четвъртък, 5 ноември 2009 г.

И ...ОЩЕ МАЛКО ИНФО ОТ 05.11.09

ПО ГЛАСЪТ НА РУСИЯ

Сега е ясно, „на кого трябва да се звъни в Европа”
По пътя на Лисабонския договор падна последния бастион. Президентът на Чехия беше принуден(след решението на Конституционния съд на Чешката република) да постави подписа си под този документ. Да, чешкият лидер силно опъна нервите на чиновниците в Брюксел, а и на собствените си граждани. Причината за този феномен пояснява член-кореспондентът на Руската академия на науките, професорът от Кембриджския университет Андрей Пионтковский:

- Клаус е евроскептик, а такива в Европа има много. Това са и английските консерватори, и много хора, виждащи в разширяването на демократичните брюкселски структури загуба на част от националния си суверенитет. Но Клаус, както казва младежта, си имаше свой коз — популярен не само в Чехия, но и в Словакия. Имам предвид декретите на Бенеш, според които судецките германци бяха изселени от Чехословакия след войната с пълно конфискуване на имуществото. Теоретичната възможност на техните искания за компенсация беше премахната със „чешкото изключение” от Лисабонския договор. Казвам теоретическа, защото юридически въпросът между Чехословакия и Германия отдавна е решен след като последната се отказа от подобни претенции. Въпреки това, Клаус изгради обструкция срещу процеса на евроинтеграция и този популярен сред гражданите аргумент беше успешно използван от него.
Пражките перипетии бяха внимателно следени от Москва. Президентът на Чехия дори стана герой на почти едночасова програма на популярната радиостанция „Ехото на Москва”. За нас е важно да разберем, какво именно искаше да постигне този човек и какво е бъдещето на Русия и обединена Европа в новия й формат?

- Ще напомня, че Лисабонският договор е отслабена модификация на евроконституцията, по-рано отхвърлена от редица страни. Процесът на интеграцията вече се сблъска със съпротивата на скептиците, от рода на Клаус, и тяхното мнение става значително. Договорът е компромис между привържениците на активната интеграция и превръщането на ЕС в някакво подобие на Съединени щати на Европа(за което в началото на миналия век писа Владимир Ленин) и привържениците на запазването на националния суверенитет. И какво имаме като резултат? Ще се появят две нови фигури — европейски президент и министър на външните работи. Мисля, че това просто ще улесни партньорите на ЕС, в това число и Русия, процесът на общуване. Помните, прочутия въпрос на Хенри Кисинджър, помощник на президента на САЩ през 60-70-те години: „А на кого трябва да позвъня за да поговоря с Европа?”. Днес има такава фигура — Хавиер Солана, но неговите пълномощия са твърде неопределени. Когато се появи външно министерство на ЕС, мисля, че диалогът ще бъде по-продуктивен. Което, впрочем, не отменя двустранните отношения, които са толкова важни при решаване на проблемите на сигурността, енергийните въпроси. Мисля, че с приемането на Лисабонския договор в самия ЕС ще бъде установен някакъв баланс между наднационалните и национално-държавните структури. Това може би ще огорчи някого в Русия. Част от руския елит запазва илюзиите, че при решаване на финансовите въпроси може да се използват противоречията в европейските страни… Но това е лоша политика. Русия е кръвно заинтересована от наличието на силен и надежден европейски партньор. Само по този начин ще можем да запазим нашия Далечен Изток. Ще поясня защо.

- Да не забравяме, че в Далечния изток и Източен Сибир, руското население стремително се съкращава, а икономическата активност на Китай се увеличава. Ако трябва да бъда докрай откровен, трябва да се признае: тези територии ще можем да ги запазим единствено в рамките на Голяма Европа — от Атлантика до Тихи океан. И затова Русия колкото се може по-скоро трябва да се почувства като част от европейската общност, в противен случай няма да успеем да запазим далечно-източните територии.

Чехия може да излезе от Европейския съюз
Чехия, след встъпването в сила на Лисабонското споразумение ще загуби държавната си независимост. Този факт осъзнава ръководителят на държавата Вацлав Клаус. Една от възможностите отново да получи суверенитет е излизането на републиката от Евросъюза, заяви заместник-ръководителят на ръководителя на администрацията на чешкия президент Петер Гайек.

Подписването на Лисабонския договор е благоприятно за Русия
Подписването на Лисабонския договор ще доведе до прогрес на преговорите по новото споразумение между Русия и ЕС. За това заяви ръководителят на комитета на Държавната дума по международните работи Константин Косачов. Според него, залог за прогреса ще бъде появата в ЕС на „ясна структура на властта”. Косачов напомни, че обсъждането на проекта на новото споразумение преминало бавно, в това число и поради това, че всяка половин година в ЕС се сменяше председателстващата държава. Той очаква, че срещата на Русия и ЕС на 18 ноември ще внесе значителен пробив в преговорния процес по новото споразумение.

Движението на влаковете в центъра на Европа е спряно за едно денонощие
Железопътното движение в Белгия е парализирано, а също движението на експресните влакове, свързващи Брюксел с европейските страни. Това е предизвикано от днешната 24-часова стачка на белгийските железопътни работници. Те протестират срещу плановете за реформиране на редица профилни компании, предвиждащи съкращаване на работни места и уволнения на работници.

„Опел” не го продават, там съкращават 10 хиляди работни места
Американската корпорация „Дженеръл Моторс” планира да закрие в заводите „Опел” 10 хиляди работни места, т.е. една пета част от целия персонал в Германия, Белгия, Испания и Полша. По-рано беше постигната договореност за продажбата на „Опел” на консорциума „Магна” -руската Спестовна Банка. Но миналият вторник Съветът на директорите на корпорацията прие решение да свали от продажба европейското си подразделение. Това решение предизвика шок у световния бизнес. Германия поиска незабавно да й бъде върнат кредита от 1,5 млрд. евро, отделени от бюджета за „Опел”. „Дженеръл Моторс” има намерение да представи план по реструктуризацията.

Шведски генерал оглави военния комитет на ЕС
Церемонията по смяната на ръководителя на военния комитет на Евросъюза беше проведена в сряда в Брюксел, където френският генерал Анри Бентежа предаде пълномощията си на шведския генерал Хакан Сирен. От 2004 до 2009 година Сирен беше главнокомандващ въоръжените сили на Швеция, а преди това ръководеше военното разузнаване. В състава на военния комитет на ЕС влизат министрите на отбраната на 27-те страни на ЕС, имащи в Брюксел свои постоянни представители. В задачите на комитета влиза изработването на препоръки по военните въпроси за комитета на ЕС по външната политика и сигурността.

Швеция разреши строителството на „Северен поток” през нейни териториални води
Швеция одобри прокарването на газопровода „Северен поток” през своите териториални води на Балтийско море. Газопроводът ще премине по дъното на Балтийско море от Русия до Германия. Това е нов маршрут за износа на руски газ за Европа/преди всичко за пазарите на Германия, Англия, Холандия, Франция и Дания/. Пускането в експлоатация на първия участък на „Северен поток” е планирано за 2011 година.

„Билайн” влезе в топ-50-те най-скъпи брендове на Европа
Търговската марка „Билайн”, принадлежаща на руския оператор на джи-ес-еми „Вимпелком”, влезе в Топ-50-те най-скъпи европейски брендове, заемайки 39-то място. Рейтингът е съставен от Европейския институт за брендове. По неговите оценки, стойността на бред на „Билайн” възлиза почти на 8 млрд. евро. При подготовката на рейтинга институтът анализирал повече от 3 хиляди брендове в 24 страни на Европа. Първите места в списъка заеха компания за джи-ес-еми „Нокиа” и производителят на бижутерски стоки LVMH/ притежаващ търговските марки “Кензо”, „Хенеси” и „Дживънчи”.

САЩ и КНДР се договориха за провеждане на преки преговори
САЩ и КНДР се договориха за провеждане на два рунда преки преговори, съобщава американската преса. След това Пхенян може да се върне в предишния формат на консултации със САЩ, Русия, Китай, Япония и Южна Корея по ядрената си програма. В Москва разчитат, че КНДР и САЩ колкото се може по-скоро ще решат двустранните си отношения за да могат да бъдат възстановени шестстранните преговори по превръщането на Корейския полуостров в безядрена зона.

Украйна има проблеми със заплащането за руския газ
Компанията „Нафтогаз Украйна” признала че има проблеми със заплащането за руския газ. „Сложната финансова ситуация в Украйна и растящите дългове на вътрешните потребители затрудняват своевременното и в пълен обем разплащане с „Газпром” за внесения през октомври природен газ”, се казва в съобщение на прес-службата на холдинга. През октомври Украйна закупи 2,4 млрд. куб.м. руски газ почти за 500 млн. долара. Тези средства трябва да бъдат преведени до 7 ноември

Русия и САЩ заедно ще се борят с престъпността
Юристи на Русия и САЩ могат и трябва да дадат голям принос в „презареждането” на двустранните отношения, заяви министърът на правосъдието на Русия Александър Коновалов по резултатите от визитата в САЩ. Един от главните резултати на посещението Коновалов посочи договореността за съвместна борба сс финансовата и икономическата престъпност и корупция. Освен това, Москва предлага да се води диалог по преодоляване на наркозаплахите. Коновалов напомни, че афганистанският наркотрафик е най-сериозната заплаха за Русия. Американците, запазващи присъствие в Афганистан, биха могли да помогнат за отразяването на тази заплаха.

Русия не изключва нова агресия на Грузия в Кавказ
Генералният щаб на Русия не изключва възможността от нова въоръжена агресия на Грузия срещу Южна Осетия и Абхазия. За това заяви във връзка с днешния празник — Деня на военния разузнавач, началникът на Главното разузнавателно управление на Генералния щаб на въоръжените сили генерал-лейтенант Александър Шляхтуров. Според него, ситуацията с Грузия остава напрегната поради факта, че сегашните грузински власти не само отказват да признаят суверенитета на Абхазия и Южна Осетия, но и всячески се опитват да върнат тези страни под своя юрисдикция. Според съществуващи данни, Грузия, както и преди, получава военна помощ от страните на НАТО, Израел и Украйна.


ПО ДНЕС.БГ

ДАНС – много вожд, малко индианец
На 4-ма служители в спецагенцията се пада по 1 шеф
В ДАНС май се готвят съкращения. Така поне излезе от думите на премиера Бойко Борисов и председателя на агенцията Цветлин Йовчев. Двамата участваха в кръгла маса за реформите в българското ФБР, която се проведе в Народното събрание.
Според Борисов обслужващият персонал в ДАНС е 50%, а не трябва да е повече от 15-20%. В същото време агенцията струва на бюджета 96 милиона лева. По-голямата част от тези пари, над 90%, отиват за заплати.
Стана ясно, че в ДАНС изразът „много вожд, малко индианец” важи в пълна сила. Според доклад на председателя на Цветлин Йовчев на всеки 4-ма служители се пада по 1 директор (вероятно изнервен заради предстоящите реформи).
Когато законът за ДАНС мине и на второ четене и преобразуването стане факт, екипите ще променят съотношението си – един ръководител ще отговаря за 8 суперагенти.
Новият председател на агенцията оцени като крайно неудачно управлението чрез съветници (предишният председател Петко Сертов назначи за свой съветник бизнесмена Алексей Петров).
За да оправдае огромния бюджет на ДАНС, Бойко Борисов поиска отговор на някои прости въпроси – дали на улица "Черковна" ще продължават да се канят журналисти и политици на обяд, или родното ФБР ще хване някой корумпиран министър? Дали, когато се събира информация, тя ще послужи на прокуратурата да повдигне обвинение, или ще се изчерпи просто с подхвърлянето на папка с негоден доказателствен материал.
Премиерът даде да се разбере и с кого първо трябва да се сбогува родната служба. „Всички скандали се въртят около служители на Държавна сигурност”, посочи той. И посъветва – „да се скъса веднъж тая пъпна връв”. Министър-председателят смята, че е крайно време хората от 6-и отдел на ДС да се пенсионират.
Най-голямата щета, която досегашното ръководство на ДАНС е нанесло върху държавата, е тотално изгубеното доверие на партньорските служби, оплака се Бойко Борисов. Той посочи, че неведнъж при него са идвали ръководители от тези служби, както и чужди посланици, които са заявявали, че вече не работят с българската агенция.
Главният прокурор Борис Велчев предложи в агенцията да бъде създаден силен правен екип. Така материалите, които отиват в прокуратурата, ще съдържат адекватен доказателствен материал за повдигане на обвинение.
Изказванията на политиците по темата ДАНС продължиха близо два часа. Затова председателстващият кръглата маса Иван Костов обяви почивка. След междучасието обаче премиерът Борисов повече не се върна. Това предизвика гнева на председателя на „Атака” Волен Сидеров, естествено, не срещу Борисов, а срещу Костов и медиите.
Според Сидеров кръглата маса за ДАНС е провалена, защото депутатите не успели да зададат въпросите си към Борисов, а камерите напуснали залата заедно с министър-председателя.
Видимо разочарован, водачът на „Атака” за пореден път посочи като основен враг на България – Турция, и по-точно нейните служби.
По думите му в днешния парламент има народни представители, които работят за секретните служби на съседната държава. Такъв бил Касим Дал, който присъства на кръглата маса за ДАНС и според Сидеров – „седял и се подхилквал”.
Законът за ДАНС е в дневния ред на парламента за тази седмица. Вероятно ще бъде разгледан и гласуван в петък.

Станишев видя задълбочаване на кризата в България
Бившият премиер иска повече пари за здраве в Бюджет 2010
"Не завиждам на управляващите сега, защото за разлика от другите страни, у нас кризата се задълбочава и е трудно да се върже един бюджет", обяви лидерът на БСП на среща с представители на съсловните организации в здравеопазването.
По думите на Сергей Станишев здравната система е една от най-тежките системи във всички страни, даже в най-богатите.
"Със сигурност в нашия мандат не сме успели да направим така, че да превърнем нашето здравеопазване в по-качествено. Всяка една здравна реформа изисква действително широко съгласие. Изисква да се следва принципът да не се навреди, да не се срути нещо", каза той.
Бившият здравен министър д-р Евгений Желев коментира, че може да се запази нивото от миналогодишния бюджет за здравеопазване и пак да останат пари в резерв.
Именно заради орязаните пари за здраве синдикатите вече надигнаха глава и заплашиха с лекарски протести.
Очакванията са в болничната помощ разходите да надхвърлят 1 млрд. лв., а предвиденото в бюджета за 2010 г. е едва 708 милиона.
Преди да предприемат стачка, лекарите и синдикатите настояват за дебати със здравния и с финансовия министър, както и с представители на парламентарната здравна комисия.

Лекарите се готвят за национален протест
Синдикатите недоволни от орязания бюджет за здравеопазване
За първи път виждаме толкова рестриктивен бюджет за здравеопазване", коментира пред БНР д-р Евгений Душков, председтел на УС на НЗОК и главен секретар на КТ "Подкрепа".
Очакванията са в болничната помощ разходите да надхвърлят 1 млрд. лв., а предвиденото в бюджета е едва 708 милиона.
"В същото време се казва, че ще се правят реформи, но кога ще се реформират болниците и най-вече, дори да се реформират, в което няма нищо лошо, то е хубаво, но реформите струват пари“, каза д-р Душков.
"Дори новата агенция, която ще прави медицински одит в МЗ, не е ясно дали е обезпечена финансово, тъй като и там има рестрикции в бюджета.
Очакваме все пак, че някои неща ще бъдат преоценени, става дума за здравето на цялата нация в условия на криза. Ние искаме гарантирането на здравната система", заключи д-р Душков.
Синдикатите в здравеопазването се готвят за протест пред парламента заради намаления бюджет за сектора през следващата година.
Преди протестните действия лекарите и синдикатите настояват за дебати със здравния и с финансовия министър, както и с представители на парламентарната здравна комисия.
Ако срещата бъде отказана и не последва преразглеждане на бюджета за здраве, ще бъде организиран национален ден на протеста.

НЕ ПУБЛИКУВАМ ДОЛНОТО ЗА ДА ВИ СТРЕСИРАМ, ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ НА ВЪЗРАСТТА, КАКТО НА ПОТЪРПЕВШИТЕ, ТАКА И НА НАПАДАТЕЛИТЕ ИМ! ПРЕЗ 1989 ГОДИНА ТОВА СА БИЛИ МЛАДИ ХОРА, С МЕЧТИ И ЖЕЛАНИЯ НАВЯРНО ДА СИ СЪТВОРЯТ ДОБЪР ЖИВОТ. ВИЖТЕ КАК СЕ Е РЕАЛИЗИРАЛО ЖЕЛАНИЕТО ИМ СЛЕД 20 ГОДИНИ ПОЛИТИЧЕСКИ И ИКОНОМИЧЕСКИ ТЕРОР В СТРАНАТА НИ? НАПРАВО ЖАЛКО И ЗА ДВЕТЕ СТРАНИ!

Майка и дъщеря пребити с тръби
Среднощният ад се разиграл в столичния кв. Люлин
Майка и дъщеря са били пребити с метални тръби, съобщиха от МВР.
Инцидентът се разиграл късно снощи в столичния кв. "Люлин".
По първоначални данни двете жени са били нападнати в апартамента им от двама непознати.
Те позвънили на вратата, нахлули вътре и им нанесли побой с метални тръби.
Майката успяла да натисне паникбутона на сигналноохранителната система, свързана със СДВР, и мъжете избягали, пише "Фокус".
На мястото на инцидента веднага пристигнал екип на СОД-СДВР и Девето РПУ.
Двете са откарани в института "Пирогов" с фрактури и рани.
Полицаите продължават работата по изясняване на мотивите за престъплението.

Мъж с опасност за живота след побой заради пари
Инцидентът е станал в Хасково, има задържан
40-годишен мъж от Хасково е с опасност за живота след нанесен побой, съобщиха от полицията в града.
Инцидентът е станал в сряда вечер около 22,30 часа.
Установено е, че на улица "Илинден" две неизвестни лица са нанесли побой над мъжа.
Вследствие на боя пострадалият има счупване на черепа и носа, фрактура на двете скули, избити зъби и мозъчен кръвоизлив.
В хода на разследването хасковските криминалисти са задържали 55-годишен мъж, заподозрян в извършването на побоя.
По първоначална информация между него и бития мъж имало неуредени финансови взаимоотношения.
Работата по изясняване на случая продължава. Оразувано е досъдебно производство.

Белезници за баща, пиел и биел 6-годишния си син
Полицията в Червен бряг е задържала 40-годишния мъж
Полицията в Червен бряг е задържала 40-годишен мъж от село Горник за побой над 6-годишния си син.
Момченцето обяснило на униформените, че баща му редовно злоупотребявал с алкохол и тормозел цялото му семейство.
Лекарите, прегледали детето, установили множество белези от насилие по главата и тялото.
6-годишният малчуган се намира в плевенската болница, където се изчаква заключение на невролог за здравословното му състояние, съобщи Дарик радио.
Бащата пък е задържан за 24 часа с полицейска мярка, образувано е бързо производство.

Спират ли Haberler-a по БНТ?
Премиерът пита СЕМ дали има нужда от турски новини
Премиерът Бойко Борисов обяви, че е поръчал социологическо проучване за излъчването на новини на турски език по БНТ.
"Ще видя какво ще кажат хората и с него ще запозная СЕМ", заяви той.
Борисов допълни, че общественият регулатор трябва да каже дали да се излъчват новини на турски език, или не.
По думите му постоянно се поставя в общественото пространство този въпрос и правителството иска да има ясен отговор на базата на социологическото проучване и решението на СЕМ.
Министър-председателят подчерта още, че новините трябва да се гледат, защото там се отразяват обществените нагласи.
"Аз много от проблемите съм решил, виждайки ги вечерта по телевизията", каза Борисов.
Премиерът бе категоричен, че няма истина в твърденията, че ще създава Комитет за телевизия и радио.
"Ние се стараем от всички теми, които са обществени, да стоим настрана, макар че много пъти логиката изисква да се намесиш", каза той.
Премиерът присъства на откриването на нов нюзрум в Българската национална телевизия.

Откриха телефонна линия за деца, пострадали от насилие
Националната линия е с номер 116 111

Национална телефонна линия с номер 116 111, предназначена за деца, пострадали от насилие, бе открита днес в Министерството на труда и социалната политика.
На откриването присъстваха министър-председателят Бойко Борисов и главният секретар на МВР Калин Георгиев. Пред журналисти Георгиев посочи, че линията дава модерен отговор на едно предизвикателство.
Според него това е един от начините да се възпитават децата, които са подложени на много насилие – психическо или физическо.
Георгиев каза също, че МВР е доказало, че би могло да бъде в полза на децата. По думите му ведомството разполага с добри специалисти от Криминалната полиция и Детската педагогическа стая.
Той добави, че министерството е доказало, че се бори с педофилията.
Проектът за откриването на линията е осъществен от Държавната агенция за закрила на детето и е финансиран от асоциация "Анилиус".
През изминалите две седмици, когато линията бе изпробвана, на нея са позвънили повече от 3000 души.

Посланиците ни в САЩ и Турция аут. Сертов също
Желева подписа заповедите за налагане на дисциплинарни наказания
Министерският съвет по мотивиран доклад на Румяна Желева – министър на външните работи, прие решения, с които предлага на президента да издаде укази за освобождаване на Бранимир Младенов като извънреден и пълномощен посланик на България в Турция и на Лъчезар Петков като извънреден и пълномощен посланик в САЩ.
Решенията на Министерския съвет са във връзка с установени нарушения при организирането и провеждането на изборите за народни представители на 5 юли 2009 г. в Турция и в САЩ.
Румяна Желева подписа заповедите за налагане на дисциплинарни наказания на двамата ръководители на задгранични представителства.
Министерският съвет прие решение и за отмяна на назначаването на Петко Сертов за генерален консул в Солун.

Я, нов доклад на ДАНС: Ислямски екстремисти у нас!
Германско издание разполага с нов документ на ФБР-БГ
Скандален доклад притиска българския кабинет, отбелязва в заглавие сайтът Шпигел онлайн.
Авторката на статията Ренате Флотау представя основните акценти в нов таен доклад на ДАНС за първото полугодие на 2009 година, съобщава Дойче Веле.
Според експертите на ДАНС в България се забелязвали първи признаци за действия на международни терористични организации.
Шиитски организации като Хизбула вече били представени в страната, а радикалните идеи на ислямски екстремисти били подкрепяни от местни мюсюлмански общности.
Авторката на материала в Шпигел представя и скандала около укрития от предишното правителство доклад на ДАНС:
Първоначално изглеждаше така, сякаш става дума за политическо разчистване на сметки между противници, пише в началото на статията.
За гнева на сегашния премиер обаче може би има и други причини, отбелязва Шпигел онлайн и обяснява, че междувременно се е появил нов доклад за сигурността, отнасящ се до първата половина на 2009 година.
И този път той не остана таен, макар че получателите му, много от които журналисти, трябваше да потвърдят писмено, че няма да го публикуват – пише Ренате Флотау.
В доклада на ДАНС се говорело за плячкосване на европейски фондове, предимно в селското стопанство, осъществено благодарение на податливостта на сътрудници на държавните фондове към корупция.
Стигало се е до унищожаване на документация, фалшифициране на документи за собственост или пък издаването им на имена на починали хора.
Няма трик, от който измамниците да не са се възползвали. Бизнесмени, които злоупотребяват с пари, прехвърлят фалиралите си фирми на социално слаби, най-често роми. Така те се оттеглят от отговорност и от евентуално изземване на частната им собственост. В страна с толкова разтегливи закони, дискриминиращо правосъдие и подкопан от мафиоти властови апарат перачите на пари се чувстват у дома си. Доминиращ в това отношение е руският капитал с неясен произход – пише Шпигел.
В анализа на ДАНС за първото полугодие на 2009 година се говорело също така и за продължаващите в страната рекет, отвличания и психическо насилие.

Царят изсякъл 5 милиона лева
Държавата заведе дело – иска си царските гори
"Изсечени са над 30 000 кубически метра дървесина от царските гори", обяви земеделският министър Мирослав Найденов.
Той внесе иск в прокуратурата за обезщетяване на държавата с 5 милиона лева, каквато според експертите е оценката на изсечената дървесина.
Заедно с това Найденов внесе иска и за възстановяване на над 16 000 дка царски гори.
По думите му те са били неправомерно върнати от областната поземлена комисия в Самоков.
До момента държавата обмисляше да си търси само 4521 дка, които заради грешка на поземлената комисия в Самоков бяха върнати два пъти на Сакскобургготски.
На 30 декември 2008 г. той и сестра му Мария Луиза Хробок са продали три масива в Бистрица (съответно 497 дка, 835 дка и 44 дка) на фирма "Хастингс".
На 13 декември 2007 г. е продаден малък масив над с. Бели Искър от 10,139 дка, като купувачът "Агротуризъм" ООД е платил 101 390 лв., което прави по 10 000 лв. за декар.
Незначителна част от горите са дадени за ползване на "Бороспорт-Боровец".
В края на октомври Административният съд (София-област) отмени разпореждане на директора на Държавно горско стопанство – Боровец, което забраняваше сечта на дървесина в горите, върнати на бившия премиер.

Директорка удряла и щипeла деца в забавачка
Грозните сцени се разигравали в шуменското с. Кочово
Родители на малчугани от детска градина в шуменското с. Кочово обявиха бойкот на директорката Мария Христова.
От седмица никой не пуска децата си в забавачката.
Причината – майките и татковците обвиняват Христова, че “щипе, удря, дърпа уши и обижда дебели деца”, пише вестник "Труд".
Върхът на всичко било, че донесла в забавачката некролога на баща си, наредила децата в редица и ги накарала да го целуват.
"Това минава всякакви граници, да ги беше накарала да целуват икона, щяхме да замълчим", обяснява Дияна Ангелова, майка на 5-годишния Ерай.
"По-добре е децата да си стоят по домовете, вместо да реват в забавачката и да се връщат с насинени ръце и уши", категорична пък е Хижнан, майка на 5-годишния Илкай.
Христова обаче твърди, че родителите са манипулирани от нейна колежка.
Категорична е, че не е била деца и “даже нямала навика да ги държи прави, като направят беля”.
В забавачката в село Кочово вече е започнала проверка на просветния инспекторат.

Снежана Димитрова: Как оцелях в Либия ли?
Медицинската сестра с интервю за австрийско издание
"Как оцелях в Либия ли? Там имах една задача. Да оцелея. Успях”, казва Снежана Димитрова пред швейцарския в. "Баслер цайтунг", цитирана от БТА.
"Освобождаването ми от затвора в Либия бе като събуждане от кома. През цялото време се опитвах да приема случващото се като нещо нереално – 8 г. затвор бяха просто един кошмар. Това ме спаси", казва медицинската сестра.
"Но психическото натоварване ме промени. То беше огромно. Сега рядко излизам сама в града", разказва Димитрова.
При мъченията им връзвали очите, но разпознали мъчителите си по-късно по говора и миризмата им. Веднъж един от надзирателите й казал със сълзи на очи: "Знам, че си невинна, но няма как да ти помогна!"
С една от сестрите Снежана имала обтегнати отношения през тези години.
Тя обаче не споменава имена. "Казвах й: "Ако покажеш смирение, ще е по-лесно".
Едва малко преди освобождаването ни тя ми се извини. Разговаряхме открито една с друга и оттогава сме близки. Простих й", откровена е българката.
За нея символите на освобождението й са Бенита Фереро-Валднер и Сесилия Саркози. Когато те дошли и заявили, че няма да си тръгнат без българките, нашите вече знаели, че има надежда.

Предупреждават за туроператор фантом
Затворената „Вени тур 7” вече оперира под името „Феникстур”
Комисията за защита на потребителите съобщи, че управителят на скандалната фирма "Вени тур 7" ЕООД – Венета Груйчева, продължава да прави опити да работи като туроператор под новото име „Феникстур” ЕООД и да привлича потребители по нетрадиционни начини.
Всичко това става въпреки заповедта на председателя на КЗП Дамян Лазаров, който наложи мярката „временно затваряне на туристически обект”.
Освен че състави актове и наложи санкции на фирмата за извършването на редица административни нарушения, КЗП уведоми Националната агенция за приходите, че в офиса липсва касов апарат и не се издава документ за плащане, се казва в съобщение на комисията.
Освен това случаят е отнесен и към районната прокуратура и Дирекция „Противодействие на общата престъпност”, като са предоставени копия от всички жалби на потребители и информация за направените констатации с цел предприемане на действия по компетентност.
КЗП отправя предупреждение към потребителите, че ползването на услугите на всяка от двете фирми съдържа висока степен на риск, тъй като работят извън изискванията на Закона за туризма.

Петролът твърдо се установи около $80 за барел
Петролните запаси на САЩ изненадващо се понижиха до 335 млн. барела
Цената на суровия петрол се повиши над 80 долара за барел по време на вчерашната борсова сесия, след като петролните запаси на САЩ изненадващо се понижиха през миналата седмица, а вносът на суровината падна до най-ниското си ниво за последните два месеца. През нощта обаче декемврийските фючърси изгубиха инерцията си и отново се върнаха под 80 долара за барел.
Резервите на САЩ от суров петрол са намалели с 3,94 млн. до 335,9 млн. барела в рамките на изминалата седмица. Данните на Министерството на енергетиката изненадаха анализаторите, които очакваха ръст на запасите от 1,5 млн. барела.
Поевтиняването на щатския долар също допринесе за увеличаването на цената на петрола. Доларовият индекс, който следи курса на щатската валута спрямо шест основни валути, се понижи с 0,8 на сто по време на днешната валутна сесия.
Обезценката на долара, заедно с новината, че Индийската централна банка е закупила от Международния валутен фонд злато за 6,7 млрд. долара, повишиха цената на златото до близо 1100 долара за тройунция, което е нов рекорд.

ПРОЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ОТ ТОЗИ ЛИНК: http://www.investor.bg/?cat=6&id=89309

Мъж почина, отказал да го снимат на рентген за слонове
230-килограмовият германец не можел да бъде хванат от рентген за хора
230-килограмов германец почина, след като отказа да се възползва от рентген за слонове, пише The Daily Telegraph.
51-годишният Томас Лесман постъпил в болница в град Епендорф с оплакване от световъртеж и умора.
Лекарите го прегледали и го пратили на рентген.
Заради теглото си обаче мъжът не можел да бъде изследван с помощта на обичайния рентгенов апарат, предвиден за хора до 200 килограма.
Тогава лекарите предложили да отведат пациента в Хамбургския зоопарк, където имало специален апарат за големи животни - слонове, носорози и хипопотами.
Лесман обаче решил, че такова изследване ще е унизително за него.
След 13 дни пациентът починал, като така и не бил диагностициран. Патолозите още не са установили какво е било заболяването му.

"Исус, Кралицата на Рая" потресе християни
Провокативна пиеса представи Христос като транссексуална жена
Около 300 души протестираха пред театър в Глазгоу, разгневени от пиеса, която показва Исус като транссексуален образ, съобщи ВВС.
Демонстрацията се проведе около Tron Theatre, където се играе пиесата "Исус, Кралицата на Рая". В нея Христос е представен като транссексуална жена.
Постановката е част от арт фестивала Glasgay!, който отбелязва културата в общността на гейовете, бисексуалните и транссексуалните хора.
Според организаторите на събитието пиесата не е имала за цел да подстрекава или да обижда някого.
Постановката е дело на драматурга Джо Клифърд, който също е транссексуален.
Протестиращи християни обаче посрещнаха остро творбата и на демонстрацията можеха да се видят плакати с надписи „Исус е Крал на Кралете, а не Кралица на Рая“, както и „Господ: Синът ми не е перверзник“.
Самите организатори на фестивала обвиниха протестиращите, че са провокативни и че лозунгите им могат да бъдат разгледани като хомофобски.
Според един от хората, които стоят зад арт събитието, „Исус, Кралицата на Рая“ е литературна фантастична творба, която изследва личното преживяване по отношение на вярата на един транссексуален артист.
Според пастор Джак Бел от ционистката баптистка църква в Глазгоу, който взе участие в протеста, заплахи от страна на демонстрантите не е имало.
„Беше просто мирен протест, с химни и плакати. Не можеш да богохулстваш и да ругаеш Господ, оправдавайки се със свободата на словото.
Истинското библейско християнство се маргинализира все повече под прикритието на политическата коректност“, добави той.
По думите му, ако пиесата беше поставила пророка Мохамед в същата роля, реакцията на ислямската общност щеше да е още по-силна, „само че това просто няма как да се случи“.

Употребата на кокаин и хероин в Европа се запазва
Консумацията дори се покачва въпреки залавянето на огромни пратки
Неумолимият марш на кокаина през Европа не показва признаци за отслабване през 2009 г., сочат данните от годишен доклад за употребата на наркотици, предаде АФП.
"Кокаинът и хероинът запазват стабилни позиции на сцената на наркотичните вещества в Европа и има малки шансове за подобрение по отношение на тяхната употреба на континента", заяви директорът на Европейския мониторинг център за наркотици и наркомании (EMCDDA) Волфганг Гьоц.
"Със залавянето на различни пратки наркотици на континента съществуваха индикации, че доставчиците може да изпитват затруднения в изпълняването на исканията на клиентите си на някои от големите пазари", сочат данните от доклада за 2009 г. по проблемите с наркотиците в Европа.
Според EMCDDA спад в производството на наркотици е бил отбелязан в Боливия, Колумбия и Перу, което е довело до спад в чистотата на наркотиците по улиците на европейските градове.
Големият британски пазар за кокаин отбеляза значителен спад в чистотата на наркотика, който се отрази на цените, но авторите на доклада са разтревожени от тенденцията "за стабилна или покачваща се" употреба.
Докато употребата на кокаин е концентрирана главно в Западна Европа, авторите на доклада посочват, че новите пътища за трафик на наркотика в Източна Европа пречат на усилията за ограничаване на разпространението му.
Изчисленията сочат, че четири милиона души са употребявали кокаин през изминалата година в Европейския съюз и Норвегия.


НАЗАЕМ ОТ BLOG.BG:

Котка се разболя от свински грип
В американския щат Айова беше регистриран първият случай на котка, болна от новия грип, съобщи Ройтерс, позовавайки се на ветеринарномедицинските власти на САЩ.
13-годишната котка явно се е заразила с вируса A (H1N1) от някой от хората в семейството, където живее, тъй като двама от тях са страдали от заболяване, подобно на грип. Тя се е възстановила и няма данни да е заразила друго животно или човек.
Според властите това не е необичайно, защото и преди е имало случаи на котки заболели от грип. Грипните вируси могат да засегнат също кучетата и конете, но досега няма случаи на заразени с А (H1N1) от тези животни.
Специалисти предупредиха, че има риск за здравето на домашните любимци, които са били в контакт с болни хора, и посъветваха състоянието им да се следи за евентуална поява на болестни симптоми.

Най-ужасяващите ястия в света
Ако се мръщите при мисълта да похапвате охлюви, жива риба или месо алангле (полусурово), то със сигурност хранителните навици, изброени по-долу, няма да ви харесат. Имайте предвид обаче, че в повечето случаи всички тези екзотични ястия са предназначени, за да изумяват туристите, рядко са предпочитано ястие от местните хора:

Камбоджа: тарантула
Ако се окажете в градчето Скуон, недалеч от столица Пном Пен, не падайте в несвяст, ако ви заобиколят от всички страни продавачи с табли и подноси, пълни с още живи, мърдащи или вече изпържени тарантули. Наистина, по-голямата част от появяващите се в Камбоджа чужденци не дръзват да опитат тази храна. Местните кулинари недоумяват защо човек да не си хрусне такъв вкусен паяк, с размер колкото дланта. Не бива да се смята, че съвременните камбоджанци ядат паяци от глад. Даже и най-бедните селяни не го правят. Те имат достатъчно храна. На тях им харесва да ядат паяци. Тарантулите са считани от камбоджанците за такъв деликатес, какъвто е черният хайвер на Запад. Вярно е обаче, че те трябва правилно да се сготвят. Как го правят? Първо трябва да ги хванат. Издърпват ги от дупките и отстраняват отровните им зъби. По-нататък членестоногото бавно се пържи на открит огън, задължително на дърва, като се добавя голямо количество сол и чесън. Когато хитиновата обвивка, която в нормално състояние има черен цвят, придобие червено-кафяв оттенък, паякът с хрупкава коричка е готов за ядене. Желателно е да се консумира още горещ. Казват, че на вкус наподобява кокошка.

Виетнам: прилепи
На виетнамските улици може да се намерят най-екзотичните блюда. Биещо сърце от кобра, супа от броненосец или пилешки сърца, мариновани в свинска кръв. Подобна „храна за боговете” съвсем не е изобретение на някакви диви жители на джунглата. Всичките тези храни могат да бъдат намерени в най-скъпите ресторанти. Апотеоз на екзотичната и невероятно скъпа трапеза е блюдото от прилепи. Във всеки реномиран ресторант заловените зверчета се държат в клетка, а на клиента предоставят правото да избере това, което му харесва. След това пред тях се случва следното: разтягат прилепа за крилата и с мълниеносен удар прерязват главата му. Кръвта от раната се събира в чаша. Виетнамците вярват, че тази кръв възбужда и укрепва мъжката сила. Познавачите утвърждават, че месото на прилепите по вкус е сродно на говеждо със сос къри.

Индонезия: желирано кучешко
В тези ъгълчета на Азия, които не могат да се похвалят с особено богатство, много обичат най-добрия приятел на човека. Но не заради умния поглед и махащата опашка, а заради вкусовите качества. Пазете вашият приятел, ако се отправяте заедно с него на пътешествие – той може да бъде похитен и изпържен за вечеря. Собствениците на черни кучета трябва да проявяват особена бдителност, защото островитяните са убедени, че тяхното месо по нищо не отстъпва на прясното телешко.

Хонконг: Мозък от маймуна
Това блюдо се счита за изтънчен десерт. Преди да се окаже на вашата маса, то преминава сложна процедура за приготвяне. Мозъкът се подава на масата направо в главата на маймуната. За щастие съвременните готвачи, под натиска на обществеността и организациите за защита на животните, са измислили рецепти за този „десерт“, при които не се налага да се прибягва до одиране и убиване на животното пред вечерящите. В миналото обаче това е било напълно нормално.

Парагвай: плъхове
Пържени, задушени, пълнени – парагвайците са готови да ядат своите гризачи във всякакъв вид. И ако по-рано са ги консумирали само в малките бедни селца, то сега тази мода се е разпространила по цялата страна. Парагвайците считат, че месото на плъховете е твърде богато на белтъчини, при това то е почти диетично. Като истински деликатес се приемат новородените плъхчета, които се готвят и поглъщат цели.

Япония
В света вече е известно пристрастието на японците към отровната риба фугу. Ежегодно умират около стотина човека при нейната употреба. Японските власти още през 1958 година изискват от готвачите, които пожелаят да готвят риба фугу за своите клиенти, да се явяват на строги изпити. Ако клиентът все пак умре според закона на честта готвачът е длъжен да си направи сепуко.

Италия
Но не само Азия ни шокира със своите гастрономически пристрастия. В Италия може също да срещнете такива храни, от които да ви се изправи косата. В някои селца в Сардиния местните хора обичат да поседят след вечеря на чашка добро домашно вино. За мезе се предлага хляб и нещо кафяво, което се измъква от тъмен шкаф точно пред трапезата. Това е кашкавал, и той...шава. Питата кашкавал е нашарена с дупки от хиляди извиващи се личинки (ларви). Италианците считат, че тази храна е особено възбуждаща. Разбира се това блюдо е изобретено съвършено случайно. И едва ли е необходимо да се обяснява как се постигат подобни резултати в домашни условия. Но по някакъв начин кашкавалът с ларви е признат за деликатес и до сега се готви от италианските готвачи.

Италия е осъдена в Страсбург за разпятия в класните стаи
Европейският съд за правата на човека в Страсбург осъди Италия за наличието на разпятия в класните стаи, което според съда нарушава правото на родителите да възпитават децата си според техните убеждения и правото на децата на свобода на религията.
Тъжителката е италианската гражданка Солие Лауци, живееща в Абано Терме, предаде Франс прес. Двете й деца, на 11 и 13 години, посещавали през 2001-2002 г. държавното училище в града, където всички класни стаи имали разпятие на стената. Според Лауци присъствието на тези разпятия нарушавало принципа на светския характер на образованието. Тя осведомила училището за позицията си, като се позовала на решение на касационния съд, според което наличието на разпятия в изборните секции противоречи на принципа на светския характер на държавата.
През май 2002 г. директорката на училището решила да остави разпятията в класните стаи, а министерството на образованието по-късно издало директива с препоръки към всички директори на училища да процедират по същия начин.
Пред Конституционния съд правителството настоява, че присъствието на разпятие е нещо естествено, тъй като то не е само религиозен символ, а също "знаме" на единствената църква, назована в конституцията, символ на италианската държава. Жалбата била отхвърлена последователно от всички съдебни инстанции с мотивите, че разпятието "символизира италианската история и култура, и следователно - италианската идентичност" или че то е станало "една от светските ценности на конституцията на страната."
Италианската министърка на образованието окачестви днешното решение на съда в Страсбург като "идеологическо". "Присъствието на разпятието в класните стаи не означава принадлежност към католицизма, то е символ на нашата традиция", заяви Мариастела Джелмини, цитирана от агенция Анса. "Историята на Италия минава също през символи: с тяхното премахване се премахва част от самите нас. В нашата страна никой не иска да налага католическата религия", увери министърката. "Никой, още по-малко един идеологически европейски съд, не ще успее да премахне нашата идентичност", добави тя.

Гамизов: Съветниците на Станишев - Карадимов и Йосифова управляваха държавата
В ерата Станишев държавата се управляваше от двама души – Росен Карадимов и Моника Йосифова, докато той самият си поспиваше до 8 часа - това заяви анализаторът Стефан Гамизов пред по бТВ тази сутрин. Той повтори твърдението си, че един от шефовете на ДАНС е сред организаторите на престъпността в България, а тройната коалиция по думите му е решавала въпроса с разпределението на кражбите.
За подхода на бившия премиер към документите със секретно съдържание анализаторът използва думата "инфантилен".
Оказа се, че ДАНС в лицето на хората, които я управляват, всъщност е част от организирането на организираната престъпност в България, отсече Гамизов. Той обаче отказа да назове имена.
Гамизов твърди,че до месец ще бъде публикувана статия в британски вестник за организираната престъпност у нас. Там ще е описано всичко и дори ще излезе стенограма на разговор в ресторант на босовете на организираната престъпност, сред които е и шеф от ДАНС, обясни той.
Лидерът на Гражданската лига за България предостави фотос, на който според него се виждат хората, управляващи страната ни. Сред мъжете на маса в известно столично заведение, нашумяло със седмичните сбирки на влиятелни в близкото минало политици, е бил и бившият заместник-директор на ДАНС. Гамизов не назова името му, но бе конкретен за съдържанието на водения разговор. Според стенограмата, която била предоставена и на британското издание, участниците във въпросния обяд се поздравили "Хайде, честито, фирмичките ни ще работят по АЕЦ "Белене".
Гамизов твърди, че хората от споменатия кръг се опитвали да скрият откраднати 400 млн. лева, които са причинили допълнително 500 млн. загуби на държавата.
Според него проектът ДАНС е станал напълно безмислен, след като президенът Георги Първанов е успял да направи заместник-председател на агенцията Иван Драшков.
Кръгът около него е виновен за щети в размер на 900 млн. лв., които бяха по договор между мен и ДАНС за спиране на корупцията, обвини още Гамизов. Той уточни, че консултантският договор е бил за 400 млн. лв., които са откраднати и заради това обществото търпи загуби от още 500 млн. Лв

Много зрелища, малко хляб!
Празният джоб не търпи дълго високи рейтинги на властта / Доц. д-р Боян Дуранкев

100-те дни на едно правителство не са особен повод за анализи, особено при един четиригодишен маратон от общо 1460 дни. Нещо повече, никога не е сигурно, че спринтиралите по-бързо или по-бавно ще пристигнат на финала първи или последни. Но по някакви неписани стари традиции политиците се "обсъждат" по-шумно (невинаги по-умно) именно на този знаменит ден номер 100.
В този контекст на кантара на общественото мнение винаги се претеглят три неща. Първо, доколко властимащите изпълняват най-важните от предизборните си обещания; второ, доколко са в състояние да отговарят на нуждите и потребностите на гражданите; трето, доколко умело се справят с неочакваните препятствия по пътя напред. Да подложим по тази логика на дисекция досегашното управление на ГЕРБ.
Знаменитата "Програма за европейско развитие на България" на партията от 1 юни 2009 г. представи пет приоритета на управлението пред избирателите:
(1) възстановяване и гарантиране на справедливостта в българското общество;
(2) превръщане на България в основен фактор на стабилност в региона и света, уважаван член на Европейския съюз;
(3) благоденствие и просперитет за българските граждани и българската икономика;
(4) подобряване на социалната сигурност и създаване на благоприятна и здравословна среда на живот;
(5) развитие на човешкия капитал на нацията за по-високо национално самочувствие.
Пет месеца по-късно ГЕРБ има какво да каже и да покаже за изпълнението на своите пет обещания.
От една страна, възстановяването на справедливостта в българското общество е започнало, макар и в скромни граници, с разкриването и преследването на нарушенията и престъпленията на тройната коалиция.
И въпреки че корупционните практики от години са облечени в елегантна "законова" форма, има шанс, от кумова срама, поне един министър и няколко зам.-министри от бившите да стигнат до съда.
Не че ще бъдат осъдени, ако се съди от резултатите по преследването на бившия столичен кмет преди кметуването на Бойко Борисов. Но че с преследването и предаването на серия "бивши" на прокуратурата справедливостта в България няма и не може да възтържествува, това е пределно ясно на всеки, който има претенции за съвременен политик.
Трудно е бързо и лесно да бъдат възмездени (и то справедливо!) милионите обикновени български граждани, пострадали от измамите на масовата и касовата приватизация, разграбването на външнотърговските дружества, източването на резерва и на бюджета, рекета на мутрите, бандитизма на организираните престъпници и т.н.
Обикновените хора ще очакват бързи действия именно в тази посока, наред с гоненията на едрите партийни престъпници.
В края на краищата, колкото и да са сладки "приказките от 1001 нощ", в случая за "лошото наследство", те все някога доскучават.
ГЕРБ има цели още 901 дни, за да докаже, че има сили да се справи с несправедливостите!
От друга страна, може би най-съществени успехи постигна лично Бойко Борисов по отношение нарасналото уважение към България като млад член на Европейския съюз.
Не само срещите с лидерите на другите страни, но и изразените принципни позиции по редица остри въпроси (последно - по повод на екологичното развитие на ЕС) подсказват повишено самочувствие и прагматична мисъл.
И не само това. И Македония, и Турция, а вероятно и други кандидатки за членство в ЕС със сигурност проумяват, че пътят им към Брюксел минава точно и само през София, при това първо по незавършеното Околовръстно шосе.
От трета страна, "благоденствието и просперитетът за българските граждани и българската икономика" изглежда поставено на диетичен режим, по-точно на малка и тънка пица, която няма много добавки отгоре - лоша и оскъдна храна за истински европейци!
За късмет на бившите управляващи растежът на икономиката съпътстваше почти цялото им властване.
За лош късмет на Борисов и компания (тук задължително трябва да причислим и безусловно подкрепящата го национално "Атака", и ("без")условно подкрепящата го идеологически Синя коалиция), сривът на икономиката, а от тук - и ръстът на безработицата и последващият го спад на ниските доходи започва именно под неговото управление.
За още по-лош късмет пазарните провали в развитите страни, както и в България, се реализираха по идеологията на крайната десница и в името на "свободата на пазара".
И за най-лош късмет тези страни вече започнаха да излизат от рецесията и кризата (за блогърът krizata това е дълбоко спорна теза), а България - продължава да пропада все по-надолу и краят му не се вижда. При това независимо от завръщането на някои от бленуваните еврофондове!
Напомняме тези обстоятелства, понеже след по-малко от 4 г. ГЕРБ ще трябва да е изпълнила обещанието си за "несимволично" нарастване на благосъстоянието на гражданите, ако иска да остане някога пак във властта. Именно по тази причина третият приоритет е всъщност приоритет номер 1 за бъдещето на ГЕРБ и лично на Борисов като политик.
(Следва утре)
В-к “Стандарт”

Няма коментари: