понеделник, 2 ноември 2009 г.

ВСИЧКИ ТЕМИ СА СЕРИОЗНИ НЕЩА ЗА ДЪРЖАВАТА НИ, ВИЖ ДЕЙСТВИЯТА СА ДРУГО НЕЩО - ТЕ ГРАНИЧАТ С АБСУРДНОСТ СРЕД ПОЛИТИЦИТЕ НИ!

ПО НЮЗ.БГ

Червеняков и Цветков за червените куфарчета на БСП
“В разговори за куфарчета, сакове и други подобни няма да участвам.
Когато вчера получих поканата за вашето предаване мислех, че ще бъде на по-сериозни теми.
Очевидно е, че ни вкарвате в една тема, за която аз не мога да ви бъда полезен".
Това заяви Младен Червеняков в ефира на БТВ.

Припомняме, обсъждайки повече от час с каква позиция да излезе за 20-годишнината от 10-и ноември, Националният съвет на БСП в събота повдигна някои въпроси, сред които и за „куфарчетата с парите".
Според Червеняков въпросите за червени куфарчета не са най-важните в момента. По-важната тема е вчерашното „прозрение" на Иван Костов, че има криза в сигурността на държавата.
„Темата за червените куфарчета нито е нова, нито е нещо, което заслужава да се обсъжда по начина, по който се обсъжда", заяви от своя страна Цвятко Цветков.
Немалко митове за тези 20 години са съществували в рамките на агенция „ЕЖК - Една жена каза..." (Така Цветков нарече ДАНС - бел. ред.)
„Ако наистина имаше червени куфарчета през тези години имаше няколко правителства, които щяха да я изядат с парцалите", посочи той. Цветков посочи, че властта раздава възможности.
„Държавата в повечето време през тези 20 години отстъпваше от позициите си и тогава се появи паралелна власт. Либерализмът в България се превърна в отказ от държавност. Когато държавата не управляваше, не контролираше, не дисциплинираше, паралелната власт често се налагаше над официалната", посочи той.
"Преходът, който ние оценихме като някакъв неолиберален модел, се превърна в България като отказ от държавата, отстъпление", коментира Цветков.
"Изтъпанват се всякакви политици и политичета и казват - народът мисли така", посочи Цвятко Цветков.
Трябва да има сериозен дебат за това какво трябва да се направи с ДАНС и действително да се направи цялостна стратегия за развитие, посочи Червеняков.
По време на криза условията, причините и креативността за извършване на престъпления нарастват и това са сериозните въпроси, обясни Червеняков.
По думите му не са толкова важни масово задаваните напоследък въпроси - какъв доклад от къде е изчезнал, кой го е архивирал, който го е разархивирал, кой на кого го е върнал, какво пише в справките, кои са добрите и кои са лошите?
Червеняков заяви, че това не са сериозните проблеми и не трябва да им бъде обръщано толкова голямо внимание.
„Тези служби са на държавата. Те не са нито на Борисов, нито на Станишев, нито пък на Сертов или на Драшков", категоричен е Червеняков.
Според него за службите трябва да се говори спокойно и сериозно; трябва да се оставят хората да си вършат работата.
„Както нито едно семейство не си излага мръсното бельо на показ, това не трябва да се върши и в „Светая Светих" на всяка една държава", допълни още той.
Всички политици от времето на прехода носят вина за състоянието на българската система за сигурност, категоричен е той. Всяко едно правителство приемаше свои виждания за сигурност.
Червеняков обясни, че това, по което е било работено, е един цялостен проект, който е приет и включва 3 агенции - сигурност, отбрана и охрана. Наред с трансформация на структурата и функциите на МВР, е била приета една дългосрочна програма за развитие на този сектор, допълни той.
„Хората не се интересуват кой с какво се замеря, а дали има сигурност, дали човек може да се движи както по улиците на европейските градове и по какъв начин държавата реагира на всичко това", смята представителят на Висшия съвет на БСП.
„Чарли, накъде пътуваш? Далеч от всяко тук" - с този цитат от Стайнбек Червеняков определи българския преход. Според него, големият проблем на този период е липсата на стратегия за развитие на България, включително и като страна-член ЕС. Червеняков посочи, че липсата на политика, води до запазване на статуквото.
"Много е важно как ще провеждаме политика оттук натам", каза той. „Лично участвам в тази игра, наречена политика, с намерение да реализирам свои виждания, свързани с партията, в чиито живот участвам отдавна", допълни Младен Червеняков.

Следващият омаскарен - Първанов, прогнозира Дърева
Политическият анализатор Велислава Дърева прогнозира, че в следващия публичен скандал, ще бъде замесено името на президента Георги Първанов.
Според нея той е единствената силна фигура в момента:
„Той е стожерът на България, който трябва да бъде омаскарен. До момента всичко е омаскарено, освен президента. Той ще бъде атакуван", категорична бе Велислава Дърева, в студиото на PRO.BG.
Тя прогнозира още, че „доклади от частни колекции ще продължават да се вадят периодично от различни кланове в службите - ДАНС, МВР - и ще продължат да се произвеждат генномодифицирани продукти като РЗС и Атака".
„Червените куфарчета" е „градска легенда, която от 20 години се върти", допълни Дърева.
Когато се говорят такива неща, трябва да има поне една сламка, за която да се закачиш. Защо 20 години никой не желае да види съвременните досиета от периода на т.нар. първоначално натрупване на капитал?", попита журналистът.
Според нея не БСП, а десницата е била тази, която в годините на прехода е държала всичко.
„Колко години БСП не беше на власт? Не беше ли десницата, която държеше всичко. И първия закон, който внесоха не беше за реституцията, а за съдебната власт.
Само няколко дни по-късно 650 магистрати бяха изхвърлени, а 60 хиляди полицаи и барети ги последваха. Така си разчистиха пътя", обясни Велислава Дърева.
По повод вътрешно-партийното напрежение в левицата, Велислава Дърева заяви, че това, което в момента се случва в БСП, е само в полза на ГЕРБ.
Тя видя и политически знак в решението на пленума от събота да остави емблематична фигура като Георги Пирински извън новото Изпълнителното бюро на партията. „Той е стожерът, той е единият от символите за желание за реформа в БСП. А Националният съвет зачерква цялото това усилие.

Костов положителен за 100-те дни
Лидерът на ДСБ Иван Костов оценява положително първите 100 дни на кабинета „Борисов", предаде БНР.
По думите му правителството е успяло да задържи доверието, което е ключов фактор за излизането от икономическата криза.
На пресконференция в централата на партията той заяви обаче, че говоренето за актуализация на бюджета в средата на годината създава риск за отслабване на сигурността на финансовата политика.
Друг риск според Костов е, че за първите 100 дни правителството не е успяло да установи колко ангажименти са поети по европроекти, за които няма еврофинансиране.
По тези ангажименти е възможно към държавата да се предявят искания за компенсации, които ще натоварят бюджета, предупреди Иван Костов.
ДСБ ще подкрепи бюджета стана ясно от думите му - „защото е реалистичен и цели да подготви страната за приемане в еврозоната".
Тъмносините обаче предлагат затягане на бюджета на народното събрание, министерски съвет и президентството.
Те предлагат и сливане на структури - например Комисията „Кушлев" да отиде в прокуратурата, а Държавната комисия по сигурността на информацията - в ДАНС.
Припомняме, вчера самият премиер Бойко Борисов си даде оценка мн. добър 5 за първите 100 дни от управлението на правителството.

Борисов пусна ДАНС "по следите" на министрите си
„От днес нататък надявам се ДАНС да се чува само при успешни операции. От днес ДАНС ще работи това, което законът й повелява".
Това заяви премиерът Бойко Борисов след разговор с екипа на агенцията в сградата на ГДБОП.
Борисов каза, че е видял в техните очи заряд и желание да бъде изчистено името на институцията. По думите му съставът е силно мотивиран и има желание за работа.
Премиерът каза, че ще даде най-висока оценка на този служител, който му донесе реална разработка за сега действащи министри, зам.-министри или кметове на ГЕРБ.
Борисов съобщи, че новата концепция и проектозаконът, са раздадени на всеки един служител и че им е поставил срок до петък за становища.
Премиерът каза, че е чул много добри предложения от служителите, с които ще се улесни работата и намаляват бюрокрацията.
По отношение на информационно-аналитичната дейност и придвижването на документите са предложени варианти, с които сроковете се скъсяват максимално, каза Борисов.
За новата концепция той посочи, че предвижда бързо придвижване на документите и добра координация между МВР, БОП и ДАНС на ниво директори.
„Друга координация не предвиждаме", добави Борисов.
Паразитните звена, които не са необходими според новата концепция, ще бъдат премахнати, каза още Борисов. Той е убеден, че с новия закон функциите на ДАНС и на БОП няма да се припокриват. „За това правим нов закон", подчерта Борисов.
Бойко Борисов е категоричен, че всички в ДАНС са наясно какво се е случвало през последната година и половина, но според него не е редно да коментира.

Хакери представят фото изложба
Трима компютрни специалисти редят своя обща изложба с любопитни фотографии в галерия „Студио 9" в Пловдив. Тя се открива утре, 2 ноември 2009 г., от 18 ч. в галерията на ул. Магура 9 (срещу бар Найлона, до бар Макалали).
Експозицията ще може да се види до 15 ноември. Общото мото на снимките е „Разпилени мисли". „Разпилени мисли - мислите, които са ту Тъмни, ту Светли. Понякога са Цветни, понякога Сиви.
Другото лице на човека, на света. Раздвоението на всичко, което крием, което ни заобикаля и или е в нас самите" - така обясниха майсторите на фотообектива Цветан Узунов, Ивайло Маджаров и Чавдар Калдиев идеята за изложбата си.
Общо 42 кадъра ще видят почитателите на художествената фотография, като съотношението на творбите между тримата автори е 6+11+25. Част от снимките са направени по време на лятната ваканция на хакерите в Иракли - един от тях (Иво) се вдъхновил от лодките, паркирани на пристанището, и докато другите сладко-сладко си спели в кемпера, той грабнал фотоапарата и ги запечатал.
Чавдар Калдиев пък се вдъхновил от малко момиченце на име Ани, и нейните портрети също се получили доста ефектно. Тя е обещала да присъства утре на откриването на изложбата и е приготвила плюшена играчка за фотографа си, да си я гушкал, когато остане самотен.
Цецо пък е експериментирал като е снимал с дълга експозиция и различно осветляване на няколко модела, за да покаже различните лица на един и същи човек.

Дечев: Фандъкова работи за останалите кандидат-кметове
Няма по-голяма глупост от това да внушаваш на избирателите, че ти вече си спечелил.
Високомерността на щаба на Фандъкова в това отношение меко казано работи за нас останалите кандидати.
Това заяви независимият кандидат за кмет на София Теодор Дечев, който е подкрепен от ПП „Зелените".
Заради това той не изключва възможността да има изненади на изборния ден.
Припомняме, бившияг зам.социален министър от кабинета „Костов" е издигнат от Инициатилен комитет, създаден от блогъри и хора от интернет обществото.
Ако Фандъкова бъде избрана за кмет на София, България ще изгуби един приличен министър на образованието и ще се създаде затворен кръг на управление, смята независимият кандидат.
Според него, ако бъде създадена една герберизация навсякъде, това няма да бъде от полза на прозрачността, нито на отчетността.
На въпрос на журналисти какъв свой резултат би счел за успех или за провал, Теодор Дечев заяви:
„Една от професиите ми е политолог, но в момента съм кандидат за кмет и ще участвам състезателно, като целта е победа. Когато вече е известен новия кмет, тогава ще коментирам дали резултатът е задоволителен или не."
По време на пресконференцията Дечев и инициативният комитет представиха Документ за гражданско действие, който включва набор от мерки за създаване на условия за активно гражданско включване в решаването на проблемите на градската общност, за опазване на околната градска среда, за изграждане на зелена икономика и на по-зелен транспорт в столичния град.
Той представлява интегрална част от предизборната платформа на Теодор Дечев като кандидат за кмет на София.
Три са генералните приоритети в програмата на кандидата за кмет.
Първо - това е справяне с транспортния хаос - създаване на по-адекватна система за управление на движението в София, развитие на наземния релсов транспорт, проучване на възможност трасетата на софийските канали да бъдат използвани за изграждането на естакади и скоростни трамваи.
Втори приоритет в програмата е инфраструктурата на града и третият е свързан с административните въпроси.
По думите на Теодор Дечев градът вече не покрива нормалните показатели за достатъчно количество зелени площи, има сериозни инфраструктурни проблеми.
Ключов момент в документа са идеите за развиването на пряката демокрация в управлението на града. Предложението е да бъде регламентиран начинът, по който да се свикват и провеждат референдуми.
Ще настъпят тежки дни за електроразпределителния монополист, ако бъда избран за кмет, закани се кандидат -кметът, като допълни че според него качеството на предлагана услуга е изключително ниска.

Желева пожела топла зима, за да няма проблеми с газа
Министърът на външните работи Румяна Желева си пожела "топла зима", тъй като може отново да се очакват проблеми с доставките на газ заради отношенията между Украйна и Русия.
Припомняме, по-рано днес руският премиер Владимир Путин предупреди ЕС, че могат да възникнат смущения в подаването на природен газ към Европа поради нови проблеми от страна на Украйна.
По време на конференция на тема "Енергийната дипломация" Желева припомни, цитирана от БНР, че въпреки съвместните енергийни проекти, страната ни все още е напълно зависима от руските доставки.
"Проблеми трябва винаги да очакваме при положение, че сме сто процента зависими, както по отношение на източниците, така и по отношение на маршрута, така и по отношение на нашите собствени ресурси, които имаме, каза тя.
Днес Румяна Желева ще се срещне с бившия германски външен министър Йошка Фишер, който е политически консултант на проекта за газопровода "Набуко". Този проект винаги е бил приоритетен за ГЕРБ - подчерта Желева.

Бебчето "Дондуков" 1 и рисковете на растежа
Премиерът малко избърза с поставянето на (само) оценки (междудругото, той не уточнява по коя система е тази петорка - шестобална ли, десетобална, или...).
Но все пак, оценки се поставят на ходещите на училище. А правителството, преживявайки своите първи сто дни, все още е на възраст, недорасла за школо.
Да приемем, че кабинетът „Борисов" премина първите си 7 години (ако го оприличим с един човешки живот и развитие).
Пък и толкова детски градини бяха открити от премиер министъра, че сравнението си е удачно.
Ползотворен ли бе този период и дали след време няма да си казваме, абе на този кабинет му липсват първите „7 години" - като може и обратното, разбира се.
Ясно изразени бяха характерните особености на всяко подрастващо дете - първо пълзене, после неуверени първи стъпки - залитания и доста падания, много рев - че кое бебе не реве - рязка промяна на настроенията - днес едно не му харесва, на утрото обаче (явно по-мъдро от вечерта) същото това нещо вече е приемливо и необходимо.
Така последователно „Дондуков" 1 първо отхвърли едни вертолети, после ги прие, след това ревна за едни самолети, после си остави единия, играчката „Южен поток" я захвърли веднага под леглото, после обаче припълзя, намери си я и много му хареса.
Сега недолюбвано е едно конструкторче - „Белене" се казва, но да видим - вече в по-зряла възраст - дали то няма да се окаже най-любимата и необходима играчка...
В същото време - през всичките първи 7 години - детенцето „Дондуков" 1 се радваше на огромно внимание и все по-нарастваща любов от околните.
Това е много хубаво, тъй като всяко едно бебче трябва да живее в позитивна среда, за да се формират добродетелите му, да расте спокойно и жизнерадостно.
Все пак обаче има малка опасност от разглезване, защото когато дойде времето на тийнейджърските бели, които заслужават пошляпване по дупето, не се знае детето как ще реагира - дали няма да го избие на откровена хулиганщина, или напротив - ще се комплексира и затвори в себе си.
Но да се надяваме, че белите няма да са толкова големи - защото в противен случай от тях бихме страдали всички.
Много се надяваме първите „7 години" да са подготвили „Дондуков" 1 за тежката школска, а след това и житейска действителност.
Да не се окаже, че приключвайки с еуфорията на детството, младият ни кабинет ще попадне в среда, където наистина се поставят оценки, които в никакъв случай не се влияят от аплодисментите и обичта на близките.
Наистина е важно „Дондуков" 1 да започне формирането на самокритичност и обективност, защото много бързо отминават времената, в които на един подрастващ му се прощава хленча, че околните другарчета в игрите са му виновни за всичко.
На „Дондуков" 1 ще му се наложи да взима все по-важни и тежки решения, за които отговорността ще е изцяло негова.
И тъй като без грешки няма да мине - всеки греши, когато работи - поне е важно те да бъдат осмисляни, признавани и анализирани - най-сигурната гаранция за недопускането им повторно.
Силно се надяваме след първите 100 дни аплодисментите към „Дондуков" 1 да понамалеят и да бъдат заместени от обективна и дидактична критичност, която пък ще пресече строежа на въздушни кули още в основата му.
Както се казва, стискаме палци за идването на 2-ри, 3-ти и т.н. 100 дни, защото за никого няма да е добре „Дондуков" 1 да смени бебчето с друго, което тепърва - и без време - ще кара отново своите първи 100 дни.

РЗС с позиция по доклада Голдстоун за Ивицата Газа
Парламентарната група на „Ред, законност и справедливост" внесе в деловодството на Народното събрание декларация, свързана с „доклада Голдстоун".
Заради изключителната и важност РЗС настоява тя да влезе в дневния ред на първото пленарно заседание на седмицата, съобщиха от пресцентъра на партията.
В сряда предстои сесия на Общото събрание на ООН, на която ще бъде разгледан доклад, посветен на военните операции в Ивицата Газа в края на 2008 и началото на 2009 г.
Позицията на Парламентарната група и Политическият съвет на РЗС е, че „докладът Голдстоун" не е обективен и може да доведе до допълнително усложняване на конфликта в района.
В доклада "Голдстоун" на ООН се казва, че при израелската военна операция "Лято олово" в Ивицата Gаза през януари са извършвани военни престъпления, довели до смъртта на 1400 палестинци.
Докладът е изготвен от екип, ръководен от бившия прокурор на Международния наказателен съд Ричърд Голдстоун. Според него Израел, и „Хамас" са извършили военни престъпления и вероятно престъпления срещу човечеството в хода на 22-дневния конфликт в началото на годината, започнат от израелската страна в отговор на ракетния обстрел по израелските територии от страна на Ивицата Газа.
В доклада се препоръчва изводите в документа да бъдат предадени на прокурор на Международния наказателен съд, ако Израел и „Хамас" не проведат достоверно разследване по случая в рамките на шест месеца.

Сватбата като могъщ политически пиар
News.bg публикува текстовете ви без редакция...
Не може да се отрече, че родните политици понякога са изключително изобретателни и мобилни, ако се отнася за техния обществен образ, но в използването на бракосъчетанието, сватбите и венчалната гюрултия са истински новатори.

Хрумна ми да ви обърна внимание на този парадокс след уж случайно изпуснатото признание от Надежда Михайлова, че вече се е омъжила за приятеля си Светлин Нейнски. При това го сторила още на трети октомври и не къде да е, а в Мадрид.
Така тя погреба окончателно мокрите сънища на един куп седесари и ги хвърли в любовна нега, но и постигна разтърсващ пропаганден ефект. Което ме наведе на мисълта, че Хубавото Наде е избрала тази форма на самопопуляризация не случайно – ще излязат верни приказките, че усилено се организира подхлъзването на Румяна Желева за еврокомисар и Надето се нуждае от евробрак за допълнителен бонус.
Избрала е находчиво и мястото – Мадрид е съседен на Лисабон, а шефа на еврокомисията Барозу нали е португалец. Да не говорим, че в испанската столица е Симеон, кадета Рилски, който може да подшушне някоя добра дума тук и там, пък и партията Му има евродепутати и самата Кунева-Пръмова, която не крие, че негодува срещу Желева.

Но на брака като на сериозен персонален пиар да не мислите, че е новатор само бившата синя шефка. Още в началото на демократичните години доста политици решиха, че българското общество е патриархално и консервативно и не се гледа с добро око на старите моми и ергени, да не говорим за трайно разведените.
Един приятел със социологически уклон и досега твърди, че желанието на Сергей Станишев да си остане стар ерген е отнело между 2 и 5% от традиционалисткия червен електорат от баби и дядовци, които не му простили забежките с Азер Меликов, вместо с Елена Йончева. Може и да е прав.

Та политическите сватби започнаха още в началото на 90-те на миналия век. Едва ли някой си спомня, че крак повлече станишевия съветник Росен Карадимов, който се бракува във Великото народно събрание с дъщерята на колежката му Соня Младенова /тази, която имаше обеци от полюлей от изгорелия Партиен дом/.
Любовта трая кратко – до 36-то Народно събрание, когато се стигна до ръкопашни сблъсъци между младото семейство и светкавична раздяла. Рейтингът след това спадна рязко и на Росен, и на тъщата Соня и не станаха повече депутати, просто червените консерватори ги възневидяха.

Някъде по това време пък крайните сторонници на мюсюлманския морал, традиции и религиозни принципи натиснаха шефа си Доган да не се ослушва, ами свие семейно гнездо. В името на ДПС и електората, Ахмед реши да направи решителната крачка – нали си спомняте чутовната сватба с Айсехел Руфи на някакъв стадион, с десетки зурни и тъпани, файтони, курбани, ориенталски салтанати, мазни борби и хиляди гости от различни вери и религии.
Временно рейтингът му скочи рязко, но последваха интервютата, че младото момиче „не си перяло гащите” и на всичко отгоре била лесбийка, та се стигна за бързотечен развод. После пак преди избори го натиснаха и той повтори сватбата с девойчето Карнобатлъ, но този път церемонията бе леко светска в хотел „София” /сега – „Радисън”/ и отново високите гости бяха от Илия Павлов до Желю.
С плевенското момиче Доган се сдоби с наследничка, но скоро му писна и вече трети път мюсюлманските първенци не му позволиха да се жени – изглежда разбраха, че лидерът им има по-фриволни разбирания за брака.

Малко по-късно пък в „Александър Невски”/независимо от забраната/ се венчаха на пищна церемония бившия виден икономист и депутат Венцислав Димитров и парламентарната сътрудничка на СДС Меглена Букова. И до днес са щастливо и доволно семейство.

Истинска истерия за бракосъчетания и разводи се изви при царистите от НДСВ, когато рейтингът им започна да се срива. Като свърши приказката за 800 – те дни, тогавашният премиер Сакскобургготски направи от сватбата на дъщеря си Калина с Китин Муньос запомнящо се зрелище, което се снимаше от телевизии, а на Боровец се събраха един куп братовчеди и братовчедки, арабски първенци и цялото правителство, та дори Мара Мисса уважи царската сватба.
От целия самоковски край се събраха баби да пеят песни на младото семейство и да им месят погачи, а тогавашният директор на НИМ Божидар Димитров се натегна запомнящо като направо сложи булчинската рокля на Калина в музея за вечни времена. Вместо за далаверата на царете с външния дълг, целоупният електорат месеци наред се занимаваше с подаръците на Калина и Муньос и пластичната операция на носа на царската дъщеря.

Взели пример от лидера си и другите царисти продължиха с разводи и сватби. Преди да напусне НДСВ Николай Свинаров набързо се разведе и се ожени повторно, същото стори и Даниел Вълчев, който си избра хасковлийката Милена Паунова – също бивша депутатка. Екшънът разводи-бракове придоби откровен пропаганден ефект при Гергана Грънчарова и Мони Паси.
Когато се зададе министерстване за дамата, а Паси се кандидатира за шеф на НАТО и двамата парясаха половинките си и набързо се взеха посред зима в екологична хижа на Пампорово. Царските фенове срамежливо триха сълзи за щастие и добруване на младото семейство и пиара свърши работа. Малко катран в пропагандното щастие наля бившата съпруга на Паси Бинка Пеева, която написа болезнено откровена книга, но мълчи сърце.

Сините изоставаха в този своеобразен сватбен разкош. Там планетарна популярност придоби сватбата на вътрешния министър Богомил Бонев, който паряса жена си Таня Градинарова и се врече във вечна вярност на актрисата и певицата Нона Йотова.
Бяха весели и безгрижни времена, когато цялото правителство на Иван Костов по задължение се кипреше на всеки концерт на Нона. После работата се спече между Костов и Бонев и последния пристана на Георги Гергов.

Сватбата на Надето в Мадрид тресна родните хай-персони изненадващо, но не оцениха тънкия пиар ефект, който ще има в ожесточената битка за еврокомисар. Да не говорим, че си е друго да получиш доверието на евро-чиновниците, когато си в дългопродължаващ меден месец. Е, може да е „дежа вю” кампанията, но за добруването на страната са позволени всякакви волности.

ГРИПНА ЕПИДЕМИЯ ОБХВАНА СТРАНАТА
Грипна епидемия в Шумен е обявила Регионалната здравна инспекция.
Прекратяват учебните занятия и учениците излизат в грипна ваканция. Тя ще продължи до края на седмицата.
В грипна ваканция са и учениците от Бургас, Варна, Враца, Стара Загора и Ямбол. В Бургас е обявена грипна епидемия до 6 ноември включително.
Д-р Марко Марков - ръководител на отдел "Контрол на заразните болести" уточнява, цитиран от БНР, че през почивните дни болните в Шумен са се увеличили и броят им е 240 на 10 хиляди души.
Забраняват се свижданията в лечебните заведения, прекъсва и работата на детските и женските консултации.
От днес до 9 ноември включително във всички училища в Ямболска област се обявява грипна ваканция. Очаква се пандемичният комитет да реши дали да се обяви грипна епидемия.
В Габрово Регионалният щаб за борба с грипа реши 12 училища от утре да излязат в грипна ваканция.
Четири от шестте проби, взети за изследване от деца от града, са потвърдили наличието на вируса A(H1N1).
Бременна жена от Сливен почина след усложнения от свински грип.
Още...
Обявената на 30 октомври в Търговишка област грипна епидемия ще продължи до 6 ноември.
Със заповед на кмета на Община Каварна Цонко Цонев от днес до следващия понеделник са затворени детските градини в Каварна. Прекратени са учебните занятия и в Тервел.

Стана ясно и че седем от болните деца в Никопол са заразени с новия грипен вирус А(H1N1).
И във Враца училищата днес се затварят врати заради четири доказани случая на новия грип.
Два регистрирани случая на свински грип има в с. Красен, община Генерал Тошево. И там училищата са затворени.
Днес се очаква министърът на здравеопазването Божидар Нанев и експерти да оповестят актуални данни за разпространението на грипния вирус A (H1N1) в страната.

40 студенти заразени със свински грип в румънски хотел
Хотел в румънския планинския курорт Синая е бил затворен след като 40 студенти са се заразили със свински гриппо време на международна правна конференция, съобщава АП.
Всички са хоспитализирани в института по инфекциозни заболявания в Букурещ, като грипът протича в средна и тежка форма.
По думите на здравния министър на Румъния вирусът е разпространен от португалски турист, който е отказал да бъде приет в болница 2 дни след като е потвърдено, че е носител на вируса А(H1N1).
Мениджърът на хотел Синая е обяснил, че на конференцията са взели участие 260 студенти от 31 европейски държави.
Те са прекарали близо седмица в хотела, който се намира в Карпатите, на около 100 км. от Букурещ.
Хотелът и туристическите атракции в града, които са били посетени от студентите, ще бъдат дезинфекцирани.
За момента няма информация дали сред участниците в конференцията е имало и български граждани.
Пакистан предложи $5 млн. за главите на 19 талибани
Пакистанските власти са предложили общо 5 милиона долара за информация за залавянето или за главите на 19 талибани.
Най-голямата награда е за „новини", свързани с талибанския лидер Хакимула Мехсуд.
За главата му или за информация, която би довела до залавянето му, правителството предлага 600 хиляди долара.
Междувременно най-малко 40 души са загинали при самоубийствен атентат в пакистанския град Равалпинди, съобщава БиБиСи.
Атентатор-самоубиец се е взривил на хотелски паркинг в града. Повече от 40 души са ранени, включително жени и деца.
Припомняме, повече от 100 души загинаха след като кола-бомба избухна на оживен пазар в Пешавар миналата седмица.
Подобни атаки убиха хиляди души в Пакистан през последните седмици, след като армията предприе мащабна операция срещу талибаните.

Карзай официално обявен за президент на Афганистан
Афганистанската избирателна комисия отмени втория тур на президентските избори, след като Абдула Абдула се оттегли от надпреварата, предаде СиЕнЕн.
Единственият съперник на действащия президент на Афганистан Хамид Карзай, Абдула Абдула се отказа от участие във втория тур на президентските избори, който трябваше да се проведе на 7 ноември.
Председателят на избирателната комисия обяви Карзай за победител по време на пресконференция в Кабул.
В изявление от вчера Абдула заявява: „В името на народа, в името на милиони хора, които дадоха доверието си и своя глас да мен на първия тур, в този тежък момент от историята, това не е лек избор за мен".
Отказът на Абдула от участие във втория тур нанася сериозен удар върху легитимността на изборите, писа БиБиСи.
Стотици хиляди бюлетини бяха признати за недействителни при провеждането на първия тур през август месец. В хода на разследване, подкрепено и от комисията от ООН, бяха преразгледани окончателните резултати.
Така обявените 49.67% за Карзай и 31% за Абдула наложиха провеждането на балотаж.
Иран мести столицата заради прогнози за земетресение?
Иран обмисля да премести столицата си заради прогнози за разрушително земетресение в района на Техеран.
За да избегне големи щети от природното бедствие, идеята е била предложена от духовния лидер на страната Аятолах Али Хаменей.
Не е ясно дали строежът на новата столица ще започне от нулата на ново място или тя ще бъде разположена във вече съществуващ град, съобщава Гаридън.
Иран е имал множество столици- Исфахан, Казвин, Шираз, Машхад и Хамедан.
Техеран става център на политическия, културния и икономическия живот на страната през 1795 година. В града живеят близо 12 млн. души, а в началото на 20-ти век са били само 250 хиляди.
Плановете за нова столица за първи път за коментирани преди 20 години, но сериозно внимание им е обърнато едва през 2003-та след силното земетресение в югоизточния град Бам, където загинаха 40 000 души.
Според експерти по-голямата част от сградите в Техеран няма да издържат на мощен трус.


ПО MONEY.BG

Сега сме най-зле
Третото тримесечие на настоящата година ще е едно от най-лошите за страната по отношение на икономическа криза, но и някои от най-лошите прогнози не се реализират, каза председателят на Центъра за икономическо развитие (ЦИР) Георги Прохаски (на снимката долу), цитиран от БНР. Днес центърът представи тримесечния си доклад за състоянието на българската икономика.
Ситуацията в световен мащаб започва леко да се подобрява, данните от световните икономики започват да стават все по-положителни, а това означава според Прохаски, че и в България вероятно през второ-трето тримесечие ще се почувства по-сериозно това подобрение в световната икономика. И вероятно това ще се отрази върху растежа на българската икономика. От ЦИР смятат, че по това време България ще излезе от кризата и постепенно ще регистрира макар и минимален икономически растеж.
Прохаски посочи, че бюджетът за следващата година трябва да бъде по-консервативен, но от друга страна в условия на криза трябва да има публични инвестиции и заради това в тази си част (приходната - бел. ред.) бюджетът за 2009 г. не е добър.
От ЦИР прогнозират 5% спад на на брутния вътрешен продукт (БВП) през 2009 г. От януари до август в страната са влезли над 1,95 млрд. евро преки чуждестранни инвестиции, което е 5,8 на сто от прогнозирания БВП.
По думите на Прохаски критично ще бъде усвояването на евросредствата, което може да е решаващия фактор дали ще излезем от кризата и дали ще бъде изпълнена рамката на бюджета.
За септември безработицата е 8,03 %, като според анализаторите тя ще продължи да се увеличава. Най-високото си равнище от около 9-9,5 на сто безработицата ще достигне в края на тази и в началото на следващата година. Експертите прогнозират бавен спад на безработицата през второто полугодие на следващата година, което съвпада с излизането на страната от кризата.

КАБИНЕТЪТ РЕШИТЕЛЕН, НО ТВЪРДЕ НЕОПИТЕН
Икономическата криза и несъмнената неоптиност на кабинета са основните фактори, при които работи правителството на на Бойко Борисов. Това мнение изрази социологът Кольо Колев пред БНР.
По повод на 100-те дни на правителството, социологът заяви, че сегашните управляващи са били изненадани от властта и посочи силните страни на тяхната политическа воля, като най-характерната черта на управлението им.
Няма никакво съмнение, че Борисов импонира със своята политическа воля и решителност. Няма съмнение и, че зад тази воля, стои голяма доза неопитност, коментира Колев.
Разнопосочните сигнали от различните министри и различните министерства, ясно го показва.
Днес ще махаме всичките агенции, утре - няма да ги махаме, но ще ги разделим или пък някои ще ги обединим. Всички проекти на общините днес ги спираме, утре ги разделяме на групи. Днес ще слагаме акциз, утре - ще го махаме.
Решителната неопитност дава шанс на решителния човек да се научи и да променя. Решителната неопитност, обаче, е и много опасна, защото ако човек е много решителен и неопитен, може да създаде много бели, обобщи Колев.
Политическият психолог Антоанета Христова заяви, пред БНР, че голямата подкрепа на правителството дава предимство на възможностите, предвид ограниченията на финансовата кризата. Според нея обаче, управляващите трябва успеят да използват това предимство, което им дава сериозната подкрепа на мнозинството от хората.
Малко пъти сме имали такива ситуации, когато след 100 дни управление, властта има такава подкрепа, коментира Христова. По принцип липсата на опитност не е проблем, когато човек се обучава, когато е диалогичен и отворен към промяна, тази липса на опит може да се компенсира и да се превърне в полезно действие.
Аз разглеждам повече нещата, не като потенциал, а като риск, пред този които е неопитен в момента. Рискът в тази ситуация е, че тази огромна надежда, акумулирана в 77% доверие е проблем не само като ситуация пред самия премиер и правителството, но и за избирателите, защото когато цялото бъдеще бъде олицетворявано само от един човек, това се превръща донякъде в риск за представата за демокрация, завърши Христова.

ПАРЧЕ от "пицата" ЗА "котката в чувал"
"Те не искат да купят "котка в чувал". Така в характерния си стил премиерът обясни бягството на германския инвеститор RWE от проекта АЕЦ "Белене", явно имайки предвид разпространения смисъл на израза - да си вземеш стока на доверие без никакви гаранции. Обяснението е ефектно, но не е съвсем вярно по отношение на почти всички участници в сагата за атомната централа.
Тя продължава и след оттеглянето на германската компания. Предстои конкурс за избиране на нов консултант, който да подготви критериите и избора на нови инвеститори. Това е повод за анализа на Ясен Бояджиев по радио Deutsche Welle.
Не е вярно най-напред за германските инвеститори. За "котката" те са знаели достатъчно, за да видят смисъл в нейното "отглеждане", докато съществуваше перспективата за гарантирана възвръщаемост на разходите - чрез държавно гарантирано финансиране и чрез дългосрочен договор, гарантиращ изкупуване на произведената електроенергия на гарантирана твърда цена. Когато се видя, че такива гаранции едва ли ще има, пък и новото германско правителство обеща да отмени ембаргото върху местната ядрена енергетика, смисълът от участието се позагуби.

Особеностите на руската "порода"
Съвсем наясно с "котката в чувала", естествено, са изпълнителите на проекта. Тя впрочем си е тяхна, руска "порода". Че цената на "отглеждането" и "издръжката" й може да набъбва, за тях хич не е било притеснително, а по-скоро желателно. Докато има някой готов да я плаща. Сега, когато желаещите да плащат намаляха, изпълнителите са готови и сами да си я платят. Така ще им се сбъдне мечтата да си имат своя АЕЦ на територията на Европейския съюз, да стъпят и на неговия електроенергиен пазар и да привържат тукашната територия още по-дългосрочно и здраво за собствените си технологии, доставки, горива и най-разнообразни други интереси. Евентуални бъдещи пазарни несгоди, свързани с търсене, цени, възвръщаемост и така нататък, за тях са подробност. Те са над тия неща в неизтощимия си стремеж да докажат колко са велики.
Мимоходом сред добре запознатите да споменем и подизпълнителите и консултантите, част от които вече добре понамазаха от участието си в работата, далеч преди тя да е завършена и даже да е захваната истински.

Българският "чувал"
В кръга на посветените можем да причислим и българската държава - засега поне най-вече в лицето на предишното й управление. Всъщност, може да се каже, че "чувалът" е негов и именно то скри "котката" в него, като подкара проекта отзад напред, подписа договори и започна да плаща преди да осигури парите. И за тези хора цената не е била от значение. Просто са знаели, че ще я плаща друг, а и водещ е бил принципът "колкото повече, толкова повече". Защото далаверата не е в крайния резултат, а в едрите хапки от храната на "котката". А "чувалът" служи за прикриване на тази далавера.

Кой плаща
Така стигаме до единствените участници, за които обяснението на премиера е напълно валидно. "Котката" е скрита в "чувала" заради тези, които я плащат и ще я плащат - с данъците си и чрез цената на тока. Това е местното население, предварително наплашено и убедено, че без "котка" не може.
Платени са вече милиард и 200 милиона лева. Въпреки отказа на инвеститора и напълно неясната перспектива, предстои да се плаща и догодина. Примерно някой и друг милион на бъдещия нов консултант. Неизбежно и на изпълнителите, които, както научихме, продължават по "съгласувания график и в утвърдения обем" да си извършват "пусково-наладачни дейности". Както, разбира се, и заплати на неизвестен брой местни чиновници, които ще продължат да претакат от пусто в празно.
Откъде точно ще дойдат парите - дали директно от държавния бюджет, оприличен на малка и постна пица, или косвено от бюджета на министерството и печалбата на енергийната компания - не е толкова важно. Така или иначе, парче от "пицата" ще има и за "котката в чувала".
„Свалят чиновниците от колите”, „Пломби и СПА вместо заплата”, „Разцепление в ЕС обрече на провал срещата за климата в Копенхаген”, „Държавата ще съди Симеон за всичките му гори в Рила

„Свалят чиновниците от колите", съобщава от първата си страница „Монитор"
Огромна част от държавните чиновници ще бъдат лишени от екстрата да разполагат със служебен автомобил и личен шофьор, който да ги развозва. Целта на мярката е да се спестят пари на бюджета и е инициирана лично от премиера Бойко Борисов. С персонална кола ще разполагат само служителите, чиято работа налага на всяка цена тази привилегия, научи "Монитор" от министър-председателя. Той вече е възложил на главния секретар на Министерския съвет Росен Желязков да се преразгледа кой на "Дондуков" 1 не може да мине без облагата.
След като предприел необходимите стъпки за орязване на транспортните разходи на МС, Борисов поискал от своите министри до един да направят същата ревизия в подопечните им ведомства. "Капка по капка, накрая язовир", уверен е премиерът. Той обясни за вестника, че за всеки шофьор държавата харчи на месец между 800 и 900 лв., които могат да се спестят на данъкоплатеца. Освен това отсега нататък обиколките на чиновниците щели да се отчитат стриктно в пътни книжки, както било навремето в МВР. А не да излиза, че шофьорът кара танк.
По думите на министър-председателя само за два месеца, откакто сложил лимит за пътуванията на служителите на МС, азходите за гориво на институцията спаднали с 50%.
Освен това премиерът спрял търг на НОИ, където си били подготвили купуването на 4 нови коли за 192 хил. лв., става ясно от стенограмата на последното правителствено заседание. Премиерът призовал министрите си да следят за подобни харчлъци и им напомнил, че носят отговорност за това пред него. Той не пропуснал да отбележи, че за кафетата и водите за участниците в заседанието, ще се бръкне от собствения си джоб.
Още от статията на „Монитор"

„Пломби и СПА вместо заплата", информира от първата си страница „Стандарт"
Фитнес, СПА почивки, безплатен зъболекар и даже прах за пране. Така от родните фирми се борят да задържат висококвалифицираните си кадри. Заради кризата голяма част от компаниите у нас трябваше да намалят заплатите на служителите си. За да ги задържат обаче на работа, те им предлагат купони за храна, фитнес карти и още куп екстри, вместо част от месечното им възнаграждение.
С навлизането на повече чуждестранни фирми у нас все повече началници залагат не само на заплатата, но и на атрактивни бонуси, за да привличат и задържат хората си.
Служебният телефон, който допреди няколко години се смяташе за екстра, в наши дни не впечатлява никого, категорични са експертите от родните сайтове за кариери и професионално развитие като Jobtiger и Jobs.bg.
Социалните пакети, които специалистите по човешки ресурси разработват, включват както практични бонуси, така и глезотийки за служителите като солариум, СПА пакети и масажи. Тенденцията в последните години обаче е служителите да държат най-много на допълнителното здравно осигуряване, което предлагат някои от родните работодатели. Пакетите са изключително атрактивни, защото покриват стоматологични услуги от 300 до 500 лв. Вноските излизат по около 25 лв. месечно на човек. В зависимост от това какъв пакет избере работодателят, служителите могат да се възползват от различни услуги. Опциите варират от безплатни профилактични прегледи и изследвания до ВИП стая и избор на лекарски екип за родилките. Някои от допълнителните здравноосигурителни пакети гарантират и връщане на похарчените от служителя пари за лекарства. Недостатъкът е, че понякога възстановяването на сумата отнема месеци, разказаха пред "Стандарт" служители.
Освен на здравните и пенсионните вноски, повечето работници ценят високо и преференциалните условия при кандидатстване за кредит в определени банки, с които фирмата им е подписала договор. Финансовите институции разрешават заемите по-лесно, а и лихвите са по-ниски, когато има корпоративен договор. Tака голяма част от хората успяват да се сдобият и със собствено жилище, поясняват спецовете по човешки ресурси.
Масова практика на фирмите е да поемат и транспортните разходи. Вместо карти за градската мрежа обаче, все повече шефове имат практика да дават пари в брой за този разход. Причината за това е съвсем практична - особено в големите градове, хората често използват маршрутки или таксита, за да се придвижат до работното място.
Още от статията на „Стандарт"

„Разцепление в ЕС обрече на провал срещата за климата в Копенхаген", съобщава от първата си страница „Дневник"
Важната за борбата с климатичните промени среща на върха в Копенхаген на 7-18 декември няма да завърши със споразумение между представителите на почти 200 държави от цял свят. "Реалистично е да се каже, че в Копенхаген няма да има договор, но е важно там да се очертае политическата рамка за него. Преговорите ще продължат по-дълго от очакваното", заяви германският канцлер Ангела Меркел след срещата на върха на Европейския съюз в края на седмицата.
След около 40 дни в датската столица трябваше да има нов глобален договор за намаляване на вредните емисии, наследник на действащия до 2012 г. Протокол от Киото.
Това обаче няма да се случи заради разцеплението в ЕС между развитите страни и по-бедните членове от Източна Европа по въпроса кой колко да плаща за борбата с климата.
Тепърва специална комисия на ЕС ще уточнява как да се приложи приетото настояване на източноевропейците техните вноски в годишен фонд на ЕС за около 15 млрд. евро да са според доходите на глава от населението, а не според обема вредни емисии. Догодина ще се изясни и ефектът от удълженото за тях след 2012 г. използване на т.нар. въглеродни кредити.
"По-бедните трябва да внасят по-малко. Абсурдно е България да плаща повече от Дания или Холандия. Ние искаме да се развиваме бързо. Полша няма да се превърне във фолклорен музей на Европа", заяви полският министър по европейските въпроси Миколай Довгиелевич.
Според българския премиер Бойко Борисов приемането на условията на деветте "нови" в ЕС, предвождани от Полша, може да спести от вноската на България 40-50 млн. евро годишно.
От друга страна, големите държави в ЕС не искат да поемат конкретни финансови ангажименти, преди да е ясно с колко ще участват други водещи икономики в света. По-бедните държави пък отказват да подпишат наследника на Киото без финансови ангажименти от богатите.

„Държавата ще съди Симеон за всичките му гори в Рила", съобщава от първата си страница „Сега"
Държавата ще заведе иск срещу бившия премиер Симеон Сакскобургготски още тази седмица, и то за всичките му гори в Рила. Това заяви в интервю за "Сега" аграрният зам.-министър Георги Костов. До момента държавата обмисляше да си търси само 4521 дка, които заради грешка на поземлената комисия в Самоков бяха върнати два пъти на Сакскобургготски.
"Искът срещу наследниците на бившите царе ще бъде заведен най-късно в сряда. Чрез него държавата ще си поиска всичките около 16 000 дка в Рила, като ще позволим на Сакскобургготски да доказва в съда за каква част от тях има документи и може да ги притежава", уточни Костов. За помощ при водене на делото е наета частна юридически кантора.
На практика ще се прави цялостна преоценка на реституцията на царските гори заради няколко аргумента. Един от тях е, че законът изисква, когато горите не могат да се върнат в реални граници, реститутът да се обезщети с равностойни по качество терени. "Част от масивите на царя не са възстановени в реални граници, защото попадат в Национален парк "Рила" и той е получил други. Само че неговите са били наполовина сипеи и храсталаци, а за тях той е обезщетен с качествени гори", каза Костов.
Другият мотив са споровете за горите над с. Бели Искър. Местните хора там имат документи, които показват, че въпросните гори дори не са били държавни, а общински и частни, и съответно поземлената комисия в Самоков не е имала право да се разпорежда с тях. Отделен е аргументът, че като подаде иск за всички терени, държавата вече ще има основание да забрани всякаква дейност в спорните терени, докато съдът не се произнесе окончателно. Костов припомни още, че държавата ще си търси пропуснатите ползи от дърводобив в спорните терени.
Аграрният зам.-министър призна, че държавата доста по-трудно може да си върне 1400 дка от спорните гори, които Сакскобургготски вече продаде на трети лица.
Още от статията на „Сега"

„Прокуратурата проверява 1 млн. лв. загуби от наемането на „Перун", информира от първата си страница „Класа"
Прокуратурата проверява при какви обстоятелства корабът „Перун" е бил отдаден под наем отпреди две години. Според източници на „Класа" това е довело до загуби от над 1 млн. лв. за държавата. Сигнали за неизгодния наем на плавателния съд бяха оповестени още преди година и половина от неправителствената организация БУЛСАР и моряшкия синдикат.
Приключилата скоро ревизия на Изпълнителна агенция „Морска администрация" (ИАМА) действително установи нарушения, резултатите са предадени на прокуратурата. Това съобщи за „Класа" транспортният министър Александър Цветков.
В одитния доклад за ИАМА се посочва, че освен неправомерните действия по отдаването на плавателния съд под наем на „Интернет агенция" ООД са установени и несъбрани дължими вземания от нея. Преди две седмици официално беше съобщено, че на практика наемателите са съсипали плавателния съд.
В резултат на проверката Цветков освободи изпълнителния директор на агенцията Николай Апостолов. Сменено е и ръководството на ДП „Пристанищна инфраструктура".
„Перун" бе нает преди повече от 2 години от софийската фирма "Интернет агенция", а моряците не получаваха редовно заплатите си. Освен това според специалистите не е било законно на плавателния съд да работят украински граждани.
Специалистите тогава бяха скандализирани и от факта, че единственият ни влекач за морско спасяване изпълнява курсове до Индия и Дубай.
През март тази година от „Морска администрация" съобщиха, че техническото състояние на „Перун" е доста лошо. Различни източници твърдят, че за ремонта му са необходими от 300 000 до 1,2 млн. лв.
Корабът междувременно беше прехвърлен от „Морска администрация" към ДП „Пристанищна инфраструктура" и заличен от регистрите като спасителен влекач. От около година „Перун" е на кей във Варна без екипаж.
Още от статията на „Класа"

„100 дни стигат! Бойко може да мине от думи към дела", анализира Петьо Цеков от „Сега"
В навечерието на 100-те дни от премиерската си клетва Бойко Борисов за пореден път доказа, че на това правителство не му липсват нито идеи, нито действия. Ако кабинетът има проблем, той се крие в това, че понякога идеите му не са много добри, а действията - са твърде хаотични.
Още в самото начало бе ясно, че Министерски съвет трябва да се разглежда не като съвкупност от личности, а като помощен орган към Бойко Борисов. Точно така бе озаглавено и първото прессъобщение на кабинета - то бе покана към журналистите, които искат да отразят заседание на "Правителството на премиера Борисов", а не на Република България.
Три месеца след като пое управлението, Борисов се радва на огромна подкрепа. Рейтингът му е рекорден, покрай него завидно одобрение получават и хора като Цветан Цветанов и Цецка Цачева. 90% от българите подкрепят намерението да се ревизират всички сделки на предишното правителство, а близо 2/3 одобряват политиката на съкращаване на администрацията, орязване на разходите и т.н. Идеите на Борисов за създаване на спецфонд за трансплантации на българите в чужбина и обещанията му, че кризата няма да се отрази върху растежа на пенсиите - това са част от успешните ходове на кабинета, които гарантираха стабилен рейтинг. Точно затова, ако изборите бяха днес, ГЕРБ щеше да спечели още по-убедителна изборна победа.
Борисов имаше шанс да покаже, че се справя успешно в кризисни ситуации - вижте как реагира при земетресението в Шабла и трагедията в Охридското езеро - беше организиран, експедитивен, премерен. Огромен бонус за него е бързата му реакция при вътрешнопартиен или управленски гаф - примерно Борисов моментално се намеси, когато депутатите от ГЕРБ Емил Димитров и Десислава Танева се опитаха да отворят вратичка в закона за горите, която да позволи на частници да строят, ако са "добросъвестни инвеститори".
Още един плюс за Борисов - на този етап той лавира прекрасно сред по-малките десни партии - СДС, ДСБ, "Атака" и РЗС, които подкрепят кабинета на малцинството. Бойко успява да ги държи на разстояние, като в същото време, поощрявайки ту една, ту друга, да им придава значимост, което ужасно ги радва. Вчера СДС бяха изключително важни за стабилността на управлението, днес "Атака" е надежден партньор, който радостно ридае: "100-те дни на Борисов са 100 дни свободна държава". Утре сигурно РЗС ще бъдат определени като изключително последователни демократи....
Борисов действа успешно и зад граница - за разлика от президента Първанов примерно, който скоро не е посещавал официално държава от ЕС, Бойко успя за една седмица да отиде при Саркози и да приеме Берлускони. "Шпигел" може да се съмнява в качествата му, но Меркел очевидно го харесва.
Още от статията на „Сега"

„Депутат струва колкото джип", информира „Стандарт"
Един депутат излиза на хазната колкото струва джипът на "Опел" Antara. Над 45 000 лв. са само възнагражденията на един депутат за следващата година. Това става ясно от предвидените средства за парламента в проекта на бюджет за 2010 г. За възнаграждения на народните представители са предвидени 10,98 млн. лв. В тази сума влизат както заплатите на депутатите, така и допълнителните суми, които получават, за да си наемат сътрудници и експерти.
Основната депутатска заплата сега е 2121 лв. Тъй като заплатите на чиновниците през 2010 г. не се предвижда да нарастват, и депутатската надница замръзва. Допълнителни суми се получават за участие в комисии. Освен това, за да плащат на сътрудници и експерти, да покриват разходи, свързани с работата си, депутатите получават допълнителни суми в размер на 2/3 от основното си възнаграждение. Така общият размер на възнагражденията за един депутат и сътрудниците му излиза над 45 000 лв. годишно.
Всичките пари за парламента през 2010 г. са 53 млн. лв. Похвалното в бюджета за 2010 г. е, че за подмяна за автомобилите на парламента не са предвидени средства. Депутатите ще се возят на старите лимузини, като има пари само за ремонта им. В парламента, както и в останалата администрация, се готвят съкращения. Предвижда се общата численост на работещите в парламента да падне от 997 на 935 щатни бройки.
Още от статията на „Стандарт"

„Чужди инвеститори търсят окрупнени земи", съобщава „Дневник"
Чужди инвеститори проучват от няколко месеца пазара на земеделска земя, като интересът им е насочен основно към комасирани терени. "Сондажите са свързани с бъдещи проекти в областта на възобновяемите енергийни източници и земеделието, затова се търсят терени между 300 и 10 хил. дка. Подобни площи в страната се намират трудно, затова и сделки почти липсват." Това съобщи Борислав Петков, председател на асоциацията на собствениците на земеделска земя, която обединява почти всички фондове със специална инвестиционна цел плюс по-крупните притежатели на имоти.
Преди два месеца ръководството на асоциацията е представило в министерството на земеделието варианти за насърчаване на комасацията. "Срещнахме разбиране от новия министър и екипа му, очаквам процесът на окрупняване на имотите най-после да се активизира", обясни още шефът на асоциацията.
За последните пет години фондовете инвестираха значителни средства в покупка на имоти, но притежаваната от тях собственост все още е твърде малка на фона на общата обработваема земя, която остава раздробена. Затова и те не могат да влияят върху решаването на проблема с неефективното земеделие. Годишно в страната се обработват 35 млн. дка, от които фондовете притежават едва 2 млн. дка, или под 1% от общите площи. С изключение на Добруджа и част от Плевенско средният размер на нивите в страната все още е под 10 дка, затова и земеделието в страната е неефективно, а себестойността на произвежданата продукция е доста под средната за европейските държави. Средният размер на притежаваните от фондовете имоти е 12 дка на парцел, затова от асоциацията предлагат държавата и общините да се включат в комасацията.
Предишният парламент прие в началото на тази година изменения в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, които въведоха принципа на доброволната комасация. Според тях всеки притежател на над 10% от собствеността в дадено землище може да инициира доброволно комасиране. Или ако един собственик има десет парцела по 2 дка, разхвърляни на различни места, той може да ги замени с чужди ниви, така че да получи 20 дка. Идеята е първите комасирани терени да се направят между фондовете, общините и държавата, които притежават над 45% от имотите в дадени землища.
Още от статията на „Дневник"

"Страхове и факти" изнася в „Сега" икономистът Емил Хърсев
Мрачно настроение на фона на оптимистични данни за икономиката на България. С тази снимка на бизнес климата срещаме ноември, един от трите месеца в годината, когато традиционно бележим цикличен пик на песимизма и вяло стопанско настроение. Другите два са февруари и април. Един колега бе успял да докаже навремето зависимост между прогнозата за температурите в София и очакванията на българския бизнес. Единствените изключения от тази зависимост са свръхоптимистичната вълна около коледната еуфория и песимистичното настроение през април, когато нашенецът опразва джобовете, за да плати годишните си данъци.
За жалост, казионната наука смачка в зародиш това метеорологично направление в българската иконометрия, иначе щяхме да знаем повече за причините бизнесът да изпада в параноични цикли напук на положителните данни, които черпим от статистиката.
Ето проучването на бизнес климата, поднесено от НСИ в навечерието на Хелоуин: през октомври очакванията се влошават с нови 1.3%, песимизъм владее всички отрасли, с изключение на индустрията, там оптимистично настроените управители на фирми нарастват с 2.1%. Всъщност и настроението на индустриалците е нелогично ниско предвид нарасналото до 65% натоварване на производствените мощности, което се обяснява главно с ръст на износа. (Натоварването падна под 60% на дъното на кризата.) Поредното измерване на климата отново доказва, че у нас бизнесът се води предимно от чувства, а данните имат малко значение. Обективният прочит на статистиката сочи тенденция, обратна на очакваното от управителите. Единствено строителните фирми имат основание за спада на очакванията с нови 8.9%. Но колкото и да са изкривени стопанските прогнози, още по-мрачна картина се рисува в медиите. Като четеш софийски вестници, ще речеш, че чакаме края на света да настъпи всеки момент. Всеки, който професионално се занимава с икономика, знае, че според обективните данни вече сме преминали дъното на кризата, при това (ако съдим по борсовите индикатори) близо месец преди 9 март 2009 г., когато се пречупи тенденцията на траен спад на световните финансови пазари.
Всеки момент очакваме отчетните данни за третото тримесечие. (В огромна държава като САЩ вече обобщиха информацията и констатираха първо тримесечие с ръст след началото на кризата, а данните за България към края на септември още липсват.) Според мен и у нас ще отбележим ръст на брутния продукт още през третото, най-късно през следващото тримесечие. Обективната (макар и консервативна по мое мнение) прогноза на БНБ също дава основания за оптимизъм За разлика от (поредното) гадание на МВФ, заложено в проектобюджета за 2010 г. и според което 2009 г. ще донесе малко над 6% спад на БВП, а догодина ще паднем още 2% надолу, икономистите на БНБ пресмятат едва 4.2% спад за 2009 г. и 0.5% ръст за 2010 г. Вероятно реалните факти ще надминат и консервативните очаквания на БНБ, камо ли черните предсказания на МВФ. Август беше вторият пореден месец с положително салдо в текущата сметка на платежния баланс, впрочем 5 пъти над салдото от юли. Бавно, но расте излишъкът по капиталовата сметка, финансовата сметка не прекрачи червената граница. Разбити са предчувствията за провал във всички отрасли, даже строителството се сви по-малко. Напук на предвещания крах туристическият сезон ще завърши с ръст.
Вярно, за последните 12 месеца страната е посетена от 1.9% по-малко чужденци, но спадът не се дължи на намалени продажби на ваканционни пакети, а на оредели командировки по работа. Вместо масово закриване на предприятия, шивашката промишленост има годишен спад едва 19% за полугодието (след 21% срив до края на март). Колапс на кредита, взрив на фалитите няма. Обективните данни обаче се разтварят без следа в блатото на апокалиптичните вещания.
Лесно, но прибързано е да припишем мрачните ожидания на типично нашенско черногледство. Причина за песимизма е факторът страх.
Още от статията на „Сега"

„Казвам на министрите: Бързайте бавно", заявява в интервю за „Стандарт" премиерът Бойко Борисов
Господин премиер, каква е оценката Ви за първите 100 дни на кабинета?
- По нищо не разбрах, че има толерантност в тези 100 дни. Атаките бяха отвсякъде. Въпреки това успяхме да направим много неща и за кратко време получихме публична подкрепа от големите европейски лидери на реформите, които прави България.
Кабинетът е подготвил отчет за 100-те дни, какво съдържа той?
- Наложихме мораториум и спряхме заменките на Станишев и тройната коалиция - заменките на горите. Направихме над 50-60 разкрития за огромна корупция и течове на пари, които са тормозели държавата. Така на практика тя е източвана. Успяхме да спестим 18 милиона от спортна зала. Договорихме да върнем поне единия правителствен самолет и така спестихме огромни санкции при развалянето на тази сделка. Успяхме да направим бюджет, в който да защитим нашите баби и дядовци. Над 34% от парите в бюджета отиват за пенсионерите - 7,4 млрд. лева. Започнахме реформите в здравеопазването. Направихме така, че всеки българин, пострадал където и да е по света, да бъде сигурен, че държавата ще се погрижи за него. Успяхме да пуснем европейските фондове. Започнаха да идват реалните пари. 400 милиона дадохме на малките общини. В петък, по време на парламентарния контрол, видяхте какво се е случвало в екологията. Там над 700 милиона са опукани за населени места, които имат по няколко махали. В Европа в тези населени места се правят абсолютно законни малки пречиствателни станции, които са много по-евтини. А тук са правили канализации, които дори не работят като пречиствателни станции, не са вързани. Започнахме още реформите в земеделието - върнахме горите към министерството на земеделието. Взехме тези 300 милиона договорени пари от Европа за затворените реактори. Казах на колегите в Брюксел: 300 милиона са много малко, ние на година губим по 560.
Какво Ви отговориха?
- Отговорът беше: Толкова преди ни поискаха. Опцията е била до 800 милиона евро. Затова аз си запазих правото да продължа да искам пари от следващия бюджет на ЕС.
Тоест можело е да вземем 800 милиона евро за затворените реактори, но Сергей Станишев и кабинетът му са решили, че трябва да настояват само за 300?
- В Брюксел са били свикнали да чуват "ОК" и "Каквото се предложи". Затова и се учудиха, когато поставих ребром въпроса. Истината е, че 27 души в Съвета имат абсолютно равноправен глас. Всеки си поставя проблемите. Може да се групират интересите между отделни държави и да се излезе с обща позиция - както направихме ние. Премиерите на 7 държави се събрахме и направихме заедно позиция за вредните емисии. Разговаряхме, одобрихме документ и го внесохме.
В интервю за "Стандарт" в деня на клетвата на кабинета казахте какви очаквания имате към всеки един министър. Оправдаха ли се те?
- Министрите имаха много големи амбиции. Но това, което завариха в министерствата, действително ги стъписа. Защото предишните са имали безумен начин на управление.
Затова темпото, което залагам, е наистина високо и някои вече не издържаха на напрежението.
Зам.-министъра на здравеопазването Гайдов ли имате предвид?
- Да, както и шефа на пътната агенция.
Доволен ли сте от бюджета, който Симеон Дянков направи?
- Работата е много трудна, но е важно да се направи балансиран бюджет. Вижте обаче какво става, когато ние кажем: Ще извадим само малка част от резерва, всички се опитаха да ни критикуват. Истински се удивих, когато разбрах, че самият Орешарски е пуснал питане за фискалния резерв. Това вече е наглост. При положение, че той е направил същото. Аз излязох и честно казах: Няма да пипаме резерва, щом Станишев смята, че е опасно. Но какво се случи - донесоха ми документите, които показват, че те са направили същото, при това тайно.
Защо тогава шефът на БНБ Иван Искров отрече да са били вадени пари от резерва?
- Каквото и да говорят, документите са при мен и те са парафирани. Направили са го преди кризата. Но аз вече съм си прибрал парите. Имам стабилен фискален резерв. Българите трябва да бъдат абсолютно спокойни. Около 8 милиарда лева стоят в трезорите на Българска народна банка. Няма застрашен влог на гражданин. Парите са ни в касите, за да има спокойствие.
Ако трябва занапред да се извадят 30-40 милиона от 8-те милиарда - за здраве или транспорт, ще разговарям публично със синдикатите, и ще кажем: Взимаме примерно 0,5% и ги даваме, за да не умрат тези хора от глад или болест. Така ще го направим.
Обявихте магистралите за абсолютен приоритет. Ще стигнат ли парите, за да изпълни министър Плевнелиев амбициозните цели, които му поставихте?
- До края на мандата ще бъдат завършени 3 магистрали - "Тракия", "Люлин" и "Марица". Приоритетно ще завършим аутобана от София до Бургас, за който настоява и бизнесът. До 2 седмици ще бъде обявен търгът за първата отсечка. Но искам веднага да кажа, че няма да пускаме магистрали без разрешително за строеж и ОВОС, както е правено досега.
Отвличането на Румен Гунински постави МВР пред сериозно изпитание. Като човек от системата, доволен ли сте от работата на вътрешното министерство и от вицепремиера Цветан Цветанов?
- Той започна много тежка реформа. Завари лошо наследство - неработещи служби, необезпечени. Сега сменя ръководства. Това е много тежка машина. Но почти всеки ден МВР разкрива убийства. Реши случая "Спринцовката". Редом с това хваща и банди полицаи. На него му трябва най-много време първо, за да почисти къщата.
Аз съм много доволен от неговата работа, затова и дадохме 135 милиона повече на МВР - за да може да им купи дрехи.
Информират ли ви всеки ден как върви разследването по случая "Гунински"?
- По десетина пъти.
Има ли развитие?
- Не е редно да коментирам. На много места отидохме, много неща проверихме, за съжаление няма никакви анализи за похитителите, които досега са извършвали отвличания.
Факт обаче е, че всяка сутрин в 6 и 30 часа дежурният по МВР е първият, който ми докладва. За всичко - катастрофи, убийства или обири.
Каква е оценката Ви за 100-те дни на парламента, доволен ли сте от депутатите от ГЕРБ?
- В момента не трябва да се гледа количеството, а качеството на законите. Вижте какво са правили предишните - 30 пъти са променяли само Закона за горите. И аз питам: Защо изобщо са го приемали?
Още от интервюто на „Стандарт"

"Лихвите падат с 1-2% през 2010 г.", цитира „Монитор" заместник-финансовия министър Владислав Горанов
От 2010 г. ще се наблюдават по-ниски лихвени равнища. Това прогнозира вчера заместник финансовият министър Владислав Горанов. "Лихвите са цената на ресурса. Те ще започнат да падат тогава, когато има повече ресурс в банките", обясни още пред БНР Горанов. Той не пожела да се ангажира с прогнози дали спадът на лихвите догодина ще бъде чувствителен. Личното му мнение обаче е, че може да се очаква намалението на лихвените равнища да е в рамките на 1-2 процента.
Зам. финансовият министър прогнозира още, че първите три месеца на новата година ще бъдат много тежки. От пролетта обаче се очаква икономиката да започне да се съживява, коментира той, като уточни, че това все пак са хипотези.
По отношение на бюджета за следващата година Владислав Горанов коментира, че въпреки заложения дефицит от 0,7 на сто на практика бюджетът е балансиран. Според него това е дефицит, формиран за сметка на разходването на постъпили вече аванси от Европейския съюз.
Кабинетът не бърка във фискалния резерв, а разходва или планираме да разходи голяма част от авансите от ЕС, които са над 1 милиард, поясни той. Няма нищо лошо в това, когато ресурсът е външен за икономиката, той да бъде представен по този начин, каза Горанов.
Той коментира и разликата между прогнозата на кабинета за свиване на икономиката с 2% през 2010 г. и тази на рейтинговата агенция Fitch, която очаква 0,5% ръст на българския БВП. Според зам. финансовия министър очакванията на кабинета, заложени в проектобюджета, се дължат на анализа на данните към настоящия момент. Като лош пример той посочи бюджета за тази година, правен от предишното правителство, което е планирало ръст от 5 на сто, а не - както се случва сега - свиване с над 6%. "Ако се окаже, че ръстът е по-голям, то отново парламентът и правителството ще се разпореждат с него", добави Горанов. "За пръв път от доста години насам уравнението е не как да преразпределяш ръст, а как да смачкваш секторите, за да ги вместиш в една балансирана рамка", коментира още той.
Още от статията на "Монитор"

„Високият външен дълг, макар и частен, е знак за уязвимост", казва в интервю за „Дневник" старши съветникът в Световната банка Орсалия Каландзопулос
В края на октомври Институт "Отворено общество" организира конференция за реформите в новите страни - членки на ЕС. Форумът стана повод отново да бъдат повдигнати теми като присъединяването на източноевропейските държави към еврозоната, справянето им с кризата и изравняването по жизнен стандарт със Западна Европа. По тези теми разговаряме и с Орсалия Каландзопулос, старши съветник по развитието на финансовия и частния сектор в Световната банка, която участва във форума.
Госпожо Каландзопулос, колко дълго трябва да продължи периодът, в който новото правителство трябва да се ползва с кредит на доверие, преди да започнем да му държим сметка за резултатите от предприетите действия?
- Има натрупани структурни проблеми и за тяхното решаване ще се иска време. Но в същото време добре би било освен дългосрочни да се приложат и краткосрочни индикатори за оценка на постигнатите цели. Един такъв индикатор е заетостта. Всички знаем, че заетостта е изоставащ индикатор и изисква време. Дори и правителството да направи сериозни усилия да подобри условията за заетост, тя няма да се възстанови незабавно. Направо е нелепо да се отправят критики по този въпрос. Такива има и към американския президент Обама, а заетостта вероятно няма да започне да нараства в период между 6 и 9 месеца от този момент. Фирмите не бързат да наемат - първо ще се опитат да натоварят повече наличния персонал, след това ще потърсят сменен режим на работа и чак тогава ще започнат да наемат хора. Така че ще отнеме време, но
това е надежден индикатор, който можете да използвате. Други такива биха могли да бъдат например километрите новопостроени пътища, показатели за повишаване качеството на образованието и други.
Има ли международно признати мерки или други, за които се сещате, че биха могли да сработят, но правителството не ги предприема?
- Мисля, че управляващите полагат всички усилия да се запази валутният борд, да се увеличи доверието в борда, а това е много важно. Затова се предприемат и фискални, и структурни реформи. Ако ме питате дали някъде нещата може да станат по-бързо, сигурна съм, че ще има такива области. Дали мога да ги посоча в момента - ще се опитам - такъв пример е жп транспортът и на този въпрос ще трябва да се обърне внимание. В областта на земеделието вече се
търси начин как да бъде повишена ефективността и конкурентоспособността.
Възможно ли е тази криза да забави конвергенцията между източно- и западноевропейските държави?
- Според мен, ако това правителство преследва поставените си задачи и политики и ги изпълни, това може да ускори конвергенцията.
Сега ли е правилният момент да се преследва влизане във валутния механизъм ERM2 и покритие на критериите за еврозоната?
- Смятам, че хората трябва да са амбициозни, особено в държава с валутен борд. Ако успеете да балансирате бюджета и да избегнете процедурите на извънреден дефицит (над 3% от БВП по критериите на Европейската комисия - бел.авт.), в които са попаднали почти всички държави от Европейския съюз, тази надеждност би била оценена. Задачата не е лесна, но ако наистина съумеете да докажете, че сте способни да покриете маастрихтските критерии във време на тази толкова трудна икономическа ситуация, а тя е трудна за всички, смятам, че ЕЦБ и всички останали няма да възразят срещу влизане в механизма ERM2. Управляващите са много амбицирани и имат възможност да осъществят амбициите си.
Колко силни са неписаните критерии и спънки за присъединяване към "чакалнята" и самата еврозона като данъчните измами, злоупотребите с еврофондовете и произтичащите от това проблеми? Оказват ли те директно влияние върху усилията ни за влизане и във валутния съюз?
- Една от целите на правителството е да повиши надеждността и прозрачността на публичната администрация. Не можем да очакваме тя да стане веднага същата като в Швеция или Финландия. Но погледнете Гърция. Гърция е част от ЕРМ2, а има още много път да извърви, преди да се изравни по този критерий с Швеция. Но мисля, че усилията скоро ще дадат първите си резултати.
Още от интервюто на „Дневник"
"Дано през лятото да излезем от кризата", казва в интервю за „Монитор" депутатът от ГЕРБ и председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова
Г-жо Стоянова, трябва ли наистина да бъдат забранени хазартните игри, както предложиха някои политически лидери?
- На първо място искам да уточня, че дебат по хазартните игри в парламента изобщо не е имало. Дори няма внесени конкретни предложения от страна на народни представители. А това е нормалният ред по каквито и да било промени в законите. Явно дебатът по тази тема се води само чрез медиите и не е конкретен. Затова на мен ми е трудно да преценя позицията на някого. Но при всички случаи една забрана на хазарта не е удачна. Когато има някаква дейност, забраната няма да прекрати нейното съществуване. Само ще я хвърли в сивия сектор. Това не е само икономическа теория, доказала го е цялата световна практика. Като се върнем на забраната на алкохола в Щатите и минем през много други, включително и тази за проституция. Това не означава, че тя не съществува. Забраната не е правилен подход. Затова би било по-добре тази дейност да се контролира от държавата и да се получават данъчни приходи от нея.
Как обаче да стане това? Единият от аргументите на Синята коалиция по този въпрос беше, че в бюджета не влизат много средства от данъка върху хазартните игри.
- Затова може да се направят поправки. Има си закон за хазартните игри, който може да се промени, за да има по-сериозен контрол върху тази дейност. И след това евентуално може да се мисли за едно увеличение на данъчните ставки. За мен беше много показателно едно изследване от тези дни по отношение на това какво биха подкрепили хората като увеличение на приходи в бюджета, като намаление на някои разходи. Оказва се, че 83% от гражданите подкрепят увеличение на акциза за хазарта, след това показват съгласие за завишените ставки на акциза на цигарите, на алкохола. Това са все неща, които доказват, че мерките на правителството намират широка подкрепа.
От Синята коалиция неколкократно поискаха по-бързо връщане на ДДС. Казаха, че не могат да си обяснят защо отхвърляте предложението им.
- Много е удобно да се говори така пред медиите. Това твърдение не е коректно. Намаляването на срока за възстановяване на ДДС за 10 дни, който те предложиха, е просто несериозен. Дори технически това не би могло да се случи в такъв срок. От друга страна, може да се помисли за съкращаване на сроковете за приспадане на данъка. Там също много внимателно трябва да се прецени балансът между срока и възможностите на администрацията да се справи с допълнителните ревизии, които трябва да извърши. Затова между първо и второ четене ще обсъдим още веднъж тези неща и мисля, че трябва да започнем разговор в посока намаляване на срока на първи етап от един месец и да поемем ангажимент следващата година, когато набавим необходимия капацитет, това съкращаване на срока за приспадане да бъде намален на още една стъпка. Лично аз не мога да си обясня действията на Синята коалиция. Депутатите трябва да бъдат отговорни. В момента икономиката ни е в тежка ситуация. Всички го знаем. Затова трябва да вземете предвид и следното - приходите в бюджета през 2010 ще бъдат с около 6 млрд. лева по-малко от бюджета за 2009 година. Това е много сериозна цифра и сами разбирате, че за да бъде балансиран бюджетът, трябва да бъдат намалени разходите. Значи не можем да си позволим законодателни стъпки, които могат да доведат до намаляване на данъчните приходи. Според мен не е достатъчно отговорна позиция да правиш предложения, които отново биха довели до намаляване на приходите. Точно защото ГЕРБ е управляваща партия, поема голямата отговорност да прецени каква да е финансовата политика. Има изказвания в посока на това, че трябва да се заложи един по-голям дефицит в бюджета и чрез него да се отделят разходите за различни дейности. Тук като българи трябва много точно да съпоставим сферите, които са приоритетни за нас. В програмата на ГЕРБ те са следните. На първо място - запазване на финансовата стабилност на държавата чрез валутния борд, и на второ място - излизане от валутния борд чрез влизане в еврозоната. За да изпълним тези изключително важни за българската икономика цели, ние трябва да постигнем определени критерии и балансираният бюджет е един от тях. Затова мисля, че всички граждани трябва да застанат на позицията, че е по-важно в този момент да свием коланите, за да постигнем онова, към което България се стреми вече години наред. Обществото трябва да реши дали да има дефицит или балансиран бюджет. Казах ви, че за мен дефицитът е нещо недопустимо. Ако обаче стъпим на балансиран бюджет, разговорите в разходната част могат да бъдат само от кого да вземем, за да дадем на друг.

От кого можете да вземете?
Това ще бъде един дебат за приоритетните сфери. Още в комисията по тристранно сътрудничество обсъдихме, че най-големи разходи ще бъдат отделени за социални дейности. Тук искам да обърна внимание върху дебата в парламента от миналата седмица относно диференцираната ставка на лекарствата. Колеги и отляво, и отдясно защитаваха тезата, че едно намаление на данъка върху добавената стойност от 20% на 7% би било стъпка за намаляване на цените на лекарствата. Аз обаче мисля, че никой не може да гарантира, че едно такова намаление на ставката наистина ще доведе до поевтиняване на лекарствата. Практиката в Европа показва, че това не се случва. На второ място, ако искаме да подкрепяме социално слабите и тези, които наистина имат нужда от тези лекарства, това е социална политика, която не се прави чрез данъчния закон, а чрез разходите в бюджета. Именно в бюджета за 2010 година предвидените суми за социални дейности, в това число за пенсии, са най-много спрямо другите разходи. Това е начинът ГЕРБ да подпомогне хората с ниски доходи и нуждаещите се в кризата, а не чрез намаляване на данъчната ставка. Според мен в едно такова предложение за намаляване на данъчната ставка се крият лобистки интереси.
Още от интервюто на „Монитор"

„Кризата пренасочи предприемачите към бизнес ангелите", казва в интервю за „Дневник" управляващият партньор в Българската мрежа на бизнес ангелите Борислав Бориславов
Във времена на криза да си намериш човек, който да повярва в твоята бизнес идея и да я спонсорира, е трудно. Ако тя е работеща обаче, насреща може да са т.нар. бизнес ангели - те инвестират сравнително малки, но съществени за стартиращи предприемачи средства от порядъка на 20 хил. до 300 хил. лв. От две години в България работи и Българската мрежа на бизнес ангели (www.bban.eu), която посредничи между предприемачите и ангелите за осъществяването на успешна сделка.
Всъщност бизнес ангелите са хора със състояние, които инвестират собствени средства в обещаващи според тях компании и проекти. Те са преминали през създаването на собствен успешен бизнес или са добили качествата и средствата си във вече доказан такъв. Те инвестират определени средства, като срещу тях придобиват дял в компанията. Обикновено влагат в нещо, което познават, затова и освен средствата си предоставят на предприемачите и своите контакти, експертиза и менторство. Мотивите им да се впуснат в подобна инвестиция са различни - от търсенето на следващия "Гугъл", през лично удоволствие до социалната или дори национална отговорност.
След смяната на бизнес модела си преди около половин година Българската мрежа на бизнес ангелите вече има три сключени сделки и работи по още няколко в момента.
Ако кризата има добри страни, то една от тях е усетена от бизнес ангелите и предприемачите, които разчитат на тяхната помощ, споделя пред "Дневник" управляващия партньор в Българската мрежа на бизнес ангелите Борислав Бориславов. Мрежата съществува вече близо две години, но активната й дейност започва след промяна на бизнес модела й през пролетта на тази година и донякъде в резултат на кризата. "На нас тя се отрази добре, тъй като предприемачите вече нямат лесен достъп до банково кредитиране", каза Бориславов. Затягането на кредитирането пресушава възможностите за финансиране на малките предприемачи. Същевременно тежките времена принудиха много компании да се освободят от иновативни и предприемчиви кадри, които се възползват от свободното време да реализират идеите си.
В търсене на следващия "Гугъл" или "Скайп" след краха на борсата и пазара на имоти бизнес ангелите търсят нови възможности за печалба. "И двата пазара бяха ударени от кризата и те започнаха да се оглеждат за други източници на печалби", разказва Бориславов.
Така за около половин година мрежата вече има около 20 ангели за членове и над 280 привлечени предприемачи. Подадените около 200 проекта тепърва ще се разглеждат. "От тях на практика над 40% са отказани, защото или са не са адекватни, или неграмотно написани", коментира Бориславов. Това е значителен дял спрямо останалите страни в региона, но пък броят на подадените проекти за краткия срок на активна дейност също е значителен. Част от отхвърлените проекти всъщност са за проекти в сферата на ваканционните имоти или възобновяемите източници, които са изчерпали под една или друга форма потенциала си. Все пак обаче вече има и успешни сделки - три, като например тази от лятото за геймърското студио Ivent.
"А аз вярвам, че в България има достатъчно проекти", каза още Бориславов. Затова и екипът на мрежата планира да създаде фонд за инвестиции в компании на съвсем ранен етап на развитието си (early stage venture capital fund). Той ще се опита да запълни съществуващата капиталова дупка в дяловото финансиране за вложения между 500 хил. и 2 млн. евро. "На практика в света вече се появиха такъв тип фондове, опитващи да затворят тази дупка отгоре - да речем, като правят сделки от 1 млн. евро нагоре. От долната страна пък дупката се затваря от т.нар. синдикиране между бизнес ангелите - т.е. повече от един и двама се събират, за да финансират определен проект, което ние специално поощряваме", сподели Бориславов. "За разлика от развитите страни тук за една компания в сферата на софтуера и услугите дори 50 - 100 хил. евро са сериозна сума, което е нормално заради разликата в стандартите", коментира още той. Затова и често ангелите решават съвместно да инвестират в определен проект, с което увеличават възможната инвестиция.
Още от интервюто на „Дневник"

„Няма активни мерки в подкрепа на пазара на труда", казва в интервю за „Класа" председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев
Г-н Велев, как ще коментирате проектобюджета за 2010 г., внесен за обсъждане и гласуване в парламента?
- Ние определихме бюджет 2010 като възможния бюджет. Той не се харесва на никого, но това са възможностите, които сега има икономиката ни в период на криза. Доброто на този бюджет е, че не предвижда увеличение на преките данъци. Има известно увеличение на косвените данъци за сметка на акциза, главно на цигарите, както и намаление на осигурителните вноски с 2- процентни пункта. Другият плюс е, че не се увеличава преразпределението на БВП, даже има известно намаление.
За чия сметка е това намалено преразпределение на БВП?
- За сметка на съкращаване административните разходи на държавата, т. е. остават повече средства в домакинствата, в бизнеса и в гражданите.
Кои предложения на бизнеса не бяха взети предвид от финансовото министерство в проекта, предложен за разглеждане в Народното събрание?
- Ние направихме предложения за увеличение на средствата за активни мерки на пазара на труда, които не бяха взети предвид от кабинета. Очаква се безработицата да продължи да расте и всъщност резервите на компаниите да задържат персонал са изтънели съвсем. За да запазят конкурентоспособния си потенциал за развитие след кризата, е необходимо да задържат човешките си ресурси. Те няма да могат да го направят без подкрепа от държавата. Това е практика в другите страни от Европейския съюз и ако ние не я последваме, ще загубим човешки ресурси в компаниите, оттам и възможността да се върнем на пазарите, където сме били. Ще ни изместят другите страни, които са постъпили по този начин, т.е. помогнали са на бизнеса да съхрани експортно ориентираните отрасли.
Направихте ли друго предложение, което също не намери място в новия проект за държавни разходи през следващата година?
- Отново не бе прието предложението такса смет да се определя пропорционално на генерираните битови отпадъци, а не на балансовата стойност на активите на компаниите. Това е много стар проблем. В момента в много общини таксата смет се определя пропорционално на стойността на активите на компаниите, а тя е такса за битови отпадъци, т.е. няма никаква връзка между активите на една компания и боклуците, които генерира. То този начин определянето на таксата не стимулира по никакъв начин замърсяването и е абсолютно несправедливо. Примерно една високотехнологична компания има висока стойност на активите, но в същото време не генерира никакви битови отпадъци. Тя трябва да плаща огромни такси и те се превръщат в съществено финансово бреме. При това данък сгради се плаща отделно. Ние много разчитахме, че този проблем ще бъде решен с бюджет 2010, но той така и не намери разрешение, като отново се отлага за неопределеното бъдеще. Четвърто поредно правителство проявява разбиране по този въпрос.
Още от интервюто на „Класа"

Цената на зърното отново леко надолу
Само след 2-3 седмици на колебливо покачване, цената на зърното на международните стокови борси отново тръгна леко надолу, съобщава специализираният сайт agro.bg.
На Софийската стокова борса (ССБ) продължава да важи офертата от миналата седмица за покупка на 1000 т хлебна пшеница при цена от 200 лв./т, но насрещни оферти няма. При тази цена от следващата седмица и държавата започва за изкупува зърно с определени качества от желаещи търговци и производители, като партидите трябва да са поне по 80 тона.
На ССБ се предлага за продажба голямо количество слънчоглед при цена от 430-440 лв./т, но търсене няма. Посочената цена е леко завишена спрямо средната за Европа.
Наблюдатели на международните пазари обясняват новия спад на цените за зърното с последните данни за световните преходни запаси от пшеница, които са още по-големи от прогнозните, с очакваната добра реколта от царевица в САЩ и с продажбите на големи количества зърно на международните борси от страна на крупни инвестиционни фондове.
20% по-малко площи засети с пшеница догодина
Земеделските производители ще засеят с 20% по-малко площи с пшеница догодина, поради недостатъчното финансиране на отрасъла и невъзможността на производителите да обезпечат нормалните агротехнически обработки на масивите. Това ще даде отражение върху износа на зърно през 2010 година, който формира част от брутния вътрешен продукт (БВП). Това пише в разпространена до медиите официална позиция на Националната асоциация на зърнопрозиводителите в България.
От браншовата организация посочват, че земеделските производители отново са поставени в позиция да надигнат глава от нормалните земеделски дейности, за да отстояват минимални права за работа и конкурентно производство. От предвидените 170 млн. лв. за национални доплащания в бюджета за догодина са заложени едва 60 млн. лв. От това решение на правителството става ясно, че се вижда, че земеделието не е сред приоритетните отрасли, въпреки че в предизборната програма на партия ГЕРБ това е било заявено, се казва в позицията.
В документа пише още, че изготвянето на Бюджет 2010 би трябвало да е далновидно в условията на икономическа криза, тъй като инвестициите догодина ще бъдат по-малко и от тазгодишните.

"Кремиковци" все още е с неясно бъдеще
Прибързано е да се твърди, че е ясна съдбата на производството по несъстоятелност на „Кремиковци", каза пред Агенция „Фокус" синдикът на комбината Цветан Банков. За момента липсва официална информация за гласуване на облигационерите по оздравителния план - нито като обаждане от достоверен източник, нито като писмо или заявление.
На 9 ноември изтича срокът, в който кредиторите, които бяха изявили предварително намерение за трансформиране на вземанията си в част от капитала, следва да заявят окончателното си решение.
Очаква се и становище от министъра на финансите по отношение на предложението за разсрочване на публичните вземания. Практически срок за това няма, но се очаква тази седмица да бъде даден отговор.
Не е задължително кредитор да е заявил трансформиране на вземането си в част от капитала, за да подкрепи предложения план за оздравяване. Считам, че има кредитори, които обективно по-добре биха защитили интересите си, ако подкрепят плана за оздравяване и не трансформират вземанията си в част от капитала, каза Банков.
За възнаграждения дължимите суми са над 30 млн. лева. Основната сума се формира от трите неплатени заплати за декември 2008 г., януари и февруари 2009 г. В момента не се формират нови големи задължения, стана ясно още от думите на Банков.
Независимо от развитието на производството по несъстоятелност било чрез план за оздравяване или чрез обявяване в несъстоятелност, законът гарантира изплащането на сумите, които се дължат след датата на откриване на производството.
Припомняме, миналата седмица се появи информация, че облигационерите в комбината са отхвърлили оздравителния план, предложен от синдика Цветан Банков. Планът предвижда капитализация на вземанията на кредиторите, като според оценката на вещите лица - над 944 млн. лева вземания могат да се обърнат в акции на дружеството.
Рефинансирането на засегнатите компании, основен проблем в Източна Европа
Рефинансирането на засегнатите от кризата компании ще е основният проблем в Източна Европа за следващите две-три години, заяви Томас Мироу президент на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), цитиран от БНР.
ЕБВР, Световната банка и ЕЦБ наскоро предупредиха за усложняващото се положение в следствие на кредитната криза в Източна Европа.
Много финансови институции и чуждестранни банки, установени в източноевропейски и балтийски страни, изтеглиха значителни количества от капиталите си, което постави тези държави в затруднено положение.
Според Мира Унаригано, ще са необходими поне три години, за да се достигне нивото на икономически ръст от времето преди кризата.

Македония ни изпреварва по електронни услуги
До две години България може да има работещо електронно правителство, ако видим от кабинета необходимата политическа воля за това. Прогнозата е на председателя на Българската стопанск акамара (БСК) Божидар Данев, изказана при представянето на програмата "Ролата на Е-правителството за ускоряване на икономическия растеж".
Внедряването на електронното правителство е инструментът, който може да осигури прозрачност и ефективност на публичните разходи, както и на евросредствата, рязко ще подобри бизнес средата и доверието на инвеститорите. Това ще улесни достъпът на гражданите до общинската и централната администрация.
В допълнение само 6% от населението в страната може да използва подаваните от администрацията услуги на базата на интернет, допълни Данев. За сравнение той посочи, че този процент е по-висок дори в съседна Македония, където е 7%.
От камарата припомниха, че сме на последно място в ЕС по ефективност на публичните разходи. Като пример че бе посочено, че межди 20% и 30% от капиталовите разходи, които възлизат на над 14 млрд. лв., се топят заради лошо управление. Това означава, че ако въведем електронното правителство и то допринесе тези загуби да намалеят с 10%, ще се осигурят 1.4 млрд. лв. годишно, които сега потъват.
Допълнително бизнесът в България губи всяка година около 105 млн. лв. заради задължителните 36 плетежни нареждания, които всеки месец се подоават в Националната агенция по приходите. Това е нещо, което може да бъде избегнато, ако тази услуга бъде електронизирана.
П осъщия начин да бъде и издаването на различните разрешителни и лицензи, като от БСК изразиха готовност, че могат да предоставят такъв програмен продукт безплатно на централната и местната власт. Председателвт на камарата припомни, че по закон тези режими са около 380, а в действителност се налагат 1080 от администрацията.
От БСК настояват да бъдат обвързано в една система информационните масили на НАП, НОИ, НСИ, Агенция митници, Агенцията за вписване и др. Транспортната система също може да бъде оптимизирана чрез въвежането на електронни винетки, единна база данни на КАТ за цялата страна и др.
От изключителна важност е да се въведе възможността за електронно кандидатстване по обществени поръчки и проекти с европейско финансиране. В това число плучаване на документацията, подаването на офертите, оценяването, подписването на договорите, плащанията, контрола по изпълнението и отчитането и др.
Ичисления на бизнеса показват, че въвеждането на електронното правителство ще струва няколко стотици милиони лева, но то ще спомогне за по-ефективна администрация, която в момента е неефективна. Като възможни източници на средствата Данев посочи различните европейски програми, като подчерта, че те в момента не се усовяват. Само по оперативна програма "Административен капацитет" около 400 млн. евро са предназначени за качествено административно обслужване на гражданите, в това число и електронното управление.
Възможно е новите документи за самоличност освен биометрични данни да съдържат електроннен подпис на притежателя им, здравен и осигурителен статус, дори и свителството за управление на МПС, което сега е отделно. Така може да бъдат провеждани и ефективни електронни разплащания, избори и много други услуги, аргуменираха се от БСК.
Според камарата сферите на приложимост на електронното правителство може да се разшири, като се включи още регистъра на регулаторните режими, кадастъра и имотния регистър.
За да бъдсе реализиран по-бързо проекта за е-прамителство, от камарата настояват незабавно да стартира работа новосъздаденият Междуведомствен съвет за електронното правителство към МТИТС. В работата на съвета по определяне заданието на Националния портал на електронното правителство за предоставяне на електронни административни услуги за гражданите и бизнеса, регламентирани в Закона за електронно управление, да бъдат включени представители на бизнеса и неправителствените организации. Данев заяви, че последното се налага тъй, като голяма част то бизнеса няма доверие на администрацията.

Кредитната корпорация CIT Group обяви фалит
Американският кредитен гигант CIT Group, един от основните заемодатели за малкия и среден бизнес в САЩ, съобщи, че подава документи за защита от кредитори, информират всички информационни агенции. Това е всъщност обявяване във фалит.
Бордът на компанията е одобрил план за преструктуриране, за да бъдат съкратени натрупаните задължения от $10 млрд. След като беше спасена от почти сигурен банкрут през юли, компанията се бореше месеци наред да продължи дейността си, вкл. и като получи спешен заем от правителството в размер на $4,5 млрд.
Бордът на компанията съобщи, че е гласувал за приемането на план за преустройството на CIT Group Inc. и филиал на групата, които ще преструктурират дълговете на компанията и ще реорганизират капиталовата структура. Според плана първи с право да получат пари след обявяване на фалита ще бъдат кредиторите на компанията, след това (ако има средства) държателите на облигации. Едва след това право да получат обезщетение са притежателите на привилигировани акции, вкл. и правителството на САЩ. За тях обаче най-вероятно пари няма да останат пари, уточнява агенция Reuters.
Корпорацията отдавна съществува на ръба на фалита. Миналата година американското правителство даде на CIT Group $2,33 млрд. по програмата за поддържане на икономиката. През лятото на тази година мениджърите на компанията многократно правиха опити да получат нови кредити, този път от администрацията на президента Обама, но безуспешно. Успяха да постигнат само договореност с група държатели на облигации, които дадоха своята поддръжка на обща стойност от $3 млрд. Тази мярка временно облекчи ситуацията, но практически отложи фалита.
По данни на Financial Times в края на първото тримесечие на 2009 г. активите на CIT Group са били в размер на $75,7 млрд., а общата задлъжнялост - $68,2 млрд.
Фалитът на CIT Group е съпоставим по своите мащаби с гибелта на друг стълб на Wall Street - инвестиционната банка Lehman Brothers, през есента на миналата година. И тъй като CIT Group кредитира около милион предприятия от малкия и средния бизнес, първите прогнози са, че може да се очаква нова вълна на безработицата, намаляване на потребителското търсене и общ спад на икономиката на САЩ, след като тя показа добри резултати за третото тримесечие на 2009 г. И най-важното според Reuters е, че ликвидността в корпоративния сегмент на САЩ ще се влоши. «Ефектът може да бъде разрушителен", изказа крайното си мнение Джери Райсман от адвокатската кантора Reisman Peirez & Reisman, която води делата на много клиенти на CIT Group.
Основната причина за фалита на корпорацията е неразумната политика на нейния мениджмънт в навечерието на кризата. Преди две години шефът на холдинга Джефри Пик прие решение да разшири кредитирането за образование на студенти и ненадеждни кредитори, отбелязва Reuters. Разширяването на клиентската база с подобни заемоискатели може да даде положителен ефект, но в краткосрочен план, тъй като акция от този род е свързана с огромни рискове.
В крайна сметка корпорацията влезе във финансовата криза с огромно количество „лоши кредити", с което смъкна ликвидността си. Единственият спасител можеше да бъде правителството, но неговата намеса беше недостатъчна.
Британците предвиждат по-малко разходи за Коледа
Британците смятат да изразходват по-малко средства за подаръци тази Коледа в сравнение с парите, които са похарчили миналата година. Причината за масовото намерение е тревогата от растящата безработица и данъците, сочат данните от проучване на общественото мнение.
Проучването е установило, че британците са готови средно да похарчат 358 паунда (593 долара) за подаръци тази година, което е с 4 % по-малко от прогнозите. Около 40 процента посочват, че биха изразходвали по-малко средства от миналата година, докато около 50 на сто смятат да изразходват същите средства както миналата година, пише БТА.
"Все още много смятат, че опасността от това да останат без работа е надвиснала над тях, а половината мислят, че данъците и сметките ще се увеличат. Хората съкращават разходите, увеличавайки спестяванията и изплащайки натрупаните дългове", посочват анализаторите.

Петролът се търгува около $77 за барел
Цената на суровия петрол отскочи от двуседмичното си дъно, след като инвеститорите започнаха обратно да купуват фючърси, заради очакванията, че търсенето на суровината ще се повиши. Оптимизмът бе подкрепен от данните за фабричното производство в Китай, което отбеляза 18-месечен връх, предаде Bloomberg.
След като през миналата седмица петролът загуби 4.4% от стойността си достигайки 77 долара по-рано в азиатската търговия цената му се понижи под този праг.
След силните данни от Китай Американският лек суров петрол с доставка през декември нарасна до 77.68 долара или с 0.9% над затварянето си в петък. По-късно част от ръста беше изтрит и контрактите се търгуваха за 77.48.
През миналата седмица петролът направи първото си понижение на седмична база от месец насам, след като петролните запаси в САЩ нараснаха повече от очакваното, борсовите индекси се понижиха, а доларът набра скорост спрямо еврото и другите основни валути.
Сортът Брент с доставка през декември нарасна със 75 цента или 1% до 75.95 долара.

Няма коментари: