сряда, 11 ноември 2009 г.

НЯМА НЕ ИСКАМ, НЯМА НЕДЕЙ! се пее в една песен на Слави.

ИСКАМЕ ИМПИЙЧМЪНТ ЗА ПРЕЗИДЕНТА И НИЕ – ОБИКНОВЕНИЯ НАРОД! Германският национален вратар Роберт Енке се е самоубил, ДАЛ ЩЕ НИ КАЖАТ ИСТИНАТА? МАХАТ МАСЛАРКАТА КАТО ШЕФ НА СОЦИАЛНАТА КОМИСИЯ КЪМ НС, А АЛЕКСЕЙ ПЕТРОВ ПРОРОКУВА “тяснопартизански интереси” В данс-ЧЕТО ни! РАЗПИТВАТ БАЩАТА НА ... СВИДЕТЕЛ ПО ДЕЛОТО НА ВАЛЬО ТОПЛОТО

ОЩЕ ОТ “ПО МЕДИЯПУЛ.БГ”

ГЕРБ подкрепя исканията за импийчмънт на Първанов

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов обяви от Брюксел, че неговата партия ще подкрепи исканията на ”Атака” и ДСБ за започване на процедура по предсрочно прекратяване на мандата на президента Георги Първанов.
"Как ГЕРБ да не подкрепи нашите партньори в парламента, нали утре ще искаме от тях да ни подкрепят бюджета? Ще ги подкрепим защото те искат - иначе аз не бих предизвикал такава криза, но те са ми по-важни от президента Първанов," заяви Борисов.
Той постави ултиматум на държавния глава да се извини публично за приказките си от последните дни.
"Така ще имам основание да отида при политическите партии в парламента една по една и да ги помоля да оттеглят искането си - но той трябва да ми даде основание да го направя. Президентът много добре знае как го мразят останалите, защото така си е постлал, и сега мен ме поставя в деликатна ситуация," каза още премиерът.
Темата за импийчмънта стана актуална след изказванията на Първанов от края на миналата седмица, с които той неглижира изтичането на класифицирана информация от Министерския съвет и ДАНС. Президентът защити бившия премиер Сергей Станишев, срещу когото се води разследване за изчезването на редица секретни доклади и попита защо не се разследват мутрите от прехода.
"Първанов защо не мисли, преди да прави тези глупости? Четири години не съм го чул да се обади, сега изведнъж стана много деен. Нека продължава така, негова работа," заяви Борисов и добави, че президентът изглежда е забравил, че тройната коалиция вече я няма. "С неправомерните си действия президентът създава реална опасност за политическата ситуация в държавата", добави лидерът на ГЕРБ.
Последният скандал между премиера и президента също датира от края на миналата седмица, след като Първанов отказа да подпише указите за отзоваване на посланиците в САЩ и Турция заради изборни нарушения.
"Неговите авери сме ги върнали, когато провалиха изборите в Турция. Срам ме е, че заради махленска работа се стига до такива процеси," заяви премиерът.
”Неуместно е да се влиза в криза между институциите в момент, когато правителството се нуждае от спокойствие, за да изведем страната от кризата, в която ни вкара създадената от Първанов коалиция," обясни Борисов.
Той бе в Брюксел, за да получи награда от Асоциацията на европейските данъкоплатци

Депутат от левицата напусна парламента по свое желание
Парламентът освободи в сряда по негово желание депутата Евгений Узунов, избран от района на Ловеч. Прекратяването на пълномощията е със задна дата - от 4 ноември 2009 г.
Узунов беше избран неотдавна за секретар на новото изпълнително бюро на БСП и тогава заяви, че ще се оттегли като народен представител, за да се занимава с партийна работа.
На мястото на Узунов като депутат от Ловешкия избирателен район трябва да дойде Димитър Горов – председател на местната организация на БСП.
Депутатите приеха и оставката на Рушен Риза (ДПС) като член на комисията по установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, известна като комисията "Кушлев". Риза влезе в парламента като депутат на мястото на Венцислав Върбанов.

Синята коалиция поиска Емилия Масларова да не е шеф на социалната комисия
Парламентарната група на Синята коалиция предложи проект на декларация за промяна на ръководството на парламентарната комисия по труда и социалната политика, която е председателствана от депутата от Коалиция за България Емилия Масларова. Това обави от парламентарната трибуна съпредседателят на коалицията Иван Костов.
Той мотивира предложението, че не е морално народен представител, за когото прокуратурата смята, че са налице достатъчно доказателства за конкретно виновно поведение, да бъде председател на парламентарна комисия.
Масларова трябва да се съсредоточи върху своята защита и не може реално да решава проблемите на трудовата и социалната политика, допълни Костов. Тежките и конкретни обвинения за корупция към Емилия Масларова са прецедентно доказателство против качествата й да бъде председател на една от най-важните комисии в Народното събрание, каза Костов.
Той призова депутатите от ГЕРБ, РЗС и "Атака" да подкрепят предложението.

Брюксел свикa извънредна среща за избор на президент и външен министър на ЕС
Шведското председателство на ЕС свика извънредна среща на върха на 19 ноември в Брюксел за избиране на президент и външен министър на съюза, предаде Франс прес.
"На 19 ноември в Брюксел ще се състои среща на върха. Премиерът Рейнфелд ще започне втори кръг консултации и се надява, че ще може да представи кандидатите идния четвъртък", заяви говорителката на шведския премиер Фредрик Рейнфелд Роберта Алениус.

Италиански зам.-министър е обвинен за връзки с мафията
Италианската прокуратура обвини заместник-министъра на икономиката Никола Козентино във връзки с мафията, съобщи ИТАР-ТАСС.
Прокурорът на Неапол Рафаеле Пичирило внесе за разглеждане в долната камара на италианския парламент – Камарата на депутатите, искане за арест на 50-годишния политик от партията "Народ на свободата" на премиера Берлускони.
То се основава на сведения, събрани при продължително разследване, че Козентино подпомага дейността на един от най-големите кланове на камората в южните части на област Кампания, където заместник-министърът бе номиниран като кандидат за губернатор на предстоящите догодина избори.
Според информатори политикът прикривал незаконни сделки за рециклиране на отпадъци и лобирал за гласуване на "необходимите" законодателни актове на регионално ниво.
Никола Козентино, който е роден в градчето Казал ди Принчипе, където се смята, че е възникнала камората, отхвърли обвиненията, като ги определи като "безпочвен дим от 90-те години на миналия век".
Председателят на Камарата на депутатите Джанфранко Фини заяви, че независимо дали ще бъде арестуван или не, Козентино не може да се кандидатира за губернатор на Кампания. Депутатите трябва да вземат решение по искането на прокурор Пичирило в най-кратък срок, посочва ИТАР-ТАСС.

Нов случай на безразборна стрелба в САЩ завърши с две жертви
Нов случай на безразборна стрелба в Съединените щати завърши с две жертви, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
Мъж открил огън малко след обяд местно време вчера (21 ч. българско време) в лаборатория за медицински изследвания в търговски център в предградието на Портланд Тюалатин, в северозападния щат Орегон. Той убил една жена и ранил двама души, след което се самоубил.
Това е третата трагедия с безразборна стрелба в Съединенитещати в разстояние на по-малко от една седмица. Тя стана в момент, когато Съединените щати отдават почит на 13-те жертви, убити в четвъртък от майор във военната база "Форт Хууд" в Тексас. На следващия ден, мъж уби един човек и рани петима при стрелба в офис в Орландо, щата Флорида.

Германският национален вратар Роберт Енке се е самоубил
Вратарят на германския национален отбор по футбол и на отбора от Бундеслигата "Хановер 96" е починал, след като е бил блъснат от влак. Както изглежда, Енке се е самоубил, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
"Първите индикации сочат към самоубийство", съобщи полицейски източник. Той уточни, че тялото на 32-годишния вратар е било намерено на железопътен прелез на около 25 километра североизточно от Хановер.
Германският футболен съюз каза в изявление: "Германският отбор научи за смъртта на Роберт Енке с голям шок."
"Всички ние сме шокирани, ние сме онемели", бе реакцията на националния селекционер Йоахим Льов и на мениджъра Оливер Бирхоф.
Президентът на "Хановер 96" Мартин Кинд бе лаконичен: "Това е трагедия."
Тих и сдържан като характер, Роберт Енке има осем участия за националния отбор и се очакваше да играе на Световното първенство по футбол в Република Южна Африка догодина. Той пропусна последните три квалификационни мача на Германия поради стомашен вирус и се завърна в игра преди броени дни след почти двумесечно отсъствие от терените.
Роберт Енке не бе повикан за предстоящите този месец приятелски срещи срещу Чили и Кот д'Ивоар, но националният селекционер намекна, че стражът на "Хановер 96" все още е неговият фаворит за вратарския пост.
Енке е играл още за отборите на Борусия (Мьонхенгладбах) и Бенфика (Лисабон) и има кратък престой в Барселона.
Личният живот на вратаря е белязан от голяма трагедия през 2006 г. Тогава двугодишната му дъщеря умира от сърдечно заболяване.


ПО НЮЗ.БГ

Първанов да се извини, иначе – импийчмънт

ГЕРБ ще подкрепи искането на ДСБ и „Атака" за отстраняване от длъжност на президента Георги Първанов.
Това коментира късно снощи в Брюксел премиерът Бойко Борисов. Като първа стъпка обаче Борисов предложи преиздентът Първанов да се извини.
„След като нашите партньори в парламента са го направили (искането за процедура по импийчмънт), след като президентът се изложи по такъв начин, ако не ги подкрепим това какво означава."
По думите на Борисов подкрепата на ГЕРБ е плод на принципна подкрепа на партньори.
"Иначе аз не бих причинил такава криза", каза премиерът и доплъни: "Но те (партньорите от НС) са ми по-важни вече от президента Първанов".
Бойко Борисов определи като „махленски" скандала около отзоваването на посланиците ни в Турция и САЩ, който изостри отношенията между правителството и президента.
Той подчерта, че е оставил широко отворена врата за изход от ситуацията, но Първанов е продължил да нагнетява напрежението:
„Президентът, с непремерените си действия, създава реална опасност за нормалната политическа ситуация в държавата. Точно когато ни трябва спокойствие, за да работим в Европа - за еврофондовете и отношението към нас, ние влизаме в една политическа криза с него. Защо? Защото върнахме неговите авери, които провалиха изборите в Турция. Срам ме е, че се стига до такива процеси".
Премиерът беше в Брюксел за шест часа, за да получи годишната награда на Асоциацията на европейските данъкоплатци. Призът му бе присъден за усилията му да прекрати корупцията, бюрокрацията и пилеенето на обществени средства.
Припомняме, преди дни "Атака" обяви, че иска свалянето на президента Първанов от длъжност и започва процедура по импийчмънт. Основното искане на националистите е заради отказа на президента да отзове посланиците ни в САЩ и Турция.
За искане на импийчмънт на държавния глава се обявиха и от ДСБ. От там обясниха, че ще прибягнат към тази стъпка, ако се окаже, че има молба за помощ до Садам Хюсеин, подписана от тогавашния председател на БСП и настоящ президент Георги Първанов.
От СДС също заявиха, че ще подкрепят процедура за импийчмънт на държавния глава, при условие, че обвиненията срещу него не са лековати и имат достатъчно юридически основания.

Отстраняване на президента според конституцията
може да стане с решение на Конституционния съд. Обвиненията срещу държавния глава трябва се повдигне по предложение на най-малко една четвърт (60) депутати, а за да бъде прието са необходими гласовете на повече от две трети (160+1) от народните представители. КС трябва д едномесечен срок да разгледа обвиненията. Ако бъде установено, че президентът е извършил държавна измяна или е нарушил Конституцията, пълномощията му се прекратяват. В този случай в длъжността президент встъпва вицепрезидентът до изтичане на мандата.

Махат Масларова като шеф на социалната комисия?
Синята коалиция поиска смяна на шефа на парламентарната социална комисия Емилия Масларова. От коалицията не са съгласни тя да заема председателския пост.
Припомняме, преди дни депутатът от коалиция за България и социален министър в правителството на Сергей Станишев връчи писмено съгласие да започне наказателно преследване срещу нея.
На практика заявлението на Масларова представлява отказ от депутатски имунитет.
То последва искането от главния прокурор Борис Велчев да започне наказателно преследване срещу депутата.
В искането му са посочени подробно сигнали, обстоятелства и действия на разследващите за нарушения на бившия социален министър.
На днешното парламентарно заседание депутатите прекратиха пълномощията на депутата Евгени Узунов от Коалиция за България, който подаде оставка, тъй като е избран за секретар на изпълнителното бюро на БСП.

Ал. Петров: Партии и политици завладяват ДАНС
В случващите се напоследък събития отчетливо се проявяват нескрити партийно-политически амбиции за овладяване и контролиране на ДАНС.
Това се казва в изявление на бившия съветник в ДАНС Алексей Петров, разпространено до медиите.
Петров предупреждава за реална опасност от деформирането на дейността на Държавната агенция за национална сигурност и превръщането й в инструмент на групови - "за да не кажа тяснопартизански интереси".
Бившият съветник на напусналия първи шеф на ДАНС Петко Сертов определи като квазидискусионна проведената преди седмица кръгла маса по темата ДАНС.
Според него има стремеж за подмяна на модерната екипна форма на работа с безконтролно „единоначалие" - все опити за връщане към годините, които повечето от нас биха искали да останат най-сетне в далечното миналото.
Имаше опити да бъда стреснат, вменявайки ми вина за евентуалното разгласяване на класифицирана информация.
С подобни действия за сплашване съм се сблъсквал нееднократно не само като на държавен служител, но и като предприемач в реалния сектор, се казва още в писмото на Петров до медиите.
Резултатът от тях е известен, логичен ще бъде и сега. Този предизвикателен подход, който свързвам преди всичко с маниера на г-н Иван Костов, още повече мотивира и засилва намерението ми да защитя гражданските си позиции, оставайки верен на принципите и съвестта си, категоричен е той.
По думите му той е “готов съм да понеса тежестта на отговорността пред закона за евентуалното разгласяване на класифицирана информация - но отказвам да се скрия зад една фиктивна лоялност и да стана своеобразен съучастник в прикриването на истини, а може би и на престъпления.”.

Със 7 лева нараснала заплатата за септември
Средната месечна работна заплата за септември 2009 г. е нараснала в номинално изражение със 7 лева спрямо месец юни 2009 година, съобщава НСИ. Наетите на трудов договор обаче намаляват с 2.7% спрямо юни 2009 г. и достигат до 2.34 милиона души.
През трето тримесечие на 2009 г. средната месечна работна заплата намалява с 0.9% до 583 лв. спрямо второ тримесечие на 2009 година. Икономическите дейности, в които е регистрирано най-високо намаление на средната месечна работна заплата, са:
- "Финансови и застрахователни дейности" - 12.1%,
- „Държавно управление" - 4.8%.
Увеличение на трудовото възнаграждение на наетите през трето тримесечие на 2009 г. спрямо предходното тримесечие се наблюдава в икономически дейности „Доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване" и "Образование", съответно с 4.2% и 3.2%.
Най-голямо намаление на заетите по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в икономическите дейности „Доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване" - 14.0%, „Хотелиерство и ресторантьорство" - 13.0% и „Строителство" - 7.0%.
Спрямо юни на 2009 г. увеличение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение се наблюдава единствено в икономическа дейност „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" - 1.9%.
В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите лица по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост" - 23.2% и „Търговия, ремонт на автомобили, лични вещи и стоки за домакинството" - 18.5%, в които броят на наетите спрямо юни 2009 г. намалява съответно с 1.9%. и 0.9%.
В края на септември 2009 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение са с 6.3% по-малко в сравнение със същия месец на предходната година, като най-голямо намаление е регистрирано в следните икономическите дейности:
- „Строителство" - 16.3%;
- „Други дейности" - 11.2%.
Най-високо средно месечно трудово възнаграждение през трето тримесечие на 2009 г. са получили наетите лица по трудово и служебно правоотношение в следните икономически дейности:
- „Производство и разпределение на електрическата и топлинна енергия и на газообразни горива" - 1294 лева;
- „Финансови и застрахователни дейности" - 1191 лева;
- „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти, далекосъобщения" - 952 лева.
Най-ниско платени са били наетите лица в:
- „Хотелиерство и ресторантьорство" - 382 лева;
- „Административни и спомагателни дейности" - 433 лева;
- „Други дейности" - 441 лева.
Спрямо трето тримесечие на 2008 г. средната месечна работна заплата в обществения сектор нараства с 8.0%, а в частния сектор - с 12.5%. / по Money.bg

Участниците на БФБ отново бойкотират търговията
Отново скука на БФБ през първия час на днешната търговска сесия. Едва 94 хил. лв. оборот успяха да навъртят играчите с ценните книжа, търгувани на БФБ. Само 28 компании станаха обект на сделки, като на най търгуваните бяха със седем такива. Първите места в тази класация се заеха от екзотични книжа като Софарма трейдинг АД и Бианор Холдинг АД отчели спад със съответно 0.33 и 4.11% до средните 1.52лв. и 4.23 лв. за ценна книга. За обеми е дори неприлично да се споменава.
Индексите отчитат ръстове въртящи се около 1% макар че засегнати са едва половината от принадлежащите им дружества, че дори и по-малко.
Всички те са с повишения под процент а дърпащите индекса се оказват сделки от по една сделка с една акция, което остава засега без коментар.
Постоянна остава само тенденцията при Кремиковци, където цената продължи спускането си губейки до момента малко под 3% до 0.17лв. при 800 изтъргувани акции.
Дали ще се кръстосат офертите на БФБ днес предстои да разберем.
*Материлът не е препоръка за сделки с ценни книжа / по Money.bg

Хлебната война взема жертви
Конкуренцията между хлебопроизводители свали цената на насъщния във Велико Търново до рекордните 35 стотинки. Дъпмипгът е част от войната, която си обавиха производители от цялата страна.
„За нашите клиенти това трябва да звучи притеснително, защото трябва да се попитаме какво има в този хляб, на тази цена", предупреди Жеани Сапунджиева от Съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в града по телевизия PRO.BG.
От бранша са категорични, че средната цена на хляба трябва да е поне 80 стотинки. 23 стотинки струва само брашното, според хлебари. Всяка по-ниска стойност означава, че най-вероятно фурните пестят от данъци и осигуровки или влагат некачествени суровини.
Големите хлебопроизводители искат РИОКОЗ да провери условията на работа и суровините във всички фирми, които продават евтин хляб. Те настояват най-после да бъде приет и Закона за браншовите организации, който ще регламентира и контролира пазара на хляба.
Само за няколко месеца цената на хляба във Велико Търново падна почти три пъти и стигна рекордно ниски нива за цялата страна.
Благоприятната за потребителите тенденция е започнала още в началото на годината. Тогава хлябът в старата столица се търгуваше за повече от един лев, а на някои места дори достигна лев и петдесет. Изненадващо обаче на пазара се появи конкурентна фирма, която свали цената до рекордните 35 стотинки за 650 грама хляб.
За нелоялна конкуренция и в Бургас съобщи преди ден заместник-председателят на Федерацията на сладкарите и хлебопроизводителите в България.В морския град вече са започнали проверки от Инспекцията на труда, НАП и икономическа полиция. Според Людиев бургаският пазар е развит до максимално лоялна степен и затова е толкова атрактивен за навлизането на външни фирми от други региони. „Оказва се обаче, че тяхното качество е много по-занижено и затова те не могат много дълго да присъстват на нашия пазар", категоричен е Людиев.
Освен ако не са изтласкват по насилствен начин. В същия ден, в който Людиев защитаваше интереса на бургаските производители на хляб, от пресцентъра на ОД на МВР в Бургас съобщиха, че управителят на ямболската фирма «Ямбол- хляб» е подал оплакване в полицията, че конкурентни фирми не допускат тяхна продукция да се продава на територията на морския град. Микробус на ямболската фирма е бил заобиколен от други три микробуса, два от които с надписи «Черноморец» и «Бургас хляб» в центъра на бургаския квартал Горно Езерово. От всеки от микробусите слезли по двама мъже, които нанесли побой на 38-годишния водач на ямболския микробус. Шофьорът получил леки телесни повреди и бил предупреден, че при следваща среща в Бургас, микробусът ще бъде унищожен. / по Money.bg

„Само продажбите на храни и напитки продължават да растат”, „Дворец под „Шератон”, „Всяка пета кола на пътя е без "Гражданска отговорност", „5:1 за Фандъкова”

„Само продажбите на храни и напитки продължават да растат", съобщава от първата си страница „Дневник"
Състоянието на промишленото производство в България леко се е подобрило през септември, но данните от търговията на дребно показват, че продължават да растат единствено покупките на хранителни стоки, цигари и напитки. Последната анкета на Ройтерс за бизнес климата в Централна и Източна Европа за октомври също отчита подобрение (10 спрямо -7 за юли). България е сред четирите държави, в която очакванията излизат на плюс (7 спрямо -5), но нивото на бизнес климата е под средното за региона.
Индексът на промишлеността е отбелязал повишение от 2.7% на месечна база през септември, като най-голям е ръстът в производството на химични продукти. Спрямо година по-рано обаче индустрията се е свила с над 19%. Най-силно засегнати от кризата през последните 12 месеца са добивната и преработващата промишленост, стоките за междинно потребление, както и инвестиционните продукти.
Продажбите на дребно на храни, цигари и напитки продължават да растат с малък, но постоянен темп (2.5% за септември на годишна база). Най-голям е спадът в покупката на автомобили, компютри и битова техника.
Пред "Дневник" анализатори коментираха данните на НСИ като положителен сигнал за възстановяване на икономиката, но с уточнението, че един месец на ръст не изключва ново понижение. За обрат българската икономика разчита основно на Европейския съюз. Там според експертите стойностите на водещи бизнес индикатори дават надежди, че процесите в отделни сектори на икономиката започват да се обръщат в положителна посока.
Още от статията на „Дневник"

„Дворец под „Шератон", съобщава от първата си страница „Стандарт"
Римски дворец пред "Шератон" ще стане атракцията на столицата. Древният палат на император Константин Велики ще бъде изваден на бял свят догодина. Това съобщи главният архитект на София Петър Диков. Според него не е изключено руините да бъдат под стъклен похлупак. Така градът ще съперничи на Рим.
Площадът пред Шератон става пешеходна зона, паркингът ще бъде закрит. Сега той е общински и хотелски - само счупени плочки и кашпи, каза Диков.
Останките от двореца на Константин се простират от хотела до църквата "Св. Неделя" и Президентството, уточни за "Стандарт" тописторикът Божидар Димитров. Много е възможно в палата, наричан преди векове градска резиденция, да е спал и хан Крум, каза още министърът без портфейл.
Още от статията на „Стандарт"

„Всяка пета кола на пътя е без "Гражданска отговорност", съобщава „Класа"
Около 20% от регистрираните автомобили, които се движат в България, нямат необходимата сключена застраховка "Гражданска отговорност". Това съобщи Емил Атанасов, заместник-председател на КФН и ръководител на управление „Застрахователен надзор", по време на на конференцията „Отговорни към себе си, отговорни към останалите". Той обясни, че към момента едва около 81% от моторните превозни средства имат такава полица. Атанасов коментира, че високият процент на несключени застраховки е притеснителен и може да предизвика санкции от страна на Европейската комисия, защото по нейно предписание е допустимо 10% да нямат "Гражданска отговорност".
По думите му с големия брой незастраховани автомобили се увеличава рискът за системата. Той обясни, че се обсъжда предложение за използване на системата за видеонаблюдение на КАТ за проследяване на автомобилите, които са в движение и нямат застраховка.
Според Атанасов въпреки кризата броят на хората, които не плащат своята застраховка, не се е и няма да се увеличи. По думите му при процеса на пререгистрация сме станали свидетели на изключително висок обхват, но след това нивата никога не са били толкова големи.
"Цената на полицата, която предлагат някои от дружествата, е неадекватна на реално поетите рискове и това е сериозен проблем, който трябва да се разреши", посочи Атанасов. Според него средната годишна цена за едно МПС в края на годината ще бъде 164 лв., а в периоди като сегашния се стига до необосновано намаляване на застраховката. По думите му по време на най-активния период на сключването на застраховка, който е последните месеци на всяка година и първите месеци на следващата, се създават сериозни дисбаланси в сектора.
Като основен проблем Атанасов отчете недостатъчно точната информация за застрахованите автомобили, както и забавеното отчитане на полиците. Той съобщи, че около 30% от всички сключени договори се отчитат със закъснения. Според него заради липсата на единна база данни, с която да се проследяват транспортните произшествия на един автомобил, все още не може да бъде въведена системата "бонус-малус", при която стойността на застраховката се определя от това, какви и колко са нарушенията на даден шофьор.
Още от статията на „Класа"

„5:1 за Фандъкова", информира от първата си страница „Монитор"
Кандидатът на ГЕРБ за кмет на столицата Йорданка Фандъкова е категоричният фаворит на софиянци. Левият кандидат Георги Кадиев продължава да има слаба подкрепа, тъй като събира негативите от управлението на БСП. Това сочат данните от последното представително проучване на агенция СКАН, проведено десет дни преди частичните местни избори за кмет на София.
За Йорданка Фандъкова биха гласували 68,7% от запитаните, за Кадиев - 13%. Кандидатът Иван Антикаджиев получава 1,7%, Павел Попов - 1,3%, Мая Грозданова - 1,2%, Теодор Дечев - 0,2%.
Внушителната преднина на Фандъкова се дължи най-вече на ясно изразената партийна подкрепа от страна на ГЕРБ, на опита й в Столичната община като заместник-кмет, личните й качества и не на последно място - на широката подкрепа от други десни партии, каза специално за "Монитор" шефът на СКАН Райко Иванов.
Според социолозите тези резултати от вота в неделя ще се получат при очертаващата се традиционна за местни избори избирателна активност между 35 и 40%. Всяко отклонение от нея би изместило в едната или другата посока резултатите, но съотношението в подкрепата на кандидатурите е такова, че изходът от надпреварата в значителна степен е предопределен.
По думите на Райко Иванов двете основни кандидатури Фандъкова - Кадиев се ползват с различен комфорт по отношение на електоралния им резерв. Става дума за онази част от имащите право на глас, която няма да участва в изборите или се колебае да го направи, но гравитира към един или друг кандидат или политическа сила. Йорданка Фандъкова и партия ГЕРБ са в най-добро положение, тъй като имат по-широката социална основа сред привържениците си. Дори и сред гражданите, които се колебаят дали да гласуват, ГЕРБ отново има много високо обществено доверие от на близо 54%, каза за "Монитор" шефът на СКАН.
Още от статията на „Монитор"

„Властта иска да се отнемат имоти и при конфликт на интереси", съобщава от първата си страница „Сега"
Конфликтът на интереси също ще е основание за отнемане на необяснимо богатство. Това предвижда проект за промени в Закона за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност. Процедура за конфискация ще е възможна вече и при констатирани митнически и данъчни нарушения.
"Засегнатите ще трябва да могат да докажат произхода на имуществото със стойност над определен от закона праг, в противен случай то ще бъде отнемано като "необяснимо богатство", заяви в интервю за "Сега" министърът на правосъдието Маргарита Попова. Подробностите около проекта ще бъдат огласени днес.
Коригирането на този закон е една от мерките в плана на правителството след последния доклад на Еврокомисията. В него бе записано, че Комисията за отнемане на придобитото с престъпна дейност имущество, ръководена от Стоян Кушлев, е сериозно затруднена от законовите рестрикции. Освен това нормативната уредба позволява на застрашените сравнително лесно да избегнат налагане на обезпечителни мерки върху имуществото си и да го спасят. Препоръчваше се да бъде намален и прагът от 60 хил. лв., над който комисията има право да проверява. Според ЕК няма и ясен законов механизъм за оценяване на имуществото.
За да се поиска конфискация сега, трябва да има влязла в сила осъдителна присъда, т.е. да се извървят три съдебни инстанции. Освен това е ограничен броят на деянията, за които е възможна процедурата, и сред тях например не са престъпленията по служба. А това е основният път за незаконно забогатяване на хората във властта.
Реалното отнемане на имоти, фирмени дялове и пари също се точи с години. Преди да бъде приет законът за престъпното имущество през 2005 г., прокуратурата имаше право да завежда дела за конфискация по реда на глава III от Закона за собствеността на гражданите (ЗСГ). Така бяха отнети имоти от Боян Петракиев-Барона и от наследниците на Константин Димитров-Самоковеца.
Още от статията на „Сега"

„Селското стопанство измести строителството и хотелите от кредитирането", съобщава „Дневник"
Селското стопанство е секторът с най-голямо нарастване на отпуснатите кредити от банките през третото тримесечие на тази година. Това показват данните на БНБ към края на септември 2009 г. Хотелиерството и търговията са съответно на второ и трето място по увеличение на заемите. Нарастването при кредитите за селско стопанство е с 93.7 млн. лв., а за хотелиерството и търговията съответно със 77 млн. лв. и 71 млн. лв.
В сравнение с предходните две тримесечия на тази година се наблюдава промяна в секторите, които отчитат най-високи нараствания на кредитите. Предходните две тримесечия сред топ три бяха строителството, хотелиерството, професионални дейности и научни изследвания. Кредитите, отпуснати за сектор преработваща промишленост, за второ поредно тримесечие отбелязват спад, след като през първото тримесечие на годината имаха нарастване. Така кредитираните сектори в икономиката пренареждат позициите си. Очакванията, че при криза в строителния бранш и недвижимите имоти инвестициите ще се насочат към промишлеността, не се оправдават. Преработващата за второ поредно тримесечие е със спад в кредитирането, а добивната отчита ръст от около 14 млн. лв.
Обемът на кредитите за бизнеса в края на септември е 30.818 млрд. лв. Средният размер на един заем е 237 хил. лв. В сравнение с предходното тримесечие обемът се увеличава с 1.1%. На годишна база размерът на кредитите нараства с 3.4%. В края на юни годишното увеличение е било с 9.9%. Запазва се тенденцията да нараства делът на евровите заеми във валутната структура на корпоративния кредитен портфейл, като достига 72%. Анемичният ръст на кредитите в момента се обяснява най-вече с ниското търсене на кредити в икономиката. Това казаха преди ден и от Уникредит Булбанк при представяне на редовния им тримесечен доклад за банковия сектор в региона.
Още от статията на „Дневник"

„Зелникът за "Краун", разкрива „Стандарт"
64 милиона лева. Толкова струват на хазната съветите на британските консултанти "Краун Ейджънтс". Услугите им бяха ползвани от митниците между 2001 и 2006 г. За този период единственото реално нещо, което е направено, е сметката от постъпленията по ДДС от вноса да се контролира от митническата администрация. Това заяви пред "Стандарт" висш служител на Агенция "Митници". Така била спряна практиката вносителите да използват фалшиви платежни нареждания и да ощетяват бюджета с приходите от ДДС. Останалите над 230 препоръки за реформи в митниците просто не били възприети от българите и не били приложени.
"Луд е този, който дава зелника, а не този, който го яде", казват сега митничарите. По първия договор от 2001 г., сключен с прякото лобиране на премиера Симеон Сакскобургготски, британците прибраха около 33 млн. лв. През 2004 г. договорът е подновен за още 31 млн. лв. "Агентите на короната" вкараха свой човек във всички 15 митнически мобилни групи. На практика обаче те само седели в автомобилите и изключително рядко слизали да проверяват някой от задържаните по пътя тирове с вносна стока. Британците от групите обаче получавали месечни заплати от 8000 евро, а шефовете им - по 20 000. Така сметката само за заплати надвишава 8 млн. лв.
Независимо от колосалните средства, плащани от данъкоплатеца, поръчителите на услугите откровено нехаели за препоръките на "Краун Ейджънтс". Няколко години подред британците наблюдавали как българите си правели оглушки при въвеждането на модерен софтуер в Националната агенция по приходите и свързването на базите данни на митниците и данъчните.
Самите британци признават, че няма измислена система за оценка на резултатите от дейността им. В свой доклад те пишат: "Ефективността на програмата на "Краун Ейджънтс" за реформа в митниците може да се измери по два начина. На първо място успехът на дейностите може да се измери с промяната на приходите от митниците. На второ място успехът може да се оцени по отношение на постоянството на въведените промени. В допълнение на това могат да се използват международни и национални неправителствени организации като оценки за интегриране, които да се провеждат редовно и да отразяват началото от развитието на интеграционния процес. Трябва да се има предвид обаче, че тези оценки са обект на широко или неправилно интерпретиране. Опростен подход по отношение на индикатора приходи би бил сравнение на митническите приходи по време на програмата със съответен по-ранен период преди влизане на програмата в действие. Трябва да се има предвид обаче, че този подход няма да доведе до директно измерване на влиянието на програмата на "Краун Ейджънтс".
Още от статията на „Стандарт"

"С бюджет 2010 ГЕРБ ухажвал богатите", информира „Сега"
Бюджетът за 2010 г., подготвен от правителството, е прекалено черноглед, а наред с това облагодетелства едрия бизнес и богаташите. Тези два основни дефекта на проекта бяха разкритикувани вчера от икономистите на БАН. Чу се и призив временно да бъде отменен равният данък за доходите, като се въведе втора, по-висока ставка за по-заможните българи.
Остава загадка защо кабинетът предвижда 2% спад за 2010 г., при положение че в своите "Мерки за възстановяване на икономиката" прогнозира, че кризата ще бъде преодоляна още през април, коментира проф. Гарабед Минасян. Според колежката му Татяна Хубенова очакванията за притока на чужди инвестиции - около 3 млрд. евро догодина, също са занижени. Основните търговски партньори на България вече се окопитват от рецесията, така че спадът на икономиката няма да е повече от 1%, смятат независимите икономисти. Подобни са и прогнозите на МВФ и Европейската комисия за България.
Йордан Христосков, който доскоро бе шеф на НОИ, упрекна правителството във флирт с едрите корпорации. Той смята, че бюджет 2010 г. е противоречив, защото се опитва да удовлетвори и бедните, и богатите. Според Христосков кабинетът е трябвало да събере кураж временно - само за идната година, да отмени плоския данък, като въведе необлагаем минимум и втора ставка от 15 или 20% за хората с по-високи доходи. При замразяване на минималната заплата е логично да има необлагаем минимум, посочи експертът. Намаляването на осигурителната тежест с 2-процентни пункта едва ли ще спаси 200 или 100 хиляди работни места, а ще лиши пенсионната система от 400 млн. лева, изтъкна още Христосков.
Още от статията на „Сега"

„Сменят правилата за продажба на "Булгартабак", информира „Монитор"
Процедурата за приватизацията на "Булгартабак" ще бъде сменена, съобщи вчера министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по време на отчета за първите 100 дни управление на ведомството. Вместо на публичен търг с явно наддаване, както се планираше доскоро, тютюневият холдинг ще бъде раздържавен чрез конкурс. "Процедурата ще бъде вид конкурс, така ще има най-широк интерес за приватизацията на холдинга", уточни заместникът на Трайков Евгени Ангелов.
Какви точно ще са правилата за продажбата на "Булгартабак" обаче ще зависи и от новия консултант по процедурата. Той ще работи съвместно с приватизационната агенция. Търгът за избор на консултант ще бъде обявен след няколко дни, съобщи още министър Трайков.
"Целта ни беше и все още е да приватизираме "Булгартабак" възможно най-скоро", коментира още той. Министърът не се ангажира с точен отговор на въпроса с колко ще се забави приватизацията в резултат на смяната на правилата. Според Трайков обаче сделка за цигарения холдинг може да има през първото тримесечие на следващата година.
По отношение на "Кремиковци" икономическият и енергиен министър Трайчо Трайков коментира, че единствената реална алтернатива пред комбината е ликвидацията. От август досега „Кремиковци" е натрупал нови 13 млн. лв. допълнителен дълг към НЕК, съобщи още Трайков. Според него в течение на времето „Кремиковци" е станал фалшива индустриална структура, в която са били завлечени много икономически контрагенти като БДЖ и НЕК.
Изказването на министър Трайков дава сигнал за това какво ще бъде и становището на колегата му Симеон Дянков за разсрочването на публичните дългове на "Кремиковци".
Още от статията на „Монитор"

„Как партиите харчат парите си", разкрива „Сега"
Резултатите от изборите пренаредиха не само политическата тежест на партиите, но и техните финанси.
Най-тежката загуба търпи коалицията, в която БСП е основна движеща сила. "Коалиция за България" получи на изборите на 5 юли 2009 г. 748 147 гласа. Според действащия закон за политическите партии тя има право на 12 лв. субсидия за всеки получен глас. Тъй като на предишните избори коалицията е спечелила 1 129 196 гласа, това означава, че тя ще загуби 381 049 лв. месечно заради отлива на симпатизанти.
ДПС увеличава субсидията си със 143 121 лв. месечно. "Атака" също бележи значителен ръст. Преди четири години тя е в коалиция и печели 296 848 гласа, а сега се яви самостоятелно и взе с 98 885 гласа повече. Това означава, че след 5 юли т.г. хората на Волен Сидеров получават месечно по 395 733 лв. Сините запазват относително същия резултат. Преди 4 години ОДС получи 280 323 гласа, а сега "Синята коалиция" взе 285 662 гласа.
Най-сериозният удар на този вот направиха от ГЕРБ. Тяхната месечна субсидия в момента е 1 678 641 лв. Това означава, че през следващата година партията на Бойко Борисов само от субсидия ще вземе 20 143 692 лв., а за целия си мандат над 80.5 млн. лв. Това е и рекордна субсидия, получавана от българска партия през годините на прехода. Само за сравнение - за 2008 г. ГЕРБ декларираха пред Сметната палата 775 000 лв. приходи и толкова разходи. А година по-рано, през изборната 2007 г., са получили и похарчили малко над месечната им сега субсидия - 1 962 000 лв.
Как партиите управляват парите си? Този въпрос все още предизвиква смущение в някои партийни централи, които макар че са длъжни да дават отчети в Сметната палата, не са склонни да разкриват подробности от счетоводството си.
ГЕРБ обаче не отказват подобен разговор. Според лидера на партията Цветан Цветанов част от субсидията ще се похарчи за издръжка на местните структури. Те подготвят свой проектобюджет, в който калкулират пари за заплати, за издръжка на офиса, за обновяването му, ако е нужно, както и за всички други разплащания, които предвиждат през годината. Тук са включени и мероприятия и инициативи, които местните структури смятат да организират. Този проект на бюджет се утвърждава от ръководството на партията.
Още от статията на „Сега"

„Отново ще има дъмпинг на цените по "Гражданска отговорност", казва в интервю за „Дневник" изпълнителният директор на "Булстрад" Румен Янчев
Какви са очакванията Ви за кампанията по "Гражданска отговорност" в края на тази година? Ще има ли дъмпинг на цените, както се опасяват ваши колеги?
- Очаквам да е още по-лоша от миналата година. Да, ще има дъмпинг на цените. Не съм сигурен, че кризата действа отрезвяващо.
Дъмпинг под каква форма - намаление на тарифите или различни отстъпки?
- Под формата на неправилно определени цени. Когато човек определя цената на нещо, иска то да му покрива разходите, неговата себестойност. С цените, на които се продава полицата в момента, застрахователите няма да си покрият разходите, ще получат по-малко средства, отколкото са обезщетенията, които трябва да платят през тази и следващите пет години.
Тоест сегашните тарифи на застрахователите не отговарят на лимитите на отговорност, които влизат от 2010 г.?
- Това не е единствената корелация - между лимитите и тарифите. Тарифите очевидно не отговарят. Тези нови лимити, за които толкова се говори, се прилагат отдавна в Европейския съюз. А там цените на "Гражданска отговорност" не са максимум 300 евро, толкова е минимумът им. По тази логика цените в България трябва да се вдигнат драматично, ако зависят единствено от лимитите. Но те не зависят само от това, а най-вече от развитието на риска през годините, включително и сегашната 2009 г.
Ако доходите намаляват заради кризата, очаква ли се застрахователите да намалят и цената на "Гражданска"?
- Това изобщо не мога да го твърдя. Изобщо, ако има причина за намаление на цените, това ще е последната. Всеки иска да печели от дейността си. Държавата иска да пълни бюджета и да решава проблеми чрезувеличение на акцизи, данъци, производителите също искат да печелят. Застрахователите едва ли са с най-алогично мислене, за да си позволят да са единствените, които губят от дейността си. Даже да приемем, че ние в България сме малко по-упорити, акционерите от чужбина няма да го позволят, а голяма част от компаниите са собственост на чужди групи. Но задайте си въпроса: има няколко големи чужди компании у нас като AIG и QBE, защо те не се занимават с "Гражданска"? Ако беше толкова печеливша дейност, мисля, че AIG първи щяха да започнат да се занимават.
А защо другите компании продължават да се занимават с нея?
- Защото това е единствената застраховка, която в момента осмисля ежедневието на застрахователите, грубо казано. Първо, тя е задължителна, което значи, че тези, които са решили да се занимават със застраховане, са решили да се изхранват чрез нея. Изхранват се не само застрахователи, а и един куп посредници - оказва се, че една голяма група хора се издържат с продажба на "Гражданска отговорност". Тенденцията е цената й да расте, следователно при сегашните проценти на комисиони възнагражденията в абсолютен размер ще растат с всяка следващата година. Разбира се, паралелно с това застрахователите се интересуват и как ще расте размерът на обезщетенията, които ще плащат.
За полугодието пазарът като стойност не расте, но няма и да спада. Резултатът обаче след пет години ще бъде доста трагичен.
Ваши колеги постоянно говорят, че застраховката трябва да стигне европейски нива, но защо въпреки това цената й остава ниска в сравнение с европейската?
- За някои това е любима тема, защото е единственият начин за съществуване. Подредете по премиен приход компаниите по "Гражданска отговорност" и вижте какво място заема в целия портфейл на застрахователите. Когато си изпаднал в голяма зависимост, каква теза застъпваш - спираш да вземаш или искаш още? Пред нас и пред други този въпрос не стои, защото тази застраховка заема 20% от протфейла ни. Съществуването ни не зависи от тази застраховка и предпочитам да не зависи.
Защо компаниите предпочитат да губят, вместо да повишат цената?
- Не предпочитат. Просто не са в състояние да го направят. Ако сте внимателен наблюдател на това, което се случва на пазара, ще видите как се люшка. В момента, в който едно дружество направи така, че неговата премия е по-ниска от премията на останалите, потокът се насочва към него, защото потребителят вече е научен да търси най-евтиното. Защо - защото всички са лицензирани, а щом е така, всички са еднакво добри, има и обезпечителен фонд. Тоест за потребителя на услугата при кого се застраховаш няма абсолютно никакво значение. Застраховаш се там, където е най-евтино. Ако имат избор, десет от десет души ще изберат най-евтиното. Другото за тях спира да съществува.
Още от интервюто на „Дневник"
„Не искам лично да познавам министър", казва в интервю за „Стандарт" председателят на Съвета на директорите на "Трейс Груп Холд" доц. д-р инж. Николай Михайлов
Как оценявате първите сто дни на кабинета?
- Като сериозна заявка за диалог с бизнеса. Факт е, че министрите и техните екипи искат да чуят проблемите ни и да се опитваме да ги решаваме открито. За разлика от предходния кабинет, в който ни приемаха само на срещи "на четири очи". През първите 100 дни има ясен напредък - размразени са част от средствата по оперативни програми, готова е тръжната процедура за първия лот на магистрала "Тракия", определени са приоритетите за догодина. Когато има комуникация между държавата и бизнеса, няма как да не се случат нещата.
Премиерът Бойко Борисов помоли фирмите да намалят уволненията. Как ще се справи бизнесът, който се опитва да ограничи разходите?
- Можем да спрем да съкращенията само ако знаем, че утре ще платим заплатите, т.е. когато е ясно, че имаме работа. Това важи особено за инфраструктурното строителство, чийто основен възложител се явяват държавата и общините. Ние не искаме нищо друго освен ясни правила, еднакви за всички. Правителството също иска това, но то трябва да накара администрацията да спазва правилата.
Какво правителството трябва да направи за бизнеса?
- На първо място много бързо да се освободят еврофондовете. Трябва да имаме достатъчни гаранции, че те ще тръгнат и българският бизнес ще бъде равнопоставен на фирмите от останалите европейски страни. Като ръководител на "Трейс груп" не искам да познавам даден министър или администратор, а да има ясни правила в бранша. Искам да се явявам равнопоставено на състезания. И да се съревноваваме истински. Първото изпитание пред кабинета ще са търговете за магистрала "Тракия". Ако те тръгнат, ще бъде знак за ЕС, че ние можем да работим по правилата.
Предложихте ли конкретни решения на строителния министър?
- Ние поискахме основно прозрачност. Тръжните процедури и условията на обществените поръчки да бъдат обсъждани на Консултативен съвет към МРРБ, където участваме с експертно мнение. На този съвет разгледахме документите за оставащите три отсечки на магистрала "Тракия", дадохме предложения и те се приемат. До дни те ще бъдат публикувани в интернет и всички, които желаят, ще могат да ги видят.
За жалост мисля, че ние все още не сме на дъното на кризата, или ако сме го достигнали, скоро няма да се оттласнем от него и да започнем да вървим нагоре. Ще вървим по дъното, докато големите еврофондове реално тръгнат. И то не като има подписан договор, а когато получим първите реални плащания. Затова моята прогноза е, че във втората половина на 2010 г. ще започне да се усеща полъхът на положителната и реална промяна.
Одобрявате ли смяната на пътния шеф Димитър Иванов само няколко месеца, след като беше назначен?
- Смяната на пътния шеф е изключително голям плюс на това правителство. Имаше куража да го направи, без да се притеснява дали това няма да е лошо за политиката му или за отношенията в партията. Напротив - ако работиш и си добър, и можеш да изпълняваш поставените ти задачи - оставаш. В момента, в който ги изчерпаш, е нормално да бъдеш сменен. Да си представим, че аз съм станал министър и съм много добър професионалист в областта на инфраструктурата. Да, но тя е само част от дейността на регионалното министерство. За година и половина ще се свърши прекрасна работа в тази област. Но когато дойде време да се свърши и другата работа - например във ВиК сектора, ЗУТ, местното самоуправление и други ресори на строителното министерство? Нормално е да ми кажат - благодаря ти, че свърши прекрасно работата, сега ще сложим друг министър, който е по-подготвен за следващия ни приоритет. Аз ръководя холдинга си по същия начин. По-добре да запазиш достойнството на човека, отколкото да го изкараш некомпетентен и некадърен. Защо беше необходимо 4 години да се защитава една некомпетентност?
Управлението на предишния кабинет стана нарицателно за корупция. Водени ли са разговори с представителите на фирмите на четири очи?
- Имало е разговори на "четири очи", разбира се. Ръцете на бизнеса се извиваха и с възможностите на бизнеса се решаваха политически цели. В общината Х, защото трябва да се подкрепи кметът, се дава обект, който се прави от местна фирма, но без да бъде обезпечен със средства. Компанията прави обекта, кметът е доволен, правят се първи копки, а пари няма. И задълженията тежат на това правителство. Злоупотребява се с доверието на бизнеса и хората, защото с тези поръчки се осигурява поминъкът на работещите в компаниите. И тях буквално държавата ги е лъгала.
Има ли опасност сега кръгът на фирми, близки, до предишната власт, да се смени с друг?
- Въобще не става въпрос за кръгове, защото няма да се следва същият модел на управление. Сега ще има правила на всички нива.
Трябва ли да има осъдени министри?
- Съдебната система ще реши дали дълговете на държавата са направени умишлено или от некомпетентност. Дали е нарушен законът. Според мен големите неща са тръгнали именно от некомпетентност. Оттам една голяма група хора надолу са си правили корупционните схеми.
Още от интервюто на „Стандарт"

„Конференцията на Economist е положителен маркетинг за България", казва в интервю за „Класа" управляващият партньор в Creative Solutions Ирена Комитова
Г-жо Комитова, разкажете ни малко повече за бизнес конференциите на Economist по света и в България: каква е целта им, кои са участниците, водят ли до реални резултати за бизнеса и икономиката?
- Economist Group е организатор на поредица от срещи на високо равнище, които са основно в две насоки - бизнесът с правителството на дадена страна или висши мениджъри, обединени по даден индустриален признак. Последните конференции например са Световният форум за финансови директори (Копенхаген, октомври 2009), „Бъдещето на банковата система" (Париж, 24 ноември 2009), „Светът през 2010" (Абу Даби, 23 ноември 2009), и др. Кръглата маса на сп. Economist ще се проведе в България на 8 декември - и тя представлява закрита за медиите дискусия, в която като участници от страна на бизнеса се очакват предимно големи международни инвеститори, банки, застрахователи и инвестиционни фондове. От страна на правителството ще участват премиерът Бойко Борисов, както и управителят на БНБ Иван Искров, министърът на икономиката Трайчо Трайков, на регионалното развитие Росен Плевнелиев и на транспорта Александър Цветков.
Според авторитетно международно изследване на Burson-Marsteller's има няколко водещи икономически форуми в международен план, като на първо място е World Economic Forum в Давос. Следват конференциите на списание Forbes, които са с най-силен фокус върху САЩ. На трето място като ниво на организация, профил на участници и международна влиятелност се нареждат Economist Conferences. Така че нашето старание е форумът в България да отговаря на критериите на събитията на Economist навсякъде другаде по света.
Каква ще бъде темата на конференцията у нас тази година?
- Като организатор Economist предложи заглавие „Време за ново начало", което съвпада с обявените от правителството намерения за промени в бизнес средата - да я направи по-прозрачна и да възстанови доверието на европейските институции към България, както и да запази и създаде по-добри условия за работа.
Конференцията не е може би първата, която се провежда у нас и се опитва да създаде диалог между правителството и бизнеса. С какво предстоящата Кръгла маса ще се различава от другите подобни форуми от последните седмици?
- В София Economist Intelligent Unit ще представи собствено проучване, направено сред регионални мениджъри и инвеститори, за това какви са според тях условията в момента за правене на бизнес в България. Подобно изследване не е имало на нито една от другите такива срещи между бизнеса и правителството. Вторият ключов момент е, че форумът е платформа за получаване на най-точната и достоверна информация от първа ръка от страна на правителството - относно намерения, приоритети и икономическа политика за следващите месеци и години. Тази информация ще влезе в анализите и публикациите на Economist, които са добре познати по целия свят. Форумът безспорно е една от най-високите трибуни за положителен международен маркетинг на страната ни. Онова, което българското правителство и международният бизнес ще обсъждат по време на Осмата кръгла маса, ще се знае след това като поети ангажименти и обещания, търсени въпроси и решения в целия свят.
В крайна сметка какви са очакванията ви за тазгодишното издание на събитието, все пак се намираме във финансова криза?
- Очаквам делова Кръгла маса със стегната програма и с отворена програма както за въпроси и предложения, така и за дискусии по неща, които трябва да се направят и от двете страни, не само от правителството, а и от бизнеса. Очаквам много висок интерес, защото той беше подчертан от самото начало със спонсорствата на ING Bank и Mobiltel, а също с подкрепата от страна на БТПП, БСК, Българско-скандинавската камара, Българската фондова борса. На гости ще имаме сериозен екип от анализатори на Economist, които ще бъдат по това време в България и ще наблюдават и отделят особено внимание на кръглата маса.
Още от интервюто на „Класа"

„Кризата сви заплатите с 20-30 на сто", казва в интервю за „Монитор" управителят на Jobtiger.bg Светлозар Петров
Г-н Петров, какви са тенденциите на пазара на труда? Ще има ли рязко увеличаване на безработицата през зимата?
- Опасявам се, че ще има нови съкращения през ноември и декември. За размера им обаче трудно може да се прогнозира, защото всяка фирма се стреми минимално да свива щата си. Колко човека реално ще излязат на борсата не мога да кажа. Ако са малко, ще е най-добре за всички.
Кога ще е пикът на безработицата у нас?
- В деня, преди да започнат да назначават отново фирмите, казано на шега. Предполагам, че това ще стане през януари. После идва пролетното раздвижване. Очаква се и размразяване в Западна Европа, което бавно ще започне да се отразява и на нашия трудов пазар. Колкото по-рано, толкова по-добре. Колкото по-бързо излезем от кризата, толкова по-малки ще са щетите и за фирмите, и за хората, останали без доходи.
Какви професии се търсят в момента?
- Във всеки бранш има фирми, които търсят и които отварят места, но доста по-ограничено в сравнение с други години. Най-малък е спадът в търсенето на ИТ специалистите. И там има рецесия, но е доста по-малка.
С колко намалява заплащането за предлаганите нови позиции?
- Заплащането започна да спада още преди година за всички позиции. Сега постепенно се нормализира пазарът, търсенето и предлагането започнаха да се срещат, но на по-ниски нива от миналата година по същото време. Процентът зависи от бранша. Някъде 10, някъде 20 или 30% по-ниски заплати се предлагат в сравнение с миналата година по това време.
Кои са най-уязвими при съкращения - по-младите или по-възрастните?
- Проблемът не е възрастов, а опира до квалификацията. Иначе казано, ако аз като работодател трябва да съкращавам, ще запазя най-квалифицираните хора, които ми носят най-голяма полза за фирмата. Квалификацията за съжаление не е задължително да е функция на възрастта. Може някой да е влагал повече в себе си и да се е квалифицирал рано, а може и с възрастта човек да става по-добър и квалифициран. Важно е и умението и желанието да се учат нови неща. Ако се променя нещо във фирмата и хората трябва да учат, но нямат желание - с тях просто ще трябва да се разделим.
Предстоят съкращения в администрацията. Към какви позиции може да се насочат съкратените чиновници?
- На администрацията не трябва да се гледа като на едно цяло. Там не работят само чиновници. Има много инженери и професионалисти със специфични функции. Чисто административните позиции не са много, макар че при тях вероятно ще са съкращенията. Всеки според образованието и според уменията си, според това, което най-добре знае и може, трябва да се пренасочи към подобни услуги в частния сектор. Но и там търсенето не е голямо. Освен това никой от администрацията в офисите не иска да поеме риска да напусне работа.
Още от интервюто на „Монитор" / / по Money.bg

Разпитват бащата на свителел по делото "Топлото"При закрити врата започна поредното заседание по делото срещу ексшефа на столичната топлофикация Валентин Димитров.
Това се наложи заради един свидетел - Александър Найденов. Оказа се, че трябва да бъде разгледана съдебно-психиатрична експертиза на мъжа, която да установи дали той е годен за свидетел.
Найденов е баща на друг свидетел по "луксозното" дело срещу бившия шеф на столичното парно -27-годишната деловодителка в дружеството Гергана Найденова.
Делото остана закрито за медиите заради подробности от личния живот на Александър Найденов.
След около час заседание наблюдаващият прокурор Божидар Джамбазов обясни, че съдът е решил, че Найденов е годен да бъде свидетел по делото.
Още двама свидетели ще бъдат разпитани по това дело.
В момента те са в чужбина и за следващото заседание трябва да се завърнат в родината.
Предстои да бъдат изслушани и 3 експертизи, каза още Джамбазов.
Припомняме, преди време Гергана Найденова заяви пред съда, че е купувала сладки и сокове за апартамента на Вальо Топлото в станцията в Приморско.Посещавала е и апартамента му в София. / по НЮЗ.БГ

Няма коментари: