понеделник, 2 ноември 2009 г.

РАЗНИ ФРЕНСКИ ТИРАМИСУТА И АМЕРИКАНСКИ КЮФТЕТА СЕ РАЗМЯТКАТ ПО СВЕТА, А НИЕ “ОБЛАЖВАМЕ” ОТ ЦАРСТВОТО НА МУТРИТЕ

... Я, ДА ИМ СПРЕТНЕМ ЕДИН СВЕТОВЕН СИМПОЗИУМ, НАПРИМЕР ВЪВ ВАРНА ...И ДА ГИ ОСВЕТЛИМ НАЙ-НАКРАЯ? НАШАТА СИ МАФИЯ Е НАЙ-ГОЛЯМАТА И МОГЪЩАТА ПО СВЕТА, ЗАЩОТО ... Е НА ПРАВИТЕЛСТВЕНО НИВО!

СПОРЕД 22chasa.blogspot.com КЪМ ДНЕШНА ДАТА СА НАЛИЧНИ ДАННИ ЗА:

Кметове профукаха 1 млн. лв. за 3-дневен гуляй/ 10/12/2009
Три дни 1100 кметове, общинари и чиновници се забавляваха и пазаруваха в най-топлия и слънчев град в страната - Сандански, по време на 6-ата среща на Националното сдружение на общините, пише в. „струма“.
Представителите на 240-те общини оставиха в курортния град един милион лева. Народните избраници започнаха да се стичат от всички краища на страната още в четвъртък, имаше любители на пътешествията за сметка на общинските бюджети, които пристигнаха в сряда. За трите дни от петък до неделя от джоба си гражданите платиха поне по 600 лв. за командировъчни - нощувка и храна. Санданчани разказваха, че не помнят в дългогодишната история на града на едно място събрани толкова много хора в маркови костюми, вратовръзки и ризи. Главната улица бе превърната в подиум на манекени, дефилиращи със скъпи и модерни дрехи от марките „Пиер Карден”, „Долче и Габана”, „Кристиан Диор”, „Boss”... В дните на националната среща Сандански изпадна в криза с местата за паркиране. От всички краища на България общинарите пристигнаха с автомобили, които, подобаващо на ранга им, бяха от последните поколения модели. От държавните пари намазаха хотелиери, собственици на заведения и търговците на главната улица. Въпреки че пакетите, предлагани от хотелиерите за нощувка и вечеря, бяха драстично намалени, във време на финансова криза те успяха да реализират добри обороти. Заведенията не свалиха цените на менютата си, като те бяха атакувани по време на паузите на „деловите” срещи. Вечерните заведения бяха фул, поръчките бяха главно твърд алкохол - уиски, узо, маркова ракия за тонус, маркови вина. Най-предпочитани бяха заведенията в центъра и около „Интерхотел Сандански”.
Търговците, които от близо година работят на червено, живнаха малко. На ден всеки един от тях реализира печалба в рамките на поне 1000 лева, което е много добър резултат в сравнение с нулеви обороти в някои дни. Както се и очакваше галавечерта, базирана в заведенията в СПА хотел „Св. Никола” и „Интерхотел Сандански”, бе с жива музикална програма. Настроение създаваше с двата си концерта формация „Българе”, поканена на сбирката лично от кмета на община Струмяни Валентин Чиликов. Те изнесоха концерт и на градския площад, където се извиха дълги хора, на които се хванаха санданчани и гости.

Цецка и Искра Фидосова делят общ апартамент/ 10/22/2009
Шефката на родния парламент живее с....жена. Това разкриха потресени източници от сградата на Народното събрание, пише в. „Галерия“.
От няколко месеца Цачева обитава общ дом с председателката на правната комисия и видна гербаджийка Искра Фидосова. „Не можем да си обясним смисъла на това съжителство, но сред депутатите вървят всевъзможни слухове“, подхвърлят информирани. Двете видни дами били отколешни приятелки. Пред близки те подхвърляли, че делят общ покрив, за да правят икономии и да пестят парите на данъкоплатците, тъй като двете са от провинцията и нямат собствени жилища в столицата. Дали обаче е точно така, само те си знаят.
Информирани припомнят, че ГЕРБ вече е разстрисан от скандал с почитателки на Сафо. Става дума за някогашната баш активистка и евродепутатка от партията на Бойко Борисов - Душана Здравкова, която бе уличена в особено близки отношения с бившата правосъдна министърка Миглена Тачева.

Да спасим Алеко от Цеко/ 11/01/2009
Развихри се поредната атака за прилапване на части от Природен парк “Витоша” чрез фирми, свързани с крупния бизнесмен и председател на федерацията по ски Цеко Минев. Опитите на Минев да заобиколи закона и да превърне Витоша в бетонна площадка, както стори с Банско, обаче срещнаха необичайния (за нашите географски ширини) отпор от директора на парка Тома Белев и граждански сдружения за опазване на природата. Чрез услужливи журналисти, които разхожда из европейските ски курорти, Цеко Минев поде яростна кампания срещу ръководството на парка, като дори си позволи директно да призове премиера Бойко Борисов да отстрани Белев от пътя му.
Зад гигантския блъф, че сезонът на Витоша е застрашен, се крият множество нарушения на регистрираната на Вирджинските острови офшорка “Витоша ски”АД. Изготвен е проект за изграждане на нова ски зона около хижа “Алеко”, което започва незаконно и “на парче” през есента на 2008 г., когато са унищожени каменни реки и тревна растителност на площ от 18
дка, пистата “Витошко лале” е разорана с тежка строителна техника, а над 400 от прочути-
те морени са взривени. В резултат на тази дейност еколози установиха ерозия и свличане на
почвите в района. Нека припомним, че целият парк, включително и пистата, е публична
държавна собственост, като “Витоша ски” стопанисва единствено спортните съоръжения,
сред които и 40-годишния лифт ветеран “Романски”. Оттам и всеки опит за каквато и да било интервенция без нужните разрешения и документация е извън закона.
Коалицията “За да остане природа в България” изготви подробен списък на всички нарушения, извършени от “Витоша ски” АД около проекта за ски зона “Алеко”:
Какво предвижда проектът за ски зона “Алеко” Според доклада по екологична оценка, представен за консултации с обществеността в периода 18 юни 2 юли 2009 г., проектът на Специализиран подробен устройствен план (СПУП) на ски зоната включва:
• площ на плана 914,65 ха, изцяло държавен горски фонд, площ на ски пистите от сегашна 19 ха увеличаване на 142,5 ха, изграждане на 8 нови ски писти и общо 18 влекове и лифтове, ново открито водохващане за изкуствен сняг 70 000 куб.м.

Нарушените процедури-инвеститорът е внесъл задание за СПУП през пролетта на 2008 г. в Регионалната инспекция по околна среда и водите (РИОСВ) София, без то да е одобрено от Столична община и Държавна агенция по горите, РИОСВ София стартира процедура по екологична оценка на проекта, въпреки че той предвижда нарушения на Плана за управление на Природен парк “Витоша” и въпреки че няма задание, одобрено от Столична община, “Витоша ски” АД обявява консултации с обществеността по докладите по екологична оценка и оценката за съвместимост с “Натура 2000” през октомври 2008 г., въпреки че няма одобрение на заданието от Столична община. Докладите са предоставени за запознаване без подписи от експерти и без изискваното по наредба присъствие на експерти. Достъпът е осигурен на долната лифтена станция на Симеоновския лифт, Заданието за разработване на СПУП на ски зона “Алеко” е внесено в Столична община едва през януари 2009 г., Инвеститорът твърди, че е получил одобрение на заданието със заповед на главния архитект № РД-09-50-736/2009. Документът е поискан по закона за достъп до обществена информация и не е получен. Заведено е дело за мълчалив отказ за достъп до информация. На сайта на Дирекция “Архитектура и градоустройство” към Столична община, в секция “Заповеди” и “Документи”, към днешна дата такъв документ липсва, Вероятно причината, поради която тази заповед се крие, е датата, на която е издадена. На 29 май 2009 г. на заседание на експертен съвет по “Архитектура и градоустройство” се обсъжда задание за разработване на СПУП, а на 18 юни 2009 г. “Витоша ски” обявява обществените консултации на докладите по екологична оценка. Излиза, че от 29 май до 18 юни (за 20 дни) са станали следните неща: коригирано е заданието за разработване на устройствения план, разработен е самият устройствен план, разработени са докладите по екологична оценка и оценка за съвместимост на устройствения план.
Срещу решението на РИОСВ София, за стартиране на процедурата по екологична оценка е заведено дело. Всяко придвижване на процедурата при висящо дело и издаване на становище по екологична оценка би било незаконно. Извършени вече нарушения на “Витоша ски” и липса на санкция. По цялото протежение на писта “Витошко лале” и в района на каменната река в подножието на в. Малък Резен над междинната станция на лифт “Витошко лале” са взривени, извадени и преместени общо около 400 камъка с размери между 0,5 и 3,5 куб. Метра. В подножието на в. Малък Резен практически е построен нов ски път. Посредством тежка строителна техника и чрез взривове са унищожени каменни реки и тревна растителност на площ от общо 18 дка. Унищожени са местообитания от “Натура 2000” и “невъзстановими скални образувания” (става дума за морени). Подаден е сигнал до Софийска градска прокуратура през октомври 2008 г. През ноември 2008 г. бяха внесени подробни допълнителни доказателства. На 20 юли 2009 г., осем месеца по-късно, при проверка в регистратурата на Софийска градска прокуратура стана ясно, че няма прокурорско решение по случая.
Липса на адекватни действия от страна на прокуратурата. МОСВ не изразява становище по нарушенията в Природен парк “Витоша” от миналата есен и не прекратява процедурата по екологична оценка въпреки противоречието с Плана за управление на Природен парк “Витоша”. Предишното ръководство на ДАГ не е потърсило таксите, които дължи “Витоша ски” за ползване на държавен горски фонд. От писмо от Държавно горско стопанство София, става ясно, че за 2008 г. са платени такси за ползване на държавен горски фонд за периода януари 15 април в размер на 5005 лв. Такси за ползване на държавните и общински земи, върху които са съоръженията, не са плащани. Съгласно Тарифата за таксите, които се събират в системата на Държавната агенция по горите по Закона за горите (приета с ПМС №202 от 11.08.2008 г.), “Витоша ски”АД следва да заплаща допълнително “Такса за разполагане на временни обекти и съоръжения за осъществяване на стопанска дейност в гори и земи от държавния горски фонд, попадащи в границите на курорти и природни паркове в размер на 1,20 лв. на кв.м/ден”. Ски влекът “Заека” е даден за безвъзмездно ползване от Държавната агенция за младежта и спорта на Българската федерация по ски, но той е включен в цената на общата ски карта за “Алеко”. Председателят на съвета на директорите на “Витоша ски” Георги Бобев е и заместник-председател на Българската федерация по ски. Федерацията е получила държавни средства от Държавната агенция за младежта и спорта (ДАМС) за обучение на деца по ски. Тази добра идея беше опорочена, защото Българската федерация по ски възложи на “Витоша ски” АД да извърши обученията без задължителните процедури по Закона за обществените поръчки.
В. "Гласове"

Досието на Красимир Гергов/ 11/01/2009
Красимир Гергов е роден на 30.09.1961 г. На 48 години той е един от най-богатите българи. Според публикации в интернет предполагаемото му състояние се оценява на 215 000 000 лв. Биографичните данни на официалния му уебсайт се свеждат до информация за висшето му образование и един дълъг списък, в който се изброяват някои от основните му дейности. Например: президент на рекламна агенция KRES; консултант на Newscorp за България (bTV) и за Сърбия (Fox TV); консултант на Central Europe Media Enterprises за България (PRO.BG и RING.BG); собственик на първата частна телевизия у нас с програма на CNN и на първото частно национално радио съвместно с Радио „Свободна Европа”; председател на Националния борд по туризъм от 2008 г.; основател на Българската асоциация по голф и т.н.

Нека спрем дотук с изреждането на бизнес заниманията на Красимир Гергов, за да припомним, че неотдавна към тези официални данни се добави и още един биографичен факт. В началото на август комисията за досиетата обяви принадлежността на Красимир Гергов към Пето управление на Държавна сигурност – Управлението за безопасност и охрана (УБО), където е бил щатен служител. Тук няма да се спираме отново на спора, който избухна около това решение на комисията, дали проверката на Гергов е правомерна. Решението на този спор е в ръцете на съда.
Но фактът, че един от днешните български милионери е работил в бившата ДС, е достатъчен повод да се възползваме от законното право да запознаем обществеността със съдържанието на личното му кадрово дело.

Семейството
За информираните читатели няма никаква изненада в това, че Гергов още преди да приключи следването си във ВИФ, подава молба да започне работа като постови офицер в УБО. Защо? Отговорът е прост. Бащата на Гергов работи от 1951 г. в органите на МВР, брат му, след като завършва Търновското военно училище, също започва работа в МВР. Дядо му по майчина линия е активен борец против фашизма и капитализма (АБПФК), а вуйчо му е заместник-началник на УБО. При същия този вуйчо в Правец Гергов живее, докато учи в спортното училище в града. Там тренира ски ориентиране и ориентиране. След отбиване на редовната си военна служба в школата в Плевен и в едно софийско поделение той следва в треньорския факултет на ВИФ специалността „Туризъм, алпинизъм и ориентиране”. Дипломира се през октомври 1985 г. До края на годината не започва работа, защото, както става ясно от документите в кадровото му дело, органите на МВР го изучават, за да преценят дали е надежден и може ли да постъпи на работа в УБО. Изучаването е проведено по всички правила. Извън справките за родителите и брат му сведения за самия Красимир са взети от двама негови съученици и приятели – Х. Б. и С. М. В обобщената справка от изучаването му е записано, че Гергов е сдържан, спокоен, проявява самоконтрол, правилно ориентиран е политически благодарение на положителната семейна среда. „От поддържания неоперативен контакт впечатленията са положителни”. И Трудово-медицинската комисия при болницата на МВР оценява Гергов като годен за І група постови офицер. Следва предложение да бъде назначен в УБО и да му бъде присвоено звание „лейтенант”. Заповедта за назначаването му е подписана от зам.-министър ген.-лейт. А. Карлов и на 2 януари 1986 г. Гергов подписва клетвена декларация. Интересен щрих към неговата личност е един от отговорите му във въпросника за кадрите. В графата как се е насочил към работа в ДС той пише: „Желая да постъпя в органите на МВР, защото смятам, че изисква от постъпилите талант и творчество за борба с рушителите на историческия ход на развитие. Към тази професия ме насочи[ха] собствените ми възгледи за нея”.

В Управлението за безопасност и охрана (УБО)
С Решение „А” № 591 на Политбюро на ЦК на БКП от 6 август 1987 г. са утвърдени „Основни положения за функциите, задачите и структурата на УБО при Държавния съвет на НРБ”. УБО охранява и обслужва партийния „елит” на БКП. Тези задачи го превръщат в символ на разделението на „правоимащите” от останалите хора. От една страна, УБО е част от ДС, от друга обаче, всъщност е подчинено на първия партиен ръководител. Служителите в УБО са офицери, сержанти и волнонаемни. Според споменатия по-горе документ те следва да имат: безпределна вярност и преданост към делото на БКП, към ЦК на БКП, към генералния секретар на ЦК на БКП и председател на Държавния съвет, високи политически и теоретически знания, умение за вярна политическа оценка на процеси, явления, събития и дейности, здраво класово-партийно, патриотично и интернационално възпитание, мъжественост, жертвоготовност, смелост, съобразителност, неподкупност, непримиримост в борбата срещу отрицателните явления и т.н. Противно на очакванията, и УБО има отдел „Агентурно-оперативен” и своя собствена съвсем не безобидна агентура. В определен смисъл оперативните работници от УБО имат повече правомощия и достъп до много по-голяма информация от своите колеги от останалите управления на ДС. Не е случайно, че в края на 1989 и началото на 1990 г. под прякото ръководство на ген. Владимиров и началника му ген. Джендов в Захарна фабрика са изгорени архивите на УБО. В продължение на една седмица всяка нощ в огъня са хвърляни хиляди страници с документи. Сред тях са били и досиетата на секретните сътрудници на УБО, за които и до ден днешен не се знае почти нищо. Важно е обаче да се подчертае, че на служителите от УБО и партийният архив не е имал право да отказва информация! В този контекст иронията на Кр. Райдовски, когато казва, че Гергов отговарял за сигурността на една отсечка на ул. "Аксаков", когато оттам минавали партийното и държавно ръководство за манифестациите на 1 май или 9 септември, звучи неубедително. Защото Гергов е можел да получи достъп до всички налични данни за всеки от жителите на тази отсечка на “Аксаков” (впрочем в кадровото му дело не е отбелязано нищо, свързано с ул. „Аксаков”), за всеки от работещите там, за всеки от посещаващите района. Обяснявам това не случайно, а именно защото Гергов от 1.09.1986 до 31.07.1987 г. изкарва 12-месечен курс за новоназначени оперативни работници по втора, четвърта и шеста линия – І С-1, във Висшата школа на МВР в Симеоново. В характеристиката му е записано, че държи да изказва свои становища по проблемите на контраразузнавателната дейност и в работата си с учебните обекти по І СД в градски условия се справя много добре. Заключението на началника на факултет ДС подп. Н. Богданов е, че Красимир Гергов може да бъде оперативен работник.
И още една интересна и важна подробност. Именно в качеството си на „разузнавач от УБО, който е завършил курс С-І”, Гергов е командирован в Кърджали съгласно Заповед І-146/18.08.1987 г. на вътрешния министър за оказване на помощ при обработване на документалните информационни фондове „Изселнически преписки” и „Преписка задгранични пътувания”. Периодът на командировката е 20.9.1987 до 10.02.1988 г. В споменатата заповед за командироване на служители в ОУ на МВР – Кърджали, е записано, че „в резултат от проведеното М[ероприятие] „Проверка” е събрана огромна по обем информация за лицата обекти на проверката и техните връзки”. Събраните данни са в тясна връзка с наличната във фонд „Изселнически преписки” и в масива „Турски граждани – гости” информация и те трябва да бъдат подготвени за въвеждане в електронно-изчислителни машини. За да може оперативните работници ефективно да ги използват при решаването на оперативни задачи. Представяте ли си Гергов до каква „оперативно интересна” информация е имал достъп? При това под вещото ръководство на офицери от направление „Т[ерор]” на Шесто управление – ДС, защото в заповедта е казано, че командированите служители се дават на разпореждане именно на направление „Т” на шесто управление. Впрочем от кадровото дело на Алексей Петров става ясно, че точно по същото време голяма група офицери и служители от под. 72620 на МВР (СОМП, или Специализираното оперативно милиционерско поделение при СГУ) са „преназначени”, което на практика означава, че са командировани (може би в Кърджали), ако се съди по това, че „работят на открито” и „дават дежурства на КПП”.

Връзки с криминалния контингент
Но нека се върнем на документите в кадровото дело на Красимир Гергов. В началото на юли 1988 г. до началника на УБО-Държавен съвет генерал-майор Георги Милушев е направено предложение за отменяне на наказание на Гергов от отдел „Агентурно-оперативен”. Оказва се, че разузнавачът Гергов е наказан съгл. Заповед 1196/15.07.1987 г. със „строго мъмрене” за това, че е установил „нерегламентиран контакт с лица от криминалния контингент”. Каква е историята?
Както става ясно от материалите по следствено дело 5/1987 г., по описа на ДС в Главно следствено управление – МВР, се води разследване срещу двама братя – Т. и Ф. С. „за извършени от тях спекулативни сделки и крупни валутно-контрабандни престъпления на територията на СССР, НРБ, ПНР и Австрия”. Красимир Гергов и Ф. С. са съученици.
Според показанията на по-големия брат Т. С. Гергов е преотстъпил през юли – август 1984 г. своя паспорт на своя брат Ф., който нямал лични документи след завръщането си от СССР. От магазини на “Кореком” в София с паспорта на Гергов през посочения период Ф. е закупил телевизор, хладилник, пералня и миялна машина на обща стойност 1975 щ.д. – касовите бележки и фактурите са на името на Красимир Гергов, но подписът на тях е на Ф. С. Освен това през есента на 1984 г. Ф. С. дал на Гергов 100 щ.д., тъй като щял да пътува в чужбина. Трябвало да върне парите на братята на два пъти през следващата година. Ф. С. потвърждава горното в своите показания, но казва, че дадената на Гергов валута е само 14 щ.д.
Има два протокола от разпити на Гергов като свидетел. При първия от 20.02.1987 г. Гергов отрича да е давал паспорта си на Ф., при втория на 9.06. обаче явно е притиснат и си признава, че е предоставил паспорта си на Ф. за около две седмици, но не знаел нищо за покупките от “Кореком”. В крайна сметка затова е и наказан със „строго мъмрене”, наказанието е отменено година по-късно, защото е преценено, че то е изиграло своето възпитателно въздействие.

Вместо послеслов
Съученикът на Гергов Ф. С. неотдавна излежа поредната си присъда в Словения за източване на големи суми от банкомати. Освен това според словенски източници той се занимава с търговия с дрога и с крадени коли. За сметка на това единият от съучениците на Гергов, който дава добра характеристика за него, когато от МВР го изучават, днес е един от най-доверените му хора и ръководи някои от силните му компании.
Мария Дерменджиева

Сидеров спря телефона на бивш депутат/ 11/01/2009
Лидерът на "Атака" Волен Сидеров е разпоредил да бъде изключен мобилният телефон на бившия хасковски депутат Георги Димитров.
Лютиерът напусна националистите още преди парламентарните избори, но въпреки това продължавал да използва служебния си телефон. Димитров се възползвал от факта, че е в група и често звънял на народните представители от "Атака" и ги навивал да напуснат партията.
Тази информация обаче бързо достигнала до ушите на Волен Сидеров и той наредил веднага да спрат партийния джиесем на Георги Димитров. По тази причина, бившият хасковски депутат отскоро е с нов номер. Димитров бе един от малкото народни избраници от миналия парламент, които нямаха висше образование. Ходеше на работа с дълга коса. Освен това той никога не се е изказвал от парламентарната трибуна и не е вземал участие в работата на комисиите на законодателния орган.

36 463 дка държавни земи по морето заменили министри от ДПС/ 11/01/2009
36 463 дка на първа линия до морето са били заменени от бившите министри на земеделието и горите Нихат Кабил и Валери Цветанов. Кадрите на ДПС са раздали апетитните имоти на родни богаташи, активисти на движението и въобще хора, които са имали финансовата възможност да си платят рушвета за „услугата“.
Заменената земя се намира на морето, между нос Шабла и река Резовска. Странното в случая обаче е, че новият министър на земеделието Мирослав Найденов близо месец отказва да съобщи имената на облажилите се с апетитната земя, както и въобще да повдига темата за замените на държавни земи по Черноморието с неатрактивни имоти из вътрешността на страната. Найденов, който е бивш кадър на ДПС, очевидно е постигнал финансова „договореност“с предшественика си Нихат Кабил, чиито афери до момента не само омаловажава, но дори и не споменава в многобройните си изявления за кражби във ведомството, които най-често се оказват кокошкарски истории. Не е известно дали премиерът Бойко Борисов е в течение на странните отношения Найденов-Кабил.
Според афициалната справка на земеделското миникгеркгно, най-много такива заменки в Бургаска област са извършени в Поморие. Там близо 1 048 дка са придобити от физически лица и фирми чрез замяна със земеделски земи в неатрактивни райони и пръснати по чукари и паланки. На второ място е Созопол с 687 дка, а заменките в Несебър касаят 521 дка земеделски земи – частна държавна собственост. Тепърва ще се изяснява кой стои зад скандалните заменки и кои са бизнесмените, които са избегнали Закона за Черноморското крайбрежие.

Гущеров взел 5 млн. лв.в червено куфарче/ 11/02/2009
5 млн. лв.е получил бизнесменът и бивш депутат от БСП Добромир Гущеров от БКП в началото на демократичните промени. Парите са му били предадени от бивш секретар на архитекта на българския преход Андрей Луканов в стая в столичния хотел „Рила“, съобщи пред една от нацианалните телевизии ексшефът на „Булгаргаз“ Васил Филипов.
Гущеров бил един от малкото късметлии, който е назначен за бизнесмен от Луканов при разпадането на комунистическия режим. Идеята на убития впоследствие бивш български премиер била политическата власт на БКП да бъде трансформирана в икономическа. Комунистите трябвало да запазят властта си, като техни хора приватизират националното богатство, твърди още Филипов. За тази цел били напечатани няколко вагона с левове в Ленинград, които били складирани в хотел „Рила“. По списък изготвен лично от Луканов, секретарят му раздавал парите с точни указания как те да бъдат изплозвани и в какви бизнес начинанания да бъдат вложени. Голяма част от получилите червени пари в куфарчета обачи ги профукали, тъй като били некадърни. Малка част от назначените милионери успели да се адаптират към новите условия и днес са част от т.нар.“бизнес елит“ на България.

“Новините днес“става платен/11/02/2009
Шумно обявеният безплатен вестник „Новините днес“ става платен. От 1 януари следващата година, изданието на Петьо Блъсков става 20 стотинки, гласи съобщение на издателя на първа страница на вестника.
„Социологическите сондажи, направени от специализирани агенции за отношението на аудиторията към вестника показват категорично, че Новините днес е търсен съзнателно като обективен и надежден източник на информация, а не инертно приеман като подарък“, пише още в съобщението. Обемът на вестника става 24 страници. Блъсков е измислил и годишен абонамент от 59 лева.


ПО МЕДИЯПУЛ.БГ – в нея пишат обикновено блогъри (б.м.)

Бойко спести от такси
Юлиян Попов /2 Ноември 2009
Чували сте оня стар виц за пестеливия син, който се прибрал в къщи и казал на баща си, че е спестил 4 стотинки, защото вместо да вземе трамвая на връщане от училище, той тичал целия път подир него. Пестеливият му баща го укорил: "Да беше тичал подир някое такси, щеше да спестиш 1.20лв.“
На връщане от Брюксел миналата седмица Бойко Борисов обяви, че отказал България да подпомага Индия и Китай и така спестил на България 50-60 милиона евро на година. Горе-долу по това време миналата година Станишев се върна от Брюксел със същата новина. Тогава България се беше противопоставила на пакета "Климат и енергетика“, който предполагаше амбициозно намаляване на емисиите. Аргументът е добре известен – бедни сме, защо трябва да плащаме на Индия и на Китай.
Причините са няколко. Първо, не сме бедни. Брутният вътрешен продукт на човек е десет, та и двайсет пъти повече отколкото някои от страните, които трябва да бъдат подпомогнати. Ако това ни се струва обаче като прекалено благотворителен аргумент, има още няколко други.
Първият от тях е, че не подпомагаме Бангладеш. Въглеродните емисии се натрупват в атмосферата и си стоят там. Затова онова, което е произведено от една страна от индустриализацията насам, би могло да се вземе предвид при разпределението финансовия ангажимент на страните по света. Източна Европа, в това число и България, е произвела значително повече емисии, отколкото Индия, Бангладеш или африканските страни. Тоест, ако ще плащаме за нещо, ще плащаме за собствената си мръсотия, макар и тогава да не сме знаели, че това е мръсотия.
Друго основание е, че на нас първоначално са ни дадени от протокола от Киото много високи емисионни лимити (които впоследствие са намалени), само и само, за да бъде вкарана в играта и Русия, която по принцип се противопоставя на всичко. Затова аргументът, че ние сме направили много за намаляване на емисиите си е доста неоснователен, освен ако не искаме да си пишем разпада на комунистическата индустрия като съзнателно усилие и жертва за съдбата на климата.
Трето, България е енергийно най-неефективната страна в цяла Европа. Това ще рече, че ние не само изхвърляме повече емисии на произведено евро, от когото и да било в ЕС, но и плащаме през носа си за всеки килограм СО2.
Четвърто, всички климатични модели, които показват очакваните промени в различни части на света, съвпадат в една точка – крайното засушаване на Източна Европа и на Средиземноморието. С други думи, ако принципът е да плаща оня, който ще пострада, ние със сигурност влизаме в сметката. Разбира се, ако не вярваш, че климатични промени съществуват и че 27 държавни ръководители са си говорили празни приказки и не са били наясно за какво става дума, този аргумент би трябвало да отпадне.
Пето, съгласието на България да се включи във финансирането на борбата с климатичните промени би могло да се изтъргува конструктивно за нещо друго, например финансиране на един от пилотните проекти за строеж на система за прихващане и съхранение на СО2 (за които ЕС се кани да даде по 250 милиона евро на проект) или за средства за създаване на мощен фонд за енергийна ефективност на сградите или за нещо друго, което може да ни извади поне малко от дъното на енергийната неефективност и зависимост или от високите сметки за парно и ток, които хората плащат.
Шесто, България се чуди как да си пооправи международната репутация, която, като енергийната и ефективност е заспала в долна мъртва точка. Отцепването от групата на недоволната деветка от бивши комунистически държави, беше един великолепен шанс да започне да се справя с този проблем. Шансът бе изпуснат.
Що се отнася до това какво сме спестили, работата напомня на друг стар виц за оня, на когото тази година пак му се ходело в Париж. Учудените му приятели го запитали наистина ли миналата година е бил в Париж, а той отговорил: "Не, ама миналата година пак ми се ходеше в Париж“. Та и България тази година пак спести много пари от климата.
Големите климатични сметки на България са свързани най-вече с това, че търговията с емисии не може да започне, защото няма работещ план за разпределение на емисиите. Страната няма политика за увеличаване на енергийната ефективност и за оползотворяване на неизползваните емисии за нещо смислено.
През последните няколко години например Чехия продаде емисии на Япония за около един милиард евро и формира фонд за енергийна ефективност на сградите, който при това преминава в момента през търговските банки на страната, създава работни места и подобрява изолацията на чешките жилища, без една стотинка от данъкоплатеца, което никак не е лошо по време на тежка икономическа криза. Такива примери има много. Иначе подтичването подир трамвая е здравословно занимание.

Новини от Кремълския Сървайвър
Милен Радев* /2 Ноември 2009
...Вот и смолкли клевета и споры,
Словно взят у вечности отгул,
А над гробом встали мародеры,
И несут почетный караул... Ка-ра-ул!
А. Галич
В края на миналата седмица стана известно, че руският президент Медведев се обърнал към своите поданици по повод Деня за почитане паметта на жертвите на политически репресии. Като модерен и динамичен политик бившият шеф на "Газпром" използвал за целта своя блог, убеден навярно, че по този начин видео-посланието му ще достигне до най-голям брой руснаци, заседнали пред своите компютри и из най-затънтените кътчета на великата северна страна.
Незабавно световните агенции разпространиха като новина от първостепенно значение главните акценти от президентското обръщение. Случи се да съм на дълъг път и така можах цял ден да следя новинарските емисии на световната служба на ББС, на големите германски радиостанции, а по-късно и онлайн изданията от "Шпигел", през "Ди Велт" та чак оттатък океана.
Задъхано и на всеки кръгъл час се съобщаваше едва ли не сензационната новина – руският президент осъдил сталинските репресии и заявил, че няма оправдание за престъпленията от миналото. Почти нескритото вълнение, възхищението от смелия акт на руския президент, очакванията, че се случва нещо ново и обнадеждаващо нямаха край.
Припомням за разсеяните, че не се намираме в 1956-та, нито в 1965-та нито дори в 1989-та година. "На двора”, както се казва на езика на Пушкин, Гогол и Дмитрий Медведев, е лето Господне две хиляди и девето.
Нека направим един мислен експеримент.
Можем ли да си представим 20 години след рухването на Третия райх светът да възприеме като сензация и повод за благи надежди изказване на германския президент, че Хитлер е злодей, защото е изтребил милиони свои съграждани, че няма оправдание за репресиите и терора? При това, описвайки най-красноречиво ужаса, в който е живял неговият народ, той да представи злодеянията едва ли не като природна катастрофа, сгромолясала се изневиделица над страната? Да не пророни и дума за идеологията, направила възможен терора, за партията, която масово и безмилостно го е организирала и провеждала, за организацията от шпиони, палачи и мъчители, в чиито редове е служил неговият предшественик на президентския пост?
Мислимо ли би било, този хипотетичен германски президент да говори в своето послание само за злодеянията "от които са пострадали всички народи в нашата страна” и да не спомене с нито една дума милионите изтребени, затворени и изтлели в германски концлагери граждани на близки и далечни страни? Да не се поклони и пред тези жертви и да не помоли за прошка съседните "пострадали” народи?
Сигурен съм, че на горния експеримент е съдено да си остане завинаги в областта на политическата фантастика.
В какъв свят живеем, питам се тези дни аз и с каква страна на Изток от Полша се налага да делим един континент, щом изказване на нейния държавен глава на най-ниското ниво по скалата на естествените норми на хуманността и принципите на човешкото общежитие, може да се превърне в световна сензация и основа за розови мечтания?

"L’Expansion": Мрачни афери в България
Цели сектори от българската икономика се контролират от мафията, пише френското списание
Статията е публикувана в ноемврийския брой на списание "L'Expansion", като част от темата на броя е озаглавена "Новите икономически пирати". "L'Expansion" е едно от най-влиятелните делови издания във Франция, избрано за списание на годината по икономика. Наред с репортажа от България, подписан от специалния пратеник в София Шарл Аке, в темата има репортажи от Африка, Русия, статии за компютърните престъпления и за управлението на риска от големите компании.
Преводът на материала е на Атанас Чобанов. Заглавието е на Mediapool
Цели сектори от българската икономика са в ръцете на мафиотите. Убийства, отвличания и серийни мошеничества... Тези, които искат да стъпят в страната, трябва да бъдат изключително внимателни. Така анонсира статията авторът й Шарл Аке.
Полунощ в казиното на хотел Родина. В тъмни костюми, с бръснати глави, яки вратове и забучена в устата пура, трима мъже наблюдават как се върти хромираната рулетка. Зад тях са церберите им с издути от оръжието подмишници, които бдят кой влиза и излиза, готови да се намесят.
Добре дошли в царството на мутрите - българската дума за "бандитски муцуни". В тази разнообразна фауна се намира от всичко: мафиотски босове, корумпирани посредници, безскрупулни остапбендеровци и "бизнесмени", които не биха признали докрай какъв именно бизнес въртят. Тук всички идват да се покажат, правят всичко, за да блеснат. Луксозни коли, празноглави красиви момичета и най-вече - изобилие от охранители. Последните трябва да са много, колкото може повече, защото са знак за социален статус.
Само допреди две години тези кръстници се избиваха по улиците на столицата, ликвидирайки всички, които им препречваха пътя: било то полицаи или местни велможи. Като например банкерът Емил Кюлев, застрелян насред София на волана на колата си. Той е една жертва между много други. В българската столица за последните 8 години наемните убийци са изпълнили над 150 "договора". Сводничество, трафик на цигари, фалшиви пари... Създадени са истински криминални империи.
През това време апаратчиците, оцелели след падането на стената, и които често са бивши кадри на специалните служби, използват приватизацията, за да придобият държавните предприятия на безценица или чрез рекет. Цели сектори на българската икономика са им паднали в ръцете. Тези "предприемачи" днес имат официален бизнес. Те притежават банки, застрахователни и строителни фирми, дори и авиокомпании.
Цялата тази мозайка от предприятия и бизнесмени с донякъде легален бизнес е в основата на икономическата тъкан на страната. Кой ги познава истински? Истината е, че никой. И именно тук е проблемът. Тук никога не се знае с кого си имате работа. Френските предприемачи, които идват с намерения да правят бизнес на място бързо се отчайват.
Рус, със стоманено сини очи, френско-българският адвокат Владимир Иванов се е специализирал да помага на франкофонски предприятия да се установят в България. За нещастие, оплаква се той, повечето го търсят "на пожар", когато белята вече е станала. Това се случва често. Свидетел е един търговец на месо, който купил дистанционно партида от български доставчик, като му превел 100 000 евро. Стоката не е доставена, тъй като всичко е фалшиво: и кланицата, и сайтът и... месото.
Наивен ли е нашият сънародник? Със сигурност. Така както е наивен строителният предприемач, който възложил на местния си агент да му купи терен в провинцията, тъй като чужденците не могат да купуват земи. Предприемачът превежда парите, но те се изпаряват, а мошеникът се урежда с фалит. Да не говорим за този хлебар, който решил да внесе френската багета в страната на йогурта. Добра идея. Само че неговият управител обсебил капитала на дружеството. Горкият хлебар, буквално го "овъргаляли в брашното".
"Често това става, когато бизнесът е започнал да потръгва. След една или две години започват проблемите", добавя Жан-Жак льо Пен, съдружник в парижката адвокатска кантора LPLG, която имаше представителство в София. "Един ден един българин идва при мой клиент, който произвеждаше санитарен файанс. Казва, че производството на клиента ми стъпва на неговия пазар и че това можело да се уреди срещу дял от 20% от капитала." Макар и обръгнал в изкуството да избягва измамите, адвокатът е предаден от неговия български съдружник. Тя успяла да овладее кантората, а той в крайна сметка напуснал страната.
"Не идвайте сами в България, ще се провалите", твърди Герар Зерби, офицер и бивш шеф в RAID (франските специални полицейски части - б. р.), който днес работи в съветническата фирма Civipol. "Трабва да намерите местен партньор и най-вече да го изберете добре".
Но какво значи тук добър партньор? Дали това е честният човек, който няма да премине от другата страна или по-скоро някой оправен господин, който ще успее да деблокира неразрешими ситуации, без да се разбере какви връзки е задействал?
Когато се впуска в завоюването на Балканите, групата "Карфур" първоначално смята да направи смесено предприятие. Накрая решава да тръгне сама. Но шефовете се обръщат към съветници, които да им помогнат да намерят терени. В случая това са двама братя, които са "в бизнеса" с недвижимите имоти, возят се в спортни коли и никога не излизат без ескадрон от охранители. Мирише ли на сяра? Без съмнение, но пък тефтерчето им е богато на скъпоценни адреси, особено нужни, когато предвиждате да отворите десет супермаркета.
За тези инвеститори изборът е като в пиеса на Корней: трябва ли да стават съдружници с "улеснителите", които често са свързани с местната мафия? "Когато пристигате в България, трябва да сте готови понякога да оставите настрана принципите" - коментира Бернар Москени, изпълнителен директор на "Виваком", телекомуникационен оператор, приватизиран през 2004 г. "Важното е да намерите хората, които знаят как да решат проблемите." Когато поема юздите на бившето държавно предприятие, този французин, бивш кадър на "Рено" и "Оранж", бързо си дава сметка, че вътре в групата всичко минава през мрежи, които са колкото мощни, толкова и непрозрачни.
"Има много посредници, които действат в сянка", разказва той. "Понякога ситуацията се разблокира, без да разберете защо. Обратното също се случва...". За да има точка на допир с този подземен свят, той е назначил един от "старите" в изпълнителния съвет. Този техник знае всичко, което се случва в предприятието, далаверите, вътрешните злоупотреби и може да служи за вестоносец...
Екзотично, но пък работи. За фирмите, които искат да спечелят обществени поръчки обаче, нещата са много по-сложни. Защото те се сблъскват с фронталната конкуренция на местните фирми, често контролирани от мафиотски групи и готови на всичко, за да спечелят.
Типичен случай е да има обява за обществена поръчка, която е така редактирана, че да фаворизира определен кандидат. За строителството на пътища поръчката се нарязва на лотове и се въвеждат клаузи, които обезкуражават международните групи. Тази е нормална практика, поне до последните избори през юни 2009, но новият министър-председател Бойко Борисов, бивш бодигард, се опитва да я прекрати. "Той анулира процедура, започната от предишното правителство, и уволни експертната комисия, когато разбра, че условията са така редактирани, че само един от конкурентите, италианската фирма Agusta отговаря на тях" - споделя френски дипломатически източник.
Имало ли е раздаване на подкупи? Никой никога няма да разбере. Същите съмнения тегнат над поръчката за изработка на новите български паспорти, спечелена миналата година от немците от "Siemens", която беше силно оспорена. Имало ли е корупция, както подозират много полицейски източници? За Етиен дьо Понсен, френският посланик в София, начинът на възлагане на тази поръчка за 100 милиона евро е съмнителен. Вбесен от изхвърлянето на френските конкуренти, той даже изпратил протестно писмо на българския заместник-министър на вътрешните работи.
Практикувана на високо ниво корупцията прояжда също и "малкия" свят на бизнеса. Там, където няма обществени поръчки, няма мафия, но пък лошите навици са устойчиви. За да получат поръчки в строителството и инфраструктурата, шефовете на чужди фирми признават под сурдинка, че им се е случвало да пълнят нечии джобове. Процесът на възлагане на поръчката винаги опира до някой "Господин 5%", който често е политическо лице. Понякога тарифата се качва до 10% от договора.
Тези истории изобилстват. Те показват една тъжна реалност: ендемичната корупция разлага администрацията. През 2006 г 1 милиард евро са раздадени като подкупи, според доклад на Центъра за изследване на демокрацията. 54% от 244 чуждестранни кадри, които са отговорили на въпросите на Control Risk (б. пр. фирма за управление на риска, цитирана в другите статии от темата на броя на списанието -б.р.) смятат, че корупцията е "много честа" в обществените поръчки. Тя се среща на всички нива и е дълбоко вкоренена в политическия живот.
Това бедствие доведе до замразяването на европейските фондове в средата на 2008, тъй като голяма част от парите на Брюксел отиваше директно в касите на престъпни организации. "Всички проучвания от десет години насам показват, че корупцията се е развивала, без да среща сериозни опити на институциите да я овладеят" - четем в укорителен доклад, написан през 2009 г от външни съветници, сред които и Доминик дьо Вилпен.
Без съмнение нещата биха се подобрили, ако системата за правораздаване беше ефикасна. За нещастие "законите са правени така, че престъпниците да нямат проблеми", с горчивина отбелязва Етиен дьо Понсен. Съдиите също често са корумпирани. Нещата отиват далеч. Сводничеството, например, беше "помилвано". Присъдата на виден сводник падна от 10 на 3 години. Освен това няма нито един политик осъден за корупция. Най-напред трябва да го хванат. Но дори и да имат неоспорими доказателства, преди да пристъпят към арест, българските полицаи трябва да извъшат куп абсурдни процедури, чиято цел е единствено да ги неутрализира. Едно от нещата е, че трябва да започнат разследването отначало, знаейки, че то ще бъде публично! Българските мафиоти имат пред себе си добри дни.

Затворниците в Гуантанамо ще бъдат ваксинирани срещу новия грип
2 Ноември 2009
Затворниците в Гуантанамо ще получат ваксини срещу новия грипен вирус A (H1N1), съобщи Асошиейтед прес. Ваксините ще започнат да пристигат в затвора по-късно този месец. Първо ще бъдат имунизирани надзирателите, а след това задържаните.
Обитателите на Гуантанамо ще бъдат ваксинирани единствено ако дадат съгласието си. Според говорител на центъра за задържане някои от затворниците вероятно ще откажат ваксината, било поради страх от инжекции, било поради недоверие към управата на затвора.
Говорителят призна, че в американското общество вероятно ще има остра "емоционална реакция", тъй като ваксините срещу опасната болест не достигат за американските граждани, които живеят на свобода и не са осъждани.
Той обаче подчерта, че американското военно командване е отговорно за опазването на здравето на задържаните в Гуантанамо.

Иран иска комисия към МАЕЕ да преразгледа ядреното предложение на ООН
2 Ноември 2009
Иран иска Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) да създаде комисия, която да разгледа предложението на ООН за обогатяване на уран в трети страни, съобщиха световните агенции.
Иранският външен министър Манушер Мотаки съобщи, че страната му вече е разгледала предложението на ООН и има някои въпроси.
"Преди два дни предадохме нашите мнения и наблюдения на МААЕ и е много възможно да се състави техническа комисия, която да разгледа и прецени повторно всички въпроси", посочи Мотаки в кулоарите на среща на развиващите се страни в малайзийската столица Куала Лумпур.
Мотаки отбеляза, че Иран има три варианта да осигури гориво за ядрения си реактор - да го купува от други държави, да обогатява уран на своя територия, или да приеме предложението на ООН.
Той каза още, че Техеран ще продължи да обогатява уран за своите електроцентрали.
На въпрос за коментарите на американския държавен секретар Хилари Клинтън, че западните сили започват да губят търпение заради протакането от Иран на ядрените преговори, Мотаки посочи: "Сериозно?".
Според отправената от МААЕ до Иран, Русия, САЩ и Франция оферта на Техеран се предлага да изпрати 70 процента от своите запаси от нискообогатен уран за дообогатяване в Русия, след което във Франция от суровината да се произведе реакторното гориво и то да се предаде на Иран. Така се предполага, че ще се предотврати възможността Иран самостоятелно да работи по добива на високообогатен уран, който може да се използва за направата на ядрено оръжие.

Ресторант в САЩ покори книгата на рекордите "Гинес" с най-голямото кюфте
2 Ноември 2009
Италиански ресторант в американския щат Ню Хемпшър покори книгата на рекордите "Гинес" със своята гордост - най-голямото кюфте на планетата, съобщи Асошиейтед прес.
Матю Митницки, собственик на италианския ресторант "При Нони" в Конкорд, Ню Хемпшър, съобщи, че 101- килограмовото чудо на кулинарията е официално регистрирано в книгата на рекордите след щателна проверка. Митницки получи почетен плакет.
Предишният рекорд в оспорваната дисциплина беше поставен от 90-килограмово кюфте преди малко повече от месец, след като Джими Кимъл, водещ на токшоу в Лос Анджелис, се закани да счупи рекорда, поставен в Мексико от 50-килограмово кюфте.
Митницки разказва, че се зарекъл да върне рекорда на източното крайбрежие, тъй като то било родината на американското кюфте.

ПО ИНВЕСТОР.БГ - http://www.investor.bg

Само 8% от българите общуват с държавата по електронен път
02.11.2009 12:58/ От: Мая Цветкова /maia@investor.bg

В момента само 8% от българите могат по електронен път да общуват с държавата, докато в Австрия например този дял е 39 на сто. Това каза пред журналисти днес председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев.
Според него развитието на електронното правителство и повсеместното въвеждане на електронните услуги за бизнеса и гражданите е един от основните пътища към по-бързото излизане от икономическата криза и към последващ икономически растеж.
На въпрос на Investor.bg кога се очаква пълното въвеждане на услугите на електронно правителство у нас Данев каза, че това би могло да се извърши за година и половина – две, за което ще са необходими няколкостотин милиона лева. Основната част от тези пари би могла да бъде осигурена чрез финансиране на проекти по оперативните програми „Административен капацитет“, „Техническа помощ“ и „Конкурентоспособност“.
От БСК дадоха за пример като възможни приложения на електронното правителство въвеждането на електронен кадастър, електронно здравеопазване, кандидатстване по обществени поръчки по електронен път, управление на транспортния трафик в големите градове, електронни винетки и др.
В областта на данъчната администрация и митниците би могло да се свържат касовите апарати на фирмите с НАП, да се изготви електронен публичен регистър на данъчно-осигурителните задължения, да се извършват електронни ревизии, насрещни проверки от НАП и др.
Относно развитието на икономиката от БСК посочиха, че не споделят оптимизма за излизане от кризата през втората половина на годината. От камарата посочиха, че възстановяването у нас ще дойде половин година след това в Западна Европа, а още половин година по-късно се очаква да започне спад на безработицата.

Брюксел плаши Великобритания със съд заради личните данни онлайн
Европейската комисия заплаши Великобритания със съдебно дело заради недостатъчната защита на личните данни при електронните комуникации, по-специално онлайн.
Обединеното кралство „не позволява на гражданите си да се възползват в пълна степен от правилата на ЕС за защита на личните живот и данните от личен характер в контекста на електронните комуникации”, се казва в съобщение на комисията.
Ето защо Брюксел е започнал втори етап от официалната процедура по нарушение на европравилата, като е изпратил на Великобритания мотивирано становище по казуса.
На Острова имат два месеца да се съобразят със забележките, а ако не променят нищо, ще трябва да дават обяснения пред Европейския съд.
Първото предупреждение по този въпрос Великобритания получи през април след няколко оплаквания на британски граждани заради употребата от доставчиците им на интернет на технология, наречена Phorm.
Тази система анализира посещаваните от потребителите интернет страници, за да установи техните интереси и да насочва таргетирана реклама при влизането в определени сайтове.
Операторът BT дори е тествал Phorm през 2006 и 2007 г., без да уведоми за това клиентите си. В крайна сметка обаче компанията се отказа да използва системата.

Къде е петролът?
02.11.2009 12:33
Движенията в цената на петрола приковават вниманието на всички пазарни участници, независимо от това в какъв клас инвестиции влагат те своите средства. Това, както и силното поскъпване на суровината от началото на годината правят темата за петрола доста интересна.
Повечето петролни залежи в света се намират в Близкия Изток и Мексиканския залив, показва класация, изработена от CNBC на база актуалните данни на Energy Information Administration. Според изчисленията на организацията, която е под контрола на американското правителство, към края на 2008 г. световните резерви възлизат на 1,46 трлн. барела.
В това число попадат само залежите, за които има възможност да бъдат обработвани и от тях да се добива петрол. Вижте къде се намират те и кои държави разполагат с контрол върху изключително важната суровина.
1. Саудитска Арабия
Залежи - 266,7 млрд. барела
Дневно производство:
Петролни продукти - 10,7 млн. барела
Петрол - 9,26 млн. барела
Потребление - 2,29 млн. барела
Износ за САЩ - 1,49 млн. барела
2. Канада
Залежи - 176,6 млрд. барела
Дневно производство:
Петролни продукти - 3,35 млн. барела
Петрол - 2,59 млн. барела
Потребление - 2,26 млн. барела
Износ за САЩ - 2,45 млн. барела
3. Иран
Залежи - 138,4 млрд. барела
Дневно производство:
Петролни продукти - 4,17 млн. барела
Петрол - 4,05 млн. барела
Потребление - 1,8 млн. барела
Износ за САЩ - няма
4. Ирак
Залежи - 115 млрд. барела
Дневно производство:
Петролни продукти - 2,39 млн. барела
Петрол - 2,38 млн. барела
Потребление - 638 хил. барела
Износ за САЩ - 484 хил. барела
5. Кувейт
Залежи - 104 млрд. барела
Дневно производство:
Петролни продукти - 2,74 млн. барела
Петрол - 2,59 млн. барела
Потребление - 325 хил. барела
Износ за САЩ - 181 хил. барела
6. Обединени Арабски Емирства
Залежи - 97,8 млрд. барела
Дневно производство:
Петролни продукти - 3,05 млн. барела
Петрол - 2,68 млн. барела
Потребление - 463 хил. барела
Износ за САЩ - 10 хил. барела
7. Венецуела
Залежи - 87,03 млрд. барела
Дневно производство:
Петролни продукти - 2,64 млн. барела
Петрол - 2,39 млн. барела
Потребление - 760 хил. барела
Износ за САЩ - 1,36 млн. барела
8. Русия
Залежи - 60 млрд. барела
Дневно производство:
Петролни продукти - 9,79 млн. барела
Петрол - 9,36 млн. барела
Потребление - 2,9 млн. барела
Износ за САЩ - 414 хил. барела
9. Либия
Залежи - 41,5 млрд. барела
Дневно производство:
Петролни продукти - 1,88 млн. барела
Петрол - 1,74 млн. барела
Потребление - 273 хил. барела
Износ за САЩ - 117 хил. барела
10. Нигерия
Залежи - 36,2 млрд. барела
Дневно производство:
Петролни продукти - 2,17 млн. барела
Петрол - 2,165 млн. барела
Потребление - 268 хил. барела
Износ за САЩ - 1,13 млн. барела
11. Казахстан
Залежи - 30 млрд. барела
Дневно производство:
Петролни продукти - 1,43 млн. барела
Петрол - 1,35 млн. барела
Потребление - 239 хил. барела
Износ за САЩ - 19 хил. барела
12. САЩ
Залежи - 21,3 млрд. барела
Дневно производство:
Петролни продукти - 8,51 млн. барела
Петрол - 4,95 млн. барела
Потребление - 19,48 млн. барела
13. Китай
Залежи - 16 млрд. барела
Дневно производство:
Петролни продукти - 3,97 млн. барела
Петрол - 3,79 млн. барела
Потребление - 7,57 млн. барела
Износ за САЩ - 13 хил. барела
14. Катар
Залежи - 15,2 млрд. барела
Дневно производство:
Петролни продукти - 1,2 млн. барела
Петрол - 940 хил. барела
Потребление - 120 хил. барела
Износ за САЩ - 2 хил. барела
15. Мексико
Залежи - 11,65 млрд. барела
Дневно производство:
Петролни продукти - 3,19 млн. барела
Петрол - 2,79 млн. барела
Потребление - 2,13 млн. барела
Износ за САЩ - 1,54 млн. барела

Сърбия заплашена от „дългова криза“
02.11.2009 10:21
Сърбия е заплашена от „дългова криза“, съобщава председателят на Народната банка на страната Радован Елашич. По думите му за първите 8 месеца на годината държавният дълг е нараснал с 6% и сега достига 32% от брутния вътрешен продукт (БВП).
Според главния сръбски банкер, цитиран от сръбския вестник „Дневник“, „това още не е много, но опасността е в темпа на нарастване на обема на съвкупния държавен дълг и ако той продължава да е същият, то Сърбия е заплашена от дългова криза“.
Елашич е коментирал, че условията по договореностите на страната с МВФ за отпускане на кредит от 3 млрд. евро теоретично са изпълними, но на практика има вероятност да не могат да бъдат постигнати от правителството. По-конкретно, Белград е обещал на МВФ да не допусне бюджетният дефицит да надвиши 4% от БВП, при това без да повишава данъците.
Правителството обаче ще трябва да проведе административна реформа, чрез която рязко да съкрати държавната администрация и разходите за нея. Именно в тази връзка са опасенията на Централната банка на Сърбия – т.е., че обещанията на правителството в това отношение ще си останат само „на книга“, тъй като административната реформа още дори не е започнала.
По мнението на Радован Елашич, „ако Сърбия не намали броя на заетите в държавната администрация и не реорганизира пенсионната си система, то страната няма да може да изпълним договореностите с МВФ, а държавният дълг ще продължава да расте“.

Производственият сектор на Китай расте с бързи темпове
02.11.2009 11:16
Производственият сектор на Китай продължава да расте с бързи темпове и през октомври, което е добър знак за укрепването на китайската икономика. Това ще даде на властите възможност да ограничат мерките за стимулиране на потреблението през следващите месеци, предаде Bloomberg.
Индексът на бизнес активността в производствения сектор се повишава до най-високата си стойност за последните 18 месеца. Това показаха данните на финансовата група HSBC Holdings, които затвърдиха увеличението на индекса PMI в производствения сектор, изчисляван от правителството.
Индексът на HSBC Holdings нарасна до сезонно коригираните 55,4 пункта през октомври спрямо 55 пункта за месеца преди това. Според експертите на финансовата група производственият сектор на Китай може да набере допълнителна скорост през идните месеци.
Правителството на Китай похарчи безпрецедентната сума от над половин трилион долара, за да стимулира икономиката на страната, а банките в Китай отпуснаха 1,27 трлн. долара нови заеми през първите десет месеца на тази година.
Индексът, който следи поръчките за износ, нараства до най-високото си ниво от юни 2007 г. досега, а този, който отразява заетостта в производствения сектор нараства до най-високото си ниво, откакто HSBC Holdings започва да го изчислява през април 2004 г.
Брутният вътрешен продукт на Китай нарасна с 8,9% на годишна база през третото тримесечие. В същото време икономиката на САЩ отчете ръст от 3,5% спрямо второто тримесечие. Износът на Китай през септември отчете най-слабия си годишен спад за последните девет месеца от 15,2%.
Индексът на HSBC се базира на проучване сред мениджърите, които отговарят за покупките в повече от 400 китайски компании. Той се изчислява от финансовата група HSBC Holdings и института за пазарни изследвания Markit Economics.

Първата ноемврийска сесия донесе спад на азиатските борси
02.11.2009 11:51
Първата ноемврийска сесия приключи с понижения за повечето индекси в азиатския и тихоокеанския регион. Изминалият месец донесе на регионалния индекс MSCI Asia Pacific първото понижение за последните осем месеца, след като инвеститорите се разколебаха за състоянието на световната икономика след избледняването на ефекта от мерките на правителствата и централните банки.
MSCI Asia Pacific, който следи пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни, плюс Австралия и Нова Зеландия, отстъпи с 1,1% днес до 115,15 пункта. Октомври му донесе понижение от 1,3% на месечна база, което е първият му месечен спад от февруари насам. В сравнение с петгодишното си дъно от началото на март борсовият измерител се е повишил с 63 на сто, предаде Bloomberg.
Японският Nikkei 225 потъна с 2,3% до 9802,9 пункта в края на днешната сесия. Днес стана ясно, че средномесечното заплащане в страната намалява за 16-ти пореден месец през септември, като отчита спад от 1,6% на годишна база. Поскъпването на йената спрямо долара и еврото понижи акциите на компаниите износителки, защото оскъпява тяхната продукция на външните пазари.
Силно се понижи и основният индекс на борсата в Сидни – S&P/ASX 200, който изгуби 2,2% до 4540,4 пункта. Причина за това станаха разпродажбите на Wall Street в петък и понижаващите се цени на металите и петрола в началото на тази седмица. През октомври Австралийската централна банка стана първата сред всички развити икономики, която вдигна основната лихва.
Дори и изненадващо голямата корекция на прогнозите на Австралийската централна банка за икономическия ръст на страната през настоящата фискална година не успяха да спрат разпродажбите на борсата в Сидни. Нейните експерти очакват ръст на БВП от 1,5 на сто, което е доста по-добре на фона на предишните прогнози за свиване на икономиката с 0,5 на сто през текущата фискална година.
В Китай Shanghai Composite нарасна с 2,7% до 3076,6 пункта, след като стана ясно, че производственият сектор на страната е нараснал с най-бързото си темпо за последните 18 месеца през октомври, а поръчките за износ се увеличават. На борсата в Хонконг обаче Hang Seng се понижи с 0,6% до 21 620,2 пункта, воден от разпродажбите във финансовия, транспортния и енергийния сектор.

Ключов американски кредитор обяви банкрут
02.11.2009 08:59
Ключовият американски кредитор за дребния и среден бизнес в страната CIT Group обяви, че е подал необходимите документи за обявяване на банкрут. Така компанията се стреми да получи съдебна защита от кредиторите си след провала на преговорите за осигуряване на финансиране.
Причината за подаването на документи за банкрут е отказът на повечето кредитори да подкрепят преструктурирането на компанията, което имаше за цел да съкрати задълженията й с 10 млрд. долара, предава ВВС.
Голяма част от дъщерните дружества на CIT Group, сред които и CIT Bank, не участват в молбата за защита от кредитори.
Компанията бе под силен натиск още от пролетта, като тогава започнаха сериозните трудности по намиране на финансиране за покриване на задълженията. Ситуацията се изостри и заради повишаването на дела на лошите кредити, което допълнително затрудни CIT Group.
Планът за преструктуриране на CIT все пак е получил подкрепата на някои от големите облигационери в компанията. Съгласно него, те ще получат дял в CIT срещу задълженията, които компанията има към тях.
Очаква се вземанията на повечето облигационери да бъдат преструктурирани, след което те да покрият 70% от стария номинал. Освен това облигационерите ще бъдат с предимство при получаването на средства, като дори привилегированите акционери като правителството, ще могат да получават пари едва след погасяването на задълженията към тях.
До момента американското правителство е инвестирало 2,33 млрд. долара в акции на CIT Group.
Документите, подадени от CIT, показват, че компанията разполага с активи за 71 млрд. долара, а общите й задължения възлизат на 64,9 млрд. долара. Това прави банкрута пети по големина в корпоративната история на САЩ.

Следващият тест за ралито на Wall Street ще бъде безработицата
02.11.2009 10:09
Големите разпродажби на акции на фондовите борси в САЩ през миналата седмица не просто разколебаха инвеститорите: те сложиха край на седеммесечното силно рали на основните индекси, което повиши широкия борсов измерител S&P 500 с повече от 60% от началото на март досега.
S&P 500 отчете първия си месечен спад за последните осем месеца в размер на 2%. Това се случи през изминалата бурна седмица, през която емоциите бяха диктувани от данните за брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ през третото тримесечие и поредицата от финансови отчети.
По-силният от очакваното ръст на БВП успя да предизвика само еднодневно рали на щатските борси. Все още крехкото потребителско доверие и влошаващото се състояние на пазара на труда карат инвеститорите да се притесняват за това как ще изглежда икономиката в близко бъдеще.
Федералните програми, като например „Кеш за стари коли“ и данъчните облекчения за купувачите на първи имот, помогнаха за нарастването на икономиката през третото тримесечие, но те са краткосрочни стимули и техният ефект няма да присъства и през четвъртото тримесечие.
Ето защо най-важният икономически доклад през тази седмица ще бъде този за пазара на труда през октомври. Той ще покаже дали безработицата в САЩ продължава да расте и с какво темпо се закриват работни места, след като безработните достигнаха 9,8% през септември.
Анализаторите очакват, че още 166 хил. души са изгубили своите работни места през октомври и по този начин равнището на безработица е нараснало до 9,9%. Докладът на Бюрото за трудова статистика ще бъде публикуван в петък един час преди началото на борсовата сесия.
Другото важно събитие за тази седмица ще бъде лихвеното решение и икономическият доклад на Федералния резерв в сряда. В същия ден Сенатът ще гласува дали да удължи срока на програмата за подпомагане на американците, останали без работа, със социални помощи.
Основният лихвен процент в САЩ вероятно ще остане в интервала 0%-0,25% поради несигурните изгледи пред икономиката. От изявлението на Бен Бернанке може да проличи кога централната банка на САЩ възнамерява да изтегли трилионите долари, които наля в икономиката, чрез изкупуването на държавни и корпоративни ценни книжа.
През тази седмица се очакват още лихвените решения на Австралийската, Европейската и Английската централни банки, съответно във вторник и четвъртък. За Европа и Великобритания не се очаква промяна на лихвата, а в Австралия той вероятно ще се увеличи от 3,25% до 3,50%.
В понеделник ще излезе индексът на бизнес активността в производствения сектор през октомври, както и данните за планираните продажби на жилища и разходите в строителния сектор през септември. Те ще бъдат последвани от фабричните поръчки за септември във вторник.
Важни през тази седмица ще бъдат и данните за продажбите на нови моторни превозни средства през октомври, които ще излязат във вторник, както и седмичните данни за броя на американците, които са подали за първи път молби за помощи поради безработица в четвъртък.
През тази седмица ще излязат финансовите резултати на още две от компаниите в състава на представителния индекс Dow Jones IA – технологичната Cisco Systems, която влезе в неговия състав през юни, както и тези на производителя на хранителни продукти Kraft Foods.
Досега около 344 компании от S&P 500 са публикували своите отчети за изтеклото тримесечие, предаде CNN. Тяхната печалба е намаляла средно със 17,5% на годишна база и това е деветото поредно тримесечие, в рамките на което финансовите им резултати се влошават

Няма коментари: