събота, 14 ноември 2009 г.

ОХ, КАКВО НИ ЧАКА ПАК, СОФИАНЦИ? ЕМОЦИЯ ПОЛИТИЧЕСКА ИЛИ ПАК МЪРЛЯЩИНА? МАЙ И ДВЕТЕ СА ВЕРНИ, ПРЕДВИД ДОЛНАТА СИТУАЦИЯ.


На снимката бебета от Анадолския медицински център. По-долу е и листата за избор на кмет за София. Я как са се наредили "социалистическите недоносчета" на БКП! Направо да им се ненагледаш - нещо като в турските ковьози са "старичките бебоци", така са се разположили на листата! Българският народ отново е в позицията "Облякъл се Илия, пак в тия!", и това е жалката истина през средата на ноември 2009 год.

№ 1 Мая Грозданова от "Социалистически младежки съюз"
№ 2 - Христо Атанасов от партия "Либертас България"
№ 3 - Илия Божинов от партия "Българската левица"
№ 4 - Георги Кадиев от Коалиция за България
№ 5 - Йорданка Фандъкова от ГЕРБ
№ 6 - Валентин Симов от коалиция "Зелените"
№ 7 - Иван Антикаджиев от "Съюза на свободните демократи"
№ 9 - Антон Генов от "Българска демократическа общност"
№ 10 - Емил Антонов от Българската национално-радикална партия
№ 11 - Павел Попов от РЗС
№ 12 - Татяна Папазова от Българската работническа партия /комунисти/
№ 13 - Кристиян Кръстев от партия "Български бизнес блок"
№ 14 - Сийка Найденова от "Българската работническо-социалистическа партия"
№ 15 - Виктория Данева от БКП
№ 16 - Венцислав Кърпачев от Българската работническо-селска партия
№ 18 - Сава Гърбузанов от Обединената партия на пенсионерите в България
№ 19 - независимия кандидат Георги Жеков
№ 20 - независимия кандидат Теодор Дечев

А някои твърдят, че КОМУНИЗМА си е отишъл! Това гавра с обществото ни ли е? Що ли? От 20 кандидата 12 ТОП комунисти! МАЙ НЯМА ДА ГЛАСУВАМ ВЪОБЩЕ.

На заем от блога на Крис: http://kpuc.blog.bg/politika/2009/11/13/kmetski-izbori-v-nedelia-a-sega.435566

Кметски избори в неделя? А сега?
Най-апатичната и анти-политическа кампания в историята отива към своя логичен край. В неделя от софиянци се очаква да направят своя избор за кмет, който да довърши мандата започнат от Борисов. Седи обаче въпросът за кого да се гласува, след като нито един от кандидатите не направи достатъчно, за да покажа как ще решава проблемите на София. Единствените две разпознаваеми кандидатури - на Фандъкова и Кадиев стоят като разделителна линия преди избора в неделя.

И така, за кого да гласуваме? Аз (а предполагам и повечето избиратели на традиционните партии в десния спектър) не бихме могли да подкрепят Йорданка Фандъкова. Поради една основна причини - тя просто НЕ СТАВА за кмет. Компетенциите й на училищен директор с профил руски език просто не отговарят на задачите, с които един кмет трябва да се справя. Друг аргумент против кандидатурата на Фандъкова е начинът, по-който тя бе еднолично номинирана от Борисов и от обществото се очаква едва ли не да я подкрепи само защото е избор на премиера. Вот против Фандъкова или просто негласуване и ниска избирателна активност биха бил ясен сигнал и до самозабравилите се лидери на СДС и ДСБ, които решиха че може да жертват "синя София", за да спестят някой лев от кампания и да демонстрират зле разбрана лоялност пред премиера.

Относно кандидатурата на Кадиев - не знам дали избирател на "Синята коалиция" би подкрепил кандидат на БСП. Не и на първи тур.

След елиминирането на Фандъкова и Кадиев остават 18 други кандидати. От тях по default отпада издигнатият от партията замислена в ДАНС арх. Павел Попов. От списъка спокойно могат да бъдат задраскани и кандидатите на всички работническо-селски, комунистически, пенсионерски, крайно леви и крайно десни формации, както и комбинации между тях. Кристиян Кръстев от Бизнес блока е доказан агент на ДС, а Валентин Симов от коалицията, копираща името на партия "Зелените" просто не звучи сериозно. Какво остава:
От оставащите петима, Георги Жеков е определено луд. Иван Антикаджиев е човек на Софиянски, от останалите трима само Теодор Дечев ми е познат. Ако успее до неделя да докаже, че няма нищо общо с Алексей Петров май гласът ми ще е за него. Напук на Фандъкова, ГЕРБ, Бойко и цялата шайка псевдо-демократи, които ги подкрепят.

ПО НЮЗ.БГ

Доган затруднен да дефинира проблемите на кабинета
Някои от проблемите на правителството са трудни дори за дефиниране.
Надявам се обаче правителството да има необходимия потенциал, за да направи адекватна оценка на ситуацията, а след това и избор на стратегия в условия на криза.
Това заяви във Велико Търновопредседателят на ДПС Ахмед Доган, където избират ново местно ръководство.
Вчера лидерът на ДПС окачестви искането на главния прокурорза отнемането на имунитета на двамата депутати от ДПС като умишлен опит за криминализиране на движението.
„Това е умишлено организиран опит за криминализиране на ДПС. Аз съм спокоен, защото знам точно за какво става въпрос", заяви Доган.
(интересно какво знае Доган по “защото знам точно за какво става въпрос"??? б.м.)

"Прокуратурата посегна към обръчите на Доган", "Кризата свършва на 1 април"
Властта погна и ДПС

"Сега":
Прокуратурата посегна към обръчите на Доган
Прокуратурата се прицели в двама депутати на ДПС, които са сред най-приближените на лидера Ахмед Доган. Вчера главният прокурор Борис Велчев поиска имунитетите на Гюнай Сефер и Митхат Табаков. Двамата веднага се отказаха сами от неприкосновеността си, а Доган коментира, че това е "умишлено организиран опит за криминализиране на ДПС като политическа организация".
Сефер, който е бивш общински съветник и областен лидер на ДПС в Силистра, ще получи обвинение за документна измама в особено големи размери, което се наказва с от 10 до 20 г. затвор и конфискация на имуществото.
Табаков, който е бивш кмет на Дулово, ще бъде обвинен в престъпление по служба, документна измама и подкуп в особено големи размери. Това се наказва с от 10 до 30 г. затвор и конфискация на имуществото.

"24 часа":
Депутат проиграл в Лас Вегас 1,3 милиона!
Депутатът от ДПС Митхат Табаков имал 1 366 663 лв. в тайна сметка и харчел от тях на воля за хазарт в Лас Вегас. Това заявиха пред "24 часа" запознати с разследването срещу него. Вчера главният прокурор Борис Велчев поиска имунитета на Табаков и този на колегата му Гюнай Сефер.
Не се наложи парламентът да гласува искането му, защото двамата доброволно се отказаха от защитата си. Те ще окажат пълно съдействие на разследващите органи, гарантира от тяхно име зам.-шефът на групата на ДПС Лютви Местан. Табаков и Сефер не бяха в парламента заради областна конференция на ДПС в Силистра. Основните обвинения срещу двамата са за измама, длъжностно престъпления и вземане на подкуп.
В 15 страници до парламента Борис Велчев е описал нарушенията на Табаков. Те са по времето, когато е бил кмет на Дулово.
Табаков нито е обявил как се е сдобил с въпросните 1,3 млн. лв., нито е платил данък за тях. Законните му доходи като кмет за периода 2004-2008 г. били общо около 73 хил. лв. "Проверяваме дали по тези сметки са превеждани пари от хора, спечелили обществени поръчки в областта", обясни говорителят на главния прокурор Стелияна Кожухарова. Установено е, че от сметките е харчено освен в САЩ и в Италия, Великобритания, Турция и Естония.

Първа посланическа оставка
"Сега":
Посланическа оставка спасява Първанов от импийчмънт
Една посланическа оставка - на първия ни дипломат в Турция Бранимир Младенов, спаси засега президента Георги Първанов от започване на процедура по импийчмънт и провали намерението на десните сили парламентът да гласува декларация, с която настоява държавният глава да отстрани първите ни дипломати в Турция и САЩ. До оставката се стигна след сложни преговори между правителството и президентството в четвъртък късно вечерта. За съдбата на другия нарочен за отстраняване - посланика ни в САЩ Лъчезар Петков, пазарлъците продължават, тъй като Първанов поставил условие да бъде преместен на същия пост, но в друга държава.

Криза
"Стандарт":
Кризата свършва на 1 април
Кризата свършва на 1 април. Шега или не, това е прогнозата на финансовия министър Симеон Дянков. Най-тежките месеци са последните на тази година и първите 3 на следващата. После започва стабилизация и възход на икономиката, обяви вчера Дянков. Той коментира резултатите за родната икономика за юли-септември, които представи "Евростат". Според тях за трите месеца производството ни се е свило с 5,8%. Това е по-добре от очакванията ни за спад от 6,5%, намери място за оптимизъм финансист номер 1.
Според него България е в златната среда по справяне с кризата в Европейския съюз. С по-лош резултат са икономиките в 5 държави - Литва, Латвия, Естония, Румъния и Унгария.
(ГОЛЯМ ШГАДЖИЯ Е ТОЗИ ДЯНКОВ - б.м.)
Измами
"Новинар":
Данъчни опитаха да свият 172 000 леваС нагла измама двама данъчни са успели да свият 172 000 лв. Това е разкрила Териториалната дирекция на НАП в София. Двамата служители от отдел „Проверки" в столичната НАП са изготвили акт за връщане на 172 000 лв. ДДС на фирма, на която данъкът е трябвало да се възстанови. Единият от двамата подменил последната страница на документа. Там вместо банковата сметка на фирмата данъчният сложил сметката на сина си. Така парите били преведени в чуждата банкова сметка. Два дни по-късно кражбата била разкрита.

Вот или тото?"Труд":
Джакпотът удари вота
Джакпот или вот? Или и двете? Това ще избират столичани и жителите на още четири български селища утре, 15 ноември.
Според социолозите изборите за кмет в 5 селища ще бъдат засенчени от примамливия джакпот от 3,3 млн. лева, който ще се събере в трето теглене на играта "6 от 49" за неделния тираж.
В предобедните часове опашките пред тотопунктовете определено ще са много по-големи, отколкото тези в избирателните секции...

Бизнесмени влизат в университетите
"Новинар":
Топбизнесмени изместват професорите
Топбизнесмени вместо професори в университета. Бизнесмените да преподават в университетите, без да имат докторска степен. Това ще бъде записано в проекта за нов закон за висшето образование. Това каза зам. просветният министър Сергей Игнатов в УНСС по време на дискусия за реформите в родното образование вчера.
Идеята е да се смекчат критериите за преподаване, наследени от единните държавни изисквания за висшето образование. Предвижда се още отпадане на изискването определен процент от лекторите да са задължително хабилитирани.

"Показаха" злоупотребите в НЗОК
Петър Москов представи нередностите в НЗОК, констатирани от бившия директор на касата Румяна Тодорова, няколко дни преди тя да напусне поста.
Той дори представи документ със заключенията на Тодорова, нейния подпис и печата на НЗОК.
Не се спазват индикациите за хоспитализация във връзка с установения голям брой негативни ангиографии, което говори, че критериите за хоспитализация са необосновано разширени.
Това е една от констатациите от проверките по болници за изпълнението на диагностично лечебните алгоритми по клинични пътеки.
Също така пациенти изследвани за сифилис, хепатит и ХИВ преминават през спешен център само за хоспитализация .
Не се спазват и индикациите за хоспитализация, тоест изследванията не потвърждават диагнозата, с която се отчитат случаите на приет за лечение пациент. Тодорова установява още, че са отчитани и случаи на по-скъпи клинични пътеки, а изследванията на пациенти не налагат такива.
При многоклонова болест не се извършва консултация с кардиохирург, което води до недооценяване на възможностите да бъде проведено интервенционално лечение.
Тодорова е алармирала за редица необосновани хоспитализации и случаи, при които заради нередности при някои пациенти се увеличава риска от усложнения, както и има опасност от трайно инвалидизиране на лекуващите се.
Наблюдава се значителен брой на случаи, в които един пациент се хоспитализира няколкократно през кратки периоди от 20 - 30 дни за извършване на интервенционални процедури с краткотраен ефект, чести рецидиви на стенокардната симптоматика налагащи кардиохирургично лечение.
Тези нарушения показват и прием на пациенти с едно страдание по друга клинична пътека, обясни още петък Москов.
Едва ли можем да говорим за печалби, които са видими, обясни още той, но е категоричен - някой, някъде печели.
Москов подчерта, че вече по въпроса е разговаряно със здравния министър Божидар Нанев. Ще бъде назначена комисия, която да разследва злоупотребите в НЗОК.

Иранският жест към България
Доживотната присъда на българския шофьор Живко Русев от съда в иранския град Тебриз следва да се приема като жест от страна на Техеран към София.
Трябва да се има предвид, че за минималното количество 100 грама хероин в Исламската Република Иран се издава смъртна присъда.
А според иранските медии, нашият човек е пренасял в камиона си 335 килограма хероин!
Ако това е вярно, той би трябвало да получи 3350 смъртни присъди според иранските закони. И все пак това не се случи.
Дори след години има вероятност, след неколкократни намаления на присъдата за добро поведение, да се завърне в България.
Това, естествено не може да стане веднага, но съдбата му едва ли ще бъде по-тежка от тази на нашите сестри в Либия. Дотогава да му пожелаем най-вече здраве!
Все пак възниква въпросът: откъде такава милост у аятоласите? И най-вече у правораздавателните органи на тази държава, управлявана по законите на Шериата?
Без съмнение, става дума за жест на добра воля от страна на Ислямската Република Иран към нашата страна и към Европейския съюз. Явно в Техеран са решили, че вече имат достатъчно врагове, за да трупат още!
Защото между България и Иран дружеските отношения са традиция - без значение, дали става дума за фашистки, комунистически, популистки или ислямистки режими.
И съдбата на едно "муле" (преносител на наркотици през границата) не би трябвало да ги развали.
Така и отсъдиха иранските аятоласи. Те решиха че нямат нужда от повече врагове, най-вече сред старите партньори. Защото в момента Иран има проблеми на практика с всичките си съседи.
На границата с Афганистан почти всеки ден стават престрелки с нарко-трафикантите. Същото се случва и на границата с Пакистан, където наскоро ислямски терористи организираха атентат, при който загинаха 42 ирански военни, сред които 6 високопоставени офицери (включително двама генерали).
Отношенията с Ирак са постоянно напрегнати, най-вече заради американското военно присъствие там.
Те едва ли ще се затоплят след предстоящите парламентарни избори, имайки предвид техните предвидими резултати.
Въпреки официалното сближаване между Техеран и Анкара по въпросите на общата борба с тероризма, традиционната вражда между двете страни трудно ще бъде преодоляна.
Отношенията с Армения и Азербайджан са нормални, но се влияят от геополитическата конюнктура в Южен Кавказ. Докато с Ереван сътрудничеството се задълбочава, с Баку постоянно възниква напрежение, най-вече поради азербайджанското малцинство в Северен Иран.
С Русия партньорството е несигурно, поради проблемите в Каспийския шелф и историко-цивилизационните противоречия. Единствено с Туркменистан и Казахстан като че ли няма проблеми, но няма и кой знае какви отношения.
Последното изявление на руския президент Дмитрий Медведев за заплахата от нови санкции срещу Иран следва да се тълкува като отказ на руската страна от изграждането на четириъгълника Москва-Пекин-Делхи-Техеран.
В такъв случай аятоласите нямат друг избор освен да съхранят отношенията с традиционните си приятели, сред които по определение присъстват съседите на съседите.
Имайки предвид, че България и Иран са съседи от изток и от запад с Турция, която подлежи на нарастващо етническо напрежение, поради невъзможността на решаването на кюрдския въпрос и отношенията с Армения, те нямат друг избор, освен да координират своята външна политика.
Защото при един взрив на етно-националните противоречия в общата съседка, които могат да доведат до нейното разпадане, стабилността на целия регион ще бъде поставена под въпрос.
Тоест, жестът на Техеран към София следва да бъде оценен адекватно.

Биография / Георги Коларов - списал статията
Георги Коларов е д-р по политология, експерт по проблемите на тероризма, латиноамериканист.
Завършил е "Социология на политиката "в СУ "Св. Климент Охридски", където е преподавал курсовете "Латинска Америка в международните отношения” и "Политически идеологии и течения в Латинска Америка".
Защитава дисертация по политология. Преподавал е политология във Варненския свободен университет.
Докторант е в Руския университет за дружба между народите "Патрис Лумумба”.
В Москва преподава "История на ляворадикалните движения в Европа и Латинска Америка".
В периода 1995-1998 година е експерт в направление "Психологическа отбрана" на Аналитичния отдел във военното министерство.
По темата "Латиноамериканската левица" има две издадени книги – "Мистика и тероризъм – кървавата смес на Сендеро Луминосо" с приложение "Наръчник на терориста” и "Латиноамериканската левица в края на 20. век – между сандинизма и сендеризма".
В ръкопис е третата му книга - "Левият екстремизъм в Латинска Америка – социално-политически аспекти".

КОМЕНТИРАЛИ:

нешо | 13.11.2009 20:37
Само не разбрах за какво трябва да сме благодарни.Че един боклук пренасящ 300 килограма хероин,които ще трови български деца ще остане жив ли.Коларов ако си виждал какво правят наркотиците с живота на хората друго щеше са приказваш.Аз всекидневно виждам млади хора,които си провалят живита заради дрогата.Да не говорим за това колко млади хора умряха,други се заразиха от СПИН и хепатит.Просто е страшно.Виждал съм майки,които се молят синовете им да влязат в затвора само и само да не вземат дрога и така да оживеят.Ти виждал ли си го това нещастнико?Поговори само веднъж с такава майка и тогава пиши поредните си глупости.

QWERTY | 13.11.2009 13:16
Ей с месеци чаках ли чаках поредната доза висококачествени анализи на другаря Коларов!!! Нюза, мерси! (тук коментиращият е сложил две усмихнати личица)От много време не се бях чувствал така озарен от знание и разбиране след прочитането на една статийка! Голяма работа е то соц-школовката...
Сега като падне скоро Ахмадинеджад и Иран поеме нов курс, тогава комуноидните трубадури ще запеят нова песен... и ще започнат да си търсят поредния нов герй, лщбимец на Москва... ама те вече намаляват прогресивно - останаха само Кастро, Ахмадинеджад и Чавес... след 3-4 години има вероятност и тримата да ги няма.

Българин родолюбец | 13.11.2009 12:29
Не забравяйте болния моряк при встъпването на Борисов на власт. Иранските медици на своя сметка се грижеха за него !!!
Ирнците имат общ корен с нашия Български род .
И наистина те знаят къде сме и ни уважават !!!

БулaвaSSNX30 | 14.11.2009 05:05
за г-на Коларова отново двойка относно коментара му.
Та по въпроса. каналите за пренос на такава стока се знаят и са държавно контролирани.
няма друго разумно обяснение как държавите официално са за пресичане на подобна дейност и същевременно тя се увеличава и никога не изчезва.
обяснението е просто. има т,н, държавни агенции за борба с подобни дейности. поради естеството на този вид бизнес тези агенции дефакто го контролират и ръководят в рамките на договореното. Естествено това носи "спокойствие и пари".
Естествено е да се появяват мераклии, които искат да минат по собствени канали и те обикновенно биват хванати рано или късно. ако не се включат в глобалната схема им се случва обичайното изчеване.
Та за този шифьор има два варианта.
единия е да е бил използван и да не е знаел че е натоварен с тази стока. (малковероятно, но възможно). в такъв случай изчезването му би било един голям грях който ще доведе много проблеми.
втория вариант е че е бил част от канал който не си е платил още на иранска територия. е фактът че не са го изчезнали е че вече са платили за него и понеже още всичките подробности не са установени за сега има "жест".
та това е в този бизнес. по всички промъкващи се информацийки и исторически факти това се оказва единственото логично обяснение.
(тук силно усмихнато личице)
гадни са правилата на този т.н. бизнес защото дефакто той си е едно глобално организирано престъпление. същността му е такава.
Все пак за сега нещата се развиват в по-малко лошия вариант за въпосния шифьор.

Google ще ускори двукратно интернет
Google разработва нов интернет протокол, който ще ускори работата на уеб услуги, приложения и сайтове, съобщи TechNews.bg.
SPDY (произнася се "Speedy") се явява протокол на приложно ниво за пренасяне на съдържание през интернет, обяснява компанията в своя блог.
Протоколът е предназначен да минимизира закъснението чрез характеристики като мултиплексирани потоци, приоритетизиране на заявките и компресия на заглавната част на протокола HTTP.
Първите тестове на SPDY в лабораторни условия са обнадеждаващи.
Google е създала прототипи на уеб сървър и браузърен клиент, които поддържат новия протокол. При зареждане на 25 популярни уеб сайта, е отчетено увеличение на скоростта с 55%.
Google очаква да ускори двукратно работата на интернет. Протоколът все още е на ранен етап на разработка.
Изходни кодове на негова база се разпространяват под BSD-подобен лиценз.

САЩ запазват прагматичните си отношения с Китай
Президентът на САЩ Барак Обама увери, че САЩ не се опитват да удържат бурното развитие на Китай и че искат да са в центъра на икономическото развитие на Азия.
"САЩ не се опитват да удържат Китай, а едни задълбочени отношения с Китай не означават отслабване на двустранните ни съюзи.
Напротив, възходът на един силен и благоденстващ Китай може да подсили общността на нациите", заяви Обама в реч в Токио.
Знам, че има много хора, които си задават въпроса как Съединените щати възприемат развитието на Китай, посочи американският президент.
Както към всяка нация, Америка ще подходи към Китай с акцент върху своите интереси.
И точно поради тази причина е важно да продължим прагматичното сътрудничество с Китай по въпросите от взаимен интерес - защото нито една нация не може да отговори на предизвикателствата на 21 век сама и за Съединените щати и Китай ще бъде по-добре, ако сме в състояние да ги посрещнат заедно, подчерта Обама.
Ето защо ние приветстваме усилията на Китай да играе по-голяма роля на световната сцена - роля, в която тяхната растяща икономика се свързва с нарастващата отговорност.
Първата обиколка на Обама в Азия в качеството му на американски президент има за цел потвърждаването на старите съюзи в региона и стимулиране на икономическия ръст.
След Япония визитата му продължава в Сингапур.

Северна Корея да се върне на масата за преговори
Северна Корея е длъжна да се върне на масата за преговори с Шесторката - Русия, Китай, Южна и Северна Корея, Япония и САЩ, за да бъде приета от световната общност.
Това заяви американският президент Барак Обама по време на първата си азиатска обиколка.
Засилването на режима за ядрено неразпространение, каза Обама, е отговорност, която трябва да се споделя от всички страни.
"Този процес включва Иран и Северна Корея." каза президентът на САЩ.
"В продължение на десетилетия Северна Корея следваше пътя на конфронтации и провокации, в това число стремеж да се сдобие с ядрени оръжия", отбеляза американският президент.
„Ясно е къде води този път. Ние удължихме санкциите срещу Пхенян."
Барак Обама в същото време припомни, че Съветът за сигурност на ООН прие резолюция за Северна Корея.
"Ние ще продължим да даваме ясни сигнали, чрез нашите действия.", каза той.
Има и друг път, заяви Барак Обама.
Вместо "изолация, Северна Корея може да има бъдеще в международната интеграция, което ще доведе до по-добър живот на севернокорейците.

Биляна Плавшич не знаела за престъпленията на сърбите в Босна
Бившият президент на Република Сръбска Биляна Плавшич, освободена наскоро от шведски затвор, заяви в интервю за белградския вестник "Политика", че е разбрала за престъпленията, извършени от сърбите в хода на войната в Босна и Херцеговина /1992г. -1995г./, едва след като й е било предявено обвинение в Хага.
"Убийства, издевателства, лагери. За мен беше трагично откритието, че сърбите са извършвали престъпления", казва Плавшич.
Тя отново повтаря, че като член на президиума на Република Сръбска е отговаряла само за хуманитарната помощ. По думите й тя не е получавала служебна информация.
"Знаех само кои села гладуват и откъде идват бежанци. Не съм знаела за убийства и вината ми се състои в това, че не съм знаела за случващото се", заявява Плавшич.
"Не знаех, но бях длъжна да знам. Бях безотговорна по отношение на себе си", казва още тя.
По думите на бившата затворничка, пристигайки в Хага, тя предполагала, че и други бивши лидери ще поемат отговорност и по този начин ще бъде снета вината за престъпленията на сръбския народ, но това така и не се случило.
През 2003 г. Международният трибунал за бивша Югославия осъди Биляна Плавшич на 11 г. затвор. Плавшич, която е на 79г., беше освободена предсрочно от шведското правителство на 27 октомври, след като беше излежала 2/3 от присъдата.

Осъдиха US- конгресмен на 13 г. затвор за корупция
Бившият американски конгресмен Уилям Джеферсън беше осъден на 13 години затвор по обвинение в корупция, съобщи АП.
След като през юли тази година Джеферсън беше признат за виновен, обвинението настояваше за присъда от 27 г., докато защитата пледираше за 10-годишна присъда.
Според следствието Джеферсън- демократ, представляващ в Конгреса Нови Орлеан, щата Луизиана, близо 20 години е получавал подкупи на обща стойност 500 000 долара и е поискал още над милион. Той е получавал парите от компании, работещи в Африка и сключващи договори с правителството на САЩ.
Против Джеферсън бяха повдигнати обвинения по 16 пункта и по 11 от тях - корупция, изнудване и пране на пари - е бил признат за виновен.
Уилям Джеферсън стана печално известен през 2005г., когато агенти на ФБР откриха 90 000 долара, укрити в камерата на хладилника му.

САЩ няма да избират между Израел и Иран
Говорителят на Държавния департамент Иън Кели заяви, че САЩ възнамеряват да коригират и укрепят връзките си в близкоизточния регион.
Това съобщи МИГнюз.
Белият дом счита за много важен диалога с властите на Иран, както и постигането на мир и сътрудничество между Израел и Иран.
"Израел се явява партньор на САЩ и в този смисъл не мисля, че трябва да избираме между Израел и друга страна", заяви Кели.
"Заинтересовани сме от конструктивни и плодотворни отношения с всички страни в региона, подчерта той.
Преди време иранският президент Махмуд Ахмадинеджад заяви на икономически форум в Турция, че Обама трябва да избере между Израел и Иран.
В хода на последния кръг от преговорите за иранската ядрена програма Турция обяви, че ще участва в разрешаването на проблемите около иранския "мирен атом".


ПО finance.news.bg

Потребителското доверие в САЩ се понижава в началото на ноември най-вече заради по-ниските очаквания за заетостта и приходите.

"Доверието се понижи през ноември заради неяснити финансови очаквания, пред които се изправят потребителите както и слабите прогнози за икономиката за следващите 12 месеца. Важно е да се каже, че потребителското доверие се беше понижило преди данните за силния ръст на безработицата до 10.2%" казаха от Мичиганския Университет.
Предварителмият Мичигански индекс на потребителското доверие за ноември в САЩ се понижава до 66 пункта при очаквания за 71.0 пункта след 70.6 пункта за октомври. Това е най-ниското ниво от август насам.
Предварителният Мичигански индекс на потребителските очаквания за ноември се понижава до 63.8 пункта при очаквания за леко покачване до 69.9 пункта след 68.6 пункта за октомври.
Едногодишните потребителски инфлационни очаквания според Мичиганския индекс на потребителското доверие в САЩ за ноември са +2.8%г./г. (спрямо 2.9%г./г. за октомври), а 5 годишни инфлационни очакванията са в +3.1%г./г. спрямо 2.9%г./г. за октомври.
Предварителният Мичигански индекс на текущите условия в САЩ за ноември се понижава до 69.6 пункта при очаквания за леко покачване до 74.0 пункта след 73.7 пункта за октомври.

Китайският правителствен икономист - Фан Джиянпинг каза, че БВП за Q4 може да надвиши растеж от 10%г./г. и че за цялата 2009г. растежът ще бъде около 8.3%г./г.
Той каза, че растежът за 2010г. съвсем ясно ще надвиши 8%г./г., но това е малко вероятно да доведе до инфлационни рискове. Каза, че растежът на китайската икономика остава под неговия дългосрочен потенциал и че основната политика за 2010г. би трябвало да има за цел стабилен растеж, структурна преоценка и да предпази от инфлационен риск.
Зам.шефът на Китайската централна банка (PBoC) - Зху Мин каза, че Китай преживява "V-образно" икономическо възстановяване, но все още е изправен пред тежки предизвикателства да преструктурира своята икономика.
Главният икономист на Световната Банка - Джъстин Ли Юфу каза, че поскъпването на китайския юан няма да помогне за връщане на глобалната икономика към по-балансирана икономика и вместо това може да попречи на глобалното икономическо възстановяване.
През днешната аизатска търговия има слухове за възможна ревалвация на китайския юан през уикенда. Но зам.шефа на PBoC - Юи Ганг каза, че китайската позиция относно нейната валута остава непроменена.

Спестовножилищни влогове без финансиране
Работата на спестовножилищните влогове в момента е блокирана, заяви Донка Недялкова - главен експерт в службата по жилищноспестовни влогове. Главната причини е липсата на финансиране от страна на Националния жилищен компенсационен фонд. През тази година едва 136 души са получили компенсации за старите си жилищноспестовни влогове, а чакащите са около 1500, допълни Недялкова. От службата се направили заявка за над 1 500 000 лв., но са им отпуснати само 355 000 лв. Най-голямата изплатена сума засега е 23 000 лв., каза Донка Недялкова и уточни, че за една лихвоточка се плащат 8 стотинки. / в. Монитор


ПО ВСЕКИ ДЕН

Финансистът Емил Хърсев:

Експертите на "Евростат" грешат, дъното на кризата у нас вече мина
Деси Боцева
Г-н Хърсев, днес “Евростат” изнесе данни за състоянието на икономиката ни. Какво е мнението ви за тях?
Смятам, че господата от “Евростат” са в дълбока грешка, по всяка вероятност заблудени от източниците си на информация. Грешат що се отнася до прогнозата, че кризата ще е най-силна около Нова година. Дъното на кризата в България отмина. В реалната икономика то беше през август. В един момен и от “Евростат” ще го установят.
Те отчитат 5,8% спад от БВП-то.
Да, това е възможно за третото тримесечие на годишна база. Въпреки че това са много предварителни данни и са възможни сериозни корекции. Трябва да се има предвид, че “Евростат” самостоятелни проучвания не извършва и това са данни на националните статистики на държавите-членки, като те са готвени по определени правила. Тези 5,8% обаче сериозно опровергават прогнозите, които беше направил МВФ за спад с 6,5%. За първи път откакто се почувства кризата в България, а това беше януари тази година, през септември за първи път имаме увеличение на БВП на месечна база. Това също опровергава гадаческите способности на някои институции.
Поддържате ли становището, че може да завършим годината без дефицит?
Не само го поддържам, но съм сигурен, че ще е така. Това зависи от действията на правителството, а то работи в тази посока.
Тоест вие одобрявате финансовата политика на правителството?
Да, абсолютно. По време на криза глупости не трябва да се правят, а те най-вече са свързани с харчене на пари.
Нов спор около лихвите по кредитите се заформи в последните дни. Кога реално ще имаме спад в лихвените проценти?
Ние вече имаме реален спад. Много неща се изговориха и съответно много глупости. Това, което говориха банките, че лихвите ще паднат чак през 2012 г. не е вярно. Те в момента падат. Що се отнася до прогнозата за спад с 3 на сто на лихвените проценти, аз смятам, че това ще стане, въпросът е кога

Станишев: Започва движение назад
В обратна посока към авторитарно управление, според бившия премиер
“Моята констатация е, че започва движение в обратна посока за създаване на авторитарно управление, управление, което не зачита институциите, което иска да концентрира власт на едно място. Това е управление, което не може да предложи решение за проблемите на хората като ниво на доходите, заетост и други”. Това каза днес лидерът на БСП Сергей Станишев пред конгреса на партия Български социалдемократи, съобщи “Фокус”.
След парламентарните избори в страната на власт дойде нова политическа сила, която е силно популистка и дясна. Това трябва да е урок за всички хора от левицата, подчерта Станишев. Според него, ако в началото е имало надежда за промяна, днес много хора започват да се питат какво става. Всяко правителство, всяко управление има право на своите 100 дни, на своята ревизия, на своите грешки. Но това, което виждаме, не може да не буди тревога, изтъкна бившият премиер.
Станишев подчерта, че Коалиция за България ще бъде остра и непреодолима опозиция на опитите да се отнемат права и социални придобивки. „Днес България се нуждае от силна левица. Управлението на новото правителство ще си проличи в бюджета. Досега те се оправдаваха с тежко наследство, но бюджетът за 2010 г. е техен. Това ще е битка между левицата и десницата. Този бюджет обрича на смърт редица сектори като наука, образование, здравеопазване и други и това на фона на твърдението, че през пролетта новото правителство ще излезе от кризата”, поясни Станишев. Той беше категоричен, че няма да им е лесно, защото в Народното събрание има много широко мнозинство, в което участва и „Атака”, в което тонът се задава от Синята коалиция и в което влиза и партия ГЕРБ.
Днес в София се провежда 48-я конгрес на партия Български социалдемократи. В своето обръщение към делегатите на конгреса лидерът на БСП Сергей Станишев коментира, че това е партията на моралните авторитети, че това е партията и партньора, който има място в политическия живот на страната в бъдеще.
През 90-те години имаше различия между социалисти и социалдемократи, но и тогава имаше неща, които ни обединяваха. Много от нашите ценности не можахме да отстоим по време на прехода, но това беше най-грозният преход в Източна Европа, по време на който беше изразходвана много енергия”, обясни Станишев. Той заяви още, че партия Български социалдемократи и БСП през последните осем години са в една коалиция - Коалиция за България, която трябва да отстоява левите ценности.
„През последните четири години, когато бяхме в една трудна коалиция, ние направихме немалко за реализирането на нашите ценности. Най-големият ни успех е членството ни в ЕС, успяхме да реализираме и увеличение на доходите. В последната година от нашето управление ние не позволихме кризата да се отрази в България”, каза още пред конгреса Български социалдемократи лидерът на БСП Сергей Станишев.

Москва ще подкрепи санкции срещу Иран
Утре Обама се среща с Медведев
Иранските власти обвиниха Русия, че не изпълнява договора за доставка на зенитно-ракетните комплекси С-300, пише днес вестник “Комерсант”, цитиран от БТА.
Тук забавянето официално се обяснява с чисто технически причини. Анонимни източници на вестника от руското външно министерство и държавната компания “Рособоронекспорт”, подписала от руска страна договора с Иран за доставка на зенитно-ракетните комплекси, неофициално признали, че проблемът е чисто политически.
Утре в Сингапур ще се срещнат президентите на Русия и САЩ Дмитрий Медведев и Барак Обама. Те не само ще обсъдят ядрената програма на Иран, но може да вземат и решение кога да бъдат въведени санкциите срещу Техеран, пише “Комерсант”. В отговор на опитите на Техеран, да отклони предложението да предостави за преработване ирански ниско обогатен уран в Русия и Франция, Вашингтон се готви да реагира с нови санкции, наложени от Съвета за сигурност на ООН, пише вестникът. Те включват забрана за внос на течни горива в Иран, ограничение на достъпа на ирански стоки до международните пазари и замразяване на ирански банкови сметки в чужбина. Но за да дадат резултат тези санкции, САЩ се нуждаят от подкрепата на Русия.
Президентът Медведев вече изтъкна в интервю за германското списание “Шпигел”, че Москва може да подкрепи санкциите срещу Иран, ако другие варианти не дадат резултат. “Ако иранското ръководство заеме не особено конструктивна позиция, всичко може да се случи”, изтъква Медведев в интервюто си. Последната дума за санкциите ще кажат двамата президенти - на Русия и на САЩ. И очевидно това ще стане скоро. Едно е ясно - докато се обсъждат сериозно вариантите за санкции срещу Иран заради неговата несговорчивост, Техеран няма да дочака обещаните му зенитно-ракетни комплекси, подчертава “Комерсант”.

Прокуратурата захапа двама от ДПС
Доган: Няма да изскочи заекът, когото управляващите търсят
Захари Белчев
Главният прокурор Борис Велчев поиска разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу народните представители от ДПС Гюнай Сефер и Митхат Табаков. Двамата са обвинени за извършването в съучастие на тежко престъпление, от което са настъпили вреди за държавата в особено големи размери.
Обвинението срещу областния председател на ДПС в Силистра и бивш общински съветник в Дулово Гюнай Сафер е по чл. 212 от Наказателния кодекс – за документна измама. Бившият кмет на община Дулово Табаков, е обвинен, че е съучастник на Сафер и освен това е обвинен по чл. 282 за престъпление по служба и по чл.302а от Наказателния кодекс за подкуп в особено големи размери.
По обвинението, за което Сафер и Табаков са съучастници, разследването започва през април 2009 година и е поверено на Държавна агенция “Национална сигурност” (ДАНС). Става дума за нецелесъобразно усвояване на средства от фирма собственост на Гюнай, за която са отпуснати пари от държавното дружество “Публични инвестиционни проекти” (ПИП) към Министерството на финансите през 2005 година. Средствата са предоставени за изграждането на пътен участък от 7, 300 км път от село Окорш до главния път Шумен – Силистра в община Дулово.
Парите са част от отпуснатите от кабинета “Станишев” 220 милиона лева за изграждане на публични проекти с цел подобряване инфраструктурата в регионите Разследването е установило, че пътят в община Дулово не е изграден и е останал в категория “черни пътища”, но парите за изграждането му са преведени.

Доган: Опитват се да криминализират ДПС
“Аз съм спокоен, защото знам за какво става въпрос. Явно продуцирането на скандали е един от начините да се отклонява общественото мнение от съществените проблеми, свързани с управлението на държавата”, така Ахмед Доган коментира случая с поисканите имунитети на депутатите от ДПС.
“Сканирайте проблема и в последствие ще се убедите, че оттам няма да изскочи заекът, когото управляващите търсят”, заръча още лидерът на ДПС. Той сравни сегашната ситуация със скандала около “прословутото” барбекю в Бояна. Според Доган, това е “умишлено организиран опит за криминализиране на ДПС като политическа организация”.
Този случай и подобните напоследък, свързани с името на ДПС, не влияят добре на имиджа на България в Европа, пък е мнението на евродепутата Филиз Хюсменова. “Още повече, че в момента се опитваме да печелим доверие и проекти”, подчерта тя.
Схемата на измамата е с превъртане през близки фирми
Всичко започва привидно съвсем законно. Стартирана е процедура по обявяване на обществена поръчка за построяването на асфалтов път от 7, 300 км. Параметрите са били от кръстовище на ул. “Христо Смирненски” в село Окорш, до шосето Шумен – Силистра. Пътят е трябвало да бъде с ширина от 6 метра с изградени отводнителни канали и асфалтово покритие с дебелина от 16 см.
Прави се поръчка по Закона за обществените поръчки (ЗОП) и се сключва договор с фирмата “Булмекс” ЕООД, която е собственост на турския гражданин Закир Дюнмез. Интересното в случая е, че същата фирма до стартирането на обществената поръчка през 2005 година е била собственост на общинския съветник в Дулово и настоящ депутат от ДПС Гюнай Сефер. Непосредствено преди сключването на договора с общината, Сефер продава собствеността си в “Булмекс” на Дюнмез.
Договорът за изграждането на пътната отсечка пък е подписан с тогавашният кмет на община Дулово и настоящ народен представител от ДПС Митхат Табаков. Параметрите на договора са за изграждането на асфалтов път от 3,120 км на стойност 1 223 293 лева.
В последствие се изготвят три последователни във времето протокола за строителни и монтажни дейности. Трите протокола са разписани от кмета Митхат Табаков, от собственика на фирмата “Булмекс” и от инж. Росица Милчева. С тези протоколи се отчита извършената работа и се прави искане до Инвестиционни проекти за изплащане на сумите по договора. Парите се превеждат почти веднага, до ден два, след отправеното искане. Общата преведена сума за изграждането на пътя е 365 661 лева, парите са получени от “Булмекс”.
На 10 май 2006 година Митхат Табаков обаче разваля договора с “Булмекс”, като използва повода, че фирмата се бави с изграждането на пътната отсечка. Фирмата обаче вече е взела парите и повече не ги връща. Междувременно от община Дулово стартират нова обществена поръчка, този път за изграждането на цялото трасе от 7, 300 км. Обществената поръчка е спечелена от фирмата “Гелик”, която е собственост на тогавашния общински съветник Гюнар Сефер. Параметрите на договора обаче отново са за стартиране на изграждането от ул. “Христо Смирненски” в селото, до крайната точка – шосето Шумен – Силистра. Така и не става ясно, докъде се е стигнало с изграждането на първите 3,120 км и защо договорът е подписан отново от Кота 0.
Процедурата отново се повтаря, отново се правят три протокола за изплащане на суми по изграждането на пътния участък и отново парите са платени само ден, след като са били поискани. Общата преведена сума, която получава фирмата “Гелик” е 373 723 лева, а договорът е сключен за 395 000 лева. Парите са за цялото трасе, но фирмата построява едва 1,700 км от пътя.
От протоколите на двата проекта пък е видно, че по документи фирмите са отчели, че са поставили на два пъти по 4 см асфалт във въпросните 1,700 км или общо асфалтовото покритие трябва да е от 16 см.
Установено е обаче, че пътната настилка не е повече от 4 см, в определени участъци трасето е стеснено и е по-малко от предварително договорените 6 метра ширина, няма изградени и канавки край пътя.
Прокуратурата квалифицира деянието като измама в особено големи размери и при условията на продължаващо престъпление. Причината е, че парите са взети от Републиканския бюджет, а не са общински. Ако бяха от общинския бюджет, щеше да бъде повдигнато обвинение за присвояване.
Табаков складирал милиони в банка
Срещу Митхат Табаков има повдигнато и обвинение за подкуп в особено големи размери. За него са установени данни, че Табаков притежава банкови сметки за 1 366 663 лева, които са внесени като лични средства, без да е декларирал такива доходи. Заплатата му като кмет от 2004 до 2008 година възлиза общо на 73 211 лева. Парите са теглени основно от банки на територията на Великобритания.
В момента се проверяват и връзките на Табаков и Сефер с трети лица и други фирми, които са печелили обществени поръчки в община Дулово.
Второто наказателно производство се отнася за оперативна програма “Околна среда” финансирана със средства от Европейския съюз. Става дума за обществена поръчка на община Дулово за изграждането на канализационна мрежа в Дулово.
Стартира процедура по ЗОП, по която кмета Табаков назначава комисия, която да разгледа офертите на трите кандидатирали се фирми. Първата е българо-италианска – Обединение “Кантиери Модерни – ГБС”, в която собственици са италианци и българската фирма “Главболгарстрой”. Втората фирма е бургаският консорциум “ПОНС – Одесос” и третата е фирмата “Джеми” ООД.
Фирмата “Джеми” ООД е собственост на бащата на съпругата на Сали Табаков, брат на кмета Митхат Табаков. Основната дейност на тази фирма е внос на автобуси от Турция и никога до този момент не се е занимавала със строителни дейности.
Трите фирми подават офертите си, като залагат на следните параметри – българоиталианската фирма обявява, че ще изгради водопровода за 400 дни и дава гаранция от 50 години. Бургаската фирма, посочва срок за изграждане от 540 дни и също дава гаранция от 50 години. “Семейната” фирма “Джеми” ООД дава срок за изграждане от 1004 дни и гаранция на водопроводната мрежа – 15 години.
При разглеждането на офертите, за които кандидатстват фирмите и трябва да получат европейски пари, се установява, че “Джеми” ООД е и единствената, която не е стандартизирана с европейски сертификат ISO. Въпреки това фирмата е допусната до участие в конкурса, защото посочва, че е в процедура по сертифициране.
В крайна сметка общинската комисия по ЗОП разглежда офертите, като в дискусията активно се намества членът на комисията инж. Петър Михайлов. Инженерът е специалист по хидроизолации, но не и по изграждане на ВиК мрежа в градски условия. Той обаче се намества “компетентно” и заявява, че офертите на първите две фирми са нереалистични. Председателят на комисията Митхат Табаков му разпорежда да изготви становище в писмен вид, като в него да напише, че иска отстраняването на първите два кандидата. Инженерът написва становището си, но в него не посочва абсолютно никакви доводи. Въпреки това от комисията приемат становището му, без дори да потърсят двете отстранени фирми, с цел те да обосноват предложените си параметри и гаранционни срокове.
На 15 май 2009 година становището на Михайлов е прието единодушно от комисията, а на 18 май 2009 година Табаков нарежда да се отворят ценовите оферти на “Джеми” ООД, която е на стойност 28 876 258 лева. В ценовите на трите фирми няма съществена разлика около стойността за изграждането, но времето и гаранцията, както е видно съществено се различават.
На 8 юни 2009 година Табаков сключва договор с “Джеми” ООД и нейния управител Зехир Мерт. Изграждането обаче не е започнало, а парите не са преведени, тъй като поръчката е спряна. Причината е, че “Кантиери Модерни – ГБС” задействат процедура по обжалване.
За това деяние срещу Митхат Табаков е повдигнато обвинение по чл. 282 от Наказателния кодекс за престъпление по служба. Разследването по първото наказателно производство е започнало на 15 април 2009 година, а по второто преди няколко месеца, уточниха от прокуратурата.
Според източници близки до разследването, част от парите, които са присвоени чрез измама са изхарчени за хазарт, основно във Велинград и в столичното казино на хотел “Принцес”.
В Дулово Сефер и Табаков са добре познати като близки съратници още в годините от зората на демокрацията. За Гюнай Сефер се твърди, че е “властелинът на Дулово”. Той има две присъди от Силистренския окръжен съд през 80-те - за изнасилване и имотна измама, но през 1984 г. е реабилитиран, показва справка от съда.
Източници от разследването споделиха, че срещу Сефер и Табаков в началото на лятото е била подготвяна заповед за арест, но тя била спряна след намесата на тогавашния министър-председател Сергей Станишев.
ДПС-депутатите се отказват от имунитета си
След като от трибуната на Народното събрание Цецка Цачева обяви, че главният прокурор иска имунитета на двамата депутати от ДПС, веднага след това от групата на ДПС казаха, че двамата депутати сами си дават имунитета. Днес те не са в парламента, тъй като са заети с организиране на Областната конференция на партията в Силистра. Заявленията им за отказ от имунитет ще пристигнат по факса и така ще бъдат входирани в деловодството на парламента.
“Това прави излишно парламентът да се ангажира с изрично решение по този въпрос”, коментира зам.-председателят на парламентарната група на движението Лютви Местан. Той увери, че няма никаква представа в какво са обвинени двамата му колеги. Днес тепърва той ще се запознае с мотивите на главния прокурор.
Пълно съдействие на прокуратурата обеща народният представител Митхат Табаков, той потвърди, че е подал заявление за отказ от депутатския си имунитет заедно с писмено уведомление за днешното си отсъствие от парламента заради участие в организираната в Силистра Седма областна конференция на ДПС. “Ако имунитетът е пречка, нека да образуват дело, нека да се започне разследване, ще окажа пълно съдействие и да се види за какво става въпрос; но като мине делото, тогава какво ще се случи, ако не съм виновен”, запита народният представител. Табаков твърди, че все още не знае подробности за обвиненията срещу него. “Ще се запозная с обстоятелствата, като се върна в София”, каза той.
Народният представител от Силистренско Гюнай Сефер заяви, че не се притеснява от предстоящото разследване, тъй като през последните 10 години не е подписвал никакви документи във фирмите си.

Плащаме за имотни сделки само по банков път
Това ще стопира прането на пари, смятат нотариуси
Десислава Боцева
От 1 януари 2010 г. всички разплащания по имотни сделки ще се осъществяват само по банков път. Това е заложено в промените в Закона за нотариусите и нотариалната дейност, които ще бъдат гласувани от Министерския съвет.
“Според заложените промени купувачът на имот ще трябва да приведе цялата сума на продавача не на ръка, а по банков път. По този начин всяко лице, което купува например жилище, има два варианта за превод на сумата. Първият е да я приведе директно на лицето или фирмата, от която купува апартамента, вторият е при липса на доверие между страните, да преведе сумата на нотариус, който да провери дали сделката е чиста и от там той да преведе парите на продавача”, обясни пред “Всеки ден” Димитър Танев, председател на Съвета на нотариусите на Нотариалната камара. Според него в 90% от случаите при сделките няма проблем с доверието и сумата се превежда директно на продавача.
“Имаше някои чисто терминологични неточности в проекта, за това в камарата направихме промени и той вече е в Министерството на правосъдието. Първоначално в проекта беше залегнало това да става за определени плащанията, ние предложихме това да важи за всякакви плащания, независимо от момента. Целта на промяната е да се предотвратят възможностите сделките с недвижими имоти да се използват за пране на пари или имотни измами”, обясни Танев.
Друго нещо, което от камарата са променили в проекта, е частта, в която се казва, че при покупко-продажба страните попълват декларация. Според Танев, ако остане така, това означава, че ако страната например е в чужбина и действа с пълномощник, тя няма как да участва в промяна на цената и за това пълномощникът договаря цената. “За това се наложи думата “страна” да се смени с “участващ в нотариалното производство”. Тоест, тази декларация да се подписва от лицето, което плаща”, допълни експертът.

Председателят на БАН акад. Никола Съботинов:
Могат ли няколко феодални старци да предизвикат такъв международен интерес?
Ева Цанева
Акад. Съботинов, вие чувствате ли се като феодален старец след като финансовият министър Симеон Дянков нарече работещите в БАН феодални старци?
Не знам да съм феодален старец, след като моята наука се ползва в цял свят. Явно министър Дянков не познава БАН и затова говори така. В близко бъдеще трябва да се срещна с него, да му покажа какво е БАН, за да знае за какво става дума. Това, което говори, идва единствено от непознаване на БАН. Ако отворите сайта на Академията, ще видите колко голям е международният интерес към нея. Почти всяка седмица имаме посещения на посланици от различни страни. Може ли няколко феодални старци да предизвикат такъв международен интерес?
Според министър Дянков научната ни система е създадена по Сталинстко време и само в социалистическите страни науката е разделена от университетите.
И това не е вярно. Истината е, че 36 % от научните изследвания в ЕС се провеждат в университетите, а останалите 64 % се провеждат в изследователски институти и центрове. А що се касае до САЩ, само 25 % от научните изследвания се провеждат в университетите, а останалите – в различни изследователски центрове. Така, че това, което говори той не е вярно. Това идва от незнание, но се надявам, че той ще се запознае, млад човек е.
Ако човек отвори Зелената книга на Европейския съюз, ще види тези данни. Такива изследователски центрове, които са извън университетите, има, например, в Германия – страна, в която традиционно се развива силна наука – има 20-24 % от научните изследвания са в университетите. Останалите са в изследователски центрове, които наподобяват Академията. Това са големи научни организации, които не са образователни и ние сме точно такава институция. Същото се отнася и за Австрия, която никога не е била социалистическа страна, за Швеция – Шведската кралска академия. Тази форма има и предимства, и недостатъци. Но това не е Сталински стил на организацията на науката.
Доколкото ми е известно ръководството на Академията се е заело и с провеждането на необходимите реформи в системата…
Точно затова аз помолих Европейската научна фондация да направи оценка на Академията. На 30 ноември нейните експертни групи ще представят доклада за оценка на БАН. Там точно и ясно ще бъде казано какво е Академията, каква наука прави, какви са приносите й, всеки институт ще бъде оценен поотделно. Тази оценка ще бъде представена на правителството, а на специална пресконференция експертите ще представят заключенията си.
От какво е провокирана тази атака срещу БАН?
Не знам. Г-н Дянков и преди да стане министър имаше такива позиции. После разбрах, че има известно разбиране по отношение на Академията. Нека отиде до Унгария, например. Наскоро се върнах от Световния научен форум, който е едно събитие в областта на науката, организирано от Унгарската академия на науките. Тя има 48 института, организирана е по същия начин като нашата, добре поддържана от унгарска страна. Нека министърът да отскочи до Унгария, за да се запознае как стоят нещата.
Представители на Министерство на финансите срещаха ли се с ръководството на Академията, когато се подготвяше бюджета за следващата година?
Ние дадохме нашите предложения. Имаме силно ограничение в бюджета, но в края на краищата дори аз му благодарих, че се запазва един минимум, който ще ни позволи да оцелеем. Аз благодарих на Министерство на финансите, че с тези крайно ограничени средства, които не ни позволяват да изпълняваме както трябва много функции, ние все пак ще оцелеем. Бюджетът за следващата година е с 12 % по-малко от този, който беше планиран в началото на 2009 г., а в последствие и намален. Силно съм притеснен от думите на министър Дянков. Но ще видя какво мога да направя. Ще поисквам да се срещна и да разговарям с него. Той досега не ме приема. Преди известно време поисках среща, но той каза, че първо трябва да се приеме бюджета.


ПО ДНЕС.БГ

БАН не прави наука, в БАН са феодални старци!

Министър Дянков: Те си стоят там, събират заплати
Науката не е основно нещо по време на криза!
Така министър Симеон Дянков коментира изказването на президента Георги Първанов пред събранието на Съюза на учените в БАН, че са нужни повече пари за наука.
"Президентът като говори за наука той разбира неговите приятели в БАН. БАН не прави наука, в БАН са феодални старци, които си стоят там, събират заплати", заяви Дянков, цитиран от Фокус.
По думите на министъра - трябва да развием науката главно около университетите и така е в повечето добри страни.
"Нашата научна система е създадена по Сталинистко време – идеята да има БАН и науката да е разделена от университетите я има само в социалистически страни", коментира още той.
По-рано днес президентът призова кризата да не се използва като алиби за съкращаване на разходите в сферата на науката и научните изследвания.
"Иска ми се да видя науката като истински приоритет и в бюджета за 2010 г.", посочи държавният глава.
По думите му, ако средствата за наука продължат да се орязват, ограничават или в най-добрия случай се задържат на ниво от 0,3 на сто от БВП, "не можем, нямаме право да говорим убедително за Лисабонска стратегия, за икономика и общество на знанието".
"Ще можем да излезем от кризата, ще имаме много по-добри шансове, ако заложим сега на приоритети, които ще ни позволят в следкризисния период да дръпнем напред", каза Първанов.
Президентът добави, че не веднъж е казвал, че един от тези национални приоритети трябва да бъде науката и образованието.

Евросоциалистите в паника: Ами ако забранят БСП!?!
ПЕС удари рамо на нашата Столетница
Заплахите за забрана на Българската социалистическа партия предизвикаха тревога и загриженост сред членовете на Партията на европейските социалисти, съобщават от пресцентъра на БСП.
Председателят на ПЕС Пол Нируп Расмусен лично е призовал българското правителство да се придържа “към демократичните принципи на управление, към защита на политическия плурализъм и основните права”.
“Партията на европейските социалисти остро се противопоставя на подобни заплахи, обиди и натиск, упражняван върху членове или поддръжници на всяка политическа партия, просто защото изразяват мнение, различно от това на българския министър – председател и неговата политическа партия”, се посочва в специално съобщение на ПЕС.
В него се допълва още, че Европа очаква от българското правителство да съблюдава принципите на демокрацията, свобода на словото и върховенството на закона.
Липсата на подобно уважение би било 20 години крачка назад в опитите на българския народ да изгради и защити едно демократично общество, смятат евопейските социалисти.
Dnes.bg припомня, че през октомври премиерът Бойко Борисов заяви пред журналисти, че е грешка “една компартия, която е убивала хора, да не е забранена”.
“За съжаление, 20 години от историята на тази държава са изгубени. А сега говорят, че ние разрушаваме държавата", каза тогава лидерът на ГЕРБ.
От левицата пък реагираха мигновенно и излязоха със специална декларация по случая.
“Г-н Борисов би трябвало да знае, че БСП е партия, пълноправен член на Социалистическия интернационал, най-голямото политическо семейство в света, и на Партията на европейските социалисти. Подобни думи са директна заплаха”.

ООН иска повече пари за селско стопанство в бедните страни
Световната организация предупреждава за опасност от нова продоволствена криза
ООН иска богатите държави да утроят помощта за развитие на бедните региони в света
http://forum.dnes.bg/video/2009/11/13/oon-iska-poveche-pari-za-selsko-stopanstvo-v-bednite-strani.80709

Директорът на Организацията за прехрана гладува
В навечерието на Световната среща на върха за продоволствената сигурност
В навечерието на Световната среща на върха за продоволствената сигурност генералният директор на Организацията за прехрана и земеделие (ФАО) Жак Диуф започна тази сутрин гладна стачка в знак на солидарност с хората, страдащи от хронично недояждане в света.
За инициативата на Диуф съобщава информационната служба на ООН.
Жак Диуф призова всички, които искат да проявят солидарност с един милиард гладуващи на планетата, да последват примера му и да участват в днешното гладуване.
Световната среща на ФАО ще е от 16 до 18 ноември в Рим. За участие са поканени държавните и правителствените ръководители на 192-те страни членки на организацията.
Въпреки дадените обещания липсват конкретни действия в борбата с глада, посочи Диуф. Според него при отсъствието на адекватни мерки не е изключено да настъпи още една продоволствена криза

Българки се подлагат на ин витро в Турция
Жените често търсят помощ в Анадолския медицински център, който въвежда преференции
Анадолският медицински център (АМЦ) в Истанбул, Турция, предвижда преференции за извършване на ин витро за българки, съобщиха от ръководството на клиниката.
Българските граждани имат възможност да ползват услугите на АМЦ най-вече чрез Информационните здравни центрове в България, уточни мениджърът на пловдивския здравен център на АМЦ Мустафа Мехмедов.
Единственото, което трябва да направят е да представят пълен набор документи на английски език, а изпращането им в Турция и първата консултация със специалистите е безплатна.
Директорът на международния отдел на АМЦ Асльй Акяваш разказа, че през последната година все по-често българки търсят помощ за ин витро в анадолския център, като някои от жените са с по 3 неуспешни опита в България.
Клиниката ни реализира успеваемост при изкуственото оплождане на над 90 на сто, коментира Акяваш. Към прилагането на ин витро в АМЦ пристъпват след като получат категорично становище на специалистите, че
всички други начини са безуспешни.

520 000 са болните от диабет в България
14 ноември е Световен ден на борбата с диабета
По повод Световния ден на борбата с диабета тази година Българското дружество по ендокринология, Българска асоциация диабет и Националната асоциация на децата с диабет и организират Дни на отворените врати.
Основните теми, които ще бъдат засегнати по време на лекциите са здравословното хранене, инсулиновото лечение, усвояване на инжекционните техники, самостоятелно коригиране на инсулиновата доза, както и справяне с хипо и хипергликемиите.
Денят да борба диабета се отбелязва от 1991 г. с решение на 44-ата сесия на Световното събрание по здравеопазването в Женева, Швейцария (9 май 1991).
Инициативата е на Международната федерация за борба с диабета (IDF) с подкрепата на Световната здравна организация (СЗО).
Откривател на инсулина за 27 юли 1921 г. е канадският хирург и физиолог Фредерик Бантинг (1891), носител на Нобелова награда за медицина за 1923 г.
9 процента или около 520 000 са болните от диабет в България.
Според представените данни над 8000 човека ще починат догодина от диабет у нас, а процентът на заболяемост се очаква да се повиши до 10,6 през следващите 20 години.
В световен мащаб Европа заема второ място с общо 55 млн. диабетика. Две трети от заболелите са на възраст от 20 до 60 години.
По този повод започва кампания за обучение на диабетици, а темата на Световния ден за борба с диабета за периода 2009-2013 г. е "Обучение и превенция на захарния диабет".

НЗОК лапала пари, сякаш през България е минала чума
Д-р Петър Москов от ДСБ ще сезира прокуратурата за бездействието на здравната каса
През последните 4 години са провеждани дейности, които не са били в полза на здравето на пациенти, а нарушения със средства.
Около тази констатация се обединиха д-р Ваньо Шарков, зам. председател на ПГ на Синята коалиция и д-р Петър Москов, зам председател на ДСБ.
Те изнесоха данни от доклад на НЗОК за тежки злоупотреби със средства от здравните осигуровки на гражданите.
Според тях бившото ръководство на НЗОК е извършило нарушения и посочиха данни от доклада на бившия директор на касата д-р Румяна Тодорова.
В него се посочва, че критериите за хоспитализация и инвалидизиране на пациентите са необосновано разширени. Въпреки това здравният министър Божидар Нанев не е бил запознат с доклада, а НЗОК не е предприела необходимите мерки.
"Трябва да бъде създадена Експертна комисия, която да провери бездействието на НЗОК и ще сезираме прокуратурата", допълни още д-р Москов.
"Трябва да се пристъпи към по-различен начин на контрол и да бъдат формирани обществени съвети. Пациентските организации не защитават правата на пациентите", категоричен бе той.
Д-р Москов изтъкна още, че няма никаква връзка между количеството вложени пари в здравето на пациентите и резултатите, което означава некадърно изразходване на държавни средства от касата.
Според д-р Шарков има данни за ръст на най-скъпите клинични пътеки, като броят на хоспитализираните пациенти нараства всяка година - от 1 млн. през 2000 година, до 1,7 млн. през тази година, което е близо 70% ръст на хоспитализация.
"Това от своя страна е статистически невъзможно, освен ако в България не е минала чума", категоричен е зам. председателят на ПГ на Синята коалиция.
Според резултатите от проверките на болниците за изпълнението на диагностичните-лечебните описания, не се спазват индикациите за хоспитализация.

Няма коментари: