четвъртък, 26 ноември 2009 г.

ШАРЕНКИ ИЗВЕСТИЯ ОТ 26 НОЕМВРИ!

ПО АКТУЛНО.КОМ

Светът разбра за "българските" извънземни

Днес вестник "Дейли телеграф" публикува на електронната си страница материал, озаглавен "Български учени твърдят, че извънземните "вече съществуват на Земята". В него се описва успешната комуникация със същества от други планети, която са осъществили родните ни специалисти.
"Учените от БАН твърдят, че извънземните са отговорили на 30 техни въпроса. Това станало възможно чрез прецизен анализ на около 150 житни кръга по цял свят", информира изданието.

Лъчезар Филипов, зам.-директор на Института за космически изследвания към БАН заявява, че непознатите същества не са враждебно настроени към нас и искат да ни помогнат, но самите ние не сме дорасли да осъщесвим контакт.
"Човешката раса обаче със сигурност ще има пряк контакт с извънземни в следващите 10 - 15 години", допълва Филипов, цитиран от "Дейли телеграф".

Лъчезар Филипов е роден на 26 януари 1953 година. Завършил е Физическия факултет в Московския университет. От 1995 година е заместник-директор на Института за космически изследвания към БАН. Преди дни той скандализира обществеността чрез публикация в "Новинар", в която твърдеше, че е участвал в експеримент, в който е задавал въпроси на извънземен разум.
В интервю на Христина Рафаилова от "Новинар" той разкрива редица интересни факти за осъществения контакт с извънземните.

- Професор Филипов, след като обявихте, че сте участвал в експеримент, в който сте задавали въпроси на извънземен разум, се получи конфликт между вас и научната общност. Имаше ли тази информация последствия за вас?
- Моментът, в който се тиражира информацията за експеримента, в който участвах, беше твърде деликатен от гледна точка на арогантното поведение на правителството спрямо академията. Също така аз бях разпнат от моите колеги и българското общество, но за сметка на това имам около 15 мейла от чужбина. Силно е заинтересувана от моята дейност китайската академия на науките, тъй като там също имат интерес към тези кръгове, за които се предполага, че не са дело на човешка ръка. (Става дума за странни геометрични фигури в житните култури, открити на различни места в света - б. ред.) Това показва, че само у нас тази тема е анатемосана. След изтичането на информацията всички мои колеги от БАН, които работиха с мен по тази тема, се отдръпнаха. Още първия ден след случката инициираха подписка да бъда отстранен от поста на зам.-директор на Института за космически изследвания. Твърдяха, че съм позорял науката. Аз питам кой освен учените трябва да изследва такива явления. Само аз не съм се отдръпнал. Науката се прави със смелост, а не със страх. В академията има не феодални старци, а старци по манталитет, страхливци. Тези хора трябва да си отидат.
- Разкажете, какъв точно беше този експеримент?
- Първо искам да подчертая, че от Института за космически изследвания, нито пък от БАН са се занимавали с изследване на въпросните житни кръгове. Преди три години ми предложиха да се запозная с разработките на Мариана Везнева. Смята се, че тя е първата и единствената досега в света, която успява да разчете информацията в житните кръгове и може да осъществи диалог с техните създатели. Такива кръгове се появяват в целия свят, като след известен период изчезват. Тази година от май до юни са се появили около 150 такива по цялата земя. Дори и в България е имало такива кръгове в житните ниви в Добруджа и Рила, но тук са решили, че това е стъпкана тревата и са ги окосили. Около Везнева има цяла група от лекари, филолози, едно странно общество, което се занимава с тематиката. Това мен не ме интересуваше. Беше ми обяснено, че тя в течение на 6-7 години е работила върху тези кръгове и е установила, че има символи в тях, които носят дадена информация. Говори се, че има такава, която вещае края на света през 2012 г., за опасността от глобалното затопляне и опасността от астероиден удар. Това са неща, които в науката се знаят. На мен ми направи впечатление, че идеите й бяха превърнати във флагман на няколко секти, които вещаеха апокалипсиса. Това ме мотивира да се включа в тази „игра”, за да не попадне изцяло това под контрола на сектите, тъй като е на ръба на религията. Аз предложих да говоря с няколко мои колеги – физици, астрономи, които да участват в тази група. В края на миналата година аз предложих вместо да се четат от Вездева всички тези рисунки, които се появяват по цялото земно кълбо, тя да зададе няколко въпроса на създателите на тези кръгове. Зададохме около тридесет и няколко въпроса и получихме 30 отговора на тях.
- Как точно Везнева контактува със създателите на тези пиктограми?
- На мен тя като феномен не ми е ясна, изпада в транс, получава импулси отгоре или отдолу, не знам. По време на експеримента й се каза, че в Уъркшийлс са се получили такива рисунки. Не беше отговорено защо точно там са се появили. Тя прерисува кръговете и докато работеше, получаваше способности да тълкува символите в тях. Единият приличаше на индианска глава, т.е. ще има някакъв катаклизъм, който фактически е бил отбелязан в календара на маите. Една от много интересните рисунки символизираше децата „ин витро”. С този символ те или то искат да ни кажат, че този изкуствен начин на оплождане е неприемлив, тъй като нарушава връзката между детето и майката и е намеса в биологическите процес. Един от икономистите зададе въпрос какво трябва да се направи, за да не се повтарят икономическите кризи. Според рисунката оръжията трябва да бъдат премахнати и да няма разделение на бедни и богати. Това касае и новата форма на развитие на човека, при която той започва да работи и с двете си полукълба на мозъка.
- Доколко са достоверни според вас отговорите на тези въпроси?
- Везнева също така тълкува отговорите на тези въпроси. Нейното разчитане си е лично. Когато писах заключението върху този експеримент, препоръчах в бъдеще да се анализира феноменът обективно, тъй като Везнева като гледачка и тълкувател влага фантазия и леко го украсява. Важното беше, че на определено място в Англия, където има такъв кръг, получихме конкретни отговори на нашите въпроси. Освен анализ на тези данни трябва да направим изследване и на останалите кръгове, защото рисунките са средство за комуникация, при която двете страни не познават азбуките си и затова си рисуват картинки. За мен това е много ранна фаза на допир с друг вид информационна среда, която не е ясно дали е цивилизация или не, дали е отблизо или далеч. В пиктограмите има информация, но откъде идва тя, аз не мога да кажа, както и не мога да кажа дали става въпрос за продукт на извънземен разум. Даже някои колеги казаха: „Абе да не сте си ги рисували сами”.
- Възможно ли е все пак да са човешко дело?
- Факт е, че това не са стъпки, тъй като житото е винаги наведено на 45 градуса и зърното не пада от класовете, които продължават да си растат. След 10 дена кръговете изчезват. Доказано е, че хора не ги рисуват. Това е подобно на холографската снимка – с лазерен лъч може да рисувате и да пренасяте информация. Не знаем обаче дали това се прави с електромагнитно излъчване. Явно във вселената има и други типове информационни полета. Опитвали са се разни мошеници да събират пари по този начин, но това не е същото. Ние даже помолихме Везнева да ги попита дали могат такива кръгове да се появят в България, за да може да ги изследваме.
- Как може да гарантираме, че разчитаме правилно тази информация?
- Ние не сме напреднали достатъчно, за да кажем, че разбираме цялата информация. Трябва да разширим кръга на хората, които ще разчитат, да не е само Везнева. Ние имаме нещо, което ни се дава като информация, но дали то е достоверно, не е ясно. Аз още тогава предупредих, че не трябва да стряскаме хората с информацията, че през 2012 г. ще дойде апокалипсисът. Няма доказателства планетата Нибиру да доближава земята, ако тя беше голяма, колкото нашата планета, вече щеше да се вижда. Важното е тази информация да се тълкува еднозначно.
- Ако информацията от кръговете е достоверна, могат ли бедствията да бъдат предотвратявани?
- Всичко е обратимо. Ако ние използваме добре тази информация, можем да направим превенция. Някои колеги смятат, че например не може да се предвиди земетресение, но животните го усещат, което показва, че има някаква полева форма, която ги предсказва.
- Вие като учен как ще коментирате феномени като пророчицата Ванга?
- Навремето в Русия имало много уважаван учен Влаил Казначеев, който говори за така наречената неосфера, която е обвивка около Земята. В нея се събира информационно поле, в което човек цял живот генерира своята мисловна енергия. Такива феномени като баба Ванга имат възможността да черпят информация от неосферата. По всяка вероятност във вселената освен електромагнитната има и менталната енергия, но не сме наясно какво представлява тя.

Оперират ни неподготвени доктори
Лекари извършват операции, за които не са подготвени и това често довежда до грешки. Това сензационно разкритие обяви днес зам.-министърът по здравеопазването д-р Валери Митрев по Дарик радио, предаде АСН.
В тази връзка здравното министерство, съвместно със съсловни организации, е започнало да изготвя т. нар. survice mix паспорти на лекарите в страната с цел да се намалят тези случаи.
Вече е започнало изготвянето на професионални паспорти за кардиолози, хирурзи и анестезиолози. В тях ще се съдържа информация какви и колко операции е извършвал всеки лекар.
Митрев даде пример със себе си: Ако трябва да опиша себе си като неврохирург в „Пирогов", се оказва, че в този период от 15 години в института за спешна медицинска помощ аз съм се занимавал изключително с травматизъм. Установявам, че в моята практика в „Пирогов" не съм работил тумори, гръбнак и моята квалификация, относно тези дейности, не е достатъчна.
В този случай лекарят ще трябва да се преквалифицира, за да извършва тези медицински услуги, защото иначе застрашава живота на пациентите си, подчертава лекарят-зам.-министър.
Във всяко стадо си има мърша, оттам идват и случаи на лекарски грешки. Те не са много, но ги има. Едни го правят заради пари, други - от желание за развитие. Разбира се, когато искаш да работиш нова патология, която досега не си работил, не можеш да го правиш без методична помощ, коментира Митрев.
Ако ние не вземем мерки при наблюдаване на негативни тенденции, има опасност след 5-6 години да имаме много сериозни проблеми с намирането на кадри, които да дадат качествена и в по-голям обем медицинска помощ, заяви здравният шеф.

БСП пак размаха пръст: Министри от ГЕРБ са скрили кредити!
Николай Младенов, Симеон Дянков, Росен Плевнелиев и Тотю Младенов.
Това са министрите, които не са посочили вноските по декларираните си кредити, въпреки законовото изискване да се посочи размерът.
С такова твърдение от БСП атакуваха властта за пореден път. Според говорителя Корнелия Нинова това явление сред министрите и депутатите на управляващите е масово.
Нинова смята, че тезата за случайност е неприемлива, защото е твърде масово. Тя допуска, че сумите не са посочени заради факта, че с официалните доходи, които те имат, кредитите не могат да бъдат покрити.
"В комисията по корупция в НС ще внесем жалба срещу декларацията на Искра Фидосова", съобщи говорителят на социалистите пред bTV.
Левицата твърди още, че Фидосова е нарушила закона.
В декларацията, която се попълва от народните представители, има изискване да се посочи общият размер на кредитите, които ползва депутатът, но това не е направено, аргументира се Нинова. Второто нарушение е изискването да се декларират обстоятелствата, несъвместими с длъжността на народен представител.
"Да си едновременно нотариус и народен представител е забранено от закона", поясни говорителят на БСП. Освен това, според разследването на социалистите, Фидосова е участвала като съдружник в търговско дружество, въпреки че тя категорично заяви, че никога не е развивала подобна дейност.
Междувременно бе разсеяно друго обвинение срещу министър от кабинета "Борисов".
Според информацията Трайчо Трайков не е допуснал нарушение на Закона за конфликт на интереси в качеството си на лице, заемащо публична длъжност, изнасяйки на заседание на Министерски съвет на 2 септември 2009 година докладна за определяне на инвеститор на каскада „Горна Арда” – хидроенергийна компания „Горна Арда” АД.
Това решение на Парламентарната комисия за борба с корупцията оповести тази сутрин от парламентарната трибуна председателят на Народното събрание Цецка Цачева.
Припомняме, че Трайчо Трайков преди да бъде назначен за министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на ГЕРБ, бе прокурист на "ЕВН България Топлофикация" и "ЕВН Електроразпределение". Дружеството кандидатства да влезе в проекта за каскада “Горна Арда” като инвеститор.

ДПС се оплака за новините на турски език в Европейския парламент
Премахването на кратката емисия новини на турски език по Българската национална телевизия ще лиши представителите на най-голямото малцинство в България от правото на информация на своя майчин език.
Така евродепутатът на ДПС Метин Казак постави въпроса за новините на турски език по БНТ в Европейския парламент.
"Това би означавало нетолерантност и дискриминация, която ще наруши традиционно доброто съжителство между етносите в България - а тя често е давана за пример в това отношение на Балканите. Настоявам, г-н Комисарю, за отговор как Европейската комисия следи зачитането на правото на малцинствата чрез обществените медии свободно да общуват на майчиния си език", заяви още българският евродепутат от АЛДЕ, ДПС в пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург.
В началото на обсъждането комисарят по езиковото многообразие Леонард Орбан прочете Изявление на Европейската комисия за използването на малцинствените езици в рамките на общото европейско културно наследство, след което се разгоряха бурни дебати за езика на унгарското малцинство в Словакия, за уелската реч в Обединеното Кралство, за ирландските говори, а Метин Казак защити правата на най-голямото малцинство у нас и разказа за неотдавнашната провокация към новините на турски език по Българската национална телевизия.
"Излъчването на тези кратки новини по най-голямата обществена медия в България датира от 2001 г., когато бе ратифицирана Рамковата конвенция за защита на националните малцинства и така България досега отчита, че спазва основополагащия принцип на ЕС за защита на правата на малцинствата. Спирам обаче вниманието ви, г-н Комисарю, върху социологическо проучване, възложено на 5 ноември с цел да се спрат новините на турски език. То е резултат от националистически натиск - по БНТ близо 60 хиляди български граждани следят новините на техния майчин език и това гарантира пълноценното им участие като български и европейски граждани в обществено-политическия живот", каза Метин Казак.
Другите оратори също пледираха, че "всички езици са равни, тъй както и всички хора са равни и ние живеем в многоезична Европа".
"Този дебат излъчва сигнал към всички европейци да общуваме и да живеем нормално, но има и втори сигнал - всички сме части от някакви малцинства в глобалния свят и не бива да има пречки да решаваме заедно проблемите си".
"Има десетки малцинствени езици, които осе говорят от много повече европейски граждани, общуващи на някои от 23-те официални езици", се каза още при дебатите.
Европейската комисия се стреми да запазва всеки език - национален, регионален, малцинствен или говорен в Европейския съюз, включително и от жителите, които са от други континенти. Културното разнообразие е насочено към общата ни ценност - да се опази нашето единство и това е най-прекият начин да се осъществява принципът "Единни в многообразието", отговори комисарят Леонард Орбан. Всяка страна следва да намери начини за въздействие и да търси не това, което ни разделя, а това, което ни обединява. Езиците не бива да се превръщат в заложници на политически интереси, заяви още Орбан.

Натъженият Румен Петков: Аз няма да участвам в съсипията на държавността!
Тук е тъгата за българската прокуратура, тя трябваше да действа мъжки и ефективно за един човек. Днес той е един фактор в политическия живот.
Така отговори бившият министър на вътрешните работи Румен Петков на въпрос на агенция КРОСС: "Не стана ли Красьо - Черния нещо като "мобилен оператор", който държи всички телефонни номера на български политици и магистрати, и колко ваши телефонни номера има Красьо - Черния?".
"Нямам честта да познавам човека, но е отвратително за съдебната система да позволява такъв тип лице да й формулира поведението. Аз веднага трябва да кажа, че познавам част от магистратите, които бяха отстранени заради Красьо-Черния и които са почтени и достолепни хора. И тук някъде излизат въпроси, защото "магистратът X бил говорил с Красьо няколко пъти. Въпроси от типа - Кой го предложи да стане окръжен прокурор на X окръга, вероятно Главният прокурор.
Това значи ли, че Главният прокурор е слуга на Красьо? Според мен не и тук трябва много силно и категорично да кажем, че такъв тип слугинаж на общественото настроение и нагласи е вреден за държавността. И Главният прокурор трябва да спре този слугинаж, иначе става страшно", каза Румен Петков.
В отговор на въпрос "А защо РЗС и Атака разполагат с тези имена? Днес лидерът на Атака Волен Сидеров заяви, че сте в списъка на Красьо-Черния, има телефони и на политици от БСП, НДСВ и ДПС. Сред имената фигурира и Вашето", Румен Петков каза: "Изобщо не ме интересуват РЗС, нито ме интересува Атака. Мен ме интересува държавата. Разбира се, че боклуци има навсякъде, вони на места, и като казвам, че вони, има служители, които знаят, че знам откъде излиза вонята. Аз няма да участвам в съсипията на държавността".

Европа следи изкъсо брака по сметка между ГЕРБ и "Атака"
Европа следи изкъсо брака по сметка между ГЕРБ и "Атака".
Добре е правителството да има 4-годишен план за действие и стабилно мнозинство, казва евродепутатът от ЕНП Надежда Нейнски (бел.ред. - бившият външен министър прие фамилията на мъжа си) в интервю за днешния брой на в. "Сега".
"Основната дума, с която може да се определи поведението на ЕС спрямо нас, е "очакване". Което е бонус, защото се изразява в окуражителни жестове спрямо България, но и много голяма отговорност. Защото ако големите очаквания не бъдат оправдани, реакцията към страната ни ще бъде много сериозна. Брюксел се стреми да даде възможност на новото правителство да покаже способността си да извърши всички онези реформи, които предишното не успя и които станаха причина за спирането на така необходимите ни пари от европейските фондове, както и за разрушаването на международния имидж на България", казва Нейнски по повод първите сто дни на правителството.
Брюксел в голяма степен очакваше да има стабилно мнозинство, което не се случи в България и бе съставено правителство на малцинството. Независимо от парламентарната подкрепа в период на кризи и големи очаквания за реформи едно гъвкаво мнозинство крие известни рискове. Виждате, че при определени ситуации правителството разчита на различни парламентарни групи. В този смисъл предсказуемостта и дългосрочната визия, които биха произтекли от едно политическо споразумение за съставяне на мнозинство в рамките на ЕНП, щеше да бъде по-добър вариант.
Но волята на ГЕРБ беше друга.
Сега очакванията са, че този избор е бил базиран върху някакъв конкретен анализ, който няма да попречи за провеждането на реформите.
На въпроса дали в Брюксел й задават често въпроса какво прави една националистическа партия като "Атака" в това гъвкаво мнозинство, което управлява България евродепутатът отговаря: "Атака" е партия, която не се ползва със симпатията на Европа. По простата причина, че на националистическите партии, особено на Балканите, не се гледа с добро око. Тези формации в ЕП изобщо не участваха в преговорите за избор на президент и външен министър на ЕС. Грубо казано, никой не ги слага в сметките при преговори и не разчита на тяхната подкрепа. Буди недоумение и фактът, че правителството на ГЕРБ разчита на "безусловната подкрепа" на "Атака", а е много по-сдържано по отношение на подкрепа от страна на "Синята коалиция", в която влизат две партии - членки на ЕНП. Тоест има въпросителни. Но на този етап общественото доверие осигурява подкрепата и на Брюксел за правителството.
Много често в България се изтъква опитът на Италия с националистическата партия на Фини. Но създаването на управляващата коалиция между Берлускони и Фини не беше безпроблемно. Освен това по отношение на демократичния път, който е извървяла, Италия е много преди България. Отношението към подобен тип партии със спорна визия по отношение на Европа е по-толерантно, отколкото към чисто националистическите партии на Балканите, при споменаването на които веднага изниква спомена за войни и конфликти.
В ЕС битува схващането, че национализмът е "черна прокоба" на Балканите и подобен род коалиции се считат за крайно опасни.
У нас формално няма коалиция между ГЕРБ и "Атака", но има подкрепа на националистическа партия за правителството. И всеки си задава логичния въпрос кое сближава една партия - член на ЕНП, с националистите, при положение че двете формации имат толкова големи различия по отношение на европейското членство на България и въобще на визията за евроатлантическа интеграция. Има известна несъвместимост, един вид брак по сметка, който всички наблюдават по какъв начин ще се развие.

Топ-суперкомпютърът на Източна Европа е в Москва
В Московския държавен университет е изграден най-мощният суперкомпютър в цяла Източна Европа, обяви “Отворени системи”. На презентацията на изчислителния гигант присъства и президентът на руската федерация Дмитрий Медведев.
Московският държавен университет провежда множество различни изследвания за нуждите на стратегически отрасли на руската икономика. Всички те са невъзможни без високопроизводителни изчислителни системи.
В университета вече има няколко суперкомпютъра. С нарастването на нуждите от изследвания обаче се е стигнало дотам, че днес те са недостатъчни.
Новият суперкомпютър заема 12-то място в ноемврийското издание на световната класация на суперкомпютрите Топ 500. В същата класация на 5 място е обявеният наскоро суперкомпютър "Млечен път" на Националния университет по отбранителни технологии (NUDT) на Китай.
Създаването на московския суперкомпютър е най-мащабният проект в руската практика със суперкомпютри и то не само от гледна точка на чудовищната му производителност, но и от гледна точка на иновациите. Машината е първата хибридна система от такъв мащаб в Русия и Източна Европа: в нея са използвани три вида процесорни архитектури.
Пиковата производителност на суперкомпютъра “Ломоносов” е 420 терафлопса, а средната производителност е 350 терафлопса. Ефективността му се изчислява на 83%. Процесорът, използван за основния вид изчисления, е Intel Xeon X5570. Машината има оперативна памет от 56576 гигабайта.

Нова трагедия: Безразборен огън в унгарски университетЕдин човек е загинал при стрелба в университет в Южна Унгария, при която има и трима ранени, предаде АФП, позовавайки се на информация от учебното заведение.
Агенция MTI по-рано съобщи за четирима пострадали, двама от които сериозно, след като 23-годишен въоръжен мъж влязъл в сграда на института по биофизични изследвания към Научния университет в град Печ и открил огън.
Говорителят на университета Золтан Гьорфу съобщи, че един от простреляните починал скоро след стрелбата. Стрелецът е задържан от полицията.

Три преписки за Фидосова
Депутатите от парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси и парламентарна етика решиха да образуват 2 преписки относно декларацията за конфликт на интереси на народния представител Искра Фидосова, председател на ПК по правни въпроси.
Преписките са по искане от народния представител Корнелия Нинова и група народни представители относно декларацията конфликт на интереси на Фидосова. Те ще бъдат за конфликт на интереси, нарушаване на парламентарната етика и съмнения за корупция.
Депутатите ще проверяват дали тя е участвала в търговски дружества, дали е регистрирана като едноличен търговец, както и дали към датата на полагането си на клетва като депутат е била все още нотариус, както и дали със свое изказване в медиите е уронила престижа на народния представител.
В искането на депутатите от левицата е посочено, че в Закона за нотариусите е записано, че не може един нотариус да е и народен представител.

Мартин Димитров работи за интереси извън СДС
Никой не знае в момента СДС управляваща партия ли е, опозиция ли е, коректив ли е.
Тя е една наблюдаваща партия, коментира в интервю за КРОСС бившият лидер на сините Пламен Юруков. Според него най-важното е седесарите да се обединят срещу статуквото в момента на предстоящитe избори за лидер на партията. Юруков твърди, че през последната година и половина сегашният председател е работил за интереси извън СДС в резултат, на което подкрепата за синята партия е намаляла повече от 2,5%.
Юруков коментира, че и в парламента, и по принцип в публичното политическо пространство СДС се е обезличила като партия, а парламентарната коалиция не изразява интересите на сините симпатизанти.
„Синята коалиция показа, че е един изкуствен проект, който имаше за цел оцеляването на един-двама политици от миналото. Самият факт, че ако в момента има избори, цялата коалиция ще събере само 2,3%, е достатъчно красноречив", коментира Юруков.

Барозу обещал разширяването на чешкия комисар
Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу еобещал на чешкия кандидат за еврокомисар Щефан Фюле да му възложи да се занимава с проблемите на разширяването на ЕС, съобщи чешкият интернет сайт "Чешке новини", цитиран от БТА.
Фюле, който е дипломат от кариерата, се срещнал с Барозу днес и според достоверна информация при разпределянето на секторите между еврокомисарите той ще поеме разширяването, посочва интернет сайтът.
При номинирането си за кандидат на Чехия за еврокомисар по-рано този месец Фюле заяви, че разширяването и транспорта са двата сектора, от които той се интересува, припомня "Чешке новини".
Според друг чешки интернет сайт -"Актуалне", до вчера все още не е било решено кой ще поеме секторите правосъдие, сигурност и свободи и новосъздадения пост за основните човешки права. БТА


ПО ВСЕКИ ДЕН.КОМ

България с богати министри

Дянков с къща за над 1 млн. долара в САЩ, Плевнелиев – с имот на Халкидики
България се управлява от богати откъм имоти министри. Това става ясно от декларациите, които днес Сметната палата публикува.
Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков през 2001 г. си е купил къща с двор във Вашингтон за 2 150 000 лв. Декларирал е и лек автомобил Фолксваген за 40 000 лв., който се води на жена му Каролин Луис Фройнд. В графата “Парични суми, вземания и задължения над 5000 лв. в местна или чуждестранна валута” е записал 10 000 лв.
Финансовият министър има банков влог от 43 820 лв., 170 000 щатски долара, а съпругата му – 72 000 долара. Той има и ипотечен кредит в размер на 540 000 долара. Дянков притежава акции в Дженерал Електрик, Хартфорд Файненшъл, Клийн Енерджи, Рейфеон и Чарлз Шуаб Фонд на обща стойност 90 342 лв. Декларирал е и 49 % дялове в Екопроект Априлци в Ловеч на стойност 107 800 лв.
Другият вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов е декларирал шест апартамента в София, които са негово име, които дели заедно със съпругата си или пък са на името на дъщеря му. Той има и два гаража в столицата, както и къща с двор в с. Шума, община Годеч. Повечето от имотите са придобити през 2008 г. В Годеч Цветанов притежава гори и поляна. Министърът има 46 600 в лева във влогове и близо 29 000 евро също в банка. Цветанов има и ипотечен кредит в размер на 59 000 евро, а съпругата му – лизингов кредит от 24 500 лева.
Икономическият и енергиен министър Трайчо Трайков има три апартамента в София, както и вила в столицата. Миналата година пък си и купил Мицубиши Паджеро за 2500 лв. Има на влог 15 500 евро, 13 200 долара и 16 000 лв. Теглил е кредит за 32 000 лв. Трайков притежава акции в редица компании, сред които Химимпорт, Монбат, Еврохолд, Синергон, Каолин, Слънчев бряг, Химко, Стара планина, Елана, ПИБ, Соффарма, Капмах, Трейсхолд, Енемона, Зърнени храни.
Министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев не изостава по имоти и акции от колегата си. Заедно с жена си притежава две къщи с двор в Малинова долина, Резиденшъл Парк София, къща с двор в с.Черноморец, Созопол, с. Баня, Разложко, както и къща на гръцкия п-в Халкидики. Той също като колегата си Трайков е и акционер. Притежава дялове в Резиденшъл Парк София ООД, Лозен Консулт ООД, Плевнелиеви ООД, Ирис Инжинеринг ООД - в ликвидация, Плевнелиеви ООД, Плевнелиеви Консулт ЕООД.
По притежавани имоти не изостава и министърът на културата Вежди Рашидов. Той има два апартамента в София, четири парцела в столицата, гараж, както и оранжерия. Заедно със съпругата си е собственик и на девет ниви в Кърджалийско, Хасковско и Свиленградско. Двамата имат и Мерцедес и БМВ.
На фона на останалите си колеги министърът без портфейл Божидар Димитров си е направо беден – той е собственик само на къща с дворно място в родния му град Созопол, както и на апартамент в столицата.
Премиерът Бойко Борисов е най-малко имотният в правителството, се оказва от подадената от него в края на миналата година в качеството му на кмет на София декларация в Сметната палата. За тази година той е подал единствено уведомление, че няма промяна в имотното му състояние и това уведомление е публикувано в частта за кметовете на страницата на Сметната палата. От пресцентъра на палатата уточниха за “Всеки ден”, че това е в рамките на закона и премиерът е изпълнил задълженията си за деклариране на имотите си. Иначе в декларацията му от миналата година пише, че е собственик на парцел в Банкя и има банкови влогове от 125 000 лева, получени от обезщетение за притежаван имот в Драгалевци и покупко-продажба.
Семов и Бисеров – най-имотни от ръководството на парламента
2 апартамента и 2 офиса притежава в Плевен председателят на Народното събрание Цецка Цачева. В ловешкото село Драгана тя е един от притежателите на къща. Пак там има и незастроен поземлен имот, нива, ливада и гори. Цачева декларира 27 000 лв. налични средства, 4 800 лв. в банка, 500 дяла в “Акцио консулт”ООД – Плевен. Както стана ясно и по-рано, Цецка Цачева има и лек автомобил на изплащане.
Собственик на 4 апартамента в квартал “Младост” е заместник-председателят на парламента от РЗС Атанас Семов. Той притежава 7 автомобила и два гаража в “Младост”, както и къща в град Априлци. Декларирал е налични 27 хиляди лева и 8000 евро. Все още не е получил 40 000 лева по договорите, които има с две неправителствени организации. Задълженията му по банкови заеми са почти 180 000 лева, които за взети по 3 жилищни кредита.
Останалите заместник-председатели на парламента има имотни декларации от април тази година, тъй като са били народни представители и в предишното Народно събрание. От тях Христо Бисеров от ДПС притежава 3 къщи в София, два парцела в столицата и два офиса в Хасково. Той има и 6 ниви в село Бисер, община Харманли.
Без имоти е заместник-председателят на парламента от “Атака” Павел Шопов. Той е декларирал, че има банков заем от 30 000 лева.
Георги Пирински – предшественик на Цецка Цачева и настоящ заместник-председател на парламента, през последните три години е подавал в Сметната палата само уведомление, че няма промяна в имотното му състояние.
Заместникът на Цецка Цачева от управляващата партия – Лъчезар Иванов, е подал само уведомление, че няма промяна от декларираното му имотно състояние от миналата година. Тогава той е записал, че притежава лек автомобил за 20 000 лева и има влог за също толкова пари.
Екатерина Михайлова, заместник-председател на парламента от ДСБ, е декларирала, че има само два банкови влога – в размер на 5000 долара и 6000 лева.
Курумбашев с парцели в ЮАР за над 5 млн. лева
Съпредседателят на ГЕРБ и шеф на правната комисия в парламента Искра Фидосова е декларирала, че притежава апартамент в Монтана за 101 701 лв. и апартамент от 117 кв.м. в София за 61 195 лв. Фидосова притежава и една втора от парцел и сграда в Монтана, придобити за 80 000 лв., както и дворно място с къща в село Киселево в община Брусарци. Депутатът от ГЕРБ декларира и лек автомобил Форд за 5000 лв. В графата “Парични суми, вземания и задължения над 5000 лв. в местна или чуждестранна валута” тя е записала 96000 лв. Във влогове в банки Фидосова има общо 54 хил. евро и 13 хил. лв. Депутатът е декларирал и застраховка живот в Алианц България на стойност 30 хил. евро. Фидосова е взела кредити от 30 810 и 14 806 евро, както и 250 000 и 180 000 лв.
Депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова притежава 3 апартамента. Два в Пловдив, единият на стойност 1605452 лв, другият на стойност 40 000 лева, както и гараж за 9750 лв. Третият апартамент е в София за 87 400 лв. Освен това има и земя в Пловдив, както и земя в с. Храбрино с площ 330 кв м. На стойност 14 500 лв. неденоминирани. Стоянова има 2 магазина в Пловдив на обща стойност над 10 000 лева.
Съпредседателят на ГЕРБ Красимир Велчев декларира ½ от къща в Банкя за 8104 лв., два апартамента в “Люлин”, от които притежава половината. Велчев е собственик и на половината от къща в Банкя за 38 800 лв., ½ апартамент в “Надежда” за 13110 лв. и също толкова от апартамент в “Дружба”. Депутатът от ГЕРБ държи на влог и 16 345 лв. Той е притежател и на дялове в дружества с ограничена отговорност и командитни дружества - 34 дяла от “Технотерм Инженеринг” ООД и 100 дяла в “Кравел” ЕООД.
Имотна се оказва и зам.-председателката на Социалната комисия Геновева Алексиева от ГЕРБ, която в сряда поиска отстраняване на бившия министър Емилия Масларова от председателското място в Комисията с аргумента, че избирателите й не я харесват. Алексиева и съпругът й Силви Алексиев притежават по една втора от къща с двор в созополското село Черноморец. Имотът е на обща площ от 1160 кв. м, но само 230 кв. м са застроени. Всеки от съпрузите е платил по 15 000 лв. през 2003 г.
Силви Алексиев притежава 3 ниви и 2 ливади в землището на с. Мокреш, община Вълчедръм. Всяка от ливадите е по 1 декар, а нивите са на площ общо 76 декара. Семейството притежава две коли – лек автомобил “Мерцедес СЛК 230К” и микробус “Мицубиши”. Мерцедесът е придобит през 2005-та, а микробусът – две години по-рано. И двата автомобила са притежание поравно на съпрузите. Наполовина е разпределена собствеността и на яхта “Nelson 46”. През 2002 г. семейство Алексиеви вадят по 40 000 лв., за да си доставят луксозната машина.
Зам.-шефката на Социалната комисия, която трябва да се грижи за социално слаби и безработни, има 100 000 лв. на влог в българска банка. В графата “Парични суми, вземания и задължения над 5000 лв. в местна или чуждестранна валута” е записала, че разполага с 10 000 лв. налични парични средства, а съпругът й - с 2 000 долара. Г-жа Алексиева е едноличен собственик на капитала от 5 000 лв. на фирма “Сапи 04” ЕООД. Съпругът й по-действен – Силви Алексиев притежава 40 дяла от по 100 лв. във фирма “Собал Визус” ООД, 25 дяла по 100 лв. от “Визус МЦ” ООД, 40 дяла от 100 лв. в “Сиал АСМП” ООД и е едноличен собственик на капитала на фирмите “Сиал 27” ЕООД и АТПП ЕООД.
Най-младият депутат в ПГ на ГЕРБ Александър Ненков притежава лек автомобил “Ауди”. За колата е броил 20 000 през 2006 г. Има 35 % дял в “Драга спорт” ООД и 50 на сто в “Имобилария платиниум”.
Депутатът от ГЕРБ, който участва в 15 групи за приятелство с държави от Африка, Азия, Европа и Латинска Америка, Александър Стойков също не може да се оплаче. Ямболският народен избраник притежава по една втора идеална част от два апартамента в родния си град. Другите дели със съпругата си Марияна. Жилището на ул. “Раковска” 58-8 е придобито през 2007 г., а всеки от съпрузите е броил по 24 448 лв. Другото жилище в кв. “Зорница” е от 2003-та, а в графата “цена на придобиване” е посочено, че всеки от съпрузите е дал по 4630 лв. за него. Със съпругата си притежават равни част от гараж на ул. “Черни дрин”, оценена на по 9779 лв. за всеки. През 1999 г. е придобил 1/3 от къща на ул. “Аврен” и 1/6 от гараж на ул. “Тунджа”. Има 10 000 лв. на влог в “Пощенска банка”. Притежател е на ипотечен кредит от ипотечен кредит от 25 000 евро (с левова равностойност 48 895) в “Уникредит Булбанк”. Притежава 252 дяла във фирма “Иваго България” ООД , а съпругата му Марияна има 200 дялове в „Дивал 99“ ООД.
Депутатът на ГЕРБ от Благоевград Атанас Камбитов също не може да бъде наречен беден. Той е член на три групи за приятелство, ориентирал се е към Балканите – Гърция, Македония и Сърбия. През 2002 г. е придобил апартамент от 120 кв. м в родния си град. От него притежава ½ идеална част, платил е 19 750 лв. Три години по-късно е дал 117 364 лв. за къща с двор 527 кв. м на адред ВЕЦ-Симеоново, Столична община. 16 000 лв. му е струвал апартамент от 52 кв. м в курорта “Свети Влас”, купен през 2007-ма. Година по-късно за 10 000 лв. се е сдобил с жилищна сграда в с.Плана край София – общо 780 кв. м, от които само 50 квадрата са застроени. В графата “Парични суми, вземания и задължения над 5000 лв. в местна или чуждестранна валута” е записал 140 000 лв. Има ипотечен кредит 159 700 евро за недвижим имот към “И Еф Джи Юробанк”, 60 000 лв. кредит към ОББ и 7 500 евро кредит към РББ. Притежава 100 % дялове в “Камбитов и син” ЕООД, 50 % в “Лес Инвест” ООД и 98 % във “Форест Бул” ООД.
Валентин Николов от ГЕРБ, член на 11 групи за приятелство, между които с Куба, Китай, Южна Африка, Тайлант, Мексико, Португалия и Норвегия, притежава само кредитна карта (за 20 000 лв.) и 33 % дял от фирма “Макрон” ООД. Всичко друго в декларацията му е на името на съпругата му Галина. На нейно име се води апартамент в София, 90 кв. м, придобит през 1998 за 17 600 лв, къща в Поморие. Тя притежава и 25 % от друг апартамент в София и половината от парцел в землището на правешкото село Равнище. Галина Николова има и два автомобила. “Тойота”-та е купена миналата година за 11 000 лв., а “Хюндай” – през 2005 г. за 700 лв. Тя има ипотечен кредит за 90 000 лв. и кредитна карта за 20 000 лв. към ОББ.
Пернишкият депутат Владислав Димитров има апартамент в София, 101 кв.м, гараж и две къщи с двор в с. Кладница, Пернишко. В графата “Парични суми, вземания и задължения над 5000 лв. в местна или чуждестранна валута” е посочил 75 000 лв. Има два банкови кредита – 400 000 лв. към ОББ и 5 000 лв. към “Уникредит Булбанк”. Притежава 125 акции в “Колхида Метал” и една трета дялово участие в смолянската фирма “Виена Билдинк Груп”. Мажоритарният депутат на ГЕРБ от Смолян е посочила, че няма нищо за деклариране. Единственото, което е написала в декларацията си, е 7 000 лв. банков влог у нас.
Зам.-ръководителката на Постоянна делегация на Народното събрание в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа и депутатка от ГЕРБ Джема Грозданова притежава апартамент от 90 кв. м в София, съпругът й Костадин и той – само че неговият е по-голям – 110 кв. м. Сдобили са се с тях през 1997 г. Съпругът на депутатката изплаща кредит от 40 000 лв.
Депутатът от ГЕРБ Живко Тодоров притежава апартамент в Студенски град за 16 500 лв. и БМВ за 2000 лв.
Стоян Мавродиев има апартамент в София за 200 000 лв., два броя гаражи, вземания за 150 000 евро, ипотечен кредит за 219 000 евро. Той притежава 100% от Рийл Естейт Венчърс ЕООД.
Съпредседателят на “Синята коалиция” Иван Костов е притежател, заедно със съпругата му Елена, на множество наследени имоти. Семейството имат къща във “Витоша”, парцел в същия район от 1910 кв. м., както и четири парцела в Студентски град от 2200, 4900, 3385 и 5625 кв. м. Костов притежава и парцел в “Лозенец” и във “Витоша”. Бившият финансов министър е наследил къща в двор в “Овча Купел” и парцел в “Панчарево”. Семейството има и нива в “Панчарево” от 464 декара и ливада, пак там от 9444 декара. Като налични средства Костов декларира 12 хил. лв. от заплати.
Мартин Димитров притежава автомобил “Рено”, за 10 400 лв. Има банков влог от 15000 лв., както и влог на името на Стела Пламенова Димитрова от 10000 лв.
Депутатът от СДС Кирчо Димитров, който предлагаше по-висок акциз за твърдия алкохол е декларирал, че притежава половин апартамент в район Възраждане за 7364 лв. Точно толкова струва и другата част от апартамента, собственост на съпругата му Анелия. Семейството притежава и парцел в село Лозен за 40 хил. лв., както и къща с двор в село Речица, Сливен за 4850 лв. Синият депутат има и 1/3 от къща с двор в р-н Красна поляна, както и кафе - аператив в Сливен за 1000 лв. На влог той държи 18 990 евро и 20 744 долара.
Депутатът от БСП Кирил Добрев е декларирал апартамент в София за 202079 лв. и паркоместо за 10 227 лв., собственост на жена му Антония. Добрев има и 25 511 лв. от заплати, както и влог от 6313 лв. Съпругата му Антония пък има на влогове 12 455 лв. и 21724 лв.
Депутатът от БСП Корнелия Нинова държи ателие в София за 28 233 лв., гараж за 4275 лв. и апартамент, отново в София за 38 488 лв. В графата “Парични суми, вземания и задължения над 5000 лв. в местна или чуждестранна валута” Нинова декларира 70 000 лв., а на влог – 25 хил. лв.
Младен Червеняков от БСП има къща с двор в с. Баня за 330500 лв., къща с двор гр. Бяла за 69600 лв., дворно място гр. Бяла за 5000 лв., парцел в София за 23500 лв. Той притежава и вила с дворно място в Драгалевци за 37 193 лв.
Мая Манолова има вземания от 44 500 лв. адвокатски хонорар. Има кредит в размер на 93700 EUR, както и годишна данъчна основа за доходи от друга стопанска дейност в размер на 33 375 лв.
Депутатът от БСП Петър Курумбашев притежава офис в София на стойност 40000 лв., апартамент в София, Лозенец за 56300 лв, както и апартамент в Красна Поляна. Народният представител има и 7 парцела в Пикетбърг, ЮАР на обща стойност близо 5, 4 млн. лева. Курумбашев има и лек автомобил Тойота Авенсис за 39 490 лв., влог в размер на 21 187 лв. в ЮАР, заем за 44 400 лв. и заем за 1 511 413 лв. Има още ипотечен кредит за 257 212 евро, ипотечен кредит за 123 840 евро. Депутатът е солидарен длъжник по инвестиционен кредит в размер на 1 300 000 евро, солидарен длъжник по кредит овърдрафт в размер на 100 000 евро, ипотечен кредит от 137 270 лева и ипотечен кредит за 19 435 лева.
Румен Овчаров има вземания за 54 500 лева, влог за 10 000 евро, лизингов заем за 14 000 евро. Депутатът има акции в ДСК за общо 60 000 лв.
Рамадан Аталай има влог от 20 000 лева.
Депутатът от ДПС Алиосман Имамов е събрал 21 100 лв. от заплати. Изплаща лизингови вноски към “Райфайзен лизинг”. Задължението му е в размер на 6245 лв.
Депутатът от ДПС Белгин Шукри притежава къща с дворно място – общо 977 кв. м в Исперих. Придобил я е през 2008 г. за 5 712 лв. Има три ниви – две в землището на с. Китанчево и една край Исперих. От 2007-ма е горд притежател на “Опел Вектра”, за колата е платил 500 лв. Депутатът има спестени 6000 лв. и потребителски кредит към банка ДСК за 14 500 лв.
Митхат Метин притежава апартамент в Плевен, както и вземания за 8616 лв. Разполага с годишна данъчна основа за доходи от трудови правоотношения, извън тези за заеманата длъжност в размер на 2613 лв.
Лютви Местан и Касим Дал от ДПС са декларирали че няма промяна в имотното им състояние.

БГ финансисти подкрепиха продажбата на Фондовата борса
Най-добре е в този случай да погледнем към Китай, смята експерт

Деси Боцева
Ден след като министърът на финансите Симеон Дянков обяви, че държавният дял в Българската фондова борса (БФБ) ще бъде продаден до няколко месеца, български финансисти се обявиха за това начинание.
По думите на Дянков вече се работи по въпроса, а интерес към покупка са заявили от немската и австрийската борса. Той е на мнение, че цената трябва да бъде водеща при продажбата, и ако тя е по-високата, “ще означава, че купувачът има и по-добра стратегия за развитието на пазара”. Финансовото министерство е най-големият акционер в БФБ с 44% от капитала, а останалите се държат от банки и инвестиционни посредници.
“Предложението за продажбата на държавния дял на Българската фондова борса е много удачно, защото активизирането на българската борса по друг начин не може да стане. Ситуацията у нас може би е най-тверожна и друг изход просто няма. Час по-скоро трябва да се мине към тази крачка. Реалната активизация на борсата ще дойде след 2010 г. Тогава цената на българските акции в определени предприятия, които ще излязат по-рано от кризата, ще се активизира на пазара. Раздялата с държавния дял на борсата ще се осъществи за около 6-8 месеца, така че ако това сега започне, към лятото догодина ще маме един или няколко сериозни инвеститора”, заяви пред “Всеки ден” финансистът Кольо Парамов.
Според него в момента не трябва да се мисли дали цената, на която ще продадем борсата няма да е прекалено ниска. “Ако правим тази сметка се връщаме на много големи исторически обстоятелства, които ни говорят за големи загуби. Ако бяхме продали по времето на Костов “Булгартабак”, щяхме да спечелим 1,5 млрд. евро, ако бяхме продали БТК, трябваше да вземем близо 3 млрд. Но всичко е “ако..ако”, в момента нямаме друг избор за борсата ни”, каза още Парамов.
Той допълни, че очаква интерес не само то австрийската и немската борса към нашата, но и от други места. Аз смятам, че най-добрият вариант ще е държавния дял да го купи някоя от източните борси. Въпреки че сме член на ЕС, трябва да погледнем още веднъж на Изток, особено към Китай. След две години Китай ще има 4 трилиона долара резерв. Тона е една трета от брутния продукт на САЩ.
Бившият зам.-министър на финансите Любомир Дацов също споделя мнението, че е добре делът ни във фондовата борса да бъде продаден.
“Това трябваше да се случи отдавна. Но след като сега се заговори пак, е добре да се случи. Борсата има нужда от стратегически инвеститор, има нужда по време на криза да се направят промените. В момента не е важно колко пари ще вземем за този дял, а е по-важно да намерим инвеститор. Продажбата на дела е нещо положително за борсата, а и за цялата ни икономика”, допълни Дацов.
“Държавното участие в борсата беше важно за нейното прохождане, от там нататък не е нужно такова участие. БФБ трябва да се развива”, каза още той.

Дянков: В следващите месеци лихвите ще падат бързо
Банките имат много повече пари, отколкото им трябват, смята министърът
Очаквам лихвите да започнат да падат навсякъде и след известно колебание в следващите месец-два да почнат да падат доста по-бързо, отколкото в момента. Това каза министърът на финансите Симеон Дянков в отговор на въпроси на студенти, след като изнесе публична лекция в УНСС „Световната икономическа криза, а сега накъде”.
Убеден съм, защото гледам другите държави и там това се получава вече, защото виждаме външния ни политически и финансов риск колко е паднал, което пък дава възможност на нашите банки да вземат по-евтин от преди ресурс, каза министърът.
Дянков посочи, че падането на лихвите зависи и от политиката на самите банки – „те ако не са много убедени какво става, както е в момента, те могат дори и навън да получават по-евтини заеми, ние ще изчакаме известно време, ще стоим на тези пари, което в България е факт – има свръхликвидност, банките имат много повече пари, отколкото им трябват в момента, но те си ги държат и изчакват да видят накъде ще отиде пазарът. Това е световен феномен, цялата банкова система на света е свръхликвидна, има много повече пари, отколкото им трябват на банките, те могат да ги инвестират, но не искат, седят си на тия пари, изчакват да видят къде ще се раздвижи нещо, заяви Дянков.
По думите му в момента Източна Азия се „раздвижва”. И ако гледате как отиват световните банкови потоци, те сега отиват към Източна Азия, част към Латинска Америка, защото пазарите работят добре. В Източна Европа има известно раздвижване, но не масово, всеки изчаква другия дали ще има положителни новини, които са стабилни и в целия регион и в самата страна, посочи министърът. Колко е голям пазарът, дали има политически риск и какви са данъците са трите определящи неща за инвеститорите.
“Не можем да си променим пазара бързо, политическият риск е намалял много след 5 юли, когато не само че се избра правителство, но правителството е подкрепяно от една-единствена партия, което позволява международните анализатори да казват – тези хора бързо могат да се разберат и да дават предложения. Стремежът пък ще е за намаляване на данъците, каза още Дянков.

Споразумяхме се извън съда за имота в Берлин
Плащаме на вноски 10 500 000 евро през следващата година
Българската държава постигна извънсъдебно споразумение за имота, ползван неправомерно от посолството ни в Берлин, съобщават от Министерство на външните работи. Страната ни беше осъдена да заплати наеми за ползването на реституиран недвижим имот на ул. „Фридрихщрасе” № 62 в германската столица в размер на 11 646 704 евро плюс лихви.
През септември 1950 г. в Германия богатият търговски посредник Йозеф Вит искал да продаде на България незасегната от бомбардировките сграда на булевард “Фридрих щрасе” №62. Дотам обаче не се стигнало, защото след няколко месеца цялото имущество на Вит е национализирано, а сградата - дарена на страната ни.
След падането на Берлинската стена роднините на Вит си искат имота обратно, но родните дипломати вече са го дали под наем на “Дрездерер Банк” за 90 хиляди евро на месец. Българската държава подава жалби (вкл. и до Федералния конституционен съд), за да запази правото на собственост върху имота, но тези опити остават без резултат и реституцията влиза окончателно в сила на 11.07.2005 г. Въпреки че реституцията, България продължава да прибира наема за сградата. Това кара наследниците на Вит да предявят претенции и към тези пари. В крайна сметка Върховният съд на федералната провинция постанови, че страната ни е използвала сградата в разрез със закона и е ощетила истинските собственици на имота.
Министърът на външните работи Румяна Желева обвини бившият вицепремиер и бивш посланик в Германия Меглена Плугчиева, че е бездействала и заради това държавата ще плаща милиони евро обезщетение. Самата Плугчиева отхвърли критиките, като обясни, че по нейна инициатива “за сумите, които продължаваха да се събират за имота, се създаде специална сметка, където да се трупат парите, защото ние нямахме сигурността как ще се развият събитията и как ще отсъди съдът”. “Всичко това е налично като архив, като кореспонденция и е със санкцията на ръководството на Външно министерство”, обясни тя.
В резултат от водените повече от два месеца преговори с процесуалните представители на Томас Вит е постигнато извънсъдебно споразумение България да заплати на наследниците на ищеца сумата от 10 500 000 евро, без наказателни лихви и лихви за забава, посочват от МВнР. Предвид сложната финансова ситуация на страната е договорено плащането на сумата да се извърши на вноски през календарната 2010 г., се казва още в съобщението.
Във финансово изражение постигнатото споразумение спестява на българската държава повече от 4 500 000 евро, а от гледна точка на авторитета на българската държава – срещу нея няма да има влязло в сила осъдително съдебно решение на граждански съд на една чужда държава, посочват от Външно, като припомнят, че настоящият правен казус е заварен от новото ръководство, като осъдителното решение е влязло в законна сила и се провеждаше процедура по принудителното му изпълнение.
Със сградния фонд на България в Берлин има и втори странен случай. През 1994 г. ръководството на мисията в Берлин сключва договор с българина Кубрат Панев, който върху 1200 кв. м си прави хотел с част от сградата на посолството. В момента този договор е валиден до 2014 г. През един вход се влиза и за хотела, и за вътрешната част на посолството.
Плугчиева твърди, че многократно е настоявала за прекратяване на договора, но собственика на хотел “Кубрат” поискал 30 хиляди евро за обзавеждането в хотела, които му били отказани. Според бившия вицепремиер договорът е сключен от тогавашния ръководител на българското дипломатическо бюро в Берлин Петър Феим Чаушев.

Стрелба в университет в Южна Унгария
23-годишен студент уби един и рани трима души
Един човек е загинал при стрелба в университет в Южна Унгария. Още трима души са пострадали при инцидента, предаде АФП, позовавайки се на информация от учебното заведение. Сред ранените са студент, преподавател и чистач.
Според информацията 23-годишен студент фармакология влязъл въоръжен в сграда на института по биофизични изследвания към Научния университет в град Печ и открил огън. Стрелецът е задържан от полицията.
Засега не се съобщават повече подробности. Не са известни причините за стрелбата. Районът на университета е отцепен от полицията.


ПО 24 ЧАСА

Христина ще вижда!

“Двама заслужават най-тежкото наказание. Мъжът, който е поръчал, и този, който е приел да изпълни такова гнусно деяние. Сега всичко е в ръцете на полицията, надявам се да си свършат добре работата.”
Това казва по телефона Асен Колджиев, баща на дипломантката от ЮЗУ “Неофит Рилски” Христина. Момичето беше залято в лицето с неустановена течност.
Христина и приятелката й Мария се прибирали от дискотека в Благоевград в сряда сутринта, когато пред квартирата непознат плисна в лицата им течност. Половин час по-късно полицията залови 3-ма от Дупнишко.
Вчера прокурор Ивайло Филипов е постановил мярка за задържане 72 часа за 31-годишния Венцислав Добрев от с. Яхиново. Той е обвинен в поръчителство на заливането.
Двамата му приятели бяха пуснати. Добрев е с чисто криминално досие. Доскоро е бил в чужбина.
“С другите двама приключихме работа и засега не се налага да бъдат задържани повече”, обясни прокурорът.
Венцислав е бивш приятел на Христина и е обвинен, че е поръчал тя да бъде залята.
Снощи стана ясно, че в дома му в Дупница е заловен и физическият извършител 23-годишният К. Г., криминално проявен.
24-годишната Мария е в очно отделение на благоевградската болница в добро състояние.
“Утре (днес - б.а.) ще я изпишем за лечение вкъщи. Ще си слага капки за очите и мехлеми за изгарянията по кожата на главата. Не се налага повече болничен престой.
Леко са засегнати очите, но ще се възстановят напълно, няма да има проблем", заяви завеждащият отделението д-р Лилиян Попов. Според него следи по лицето на момичето няма да останат. То било доста стресирано, пред стаята му продължават дан пазят полицаи и не се допускат външни хора.
Д-р Попов е направил първично изследване с лакмусова хартия на течността. То показало, че по-скоро става въпрос за основа.
“Христина завърши история и втора специалност право заедно със сестра си Милена. Двете трябваше сега, на 1 декември, да започнат стаж. От няколко месеца се занимаваха със застраховки. Дъщеря ми е много стресирана от случилото се”, обясни бащата Асен.
Лекарите в София го успокоили, че опасността за очите на дъщеря му е отминала. Имало малка вероятност обаче зрението на едното око да е намалено.
Асен Колджиев не познавал бившия приятел на дъщеря си. Не иска да говори дали Христина му се е оплаквала за тормоз от приятеля си, защото полицаите го посъветвали да мълчи.

Проверяват пак имотите на Ахмед Доган
Парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси възобновява проверката за имоти на Ахмед Доган. Комисията даде на НАП две седмици срок да й предостави резултатите от проверките по случая с имотите на лидера на ДПС.
С имотите на Доган се занимава още предишния парламент, сега комисията за борба с корупцията се самосезира по медийни публикации за възобновяване на преписката. По този въпрос членовете на комисията са разговаряли и с председателя на ДАНС Цветлин Йовчев и зам.-главния прокурор Валери Първанов.
Освен това комисията възложи на Върховна касационна прокуратура (ВКП) да й предостави справка за хода на разследването по този случай. Да се направи проверка и на юридически лица с нестопанска цел като неправителствени организации и фондации, в чиито управителни съвети участва Доган, реши още комисията.
Беше отхвърлено предложението в комисията да бъде извикан на изслушване главният прокурор Борис Велчев. Според председателя на комисията Яне Янев не е необходимо изслушване на главния прокурор по този повод.

Янев атакува пак Доган за имоти, но и Фидосова
Три преписки срещу Искра Фидосова ще образува комисията за борба с корупцията – по линия на конфликт на интереси, на парламентарната етика и по съмнения за корупция.
Това реши комисията вчера. Преписките са по сигнали от лявата депутатка Корнелия Нинова относно декларацията за конфликт на интереси на съпредседателката на групата на ГЕРБ.
БСП иска проверка с какви средства Фидосова обслужва кредитите си. Според сигнала тя не е изпълнила задължителното условие да посочи общата сума на заемите си. Декларирала е също, че не развива дейност като едноличен търговец и не участва в търговски дружества или кооперации.
Червените атакуват шефката от ГЕРБ и заради това, че не е посочила дали към датата на подаване на документа е била действащ нотариус, което противоречи на закона.
По трите преписки комисията трябва да се произнесе в 30-дневен срок. Фидосова не вдигаше мобилния си телефон до редакционното приключване на броя.
Вчера комисията на Яне Янев подхвана отново и Ахмед Доган. Депутатите дадоха 2 седмици на НАП, за да получи резултати от проверките на имотите на лидера на ДПС. Преписката касае 5 имота на Сокола в “Бояна”, в парк “Росенец”, в с. Дръндар и два хотела - в Девин и в Рибарица. Установени са липса на декларации за доходи и осигурителни вноски, посочиха експерти към комисията.
Поискана бе и справка за хода на разследването от Върховна касационна прокуратура. Да се направи проверка и на юридически лица с нестопанска цел като неправителствени организации и фондации, в чиито управителни съвети участва лидерът на ДПС, реши още комисията. Беше отхвърлено предложението за изслушване на главния прокурор Борис Велчев. (24часа)

“Енергетикът” Шматко поема комисията за България
Руският премиер Владимир Путин смени съпредседателя на руско-българската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество в навечерието на поредното й заседание.
От 24 ноември комисията от руска страна се ръководи от министъра на енергетиката Сергей Шматко, съобщи руското правителство. От българска страна съпредседател е министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.
Досега съпредседател от руска страна беше началникът на правителствената администрация, вицепремиерът Сергей Собянин.
В съобщението на руското правителство не се посочва причината за смяната на съпредседателя. Това става две седмици преди заседанието на комисията на 10-11 декември в София. Именно тогава руската страна очаква от правителството на Бойко Борисов да обяви окончателната си позиция по трите съвместни енергийни проекта - газопровода "Южен поток", нефтопровода Бургас-Александруполис и АЕЦ "Белене".
Засега пресслужбата на руското правителство не е коментирала защо се налага смяната на съпредседателя, нито дали свалянето на нивото му от вицепремиер до министър крие специално послание към България. Според някои експерти фактът, че от руска страна комисията ще бъде ръководена от енергиен министър, може да показва и приоритета, който Русия поставя върху енергийните проекти.
ЦВЕТАНА КРЪСТЕВА
КОР. НА БНТ В МОСКВА

Баронеса Аштън приемала пари от СССР
Номинираната за външен министър на ЕС баронеса Катрин Аштън ще трябва да отговаря за евентуална “съветска следа” в миналото си, когато се яви на изслушване в Европарламента, пише в. “Таймс”.
В периода 1980-1982 г. тя била касиер на кампанията за ядрено разоръжаване. Според документи на британски одитори през тези години не можел да бъде проследен пътят на 38% от даренията за организацията, равняващи се на 176 197 британски лири.
Завчера в Европарламента Найджъл Фарадж, лидер на Партията за независимост на Обединеното кралство, заяви: “Аштън бе касиер на организацията по времето, когато там постъпваха големи дарения, и отказва да разкрие произхода им. Дали ще отрече, че тогава е вземала пари и от организации, противопоставящи се на демокрацията по западен образец?” Друг депутат от същата партия - Джералд Батън, в писмено становище цитира руския дисидент Владимир Буковски, според когото световната кампания по разоръжаване през 80-те г. била тайно организирана от Москва. Парите идвали чрез компартии и било много вероятно известна сума в организацията, за която е работила Аштън, да е дошла и от СССР.
Говорител на Аштън отрече твърденията. Той посочи, че докато е работила за организацията, баронесата никога не е посещавала СССР, не е имала контакт с никого от тази страна и не е приемала пари от съветски източници. (24часа)

Първите трима плащат самолета
Президент, премиер и председател на Народното събрание вече ще плащат самолета на властта, предвиждат промени в Закона за гражданското въздухоплаване.
Досега транспортното министерство поемаше тези разноски на Първанов, Борисов и Цачева.
Точно полетите на тримата се водят за специални и се ползваха с тази преференция.
Ако самолет на авиоотряда беше ангажиран от министър или шеф на агенция, са плащаше от бюджета на агенцията.
Попитахме министър Цветков дали правилно сме разбрали текстът, че полетите със специално предназначение се плащат от бюджетите на съответните институции.
Правилно сте го разбрали. Сега всеки си хвърка, а плащам аз. Нека да си имат в президентството, Народното събрание и в правителството бюджети за полети и да си правят сметката. Като свършат парите - няма да летят, каза той.
В предлаганите промени се предвижда и възможността правителственият авиоотряд да наема самолети за полети за първите трима и на мокър лизинг.
Това означава да се наемат временно самолети с екипажи на други авиокомпании за полети до определени дестинации. (24часа)

Бойко играе мач с журналисти в кампания срещу СПИН
На 29 ноември министър-председателят Бойко Борисов, спортният министър Свилен Нейков и други популярни личности ще изиграят демонстративен футболен мач срещу отбор журналисти, съобщи БГНЕС.
Инициативата е част от Националната Антиспин кампания и ще се проведе по повод 1 декември - международния ден за борба със СПИН.
Срещата ще се играе в неделя от 10:30 часа в зала "Христо Ботев". Нейни организатори са Министерството на физическото възпитание и спорта и Министерството на здравеопазването със съдействието на офиса на Обединената програма на ООН за ХИВ/СПИН за България.


ПО БПОСТ.БГ

Израел готви сензационна размяна на пленици

За да освободи своя войник Гилад Шалит, еврейската държава е готова да пусне на свобода над хиляда палестински затворници, включително и лидера на арабската съпротива Маруан Баргути.
Вече вероятно е постигната пълната договореност междy Израел и палестинската въоръжена групировка Хамас за освобождението на израелският войник Гилад Шалит. Срещу свободата на ефейтора, Израел трябва да освободи над 1000 задържани палестински затворници от своите затвори. Всички те са мъже, заловени "с кръв по ръцете" и са осъдени за тероризъм на дълги години затвор.
Най-гръмкото име от тях е това на палестинския лидер Маруан Баргути. Той е член на групировката Фатах и е в израелски затвор за убийство по време на втората палестинска интифада "Ал-Акса". Издадени са му цели пет доживотни присъди. Заедно с него ще бъдат освободени също така и лидерът на друга палестинска организация "Народния фронт за освобождение на Палестина" Ахмад Саадат. Третото по-известно лице е това на бившият командващ на военното крило на Хамас Ибрахим Хамад – той е организатор на терористичното нападение в йерусалимското кафене "Момент" през 2002 година.
Самата размяна на пленници веротно ще се състои следващата седмица, веднага след краят на мюсюлманския празник (на жертвоприношението) "Ид ал-Адха". В рамките на сделката за размяна на пленници Израел ще освободи от своите затвори общо хиляда сто и петдесет палестински затворника. По скорошни, но вече стари данни на израелските медии, предварително договорената цифра е била кръгло хиляда човека, но през последните дни на преговорите двете страни все пак се споразумяха за още по-внушително число. Тяхното освобождаване ще премине на три етапа. На първият от тях ще бъдат пуснати 450 палестинеца. След това пленият през 2007-ма година израелски войник трябва да бъде предаден от Хамас на египетските официални власти.
Египетските посредници настояват за сключване на широкомащабно споразумение между еврейската държава и палестинската съпротива, като цяло. От Кайро желаят Махмуд Абас, който е глава на палестинската автономна администрация, често наричан палестински президент, да стане гарант или страна по договореността между Хамас и Израел.
В общият комплект документи, разменени между двете страни, трябва да влязат също така подписан мирен договора на Фатах с Хамас, сключване на премирие с Израил и предаването на ГККП на границата между Египет и Газа под контрол на палестинските служби за сигурност. Последните се намират под контрола на президента Абас, а не на ислямисткото правителство на Хамас в Газа.
Самият Маруан Баргути наскоро заяви в интервю за миланското издание Corriere della Sera, че е убеден в своето скорошно освобождение. Отделно от това, той потвърди и слуха, който се знаеше предварително - че има твърдото намерение да се кандидатира през януари на изборите за президент на независимата палестинска власт. Както е ясно, самият сегашен председател на палестинската автономия Махмуд Абас, няма да се бъде кандидат за нов мандат. Така доскоршният затворник с пет доживотни присъди, ще стане държавен глава и вероятно окончателно ще се превърне в национален герой на Палестина.

Разследващи журналисти смятат, че грипната епидемия е корупционна схема
Датски журналисти разследват връзките на експерти от Световната здравна организация с водещи фармацевтични компании в света и твърдят, че епидемията от свински грип може да се окаже огромна корупционна схема.
Раследващи журналисти от датския вестник, смятат че, има връзка между на експерти от СЗО и водещи фармацевтични компании в света. Според тях пандемията от свински грип може да се окаже най-огромната корупционна схема. Хипотезата не е нова, но се появява за пореден път, след като разследващи журналисти от датския в. "Информейшън" достигнаха до този извод в разследванията си.
Според журналистите в момента за фармацевтичната индустрия икономическа криза няма, тъй като тя трупа огромни печалби покрай паниката сред населението от обявената пандемия. Те проучили връзките на експерти от Световната здравна организация (СЗО) с водещи фармацевтични компании в света. Много учени, които заседават в комитети на организацията, също получавали тлъсти комисионни от компаниите.
Заради истерията от разпространението на новия грипен вирус А (H1N1) заводите на фармацевтичните гиганти работят на няколко смени, като едва смогват да изпълнят заявките, идващи от всички страни, става ясно от датското разследване, цитирано от "24 часа". Според официалната статистика жертвите на свинския грип в световен план са около 6000 души, докато средната годишна смъртност от "обикновения" грип достига до 500 хил.
Причина за пресилената реакция на властите в различните страни, които трупат запаси от ваксини и антивирусни препарати, не е страшният грип, а перфектната пиар кампания на специалистите на СЗО, категоричен е в. "Информейшън".
СЗО обяви пандемия под натиска на група съветници, предвождана от холандския лекар Алберт Остенхаус. В момента той се разследва от холандските власти, след като стана ясно, че получава заплата от няколко фирми, произвеждащи ваксина срещу A (H1N1). Повод за кампанията за масово ваксиниране пък стана резолюция на СЗО от 7 юли 2009 г., приета под влиянието на нейни експерти, които са платени съветници и на фармацевтичните фирми.
Говорителят на СЗО Грегъри Хертъл коментира статията на разследващите журналисти, като подчерта, че здравната организация не може да се откаже от услугите на водещи световни експерти поради това, че имат финансов интерес от приемането на една или друга стратегия за борба с болестите.


ПО БЪЛГАРИЯ-НЮЗ.БГ

ПРЕЗИДЕНТЪТ И ПРАВИТЕЛСТВОТО МИНАХА В ПОЗИЦИОННА ВОЙНА
Георги Първанов каза сбогом на БСП, ще прави своя партия. Цветан Цветанов отказа да коментира думите на държавния глава, а Бойко Борисов гледал „само хумористични предавания”

Президентът Георги Първанов използва „Шоуто на Слави”, за да ясен сигнал, че не смята да се отказва да бъде единственият политик, който е в опозиция на управлението на ГЕРБ.
Изказванията на държавния глава ясно показват, че той е решил да използва оставащите две години от втория му мандат и да продължи да води повече позиционна битка срещу правителството.
Пред Слави Трифонов президентът ясно показа, че предпочита да е умерен към премиера, но в същото време ще бъде безпощаден към двамата вицепремиери – вътрешния министър Цветан Цветанов и на финансите Симеон Дянков.
В отговор Бойко Борисов отклони въпроса как ще коментира изявленията на президента с думите, че не е гледал интервюто, защото гледа „само хумористични предавания като "Господари на ефира"”.

„Вярно е, че Министерството на финансите изпразни сметките на президентството - това е самата истина”, контраатакува президентът.
„Тези плащания се документират по специална система. Вчера Дянков изрече няколко лъжи в рамките на 3 минути - той твърди, че има забавено плащане, но не е така, защото парите бяха отпуснати на следващия ден, след нашата остра реакция. Дянков твърди, че е станала техническа грешка - вероятността за такава грешка е като да се удари джакпота в тотото. Ние създаваме прецедент държавният глава на България да остане без пари", каза Първанов.
Той поясни, че в понеделник в сметката на президентството е имало 30 000 лева, на другия ден са преведени 200 000 лева, а на третия ден са изтеглени всичките 230 000 лева.
Той поясни, че има принципни различия с кабинета - например за начина на излизане от кризата - според него акцентът трябва да бъде на потреблението, а не обратното, каквато е философията на правителството за бюджета.
„По отношение на бюджета, щом като финансовият министър е казал „постна пица", аз не мога да водя такъв експертен разговор.

Оценявам позитивно стремежа да се въведе по-голяма дисциплина в разходването на средствата,
това е неизбежно. Но аз имам по-различно разбиране за философията на бюджета - така, както правят в Европа - те инвестират в сферите на производството”, подчерта Първанов.
„Отлагат се прекалено много плащания - например към фирмите, реализирали обществени поръчки. Това води до фалити на фирми, освобождаване на работна ръка и до засилване на кризата - на около 1-1.5 % от БВП възлизат тези плащания, което ще се прехвърли в бюджета за следващата година. Ще го усетим по джоба си",предупреди държавният глава.
„Ако виждахме ясна политика, която да доведе до това босовете на организираната престъпност да получат своето, бих го приел, иначе имам своите съмнения и дано не се оправдаят, беше категоричен държавния глава. Не е добре да се подбужда към омраза, независимо дали го прави депутат или който и да е. Това подлежи на забрана. Премиерът се извини, но проблемът не е еднократното извинение. Проблемът е, че насилието се изповядва всеки ден от парламентарната трибуна - самите политици дават тон за такова отношение", заяви Първанов.

„Смятам, че тези словесни престрелки не са полезни за институциите”,
отговори вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.
„Нека аз да не бъда човекът, който да коментира думите на президента. Аз смятам, че имаше достатъчно тълкувания в публичното пространство за лица и хора, които са финансирали и спонсорирали както неговата кампания, така и БСП. Но не бих искал да влизам в този словесен двубой, защото това е нездравословно за българските институции. Искам всички да работим в интерес на обществото. И обществото да е съдник на това, което правим", отговори днес Цветанов.

Няма да се върна, защото има ново поколение лидери в БСП, които не са на първа линия,
за първи път Георги Първанов ясно даде сигнал, че работи по свои политически проект.
„БСП не е в кондиция”, даде ясната и тежка диагноза Първанов.
„Ако аз искам да направя партия, да реализирам политически проект, вярвайте ми, ще изляза с лицето и с името си, няма да се скрия зад никой друг”, отбеляза президентът относно твърденията на председателя на ГЕРБ и вътрешен министър Цветан Цветанов, че той заедно с лидера на ДПС Ахмед Доган стои зад партия ЛИДЕР.
През последните седмици и премиерът Бойко Борисов, както и други политици и експерти подозират, че след приключване на мандата Първанов ще търси някаква форма за запазване влиянието си в политиката и ще направи партия.
Смятам, че отнемането на парите за Президентството не е политическа акция от страна на Симеон Дянков, а е техническа грешка, която е безобразна. Като че ли техническите грешки започват лавинообразно да растат и това е притеснително, каза пред агенция „Фокус” социологът Кольо Колев, директор на „Медиана”. Според него президентът се е поставил на равни разстояния от настоящата власт и от предходното управление.

„Всяка власт създава проблеми със злоупотребите с власт, независимо кой е начело.
Президентът се опитва да дистанцира от предходното управление, но се дистанцира и от настоящите, за да се очертае като позитивната позиция”, коментира още той.
По отношение на твърденията, че президентът Георги Първанов ще създаде своя партия, Кольо Колев заяви: „Не смятам, че такава партия ще бъде факт. Още повече, че не виждам нейното място в политическия спектър. Ако президентът реши да създава лява партия, това директно ще влезе в разрез с левицата. Но това не означава, че той ще напусне политическия живот и ще бъде политически аутсайдер. Напълно е възможно след време БСП отново да се обърне към него”, каза още Колев.


ПО КОМДОС.БГ
http://www.comdos.bg/images/stories/reshenia/100-_.doc - Р Е Ш Е Н И Е № 100/ 18.11.2009 г./ обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия/ членовете на Изпълнителния съвет и на Надзорния съвет, главните секретари, генералните директори, заместник генералните директори, главните директори, заместник главните директори, директорите, заместник-директорите, началниците на отдели и началниците на сектори на Агенцията за приватизация. Проверени са 200 лица,

http://www.comdos.bg/images/stories/reshenia/101.doc - Р Е Ш Е Н И Е № 101/ 25.11.2009 г./ обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия/ министър-председател, заместник министър-председатели, министри и заместник-министри - Министерски съвет с министър председател г-н Бойко Борисов. Проверени са 47 лица.


ПО ДНЕС.БГ

Кой е фондът, сринал борсите в Европа?

Борсовите индекси в Европа записаха изключително слаб ден в сряда.
Основната причина за това стана новината, че държавният инвестиционен фонд на Дубай ще бъде преструктуриран, като ще прекрати да извършва редовните си плащания за срок от поне шест месеца.
Тази новина се оказа особено силна и повлече надолу борсовите индекси в Азия и Европа.
В петък се очаква да видим влиянието й върху пазара в САЩ, който остана затворен заради Деня на благодарността.

В шуменско школо продават порноклип с ученичка срещу 1 лв.
Отново скандал с ученическо порно. Родители на ученици от Математическата гимназия в Шумен с потрес открили клипче в телефоните на децата си.
На клипа ясно се вижда 15-годишна ученичка, която мастурбира.
По непотвърдена информация записът е бил предназначен за неин приятел, но той го разпространил.
От три дни клипът се прехвърля от телефон на телефон срещу един лев.
Ученици давали стотинките си за закуска, за да се сдобият с него.
Родителите на по-малките деца недоумяват защо ръководството на училището и педагогическият съветник не са взели мерки да се спре разпорстранението му и защо до днес просветният инспекторат не е уведомен за това.
Не е ясно защо момчето, за което е бил предназначен клипът, е поставило на това изпитание съученичката си.
Родителите обаче настояват разпространението му веднага да бъде спряно, за да не стигне до най-малките ученици.
До късния следобед в четвъртък никой от ръководството на училището не е информирал просветния инспекторат за случващото се.
Сигналът дошъл неофициално и са водени разговори с директора и зам.- директора.
След намесата на инспекторите са взети мерки да се спре прехвърлянето на клипа.
Момичето се чувства много зле и от училището правят всичко възможно да съхранят достойнството й.

Официално: 25 болни от СПИН в родните затвори
Двайсет и пет са затворниците, които са ХИВ-позитивни, съобщиха от Министерство на здравеопазването.
Според статистиката 21 от тях са употребявали наркотици инжекционно.
Това е установено в рамките на Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН".
В изпълнението й медицински екипи от Кабинетите за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН посещават веднъж седмично места за лишаване от свобода и предлагат пакет от услуги, включващ пред и след-тестово консултиране, бърз тест за ХИВ, който отчита резултат в рамките на 10 минути, както и изследване за хепатит В, С и сифилис.
По тази програма се преглеждат годищно между 33 и 37% от всички лишени от свобода, информират от здравното министерство.
Преди два дни бивш затворник сподели, че най-малко 50 пандизчии в Софийския затвор са заразени със СПИН.
Заразените затворници били предимно наркомани, които ползвали една спринцовка.
Дрогата пък се поръчвала по телефона и се внасяла от осъдени и от надзиратели.


НАЗАЕМ ОТ БЛОГЕР - http://krizata.blog.bg/politika/2009/11/26/diankov-ni-gotvi-sydbata-na-islandiia.443575

Дянков ни готви съдбата на Исландия
В една изключително емоционална среща пред студенти по икономика, новият финансов гений на отечеството индиректно обяви стратегическата цел пред България – превръщане на страната ни в офшорна зона No 1, като начало за Европа, а в перспектива и за света.
За да се случи всичко това Дянков разкри, че са необходими няколко стъпки в правилната посока: оптимизиране на фискалната, данъчната и икономическата ни политика.
По първите два компонента бе докладвано, че скоро ще се достигне до оптимума, т.е. фиска и данъците ни ще са едни от най-благоприятните в Европа, а след това и в света.
За икономическата политика се мина само с намеци, но свикналите с методите на икономистите от Световната банка изтръпнаха за съдбата на бедния и нещастен българин, вкарван в какви ли не експерименти за последните двадесет години.
Все пак стана ясно едно нещо – Гърците и другите европейци ряпа да ядат, защото след като не успяхме да станем нито Швейцария на Балканите, нито Япония на Източна Европа, сега поемаме по пътя на Исландия и на карибските бананови републики, опитвайки се да привлечем „инвеститорите” от целия свят със своите ниски данъци и предвидими фискални политики.
Преследвайки бленуваната цел ние смело ще вървим в единствено правилната посока: тази на балансирания бюджет и твърдия валутен борд.
Нищо, че целият свят създава все по-големи дефицити, за да оживее в кризата,
нищо, че половината българи скоро няма да имат никаква работа и елементарно препитание,
нищо, че колапсът на родното производство скоро ще се превърне в домино от фалити,
нищо, че…
Днес разбрах едно нещо и то е много просто – българинът, като живо същество, вече окончателно е изхвърлен на бунището на историята, като на негово място се очакват парите на всякакви спекуланти, мафиоти, контрабандисти, корупционери и друга подобна паплач, наречена световен финансов елит.
В тази връзка си позволявам един практически съвет:
Тези, които все още знаят как се държи рало и мотика спешно да предадат уменията си на младите, които вървят след тях.
Стягайте селските си къщи, останали от дядовци и баби, копайте бурените от нивите и точете сърповете!

Защото не всеки ще може „да се уреди” в бленуваната от някои Нова България, за която е отредена ролята на световен бардак (с някоя и друга офшорна банка в него).


ПО INSURANCE.BG

Реформата на социалната ни система буксува, смятат НПО/ Бяла книга обобщава работещите принципи в областта на социалната политика

На конференция в София днес беше представена Бяла книга, в която 14 неправителствени организации обобщиха работещите принципи в областта на социалната политика и отправиха препоръките си към ангажираните с провеждането й институции - Народното събрание, правителството и в частност Министерството на труда и социалната политика, Агенцията за социално подпомагане, Държавната агенция за закрила на детето и др. Целта на документа, подкрепен от над 100 неправителствени организации от цялата страна, е да предложи синтезирано конкретните мерки за оптимизация в предоставянето на социални услуги от държавата.
В Бялата книга, представена на конференцията, са очертани и основните проблеми в тази сфера. Основен извод е, че реформата на социалната система е започнала, но "буксува" и не води до очакваните резултати. Големи групи от населението все още живеят в условия на крайна бедност и изолация, като най-често съществуващите услуги са недостъпни за тях и не са съобразени с потребностите им. В провежданата политика до момента липсва цялостен и синхронизиран подход за приобщаване и активно включване на различните уязвими групи. Независимо от инвестициите, направени от различни донори и програми, няма обективна оценка за ефективността на мерките по тях и на дългосрочните резултати. Същевременно много услуги остават "неподкрепени" от държавата след изтегляне на чуждестранните донори.
Друг основен извод в документа е, че социалната политика е лишена от последователност – има принципи, приети на хартия, които не се прилагат на практика. Деинституционализацията и децентрализацията (в нейния втори етап) са все още предизвикателство. Сред другите фактори, които влияят неблагоприятно върху качеството на социалните услуги, са силното бюрократизиране на системата за социална подкрепа, липсата на контрол върху действията на местната власт, която има огромни отговорности за провеждането на социална политика, недостатъчният капацитет и липсата на измерими индикатори, които да гарантират качество на услугите. Липсва карта на услугите в дадено населено място. Услугите се предлагат хаотично и спорадично, без да се прави задълбочено предварително проучване на потребностите на хората.
Препоръките, които Бялата книга дава, са групирани по седем основни принципа. За постигане на работещи механизми е необходим ясен регламент за функциите и правомощията на институциите, отговорни за подкрепата на уязвимите групи, както и сътрудничеството между тях и неправителствения сектор за фокусиране върху реалните проблеми на уязвимите групи.
На базата на добрите практики в ЕС, неправителствените организации предлагат нормативно да се определи пакет от основни социални услуги, до които всеки да има гарантиран достъп, като същевременно за тях се осигури достатъчно финансиране.
Задължително е разходването на публични финансови средства да бъде ясно обвързано с постигане на определено качество на предоставяните услуги, а в контрола на качеството трябва да участват и потребителите им. Финансирането трябва да се осъществява съгласно принципа "парите следват клиента" и на база на персонални бюджети или директни плащания. Потребителят трябва да има право на избор кой доставчик на услуги да предпочете, защото конкурентният пазар е гарант за качеството на услугите и за достъпа на потребителите до тях.
Сред препоръките в Бялата книга е да бъде ограничена възможността общините да преразпределят средства от услуги, държавно делегирани дейности, и да бъде повишен контролът при изразходване на държавно делегираните бюджетни средства. Друг основен момент е предоставянето на социални услуги да бъде професионално, което е гарант за ефективността на подкрепата за уязвимите групи. Несъвместимо с условията за професионално предоставяне на услуги е дублирането на функции между централната и местната власт, в резултат на което субекти, отговорни за регламентиране, планиране, мониториране и оценка на услугите, могат да бъдат едновременно и преки доставчици.
Според документа, трябва да има ревизия и усъвършенстване на съществуващите регистрационни и лицензионни режими. Същевременно трябва нормативно да се регламентират срокове за оценки на нуждите и на ефекта от изпълнение на програмите.
Стратегическият документ "Бяла книга: Ефективна подкрепа чрез социални услуги за уязвимите групи в България. Основни принципи" е подготвен от Платформа "Социални политики". В нея са включени "SOS Детски селища България", Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения, Български център за нестопанско право, "Дива", фондация "ЕКИП", фондация "За нашите деца", "Здравни проблеми на малцинствата", Институт по социални дейности и практики, Каритас България, Международни социални служби България, Партньори България, "Помогни на нуждаещите се", "Самаряни", "Стъпка по стъпка". Документът е изготвен със съдействието на Институт "Отворено общество" и Тръст за гражданско общество в Централна и Източна Европа.
ММ

"Инса ойл" ще заведе иск срещу шефа на Агенция "Митници"
Според дружеството, срещу него се води кампания за злепоставяне и довеждането му до фалит
"Инса ойл" е сезирала министър-председателя Бойко Борисов и финансовия министър Симеон Дянков за неправомерни действия на директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов.
"Въпреки коректното ни съдействие по време на всички проверки и на всички контролни органи, в това число митническите, в последните месеци дружеството ни е обект на безпрецедентна и мащабна кампания от директора на Агенция "Митници" за злепоставянето ни и може би за довеждането ни до фалит", се казва в писмото на "Инса ойл".
Кампанията, според дружеството, се изразява в публично злепоставяне, отнемане на лицензи в противоречие със закона, вменяване на незаконни задължения, отказ от административно обслужване и въвеждане на несъщуствуващи законови изисквания по отношение на дружеството.
Компанията ще изпрати сигнали за това и до европейските комисари по данъчно облагане и митнически съюз, административни въпроси, одит и борба с измамите, както и по икономика и финанси. Срещу Ваньо Танов ще бъде заведен и граждански иск.
От "Инса ойл" изказват недоумението си от факта, че директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов е обявил публично резултати от митническа проверка много преди тя да е приключила и преди да е издаден ревизионен акт. "Това е сериозно нарушение на законова забрана за неразпространение на данъчната и служебна тайна. Задължението за спазване на законите в страната се отнася и за директора на Агенция "Митници", въпреки желанието му по този начин да подсказва какво иска от своите подчинени", се казва още в писмото.
До момента "Инса ойл" не е получила акт от Агенция "Митници" за дължими акцизи на стойност 59 млн. лв. Ревизията в компанията продължава и трябва да приключи на 17 декември, обяви на пресконференция днес собственикът на групата компании "Инса" Георги Самуилов.
В цялата си история "Инса ойл" няма наложени митнически или данъчни актове за тежки нарушения. Сред клиентите на компанията са близо 30% от българските общини, както и училища и социални домове. Горивото на "Инса ойл" се ползва и от институции като Министерство на вътрешните работи и Министерство на отбраната, БДЖ и други. От един месец компанията ни доставя гориво и на Агенция "Митници", обяви Георги Саумилов и увери, че не вижда как за подобни институции може да се твърди, че са фантомни структури.
Годишното производство на тежко гориво на "Инса ойл" възлиза на около 60 хил. т при средно годишно потребление в България от около 330 хил. т. "По закон и спецификации това гориво не може да бъде ползвано за автомобили, но ако някой прави това след като го е купил от нас, той сам си носи отговорността", заяви още Самуилов.
Внесените от фирмите в групата данъци за 2008 г. са над 28 млн. лв. До края на септември 2009 г. внесените данъци и акцизи само от "Инса ойл" са на стойност над 19 млн. лв.
ММ

Акционерите на "Булгартабак" ще си разделят 40 млн. лв.Това е сумата на неразпределената печалба на дружеството
"Булгартабак холдинг" АД ще разпредели между акционерите неразпределена печалба на дружество в размер на 40 млн. лв. Това реши правителството с промени в постановление №247 от т. г.
"Информационно обслужване" АД ще разпредели и внесе в републиканския бюджет дивидент, който е 50 на сто от печалбата му за 2008 г. по годишния финансов отчет след данъчно облагане и отчислението, направено за фонд "Резервен" в размер 10 на сто.
ММ

57% от българите участват в хазартни игри
Голяма част от интервюираните искат по-висока данъчна ставка за хазарта
57 на сто от българите участват в различни хазартни, тото и лотарийни игри. Това сочи проучване на агенция "Алфа рисърч", поръчано от Министерството на финансите, съобщава Дарик радио. По думите на Радостина Ангелова, ръководител на проекта, една от целите е да се разберат обществените нагласи към Закона за хазарта и хазартните игри. Според проучването 95,3 на сто от всички, които редовно участват в хазартни игри, са хора, които играят тото или Еврофутбол. В анкетата участие са взели 1000 души. Оказва се, че голяма част от интервюираните искат по-висока данъчна ставка за хазарта.
43 на сто от българите до момента не са участвали в хазартни или други игри със залози, а останалите се делят на две групи, заяви Ангелова. "Поне веднъж месечно - 25 процента, инцидентно участващи - 32 процента", каза тя.
Около 85 процента от българите споделят поне едно от негативните мнения за хазарта. "Според 50 процента това е развлечение за богати, за хора с много пари, 46 процента смятат, че това е дейност, към която хората могат да се пристрастят, според 45 на сто това е дейност, в която се перат пари, а 24 процента смятат, че много често хазартът е съпътстван с разпространение на наркотици, проституция", обясни ръководителят на проекта.
Негативното мнение към хазарта определя и цялостната нагласа за по-строго регулиране и ограничаване развитието на тази дейност. Като елемент на по-стриктната регулация, мнозинството от интервюираните са "за" увеличението на данъка върху хазарта. 25 процента смятат, че данъкът върху хазарта трябва да се вдигне с повече от 25 процента.
Според 17 на сто от населението данъкът трябва да бъде между 16-20 процента, а едва 8 на сто смятат, че трябва да между 11 и 15 процента. Според 18 на сто от интервюираните той трябва да се запази 10 на сто, както досега.
ММ

Вдигат акциза на цигарите
Вносителите на тютюневи изделия вече предприемат стъпки за повишаване на цените
Въпреки, че решиха да оставят непроменен акциза върху твърдия алкохол и бирата, депутатите гласуваха днес увеличаване на акциза на цигарите при окончателното приемане на промените в Закона за акцизите и данъчните складове. От 1 януари 2010 г. акцизът върху цигарите става 101 лв. за 1000 къса плюс 23% от продажната цена. Досега налогът беше 41 лева за 1000 къса плюс 40,50% от крайната цена.
Заради скока на акциза от "Булгартабак" очакват българските цигари да поскъпнат с между 1,10 и 1,40 лева и най-продаваната марка у нас "Виктори" да струва между 4,50 и 4,80 лв. за кутия. Според последните промени евтините цигари ще поскъпнат повече от скъпите, посочва Дарик радио.
По информация на БНР, вносителите на тютюневи изделия вече предприемат стъпки за повишаване на цените на цигарите, въпреки че новият, по-висок акциз трябва да влезе в сила от догодина. Това показвал Публичният регистър на цените на тютюневите изделия.
След октомври "LM", "Assos" и "Murati" поскъпват с 10 ст. С 20 ст. повече струва кутия "EVE". Вносителите на "Marlboro" обявяват поскъпване от 30 ст. Кутията струва 4,20 лв. Така вносните марки ще поскъпнат на два пъти – през последните месеци на 2009 г. и около март 2010 г.
Според председателя на Асоциацията на производителите и търговците на цигари Христо Лачев, целта е поскъпването да не бъде шоково. "Някои от производителите въвеждат междинни цени, които са изписани на бандерола и започват повишенията на цените малко по-рано от предвиденото с цел да бъде малко по-плавен преходът, като респективно и след Нова година няма да въведат веднага новите цени, които трябва да бъдат въведени, а пак ще има едни междинни цени за по-плавно достигане до крайните цени", заяви той.
ММ

9,5 млрд. евро може да усвои България до 2013 г.
Това заяви в Бургас еврокомисарят по регионална политика Павел Самецки
9,5 млрд. евро може да усвои страната ни по оперативните програми на ЕС до 2013 г. Това каза в Бургас еврокомисарят по регионална политика Павел Самецки, съобщава БНР. Той уточни, че повече от половин милиард евро са предвидени за Югоизточния планов регион.
Според Павел Самецки скоростта, с която се разработват и прилагат европейските програми, е добра. Въпреки това той уточни, че през последната година се наблюдава известно забавяне: "Трябва да направим едно разграничение между старите проекти - говорим за проектите, финансирани по ИСПА, и новопостъпващите проекти. Разбира се, трябва да признаем, че в сравнение със стария период, старите програми, имаме известно забавяне, но институциите се опитват да наваксат".
Павел Самецки подчерта, че осигуряването на европейско финансиране е голям шанс за подобряването на инфраструктурата и икономиката в регионите.
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев от своя страна заяви, че са осигурени прозрачни процедури за кандидатстване по оперативните програми. Той допълни, че в министерството досега няма спрени европроекти, а за изграждането на автомагистрала "Тракия" в отсечката Стара Загора-Нова Загора над 50 компании са закупили тръжна документация.
"Ние се гордеем изключително много с това, че над 50 компании от цяла Европа са закупили тръжна документация за Лот 2 на магистрала "Тракия". Аз мога да кажа, че на 3 май и, дай Боже, пак ще трябва да се моля на Господ, да не се случи нещо, което е извън нашите планове, така че ние да започнем и да направим първа копка на 3 май на Лот 2", подчерта Плевнелиев.
ММ

ЧЕЗ продължава с опитите да спаси тримесечното отчитане
Вдигат двойно таксата за възстановяване на захранването
Въпреки окончателното решение да върне едномесечното отчитане на тока в Западна България от 1-ви февруари 2010 г., ЧЕЗ продължава с опитите да спаси тримесечното засичане на електромерите.
Днешният аргумент на чехите беше, че връщането на месечното отчитане ще е в ущърб на клиентите и те ще разберат това, когато започнат да им изключват тока за първата неплатена сметка, съобщава БНТ.
Сега захранването се прекъсва след третия месец за неплатена изравнителната фактура. От ЧЕЗ предупредиха, че готвят и финансов аргумент – от началото на следващата година вдигат двойно таксате за възстановяване на захранването и тя вече ще е 40 лв. за нормално и 80 лв. за експресно включване.
Междувременно стана ясно, че 70 бюджетни ведомства, сред които и министерства, дължат на ЧЕЗ близо три милиона лева за ток. Кои са те – чехите не пожелаха да уточнят. Дълговете на битовите потребители към енергото пък гонели 5 млн. лв.
ММ

Задава се европейски данък
Барозо и Ромпой обединиха усилията си за директно облагане в съюза
Президентът на Европейската комисия Жозе Барозо обмисля идеята за увеличаване на директното данъчно облагане в ЕС, пише AFP. Това става ясно от думите на Барозо по време на сесията въпроси и отговори в Европейския парламент. Той е бил попитан дали е съгласен с новия президент на ЕС Херман ван Ромпой, че трябва да бъдат въведени европейски данъци.
„Имам намерение да разгледам всички проблеми, свързани с данъчното облагане в ЕС, трябва да обсъдим това, трябва да прегледаме всички ресурси на ЕС. Обещахме това на парламента, програмата, с която бях избран, включва разглеждането на всички възможни „собствени ресурси”, а това бе и в програмата, приета от Европейския парламент”, каза Барозо.
Първият в историята на ЕС президент на съюза Херман ван Ромпой, който ще заеме креслото си през януари, очевидно има намерение да упражни натиск за въвеждането на европейски данък. Официалното предложение, с което се учредяват на практика широкообхватни данъчни правомощия на комисията, бе направено от нейния шеф Барозо.
Новият план ще бъде „на масата” още в началото на януари. Той ще бъде подобен на предложения във Великобритания „данък Тобин” – на името на американския икономист, който го измисли. Става дума за облагане на валутните спекулации – облагат се финансовите сделки. Резултатът ще бъде редовен поток от приходи директно към Брюксел. Смята се, че данъкът ще е и принос към разрешаването на банковата криза.
Всъщност Ромпой не е огласявал никакви подробности за замислените реални механизми на облагане, но след срещата на кръга Билдерберг – тайно събиране на банкери и световни лидери – неговият говорител каза, че Ромпой поддържа идеята за екологичен данък или версия на „данък Тобин”.
ЧаХр

Строим нов реактор в АЕЦ "Козлодуй"?
Резултатите от предпроектното проучване трябва да са готови през декември
Разглежда се възможността за изграждане на нов, 7-ми реактор в АЕЦ "Козлодуй". Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, цитиран от БНР.
Той обясни, че се очакват резултатите от предпроектно проучване, които ще дадат актуална оценка на ситуацията и възможностите за изграждане на нова мощност от хиляда мегавата в атомната централа. Резултатите трябва да са готови през декември.
За бъдещето на проекта в Белене, министър Трайков съобщи, че в близките дни започва изборът на консултант, "който ще зададе рамката по проекта". Според него, към втора атомна централа ще има инвеститорски интерес.
Трайчо Трайков е на мнение, че строежът на централата в Белене и на нова мощност в тази в Козлодуй би било икономически обосновано, ако има пазар за продукта.
ММ

Нараства броят на хората, сменящи пенсионния си фонд
През третото тримесечие те са с 3,5% повече от второто. Прехвърлените средства са с 14,77% над тези от предходния период.
Управление "Осигурителен надзор" на КФН обяви резултатите от промяна на участието и прехвърляне на средства на осигурени лица от един пенсионен фонд в друг за третото тримесечие и за деветмесечието на 2009 г. Данните са получени на база на справките, представени от пенсионноосигурителните дружества в Комисията за финансов надзор.
През третото тримесечие на 2009 г. в пенсионноосигурителните дружества са подадени общо 31 836 заявления за промяна на участие и прехвърляне на средствата от един пенсионен фонд в друг.
Общо 28 350 осигурени лица от подалите заявления през третото тримесечие на 2009 г. са променили участието си във фондовете за допълнително пенсионно осигуряване. В сравнение с второто тримесечие на 2009 г., когато броят на лицата с променено участие е бил 27 406, се наблюдава увеличение с 944 лица или 3,44 на сто. Променилите участието си в универсалните пенсионни фондове е 25 954 на брой, а тези в професионалните фондове – 2235. Най-малко са осигурените, променили участието си в доброволните пенсионни фондове – 161.
Общата сума на прехвърлените средства в друг пенсионен фонд от съответния вид е 21,957 млн. лв. В сравнение с второто тримесечие на 2009 г. той се е увеличил с 2,826 млн. лв., или с 14,77%.
Осигурените лица, възползвали се от правото си за промяна на участие и прехвърляне на средства от индивидуалните партиди през деветмесечието на 2009 г., са общо 78 290. Общият размер на прехвърлените средства от началото на годината е 57,620 млн. лв.
ММ

Европа ще отбележи влизането в сила на Лисабонския договор
Церемонията ще се състои на 1-ви декември в португалската столица
Влизането в сила на Лисабонския договор ще бъде отбелязано на 1-ви декември с церемония в португалската столица. На церемонията ще присъстват бъдещият президент на ЕС Херман ван Ромпой и новият върховен представител на съюза за външната политика Катрин Аштън. Това заяви пред журналисти португалският министър на външните работи Луиш Амаду, цитиран от Дойче веле. Освен Ван Ромпой и баронеса Аштън в церемонията ще участват председателят на ЕК Жозе Мануел Дурао Барозу, шведският премиер Фредрик Рейнфелд, който председателства съюза до 31 декември, както и приемникът му - испанският премиер Хосе Луис Сапатеро. Португалия, която председателстваше ЕС по време на подписването на договора, ще бъде представена от президента Анибал Каваку Силва и министър-председателя Жозе Сократиш.
ММ

В Канада са удивени от решението на Москва да закупи канадски долари
Решението на руската централна банка да въведе в структурата на международните си резерви канадския долар се превърна в сензация в самата Канада
Решението на руската централна банка да въведе в структурата на международните си резерви канадския долар се превърна в сензация в самата Канада. Както пише канадското издание „Глоуб анд мейл“, съобщението на руската банка доведе до рязък ръст на курса на канадския долар и понижаването на котировките на американския долар до 15-месечен минимум.
Канадски аналитици се опасяват, че тази ситуация може да се отрази негативно върху процеса на излизането на местната икономика от рецесия. Ръстът на канадската валута ще се отрази негативно върху стойността на производството и като следствие ще доведе до понижаване на конкурентоспособността на канадския износ.
По тази причина в страната се надяват, че решението на руската банка няма да доведе до дългосрочен интерес към канадската валута. Според експерти, анкетирани от изданието обаче решението на Москва носи по-скоро символичен характер.
"Това може просто да е само един опит да се снижи ролята на САЩ във финансовите кръгове. Руснаците се опитват да окажат натиск върху Обама", е заявил валутният експерт и президент на DeRosa Research Дэвид ДеРоса (David DeRosa). Вчера директорът на департамента за операции на финансовите пазари на руската Централна банка Сергей Швецов заяви, че институцията готви диверсификация на международните валутни резерви на страната с включването в кошницата на канадски долари.
БР

УниКредит Булбанк дава 50 млн. лв. на малките фирми по облекчена процедура
Сумата ще бъде разпределена до края на януари 2010 г.
С 50 млн. лв. кредити по облекчена и по-бърза процедура за кандидатстване ще подпомогне малките фирми УниКредит Булбанк до края на януари 2010 г. Сумата ще бъде разпределена между кредити за оборотни средства за нови клиенти, както и за подкрепа на проекти на настоящи клиенти на банката. "Този ресурс ще бъде предоставен на клиентите на УниКредит при най-добрите условия на пазара, тъй като е част от получени кредитни линии на Съвета на Европа и Европейската инвестиционна банка, предназначени именно за подпомагане на бизнеса", обясни Екатерина Кирилова, директор "Заможни и бизнес клиенти" в УниКредит Булбанк. Лихвите се определят индивидуално в зависимост от проектите и клиентите.
"Започваме тази кампания за фирмите от малкия бизнес, защото искаме да им дадем допълнителни възможности да се възползват от засилената активност, с която се характеризира периодът до края на годината, независимо, че влиянието на световната криза все още е осезаемо", обясни Кирилова.
В допълнение, още 6 млн. лв. от "УниКредит лизинг" са предвидени за нови лизингови сделки.
Независимо от глобалната криза, дала своето отражение и в страната, УниКредит Булбанк не е спряла да подкрепя клиентите и партньорите си - от началото на годината банката е отпуснала над 180 млн. лв. нови кредити на малкия бизнес (фирми с оборот до 3 млн. лв. годишно).
С цел да се облекчи максимално процеса по финансиране на добрите клиенти на банката се въвежда процедура по предварително одобрено подновяване на кредити за оборотни средства, които изтичат до края на 2009 г.
ММ

Лекарите- вече с професионални паспорти
Лекарят трябва да се преквалифицира, за да извършва медицински услуги, които не познава, смята здравният зам.-министър Митрев
Лекари извършват операции, за които не са подготвени и това често довежда до грешки. Това обясни в предаването „Дарик кафе" заместник-министърът по здравеопазване д-р Валери Митрев. Министерството, съвместно със съсловни организации, е започнало да изготвя т. нар. survice mix паспорти на лекарите в страната, за да се намалят тези случаи.
Вече е започнало изготвянето на професионални паспорти за кардиолози, хирурзи и анестезиолози. В тях ще се съдържа информация какви и колко операции е извършвал всеки лекар. Д-р Митрев даде пример със себе си: „Ако трябва да опиша себе си като неврохирург в „Пирогов", се оказва, че в този период от 15 години в института за спешна медицинска помощ аз съм се занимавал изключително с травматизъм. Установявам, че в моята практика в „Пирогов" не съм работил тумори, гръбнак и моята квалификация, относно тези дейности, не е достатъчна".
В този случай лекарят ще трябва да се преквалифицира, за да извършва тези медицински услуги, защото иначе застрашава живота на пациентите си, обяснява д-р Митрев. „Във всяко стадо си има мърша, оттам идват и случаи на лекарски грешки. Те не са много, но ги има. Едни го правят заради пари, други - от желание за развитие. Разбира се, когато искаш да работиш нова патология, която досега не си работил, не можеш да го правиш без методична помощ", обясни още той. "Ако ние не вземем мерки при наблюдаване на негативни тенденции, има опасност след 5-6 години да имаме много сериозни проблеми относно намирането на кадри, които да дадат качествена и в по-голям обем медицинска помощ", заяви д-р Митрев.
АА

Тазгодишното издание на Българския икономически форум - без международно участие
Идеята на организаторите е да насочат вниманието към българската икономика
"Икономически визии за европейско развитие на България до 2013 година" е мотото на тазгодишното издание на Българския икономически форум. Традиционно най - голямото икономическо събитие за годината този път ще протече без международно участие, заради намерението на организаторите да насочат вниманието върху българската икономика. Форумът ще бъде открит от министър председателя Бойко Борисов. Работните сесии са организирани в три тематични направления - финанси с акцент европейските фондове, инфраструктура с акцент енергетика, транспорт и телекомуникации и околна среда в частта за третиране и управление на отпадъците и рециклиращата индустрия, посочи, цитиран от БНР, председателят на форума Георги Табаков. "Решихме още първата година на мандата на новото правителство да насочим изцяло вниманието към развитието на българскста икономика. Ясно е, че кризата е тук, ясно е, че тя засяга много предприятия, засяга почти всички сектори и засяга и човешки съдби. Но гледайки в перспектива, България трябва да покаже още отсега своите конкуренти предимнства, да помисли как да привлече нови инвеститори, защото кризата започва да отминава и е съвесем логично оново да се зародят инвестиионни интерси, насочени към Източна Европа", подчерта Табаков.
АА

Няма коментари: