неделя, 30 август 2009 г.

ПО-ИНТЕРЕСНОТО ОТ ПОСЛЕДНАТА СЕДМИЦА НА МЕСЕЦ АВГУСТ

ПО ОБЕКТИВНО

Пускат предсрочно журналиста хвърлил обувка по Буш
Иракският журналист Мунтазир аз Зейди, който замери с обувката си президента Буш, ще бъде пуснат предсрочно от затвора, съобщи АП. Осъденият през март на три години затвор журналист, ще излезе на свобода още на 14 септември. Адвокатът на Зейди уточнява, че намаляването на присъдата е заради доброто поведение в затвора на 30-годишния журналист. Бяхме официално уведомени от съда за това. Освобождаването е победа на свободната и честна преса в Ирак, подчертава адвокатът.

Българска телевизия срещу новините на турски
Турски медии като Анадолската информационна агенция и вестник „Хюриет" съобщават за борбата, водена срещу новините на турски език, които се излъчат по националната ни телевизия. Инициативата е на „ултранационалистическата" телевизия „Скат", според турските източници, която организира подписка срещу новините. Тя ще бъде изпратена в парламента през септември, казват организаторите. Вече са събрани около 40 000 подписа. Според журналисти от споменатата телевизия, в България не може да се говори за турско население, а единствено за българско, част от което изповядва исляма. За тях българският език като единствен официален за страната е задължителен за медиите. „Дали турските телевизии се излъчват предавания на български?", питат те.

Латинска Америка скочи срещи базите на САЩ в Колумбия
Държавните глави на страните от съюза на южноамериканските държави (УНАСУР) отправиха предупреждение срещу присъствието на чуждестранни войски в региона в заключителната си декларация на срещата в аржентинския град Сан Карлос де Барилоче, предаде АФП.В документа се казва, че присъствието на чуждестранни военни сили заплашва суверенитета и териториалната цялост на южноамериканските страни, както и мира и сигурността в региона.Извънредната среща на върха на УНАСУР беше свикана, за да намери решение на регионалната криза, провокирана от споразумението между САЩ и Колумбия, предоставящо на Вашингтон достъп до седем колумбийски военни бази.Участниците в срещата възложиха на Съвета за отбрана на Южна Америка да разработи мерки за укрепването на доверието и безопасността в региона.Ево Моралес стана инициатор на заключителната декларация против присъствието на чуждестранни войски в Южна Америка. Участниците обаче отхвърлиха идеята му достъпа на американски войски до колумбийските бази да бъде решен с общорегионален референдум.Кубинският лидер Фидел Кастро обвини Вашингтон, че се опитва чрез споразумението с Колумбия да ликвидира революционното правителство на Уго Чавес и да постави Латинска Америка под контрола на своите войски.В състава на УНАСУР влизат 12 страни от Южна Америка: Аржентина, Боливия, Бразилия, Венецуела, Гаяна, Колумбия, Парагвай, Перу, Суринам, Уругвай, Чили и Еквадор.

Словения оказва силна подкрепа на Турция за членство в ЕС
Словения дава пълната си подкрепа за кандидатурата на Турция за членство в ЕС, предаде АФП, позовавайки се на изявление след срещата на външните министри на Словения и Турция Самуел Жбогар и Ахмет Давутоглу в словенската столица Любляна.Давутоглу обяви, че именно Словения оказва на Турция най-силна подкрепа за членство в ЕС. В израз на добрите отношения между двете страни Словения ще отвори свое търговско представителство в Истанбул, стана още ясно след срещата на двамата политици.

Криминални казуси търсят решение в Цената на истината
Кастингът за новото шоу в ефира на Нова телевизия - "Цената на истината", все още е в ход. Сред кандидатите да седнат на стола на истината през септември вече се открояват именатa на хора, свързани с различни обществено значими казуси.Такъв е случаят с 47-годишната Румяна Димчева, която през 2001 г. обвини настоящия директор на Националния отбор по футбол Наско Сираков в сексуален тормоз. Нейната мотивация да се яви на кастинга в "Цената на истината" е да докаже, че съдебната система у нас е корумпирана, и че бившият нападател на Левски в действителност е виновен. Димчева е преминала през всички етапи на селекция, включително е тествана и с полиграф. Друг кандидат за "Цената на истината" е бившият полицай от икономическия отдел на 6-то РПУ - Калин Кьосев, който простреля смъртоносно по непредпазливост през 2001 г. 16-годишната Елеонора Димитрова пред столично заведение. Желанието на Кьосев е да опровергае публично всички спекулации около случая, отговаряйки честно пред полиграфа.Междувременно, преди броени дни стана ясно, че водещ на "Цената на истината" ще бъде Витомир Саръиванов, известен като лице на реалити шоуто "Островът на изкушението" от 2007 г. Саръиванов ще поеме ролята на защитник и съветник на изправилите се пред полиграфа, съзтезатели.Според правилата на "Цената на истината", участникът в играта ще трябва да отговори честно на общо 21 лични въпроса, като неговата искреност ще бъде тествана с помощта на детектор на лъжата (полиграф). Голямата награда в шоуто възлиза на 200 000 лева.

ПО КОРИТАРОВ

ЩЕ СЕ ПРЕВЪРНАТ ЛИ МАЛКИТЕ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ ЗА РУСИЯ В ИСТОРИЧЕСКО ПРОРОЧЕСТВО?
На първи септември светът отбелязва седемдесетгодишнината от германското нападение срещу Полша, с което започва Втората световна война. Историята е за това – да се помни, да се изучава и да отвежда към съвременни политически изводи. Но тя служи и за още нещо – да се правят аналогии и от сравняването на модели и персонални образи да се търси приемственост и на позитивните послания, и на рисковете. Сред световните лидери, които са поканени от полското правителство да вземат участие в честванията, е и Владимир Путин. Макар и вече бивш президент, а сега министър-председател, Путин с основание е считан за безапелационен неформален лидер на Русия. Неговата лична политическа воля и концепции – независимо кои са другите властови фигури в руската мозайка, са в основата и на вътрешната, и на външната политика на Кремъл. Участието на Путин в церемониите по отбелязване на годишнината от войната ще бъде най-впечатляващата атракция на събитието. Дипломатическият език не позволява да се изрича на глас онова, което наистина си мислят един за друг държавниците.
Днес Русия официално е включена в активни форми на партньорство и с ЕС, и с НАТО. Тя е фактор в борбата срещу тероризма в глобален мащаб и както подкрепи доктрината на Буш във войните срещу Афганистан и Ирак, така сега се превръща в огледало на новите външнополитически виждания на Барак Обама. В сферата на енергетиката потенциалът и – направо казано – монополът на руснаците – сякаш е непробиваем. По тази причина интересът и отношението към Москва са по-скоро на принципа „да не се дразни звяра”, а не в припознаването на някакво искрено приятелство. Зависимият и обладан от собствените си страхове свят, който навремето със сервилност и политическо раболепие е позволил на Германия да погълне Австрия, а с Мюнхенското съглашение и части от тогавашна Чехословакия, днес със същите рефлекси се опитва да облагородява и Русия. Предупрежденията, че Москва е опасен потенциален агресор и може да се превърне в непосредствена заплаха за световния мир, засега се чуват само от привидно маргинални пространства – или от изтъкнати руски дисиденти, или от страни, които вече изпитаха на гърба си какво представлява руската външна политика.
Наскоро Борис Березовски, с когото разговарях, сравни актуалната обстановка в света с периода на трийсетте години на миналия век. Само че – уточни Березовски – тогава агресор беше Германия, а сега е Русия. Той имаше предвид подчинената на политическите възгледи на Путин Русия. Естествено – всички знаят, че Березовски е противник на Путин, а как другояче да говорят един за друг политическите противници, освен да се нападат? Дори много скоро сравнението с преливащия образ на световния агресор да стане пророческо, засега то си стои заключено в рамките на едно тепърва набиращо популярност електронно пространство за сериозна политика. Пак в електронен сайт – „Грузия онлайн” – дни преди срещата в Гданск могат да се прочетат не по-малко тревожни и предупредителни сигнали за Русия и Путин.
Статията в грузинското издание е озаглавена „Световен проблем с името Путин”. Това, което с едно изречение като обобщение на съвременната руска политика направи от Лондон Борис Березовски, може да бъде проследено като разгърната логика с конкретни примери в грузинския сайт. „Страшно е, но е факт, че близо 18 години световната общност безучастно наблюдава пълзящата руска експанзия в региона на Грузия, която в крайна сметка се превърна в открита окупация на части от суверенната й територия” – пише в материала, където се напомня, че „под ръководството на Путин Русия започна политиката си на кръвно отмъщение срещу кавказките народи, намерила кулминация във втората чеченска война”. Анализът на резултатите от миналогодишната война срещу Грузия пък е позволил на грузинските наблюдатели да направят извод, че стремежът на Русия е да се превърне в пълновластен господар на каспийските и средноазиатските нефтогазови находища. А Путин да придобие мощ, с чиято помощ да може да диктува на Европа всякакви условия.
По-нататък грузинското издание продължава – „с амбиция да осъществи докрай имперските си планове, Путин редовно се среща с европейски лидери, пред които лобира за северните и южни потоци. И ако срещите му със скандални лидери като Берлускони са обясними, то честите му контакти с турския премиер Ердоган предизвикват безпокойства сред кавказките народи” – пише „Грузия онлайн” и прави предположението, че както войната на Русия с Грузия, така и конфронтацията на Москва със света далеч не са изчерпани сюжети. С такива щрихи към политическия си образ на иначе световен лидер Путин ще отбележи в Гданск началото на Втората световна война.
Тревожните гласове на неговите противници едва ли точно в Полша ще бъдат чути по начин, който да превърне техните гласове в реална превенция. Но поне нека да се чуват дори само в информационните пространства, в които е възможно. Още повече, че към лидерите, с които Путин се среща, в Полша ще се присъедини още един – сегашният български премиер Борисов. Колкото по-истински се отговори на въпроса стеснява ли подобна среща руското влияние в Европа, или го разширява, толкова по-бързо и българите ще могат да се ориентират какво управление са си избрали. А ако въпросът за руското влияние и срещата в Полша им се стори реторичен, тогава или са знаели, или изобщо не са подозирали какъв е парламентарният им вот. И едните, и другите обаче сами ще видят дали малките предупреждения за Русия ще се превърнат в историческо пророчество.
Георги Коритаров

“ЩО Е ВИЗИЯ И ИМА ЛИ ТЯ ПОЧВА В ИСТОРИЯТА?”
Поне десет пъти е по-лесно да си премиер, отколкото кмет – това е поредната крилата фраза, произнесена от българския министър-председател в негово телевизионно интервю. Почти сигурно – ако трябва да се направят залагания за водещо заглавие в другите медии, които ще цитират разговора – сравнението на кметската с министър-председателската работа ще се окаже най-атрактивно и предпочитано за акцент.Още е лято и хората предпочитат да се забавляват, а освен това все още най-непринудено се радват на откритията на Бойко Борисов за управлението на страната. Може би ще се изнамерят и по-задълбочени наблюдатели, които просто ще цитират кратък интелектуален фрагмент от диалога.
Журналистката възпроизвежда какво е казал някакъв „лидер на общественото мнение” за Борисов : „Знаеш ли, проблемът е, че той не е визионер”. Реакция на Борисов : „Как?” Журналистката уточнява : „Не сте визионер. Имате ли визия?” Борисов : „Как аз си обяснявам избора и този резултат, а и това доверие, което един месец от работата на правителството имаме?” Визионер означава човек с поглед в бъдещето. Личност, която знае какво иска да постигне, как се нарича то и какъв е пътят до него. Визията е образ на бъдещето. Тя се изразява с частицата „ще”. Може би и затова министър-председателят реагира така, сякаш изобщо не знае смисъла на думите „визионер” и „визия” – та нали той изрично забрани на министрите и на висшите чиновници да употребяват „ще”! Визията в българската политика днес е официално забранена дори и за граматическа употреба. Има само преобърната визия – в минало време. „Имате ли визия?” „Как аз си обяснявам избора и този резултат ли?” – неща, които са вече в историята. Такава визия всъщност се нарича спомен.
Но дори и толкова важен щрих към личния портрет на Бойко Борисов и към модела на правената от екипа му политика ще прилича повече на екзотика, отколкото на основа за анализ, ако не бъде вписана в контекста на истински сериозни събития. А такова събитие предстои съвсем скоро и то ще постави на изключително изпитание българския министър–председател. Онзи ден руската правителствена пресслужба информира, че по инициатива на българската страна е бил проведен телефонен разговор между Бойко Борисов и Владимир Путин. Българският пресцентър към Министерския съвет пък уточнява, че двамата премиери са се договорили за среща на първи септември в Полша. Защо там и защо тогава?
На първи септември в Полша с участието на европейски и световни лидери ще бъде отбелязана седемдесетата годишнина от началото на Втората световна война. Макар и толкова десетилетия по-късно темата сега е твърде болезнена, защото за пръв път на висок глас и открито Русия е посочвана като съагресор заедно с нацистка Германия. Една седмица преди годишнината на германското нападение срещу Полша се навършиха седемдесет години и от подписването на пакта Рибентроп – Молотов. Документът, превърнал се в политическа платформа и на германската, и на съветската агресия срещу Полша. Отдавна не е тайна, че в точка втора от секретния допълнителен протокол към пакта е записано : „въпросът дали запазването на независимостта на полската държава е във взаимен интерес на Германия и на СССР и какви ще бъдат нейните граници ще се изяснява в съответствие с по-нататъшното политическо развитие.
Във всеки случай двете правителства ще решават този въпрос в рамките на двустранно и приятелско съгласие”. Борисов трябва да знае, че се среща с Путин в ден, когато в контекста на европейските демократични ценности от Русия ще се очаква официално да признае съучастието си в агресията срещу Полша, а с това и непосредственото си съавторство с Германия за началото на Втората световна война, или – ако Путин не стори това, да се опита да потърси съмишленици, с които да оборва историята и да я подчинява на съвременни руски интереси. Ако в нещо Путин и Борисов съществено се различават, това е, че руския премиер е визионер, а българският не знае смисъла на понятието „визия” и затова смята, че е десет пъти по-лесно да си министър-председател, отколкото кмет.
Разминаването между профилите на двамата премиери може да се окаже неприятно за Борисов, тъй като той лесно и без да разбере може да бъде употребен за визията на Путин. Особено в момент, когато „нова Европа” - според определението на Доналд Ръмсфелд по време на подготовката на войната срещу Саддам Хюсеин – се чувства изоставена от закрилата на САЩ заради новата политика на Обама към Москва и оттам – усещането на европейците е, че отново биват тласкани към руски орбити.
На Борисов – ако правилно му бъде разяснено събитието „първи септември в Полша”, ще трябва да избира – или да произнесе открита българска оценка за истинската агресорска роля на тогавашния СССР заедно с опасения от днешното външнополитическо поведение на Кремъл, или откровено да даде поводи за опасения, че България тъкмо при сегашното правителство ще бъде най-добре обяздения руски кон в евроатлантическия свят на ценности. Дори само неутрален прагматичен разговор за съвместни енергийни проекти и партньорство, без засягане на теми от конкретния повод за събирането в Полша, вече ще означават легитимация на руската позиция в опита й да отхвърли оценките за някогашната агресивна роля на Москва. Визията на Путин може би преследва и такъв резултат, неподозиран от българските „специалисти” и българския премиер, които изобщо не са се замисляли над въпроса що е визия и има ли тя почва в историята.
Георги Коритаров

КОМЕНТИРАЛИ ТЕКСТА:

СТАНКОВ: Репликата на PlamenVarna прави по-силно впечатление от статията на Коритаров.Днес Диана Найденова изпраска едно словоблудство-визионер ито ли беше важното от интервюто,за да е тема на статия?Утре някой ще пусне ПРОГРАМЕР-демек имаш ли програма и ще последват отново безмислени статии.А всъщност фундаменталното в интервюто на Борисов бе демонстрираната решителност и безкомпромисност към всични крадци и некадърници.Но статията на Коритаров заобикаля това.Все пак важно е,че той напомня на промитите ни мозъци,че Втората световна война я започват заедно Русия и Германия и те заедно избиват няколко десетки милиона души.

БЕЗ ИМЕ КОМЕНТАТОР:... колкото СССР е бил „съюзник“ на Германия във ВСВ в даден момент,толкова и САЩ и Англия са били в следващия … така,че събитието „първи септември в Полша“ е едно дипломатическо „Судоку“ в което едва ли Борисов и екипът му ще могат да заемат някакво „правилно“ число

ДРУГ КОМЕНТАТОР: ... Но ВИЗИЯТА на живите е да ПРОДЪЛЖАТ да живеят. След почитане на Паметта на загиналите, след взаимните уверения, че това никога няма да се повтори, ще започнат деловите преговори на тема – „визия“ за Европейската енергийна сигурност. За невинните жертви „вечна им памет“. А за Бойко сега е важно да знае за корумпираните чужди и свои, верните данни за икономиката и ресурсите и за нищо на света да не се набутва в шахматните комбинации на чуждите и свои манипулатори. Заради нас, не заради ГЕРБ.

ПО ФОКУС

„Ел Периодико де Каталуния”: Мадона отдаде почест на Майкъл Джексън по време на концерта си в София
София. Мадона отдаде почест на Майкъл Джексън по време на концерта си в София, пише „Ел Периодико де Каталуния”.Концертът снощи събра повече от 50 000 души на националния стадион „Васил Левски” в българската столица. Над 1000 турски граждани пък прекосиха границата и пристигнаха в София специално за събитието.

След концерта на Мадона
Мадона пя за първи път пред българска публика снощи. Над 50 000 почитатели на поп звездата дойдоха на националния стадион „Васил Левски” от страната и чужбина за най-голямото музикално събитие у нас за 2009 година.Организацията по пропускането към стадион „Васил Левски” в столицата бе добра, въпреки малкото закъснение. Около стадиона се образуваха дълги опашки от чакащи. Към 18.00 часа влязоха първите зрители за концерта на Мадона. Лично управителят на компанията за охрана на концерта Атанас Симеонов пусна първата част от насъбралата се пред стадиона тълпа. Първите, които влязоха, бяха зрителите от т. нар. златен кръг – най-привилегированата зона в рамките на територията на концерта. Цената на билета за златния кръг бе 200 лв. Към 20.00 часа стадионът бе препълнен от зрители. Поп звездата излезе пред феновете си точно в 22.00 часа на трон на фона на светлинно шоу.
Охраната Мадона има изискване за марката и модела на колите, в които ще пътува, и тези коли вече са осигурени. Певицата ще бъде посрещната на Летище София и ще бъде ескортирана направо до стадиона като се обмислят 3 маршрута, по които може да се мине. Работи се по два сценария - ако Мадона си тръгне веднага след концерта, и ако реши да пренощува в София.
Организацията Според организаторите на концерта, това е най-мащабната и високотехнологична продукция, която е идвала в България. „Логистично е най-сложният концерт и като транспорт и като организация. Никога нищо подобно не е правено досега у нас. Това ще отвори много врати от тук насетне. Така ще се впишем по-добре на концертната карта на света. Така и звезди като Ролинг Стоунс, може да посетят страната ни”, каза Иван Несторов - съпрезидент на София Мюзик Ентерпрайсез (СМЕ) – организатори на концерта на Мадона.
За и против Мадона Светият Синод на Българската православна църква изрази неодобрение и несъгласие с провеждането на концерта на Мадона в София. В обръщение на Синода се посочва, че на същата дата Църквата отбелязва отсичането на главата на Свети Йоан Предтеча и Кръстител и във връзка с това е постановен пост. Светият Синод изразява своето неодобрение и несъгласие с подобни музикално-артистични изяви, които даже понякога открито поругават свято почитани християнски символи и събития. Според Иван Несторов, църквата не бива да се бърка в каквито и да е светски дела. „17 години правим концерти. Имаме над 500 прояви зад гърба си. Никога от църквата не са се сетили да реагират. Сега очевидно усещат че Мадона представлява голям интерес от PR– гледна точка, и започнаха да протестират. Всеки е достатъчно интелигентен да постъпи според съвестта си. Може да остане в къщи и да пости. Ако не е вярващ може да си купи билет за концерта на Мадона и да отиде на шоуто”, каза Несторов.
Агенция „Фокус” припомня:Мадона е родена през 1958 г.
Тя е третото от общо шест деца в семейството на Силвио П. Чиконе — Тони, който е син на италиански eмигранти, и Мадона Луиз Фортин, която е с френско-канадски корени. По-късно певицата се отъждествява като "италиано-американка", т.е. американски гражданин от италиански произход. Израства в католическа атмосфера.През 1977 г. тя се премества в Ню Йорк, където участва в различни музикални групи и проекти (до 1982 г., когато се запознава с Марк Каминс, продуцент на първия и втория й сингъл “Everybody”, “Physial Attraction”).През 1983 г. записва песента “Holiday”, отново продуцирана от М. Камнис. В края на 1984 г. Мадона издава втория си албум - “Like a Virgin”, а през 1985 г. получава световна известност, продавайки милиони плочи и видеоклипове. След записването на песента “Material Girl” певицата реализира първото си турне. Седмият й албум “Bed time Stories” става мултиплатинен.През 1995 г. Мадона работи над ролята на Евита Перон във филм-адаптация на мюзикъла на Андрю Лойд Уебър “Евита”. За ролята на Евита Перон Мадона получава “Златен глобус за най-добра актриса”, а саундтракът към филма “Евита” става хит. През 1998 г. тя записва и издава албума “Rey of light”, силно повлиян от електронната музика, техното и трип-хопа - символ на музикалната култура от края на 90-те години на ХХ в. През 2000 г. издава албума “Music”.Била е омъжена за английския режисьор Гай Ричи, от когото има син Роко. Мадона има и дъщеря Лурдес, чийто баща е танцьорът Карлос Леон.Филмография: “По следите на видението”, “Отчаяно търсещата Сюзан”, “И Бог създаде жената” (реж. Роже Вадим), “Шанхай експрес” (продуцент и композитор Дж. Харисън), “Кое е това момиче?” (едноименен албум и песен, 1987 г.), “Дик Трейси” (1990), “Опасна игра” (1993 г.), “Четири стаи” (1995 г.), “Момиче № 6” (1996 г.), “Евита” (1996 г.), “Почти идеално” (2000 г.).Дискография: “Madonna” (1983 г.), “Like a Virgin” (1984 г.), “True Blue” (1986 г.), “Who’s That Girl” (1987 г.), “You Can Dance” (1987 г.), “Like a Prayer” (1989 г.), “Dick Tracy: “I’m Breathless” (Music from &…)” (1990 г.), “The Royal Box” (1990 г.), “The Immaculate Collection” (1990 г.), “Erotica” (1992 г.), “Bedtime Stories” (1994 г.), “Something to Remember” (1995 г.), “Selections from Evita” (1997 г.), “Inthebeginning” (1998 г.), “Ray of Light” (1998 г.), “Ray of Light [Japan Bonus Track]” (1998 г.), “The Early Years” (1998 г.), “Ray of Light [Japan Bonus CD]” (1999 г.), “Rock on ROM” (2000 г.), “Music” (2000 г.), “Music [US Limited Edition]” (2000 г.), “Music [Australia Bonus Tracks]” (2000 г.), “Music [Import Bonus CD]” (2001 г.), “Like A Virgin [Remastered]” (2001 г.).

През 1907 г. на този ден е открит паметникът на Царя-Освободител в София
През 1907 г. на този ден е открит паметникът на Царя-Освободител в София по проект на италианския скулптор Арнолдо Цоки. Основният камък е положен на 23 април 1901 г. (Гергьовден) в присъствието на княз Фердинанд I, а работата по него завършва на 15 септември 1903 г. На освещаването му на 30 август 1907 г. присъстват участници от войната, Фердинанд I със синовете си Борис и Кирил, великият княз Владимир Александрович, син на Александър II, със съпругата си Мария Павловна и сина им Андрей, военният министър ген. Каулбарс, ген. Столетов, комендантът на Санкт Петербург ген. Паренсов, както и Арнолдо Дзоки. Изграден от полиран гранит, паметникът се състои от цоклен постамент, средна част с фигури и масивен ренесансов корниз, завършен със скулптурата на руския цар, възседнал кон. Бронзовият венец, поставен в основата на паметника, е дарен от румънската страна в памет на загиналите румънски воини.

На 30 август 1883 г. е представен Княжески манифест за създаване на комисия за изработване на нова конституция на България
На 30 август 1883 г. е представен Княжески манифест за създаване на комисия за изработване на нова конституция. На 6 септември 1883 г. по искане на III ОНС князът възстановява с манифест Търновската конституция.Търновската конституция е приета на 16 април 1879 г. от Учредителното събрание в Търново. С нея юридически се утвърждават настъпилите в резултат на Освобождението социално-икономически и политически промени. Проектът на конституцията е изработен от С. И. Лукиянов, началник на Съдебния отдел при Съвета на императорския комисар. Този проект има умереноконсервативен характер. Дава широки права на княза в областта на изпълнителната и законодателната власт. Според проектa в Народното събрание влизат депутати по право, назначавани от княза и избирани от народа по двустепенна система. Въвежда се имуществен ценз. Проектът предвижда създаването на Държавен съвет, който да има контролни и съвещателни функции. В умерен вид са застъпени основните граждански и политически права и свободи. Проектът на Лукиянов е изпратен в Русия, където е прегледан и допълнен от особена комисия под председателството на княз С. Н. Урусов. Направените промени допринасят за демократизирането на проекта. Правата на княза са намалени. Въвежда се пряко и всеобщо гласоподаване по примера на Швейцария. Разширени са правомощията на Народното събрание. На 10 февруари 1879 г. в Търново се открива Учредително събрание, което трябва да обсъди и приеме конституцията. Избрана е 15-членна комисия, която трябва да изработи основните начала, върху които да се изгради основният закон на страната. Рапортът на тази комисия е изцяло в консервативен дух. Изхождайки от идеята, че българският народ не е готов за самостоятелен политически живот, комисията предлага силна княжеска власт, въвеждане на имуществен и образователен ценз и създаване на Сенат (горна камара), който да тълкува конституцията, да потвърждава приетите от Народното събрание закони и т. н. Либералите, водени от П. Каравелов и П. Р. Славейков, отхвърлят рапорта на комисията и пристъпват към гласуването на конституцията член по член. В резултат на това приетата Търновска конституция е една от най-демократичните за времето си конституции в Европа.Търновската конституция е нарушавана два пъти – по време на режима на пълномощията 1881–1883 г. и след държавния преврат на 19 май 1934 г. Тя престава да бъде в сила след приемането на Конституция на Народна република България от декември 1947 г.

Взривно устройство на жп гара в Пловдив избухва на 30 август 1984 г.
На 30 август 1984 г. в 17 часа и 30 мин. в чакалнята на железопътната гара в Пловдив избухва саморъчно направено взривно устройство. На място загива 50-годишна жена от Кърджали, а 13-годишно дете остава без око. Ранени са още 41 души. Атентатът е дело на турски терористи. В 18 часа и 5 мин. е извършен втори терористичен акт - на паркинга пред аерогара Варна избухва бомба, която ранява две жени.

В град Баня ще бъде открито летище за леки и спортни самолети
Баня. С авиошоу ще бъде открито летище “Стряма” в град Баня (Карловско) по повод Празника на курортния град. Новото съоръжение е за леки, ултралеки и спортни самолети, както и за обучение на парашутисти. На летището ще могат да кацат и излитат и малки граждански самолети, както и хеликоптери. Целта на авиопорта е да бъде полезен при извънредни ситуации и за провеждането на спасителни операции. Земята под аеродрума е общинска. Тя е дадена на концесия на местния авиоклуб “Старопланински орли”, които със собствени средства са изградили съоръжението в продължение на 2 години и притежава всички лицензи за въздухоплаването. По време на откриването днес в 10.00 часа е предвидено да се проведе авиошоу, в което освен с лекомоторни самолети, демонстрации ще направят парашутисти, делта и парапланеристи, рокери. Авиошоуто се организира от кметството в град Баня и собственика на частното летище Костадин Чанов, който е поканил свои колеги от Плевен Монтана, Силистра, Варна и други градове на страната.

„Файненшъл таймс”: Пазарът на недвижими имоти в Дубай и България е най-силно засегнат от икономическата криза
Лондон. Пазарът на недвижими имоти в Дубай и България е най-силно засегнат от икономическата криза с ценови спад, достигащ на места 75%, пише британският вестник „Файненшъл таймс”.По българското Черноморие апартаментите, които са се продавали на цена от 60000 евро, сега имат стойност от около 15000 евро или дори по-малко. Същото е положението с имотите в Испания и Флорида, където стойността на жилищата са паднали със съответно 30% и 40%. Тези нови тенденции несъмнено носят загуби за британските граждани, инвестирали в чуждестранни имоти. Според проучвания загубите на британци с подобни инвестиции на чуждестранните пазари възлизат на 24 милиарда лири.

Проф. Чавдар Николов: Ако ипотеките се гарантират държавно, банките ще свалят лихвите
София. Ако не може да се обслужи кредитирането чрез банките, те трябва да бъдат заобиколени. Това може да стане или чрез фонд или чрез Българската банка за развитие, каза в интервю за Агенция „Фокус” икономистът проф. Чавдар Николов.Според него ипотеките за единството жилище на българите трябва да се гарантират държавно, което би означавало команда за банките да свалят лихвите. „При едни такива гарантирани ипотеки рискът ще падне рязко. Според мен е лошо обаче, че се развива едни друг сценарий – банките у нас си спасяват майките и изнасят пари от страната. Това е моето чувство, което за съжаление като че ли е вярно. Просто банките не се интересуват какво става тук, а гледат да заделят някакъв ресурс и да изнесат, за да подкрепят онези икономики, но не и нашата. У нас нищо не може да върви с 12 % лихва – забравете за какъвто и да е бизнес. Оттам нататък и ипотеките потъват”, каза Николов. На въпрос адекватно ли е решението на правителството на намали размерът на началния капитал за започване на бизнес на 2 лв., икономистът каза: „Това едва ли ще има някакъв чудодеен ефект. Аз съм скептичен за подобни решения. Тук става дума за символични неща. За доста фирми и банки преди 1997 г., които изгърмяха, причина беше ниският начален капитал. Според мен не сме дорасли за тези 2 лв. първоначален капитал, въпреки че и тези 5000 лв., които се изискваха, и те бяха формални”.

Най-големият враг на бизнеса е липсата на правила, смята икономистът Руслан Стефанов
София. Институционалната среда, която определя дългосрочните възможности за развитие на бизнеса, трябва да бъде подобрена. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Руслан Стефанов – икономист от Центъра за изследване на демокрацията. По думите му това, което несъмнено трябва да бъде приоритет номер едно и се подчертава в много международни изследвания, е подобряването на правоприлагането - т.е. подобряване на работата на контролните органи и на регулаторните органи в посока осигуряване на равен старт за всички. „България страда от едно хронично неприлагане на правилата или липса на правила. А най-големият враг на бизнеса или на пазара е липсата на правила, на предвидимост и яснота какви са намеренията на останалите участници на пазара, какви са намеренията на държавата”, обясни Стефанов. Той заяви, че изследвания на сивата икономика показват, че ефектът трябва да се търси по-скоро в подобряване на институциите за функциониране на пазара. „Става дума за подобряване на работата на Национална агенция по приходите (НАП) на Агенция „Митници”, на Дирекция национален и строителен контрол, на Главна инспекция по труда – тези органи, които трябва да осигуряват равен старт на всички. Към момента фокусът е съсредоточен върху НАП и Агенция „Митници”, а огромен брой контролни агенции – включително и тези по опазване на общественото здраве, по отношение на издаването на разрешителни за опазване на околната среда – за тях най-общо може да се каже, че не функционират”, бе категоричен Стефанов. Според него към момента контролната система на страната, която се определя от изпълнителната власт на страната и съдебната система, са на едно и също равнище на недобро функциониране. Това предствалява един обърнат рисков профил на контролната и съдебната система, подчерта Стефанов.

Фондацията на Бил Гейтс субсидира проект на община Елхово
Елхово. Работни станции за потребители и за библиотекари, и периферни устройства очакват в община Елхово по проект "Глобални библиотеки – България". Програмата се подкрепя от субсидия в размер на 15 милиона долара от Фондация „Бил и Мелинда Гейтс". В проекта на общината са включени читалищните библиотеки от читалищата в Елхово и селата Бояново и Гранитово, съобщи за радио "Фокус” – Сливен експертът от администрацията Дянка Андонова. Програма "Глобални библиотеки - България" цели да улесни достъпа до информация, знания, комуникации, електронно съдържание и услуги за общността чрез мрежата на обществените библиотеки. Програмата се стреми в рамките на пет години да повиши степента на използване на библиотеките в цялата страна и да помогне на българските граждани да се приобщят към глобалното информационно общество. Предложените от община Елхово читалищни библиотеки са включени в предварителния списък на потенциално избираемите 1676 библиотеки. Общо 18 работни станции за потребители, 4 работни станции за библиотекари и периферни устройства: принтери, копирна техника, скенери, мултимедия и др. очакват да получат в община Елхово по програмата.

ПО БГНЕС

Хипопотамите в Кения, измъчени от сушата
Продължаващите изтощителни жеги в Кения имат сериозно влияние върху дивата природа, една от главните туристически атракции в страната, като принуди местните власти да хранят хипопотамите, за да ги запазят живи, предаде АФП. В националния парк Цаво в югоизточната част на страната хипопотамите масово измират, а други видове бяха принудени да променят хранителната си диета. Около 15 хипопотама бяха открити мъртви в парка през изминалите няколко седмици, поради липсата на трева за паша около водните басейни, където животните прекарват по-голямата част от времето си, за да се предпазят от слънцето. "През изминалия месец изследователски екип препоръча, че за да запазим хипопотамите в добро състояние, трябва да им даваме по четири бали сено на всеки два дни", заяви местен парков надзирател, отговарящ за състоянието на животните. Ситуацията в никакъв случай не е уникална за Цаво. През изминалите 12 месеца в парковете и резерватите в региона на Самбуру на север загинаха 38 слона, а гибелта им беше пряко свързана със сушата. /БГНЕС

Милиони невърнато ДДС на кабинета Станишев
„Предишното правителство не е връщало ДДС, за да прикрие нарастващия се бюджетен дефицит. Сумата, която се е натрупала от невърнато ДДС възлизала на стойност от 620 млн. лева”, каза в Бургас финансовият министър Симеон . По време на управлението на ГЕРБ са върнати 340 млн. лева. Това е помогнало на бизнеса в различни региони на страната и вече се забелязват признаци на икономически растеж. „В следващите месеци България има уникалната възможност да направи неща,които са били немислими досега. /БГНЕС
И.Фидосова: Проблемът с фалшивите лични карти стои повече от 10г.
Проблемът с явяването на граждани, които се опитват да извършват измама с лична карта, стои повече от 10 години. Това каза пред БНР Искра Фидосова, депутат от ГЕРБ, председател на правната комисия в парламента.Когато дойдат в нотариалната камара, ние няма как да установим самоличността на личната карта. Няма нарушение на нотариуса в този случай. Винаги на фалшива лична карта ЕГН-то не е истинско, заяви Фидосова относно разкрития през миналите дни случай на документна измама. Има удостоверяването на документи на граждани, този, който се явява слага неговия си печат не моя, аз няма какво да въздействам. За конкретните проблеми по разплитането на случая около документните измами аз не мога да дам отговор. При нотариуса на-напред се отива да се вземе първия документи, то е едно пълномощно. Няма нотариус в страната, на когото печатите да не са подправяни. Имаме случаи, в които нотариуси са виновни и са наказвани. Знам, че съществуват такива групи за измами, не знам тази конкретна група какви други измами е извършила. Комисията, която се занимава с доразследване на резултатите от изборите, има идеята да разбере какво се случи в Турция по време на парламентарните избори. /БГНЕС

ДНЕС +

Джейси Лий движела бизнеса на Гаридо, живеела в нечовешки условия
Джейси Лий, американката, която преди два дни беше открита, след 18-годишно пленничество, е била основна брънка в бизнеса на похитителя си, съобщава британският в. "Сънди таймс". 29-годишната дама била главно действащо лице в печатната фирма на похитителя си Филип Гаридо и неговата съпруга Нанси. Двамата движели бизнеса си от дома си в градчето Антиох, но Джейси била тази, която контактувала с клиентите по телефона, по имейла и дори лично, когато те идвали в дома на Гаридо. Един от клиентите на фирмата дори описва младата дама като "гений в областта на предпечатната подготовка". Същевременно британският в. "Сънди телеграф" публикува разказ за условията, при които са живели Джейси и двете й дъщери, родени от системните изнасилвания на Гаридо. Репортер на изданието успял да надникне в задния двор на къщата на семейство Гаридо и останал потресен. В лабиринт от допотопни бараки и палатки, с пригодени душове и външна тоалетна, Джейси и двете й дъщери се опитвали да си създадат колкото се може по-голям уют. Лабиринтът обаче бил скриван от очите на външни хора от гъстата растителност. Съседка на Гаридо разказва за в. "Сънди телеграф", че преди година за първи път видяла двете момичета в задния двор на Гаридо и останала потресена, че там има деца. Тя се опитала да заговори през телената ограда по-малкото, като му казала, че има внук на неговата възраст и го поканила да си играе с него. Момичето обаче вместо да потърси помощ, се уплашило от съседката и избягало. Други съседи на Гаридо от градчето също разказват, че от време на време са виждали двете момичета, облечени във вехти рокли. Като цяло обаче населеното място с 100 000 жители е шокирано от историята на Джейси Лий, пише в. "Сънди телеграф". /БТА

Ядрен учен обяви първата съветска атомна бомба за чудо
Ядрен учен, участвал в първия ядрен тест на СССР преди 60 години, го определи като "чудо" и призова за организирането на национален празник по този повод, предаде РИА Новости. Аркадий Брих разкритикува забраната срещу ядрените тестове, като заяви, че те спомагат за научното развитие и образуват "много хубави" ядрени гъби. "Денят на първия тест трябва да се смята за национален празник", добави той. "Хората, които нямаха представа от материята, се запознаха бързо с новата технология и успяха да създадат бомба в страна, унищожена от войната. Това беше чудо", каза още ученият. Съветският съюз детонира първата си атомна бомба RDS-1 на 1 август 1949 г. на ядрения полигон в Семипалатинск в Северен Казахстан. Тестът беше извършен четири години след като САЩ детонира "Тринити", първата атомна бомба в историята. Договорът за неразпространение на ядреното оръжие (ДНЯО) беше подписан през 1996 г. в Ню Йорк от 177 страни. /БГНЕС

Кадафи - от лошо момче до ключов играч на световната политическа сцена
Либийският лидер Муамар Кадафи, който отбелязва 40 години от идването си на власт идния вторник, се наложи като ключов международен играч, който Западът не може да пренебрегне, предаде АФП. Като млад полковник на 1 септември 1969 г. Кадафи повежда преврат, отхвърляйки наложения от западните сили крал Идрис и бързо се установява като войнствен, непредвидим и цветист лидер на богатата на петрол държава. Роден в бедуинска палатка в пустинята близо до град Сирте през 1942 г., Кадафи се отчуждава от Запада, след като поема властта. Той обвинява чуждите сили в "нов кръстоносен поход" срещу арабите. Негов идол е египетският президент и ревностен арабски националист Гамал Абдел Насър и често се обявява като привърженик на идеите на Мао Дзъдун, Сталин и дори Хитлер. Десетилетия наред Либия беше смятана за център за подготовката на терористични нападения навсякъде по света. Кадафи беше лично обвинен за използването на петрола на страната за финансирането на бунтовнически групировки в Африка и не само. Либия е третата по големина страна производителка на петрол в Африка след Нигерия и Ангола. Либия попадна в международна изолация след самолетния атентат от 1988 г. над Локърби, но отношенията започнаха да се затоплят след като страната се съгласи през 2003 г. да изплати компенсации на семействата на 270 души, загинали при инцидента. Кадафи също се отрече от тероризма и заяви, че се отказва от идеята си за производството на оръжия за масово унищожение, с цел снемането на санкциите на ООН срещу страната. /БГНЕС

„Дженерал моторс" разкарва руснаците от сделката за „Опел"
„Дженерал моторс" е готова да продаде на канадската компания „Магна" (Magna) своето европейско подразделение „Опел" (Opel), ако този консорциум е без руските компания. Американската автомобилна компания иска да отстрани партньорите „ГАЗ" и „Сбербанк" от сделката за „Опел", коментира сп. „Шпигел". „Американското правителство, което държи 60% от „Дженерал моторс", е против участието на руски инвеститори", е заявил анонимен източник, близък до правителството в Берлин. В тази връзка американската компания е искала многократно от Германия изключването на руската страна от сделката. Според източника това би направило проектът по-приемлив за САЩ, но Германия категорично отхвърля подобна възможност. Германското правителство положи усилия да спаси „Опел" от фалита на „Дженерал моторс", което явно му се удаде успешно след ангажимента на „Магна" и някои други инвеститори от Русия. Американската компания ще предаде и патентите на „Опел", които държеше досега, което е първа крачка към постигането на независимост от Детройт. В Германия са застрашени четири производствени центъра с общо над 25 000 работни места. Причините за това се крият не само в предстоящия фалит на американския концерн-майка. Независимо от всички тези успехи обаче спасяването на „Опел" предизвиква критични коментари и дава повод за загриженост, включително от страна на данъкоплатците. /News.bg

Дянков: 80% е делът на сивата икономика при плащането акциза на горива
Около 80% е дялът на сивата икономика при плащането на акцизи на горива, каза финансовият министър и вицепремиер Симеон Дянков, на база на проверките на агенция "Митници" и НАП в складовете за горива последната седмица. Шест и половина пъти е намалял вносът на горива спрямо същия период от миналия месец, след като се започнаха проверките, допълни Дянков. 175 226 литра гориво е постъпило в складовете през седемте проверявани дни на август, като за същия период през юли са постъпили 1 014 788 литра. По отношение на базовите масла, които могат да се използват за направа на други продукти обемът е намалял над 60 пъти, отчете министърът. Загатвайки за сив дял от 98-99% при този продукт ген. Ваньо Танов, директор на агенция "Митници" съобщи, че за базовите масла не се плащат данъци, но държавата е загубила 12 млн. лева, ако това не са били внасяни масла, а всъщност е било внасяно гориво. Тази сутрин е направен анализ на "рисковите" субекти, занимаващи се с вноса. Танов каза, че рискови са 20 фирми, но за сега проверките са насочени към петте най-рискови, като останалите ще ги последват. Положението при бензина е аналогично с това при дизеловото гориво. С 40% е намалял вносът на бензин за въпросната седмица, отчете финансовият министър. Ваньо Танов посочи пример за един проверен пункт със заварени 140 000 литра гориво спрямо 194 000 за миналия месец. Доставчиците сега са излезли "на дюшеци" но това лесно може да се проследи, категоричен е Николай Петков - Директор на дирекция „Управление на риска и ревизии при особени случаи" в НАП. Горивата в голямата си част са обект на вътрешно общностна търговия уточни той и заяви, че НАП ще опита да направи живота на сиваата икономика "по-тежък". Тъй като на пазара няма ниша, е нормално за около месец да се изчерпат нелегалните запаси на сивия сектор и тогава мястото им на пазара да бъде заето от хора, които плащат данъци и акцизи заяви Ваньо Танов. Цялостният процес на производство на алкохол изследват ведомствата. Ваньо Танов заяви, че се търси начин за проверка на входящите в заводите количества суровина, за да се прави извод за произведените количества. "Трудно ми е да повярвам, че толкова е отрезвял българският народ " коментира Симеон Дянков данните за намалялото с 37% потребление на алкохол спрямо миналата година. Танов се надява на преустройство на данъчните складове през октомври и ноември, така че чрез онлайн връзка да се следят постъпващите и напускащите ги количества суровини и стоки. Преоборудването трябва да стане за сметка на самите складове уточни той. Той се съмнява, че бюджетът е саботиран умишлено, така, че да се провали във втората половина. Според него е планирана директна атака на бюджет 2009, през месеца около изборите е правен голям внос на горива, като около тях има и документи за фиктивен износ. Също така държавата трябва да върне 130 милиона заради изгорени цигари. Имало е и износ на тютюневи изделия, за които той не е сигурен че не са върнати нелегално у нас. Нереално голям е, например, износът на цигари за Дубай смята Танов. Финансовият министър обеща още 22 млн.лв за здравеопазването до края на годината. До месец трябва да има и резултати от нормативната работа в сферата на събирането на акцизите и подобряване събираемостта на ДДС, заяви Дянков. Анализът на основните проблеми в тази област е вече приключил отчете той. /БГНЕС

Вятърът в България може да замести всички АЕЦ
Силата на вятъра може да освободи България от енергийните зависимости. Страната е сред най-добрите места в света за производство на електроенергия от вятъра, отбелязва Ай Пи Ес. Инвестиционен интерес към производството на енергия от вятъра е налице, но законодателни спънки и ограничените капацитети на националната електрическа мрежа забавят изграждането на вятърни паркове. По данни на Евробанката за възстановяване и развитие (ЕБВР), България може до няколко години да развие мощности за производство на 3 400 мегавата, добити по вятърен способ. Страната е зависима от внос на енергийни суровини, като покрива по-голямата част от енергийните си потребности чрез внос от Русия. Към това трябва да се прибави и електричеството от ВЕЦ, от атомната електроцентрала в Козлодуй и от планираната нова мощност в бъдещата АЕЦ "Белене". С помощта на вятъра обаче България може да произвежда толкова енергия, колкото двете атомни електроцентрали заедно. Условията за това в страната са повече от добри, като идеални те са в Северна България и по Черноморието. Сред големите световни компании, които проявяват интерес за инвестиции в тази област и в тези райони, са италианската "Енел", испанската "Ибедрола" и американската A&S. България и Румъния са част от поетия от ЕС ангажимент 20% от енергийните нужди да бъдат добивани от възобновяеми енергийни източници до 2020 г. На този етап в България има изградени инсталации за добив на 200 мегавата електричество от вятъра, отбелязва в заключение Ай Пи Ес. /БГНЕС

Светлина в галерията на ЦРУ ще събуди гражданите. Те са най-мощното политическо оръжие на Обама
В последно време много се изписа за „омагьосания кръг” на демокрацията при нейната защита срещу посегателства, каквито са заплахите от тероризъм. От чувство на несигурност, през мобилизация на ресурси за превенция, нанасяне на изпреварващи психологически и фактически удари, но често като краен резултат – превръщане на демокрацията в антидемокрация. Претопяване на вековни правила в човешкото общуване в името на нещо, което понякога се оказва политическа параноя. Наскоро ЦРУ е взело решение да даде публичност на методическия си наръчник, според който при администрацията на Джордж Буш–младши са водени разпити на заподозрени в подготовката на атентатите от 11 септември. Публикация във „Вашингтон пост” от 25 август по темата разкрива стряскащи детайли от упътването на американската разузнавателна централа. „В началото на разпита задържаният е чисто гол, като само главата му е покрита с чувал, който закрива плътно лицето му. Обикновено задържаният е окован с белезници на ръцете и краката, а на врата му се поставя нашийник” – пише в статията. Разследващите журналисти, които са автори на материала уточняват, че използването на нашийника било защото така по-лесно главата на предполагаемия терорист можела да бъде удряна в стената. В официалните документи на ЦРУ, одобрени сега за разсекретяване се казва, че „някои методи за разпитване предизвикват у задържания по-силен физически и психологически стрес и затова са по-ефективни”. Ако следователите искат да получат подробен отговор на даден въпрос, е било разрешено главата на задържания да бъде удряна до трийсет пъти подред в стената. Сред психологическите трикове, използвани за подтикване към признания, впечатление правят обливането с ледена вода, поддържането на шум с еквивалент на непрекъснато преминаващ наблизо товарен влак или – освен това – изкуствено предизвикано безсъние до 180 часа без прекъсване. Всички тези мерки са били одобрени от министерството на правосъдието при предишната администрация на Белия дом.

Фактът, че сега те стават известни на обществеността, очевидно означава и негативна оценка за подобни действия от страна на сегашния президент Барак Обама. Неговата философия още далеч преди да стане лидер на най-влиятелната държава в света е, че алтернативата на насилието не е насилие. Обама – както сам пише в автобиографичните си книги – е убеден противник на войната срещу Ирак дори само заради изфабрикуваните фалшиви аргументи за наличие на някакво оръжие за масово поразяване. Технологията на фалшификацията бе разгърната от разузнавателните централи най-вече на САЩ, но и на Великобритания. Амбицията на Обама да замени употребата на различни видове сила с правенето на адекватна политика бе посрещнато с чувство на облекчение по целия свят и особено в невралгичните зони, където силата на САЩ непрекъснато показваше, че не намалява, а умножава и изостря проблемите. Въпросът е може ли да се измисли и да се прилага политика, която наистина да носи дългосрочен мир и сигурност за страни като Афганистан и Ирак, да излъчва и да е готова да приема сигнали за диалог със страни като Иран и Северна Корея, да разплете най-сетне конфликтния възел на Близкия Изток. По принцип, за да се прилага подобна политика, е необходимо много повече време, отколкото предполагат дори два президентски мандата за Обама. Очевидно е, че преди да се променя политическата технология – или поне заедно с нейната промяна Обама ще се опита да създаде нови нагласи в американското общество. Демокрацията, която то носи за себе си, трябва да намери своя външнополитически еквивалент и да се превърне в мирно послание за демокрация, осъзнато като необходимост и от самите американци. Това означава изработване на консенсус – и експертен, и граждански в САЩ, че към пъстротата на света е неприложим универсален силов подход, а точно толкова разнообразен, колкото е разнолика спецификата на всеки конкретен проблем. С какво ще помогне на Обама да реализира подобни планове изваждането на бял свят на тъмните страни от практиката на ЦРУ при администрацията на Буш? Няма ли много хора още веднъж да се отвратят от американския модел, независимо че става дума за различни политически доктрини? Във всеки случай – сигурно ще има много разочаровани. Но Обама ще спечели нещо изключително важно. С публичността около работата на ЦРУ президентът ще покаже на американците две неща – че разузнавателната служба е под непрекъснат граждански контрол, за да работи в името на демокрацията и на обществото. И освен това – че американците трябва да се борят за правото си като гражзани да знаят как работят силовите и специалните институции на държавата им. Първата стъпка към изработване на нова политика към другите държави е промяната и разкрепостяването на собствената държава. Ако Обама иска да остави след себе си стратегия, той трябва да създаде нови граждани. Георги Коритаров/koritarovonline.hostzi.com

Сянката на ЦРУ пада и върху Обама
От пет години насам са известни досиетата на ЦРУ с протоколи от разпити на предполагаеми терористи. От тях става ясно колко жестоки и унизителни методи са били използвани за извличане на признания. Досега осъдени няма. Известно е, че президентът Обама е за това скандалните разкрития от ерата на Буш и Чейни да не стават публично достояние. В тази връзка той многократно е заявявал, че сега трябва да се гледа напред. За тази си позиция той получи и широко одобрение тъкмо от кръговете на ЦРУ. Според Обама на всички междувременно е повече или по-малко известно какво е ставало преди в затворите на ЦРУ и какви методи са били използвани там.Всякакви нови разкрития за заплахи с бормашини и симулирани екзекуции само потвърждават отдавна известния девиз на правителството на Буш в борбата срещу тероризма, а именно: Целта оправдава средствата, включително и когато са изцяло нехуманни. Обама в момента е зает с други грижи - например с реформата на здравното осигуряване, както и с икономическата криза, затова всякакви нови скандали около поведението на агентите на ЦРУ или пък дискусии какво да е бъдещото отношение към тях са напълно нежелани за момента. Освен това Обама иска да гледа напред: в бъдеще е предвидено да няма повече монопол на ЦРУ за разпитите в специалните американски затвори, без значение дали става дума за Гуантанамо или за Баграм. Отминали са и времената, когато следователи на ЦРУ можеха да наемат платени външни сътрудници от охранителни фирми като Блекуотър, специално за провеждането на разпити на предполагаеми терористи. Разпити ще има и занапред, но не и изтезания - такава е позицията на Обама. За всичко, което се случва в килиите на "специалните" затворници в бъдеще ще му бъде докладвано лично. От гледна точка на американския президент това гарантира, че миналите престъпления няма да могат да се повтарят повече. Предвидено е освен това международният Червен кръст да получи достъп до специалните затвори. От гледна точка на Ерик Холдър обаче - първия чернокож американски министър на правосъдието - всичко това не е достатъчно. Холдър не е съгласен досиетата да бъдат просто пратени в архива. Макар Холдър да е близък съмишленик на Обама, по тази точка той не е съгласен на комромиси. Според него е нужно всички престъпления, които са вършени от името на ЦРУ, да бъдат задълбочено разследвани от специален следовател. Той смята, че ЦРУ може отново да се превърне в това, което е било едно време, само ако всички отговорни за престъпления бъдат подведени под съдебна отговорност. Защото сянката на ЦРУ в противен случай ще падне и върху Обама. /Дойче веле

Рекорд в Мексико: Близо 13 000 танцуват под звуците на Thriller на Майкъл Джексън
Фенове на поп краля в Мексико установиха нов Гинес рекорд: 12 937 жители на страната от различни възрасти участваха в събота в изпълнението на танца на "живите мъртъвци" от клипа на Майкъл Джексън на песента Thriller – исторически успех на идола от 1982 г. Повечето участници бяха в костюми, подобни на тези, в които техният кумир се появява на концерти. Необичайният спектакъл, продължил 12 минути на площада пред Монумента на революцията в центъра на столицата Мексико, бе наблюдаван от 50 000 души. Предишният рекорд, регистриран в Книгата на рекордите Гинес, бе надхвърлен в пъти. Той бе установен на 19 април в САЩ с участието едва на 242 танцьори. Вчера Майкъл Джексън, който почина на 25 юни, щеше да навърши 51 г. /БГНЕС

Космически апарат ще спасява Земята от астероиди
Британски учени проектираха космически апарат, който ще може да спаси Земята от катастрофален сблъсък с астероид, пише британският в. "Сънди телеграф". Апаратът се нарича гравитационен влекач. Той ще бъде изпращан в космоса, когато бъде установено, че астероид се насочва към Земята. Тогава апаратът ще прихване астероида, ще се позиционира до него, ще започне да лети успоредно с него и от тази позиция ще упражни върху него малка гравитационна сила, като така ще започне да влече астероида със себе си. Този процес обаче ще продължи няколко години, в края на които гравитационният влекач ще е отклонил достатъчно астероида от пътя му към Земята. Учените вярват, че е само въпрос на време астероид да се доближи опасно близо до нашата планета. По данни на американското космическо управление НАСА над 100 000 астероида обикалят в близост до Земята и някои от тях са толкова големи, че могат да разрушат цял град. НАСА е идентифицирала едва 6363 от тях. Проектът за гравитационния влекач е дело на инженерите от британската конструкторска компания Астриум, която проектира и конструира космически кораби за НАСА и за Европейската космическа агенция. Според инженерите тяхното съоръжение може да подейства дори на астероид с диаметър 39 метра. Ако подобно нещо падне на Земята, то при сблъсъка ще се освободи енергия, която ще бъде 100 000 пъти по-голяма от енергията, освободена от атомната бомба, хвърлена над Хирошима. Гравитационният влекач ще има йонни двигатели. Той обаче ще трябва да бъде изстрелян около 20 години, преди астероид да се насочи към Земята, за да има достатъчно време да го прехване, докато орбитира около Слънцето и да промени траекторията му. Новината за проектирането на апарата идва само седмици, след като беше съобщено, че астероид или комета са ударили Юпитер и са оставили широка следа, за която се предполага, че е с размерите на Земята. /БТА

Няма коментари: