четвъртък, 13 август 2009 г.

КАКВИ ГИ ВЪРШИМ И КАК на 13 август?

ОБЕКТИВНО.КОМ

През 2011г. жителите на Земята ще бъдат 7 млрд.
През 2011 г. населението на Земята ще достигне 7 млрд. души.Това сочи изследване на организацията Population Reference Bureau, цитирано от CNN. Според изследователи, прирастът на населението се обезпечава основно от бедните и развиващи се страни. Учените считат, че в близките 40 години 97% от прираста на Земята ще бъде в Азия, Африка, Латинска Америка и страните от Карибския басейн. Според прогнозите през 2050г. лидер по численост ще стане населението на Индия, където ще живеят 1,7 млрд. души. Тя ще измести заемащия в момента първо място по брой на населението Китай.

Навършват се осем години от подписването на Охридския мирен договор
Днес се навършват осем години от подписването на Охридския мирен договор, с който бе сложен край на конфликта в Македония през 2001г., предаде македонската телевизия Канал 5. С този договор бе зададена и рамката за решаване на въпроса за правата на албанците в Македония. По повод годишнината в Маврово ще се състои тържествена церемония, организирана от Секретариата за прилагане на Охридския договор. На церемонията са поканени президентът и премиерът на Македония, представители на дипломатическия корпус, председателите на парламентарните групи в македонския парламент и журналисти. Според последното проучване на Института за демокрация над 50% от гражданите на страната подкрепят Охридския договор и смятат, че с прилагането му Македония би била по-добра държава. ЕС и САЩ, които подкрепиха подписването на договора и на практика са неговите създатели, смятат, че договорът е добър и че съдържанието му не трябва да се променя, а да се изпълни изцяло.

Реалитатя: Румънците предпочитат живота на село, сочи изследване
Преместването в селски район е предпочитан вариант за 2% от румънците, живеещи в градовете и над 15 годишна възраст , сочи анкета на компанията GfK, предава телевизия Реалитатя. Те са заявили, че възнамеряват до една година да се преместят да живеят на село. Подобен процент интервюирани са посочили, че са сменили местоживеенето си в последните 12 месеца, премествайки се от града на село. Официалните статистики от последните години показват, че Румъния регистрира аномалия по отношение на посоката на миграция, при която преобладава местенето от града в селото, а страната вече се характеризира с нисък процент на урбанизация в сравнение със страните в Европа.Под 10% от жителите в градовете са свикват да изкарват по-дълъг период – над един месец на село. Освен това роднините и познатите в селата оказват голяма помощ за една трета от жителите в градовете, които са свикнали да получават различни храни от селата. Друг източник за плодове и зеленчуци за жителите в градовете са собствените им градини, като една четвърт от тях са посочили,че използват подобни продукти, особено жителите в малките градове, с население под 50 000 души.Изследването се провежда всеки месец от GfK Омнибус и в него са анкетирани румънци над 15 годишна възраст. В проучването са участвали 1100 души от градове и от селски региони, а събирането на данните е извършено през юли 2009 г.

Шеф на спецотдел в ДАНС подаде оставка
Шефът на Отдела за специални акции (ОСА) към ДАНС е подал оставка, научи news.bg. В.Х. е депозирал оставката си, веднага след като самоличността му е била „осветена" в ефира на една от националните телевизии. Източник, пожелал анонимност, коментира лаконично - ОСА повече няма да жили. Припомняме, това е отдел с численост от около 12 души, който се занимава със „специализираната престъпност", или така наречените бели якички. Сред разработките на ОСА са точенето на ДДС, далаверите в енергетиката и т.н. От пресцентъра на ДАНС не потвърдиха официално, но и не отрекоха информацията.

Борисов: Чакам Станишев, не само Орешарски
Премиерът Бойко Борисов заяви, че лично ще отиде в Министерството на финансите за днешната среща между финансовия министър Симеон Дянков и предшественика му Пламен Орешарски и изрази надежда и бившият премиер Станишев да дойде. Припомняме, вчера след заседанието на Министерски съвет Борисов призова на среща Станишев и Орешарски, за да се изясни положението с бюджетния дефицит. Малко по-късно бе съобщено, че Орешарски е приел поканата и днес в 14 часа ще бъде във финансовото ведомство. Борисов каза, че иска да види наличностите в бюджета, да се види какво е заварило новото правителство, както е било харчено от предишното от началото на годината.„Не може ако днес са ти празни джобовете да казваш, че до края на годината си добре и че дупката в този джоб е малка", коментира Борисов. По повод упреците и изразените съмнения, че дупката в бюджета не била толкова голяма Борисов отбеляза: „Една дупка в зависимост от това дали паднеш в нея, ти се вижда голяма или ако си отстрани, ти се вижда малка, може би". Борисов изрази съжаление, че през годините, в които предишните управляващи са се хвалили с бюджетни излишъци, не са намерени пари за пътя за летището и изрази съмнение дали е имало такива излишъци. Той направи паралел със завареното от него като кмет на София по отношение на боклука - „Оставиха града без сметище и 200 хил. бали. Сега подобно е в бюджета". Бойко Борисов заедно с изпълняващия длъжността кмет на столицата Минко Герджиков и министъра на транспорта Александър Цветков откриха обновен участък от 2,5 км. на Симеоновско шосе с подновени шахти и настилки на тротоарите.

Има риск България да връща 700 млн. евро за неизпълнени проекти по ИСПА
Само по отношение на ИСПА има риск към 1 януари 2011 г. България да трябва да връща европейски пари за неизпълнени проекти или забавени срокове в размер между 500 млн. и 700 млн. евро. Това каза в интервю за агенция "Фокус" министърът на регионалното развитие и благоустройство Росен Плевнелиев.Изводът, който министър Плевнелиев прави, е на базата на информацията, която е получил за времето от встъпването си в длъжност. По думите му има риск страната ни да трябва да връща много пари заради неизпълнение на проекти по предприсъединителните програми.Така например по отношение на интегрирания воден проект на Русе опасността е сериозна, тъй като закъсненията са огромни. Закъснението по Лот 2 е година и 5-6 месеца. Изпълнената работа вместо 75-76% е 4%. Така че рискът е огромен, обясни Плевнелиев. Ако към края на 2010 г. този проект не е приключил изцяло по правилата на ИСПА, започваме да връщаме сериозни суми.До края на август в МРРБ ще бъде оценен всеки един проект, по който работи ведомството. Проектите, които са над 360, ще бъдат оценени от гледна точка на риска. Така ще се започне работа по тях по приоритети, обясни Плевнелиев.Към момента МРРБ има сключени необезпечени договори за над 280 млн. лв. Ведомството има неразплатена сума по вече извършени строителни работи за над 37 – 38 млн. лв., която ще нарасне в следващите дни до 70 млн. лв., каза още Плевнелиев. Дружествата ВиК, на които МРРБ е принципал, дължат на Министерството на околната среда и водите 39 млн. лв. Държавна компания "Строителство и възстановяване", която е също част от това министерство, пък има задължения от 90 млн. лв.

dnesplus.bg

За месец Станишев прахосал целия бюджетен излишък
Въпреки всички хвалби на правителството на Сергей Станишев, че оставя на наследниците си бюджетен излишък, фактите показват точно обратното. Към 17 юли бюджетът е бил на минус 202 млн. лв., а в края на миналия месец - с дефицит от 372 млн. лв., съобщи вицепремиерът Симеон Дянков, който зае поста на 27 юли, пише "Сега". В последните си дни като финансов министър Пламен Орешарски свика пресконференция и обяви, че до края на юни хазната е била с излишък в размер на 173 млн. лв. По време и след изборите Орешарски и Станишев неуморно повтаряха тези данни. Последното изявление на Станишев в този дух беше от вторник. "В Министерството на финансите да се изясни - кой е крив и кой е прав", призова премиерът Бойко Борисов. Той беше готов да дебатира пред всички медии състоянието на бюджета със Станишев и Орешарски още вчера в 17 часа във финансовото ведомство. Орешарски прие предизвикателството, но срещата беше насрочена за днес в 14 часа. Не е ясно дали Станишев също ще се отзове. Ножицата между приходи и разходи към края на юли в сравнение с миналата година е огромна, става ясно от данните на финансовото министерство. Приходите към края на юли са с 1.6 млрд. лв. по-малко от същия период на м.г., но разходите са с близо 3 млрд. лв. повече. "Потвърждават се очакванията за увеличените разходи в периода до изборите, както и значителните по размери поети ангажименти, които допълнително ще затруднят изпълнението на бюджета до края на годината", посочват от екипа на Дянков. Според финансовия министър голямото харчене е било през май, юни и юли. Само на месечна база през май е имало дефицит от около 200 млн. лв., през юни - към 350 млн. лв., а през юли - 550 млн. лв., каза министърът. Реално не е имало намаляване на заплатите на министрите в предишния кабинет с 15%, стана ясно от думите на Дянков. Причината е, че само парламентът може да променя тези възнаграждения, а не Министерският съвет, както стори кабинетът "Станишев". "Въпреки това самата заплата се е отчела на 85%, а останалите са дадени като добавки. Т.е. заплатата е дадена на 100%", каза Дянков. Министърът припомни, че осигуровките догодина ще бъдат намалени, но не уточни с колко. В предизборната си програма ГЕРБ обеща до 5% по-ниски осигуровки. /БГНЕС

Петков: Не виждам мястото си в БСП
"Не съм си подавал оставката като член на ИБ, но аз наистина не виждам своето място в днешното и утрешно ръководство на БСП". Това заяви бившият вътрешен министър Румен Петков в Стара Загора, съобщава вестник "Стандарт". "Името ми е натоварено с много негативи и не искам да преча за възстановяване авторитета на моята партия", аргументира се смятаният за силния човек в Столетницата. Според него тези негативи в огромната си част били гнусни клевети, но така или иначе имало наслагвания в обществото. "След твърдението на министър Дянков, че съм контролирал контрабандните канали, за което ще го съдя, майка ми е в много тежко състояние на легло", обяснил още Петков. Той не пропусна да коментира и Татяна Дончева. "Аз съм ценител на женската красота и думите й "Късно е, либе, за китка" в интервюто за "Стандарт" са тежка обида за мен", казал Петков и уверил, че не бил човек на подскоците, а на последователното поведение. Според Петков вторачването на много хора от соцактива в предстоящия конгрес можело да се окаже фатално за партията. Реалният хоризонт на БСП са президентските и местните избори след две години", смята той. Дотогава и в политиката, в оперативното ръководство на партията трябвало да бъдат направени радикални промени. Петков отказал да уточни дали тези същностни, дълбочинни промени, включват и смяната на партийния лидер Сергей Станишев. /БГНЕС

Т.Дончева: Цветанов, Танов и Йовчев събарят кабинета след година
Цветан Цветанов, Ваньо Танов и Цветлин Йовчев имат да свършат едни неща за една година, с които ще съборят кабинета, предрече бившият червен депутат Татяна Дончева в предаването “Челюсти” по Нова телевизия. Първият е вътрешен министър, вторият беше назначен наскоро за шеф на митниците, а третият оглави ДАНС на мястото на Петко Сертов. Според Дончева залагането на ГДБОП е грешка и ако вътрешният министър Цветан Цветанов смятал, че това е структурна реформа МВР, това просто е лъжа. Юристката смята, че в ДАНС ще протече реваншизъм и сеч, но това може да е като опънатата пружина, която като се опъне така силно, може и да залепи някои обратно до стената, предупреди тя. „Чудя се на Бойко Борисов, че го дава този механизъм на Цветан Цветанов”, коментира с тънка ирония ексдепутатката. Според нея ДАНС имала напредък в някои неща, които не са обществено огласени, но са много напреднали и сега ще има възможност тези разработки да бъдат смачкани. „И може да се очаква тепърва гърмежи по трасето”, двусмислено каза тя. “Едно нещо съм научила от Александър Лилов – не пречи на противника да греши. Е, ще го изчакаме”, заяви широко усмихната Дончева. Дончева атакува вътрешния министър, че ако си мислел, че ще върне петима свои приятели в ГДБОП и върнел службата в спомените му отпреди осем години, било пълна наивност, но не бивало да му се пречело. „Това е все едно вашият „Личен състав” на телевизията да стане изключително успял директор, така и от „Личен състав” ще стане изключително успешен вътрешен министър, каза Дончева очевидно визирайки, че Цветанов е отговарял за кадрите. Бойко Борисов и Станишев си приличат, те и двамата са PR-продукти, отсече Дончева. Ако Сертов не беше толкова мекушав и имаше твърда ръка, ДАНС щеше да работи и да пее, коментира още тя. Според нея с изваждането на разработката „Галерия” някой очевидно искал да извади още нещо и да внуши определени неща. За това тя съдела по „Барековците” и самият Бареков, който бил превърнал личния си блог в пресцентър на правителството. Към Барековците Дончева причисли и бившият директор на контраразузнаването ген. Атанас Атанасов. Дончева не пропусна да иронизира и финансовия министър Симеон Дянков. “Той много ми прилича на Ники Василев от първите месеци, но той не беше финансов министър”, даде тежката си дума тя. По повод думите на Цветанов по случая „Чората”, Дончева каза :”Мале, ама той имал някаква диплома за право? Чората е бит за убиване! И ръководителите на вътрешното министерство, които и да са те, трябва да направят така че да въздържат служителите си от агресията, която носят. Румен Петков и той като Цветанов флиртуваше с редовия състав на МВР. Това е хубаво, но до време. Цветанов е единственият министър, който цял месец не обяви екипа си особено като се има предвид, че в партията му на всеки квадратен метър е пълно с милиционери”. Дончева прогнозира, че отношенията между Борисов и Цветанов ще бъдат като тези между Станишев и Румен Петков и председателят на ГЕРБ и вътрешен министър щял да направи партия в партията. Според Татяна Дончева са „дадени депеши по гарнизони да се вадят кирливите ризи на предишната власт по спешност”. Това обаче се прави от екипи на ГЕРБ, при положение, че има Сметна палата и куп институции, които могат да правят финансови ревизии. Гледайте и слушайте внимателно, когато ви заливат медиите, но задавайте въпроси, апелира Дончева, иронизирайки наколенките и налъкатниците на медиите, подложили се на новата власт. Тя категорично потвърди, че Бойко Борисов е приятел с президента Първанов и именно Първанов е имало огромна роля в създаването на Борисов от 1995 година досега. „Сега искам да знам кой от новата власт ще тръгне срещу Тодор Батков и Георги Гергов? И какво ги свързва с Бойко Борисов?”, попита видимо развеселената Дончева. Всъщност така протече целият разговор в телевизионното студио – гостенката раздаваше тежки оценки, заливайки се от смях, водещата Диана Найденова отначало се опитваше да я обуздае, увещавайки я да говори с усмивка вместо да се надсмива, но накрая и тя влезе в тона на Дончева и най-често използвата реплика, с която се прекъсваха една друга бе “Чакай, чакай, чакай, Дончева”, “Чакай, чакай, чакай, Найденова”. /Vsekiden.com

Борисов: Дупката зависи от гледната точка
Съжалявам, че в годините, когато говориха за огромни излишъци , а тези излишъци ги няма, не са направили пътища, с тези думи премиерът Бойко Борисов коментира ситуацията с пътната мрежа, при откриването на 2.5 км ремонтирана отсечка между бул. Г. М. Димитров и Околовръстния път. Премиерът съобщи, че раздадените земи и злоупотребите с големи пера от бюджета са безспорни и затова помолил главния прокурор да съкрати сроковете по разследванията на решенията взети от кабинета Станишев. Запитан за думите на бившия финансов министър Пламен Орешарски, че дупката в бюджета не е толкова голяма, Борисов каза: една дупка в зависимост от това дали ще паднеш в нея ти се вижда голяма или ако си от страни ти се вижда малка. Днес в 14 часа той ще отиде лично на срещата между финансовите министри, на която е поканил Станишев и неговия екип. Борисов изрази надежда, че предшественикът му ще отиде на срещата, за да се разбере какво наследство е оставил – „Как са харчили от началото на годината до сега. Не може, ако сега са ти празни джобовете, да кажеш, че в края на годината ще си добре и дупката в този джоб е малка”, каза още премиерът Бойко Борисов. /БГНЕС

Борисов: Думи като "Моля другарко, Бойко ме бие" пред Брюксел не важат
Има приемственост навсякъде, където няма данни за злоупотреби, заяви премиерът Бойко Борисов в МС. Така настоящият министър-председател отговори на думите на предшественика си Сергей Станишев, че шумните обвинения към министри от кабинета на тройната коалиция са подготовка за кадрова чистка. Всичко, което сме изнесли до момента, е с повдигнати обвинения и преписки в прокуратурата, каза Борисов. Искров е оставен в БНБ, /Иван Искров, директор на Българската народна банка - б.р./, Красимир Стефанов - остава начело на Националната агенция по приходите, каза Борисов. Комисиите в парламента и министрите всеки ден са на работа, подготвяме не като техните закони /на предишното управление/, които да се променят, нека ми дадат пример с правителство, което е работило през август, заяви премиерът. Думи като "Моля другарко, Бойко ме бие", пред Брюксел не важат, каза Бойко Борисов. 650 хил. лева ще бъдат предоставени днес на Добрич за преодоляване на щетите от наводнението на 7 август. В Шабла ще получат 125 хил. лева съгласно своите искания, допълни Борисов. /БГНЕС

Правителството отпусна 775 хил. лв. за Добрич и Шабла
Правителството реши да бъдат предоставени 650 000 лева на Добрич за преодоляване на щетите от наводнението на 7 август. Община Шабла ще получи 125 000 лева, заяви министър-председателят Бойко Борисов. Средствата са отпуснати след оценка на комисии към общините за нанесените поражения. Припомняме, жителите на Шабла и с. Камен бряг пострадаха най-тежко от земетресението на 5 август. Премиерът лично посети районите, за да направи оглед на щетите. Правителството вече преведе 10 000 лева за ремонт на църквата „Св. Харалампий" в Шабла. Щетите в с. Камен бряг възлизаха на над 63 000 лева, които кметът на община Каварна Цонко Цонев обеща да покрие със средства от общински бюджет. Пороите на 7 август пък причиниха най-много щети на град Добрич. След лично посещение в засегнатите от проливните дъждове райони премиерът Борисов обеща държавата да подкрепи пострадалите от наводнението./News.bg

news.v2.bgnes.com

Мартин Димитров: За съдебната власт трябва да има срокове
Намаляването на осигуровките ще извади много от бизнеса на светло. Не е имало случай аз да не съм настоявал за намаляването на осигуровките, заяви лидерът на СДС Мартин Димитров пред Нова телевизия.Има начин да се увеличи събираемостта на приходите и това може да стане бързо. В момента много фирми източват ДДС, заяви той. Това което се случва в България е недопустимо, правилата трябва да важат за всички. Затова ЕК спря парите за България, но нямаше наказани. Тези хора се оказаха спонсори на видни политически фигури. Там където има безспорни злоупотреби, трябва да има наказани, заяви Димитров. Съдебната власт, трябва да бъде независима и трябва да се предоставят всички доказателства. Без да се намесваме в съдебната система, трябва да има срокове. Не може да има дела, които продължават по 20 години, коментира той. Началото на сътрудничество на сините с ГЕРБ е добро, но тепърва предстоят трудни решения. ГЕРБ ще поеме цялата отговорност за управлението, а нашата роля ще е коректив. Още министерствата не са започнали да работят, няма смисъл да се преиграва, заяви той по повод липсата на критиките към кабинета на ГЕРБ до сега. /БГНЕС

Италианското МВнР ще предупреждава туристите за опасности с SMS
Италианското външно министерство предлага система за предупреждение чрез SMS за италианците, пътуващи в чужбина, съобщи политическият кабинет на външния министър Франко Фратини, цитиран от АФП. "Когато пътниците са регистрирани, е по-лесно за нас да ги предупреждаваме, ако възникне проблем", обясни пред АФП член на кабинета на министъра. Като допълнение към сайта "viaggiare sicuri" (да пътуваме сигурно), който предоставя основна информация за чуждестранните дестинации, услугата "dovesiamonelmondo" (къде се намираме в света) позволява на пътуващите да се регистрират към дипломатическите служби. Така туристите могат да получават информация за зоните, до които не е за препоръчване да се пътува (заради лоши метеорологични условия или политическа нестабилност), а в случай на природно бедствие или конфликт ще бъде предупреждаван със SMS за мерките, които трябва да вземе. "Можем да им изпратим съобщение, гласящо например "всички италианци трябва да дойдат в посолството, за да бъдат евакуирани". Изпращането на съобщение отнема една секунда, а издирването на туристите един по един в дадена страна - много повече", обясни представителят. Близо 12 милиона италианци, които приели техни лични данни да бъдат предоставени на оператора им Телеком Италия, получиха вчера SMS с предупреждение, че услугата вече е на разположение. От тогава около 2000 души вече са се регистрирали. /БГНЕС

focus-news.net

„Аш Шарк Ал Аусат”: Ливанското правителство ще започне работа преди съставянето на правителството
Бейрут. Възможно е председателят на ливанския парламент Набих Бери да свика депутатите за започване на работа, преди да бъде сформирано новото правителство на страната, съобщава днес вестник „Аш Шарк Ал Аусат”. Вчера се е състояла среща между Бери и кандидат-премиерът Саад Харири, който все още води консултации за сформиране на кабинет, на която са били обсъдени вътрешните дела на Ливан, както и хода на съставяне на кабинета. Бери е отказал да коментира в подробности какви са били обсъжданите теми на срещата с Харири, но подчерта, че докато Ливан се намира в този преходен период, депутатите в парламента ще бъдат свикани следващата седмица, за определяне на парламентарните комисии и техните председатели и гласуването им. Мнозина депутати подкрепиха това решение, с обяснението, че след като е постигнато споразумението за разпределение на министерските постове, работата на парламента няма защо да се бави.

Финансите: Преди и сега и – СРЕЩАТА НА ДЕНЯ
Излишък или дефицит има в бюджета и колко добро или лошо е финансовото наследство – темата върви като задочен спор между бившия и настоящия премиер и респективно между финансовите министри от двата кабинета. Задочният спор ще се превърне в реална среща днес, когато Сергей Станишев и Пламен Орешарски ще се отзоват на поканата на Бойко Борисов и Симеон Дянков да представят своите данни, които да бъдат сравнени в присъствието на медиите. Само за месец юли бюджетният дефицит е в размер на над 550 млн. лева, обяви вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков. Приходите за първите седем месец на годината са около 90 % и събираемостта изостава с около 10 %. Разходите обаче са се увеличили с над 30 % спрямо същия период на 2008 г.До 10-то число на следващия месец вече ще се обявяват оперативните данни на Министерството на финансите.

Премиерът Бойко Борисов ще присъства на срещата за Бюджет-2009
София. Премиерът Бойко Борисов ще отиде в 14.00 часа в Министерството на финансите на срещата, която настоящите управляващи определиха на предшествениците си. Това стана ясно по време на откриването на ремонтираната част от столичния булевард „Симеоновско шосе”, на което присъства министър-председателят, предаде репортер на Агенция “Фокус” . Поканата вече беше приета от бившия финансов министър Пламен Орешарски. Пред журналисти Борисов каза че се надява и Сергей Станишев да отиде на срещата. Според премиера състоянието на Бюджет 2009 е такова, че в момента единственото, което може да се направи, е дупката да се закърпи. За следващата година обаче той обеща изпълнение на поетите ангажименти към столицата, които са обсъдени преди два дни с изпълняващия длъжността кмет на София Минко Герджиков. Министър-председателят присъства на откриването на ремонтирания столичен булевард „Симеоновско шосе”. Преасфалтираният участък от бул. „Г.М Димитров” до Околовръстния път е 2780 м. Ремонтът струва над 1,6 млн. лв. На откриването присъстваха транспортният министър Александър Цветков и Минко Герджиков.

Бойко Борисов: Комуникацията с Брюксел е много по-добра, отколкото Сергей Станишев предполага
София. В момента комуникацията с Брюксел е много по-добра, отколкото Сергей Станишев предполага. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти, предаде репортер на Агенция „Фокус”. За новия директор на НАПИ Димитър Иванов и информацията, че е махнат заради съмнения за проблемни договори в пътната агенция, премиерът попита защо, ако е така, обяснението за отстраняването му е свързано със здравословни причини? „Когато правя смени, знам за какво ги правя. Втори път- той (Сергей Станишев – бел. ред.) трябваше да говори за НАПИ март месец. Към днешна дата още не са платили снегопочистването за миналата година. Няма пари за тази година. Дано се засрамят. Единственото, което ни е важно – дано дойдат днес да покажем в какво финансово състояние са оставили държавата. Навремето така постъпиха с боклука – оставиха го без сметища, без абсолютно нищо свършено по тази дейност”, каза Борисов.Сега според него подобно е състоянието на бюджета.Премиерът каза, че единственото, за което е помолил главния прокурор, е да съкращава и да бърза със сроковете на разследване, за да излязат наяве злоупотреби. Спортната зала със 17 млн. лева за 19 минути съм я свалил. Защо не са го направили, попита той.Това са вашите пари. Безспорни ли са земите, които са раздадени? Безспорни са. Ето сега и във Варна ще излезе там за това, което е заграбено как са го разделили на три части. Това са огромни пера в държавния бюджет и терени, които са заминали, каза още той.Премиерът присъства днес на откриването на ремонтирания столичен булевард „Симеоновско шосе”. Шахтите на булеварда са на нивото на асфалта. Премиерът е възложил на транспортния министър и на кмета Минко Герджиков да направят изчисления за средствата, които ще са необходими всички шахти в столицата да изглеждат по подобен начин, за да не създават проблеми на шофьори и пешеходци.Метрото ще бъде открито на 7 септември – с 10 дни по-рано, каза Борисов.

„Пийпъл Дейли”: Икономическата ситуация в САЩ започна да се нормализира, каза съветник на Барак Обама
Вашингтон. Председателят на съвета по националната икономика към Белия дом и съветник на президента на САЩ Барак Обама по икономическите въпроси Лоуръбс Съмърс заяви през изминалите дни, че основата за възстановяването на икономическия растеж в САЩ вече е положена. По неговите думи, появили са се много признаци за това че икономическата ситуация в САЩ е започнала да се нормализира, съобщава китайският вестник „Пийпъл Дейли”.Съмърс заяви пред медиите, че в момента има много признаци за икономическото възраждане на САЩ. По-специално, явни признаци са се появили на фондовите борси. За излизането от кризата, макар и не толкова директно, свидетелстват и промените в цените на имотите. Наред с това Съмърс изрази мнение, че сегашната финансова криза е нанесла тежък удар по финансовата система и е причинила огромни загуби на реалния сектор на икономиката, и затова икономическото възраждане ще има бавни темпове. Според него, „свободното падане” на икономиката на САЩ е избегнато. В момента е необходимо да се отдели внимание на избирането на моделът, който ще бъде благоприятен за американската икономика.

Данните на статистиката показват, че Испания върви към дефлация
Мадрид. Потребителските цени в Испания през юли са паднали с 1.4% в сравнение с миналата година, като това е петия пореден месец на спад, предаде АФП. Оповестените от Националната статистическа служба данни потвърждават предварителните изчисления в края на юли, което от своя страна увеличава опасенията, че най-тежката от десетилетия рецесия в страната ще доведе до дефлация. Инфлацията в Испания, която по принцип е по-висока от средната за еврозоната, сега се забавя много по-бързо отколкото другите в региона, като се отчита и икономически спад.

БВП на Германия се е увеличил с 0,3%
Берлин. БВП на Германия за второто тримесечие на 2009 г. по предварителна оценка се е увеличил с 0,3% спрямо данните за първото тримесечие. На годишна база БВП на страната за посочения период е паднал на 7,1%, съобщава Федералната статистическа агенция. Анализатори прогнозират, че темповете на свиване на германската икономика средно на тримесечие ще бъде 0,2%, а за годината 6,6%, съобщават информационните агенции.

Франция най-после не е на червено, каза френският министър на икономиката
Париж. Икономиката на Франция показва ръст от 0,3% на БВП за второто тримесечие, каза френският министър на икономиката и финансите Кристин Лагард пред радио Ер Те Ел. „След четири тримесечия на негативен растеж, Франция най-после не е на червено”, каза министърът преди оповестяването на официалните данни по-късно днес.

Думи и дела – КАЗАНО НА ДНЕШНИЯ ДЕН ИЛИ ГОРЕЩАТА ТЕМА

Кабинетът демонстрира засега рекламна акция, а не сериозни мерки, смята Антоний Тодоров
София. Засега всичко, което прави правителството, изглежда много повече като рекламна акция, отколкото като сериозни мерки, каза в интервю за Агенция „Фокус” политологът от Нов български университет доц. д-р Антоний Тодоров. „Избирателите очакваха да се сложи край на корупцията или поне да се ограничи значително. Засега всичко изглежда много повече като рекламна акция, отколкото като сериозни мерки. Друг е въпросът дали тези неща, които излязоха като разкрития ще издържат по-нататък в съда. Впечатлението ми от предишния опит е, че доказателствата не издържат и то не защото съдът е корумпиран, а защото самите доказателства се оказват не много валидни или пък не са събрани по надеждния начин”, каза политологът. Правителството все още не е представило програма за цялостно управление, в която да посочи какви цели с какви средства смята да постигне за мандата от четири години, отбеляза политологът. „Чуват се засега елементи за едни или други намерения, но те понякога са разнородни. Значи – от една страна казват, че ще приватизират държавните активни, а от друга страна – казват, че ще запазят публичната власт в определени сектори. Т.е. изпращат се разнородни послания. Затова аз бих искал да видя една цялостна програма и вероятно есента правителството ще я представи и може би ще има дебат в парламента – заслужава си да има такава практика на дебат за правителствената програма. В един парламентарен дебат е добре да се чуе мнението на опозицията – това е смисълът на дебата, да се чуят не само насърчителни изказвания, но и критични, за да може обществото да си даде сметка за рисковете”, каза доц. д-р Антоний Тодоров.

Юлий Павлов: Първите стъпки на правителството са в посоката на очакванията на хората
Първите стъпки на правителството са в посоката на очакванията на хората, гласували за ГЕРБ на изборите, каза пред Агенция „Фокус” социологът Юлий Павлов от Центъра за анализи и маркетинг. По думите му е започнала ревизия на състоянието на държавните институции, има заявено намерение да бъде търсена отговорност от виновните - все неща, които хората са очаквали преди изборите. „Освен това виждаме от министерствата на Симеон Дянков и на Росен Плевнелиев сериозни стъпки към по-висока ефективност за повишаване на приходите и намаляване на разходите – неща, жизнено важни в условията на криза”, каза той. „В същото време има и някои странни действия като например публично изявеното мнение на вътрешния министър Цветан Цветанов, че полицаите не можели да бъдат убийци. Подобно бланкетно оправдаване на полицаи, очевидно извършили престъпление, изглежда доста странно”, допълни още социологът.Големите въпросителни пред новия кабинет според Павлов са доколко извършваната ревизия ще открие не просто нарушения, а и престъпления. Интересно е също така дали тези престъпления ще бъдат доказани от съответните органи и дали ще последват осъдителни присъди, смята още Павлов. „Обществото, а може би и Европейският съюз очакват присъди спрямо високопоставени български политици, но дали ще има присъди, се решава не от изпълнителната власт, а от съдбата и тук е първият капан. Така очакванията са насочени към изпълнителната власт за нещо, което не зависи от нея”, каза социологът.Възможността на представителите на опозицията в Народното събрание да председателстват на ротационен принцип комисиите, които ще контролират чувствителните звена на изпълнителната власт е нещо много положително. Но за съжаление в новото Народното събрание се виждат и разнопосочни действия. Там картината е по-противоречива, каза социологът. Юлий Павлов изрази скептицизъм, че проблемът с гласув
Първите стъпки на правителството са в посоката на очакванията на хората, гласували за ГЕРБ на изборите, каза социологът Юлий Павлов от Центъра за анализи и маркетинг. Има вероятност в края на годината финансовото министерство да регистрира 8 милиарда лева неизпълнение на приходната част на държавния бюджет. Това каза директорът на социологическа агенция „Скала” Цветозар Томов. Според него рецесията за второто тримесечие на 2009 година ще бъде поне 5 на 100, което е основа за възникване на дефицит.Хубаво е ревизията на предишния кабинет да бъде направена от Сметната палата. Добре би било ако Сметната палата се произнесе за състоянието на едно или друго ведомство, за да може все пак да има гаранция, че тази ревизия е независима. Това каза политологът от Нов български университет доц. д-р Антоний Тодоров.Агенция „Фокус” ще потърси още мнения за първите заявки на правителството на Бойко Борисов и 41-ото Народно събрание.

Антоний Тодоров: По същество депутатите излязоха във ваканция - ... Аз мисля, че обществото би простило на депутатите ако те официално излязат в двуседмична ваканция, защото повечето хора правят това. Повече би простило това, отколкото да прости например, когато бъде направено заявлението, че няма да има ваканция, а в същото време те излязоха във ваканция. Това е една дребна лъжа, но се вижда от всички”. По думите на политолога все още е рано да се оцени работата на Народното събрание.

Антоний Тодоров: Ревизията на предишния кабинет трябва да бъде направена от Сметната палата
Хубаво е ревизията на предишния кабинет да бъде направена от Сметната палата. Добре би било ако Сметната палата се произнесе за състоянието на едно или друго ведомство, за да може все пак да има гаранция, че тази ревизия е независима. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” политологът от Нов български университет доц. д-р Антоний Тодоров. „Спекулацията с ревизията на предишното правителство може да се направи много лесно докато не бъде направена една сериозна и добросъвестна ревизия. Обикновено ревизията се прави от този, който иска да констатира неща, които евентуално да използва в последствие за своята политика”, каза той. Всяко ведомство има своите вътрешни органи за ревизия, но когато се смени министърът и неговият политически кабинет, системата в крайна сметка започва да действа с оглед на очакванията на новото ръководство, обясни политологът. „Така че много спекулации са възможни. Би трябвало да бъдем по-внимателни към обявяването на разкритията в злоупотреби, защото ще минат два-три месеца и ще се окаже, че много от тези разкрития за злоупотреби са само балони, защото няма достатъчно документи и факти, които да доведат до намесата на прокуратурата. Обществото наистина много систематично и внимателно се вглежда в различни сделки. Но не става дума само за сделки, правени от предишните управляващи, свързани с тяхната власт – например дали да се купят или да не се купят правителствени самолети. А става въпрос за сделки, за които има подозрение, че частни интереси са били облагодетелствани незаконно. Все още не виждаме такъв вид ревизия”, каза още той. На въпрос дали изказванията на премиера за предстоящи присъди за политици от предходното правителство влияят на съдебната система, политологът каза: „Това влияе на работата на съда, а знаем, че той е безпристрастен и само той ще реши дали ще има присъди или не, а не премиерът. Съдът ще реши в зависимост от представените доказателства дали някой има достатъчно за вина или не. Ние вече видяхме предишните опити да бъдат подведени под отговорност много министри – Александър Божков, който бе оправдан по всички обвинения, Стефан Софиянски – също оправдан, дори както каза самият той – съдът го призна за невинен. Венцислав Върбанов по същия начин бе оправдан. Искам да кажа, че въпросът не е дали обществото е убедено, че някой е виновен, а в годността на представените доказателства пред съда и един съд, ако държи на името си не може да отсъди при негодни доказателства. Изглежда точно това стана”.

Ако не се актуализира бюджетът, в края на годината ще има 8 млрд. лв. неизпълнение на приходите, според Цветозар Томов
вероятност в края на годината финансовото министерство да регистрира 8 милиарда лева неизпълнение на приходната част на държавния бюджет. Това каза пред Агенция „Фокус” директорът на социологическа агенция „Скала” Цветозар Томов. Според него рецесията за второто тримесечие на 2009 година ще бъде поне 5 на 100, което е основа за възникване на дефицит. „В нито един от месеците на тази година проходите по консолидираната фискална програма за второто тримесечие не са надхвърлили 2 милиарда лева. За да бъде изпълнена приходната част на бюджета тя трябва де бъде 3,5 милиарда лева в оставащата част на месеците на годината”, каза той. По думите му подобно нещо е невъзможно да се случи с оглед на икономическата ситуация. „Това означава, че в края на годината ще имаме неизпълнение на приходната част на бюджета над 8 милиарда лева”. Според Томов такъв бюджет не бива да остане действащ като основен закон за финансовата дейност на държавата и затова той трябва да бъде актуализиран незабавно. Той заяви, че въпреки че приходите спадат, те не спадат в същото темпо, с което БВП. Така възниква ситуация, в която приходната част започва да надхвърля 45 на 100 от БВП. „Всеки грамотен икономист би казал, че стойности от 45 на 100 от БВП сами по себе си са в състояние да доведат държавата до рецесия, защото тя става прекалено граблива спрямо реалната икономика”. Цветозар Томов: Налице е очевиден опит икономическата криза да се представи като бюджетна Налице е очевиден опит икономическата криза да се представи като бюджетна. Това каза пред Агенция „Фокус” директорът на социологическа агенция „Скала” Цветозар Томов. Според него се говори само за дупки в бюджета, за недостиг на средства. „Този бюджет е приет с хипотезата за растеж, а не за рецесия. Той няма как да бъде вързан в ситуация на рецесия. Търси се обяснение в това, че съществуват тези дупки в кражби и злоупотреби, каквито сигурно има, но даже и частично не могат да обяснят това разминаване. Разминаването е в резултат на факта, че вместо растеж, имаме рецесия”, каза той. Според него в ситуация на финансова криза държавата би трябвало да се въздържа да взема пари от реалния сектор на икономиката - бизнесът. „Бюджетните приходи не могат да бъдат самоцел. Проблемът не е в ситуация на криза държавата да бъде богата, защото това ще обедни още повече обществото. Проблемът е в това държавата да създаде предпоставки обществото по-бързо да се измъкне от рецесията”, посочи Томов.Той припомни, че през трийсетте години на миналия век в ситуация на криза в България е бил приет Закон за предпазния конкордат, в който тогавашната българска държава предвижда мерки, свързани с отлагане на данъчните задължения на икономически застрашени предприятия, създаване на стимули за запазване на работните места в частния сектор и други. „Проблемът е в това как държавата да действа така, че да не принуждава реалните икономически субекти да фалират или да съкращават нови и нови безработни, защото това отново ще стане финансово бреме на държавата. Ако държавата иска просто да си върже бюджета, дори за сметка на икономически натиск върху икономическите субекти, тя може да засили рецесията”, заяви той. По думите му моделът, който би проработил при криза е намаляване на разходите и намаляване на приходите на държавата. „А моделът, който като че ли тази власт иска да приложи е да намали до някъде разходите, рязко да увеличи приходите, запазвайки баланса при този бюджет – без да го актуализира”. Томов обясни, че неговата позиция се припокрива с изказванията на Симеон Дянков в периода, в който той не е бил обвързан политически с ГЕРБ. „Сега като министър на финансите, от когото това зависи, за това не става дума”, добави той.

timesbg.blogspot.com

Българските вестници в четвъртък ! - 13/08/2009

Най-младата кметица в община Мадан Десислава Горанова (30 г.) напуска поста си, за да бере гъби в Англия, съобщава „Труд”. Младата жена била избрана от листата на ДПС да ръководи с. Лещак, но заплатата й от 432 лв. стигала само да покрие вноските по кредит за жилище. „За съжаление изпуснахме един много добър кадър, работлива, умна, съвестна и отговорна жена”, каза кметът на Мадан Атанас Иванов. Наскоро Горанова го трогнала, когато половин час след пламване на пожар в съседната община Златоград събрала екип от селото и се явила на мястото да гаси. По инициатива на дейната дама било възстановено читалището в селото и била направена спортна зала. Тя събирала стари спортни уреди от общината, за да има за младите в селото, разказват хората в Лещак, където живеят 330 души.

Правителството на Сергей Станишев е стопило и последните пари от бюджетния излишък, натрупан през януари, показват данните на финансовото министерство, пише „Дневник”. „Дефицитът, направен само през последния месец на предишния кабинет, е бил 556 млн. лв., с което дупката в държавните финанси до юли вече е 372 млн. лв. Тройната коалиция е харчила пари и от фискалния резерв, който е намалял с повече от 500 млн. лв. Размерът му в края на юли е бил 7.7 млрд. лв. при 8.2 млрд. лв. на 30 юни. От министерството смятат, че приетите през миналата седмица икономии и затягането на работата в приходната администрация ще сработят бързо и в крайна сметка фискалният резерв повече няма да намалява. Минималният му размер, фиксиран в сегашния закон за бюджета, е 6.8 млрд. лв.”, обяснява изданието.

Въпреки всички хвалби на правителството на Сергей Станишев, че оставя на наследниците си бюджетен излишък, фактите показват точно обратното, отбелязва „Сега”. Според финансовия министър Симеон Дянков голямото харчене е било през май, юни и юли. Реално не е имало намаляване на заплатите на министрите в предишния кабинет с 15%, става ясно от думите му. Причината е, че само парламентът може да променя тези възнаграждения, а не Министерският съвет, както стори кабинетът „Станишев”. „Въпреки това самата заплата се е отчела на 85%, а останалите са дадени като добавки. Т.е. заплатата е дадена на 100%”, казва Дянков.

Производство за събаряне на барбекюто, контролно-пропускателния пункт и оградата на сградата в Бояна, в която живее лидерът на ДПС Ахмед Доган, е образувала Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), научаваме от „24 часа”. Решението е взето след преписка за законността на строежите, извършени в известния като „сарая на Доган” имот във вилна зона Беловодски път в Бояна. Според нотариалните актове последният собственик на имота е фирма „Делта епсилон”, в която дяловете са разделени между Красимир Дюлгеров и Румен Асенов. Скандалният имот е регистриран като 4-звезден хотел „Витоша” на името на „Делта епсилон”, а Дюлгеров е негов управител. Асенов пък е строителен предприемач и заедно със съпругата си Анелия имат хотел в Девин.

12 580 465 евро глътна пречиствателната станция за отпадни води край Благоевград, която сега жителите на крайните квартали на града кръстиха „златния лайнарник на Джевдет Чакъров”, информира „Труд”. По документи съоръжението е модерно и е изградено по всички екоправила. Жители на кв. „Струмско” и търговци от бензиностанции и заведения край главен път Е-79 обаче се питат дали вонята на фекалии е европейски стандарт. Експерти пък са единодушни, че въпреки похарчените значителни средства съоръжението е изградено с невероятни строителни пропуски и по стара руска технология.

„Приказки от рода „Моля, другарко, Бойко ме бие” няма да вършат работа пред Брюксел. Така в сряда премиерът Бойко Борисов коментира нападките на предшественика си Сергей Станишев, който предишния ден заяви, че ако в България се стигне до политическа чистка, ще бъдат уведомени европейските партньори на БСП”, съобщава „Новинар”. Демонстрирам приемственост навсякъде, където няма злоупотреби, категоричен бил Борисов. По думите му обаче формулата 3-5-8 е увеличила прекалено много администрацията и това налага съкращения.

„Новинар” цитира Мая Манолова от Изпълнителното бюро на БСП да казва, че проверките, които се правят на бившите червени министри, са един повтарящ се сценарий. „Възпламенен е поредният кьорфишек, дупка в бюджета, липсващи средства, злоупотреби. Ако се вгледаме, ще разберем, че тук истината няма значение, защото не е този начинът, по който се търси истината”, твърди Манолова. Според нея информацията, която се изнася за извършените от контролните органи проверки на бившите министри на БСП, не е достоверна.

„Не съм си подавал оставката като член на ИБ, но аз наистина не виждам своето място в днешното и утрешно ръководство на БСП”, заяви бившият вътрешен министър Румен Петков в Стара Загора, четем в „Стандарт”. „Името ми е натоварено с много негативи и не искам да преча за възстановяване авторитета на моята партия”, аргументира се смятаният за силния човек в Столетницата. Според него тези негативи в огромната си част били гнусни клевети, но така или иначе имало наслагвания в обществото. „След твърдението на министър Дянков, че съм контролирал контрабандните канали, за което ще го съдя, майка ми е в много тежко състояние на легло”, твърди Петков.

„Общински съветници и ръководители на местни структури на ГЕРБ, кмет, както и бивши офицери, някои от които и сътрудници на Държавна сигурност (ДС) са сред назначените нови 18 областни управители”, информира „Дневник”. Губернатор на Бургас ще е Константин Гребенаров - общински съветник от ГЕРБ в Созопол и председател на местната партийна организация. При проверката на кандидатите за местната власт той беше обявен от комисията по досиетата за щатен служител на ДС. Данчо Симеонов, който ще управлява Варна, е бил служител във Военното контраразузнаване и е работил като щатен, оперативен работник в I, II и III управление на ДС като агент Косьо. Друг контраразузнавач, но без агентурно минало, е управителят на Русе Пламен Стоилов, разказва вестникът.Полицаите на улицата вече няма да са въоръжени със стоппатрони, а с бойни, е водещата новина за „24 часа”.

Силовият вицепремиер Цветан Цветанов обяснил, че практиката на стоппатроните я няма никъде в Европа. Премахването им било препоръчано от работна група, създадена след акция, в която загина полицай.

Нападателят на журналиста Огнян Бояджиев e бил негов приятел от скайпа и пострадалият е поканил бияча си след чат в интернет, съобщиха разследващи, четем още в „24 часа”. 17-годишен младеж от виетнамски произход е задържан за нападението над Бояджиев във вторник, но до късния следобед вчера не бе ясно какво обвинение ще му бъде повдигнато. Оказало се, че час преди инцидента Бояджиев си говорил с младежи и ги поканил на гости в жилището си в кв. Иван Вазов. На поканата се отзовал 17-годишен от виетнамски произход. В дома между двамата възникнал скандал, последван от сбиване. Виетнамецът успял да пребие Бояджиев, отнел му кредитна и дебитна карта, накарал го да му каже ПИН кодовете и избягал. След побоя Бояджиев се свързал с друг свой познат по чата в интернет и помолил да извика полиция и „Бърза помощ”, разказва изданието.

Скандалният затворник Митьо Очите за пореден път беше засечен да се забавлява, вместо да се превъзпитава зад решетките. Снимки, пратени в „Труд” от други лишени от свобода, показват как несебърският наркобос е пуснат на пикник на 9 август т.г. извън затвора в Казичене. Той получил отпуск за награда вместо наказание, че три дни по-рано пребил в пандиза Стоян Кръстев-Драгановеца. В жалба до прокуратурата Драгановеца пише, че Митьо бил под крилото на шефовете на затворите, а самият той бил изнудван да даде 5000 лв. дарение, за да получи работа, докато търпи наказанието си. Скандалът предизвикал пресконференция в правосъдното министерство, на която било обяснено, че двамата са върнати в затвора.

Няма коментари: