вторник, 4 август 2009 г.

КАКВО СЕ Е СЛУЧИЛО НА 4 АВГУСТ В ИСТОРИЧЕСКИ ПЛАН:

Денят 4 август: От четата на Панайот Хитов до Мерилин Монро...

1791 г. - Австрия сключва сепаративен мир с Османската империя в Свищов.На 4 август 1867 г. четата на Панайот Хитов пресича сръбско-турската граница и преминава в Сърбия. В хода на Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.) на този ден през 1877 г. турски части влизат в Нова Загора.1913 г. - на митинг на македонските бежанци в Кюстендил се гласува резолюция до екзарх Йосиф I и до папа Пий Х за обявяване на уния в Македония.През 1914 г. по настояване на парламентарната група на Демократическата партия са амнистирани Яне Сандански, Александър Буйнов, Чудомир Кантарджиев, Георги Скрижевски и Тодор Паница за извършени политически престъпления на българска територия.През 1879 г. Княжество България освобождава от мито стоките, внасяни от Македония, Одринско и Източна Румелия.През 1921 г. от 1 до 4 август в Кюстендил се провежда тайно заседание на войводите на Вътрешната македонска революционна организация (ВМРО), на което се взема решение да бъде убит вътрешният министър Александър Димитров (Брадата) - деец на федералистичното движение във ВМРО. Той е убит на 22 септември същата година в Конявската планина.

По света: На този ден през 1964 г. започват американските бомбардировки над Северен Виетнам. Виетнамската война (1964 - 1973 г.) се води от САЩ и Виетнам за предотвратяване установяването на комунистическото управление на полуостров Индокитай.през 1914 г. Великобритания се включва в Първата световна война, след като Германия нахлува на територията на Белгия. 19 години по-късно Румъния, СССР, Турция, Чехословакия и Югославия сключват Лондонските конвенции за определяне на агресията.1957 г. - аржентинецът Хуан Мануел Фанхио за пети път става победител в състезанията от "Формула 1".
На 4 август са родени: Елизабет-Анжела-Маргарет - кралицата майка на Великобритания - 1900 г., Тодор Андрейков - български критик, киновед и професор - 1933 г., Огнян Сапарев - български литературен и кинокритик -1942 г.
На 4 август умират: Анри I - крал на Франция от династията на Капетингите - 1060 г., Исаак Илич Левитан - руски живописец - 1900 г., Мерилин Монро (псевдоним на Норма-Джийн Бейкър Мортенсън) - американска актриса.


На 4 август Турски части настъпват в Нова Загора по време на Руско-Турската освободителна война 1877 г.
В хода на Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.) турски части влизат в Нова Загора на тази дата преди 132 години в 1877 г.Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.) е война между Русия и Турция, довела до освобождаването на по-голямата част от българския народ от османско владичество и до възстановяването на българската държава. Предизвикана е от подема на националноосвободителните движения на Балканите (въстанието в Босна и Херцеговина (1875-1878 г.), с което започва т. нар. Източна криза, Старозагорското въстание (1875 г.), Априлското въстание (1876 г.) в България) и широкото обществено движение в тяхна подкрепа. Целта на Русия е да подпомогне революционното движение в стремежа си да засили своето влияние на Балканите и да премахне някои неблагоприятни за нея последици от Кримската война (1853-1856 г.).

Княжество България освобождава от мито стоките, внасяни от Македония, Одринско и Източна Румелия в 1879 г.
Княжество България освобождава от мито стоките, внасяни от Македония, Одринско и Източна Румелия преди 130 години на 4август в 1879 година. Българското княжество се създава с подписването на Берлинския договор през 1878 г. върху част от българската територия. Обхваща Северна България, Софийския санджак и Южна Добруджа. След осъществяването на Съединението от 1885 г. към него се присъединява Източна Румелия. Според клаузите на Берлинския договор Княжество България се създава като автономно (самостоятелно) трибутарно (плащащо данък) княжество, което остава под върховната власт на султана. В него продължават да действат всички договори, спогодби и конвенции, сключени между Високата порта и Великите сили. Чуждите поданици запазват своите права и привилегии. Княжеството трябва да изпълни задълженията на Турция към компанията на железницата Русе – Варна, към Австро-Унгария и към компанията за Източните железници в Европейска Турция. Княжество България е длъжно да плаща годишен данък на Турция и да участва в погасяването на нейния държавен дълг. Редица членове на Берлинския договор накърняват суверенитета на Княжеството и го поставят в неизгодна позиция при осъществяване на международните контакти. Независимо от всичките пречки, Княжество България открива през юли 1879 г. дипломатически агентства в Цариград, Букурещ и Белград, а през 1896 г.–1905 г. сключва търговски и търговско-митнически договори с Австро-Унгария, Англия, Франция, Сърбия, Русия и др. С провъзгласяване на независимостта на България през 1908 г. са отхвърлени всички ограничения на Берлинския договор.

С амнистия в 1914 г. са освободени Яне Сандански, Александър Буйнов, Чудомир Кантарджиев, Георги Скрижевски и Тодор Паница
По настояване на парламентарната група на Демократическата партия са амнистирани Яне Сандански, Александър Буйнов, Чудомир Кантарджиев, Георги Скрижевски и Тодор Паница за извършени политически престъпления на българска територия. Яне Иванов Сандански е роден 1872 г. в село Влахи, Благоевградско. Той е виден деец на националноосвободителното движение на българите в Македония и Одринско, ръководител на Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО). След Кресненско-Разложкото въстание (1878 г.) родителите му се преселват в Дупница, където получава начално образование. След това работи като просбописец, държавен чиновник. В края на 90-те години се включва в националноосвободителното движение на Македония и Одринско. Няколко пъти преминава с чети в Македония, участва в изграждането на революционни организации, в акции за набавяне на средства за оръжие, най-известната от които е аферата “мис Стоун”. Противопоставя се на прибързаното обявяване на въстание, решение, прието на Солунския конгрес през януари 1903 г. Въпреки това се подчинява на взетото решение и участва в Илинденско-Преображенското въстание (1903 г.). След смъртта на Г. Делчев се утвърждава като водач на левицата на ВМОРО. На Рилския конгрес на организацията през 1905 г. под негово ръководство левицата взема надмощие, като се опитва да наложи своите възгледи във взетите от конгреса решения и приетия от него нов устав. Противник е на цар Фердинанд I. Убит близо до Роженския манастир край град Мелник при неизяснени обстоятелства.

Тайно заседание на Вътрешната македонска революционна организация се провежда Кюстендил в 1921 г.
От 1 до 4 август в Кюстендил се провежда тайно заседание на войводите на Вътрешната македонска революционна организация (ВМРО), на което се взема решение да бъде убит вътрешният министър Александър Димитров (Брадата) – деец на федералистичното движение във ВМРО. Решението е изпълнено и той е убит на 22 септември същата година в Конявската планина.Причина за решението е убийството на 28 юни същата година на Гьорче Петров (един от водачите на федералистите) от страна на автономистите. В отговор на атентата срещу Гьорче Петров на 1 август в Кюстендил е арестуван кочанският войвода Симеон Клинчарски и е убит на 18 август.

Няма коментари: