сряда, 26 август 2009 г.

АМЕРИКА, ИСКРЕНИ СЪБОЛЕЗНОВАНИЯ!


Кланът Кенеди застана зад Обама

Сенаторът беше глава на едно от най-влиятелните политически семейства в САЩ след като двамата му братя бяха убити
В САЩ почина сенатор Едуард Кенеди, предаде CNN. Смъртта на 77-годишния сенатор бе оповестена от семейството му. Причината за смъртта за момента не се съобщава, но се отбелязва, че от 2003 г. той е страдал от тумор на главния мозък. Отстраняването на тумора е било извършено чак през 2008 г. На 20 януари 2009 г. сенатор Кенеди изгуби съзнание по време на встъпването в длъжност на Барак Обама.
На 20 август Кенеди помоли властите на щата Масачусетс, който той представлява в сената, да му назначат заместник в случай на смърт или оставка, за да не се губи гласа на щата. За момента обаче законодателството на Масачусетс не предвижда подобна възможност.
Едуард Мор Кенеди, известен като Тед Кенеди, (Edward Moore "Ted" Kennedy) е американски сенатор от Масачузетс. Член на Демократическата партия, избиран 8 пъти за сенатор, като за първи път е на този пост през ноември 1962 година. Той е най-малкият брат на Джон Кенеди и Робърт Кенеди. Американският сенатор стана глава на едно от най-влиятелните политически семейства в САЩ след като двамата му по-големи братя бяха убити. Кенеди, който е един от най-влиятелните и с най-дълъг стаж сенатори в американската история, известен със своите либерални възгледи.



Тед Кенеди почина на 77 години
Вашингтон. Американският сенатор Едуард (Тед) Кенеди е починал във вторник от тумор в мозъка на 77–годишна възраст, предаде АФП.Новината бе съобщена от семейството на последния член на известната в американската политика фамилия.Тед Кенеди е бил опериран през юни 2009 година, след като туморът е бил открит през май 2008 година.Най-малкият брат на Джон и Робърт Кенеди бе сенатор от Масачузетс, влязъл в политиката през 1962 година.

Тед Кенеди ни вдъхновяваше, заяви Арнолд Шварценегер
Лос Анжелис. Губернаторът на Калифорния Арнолд Шварценегер заяви, че сенатор Едуард Кенеди, който почина във вторник, „е бил човек с голяма вяра и силен характер”, който е вдъхновявал всички останали, предаде ДПА.Шварценегер е женен за племенницата на Кенеди.„Тед ни научи, че гражданската служба не е хоби, а начин на живот”, каза губернаторът на Калифорния.

Барак Обама е „съкрушен” от смъртта на Тед Кенеди
Оук Блъфс. Американският президент Барак Обама заяви в сряда, че е „съкрушен” от смъртта на сенатор Едуард Кенеди, като каза, че неговата кончина е затворила важна глава от историята на една династия в американския политически живот, предаде АФП. „Мишел и аз бяхме съкрушени да научим тази сутрин за смъртта на нашия скъп приятел, сенатор Тед Кенеди,” каза Обама в изявление, разпространено от курорта Марта’с Винярд на източното крайбрежие, където държавният глава на САЩ е на почивка. „Приключи важна глава в нашата история. Страната ни загуби голям лидер..., най-знаменитият сенатор на нашето време.”Кенеди почина във вторник в дома си Хаянис порт, щата Масачузетс, недалеч от Марта’с Винярд, след като изгуби битката с мозъчния тумор, от който страдаше.

Джордж Буш-старши почете паметта на Едуард Кенеди
Вашингтон. Бившият американски президент Джордж Буш-старши почете паметта на сенатор Едуард Кенеди, наричан „либералния лъв на Сената”, който почина от рак във вторник вечерта, предаде ДПА.„През годините нашите възгледи не са съвпадали по редица въпроси, но винаги съм се възхищавал на отдадеността му на социалните въпроси. Кенеди беше плодотворна личност в Сената – лидер, който служи вярно 47 години, и чиято смърт слага край на една забележителна глава от историята на Сената”, каза Буш.

„Аарец”: Израел се покланя пред паметта на Тед Кенеди
Тел Авив. Израелският външен министър Авигдор Либерман е изразил дълбоката си скръб от смъртта на американския сенатор Тед Кенеди, който почина снощи, на 77-годишна възраст, вследствие на онкологично заболяване, съобщава днес вестник „Аарец”. Либерман окачестви Кенеди като „голям приятел на Израел и еврейския народ”. Кенеди е известен с позицията си в защита на човешките права, борбата си за мир и защита на интересите на Израел, по време на работата му в американския Конгрес, поясни Либерман. Смъртта на Тед Кенеди маркира залеза на една династия, известна с противоречивата си, но и велика история. „Тед Кенеди е символ на дълбоките и неразривни връзки между САЩ и Израел”, подчерта още израелският външен министър.

Британските лидери отбелязаха важните политически успехи на Едуард Кенеди
Лондон. Британските лидери отбелязаха важните политически успехи на американския сенатор Едуард Кенеди и преди всичко приноса му за мира в Северна Ирландия, предаде ДПА.Премиерът Гордън Браун заяви, че за Кенеди няма да скърбят само в САЩ, но навсякъде по света. „Той е почитан по света като сенатор на сенаторите”, се посочва в изявление на Браун. Бившият британски премиер Тони Блеър заяви, че Кенеди е бил „велик и добър човек”.

Сенатор Едуард Кенеди – биографична справка (Агенция „Фокус”)
Едуард Мур (Тед) Кенеди (22 февруари 1932 – 26 август 2009 г.) беше сенатор от щата Масачузетс и член на Демократическата партия в САЩ. Член е на горната камара на Конгреса от ноември 1962 г. и това бе осмият му пълен мандат в Сената. В продължение на дълги години Тед Кенеди е най-видният представител на влиятелната фамилия Кенеди. Той е най-малкият брат на президента Джон Кенеди и сенатор Робърт Кенеди, и двамата жертва на политически убийства, и баща на конгресмена Патрик Кенеди. Едуард Кенеди е роден в Бостън и детството си прекарва в Масачузетс, Ню Йорк, Флорида и Англия. Завършва Харвард и Правния факултет на Вирджинския университет. Мениджър е на успешната кандидат-президентска кампания на брат си Джон през 1960 г. По-късно работи като помощник областен прокурор на окръг Съфок в Масачузетс. Кенеди е избран в Сената през 1962 г. на мястото на Джон Кенеди. През 1964 г. е ранен тежко при самолетна катастрофа и в резултат страда от болки в гърба до края на живота си. През същата година е избран за пълен шестгодишен сенаторски мандат, като е преизбиран през 1970, 1976, 1982, 1988, 1994, 2000 и 2006 г. Сенатор Кенеди почина от тумор в мозъка. В хода на кандидат-президентската кампания през 2008 г. Тед Кенеди запази неутралитет, докато надпреварата между колегите си от Сената Хилари Клинтън и Барак Обама за номинацията на демократите се изостряше, тъй като неговият приятел Крис Дод също се бореше за нея. След първите вътрешнопартийни избори, спечелени от Хилари и Барак и след оттеглянето на Дод, Кенеди изрази недоволство от тона на кампанията на бившата първа дама на САЩ и някои изказвания на бившия президент Бил Клинтън и подкрепи Обама на 28 януари 2008 г., въпреки призивите на семейство Клинтън. „Отново е време за ново поколение лидери,” заяви ветеранът сенатор и сравни способността на Обама да вдъхновява хората с тази на неговите братя. В замяна Барак Обама обеща на Кенеди да приеме за свой главен приоритет на своята бъдеща администрация въвеждането на универсално здравеопазване в САЩ. Подкрепата на Кенеди помогна на Обама да събере повече гласове, особено сред членската маса на профсъюзите, латиноамериканската общност и традиционния електорат на Демократическата партия. На 17 май 2008 г. Тед Кенеди получи припадък, последван от втори на път за болницата на Кейп Код, откъдето бе транспортиран с хеликоптер до „Масачузетс дженерал хоспитал” в Бостън. На 20 май лекарите обявиха, че страда от тумор в мозъка.

Не е лесно половин век да си активно в политиката. Братът на Джон Кенеди го направи, показвайки че гражданската служба не е хоби, а начин на живот – точни думи на г-н Шварценегер. Поклон пред паметта му!

Няма коментари: