петък, 7 август 2009 г.

ПРЕД ЗАКОНА ВСИЧКИ СМЕ РАВНИ, но някои са по-равни от другите ! Кои са те?

БОЙКО БОРИСОВ: „ЛИЧНАТА МИ ПОЗИЦИЯ Е ДА ИМА ДЕН НА БЪЛГАРСКИЯ ГЕНОЦИД“
ИНТЕРВЮ НА ГЕОРГИ КОРИТАРОВ С МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ БОЙКО БОРИСОВ
ГЕОРГИ КОРИТАРОВ: Какво открихте през първите дни от встъпването си в длъжност? Какво наследство се разкрива пред Вас?
БОЙКО БОРИСОВ: То не е наследство. То не е и да се открива. Просто тези хора двайсет години са били на власт. Преди това сигурно още четиридесет и четири, и не са очаквали, че някой ще дойде да им разрови бакиите. Това е е елементарното обяснение. Иначе, когато имаш световни прогнози, които казват, че ръстът на икономиката ще падне с шест-седем-осем процента, да залагаш в същата тази година да плащаш самолети за сто милиона, ремонти за по четири хиляди лева квадратния метър на сгради на министерства… Това не е само разточителство. Това са безспорно корупционни схеми. Аз съм сигурен, че има комисионни за строителните фирми. Дали прокуратурата ще успее да го докаже – не знам, но няма шанс да има такива цени и то в условия на криза.
Г. К.: Какъв ще бъде обемът на търсене на отговорност?
Б. Б.: Виждате, че едно по едно това, което излиза, аз го давам съответно на прокурорите и се надявам системата да сработи.
Г. К.: Докъде ще се разпростре смелостта на търсене на отговорност?
Б. Б.: Във всички посоки. Във всички посоки. Тези, които са давали тези разпореждания… Макар че сега разбрах, че със закона за амнистията тази част за подобни неумишлени престъпления, тези, които засягат стопанската дейност до 2008 г. просто няма да имат наказателна отговорност.( в допълнение към казаното от М.Попова , б.м.)
Г. К.: Какво ще стане с онези прословути разработки на ГДБОП, които бяха в основата на свалянето на Румен Петков навремето?
Б. Б.: Всичко трябва да се види на какъв етап е замразено, спряно или провалено. Едно от трите. Същото се отнася и за „Галерия”. Аз съм възложил на Йовчев в деня, в който встъпи в длъжност, да провери по какъв законов път можем да разсекретим тези документи.
Г. К.: Делото „Галерия” за подслушване на журналисти?
Б. Б.: Делото „Галерия”. Ако трябва с разрешение на парламента. В случая не съм конкретен, защото не знам какъв е законовият път. Но ще настоявам това дело да бъде разсекретено.
Г. К.: Това означава, че ще се разследва и работата на ДАНС?
Б. Б.: Всички сме равни пред закона. Трябва да има респект от държавата, от институциите, а за да го има – те трябва да действат правилно. Какво значи ще има ли разследване на ДАНС? Ако са допуснали грешка, ще има разследване. Няма от какво да се притесняват. ….
Г. К.: Вашите партньори от РЗС обаче са много против реабилитиране на наричания от тях кръг „Драшков”.
Б. Б.: Аз никъде не съм видял в моите назначения името на г-н Драшков. Кой му е кръгът? Аз не го знам. Така че, когато казват какво имат предвид кръга „Драшков”, да кажат точно.
Г. К.: Цветлин Йовчев бил от неговия кръг.
Б. Б.: Цветлин Йовчев допреди десет месеца беше шеф на контраразузнаването и Драшков му е бил началник. Какъв кръг е това? То по тази логика всички полицаи са от моя кръг, защото съм им бил началник.
Г. К.: Притеснява ли Ви евентуално влошаване на отношенията с РЗС?
Б. Б.: Не виждам основания за това. Нито основания, нито защо. В края на краищата аз съм човекът, който носи отговорност и си я поемам за всичко.
Г. К.: Изясни ли се истината около фалшифицирания Ви подпис при прехвърлянето на имот на общината в сделка между брата на Иван Драшков и Емил Димитров?
Б. Б.: Върви си наказателно дело и мисля, че то ще бъде в полза на общината.
Г. К.: Какво означава това? Кой ще бъде виновният?
Б. Б.: Виновните ще понесат имуществена санкция със сигурност. Това, което са дали като пари и съответно този, който е фалшифицирал подписа, по закон ще си понесе и присъда.
Г. К.: Този Емил Димитров, който е от сделката, същият ли е, който е депутат от ГЕРБ сега?
Б. Б.: Същият е. Той си е бил купувач. Не е знаел, че този подпис е бил фалшив.
Г. К.: А това вид реабилитация ли е за него или просто той не е участвал по никакъв начин?
Б. Б.: Не, той е единственият потърпевш финансово, защото е купил нещо, което няма да притежава. Така че и в тази посока съм му нанесъл щета.
Г. К.: Кой?
Б. Б.: Аз – разкривайки цялата тази престъпна група.
Г. К.: Докъде ще стигне търсенето на отговорност по отношение на обръчите от фирми около ДПС?
Б. Б.: Данъчна проверка. Доколкото ме уведомиха и данъчните, тя в момента продължава. И съответно във всяко едно направление – дали е екология, дали е земеделие, дали е инфраструктура. Всяко нещо, което е направено. За съжаление погубени са много пари, които не могат да се върнат сега, а трябват много в условията на криза.
Г. К.: Сараите на Доган ще имат ли някаква по-специална съдба?
Б. Б.: Когато държавата започне да действа целенасочено към което и да е лице, не е правилно. Затова има институции. Дадени са указания – безкомпромисно към всички. Ако тези сараи попадат под ударите на закона, естествено ще си понесат отговорността. И доколкото знам ДНСК трябва да се произнесе. Ако не се е произнесла, поне от проверката ми като кмет си спомням какво беше. Там имаше будка или ограда, които не бяха към тогавашната дата с изрядни документи. Но Вие ме подсещате да се поинтересувам докъде е стигнало.
Г. К.: Това означава, че някой ден може Доган да се окаже с поискан за сваляне имунитет.
Б. Б.: Повтарям – дали е Доган, дали е Цецка Цачева, дали е Станишев или Борисов – за мен няма абсолютно никакво значение. И колкото по-бързо се отърсим от това кой кой е, а гледаме буквата на закона, толкова по-добре за държавата.
Г. К.: Чуха се идеи след като не се състоя коалиция на национално равнище между ГЕРБ и синята партия, че сините сега искат ГЕРБ да подкрепи тяхна кандидатура за кмет на София в лицето на лидера на СДС Мартин Димитров.
Б. Б.: Аз винаги съм казвал, че политическите партии затова съществуват самостоятелно, имат свои ръководства и свои симпатизанти, сгради, държавни дотации, за да участват на състезанията, наречени избори. Дали са местни, дали са парламентарни, дали са европейски, дали са президентски. Затова всяка партия се старае да излъчи най-силния кандидат, да покаже, че е най-силният отбор.
Г. К.: Това означава, че ГЕРБ ще излъчи свой кандидат за София.
Б. Б.: Естествено. Как да не излъчи? Това би значило, че дезертираме от нашата отговорност.
Г. К.: Няма да търсите коалиция в София?
Б. Б.: Толкова усилия вложих да направим София по-чиста и по-красива, и метрото тръгва и автобуси и тролеи нови. И как ще го оставя това? Трябва да продължи с още удвоени темпове с помощта на държавата.
Г. К.: Накрая да Ви попитам за две предложения на Атака, които стоят като проекти в парламента – едното за промяна в Закона за радио и телевизия и за снемане на новините на турски език, а другите за обявяване на ден на българския геноцид. Ще подкрепи ли ГЕРБ тези предложения?
Б. Б.: На ниво парламентарни групи нека да се проведат срещи, да уточнят колегите от Атака какво точно имат предвид. Разбира се това трябва да мине през широка обществена дискусия, защото в противен случай би могло да се залитне в етническа нетолерантност или подобна посока. Със сигурност знам, че в плановете за почивни дни следващата година разпети петък ще бъде почивен ден. По простата причина, че тогава всички българи – и религията казва, че не се работи. Християнската религия казва, че на този ден не се работи.
Г. К.: Вашата лична позиция каква е? Например за новините на турски език.
Б. Б.: Моята лична позиция ще я кажа, когато се съберат двете парламентарни групи.
Г. К.: Кажете я на мен.
Б. Б.: Ще изчакам, защото с подобна лична позиция три месеца имаше предизборна кампания срещу мен. Личната позиция в случая няма значение. Има значение за това какво и по какъв начин…
Г. К.: Подсказвате, че Вашата лично позиция е по-скоро в подкрепа на идеята да няма новини на турски.
Б. Б.: Ден за геноцид на българите съм убеден, че мога да подкрепя – като лична позиция.

Коментарите по тази публикация тук:
http://koritarovonline.hostzi.com/?p=168

Няма коментари: