вторник, 11 август 2009 г.

СМЕХОТЕРАПИЯТА - НАЧИН ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ КРИЗАТА

МАЙМУНСКИ ХВАТКИ ИЛИ ПРИРОДНО РАЗЧЕТЕНА СТИГМА ЗА ЖИВОТ, предвид днешното ни оцеляване изобщо на планетата Земя?

Бюрото по държавния дълг в американското финансово министерство иска да подобри работната атмосфера с хуморотерапия. Защото смехът наистина гони стреса, лекува депресия и предпазва от всичко лошо на света.

Явно служителите в Бюрото по държавния дълг в американското финансово министерство вече толкова са се изпокарали помежду си, че ведомството е пуснало обява за професионален шегаджия. Работата на бюрото е да търси пари назаем, необходими за работата на правителството. Хората, които ще назначават, ще правят тричасови развлекателни програми, чиято цел ще е да разчупят леда на работното място, защото „хуморът е един от най-важните начини за комуникация в бизнес и офис обстановка". А смехът има пряка връзка със стреса, лекува депресия, засилва имунната система и кара хората да се чувстват щастливи. А да си щастлив по време на световна финансова криза, когато работиш точно в бюрото по държавния дълг в САЩ, откъдето започна всичко, вероятно не е лесна работа. И все пак, от Америка в последно време идват сигнали, че рецесията е към края си. И точно в САЩ са открили хуморотерапията.
Не е ясно колко места за комици ще бъдат открити в службата към финансовото министерство, но според обявата те трябва

да разбират силата на хумора на работното място по отговорен начин,( да, разсмяха ме тези хора б.м.)

да знаят как да използват таланта си така, че атмосферата около тях да е наистина ведра, да умеят да намаляват стреса в къщи и в офиса и да са запознати с позитивното влияние на смеха върху комуникацията, или по-точно как точно да приложат тези познания в практиката. Целта на специалистът по хумор ще е да подобри работните отношения във ведомството, но към него се поставя условието да не прекалява и да не става досаден. (Хора, да си направим и ние едно министерство по...СМЕХА, та дано поизлезнем и ние от регионалната и световна кризи. Ако всеки от нас даде само по 1 левче, ето ти ги 8 милиона лева, а ще потърсим и спонсори, за да ги докараме поне двойно! И ето ти бюджетирането му! И тогава ... цялата държава ще се затресе от лечителния смях. И тогава ... марш на депресиите ни всякакви. Само предлагам! б.м.)
Специалистите казват, че това, което е смешно престава да бъде опасно.

И затова потребността от смях е една от най-важните, а колкото повече положителни емоции идват със смеха, толкова по-назад остават неврозите. Има си и наука за смеха - гелотология, която изучава психичните и психологичните влияния на смеха върху тялото. Фройд го обяснява като икономически феномен, чиято функция е да освободи погрешно мобилизираната в измамни очаквания психическа енергия. По-просто казано, едно от най-важните въздействия на смеха, е, че стимулира онези части от мозъка, които отделят ендорфини. Учените са доказали, че редовният смях прави чудеса. Един час смях се равнява на 30 минути вдигане на тежести, десет минути на гребен тренажор или 15 минути на велоергометър. Докато се смеят хората си упражняват диафрагмата, коремните, двигателните, лицевите мускули плюс тези на краката и на гърба. По-важното е, че подобрява работата на абсолютно всички органи в тялото - сърцето, стомаха, кожата ... И понеже подобрява кръвообращението, засилва имунната система и помага при простуда и кашлица. Смехът увеличава производството на антитела в тялото, което може да е полезно и за артериите и да намали вероятността от сърдечни удари. (ле-ле боже дъх не ми остана от полезностите на смеха. Давайте да започваме да се смеем! б.м.)
Учените установили и, че смехът е полезен за диабетиците и хормоните, произвеждани по време на смях, могат да компенсират хормоналния дисбаланс на болестта. Освен това има обезболяващо действие, особено при артрит, проблеми с гръбначния стълб и неврологични заболявания. Лекарите установили, че 10 минути смях може да осигури на пациента допълнителни 2 часа сън без болка. Когато се смеем, клетките-убийци на тумори и вируси се увеличават заедно с Т-клетките, Б-клетките и протеина гама-интерферон (който се бори с болестите). Освен че намалява кръвното налягане, смехът повишава кислорода в кръвта и стимулира оздравителните процеси. Точно обратното на това, което ни причинява стресът. (ето ти една чудесна подсказка за реформите в здравната ни система дето ни предстоят? б.м.)

За онези, които все още си нямат служител по смеха, остават следните прости правила:
Превърнете лимона в лимонада - открийте смешното дори и в най-неприятната ситуация. И докато си представяте, че ви я разказва някой комик, импровизирайте и размейте приятелите си. Ако слушате смешна история, представяйте си всички детайли цветно, със сигурност ще се смеете повече.
Напълнете къщата си с весели предмети или поне такива, от които имате чудесни спомени и се усмихвайте по-често.
Старото правило да се усмихваме насила когато изобщо не ни е до смях действа, твърдят учените. Така че, ако сте имали лош ден в службата, пуснете си комедия.
Вие избирате приятелите си, така че колкото повече от тях ви карат да се смеете, толкова по-добре.

Няма коментари: