нощта на 8 срещу 9 септември 1944 води голям бой с армията в село Рила, вследствие на който пленява 250 войници. На 9 септември, след сражение с полицията овладява град Дупница и установява властта на ОФ.
След 9 септември 1944 се включва в Трети народоосвободителен гвардейски полк и участва в първата фаза на Отечествената война на България.
Ст. Загора в челната класация на икономически развитите общиниСтара Загора е в челната класация на общините по социално-икономическо развитие според анализ на Икономическия институт на БАН. Социално-икономическите диспропорции между общините в България се увеличават, а държавата няма ясна стратегия за преодоляването им, се казва в анализа, цитиран от Радио Стара Загора. Изследването сочи, че само през периода 2004-2006 г. развитите в социално-икономическо отношение общини са намалели от 34 на 29, а изостаналите са се увеличили от 79 на 81. В челната класация по развитие попадат Варна, Добрич, Бургас, Пловдив, Стара Загора и София -град. С най-голям брой изоставащи общини са областите Видин, Враца, Монтана, Шумен, Разград и Кърджали. Най-висока степен на социално-икономическо развитие има София-град, следван от Бургас, Варна, Стара Загора и Пловдив. Учените от Икономическия институт на БАН казват, че около тези центрове като цяло се формират територии с равнище на развитие над средното за страната.

Първи резултати от президентските избори в Афганистан
Първите предварителни резултати от президентските избори в Афганистан, които се проведоха на 20 август, започнаха да постъпват, предаде РИА Новости.Все още не всички урни за гласуване са доставени в местните избирателни комисии от съобръжения за сигурност, но преброяването на гласовете е завършило практически навсякъде.Според първите данни, постъпили от редица избирателни секции в провинциите Бамиан и Кундуз, там води бившият външен министър на Афганистан доктор Абдула Абдула, а в провинция Газни уверено печели Хамид Карзай."Това са първите неофициални данни и по тях не може да се състави изчерпателна картина за резултатите от гласуването", посочиха от ЦИК на страната.

Утрински весник: В Ню Йорк предстоят тежки преговори за името на Македония
„Северна” пред конституционното име Република Македония или като добавка в скоби е отстъпката, която Македония направи по посока на размразяване на македонско-гръцкия спор, пише днес македонският „Утрински весник”. Според индиректните реакции на официална Атина обаче и това решение и отстъпката на Македония, която слага ясно географско разграничение между името на северната й съседка и всичко онова „македонско”, за което настоява Гърция като антично и историческо наследство, изглежда не удовлетворява Костас Караманлис и Дора Бакояни, коментира изданието.Вестникът посочва, че вчера от Гърция е дошла новината, че посредникът в спора за името Матю Нимиц подготвял нов модифициран пакет идеи, в който биха били включени забележките на Атина и Скопие. Този пакет идеи също щял да се основава на юлския пакет на Нимиц, но на преговарящия нямало да му е лесно да приближи позициите на двете страни. Ако Гърция смята, че „Северна Република Македония” или „Република Македония /северна/” не е достатъчно разграничение от областта Македония, която функционира в северната част на Гърция от 1988г., тогава Атина имала сериозни проблеми да обясни на посредника и международната общност какви „скоби” в името на северната й съседка ще задоволят стратегическите й амбиции, пише вестникът.Според изданието правителството в Атина, крепящо се на крехко мнозинство в парламента, обременено с много скандали, поражението на изборите за Европейски парламент, и все по-сигурните предсрочни избори, в много отношения функционирало като своебразно техническо правителство, т.е. с ограничен мандат, за да може да вземе решение по важен въпрос. Това говорело за претоварената програма на Атина в опит да издейства промяна на името, но и за окончателно елиминиране на термина „Македония” от името на съседната държава, коментира „Утрински весник”. Изданието посочва, че в тази връзка продължаването на преговорите идвало в много неудобен момент за Гърция. В същото време възниквал въпросът дали македонският преговарящ екип има капацитета да защити докрай офертата „Северна” в скоби пред или след конституционното име на държавата.

Коммерсант: Как Дмитрий Медведев се сбогува с Владимир Воронин
Руският президент Дмитрий Медведев вчера проведе в Сочи преговори с молдовския си колега Владимир Воронин, на когото с оглед на резултатите от неотдавнашните избори в Молдова остава малко време на този пост, пише руският вестник „Коммерсант”. По тази причина, както изглежда, Кремъл е готов да отпише от сметките лидера на молдовските комунисти. Дмитрий Медведев дори не излезе с Воронин пред медиите, за традиционното представяне на резултатите от преговорите, а от администрацията на Кремъл дадоха да се разбере, че Москва ще работи с управляващата демократична коалиция в Молдова. Главното е, че Русия ще продължи и с новите молдовски власти, преговорите за отпускане на заем от 500 милиона долара на Кишинев. Вчерашните руско-молдовски преговори се проведоха по инициатива на Кишинев.

Министърът на отбраната на Грузия заяви, че военните инструктори от САЩ ще подготвят грузинските военни за операции в Афганистан
Министърът на отбраната на Грузия Давид Сихарулидзе заяви в петък, че навиците, придобити от грузинските военни от американските инструктори за ефективно участие в кампанията в Афганистан, може да бъдат използвани във „възможна повторна война с Русия”. Впоследствие министърът опроверга своите думи, коментира ИТАР-ТАСС. Първоначалното изявление на Сихуралидзе предизвика безпокойството на американските военни, които неведнъж заявиха, че изпращането на морски пехотинци на САЩ в Грузия има за цел единствено да подготви военнослужещите от тази страна за участие в операциите в Афганистан. Министърът на отбраната на Грузия заяви впоследствие, че „изобщо не е искал да намекне”, че опита придобит от американските военни, „ще бъде използван във военни мисии другаде, освен в Афганистан”. „Това е стандартна подготовка, която получават всички военнослужещи, преди изпращане в Афганистан”, заяви Сихуралидзе.

Чеченските терористи са били подготвени от арабски инструктори, заяви президентът на Чечня
Самовзривилите се вчера в град Грозни екстремисти са били подготвени от арабски инструктори, заяви пред журналисти президентът на Чечня Рамзан Кадиров, предаде Интерфакс.„Разполагахме с информация, че във Веденски район на Чечня арабите Махдан и Ясир подготвят терористи-камикадзе и че тази екстремистка група планира извършването на атентати”, посочи Кадиров.

Сейф ал Ислам заяви, че случаят на Меграхи е свързан с търговски договори между Либия и Великобритания
Синът на либийския лидер Муамар Кадафи, Сейф ал Ислам, заяви, че освобождаването на атентатора от Локърби Абделбасет ал Меграхи е свързано с търговски договори сключени между Либия и Великобритания, предаде АФП. Сейф ал Ислам заяви, че бившият британски премиер Тони Блеър е повдигал въпроса за случая на Меграхи, всеки път, когато е посещавал Либия. „Във всички търговски договори, за петрол и газ, с Великобритания, Меграхи винаги беше в дневния ред. Всички британски интереси бяха свързани с освобождаването на Меграхи”, заяви Сейф ал Ислам.


ПО БГНЕС

ДОЛАРЪТ Е СЪМНИТЕЛНО СРЕДСТВО ЗА СПЕСТЯВАНЕ
Ролята на долара като надеждно средство за спестяване е съмнителна, степента на риск за тази валута е много висока. "Необходима е световна резервна система", заяви носителят на Нобелова награда за икономика Джоузеф Стиглиц на конференция в Банкок.Стиглиц добави, че за адекватно обсъждане на този въпрос е необходима подкрепата на такива страни, като Китай. Американските власти и европейските страни "са наводнили световната икономика с ликвидност" и това може да доведе до възникването на спекулативни "балони", тъй като възможностите за инвестиране на средства са ограничени, смята Стиглиц, цитиран от агенция "Блумбърг". Световната финансова криза е ознаменувала краха на американския тип капитализъм и сега са необходими съгласувани действия на международно равнище, заяви той. Джоузеф Стиглиц е професор по икономика в Колумбийския университет, а по-рано е работил като главен икономист на Световната банка и е оглавявал съвета от икономически консултанти на президента Бил Клинтън /1993-2001г./. /БГНЕС

Путин за едно денонощие пропътува 12 000 км
Руският премиер Владимир Путин гради имидж не неуморим политически лидер след като въпреки пропътуваните 12 000 км в рамките на 24 часа изглежда по-свеж от всякога, отбелязва Ройтерс.В разстояние на само едно денонощие Путин успя да посети диамантена мина, взривената сибирска ВЕЦ и новооткрито нефтено находище. "Да приключваме по-бързо с ангажиментите си за днес", казал той на ръководителите на петролното находище в Игарка, отстояща на 10 км от Арктическия кръг, преди да отпътува обратно за Москва. По време на своя блиц-тур руският премиер е пропътувал разстояние, надхвърлящо 1/4 от обиколката на екватора. По време на тура 56-годишният Путин за едно денонощие е прекарал 13 часа във въздуха - 12 в правителствения самолет и 2 часа в хеликоптер. Откакто икономическата криза удари през този месец Русия бившият служител на КГБ Путин обикаля интензивно страната, като прелита през 11 часови зони, за да раздава спасителни правителствени кредити и мъмри бюрократи и олигарси. Освен всичко останало руският премиер намира време и за редовно спортуване, в това число и за любимото си джудо. Неотдавна Путин се спусна с миниподводница на дъното на Байкал - най-дълбокото езеро в света. Преди това прекара отпуската си в Сибир, където бе на риболов и поживя сред природата на палатка. Вкусът му към екстремни преживявания пролича и в изказването му след приключването на байкалската мисия, че няма нищо против в скоро време да полети и в космоса. /БГНЕС

Разкриха престъпна група лихвари
Престъпна група лихвари, действаща в сливенския кв.”Надежда” беше разбита от полицейските служби вчера, съобщиха от МВР. От 10.00 ч. на 20.08 до 19.00ч. на 21.08.2009 г. сливенските антимафиоти, съвместно с колегите си от “Икономическа полиция”, проведоха специализирана полицейска операция, при която за пореден път бяха разкрити и задържани лица, незаконно отдаващи парични суми срещу лихва. В хода на полицейското разследване се установи, че четиримата криминално проявени членове на бандата - 44-годишният тартор М.Ч. с прякор /Бузето/ и П.М. /Пончо/ на 34г., Я.Я. /Ташунко/ на 28г. и А.Р. /Алиш/ на 21г. всички от гр. Сливен са отдавали различни по размер суми на своите съкварталци, които след това с наложената им лихва, превишаваща 100% са били непосилни за връщане. Установени са случаи, при които пенсионери взели заем от двадесет лева дължат на лихварите около 2 хил.лв. Един от начините за гарантиране на отпуснатия заем е отнемане на дебитната карта на длъжника, получаване на пин кода й и ползване на финансовите постъпления по сметката й. Някои от длъжниците не са виждали дебитните си карти по които получават пенсия или социални помощи с години. При извършените претърсвания в жилищата на лихварите са открити нотариално заверено пълномощно от длъжник на “Бузето” за това последният да получава пенсията му през периода от 01.05.2004г. До 31.12.2009 г. Освен това са открити и иззети газов пистолет, списъци със суми и имена на длъжници, 10 дебитни карти и около 200 гр. златни накити. На четиримата са повдигнати обвинения за извършено престъпление по чл. 252 ал.1 от НК за извършване на незаконна банкова дейност и им е наложена мярка за неотклонение “Задържане под стража” за срок от 72 ч. Образувано е досъдебно производство, което се наблюдава от Окръжна прокуратура – Сливен. При подобна операция на сливенските антимафиоти, пак срещу М.Ч. /Бузето/ и брат му В.Ч. проведена през юни 2004 г. бяха открити и иззети 16 600лв., 2кг.златни накити, 100 дебитни карти с посочени към тях пин кодове и спестовни книжки на длъжници. Установено беше, че рецидивистите събират дължимите им суми използвайки сила и заплаха. При проведеното съдебно заседание тогава, престъпниците признаха вината си и бяха осъдени след постигнато споразумение с прокуратурата. /БГНЕС

Сензационна находка хероин у българин
Най-голямата находка хероин за последните 3 години в провинция Бавария беше разкрита в кола с българска регистрация. Говорителят на Баварската криминална служба Лудвиг Валдингер съобщава повече информация пред Дойче Веле. Последните съобщения на Баварската криминална служба за разкрити наркотици се отнасят в повечето случаи до минимални количества от по няколко грама. И изведнъж в мрежите им пада голяма риба: 63 килограма хероин, разпределени в общо 125 пакетчета, са били скрити в специален отвор на Шкода Октавия с българска регистрация. Полицията не е действала по сигнал, а е правела рутинна проверка. Толкова неумело ли е бил скрит наркотикът?"Не, укритията в превозни средства, които са специално "подготвени" за пренасянето на наркотици, винаги са професионално изработени. Но нашите полицаи също имат професионален поглед и усет за подобни коли и когато някой мъничък детайл привлече вниманието им, те започват да търсят. В този случай вниманието им е било привлечено от едно място в багажника около резервната гума. Платненото покритие там е било малко по-различно, отколкото на другите места. Това кара полицаите да подложат автомобила на по-задълбочена проверка, при която намират таен отвор под задната му броня", казва Валдингер. Първоначално задържаният 22-годишен българин твърдял, че не знае какво има в колата, но впоследствие признал, че трябвало да закара превозното средство от България до Западна Европа. Знаел единствено, че по пътя ще му бъде съобщена окончателната цел на доставката. Полицията в Бавария е наясно, че сегашната находка, колкото и голяма да е тя на пръв поглед, е само малка част от ежедневните куриерски пратки, които преминават през Германия, идвайки по Балканския маршрут на дрогата към Западна Европа. Затова и сегашните 63 килограма хероин не са удар, който да е нанесъл чувствителна загуба на наркомафията. Надеждите на следователите в Мюнхен са, че българинът, който може да получи до 15 години лишаване от свобода, ще ги отведе към поръчителите на транспорта, къкто и към онези, за които е била предназначена пратката. Лудвиг Валдингер от Баварската криминална служба казва: "Сътрудничим си много тясно с българските служби. Смятаме, че хероинът е бил предназначен за Холандия и е трябвало да пристигне в Амстердам, затова работим и с холандската полиция, но досегашният опит е показал, че подобни разследвания са много трудни и бавни." /БГНЕС

Дясната ръка на Вълчев разсмяла войската за 1 млн.
Началникът на политическия кабинет на доскорошния просветен министър Даниел Вълчев е замесен в далавера поне за 1 млн. лв., похарчени за развлечение на войската. До неотдавна висшият държавен чиновник Валерия Николова е била собственик на фирмата “Фасилити”, съобщава вестник “Монитор”. Случайно или не, дясната ръка на Вълчев е пропуснала да обяви това в декларацията си за конфликт на интереси, става ясно от доклад, който НАП изпраща до Сметната палата. Няколко дни преди Агенцията по вписванията да отбележи в регистрите си, че Николова прехвърля своя дял във фирмата на съдружниците си Ирена Сотирова Кирова и Мариян Борисов Пецев, Министерството на отбраната обявява конкурс за организиране на забавно-развлекателни програми в почивни бази на военните. Важно е да се отбележи, че по ирония на съдбата в екипа на Вълчев присъства дама с досущ идентично име като това на новата собственичка на "Фасилити" АД. Докато върви процедурата по избор на аранжор за забавите на военните, Сергей Станишев прави рокади в кабинета си и отбраната е поверена на съпартиеца на Вълчев Николай Цонев. Броени дни след назначаването му фирмата печели и първия конкурс за развлечения във военните центрове за отдих. Според сключения договор дружеството се наема да весели служителите под пагони във варненските хотели "Адмирал", "Флагман", "Маяк" и "Фрегата". За услугата е повече от добре възнаградено с 230 хил. лв. Паралелно е спечелен и конкурсът за почивните станции в Несебър, Созопол и Сарафово, както и вилното селище Чайка в Обзор. От предадената на агенцията по обществените поръчки документация обаче не става ясно колко е гушнала фирмата за базите в Бургаска област. Фирмата не остава на сухо и през зимния сезон. От 2009 г. са изминали едва 5 дни, когато е подписано споразумение за забавни програми в хотел "Олимп" на курорта Боровец, както и в едноименната почивна база. Отново не е ясно колко брои ведомството на Цонев за услугата на фирмата, организатор на партита и сватбени тържества. За капак на 30 май, когато дните му на министър вече са броени, Цонев и по-точно чиновниците от изпълнителната агенция за социални дейности към неговото ведомство, си стискат ръцете с управителите на фирмата за осигуряването на развлечения на военните чак до 2011 година. Както се предполага, във фирмената каса влиза колосална сума в размер на 656 хил. лв. с ДДС. Дружеството се оказва победител в надпреварата, въпреки че другият участник - "ПРИМА - продуцентска, рекламна, информационна и медийна агенция", обжалва процедурата. От ръководството на военното министерство разкриха, че според документацията на сделката ставало въпрос за организирането на културни и спортни прояви в базите за отдих. Заради голямата сума и срока в аванс новият министър Николай Младенов е разпоредил проверка на сделката, която тече в момента. /БГНЕС

Оскверниха паметника на Сталин в Гори
Неизвестни оскерниха паметника на Сталин в родния му град Гори, разположен на централния площад в града, съобщава "Новости Грузия".Йосиф Висарионович е бил залят с червена боя през нощта на 20-и срещу 21-ви август. На сутринта общинските служби се заели незабавно с почистването на монумента, като в санитарната акция били включени и противопожарни коли. От началото на август това е втората гавра с "Бащата на народите". На 8 август паметникът осъмна с надписи "Мястото ти е музея!" и "Слизай от пиедестала!". Осквернителите тогава не бяха открити, а надписите - надлежно почистени. Паметникът нееднократно е бил предмет на дискусии дали трябва да бъде оставен или премахнат. През 2008 г. външният министър на Грузия Георгий Барамидзе предложи паметникът да бъде преместен в планиращия се Музей на руската окупация. Противоречивата личност на Сталин, починал през 1953 г., и до днес буди интерес у милиони хора както в Грузия и Русия, така и по света. За да видят паметника, а също и за да разгледат дома-музей на диктатора, ежегодно в Гори се стичат хиляди туристи. /БГНЕС

Сталин искал да избегне войната с пакта Молотов-Рибентроп
Над половината руснаци /63%/ са убедени, че подписвайки договора за ненападение между СССР и Германия, Йосиф Сталин е искал да избегне войната или поне да отложи нейното начало, показват данните от социологическо проучване на Общоруския център за изучаване на общественото мнение /ВЦИОМ/.През август 1939 г. народният комисар на външните работи на СССР Вячеслав Молотов и министърът на външните работи на Германия Йоахим фон Рибентроп подписаха договор за ненападение, влязъл в историята като „пакта Молотов-Рибентроп”. Но фашистка Германия на 22 юни 1941 г. нападна Съветския Съюз, припомня РИА „Новости”. 67% от участващите в анкетата руснаци знаят или са чували нещо за договора. За пръв път за него са чули 27% от анкетираните, а 5% не са могли да отговорят. 14% от запитаните смятат, че Сталин е искал да подели сферите на влияние в Европа между СССР и Германия, а също така да разшири границите на Съюза. Според други 9%, целта на подписването на договора е била отслабване на Европа в резултат на войната между Германия и останалите западни държави и последващо разпространение на идеите на комунизма. 12% са се затруднили да отговорят. Що се отнася до оценките на самия факт на подписването на договора с Хитлер, то 57% от анкетираните не виждат в това нищо осъдително, тъй като западните страни са се отказали от идеята за обща отбрана със Съветския Съюз срещу Германия, и на съветското ръководство не му е оставало нищо друго освен да подпише този договор. На противоположната гледна точка са 25%. Те смятат, че именно подписването на пакта е позволило на Хитлер да започне война в Европа. 18% са се затруднили да отговорят. Социолозите също са се поинтересували, кое е помогнало на Хитлер да започне Втората световна война /1939-1945г./. 28% възлагат вината на Общността на народите, тъй като по думите на запитаните, именно бездействието на тази организация е позволило на германското правителство да милитаризира своята икономика. Нежеланието на Франция и Великобритания да сключат със СССР антихитлеристка коалиция са посочили 20%. Също в качеството на причина за започването на войната 17% са посочили Мюнхенският сговор – съгласието на Великобритания и Франция с поглъщането на Чехословакия през 1938 г. от германците. Други 14% обвиняват затова пакта Молотов-Рибентроп. 31% са се затруднили с отговора. Анкетата е проведена от ВЦИОМ 15-16 август. В нея са участвали 1600 души от 140 населени места в 42 области и републики на Русия. /БГНЕС

Популярността на Обама намалява
Доверието на американските граждани към президента Барак Обама постепенно намалява. Това показва проучване, публикувано от вестник "The Washington Post". След нарасналата съпротива срещу здравната реформа, телефонно проучване на телевизионния канал ABC, направено от 13 до 17 август и в което са взели участие 1001 души, показва, че 49% от американците вярват, че Обама " ще вземе най-правилното решение за страната" в сравнение с 60% в деня на неговото избиране. 49% от гражданите смятат, че той ще подобри здравната система на САЩ, което е с 20% по-малко спрямо началото на мандата му. 55% от запитаните казват, че ситуацията в страната се е влошава, спрямо 48% за месец април. /БГНЕС

ТВ каналът на НАСА удостоен с "Грами"
Телевизионният канал на НАСА бе удостоен с престижната телевизионна награда "Грами", информира АП.По този начин Американската телевизионна академия отбеляза заслугите на NASA TV за популяризиране на космическите изследвания, а също по случай 40-годишнината от кацането на американците на Луната. Астронавтите Нийл Армстронг и Едуин "Бъз" Олдрин бяха първите хора, разходили се по земния спътник. Това стана на 20 юли 1969 г., а благодарение на NASA TV знаменателното събитие чрез пряка тв транслация бе видяно от над 600 млн. души. "Това е малка стъпка за човек, но огромен скок за човечеството", бяха паметните думи на Армстронг, когато стъпи в лунния прах. /БГНЕС

Гиньо Ганев: Лимитите трябва да отпаднат
Лимитите върху дейността на лечебните заведения за извън болнична и болнична медицинска помощ трябва да отпаднат, тъй като нарушават правата на пациентите, заяви националният омбудсман Гиньо Ганев, предаде репортер на БГНЕС.Въвеждането на лимитите със Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2009 година нарушава Закона за здравното осигуряване, както и правото на всеки осигурен български гражданин на достъпна и безплатна медицинска помощ. Лимитите в болничните заведения нарушават правото на свободен избор, на равнопоставеност между пациентите и ограничават свободната конкуренция между болниците. Лимитите в доболничната помощ и ограничението в броя на издавените направления месечно от личните лекари нарушава принципа на солидарност, правото за получаване на своевременна медицинска помощ и е предпоставка за заобикаляне на парилата в здравеопазването и хоспитализираното на пациентите поради невъзможността да получат лекарска помощ от специалист по друг начин е посочено в становището на омбудсмана.Поводът за становището на омбудсмана за „Правата на човека и лимитите върху дейността на лечебните заведения за извънболнична и болнична медицинска помощ” е по повод сигнали на граждани, представители на лечебни заведения и пациентски организации. Омбудсманът започна проверка по собствена инициатива за въздействието върху правата на пациентите на въведените от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ограничения на издаването на направления за консултации и изследвания от общопрактикуващите лекари и лекарите-специалисти в извънболничната помощ, както и на максималните стойности на разходите на предоставените от лечебните заведения за болнична помощ медицински услуги. Тези ограничения лишават здравноосигурените пациенти от достъп до медицинска помощ и безплатно ползване на медицинско обслужване, гарантирано им по силата на чл. 52 от Конституцията на Република България. Вниманието в становището на омбудсмана е насочено към правото на пациента на качествена медицинска помощ, правото на свободен избор на изпълнител на медицинската помощ и равнопоставеност на пациентите при ползването на здравни услуги, както и проблеми в действащата нормативна уредба. Гиньо Ганев адресира своето Становище на вниманието на министъра на здравеопазването, директора на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), председателя на Българския лекарски съюз (БЛС). Становището ще бъде изпратено и в Министерския съвет и Народното събрание, както и на заинтересованите граждански организации. В него се препоръчва Министерството на здравеопазването да дава по-голяма възможност неправителствените организации да участват при вземането на решения свързани със здравето на гражданите, а Министерският съвет да внесе в Народното събрание предложение за законодателни промени, с които да отпаднат регулационните лимити и максималната стойност за разходите за болничната медицинска помощ. /БГНЕС


ПО ФОКУС

Стефан Софиянски: Столична община трябва да поддържа активна и агресивна инвестиционна политика във време на криза
Бившият градоначалник на София Стефан Софиянски в интервю за Агенция „Фокус” за неразрешените проблеми на столицата, политиката на общината във време на криза и за това какъв трябва да бъде следващият кмет на столицата.
Фокус: Г-н Софиянски, кои са основните проблеми на столицата, които останаха неразрешени след предсрочното прекратяване на мандата на Бойко Борисов?
Стефан Софиянски: В последните години основен проблем остават задръстванията, трафикът - не се построиха нови булеварди. Новото, което трябва да се направи е да се построят няколко нови пътни артерии, за да се успокои трафикът. Тези пътни артерии тръгват от Сточна гара, връзката между автогарата и Подуяне, да се продължи пробивът „Любен Каравелов”, той е южната дъга, пробивът на бул. „Пенчо Славейков”, който свързва „Пирогов” със бул. „Сливница” по ул. „Владимир Вазов”. Това са основни артерии, които ако се направят, ще се облекчи трафикът. Друг сериозен проблем остава балирането на софийските отпадъци. За съжаление от решението, което оставих аз – балирането, и сметището в Суходол, което сме строили ние, нищо ново няма направено.
Фокус: Много се разчита на завод за преработка на отпадъците, който се строи.
Стефан Софиянски: И аз разчитах и подготвих голяма част от нещата, подготвих и част от финансирането, но практически сега го нямаме реализиран. Да, това е решението, но трябва да се построи. Това са основните проблеми - пътните връзки, но не да ремонтираме старите, и сортирането на битовите отпадъци. Остават проблемите с чистотата и с кучетата. За съжаление аз не можах да ги реша и Бойко не можа да ги реши.
Фокус: Вие споменахте доста мащабни инфраструктури проекти. От финансова гледна точка възможни ли са те?
Стефан Софиянски: А как сме построили бул. „Тодор Александров”? Как сме построили метрото? Метрото и сега се строи със средства, които съм подписал аз - японски заем. Тази отсечка, която се строи сега, всъщност се строи и финансира от японското правителство по договор подписан от мен. Както сме успели тогава в още по-лоши условия, така сега новият кмет трябва да търси нови решения. Ние тогава намирахме, правихме еврооблигации, кандидатствахме по международни програми. Сега е дори по-лесно, защото освен бюджета, който е 1 млрд. лева, има и европейски програми. Просто трябва да се работи.
Фокус: Какво поведение трябва да има Столична община, за да ограничи последиците от финансовата криза?
Стефан Софиянски: Активна и агресивна инвестиционна политика. През 1996-1997 година от финансовата криза София излезе със изключително активна строителна политика. Строяхме непрекъснато. Строителството поема работна ръка, създава брутен вътрешен продукт и развива града. Въпреки тежките условия – пак строителство – на ръба на риска, на ръба на дефицита. Това е и за национален мащаб, не само за София.
Фокус: Какви са вашите прогнози за протичането на предстоящите избори за кмет на София?
Стефан Софиянски: Аз мисля, че трябва да се търси някаква приемственост, защото имаме един Общински съвет, който е даденост и от тази гледна точка, трябва да бъде кмет някой от действащите в момента. Сериозната вече политическа конкуренция трябва да бъде на следващите избори. Защото сега за две години при съществуващ общински съвет най-разумно е да бъде някой човек, който вече комуникира с Общинския съвет.
Фокус: Какви качества трябва да притежава бъдещия кмет на София?
Стефан Софиянски: Кметът на София трябва да притежава едно основно качество – да работи с хора, да бъде отворен, общината да не е крепост, да бъде място за среща на хората с кмета. Трябва да работи с хора, като познава проблемите им. Най-важното е да работи сутрин от 7.00, вечер до 9.00 часа. Това е – трябва да се работи изключително много. Първото и основно качество, което трябва да притежава човека е работоспособност – да може да работи много. Оттам нататък вече трябва да бъде добре образован и с достатъчно познания, за да може работата му да е полезна за града.
Фокус: Има ли вероятност вие да се кандидатирате отново за кмет на столицата?
Стефан Софиянски: Не.Изобщо не съм мислил по този въпрос сега. Ангажиран съм достатъчно с работата, с която се занимавам в момента, за да мисля за нещо друго.

Ген. Чавдар Червенков: Не съм особен оптимист за скорошен край на конфликта в Афганистан
За изборите в Афганистан Агенция “Фокус” разговаря с ген. Чавдар Червенков, бивш началник на военното разузнаване и бивш министър на вътрешните работи. Понастоящем е експерт в Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД).
Фокус: Ген. Червенков, има ли място за оптимизъм за мирно развитие на Афганистан след изборите?
Чавдар Червенков: Очевидно ще се наложи да се увеличава военното присъствие, което влече след себе си увеличаване на разхода на ресурси, без да има ясна визия за резултати, които биха могли да се очакват в обозримо бъдеще Т.е. – какво бихме могли да очакваме след година или две – нещо, което може да създаде мотивация за участие. Да си припомним съветския опит в Афганистан – огромна военна машина беше използвана без никакъв резултат. Получихме това, което представлява днешният Афганистан. Вярно е че тогава в един момент Афганистан се превърна в арена на противоборство между двете сили – Съветския съюз и САЩ – и резултата никак не беше добър. До известна степен – би могло да се направи известен паралел и сега: получава се едно въвличане - непрекъснато се увеличават контингентите, т.е. влаганите ресурси без ясна перспектива. В този смисъл – не съм особен оптимист за края и на конфликта, и на това състояние на нещата. Тезата, че е по-добре там да се борят талибаните или – да бъде изведен тероризмът по-далеч – поставя и въпросът с цената на какво се постигат тези резултати? Известно е решението на американския президент да увеличи още присъствието си в Афганистан.
Фокус: Изборите как ще коментирате?
Чавдар Червенков: Независимо от оскъдната информация, която се получава, и това, което се видя, е че може би изборите дават основание за известна надежда. Независимо от заплахите, независимо от обстановката в страната, хората отидоха да гласуват. Дори жените гласуваха, което за Афганистан е доста окуражаващо.Може би резултатите от изборите и настроенията, които ще се почувстват в страната, ще дадат основа за една оценка – как да продължават усилията и в каква насока да се постави главното ударение – дали да се засилва военният контингент или ударението да се постави към другите видове присъствие. Очевидно страната има необходимост и от друг вид помощ. Военното присъствие е важно, защото осигурява сигурност и спокойствие на управляващите, на местните органи на властта, които трябва да провеждат определени реформи. Но страната очевидно има нужда и от много други неща. Най-важното е – ще съумее ли нашият свят, който присъства там, да създаде алтернатива на производството на наркотици? Главният проблем е там – Афганистан е най-големият световен производител на наркотици. Друг е въпросът, когато се проследи това производство – каква цена получава селянинът, който сади мака, събира опиума, как върви преработката и къде отива огромната печалба. Очевидно това е един източник, който финансира талибаните. Не само в страната, а и навън – това е един от източниците на финансиране на тероризма. Един от основните въпроси е да се създаде алтернатива на хората. Милиони хора може би се издържат от това. Първият по важност въпрос е в това създаване на алтернатива – да убедиш тези хора, да зарежат мака, да преминат на нещо друго, нещо което никак не е лесно и просто. Отстрани може би изглежда лесно, но реалността е съвсем друга. Световната общност, която е там с войска, може би трябва да насочи усилията и в тази посока. Не по-маловажен е въпросът за образованието. Афганистан има изключително тежки и сложни проблеми и задачата на международната коалиция е да преобърне нещата, за да може опасността от тероризма да се намалява. Това ще струва много усилия и много средства; за съжаление този период съвпада с периода на икономически проблеми в САЩ и Европа, в частност и у нас. Може би и ресурсът, който трябва да се отдели, няма да е този, който е необходим. Конфликтът ще продължава и ще изисква все повече и повече усилия и средства.
Фокус: Защо Съветският съюз се провали в Афганистан?
Чавдар Червенков: Хората не можаха да бъдат спечелени за каузата. Проблемът се политизира, създаде се една номенклатура, назначи се един президент и основните усилия бяха – да се пази този президент и групата около него. Хората не бяха спечелени за каузата. Те не видяха перспектива в това, което се предлагаше. Ние, да си сложим ръка на сърцето, не знаем и какво точно им се предлагаше, но ако се е предлагала система, подобна на съветската, очевидно тя трудно ще спечели привърженици, освен ако не им плащаш достатъчно Очевидно имаше хора, които получаваха облаги от това състояние на нещата, но и ресурсите на Съветския съюз не бяха неизчерпаеми. След `80-та година те навлязоха в криза, след `85 г. започнаха да търпят поражения и много загуби, съпротивата се засили, не без участието на „съперника” – САЩ, влагаха все повече усилия без резултати и в крайна сметка се получи този крах. Макар и закъсняло, много правилно беше решението да се излезе от Афганистан, но след това остана хаос.
Фокус: България как стои сред международните сили в Афганистан?
Чавдар Червенков: Всяка страна участва според своите възможности. Това е ангажимент на НАТО и ние не можем не участваме доброволно, а по силата на съюзническите си задължения. Водят се разговори – достатъчно ли е участието, с повече или по-малко трябва да участваме. Не бива да се извеждат математически съотношения, че трябва да заделяме точен процент от въоръжените сили. Въпросът е сложен и е свързан с финансов ресурс. Страната ни взе решение за увеличаване на контингента и смятам поема достойно и отговорно своята част от задълженията. Това, което достига до нас като информация е, че българският контингент се справя със задачите там. Миналата година беше пратен в район, който е с по-висок риск. Тъй като и там обстановката ще се усложнява, не бива да се отпускаме. Надявам се новото ръководство на Министерство на отбраната и на войската да увеличат усилията за по-добра подготовка, по-добро оборудване на контингента. Момчетата, които са изпратени там, си изпълняват задълженията.
Фокус: Може ли тероризмът на талибаните „да излезе” от Афганистан и в други територии?Чавдар Червенков: Мисля, че една от главните цели на военното присъствие там, е по възможност действията на терористите да се ограничават и да не се допуска разпространението им, колкото и трудно да е това. Искам да се върна пак на изборите. Талибаните – противници на режима на президента Карзай, искаха да повлияят на изборите да дестабилизират обстановката, да уплашат хората. Целта беше да се покаже, че режимът не се ползва с подкрепа. Не бива да мислим, че талибаните са някаква сбирщина и действията им не се подчиняват на политика и стратегия. Освен, че разполагат със значителен финансов ресурс, сред тях има хора – доста добре образовани и подготвени, които се опитват да влияят политически. Специално по време на изборите мисля, че целта, която си бяха поставили, не беше постигната. Изборите не бяха провалени, проведоха се. Не можем да ги сравняваме с изборите в нормална държава, но за тези условия, това е значително постижение.
КОЙ Е ЧАВДАР ЧЕРВЕНКОВ:
Чавдар Вельов Червенков е български офицер и дипломат. Той е началник на Военното разузнаване през 1991-1992 г. и министър на вътрешните работи през 1994-1995 г.
През 1964 г. завършва Народното военно училище „Васил Левски“ в Търново, след което служи в танковите войски. През 1971 г. преминава в разузнаването, като специализира във Военната академия „Георги Раковски“ в София и Военната академия „Климент Ворошилов“ в Москва. От 1978 до 1982 година е военен аташе в Брюксел.[1]
През 1991 година Червенков е назначен за началник на Военното разузнаване, а от 1992 до 1994 година е посланик в Тунис. От октомври 1994 година до януари 1995 година е вътрешен министър в назначеното от президента Желю Желев служебно правителство на Ренета Инджова.[1]

Ройтерс: Муамар Кадафи отново свърза случая „Меграхи” с делото срещу българските медици
Триполи. В отговор на обвиненията и критиките, отправени от семействата на жертвите от атентата срещу американския самолет на „Панам” над шотландското село Локърби, към решението за освобождаването на единствения осъден за атентата – Абделбасет ал Меграхи, либийският лидер Муамар Кадафи заяви, че „шокът от освобождаването на Меграхи сред семействата на жертвите, прилича на негодуванието от освобождаването на българските медицински сестри и палестинския лекар, осъдени за умишленото заразяване на над 400 либийски деца със СПИН, предаде Ройтерс. В обширно изявление за либийската агенция ДЖАНА, Кадафи попита:„Къде бяха тези протести, когато доказани убийци на деца бяха освободени да излежат присъдата си в България и бяха помилвани още на летището от президента? И защо никой не се разтревожи за чувствата на семействата на болните деца?”

„Време”: Сърбия се опитва да въвлече Македония в нова криза в Косово
Скопие. Сърбия иска да въвлече Македония в евентуална нова криза в Косово с цел да подобри собствените си позиции, смятат македонски експерти, цитирани днес от македонския вестник „Време”. В последния период зачестиха твърденията в сръбските медии за риска за Македония и за опасностите, които я дебнат заради очакваното намаляване на броя на войниците на КФОР в Косово. Македонското МВР отрича да има каквито и да било заплахи за сигурността на страната. Според министерството ситуацията в страната от гледна точка на сигурността е на задоволително ниво и няма информация за наличие на терористични групи на нейна територия. Експертите твърдят, че няма реална опасност за Македония. Според тях Сърбия се опитва, въвличайки Македония, да извлече полза за себе си. „Не вярвам, че Македония би била въвлечена в някаква глобална дестабилизация. Такива сценарии кроеше и Милошевич, а очевидно ги използват и приемниците му. Това би било улеснение за Сърбия, която иска да докаже, че албанците са дестабилизиращ фактор. Разбираема е нервозата в Сърбия след намаляването на броя на войниците на КФОР в Косово и изказването на албанския премиер Сали Бериша, който отново разбуди мечтата за Велика Албания”, посочва бившият македонски вътрешен министър Павле Траянов. Според него Сърбия използва все още недокрай нормализираната ситуация в северната част на Македония, въпреки че македонските оперативни служби твърдят, че няма опасност. Според университетския преподавател Благой Марковски също няма условия за предизвикване на криза в Македония, въпреки че е факт, че държавата не контролира някои части от територията си.

„Утрински весник”: Евентуалният референдум за името в Македония е популистка категория
Скопие. Евентуалният референдум за името в Македония е вече популистка категория, коментира днес македонският „Утрински весник”. Същинската идея на всеки референдум е да бъде успешен. В случай че се договори име с някакво географско определение, управляващите в Македония ще трябва да обяснят това на хората и да осигурят положителен вот, посочва „Утрински весник”.

Македонски печат: Първите 100 дни от мандата на Георге Иванов и спорът за името
Скопие.
Изтекоха първите 100 дни от мандата на македонския президент Георге Иванов и това е централната тема на днешния македонски печат. Вестниците в Македония съобщават, че по този повод от кабинета на Иванов вчера са представили брошура, в която на 30-тина страници е направен „опис” на дейността на македонския президент през първите 100 дни от мандата му. Брошурата е озаглавена „В началото...” и е отпечатана в 25 000 копия, които през почивните дни ще бъдат разпространени сред гражданите.В книжката няма оценка за първите три месеца от петгодишния мандат на Иванов, посочва „Дневник” в статия, озаглавена „Сто дни успешна самота”.В брошурата са поместени само снимки от срещи, посещения и участия в конференции, изявления, части от изказвания и интервюта. В кабинета на президента казват, че са доволни то свършеното до момента. Самият Иванов също оценил положително началото на мандата си, но политическите анализатори, цитирани от „Дневник”, са на друго мнение. Изданието предава оценката на Владимир Мисев от Института за демокрация, според когото Иванов не успял да си изгради собствена политическа идентичност и е останал в сянката на премиера Никола Груевски. Подобна позиция заема и университетският преподавател Петър Атанасов, според когото Иванов е най-слабата политическа фигура от всички досегашни президенти и мандатът му ще минава в собственото му политическо измъчване.

Скопският „Вечер” отбелязва, че през първите сто дни от президентския си мандат Георге Иванов активно се включил в старата кампания „Купувайте македонски стоки”. Иванов се похвалил, че цялото обзавеждане в кабинета му било македонско производство – от паркета, през мебелите до полилеите. Иванов държал и костюмите му да бъдат македонско производство. Според „Вечер” Иванов се опитвал да бъде и близо до гражданите. В кабинета му били подадени 84 молби от граждани. Голяма част от тях се отнасяли за въпроси, които не са в правомощията на президента. От кабинета на президента обаче отговорили на всички забележки и всички са препратени до компетентните институции, пише вестникът.Отчетът за първите 100 дни от мандата на Иванов днес е повод и за спекулации в печата във връзка с преговорите за спора за името на Македония. Изданията цитират позицията на кабинета на Иванов, че пакетът от идеи на посредника Матю Нимиц е добра основа за навлизане в същинската и сериозна фаза от преговорите в спора за името между Македония и Гърция. Според кабинета на Иванов има много неща, които трябва да се променят, но Македония няма да се откаже от онова, което има сега, няма да позволи да изгуби признаването на конституционното й име от страна на 125 държави, нито пък ще позволи промяна на конституцията и законите на страната, посочва „Вечер”.Изданието твърди, че се очаква нов променен пакет от идеи на Нимиц, за чиято основа щяло да послужи името „Република Северна Македония”, като се комбинира употребата му, която е най-спорна. За Атина било приемливо компромисното име, но при условие, че бъде за целокупна употреба. Скопие пък не отхвърляло категорично предложението „Република Северна Македония”, но искало конституционното име да продължи да се използва в комуникацията с държавите, които са го признали. Спорни оставали и точките за езика и идентичността, за които македонската страна няма намерение да отстъпи, пише „Вечер”.

„Утрински весник” в тази връзка коментира, че ако Гърция смята, че „Северна Република Македония” или „Република Македония /северна/” не е достатъчно разграничение от областта Македония, която функционира в северната част на Гърция от 1988г., тогава Атина има сериозни проблеми да обясни на посредника и международната общност какви „скоби” в името на северната й съседка ще задоволят стратегическите й амбиции.
Според „Дневник” засега в кабинета на Иванов нямали прогнози за това как посредникът в спора за името ще продължи преговорите, дали ще представи нов пакет идеи или окончателно предложение. От кабинета на Иванов посочили, че няма драматичен натиск от страна на международната общност. Според тях натискът от вътре в Македония бил най-голям и засега няма причина за консултации и с опозицията.

„Нойе Вестфалише”: В Германия са изобличени професори, продаващи дипломи
Берлин. В Германия по територията на цялата страна започнаха наказателни дела срещу около 100 професори, продаващи дипломи, пише „Нойе Вестфалише”. Така в Института за дисертационни консултации в град Бергиш Гладбах в провинция Северен Рейн – Вестфалия професори са взимали подкупи, за да помогнат на желаещите по-бързо да получат степен кандидат на науките. „Става дума за нещатни професори в най-различни факултети – от медицинския и юридическия до икономическия и инженерния”, посочи представителят на прокуратурата в Кьолн Гюнтер Фелд. За услугите си тези професори са взимали между четири и двайсет хиляди евро. По данни на следствието заподозрени са също така професори във висши учебни заведения във Франкфурт, Тюбинген, Лайпциг, Рощок, Йена, Хамбург, Хановер, Билефелд, Кьолн, Свободния университет в Берлин и др.

Фигаро”: Седми таен склад на ЕТА бе открит във Франция
Монпелие. Четвърти таен склад на ЕТА бе открит в Еро, с което броят на откритите във Франция през последните три дни, пише вестник „Фигаро”.Испанската полиция откри в четвъртък, в същия департамент в Южна Франция, недалеч от град Монпелие, таен склад за оръжие на баската сепаратистка организация ЕТА.В склада са открити повече от половин тон експлозиви, както и „най-различни видове огнестрелно оръжие”, казва се в изявление на испанската полиция. Това разкритие идва ден след намирането на друг подобен склад с повече от 100 кг експлозиви недалеч от границата с Испания.

„Ла Вангуардия”: Лекарят, направил революционна трансплантация на лице в Испания, е възмутен от медиите
Валенсия. Първата по рода си лицева трансплантация, включваща трансплантация на челюст и език, която бе извършена във Валенсия и която до момента се счита за успешна, предизвика широк медиен интерес, който стигна твърде далеч, пише вестник „Ла Вангуардия”.Семейството на донора е възмутено от пресата и смята да подаде официална жалба и оплакване в съда. Доктор Педро Кавадас, хирургът, ръководил екипа от над 30 професионалисти, извършили революционната процедура, заяви, че е възмутен и скандализиран от разкриването в медиите на самоличността на донора. „Те нарушиха свято право на донорите,” заяви лекарят, като добави, че пациентът който е претърпял операцията се налага да бъде охраняван, докато се възстановява в болницата, за да не бъде „атакуван” от репортери. „Това разкритие ще доведе единствено до това, че занапред семействата на потенциалните донори ще обмислят далеч по-дълго дали да дадат съгласието си за донорство, а това може да коства животи,” изтъкна той.

Великобритания отхвърли твърденията, че освобождаването на Меграхи е свързано с търговски договори
Лондон. Британското външно министерство отхвърли твърденията, че освобождаването на атентатора от Локърби Абделбасет ал Меграхи е свързано с търговски договори с Либия, предаде АФП. Синът на либийския лидер Муамар Кадафи заяви в телевизионно интервю, че освобождаването на Меграхи е свързано с британските интереси към либийските петролни и газови находища. „Това не е вярно. Всички решения свързани със случая на Меграхи, бяха изцяло на шотландските министри и шотландското правосъдие. Никакви споразумения не са сключвани между Великобритания и Либия, свързани с Меграхи и някакви търговски интереси на страната”, се казва в изявление на пресслужбата на британското външно министерство.

„Трибюн”: Горещо лято в социален план във Франция
Париж. Лятото във Франция бе белязано от жега не само по плажовете, но и в социален план, пише вестник „Трибюн”.Закривания на заводи, социални планове и протести на работници белязаха лятото в Хексагона.От месец юни насам съкращенията на работни места във всички сектори в цяла Франция се увеличиха. Социалното напрежение ескалира заедно с температурите на слънце.Едва ли има и ден без новини за протести, съкращения и закривания на мощности.

„Дейли телеграф”: Борсите реагираха положително на оптимизма на Бен Бернанке за глобалната икономика
Лондон. Борсите в Лондон и Ню Йорк повишиха индексите си до рекордни за последните месеци нива в петък, след като ръководителят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке обяви, че световната икономика „започва да излиза” от рецесията, пише британският вестник „Дейли телеграф”. Бернанке заяви на среща с колеги председатели на централни банки от целия свят, че „перспективите за завръщане към растеж…изглеждат добри”. Бернанке отбеляза, че резултата от продължилата 18-месеца глобална рецесия „можеше да бъде доста по-лош”. Ръководителят на Федералния резерв на САЩ отбеляза, че въпреки, че най-лошото от рецесията най-вероятно е преминало, възстановяването ще бъде „относително бавно” в началото.

Пенчо Токмакчиев: Ако държавата не се намеси, има опасност да бъдат съкратени 12 000 души от всички мини от Западна България
Перник. За спешна намеса на държавата в подкрепа на въгледобива се обяви в Перник председателят на синдиката на миньорите към КНСБ Пенчо Токмакчиев, предаде кореспондентът на радио „Фокус”- Пирин. Токмакчиев поиска помощ от правителството заради факта, че от добивната промишленост въгледобивът е в най-тежка ситуация в условията на икономическа криза. От миньорските синдикати на КНСБ и КТ „Подкрепа” е изпратено писмо до министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков с настояване по най-бърз начин да се формира Съветът за социално партньорство в бранша, за да може всички проблеми, които стоят пред въгледобива, да бъдат решени, каза Токмакчиев. Според него най-напред трябва да бъдат решени проблемите в „Марица Изток”, после в ТЕЦ-овете в Бобов дол и в Перник. Двете електроцентрали са в критично състояние, заяви синдикалният председател. По думите му, ТЕЦ „Бобов дол” работи на критичния минимум, или на 150 мегавата. Желанието е централата да работи с два енергоблока. Ако държавата не се намеси, има опасност да бъдат съкратени 12 000 души, и то от всички мини от Западна България, каза Пенчо Токмакчиев.

Задържаха кувеец, засадил 48 растения канабис в Бургаско
Бургас. Задържаха кувеец, засадил 48 растения канабис в Бургаско, съобщиха от Областната дирекция на МВР-Бургас. Вчера служители от Районно управление на МВР – Сунгурларе са задържали 24-годишния А.З. от Кувейт, живеещ във Варна, за това, че в местност, намираща се в близо до река Луда Камчия между селата Есен и Велислав е засадил общо 48 канабисови растения с височина от 1.50 до 2.20 м. Работата по случая продължава.

Заловиха двама младежи да берат канабис от слънчогледова нива в Бургаско
Бургас. Заловиха двама младежи да берат канабис от слънчогледова нива в Бургаско, съобщиха от Областната дирекция на МВР-Бургас. Около 15.40 ч. вчера служители от Второ Районно управление на МВР – Бургас при обход на района са забелязали двама младежи да берат канабис от слънчогледова нива, разположена край кв. „Ветрен” в местността „Герена” - задържани са: 29-годишният Д.Б. и 16 годишната Р.Ц., и двамата от Бургас. В раниците на младежите са открити общо три торби със зелена тревна маса с общо тегло около 1,5 кг., реагирала при направения полеви тест на канабис. Спрямо Д.Б. е взета мярка за неотклонение „задържане под стража” за срок от 72 ч. По случая е образувано досъдебно производство.

150 кг канабис са иззети от частен имот в Казанлък
Казанлък. 150 кг канабис са иззети от частен имот в Казанлък, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Стара Загора. Служители от Районно управление на МВР – Казанлък при проверка на парцел, собственост на 72-годишната Н.Н. от Казанлък, разположен в Индустриалната зона на града, вчера са установили, че същата е посадила и отглеждала 37 растения канабис с височина от 150 см до 310 см. Общото тегло на иззетата зелената маса е 150 кг. По случая е образувано досъдебно производство.
Алиосман Имамов: Бюджет 2009 е подготвен с ясното съзнание, че макропараметрите няма да бъдат спазени
Благоевград. Известно е, че бюджет 2009 е подготвен, когато информацията за световната криза е била твърде оскъдна, последният вариант на бюджета, който в момента действа, е подготвен с ясното съзнание, че макропараметрите няма да бъдат спазени поради подценения характер на тези макропоказатели. Това заяви в седмичното обзорно предаване „Метроном” на радио “Фокус”-Пирин Алиосман Имамов - депутат от ДПС и член на Комисията по бюджет и финанси. По думите му, е било ясно, че привидният растеж от 4,7 % „няма да се случи”. „Бюджетът беше направен така, че да се извършват текущи промени от изпълнителната власт, без да се налага актуализация чрез Народното събрание”, подчерта икономистът. На въпрос необходима ли е днес актуализация на бюджета Имамов отговори: „Не, мисля, че Министерският съвет на базата на приетия бюджет може оперативно да предприеме мерки, които да компенсират по-малките приходи от предвидените и евентуално да орежат някои от разходите си, само че мерките, които засега са приети, според мен са най-лесните, но не могат да бъдат наречени най-необходимите на този етап”. Според него, действията на новия финансов министър да съкращава главно капиталови разходи не са най-доброто решение в условия на рецесия, тъй като ще доведат до по-малко брутен вътрешен продукт и по-малко работни места в българската икономика. Имамов бе категоричен, че в момента е нужна много бърза преценка и актуализация на текущите нелихвени разходи в държавната администрация, както и да бъдат съкратени тези разходи. „Съкращаването на капиталови разходи ще окаже негативно влияние върху рецесията, която в момента е неизбежна в нашата страна”, обясни Имамов.

ПО ДАРИК РАДИО

Иран удря с балистична ракета Европа до три-четири години?
Иран може да придобие до три-четири години способност да нанесе удар с балистична ракета срещу голяма част от територията на Европа, ако впрегне всичките си сили за тази цел, заяви Узи Рубин, бивш ръководител на израелската програма за противоракетна отбрана, цитиран от Ройтерс. Ако срокът отговаря на реалността, това би придало нова нотка на спешност на дебатите за изграждане на противоракетен щит в Европа, отбелязва агенцията.
"Ако иранците се мобилизират и впрегнат целия бюджет и всичките си кадри, 3-4 години ще са необходими, за да достигнат балистичните им ракети обсег от 3900 км, което е достатъчно за удар срещу Лондон ", каза Рубин на спонсорирана от американската армия конференция по противоракетна отбрана в Хънтсвил, щата Алабама. "Дали ще го направят? Не съм сигурен", добави той.
Според Рубин Иран е постигнал значителен технологичен и стратегически напредък с двустепенната ракета "Седжил" с двигатели на твърдо гориво, допълва БТА. През май Техеран извърши изпитание на "Седжил-2", за която твърди, че има близо 2000 км обсег.През юни доклад на американските военновъздушни сили изказа предположение, че с външна подкрепа Иран може да създаде до шест години междуконтинентална балистична ракета, способна да достигне САЩ, припомни агенцията.

ПО КОРИТАРОВ – НЕЩО ПО КОРУПЦИЯТА

ИНТЕРВЮ НА ГЕОРГИ КОРИТАРОВ С АРХ. ГЕОРГИ ЯНЕВ : Останах си само с кортика

Преди година и осем месеца арх. Георги Янев стана много популярен, защото благодарение на негов сигнал бе разкрита корупционна практика във важна държавна агенция. Тогава вътрешният министър Румен Петков в присъствието на главния прокурор Борис Велчев награди Георги Янев с почетен кортик. Посланието беше – не се страхувайте да предупреждавате полицията и прокуратурата, ако държавни служители Ви рекетират с искане на подкуп. Ето какво се случва с Георги Янев днес.
ГЕОРГИ КОРИТАРОВ: Има ли развръзка около Вашия случай, който преди година и осем месеца стана повод да се заговори за първи път открито за корупция във високите етажи на държавната администраця, а заради поведението си Вие бяхте награден със специален почетен кортик от вътрешния министър Петков и от главния прокурор Борис Велчев?
ГЕОРГИ ЯНЕВ: Мога да Ви кажа най-откровено, че развръзка няма. Останах си само с кортика, защото по време на пресконференция главният прокурор на Република България е казал, че парите, които послужиха за примамка и за разкриване на корумпирани служители, всъщност били дадени за подкуп. По тази причина нямало да ми бъдат върнати. Искам да напомня, че навремето, след като се появи проблемът, аз уведомих първо полицията и прокуратурата. И в един момент главният прокурор казва, че тези пари били за подкуп и нямало да ми бъдат върнати. А това са лични мои пари.
Г. К.: Каква е сумата?
Г. Я.: Десет хиляди лева. Като още петнайсет хиляди бяха предоставени от държавата. Тя тогава благоволи да предостави тези пари.
Г. К.: Петнайсет хиляди лева от държавата и десет хиляди лева от Вас?
Г. Я.: Точно така.
Г. К.: И те ли бяха белязани?
Г. Я.: Абсолютно. И са описани. Има копия на всяка банкнота.
Г.К.: Тогава това означава, че тези пари не могат да бъдат подкуп?
Г. Я.: Парите обаче нямало да ми бъдат върнати, защото аз съм бил предложил подкуп. Това изобщо не е така, защото на мен ми беше поискан подкуп.
Г. К.: Ако наистина това е било подкуп, Вие не трябваше да бъдете награждаван с кортик, а да бъдете подведен под солидарна отговорност с получателите на подкупа.
Г. Я.: Аз навремето уведомих първо полицията и им казах, че ми искат подкуп. Тогава в самата полиция ми казаха, че те нямат толкова пари и че трябва да дам от себе си.
Г. К.: Да допълните от себе си?
Г. Я.: Да.
Г. К.: От тях петнайсет и от Вас десет?
Г. Я.: Точно така. Аз изтеглих парите от банката. Може да се провери.
Г. К.: Какво смятате да правите?
Г. Я.: Смятам в крайна сметка да съдя държавата в Страсбург за нанесени морални и финансови щети.

Няма коментари: