неделя, 15 ноември 2009 г.

“ДЪРЖАВАТА ГРАД – СОФИЯ, днес”, “КРЕПОСТА НА БЪЛГАРЩИНАТА – БИВШАТА СРЕДЕЦ, някога” ! ДАЛИ ЩЕ ПОСИНЕЕ – С-Ъ-М-Н-Я-В-А-М СЕ???

СМЕЛИТЕ ДВИЖАТ ИСТОРИЯТА, А СТРАХЛИВЦИТЕ Я КРЕПЯТ! КОЛКО Е ВЕРНО ТОВА, КАЖЕТЕ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ, МОЛЯ!А ПОЛИТИЦИТЕ НИ - Е ТЕ НИКОГА НЕ СА ИМАЛИ И НЯМАТ СТРАХ ОТ ЗАКОНА, ПОРАДИ КОЕТО СИ ЖИВЕМ КАТО В КОНЦЕНТРАЦИОНЕН ЛАГЕР. ЧЕСТИТО!

Софиянци направо при тази листа за кметове, сме си го закъсали отвсякъде! Дори и Господ вече не може да ни помогне. Явно червените другари си искат столицата на всяка цена, и ще си я получат като гледам.
Варна дори след изборите през юли – падна (пак е червена ченгесарската морска столица).
В Пловдив “десните” се занимават с глупости, но им пратиха Коритаров “да канализира – демек промива” мозъците на гражданството им там за всеки случай.

Ако не се стигне до балотаж – направо лошо, не че след него нещата ще са търпими. И да гласуваме, и да не гласуваме всичко е обречено на червена тегоба.

Въобще в тази държава нищо не се е променило, дори и след 5 юли! А ни убедиха, че ще настъпи “промяна” и изведохме (народа) ГЕРБ на първо държавно ниво тогава.
Днес и те започнаха да играят “ва банк” с Б(К)СП – от действията им всичко сочи натам, дори Доган е спокоен за ставащото около него, защото то е “преливане от пусто в празно” познато му от изминалия 20-годишен период.

Е ще изминат още 20 тягостни години- голяма работа, и България няма да я има. Тогава ще сме турцинизирани и циганизирани - пак голяма работа ще рекат родните ни комунисти, А ТЕ СА НА ВСЕКИ КИЛОМЕТЪР, както се пее в песента им! Ей това е живота и превратностите му! Много жалко за тази страна, много жалко! Боли ме.

А ПОЛИТИЧЕСКОТО ЛЕШОЯДСТВО И ДНЕС ПРОДЪЛЖАВА – ОТНОВО СМЕ СВИДЕТЕЛИ НА ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ БИТКИ ОТ ПАРТИИТЕ НА “РЗС”, “АТАКА”, “СДС”, “ДСБ”, ДА НЕ ЗАБРАВЯ И “БСП” И “ДПС”, И МАЙ forever ГЕРБ (модифицираната и актуализирана полицейщина в държавата ни след 5 юли 2009). НАРОДЪТ НИ ИМ ПОВЯРВА И ГИ ПОДКРЕПИ ЗА “ПРОМЯНАТА В ДЪРЖАВАТА НИ”, днес вече явно се вижда, че и те са едно от ПИПАЛЦАТА на октопода БКП. А октопода е умно животно, притежава памет и умее да се справя с жертвите си, освен това предсказва и земетръсна и вулканична дейности, но пък ние си нямаме подходяща обстановка да се възползваме от услугите му. И това също е жалко.

КЪДЕ Е ЛУСТРАЦИЯТА И ИМА ЛИ ШАНСОВЕ ДА СЕ СЛУЧИ ЗАБРАНАТА НА КОМУНИЗМА!!!???

СДС измисли софт-вариант за забрана на комунизма


“Господин Панев, айде моля ви...” Макар и многократно повторен, този жален вопъл на и.д. шефа на правната комисия Александър Джеров не успя да предотврати твърдото намерение на синия “кинжал” да прогони от България призрака на комунизма. Управляващото мнозинство направи не особено успешен опит да коригира изобилието от недоразумения в така наречения закон за обявяване на комунистическия режим за незаконен, престъпен и осъдителен, който беше внесен в пленарна зала от СДС-депутата напук на неговите съпартийци.
Миналата седмица правната комисия на парламента се захвана със сизифовската задача да придаде законоподобна форма на този в общи линии безсмислен нормативен акт. “Въпреки че има номерация, това не е никакъв закон. В човешката история има случаи да се съдят животни, да се съдят юридически лица, но не и цял един режим. Това ще бъде един безумен прецедент в световното право”, обяви червеният депутат Михаил Миков, преди демонстративно да напусне заседанието на комисията заедно с останалите червени депутати. Всъщност сините депутати се опитаха хем да изчистят текстовете на закона, които могат да създадат тотален хаос в правния мир, хем да не обидят своя радикален съпартиец. Още в самото начало те решиха да махнат от нормативния акт думите незаконен и осъдителен.
Изглежда, народните представители от мнозинството все пак са се усетили, че подобни формулировки биха могли да поставят под въпрос легитимността на всичко, което става в България от 9 септември 1944 г. до днес.
“От този закон излиза, че всички конституции след Търновската са незаконни. Освен това само съдът може да издава присъди. Не може да се пише “осъдителен” закон”, коментира депутатът Гиньо Ганев. “Не сте ли чували, че от Средновековието насам няма колективна наказателна отговорност. И делата по възродителния процес, и дори, ако искате, Нюрнбергския процес бяха насочени срещу конкретни хора”, допълни той.
Не така обаче мисли депутатът Панев. “Този закон трябва да виси като дамоклев меч над главите на комунистите”, аргументира той искането си да няма давност за деянията, които са извършени от дейци на БСП. Въпреки всичко обаче СДС-депутатите махнаха въпросната разпоредба и замазаха ситуацията с тезата, че подобна норма трябва да има в Наказателния кодекс и това ще стане по-късно. Синият депутат Иван Димов дори открито заяви, че е противоконституционно да се налагат наказателни репресии със задна дата и давността да се отменя.

Народните избраници от мнозинството дискретно коригираха и разпоредбата, според която законът се отнася за функционерите на БКП от всички нива. Вероятно много от тях с основание се опасяват, че нормативният акт може да се върне като бумеранг и да обърка политическата кариера на онези, които имат някакви червени точки в биографията си. Освен това не бива да се забравя, че подобна разпоредба засяга дори съпругата на премиера Костов.

Въпреки увъртането на мнозинството обаче въпросният законопроект си остава един юридически Франкенщайн. Нито един правен специалист не може да каже какъв в крайна сметка ще бъде ефектът от него. Според СДС нормативният акт е нещо като декларация с морален характер. От друга страна обаче, той си остава закон и определено ще има правни последици. Надали някой може да пророкува какво точно ще стане, когато първите искове по закона за забрана на комунизма завалят в българските съдилища.


По-долу публикувам Закона в два варианта, първият посочва източника, така както е публикуван, вторият в по-удобен word ФОРМАТ.



ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН
Българската комунистическа партия (тогава именуваща се Българска работническа партия /комунисти/) идва на власт на 9 септември 1944 г. с помощта на чужда сила, обявила война на България, и в нарушение на действащата Търновска конституция.
(2) Българската комунистическа партия е отговорна за управлението на държавата във времето от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г., довело страната до национална катастрофа.
[Препратки от актове]
Чл. 2. (1) Ръководствата и ръководните дейци на Българската комунистическа партия са отговорни за:
1. целенасоченото и преднамереното унищожаване на традиционните ценности на европейската цивилизация;
2. съзнателното нарушаване на основните човешки права и свободи;
3. безпрецедентната разправа с народните представители от ХХV Народно събрание и всички невинно осъдени от така наречения Народен съд
4. моралния и икономическия упадък на държавата;
5. установяването на централизирано директивно управление на икономиката, довело я до разруха;
6. погазването и отмяната на традиционни принципи на правото на собственост;
7. рушенето на моралните ценности на народа и посегателството срещу религиозните му свободи;
8. провеждането на непрекъснат терор срещу несъгласните със системата на управление и срещу цели групи от населението;
9. злоупотребата с възпитанието, образованието, науката и културата за политически и идеологически цели, включително мотивиране и оправдаване на изброените по-горе действия;
10. безогледното унищожаване на природата.
(2) Комунистическият режим е отговорен за това, че:
1. отнемаше на гражданите всяка възможност за свободна изява на политическата воля, като ги принуждаваше да крият своята преценка за положението в страната и ги принуждаваше да изразяват публично съгласие за факти и обстоятелства с пълното съзнание за тяхната невярност и дори това, че те представляват престъпления; това то постигаше чрез преследване и заплахи от преследване към отделната личност, нейното семейство и близки;
2. системно нарушаваше основните човешки права, като потискаше и цели групи от населението, обособени по политически, социален, религиозен или етнически признак, въпреки че Народна република България още през 1970 г. се присъедини към международни актове по правата на човека;
3. нарушаваше основните принципи на демократичната и правова държава, международните договори и действащите закони, като с това поставяше интересите на комунистическата партия и нейните представители над закона;
4. при преследванията срещу гражданите използваше всички възможности на властта, като:
а) екзекуции, нечовешки затворнически режим, лагери за принудителен труд, мъчения, подлагане на жестоки насилия;
б) освидетелстване или настаняване в психиатрични заведения, като средство за политически репресии;
в) лишаване от право на собственост;
г) възпрепятстване и забрана за получаване на образование и упражняване на професия;
д) възпрепятстване на свободното движение във и извън страната;
е) лишаване от гражданство;
5. безнаказано се извършваха престъпления и се предоставяха незаконни предимства на лица, които вземаха участие в престъпления и преследвания на други лица;
6. подчиняваше интересите на страната на чужда държава до степен на обезличаване на националното достойнство и практическа загуба на държавен суверенитет.
Чл. 3. (1) Посочените в чл. 1 и 2 обстоятелства дават основание да се обяви комунистическият режим в България от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. за престъпен.
(2) Българската комунистическа партия е била престъпна организация, подобно на други организации, основаващи се на нейната идеология, които в дейността си са били насочени към потъпкване на човешките права и демократичната система.
Чл. 4. Всички действия на лица, които през посочения период са били насочени към съпротива и отхвърляне на комунистическия режим и неговата идеология, са справедливи, морално оправдани и достойни за почит.

Законът е приет от ХХХVIII Народно събрание на 26 април 2000 г. и е подпечатан с официалния печат на Народното събрание

ДВ бр.37 от 5 май 2000 год.

Трябва ли със закон да забраним на бившите комунисти да ни управляват? (тази статия е от март т.г.)

“Достатъчно" . Трябва ли да се забрани със закон на бивши ръководители на БКП и сътрудници на ДС да заемат отговорни постове в българската държава?
Ако имахме такъв закон, Георги Първанов (агент Гоце) не могъл да ни стане президент. Георги Марков (агент Николай) не би могъл да ни стане конституционен съдия. И т.н. и т.н. Спорно е също доколко Ахмед Доган (агент Сава) може да бъде лидер на политическа партия, доколко Тошо Тошев (агент Бор) може да бъде главен редактор на един от най-тиражните ни вестници. В Германия след Втората световна война фашистите не само са поставени извън закона, но и цялата им идеология е забранена. У нас БКП просто се прекръсти на БСП и продължи да дърпа конците.

"Без комунизъм" . По пътя на нормалната човешка логика, сътрудниците един престъпен режим са престъпници. Да допуснем престъпници да ни управляват звучи доста глупаво, но го направихме. Спорът е има ли смисъл от закон за лустрация сега
Зад някои от популярните мнения против стоят съображения да не се допуска лов на вещици, да не закачаме бившите комунисти (да не ги дразним), да гледаме към бъдещето вместо към миналото. Белята вече е станала: комунистическият елит имаше 20 г. време да унищожи или скрие неудобните документи, да ни окраде тотално, да изпере откраднатите пари, да трансформира тоталитарната си власт в икономическа и да предаде управлението на синове, дъщери и внуци. С други думи, късно е вече, а и няма кой да проведе лустрацията.
Сред аргументите изпъкват също силни аргументи: бившите комунисти все още са на власт, на ключови позиции в държавата е пълно с бивши сътрудници на репресивния апарат на БКП. Тези хора всячески блокират демократичното развитие на България, саботират правосъдието и не позволяват да се разкрие чудовищната същност на стария режим.

Гласувайте в АНКЕТАТА. Защитавайте позицията си стегнато, ясно и аргументирано. Тук ще записвам най-силните аргументи от коментарите.

Читателите да ме извинят, но съвсем съзнателно изтрих имената на участниците в разговора по темата ЛУСТРАЦИЯ. Няма да дам и линка, нещо което правя винаги. Считам, че в Интернет трябва да се запази едно неопетнено кътче за истински милеещите за България! Думите на тези хора са свещенни, правдиви и не мога да позволя да бъдат преиначавани по какъвто и да било начин, и от когото и да било. Те, когато преценят, ще се ангажират с представянето си. За момента обаче НЕ. Още повече, че не са на предна медийна линия, както виждам от текущото из пресата. Волята остава тяхна – дали да поведат отново заблудената масата или да изчакат ...

ПОСТОВЕ МАРТ 2009:


..., извинявай, ако се случи следващите ми думи да те обидят, но смятам, че гледаш на проблема ограничено.
Тук съм казвал какво мисля по въпроса за лустрацията и продължавам да съм на мнение, че подобна мярка трябва да засегне по-широк кръг от политици

...Ми нещата са зле. Аз не съм ги направил такива, вероятно и ти не си, но са зле и някой е отговорен да са така. След, като съдебната и политическата системи не са в състояние да дадат отговрите, решенията и да намерят кой е отговорен, то вероятно е по-добре да се подходи колективно. Нали се сещаш за скандала “ин виво”, тогава депутатите от комисията реагираха, като един и след първоначалните разграничавания и заклеймявания, те излязоха с обща декларация и се покриха.

...Навремето, в училище, когато някой направи беля и не кажем кой е, наказваха целия ни клас. Изглежда е имало доста здрав смисъл в това.

... Примерът с училището (и аз го помня) може би не е най-удачен, защото ставаше дума за повтаряемост. Един вид системен колективен тормоз, а лустрирането на целият политически елит на прехода е необходимост и освен това е еднократно действие. Може би ти прави впечатление, че в писаното през октомври, не съм споменал депутатите. Не е от някаква любов към тях, а защото реално те не участват в управлението на страната, те и да контролират правителството и другите агенции не могат, именно поради куцата система. Ако е имало депутатски злоупотреби, те са резултат от някаква лична нерегламентирана дейност или лобиране на тъмно, но като цяло парламента е безпомощен. Решението да се вкарат министрите в парламента, подобно на Англия. Не знам дали си обърнал внимание, но когато показват по телевизията кадри от британския парламент, там винаги е фул, пълно е, но тамошния парламент има някаква тежест, а нашия няма.

... Вижте, всичко е въпрос на ценности и на способност за анализ и оценка. Ако те са на лице, проблемите могат да се решат, или да се намалят значително. Ако е налице работеща съдебна система хората, които окрадоха българските граждани през последните 24 години ще си понесат последствията, без значение дали са бивши комунисти, служители на ДС или не са. Ако са на лице мислещи избиратели, а не такива, които гледат с носталгия към безвъзвратно отминалата си младост, агент Гоце или подобен на него няма да е президент. Ако хората се избират според моралните си и професионални качества и реалните си действия, а не според това доколко са удобни на този, които ги избира, какво са си платили и на кого са роднини, много от проблемите няма да съществуват. Причината, поради която СДС загуби обществената си подкрепа е точно лошата кадрова политика. Лансирането на хора, които се слагаха на ръководствата, на роднини и на такива, които си плащаха за конкретната услуга. Лансирането на хора, които не са заплаха за този, които ги избира, защото не могат да му бъдат конкуренция. Това не важи само за СДС. Това си е цяла народопсихология и е доста сложен въпрос. Но мисля, че трябва да се наблегне на истински стойностните неща, без лов на вещици и без болезнено и безсмислено ровене в миналото.

... Ровенето в миналото звучи някак кофти. Като ровене в кирливи ризи. Като разследване на зловещо престъпление. Станалото станало, не можем да върнем времето назад. Нека не закачаме престъпниците. Да не копаем в миналото им. Да оставим наследниците им да си управляват спокойно.
Но какъв сигнал излъчваме по този начин за всички потенциални тирани? Не се притеснявайте, ние не гледаме назад. Каквото направите, ще ви се размине безнаказано.
Ако дори това минимално наказание, отказа на ръководни постове, не искаме да им наложим (тук даже не коментирам дали можем, а дали искаме), какво има да се чудим на арогантността, с която ни грабят? Толерантен човек съм, но в името на собствените си права и свобода не искам да бъда божа кравичка.

... последното построение ми се вижда нестабилно. Или е неточно представено, или му липсва аргументация. Съдебната система може да има отношение към спазването на евентуален закон за лустрация едва след приемането му. Въпросът за вината за лошото управление тук стои по-скоро морално, отколкото юридически. Затова забраната на достъпа до отговорни постове трябва да я издадат гражданите, а не някой съдия.
... безсилието на гражданския контрол е един факт. Не го пропагандирам, а му обръщам дължимото внимание. Дали въпросът за лустрацията трябва да се реши с референдум уместна забележка. Това според мен е най-логичният път и не го подлагам на специална дискусия, защото нямам никакви колебания.

... Не съм се изразил добре явно.
Виж сега, да речем, че имаме убийство на човек 100% престъпление е и си има някаква процедура на разследване, събиране на доказателства и съдене. Малко по-подробен случай има убийство или множество убийства по време на комунистическия режим, който е обявен за незаконен. Говоря за убийствата, в това число и на изпълнението на присъди по членове, отнасящи се до престъпления срещу комунизма, който както стана дума е незаконен.
Какво пречи на полиция, следствие, прокуратура и съд да осъществяват правораздаване и без някакво специално законодателство? Същото е и с останалите престъпления, а имай предвид, че доста от свинщините, които са се вършили, са противозаконни и по законите на НРБ.
Затова казах, че не сме САЩ и нещата не стават.

... Сега те разбрах.
Имам чувството, че се въртим в кръг. Скапаняците са се барикадирали зад системата си. Трудно могат да бъдат атакувани отвън. Политиците поддържат системата скапана и скапаната система пази скапаните политици. Който влезе в системата, бързо се скапва. По този начин, т.нар. елит трудно може да бъде атакуван и отвътре.
Това ми напомня за една задачка, която си бях записал преди време: Какво трябва да се направи, за да заработи по-добре системата, в общи линии знаем. Децентрализация, прокуратура, отговорност за колективните органи, местни референдуми и т.н. Как можем да се отървем от скапаните политици ми е чувствително по-неясно. Лустрацията като понятие означава точно това (прочистване сред политиците), но иска прецизиране. Идеята за групи по интереси от Икономика за масите също дава някакъв подход, но и там има какво да се изчиства.

... Сегашните политически гарвани, така да ги нарека (от старите играчи и разните ДС и бизнес-формирования), усещат, че не са обичани от народа. А апетитът им е голям, кълве им се. И се оглеждат за някакви послания, които да откраднат, идеи, с които да прилъжат разни наивници. Толкова са жалки, че даже не могат да предложат собствени хубави лъжи.
Затова обещаващите идеи толкова бързо биват накълвани и разкъсани.
P.S. Простете за грубите думи, но ме отвращава политическото лешоядство.

... аз ще ти кажа какво пречи да бъдат осъдени комунягите за извършените престъпления от тях самите.
1) Част от престъпленията им са извършени съобразно тогава действащия закон, т.е. действията на комунягите са били узаконени чрез техните си закончета и наредби!! Те са легализирали терора като начин за разправа с политическите си противници АНТИнародния съд е само едно ярко доказателство; други две такива доказателства са законите за колективизация и национализация на едрата градска собственост. От правна гледна точка всички тези очевадни престъпления към живота, личността и собствеността на голяма група от българи, просто никога не са се водели престъпления. И още не се водят за престъпления - няма как борис велчев да търси наказателна отговорност за престъпленията на баща си и приятелския кръг около него.
2) 90% от всички юристи в България (говоря за юристите на 40 години и нагоре) са директно свързани с БКП, ДС или с някоя от производните им днес партии БСП, ДПС, ДСБ, СДС, НДСВ и т.н. До преди 89 г. е имало 2 юридически факултета този в СУ и школата в Симеоново за милиционери! Само проверени хора са влизали там, ако някой безпартиен се провре, са го правели юрисконсулт в някое предприятие, безгласна буква. За да станеш офицер от армията, полицията, прокурор, съдия, следовател ти задължително влизаш в редиците на партията!! Това си е точно като едно бойно кръщение , за да влезеш в техния кръг, за да те просветят в делата им, ти ставаш един от тях!!
3) За голяма част от престъпленията на комунягите след 9 септ. 1944 г. е изтекла абсолютната погасителна давност. Прави си сметката, ако знаеш какво означава това изобщо. Единственият шанс е да има лустрационен закон, с който всички тези маши да бъдат изхвърлени от постовете, които вземат решенията в държавата ни. Тоест занапред да не могат да саботират работата на бъдещите управления в България, да не могат да се бъркат и размиват отговорността
Чак тогава идва възможността да бъде прието ново законодателство, което С ОБРАТНА СИЛА да преуреди нещата, което ще рече, да се заличи изтичането на абсолютната давност за престъпленията на комунягите. Сигурно няма да може да бъдат наказани убийците веднага след 9-ти септ., защото тогава ще са покойници до един. Но тези, които присвоиха парите от пенсионните фондове, от задграничните дружества, тези, които направиха пирамидите ще могат да влязат в затвора съвсем наистина!! Тези, които извършиха Възродителния процес също ще си понесат заслуженото.
Приказките на ... просто не искам да ги коментирам все едно чета мислите на нищожеството Симеон, който в името на националното помирение е готов да преглътне фактът, че се прегръща вече 4 години с хората, които обесиха чичо му, направиха 2 опита да убият баща му и накрая, след като взеха властта, разровиха гроба на баща му

... И какво излезе? Ако ... го пишем арбитър т.е. броящ гласовете аз съм за лустрацията, нюби май е за, останалите десни коментатори тук са против, защото има по-важни неща най-общо казано, червената паплач няма мнение по въпроса, защото те са оперирани от съвест и чувство за справедливост
Много обнадеждаващо, няма що. Чу се, че Костов пак се готвел за водач на листа от името на ДСБ, Ат. Атанасов също! СДС нещо се дърпат. Дано не стане обединение между тези две умрели и компрометирани формации, за да можем най-сетне да почнем начисто!! Ако пак се промъкнат в парламента, десницата ще загуби физиономия пред българите поне за едно десетилетие напред

... и по трите съм съгласен, особено по второто, както и че част от престъпленията, които са минали законно според старите закони, но поне по отношение на убийствата няма давност, или може и да има в България не го твърдя със сигурност. Струва ми се, че и избитите покрай народния съд и тези, които са били умъртвени без присъди, може да има разследване и търсене на отговорност. Народния беше обявен за незаконен, от което и решенията му бяха отменени. Имуществената страна на въпроса беше решена преди години, но никой не е търсил отговорност за убитите хора.
Няма пречка да се предприемат действия за изясняване на случаите и търсене на отговорност от виновните. Концлагерите и убийствата в тях, също не се вписват в законите на някогашната НРБ.
Лустрацията е добро решение и пак ще се повторя, че трябва да е повсеместна, за да няма съмнения, че някой е минал метър. Тези от втората точка, за които си писал, биха били извадени от уравнението и няма да могат да пречат.

... Не съм сигурен дали правилно долавям емоцията (поправете ме), но между редовете виждам нещо такова: да не вдигаме излишен шум фойерверки, да не хабим енергия да коментираме нещо, което няма как да се реализира по най-добрия начин. Пък и народът не се включва, значи няма смисъл. Да сложим точка на дискусията по тия причини.
Моето усещане пък е следното: това, което правим, е много малко (една статия с около 400 прочита до момента). За да се включат повече хора, трябва да им привлечем вниманието, да ги заинтригуваме. Темата за лустрацията е част от разговора за оценката на миналото ни, за ценностите ни, за отношението към вида хора, които искаме да ни управляват.
Още няма споделено виждане у сънародниците ни, че през изминалите 45+Х години са извършени ужасни престъпления. Съответно, няма го и осъдителното отношение към извършителите на тези престъпления. И ако не от нас (една шепа хора, които искат свобода и справедливост), то няма от кой друг да тръгне процесът на осъзнаване. БСП още не са се отрекли от миналото си, не са се извинили на българите. Тази партия следва да бъде морално осъдена и презряна по тази причина (освен заради поредния си тежък управленски провал).

... аз да ти кажа със сигурност, че и за убийствата в България има давност Ако някой се съмнява, да прочете Нак. кодекс, членове от 70 до 90 (мисля, че бяха от 80-ти до 90-ти, но за по-сигурно). Има го в интернет поне на 1000 места. Давност не тече само за престъпления против мира и човечеството, геноцид . Така е по действащия закон в момента! Ако престъпленията на комунизма бъдат обявени за такива срещу мира и човечеството (за мен има резон в такова законодателно решение), и то С ОБРАТНА СИЛА, тогава вече ще може да се търси отговорност. Засега обаче прокуратурата и полицията са с вързани ръце дори и формално-юридически да не говорим, че на повечето от хората в тези две звена и през ум не им минава да бъркат в онази помийна яма на комунягите.
В момента за най-тежките престъпления абсолютната давност е 35 години май, или най-много 45 да беше . И в двата случая обаче, престъпленията след 9-ти септ. и тези от АНТИнародния съд са покрити.

... Ние си живеем в страх. От управленски произвол, от това, че можем да бъдем бити и окрадени във всеки момент и недай боже нещо по-лошо. И от това нищо няма да последва. Лично съм обиран многократно, бит съм и толкоз всички щети са за мен. Не е честно. Тия студентчета, дето не са бити преди и излязоха да протестират на 14-ти януари, видяха колко струват правата им.
Искам и властниците ни да живеят в страх. От това, че в един момент могат да бъдат изгонени от системата си, да бъдат разследвани за старите престъпления, които прикриват, за новите, които вършат и да бъдат тикнати в затвора.
... разбирам прекрасно съображенията ти и ги споделям. Всъщност 1989 г. е изкуствен разделител, условна граница. 45 години мракобесен тоталитаризъм и после хищнически грабеж, те се преливат плавно. На нас ни е много криво, че ни отнемат от заработеното, от свободата и от перспективите за бъдещето. Какво обаче да кажем за тези преди нас, на които са отнемали живота? БКП и БСП просто е една и съща партия, същата престъпна организация. Там са си същите хора: премиерът ни е син на Димитър Станишев секретар на ЦК на БКП, депутатката Евгения Живкова внучка на диктатора (Тодор Живков), шефът на парламента Георги Пирински първи заместник-министър и кандидат-член на ЦК на БКП. С такива хора на отговорни постове справедливост не може да има.

... Доколкото имам някакви наблюдения на обществените (народните) настроения, ако управлението е добро, честно и други в тоя дух, то на 9 от 10 българи няма да им дреме кой е на власт.
Това, че сега се вълнуваме от политиката е пряк резултат на десетилетното лошо управление и затова и задиряме кой, какъв е и на кого е роднина (Станишев, Живкова и др.) и дали е бил партиен секретар, както например се говори за Костови. Просто са крадливи некадърници и това ни е проблема по същество. И втория проблем е, че така са си наредили картите, че все да са на печалба не можеш да ги изгониш, ако се дънят, без да станеш престъпник.Избирателят има право да изрита всеки един политик, когато сметне за нужно и в никакъв случай не е длъжен да му дава обяснение за мотивите си. Политикът е длъжен на избирателя си, а не обратното и именно от тук трябва да се тръгне, но ми писна да се повтарям.

... ако управлението е добро, честно и т.н., изобщо нямаше да си чешем езиците, това е ясно.
Живкова е внучка на един терорист и (вероятен) убиец! Отделно същият този другар Живков е доказан полуидиот, хитър селяндур. Димитър Станишев е същият гражданин на сесесере какво да говорим. Азиатското у него преобладава, дори като черти на лицето му
А за другаря Костов не просто се говори, че е бил кандидат член на БКП! Жена му сама си е признала (вероятно защото няма как да отрече), че е била първична партийна секретарка. Хайде стига сме говорили и писали завоалирано за очевадни и признати от самите тях неща.
Предполагам, че по въпроса за давността за престъпленията на комунизма и комунягите няма повече двусмислие.
И последно избирателят и сега може да изрита всеки един политик, когато сметне за нужно, дори и в буквален смисъл просто трябва да сме повече! Защото ако на мен ми падне Станишев, шута му е сигурен. Гоце ага също; нищожеството симеон задължително! Но веднага ще ме проснат на земята охраната им. Обаче ако сме 1000 човека, които са готови да ги изритат тези веднага с шут отзад, не знам вие преценете!

... Не съм влизала няколко дни в интернет, затова нямам коментари. Но от коментарите, които междувременно са написани, изниква един въпрос. За 20 години поколението, което ни управлява частично се смени. Трябва ли децата и внуците на бившите комунисти и членове на ДС също да бъдат под санкциите на Закон за лустрацията, и ако изразим такова становище, че трябва, няма ли и ние да заприличаме на комунистите след 1944 г.? Аз лично мисля, че трябва да се потърсят начини, съдебната система в България да заработи и тези, които са крали и убивали да си понесат последствията, независимо дали са комунисти или не. Вярно е обаче, че в съдебната система в България има твърде много хора, пряко свързани с предишния режим /това ... по-добре го знае/. Получава се затворен кръг, от който излизането е трудно, но е добре да помислим как би могло да се излезе и в тази посока да се търсят повече съмишленици и по-широка обществена подкрепа. Иначе, не ми харесва позицията да защитавам, защо нещо не може и няма да се случи, въпреки, че много би ни се искало. Почвам да се чувствам като пенсионерка, а съм много далеч от тази възраст.

... Трябва ли децата и внуците на бившите комунисти и членове на ДС също да бъдат под санкциите на Закон за лустрацията?
Директният ми отговор е :
За затворения кръг със съдебната система много добре казано. Споделям.
Дайте свобода на желанията си. Не си слагайте сами решетки. Не ви попитах може ли да се приеме закон за лустрация, нито има ли кой да я проведе. Попитах ви простичко искате ли, както бих ви попитал обичате ли сладолед.

... Извинявам се, че обърках темата и трябваше да публикувам отговора си тук. Така, че го копирам пак.
Какво излиза сега? Повечето проблеми се коренят в политиците, нали? И то все същите муцуни са на фокус, които по всякакъв начин се стремят не да управляват добре, а да правят далавери. С години все едни и същи и няма да се махнат още години. Лустрацията няма да ги убие, тя просто ще ги пенсионира и ще си доживеят (след толкова години трудов стаж настъпва време за почивка) старините богато и щастливо.
Лустрацията няма да им вземе имотите, няма да бъдат пращани по лагери, ще бъдат допускани децата им до висши училища, ще могат да си развиват бизнес, ако са кадърни и могат де, без никой да им помага и без да се самоспонсорират от парите на народа, които трябва да отиват по предназначение, за благоустройство и т.н.
Няма никакъв реваншизъм, вижте как СДС И ДСБ сключиха споразумение лидерите - да нямат досие, още по-хубаво щеше да бъде, ако някоя от тези партии беше предложила закон за лустрация (как така никоя партия дори не предложи такова нещо, о дори “Атака”, голям театър лоши актьори). Време е за пенсиониране, ако думата “лустрация” ви звучи реваншистко, фашистко, расистко и т.н.
Който е пробвал ще ви каже, че със старите муцуни не може да се работи, не може да има реформи, не може да има борба с корупцията и не може да се избегне кражбата, не може да се върви напред.
Децата им също не трябва да заемат висши държавни постове, висши. Иначе са свободни да правят каквото си искат.

... По-простото решение е - правиш си читава партия, развиваш я, не си алчен, не лъжеш, не шикалкавиш, не искаш повече, отколкото ти се полага (всичко, което СДС не иска да направи) и вадиш бившите комунисти, чекисти, а защо не и седерастите, от властта.
Просто и ефективно, и без нужда от репресия. Нека веднъж избирателя да поеме отговорност и да каже какво иска, защо все от парламента трябва да стават нещата та законите са ялови, задръстени и често пъти са приети незаконно без присъствие и в тоя ред.
Предлагаш нещо различно и ако хората искат искат, ако не, значи така си им харесва, а знаем, че мнозинството винаги печели. Другото е бош-лаф и повече прилича на подмяна, отколкото на промяна.
Така мисля.

...Комунизма трябваше да се забрани веднага след 10-ти Ноември,всички които са участвали в убийства в концлагерите трябваше да се осъдят и собственоста им да се национализира. Всички комунистически семейства били на отговорни партийни постове от цяла България не само в София ,трябваше да им се забрани да се занимават с политика и да им се конфискува собствеността ,понеже е придобита НЕПРАВОМЕРНО по време на комунистическата Диктатура.Сега вече комунистите и политически и икономически са превзели страната ни(не ,че едно време не я притежаваха пак) и никога няма да дадат властта така лесно. Но вас не ви ли притесняват и други неща примерно Химна ни, мила родино е комунистически Химн (оставаме факта ,че мелодията е еврейска) и най смешното е ,че до ден днешен последните Обидни куплети : с нас Москва е в мир и в бой партия велика води и т.н.НЕ СЕ ПРЕМАХНАТИ И ДО ДЕН ДНЕШЕН !? А Българския Химн винаги ще бъде Шуми Марица и никой друг !Освен това не ви ли притеснява ,че във всеки град включае и София има десетки ПАРТИЗАНСКИ паметници и ГИГАНТСКИ паметници на СЪВЕТСКАТА АРМИЯ ,абе ние в СССР ли живеем или в България ? Паметника на Васил Левски, Иван ВАзов и т.н. са с ПЪТИ ПО- МАЛКИ от Унизителния паметник на съветската армия на Царя, а паметника АЛЬОША според мен е ПО - ГОЛЯМ и ОТ сатуята на Исус Христос в Рио де жанейро !
Защо все още има град ДИМИТРОВ ГРАД на името на комуниста Г.Димитров,защо още има град на комуниста Д.Благоев защо печатницата в ценъра на София носи името на същия комунист Д.Благоев и т.н и т.н. Има толкова много неща, ние не сме излизали от комунизма през последните 64 години, просто последните 19 години живеем в някакъв либерален комунизъм под управлението на комунисти и техните доносници от всякакви цветове Б(К)СП, С-ДС ,Н-ДС-В и т.н.

...Понеже съм българин, а не с неадекватни мозъчни мозъчни функции, каквито демонстрират някои тук ще ви кажа на уше следното.
Вашето прилича на ГЛАДНИ КОКОШКИ ПРОСО СЪНУВАТ.
ЛУСТРАЦИИ и т.н. Имаше шанс през 1997-2001 год. СДС и командиро Костов за 4 год не намериха време да проведат ЛУСТРАЦИЯТА. Бяха заети да крадат и приватизират(подаряват)на наши хора за рушвети, предприятията, икономиката на БГ. Обраха БГ и бълг.народ и станаха богати хора.
А сега техните следовници умуват, като как да стане тази работа, та да се освободят много топли и яко платени места в държавната и т.н. администрация, и служби явни и неявни, ЗА НАС И НАШИТЕ ХОРА.
Няма как да стане. Всичко е вече бетонирано и заето. Може да си хленчите и умувате. Народа разбра колко струвате и не ще Команиро Иванчо и Иванчовци.
СЕГА НАРЕД Е ПОЖАРНИКАРО И ТОЙ СЕ КАНИ ДА ОБЕРЕ ПРОТЕСТНИЯ ВОТ НА ИДИОТИТЕ БЪЛГАРИ.
А ние ще гледаме и се чудим на акъла на балъците.
КАКВО ДА СЕ ПРАВИ-НАРОДОПСИХОЛОГИЯ.

...няма как. За да се направи нещо се иска хора, много хора, организирани мотивирани от цел и идея, нещо, което да ги накара да рискуват, за да се променят нещата към добро.
Сам трябва да си Господ, за да промениш нещата. А явно не си, не сме.
Без теб и мен ще се намерят и се намират хора, които без ялови словесни гимнастики, като рискуват здраве, средства и тн., винаги са се опитвали и сега се опитват да променят нещата към по-добро.
Да им пожелаем успех и на слука.


...всеки нов ваш постинг съм все по-съгласен и по-съгласен, .... Обяснете ми, ако обичате, какво следва да направим, за да СЕ ОПИТАМЕ ДА НАПРАВИМ ВСИЧКО ТОВА ДА НЕ СЕ СЛУЧИ, ИЛИ ДА СМЕКЧИМ СБЛЪСЪКА И СПАСИМ КАКВОТО МОЖЕ. След като пишете, че СЕГА ТОВА Е НАЙ-ВАЖНО според Вас какво би трябвало ние да направим? Съвсем умишлено си повтарям въпроса!
Иначе напълно съзнавам, че лустрацията и декомунизацията са утопични и невъзможни поне в близките години. Това не ми пречи все пак да настоявам за тях, макар и във един скромен, но открит форум. На никого не преча, нали?
Поздрави на всички и чакам предложения. Надявам се само, че няма да ме агитирате да влизам в някоя от съществуващите или новосформираните партии.

...Лустрацията не беше идея, беше необходимост, пропиляна от хора, прекалено заети в тези мътни времена да заграбят калкото се може повече. Бетонираха се с несметни богатства и сега не им е до лустрация, а как да овековечат днешното положение на нещата. А хора с късен ум искат да върнат времето назад. През 1997-2001 не е ставало ДУМА за ЛУСТРАЦИЯ. Само срамежливи споменавания за преД хората. ТОГАВА БЕШЕ МОМЕНТА. ВСИЧКИ УСЛОВИЯ БЯХА НАЛИЦЕ.
Вие като че ли живеете на луната. Обективната обстановка е съвсем, съвсем друга. Кого ще лустрирате? Пожарникаро ли? Ама гледайте какво става. Той е неговите хора и не само те, а те всичките почти са за лустриране. Ще се съгласят ли да им вземете фабриките, имотите, милионите, възловите държавни служби и министерствата, властта, политичческа, икономическа и военна, да ви ги подарят като великденски подаръчета. Ами сега те имат всичко и и ще се съгласят без бой да подарят на на вас и вашите хора всичко това. И разсъждавате надълго и широко на тези теми и съвсем сериозно си мислите, че в близките 100год има шанс подобно нещо да стане. Слезнете на земята, огледайте се, ослушайте се, поговорете с хората, изглеждате интелигентни хора, вижте как стоят нещата, премислете ги, и чак тогава пишете вашите бисери. 30% от Българите били ИДИОТИ. Де да бяха само 30. Вие не включвате от криворазбрана цивилизованост и вас самите.
На власт идват мутрите(и полицейска партия), а Бойкото е само върхът на айсберга, на който с пълна скорост ще се натъкне българския обществено-политически живот и българскта държава. Какво ще стане и се случи един Господ знае.
ДА СЕ ОПИТАМЕ ДА НАПРАВИМ ВСИЧКО ТОВА ДА НЕ СЕ СЛУЧИ, ИЛИ ДА СМЕКЧИМ СБЛЪСЪКА И СПАСИМ КАКВОТО МОЖЕ.
СЕГА ТОВА Е НАЙ-ВАЖНО.

...а да доьде всичко на мястото си трябва подмяна и на агентите на Д.С и в ДАНС, в Прокуратурата , Съда и в Полицията . За нов Главен Прокурор-на мястото на „третопоколение“ на човека с името Велчев , трябва да бъде предложен един чист и компетентен юрист . Такъв е професор Янко Янков

ПОСТВАНЕ ПО ТЕМАТА СЛЕД ЮЛИ 2009:

...Браво на г-н ... Поздравления. Закон за лустрацията ще бъде приет, но пак с уговорки и условия. Ако такива няма, ще има взрив в държавата. Хората на ДС просто ще почнат изтребление на всички техни противници. тая власт с кръв сме я взели и с кръв ще я дадем, нали си спомняте?? Така че аз оставам умерен скептик за лустрацията. Ако има закон за лустрацията, то ДПС трябва да смени половината си депутати моментално. Ако го приемат това, ще хвърчат глави. Просто ще има убийства и отвличания ежедневно
Единственият ни шанс е НАТО да пратят свои части и да направят едно прочистване такова нещо само германците са способни да извършат! И американците донякъде. Всички други са дупки. Ако в България дойдат няколко немски дивизии и щатски морски пехотинци, трябва да избият поне 2-3 хиляди мутри (в това число полицаи, военни, прокурори, кметове и министри), а други 5-6 хиляди да влязат в затвора за по 20 години.
Такъв шанс за България обаче няма. Много сме дребни и незначителни Вече сме в ЕС, промените ще стават само по бавния начин с морков и малко тояга. След 30 години българите ще са оциганени. Ще има и доста турчеещи се. Нормалните българи ще са избягали в Канада и САЩ и в Западна Европа.

...Наѝ-после !!! ЗАКОН ЗА ЛУСТРАЦИЯТА !!! Таози закон е наѝ-важното, което може да гарантира демократизирането на обществения живот в България . Обяснени я за противниците : Разберете няма разузнавачи патриоти при комунистическия режим . Героизирането и митологизирането на шпионите и агентите на Д.С. беше правено от пропагандната машина на тази същата прастъпна организация . Официалните и таѝните агенти работеха само в интерес на Комунистическата партия и против българите . Ето какво пише един истински велик българин и истински професор ( Янко Янков ): „По силата на приетия от българския Парламент т. нар. Закон за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен комунистическата Държавна сигурност е била престъпна организация, тъй като е била главната репресивна ударна сила („юмрук”) на Комунистическата партия, и цялостната й дейност се е основавала върху престъпната идеология на комунистическата партия; В) в частност това означава, че е била престъпна както цялата дейност, която е била извършвана от комунистическата Държавна сигурност, така и дейността, която е била извършвана от всеки, който е бил (служебно-професиона агентурно, или под каквато и да е друга форма) ангажиран с тази организация и с нейната дейност; Г) в частност това означава, че е извършвал (извършил) престъпление всеки, който е оставял (оставил) или повторно е назначавал (назначил) на служба в посткомунистическите специални силови и тайни държавни служби бивши служители на комунистическата Държавна сигурност“. (В блога на професор Янко Янков можете да прочетете и и да научите идруги интересни факти) Не помните ли на какво ни учеха в „социалистическото общество“ „родината на всички комунисти е Съветския съюз“ ? На тази „родина“ служеха въпросните „борци на тихия фронт“. Те служеха на Д.С, но подразбираѝ К.Г.Б. Двете таѝни служби се бяха сляли в едно , но работеха под ръководството и в интерес само на голямата „Империя на Злото“ . Що се отнася до набедения „патриот“ Божидар Димитров ще Ви уведомя : тоѝ е обявен за „Песона нон грата“ в Италия заради “шпионски деѝствия в полза на Съветсския Съюз и неговите сателити“ . Това е цитат от официален документ , коѝто вече е публикуван . С не по добро име тоѝ се ползува и в съседните държави . Как би могъл да представлява този предател моята Родина пред българите в чужбина ?! Тоѝ не е смо министър без портфеѝл- тоѝ ще бъде и МИНИСТЪР БЕЗ ПАСПОРТ ! За Простотията в България тоѝ е „голям учен“ . Блажени са невежите ! Те не знаят , че нищо незнаят . Те не знаят, че това не истина . Господа, моля оставете професионалисти да дават оценки на работещите в отделните научни дисциплини . За един човек, работещ като историк обективна преценка може да даде друг историк , така- както за един физик вярна оценка може да даде друг физик . Все едно дали това се харесва на „широката публика“ . Като професионален историк и състудент на Божидар Димитров наѝ-отговорно заявявам тоѝ е компилатор , плагиат , некоректен , антибългарин,фалшифи , дезинформатор , позьор , комплексар и скандалджия . Истинските българи историци представят историческите събития такива каквито са , без да ги украсяват или изопачават . Колкото и да боли, един исторически факт трябва да се представя такъв-какъвто е . Истината е водещ принцип за един учен , а не конютурното , нагаждаческо , маниакално и наукоподобно бръщолевене . Аз разбирам , че на непрофесионалистите и незапознатите с изворите за българската история , чалгата разигравана в телевизионните предавания на Б.Д. им харесва . Гъделът, коѝто им се прави когато се твърди, че „българите са наѝ- силните, наѝ-умните и наѝ-красивите“ компенсира жалкото им социално и душевно положение , в което се намират . Това някак си компенсира комплексът им за малоценност . Вместо да се замислят над въпроса коѝ е виновен за това им състояние, хипнотизирани те се отдават на транса на великобългарския шовинизъм , коѝто беше официално пропагандиран от такива „историци“ като Божидар Димитров . Това лице не е нито историк, нито патриот, нито добър българин . Тоѝ е просто един чалга историк, работещ за вредни за българския народ каузи , агент на Д.С. и К.Г.Б., крадец , мошеник и участник в престъпленията на днешната българска мафия . Мога надълго и наширироко да разказвам за неговите престъпления, но ще го направя в една книга , както и пред европеѝските държави .Тук се спрях само на една персона от лицата, които би трябвало да засегне ЛУСТРАЦИЯТА . Не се съмняваѝте и останалите агенти на Д.С.(К.Г.Б.) не са по-невинни . ДА НА ЗАКОНА ЗА ЛУСТРАЦИЯТА.

... все се надявах да ми споменете поне двама-трима подобни люде, за които си говорихме по-горе. Вече повече от един месец мина, а отговор от Вас няма. Аз все пак познавам двама или трима такива, но те са тотално отритнати, отхвърлени и забранени от основните телевизии, вестници, радиа и т.н. Да не говорим пък, че никой от т.нар. политици в България не се сеща за тях
Но както и да е ще гледаме поредната бутафория в България през юни и юли. А младите българи ще продължават да емигрират по всякакви начини. Има една утеха, че след 5-10 години доста днешни пенсионери ще са покойници и неусетно ситуацията ще се промени в значителна степен. Ще се окажем първата държава в Европа със затихващи функции, силно застаряващо население, висока емиграция, ниска раждаемост и висока смъртност Поне жилища ще има за всички, защото младите хора ще са в чужбина.


Трябва ли със закон да забраним на бившите комунисти да ни управляват 2 (резултат от гласуването в блога)
Преди месец поставих този въпрос към вас. Виждате резултатите вляво. (резултата: 90 души общо са гласували: 79 с ДА, останалите с не. Това е за един месец)
Моят кратък отговор е. Не, защото достъпът им до властта трябваше да бъде ограничен по силата на съдебно решение. Сега ще се аргументирам.
БКП е престъпна, терористична организация. Това е лесно доказуем факт. (Рецидив: атентат в Св. Неделя през 1925 г, вълна от убийства без присъда през 1944 и след това, заграбване на властта със сила, престъпленията на ДС, репресии, лагери и т.н. Още можете да прочетете например тук: Българска комунистическа партия /изнесено по-долу(1)
В този смисъл, няма нужда от закон за обявяване на комунистическия режим за престъпен това е най-логично съдебно решение. Защо не се случва?
През 1990 г. БКП не спира да съществува тя просто променя името си на БСП*. Това е също лесно доказуем факт. БСП използва властта си, за да пречи на правосъдието, като осакати съдебната власт. С други думи, прикрива престъпления което е ново престъпление.

Оттук пък следва, от една страна, че функционерите на БСП (БКП) са престъпници или съучастници в престъпна мрежа, наречена партия. Как се допуска тези хора да се явяват на избори и да управляват държавата?
Също така следва, от друга страна, че с приемането на закон за обявяване на комунистическия режим за престъпен, т.нар. демократи използват правото по същия извратен начин, по който и комунистите. Вина не се вменява със закон. Вината се обявява от съда, когато има доказано нарушаване на предписани от закона правила. Когато някой ви ограби, не го обявявате за крадец със закон. Съдът трябва да го обяви.
Чисто и просто имаме нужда от нормална, европейска, работеща съдебна система, за да се преборим с тази сган.

*Нещо повече: БКП, сменяйки името си и името на органите си Политбюро на Изпълнително бюро, Централен комитет на Висш съвет, се погрижи на българските граждани да стане ясно, че това са същите хора в същата организация. Целта на това действие мога да предполагам и предположението ми е следното:
1) хората с промити мозъци, които са дресирани да гласуват за БКП, да продължат да гласуват за БСП без опасност да сбъркат бюлетината
2) хората, които се страхуват да говорят истината заради БКП, да продължат да се страхуват, защото потисниците не са си отишли и не са загубили властта си.

Президентът, бившият сътрудник на ДС и бивш председател на БСП Георги Първанов, продължава да излъчва същите сигнали и до ден днешен: ние сме същите хора, със същото престъпно тоталитарно мислене, със същата преданост към Русия и същото пренебрежение към националните интереси на България.
Преди да бъда обявен за русофоб, искам да кажа, че уважавам Русия и руските граждани и нямам нищо против тях. Просто интересите ми като български гражданин не съвпадат с интересите на руската държава.

(1) Българска комунистическа партия /БКП/
Тя е основана като БКП (т.с.) през 1919 година след учредяването на Третия комунистически интернационал (Коминтерна). Нейното създаване е обявено на 22 конгрес на Българската работническа социалдемократическа партия "тесни социалисти" - БРСДП (т.с.). (Първи конгрес на БКП). Това е едно от крилата на българската социалдемокрация, чийто организиран политически живот започва с конгреса на Бузлуджа през 1891 година.
БКП (т.с.) признава Коминтерна за своя по-висша инстанция. Под натиск на Коминтерна БКП (т.с.) организира и провежда Септемврийското въстание от 1923 година. За въстанието има достатъчно вътрешни причини. То е насочено срещу правителството, което идва на власт след военен преврат на 9 юни 1923 година. Тогава министър-председателят Александър Стамболийски е убит. Свалено е правителството на БЗНС.
Септемврийското въстание, свързвано като идея от комунистите с Октомврийската революция, създава страха в българското общество от "болшевишката опасност".
БКП (т.с.) минава в нелегалност. През април 1925 година група ръководители на БКП (т.с.) организира атентат в черквата "Света Неделя". Загиват десетки невинни граждани.
След тази проява на "червен терор" следва вълната на "белия терор". Тогава са убити Гео Милев, Сергей Румянцев и отново десетки невинни. "Белият терор" фактически продължава с различна интензивност до 9 септември 1944 година. Негова цел е да премахне "болшевишката опасност".
През 1927 година възниква Работническата партия (РП) като легално проявление на БКП (т.с.). През 1938-39 година БКП (т.с.) и РП се сливат в Българска работническа партия (БРП).
През 1942 година БРП инициира създаването на Отечествения фронт (ОФ) - коалиция насочена против прохитлеритката ориентация на България във Втората световна война. Противници на тази ориентация са значителни кръгове от антикомунистическите сили в страната, които нямат нищо общо с ОФ. Все пак основни организатори на въоръжената борба срещу прохитлеристкото правителство са предимно комунистите, земеделците и други, свързани с ОФ.
След преврата от 9 септември 1944 година БКП за около четири-пет години овладява цялата политическа и икономическа власт в страната. Нейното настъпление е облекчено от Ялтенските споразумения (1942), според които България попада в "съветската сфера на влияние".
БКП, водена от основната си политическа цел, "построяването на комунизма", установява "диктатура на пролетариата"(господство на "политическата целесъобразност", а не на закона) и извършва:
- национализация на едрата градска частна собственост (фабрики, работилници, търговски обекти, обекти за услуги и свободно време, жилища);
- индустриализация (от 1949 година до 1989 година е изградена голяма за мащабите и традициите на страната индустрия);
- колективизация (насилственото коопериране на милионите дребни земеделски производители);
- "културна революция" (тотален политически контрол върху цялата духовна дейност - от фундаменталната наука до оркестрите в ресторантите, от празниците до погребенията);
- социална политика (безплатно образование; безплатно здравеопазване; безплатни рецепти за малките деца и за определени категории лица; ниски пенсионни възрасти - 60 години за мъжете, 55 за жените; голям за равнището на страната платен годишен отпуск; тригодишен платен отпуск по майчинство; пълна заетост на всички трудоспособни; четирийсет часова работна седмица; значимо дотиране на цените на основните хранителни продукти (хляб, мляко, месо), на потреблението на култура (учебници, книги, цените на билетите за представления и постоянни експозиции), на пътническия транспорт (вътрешноградски и междуселищен), на детските храни и дрехи и прочие);
- планиране (държавно-партийният апарат регулира социалния живот на принципите на обсебване на печалбата на печелившите производства; ниско равнище на потребление за цялото население; постоянен дефицит на основни стоки и услуги; ограничаване на социалната активност - производствена и потребителска; политическа целесъобразност за запазване и укрепване на властта на комунистическата партия. Пазарът, доколкото е съществувал до 9 септември 1944, по същество е ликвидиран).
Управлението на БКП беше съпроводено с мащабни прояви на държавен тероризъм:
- разгром на политическата опозиция (1944-1947; хиляди избити, колко - не се знае; десетки хиляди интернирани; хиляди емигрирали; въоръжена съпротива);
- системен терор срещу политическите противници - въображаеми и реални (през целия период на комунизма; имаше хиляди хора, които бяха редовно "прибирани" и "привиквани" - при Унгарските събития, по време на Карибската криза, при Чешката пролет, при почти всички "избори", при различни акции на властта - примерно: посещението на Тито);
- национализация на едрата градска собственост;
- насилствена колективизация в селското стопанство (десетки избити; десетки хиляди физически малтретирани; стотици хиляди морално тероризирани; милиони притеснени и поставени в условията на "стреса на живота"; въоръжена съпротива);
- "македонизация" на Пиринския край (над сто убити; хиляди разселени; упражнен терор над стотици хиляди души за промяна на етническото им самоопределяне);
- системен натиск срещу Вярата (поредица от акции за физическо унищожение на католическата църква; преследване на активните във Вярата православни свещеници; забранени (трайно или временно) или изхвърлени от официалния живот празници: Коледа, Великден, Цветница, Богоявление, Сирни заговезни, Успение на Пресвета Богородица... Постоянни опити за "атеизиране" на празници на Вярата: Гергьовден, Архангелова задушница, Трифоновден, Илинден, Никулден...; от 1944 до 1989 година в България не беше построен нито един нов Божи храм, а за ремонт на стар трябваше специално разрешение; гражданите бяха подлагани на притеснения, ако редовно посещаваха църковните служби, ако кръщаваха децата си, ако сключваха църковен брак, ако погребваха близките си с опело...; "кварталната общественост" можеше да се възмути, ако в нечий дом се забележеше молитвен кът; младежите, които кандидатстваха в Духовната семинария, бяха принуждавани да подписват декларация за сътрудничество с Държавна сигурност; църковните имоти бяха одържавени - някои от тях до ден днешен не са върнати; самото функциониране на Църквата беше под постоянен контрол и натиск...). По същия начин се постъпваше с всички вероизповедания.
-"Възродителен процес" (1984-1989) - варварско насилие върху етническото самоопределяне на българските турци и определянето им като "етнически българи"; замяна на характерните за мюсюлманите имена и обичаи на българските турци и българите-мохамедани с християнски и европейско-светски имена (имаше убити, стотици затворени, хиляди разселени, стотици хиляди бежанци в Турция).
В средата на шейсетте години БКП, заедно с повечето комунистически партии, се обвърза с прогнози за развитието на Света, където "построяването на комунизма" се случваше през 1980 година. Тогава комунизмът щеше да победи капитализма по "производителност на труда" и "потребление на глава от населението".
Световният комунизъм се намираше в състояние на Студена война със Свободния свят от четирийсетте години на двайсетия век. Той претърпя пълно поражение:
- в развитието на новите технологии и производството;
- в сферата на потреблението;
- в количеството и качеството на духовната продукция;
- в усъвършенстването на системата на управление на всички равнища и във всички сфери;
- при решаването на междуетнически проблеми;
- в мотивацията за труд и социална изява на своите граждани.
- в развитието на свободното време и забавленията.
- в научните и технологичните постижения.
Капитализмът се оказа по-динамичен и по-привлекателен за мнозинството от хората, което не означава, че той е в състояние да задоволи окончателно стремежа на човека към свобода и щастие.
Поражението на комунизма в Студената война беше признато от неговите водачи. Чрез система от преговори между САЩ и СССР от средата на 80-те години се започна разрушаването на комунистическата тоталитарна система. През 1989 година комунизмът рухна. Значителна заслуга за мирния процес имат световните лидери Михаил Горбачов, Роналд Рейгън, Джордж Буш-старши, Хелмут Кол, Франсоа Митеран, Маргарет Тачър, Дън Сяо Пин.
През 1991 година се разпадна Съветският съюз - империята, която беше основната опора на тоталитарната система.
БКП успя да се запази като политическа организация в последното десетилетие. През пролетта на 1990 година тя прие името Българска социалистическа партия (2) / изнесено по-долу/ и започна дълъг мъчителен преход към модерната социалдемокрация.

(2)Българска социалистическа партия /БСП/Българската социалистическа партия /БСП/ е учредена на 2 август 1891 г. на в. Бузлуджа като Българска социалдемократическа партия. През 1903 г. част от партията се обособява в Българска работническа социалдемократическа партия /тесни социалисти/. През май 1919 г. се преименува в Българска комунистическа партия /БКП/ и става член на Комунистическия интернационал. През 1938 г. се преименува в Българска работническа партия /комунисти/, която през 1948 г. се преименува отново в Българска комунистическа партия. От 3 април 1990 г. се нарича Българска социалистическа партия и под това име се регистрира на 10 април същата година по Закона за политическите партии. БСП е най-многобройната политическа партия в България. Тя участва самостоятелно в изборите през юни 1990 г. и спечелва мнозинство във Великото народно събрание. На 13 октомври 1991 г. БСП е в предизборен съюз с други партии и получава 33% от гласовете и 106 места в 36-то Обикновено Народно събрание. Изградена е на териториален и професионален принцип - състои се от първични партийни организации по местоживеене и от клубове по интереси. Организира се на принципа на демократичното единство. Допуска съществуването на идейни течения. В нейните редици са обособени като такива Обединение за социална демокрация /ОСД/, Марксистка платформа и Алтернативно социалистическо обединение /АСО/.
През ноември 1994 г. към БСП е учредена младежка организация - Българска социалистическа младеж.
През ноември 1994 г. БСП и коалиция печелят убедително изборите за 37-то НС с 43,5% от гласовете и 125 мандата в НС на базата на 2 262 943 гласа, подадени за коалицията.
На 25 януари 1995 г. съставят правителство начело с Жан Виденов - председател на партията. След една неуспешна година той и правителството му подават оставка под натиск на вътрешнопартийната опозиция в края на декември 1996 г.
При изборите от април 1997 г. БСП и коалиция /Демократична левица/ печели 939 308 гласа или 22,07% от гласовете и 58 мандата в 38-то НС. Това е тежко поражение за партията и коалицията, които получиха повече от два пъти по-малко мандати отколкото в 37-то НС.
По официални данни на БСП от април 1998 г., един месец преди 43-ия редовен конгрес на партията на 1 май, напусналите членове на БСП от 1994 г. са около 42 300, а новоприетите - 2961. Към 2000 г. социалистите са 253 801, обединени в 8453 основни организации. В активна възраст са 41% от членовете на БСП. Само 1% от тях се занимават с частен бизнес. Стопанските ръководители, членове на соцпартията, също са 1% от състава й.
Партийното знаме е аленочервено с бели букви "БСП". Партиен празник - 2 август /денят на нейното създаване/. Емблемата на БСП е червена роза със зелени листа на бял фон.
Печатен орган - в-к "Дума" с главен редактор Стефан Продев до 2000 г. След това вестникът се оглавява от
Ръководни органи: Конгрес, Общопартийна конференция, Висш съвет, Изпълнително бюро, Общопартийна контролна комисия, а по-късно започва да се издава от бизнесмена Петър Манджуков.

На 26 август 1999 г. БСП се регистрира за участие в местните избори през октомври без коалиционните си партньори от "Екогласност" и БЗНС "Ал. Стамболийски". "Правим това поради целесъобразност, за да имаме по-голяма свобода за коалиции по места", съобщава шефът на столичната БСП Никола Койчев. Съюзът, с който БСП е в парламента, не е разтрогнат, разбрали сме се с останалите от Демократичната левица, е заявил Койчев.
Ръководството на БСП оцени представянето на партията на местните избори през октомври 1999 г. като успешно.
БСП успешно се противопостави на опитите на СДС да я превърне в третокласна политическа сила в резултат на изборите.
От 262 общини в България, БСП спечели 115. Тя победи в 14 областни града, сред които са Варна, Бургас и Русе.
БСП спечели 28% от гласовете. На много места тя правилно се ориентира и позволи на своите кандидати да се представят като независими и надпартийни. БСП прояви и по-голяма сговорчивост в създаването на различни коалиции по места, за да не победят кандидатите на СДС.
Отношенията с левите партии останаха трудни и сложни, като многократно договаряната лява коалиция се провали. Тя успя да се реализира само в отделни общини благодарение на местните организации. Проблемите около лидерството на Георги Първанов (избран за президент на Р България през 2001 г.) и тогавашното ръководство бяха туширани, но фракциите в партията останаха да действат от своите традиционни позиции.
В сравнение с местните избори през 1995 г. БСП понесе чувствителна загуба, но в сравнение с подадените гласове за партията на парламентарните избори през 1997 г. загубата бе поносима. БСП продължава да е първостепенна и главна опозиционна сила в България, която бавно и трудно с реформира спрямо бързо протичащите процеси в страната.
В началото на март 2000 г. се проведе пленум на БСП за одобряване на документите за конгреса на партията през май.
"Европейската и евроатлантическата интеграция във всички структури - икономически, политически и военноотбранителни, ще бъдат приоритетна задача на БСП", бе записано в Националната стратегия за развитие.
Документът бе приет от 43 гласа. Против гласуваха само шестима, а 11 се въздържаха.
Документът се приема от делегатите на конгреса на БСП през май 2000 г.
БСП обаче заявява, че ще настоява при покана за членство в НАТО въпросът да се реши с референдум.
До поканата от БСП ще си партнира активно с пакта.
"Решението ни не е емоционално, а произтича от търсенето на максимални гаранции за сигурността на страната ни", така лидерът на БСП Първанов обясни промяната в позицията на соцпартията за НАТО.
Крачката напред нямало да противоречи на програмата на БСП и не означавала преосмисляне на минали позиции като тези за войната в Косово.
"Илюзия е, че БСП може да управлява самостоятелно. Бъдещите ни коалиционни партньори гледат към НАТО", е обяснил пред пленума Бриго Аспарухов от ДЕР. Аспарухов е бил и против референдум за НАТО. Той е поискал пленумът да гласува тайно "за" или "против" пакта, защото участниците в него били репрезентативна извадка на БСП. Журналистите да са коректни в отразяването на позицията на социалистите по НАТО, защото ако БСП е против НАТО, 1/3 от българите ще са против, призова Първанов. Според него е по-добре чрез БСП, макар и бавно, скептиците да бъдат убедени в нуждата от интегриране.
Според противниците на пакта заради интеграцията в НАТО се измества дискусията за управлението на страната. Александър Лилов се е оплакал от централизация в БСП. Той е критикувал остро подготвените от лидера Първанов материали за конгреса.
Налице е сериозна опасност конгресът да се размине с очакванията на електората, е предупредил Лилов.
БСП е национална партия, са записали за първи път в програмната си декларация социалистите. По-долу се уточнява, че БСП е европейска, масова и парламентарна. Документът препоръчва идейния плурализъм в БСП. Първанов обаче е напомнил, че той /плурализмът/ не трябва да се изражда в сепаратизъм и фракционерство. /"24 часа"/
Към централата на БСП се създава Съвет по евроинтеграция, който ще събира материали за хода на преговорите и ще обучава актива на БСП по въпросите на евроинтеграцията. Създаването му бе препоръчано от Първанов в нарочен доклад за задачите на БСП в хода на преговорите с ЕС. Ще следим преговорите отблизо, защото има реални възможности ние да подпишем споразумението за членство, заяви Първанов. Той ще контролира работата на съвета като негов председател.
30 работни групи ще следят всяка една от темите на преговорите. Специално за нуждите на съвета БСП ще се включи в Интернет и ще си направи имейл адрес. БСП ще настоява и за редовни заседания на КСНС при президента по въпросите на евроинтеграцията.
На 6-7 май 2000 г. в София се проведе 44-ият конгрес на БСП. Присъстваха 733 делегати от цялата страна. Изборите за ръководство на партията бяха в първия ден преди отчета на дейността на партията. С голямо мнозинство за председател бе преизбран Георги Първанов.
В избора на членове за Висшия партиен съвет проф. Александър Лилов събра повече гласове от Първанов. Избрани бяха и 95 члена на Висшия партиен съвет, сред които Янаки Стоилов, Любен Корнезов, Анжел Вагенщайн, Атанас Папаризов, Георги Божинов, Румен Овчаров, Бриго Аспарухов, Емилия Масларова, Красимир Премянов. Във ВПС не влязоха Димитър Иванов, Клара Маринова, Димитър Гронев и Румен Гечев. Съотношението на силите във ВПС показват триумф на линията "Първанов". Независимо от това "Открит форум" и Александър Лилов успяха да пласират достатъчно свои хора в новия ВПС.
Пленумът на БСП на 14 май избра Георги Божинов и Румен Овчаров за заместници на Първанов и общо 15 души в изпълнителното бюро, 8 от които са нови лица. За говорители на партията бяха избрани двама - досегашният Ангел Найденов и Младен Червеняков.
От приетите на конгреса решения като най-важно може да се посочи приетата декларация за интеграция на България в НАТО, без да се изключва възможността за референдум по въпроса.
"Открит форум" и "Марксическа платформа" не се противопоставиха остро и декларацията беше приета с голямо мнозинство, което е категорична победа на линията "Първанов". С този документ БСП открито изрази желанието си за приобщаване на партията към западноевропейските социалдемократически ценности. Това е и едно от условията, повдигнати от ДПС и Ахмед Доган за съвместно управление на страната. Впечатляваща реч на конгреса произнесе Ахмед Доган, който след 10-годишно противопоставяне на социалистическата партия сключи примирие с БСП в името на бъдещото управление на страната.
Георги Първанов открито обяви ДПС за стратегически партньор в бъдещото управление, а Доган определи БСП като прагматична сила, с която всеки трябва да се съобразява.
Най-важното решение, засягащо вътрешната политика на страната, е открито обявената заявка на БСП за властта. Първанов декларира, че БСП, след като поеме властта, ще продължи курса на реформи, приватизация и структурни преобразования. Същевременно той отбеляза, че БСП ще управлява по начин, който ще изключва корупцията, а реформите ще имат поносима социална цена.
Решенията на конгреса предизвикаха веднага силно раздразнение сред управляващите, които реагираха емоционално.
май 2000 г.
2001 - след парламентарните избори през юни БСП остава формално в опозиция, но на практика близки до нея фигури (Костадин Паскалев, Димитър Калчев) са включени в правителството на Симеон Сакскобургготски, излъчено от спечелилото изборите НДСВ (Национално движение Симеон ІІ).
2005 - в парламентарните избори през юни БСП не успява да постигне очакваното мнозинство, достатъчно за сформирането на самостоятелен кабинет, но все пак вкарва в Народното събрание 82-ма депутати. Връчен й е мандат за съставяне на правителство след проточили се преговори за тристранна коалиция за управление (БСП, ДПС, НДСВ) и отказ на НДСВ за участие в тази коалиция. На 24 юли Сергей Станишев връчва на Първанов официалното предложение на БСП (в коалиция с ДПС) за кабинет, който да бъде гласуван в Народното събрание. След драматични обрати на гласуването в Парламента Станишев е одобрен за премиер с един глас, но предложеният от него кабинет не получава мнозинство (не му достига един глас), за да бъде утвърден. Мандатът бива обявен за изчерпан без успех и върнат на президента Първанов.
В крайна сметка Станишев формира правителство с мандата на ДПС. Това е правителство на тройната коаллиция БСП, ДПС, НДСВ, в което постовете се разпределят по формулата 8:5:3.

КОМЕНТИРАЛИ:
...Най-страшното е че новото поколение неживяло преди 1989, не знае за този престъпен режим, за целия геноцид и следват реплики, че било реваншистко, нацистко да се иска лустрация.
Некадърниците и олигархията трябва да бъдат вън, иначе ще продължават да спъват процеса на развитие, защото са некадърни и прости. За съжаление способните и кадърните или са били избивани и малтретирани по затворите или вече не са в България.
Поколението, което расте е без знание за миналото набити са му в главата други неща, че социализъма бил светъл и т.н.
Обществото се дели в момента на комуняги, техните слуги(администрация и подобните и) и живеещи на границата на оцеляването, тези, които издържат всички и им вземат 60% от това, което изработят, в замяна не получават нищо.

...Един от проблемите на нашата скъпа родина е, че в политическото пространство няма автентична социал-демократическа партия. Това пространство беше заето моменталически след 1990 г от бившата комунистическа партия, ръководството на която от убедени тесни социалисти на бързо се превърна в така омразните им опортюнисти-широки социалисти. Поне на думи! Защото електоратът им са си чисти комунисти, де!
Не съм привърженик на социал-демокрацията, даже в нейните европейски измерения, но предпочитам насреща ми да стои един разпознаваем противник, отколкото някаква сбирщина от олигарси, мафиоти и наследствени управленци, които не мога да определя политически, къде се намират. Така де, не е здравословно и за България!

... Абсолютно вярно, Радо. Няма какво да се добави, наистина. Поздравления за кратката и съдържателна статия. Дай Боже, българите най-сетне прогледнат.
Често си задавам въпроса дали голяма част от българските граждани не са облъчени, хипнотизирани или подложени на ефекта от някакви психотронни оръжия, че да не виждат очевадното, което го виждаме и ти, и аз, и Нюби и още няколко души от тук пишещите? Защото чехите, поляците, унгарците, даже сърбите и румънците не са точно като нас. Ще ми се да можехме да отдадем овчедушието, раболепието и байганьовския тарикатлък на някакви външни причини и фактори! Не ми се иска да мисля, че по-голямата част от българския народ се е комунизирала безвъзвратно. Другото обяснение е твърде неприятно, че българите в болшинството си са глупци и тъпанари, които дори не осъзнават правата и интересите си своите, собствени интереси! Нищо добро не ни чака, ако не успеем да изхвърлим комунягите извън борда. Просто не бива дори да се говори с тях и подлогите им на публични места. Не бива да се канят в телевизиите и радиата, тотална изолация е нужна за тези наглеци.
Съзнавам, че понякога съм твърде рязък и безкомпромисен, а и често използвам неприличен език по повод комунягите и подлогите им. Но докога да чакаме те самите да се опомнят и покаят? Вече не съм 20 годишен, за да приемам, че трябва още време за окончателната промяна в съзнанието на хората и в обществения живот като цяло. От 10 години аз лично чакам и се надявам, а нещата, ако не се влошават, стоят на едно място. Някои хора чакат от 20 години, а други цял живот са чакали. Е, аз съм по-нетърпелив и не мога да чакам още 10 години Пикаещия във фонтани, украинския педал и гоце ага да се подиграват с нацията. Ако оставим още 10-20 години тези изроди да си развяват байрака тук, просто няма да останат свестни и читави българи . Близо 1 милион млади българи са напуснали България за 20 години. Децата им няма да са българи. След 20-тина години още 1 милион ако излязат и можем спокойно да теглим чертата на държавата. Ето поради тези причини не мога да се сдържам и да не ги наричам червените боклуци с истинските им имена.

ХЕЙ, ГРАЖДАНИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, КАКВО ПРАВИМЕ?

1 коментар:

септемврийски празници Европа каза...

Благодаря за интересната статия, няма как да се постигне нещо голямо ако няма много хора, които са организирани мотивирани от цел и идея, нещо, което да ги накара да рискуват, за да се променят нещата към добро.Сам трябва да си Господ, за да промениш нещата. А явно не си, Както и вие добре пишете в своята статия, трябва да пораснем и да разберем че от нас самите зависи всичко, зависи какъв живот ще водим и на какво ще научим децата си. Продължавайте да споделяте с нас.