неделя, 15 ноември 2009 г.

БЛИЗО 275 000 столичани са гласували, от тях 13 750 баш комунисти???

ПО ИВО ИНДЖЕВ

Известно ли е на пожарната в София, че във Варна няма огън без ТИМ?
от Иво Инджев

Точно , когато си помислих, че българската журналистика е ударила дъното и няма накъде повече да пропада в слугуването на статуквото, дъното се разтвори и откри ново дъно. Направиха го варненски журналисти, които разпространиха декларация срещу опитите гражданското общество във Варна, приспано в цялата страна от години, да бъде събудено.

Във Варна, в която се появиха наченки на опити за гражданско пробуждане, местни журналисти се опитаха да потопят града обратно при останалите, в блатото на посредствеността и на войнственото отношение към другостта, към проявата на обществена нетърпимост към далаверите на олигархията.
Ето какво са написали „храбреците” от няколко варненски медии, някои от които кореспонденти на централни и национални ( като БНР и БТА), срещу отчаяните опити на граждански инициативи да поставят под съмнение всесилието на групировката ТИМ и „правото” й да се разпорежда в града, включително с части от морската градина.
“Ние не се страхуваме да посочим имената и организациите на тези „защитници“ на интересите на варненци – това са „екологът“ Николай Цветков, Светлозар Николов от Организацията за обществена самозащита „Едно“( ?!) , архитект Калина Павлова, представителите на т.нар. обединени граждански сдружения и целият кръг техни сподвижници. Категорично заявяваме,че ще бойкотираме изявите на тези хора, въпреки че по принцип подкрепяме всички смислени прояви на гражданското общество. Такива организатори на неадекватни „активности“ обаче маргинализират и обезсмислят истински стойностните и естествени протести, които са израз на смелост и непримиримост към всяка несправедливост. Не можем и да не си зададем въпроса кой издържа тези „защитници“ на истината, които по цял ден обикалят институции и пресконференции, кой финансира провеждането на брифинги, митинги и граждански неподчинения?! Ние, журналистите във Варна държим на професионалното си име и няма да занимаваме обществото с дребнотемие и с проблеми, които нямат нищо общо с гражданското общество и с безкористните каузи!”.
Цитатът от декларацията, която обикаля интернет от два дни, взех от статия на Едвин Сугарев, който вече е обяснил що за достойна за презрение е тази акция. Но, за съжаление, има и какво да се добави.
Както става ясно от цитата, авторите „ не се страхуват” да застанат на страната на силния , от когото трепери май цялата държава, а не само Варна.
Да беше партия, да призовем да се разпусне заради подобна проява. Да беше ДС, да приканим към пълно и безкомпромисно разкриване на архивите й…
Но е „група журналисти”( които дори имат претенцията да говорят от името на журналистите изобщо), представители на медии, някои от които централни. Как да призовеш „четвъртата власт” към подобни неща – нали веднага ще се окажеш цензор, душител на свободната журналистика, макар да е свободна в случая да се гаври именно със свободата на гражданските инициативи в угода на известни на всички господари.
Кой им пречи на въпросните „професионални журналисти”, възмутени от активността на някакви си граждани, да ги пренебрегват ( както обикновено се прави у нас в такива случаи)?
Как кой, господарят с парите, явно1 На него му е малко медийното затъмнение, той иска да освети „злодеите” сред гражданството, които дръзват да не му се подчиняват. И си поръчва заклеймяване от страна на хора, които твърдят, че държат на журналистическото си име.
Впрочем, когато тези „храбреци” си били задавали въпроса, кой издържал ходенето по пресконференции ( ау, ужас, как смеят!) и др. подобни дейности на атакуваните от тях граждани, защо не намерят отговора? Нали са истински журналисти!
Защото за самите „смелчаци”, подписали декларацията никой не задава подобни въпроси – колкото от страх, толкова и поради факта, че не се налага. Всички знаят. А и шефовете май държат да се знае. Което означава само едно : демонстрация на сила, на чувство за безнаказаност, на рекет в особено големи, нагли мащаби, срещу самото гражданско общество.
Но не го правят самите заинтересовани лица. Наемат си за тази цел други лица, които се ползват с „имунитета” на свободата на словото по силата на професията ,която упражняват, поради което няма да бъдат призовани от съда да отговарят за сплашването на гражданите.
Дори и да приемем, че конкретните граждани, които прекалявали с брифингите, не са представителни за широкия спектър настроения сред обществото, то опитите да бъдат смачкани са предупреждение към всеки който би дръзнал да постъпва като тях.
Особено перверзно е, че досега това се правеше чрез преследване на отделни журналисти с неудобно за властта или нейни приближени поведение. Сега вече отделни журналисти са обединени в група за сплашване на граждани, които пречат на олигархията.

Карамелизиране на криминализирането като узаконяване на беззаконието
„Организиран опит ДПС да бъде криминализирана като политическа партия“,
така Доган определи в Силистра искането да бъдат свалени имунитетите на депутатите му Гюнай Сефер и Митхат Табаков.
Криминализирана? В петък, 13 – ти? Бррррр!
Що за ужасен филм ( или филм на ужасите) ? След като беше карамелизирана и употребявана за подслаждане на управленския нагон толкова години ( що за порно)?
Доган хвърли ръкавица на обвинението, като сравни скандала с прословутото му барбекю. Бил „спокоен”, което в превод означава, че е уверен в своята недосегаемост. Явно поради факта, че така и не му разрушиха незаконната постройка, както му се закани лично Бойко Борисов в предизборна ситуация.
„Сканирайте го като скандал и после ще се убедите, че оттам няма да изскочи заекът, който управляващите търсят”, каза още пред журналисти Доган и ме озадачи с повторението на метафората за заека. Според Румен Овчаров не друг, а Станишев е бил заекът, който Първанов е извадил от ръкава си.
Вярно е, че заекът ( Станишев?) следва в момента съвета на Ъпдайк ( „Заеко, бягай”), но чак пък да се е заврял този път в ръкава на Сокола… Този филм вече е комедия, или опит за смешна фантастика с елементи на анимация за подрастващи от заведенията, в който държавата крие едни деца , които „толкова си могат” по отношение на умственото си развитие ( според дебелашкия израз на др. Масларова).
Накрая на сценария за незнайно какъв тъп филм всичко си идва на мястото. Обвиненият от прокуратурата в документни измами депутат Сефер заяви, че не се притеснява, тъй като не бил подписвал никакви документи във фирмите си през последните 10 години.
Така че: за Бога, братя, когато крадете, не подписвайте! Това е номерът. Самият Борисов ви каза, че Доган нищо не бил подписвал, поради което нямало как да му бъде търсена отговорност.
Явно от десетилетия сме управлявани устно, без подписи и без носене на отговорност – по депесарски!

Не се гаси туй, що не пали ( мое научно откритие)
Чували ли сте за ЦЛОЗОИ, ЦЛПФ, ЦНИН, ИНП или дори простичкото ИЕ?
Зад тези съкращения се крият ( за малко щях да кажа „фирми”) разклонения на БАН – Централна лаборатория по оптичен запис и обработка на информация (ЦЛОЗОИ) , Централна лаборатория по приложна физика – Пловдив (ЦЛПФ), Институт по електроника (ИЕ), Институт за правни науки (ИПН), Център по наукознание и история на науката (ЦНИН).
Лично на мен най-интригуващо ми звучи централизираното изучаване с (научна) цел на историята на науката. Тя, уви, отрежда твърде незавидно място на българската такава по отношение на нейния принос в съответната световна съкровищница, ако се съди по броя на международно признатите български научни открития с фундаментална стойност, клонящи към нулата. Дано от изучаването на този неприятен факт бъдат извлечени съответните научни ползи.
Засега обаче празнуваме ако не друго, то 65-тата годишнина от създаването на Съюза на българските учени. Именно по този повод президентът Г.Първанов изрази (безплатна за него) загриженост за недостатъчното финансиране на науката и предизвика финансовия министър да му отговори.
Полемиката между двамата вече придобива собствена, ако не историческа, то доста истерическа окраска – поне така на мен ми звучи съветът на Г.Първанов към Симеон Дянков да не се прави на премиер, а да си „влезе в нишата”. И той го послуша. Влезе си. Оказва се все повече, че да отвръща с опакото на ръката без да се притеснява от височайшия статут на своя опонент, определено се оформя като негова ниша.
Този път Дянков уличи Първанов в опит да се хареса на „феодалните старци”, „неговите приятели от БАН”, обяснявайки му, че науката в „добрите страни” се прави в университетите.
Макар и да е облечен в непочтителна форма към приучения на недосегаемост доскоро президент, този факт е безспорен. Както няма спор, че този спор е продължение на полемиката между двамата, след доста злополучния като ефект пред публиката ( по половинчатото признание на самия президент по-късно) икономически доклад, поръчан от Първанов. В него съветите ( на „феодалните старци”?) за премахване на плоския данък насред кризата бяха наречени от Дянков „малоумна идея”.
Инициативата да предизвика Първанов беше на Дянков и по друга тема – за разходите от 1 милион лева, направени при пътешествието на президента „да види конгурата в Австралийски зоопарк”. На което, доста безпомощно, уязвеният (социален, както се саморекламираше) президент реагира с „компромат”, че бил придружаван от половината правителство. Както се казва, „ и други бият негрите”.
От тази престрелка може да се сглоби следното голямо изречение на Дянков:
„ Разходката на президента да види кенгурата в австралийски зоопарк е сред плоските идеи на неговите малоумни приятели, феодалните старци”.
Тук си заслужава да припомня един по скоро фундаментален, отколкото феодален сюжет от близкото минало, когато студенти разнасяха чучело на Пинокио с голям лъжлив нос на една демонстрация. В студиото на телевизията (тогава имаше само една) присъстващият Жорж Ганчев реагира обидено и лично на студентската закачка, която беше очевидна, но неадресирана пряко към него – нито вербално, нито чрез надпис. На което присъстващ в самото студио студент вметна, че никой не нарекъл куклата на него, но с реакцията Ганчев се е разпознал като въпросния лъжец.
Нещо подобно се случи с Първанов, когато призова Дянков да си влезе в нишата, подразнен от изявление на министъра, според когото енергийната политика на България е правена от хора, свързани с интересите на Русия. Дянков не посочи изрично Първанов, но той се разпозна!
Ако трябва да се върна към повода, свързан с БАН, за мен по – интересен е фактът на неувяхващите традиции да се честват славни годишнини с яркото присъствие на ръководни държавни другари…пардон, господа. Миналата година др. господин Пирински, като бивш зам.министър още при Тодор Живков, отбеляза в топла атмосфера 60 години от създаването на междувременно закритото Министерство на външната търговия. Той припомни за големите успехи на социалистическата външна търговия пред умилени съратници. Раздадоха си награди.
Сега др. господин Първанов поддържа същата носталгия за 65 –тата годишнина от създаването на Съюза на учените в България.
Над всички и всичко в това отношение, разбира се, блести всекивечерното усилие на държавната телевизия да подклажда умилението към славното минало чрез „нескончаемото мероприятие” ( казано на чист български от съветската епоха), обозначено като” 50 години БНТ” . Без капка самокритичност за приноса на този най-важен инструмент за пропагандно командване на масите във времената на идеологическия монопол, от екрана всяка вечер облъчват населението с химиотерапията на едно непоносимо самохвалство за уникалността на наистина уникалното ( като нямаше друго) постижение, наричано за краткост БНТ (което , отгоре на всичко не се и казваше така).
И кое е общото в честването на всичките тези годишнини? Ами извадете 65, 60 и 50 от 2009 и ще видите, че става дума просто за различни етапи от историята на налагането на сталинизма и развития му социализъм в България. Най-напред е кървавата 1944 г., после концлагеристката 1949 г. и след това 1959 –та,година, когато Тодор Живков вече здраво е поел властта и е на път през следващите години ( освен всичко друго) да наложи дъщеря си за шеф на културата, мъжа й за началник на телевизията, брата на жена си за шеф на медицинската академия и т.н.
И най-важното – да предложи България на СССР за доброволно присъединила се колония, вместо да крета като обикновена такава.
Понеже Живков така и не беше осъден за всичко това, а го превърнаха в нещо като жертва заради някакви си раздадени апартаменти, издънките на неговия режим днес се изживяват като нови” герои от Лайпциг”. Искат да имитират неговия успех в очите на тотално, направо тоталитарно манипулираните ( по посочения по-горе начин) т.н. обикновен човек
Тъп сюжет, достоен за малоумни феодални кенгура!


ПО ДОЙЧЕ ВЕЛЕ

Страсти в медийния будоар

В България не може да се говори за независими медии, твърдят външни наблюдатели
През последните 20 години отношенията „власт-медии” в България са обект на особено внимание и критики, но от известно време насам показват и доста тревожни аспекти. Георги Папакочев се спира на темата.
Някой може да си помисли, че годишнината от падането на Берлинската стена и началото на демократичните промени през отминаващата седмица са се превърнали в основно медийно събитие в България. Съвсем не. „Тумба-лумбата” на 9 и 10 ноември, изразила се основно в масирани радио-телевизионни и вестникарски анкети с обидно наивните въпроси „А вие къде се намирахте, когато свалиха Тодор Живков?” или „Кога живеехте по-добре – преди или след промяната?” прогърмя и отмина в контекста на текущите политически разправии, кризата и медийната автореклама. И на вездесъщите юбилеи, естествено, които поставят особено сериозно въпроса за публично-интимните отношения между власт и медии.
В последния доклад на "Репортери без граници" България застава след Гана...
Греховни контакти с медиите
В навечерието на 20-годишнината от началото на прехода данъкоплатците научиха, че държавният глава Първанов е връчил в тържествена обстановка на ръководството на БНТ своя почетен знак по случай 50-годишния юбилей на най-скъпо субсидираната с техни пари държавна медиа. Този трогателен акт на високо признание се е случил под нестихващите ръкопляскания на сгънатите в кръста шефове и шефки на най-влиятелните печатни и електронни издания, наричащи себе си „национални”, след което участниците побъбрили „приятелски” с домакина на чаша вино в президентството.
В края на август сегашната генерална директорка на държавната телевизия отпразнува своя рожден ден, на който, според публикации в печата, е била поздравена лично не само от галантния г-н президент, но и от бъдещия тогава сегашен премиер, дори и от главния прокурор на републиката. В началото на септември, да припомним, ръководството на БНТ с трепет очакваше лично Първанов да „уважи” деня на отворените врати на прословутата медиа...
Българският президент, както и останалите висши представители на държавната власт, не се притесняват от подобни греховни контакти с медиите.
Обичайна практика е медийни шефове и доверени журналисти да „придружават” безплатно в президентския или премиерски самолет държавниците по време на техни воаяжи в далечни екзотични страни, обявявани, странно защо, като „официални посещения”. Неслучайно ексклузивните и много лични изповеди на „бащиците”, както и днес иронично наричат първите ръководители на „държавата и народа”, се правят пред едни и същи журналисти от проверени /разбирай „контролирани”/ медии, а излизащите в публичното пространство въпроси и отговори обикновено са обект на верноподаническо и тягостно съгласуване между редакции и съответните пресцентрове.
Медийният ландшафт - под контрол
Медии за всичко и с всеки
Всичко това от години фокусира вниманието на външни и малцината вътрешни наблюдатели. През юни тази година станалата известна с участието си в предизборната кампания на американския президент Обама агенция „Бъздеш” /Buzzdash/ направи проучване в Интернет, в което 97 на сто от анкетираните са потвърдили, че българските медии са корумпирани. В годишния си доклад за 2009-та организацията „Репортери без граници” постави европейска България на 68-мо място в класацията за свобода на печата (последна от всички държави в ЕС), изоставаща на сериозна дистанция от Гана, например. През миналата седмица стана ясно, че само за три години предишният режим е изсипал близо 4 милиона лева по линия на т.нар. Комуникационна стратегия в ръцете на същите тези готови на „всичко и с всеки медии ” за „мероприятия със съмнителен ефект”, както отчетоха експерти.
От интимните връзки между медии и власт обикновено се пръква тоталитаризъм. Двайсет години след промяната от общия им креват в България отново кънтят чувствени въздишки. Какво може да бъде заченато в медийния будоар засега не е ясно, но във всички случаи то няма да е комплимент на демокрацията. А най-малко за българската такава.
Автор: Г. Папакочев/Редактор: А. Андреев

Мене ме нема в целата схема...
Нараства напрежението по най-високите етажи на властта
...пее българската група „Ъпсурт”. Същото изпита и публиката по време на най-новата битка по горните етажи на властта. За разлика от случая "Премиер срещу президент" обаче, в изборите за кмет на София няма грам интрига.
Анализ на Антоанета Пунчева.
Дали българските посланици в Турция и САЩ трябва да бъдат отзовани от президента заради нарушения в изборите – това запали фитила на напрежението между президент и премиер. Първанов отказа да отзове посланиците, защото не е бил информиран навреме и уставно, за да направи обоснована преценка. „На президента не е дадена възможност да преценява”, контрира лидерът на ДСБ Иван Костов. Той е твърд привърженик на процедурата за импийчмънт на президента – идея, хвърлена като бомба от премиера Борисов, само за да бъде обезвредена от самия него ден по-късно.
Нашумялата покрай „аферата Люински” радикална мярка не може да мине в Конституционния съд, простичко казано. На втори план остават основанията за искането й, сред които, освен казуса с посланиците, са и старите обвинения срещу Първанов за агентурното му минало (доказано) и за злоупотреби по хуманитарната програма на ООН за Ирак „Петрол срещу храни”, 1991 – 2003, (което тепърва ще бъде доказвано).
Костов е твърд привърженик на процедурата за импийчмънт на президента Първанов
"Първанов, бъди мъж!"
Посланикът в Анкара междувременно подаде сам оставка, „за да защити един президент, който не иска да изпълни Конституцията”. Това отново са думи на Костов. За виновник за изборните нарушения зад граница се сочи и посланикът във Великобритания Любомир Кючуков, бивш зам.-министър на външните работи. Очаква се правителството да го предложи за освобождаване, което ще вкара президентската институция в нов капан. По този повод лидерът на ДСБ призова: Първанов, бъди мъж!
Играта загрубя, оплака се президентът по медиите и се опита да вкара в обращение станалия крайно неприличен израз „тройна коалиция”. Според Първанов сега страната се управлява от ГЕРБ, ДСБ и АТАКА.
Битката на титаните в българската политика се ожесточи. Но и бързо зацикли. Точно да обвинят президента в неоправдана разточителност – неговото посещение в Австралия е струвало на българските данъкоплатци над 1 милион лева, както съобщи финансовият министър. С него са били трима министри и двама зам.-министри от правителството на Борисов, началникът на неговия кабинет, председателят на Държавната комисия по сигурността на информацията (?), кметовете на Перник и Шумен.
„Най-важната изява на президента в Австралия е било посещението на зоопарка в Сидни”, пак според финансиста Дянков, един от „министрите с очилца” на Борисов. „Този министър понякога говори повече, понякога си противоречи, но този път казва истината. По време на избори в САЩ, на сайта на кампанията на Джордж Буш имаше отчет за всяко пътуване, стойността на всеки полет с Air Force One и датата, на която щабът е превел парите на Белия дом. Тук вместо отчет имаме снимки: кметът на Шумен Красимир Костов показва пред журналисти кокосов орех, който е донесъл от Шри Ланка. А в Шри Ланка, Австралия и република Корея е бил като част от делегацията на президента. Да ни е честит кокосовият орех!” - пише журналистът Иван Бедров в личния си блог.
"Играта загрубя", оплака се президентът...
Déjà vu
„Тогава, когато се решаваше въпросът за членството на ЕС, аз обиколих всички страни-членки. Понеже сега някои избиват комплекси, единственото посещение в Германия беше мое и то беше последвано от посещение на президента Кьолер”, казва Първанов. Това е отговор на репликата на Борисов, че на честванията на юбилея от падането на Берлинската стена са поканени „само приятели и дисиденти”, но не и хора от ДС, т.е. президентът. На друг, особено нелеп сблъсък между институциите българите бяха свидетели и при трагедията в Охрид – докато Борисов транспортираше пострадалите, Първанов се озова на летището.
Противоречията по върховете на властта не са от днес. Проблеми с президента Стоянов например имаше и Костов, когато беше министър-председател. Призивът „Иване, кажи си, те ще те разберат” е емблема на тогавашното политическо противостоене. Станишев също береше ядове с Първанов, но днес са от едната страна на барикадата. Въпросът е какво и дали печелят хората от демонстрацията на мускули и „меренето на международни авторитети”.
Вярват ли още в силата си да влияят на политическите процеси, или скоростно се връщат към далеч по-удобната апатия и глухата антипатия към лицата на властта.
Очаква се Фандъкова да спечели убедително изборите за кмет на столицата
Няма интрига в местните избори
Около 30 % от хората са решили да гласуват за кмет на София, според изследванията на нагласите, а мнозина и не знаят, че вотът е в неделя. Изборът на кандидата на ГЕРБ, според всички, е предизвестен и без интрига. Йорданка Фандъкова ще спечели частичните кметски избори в неделя на първи тур с 69,5 % , а за Георги Кадиев ще гласуват 19,2%. Прогнозните резултати са на Центъра за изследване и маркетинг.
Според директора на „Сова Харис” кметските избори минават под сянката на двата вота през лятото. Липсата на десен кандидат също работи за Фандъкова. Като цяло анализаторите обобщават, че с победителите по-лесно се върви.
Евроизборите през 2007 г. разбиха „мита за твърдите ядра”. Избирателната активност тогава съвпада с прогнозната днес. Боряна Димитрова, шеф на „Алфа рисърч”, отговоря през 2007 на въпроса: защо отпаднаха десните и къде отидоха техните гласове. „Десните партии са силно разединени; не на последно място е фактът, че една немалка част от десните избиратели гласуваха през призмата на така наречения „полезен вот” и избраха Бойко Борисов. Политическата сила, която най-мощно привлича други електорати, е ГЕРБ.” Това е картината през 2007 г., тя звучи актуално и днес.
Социологът Кольо Колев прогнозира: „Независимо от уверенията на Иван Костов и Мартин Димитров, че партиите им ще подкрепят Йорданка Фандъкова, това далеч не е толкова сигурно за редовите партийни членове. Защото те трудно могат да преглътнат пренебрежителното отношение, демонстрирано от ГЕРБ и при съставянето на правителството, и при внасянето на бюджета. Всеки седми от симпатизантите на Синята коалиция заявява, че ще извърши нещо доскоро немислимо – ще гласува за “червения”. Мотивите са повече от очевидни - “да му натрием носа”!
Автор: А. Пунчева/Редактор: А. Андреев /15.09.09
(Съвсем случайно някому да прави впечатление, че прогнозата за изборния резултат и описаното в “Дойче веле” се случи 1:1 след 19 часа на 15.11.2009 в София, относно избора на г-жа Фандъкова, та дори и изказванията на СДС и ДСБ, БСП и РЗС са схванати така както ги чухме вечерта от НДК. Сякаш всичко е било режисисирано предварително, всичко се е знаело предварително почти в детайли, само дето ние българите ... го научихме последни и си плащаме за това на всичкото отгоре! ! ! Е това ако не е манипулация, както на местна, така и от чужда земя – ЗДРАВЕ МУ КАЖИ!)



ПО ВСЕКИ ДЕН

Джакпотът падна, балотажът в София отпадна
Женско царство в столицата, мъжете си разменят комплименти
Рекордният за годината джакпот от над 3,3 млн. лева падна в изборния ден, като в същото време софиянци избраха своя кмет още на първи тур, без да изпращат кандидатите на балотаж. Кандидатът на ГЕРБ Йорданка Фандъкова спечли вота с огромна преднина пред основния си съперник Георги Кадиев от БСП. Според данните на социологическите агенции Фандъкова е предпочетена от 65 % от гласувалите в София, а Кадиев - от около 28 % на сто. На трето място се нарежда кандидатът на РЗС арх. Павел Попов с малко под 3 %. 3,6 на сто. Общо за всички останали 15 претенденти за “Московска” 33 са гласували 5 %.
Така жена за пръв път ще бъде кмет на столицата като по този начин се потвърдиха прогнозите на различните социологически агенции, които даваха огромна преднина на настоящия просветен министър още на първи тур. Ако Фандъкова запази сегашния екип в Столична община, то единственият мъж сред заместниците ще бъде Минко Герджиков. Останалите заместници са Юлия Ненкова, Ирина Савина, Албена Атанасова и Мария Бояджийска.
София вече ще бъде в женски, сигурни и здрави ръце, обяви радостно председателят на партията Цветан Цветанов. В същото време премиерът Бойко Борисов поздрави Георги Кадиев и го нарече истинският мъж в БСП. Това породи допълнителни коментари по време на пресконференциите на ГЕРБ и на БСП и изборната нощ се превърна в нощ на офертите за червения кандидат-кмет.
На въпрос на “Всеки ден” дали Фандъкова ще покани в екипа си Кадиев, както Борисов е направил преди време с Минко Герджиков, премиерът каза: “Аз го харесах. Мога да го поканя в правителството”.
Оценката на премиера за мен, че можело едва ли не да ме покани в правителството приемам горе-долу като еднопосочен билет за финансовия министър, който май си го заслужава, коментира по-късно Кадиев, който е бивш зам.-финансов министър. Аз съм алтернатива и на настоящия кмет, каза Кадиев, който подчерта, че е член на БСП.
“Не съм единственият мъж в БСП. Половината от тези хора, които гласуваха за мен, са мъже и то истински мъже. Аз възприемам техния вот като част от демокрацията в България. Това е мъжки вот, дори на хора, които са от друг пол”, смята червеният кандидат. Той обаче призна, че му е било по-трудно да влиза в директни сблъсъци с жена като опонент. На въпрос на “Всеки ден” дали той също харесва Бойко Борисов Кадиев отговори: “Ако ме питате дали ми е симпатичен като човек Бойко Борисов - да. Дали ми е симпатичен като политик - не, защото политиката се води по друг начин - с друг тип говорене, с друг тип поведение.”
Шефът на столичните социалисти Румен Овчаров не си позволи да откровеничи дали изпитва симпатии към Бойко Борисов с обяснението, че не е нужно да се навлиза в тънкостите на мъжкото харесване.

ГЕРБ спечели във Враца, Правец и Панчарево
Освен в столицата градоначалници избираха и в Разлог, Правец, Враца, столичен район Панчарево и плевенското село Беглеж. Кандидатът на ПП ГЕРБ д-р Костадин Шахов печели на първи тур изборите във Враца. Това съобщи вицепремиерът Цветан Цветанов. В Правец (б.ред.- родният град на Тодор Живков) отново ГЕРБ печели убедително, оповести още Цветанов. Там водач по неофициални данни е Никола Нитов. Цветанов обяви също така, че кандидатът на ГЕРБ в Община Панчарево също е спечелил убедително още на първия тур.
Кандидатите на ГЕРБ в плевенското село Беглеж и Разлог отиват на балотаж. В с. Беглеж Любчо Петров от ГЕРБ е получил 109 гласа, а независимият кадидат Георги Съйков – 115 гласа. В Разлог инж. Красимир Герчев от ГЕРБ е на балотаж с Благой Дункин от коалиция “Патриотичен съюз за община Разлог”.

Кой как гласува в София?
От гласувалите днес избиратели в подкрепа на Йорданка Фандъкова 81 на сто са от ГЕРБ, каза в студиото на “Нова телевизия” социологът от “Алфа Рисърч” Станислав Стоянов. По думите му 12 % от подкрепилите първата жена кмет на столицата са от “Синята коалиция”, по 1 % - от РЗС и от “Коалиция за България”. Кандидатът за кмет на София на ГЕРБ е подкрепена и от 2 на сто от привържениците на “Атака”, каза социологът. Според данните на “Алфа Рисърд” 58 % от избирателите, гласували за Йорданка Фандъкова са жени, а 42 на сто - мъже.
От гласувалите днес избиратели в подкрепа на Георги Кадиев 81 на сто от тях са от Коалиция за България, обяви още Стоянов. По думите му 5 на сто от избирателите, подкрепили Кадиев са от ГЕРБ, а 2 на сто от неговите поддръжници са от РЗС. По един процент подкрепа е получил Георги Кадиев от “Синята коалиция”, от ДПС и от “Атака”.
Вотът в София беше белязан от ниска избирателна активност. По данни на ОИК едва 23,18 % са се разходили до урните и са пуснали своя глас. До 10 часа гласувалите столичани бяха само 2,45 %. Сутринта пред тотопунктовете се завиха огромни опашки и столичани показаха, че за тях фишовете са далеч по-примамливи от бюлетините. Съвпадение или не, но в 12.00 часа кепенците на тотопунктовете се спуснаха и избирателната активност в София леко започна да се покачва.
Изборният ден в община Правец приключи в 19.00 ч. при избирателна активност 44,65 процента. Най-висока е избирателната активност в село Правешка Лъкавица - 88,64 процента, а най-ниска - в секция номер 5 в град Правец - 29,22 процента. В ОИК - Правец няма постъпили жалби за купуване на гласове или сигнали за нарушения в изборния ден.
Рекордните 73 % гласуваха в плевенското село Беглеж. Няма констатирани сериозни нарушения. В ОИК е постъпила една жалба, която след разглеждането й е оставена без последствие, уточниха от комисията. В Разлог активността достигна почти 60 на сто.

Фандъкова обеща да работи с всички софиянци
Бих искала да благодаря на всички, които дадоха своя вот за развитието на нашия град. Благодаря на тези, които ми гласуваха доверие. Осъзнавам, че отговорността е голяма и съм готова да я поема. Щастлива съм, че представих достойно ГЕРБ и се надявам, че ще оправдая доверието. Това каза пред БНТ новият кмет на София Йорданка Фандъкова. Всички знаем, че хората се измориха тази година от избори, каза тя във връзка с ниската избирателна активност на частичния местен вот. Аз съм готова да работя с всички софиянци, защото само заедно можем да направим града си по-добър, коментира още Фандъкова.

Борисов: Когато има враг, избирателите ни излизат спонтанно
Нашите избиратели излизат да гласуват точно толкова, колкото са ни необходими, за да спечелим изборите. Когато има враг, те излизат спонтанно, заяви Бойко Борисов преди началото на пресконференцията на ГЕРБ в НДК. Според премиера оценката на избирателите за 100 –те дни на правителството е дадена днес.
Борисов поздрави Кадиев, чието нещастие, според министър-председателя, е било, че е трябвало да се явява като кандидат на БСП в София. Искам да поздравя господин Кадиев, той излезе истинският мъж в БСП, заяви Борисов. Според премиера Сергей Станишев е трябвало да бъде кандидатът на социалистите и ако ГЕРБ е била в състоянието, в която е в момента БСП, Бойко Борисов е щял да се кандидатира за кмет.

Цветанов: Фандъкова трябва да продължи политиката на Бойко Борисов
Йорданка Фандъкова беше безспорният фаворит на частичните кметски избори в София още от началото на кампанията и тя нямаше конкуренция, коментира за “Нова телевизия” вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Резултатът на нашия кандидат ни дава ясен знак от софиянци, че политиката, реализирана от Бойко Борисов, като столичен кмет е в правилната посока и Йорданка Фандъкова трябва да я продължи, посочи вицепремиерът.
Според него ниската избирателна активност в София се дължи и на това, че хората са били сигурни в успеха на кандидата на ГЕРБ. При по-висока активност, резултат на Фандъкова е щял да бъде много по-убедителен за нея.

Подкрепата на сините гарантирала победата на първи тур
Участието на СДС и на Синята коалиция гарантирало победата на първи тур на тези избори, заяви председателят на СДС Мартин Димитров при влизането си в НДК, където по-късно ще се проведат пресконференциите на участниците в изборите. Според него, било нормално след днешния избор Синята коалиция да има заместник-кмет в Столична община. От тези избори се видя, че сътрудничеството между партиите от ЕНП е правилният път и за София, и за България. Надявам се да бъде развивано оттук – нататък, каза още Димитров.
Той гарантира, че на следващите местни избори Синята коалиция ще излезе със собствен кандидат и тогава щели да се видят възможностите на десните партии, тъй като ГЕРБ била дясноцентристка. Имаме един от най-твърдите електорати в България, който вече 20 години гласува за нас, заяви Димитров
По неговите думи ниската избирателна активност показва, че хората имат по-високи очаквания за по-добър стандарт на живот и искат по-голяма активност от страна на правителството и парламента.

Лъчезар Иванов: БСП е с единия крак в миналото
Няма мерило, с което ние да премерим каква е подкрепата на Синята коалиция към партия ГЕРБ. Не може да получите точен отговор, коментира победата на Йорданка Фандъкова зам.-председателят на Народното събрание и лидер на софийската структура на партия Лъчезар Иванов, съобщава агенция “Фокус”. “Това означава да може да кажете какво е количеството на кислорода и количеството на въглеродния двуокис във въздуха на София”, каза още той.
По думите на Иванов софийската организация на ГЕРБ за трети пореден път успя да мобилизира хората да излязат да гласуват и отново да спечелим. Резултатът означава, че пътят, който беше поет от г-н Бойко Борисов е правилен и хората ни гласуваха доверие да го продължи, каза още той, като допълни, че БСП каквото и да правят, каквото и да мобилизират тази партия е с единия крак в миналото.
Според зам.-председателят на парламента ниската избирателна активност се държи на факта, че “хората за една година гласуваха три пъти” - това е един от мотивите. Другата причина е, че след като ГЕРБ е спечелила убедително и евроизборите, и парламентарните избори, е накарала хората да не бъдат докрай мобилизирани. Те просто са вярвали, че победата на ГЕРБ ще се случи, смята Иванов.

РЗС: Доволни сме, че сме трета политическа сила
Надявах се на второ място в изборите за кмет на София, заяви кандидатът на РЗС арх. Павел Попов на влизаме в НДК. Доволни сме от това, че сме трета политическа сила в София, но сме сигурни, че след две години картината ще бъде различна, допълни той.
От РЗС поздравиха Йорданка Фандъкова и изразиха надежда, че тя ще приеме някои от техните идеи. Те отдадоха ниската избирателна активност през днешния ден на това, че изборите са били с предизвестен край.

Коя е Йорданка Фандъкова?
Йорданка Фандъкова е първата жена кмет на София. Тя печели убедително частичните избори за кмет, които се проведоха днес, показват неокончателните данни на различните социологически агенции. Фандъкова е родена на 12 април 1962 година в София. Завършва средното си образование в 35 руска езикова гимназия в столицата. Висшето си образование – руска филология, завършва в Софийския университет “Св. Климент Охридски.
От 1985 до 1995 година е учител по руски език в елитното 73 СОУ с преподаване на чужди езици “Владислав Граматик” в София. От 1998 година Фандъкова става директор на същото училище. През 2005 година директорката се запознава с Бойко Борисов, който прави посещение в училището. Същата година тя става заместник-кмет в Столична община, отговарящ за образованието, културата, спорта и превенция на зависимости.
След проведените парламентарни избори през 2009 година става депутат от ПП ГЕРБ в 41-то Народно събрание. От 27 юли 2009 година до началото на предизборната кампания за кмет на София, Фандъкова е министър на образованието в правителството на Бойко Борисов. Владее руски и английски език. Омъжена, с една дъщеря.

Зам.-председателят на РЗС Димитър Абаджиев:
Изборите в София сложиха край на старата десница
Валерия Йонкова
Г-н Абаджиев, вие се явявате трета политическа сила като резултат в София. Това ще комплексира ли старата десница в лицето на СДС и ДСБ?
Според мен от резултатите на изборите е ясно, че се слага край на т.нар. стара десница, защото тя изчезна официално. За нас е важно, че РЗС потвърди резултата си в София категорично. И в трите избирателни района имаме около и над 4 %, а във Враца и Разлог резултатът е двойно по-голям от този на националните избори през лятото. Трябваше да дадем алтернатива и заложихме рисково на абсолютен професионалист, градоустройственик. Сигурни сме, че този подход след 2-2,5 години ще успее. Например и лидерът на ДСБ Иван Костов също каза, че е гласувал за промяна на досегашното управление. Може и да е гласувал за нашия кандидат, защото не мога да повярвам, че е гласувал за кандидата на БСП. (б.ред.- самият Костов заяви, че е гласувал за кандидата на ГЕРБ Йорданка Фандъкова)
Синята коалиция не издигна собствен кандидат. Имаше ли наказателен вот от десния избирател?
Беше ясно, че ще има наказателен вот. РЗС се утвърждава като втора политическа сила вдясно. Убеден съм, че около РЗС ще бъде истинският консервативен център. Да коментирам старата десница е безпредметно.
Ще настоявате ли за заместник-кмет в София?
Не, ние не сме искали някакви позиции и затова издигнахме собствена кандидатура. Другите т.нар. партии от ЕНП седнаха и разпределиха общинската баница. Затова и не издигнаха собствен кандидат. Ние не участваме в такива упражнения.
Според социолозите 12 % от подкрепилите първата жена кмет на столицата са от “Синята коалиция”. Как ще коментирате този резултат?
Апатията е голяма. Съвсем умишлено не бе проведена истинска кампания. Самите управляващи създадоха такава обстановка, че да не се разгласи достатъчно, че има избори. ГЕРБ, “Атака” и ДСБ на парламентарните избори взети заедно имаха над 500 000 гласа в София, докато сега Фандъкова получава над 100 000 гласа. Независимо, че избирателната активност е три пъти по-ниска съотносимо броят на гласовете намалява рязко, така че трябва да си направят много изводи в това отношение.
Това означава ли, че това не е огромна победа?
Не може да е огромна победа фактът, че ще управлява София с гласовете на 1/10 от регистрираните с право на глас в София.

Янев: На Борисов ще му трябват гласовете ни
Синята коалиция била безмълвна като нощта
РЗС участва на тези избори, защото считаме, че трябва да има алтернатива в условия на демокрация, заяви лидерът на партията Яне Янев на пресконференция в НДК. „Никъде не сме участвали, защото искаме да имаме кметове. Това, че РЗС показа алтернативни кандидати, личности, високо еродирани почтени хора, които лансираха нови идеи пред обществото, ни удовлетворява”, каза Янев.
„Ако РЗС не беше участвала на тези избори, щяхме да бъдем като Синята коалиция, които бяха на една маса с ГЕРБ, но останаха тихи и безмълвни като нощта”, заяви той. „Ако не се бяхме явили на тези избори щеше да има една партия, един резултат и една казионна опозиция. Това ни връща в едни други времена”, посочи Янев. Той каза още, че оценява усилията на Бойко Борисов, неговата работоспособност и желание за промяна. По думите му това не значи, че в България трябва да се премахне многопартийната система. „Ние в такива етюди да бъдем използваме за декори няма да участваме”, заяви Янев.
Според лидера на РЗС ГЕРБ се държат по-самодоволно от нормалното и това не е добър знак. “Ние считаме, че ГЕРБ би било редно да си даде реална оценка”, препоръча Янев, като добави, че доверието и безусловната подкрепа на партията му към управляващите ще продължи до 30 -31 януари, когато ще се проведе Национална конференция, на която РЗС ще даде своята оценка на правителството на ГЕРБ.
Яне Янев посочи, че над 40 % от гласовете на последните парламентарни избори са били еуфорични гласове – срещу Доган и Тройната коалиция. “Тези гласове, които сега получават РЗС, ще му трябват на Бойко Борисов и те ще са му много по-ценни, отколкото тези, на които сега се радваха”, заяви той.
„Оценявам желанието на Софийската организация да се доказва, тя е млада, перспективна и това, че намериха кандидат, който не е разпознаваем, но е технократ го оценявам положително”, каза още лидерът на партията. „Всеки глас подаден за РЗС за нас е златен, защото в условията на кампанията да се показват и фаворизират само двама кандидати за нас е успех”, категоричен бе Янев.
В общината мирише на ботуш и дори малкото женски парфюм няма да промени нещата, коментира изборната победа на Йорданка Фандъкова кандидатът на РЗС за столичен градоначалник арх. Павел Попов. По неговите думи търговете продължават да са непрозрачни, концесиите не излязоха на бял свят и дори уличната и битовата престъпност не е намалена.

Фандъкова стана г-жа Кадиева, журналист от Нова – г-н Бареков
Борисов може да покани кандидата на БСП в правителството
Новият кмет на София Йорданка Фандъкова изненадващо стана г-жа Кадиева, а пък журналистът от Нова телевизия Евгени Генчев беше прекръстен на господин Бареков. Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов пък беше наречен от председателя и вътрешен министър Цветан Цветанов “учител”. Всички тези забавни моменти се случиха по време на пресконференцията на ГЕРБ, която Фандъкова и ръководството на партията дадоха в НДК.
Първият репортер, който трябваше да зададе въпрос на новия столичен кмет, се обърна към Йорданка Фандъкова с думите “Госпожа Кадиева”. Това предизвика бурен смях в залата, както и коментарът на самата Фандъкова, която каза: “Съвсем ще ми развалите семейството”. Журналистът, който направи лапсус, пък шеговито добави, че е произвел бисера на вечерта. По време на отговора си обаче премиерът Бойко Борисов си го върна на репортера от Нова като се обърна към него с “Господин Бареков”. По-късно на пресконференцията на БСП, Георги Кадиев, за да предотврати всякакви семейни войни, добави, че истинската г-жа Кадиева е на първия ред, от плът и кръв.
София вече ще бъде в женски, сигурни и здрави ръце. Убеден съм, че с нейните качества ще може да убеждава премиера Борисов в помощта, която има нужда, заяви Цветан Цветанов, който пръв взе думата на пресконференцията, след като стана ясна изборната победа на Йорданка Фандъкова. Цветанов изрази поред благодарност към всички структури на ГЕРБ, към демократично мислещите български граждани, към всички партии във формата ЕНП, които подкрепиха кандидата на ГЕРБ, към симпатизантите на “Атака”, защото “победата беше важна, за да не хабим парите на данъкоплатците”.
На свой ред, Йорданка Фандъкова, благодари на всички софиянци, “които отидоха до изборните секции и дадоха своя град за доброто управление на нашия град. Според нея това представлява добра оценка от работилия досега екип в Столична община, ръководен от Бойко Борисов, от който и самата тя бе част. Новият кмет на София благодари и на своя лидер, който преди 4 години, без да я познава, е повярвал в нейните качества и й е дал възможност да ги покаже. Фандъкова изрази надеждата си, че той ще продължи да й помага и като премиер.
Фандъкова се обърна към колегите от сферата на образованието, обещавайки им, че “винаги ще остана част от вас и няма да спра да се грижа за образованието”. “Оставаме един добър екип в министерство на образованието, с който ще бъдем непрекъснато в контакт”, каза още тя. Премиерът Борисов успокои разтревожените кой ще наследи Йорданка Фандъкова в министерството на образование. “Имаме трима кандидати за министри. Утре ще се съберем и ще кажем кой ще е”, отсече той.

Нека да дадем думата и на учителя
Аз съм убеден, че ученикът ще надмине учителя на изборите в 2011 година, каза Цветан Цветанов, когато предаваше думата на министър-председателя. Хората я харесваха, вярваха й и затова гласуваха, обясни с прости думи Бойко Борисов победата на Йорданка Фандъкова. “Може би и затова колегите спонтанно подкрепиха кандидатурата й”, продължи той. “Малко завиждам на Минко Герджиков, че е заобиколен само от жени”, пошегува се министър-председателят. По неговите думи избирателите на ГЕРБ “имат инстинкт и идват при урните точно толкова, колкото трябва, за да победим”.
“На практика, днес ме детронират като кмет. Благодаря на общинските съветници от всички партии за съвместната работа, на колегите от БСП – такива безобразия, които се вършеха в държавата, не можеха да се случват в София заради тях, заяви Борисов”. “Благодаря им, че са били истинска опозиция. Благодаря и на останалите, с чиято подкрепа изгонихме и Станишев, и Вълка от София и градът е много по-чист, има фонтани, детски гради, метро, завода за битови отпадъци”, каза още премиерът.
Борисов специално поздрави кандидата на БСП Георги Кадиев, който, по неговите думи е единственият мъж в тази пария. “Ако бях лидер на БСП в тази ситуация, щях да се кандидатирам, за да натрия носа на премиера. Той се уплаши и пусна Кадиев”, коментира лидерът на ГЕРБ.
Борисов не пропусне да продължи и започналия тази седмица задочен диалог с държавния глава. “Г-н президент не е тайна коалиция, всички, мразещия БСП и ДПС, начело с президента, сме се обединили. Обединили сме се срещу тези ретроградни сили”, заяви той. “Инстинктът на народа винаги ще бъде такъв, че да ни подсказва най-добрата формула за управление, и да държи БСП и ДСП извън властта”, допълни премиерът.
“Важно е, когато един кмет търси премиера, той да му вдига”, каза още Борисов. “А не както аз търсих месеци наред Станишев, а той се криеше от мен. Кметовете и премиерът трябва ежедневно да си говорят. Обикновеният човек не се интересува дали училището е на държавата или на общината”, посочи премиерът.
Може ли при наличието на Бойчев, Курумбашев, Кадиев, Кутев да направиш каквото и да е. Те да не го разберат и да не го разнесат. Там (в Общината) беше прозрачно и ясно, каза Бойко Борисов. „Знаете, че ние за няколко милиона лева се избихме. За 132 млн. лв. за почистването на България никой нищо не каза в Народното събрание. Представяте ли си какво щеше да направи Бойчев, Курумбашев - щеше да се качи на покрива. Моите поздравления. Представяте ли си ние в София два “Ербъса” да бяхме купили, те трамваи не даваха да вземем”, каза още Борисов.
От думите на премиера стана ясно, че засега се е отказал от идеята си 50 % от данъка общ доход, който плащат софиянци, да се връща в столицата. Борисов заяви, че е искал тези пари докато в бюджета на държавата е имало 4 милиарда лева излишък.

Всички ще работим заедно за доброто на София
“София е голям и красив град и трябва да я обичаме. Тя има и много проблеми. Те са различни в различните квартала. София има неща, които трябва да бъдат коригирани, но и неща, с които можем да се гордеем”, каза още Фандъкова. Тя обяви, че ще разчита на колегите си от Столична община, които продължават да изпълняват програмата, за която софиянци гласуваха преди 2 години”. По нейните думи, ако има някакви порочни практики в Столична община, трябва някой да ги покаже, за да можем да ги проверим, защото тя не знае за такива.
София има нужда от обединение, от това да работим заедно, никой не може сам, но отговорността ще бъде моя, аз го осъзнавам и ще я поема”, заяви тя. “Надявам се, че ще направим добър екип, за да продължим напред заедно”, допълни Фандъкова. “За мен отговорност е общината е да има добри проекти, а отговорност е на правителството да съфинансира тези проекти. Моята задача е ще бъде и при премиера и при моите досегашни колеги да бъда с готовия проект и да настоявам София да получи това, което заслужава. Правителството винаги ще бъде подложено на този позитивен натиск.
Йорданка Фандъкова определи като неотложни приоритети приемането на проекта за бюджет за 2010 г., “за да можем да съчетаем приходите на общината и възможностите за допълнителни източници за финансиране”. Подготовка на столицата за предстоящия зимен сезон също е важен въпрос, посочи тя.

Интригата около заместник-кметовете
Новият кмет на София отказа да посочи конкретни имена за свои заместници, като благодари на СДС и ДСБ, че са я подкрепили, без да поставят предварителни условия. “Трябва да имам екип от експерти Както в ГЕРБ, така и при тях експерти има. На това, на което ще заложа е да поканя експерти”, каза тя.
На въпроса на “Всеки ден” след като Бойко Борисов навремето е поканил своя конкурент Минко Герджиков да работи с него, дали сега може да се очаква същото по отношение на Кадиев, Фандъкова заяви, че ще разгледа всички добри предложения, които й бъдат предложени. “Убедена съм, че той ще бъде много добър общ съветник, с когото ще продължим да работим заедно”, допълни тя. Самият премиер заяви: “Аз го харесах. Мога да го поканя в правителството”.

Социологът от агенция “Скан” Райко Иванов:
Софиянци не гласуват сутрин, те се активизират след 17 часа
Марина Чертова

Г-н Иванов, умориха ли се софиянци от избори, след като до 10 часа за кмет гласуваха по-малко от 3 %, а в 13 часа – 10 %?
Има го този момент. Ясно е, че това е трети вот, в който участват софиянци и то само в продължение на половин година. Имам предвид европейските избори, парламентарните и това вече е трети вот. Едно толкова често искане на вота не може да не се отрази върху мотивацията на избирателите. Но аз бих искал да отбележа и нещо друго. Към 13,30 часа избирателната активност много силно възпроизвежда избирателната активност, която отчитаме при предишните избори, както редовни, така и частични кметски избори в София.
Примерно през 2007 г, когато бяха редовните избори, към 13,30 часа активността е била 8,3 %, сега е 10 %. Софиянците са по-особена порода избиратели. Те са аристократи на духа, тях не трябва да ги търсим в ранните часове да проявяват това свое основно право. Те имат друг стереотип на живот в почивния ден и това обяснява по-ниската избирателна активност до 10 часа.
Не мога да се ангажирам с конкретни прогнози за равнището на избирателната активност, но закономерностите са, че следобед тя нараства и по-голям пик има в периода между 17 и 19 часа. Това е свързано и с прибирането на голяма част от хората, които за уикенда са си позволили да почиват или са отишли някъде.

Оказва ли влияние и факта, че не малко хора, които са регистрирани тук, не са родени тук и не ги интересува кой ще е кмет на София?
Да, има го и този момент. Споменах, че една част от тях не са в София сега. Знаем, че столицата, с предимствата, които предлага, като възможности за реализация и за работа, стана притегателен център за много хора, които не са родени тук и не са израснали тук. Но по една или друга причина работят и упражняват правото си на труд тук. Нормално е тези хора да не бъдат мотивирани в същата степен, в която един човек, който е израснал тук и милее за града. Но в никакъв случай не искам да разделяме тези две групи. И едните, и другите имат това свое основно право – да гласуват.
Бих искал да отбележа и още нещо. Зависи тази избирателна активност от каква гледна точка ще я погледнем. От гледна точка на традиционните местни избори нещата се възпроизвеждат. Но от гледна точка, ако искаме да ги сравним с равнището на парламентарните избори – нещата са съвсем различни. И изборите са други. Тук има редица обяснения. Има значение умората, вялата или почти липсата на кампания през целия този предизборен период, липсата на екстремални събития, нещо, което провокира високата избирателна активност на парламентарните избори. През последните дни имахме междуинституционални войни, но те по-скоро породиха ефекта на апатията отколкото да стимулират избирателя.

Ако все пак избирателната активност не надвиши съществено 20 %, независимо дали сега или на втори тур, ако има такъв, новият кмет ще има ли легитимност да управлява макар и две години и да взима сериозни решения за бъдещето на столицата?
20 % активност е показател за ниска легитимност. Но все пак е имало вотове, които са били решавани приблизително със същите величини. Но законът позволява кметът да бъде избран с нисък процент на гласували. Новият кмет обаче ще трябва да отчита, че 80 % не са дали своя вота си, не са изразили предпочитания и това е израз на някакво отношение.

Ниската избирателна активност ще попречи ли на някой от кандидатите да събере 50 % и по този начин ще доведе ли до балотаж?
В случая мога да говоря само хипотетично. От гледна точка на електоралните резерви и на социалната база, която имат отделните кандидати, излъчени от партиите, една по-ниска избирателна активност не работи в полза на една от тях. Това води до отлив на избиратели, които биха дали вота си за нея. Но всичко зависи от динамиката. Има и контрафактори, които показват, че регистрираната от социолозите преднина на един от кандидатите е достатъчна, за да няма балотаж. Така че не мога да се ангажирам официално дали ще се стигне до втори тур.

Румен Овчаров:
БСП увеличава подкрепата си
Мария Филева

Готова ли беше БСП за такъв резултат, г-н Овчаров?
Е, трудно е да се каже. Трудно е да каже някой, че е бил готов за какъвто и да е резултат. Все пак, когато един човек влиза в една битка, колкото и да е трудна тя, се надява за победа. Аз все пак си мисля, че е по-добре да изчакаме крайния резултат. (Разговорът се води преди обявяване на официалния резултат в 19.30 часа - б.а.) Има 26% хора, които на екзитпола са отказали да кажат за кого са гласували и според мен това е число, което може да промени доста сериозно крайните резултати.

Хипотетично обаче, ако нещата са такива, каквито изглеждат към този момент, какви са изводите за партията ви?
Изводите са според мен доста сериозни. Първият и най-важен извод, който трябва да направи БСП, а и цялата българска общественост, особено опозиционните партии, че предизвестените слухове за смъртта на Българската социалистическа партия се оказаха силно преувеличени. Ако трябва да перифразирам един американски класик – БСП е тук, БСП не само не намалява подкрепата си, напротив, увеличава я, увеличава я даже в сравнение с парламентарните избори. Вторият извод, който трябва да направим, и аз искам да благодаря на всички софиянци, които подкрепиха Георги Кадиев, това е, че тези хора подкрепиха промяната в София, подкрепиха промяната в БСП, подкрепиха новите млади в БСП, което за мен е изключително важно. Третият извод, който според мен трябва да си направят управляващите, да се поотърсят малко от възклицанията и хвалебствията около победата и да видят рязко намаляващата подкрепа, както за ГЕРБ, така и за цялата управляваща коалиция.

Това обаче е поредна победа за тях?
Какво значи поредна победа? След всяка победа има анализи, размисли, разликата обаче е много важна. Общият фронт срещу Българската социалистическа партия този път не се състоя. Както виждате за Георги Кадиев са гласували и избиратели на ГЕРБ, и избиратели на “Атака”, и избиратели на “Синята коалиция”. Така, че управляващите според мен трябва много сериозно да помислят за политиката, която ще водят от тук нататък, защото очевидно разочарованието обхваща техните симпатизанти.

Смятате ли, че г-н Кадиев получи достатъчно подкрепа от страна на БСП, тъй като в началото неговата кандидатура не бе приета от лидера Сергей Станешев?

Може би е имало някакъв такъв елемент на смущение в началото, но мисля, че към края на кампанията той беше изчистен. По-скоро повлияха всичките тези снемания на имунитети и всички тези морални удари, които партията претърпя през последните седмици и месеци. Това неминуемо повлия и имаше значение за имиджа на БСП, защо каузата БСП е преди всичко морална и когато се атакува точно тази част, е много грозно.

Кадиев ли е лицето на новите млади в БСП?
Едно от лицата.
В интервюто са използвани въпроси и на други медии.


Станишев: Има алтернатива на ГЕРБ – това е БСП
Вълната на одобрение към управляващите стихвала
“Резултатите от изборите като цяло показват, че БСП трябва да продължи усилията за промяна”, заяви на пресконференция в НДК лидерът на столетницата Сергей Станишев. “БСП има да извърви своя път за вътрешна промяна. Този процес започна с дискусия на нашия конгрес, ще продължава през следващите седмици и месеци. Стана ясно, че има една алтернатива на ГЕРБ - това е БСП”, каза още експремиерът, като допълни, че социалистите трябва да бъдат силна опозиция в ролята, на която вече влизат.
Според лидера на софийската организация на партията Румен Овчаров днешният резултат показва, че митът за преждевременната смърт на БСП е силно преувеличен. „Резултатът, който постигнахме е добър резултат. Дебат за София нямаше”, каза Овчаров
“Бих започнал с това да поздравя Йорданка Фандъкова. Надявам се да е добър кмет и да оправи грешките на предходното управление”, заяви още Сергей Станишев. Към поздравленията по адрес на Фандъкова се присъедини и Румен Овчаров, като добави, че се надява “някой ден да имаме и другар за кмет на София”. Овчаров изрази благодарността си и към всички симпатизанти, които в една тежка ситуация са излезли и гласували и “не се криха в храстите”. „Трябва да ми покажете тези храсти”, пошегува се той.
“БСП днес доказа, че има характер и че е истинската, единствената алтернатива. Като погледнете резултатите, виждате само две партии - ГЕРБ и БСП”, заяви самият кандидат за кмет на столицата от БСП Георги Кадиев. Той благодари на хората от БСП, показали, по думите му, характер, гласувайки днес. Кадиев благодари и на онези “периферни”, може би десни избиратели, разбрали, че хегемонията на една партия на всички политически нива е вредна и гласували за друг кандидат.
Георги Кадиев също честити победата на Йорданка Фандъкова. “Очаква я много трудна дейност, която не пожелавам дори и на големите си врагове”, каза той. Предизвикателството пред нея ще е толкова голямо, че, надявам се, след две години, всички ние ще бъдем доволни от този избор”, коментира Кадиев. “Котараците в общината получиха отсрочка от две години. След две години - нов тираж”, каза още той.
Оценката на премиера за мен, че можело едва ли не - да ме покани в правителството приемам горе долу като еднопосочен билет за финансовия министър, който май си го заслужавам, коментира Кадиев думите на Бойко Борисов. Офертата си червеният кандидат получи чрез въпрос на “Всеки ден”. Аз съм алтернатива и на настоящия кмет, каза още той, който подчерта, че е член на БСП.
Според председателя на БСП би било интересно да се провери конкурсът за билбордовете, външната реклама в Столична община. Станишев каза, че преди 2 дни министърът на околната среда и водите е казала, че най-вероятно водният цикъл на София ще трябва да бъде поет от българските данъкоплатци (58 милиона евро), защото близо 2 години Столична община не е свършила необходимите отчуждителни процедури.
Толкова ниска избирателна активност в София не е имало за 20 години преход, отбеляза Сергей Станишев, което според него “говори за много неща, на първо място за умора след парламентарните избори. “Второ, видяхме, че през последните 4 месеца страната се управлява със скандали и активни мероприятия. Ако изборите бяха напролет, резултатите щяха да са различни”, беше категоричен той.
Въпреки ниската активност на избирателите, според Станишев, резултатът на кандидата на БСП е много достоен. “Гласовете в подкрепа на БСП не са от храстите, за разлика от гласовете за другите партии. Това са гласове, които са подадени много ясно”, посочи той.
Резултатът му заслужава уважение - близо 70 хиляди гласа, което е повече от гласовете за Бриго Аспарухов на предишните избори - около 50 хиляди гласа, сравни лидерът на БСП.Управляващата коалиция много ясно се прояви на изборите в столична община - коалицията между ГЕРБ, “Атака” и Синята коалиция, заяви Станишев. Той отбеляза, че традиционните исторически десни партии за първи път нямат кандидат за кмет на столицата, а “Атака” ще участва задкулисно в управлението.
Трудно е да се диференцира във всички тези 160 хиляди гласа за Йорданка Фандъкова каква част е на ГЕРБ, каква - на Синята коалиция, каква - на “Атака”, а единственият кандидат, който може да бъде идентифициран, е Георги Кадиев, посочи лидерът на БСП. БСП е единствената алтернатива на ГЕРБ, от нас избирателите ни очакват да бъдем силна опозиция, с много ясни аргументи, отбеляза той.
Истинското предизвикателство е не да се получи твърдият вот, а да се обърнем към външния вот, към избиратели, които не са леви, каза, от своя страна, Георги Кадиев. Макар да не е изпълнил целта, която си е поставил – балотаж, той призна, че не е знаел, че ще загуби изборите.
Резултатът от днешния вот показна, че върната на подкрепата за ГЕРБ започва да стихва, заяви Георги Кадиев, като цитира един руски стих, че огънят утихва, но димът остава.
Сергей Станишев, на свой ред,обясни, че има инерция в подкрепа на новите управляващи. „Вече виждаме много сериозни проблеми, с които управляващите не са в състояние да се справят и това личи в бюджета за следващата година. Те няма какво да се оправдават с лошо наследство. Бюджетът на общината е на дефицит, а 65 % от капиталовите разходи бяха изразходвани”, каза още той.
Лидерът на БСП заяви, че на пресконференцията на ГЕРБ са се чули много лъжи. “За 4 месеца видяхме едно некомпетентно управление, управление, което е способно да произвежда само скандали, за да отвлича вниманието от същинските проблеми на обществото. Демонстрираха поведение, което е неприемливо”, каза Станишев.

Сидеров иска италиански политически модел у нас
Лидерът на "Атака" черпи опит в Рим
Действащият в последните години в Италия модел на преструктуриране на политическото пространство би бил уместен и у нас и ще има положително влияние върху политиката, смята лидерът на “Атака” Волен Сидеров, цитиран от агенция “Фокус”. Сидеров, който е председател на комитета за приятелство Италия – България към българския парламент, е на посещение в Рим.
Политическият модел в Италия през последните години беше формиран по идея на Силвио Берлускони в края на 90-те години. По този начин се получи едно трайно управление - за цели пет години - нещо, което за италианската история беше прецедент, обяснява Сидеров. Чак при групирането на политическото пространство на дясноцентристки и лявоцентристки и промяната на политическия закон, с чиято промяна се дава възможност тази коалиция, която вземе повече, да получи мнозинство и да състави кабинет, чак тогава стана възможно едно по-стабилно управление и това дава възможност за по-трайни реформи, смята лидерът на “Атака”.
Избирателната система, която действа в Италия дава възможност определен брой от местата в парламента да се определят по мажоритарната избирателна система, а друга част да бъде запазена за избрани кандидати по пропорционалната система. С това се цели постигането на по-добър баланс на представените в страната интереси. Това т.нар. “форсирано мнозинство” се прилага и в Гърция.
В рамките на посещението си Волен Сидеров разговаря с председателя на Камарата на депутатите в Италия Джанфранко Фини, както и с други политици, представители на управляващата коалиция. Фини е изразил позицията си, че преди избори за национален парламент е добре да има групиране на силите, защото това дава възможност за събиране на вота, за да не се допусне разпиляване на вота. Според италианският политик това не води до размиване на партиите, но тяхната идентичност вече е грижа на техните лидери, на тяхната дейност и зависи от това как се проявяват.
Така например Северната лига, въпреки, че е в коалиция с Берлускони, запазва своята различна идентичност, тя се приема и оценява от хората като отделна партия, която води една по-радикална политика – ограничаване на безразборната емиграция, по-голяма затвореност или национална идентичност, обясни Волен Сидеров.

Симеон Сакскобургготски стана меценат
Откри изложба за "Градините на цар Фердинанд" в двореца "Царска Бистрица"
Симеон Сакскобургготски откри изложба с 60 платна на именити родни художници в двореца “Царска Бистрица”. Творците са участвали в пленерите “Градините на цар Фердинанд”, които се провеждат три години насам във върнатите на Симеон имоти - „Евксиноград”, „Врана”, „Кричим” и „Царска Бистрица”, съобщават от пресцентъра на НДСВ. Оттам уточняват, че четирите дворци са построени след Освобождението по идея на цар Фердинанд.
Галерията е резултат от няколкомесечните усилия на реставраторския екип на Анжело Ангелов по инициатива на царица Маргарита. Самото организиране на пленерите пък е по идея на бившата жълта депутатка Анелия Атанасова, за което тя получила висока оценка и специална благодарност от лидера на НДСВ в оставка.
Сред художниците, чиито платна могат да се видят в “Царска Бистрица”, изпъкват имената на Ванко Урумов, Милко Божков, Долорес Дилова, Веселин Начев, Николай Маринов, Атанас Атанасов, Валентин Узунов, Станимир Желев.
“Мястото е достойно за тези картини. Галерията ще бъде на разположение не само на вас, които започнахте колекцията, но и на други художници, които биха пожелали да излагат картините си тук”, посочи цар Симеон Втори на официалната церемония по откриване на експозицията. Гости на тържеството бяха художниците Валентин Узунов, Атанас Атанасов, Долорес Дилова, Станимир Желев, Христо Кърджилов, Игната Митова, Мария Райчева и Анжело Ангелов, проф. арх. Кръстан Каракашев, изкуствоведите Жанет Митева и Виолета Василчина и депутатите от НДСВ Анелия Атанасова, Даринка Станчева и Маргарита Кънева. Галерията бе осветена с вода и елей от свещеник Георги Николов от самоковския храм „Успение Богородично”.

Коренякът столичанин Кирил Маричков:
Чувствам се чужд, като ходя по улиците на София, това вече не е моят град
Валерия Йонкова
Потърсихме визията за столицата през погледа на музиканта Кирил Маричков като потомствен софиянец. И като творец, събирал хиляди столичани по площадите на града, за да чуят песните му.
Г-н Маричков, гласувахте ли вече? (б.а- разговорът е проведен към 13 часа)
Не, но сега отивам.
Социолозите отчитат засега много слаб интерес към тези избори, около вас хората ще гласуват ли?
И на мен не са ми много интересни тези избори, но ще отида да гласувам, защото винаги гласувам.
Всички ви познават като твърд десен симпатизант, любимият музикант от митингите на СДС. Съжалявате ли, че сините не издигнаха свой кмет и нарушиха традицията си?
Защо да издигат друг, като има кандидат, който може да бъде обединяващ за десните – г-жа Фандъкова. Защо да го правят? На инат, за да има повече кандидати ли?
Тоест смятате за разумна идеята да се събере в едно десния вот?
Да, напълно е разумна. И освен това не е някакъв фалш при нея, искрена е позицията й познавам я отпреди това. Хубаво е, че има обща кандидатура и тя е точно тази. Макар че ми се струваше по-подходяща за министър на образованието. Но сигурно ще се справи и с това, все пак като имаш правителството зад гърба си, е по-добре, отколкото, ако го нямаш.
Обаждам ви се и като на софийски човек и искам да ви попитам кое ви липсва от духа на стара София?
Наистина много от хората, които ми харесваше да виждам по улиците, вече ги няма. Някои са в чужбина, някои от по-възрастните си отидоха от този свят. София е променена. Не е моят град, такъв, какъвто го помня. Чувствам се чужд, като ходя по улиците, гледам да се прибера вкъщи. Застроява се по ужасяващ начин, без комуникации, без улици, без подлези, без гаражи, без паркинги, без зелени площи… Само сгради, и то една връз друга, и то голяма част от тях лоши и некачествени. Тесни улички. Селяндурщина с една дума цари в тоя град.
Не се диша много в този град.
Не се диша и той ще се запуши лека-полека окончателно, ако не се вземат крути мерки. Не знам кой ще има волята да вземе такива крути мерки, защото това опира до събаряне на сгради.
Интересно наистина как ще се разреши проблема. Вие какви идеи имате като човек, който е бил в повечето европейски страни?
Бил съм в цяла Европа. Не знам дали знаете как са се оттървали от колите по тротоарите? Започнали са да ходят по покривите на колите. Някой споменал, мисля, че по някоя от телевизиите: Това е нашето пространство, откъде на къде ще ни спират по тротоарите. Давайте да минаваме направо през тях. И понеже има граждански общество - хората започнали масово да минават през покривите на колите и накрая онези ги махнали.
Но това е друго самосъзнание и чувство към твоя град.
Ако тук някой вземе да излезе с такъв почин, знаете ли какво ще стане? Сигурно ще го вкарат в затвора, или ще го глобяват, че е насъскал хората. Може и във Франция да е имало такова дело, но е имало достатъчно добър адвокат. Но делото е загубено от общинарите и всички коли са се махнали от тротоарите. И това е станало преди 30 години, т.е. някъде около същите събития през 68-ма година във Франция.
Почти обречено изглежда бъдещето на София…
Ще се запуши окончателно като тапа. Не може три улици да поемат движението на цяла София, не може непрекъснато да се строят сгради, а после да казваме защо толкова хора от провинцията идвали тук. Ами те си купуват апартаменти, или ги взимат под наем. В София трябва да се вземат мерки, за да не се разширява повече строителството, да се строи само на местата, където някоя сграда ще падне и на нейно място да бъде построена нова. София се разду страшно много на ширина. Тези сгради се строят, за да ги купи някой, не за да не живее никой.
А няма и един план за София нарочно от много време. Имаше един още по комунистическо време план за разширяване на София. Виждаме улици като “Оборище”, “Гурко” и подобни как са започнали да ги разширяват. Т.е. новите сгради са започнали да ги строят по-навътре от старите, с цел лека-полека да се разширят улиците. Колко е бил умен и успешен тоя план отделно, но важното е, че той беше прекратен и на негово място няма нов. Всеки строи както му падне - един навън, един навътре. Един немски архитект дойде тук и го развеждат из България- и той беше заявил, че му ставало лошо, защото не бил виждал град, в който да няма една линия на улица, в която сградите да са на едно и също разстояние от улицата. Една по-навътре, друга по-навънка, друга малко по-навънка, друга още по-навътре. На архитекта буквално му се зави свят. Това го няма никъде. Това е селска работа, селска…Там няма много улици, има някакви пътеки, където серат кравите по тях, има и едни много големи дувари, които са ни наследени от турското робство и зад тях някакви къщи на различни разстояния –където попадне. Една столица не може да изглежда така.
Като ви слушам си мисля, че новият кмет трябва да извърши почти революция, за да спаси тоя град. Да взема тежки решения, да бута сгради….
И да го застрелят някъде. Няма такива герои. Ако ми предложат да стана кмет, ще откажа веднага. Защото нито мога да се корумпирам, не знам как не съм се научил, нито искам да ме застрелят на улицата, нито смятам, че мога да се справя. Според мен ужасно много воля се иска и пари, за да станат нещата.
И все пак виждате ли София след 20 години да прилича на добрите европейски столици?
Беше ми малко смешно, когато бях на едно събиране по повод на издигането на нов кмет, и се каза, че България щяла да стане най-хубавата столица в Източна Европа. (смее се). Не, достатъчно е само да си спомним за два града – Прага и Будапеща, за да мислим, че това е една такава фантасмагория, че по-голяма не може да има. Но поне малко повече да заприлича на град за живеене. Което значи да се спре да се разширява повече, просто да се спре със закон – да не можеш да строиш повече на празни площи нищо. Да се мисли само за благоустройство, да се мисли за няколко 50-100 нови широки улици, които трябва да бъдат направени ако трябва и със събаряне на сгради и надлези или с надлези и подлези. Да се мисли за гаражи, паркинги, многоетажни гаражи и за озеленяване на свободните места. За съжаление не виждам това как ще стане, но ако стане – би било добре.
А ако се промени и манталитетът, ще бъде още по-добре.
Ще ви кажа за манталитета едно нещо. Има една много хубава поговорка –”Сговорна дружина, планина повдига”. Има обаче две отвратителни български поговорки – едната е “Всяка коза за свой крак” , т.е. никога съвместни действия и всеки да си гледа своите неща. Обикновено от тази поговорка пострадват всички кози. И втората поговорка –“Преклонената главица” остра сабя я не сече. Заради тези двете поговорки сме на дереджето, на което сме.

Няма коментари: