петък, 14 август 2009 г.

ОЩЕ МАЛКО ИНФО ОТ 14 АВГУСТ 2009


БОРБА ЗА БЪЛГАРСКИ ПАСПОРТИ В СКОПИЕ
OBEKTIVNO.COM

ЕК: България може да загуби финансирането по ИСПА заради забавени тръжни процедури
Съществува сериозен риск България да загуби финансиране по линия на програмата ИСПА основно заради забавено начало на тръжни процедури по проекти по програмата и заради слабости в управлението й. Tова е посочено в няколко писма на Европейската комисия (ЕК) до отговорните за програмата и на срещи с тях. Информацията съобщи днес говорителят на комисията Денис Абът, цитиран от БТА.За да бъде избегнат този риск, България да ускори изпълнението на проектите и да осигури навременното пристигане в Брюксел на исканията за разплащане по одобрените поекти, добави той."Нашите данни сочат, че остават за усвояване 455 милиона евро финансиране по линия на ИСПА. Очаквам българското правителство да не повдига възможността за продължаване на крайния срок за договаряне на проекти по ИСПА, освен ако то няма чувството, че може да бъде загубена част от финанасирането по програмата, което още не е усвоено", изтъкна Денис Абът.Срокът за договаряне на проекти по ИСПА е до края на 2009г.

Замените на гори бледнеели пред тези на земеделски земи

"Може да се окаже, че замените на гори бледнеят като мащаби пред това, което се е случило при заменените земеделски земи", съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов в Смолян, цитиран от БТА. Става дума за земи от фонда на селскостопанските техникуми и на поделенията на Селскостопанската академия.Той обяви още, че информацията, която получава досега по проверката, правена от инспектората на агроведомството, е говори за престъпление и "по всяка вероятност ще се търси отговорност от някои от предишните земеделски министри и членове на техните кабинети"."Министерството на земеделието се е превърнало едва ли не в брокерска къща през последните години, то не се е занимавало с проблемите на земеделските производители", констатира още Найденов.

Проблеми на Българо-Турската граница

До момента не е получена информация от турска страна за промяна на заявената от тях позиция, свързана с използването на СЕМТ разрешителните от български превозвачи, предупреди Министерството на транспорта. В изпратената нота от миналата седмица, Република Турция информира, че забраната за български товарни автомобили да използват СЕМТ разрешителни на територията на нейна територия влиза в сила от 15 август 2009 г. Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията се обръща към всички български превозвачи, осъществяващи превоз на товари от и до територията на Република Турция и използващи СЕМТ разрешителни, в случай, че срещнат затруднения, да подават пълна информация до Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация. Припомняме, Турция изпрати нота на България, с която информира българската страна за въвеждането на забрана за български товарни автомобили да използват СЕМТ разрешителни на територията на Турция повече от един път в рамките на 24 часа (12 часа за отиване и 12 часа за връщане, като ще се взема под внимание последната дата на излизане от страната). Поставянето на административни срокове от страна на Турция по отношение на превозите е в противоречие с процедурите и правилата, приети от Европейската конференция на министрите на транспорта (ЕКМТ).

Кабинетът Станишев се оказа и рекордьор по харчове

Правителството на Сергей Станишев е поставило абсолютен рекорд с реализирания дефицит от 556 млн. лв. през юли. Това е отрицателната разлика между приходите и разходите на държавата в последния месец, от управлението на тройната коалиция. Справка с отчетите на финансовото министерство показва, че юли не е приключвал с отрицателно бюджетно салдо от 2001 година насам.Самият дефицит на месечна база, както и този с натрупване за седемте месеца от началото на годината (372 млн. лв.) пък са най-големите от 1998-ма година насам, когато министерството въвежда електронна обработка на тези данни.В съобщение до медиите Министерство на финансите разпространи тази информация, коментирайки, че дори и отчетените през периода 1999-2001 г. високи дефицити са наполовина по-малки от този за юли 2009 г., в чийто край правителството на Бойко Борисов положи клетва.Справка за месеците от юли до август не е представена, но бюджетната политика в последните години се характеризира с натрупване на излишъци в първите месеци на годината и по-сериозни харчове през есенните месеци. През последните 2 години това се виждаше най-отчетливо, когато правителството с допълнителни решения, одобрени от парламента, изразходваше свръхизлишъците (горницата над заложения в закона излишък от 3% към очаквания БВП). Това доведе до харчове, надхвърлящи с повече от 1 млрд. лв. заложените в началото на годината фискални цели.

Янев осъди Минчо Спасов за 11 лева
Яне Янев осъди бившия депутат от НДСВ и шеф на вътрешната комисия в 40 НС Минчо Спасов.
Лидерът на РЗС бе завел дело срещу Спасов за 1 лев за всяка клевета произнесена от бившия депутат.
Състав на Софийски районен съд намира твърденията на Минчо Спасов в авторска статия от 03.11.2008 г. във в-к „24 часа" под заглавие „Да не гоним Хасан от нашия отбор" и интервю от същата дата в предаването „Коритаров лайф" по Нова телевизия за неверни и позорящи.
В тях Спасов твърди, че Яне Янев бил обвързан с бившата Държавна сигурност, поддържал нерегламентирани контакти с ДАНС, оповестявал секретни документи от спецслужбите, купувал гласове на частичните местни избори в град Сандански и пр.
Съдът счита, че Яне Янев неоснователно е обвинен в престъпления, които не е извършвал, при това публично в национални медии. По този начин Минчо Спасов е нанесъл неимуществени вреди, като е уронил честта и личното му достойнство.Въз основа на тези си изводи СРС го е осъдил да заплати на Яне Янев обезщетение в размер на общо 11 лева - по един лев за всяко от единадесетте конкретни неверни клеветнически твърдения в двете публикации, а така също разноските по делото.


Прави впечатление, подчертават от РЗС, че за пръв път в съдебен акт са разгледани представени по делото документи от ДАНС във връзка с публични твърдения на НДСВ, че в пощенската кутия на бившия техен депутат Яни Янев (почти съименник на Яне Янев, б.р.) били „погрешка" попаднали доказателства за куване на гласове от страна на лидера на РЗС на частичните местни избори в град Сандански.Съдът констатира, че подателят на прословутото писмо е фиктивно лице с несъществуващ адрес.


FOCUS-NEWS.NET

Президентът Георги Първанов назначи Калин Георгиев за генерален комисар на МВР
София. Президентът Георги Първанов назначи Калин Георгиев за генерален комисар на МВР, съобщиха от пресслужбата на държавния глава. На основание чл. 98, т. 7 от Конституцията на Република България и чл. 184, ал.1 и ал. 3 от Закона за Министерството на вътрешните работи, президентът Георги Първанов освободи Павлин Димитров от длъжността генерален комисар на Министерство на вътрешните работи.На основание чл. 98, т. 7 от Конституцията на Република България и чл. 184, ал.1 от Закона за Министерството на вътрешните работи, президентът Георги Първанов назначи главен комисар Калин Георгиев, директор на Главна дирекция “Криминална полиция” на Министерство на вътрешните работи, на длъжността генерален комисар на Министерство на вътрешните работи.

Доц. Александър Маринов: Една част от новите министри говорят категорично като експерти
София. Една част от новите министри говорят категорично като експерти. Докато политикът не говори като експерт. Политическото говорене е малко по-различно. Политикът винаги си оставя вратичка. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” доц. Александър Маринов – преподавател по „Публична администрация” в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. По думите му, политикът винаги дава възможност да се разгледат различни политически ситуации или версии. „За експерта категоричното говорене е ясно, защото той борави с инструментите на експертизата, т.е. на приложната наука и там две и две е четири. В политиката не винаги две и две е четири, не само защото този, който ни казва, че не е четири, лъже. Там са нужни други ходове – съчетаване на интереси, баланси и т.н.”, обясни доц. Маринов. Според него с натрупването на политически опит новите министри и депутати от ГЕРБ ще започнат да бъдат не толкова категорични в говоренето. „Не казвам, че ще започнат да лъжат или да замазват нещата, като добре познати примери от предишни мандати”, уточни той. Според доц. Маринов един експерт по-лесно може да стане политик, отколкото един политик – експерт. На въпрос дали един добър бизнесмен може да стане добър политик, преподавателят каза: „Тук аз съм по-скептичен. Не може да се каже, че човек, който е работил в бизнеса и е показал добри резултати става автоматично за министър или за човек на друга ръководна позиция в публичната власт”. Той припомни случай с „юпитата” в предишните две правителства, които преди това са имали опит в частния, в банковия сектор. „Аз лично не смятам, че от тях се получиха много добри министри”, каза доц. Александър Маринов. „Не правя прогноза и не съм категоричен, но стартът на управляващите съвсем не е обезкуражаващ. Напротив – това, което започват да правят тези хора, как те се държат, съвсем не ни лишава от някои добри надежди. Дали това ще се развие по-нататък, аз не мога да кажа, предстои да видим”, заключи преподавателят.

Цветан Симеонов: Необходимо е държавата да се превърне в пример за изряден платец
София. Необходимо е държавата да се превърне в пример за изряден платец, според председателя на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов.В интервю за Агенция „Фокус” той заяви, че това означава както своевременно връщане на данъчен кредит, така и извършване на плащания за проектите, за обществени поръчки, които са изпълнени.Тласък на икономиката ще даде и облекчаване на административните тежести.Изключително важен въпрос от компетенцията на правителството е да се ускорят всички мерки, които ще доведат до по-широкото използване на европейските програми. „Заради формалностите, заради това, че нямаше прозрачност в последните години фирмите бяха обезкуражени да пишат въобще проекти и даже в по-сложните условия на получаване на кредит, голямата част от тях предпочитат да търсят кредит чрез банките вместо да кандидатстват за пари от еврофондове. Основното е, че се забавят срокове, има усложнени процедури и най-важното - получават сигнали от свои партньори, колеги, които вече са спечелили проекти, които са ги осъществили и на които плащанията им се бавят и не им се връщат”, каза Симеонов. Особено тежко е това забавяне, в случаите, когато резултатът от проекта е приет, след като фирмите със свои или с привлечени средства от кредити са финансирали съответното мероприятие.В бюджета тази година по наша информация за Изпълнителната агенция за малките и средните предприятия не бяха предвидени средства за участие на български фирми в панаири и изложби зад граница от предишното правителство или ако са предвидени, са били символични. На практика тази година за българските фирми няма да има възможност да участват в панаири и изложби зад граница при положение, че най-много се нуждаят от тази възможност и от нови пазари и партньори в условия на криза, посочи председателят на Българската търговско-промишлена палата.

Цветан Симеонов: Не само контрол, но и стимули са необходими за изсветляване на икономиката
София. Не само контрол, но и стимули са необходими за изсветляване на икономиката, заяви в интервю за Агенция „Фокус” председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов.Един от тези стимули е намаляването на осигурителната тежест за бизнеса.„Осигурителните вноски са с голям приоритет, защото виждаме, че безработицата расте, натискът върху пазара на труда е сериозен и това до известна степен съчетано с високите осигурителни вноски отново захранва сивия сектор. Поставили сме си цел и това е предмет на един голям проект, който започва БТПП за борба със сивия сектор. Трябва да се търсят не само наказателни мерки, а и стимули за излизане от него”, посочи той.По думите му - тогава работата на контролните органи ще намалее, а постъпленията няма да бъдат по-малко. Практиката показва, че за сметка на намалената ставка се увеличава базата, което осигурява същия ресурс като постъпление. Цветан Симеонов посочи, че Българската търговско-промишлена палата никога не е била на крайни становища. Всички неща, които предлагаме, не са само желания от страна на бизнес средите, но и в резултат на изчисления на отделите ни по анализи. Ако сметките покажат, че кризата до такава степен се е задълбочила, че бюджетът ще рухне или ще има огромен дефицит, който основно се отразява на НОИ, естествено, че може и да не бъде изведнъж с пет пункта, но трябва да се работи в тази посока, обясни той.
Отрицателното бюджетно салдо за юли от - 556,1 млн. лв. е прецедент от 1998 г.
София. Отчетеното по оперативни данни и оценки на Министерство на финансите отрицателно бюджетно салдо за месец юли в размер на - 556,1 млн. лв. е прецедент като дефицит на месечна база за периода януари - юли от 1998 г. до днес, съобщиха от МФ. Дори и отчетените през периода 1999 - 2001 г. високи дефицити са наполовина на отчетения за месец юли 2009 г., в края на който правителството на премиера Бойко Борисов дойде на власт.

Подписана е инструкция за взаимодействие между НАП и КЗК
София. Изпълнителният директор на Национална агенция за приходите (НАП) Красимир Стефанов и Петко Николов – председател на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), подписаха Инструкция за взаимодействие между двете институции, съобщиха от агенцията. Документът отчита настъпилите законодателни промени и необходимостта от продължаване на сътрудничеството между НАП и КЗК.Инструкцията предвижда широк обхват от дейности като двустранен обмен на информация, документация, експертни становища и анализи, както и формиране на междуведомствени работни групи, включително и при разработване на проекти за нормативни актове. В документа е записано, че НАП и КЗК ще извършват съвместни контролни действия в областите на компетентност на двете ведомства. По искане на КЗК служителите на НАП ще оказват съдействие при разследване на престъпления против данъчната или осигурителната система, пише още в инструкцията.

Симеон Дянков се срещна с мобилните групи на ГКПП Кулата
Кулата. Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков се срещна с мобилните групи на Граничен контролно-пропускателен пункт Кулата, в които от понеделник са включени и представители на НАП - Благоевград, които да проверяват вносителите на стоки за платени държавни вземания. Това съобщиха от Министерството на финансите. По предварителен анализ на дейността им, от началото на седмицата потокът на нерегламентиран внос на плодове и зеленчуци е намалял наполовина. Днешното посещение на вицепремиера Симеон Дянков беше направено в изпълнение на обещанието, което той даде в началото на седмицата в Петрич пред повече от 60 земеделски производители от областта. Министърът се ангажира да бъдат взети спешни мерки за намаляване на нерегламентирания внос на плодове и зеленчуци от Гърция и Македония.

Цветан Цветанов: За мен най-важното е полицаите да усещат подкрепата на политиците
Своге. За мен най-важното е полицаите да усещат подкрепата на политиците. Това каза вътрешният министър Цветан Цветанов след опелото на починалия полицай Любомир Митов в църквата в с. Бов, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Цветанов бе категоричен, че е нужно повишаване на мотивацията на служителите на МВР. По думите му те трябва да усещат, че са в полза на обществото, което да ги възприема като „борещи се за справедливостта”. „Трябва да покажем заедно, че държавата е по-силна от престъпността. Това не трябва да се повтаря. Моето уважение към всички, които изразяват нови мнения, но държавата трябва да победи”, каза той. За да няма повече подобни инциденти с полицаи, е нужен комплекс от мерки, обясни министърът. „Не приемам за нормално, че тези, които посягат на полицаи, ще могат да усещат живота от правата страна. Нека обществото и полицаите покажем, че държавата е по-силна”, допълни Цветан Цветанов.Любомир Митов почина на 12 август тази година във Военномедицинска академия след като бе прострелян при изпълнение на служебните си задължения на 10 юли тази години. На траурната церемония присъстваха много редови полицаи от различни полицейски управления в страната. Паметта на загиналия почетох и неговите колеги на РУ на МВР в Своге. От ръководството на МВР на погребението присъстваха зам.-министърът Павлин Димитров, генералният секретар Калин ГеоргиевАгенция „Фокус” припомня:Любомир Митов бе прострелян при изпълнение на служебните му задължения сутринта на 10 юли, след сигнал за грабеж в района на гара Бов и последвалото преследване на двамата нападатели. След раняването полицай Митов бе настанен за лечение в изключително тежко състояние. Въпреки временното стабилизиране на основните жизнени функции и положените високопрофесионални усилия на лекарския екип от ВМА, животът му бе в риск в резултат на тежките наранявания.Старши полицай Любомир Цветков Митов е роден на 13 май 1969 г. в Своге. Назначен е на работа в МВР през януари 1993 г. Работил е последователно като полицай и старши полицай в РУ „Транспортна полиция” в група “Патрули за съпровождане на влакове” и „Патрулно постова служба” в сектор “Охранителна полиция” до август 2003 г. От август 2003 до октомври 2007 г. работи в сектор “Охрана на обществения ред” към СДВР, а от октомври 2007 г. досега изпълнява същата длъжност в група “Охранителна полиция” на РПУ-Своге към ОДП-София.


DNESPLUS.BG

Цв. Томов: Нужни са непопулярни мерки Като общество трябва да искаме от правителството да вземе непопулярните мерки необходими за оздравяването на икономиката ни в период на криза, заяви социологът Цветозар Томов по време на пресконференция посветена на държавната политика в условията на икономическа криза. По негови данни, от все още недовършен проект около 30 % от малките и средни предприятия регистрирани по търговския закон се чувстват заплашени от кризата. Част от хората крият ДДС и фирмите отиват в сенчестия сектор, защото не могат да си позволят да платят данъците, смята той. Държавата трябва да помисли как да даде на частния бизнес възможност да диша, твърди Томов. Според него още сега, а не през 2010 г. трябва да бъдат намалени и осигуровките. Това ще отвори по-голяма дупка в бюджета, но ще запази работни места, които ако бъдат загубени от своя страна биха породили нови разходи – за обезщетения. Парите от намалените осигуровки ще се върнат в държавата по други начини, категоричен е Томов. Социологът оцени като добри антикризисните мерки в предизборната програма на ГЕРБ, но твърди, че правителството се страхува от загуба на популярност, ако ги приложи. "Според мен не предприемат тези мерки, защото е политизиран проблема", заяви още Томов. Съкращенията и намаляването на заплати и пенсии например веднага биха били нападнати от опозицията с политическа цел, а не защото са нецелесъобразни. Цел на държавата не следва да бъде връзването на бюджета, а борбата с кризата, смята той. "Това е икономическа, а не бюджетна криза", заяви социологът, според когото пикът й ще дойде в късната есен. Според него предизборната идея на ГЕРБ за незабавна актуализация на бюджета е трябвало да бъде осъществена, защото дори това да стане посредством други механизми, а не промяна на закона – това не би било достатъчно ясен знак от страна на новото правителство. До 3% бюджетен дефицит може да си позволи страната ни, която в момента влиза в период на дефлация, според Томов. Дупката в бюджета е била видима още през април и на всеки грамотен икономист е било ясно, че тя ще се появи през юли, категоричен е Томов. Според него тя е плод на приемането на един абсурдно оптимистичен бюджет, смята Томов. Освен заложените високи приходи не е била съобразена и цената на петрола, която е по-ниска от предвиденото (около 40 долара за барел спрямо заложените 70).
Дефицитът в бюджета не е плод на измамите, а е плод на рецесията, категоричен е Томов. Той не се ангажира с позиция, дали бюджетът е бил приет съзнателно за да се оправдаят заложените в него високи разходи, но бе категоричен че дупката ще продължи да расте независимо от усилията на правителството. “Изземането на пари от държавата ще затвори омагьосан кръг”, категоричен е социологът. Според него не трябва да се изисква предварително и корпоративния данък, да бъдат намалени преките данъци и осигуровките. /БГНЕС

Петър Стоянов се намеси за освобождаването на Спаска Митрева

Днес бившият президент Петър Стоянов проведе продължителен телефонен разговор с македонския държавен глава Георге Иванов. По време на разговора Петър Стоянов постави въпроса за справедливото решаване на хуманитарния казус "Спаска Митрова", която излежава тримесечна присъда в македонския затвор "Идризово". Известният журналист Велизар Енчев пръв предложи по Телевизия СКАТ за освобождаването на македонската гражданка с български паспорт от затвора да посредничи бившият президент Петър Стоянов. Македонският президент е уверил Петър Стоянов, че в следващите дни той лично ще разгледа този казус и ще предприеме съответните действия, които могат да доведат до освобождаването на Спаска Митрова от затвора. Тази вечер Петър Стоянов ще разкаже за разговора си с Иванов в "Дискусионно студио" с водещ Велизар Енчев в 19:30 ч. /БГНЕС


news.v2.bdnes.com

КТ "Подкрепа" се обяви срещу кабинета "Станишев"
Крайно недостойно е членовете на кабинета Станишев да прикриват своите неудачи и злоупотреби в областта на капиталовите разходи с искания на социалните партньори, в частност синдикатите, заявява Изпълнителния съвет на КТ „Подкрепа” заявява, в официална декларация разпространена до медиите ИС на КТ „Подкрепа”.На 13 август 2009 г. ексминистър Орешарски си позволи, разпространявайки откровени неистини, да обясни преразхода с над 30% в капиталовите разходи на Бюджет 2009 с настояване на синдикатите и работодателите да се финансират определени обекти, се казва още в съобщението. На всеки икономически грамотен човек е ясно, че именно през това перо е възможно финансирането на дейности, които нямат нищо общо с капиталовите разходи (например-партийно участие на избори). На цялата българска общественост е известно, в т.ч. най-вече на Кабинета Станишев, че от 10 ноември 2008 г. национално представителните синдикални организации КТ „Подкрепа” и КНСБ напуснаха социалния диалог, което прекрати всякакви контакти и обсъждания с бившето правителство във връзка с водената от тях политика на разруха и ограбване на държавата. Това обстоятелство беше точно и ясно изразено на проведения от нас митинг на 26 юни 2009 г.Време е да понесете отговорността за некадърната си и грабителска политика, заявяват от синдиката. Ние, членовете на КТ „Подкрепа”, заявяваме, че няма да ви позволим да криете вашите далавери на наш гръб и с всички средства ще съдействаме на всеки, който има смелостта да каже истината за вашите действия, както и категорично ще настояваме за справедливо наказание на виновниците, твърдят от КТ "Подкрепа". / БГНЕС


Медведев: За убийствата на правозащитници са отговорни сили, получаващи подкрепа отвън
За убийствата на правозащитници в Русия, които се случиха в страната в последно време, са виновни сили недоволни от развитието на Руската Федерация и получаващи подкрепа от чужбина, заяви руският президент Дмитрий Медеведев, цитиран от РИА "Новости"."Силите, които са недоволни от положителното развитие на Русия, са се активизирали. Те получават подкрепа, включително от чуждестранни източници, и са задействали терористични механизми, с използването на нови терористични технологии", заяви руският президент в Сочи на пресконференция след приключване на преговорите с германския канцлер Ангела Меркел, коментирайки поредицата убийства на правозащитници в Русия. Служителката на правозащитния център Мемориал Наталия Естемирова беше убита в Грозни на 15 юли. Нейната съдба последва Зарема Садулаева и съпругът й, които бяха отвлечени в Чечения на 10 август. Техните тела бяха открити на следващия ден. /БГНЕС


bnr.bg

Всеки втори българин доволен от началото на кабинета "Борисов"
По повод желанието на новите министри да бъдат проверявани предшествениците им, главният прокурор Борис Велчев заявява в интервю за Труд, че подобни проверки и разследвания имат превантивен ефект и върху действащото правителство. "Само съдът, и то въз основа на доказателствата, ще се произнася по въпроса за вината", допълва главният прокурор. Дали е сегашен министър, бивш министър, не ме интересува. Няма лице в България, с което вие трябва да бъдете внимателни" - това е казал премиерът Бойко Борисов на ДАНС при представянето на новия й шеф.


В интервю за 24 часа Борисов отрича обвиненията за водена от новото правителство балканска политика на възмездие и дава примери с оставените на постовете си шефове на данъчните и на Здравната каса и управителя на Централната банка. "Не бих сменил някого, само защото е сестра на Илияна Йотова", казва Бойко Борисов.


24 часа избира друг, неполитически акцент за заглавие на интервюто: "Ще теглим кредит, но ще осигурим трансплантация за всеки, който чака", обещава премиерът. До сряда здравният министър трябва да е готов със справка колко пари трябват за трансплантациите на всички чакащи хора - за бъбреци, дроб, сърце.


Браво, Бойко! Това казва всеки втори българин за първите стъпки на премиера Борисов и кабинета му", пише "Стандарт като цитира проучване на НЦИОМ, според което 72 % от българите гледат с надежда на новата власт".


Водещото заглавие на "Стандарт е "Ковачки на съд - обвиняват го за данъчни афери".
Борисов обеща да налее пари в София. Едновременно с това министър-председателят обяви курс към свиване на разходите и спестовност", пише "Дума на първата си страница и обвинява премиера в синдром на недоизживяно кметуване.


Първи лобистки скандал избухна в парламента" е заглавието на първа страница на вестник Сега. За "поправката Фидосова" пише и Труд в рубриката си "Позиция."


Почти всички вестници публикуват фото-робот на издирван от полицията мъж: "Психопат боде деца със спринцовка" гласи заглавието на първа страница на "Новинар.


"Почиваш в България, не плащаш данъци", пише на първата си страница. Идеята е всеки българин, който е прекарал ваканцията си у нас за поне 6 дни, да получи данъчно облекчение в края на годината, пояснява изданието, но допълва, че детайлите тепърва ще се обсъждат.

Дефлацията в САЩ достигна рекордни стойности от 1950 година насам.
Индустриалното производство се повиши с 0,5% през юли. Потребителското доверие отвъд океана се срина през месец Август.
Йената поскъпна спрямо долара и еврото след като публикуван доклад показа, че потребителските цени в САЩ остават без промяна през юли, но спрямо година по-рано се понижават с рекордни темпове от 1950 година насам. Дефлацията в страната се ускори до 2,1% спрямо 1,4% през юни. Това накара инвеститорите отново да потърсят сигурността и японската валута поскъпна до 94,60 спрямо долара и до 135,04 за евро.
Оповестен доклад отчете ръст на индустриалното производство в САЩ за юли с 0,5% спрямо прогнозиран от анализаторите с 0,2%, като тези данни оказаха слабо влияние на валутната търговия.
Потребителското доверие в САЩ се срина през август до 63,2 пункта спрямо 66,0 пункта през юли очаквано от анализаторите повишение до 69,1 пункта. Това доведе до закриване на рискови активи и зелените пари поскъпнаха до 1,4232 спрямо еврото. Японската йена също продължи повишението си и достигна до 94,40 спрямо зелените пари и до 134,40 спрямо еврото.
Златото се търгува на нива от 958 долара за тройунция или повишение с 1,40 долара спрямо вчера. Фючърсите на американския лек суров петрол със срок на доставка месец септември се търгуват на цени от 70,61 долара за барел или понижение с 9 цента за деня.
Към момента междубанковият курс долар лев е 1,37/1,3720. В обменните бюра доларът се търгува между 1,36/1,38. Еврото се разменя за 1,95 / 1,9580 лева.ФК "Логос - ТМ" АД


CAPITAL.BG

Случаят с арестуваната в Македония българска гражданка Спаска Митрова напомни какво не е наред между София и Скопие

Това можеше да е просто поредната банална история за разправия между бивши съпрузи, които не могат да си поделят детето. Но не е.Защото от битова драма тя неочаквано прерасна в политически проблем и индикатор за отношенията между две съседни държави. Главната героиня в историята е 25-годишната гевгеличанка с български паспорт Спаска Митрова, която в края на юли беше насила разделена от детето си и вкарана в затвора. Мотивите на македонския съд са, че не е осигурила възможност на бившия си съпруг да вижда двегодишната им дъщеричка (виж карето). Митрова бе арестувана в дома на родителите си в зрелищна полицейска акция, а по разказите на майка й Сузана в участъка е била унижавана, дърпана и душена от социалните работнички, дошли да вземат детето. Пак според Сузана Митрова дъщеря й е преследвана от съда, властите и бившия си съпруг, защото не криела българския си произход, а наскоро дори взела българско гражданство. Случаят беше разгласен в България от женската организация на ВМРО и стана повод за ожесточена престрелка между македонските и българските медии, която постепенно доби размаха на истинска антикампания.Казусът "Митрова"Според новоназначения министър за българите в чужбина Божидар Димитров случаят с арестуваната Митрова е опит да бъде спрян "процесът на ребългаризация" на Македония, която страда от "Б-комплекс" (комплекс по отношение България) и че това е поредният от много казуси, когато хората, които декларират себе си като българи в Македония, са преследвани по всички възможни начини. Такива в интерес на истината не липсват, макар че малка част от тях придобиват публичност в България. Друга история от последните месеци е например тази с Драги Каров , осъден за това, че издигна паметник на Тодор Александров в двора на къщата си.Медийната истерия около Митрова предизвика смесени чувства и в обикновените македонци. "На целия случай се отдава прекалено внимание, много от нещата се изваждат от контекста", каза пред "Капитал" съгражданин на Митрова, пожелал да остане анонимен. "Тук преобладава мнението, че става дума за чиста и напълно регулярна процедура. Хронологията на процеса беше публикувана подробно в медиите, на няколко пъти са изчерпани всички възможни механизми за решаването на този случай", каза за "Капитал" и Владимир Мисев от македонския Институт за демокрация и добави, че когато законът е ясен, както в случая, не е редно политиката да се намесва. За София обаче в случая "Митрова" има казус. Митрова е българска гражданка, макар и отскоро, и е съвсем нормално страната ни да брани правата й. "Трябва да бъде показано, че България като една уважаваща себе си страна и като член на ЕС защитава своите граждани", смята и бившият ни посланик в Скопие Ангел Димитров. Според него обвиненията на Скопие, че новото българско правителство използва груб тон и се опитва да се меси във вътрешните работи на Македония са неоснователни. "Не бива да смятаме, че всеки опит да бъдат защитени български граждани трябва да бъде окачествяван като едва ли не нарушаване на някакъв добър тон или на европейското поведение. Напротив, точно това е европейското поведение", каза Димитров пред "Капитал".РеакциятаСлед като получава български паспорт през април, а присъдата й от три месеца в затвора е потвърдена на всички инстанции, Митрова се обръща за помощ към българските власти. След ареста й българското външно министерство поиска обяснение от изпълняващата длъжността посланик на Македония в София Дивна Тричковска. Македонските медии заговориха за отправена вербална протестната нота на външно министерство, в която според тях България заплашвала да блокира евентуалното македонско членство в НАТО и ЕС. Такава нота обаче според български дипломати не е изпращана, а говорителят на външно министерство Драговест Горанов заяви само, че "новото българско правителство е твърдо решено да декларира по-ясна защита и подкрепа на гражданите с българско самосъзнание, които живеят в чужбина". Някои български медии пък откриха символика и там, където едва ли я има - като например в това, че Митрова е отведена в затвора "Идризово", известен у нас като българския затвор. А този факт има просто обяснение - това е единственият затвор с женско отделение в Македония. Възмущението от не съвсем хуманно отношение от страна на една държава към една майка пък остана в сянката на факта, че в полицейския участък в Гевгели Митрова била наречена българска кучка. Подобна квалификация безспорно е обидна, но едва ли е най-важната в случая.Проблемът с МакедонияОнова, което е истински смущаващо в историята на младата гевгеличанка, е, че в XXI в. в една държава кандидат за членство в ЕС съществуват закони, които позволяват майка да бъде хвърлена в затвора само защото спори за родителски права с бившия си съпруг (можеше да бъде и обратното). Дивна Тричковска не можа да си спомни дали в Македония има и други случаи на хора, осъдени на затвор заради подобен спор. Дори македонците да са спазили всички законови процедури в случая с Митрова, основанията за тревога остават. "Този случай би могъл да бъде един най-банален семеен проблем, който довежда до намесата на съда, ако не е очевидната несъразмерност на наложеното наказание", казва Ангел Димитров.Цялата тази сага, която започна с ареста и отвеждането на Митрова в "Идризово", напомни един позабравен през последните години факт - отношенията ни с Македония бяха и остават проблематични. Нещата, които все още смущават връзките ни с по-малката западна съседка, са по-скоро научни – продължават споровете около историята, езика, културното ни наследство. В политически аспект те до голяма степен са изчистени – България призна Македония под конституционното й име, няма никакви претенции към него или към територията й и подкрепяше Скопие в периода на военни действия срещу албанците. На практика обаче връзките между Скопие и София продължават да са в ледената епоха, особено на дипломатическо ниво. Българският президент Георги Първанов например не присъства на церемонията по встъпване в длъжност на македонския си колега Георги Иванов, макар че беше поканен. Скопие пък почти година не намери за необходимо да назначи свой посланик начело на мисията в София. Чувствителна тема остава и проблемът със спазването на правата на българското малцинство в Македония – официално то все още не е признато от Скопие. България също не признава съществуването на македонско малцинство (около 5000 души в страната до момента декларират, че са македонци).За търсещата идентичност македонска нация отношенията със съседите, не само с България, са чувствителна тема и това трябва да се има предвид, смята Владимир Мисев. В момента Македония е единствената държава на Балканите, която на практика е в лоши отношения с всичките си съседи - спори за името си с Гърция, по църковни въпроси - със Сърбия, а притеснението от наличието на многобройно албанско малцинство минира добрите връзки с Албания и Косово. "В тези години, в които се опитваме да съхраним идентичността си, според мен е необходим доста по-внимателен подход, и то от всички страни. Както се казва, за танго трябват двама – така и за добросъседските отношения са необходими двама", твърди Мисев.Какво да се правиПолитиката на България към Македония е ясна отдавна - София подкрепя Скопие по пътя към ЕС и НАТО. Случаи като този с Митрова не са и не бива да са причина за смяна на тази политика, а по-скоро сигнална лампичка за грешки в подхода. "Инциденти, които са ставали повод за размяна на демарши, е имало много преди това, но те не могат да стават повод за промяна на основната посока на развитие на двустранните отношения", твърди Димитров. Седемнадесет години на независимост за Македония и неловка дистанция в отношенията от страна на България обаче са достатъчно дълъг период. За да се промени това, е време София да изостави стратегията на подминаване с мълчание на непремерените думи, жестове и откровените провокации, които не липсват от страна на Македония, и да реагира на тях своевременно, спокойно и разумно. Само така отношенията между двете държави ще могат да излязат от полето на дребнавите спорове и истеричните митове."България трябва да се пази от грубия език, от прекалено емоционалните реакции. Този случай също не бива да бъде поставян в някаква сантиментална рамка, а да се гледа същността на нещата – всяко неадекватно отношение към български гражданин не може да бъде оставен без внимание", смята Ангел Димитров. Едно ясно, премерено и категорично поведение спрямо Македония ще помогне позицията ни и проблемите със Скопие да бъдат по-лесно разбрани и от европейските ни партньори в Брюксел и изчистени от всякакво съмнение за двусмисленост, смята Димитров.Важно е да знаем и какъв точно съсед искаме да имаме – една демократична и мирна страна, споделяща сродни на нашите идеи за развитието на региона, и как можем да помогнем това да се случи. "От тази гледна точка трябва да подкрепяме интеграцията на Македония в НАТО и ЕС", твърди Димитров. Но не безусловно и подминавайки с мълчание проблемите. Този подход не е от полза нито на Скопие, нито на София.

Отвъд казуса
Случаят с арестуваната в Македония българска гражданка Спаска Митрова напомни какво не е наред между София и Скопие
ПрофилМарин Райков е завършил международни отношения в УНСС. Кариерата си в Министерството на външните работи започва в отдел "Балкански страни". Бил е на дипломатическа служба в посолството в Белград и постоянен представител на България в Съвета на Европа. В периода 1998 - 2001 г. е заместник-министър на външните работи в правителството на Иван Костов. По-късно става посланик на България във Франция и постоянен представител към ЮНЕСКО.

Около случая с арестуваната в Гевгелия Спаска Митрова се вдигна доста шум около българско-македонските отношения и евентуалното блокиране от наша страна на членството на Скопие в ЕС и НАТО. Подкрепя ли София все още членството на Македония в ЕС и НАТО и безусловна ли е тази подкрепа?Би било твърде импулсивно, ако случаят с нашата сънародничка се превърне в повод за ревизия на двустранните отношения с Република Македония. Подобни медийни спекулации не отговарят на истината и целят подмяна на темата за спазването на европейските критерии в областта на правата на човека. Ние се стремим диалогът ни с Република Македония да бъде изчистен от всякакви емоции. Що се отнася до безусловността на нашата подкрепа, мога да кажа, че безусловна е нашата подкрепа за усилията и реформите, които тази така близка ни държава се очаква да извърши във всички сфери, за да може да постигне членство и в ЕС и в евроатлантическите структури. Бъдещето обаче остава в ръцете на Република Македония. Държа категорично да заявя, че спекулациите за някакво българско вето относно предстоящата либерализация на визовия режим с Република Македония са измислица. Нашата реакция е насочена към преодоляване на всякакви политически въздействия при общуването на хората. Между нашите граждани обективно не съществуват разделителни линии и няма защо да ги насаждаме изкуствено.
В този ред на мисли има ли неизчистени въпроси в отношенията с Македония, които трябва да решим преди приемането й в ЕС, и по какъв начин може да стане това? България се отнася към отношенията с Република Македония с отвореност и без комплекси. Както за всяка странакандидат, присъединяването на Република Македония към европейските и евроатлантически структури предполага промени - промени, свързани с наследените вътрешни практики, но и с комуникацията със съседите. Изчистването на проблемите в двустранните отношения със съседите е много важна предпоставка за ускоряване на процеса на присъединяване. Най-малкото защото ние очакваме страните, които се присъединяват към ЕС, не само да консумират стабилност, но и да произвеждат стабилност в региона. А да произвеждаш стабилност в региона означава да заложиш европейските ценности в основата на своята политика спрямо съседите. Не е логично да желаеш да бъдеш приет в европейското семейство и успоредно с това да толерираш език на конфронтация спрямо съседните страни - членки на ЕС, и спрямо техните граждани. Преди да влезем в ЕС, ние също си зададохме въпроса защо една страна би желала да се присъедини към едно общо пространство, ако има недоверие към участващите в него? Дадохме си отговор и разчистихме проблемите от миналото с европейските си съседи. Този подход няма алтернатива.Каква е позицията на България по спора за името, който Македония има с Гърция?Отношението на България към Република Македония се отличава преди всичко с реализъм. Съществуват две реалности: първо, политическа реалност – ние бяхме първата страна, която призна Република Македония като независима държава, и то с името, което тя сама си беше избрала и което засега носи. Нямаме проблем с това име. Помогнахме им в периода на войната. Самият аз като заместник-министър на външните работи в тогавашния екип положих доста усилия в подкрепа на Македония в този драматичен период. Има и една друга реалност – тя е свързана с близостта между една голяма част от гражданите на Република Македония и гражданите на България. За всички е очевидно, че ние споделяме много близки, езикови и културни традиции, че споделяме обща историческа памет и тази реалност не може да бъде игнорирана. Никой не може да поставя като условие за развитие на двустранните отношения отричането на тази реалност. Това, което ни е обединявало в миналото, не следва да ни разделя днес. Бих искал в тази връзка да кажа, че гражданите на Република Македония, които успоредно със своята македонска самоличност отстояват своите български корени, следва да бъдат уважавани, защото те не са противници на Република Македония. Те са жив мост между тази приятелска на България страна и нашата страна, т.е. между Република Македония и ЕС.А България готова ли е да приеме променено име на Македония, ако Гърция успее да се наложи в този спор?Не бих желал да коментирам хипотетични ситуации, но това, което със сигурност не можем да игнорираме, е обстоятелството, че България призна Република Македония с нейното конституционно име и с конституционното определение на официалния й език, т.е. ние уважаваме това, което пише в конституцията на Република Македония, докато го пише там. България не е част от спора за името.Да се върнем на случая Спаска Митрова. Трябва ли да тълкуваме, както правят македонците, че реакцията на Министерството на външните работи означава някаква промяна в тона или втвърдяване на позицията към Македония, или има някаква доза преувеличаване?Очевидно има преувеличение в това отношение. Ние се придържаме към умерен тон, избягваме всякакво нагнетяване на атмосферата в двустранните отношения. Случаят с г-жа Митрова разглеждаме като отделен хуманитарен случай, който поставя и въпроси за съответствието на съдебните и полицейски практики в тази приятелска страна с критериите от Копенхаген, свързани с върховенство на закона и защита правата на човека.Как върви диалогът с официалните македонски власти по случая "Митрова" и получава ли България очакваното съдействие от Скопие за изясняването и решаването му?Имахме няколко възможности да обменим виждания по конкретния случай – както в София, така и в Скопие. Споделихме своята информация за проявената бруталност спрямо една европейска гражданка. Подчертахме, че сме обезпокоени и очакваме разяснения. От тяхна страна беше заявено, че Република Македония е демократична страна и че европейското гражданство на Митрова не ги ангажира с поведение, което отговаря на нашите очаквания. Не можаха да ни отговорят дали в Република Македония има други случаи на майки, отделени от децата си и хвърлени в затвора да излежават ефективни присъди поради спор за родителски права. При това съдът не е отнел родителските права на младата жена. Надявам се, че този случай ще бъде преодолян и ще бъдат спазени хуманните принципи спрямо сънародничката ни.Имате ли и други сигнали за нарушаване на човешки права в Македония, свързани с наши сънародници?Получаваме често сигнали по различни случаи, което ни кара да си задаваме сериозни въпроси. Не реагираме на всички сигнали, защото искаме много внимателно да проверим отделните казуси, да имаме сигурност относно реалното съдържание на тези инциденти. Важен е не само конкретният случай, но и изводите, които той може да наложи за доверието и за стила на комуникация между нашите две страни.

Сметката, моля
По-малко от месец след смяната властта към прокуратурата потеглиха сделки за над 315 млн. лв.
ко съдим от постановленията, които през последните две седмици излязоха от Софийска градска прокуратура, в изпълнителната власт е пълно с "виновни длъжностни лица". Сухата юридическа формулировка, която в груб превод означава - най-вероятно има престъпление, но извършителят е все още неизвестен, е логическото развитие на постъпващите на килограм в държавното обвинение доклади, резултати от проверки и ревизии, папки, сигнали и т.н. Смяната на властта видимо подейства мотивиращо за следствените органи, защото буквално за три седмици в прокуратурата са образувани десетки досъдебни производства за корупционни практики, като само от публично изнесените казуси е ясно, че до този момент се разследват като неизгодни сделки за над 315 млн. лв. Сумата най-вероятно ще набъбне многократно през следващите дни, когато до министрите и разследващите ще пристигне нова порция резултати от ревизии (каквито има наредени за всички министерства, включително и в двете закрити - на извънредните ситуации и на държавната администрация).Какъв е този ЗОП?Повечето досъдебни производства се образуват по чл.282, който е за длъжностни престъпления. Зам. градският прокурор на София Божидар Джамбазов разказа за "Капитал", че в почти всички известни случаи става дума за предполагаеми нарушения на Закона за обществените поръчки (ЗОП). Нормативният акт оставя достатъчно възможности конкурсното начало да бъде заобиколено и държавните институции да се договорят директно с избран от тях изпълнител или пък да напишат такива условия за кандидатите, които автоматично да изключат възможността фирма, различна от "правилната" да спечели. Така например бившият министър на регионалното благоустройство Асен Гагаузов е избрал без конкурс строителната фирма "Главболгарстрой" за доставчик на мебелите в министерството с мотив, че са налице "непредвидени обстоятелства". Стойността на сделката 179 996 лв. и 40 ст., като е сключен договор по Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки. И в това няма нищо странно, защото разликата от 3 лева и 60 ст. е спестила на Гагаузов провеждането на конкурс по ЗОП. И ненужната публичност, разбира се.Друг интересен договор - този за правителствените самолети, също показва, че тези, които са го сключили, са познавали (не точно в добрия смисъл на думата) тънкостите на закона. Самите самолети бяха закупени миналото лято от фирма, близка до Първа инвестиционна банка за 148 млн. лева, сума, която беше определена като неизгодна за държавата. Назначена от новия министър на транспорта Александър Цветков комисия установи нередности в процедурата по избор на доставчик, както и неизгодни клаузи по договора. Този февруари Министерството на транспорта обявява обществена поръчка за застраховката на двата самолета за пет години, като е сключен договор със застрахователната компания Булстрад за общо приблизително 98 млн. лв. (по груби сметки - 9.8 млн. лв. на самолет на година). Интересното в случая е, че застраховката на старите три самолета на правителството, която е сключена половин година по-рано, е на стойност... 427 хил. лв. (213 хил. лв. на самолет на година). Добрата новина е, че старото управление не е могло да финализира друга обществена поръчка - за поддържане на двата закупени самолета...Разследващите ще влязат и в друга тера инкогнита - парламента. Миналата седмица Софийска градска прокуратура е образувала досъдебни производства за три сделки на предишното ръководство на Народното събрание - за асансьорите в бившия партиен дом, както и за ремонта на депутатските апартаменти.Заменките, официално неизгодниМакар и да не е довел до краен резултат, рейдът на прокуратурата срещу сделките на старата власт доведе до нещо, което очаквахме отдавна - държавата призна, че заменките на земи са неизгодни. Бившият председател на Държавната агенция по горите Георги Юруков стана първият високопоставен обвиняем, след като прокуратурата го уличи в сключване на неизгодна сделка, в случая за 3.5 млн. лв. (гори са били заменени за терени до Созопол). Източници на "Капитал" сред разследващите разказват, че това е една от много насоки в разследването за заменките, като се очаква да бъдат повдигнати подобни обвинения за сходни сделки край Варна и Несебър. Друго разследване пък е образувано за запазените над 70 входящи номера за заменки, след налагането на мораториума. За тази практика е станало ясно, след като ДАНС влезе в Министерството на земеделието преди няколко месеца. Акцията ядоса тогавашния земеделски министър Валери Цветанов, който поиска извинение от агенцията и прокуратурата.Министерствата - непревземаеми крепости"Разликата е осезаема, колелото изведнъж се задвижи, работим без проблем", коментира за "Капитал" агент в ДАНС, пожелал анонимност поради естеството на темата. По думите му преди смяната на властта е било абсолютно невъзможно да се получи обективна и пълна информация от проверяваните. "Удряхме в стена, отговорите бяха общи и повърхностни, идваха със закъснение", допълва го индиректно висш магистрат, също желаещ да остане анонимен.Проблемът всъщност е, че и прокуратурата, и МВР, и ДАНС няма как да знаят какво точно да търсят в министерствата: "Не можем да влезем там и да изземем целия документооборот", коментира източникът ни и допълва: "Първо, ще се спре работата на министерството, второ, ще ни отнеме месеци, за да намерим това което търсим."В същото време често се разследват теми, които изискват експертни познания в дадена област. В тази посока служителите на дадено министерство могат да помогнат изключително много, ако изготвят компетентни становища по корупционните казуси. Такъв е смисълът на инспекторатите, с които всяка структура на изпълнителната власт е оборудвана. До този момент обаче това практически не е ставало.

Невъзможността да се стигне до информация е един от основните проблеми при разследването на длъжностните престъпления - когато разследваната страна няма интерес прокуратурата, МВР и ДАНС да си вършат работата, то съвсем логично, няма да им подава информация.











Няма коментари: