сряда, 4 ноември 2009 г.

Трудно се подкарва каруца особено ако тя е дори и без колела, а магарето е зад нея!

В рамките на близо час, под формата на публицистично шоу предаването“Референдум” представи на 03.11.2009 вечерта основните теми от обществения дневен ред, както и онагледи гледните точки към тях в условие на реално състезание (участие на политически лидери от парламентарно представените партии в 41 НС) чрез социални проучвания и реално гласуване на публиката му.
Темите бяха както от политическата действителност, така и от социалната, икономическата или културната сфера. Теми - достатъчно значими за държавата ни днес, още повече при наличието на две конкретно оформили се противоположни тези в публичното пространство.

Крайният резултат в предаването (дебати+гласуване+социологически извадки по темите) води до победа на една конкретна теза, утвърдена от хората, от чиито данъци се финансират политическите и социални мероприятия и които в крайна сметка са потребителите на политическите действия у нас. По този начин, на практика по най-пиковите теми, вълнуващи гражданското ни общество, се състоя поредния телевизионен мини-референдум снощи. В крайна сметка формулата на „Референдум” , която е : Един проблем, две тези и вота на българското общество, успя и този път да ориентира българите за това що се случва в държавата ни след 100 дни управление на ГЕРБ.
Ето накратко за какво се говореше в това публицистично шоу чрез мненията на участниците в него:

Волен Сидеров / лидер на партия Атака
Истинският 10 ноември може да дойде едва сега

Имаме в момента един модел, който не е практикуван, не е прилаган в България, но той показва политическо партньорство и джентълменство. Ние свикнахме 20 г да правим „танто за танто" в политиката, сега България повече няма да допусне социалистите и турската партия на власт и това ще спомогне европеизирането на България.
Парламентът в момента работи нормално. Гласуването е без чужди карти. Бройката не е важна, важно е качеството. Не може да се правят по 36 поправки. Има доста неща да се свършват. Ако липсва изкуствено създадена истерия нещата ще вървят и ще имаме един мандат който ще постави ново начало в България.
МВР министърът е седнал на най-горещия стол. Там виждам сега едно желание за реформи. Убеден съм, че те ще станат, защото най-после в България трябва да се сложат правила.
4.5 млрд. лв. са окрадени от предишното правителство. Това са почти всички пари за пенсии. В положението, в което се намираме е изготвен бюджет на възможното. Орязването на излишните разходи е нещо, за което Атака се бори отдавна.

На много места стоят наистина доста хора, свързани с корупцията, участват в схеми и имат лошо отношение към хората. Тези назначения трябва се разгледат час по-скоро.
Ние виждаме, че дебатът с БСП няма творчески край. Предлагам да направим закон, с който да санкционираме това харчене и ограбването. Те не трябва да се измъкнат. Трябва намерим начин да ги санкционираме тези хора.
Трябва да сложим край на ориенталщината в административните институции, в които не се знаеше кой какво върши. Трябва да се оптимизират структурите.
Най-важната реформа ще бъде съдебната. Това, което трябва да се направи е свалянето на имунитета на бившия премиер и търсенето на съдебна отговорност. Това е сигурна индикация, че нещо се върши.
Отначало нямаше светлина по проблема с „Белене". Работеше се на тъмно. Това е един провален проект. Хубаво е да го има, но да не е за сметка на данъкоплатците. Трябва да е в изгоден за България вариант. Ще се намери и такъв изгоден модус по отношение на „Южен поток".

Ангел Найденов / зам.-председател на ПГ на Коалиция за България
100 дни в царството на думите

100 дни на паралелна реалност. 100 дни, в които доминират лъжата и думите.
Направихме три важни констатации : 1 - нараства делът на песимистите, 2 - намалява делът на тези, които свързват очакванията си с това правителство, 3- нараства делът на тези, които смятат, че у нас има напрежение. Ние не сме удовлетворени от първите 100 дни и не можем да имаме друга оценка освен слаба.
Една от тезите ни за оценката е, че се използва езикът на омразата. Първата ни констатация е : отказ и неизпълнение на предизборните обещания. Предизборната теза за увеличаване на социалните средства е абсолютно пренебрегната. Сега виждаме точно обратното. Орязване, съкращаване, 1/3 е съкратен бюджета на социалното министерство. Образованието е орязано с 90 млн. ; с 400 - здравеопазването; съкращаване от 170 млн. на 65 млн. на средствата по Националния план по заетостта.
Оценката ни за бюджет 2010 г е че това ще бъде бюджет на обедняването и на социалната несигурност. Сега виждаме увеличаване на безработицата. Синдикатите казват, че тя ще достигне 15% , а управляващите не предприемат никакви мерки. Замразиха доходите. В законите, които внасят управляващите виждаме орязване на преференциите на бизнеса.
В четири сфери очакваме много бързи действия : 1 - кризата и ограничаването й. 2 - бедността, 3 - безработицата и 4- корупцията.
32 законопроекта са подготвени в рамките на 100- те дни в Народното събрание. 10 ратификации, 13 устройствени закони във връзка със структурните промени. По- малко закони е имало единствено в мандата на 39-ото НС.
Не разбирам защо в комисията на г-н Янев не разглеждат постъпилия сигнал за конфликт на интереси на министъра на икономиката и енергетиката.

Стоян Мавродиев / депутат ГЕРБ
С пожарогасителни дейности в един продънен бюджет

Никой не е изряден. Ние свършихме доста неща. Започнахме важни реформи в различни сектори. Държавата се намираше в огромен дефицит, който сега е почти стопен. В един продънен бюджет, в който бяха заложени нереалистични данни, ние се занимаваме с пожарогасителни дейности.
На първо място бяха размразени евро фондовете. 19 млн. са задълженията за белгийските яхти; огромни задължения за неплатени отпуски ; във всяко министерство има изпразнени каси и сметки за плащане. Виждаме този сценарий за трети път - първо Луканов, после Виденов, сега - Станишев.
БСП използва винаги клишета и празна фразеология. 7.4 млрд. са отделени за социални плащания в бюджет 2010г. 900 млн. лева ще плати сегашното управление за пенсии, които са обещани от Станишев юли месец. Нали разбирате, че едните обещават, а другите плащат. 500 млн. са предвидени за увеличения на вдовишки надбавки. Още 900 млн. отиват за увеличение на пенсиите на пенсионерите над 75 години.
Парламентът работи перфектно, защото има ясно конституционно мнозинство, и подкрепящо мнозинство, има ясни приоритети и реформи във важните сектори.
Не е необходимо да има огромно количество закони, които да се променят непрестанно. Ние не сме стахановци, които трябва да коват определено количество желязо. В момента се работи върху нов избирателен кодекс. Това отнема месеци, но ще се случи скоро. Това наше обещание ще бъде одържано, както декларира и г-н Борисов. Ние държим на обещанията си и работим по тях.
Разкриването на злоупотребите на бившите управляващи не е реваншизъм, това е дълг към гражданите, които трябва да знаят къде отиват техните пари от данъци.

Мартин Димитров / съпредседател на ПГ на Синята коалиция
Спирането на „Белене" е най-големият успех до сега

Обикаляйки страната, хората ми казват : избират ново управление, а все още на много места има хора на Доган и Станишев. Тройната коалиция изхарчи над 9 млрд. лв. излишъци в съмнителни проекти и остави държавата без пари.
Много е важно да тръгнат реформите, защото после ще е още трудно.
Основната анти кризисна мярка ще влезе от 1 януари 2010 г и тя е: кратки срокове за връщане на ДДС, намаляване на срока с 45 дена. Това ще помогне на 60 хил. фирми в България да запазят работни места и да продължат да съществуват.
Синята коалиция има внесени 15 законопроекта до момента. В предишния парламент БСП 5 пъти променяше закона за ДДС и го отчиташе като законодателна дейност.
Реално започната работа виждам най-много във финансовото министерство. Във Висшия съдебен съвет трябва да се направят още усилия. Бързо да се върне ДДС, да се намали данъка върху едноличните търговци. Трябва да бъдат запазени работни места.
В миналия парламент предложихме 5 млрд. излишък да отиде в Сребърния фонд и да има пари за социални разходи, които да се генерират. Тогава Тройната коалиция ги изхарчи, а сега се правят на най-социално ангажираните.
Когато в един български мач се съмняваме какво става, викаме международен съдия- така трябва да направим и с БСП и ДПС.
Проектът „Белене", подготвян от предишните управляващи можеше да коства на държавата още по-сериозна криза. За щастие в момента е спрян, а единственият инвеститор избяга. Това трябва да се обяви като един от най-големите успехи за 100 те дни.


Яне Янев /лидер на РЗС
RESTART на държавата

БСП и ДПС са криминални групировки, те не са партии, впрочем ДПС е регистрирано като търговско дружество още през април 1990 г. Но 65 години стигат за мародерстване все пак над народ и държава!
И днес продължава да отсъства разумен законодаделен процес, и считам, че е разумно, дори потребно, да се свика ВНС – където да се спишат адекватни на действителността ни нови закони. Не може чиновник да си седи на стола в някоя канцелария и да си пише закончета, после същите да се дават на МС, а той да ги предава за обсъждане и гласуване в Парламента ни – това не е нормално като законодателен процес!
А БСП и ДПС като орда хуни преминаха през страната ни – това ли да продължаваме да толерираме?

http://referendum.bnt.bg/bg/web/video/index - ето я самата дискусия от проведения референдум


Източник: Българска национална телевизия

Няма коментари: